Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 04. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 04. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Orky
Pondělí, 25. září 2023 - 16:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16887
Registrován: 10-2004
9001: Řada tratí jde dost lehce, protože při té síle, jakou má tramvajová lobby, se do toho vidle hází špatně. A hlavně není síla do toho ti vidle hodit. [happy] Současné projektování tratí nevidí důsledky, které to způsobí.

Jiří Gerstner: "Prokladový "trojúhelník". Je to tak. Splácat linkové vedení dle nějakých představ autora není zas takový problém. Problém už je v tom vymyslet to tak, aby to fungovalo. Ale vono se to vždycky ňák ohne, tak holt vyjdou někde proklady večer 4/16.
poznámka
Pondělí, 25. září 2023 - 17:04:48  
Neregistrovaný host
Borovička:
"Ono na tom Strahově je otazníků kolem budoucnsoti více. Řešit se bude muset i vlastní stadion, ne jen jeho šatny, kde jsou dnes ty koleje. Kromě těch kolejí na Strahově nic není."

Tak ti, co budou mít na domy v rezidenční čtvrti Strahov tam určitě tramvají jezdit nebudou... a můžeme se vsadit, zda se bude stavět protihluková stěna nebo bourat tramvajová trať. Já si vsadím na bourání [lol]
Orky
Pondělí, 25. září 2023 - 17:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16889
Registrován: 10-2004
Mouser: Dovolím si 3 obecné poznámky k návrhu:
1/ Pokud má být myšlen jako přehled tratí, které stavět, tak k tomu není potřeba řešit linkové vedení, ale vysvětlit, proč příslušné tratě smysl mají či nemají.
2/ Má-li být jako oponenturou ROPIDu, pak by musel být postaven tak, jak ty tratě mají být postavené bez ohledu na jejich smysl. ROPID bude taky linkové vedení vymýšlet na skutečně připravované tratě.
3/ A poslední bod fakticky s návrhem nesouvisející. Praha by měla položit na stůl problémy, které je potřeba v dopravě řešit a ty pak řešit. A řešení rozhodně není "Suma postavených tramvajových tratí = max." A já si myslím, že jeden z bodů, který by měl patřit do největších problémů, je počet cestujících přes centrum po povrchu. To centrum to nemá šanci dát. A řešením opravdu není poskakující pomalá tramvaj v každé druhé ulici.
Pondělí, 25. září 2023 - 19:40:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7759
Registrován: 7-2011
Orky K tomu ( nejen) centru - ano poskakující pomalá tramvaj v každé druhé ulici opravdu není řešení. Proto je potřeba vymyslet, aby nebyla ani poskakující, ani pomalá. Nicméně když pominu obecný odpor lidí k fárání na nejen krátké vzdálenosti, tak minimálně někudy, po něčem, ta tramvaj přes centrum musí projet. Horní Václavák a Hlavák sice pomůže, částečně, ovšem kvůli neexistenci oblouků na Pavláku od Muzea dolů pořád zůstane bolavý místo Vodičkova. Nejbližší trať, kudy jí od Karláku objet, je po nábřeží kolem Fakulty a pod Letnou na Republiku. Což je nic moc. A víme oba, jak nějaká závada/nehoda v centru umí rozházet provoz i na půl dne.
Pondělí, 25. září 2023 - 20:00:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 4-2011
Ad Mouser:
26 má-li tohle být ta výhledová linka/trať "na/z PRG", tak sice v tomto návrhu obslouží Masnu a hlavní nádraží, ale už ne Florenc, a uhne na Žižkov. Tady by se vyloženě nabízel nějaký vymeták centra polookružka, aby i lidi z hotelů měli víc možností, kde tram chytit, a dojet si na to letiště. Což asi vylučuje tu Florenc, ale tam je smyčka taky, že...

Jinak ta trať z Nových Dvorů na Výtoň je šílená vyhlídkovka. Pokud by v tomto návrhu existoval bus z ND na tu Zelenou lišku, tak všichni budou asi jezdit tama a tram přes Braník budou prázdné.

Tram v pěší zóně je úplně normální a dobře funguje jak v zahraničí, tak ale třeba... na náměstí Republiky.
Jenže na náměstí Republiky 99 procent lidí TT jen přechází kolmo směrem k Palladiu, nekorzuje podél, což by byl případ Příkopů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Focus1976.)
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Orky
Pondělí, 25. září 2023 - 20:36:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16890
Registrován: 10-2004
Bobik: Praha rozjíždí spirálu přetížení centra lidmi na povrchu v tramvajích, protože není schopna vymyslet alternativní spojení. A ROPID jí v tom napomáhá zaváděním nových linek do centra. Současná dopravní politika vede k tomu, že do centra, resp. přes centrum, Prahy bude jezdit tramvajemi čím dál tím víc lidí. A aby to centrum pobralo, vynutí si to stavění dalších tratí v centru a nutnost řešení, jak ty tramvaje z centra dostat. Přitom řada těch lidí by jela jinak, kdyby byla schopná alternativa. A to je špatně. Řešením přetížené spojnice přes centrum není trať na Příkopech a jí podobné s dalšími novými linkami, které zatíží jiná místa centra. A pak stačí jedna výluka některé tratě a celý systém s novými cestujícími to nedá. Proč vozit lidi za Jarova tramvají do centra a to centrum přetížit, když by bylo smysluplnější (a mnohem levnější) je odvézt na Želivského na metro s obrovskou rezervou v nabídce?
Pondělí, 25. září 2023 - 22:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16088
Registrován: 5-2004
"Proč vozit lidi za Jarova tramvají do centra a to centrum přetížit, když by bylo smysluplnější (a mnohem levnější) je odvézt na Želivského"

To byla 14 nebo 15 po otevření 2A na Želvu? Co pro naprostý nezájem zhynula i tehdy asi do roka? Druhej podobnej napaječ byl ze Strašnic na Čapajevák, zhynul ca. stejně. A ještě předtím byl oboustranný napaječ na A na Míráku ale v Blanický zvaný tuším že 7 kde si bylo lze sednout i v odpolední špičce zatímco z IPP jela do Vršek narvaná 22.

Velmi využívanou tangentou byla kdys 12 po nábřeží. Vyhlídková cesta přes Letnou vede k tomu, že většina pojede přes centrum narvaným metrem. Podobně z Budějárny natož Pangráce na Andělskou a Řepnou pojede málokdo 118 + něco ale přes IPP protože lepší interval a nekončí to těsně před cílem (Smíchovské nádraží)...
Pondělí, 25. září 2023 - 22:07:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 3-2018
Mouser:
U Bohnic je problém, že ta čtyřkolejná smyčka se tam asi nevejde. Jedna trať tunelem skrz sídliště bude znamenat, že bude nejlepší to zahloubit už někde před Čimickým hájem, takže tady je asi lepší úprava dle současných ulic omezených na 1 pruh v každém směru(či se zrušeným parkováním).
Ukončení části spojů linky 17 a zároveň druhé linky 23 z druhé strany je nešťastné, takže možná by stálo za to to spojit. Jenže to už pak nebude linka 23 historická, takže nemá smysl ji tahat na Pohořelec(tam je vyloženě nadbytečná). Takže vést to via 28 na Suchdol?
To ohýbání linky 9 mi přijde dost umělé, ale OK, tady se toho moc asi dělat nedá, pokud tam nebude smyčka.
Když změníme 23 na Suchdol, tak asi takováto 28 nemá moc smysl(škrt). Zároveň ukončení 21 v centru je taky takové divné, takže bych ji nějak prodloužil na Vltavskou - Maniny - Vysočanskou a linku 25 bych poslal z Vltavské přes Karlín na Palmovku a dál asi beze změny.
Záměna 10 a 16 na Žižkově mi přijde nešťastná, ale jinak asi v pohodě. Otázkou je, jestli 16 nechávat v Řepech, když by byla 25 přes Nemocnici Motol. Část těch lidí na Anděl jezdí asi spíš kvůli metru. Možná prohodit zde koncové úseky 15 a 16.
Trať přes Josefov by byla na Revoluční asi napojena jinak, přímo.(Samozřejmě to záleží na památkářích, ale myslím, třeba s vedením kolem MPO by problém neměli). Otázka je, jestli sem tahat 17, přece jen, tam je 17 rychlou spojkou Holešovic a Starého Města, což by pozbylo smysl.
Z Barrandova bych asi 11 vedl přes Dvorecký most, ale to je asi detail. Linku 6, pokud by byla by asi mělo větší smysl celkově ukončit na Barrandově.
Ukončit linku 3 na Výstavišti asi moc nemá smysl, tam ta 12 stejně končí spíš proto, že ji je třeba někde ukončit a smyčka v Tróji neexistuje. Takže nahoru bych asi spíš vedl 3, a bez omezení. Jistě, v Trojské to bude zbytečně moc, ale holt není lepší trať(leda obnovit trať Holešovičkami, ale zas je dobré mít spojení Holešovic a Sídliště Ďáblice i Bohnic. Režim navrhované 5 mi přijde přece jen nešťastný, přece jen, Bohnice jsou dost velké.
Ukončení 12 na Palmovce se mi moc nelíbí, ale tam asi toho moc vymyslet nejde kvůli. Možná místo plánované 13. Jak bylo řečeno, tak je tu podobný směr s linkou 177, zas ale ta 13 vypadá docela rozumně a spíš bych omezil 177, zvlášť byla-li by trať přes Prosek, kam by náležela linka 27. (Takže by se hodilo mít něco na trať Sídliště Ďáblice - Čakovice.)
19 ignoruje spojení Praha 4 - Praha - Vršovice, což je asi problém. Nevím, jak to vyřešit. V případě trati Jeremenkovou by to vyřešila další linka, protože jinak změny 6, 19 a 24 mají smysl.
Linky kolem Malešic asi záleží na tom, co tam kdo chce mít. Jestli tam bude 5, nebo 16 je asi jedno. Do Šterbohol bych ale možná poslal i tu 7, s tím, že bych trať vedl přes centrum Štěrboholy.
S 12 je problém, že nebude přes Letnou, protože si na to lidi zvykli, ale pokud se to dobře zdůvodní, tak ji lze vrátit tam, kam patří. Jinak ale asi už nemám výtek.

