Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 24. 11. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 24. 11. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 21:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7831
Registrován: 7-2011
Když tam může normální. Hysterická se profilově neliší.
vždy
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 22:18:41  
Neregistrovaný host
Liší, nevejde se tam hrazdama. Při jízdě od Újezda si štrejchne pravým i levým zrcátkem.
I když po tom narovnání vjezdového "S" už by to mohlo vyjít, ale i tak to bude na desetinky.

Proto je mají N2 tak šíleně zprolamované.
dopravopat
Pátek, 17. listopadu 2023 - 09:37:05  
Neregistrovaný host
Však som tam dávnejšie KT8D5 videl aj keď je pravda, že išla opačným smerom. Skúšal to niekto s 9048 v smere od Újezdu, ideálne v noci? Fakt by neprešla?
P_v
Pátek, 17. listopadu 2023 - 10:28:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3128
Registrován: 5-2002
Je to paradoxní, že se Praha od počátku bránila dodávkám přečuhujících KT8 a její vozový park byl tak zastaralejší než mohl být. 30 let v Praze platily zákazy potkávání, rekonstruovaly se křižovatky na větší osovku... aby pak někdo přišel na to, že stačí upravit držák zrcátka.

Samozřejmě že v některých místech by to nepomohlo a zvětšená osovka je dobro i z jiných důvodů, ale nemuselo to být tak extrémně postaveno.

Nebo mohli v ČKD bouchnout do stolu a prohlásit, že v zájmu jednotnosti RVHP budou dělat jen tramvaje 2,6 m široké. To by se pak taky musely koleje rekonstruovat, ale aspoň by nyní Praha mohla objednat konfekční vozy od druhého výrobce zleva a nemusela vypisovat VŘ na vývoj tramvaje, která se sem vejde. [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
dopravopat
Pátek, 17. listopadu 2023 - 11:18:27  
Neregistrovaný host
P_v: T5B6t má 2,6 metra, ale tú obludu odmietol aj sovietsky zväz a skončila v Moste ako historičák. Šírku KT8D5 mohli dať 2650 mm podľa vzoru ČKD EMU 89.0. Aj tak kvôli nej mestá prekopávali siete. A EMUčko malo aj hnací podvozok pod kĺby pre rozchod 1000 mm. Prekopať ho na 1435 by sa určite dalo. Oproti EMUčku skrátiť vzidalenosti otočných čapov, dať do každého článku dvojicu dverí a príapdne medzi dverami nízkopodlažnú vaničku po vzore žabotlamov. Kvôli takej tramvaji by sa už oplatilo prekopávať sieť.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 20:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9314
Registrován: 6-2004
Bobik: Právě jak píše vždy. Co si pamatuji, tak šlo o hrazdu ;-).

