Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 25. 9. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 25. 9. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Břevnovák
Čtvrtek, 21. září 2023 - 12:19:12  
Neregistrovaný host
Bobik:
"Daarzyn67:
"Jízda po přechodu není nelegální sama o sobě" Je. Viz 361/2000sb. §2, dd)."

" ... dd) přechod pro chodce je místo na pozemní komunikaci určené pro přecházení chodců, vyznačené příslušnou dopravní značkou,... "

Tohle je starý šlágr diskutovaný všude možně i nemožně, od různých kolařských fór až po jednání s PČR a měšťáky a závěr je jednoznačný, uvedenou formulaci samu o sobě nelze v žádném případě považovat za zákaz jet po přechodu na jízdním kole.
Sorry jako.
Pokud se to někomu nelíbí, má holt smůlu, ze samotné jízdy na kole přes přechod přestupek neudělá, ani kdy se nevím co ... v praxi v prvé řadě proto, že třeba DSC MHMP to odmítne jako přestupek projednávat.

Ale je mi jasné, že tohle se prostě nikdy neomrzí.
Jen pro doplnění, když pominu profesní stránku věci, tak je mi to šajs egál, bo na kole nejezdím.
Čtvrtek, 21. září 2023 - 14:04:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4116
Registrován: 5-2003
Zakázáno to není, jen se jedná o vjíždění na pozemní komunikaci (§ 23), takže cyklista musí dát přednost všem..[happy]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

djst
Čtvrtek, 21. září 2023 - 14:49:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 8-2014
pdk:
"Změny minimální, na Slivenec tramvaje 4, 5 a 94"
Velmi podstatná změna pro centrum ale myslím je, že 4 bude „nově v provozu také v pracovní dny dopoledne“, což doufám znamená i odpoledne, tedy v režimu, v jakém jezdí linka 24.
Paes:
"Trošku zvláštní, že neprošlo prodloužení linky 116 na Nádraží Veleslavín ulicí Na Krutci, ale to že touhle ulicí jezdí poměrně dost aut aby se vyhnuli ucpané Horoměřické před Bořislavkou, patrně nikomu nevadí."
Já bych řekl, že to právě souvisí. Ulice Na Krutci je úzká, ještě užší než V Šáreckém údolí, a bez vhodných míst k vyhýbání. A provoz je tam, jak říkáte, silný. Takže prodloužení 116 by si nejspíš vyžádalo omezení nebo vyloučení aut. A to si radnice Prahy 6 před svými občany nemůže dovolit.
Na tu 218 jsem zvědavý. Doufám, že bude alespoň zajíždět na Veleslavíně do terminálu.
Suri:
"Tak to je zajímavá a potěšující novinka s tou linkou 94 [ok]."
A u Dědiny je napsáno „V noci bude zatím obsluha zachována pomocí autobusové linky 910.“ Tak třeba i tady se do budoucna ledy pohnou.
Čtvrtek, 21. září 2023 - 16:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5141
Registrován: 12-2007
Na setkání spolku Demokratický klub, které jsme shodou okolností měli v úterý se starostkou Slivence RNDr. Janou Plamínkovou, jsem se dotázal jednak na možnost zastávky autobusů u konečné stanice tramvaje ve Slivenci a jednak na propojení Slivence a Velké Chuchle autobusem MHD. Paní starostka mi sdělila, že usilují jak o autobusovou zastávku u konečné tramvaje, tak i o propojení Slivence a Velké Chuchle autobusem MNHD.
Jinak na jaře jsem byl informován, že by snad autobus č. 130 nebo 230 měl vést ze Slivence ulicí U Náhonu a Baarové do Barrandova.
Poznámka
Čtvrtek, 21. září 2023 - 18:21:33  
Neregistrovaný host
Daarzyn67:
"Jízda po přechodu není nelegální sama o sobě, většinou při tom cyklista ale poruší něco jiného."

Klidně to tak můžeme brát*. Jen si pak kolista nesmí na přechodu vynucovat přednost, která patří chodcům.
*ovšem pouze v případě, že přechod nespojuje dva chodníky. Jízda po chodníku zakázána je.
Poznámka
Čtvrtek, 21. září 2023 - 18:30:03  
Neregistrovaný host
Petr_vlček:
"inu když jede řidič chytrý, tak mávne či jinak dá najevo ať přejedu protože rychle zmizím a on nemusí zastavovat (když blbý tak slezu a kolo přepisově vedu běžnou chůzí a on si předpisově zastaví a je spokojenej). "

Připomínáte nebožtíka starého Bendu, který z tribuny federálního shromáždění vyhlásil, že dodržuje jen ty zákony, se kterými souhlasí. Já bych řekl, že původ našeho marastu je tady a ne u “bolševika”, za kterého se spousta lidí ráda schovává.
A z věcného hlediska - spousta kokařů nejsou namakaní týpci. A i ten týpek by kolo přes přechod přešel rychleji než když naskakuje na kolo a rozjíždí se. Situací, kdy kolista jede k přechodu, já sundám nohu z plynu a mrknu mu, aby jel, je reálně minimum.
Poznámka
Čtvrtek, 21. září 2023 - 18:31:25  
Neregistrovaný host
Wagon:
"Na setkání spolku Demokratický klub, které jsme shodou okolností měli v úterý se starostkou Slivence RNDr. Janou Plamínkovou, jsem se dotázal jednak na možnost zastávky autobusů u konečné stanice tramvaje ve Slivenci a jednak na propojení Slivence a Velké Chuchle autobusem MHD. Paní starostka mi sdělila, že usilují jak o autobusovou zastávku u konečné tramvaje, tak i o propojení Slivence a Velké Chuchle autobusem MNHD.
Jinak na jaře jsem byl informován, že by snad autobus č. 130 nebo 230 měl vést ze Slivence ulicí U Náhonu a Baarové do Barrandova."

OMG[crazy][crazy][crazy]
Čtvrtek, 21. září 2023 - 19:30:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2799
Registrován: 4-2003
Wagon:
"Jinak na jaře jsem byl informován, že by snad autobus č. 130 nebo 230 měl vést ze Slivence ulicí U Náhonu a Baarové do Barrandova."