Co se Zdib týká, tak ty projdou, protože je tady šance se zbavit aut v ranní špičce, kdy ráno vznikají zácpy mezi Zdiby a Kobylisy (až k Vychovatelně, protože D8 a Holešovičky nezvládají nápor aut způsobený neuzavřením centra pro auta(dopravní indukce)). Takže i když se bude muset přestupovat, tak to ve špičce bude rychlejší než dnes(pokud nedojde na úseku k nehodě). Navíc ta trať může i vytáhnout většinu busů z Líbeznic.
Pondělí, 25. září 2023 - 22:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1027
Registrován: 4-2006
Díky za reakce. Nejdřív k prokladům, zkoušel jsem sestavit víkend, právě pro základní přehled, jestli mi tam vycházejí prokladové kruhy apod. Výsledky zde. (Se sešitem se pracuje pomocí filtrů, víkend je ve sloupci E, zbytku si nevšímejte.) Samozřejmě všude to ideálně vyjít nemůže, ale popravdě myslím, že výsledek jako celek by fungoval. De facto jediné místo, kde se to skoro sjíždí, je Lehovec, kde to z více důvodů považuju za akceptovatelné. Posuďte sami. Prokladový kruh 1/2/8/18/25 se pomáhá rozetnout sám díky rozdílu JD 8/25 Hradčanská-Palmovka.

Suchdol: OK, vlastně by asi mohla být plánovaná konečná na Výhledech s P+R, a z ní pokračovat dozadu jen jedna linka (navíc to umožňuje etapizaci a koordinaci s okruhem). Mírně by se zezadu prodloužila JD, ale zkrácení docházky to pořád víc než vyrovná.

Linka z Barrandova přes Podolí je špatně, protože mine metro na Smíchově, a buď linky přes Smíchov přetíží, nebo bude ve svazku navíc. Kromě toho si vynutí aktivaci zastávky Lihovar na mostě, což by jinak nebylo potřeba.

Bohnice: Jedna trať středem má proti dvěma po okrajích mnoho výhod:
+ Zejména jsou všechny linky dostupné všem, takže nepřipravím půl sídliště třeba o tangentu 13 a druhou o 24.
+ Celé sídliště tím pádem taky má dostupné dvě linky na Palmovku, což znamená nejen kratší interval, ale i větší odliv ze 177, což je asi správně.
+ Lidi, co bydlí uprostřed a jedou v období delších intervalů třeba na tu Palmovku, se nemusejí rozhodovat, na kterou větev jít, podle toho, co zrovna jede.
+ Lepší dostupnost Dejvic. Pokud mají být kolem ZOO dvě linky, tak s rozvětvením musím oželet buď Odru (nejlidnatější větev), Vislu (odkud to je potenciálně nejvýhodnější bo nejdál z Kobylis) nebo Dunajeckou (a tedy rychlou tangentu do Kobylis).
+ Pro úplnost i onen kratší interval k metru (ono i 2 vs. 4 minuty ve špičce je znát, ale dobře, prohlašme interval i na slabší větvi za dostačující).
+ A v neposlední řadě je to efektivnější, celodenně stačí o linku míň. S dvěma větvemi se bude chtít na obou mimo špičky po dvou linkách, a přes Odru je ve špičce potřeba i třetí, zvlášť pokud by jedna z nich jela od Dejvic.
- Nevýhodu v prodloužení docházkové vzdálenosti to znamená jen pro malou severovýchodní část kolem Ústavní (zbytek jen chodí na druhou stranu), a té zůstane asi vždy v nějaké formě 177.

Adam108: S 1 a 25 po 6 bych neměl problém, ale ono to vždycky někde nevyjde, na což narážíte sám. Ani to zatím není potřeba, 180 má ráno 500-600 os/h, to je OK, spojení Vltavská-Letná schválně posiluju tou 28, a Poděbradskou jako urgentní zatím nevidím, současných 7-8000 os/den ještě může narůst skoro o půlku. (A nouzově se dá posílit výtahem na Palmovku, než se najde lepší řešení.) Naučit Řepy na A, chápu, ale omezit svazek přes Kotlářku by kvůli tomu asi stejně nešlo, takže snažit se posilovat 25 jen kvůli tomu nemá význam.

Orky:
ad 1/ Součástí toho, "jaký mají tratě smysl", jsou právě důsledky pro linkové vedení. Přesněji je to dokonce naopak, nové tratě se mají stavět, aby umožnily zavedení lepšího provozního konceptu než předtím. (Ať už lepšího znamená efektivnějšího, zkracujícího v průměru cestovní doby, omezujícího přetěžování, atd.) Ideální je naopak LV nové trati už předem stabilizovat. Z nového LV právě vyplývá přínos dané stavby - nebo její nepřínos.
ad 2/ V tom, které tratě se postaví, nemá mít konečné slovo dopravce, ale koordinátor. Když pro nic jiného, tak proto, že na nich ten provoz potom platí. Ale ve skutečnosti proto, že má garantovat smysluplnost celého nového provozního konceptu (včetně busů).
Můj návrh tedy není směřován výhradně proti Ropidu, spíš celkově vůči procesu přípravy nových tratí.

Focus1976: Tramvaj na letiště je nesmysl, tím bych se vůbec nezabýval. Na Nových Dvorech má podle mě směrově větší smysl 17 než uvažovaná 3 (která taky jede přes Výtoň [happy]), obsluhuje cíle hůř dostupné od metra.

Jiří Gerstner: Strahov kvůli Suchdolu opravdu potřeba není. Moje 28 o prázdninách a mezi svátky logicky mimo provoz, podobně jako třeba dnešní 4. (Pravda, mohl jsem to zmínit v tabulce.) Proklad 8+18+28 samozřejmě cílit na 3-3-2, není důvod, aby 8+18 měly 4-4. Naopak je důležitější se ptát, jak bude vypadat Ropidí sólo, až teoretický proklad přejde do praxe, a kvůli zpožděním před sólo vyjde delší časová mezera nebo schytá dav z metra. Sólo 28 je podle mě právě jedna z chyb Ropidího návrhu, a čekám, že vydrží tak měsíc, než bude muset do souprav (což prospěje i počtu potřebných řidičů).

- 28 na cestě z Palmovky do Holešovic mine Invalidovnu a vlastně i Maniny?
- 14 I.P.Pavlova (C) - Muzeum (C) - Hlavní nádraží (C) - Těšnov (C) - Vltavská (C), a to vše nad mělkým metrem. Strašný!

Křižovatka má být pokud vím na Urxově. 14 přes Václavák, ne přes Hlavní nádraží.

- 4/10/16 - stále rozdělený nástup na Andělu
Eh? Jako že má 4 taky na Kotlářku nebo co?

- 6 má rozdělený nástup s 9 na Andělu? Fuj!
- 6 končí na Smícháči od centra? Tohle nikdy nefungovalo a nikdy to nikoho nevozilo.