Ale tady se počítat se 100% osazením šotouši, tkaže by to mohlo klapnout.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 21:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7832
Registrován: 7-2011
Vždy,9001 - ajo, máte recht. Jsem už nějak pozapomněl, že se hrazdy vlastně upravovaly...[blush]
vždy
Pátek, 17. listopadu 2023 - 21:12:50  
Neregistrovaný host
KT8 byly odmitany z duvodu nizke propustnosti dveri ... jen 5. dveri, z cehoz jeste dvoje zuzene.
poznámka
Pátek, 17. listopadu 2023 - 21:23:29  
Neregistrovaný host
Ale vždyť to není pravda. Pokud si nepamatujete, tak stačí nalistovat seriál o jejich zavádění v Praze od V. Borka ve Světě železnic. Zákaz jízdy v různé "významné dny", doprovod auty s majáky při přesunech mezi vozovnami a dílnami atd. To nemá nic společného s počtem a šířkou dveří. To je pouze zástupný argument, kdy se hledaly všechny možné důvody, proč ne. Při tom ve své době a podmínkách byly jednoznačně vylepšení proti T3.
Konec konců, jejich vývoj a nasazení odpovídaly myšlence na ponechání tramvajových tratí jako radiálních napaječů ke stanicím metra. KT8 dlouho jezdily jen mezi Hloubětínem a Sokolovskou (tuším, že to byla linka 15).
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 09:11:16  
Neregistrovaný host
Rozumím, proto jedním z měřitelných parametrů byla doba výměny cestujících, která hrála významnou dobu v určování cestovní rychlosti )))
Proto městské autobusy měly 3 dveře, linkové 2 a zájezdové 1.
Články jsou úžasné, ale popisují převážně provozní potíže nikoliv ty duševní. Nakonec přizpůsobit síť měli za úkol provozovatelé, s tím, že konkrétně v Praze to mělo být vyřešeno téměř segregovanými novostavbami v rozvojových územích za současného zrušení současné sítě, nebo výrazného přestavění právě v duchu zrychlení aby se cestovní rychlost zvýšila ...a ona se moc nezvyšovala, když vozidlo v každé stanici muselo být o 5-15 sekund déle.
Užší 1. a 5. dveře zase vzešly z požadavku souběžných dveřních a nástupních hran v konfrontaci s průjezdím profilem.
Opět moje přirovnání, zkuste prověřit jak funguje KT8 na 22 z pohledu výměny cestujících versus vyřešenému problému s průjezdností sítě. Ze mě nízká rychlost výměny cestujících zůstala.
Jinak ono i zavedení "T" a hlavně T2/T3 mělo dost průšvih se sítí i energetikou, ale právě že ta "měřitelná" cestovní rychlost šla výrazně nahoru i díky v té době opěvované rychlé a usměrněné výměně cestujících - čímž se nám dělníci dostávali rychleji i do práce, čímž se to celé zlevňovalo a zvyšovala se životní úroveň a ....
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 10:43:58  
Neregistrovaný host
P_v
Je to paradoxní, že se Praha od počátku bránila dodávkám přečuhujících KT8 a její vozový park byl tak zastaralejší než mohl být. 30 let v Praze platily zákazy potkávání, rekonstruovaly se křižovatky na větší osovku... aby pak někdo přišel na to, že stačí upravit držák zrcátka.
To je velice zkreslené tvrzení.
Většina křižovatek musela být upravena už jen pro provoz T3/T3. Při zahájení provozu KT8 už bylo 70% pražské sítě v pořádku. Profil KT8 v Praze moc nevadil, zvláště když vlastně sériový provoz se předpokládal po roce 1990. A nakonec i další vozy počítaly s profilem KT8. Takže z tohoto si nemyslím, že by profil KT8 bylo to hlavní co zabilo KT8.
Ono prostě se do KT8 nevešlo ani moc pracujících (sedačky 2+2), dlouhý nástup, prostor podlahy zabraný nepoužívanými dveřmi na druhé straně. Nakonec Most, Brno a ve finále definitivně Ostrava to řešili zaslepením schodů.
Bohužel KT8 ve finále vůbec nesplnila očekávané zlepšení pro nároky na přepravu cestujících (dělníků) a byla asi i dost vnucována ze strany centrálního plánování.
Už je jen otázkou, proč se za každou cenu tlačilo na obousměrnost, když tento požadavek ze strany provozovatelů v ČSSR a i v SSSR nebyl. Vlastně obousměrnost, tenkrát tlačil asi jen západ či Maďarsko. Jedině co mě napadá, že obousměrnost by měla výhodu v provozu, který nakonec KT8 dovedl do dokonalosti v Manile.
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:51:11  
Neregistrovaný host
ještě jsem zapomněl, že současně bylo nakresleno více typů, než jen KT8. Ale centrální plánování uvolnilo do výroby jen KT8. Nakonec norma na průjezdní profil je starší než sériové KT8 a ani KT8 ji nevyplňuje na 100%. Proto vlastně se přišlo na to, že když se upraví zrcátka, tak si tramvaje neškrtnou.
Jinak mi přišlo, že "potkávačky" se udělali u vozů "T", tam kde to fyzicky nevycházelo, ale pro vozy KT8, tam kde to nevyšlo výpočtem (bez reálného ověření). Proto po fyzickém ověření a úpravě hrazd se několik potkávaček prostě sneslo a dneska jsou jenom tam, kde by si to mohlo škrtnout - a to "mohlo" je velice důležité.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 13:03:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2782
Registrován: 6-2004
Jak už bylo řečeno, nový profil pro tramvajové tratě vznikl dřív, zhruba v polovině 70. let. Tehdy se jako perspektivní považovaly vozy T5B6, tedy se vzdáleností čepů podvozků 7,5 m a šířkou skříně 2,6 m, ale se zkosenými představky. Na nový profil se tedy dávno před příchodem KT8 rekonstruovaly některé křižovatky.
Dalším problémem bylo, že se mělo jednat o jednotný typ tramvaje pro celé Československo, takže nutně šlo o kompromis mezi některými i protichůdnými požadavky. Jako problém se mimo jiné ukázalo, že nejde jednoduše použít na úzký rozchod, což iniciovalo kompletní přestavbu sítě v Liberci a na podobný přechod se chystala i Bratislava. Ovšem jak kdysi kdosi prohlásil, nakonec ta kompromisní tramvaj nevyhovovala nikomu...
Nevím, jak v jiných městech, ale v Praze se průjezdnost posuzovala fyzicky, v nočních výlukách se barevnými proužky v křižovatkách vyznačovalo, kam až vybočují dovnitř i ven z oblouku kritická místa jejich obrysu. Tam, kde se čáry protínaly, byl zákaz potkávání.
Obousměrnost byla obecně požadována proto, že se počítalo s možností etapovitého rozšiřování sítí bez nutnosti stavět pro každou etapu smyčky (viz např. Holyně nebo Libuš). To, že takových případů se uskutečnilo jen pár, je jiný problém...
Sobota, 18. listopadu 2023 - 13:33:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 492
Registrován: 4-2022
Já myslím, že se do zavádění nových typů do výroby hodně promítlo "čekání na Zličín". Byla tu nechuť na Smíchově zavádět výrobu nových typů, ale jak ten Zličín pořád nebyl, tak chca nechca, tu a tam do výroby něco nového projít už prostě muselo. I když vývoj pořád navrhoval typové řady s volitelnými parametry (počet článků, šířka skříně, vzdálenost otočných bodů, zkosení čel, uspořádání dveří, obousměrnost, rozchod), do výroby na Smíchově se pokud možno pouštělo jen naprosté minimum variant. Ta nechuť měla samozřejmě svoje důvody a jejich část byla jistě veskrze objektivní.