Trasování přes ulici Baarové mi nepřijde jako dobrý nápad, protože by to znamenalo po úzké ulici Werichově, kde je teď vedena výluková trasa 230, což mimo jiné znamená, že tam na několika místech bylo nutno zrušit parkovací místa a osazeny byly přenosné značky se zákazem zastavení, aby se autobus vůbec vyhnul a bezpečně projel. Navíc tam chybí prostor pro zřízení zastávky na úrovni nám. Olgy Scheinpflugové k přestupu na tram. Mnohem lepší a logičtější trasa by byla z ul. U Náhonu přes Huga Haase a Voskovcovu se zastávkou u křížení s ulicí Gollové.
Čtvrtek, 21. září 2023 - 21:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7749
Registrován: 7-2011
Břevnovák:
"..uvedenou formulaci samu o sobě nelze v žádném případě považovat za zákaz..."
Z formulace plyne, že přechod je určen pro chodce. Je cyklista chodec? Není. Tedy pro cyklisty určen není, ergo tam nemají co dělat, když pro ně není určen. Čili zákaz, aniž by bylo explicitně uvedeno, co všechno je zakázáno. To je spíš smutná ukázka toho, jak spousta lidí nerozumí / účelově nechce rozumět mateřskému jazyku. Mimochodem, kdyby to zakázáno nebylo, proč by se potom zřizoval například sdružený přechod a přejezd pro cyklisty? Vždyť by přece stačil jenom ten samotný přechod, no ne? Takže další potvrzení toho, že cyklista přechod přejíždět nesmí.
Čtvrtek, 21. září 2023 - 21:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16078
Registrován: 5-2004
"Příčina bude v samotném chování chodců a jejich ne/umění přecházet"

Policajt: "po přechodu, babi, po přechodu".
Babka: "už léta, panáčku, už léta"

"Z formulace plyne, že přechod je určen pro chodce."

Přičemž příčně se po něm jezdí a to čímkoli. No a jak si Kefalín představuje že cyklista opustí vozovku? Dojede na přechod, na něm zastaví, sleze a po něm přejde na chodník a pod? To mně přijde zejména při cestě vlevo ve směru jízdy poněkud o hubu neb při odbočení vlevo jest podle zákona svatého třeba najet ke středu vozovky. Tedy slejzat z kola na přechodu uprostřed silnice[biggrin].

Někdy je bezpečnější použít rozum...
Čtvrtek, 21. září 2023 - 21:48:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2100
Registrován: 8-2020
Z pohledu řidiče (který teda taky jede přes přechod který pro něj není určen, ale to je jedno) je záhodno si položit následující otázku: Porušil by cyklista něco, pokud by na tomto místě žádný přechod nebyl?
Ve většině případů, kdy nadávají na "jízdu po přechodu", je odpověď ANO (jak tu bylo zmíněno, zejména nedání přednosti v jízdě).

Ono by se někdy mohlo zavést, že cyklista by měl přednost na jakémkoli přejezdu pro cyklisty, takže i když je dnes právní úprava podobná, dává smysl to rozlišovat.
Neexistence společných přechodů a přejezdů je prostě způsobená neaktuálností. Nepomáhá tomu ani legislativa, kde jsem se dočetl, že normová šířka přechodu+přejezdu je větší než samotného přechodu - a to i na místech, kde se nedá očekávat společný provoz chodců a cyklistů najednou. (Konkrétně dané místo je třeba odbočka k benzínce, takže ani není důvod sesedat)

Edit: Zpátky ke Slivenci a spol.?

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Pátek, 22. září 2023 - 00:31:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7750
Registrován: 7-2011
Petr_vlček:
"No a jak si Kefalín představuje že cyklista opustí vozovku? Dojede na přechod, na něm zastaví, sleze a po něm přejde na chodník a pod? To mně přijde zejména při cestě vlevo ve směru jízdy poněkud o hubu neb při odbočení vlevo jest podle zákona svatého třeba najet ke středu vozovky."
Nerozumím, co tím chce básník říci. Cyklista má důvod opouštět vozovku pokud ukončuje jízdu. Pak normálně přijede na vhodném místě k pravému okraji vozovky, sleze z kola a stává se z něho chodec (a dále řídí ustanoveními zákona platnými pro chodce). Není třeba vymýšlet nesmysly. A už vůbec ne z důvodu lenosti dotyčného (...by to bylo moooc složitý) a ještě se to snažit okecávat " bezpečností". A pokud je něco nebezpečné, tak to prostě nedělám. To že " já chci" není dostatečný důvod. A už vůbec to není důvod k dělaní pakárny ostatním jenom proto, aby to moje " já chci" mohlo být možné a méně nebezpečné.
Pátek, 22. září 2023 - 01:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7751
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"Neexistence společných přechodů a přejezdů je prostě způsobená neaktuálností. Nepomáhá tomu ani legislativa, kde jsem se dočetl, že normová šířka přechodu+přejezdu je větší než samotného přechodu - a to i na místech, kde se nedá očekávat společný provoz chodců a cyklistů najednou."
Jsou jenom dvě možnosti jak postupovat. Buď jsou normy či legislativa zbytečně přísné, neaktuální, nedostačné... - pak je jedinou správnou cestou tyto změnit, doplnit, aktualizovat, anebo normy a legislativa své opodstatnění mají - a pak pokud se do nich něco nevejde, to něco není možné realizovat. Pojďme se klidně bavit o ne/smyslnost různých ustanovení a o tom, jak je co nejlépe aktualizovat na současný stav tak, aby to bylo průchozí, jednoznačné a pochopitelné i pro každého Lojzu. Ovšem snaha o vymýšlení různých "rovnáků na vohejbáky" je výsledku akorát kontraproduktivní a vede k chaosu.
Pátek, 22. září 2023 - 07:38:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 4-2011
Ona by se skoro žádná debata nemusela konat, pokud by si každý řidič, kterému by "cyklista na přechodu" mohl vadit z titulu "nemá tam co dělat", uvědomil, jestli někdy od chvíle, co dostal ŘP, zastavil blíž k přechodu, než se má, jen aby si skočil do trafiky; nebo na invalidech, aby si přitáhl pračku z opravny a měl to o deset metrů blíž; nebo vyloženě na zákazu, aby počkal na dítě, než vyjde ze ZUŠky s houslemi a nastoupí si. Protože prazáklad toho všeho je pokrytectví. Ve finále to je prostě někdo na přechodu, klidně by to mohla být výprava korejských turistů nebo dvacet školáků. Přibrzdím/zastavím, pustím, jedu dál a o půl minuty později ani nevím, že jsem to udělal.
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Pátek, 22. září 2023 - 10:04:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9294
Registrován: 6-2004
Focus1976: Tak ono tím striktním dodržování a vymáháním zákonů začali právě aktivisté ;-) Prostě se jim to jenom vrací....
Pátek, 22. září 2023 - 11:07:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2101
Registrován: 8-2020
To doufám že zákony tu dodržuje každý [wink]
Pátek, 22. září 2023 - 13:00:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16082
Registrován: 5-2004
Dyk ty zákony striktně nedodržuje ani nevymáhá snad nikdo...
Poznámka
Pátek, 22. září 2023 - 13:14:54  
Neregistrovaný host
Jojo. Mentalita takových Vlčků ve výsledku vede k anarchii… jenže náš svět je příliš přelidněný na to, aby si každý mohl dělat co chce. Vaše svoboda končí tam, kde narušuje svobodu jiných. Klidně se na tom svém kostitřasu zabijte, ale proč hodláte kazit život někomu, kdo dodržuje pravidla a stejně vás sejme?
Pátek, 22. září 2023 - 16:18:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2800
Registrován: 4-2003
Poznámka:
"Jojo. Mentalita takových Vlčků ve výsledku vede k anarchii…"