Protože kolejový brownfield moc cestujících nevygeneruje, a s těmi, které jo, nikdo jiný moc nechce cestovat. [rofl] Samozřejmě ani s novou zástavbou to není ideální, ale je to důsledek zavedení CD 4, což považuju za důležitější (ostatně první vlaštovku vidíme od října). Barrandov pak potřebuje čtvrtou linku, ale jen ve špičkách, což logicky může být buď napaječ k metru, nebo něco, co bude mimo špičky končit na Smíchově.
Rozdělený nástup 6 a 9 jako problém opravdu nevidím. Bývaly doby, kdy byla za roh 9 sama, a fungovala bez potíží. 6 je prostě doplněk pro jinou část Smíchova, stejně jako 4 vůči 10+16.

- 13 a souběh s linkou 177. Vážně je vhodně Zenklovu tahat do Strašnic a ne na Vinohrady?
Rozhodně spíš než tam tahat Vysočany. A 13 je koncipovaná jako tramvajová 177 schválně - výrazně rychlejší a spolehlivější.

- Posila hradu pro odlehčení 22 z jiné části centra nic?
K Hradu je potřeba posila jen o sezónních víkendech, jinak tam 22 stačí sama. To je práce pro účelovou, ne celoroční linku.

- v úseku Hradčanská - Thákurova omezení o 50% ? To má vyjít kapacitně? Člověče, jel jste někdy tramvají ve špičkách právě v tomto úseku?
Ano, tranzit ve 20+26 přes Dejvickou a Vítězné náměstí je cca 5000 os/den, a z toho se část přesune do metra (a část na novou tangentu), což je jedině dobře.

- Z Paloučku a Pražáku dvě linky do Jamrtálu? Vždyť je 18 na profilu Synkáče to nejprázdnější, co tam jezdí a Vy to navyšujete na dvojnásobek!!
- Není spojení Pankrác - Vršovice? Nějaký šototruc dokázat Ropidu, že ta 19 byl fakt blbý nápad, přestože 19 vozí na oblouku Vršovice - Nusle celkem dost?

Žádný truc, ale zkrátka nejlogičtější rozplet Nuslí a Vršovic. Nemyslím si, že by byl na Paloučku velký rozdíl ve vytížení dnešní 19 a druhé linky do centra. A hlavně alternativa v podobě linky Pankrác-Vršovice vede na linku Jamrtálem utnutou na NBS, což je ještě horší. Vedle toho co jsem na 19 kritizoval pořád platí, ve Vršovicích dubluje 7, vytížení nic moc, a z okýnka můžete mávat poloprázdné 124.
Další aspekt je, že z okolí Povstání se špatně cestuje na B směr západ. Buď musíte metrem přes Florenc, případně Ječnou. Častější spojení na KN by tohle zlepšilo.

- Z Nuslí a Bělehradské se nedá dostat na Vinohradskou? Dle údajů Ropidu je přes Muzeum právě v této relaci téměř 40% tranzit. Nepodceňoval bych vazbu Vinohrady - Nusle!
Bělehradská teda podle mě spíš ocení linku na Karlák a Národní než na Vinohradskou. A podobně na Vinohradské jsou Nusle až třetí směr po Václaváku a Hlavním nádraží, navíc s možností popojet čímkoliv a krátkým přestupem do protisměru na Muzeu.

- 11 z Vinohradské do Myslíkovy? Komu to má sloužit? Vážně Vinohradské stačí 2 linky po otevření TT v centru? A vážně chcete rovnou zabít perspektivu tratě na VN tím, že spojíte Vinohradskou, Myslíkovu a Zborovskou? Tedy tah, který je dobře obsloužen o dvě ulice vedle, a to linkami 10+16.
- Kde jsou spojení Vinohradská - Národní třída/divadlo? Francouzská - Náměstí Republiky? Jednoznačné tahy, které se po otevření tratí v centru téměř sesypou poptávkou. Několikrát potvrzeno i modely IPR.

2 linky na Vinohradské jsou podle mě optimální kompromis. A nepřehánějte, mezi linkou do Myslíkovy a na Národní není v atraktivitě zas takový rozdíl. Víc než půlka lidí nedojede dál než na Lazarskou, část cílů má Myslíkova s Národní společných, a oblast okolo Uhelného trhu je zase dostupná od A (jedině dobře, když lidi zůstanou v metru). Takže linka na Národní nabízí navíc oblast kolem Konviktské a okolí Újezda. Mimochodem 10+16 jsou na IPP na hraně kapacity, takže určitý přechod do 11 je naopak plus. Za mě je moje řešení lepší právě v tom, že nabídne z Vinohrad kýžené spojení pod koně a na Lazarskou, ale nepřetíží ho lidmi z Malešic a netahá je z metra.
Podobně na spojení Francouzská - Náměstí Republiky nevidím nic "jasného". Až na Masaryčku ho tam mám, a pak do Karlína, což je srovnatelně atraktivní cíl. A kdo to nedojde z Masny k Republice pěšky, tomu tam zahýbají tři linky (což mimochodem do Karlína ne).
I am the passenger, and I ride and I ride...
Úterý, 26. září 2023 - 08:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 4-2011
Tramvaj na letiště je nesmysl, tím bych se vůbec nezabýval.
No já žiju v domnění, že se to má z Dědinské ještě výhledově táhnout k Šestce (čemuž Praha říká "na letiště"), a v mezidobí bude nějaký shuttle právě na Dědinu.

Jinak by mě zajímalo, jestli jste v tom linkovém vedení uvažoval o nové teoretické(?) vozovně(?), protože mi takhle laicky nepřijde, že by nájezdy na linky v tomto rozsahu nějak normálně zvládaly aktuální vozovny, pokud by Praha nezkousla novou fůru jalových km nebo nezvětšila Kobylisy na dvojnásobek.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Úterý, 26. září 2023 - 11:34:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9296
Registrován: 6-2004
Focus1976: Přesně... Tramvaj má končit u Terminálu 3, což i vzhledem k jeho podstatě je naprosto zbytečné a stejně kolem něco bude muset jezdit na T1/T2, protože tam je základní poptávka....
Úterý, 26. září 2023 - 12:02:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1906
Registrován: 4-2019
9001:
"Focus1976: Přesně... Tramvaj má končit u Terminálu 3, což i vzhledem k jeho podstatě je naprosto zbytečné a stejně kolem něco bude muset jezdit na T1/T2, protože tam je základní poptávka...."
Ta tramvaj tam není uvažována kvůli Terminálu 3, taky má končit až u komerční zástavby kus za ním.
Úterý, 26. září 2023 - 12:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2405
Registrován: 12-2008
Focus1976: Dle reálných plánů DPP má vzniknout vozovna Braník (na místě současného terminálu Nádraží Braník) a rozšířit se vozovna Motol.
Úterý, 26. září 2023 - 13:48:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 400
Registrován: 4-2022
Vozovna Braník má být raálný plán? No potěš.

Jestli někoho baví vymýšlet linkové vedení pro zcela nereálnou tramvajovou síť, tak budiž mu přáno. (Oceňuji, že to snad aspoň dělá zadarmo, na rozdíl od Ropidu.) Ale fascinuje mne, jaký zájem ostatních diskutujících takové zcela imaginární téma vzbuzuje. Je tam asi 10 zatím nezahájených novostaveb a určitě ne těch, které přijdou nejdřív na řadu. Stačí aby byla dříve postavena některá z propojek a můžete to celé zahodit. Třeba taková Jeremenkova a Michle, právě se to má začít projektovat.

Postavit 10 nových tratí trvalo v Praze asi tak 30 let nebo i více (záleží jestli započtu ty co jsou těsně před dokončením, drobné camfrňouly nebo přeložky). Za tu dobu se město podstatně změní, i když koleje zůstanou kde jsou, beze změny. Věříme, že to teď půjde rychleji. (Ale mám dojem, že kromě Václaváku není nic v tak pokročilé přípravě, aby se mohlo začít stavět, takže...)
Úterý, 26. září 2023 - 14:18:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2406
Registrován: 12-2008
P.l. Ano, má. Ono prapůvodně měla vzniknout vozovna Hodkovičky, jenže pozemek pro ni se prodal a v současné době město či městská část žádný jiný vhodný pozemek nemá.

Naopak terminál Nádraží Braník vývojem let pozbyl svého významu a dalším vývojem se jeho současný význam ještě zmenší. Navíc jeho pozemek je celý městský, mě osobně celý záměr přijde jako logický.

Z části by mohlo pomoci protažení TT přes celou Pankrác a následně Jeremenkovou ulicí aby se vozovna Pankrác lépe propojila s jihem Prahy. To je ale bohužel hlavně v oblasti Pankráce z říše snů.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marek Kubík.)
Úterý, 26. září 2023 - 14:18:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4271
Registrován: 3-2004
P. L.: Jako že když se postaví Jeremenkova, tak ta kapacita Braníka nebude potřeba? Kratší výjezdy směr Modřany (i s Jeremenkovou o 7 km) a na Barrandov jsou vítaný doprovodný efekt, který pomohl s určením lokace, není však sám o sobě jediným důvodem pro stavbu. Tím hlavním je stále potřeba reagovat na zvyšující se počet tramvají a nedostatek odstavů.
Úterý, 26. září 2023 - 14:36:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 401
Registrován: 4-2022
Návrh vozovny Braník je spatlanina. Je to přesně obraz toho plánování. Že je vozovna potřeba se ví roky, nic se pro to nedělá. Ale zato máme linkové vedení pro síť co nebude za 10 let.