(Příspěvek byl editován uživatelem P.L..)
Smithers
Sobota, 18. listopadu 2023 - 13:34:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 865
Registrován: 12-2007
Obousměrnost se měla využívat při výlukách - proto se koncem 80. let stavěly pevné přejezdy u křižovatek, namátkou Hlavní nádraží, Divadlo Pod Palmovkou, atd.
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 13:41:02  
Neregistrovaný host
Jj, okapávání, ale když jsem viděl fotky, tak to bylo strašně benevolentní a přišlo mi, že to všude měli o 10cm nastavené "k horšímu", což i odpovídalo, že když se vzaly fyzicky dvě KT8 tak mezi nimi zbylo 15-25cm místa. Právě jsem nedokázal rozluštit jestli to kapali na ČSN, nebo na KT8.
P_v
Sobota, 18. listopadu 2023 - 15:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3130
Registrován: 5-2002
Smithers: Přejezd Podpalmovka vznikla kvůli jednokolejnému provizoriu směr Libeňský most při stavbě metra. Na Invalidovně KT8 skutečně končily při přestavbě Palmovky a přejezd tam zůstal dlouho poté.
P_v
Sobota, 18. listopadu 2023 - 15:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3131
Registrován: 5-2002
Mahel: To je zajímavá informace, že se šířka 2,6 m vzala jako normový budoucí stav. Čím to tedy, že nově objednávané tramvaje se stále drží šířky 2,5 m? I těch 10 cm navíc by v interiéru byly znát.