Tesat do kamene, ale nejen Vlčků, ale vás všech, kteří přes nepsaná pravidla dokážete zaplevelit diskusi balastem, v němž by spojitost s tématem linkového vedení hledal leda tak stavitel oslích můstků....

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pátek, 22. září 2023 - 17:02:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2947
Registrován: 8-2017
Poznámka: Jestli Vám život dokáže zkazit cyklista na přechodu, tak je mi Vás upřímně líto.
Pátek, 22. září 2023 - 19:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4280
Registrován: 4-2007
M250.0: Když ho nabereš na haubnu, tak ti ho zkazí.[lol]
Pátek, 22. září 2023 - 19:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7753
Registrován: 7-2011
Suri:
".... kteří přes nepsaná pravidla dokážete zaplevelit diskusi balastem, v němž by spojitost s tématem linkového vedení hledal leda tak stavitel oslích můstků.... "
Ale tohle je vcelku normální a je to všude. Klid, až bude v linkovém vedení co řešit, však ona se k němu diskuse zase rychle vrátí. 🙂
Pátek, 22. září 2023 - 19:46:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16083
Registrován: 5-2004
A dokazete mne vy dodrzovaci zakona vysvetlit proc se uz pred par lety prestaly do aut montovat blinkry? Ted uz i do autobusu - videno vcera?
Pátek, 22. září 2023 - 19:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7754
Registrován: 7-2011
Dj_la_défense:
"M250.0: Když ho nabereš na haubnu, tak ti ho zkazí.[lol]"
Přesně. Ono je to v provozu především o předvídatelnosti toho, co v příštím okamžiku udělají ti okolo. A zrovna cyklisti a elektrokoloběžkáři jsou v tomhle nejvíc nevyzpytatelní.
vasekj
Pátek, 22. září 2023 - 21:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 294
Registrován: 9-2017
Poznámka:
"Připomínáte nebožtíka starého Bendu, který z tribuny federálního shromáždění vyhlásil, že dodržuje jen ty zákony, se kterými souhlasí. Já bych řekl, že původ našeho marastu je tady a ne u “bolševika”, za kterého se spousta lidí ráda schovává."
Z vás by měl radost jakýkoli totalitní režim (ať už Hitlerův, Gottwaldův nebo Putinův). Lidé, co dodržují zákony a nařízení, aniž by se ptali po jejich smyslu a spravedlnosti, tvoří základ jejich moci. Všichni ti, co posílali do plynových komor, mlátili demonstranty, udávali sousedy poslouchající nepřátelský rozhlas, nenosící roušku v lese, jen plnili tehdejší zákony a nařízení. Vlastně nikdo žádný zločin tehdy neudělal, všichni jen dodržovali platné zákony.
vasekj
Pátek, 22. září 2023 - 21:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 295
Registrován: 9-2017
9001:
"Focus1976: Tak ono tím striktním dodržování a vymáháním zákonů začali právě aktivisté ;-) Prostě se jim to jenom vrací...."
Jenom bych podotknul, že cyklista není totéž, co aktivista. Dokonce je to v mnoha případech stejná osoba, která je v jiném případě motorista, nebo cestující MHD :-).
Pátek, 22. září 2023 - 21:17:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2103
Registrován: 8-2020
Pokud je cyklista u přechodu, v autě se přednosti nevzdávám, a na kole nečekám, že ji dostanu [wink]
Poznámka
Sobota, 23. září 2023 - 13:00:06  
Neregistrovaný host
vasekj:
"Poznámka:
"Připomínáte nebožtíka starého Bendu, který z tribuny federálního shromáždění vyhlásil, že dodržuje jen ty zákony, se kterými souhlasí. Já bych řekl, že původ našeho marastu je tady a ne u “bolševika”, za kterého se spousta lidí ráda schovává."Z vás by měl radost jakýkoli totalitní režim (ať už Hitlerův, Gottwaldův nebo Putinův). Lidé, co dodržují zákony a nařízení, aniž by se ptali po jejich smyslu a spravedlnosti, tvoří základ jejich moci. Všichni ti, co posílali do plynových komor, mlátili demonstranty, udávali sousedy poslouchající nepřátelský rozhlas, nenosící roušku v lese, jen plnili tehdejší zákony a nařízení. Vlastně nikdo žádný zločin tehdy neudělal, všichni jen dodržovali platné zákony."

Jasně. Ukažte mi, kde jsem to napsal. A také mi ukažte, kdy jakýkoliv kolista podal legislativní návrh na změnu pravidel silničního provozu. Ona demokracie a anarchie jsou dvě docela rozdílné kategorie.
Vadí vám třeba zloději? Oni jsou toho názoru, že dodržovat zákon, který říká, že vlastnictví je nedotknutelné (ústava), dodržovat nemusí.
Sobota, 23. září 2023 - 18:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1975
Registrován: 4-2011
Lidé, co dodržují zákony a nařízení, aniž by se ptali po jejich smyslu a spravedlnosti...