Vozovna Hodkovičky na velkorysém a oboustranně připojitelném pozemku byla zavržena kvůli tisícileté vodě. Ale když se zvýší naléhavost, je možné vymyslet vozovnu na malém, šišatém a úplně stejně zaplavovaném pozemku v Braníku. (Má jedinou výhodu - nemusí se kupovat.) Olomouc náš vzor.

Samozřejmě, dá se říct, že i jiné světové systémy provozují (a dokonce nově budují) vozovny typu "kde se něco vejde" (třeba Paříž). Ale přesto bych dal přednost vážně míněné, moderní vozovně, s cílovou kapacitou vyšší, než mají stávající staré vozovny. Jsou opravdu staré a přes všechny modernizace je jejich koncepce dědictvím starších časů a jakožto obestavěné je lze těžko rozšiřovat. A nezkoušejte tvrdit, že v Praze není žádný jiný dostupný pozemek.
Úterý, 26. září 2023 - 14:42:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2407
Registrován: 12-2008
P.L. Znám projektanta pražských tramvajových tratí a řekl že prodej pozemku pro vozovnu Hodkovičky zdůvodněný nemožností ochrany před povodní byla lež.

Ústečák: Nevíte jestli se stále vážně uvažuje o vozovně někde v oblasti Záběhlic nebo Michle? Nemohu teď najít kde to bylo, delší dobu už jsem o tom neslyšel.

(Příspěvek byl editován uživatelem Marek Kubík.)
Úterý, 26. září 2023 - 14:55:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 4-2022
´To tak nějak všichni tušíme. Ale tím spíš se to dá použít jako argument pro shození Braníka ze stolu a vynucení si nějakého dospělého řešení.
Jiří Gerstner
Úterý, 26. září 2023 - 15:21:26  
Neregistrovaný host
Mouser:
Strahov kvůli Suchdolu opravdu potřeba není.
Je, jinak taháte zbytečně další tramvaje za Dejvickou, ať už na sever na Podbabu (v případě nedokončení TT Suchdol) nebo na jih na Špejchar (v případě nedokončení TT Strahov). Obojí za brutálního souběhu s autobusy po Svatovítské nebo Jugopako. Domnívám se, že aby alespoň jedna trať Suchdol/Strahov fungovala, potřebuje k sobě tu druhou. Nebo máte nápad na realizaci smyčky Dejvická?

Moje 28 o prázdninách a mezi svátky logicky mimo provoz
A jaký má tedy taková linka důvod na Letné, ve Vysočanech, v dolních Holešovicích a v Karlíně? V prosinci a v září, kdy jezdí mraky cestujících, ale vysokoškoláci téměř ne, ta linka pojede nebo ne?

Naopak je důležitější se ptát, jak bude vypadat Ropidí sólo, až teoretický proklad přejde do praxe
Pořád se domnívám, že je lepší jezdit 2-2-2-2, z toho půlka spojů v sóle než 2-2-4. V případě megašpiček na VŠ (říjen) lze sólo spřahovat.

14 přes Václavák, ne přes Hlavní nádraží
Tedy přes Jindřišskou, takže vlastně přes hlavák. Souběh s metrem jako [cunik] a navíc s mělkým metrem, které se dá používat velmi dobře na krátké vzdálenosti. Vyhazování peněz. Už teď mám problém s linkami 2 a 3 nad metrem, ale aspoň hlubokým.

Jako že má 4 taky na Kotlářku nebo co?
Otázka za milion. Fakt je ten, že linka 4 od Anděla prostě vozí velké kulové a je to dáno rozděleným nástupem. Radlická?

Rozdělený nástup 6 a 9 jako problém opravdu nevidím
Rozdělený nástup od Anděla k Národnímu divadlu a na Národní třídu nevidíte jako problém, navíc v situaci, kdy jedna linek jezdí 2x častěji? Prima.

K Hradu je potřeba posila jen o sezónních víkendech, jinak tam 22 stačí sama.
Rozhodně nesouhlasím. 22 jezdí Chotkáčema plná prakticky pořád, až na pozdní večery.

Ano, tranzit ve 20+26 přes Dejvickou a Vítězné náměstí je cca 5000 os/den, a z toho se část přesune do metra
Proč se tam nepřesunul již teď a 20 s 26 jezdí neustále plné? S TT Dědina očekávám v úseku Thákurova - Hradčanská další balík lidí navíc. A s terminálem Dlouhá Míle ještě víc.

(a část na novou tangentu), což je jedině dobře.
Vztah Hradčanská - Evropská se přesune na tangentu do Bohnic? Jak, prosím? Jako, že Červený Vrch silou přetlačíte z Malostranské, Újezdu a Anděla na Odru a ke katastrálnímu úřadu? Lidi hlasují nohama, ne podle toho, jak to Ropid nebo nějaký šotouš navrhnou.

Žádný truc, ale zkrátka nejlogičtější rozplet Nuslí a Vršovic.
Nezlobte se, ale považuji toto vyjádření buď za holý nesmysl, Váš vyšlismus nebo svatý boj s d-19. Pražák a Palouček nenaplní 2 linky do Jamrtálu. Z Pražáku na Karlák pojedete jako cestující přes Pavlák, ne údolím. Kdyby to jelo aspoň na Anděl, ale Vy obě linky taháte na Karlák a 19 dokonce na Hlavák, kam jede to samé metro z Pankráce. Tedy na oblouk Nusle - Albertov přidáváte 100% spojů (připomínám, že 18 je ze všech tranzitujících linek na Synkáči nejprázdnější), ale na vztahu Hradčanská - Evropská naopak berete půlku spojů. Bravo!

Bělehradská teda podle mě spíš ocení linku na Karlák a Národní než na Vinohradskou.
Nevím z čeho usuzujete, kdo co ocení, pro mne je faktem to, že vztah Nusle - Vinohrady funguje a rozhodně bych si nedovolil tento vztah škrtnout.

2 linky na Vinohradské jsou podle mě optimální kompromis.
Tedy Seiferova dnes na 5 linkách, a to velmi přeplněných a větší Vinohradské ulici s možností pokračovat do centra budou stačit 2 linky a ještě píšete, jak si vztah do Nuslí přestoupí u Muzea? To myslíte vážně? Vsadím boty, že se Vinohradská složí i na třech ropidích linkách, natož dvou.

A nepřehánějte, mezi linkou do Myslíkovy a na Národní není v atraktivitě zas takový rozdíl
Promiňte, ale domnívám se, že u zastávek Národní třída, Národní divadlo a Újezd je násobně víc cílů než v Myslíkově. Rozdíl mezi vytížeností na spoj u linek 5 a 9 snad nemusím připomínat.

Podobně na spojení Francouzská - Náměstí Republiky nevidím nic "jasného". Až na Masaryčku ho tam mám, a pak do Karlína
Až na souběh linky 135, která plní funkci spojení Francouzská - Karlín velmi dobře. Myslím si, že spojení Francouzská - Náměstí Republiky a Vinohradská - Národní třída mají po realizaci TT VN v tramvajové síti vzniknout, jinak ten Václavák nestavme.