V Holyni se prý navrhovalo ukončení úvratí trvale. Konečná zastávka by se nacházela u zast. Stará Holyně. Situace nepostavené části sídliště je vidět v archivu územních plánů. Nakonec ale první město, které využilo dočasného a pak i trvalého ukončení nové trati úvratí, bylo Brno.
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 16:01:12  
Neregistrovaný host
že by tím požadavkem, aby nástupní hrana byla rovnoběžná s hranou dveřní? [crazy]
Emil Švec
Sobota, 18. listopadu 2023 - 16:31:46  
Neregistrovaný host
Nebyly jeden čas, v prvé půli devadesatek, zaslepené schody na nepoužívané straně i v Praze? Něco mi to říká. Ale určitě ne u všech
Sobota, 18. listopadu 2023 - 16:48:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 493
Registrován: 4-2022
Určitě tam byly jeden čas takové vložky na zakrytí schodů. Ale pak se řeklo, že tramvaj byla konstruovaná na lidi stojící na podlahové ploše a ne na lidi navíc, co stojí v prostoru schodů, a zase se to vyházelo.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 17:42:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16292
Registrován: 5-2004
ten provoz na lince 15 z hloupetina na florenc byl hlavne proto ze prvni 4 ks overovaci serie byly v tom hloupetine. Ty ctyri mely napr jen nekolik otviracich oken (4?) a az kdyz se pokusem zjistilo ze nuceny vetrani je v lete picovina se to predelavalo.

Taky mam nejak v pameti ze v pocatcich to neumelo topit pro chybejici jakys regulator...
Sobota, 18. listopadu 2023 - 18:49:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11287
Registrován: 9-2002
vždy:
"že by tím požadavkem, aby nástupní hrana byla rovnoběžná s hranou dveřní? [crazy]"

Srozumitelně česky by to šlo ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 19:34:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2208
Registrován: 8-2020
No tak na T3 jsou první a poslední dveře šikmo, ne?
Rovnost je sice symetrická, ale měly se srovnávat dveře s nástupní hranou, ne naopak.
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 21:30:46  
Neregistrovaný host
Takze si tu hrajeme na to, ze 2+3 je neco jineho nez 3+2?
Ale dobre, dverni hrana by mela byt rovnobezna s podelnou osou vozu.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 22:13:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11288
Registrován: 9-2002
vždy:
"Jj, okapávání, ale když jsem viděl fotky, tak to bylo strašně benevolentní a přišlo mi, že to všude měli o 10cm nastavené "k horšímu", což i odpovídalo, že když se vzaly fyzicky dvě KT8 tak mezi nimi zbylo 15-25cm místa. Právě jsem nedokázal rozluštit jestli to kapali na ČSN, nebo na KT8."