Naprostá většina zákonů se dodržuje, aniž by se člověk ptal po smyslu a spravedlnosti. Vy třeba budete trvat na tom, aby vám cizí lidi nelozili do bytu a nedělali, že tam bydlí oni. Nebo aby vám zaměstnavatel platil včas, i kdyby třeba někdo dlužil jemu. A žádný ptaní se po smyslu, prostě zákon a šmytec. Na rozdíl od "bolševika" teď aspoň můžete říct, že je schválil někdo, koho jste fakt volil. A v neposlední řadě v silničním provozu je přísnost rozhodně na místě víc než nějaká benevolence typu "spoléháme na váš zdravý rozum".
Nostalgici by neměli lézt na internet.
Každý svého štěstí strůjcem.
Sobota, 23. září 2023 - 19:23:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7755
Registrován: 7-2011
vasekj:
"... Lidé, co dodržují zákony a nařízení, aniž by se ptali po jejich smyslu a spravedlnosti..."
Motáme trošku víc věcí dohromady, že? Jednak je zásadní rozdíl mezi zákony vyhlášenými nějakou totalitou a mezi zákony přijatými demokratickou cestou. A jednak je diametrální rozdíl mezi ptaním se po smyslu těch demokraticky přijatých zákonů a jejich ignorováním. A pak je taky rozdíl, zdali a co přesně se stane, pokud se v demokracii nějaké ty zákony jedinec rozhodne ignorovat. Ono se taky může stát, že vůbec nic, protože v demokracii, na rozdíl od totality, má především zákonodárce povinnost doložit přínos a smysl, takže je klidně možné, že soud konstatuje, že jde jenom o zbytečnou buzeraci a zákon zruší. Jenže tuhle pravomoc má pouze soud a není na občanovi, aby to sám o své vůli řešil tak, že pokud usoudí, že je zákon blbý, tak ho bude ignorovat. A to ani v případě, že by ten zákon blbý skutečně byl. V demokracii má občan fůru možností, jak to řešit jinak a legálně.
Emil Švec
Neděle, 24. září 2023 - 09:46:37  
Neregistrovaný host
V čem je problém? Vidím přijíždět cyklistů, bliknu, on zmizí aniž by slezl a já nemusím zastavovat. Pokud jde o to, že tam vpadne, ano, stejně jako chodec, který na mě huláká cosi o jeho absolutní předností. Přes držku oba
Poznámka
Neděle, 24. září 2023 - 11:05:51  
Neregistrovaný host
Problém je třeba v tom, že po chodníku jede rodinka na kolech (už to je proti pravidlům, ale budiž, mají malé děti). U přechodu zastaví i když jim bliknu (v pořádku, chovají se bezpečně). Auta zastaví, ale bicyklisti místo toho, aby vozovku přešli, naskakují na kola a rozjíždí se. Jednak jim to trvá dlouho, jednak s tím mají problém zejména ty děti. A za tohle by jejich rodiče potřebovali profackovat. Na takové Výstavní je to jev odehrávající se ve dny, jako je dnešní, téměř masový. A zkuste jim něco vytknout, klidně, bez emocí. Oni jsou božstvo a svoje děti učí žít “ekologicky” zatímco řidič je vyvrhel.
Emil Švec
Neděle, 24. září 2023 - 11:21:18  
Neregistrovaný host
Já teda mám opačné zkušenosti, naskočit na kola je pro mě jako řidiče lepší verze, protože jinak to trvá déle. Já pravidelně slejzám a už 2x na mě řidič troubil a hulakal, ať jedu. Problém jízdy po přechodu je ten, že leckde je chodník cyklostezka. To se pak cyklistům nedivte, že přes přechody jezdí. Autem byste dělali, já taky, totéž.

Pak ke tu problém policie, někdy tu vytáhl výmluvu, že jich je málo. To je jedna část pravdy. Druhá je ta, že nedodržují sami předpisy a stejně autoškoly, minimálně nejvyšší povolenou rychlost. A nejhorší kategorie jsou silničáři, respektive jejich pracující inteligence, ne montérky
Neděle, 24. září 2023 - 12:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16084
Registrován: 5-2004
Ale to je stejny jako ze neni nutno za vsech okolnosti predjizdet cyklistu s odstupem 1,5 m. Akorat je u toho potreba pouzivat mozek, ostatne jako u vseho.
Neděle, 24. září 2023 - 12:32:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2105
Registrován: 8-2020
To jste taky narazil na řidiče, který byl hodný a pustil by vás tak jako tak. Já sesedávám jen když si tu přednost potřebuju vynutit.

Mimochodem jak autoškoly nedodržují předpisy?
Emil Švec
Neděle, 24. září 2023 - 12:44:42  
Neregistrovaný host
Prakticky jediné, co můžu v provozu odhalit je rychlost. Jezdím nejvyšší povolenou rychlostí + 5 km/h jako chyba tachometru a předjíždí mě jak autoškoly, policie, především městská. Samozřejmě ne 3x denně, ale u těchto vozidel se to nesmí stát nikdy.

Mně nevadí ani auta parkujici na chodníku, když u toho používají mozek
Poznámka
Neděle, 24. září 2023 - 16:33:28  
Neregistrovaný host
Tak čerstvý zážitek z Výstavní. Blbka s dcerou v protisměru*. Na můj nevěřícný dotaz, jestli to myslí vážně, mi paní rozhořčeně odvětila, že “tady je přeci cyklopruh” [crazy]
*mimochodem - je tam svislými značkami povolena jízda cyklistů po chodníku (široký, málo frekventovaný, tak co by ne) a vedle jsou na vozovce malůvky. Proboha proč?
Neděle, 24. září 2023 - 20:26:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7756
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
" Mimochodem jak autoškoly nedodržují předpisy?"
Já osobně ne, bo v noci autoškoly nejezdí, ovšem kolegové mají fůru zážitků jak jim to autoškola poslala na koleje před tramvaj nikoli proto, že žák něco zvoral, nýbrž protože intruktor ho tam nahnal, jelikož evidentně buď předpisy nezná, nebo si s nimi moc neláme hlavu.
Neděle, 24. září 2023 - 20:55:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1026
Registrován: 4-2006
Dovolil bych si vrátit se víc k tématu, chtěl bych se podělit o návrh, a zajímaly by mě vaše názory. Sestavil jsem alternativu k Ropidímu výhledu pro rok 2032, tedy jak bych si představoval smysluplnější rozvoj tram sítě. Jak z hlediska toho, které tratě stavět, tak z hlediska linkového vedení. Tady to je (větší verze obrázku zde):


Neodpustil jsem si TT Podbaba-Bohnice, protože ta holt hraje v prospěšnosti jinou ligu než všechno ostatní, a za nereálnou ji nepovažuju (viz nedávno druhé vlákno). Jestli je někde na výsledném linkovém vedení vidět přínos stavby, tak tady. Podobně jsem chtěl ukázat, o kolik lépe vychází v Bohnicích vedení středem, byť technické řešení by bylo komplikované, a je jasné, že v reálu to skončí dvěma tratěmi po okrajích. Tohle je na samostatnou diskuzi, pokud to považujete za nereálné, tak si tuhle část odmyslete.