Celé je to nedotažené, nemáte vyřešené proklady, které Vám pouhým okem zhavarují u pátého kroku. Když Vám to nevyjde kapacitně, začnete obhajovat, že lidi přelezou do metra, když to přebouchnete kapacitně, začnete obhajovat, že je to nejlogičtější. Tedy šotouš + slepá mapa + ego dokázat, že to dělám lépe než jiní. Sorry, ale nic jiného v tom nevidím. Pěkný den.
Úterý, 26. září 2023 - 16:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 123
Registrován: 3-2020
Mouser: V žádném případě nechci nikterak snižovat váš entuziasmus a zpochybňovat vaše snění ( či blouznění) ,ale JAK chcete řešit novou smyčku na Staroměstské.?? Jakože před Rudolfínem uděláme smyčku - její napojení to už vůbec neřeším. Opravdu, ale opravdu tomuto záměru vůbec, ale vůbec nerozumím...[rofl]
Orky
Úterý, 26. září 2023 - 17:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16892
Registrován: 10-2004
Mouser:
"Orky:
ad 2/ V tom, které tratě se postaví, nemá mít konečné slovo dopravce, ale koordinátor. Když pro nic jiného, tak proto, že na nich ten provoz potom platí. Ale ve skutečnosti proto, že má garantovat smysluplnost celého nového provozního konceptu (včetně busů)."
Výkonou mocí v Praze není koordinátor, ale rada hlavního města Prahy. Stejně tak reálně provoz a stavby neplatí koordinátor, ale Praha. Koordinátor má doporučující hlas, může k příslušnému říci svoje, ale reálně o stavbě stejně rozhodne Praha. A já mám obavu, že v Praze mají dneska větší váhu názory a potřeby jistých mocenských skupin než odborný názor koordinátora. Takže pokud si nějaký dobře zaháčkovaný šotouš prosadí trať do Čakovic, což je drahý nesmysl s důsledky na využití jiných draze postavených staveb, tak ta trať bude a koordinátor si s tím bude muset poradit.
Úterý, 26. září 2023 - 18:20:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2108
Registrován: 8-2020
A pokud to koordinátorovi nepřijde smysluplné, musí na daných tratích naordinovat spoje?
poznámka
Úterý, 26. září 2023 - 19:01:04  
Neregistrovaný host
Vám je asi tak deset let, ne? Pokud někde pracujete, zkuste říci nadřízenému, že nesplníte úkol, který vám uložil. A pak nám napište, jak jste dopadl.
Úterý, 26. září 2023 - 19:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2109
Registrován: 8-2020
poznámka: O jakém úkolu to mluvíte? Mouser a Orky píšou o tom, že výstavbu nových tratí inicuje Praha, já jsem se ptal na to, kdo si vynucuje na daných tratích pravidelný provoz. Skutečně dostává koordinátor zadání "tudy musí jezdit tolik a tolik tramvají" namísto "navrhněte nejlepší obsluhu daného území" ?
K něčemu takovému došlo k výstavbě trati na Pankráci, kdy Ropid vymyslel pseudořešení, ale nikdo s tím nebyl spokojen, takže tramvaje na novou trať nějakou dobu nevyjely vůbec.

Nicméně očekávám, že i dle Ropidu bude obsluha nových tramvajových tratí efektivnější, než ekvivalentní spojení autobusy.
Úterý, 26. září 2023 - 20:04:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 4-2016
Jiří Gerstner: Proč se tam nepřesunul již teď a 20 s 26 jezdí neustále plné? S TT Dědina očekávám v úseku Thákurova - Hradčanská další balík lidí navíc. A s terminálem Dlouhá Míle ještě víc.

Vztah Thákurova-Hradčanská patří přesně mezi ty, které se budou muset omezit, pokud nemá centrum s novými tratěmi do Suchdola a Bohnic kapacitně bouchnout. Bude linka 26 ze začátku nepobírat? Ano. Budou cestující naštvaní? Ano. Ale vzhledem k tomu, že pod povrchem vede pro většinu lidí časově (a pro většinu lidí i komfortně) přijatelná alternativa, je zaříznutí 20 jasná volba. Metro je drahá sranda, za Dejvickou poloprázdné, nikdo už ho zahrabávat ale nebude. I v centru má A velké rezervy.

Proč by někdo absolvoval vyhlídkovou jízdu Dlouhá Míle - Hradčanská? Dokud nebude rychlodráha mezi Veleslavínem a Bubny tak možná pár zanedbatelných kousků.

Po otevření A v roce 2015 se s linkovým vedením v oblasti nic nedělalo, protože status quo bez tratí do Suchdola a Bohnic prostě funguje. Navíc tu je nezanedbatelný vliv Prahy 666 [happy]

Rozhodně nesouhlasím. 22 jezdí Chotkáčema plná prakticky pořád, až na pozdní večery.
Nevím jakou 22 vidíte vy, ale plná rozdoně není. Samozřejmě jako všechny ostatní linky v Praze trpí na nárazové přetěžování kvůli nepravidelnostem. Nedostatečná kapacita je o víkendu v létě, kde to řeší 23.

Jinak s vámi ve většině bodů souhlasím a také v návrhu vidím zásadní nedostatky.
poznámka
Úterý, 26. září 2023 - 20:05:32  
Neregistrovaný host
Tak ještě jednou. ROPID je organizace zřizovaná hlavním městem Prahou. Výkonnou pravomoc vůči němu má rada zastupitelstva. Jestliže se zastupitelstvo usnese na tom, že se někde postaví tramvajová trať, tak ROPID těžko prohlásí, že ji bude ignorovat* a tudíž po ní nebude jezdit žádná linka. Resp. to prohlásit může, ale druhý den ta bude nový ředitel a bude i linka.
* celé je to samozřejmě pitomost, protože i při silovém posazování výstavby nových tratí si nikdo nedovolí to nemít přikryto nějakou studií vyjadřující potřebnost takové trati a předpokládaný způsob jejího využití. Což prostě na základě úkolu dodá kdo? No přeci ROPID. Od toho tam ti lidé prostě jsou. Oni nejsou "nezávislý expertní orgán", ale Prahou placená organizace, která plní zadání svého zřizovatele.
Orky
Úterý, 26. září 2023 - 20:14:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16893
Registrován: 10-2004
Daarzyn67:
"Nicméně očekávám, že i dle Ropidu bude obsluha nových tramvajových tratí efektivnější, než ekvivalentní spojení autobusy."
Což nemusí být pravda a v řadě případů ani nebude. Myslím si, že kdyby někdo dokázal přepočítat náklady na nějakou míru, třeba na osobokilometr, tak bychom se nestačili divit, obzvláště při zahrnutí nákladů na dopravní cestu.
Teď pan radní pro dopravu Hřib prohlásil, že Praha bude muset výstavbu řadu dopravních staveb přehodnotit, protože na ně nebude mít peníze. To se dalo čekat. A řada nesmyslných tramvajových tratí se nabízí.
Úterý, 26. září 2023 - 20:36:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2110
Registrován: 8-2020
Někde ta náhrada autobusů tramvajemi je motivována i "ekologičností" dopravy, a tedy eurodotacemi. Určitě by tuto podmínku ale splňovaly i investice do trolejbusů.

Je docela dobrá otázka, na kterých tratích se bude šetřit. Pokud to budou ty, co povedou "do polí", bude zřejmě zůstávat v jejich trase územní rezerva (ale stejně si pak bude někdo o 10 let později stěžovat). Co se týče tratí jako Pankrác nebo Bohnice, tam stačí zůstat s místními obyvateli ve při a taky se nic nebude stavět. Jednoduché [proud]
Edit: A pokud jde o "vnitřní" tratě, tak Dvorecký most se staví a na Václavák je už dokončena zakázka. Kde to vězí, co se týče hlavního nádraží?

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Úterý, 26. září 2023 - 21:50:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5146
Registrován: 12-2007
Adam108: Výstavba nových tramvajových tratí v Praze 6 zase tolik dopravu v Praze 6 nezatíží. Prodloužení tramvajové tratě na Dědinu, popř. až k terminálu 3, výstavba tratí na Strahov a do Suchdola do značné míry nahradí autobusové linky vedené v podobných směrech. Pouze možná výstavba tramvajové tratě z Podbaby do Bohnic přinese mírné zvýšení dopravy do centra. Nicméně Bohničtí budou mít i nadále jako hlavní napojení na metro v Kobylisích na trasu C, a jen málokdo pojede na trasu A do Dejvické nebo do Hradčanské.

Konečně ani tramvajová zastávka Hradčanská nemusí být přetížená o jednu linku, pokud trasa linky č. 2 tvořené dlouhými tramvajemi povede z Malostranské do Vozovny Střešovice přes Pražský Hrad. Rozhodně současné prodloužení tramvajové trati na Dědinu nezahltí obě současné linky, protože drtivá většina lidí přesedne na metro buď na Nádraží Veleslavín (delší přestup) anebo na Bořislavce. Ti, kteří pojedou tramvají z Dědiny na Kulaťák, tak zpravidla tam bude cíl jejich cesty (vysoké školy, budovy Generálního štábu, Radnice Prahy 6 nebo hlavní pošta Prahy 6).