Jsem ocitoval nesprávnej post. Tomuhle nerozumim.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Mladějov
Sobota, 18. listopadu 2023 - 22:18:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20784
Registrován: 3-2007
Já jo - a mám dojem, že pan "vždy" zapomíná taky na to, že na tramvaj v jízdě je třeba použít kinematický, nikoli statický obrys (teda laicky, že se tram za jízdy taky trochu naklání).
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 22:36:43  
Neregistrovaný host
Musim rici, ze nevim zda je i u tramvaji dynamicky. Ale nedokazu si predstavit tu dynamicnost, aby se v 15km/h ve vysce 1,8 metru nad temen vyklonila o 25 cm ... bavime se o kolizi levych zrcatek. A vzhledem k tomu, ze se to kapalo temer za stani ...
vždy
Sobota, 18. listopadu 2023 - 22:43:53  
Neregistrovaný host
Agent:
... tak to jo. Jen teda je potreba rozlousknout cemu neni rozumet.
Potkavacky KT8/KT8 byly velice striktni, byly tam, ze i kdyby tramvaje v danem miste jeli misto 15km/h 30, a jeste tam byl propad ..tak se nepotkaj. Kdezto kombinace mijeni samotnych "T"a nebo KT8/T uz byly o hubu. Kde opravdu hrozil fyzicky kontakt.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 22:50:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11289
Registrován: 9-2002
Dík, už to asi chápu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
dopravopat
Neděle, 19. listopadu 2023 - 10:06:35  
Neregistrovaný host
Čítam prvý raz, že pre ČSSR mali byť tramvaje 2,6 metra široké. Ja som bol v tom, že to bolo pre Sovietsky Zväz. Tuším Petrohrad, teda vtedajší Lenningrad, šírku 2,6 metra požadoval (aj tam mali staršie 2,6 metra široké tramvaje).

Škoda preškoda, že sa nevyrobil aspoň prototyp KT8A5.

Mimochodom, k téme dverí. Tiež som si všimol, že na linke so zmiešanou výpravou KT8D5 a 2xT3 sa to prejavilo. Už v centre pri rovnomernom intervale po KT8D5 išla spravidla za chvíľku súprava T3, po ktorej sa zasa dlhšie čakalo na KT8D5. A to napriek tomu, že mala vaničku, teda bezbariérový nástup v strednom článku. Čo som odpozoroval, tak na vine boli hlavne 2. a 4. dvere. Uvažoval som, ako som to tak sledoval vo vozidle, že najviac by pomohlo asi odstránenie jedného sitzlu medzi dverami a kĺbom, aby tam vznikol interiér 1+1. Substrát sa často cez zúženú uličku pomaly a neochotne posúval do voľného priestoru na státie medzi dverami a kĺbom, čo spôsobovalo zápchu na schodíkoch a v dverách.

A 2. poznámka k dverám. Som moc zvedavý ako dopadne ForCity Plus Praha. Lebo tá bude mať o jedny dvere menej ako ForCity Alfa, pri rovnakej dĺžke.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 12:21:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2783
Registrován: 6-2004
S tou šířkou brzy po vzniku nové normy nastal problém, když se začalo mluvit o systémech "rychlé tramvaje" (na samostatném tělese, pokud možno bez ovlivňování jinou dopravou) a kvůli bezpečnosti vznikl požadavek na dveře v rovné části bočnice, což má význam i v "normálním" provozu. Kompromisem v daných podmínkách je malý úkos jako u KT8 při šířce 2,5 m.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 18:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 494
Registrován: 4-2022
Pamatuji se, že mi někdo před mnoha lety ukazoval jakousi studii ohledně uvažovaného zkušebního provozu vozů šířky 2.6 m snad mezi Motolem a Braníkem. Cílem bylo mapovat jednotlivá úzká místa, která zbývalo odstranit na trati, která jinak v zásadě šířkově vyhovovala. Ale mám dojem, že se v tom pak už dál nijak nepokračovalo.
Pawel
Neděle, 19. listopadu 2023 - 19:11:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2620
Registrován: 5-2002
Pomalejší stanicování a zpožďování KT také vnímám. Nemá na to DP nějaká data? Stačilo by vyhodnotit, jestli existuje nějaká korelace mezi typem vypraveného vozu a zpožďováním.

Další zajímavostí je, že zdaleka nejzpožděnější linkou v oblasti Strašnic bývá 19, která nejede přes centrum. Otázka je, jestli jsou na vině KT, pankrácká úvrať, nebo obojí.