Jinak bylo cílem líp řešit kritizovaná místa v Ropidím návrhu (Vinohrady, Masaryčka) a to, co v něm sám vnímám jako chybu (oslabení Ječné, necelodenní 4). Vedle toho pár bodů, co si o řešení říkají i dnes (omezení X-B 3+14+24 v centru, tangenta Dejvice-Vltavská-Palmovka). Myslím, že někde je výsledek celkem elegantní (okolí Rohanského mostu a vůbec celá 28, modřanský svazek, nové 5, 19, 24...) Navržené 21 a 28 na východě slouží i jako rezerva pro případné prodloužení/přetrasování, kdyby v Karlíně s další výstavbou na Rohanském nábřeží nestačily ve špičkách tři linky, dtto v Zenklově kvůli cestujícím z Bohnic. Návrh by měl taky fungovat bez sól, protože po vyřazení T3 žádná nebudou.

Určitou pozornost jsem věnoval i číslování. LV jsem tvořil tak, že jsem si hrál s bezejmennými pentlemi, a ty na konci nějak označil, a myslím, že jsem všechny trefil správně. Návrh jako celek nevypadá jako velká revoluce, a kde se něco mění, je většinou už z čísla zřejmý smysl změny. Například má něco do sebe mít v Malešicích 10 a 26, zavedené značky pro významnější linky jasného směru. Podobně na Spořilově zůstává 14 jako úspěšná linka do centra, byť přetrasovaná horem, a k ní jako náhrada na Karlák zavedená 18. V Hostivaři 13 jako upozornění na novou tangentu. Na Pankráci zůstává 19 jako linka "někam na Žižkov", ale smysluplnější trasou přes centrum. V Seifertově 19 jako posila 9, atd. Samostatnou kapitolou je pak 27 - i mezi běžnou veřejností je asi celkem známo, že pražská číselná řada končí číslem 26, takže číslo 27 schválně symbolizuje kompletně nové spojení, které umožnila nová trať. Jediné ještě vyšší číslo 28 pak podtrhuje její posilový charakter v celé trase (a samozřejmě sedí do Suchdola vedle 8 a 18).

FAQ
• Ukončení na Staroměstské: Třeba tak, tak, tak nebo tak. Samozřejmě nejhůř by šlo i objezdem, ale proti jsou proklady, přenášení zpoždění a 8 linek na Malostranské. U 23 se navíc chci vyhnout aktivaci zastávky u vlády. Záložním řešením pro 23 může být oblouk od Národního divadla do Myslíkovy (opačný směr se asi nevejde, ale tenhle by měl), který by stálo za to postavit stejně. Dost by pomohl operativě a při výlukách, vznikla by vlastně bloková smyčka.
• Vedení TT v Suchdole: Záměrně tak aby obsloužilo celý Suchdol. P+R může být za Výhledským náměstím mimo zástavbu.
• Smyčka pro 4 linky v Bohnicích: Může být klidně jen dvoukolejná, vnitřní kolej 5+20, vnější 13+24. 20 by tak měla aspoň mimo špičky kolej pro sebe, a 13 i 24 mají na opačných koncích místa dost. Případně je k úvaze druhá smyčka u polikliniky Mazurská.
• Spojení Pankrác - Nádraží Vršovice: Busem (ne nutně Táborskou).
• 8 linek na Hradčanské: Zrovna tady by se věřím zvládlo. (Když to zvládne Karlák...) Přinejhorším asi 2 kolem Hradu a na 1 případně vložáky ze Špejcharu v době návozu na směny v ÚVN.
• Jen 4 linky v Jindřišské: Vyplývá z okolní sítě. Přetrasovaná 9 si vezme většinu lidí s sebou, a pro ty co ne má 19 (dnešní 5) kapacity dost. Podobně většina lidí z dnešní 6 od Republiky by jela 5 přes Hlavák. A zmíněné omezení X-B by mělo část lidí přesunout do metra.
• Metrolinky gdě?: Nikde, účelem návrhu je evoluční krok dopředu, ne koncepční převrat.

Berte to samozřejmě s nadhledem jako nezávazný obrázek, ale řekněte, nebylo by to takhle lepší než podle oficiálního výhledu?
I am the passenger, and I ride and I ride...
Neděle, 24. září 2023 - 21:23:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5142
Registrován: 12-2007
Mouser: Návrh není špatný, nicméně si např. myslím, že tramvajová trať by měla být vedena také v severní části Bohnic. Nebo na Dvoreckém mostě by mněly být vedeny 2 tramvajové linky, jedna ve směru Výtoň - Zlíchov - Sídliště Barrandov a druhá ve směru Smíchovské nádraží - Dvorce - Sídliště Modřany. Kromě toho se vážně uvažuje o tramvajové trati vedené Jeremenkovou ulicí místo linky 118 a také tramvajová trať do Zdib. Snad bude mít více času napsat více připomínek.
Neděle, 24. září 2023 - 21:28:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7757
Registrován: 7-2011
Co se týče tratí, podle mě bude v centru do budoucna čím dál výrazněji chybět i dolní Václavák a Příkopy. O TT Podbaba-Bohnice coby tangenty si též myslím, že by měla velký přínos. Další návrhy na prodlužování okrajů jsou bez návaznosti na koncepci výstavby čistě akademické. Chtělo by to nejdřív něco jako za první republiky, kdy město řeklo, že výstavbu bude prioritně směrovat tam a tam, aby se následně dalo uvažovat o prodloužení tramvaje a jejím vybudování jako první (aby se nemohly opakovat ty tanečky, jako na Barrandově). K linkovému vedení jen tolik, že lidi jsou na nějaké kvedlání alergičtí, pokud změna není výrazným přínosem pro většinu z nich. Ještě jsou ochotni akceptovat změnu vyvolanou otevřením nové trati, ovšem opět pokud to není přílišné zhoršení pro "jejich zavedenou linku", nebo způsob cestování. Takže rovnou můžu říct, že pokus o návrat 12 na nábřeží se " nesetká s pochopením", eufemisticky řečeno. A logika, ekonomika, rozumnost a podobné argumenty v odůvodňování změny nehrají příliš roli a lidi na ně moc neslyší, na to je potřeba při plánování nezapomínat.
Neděle, 24. září 2023 - 21:54:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2106
Registrován: 8-2020
Na Příkopy asi budou lidi alergičtí, protože tam se zátěž dopravy nepochybně zvýší (narozdíl od Václaváku). Jakými argumenty by tam šlo lidi na tramvaj připravit, případně co by to muselo být za lidi, aby si tam přáli tramvaj?
Neděle, 24. září 2023 - 21:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1169
Registrován: 5-2009
Mouser: Senzační, hlavně, že jsi vykopal ty pomatený Zdiby. To bude trať, která naštve úplně všechny. No doufejme, že nebude.
Pondělí, 25. září 2023 - 01:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7758
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"Jakými argumenty by tam šlo lidi na tramvaj připravit..."
Vůbec bych se nestyděl za použití "zelené ideologie", tedy argumentaci ve smyslu jestliže se chceme zbavit těch fujfuj aut, tak se lidi budou muset nějak a hlavně někudy dostat a tady se nabízí možnost ekologické dopravy. A klidně bych to v duchu zelené ideologie hrotil ve smyslu, že kdo je proti tramvaji, je proti pokroku a svým zpátečnictvím podporuje ropu. 😁 Alespoň by ta praštěná ideologie mohla jednou být k něčemu dobrá. 😎
poznámka
Pondělí, 25. září 2023 - 07:57:00  
Neregistrovaný host
Daarzyn67:
"Na Příkopy asi budou lidi alergičtí, protože tam se zátěž dopravy nepochybně zvýší (narozdíl od Václaváku). Jakými argumenty by tam šlo lidi na tramvaj připravit, případně co by to muselo být za lidi, aby si tam přáli tramvaj?"