A teď jak si dovedu představit tramvajovou síť po rozšíření tramvajové sítě ve východní části Praha 6:
1) Úsek Podbaba - Bohnice - předpokládám pouze 2 linky z toho jedna by měla vést západovýchodním směrem, což znamená že by měla vést po Evropské jako třetí linka. Druhá linka by mohla vést do centra podobně jako linky č. 18 nebo 20.
2) Úsek Podbaba - Suchdol - úsek mimo vyučování na Zemědělské univerzitě bohatě obslouží 2 tramvajové linky č. 8 a 18. Třetí linka by měla být v provozu pouze v době studia na Zemědělské univerzitě a měla by vést na Strahov. Mimo toto studium by stačilo, kdyby byla ukončena ze směru z centra v Nádraží Podbaba.
3) Úsek Nádraží Podbaba - Vítězné náměstí resp. Dejvická - úsek by pohodlně obsloužilo 5 tramvajových linek, 2 z Bohnic, 2 ze Suchdola a jedna z Podbaby nebo ze Suchdola dle výuky na Zemědělské univerzitě.
4) Úsek Dejvická - Dědina, popř. až Terminál 3 - předpokládám i nadále obslužnost 2 současnými tramvajovými linkami a jednou linkou z Bohnic. Kde budou ukončeny záleží na další výstavbě tratě, ale předpokládám, že žádná z nich nebude ukončena na Červeném Vrchu, aby všechny umožnily přestup na vlakové nebo trolejbusové spojení na letiště.
5) Úsek ve Svatovítské by byl obsloužen 6 tramvajovými linkami, z toho asi 5 by bylo vedeno na Hradčanskou a jedna na Strahov.
6) Pokud by byla vedena linka č. 2 jako dlouhá tramvaj přes Pražský Hrad, což by pro cizince mohla být dobrá spojnice mezi Pražským Hradem a Karlovými lázněmi, tak by přes Hradčanskou bylo vedeno stejné množství linek jako dosud. Ale uznávám že o jednu linku by se zvýšil provoz na Chotkově silnici.

Jinak metro za Dejvickou není poloprázdné, to bychom mohli říkat snad s výjimkou konečné linky B na Černém Mostě pomalu o všech koncových úsecích metra. Rozhodně výstavba metra z Dejvické do Motola ulehčila Kulaťáku, který byl přecpán jak městskými autobusy, včetně autobusů na letiště, tak i regionálními autobusy ve směru na Jenerálku, Kladno nebo Slaný. Dodnes jsem za její prodloužení vděčný exprimátorovi Pavlu Bémovi. A v centru je metro A dost natřískané, zejména v úseku Muzeum - Můstek.

Já jsem obyvatel Prahy 6, bydlím asi 700 metrů od Dejvické, hojně využívám tramvají jedoucích přes Kulaťák a trasu metra A. Případnou změnu k horšímu (vedení linky č. 2 přes Pražský Hrad zase jako významnou změnu k horšímu nepočítám) by vedení radnice Prahy 6 neustálo. A já jsem rád, že dopravu na radnici Prahy 6 má na starosti šotouš OMH.
Úterý, 26. září 2023 - 22:21:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1028
Registrován: 4-2006
Jiří Gerstner: Ve většině bodů nesouhlasím, ale nemá smysl to rozepisovat, zjevně mi to potřebujete hlavně natřít, tak budiž Vám přáno. Pokud to tak není, tak řekněte, a můžeme ty body ještě probrat, ale spíš to tak vypadá, viďte. [happy] Věřte nebo ne, v návrhu není žádný zlý úmysl, prostě jsem si zkusil sestavit z mého pohledu smysluplnější výhled, a přišel jsem se pochlubit, protože si myslím, že se mi to celkem povedlo. Neměl bych problém uznat kritiku, která mi dává smysl (ostatně jsem uznal třeba ten Suchdol), ale mezi Vašimi výtkami vidím tak 2-4 věci k diskuzi, a zbytek považuju za v důsledku horší variantu.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Úterý, 26. září 2023 - 23:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7761
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"Skutečně dostává koordinátor zadání "tudy musí jezdit tolik a tolik tramvají" namísto "navrhněte nejlepší obsluhu daného území" ?"
Ono je to trošku složitější, jelikož se střetává mnoho často protichůdných "zájmů", přičemž peníze jsou samozřejmě "až na prvním místě". A koordinátor pak dostává úkol ve smyslu "navrhněte co nejlepší řešení tak, aby to moc nestálo a vyhovělo se všem požadavkům", takže je pak v pozici pejska a kočičky, když vařili dort. Načež to ve výsledku schytá, protože dort pochopitelně nikomu nechutná. Zrovna Pankrác je toho ukázkový příklad. Tam kdyby měl koordinátor navrhovat nejlepší řešení, postupuje úplně jinak. Jenže takové řešení by zase neprošlo schválením.
Středa, 27. září 2023 - 21:29:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4056
Registrován: 1-2010
Mám dotaz, ohledně zátahovych vlaků. Nedávno jsem jel linkou 25 co zatahovala od Vypichu do Kobylis. Ze Strossmayerova náměstí jela vlevo přes Holešovice nahoru. Ale o tři dny později tatáž 25 jela přes Vltavskou a Dělnickou. Byl k tomu důvod, nebo se zatahova trasa může operativně měnit?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Středa, 27. září 2023 - 21:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 101
Registrován: 3-2018
Zátahové vlaky mají v jízdím řádu zastávku, kam až jedou po své trase, a pak že to jede do té které vozovny. Ani v jízdním řádu není uvedeno, kudy to má jet, i když za normálních okolností se jede nejkratší trasou z této zastávky. Ale pokud se něco stane na zátahové trase, tak se tramvaj operativně pošle jinudy. Pamatuji si, že jsem takhle chtěl využít zátah 25 do Kobylis, kdy se mělo jet přes Veletržní palác, ale místo toho se kvůli problémům na trase jelo přes Vltavskou a Ortenovo náměstí.
vasekj
Čtvrtek, 28. září 2023 - 00:09:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 296
Registrován: 9-2017
Osamělý_Vlk:
"Ani v jízdním řádu není uvedeno, kudy to má jet,"
No v těch vylepených na zastávkách ne, ale v těch ve vyhledávačích a v opendatech (a ty jsou snad také oficiální) trasa spoje uvedena je, v tomto případě přes Výstaviště.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 09:40:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2113
Registrován: 8-2020
To je mi novinka. Myslel jsem, že je to vždycky nejkratší trasa od zastávky uvedené v jízdním řádu.
Jinak co se týče té části, co je uvedena v JŘ, jak moc ji požaduje Ropid za "legitimní" spoje, zajišťující objednanou obslužnost? Zpravidla jedou mimo takt, ale je jasné, že příklady "jede až do..." nebo na lince 26 "Vozovna Vokovice" se určitě počítají.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 10:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7762
Registrován: 7-2011
Pokud vezou cestující - platí město. U těch zátahových spojů jedocich "všelijak" ( např ta 25 do KO) z Palmovky a ne hne ze Štrossu se počítá s tím, že provedou obsluhu nějakýho území místo pravidelný linky, která by musela ještě jet a třeba skončit na druhý straně města, než má vozovnu (úspora jalových km). Ze stejného důvodu všelijak "prapodivně" vyjíždí/přejíždí/zatahují i noční. Minimálně vyhledávače je znají a soudě dle praxe fůra lidí si je umí najít a využívá je.
Mladějov
Čtvrtek, 28. září 2023 - 11:02:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20210
Registrován: 3-2007
Jo, třeba já a umím to ocenit - třeba přímá 23 Národní divadlo - Orionka. Takže operativně se to asi nedělá.
Většina lidí ovšem vleze do tram, když jede jejich směrem a je přîjemně prázdná.
Čtvrtek, 28. září 2023 - 12:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7763
Registrován: 7-2011
Ne, operativně rozhodně ne. Nicméně vzhledem k výlukám a z toho vyplývajících změn vypravení se to dost mění. Buď časy, nebo i trasy.
Orky
Čtvrtek, 28. září 2023 - 15:09:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16898
Registrován: 10-2004
Mouser: Dostal jsem se k tomu Tvému návrhu. Vážím si toho, že sis dal práci z proklady a věřím, že Ti to nějak funguje, těmi se probírat nebudu. Ale něco k trasám, co mě praštilo do očí.

1/ Pankrác: Já vím, že Ti linka 19 do Vršovic vadí, ale 2 linky Pankrác - Karlovo náměstí jsou zcela zbytečné. A ještě k tomu navíc k tomu zpátky nějaký bus? Linka 18 je tam na hranici sól, proč tam mít najedou v 2x 2T linku? Vůbec jenom 2 linky NBS - Vršovice mi přijde poněkud málo. A to si myslím, že v okamžku, kdy na NBS přijde déčko, význam trati do Vršovic spíš naroste.

2/ Flora a okolí. Není to tak dávno, co jsem tady řešeli nevhodnost ohnutí 16 do Hostivaře, dokázaly to i analýzy průzkumů. Díky nové výstavbě na NNŽ tebhle vztah ještě poroste. A ty tam tuhle chybu pořád máš.

3/ NNŽ a jeho odvoz. Opravdu si mylíš, že tohle stačí? Vždyt ještě oproti dnešku nabídka ubývá!

4/ Linka 28. Za mě jedna z nejzbytečnějších trati je právě plánovaná trať z Karlína do Holešovic. Myslím si, že lávka tam stačí a nic navíc potřeba není. Linka 28 na úseku Vltavská - Vysočanská je zbytečná a zmizí na druhý břeh před začátkem nejvytíženějšího úseku.