Na 17 obvykle vídám více zpožděné KT, ovšem 14T, která je vypravena na velkou část zbylých spojů, má také jen patery dveře. Opět se můžeme dohadovat, jestli za tím stojí úvrať nebo skutečnost, že z Libuše už tramvaj dojede trochu obsazenější, což dál prodlužuje stanicování.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 19:47:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7833
Registrován: 7-2011
Pawel - ad data, pochybuju, že někdy někdo něco takového sledoval a měřil. Ad zpoždění, osobně si myslím, že na vině bude spíš provoz, resp. nevhodná poloha spojů. Zkrátka že se jí tam furt něco motá, co jí krade světla, zdržuje, etc...
Neděle, 19. listopadu 2023 - 20:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2827
Registrován: 4-2003
Malý příspěvek ke zrychlení tramvají skutečností - omezení na 30 km/h mezi Sídlištěm Barrandov a nám. Olgy Scheinpflugové už je minulostí [vypravci]
Neděle, 19. listopadu 2023 - 22:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9787
Registrován: 2-2006
KTN jsou třeba oproti 14T, ale i 15T, mnohem svižnější na obloukovitých tratích a ztrácejí kvůli nižšímu výkonu v prudších stoupáních.
Osobně mě, jezdícího až na výjimky právě s KT, právě Škodovky nejvíc zdržují a žádnýho pomalejší stanicování fakt nenastává. Imho je to v první řadě o řidiči.
A Vršovice jsou specifické absencí preference pro druhý a další spoj v pořadí, takže 19, ale i 7, jsou bité hlavně zásluhou 22, za kterou se často na Kohinoru a Průběžné zařazují.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 10:57:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15729
Registrován: 4-2003
Hodím dotaz na pravomocnost výsledku VŘ na rekonstrukci horní části Václavského náměstí s obnovou TT i sem, neb tady je větší návštěvnost zejména insiderů:

https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4587046
vždy
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 12:09:50  
Neregistrovaný host
Zpomalovani nastupem u KT8 se da odhadnout jen z logiky veci, ze te tramvaji schazi 1/3 hrany dveri oproti 15T ci 2*T3. Jeste opeprene o to, ze prvni a posledni dvere jsou jen pro jeden proud. Na bezne zastavce to viditelne moc poznat neni.
Kde to je kurna poznat, jsou zastavky s velkou vymenou cestujicich ... Andel, Karlak, Malostranska, Staromestska .... atp. Opepreno je to, pokud na zastavku navazuje SSZ, ktere treba drzi volno, ale jen urcity cas (Otakarova, Stross, Staromestka ...), kde u te KT8 je obrovska pravdepodobmost prodlouzeni vymeny cestujicich, nad toto prodlouzeni volna SSZ.
A prave nejhorsi vysledky to ma v rachlodsraznim provozu, vemte modelovy pripad, ze mame misto metra TRAM a jede tam prave KT8. Schazejici 1/3 dverni plochy by zajiste prodluzovala vymenu v kazde stanici o 5-15 sekund. Tedy na 6 stanicich by tento vlak stradal 1 minutu oproti ostatnim.
Tuto teorii (kterou, ale planovaci meli velice dobre spocitanou) potvrdilo i X-B. Kdy KT8 nebyly uplne favority mezi ridici na tento bagr. A to byly jeste CKD rychlo dvere, bez jakekoli ochrany proti sevreni. Proste ccccrrrr, rach ,prask, cvak a jedem.
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 18:39:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7834
Registrován: 7-2011
Teoreticky ano. Prakticky je to jedno, protože jednak v tom taky hraje roli vnitřní uspořádání - viz 15T, která sice má vrata od stodoly a za nima mlat, ovšem pokud se chce ven dostat sedící či stojící z uličky, tak celej balík lidí na tom mlatu musí vystoupit a zas nastoupit, jelikož nemá kam uhnout. Což rychlosti stanicování taky neprospívá, když půlka tramvaje leze ven a zas dovnitř. A pak taky fůra lidí neumí nalejzat, či vylejzat, viz zejména mlaďoši, co sedí do poslední chvíle a pak se tlačí ven proti nastupujícímu davu, nebo nastupování jen jedněmi dveřmi, hlavně u T3 těmi prostředními a podobně.
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 18:42:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 8-2020
A teda těch šest dveří nebylo požadováno ve výběrovém řízení ani jako "bodíky navíc" ?
čítatel
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 19:22:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 519
Registrován: 4-2012
Daarzyn67:
"A teda těch šest dveří nebylo požadováno ve výběrovém řízení ani jako "bodíky navíc" ?
"
S váma (tebou) to je fakt těžký.... Nejen že už přímo tady ta bodovaná kriteria proběhla, ale je to asi 7 vteřin na googlu....
Retrovozejky maj vozit turisty, ne Pražáky mezi IPP a KN.
23: Královka -> Právfak -> Malostranská -> Hrad -> Královka. Za stejný vozokm víc užitku.
Pondělí, 20. listopadu 2023 - 19:42:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2210
Registrován: 8-2020
Pardon, měl jsem se zeptat proč ne.
Úterý, 21. listopadu 2023 - 22:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 7-2017
Emil Švec:
"Nebyly jeden čas, v prvé půli devadesatek, zaslepené schody na nepoužívané straně i v Praze? Něco mi to říká. Ale určitě ne u všech"