Vzhledem k tomu, že tam nikdo nebydlí, tak tam není třeba nikoho na to připravovat. Spíše se zamyslet nad tím, jestli tam je tramvaj opravdu zapotřebí nebo je to šotoonanie. Jelikož je tam už cca 40 let pěší zóna, tak nevím, jak by lidé (ovce) přijali to, že tam najednou jezdí tramvaj. Bude trať oplocená nebo se bude jezdit krokem a co chvíli zastavovat před tupcem, který půjde přes koleje/po kolejích? Nebo tam dáte otevřené kolejové lože?
Smiřte se s tím, že se tam tramvaj nevrátí. Pokud něco, tak se v nějaké podobě obnoví Opletalka, aby bylo druhé východo-západní propojení, ale Příkopy a spodní Václavák jsou passé.
Pondělí, 25. září 2023 - 08:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4270
Registrován: 3-2004
Ad Zdiby: Příprava normálně probíhá. Další procesní krok by měl přijít v říjnu. Výhodou je, že tady i dobře spolupracují samosprávy dotčených obcí.

Příkopy: Tram v pěší zóně je úplně normální a dobře funguje jak v zahraničí, tak ale třeba... na náměstí Republiky.

Mimochodem, ve větší části Příkopu normálně jezdí auta, na to se nějak zapomíná. Bez provozu je 360 metrů.
Pondělí, 25. září 2023 - 08:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1903
Registrován: 4-2019
Ústečák:
"Příkopy: Tram v pěší zóně je úplně normální a dobře funguje jak v zahraničí, tak ale třeba... na náměstí Republiky."
A v Brně mezi nádražím a náměstím Svobody.
Pondělí, 25. září 2023 - 09:19:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4281
Registrován: 4-2007
Příkopy jsou neprůchozí. I když trať přes Přípkopy a na Můstku uhnout na Václavák by možná nebyla špatná, je však otázkou nakolik by to pomohlo a bylo využitelné. Reálně bych to viděl tak na dvě linky jedna v relaci ...-Dlouhá-Republika-Můstek-Václavák-Vodičkova-... a druhá ...-Dlouhá-Republika-Můstek-Václavák-Muzeum-Pavlák-... ale pochybuju, že by tohle kdy prošlo [lol] Asi nikdo nebude chtít zasrat i tu uklidněnou půlku tramvajema.

A ještě k Bohnicím. Pořád nechápu, že se řeší, jakási pseudodoprava pomocí pomalých tramvají, či autobusů. Pakliže je v debatě jedna z variant o ukončení déčka na Republice, mělo by se uvažovat o prodloužení v trase Letná-Bubeneč-Zoo-Bohnice-Sídliště Bohnice-Čimice s přípravou třeba do Chaber a dál. Na druhý břeh postavit za "pár" korun lanovku. Myslím si, že sídliště pro cca 30 tisíc lidí by si zasloužilo plnohodnotnou a rychlou dopravu do centra s přestupy na ostatní linky metra než nějakou tramvaj, která v důsledku stále řeší jen přestup na Kobylisích pro valnou většinu lidí.
Pondělí, 25. září 2023 - 09:51:21  
Neregistrovaný host
Není to s těmi Příkopy omyl? Já v tom návrhu vidím trať přes Sherwood a Vodičkovu/Jindřišskou...
Jef
Pondělí, 25. září 2023 - 10:45:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6462
Registrován: 5-2002
Spojení Pankrác - Nádraží Vršovice: Busem (ne nutně Táborskou)

Tohle spojení přece bude zajištěno především metrem D![proud]
Takže souhlas, že bez tangenty Pankrác-Vršovice-Strašnice se asi obejdeme, když stejně vždycky budou nějaké busy přes Michli.

Jinak se mi ten návrh i celkově líbí.

V Suchdole vedení tratě OK, ale něco (nebo spíš většinu) bych ukončil už někde u toho zmíněného Výhledského náměstí - dál bude vždycky jen řidší osídlení a hlavní nával bude univerzita a okolí, plus snad nějaké to P+R a trochu i příměstské busy.