5/ Bohnice. Chválím řešení, které nepředimenzovává Zenklovu. ALe zde si myslím, že Bohnice potřebují zejména spolehlivý napaječ na metro, který si nebude přenášet zpoždění z centra a nejsem si jistý, že je zrovna tady vhodným řešením tramvaj. Vím, že se ti líbí vedení trati středem Bohnic pod zemí, ale pro okrajové oblasti to bude znamenat značné zhoršení dostupnosti a vyžádá si to ponechání bus linek po obvodě.

6/ Barrandov. Zde se mi řešení linek moc nelíbí. Tři linky se po náhodném promotání se potkají na jednom místě kolem IPP. Já bych si radši viděl na to Barrandově tu 15, která nabídne jiný směr.

7/ Půlka 17 na Staroměstské. Já bych to nedělal. Kdysi jsem si to prověřoval a obávám se, že by dlouhá verze rupla.

8/ Žádná linka z Vinohradské nejede na IPP. Já vím, že tady se hledá řešení obtížně, aby se potenciál tratí na Václaváku, ale IPP je významý zdroj a přestupní uzel.
Ivoo
Pátek, 29. září 2023 - 00:52:51  
Neregistrovaný host
Projekt čtyřmezí:
https://pid.cz/wp-content/uploads/2023/09/Prezentace-%C4%8Cty%C5% 99mez%C3%AD.pdf
Zajímavé.
PID/DUK/IDSP/IDOK
Pátek, 29. září 2023 - 07:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1377
Registrován: 1-2007
Tohle se řeší ve vlákně o Středočeské dopravě. S Prahou to nemá nic společného.
Ploki
Pátek, 29. září 2023 - 09:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 956
Registrován: 2-2012
Orky:
"Mouser: Dostal jsem se k tomu Tvému návrhu. Vážím si toho, že sis dal práci z proklady a věřím, že Ti to nějak funguje, těmi se probírat nebudu. Ale něco k trasám, co mě praštilo do očí.
5/ Bohnice. ALe zde si myslím, že Bohnice potřebují zejména spolehlivý napaječ na metro a nejsem si jistý, že je zrovna tady vhodným řešením tramvaj. Pro okrajové oblasti to bude znamenat značné zhoršení dostupnosti a vyžádá si to ponechání bus linek po obvodě. "
Tím si protiřečíš.

Když už jsme u Bohnic, nemůže se Visla zbourat? Stejně už dávno ztratila svůj význam. Nebo aspoň přestavět, jak je to dnes moderní, na lépe udržitelný supermarket. Po ostatních obchodech/službách stejně není poptávka. Tím by vzniklo více prostoru pro infrastrukturu.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Pátek, 29. září 2023 - 10:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4284
Registrován: 4-2007
Já jsem v tom zpravodaji četl, že 4 bude jezdit asi v rozsahu 24, což si myslím, že je dobře, ale nechápu proč k tomu statu ve Slivenci pojedou dvě linky. Ano časem se to tam určitě zastaví a třeba se hodí, ale teď? Přijde mi to na start až moc velkorysé teda.
Orky
Pátek, 29. září 2023 - 10:30:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16901
Registrován: 10-2004
Ploki: Nechápu, jak si protiřečím. Jak si můžu protiřečit tím, že nechci řešit do podrobna proklady a ze se mi nelíbí projekt tratě v Bohnicich středem sídliště, protože to zejmána jihozápadní a severovýchodní část Bohnic bude mít na takovou trať daleko a reálně to bude znamenat ponechání autobusových linek ve větším roszahu, než vedení 2 tratí v osách stávajících autobusových linek? Případně to, že bych pro Bohnice radši viděl spolehlivý napaječ (spolehlivé napaječe) s přestupem na metro?

DJ: Přesně. Na jedné straně ROPID tvrdí, jak nemá na 2 v soupravách a na druhé straně zavádí 2 linky do oblasti, kde zatím nemají moc koho vozit. I samotné 4 linky v sedle na Barrandov je další ukázka ultraplýtvání. Barrandov je noclehárna bez významného podílu pracovních míst a zde je poměr mezi sedlem a špičkami podstatně větší než v centru a širším centru.
Pátek, 29. září 2023 - 10:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4286
Registrován: 4-2007
Orky: Vidím to úplně stejně. Barrandov začínal s dvěma linkami v sedle a jednou ve špičce. Pak se přidala jedna linka v ranní špičce a pak jezdily tři linky a jedna linka v obou špičkách a teď budou jezdit čtyři linky v sedle? Trochu moc a ještě dvě prostě někam do polí. Uvidíme teda s čím příjde ofiko návrh. Klidně 4 do rozsahu 24, ale v sedle ukončit na Smíchově.
Pátek, 29. září 2023 - 10:54:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1029
Registrován: 4-2006
Orky: Díky za reakci.

1/ Rozumím, ale alternativou je linka utnutá na NBS, která je pak prázdná z Nuslí až do centra, to je lepší? Zatímco na Paloučku by podle mě velký rozdíl ve vytížení proti dnešku nebyl.

Poznámka o Déčku je dobrá, ale co s případnou třetí linkou u Bohemky dál? Dvě tangenty přes Vršovice jsou příliš a budou i po D, navíc do jisté míry dublují poloprázdné 124+139. Jinak tedy Déčko zvedne poptávku spíš proti špičce (přesunou se tam vztahy typu Libuš-Vršovice, které dnes jedou 215+139), což by si samo třetí linku nevynucovalo.

2/ Vím, taky jsem tehdy psal, že podle mě to srovná pokles lidí od Palmovky a přeliv do 11. Můžeme si tam klidně jít někdy na hodinu stoupnout, čekám, že 10 bude v pohodě a zvládne i budoucí nárůst.

3/ Hlavní odvoz přes Seifertovu právě využívá toho, že dnešní 5 a 15 mají půlku nabídky volnou. A že není třetí linka NNŽ-Flora? Vždyť trať v Jana Želivského vede vůči nové zástavbě jen po okraji a je to pro ni vedlejší směr, kolik nových obyvatel tak pojede?

4/ Beru, byť mě trať přes Rohanský most neuráží. Spojení Karlín - Holešovice tím de facto vznikne z ničeho. Lávka je fajn, ale obnáší klidně kilometr pěšky a pak ještě něčím popojet, to je nesrovnatelné. A pokud budeme brát tuhle TT jako danou, tak překřížení mých 3 a 28 mi přijde jako elegantní pokrytí, jinak vyplave linka navíc na Dělnické.

5/ Prodloužení docházky by to bylo jen cca pro oblast severně od Lodžské, jihozápad má Krakov. A bus na Prosek stejně asi vždy v nějaké formě zůstane, a 152 k metru taky.

6/ Asi nemám problém s výměnou 6 za 15, pokud by to prokladově vyšlo. Ale popravdě si nemyslím, že je 15 pro Barrandov bůhvíjak atraktivní, za Malostranskou s ní pojede z Barrandova minimum cestujících, nejvýznamnější cíle Republika a Masna jsou na Béčku.

7/ No jo, ale dál do Holešovic je navíc. 5 na Trojskou a ve špičce až nahoru má mj. právě ten význam, aby co nejvíc její poptávky přebrala (na Staré Město a Josefov se dá dojít i z Revoluční).