Krátce byly. Na motolských vozech.
Úterý, 21. listopadu 2023 - 22:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 158
Registrován: 7-2017
P.L.:
"Určitě tam byly jeden čas takové vložky na zakrytí schodů. Ale pak se řeklo, že tramvaj byla konstruovaná na lidi stojící na podlahové ploše a ne na lidi navíc, co stojí v prostoru schodů, a zase se to vyházelo."

Spíše šlo o to, že krátce po zaslepení levých schodů u motolských KT začala dlouhodobá výluka kvůli přestavbě přednádražního prostoru ve Vysočanech. U polikliniky byly vloženy dvě kolejové spojky a celkem dlouho tam linka 3 jezdila na úvrať. No a se zaslepenými dveřmi by to jaksi moc nešlo. Ještě dlouho byly motolské vozy jedoucí ze stanoviště B na dálku rozeznatelné díky úplně čistému pantografu. Tehdy (tuším) oranžovému.
Středa, 22. listopadu 2023 - 19:09:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1899
Registrován: 10-2010
Daarzyn67:
"Pardon, měl jsem se zeptat proč ne."
Tipl bych si, že to bude kvůli tomu, že 6 plnohodnotných dveří při délce tramvaje max 32 m je schopná splnit pouze tramvaj koncepce 15T. Všechny ostatní varianty by musely být delší.
Středa, 22. listopadu 2023 - 21:05:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 135
Registrován: 3-2018
Kondra89: Může to být i něco nového.
Pawel
Středa, 22. listopadu 2023 - 21:37:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2621
Registrován: 5-2002
Kondra89: Stadler Tango pro Sarajevo má 4 plnohodnotné a dvoje poloviční u čel. Prodloužení představku a mírné zmenšení kabiny tak, aby se tam vešly plnohodnotné, by nebylo možné?
(sorry za naivní dotaz..)
Norton
Středa, 22. listopadu 2023 - 22:08:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2730
Registrován: 12-2004
Ad kachny a sire dveri: v Praze neplati, ze "plnohodnotne" siroke zlamovacky jsou sirsi, nez u T3 a tedy se vedle sebe vejdou 2 osoby? Tim se dost stira ten "nedostatek" sire v krajnich clancich...
EMA
Čtvrtek, 23. listopadu 2023 - 17:35:28  
Neregistrovaný host
Nevíte někdo, proč se do 14T plánuje zavádět nějaké nové řešení přimazávání kol řízené přes satelit (bylo to uvedeno v posledním čísle DP Kontaktu), namísto toho, aby se nejen za tímto účelem nasadila již ověřená a dostupná EMA z 15T (samozřejmě s určitými úpravami vzhledem k odlišnostem obou typů)? Díky.
Pawel
Čtvrtek, 23. listopadu 2023 - 19:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2622
Registrován: 5-2002
Dotaz: Kdy bude nějaké info od Škodovky k novým tramvajím pro Prahu? Neříkalo se 14 dní od vyhlášení? To by bylo dnes...
Emil Švec
Čtvrtek, 23. listopadu 2023 - 19:34:36  
Neregistrovaný host
To zase smrdí, vyhráli zase výběrové řízení s něčím, co svět neviděl. Myslel jsem, že po 15T se poučili
Čtvrtek, 23. listopadu 2023 - 20:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9316
Registrován: 6-2004
Emil Švec: Právě naopak... Budou to upravené vozy, které jezdí v Blavě :-)
Čtvrtek, 23. listopadu 2023 - 20:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4332
Registrován: 3-2004
Jasně, ani nevíme, co to konkrétně bude, ale určitě to smrdí. [crazy]