V Bohnicích úplně nerozumím, v čem by vyšlo tak super vést všechny (v tomto návrhu hned čtyři) linky středem - že to jako bude rychlejší a na páteřní trati pojede pořád něco? To asi jo, ale dvě tratě by podle mě území stejně obsloužily lépe a spojů nebude málo.
Pondělí, 25. září 2023 - 11:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5143
Registrován: 12-2007
Mouser:
Nejprve to, co hodnotím kladně: Jednak s výjimkou linky č.23 to, že v denním provozu jezdí pouze denní tramvaje, a dále že podporujete tramvajovou trať na Dvořákově nábřeží. Domnívám se, že linka č. 23 by měla být převedena mezi historické linky s obchodním tarifem.
Jinak si ale nemyslím, že je vhodné končit tramvaje v centru, a to ani na Staroměstské, ani ve smyčce na Florenci. Pro mne k centru nejbližší přijatelné tramvajové konečné jsou na Královce, na Výstavišti a u Olšanských hřbitovů.
Jinak já bych obnovil také tramvajovou dopravu v celé délce Václavského náměstí a v navazující dopravě v ulici 28. října, v Národní třídě a Na Příkopech. Kromě toho bych obnovil tramvajovou dopravu v Husitské a v bývalé ulici Koněvova.
Jinak je třeba respektovat schválené záměry, tzn. tramvajovou trať do Sedlce, kterou nadšeně podporuje Středočeský kraj, který by ji chtěl prodloužit do Odoleny Vody, a také trať na Strahov.
Vedení magistrátu sní o okružní tramvajové trati, a proto podporuje také výstavbu tratě ze Sídliště Ďáblice do Letňan a z Dvorců přes Budějovickou až na trať do Spořilova. Výstavba této trati si vynutí i přes nesouhlas Prahy 4 obnovu tratě mezi Pankrácí a Budějovickou.
K tramvajové trati do Bohnic uvádím, že pouze jedna trať středem sídliště nebude moc lidem vyhovovat, zejména těm, kteří bydlí v Katovické ulici, severně od Lodžské. Je lepší mít dvě tramvajové trasy na místě současných kapacitních komunikacích, Lodžské a K Pazderkám. Také konečná 4 linek v Sídlišti Bohnice je nadbytečná. Propojení současných komunikací v úsecích Čimická, Lodžská, K Pazderkám umožňuje kdykoliv posílit dopravu v Bohnicích dvěma linkami v trase Březiněveská - Odra - Krakov - Dunajecká - Březiněveská a Březiněveská - Dunajecká - Krakov - Odra - Březiněveská.
Pokud se týká Dejvic, je pět linek v ulici Jugoslávských partyzánů nadbytečných. A rozhodně 3 linky do Suchdola v navrhované trase, a to i kdyby na Kulaťák nevedly příměstské autobusové linky č. 340, 350 a 355. 3 tramvajové linky ve směru k Roztockému háji jsou nesmysl. Pokud by jste chtěl vést tramvajovou trať na místech, pod kterými se má stavět Pražský okruh, potom k Roztockému háji bohatě stačí jedna linka, možná i dvě. Jedna až dvě linky by měly směřovat až na současnou konečnou linky č. 147, kousek za obytnou zástavbou, kde je možné pro ostatní obyvatele vybudovat P + R, a terminál pro autobusové linky směřující do Horoměřic, Únětic a Statenic.

Ještě k lince č. 17 a 21: Pokud chcete na většině trasy ponechat jenom standardní intervaly linky č. 17, potom by linky č. 21 měla přebrat všechny vložené spoje linky č. 17 a svou trasu by měla ukončit na Výstavišti, např. v trase Sídliště Modřany - Bílá Labuť - Vltavská - Strossmayerovo náměstí - Výstaviště.
Jiří Gerstner
Pondělí, 25. září 2023 - 11:12:09  
Neregistrovaný host
Mouser:
Velmi špatný návrh, a to konkrétně v těchto bodech:

- Chybí TT Strahov, která ,můžeže dobře jedině fungovat tak, že bude Suchdol a naopak. Obě tratě se dají velmi vhodně spojit školní tramvajovou linkou, která se dá vypínat a zapínat dle potřeby. V tomto návrhu jezdí 28 i o prázdninách, o Vánocích? A jak budou vypadat spoje, které kulhají z Dejvic do Suchodola? Tedy ty, po kterých zeje díra 4 minuty?

- Prokladový "trojúhelník" 8/26 + 8/18 + 2/18 + 8/25 + 1/25 + 1/2 nikdy nemůže fungovat, stejně jako dnes. V tomto návrhu dokonce (ne)vychází až na Synkáč.

- 28 na cestě z Palmovky do Holešovic mine Invalidovnu a vlastně i Maniny?

- 4/10/16 - stále rozdělený nástup na Andělu

- 6 končí na Smícháči od centra? Tohle nikdy nefungovalo a nikdy to nikoho nevozilo.

- 6 má rozdělený nástup s 9 na Andělu? Fuj!

- Z Nuslí a Bělehradské se nedá dostat na Vinohradskou? Dle údajů Ropidu je přes Muzeum právě v této relaci téměř 40% tranzit. Nepodceňoval bych vazbu Vinohrady - Nusle!

- Z Paloučku a Pražáku dvě linky do Jamrtálu? Vždyť je 18 na profilu Synkáče to nejprázdnější, co tam jezdí a Vy to navyšujete na dvojnásobek!!

- Není spojení Pankrác - Vršovice? Nějaký šototruc dokázat Ropidu, že ta 19 byl fakt blbý nápad, přestože 19 vozí na oblouku Vršovice - Nusle celkem dost?

- 13 a souběh s linkou 177. Vážně je vhodně Zenklovu tahat do Strašnic a ne na Vinohrady?

- 14 I.P.Pavlova (C) - Muzeum (C) - Hlavní nádraží (C) - Těšnov (C) - Vltavská (C), a to vše nad mělkým metrem. Strašný!

- Posila hradu pro odlehčení 22 z jiné části centra nic?

- v úseku Hradčanská - Thákurova omezení o 50% ? To má vyjít kapacitně? Člověče, jel jste někdy tramvají ve špičkách právě v tomto úseku?

- 11 z Vinohradské do Myslíkovy? Komu to má sloužit? Vážně Vinohradské stačí 2 linky po otevření TT v centru? A vážně chcete rovnou zabít perspektivu tratě na VN tím, že spojíte Vinohradskou, Myslíkovu a Zborovskou? Tedy tah, který je dobře obsloužen o dvě ulice vedle, a to linkami 10+16.

- Kde jsou spojení Vinohradská - Národní třída/divadlo? Francouzská - Náměstí Republiky? Jednoznačné tahy, které se po otevření tratí v centru téměř sesypou poptávkou. Několikrát potvrzeno i modely IPR.