8/ IPP jako cíl je dostupné mělkým metrem z Muzea, a jako přestupní bod zrovna pro Vinohradskou takový význam nemá, navíc o dvě ulice vedle tam jedou 10+16.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Orky
Pátek, 29. září 2023 - 15:49:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16902
Registrován: 10-2004
Mouser: A co je alternativou k vytížené 7, když zmizí ještě dnešní možnost 24+19? NBS - Vršovice jsou ze 3 linek 2, mě to přijde málo.
Jaký pokles lidí od Palmovky? Naopak tím, že 11 pošleš mimo IPP, tak ty lidi přijdou o další alternativu a přirozeně bude narůstat počet cestujících vlivem výstavby kolem NNŽ a tak ta 10 (resp. Tvoje 16) se stejně za hranu dostane i kdyby to teď fungovalo.
Seifertova toho času je krásná ukázka toho, jak posila 5 přiliš nefunguje, proto její vytížení není kdoví jaké. Za to 9 je pořád dost plná.
17 je z Holešovic navíc, ale ukončení na Staroměstské je s ohledem na současné vytížení moc brzo na to, aby dlouhé spoje nejezdily přetížené. Nedokážu odhadnout, nakolik by ta 5 příslušný úsek odlehčila, nezdá se mi, že by to měla být nějaká zajímavá alternativa, ale myslím si, že naopak by mohli přibýt lidi z Řásnovky a byla by to v lepším případě nula od nuly.
Dvě ulice vedle jsou 16+10, ale si myslíš, že lidi budou chodit o 2 ulice vedle? Z jedné strany slyším, jak lidi nechtějí fárat do metra a proto se musí posilovat tramvaje i směry, kterými jezdí metro, a na druhé je chceš honit na tramvaj do ulice vedle?
Pátek, 29. září 2023 - 19:31:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7764
Registrován: 7-2011
Mouser - já bych s tím NNŽ a tratí po okraji nový zástavby byl opatrnej. Pro příklad se zajeď podívat na novou zástavbu u hloubětínský vozovny. Tam trať taky vede po okraji nový zástavby a třeba na zastávce Vozovna Hloubětín, která bývala uprostřed ničeho dneska furt někdo courá. Na to, že je na znamení, tak se mi ji i pozdě večer málokdy podaří projet i ve směru dc, natož zc. A to ještě půlka tý nový zástavby není hotová. Jistě, nejsou to žádný davy, jenže o to právě jde - buď naučím lidi na to, že je tu MHD a že je použitelná a chytnou se další, nebo jim ukážu, že MHD je k ničemu a pak do ní budu obtížně dostávat lidi i poté, co to změním a k něčemu už bude.
Sobota, 30. září 2023 - 08:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 4-2006
Bobik: U "tratě po okraji" mi zrovna nešlo o to, že baráky jsou jen na jedný straně. Chtěl jsem tím říct, že z NNŽ využije linky Biskupcova-Flora jen menšina cestujících. Protože jde o sekundární směr, a navíc pro větší část oblasti je to daleko. Hlavní obsluhou bude trať skrz. Zatímco Vozovna Hloubětín je pro přilehlé sídliště jediná obsluha, a na konec je to od zastávky 300 metrů.

To je odpověď i Orkymu. Ulici Jana Želivského bude mít v docházkové vzdálenosti tak necelá půlka nového NNŽ, a z toho pojede na Floru odhadem tak čtvrtina, možná třetina. To dává nějakých 10-15% veškeré nové poptávky, co by se v mém návrhu rozdělilo mezi 11 a 16. Znát to bude, ale že by to ty linky dostalo za hranu?

Orky: Pochybuju, že někdo přestupuje 24+19, tihle lidi už v 7 jsou. Já si myslím, že by to spíš stačilo, to že ta třetí linka by byla všude okolo navíc je indicie. Každopádně i kdyby ne, tak není moc dobré řešení mít kvůli úseku Otakarova-Bohemians linku navíc až na Želivského.

pokles od Palmovky: Delší interval Palmovka - Vinohrady nepochybně část lidí motivoval přejít do metra přes centrum, případně na alternativní trasy jako 136. Z Vysočan přerušení přímého spojení taky.

Já přece nikoho do 10+16 nenutím, jen říkám, že pro půlku atrakční oblasti Vinohradské to je alternativa. Vinohradská má jednoduchou volbu, buď tam budou tři linky, nebo jeden ze směrů VN/Hln/IPP nebude. Směr IPP je nejslabší a má slušné alternativy, za mě je teda volba jasná.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Orky
Sobota, 30. září 2023 - 10:17:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16904
Registrován: 10-2004
Mouser: Jenže tady jde primárně o vztah centrum - Žižkov po ose linky 10, který se postupně rozpouští. Tenhle podíl frekvence nepochybně narostl tím, že se 16 přesměrovala do Strašnic a tím linku 10 dostal blíže hraně. No a další nárůst bude vlivem NNŽ. Teď cestující mají jistou alternativu ve vztahu k IPP a okolí tou 11, ale pokud tuhle oblast mine, půjde o další složku, která tu zaplní 10 ve směru k centru. Tedy vlastně Tvojí 16, ale princip bude fungovat stejně. To jestli budou prohozené konce někde za Palmovkou, už je skoro jedno. Myslím si, že tady s ohledem na sílu vztahu je jediné smysluplné řešení, a to návrat svazku 10+16 minimálně po Ohradu.
Úterý, 03. října 2023 - 20:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 529
Registrován: 11-2008
Myslím, že je zásadní chyba, že Ropid, ani nikdo z autorů opozičních návrhů nevidí riziko u Nám. Míru. Až zde bude končit Déčko, výrazně vroste poptávka po tramvajích ve směru centrum (jak Ječná, tak i VN a hl.n.). To co v Ječné uvolní tram. tratě v okolí Václaváku a Dvorecký most (118 si po zrychlení vyžádá posílení druhou linkou), hravě obsadí cestující z Déčka.
Řešením je na rohu náměstí a Korunní vybudovat blokovou smyčku a zavést odsud do centra maximum, tj. 7-8 tram linek (což je v součtu pro Korunní i Vršovice příliš). Takže do prodloužení Déčka by na této smyčce končily dvě linky. Např. polovina 17 odkloněná přes Nám. Republiky a VN a nová linka k Hl. nádr. a na Těšnov (k Výstavišti).
Možná bude třeba posílit i autobusy směr Florenc. Co třeba nová linka Nám. Míru - Florenc - Rohanský ostrov?
Úterý, 03. října 2023 - 21:08:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2807
Registrován: 4-2003
Od 13. 10. se jezdí do Slivence, prvním pravidelným spojem bude linka 4 v 14:02 ze Sídliště Barrandov. Prozatím v v pracovní dny budou linky 4 a 5 v koncovém úseku v provozu jen od odpoledne, pokud tedy od 16. 10. nebude platit nový jízdní řád.
Paul2no
Úterý, 03. října 2023 - 21:10:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3000
Registrován: 11-2009
Suri: a nějaká slavnostní otevíračka bude (dotaz platí i pro trať na Dědinu)?
Úterý, 03. října 2023 - 21:35:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2428
Registrován: 12-2007
Paul2no:
"Suri: a nějaká slavnostní otevíračka bude (dotaz platí i pro trať na Dědinu)?"
Určitě něco bude.
Na fan shopu je možné koupit jízdenky na zvláštní jízdy Hlubočepy - Slivenec s T3 Coupé.
https://fanshop.dpp.cz/produkt/jizdenka-13-10-2023-t3-coupe-otevr eni-trati-do-slivence-u-nastup-hlubocepy-1452
Úterý, 03. října 2023 - 22:31:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9300
Registrován: 6-2004
Paul2no: 100% :D Hřib si nenechá ujít možnost dělat divadlo :D. Čekal bych i nějaké zase super influencerské video :D
Středa, 04. října 2023 - 01:19:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1378
Registrován: 1-2007
https://www.dpp.cz/omezeni-a-mimoradne-udalosti/detail/4541 - O co se jedná??

Linka 232 Smíchovské nádraží - Lihovar - SSZ - Na Knížecí.
Středa, 04. října 2023 - 05:23:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2808
Registrován: 4-2003
Paes: náhrada za likvidovanou lávku z Radlic na Smíchovské nádraží
Středa, 04. října 2023 - 08:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1909
Registrován: 4-2019
Suri:
"Od 13. 10. se jezdí do Slivence, prvním pravidelným spojem bude linka 4 v 14:02 ze Sídliště Barrandov. Prozatím v v pracovní dny budou linky 4 a 5 v koncovém úseku v provozu jen od odpoledne, pokud tedy od 16. 10. nebude platit nový jízdní řád."
Vzhledem k tomu, že 16. se už má jezdit Želivského - Vinice, je ten nový jř téměř jistý.
Středa, 04. října 2023 - 15:12:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 305
Registrován: 10-2007
Pavhob:
"Myslím, že je zásadní chyba, že Ropid, ani nikdo z autorů opozičních návrhů nevidí riziko u Nám. Míru. Až zde bude končit Déčko, výrazně vroste poptávka po tramvajích ve směru centrum (jak Ječná, tak i VN a hl.n.). To co v Ječné uvolní tram. tratě v okolí Václaváku a Dvorecký most (118 si po zrychlení vyžádá posílení druhou linkou), hravě obsadí cestující z Déčka."

Neviděl bych to tak tragicky. Jednak v tom D budou především cestujícíí z přetíženého C, jednak zdaleka ne všechny je potřeba cpát do centra (proč také!); naopak mně osobně přijde škoda, že tam to D vůbec chtějí ohnout, namísto aby obsloužilo východnější části a centru naopak ulevilo. Má být od Pankráce na západ i východ tramvajová tangenta, ta by měla ubrat z C i D. Taktéž odtamtud snad půjde jet směr Karlovo náměstí a Vršovice (přes Nusle). Rovněž by měla přibýt druhá kolej vlaku od Modřan. Zkrátka, namísto neustálého posilování již přetíženého vztahu bude nanejvýše vhodné zátěž naopak včas rozdělit do příslušných směrů.