Jinak ta lhůta je 15 dní.
Čtvrtek, 23. listopadu 2023 - 23:43:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1900
Registrován: 10-2010
Pawel:
"Kondra89: Stadler Tango pro Sarajevo má 4 plnohodnotné a dvoje poloviční u čel. Prodloužení představku a mírné zmenšení kabiny tak, aby se tam vešly plnohodnotné, by nebylo možné?
(sorry za naivní dotaz..)"
U Stadleru pro Sarajevo se udává délka 31 m. Řekl bych, že verze s plnohodnotnotnými krajními dveřmi by se nevlezla do toho limitu 32 m.
Emil Švec
Pátek, 24. listopadu 2023 - 07:38:34  
Neregistrovaný host
Jasně, ani nevíme, co to konkrétně bude, ale určitě to smrdí.

Jako že se vyhraje výběrové řízení za miliardy a vlastně se neví s čím. Ano, vadí mi to. Je to netransparentní a dává to prostor ke spekulacím. Lhůta je sice 15 dní, ale to neznamená, že se musí striktně dodržet. Takového prezidenta už jsme tu měli. Ale když dva dělají totéž...
Pátek, 24. listopadu 2023 - 08:33:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 9-2021
Emil Švec:
" vadí mi to. Je to netransparentní a dává to prostor ke spekulacím.
"



Ale to je v dnešní úplně běžné, každý DP má vlastní požadavky a už dávno nejde prodávat jen jeden typ tramvaje všem. Ani Stadler nedodává přesnou kopii Tanga a i to Ostravské Tango je jiné než to pro Sarajevo nebo ostatní Tanga. Plzeňské 40T jsou jiné od Arcticů ve Finsku nebo těch pro Bonn.

Počkejme co to ve výsledku bude a pak hodnoťme.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ondřej.)
Pátek, 24. listopadu 2023 - 08:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2437
Registrován: 12-2008
Z vás by někteří novináři a politici měly radost jak tu krásně šíříte dezinformace... Škoda vyhrála VŘ s normálním reálným projektem; jen DPP (nikoliv Škoda) nechce tramvaj představit do doby podepsání smlouvy s vítězem a to proto že nechce ukazovat tramvaj poražené konkurenci Škodovky.
Emil Švec
Pátek, 24. listopadu 2023 - 12:22:46  
Neregistrovaný host
Ondřej: díky
Marek: jako vážně je tohle je důvod? Podepsat cosi v utajeném režimu, abych chránil duševní vlastnictví někoho, komu dávám erární miliardy. Třeba to jen blbě chápu, jako zastupitel jsem si tohle nikdy dovolit nesměl
Pátek, 24. listopadu 2023 - 12:29:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 8-2019
Jakmile uplyne lhůta pro odvolání neúspěšného uchazeče (Stadleru), tak to zveřejní.

Ale Škoda nezveřejní své technické know-how, když do uplynutí té lhůty nemá výhru jistou.