- Jak řešíte proklad svazku linek 1/25/28 a 8/18/28? Tady se fakt netrefíte.

Nechci být zlý, ale celkem slátanina a prokladových trojúhelníků tam taky vidím víc než dost.
Pondělí, 25. září 2023 - 11:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5144
Registrován: 12-2007
Dj_la_défense: Nová trať metra se připravuje desetiletí, myslím, že větší šanci má prodloužení severní trasy metra D na Žižkov než k ZOO a do Bohnic. Samozřejmě by to mohlo jít prodloužit do Bohnic s tím že mezi Náměstím Republiky a Zoo by byla pouze jedna stanice někde u Letenského náměstí, protože v Bubenči je dost malá zástavba. Stanice by musela být hodně hluboko, možná, že by se stala nejhlubší stanici metra u nás, aby nemusely jezdit vagony metra do kopce a z kopce, když trasa metra by dvakrát překračovala Vltavu.
Pondělí, 25. září 2023 - 11:40:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4282
Registrován: 4-2007
Wagon: Žižkov je podle mě už v tuto chvíli mrtvý. Na druhou stranu, snad bysme se mohli naučit i větvit linky metra, když tak. Teoreticky Čimice-Písnice a třeba Žižkov-Lhotka. A metro neumí jezdit do kopce, že to vadí? Když není problém sjet z Míráků do Nuslí a nahoru na Pankrác, tak to není moc argument. Navíc Vltava není zase tak hluboká, když se v Holešovicích doslova na pár metrech dá dostat pod dno řeky. Ale ano na Letné by ta stanice asi byla hlouběji, to je fakt a máš pravdu. Jinak to co jsem vypsal byla trasování linky, ne vyloženě stanice.
Pondělí, 25. září 2023 - 11:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5145
Registrován: 12-2007
Dj_la_défense: Myslím, že by spotřebovalo dost energie jízda od Vltavy dejme tomu k Letenskému náměstí a zase k Vltavě. Takže by se ekonomicky vyplatily výtahy a dlouhý eskalátor, použitelný v době, kdy výtah by byl mimo provoz.
Pokud se týká úseku mezi Mírákem a Nuslemi, stanice Náměstí Míru je nejhlubší a je asi možné, že trasa metra D povede pod trasou metra A. Kromě toho je Jamrtál asi výše než je dno Vltavy.
Pondělí, 25. září 2023 - 12:20:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 4-2016
Mouser: Díky za návrh. Nicméně v mnoha bodech musím souhlasit s Jirkou.

Nějaké mé poznámky:
- Pokud má 25 v úseku Hradčanská - Sídliště Řepy převzít zátěž ze 180, bude to s ní v některých úsecích kapacitně na hraně. Aby se navíc Řepy naučili jezdit na MA do Motola, chtělo by to navíc zatraktivnit interval (8 minut ve špičce je na papíru horší než 180 se 7,5 minutami, nicméně 25 bude určitě pravidelnější, takže je to zlepšení tak jako tak).
- Posílil bych 1 a 25 na 6 minut ve špičce, tak jak měl Ropid v metro návrhu.
- 2 zrušit, na druhém konci nahradit něčím jiným. Hradčanská - Thákurova se v intervalu 6 min zvládne, i když jsou místa v Praze kde je menší poptávka a větší nabídka.
- Oslabení Hradčanské o 2,5 spoje za hodinu proti tvému návrhu. No, je to jako plivnutí v moři, to uznávám.
- Když budu ignorovat 28 a Rohanský most, souhrnný interval 3 minuty řeší kapacitu Letenské Náměstí - Vltavská bez 12. Určitě je to lepší než současný papírový interval 4-2-2-4 nebo kolik.
- Ve Vysočanech je masivní bytová výstavba a úsek Balabenka - Starý Hloubětín bude potřeba výhledově posílit. Neproklad 8 a 25 je problém, to uznávám. Napadá mě několik možností jak to řešit, ale to bych pak pomalu musel zpracovat celý alternativní návrh linkového vedení.
-- Vést spolu 1+25 až na Starý Hloubětín a na Spojovací poslat něco jiného?
-- Nebo poslat 25 jako jedinou linku horem přes Vysočanskou a dole strčit cokoliv jiného, kde budou vycházet proklady?
Obecně s Vysočany je problém, protože neumím teď odhadnout o kolik na těch tratích vzroste poptávka po dokončení výstavby v oblasti. Ale stoprocentně to není zanedbatelné.

Je to spíš něco k zamyšlení, samozřejmě je potřeba zvážit dopady na další linky, které jsem vynechal.

Obecně bych se nebál u 1+25 rozbít interval na něco jiného než 8 minut, ty linky mají minimum prokladů, a ty co mají jdou většinou řešit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Adam108.)
Pondělí, 25. září 2023 - 12:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10048
Registrován: 5-2002
Chybí TT Strahov, která ,můžeže dobře jedině fungovat tak, že bude Suchdol a naopak - nechybí a chybět nikomu nebude.
školní tramvajovou linkou - co to je za šotovýmysl. Koleje na Strahově budou zbořeny, už dnes tam nikdo nechce bydlet. A to co tam případně bude místo nich nebude rozhodně vyžadovat školní linku do Suchdola či jen Dejvic.
Pondělí, 25. září 2023 - 12:54:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2107
Registrován: 8-2020
Borovička:
"Školní tramvajovou linkou - co to je za šotovýmysl."
Tak místo nárazové 143 bude jezdit nárazově 28 (dle ropidího návrhu). Nebo že by to s tramvajemi nebylo tak růžové a nejsou efektivnější než autobusy?
A pokud jde o spojení do centra, osobně se mi líbí dnešní 23 - odpovídá intervalu 149 mimo výuku a nebude vozit vzduch.
Pondělí, 25. září 2023 - 14:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10049
Registrován: 5-2002
Ono na tom Strahově je otazníků kolem budoucnsoti více. Řešit se bude muset i vlastní stadion, ne jen jeho šatny, kde jsou dnes ty koleje. Kromě těch kolejí na Strahově nic není.
Pondělí, 25. září 2023 - 14:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9295
Registrován: 6-2004
Ústečák: U těch Zdib jsem až překvapený, jak to jde hladce. Přitom narozdíl od jiných tratí, tady tramvaj přináší zhoršení úplně všem, kdo tam bydlí....

Jsem zvědavý, jak budou lidi láteřit nad přestupem v poli a tramvaj bude na metru za stejnou dobu jako bus...