Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 04. 9. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 04. 9. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 00:14:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9280
Registrován: 6-2004
Osamělý_Vlk: Základní dělení "mimo Prahu" Bydlím na vlaku nebo silné bus lince, která "jede furt" rozuměj cca co 15 minut a mám to v přiměřené docházkové vzdálenosti....

Pak je druhá část, která to nemá v docházkové vzdálenosti a nebo tam jezdí přípojný bus co hodinu+... Pro ty je pak auto minimálně k té hlavní trati potřeba...

A i díky cenové politice kraje se mi reálně vyplatí s rodinou, kde je jedno platící dítě (dvě už jsou úplně mimo) jet autem do Prahy, protože minimálně budu na svém + rozhodnu se kdy pojedu....

Navíc tu ani není motivace v předplatném jízdném, kde reálně je mezi jednotlivým a předplatným je naprosto minimální...
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 09:30:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 4-2016
9001:
"A i díky cenové politice kraje se mi reálně vyplatí s rodinou, kde je jedno platící dítě (dvě už jsou úplně mimo) jet autem do Prahy, protože minimálně budu na svém + rozhodnu se kdy pojedu......"

Aha, to jsem si teda opravdu nevšiml že ráno na příjezdech do Prahy je to samá rodinka s dětmi [crazy] Vždycky jde vymyslet nějaký případ, kdy se auto vyplatí. O to tu ale nejde.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 09:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4241
Registrován: 4-2007
On je problém to, že vyjma metra je MHD časově nekonkurence schopná. A to se násobí hlavně s každým přestupem.

Adam108: Pokud se bavíme ráno o příjezdu do Prahy, myslím, že ten model funguje jinak. Dejme tomu, že matka/otec ráno vezme dvě děti v nějakém satelitu/vesnici u Prahy, cestou vyloží děti postupně ve škole a školce a pak už dojíždí do Prahy sám. Někdo to zapíchne u metra, někdo jede dál. Problém je ten, že právě jen to metro umí nalákat lidi. No možná to umí i vlak.
Například pro obchodníka, který má po Praze několik schůzek za dopoledne/den to neobjezdí MHD, proč taky, když je to pomalejší a nebo i potřebuje k povaze svého podnikání něco vozit s sebou
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 11:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9731
Registrován: 2-2006
Dj_la_défense:
"On je problém to, že vyjma metra je MHD časově nekonkurence schopná."
[proud][proud][proud]
O víkendu nebo v noci možná, ale v PD ?
Jezdím do/z práce různými způsoby, ráno nebudeme řešit, ale autem je to prostě suverénně nejpomalejší.
Pravda bydlím v centru, ale u mě jasně vede moto, druhá tram, třetí kolo (ale tram mi to nandá až v koncovém úseku do kopce, protože jí pustím, ne jako růžovej expert ze známýho videa) a auto se krčí někde na konci žebříčku.
Takže občas by to chtělo vyzkoušet realitu a ne být zaseklý v dogmatech.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
čítatel
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 14:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 500
Registrován: 4-2012
Tak jedno odlehlé pozorování máme Demonem3 popsané, můžu přidat druhé, naopak ve prospěch IAD.
Cesta Jžní město -Dejvice, zdánlivě jasná volba MHD. Jenže, od dveří ke dveřím auto 25 minut, via D1, spojka, tunely , vs. 50 minut pěšky+ zastávka BUS+metro+metro+pěšky. Parkování zajištěno zaměstnavatelem. Jet autem - hodina ušetřeného času denně. Jediná podmínka: vyrazit od domu nejpozději v 7.10 abych nechytl Dobříšskou a semafot u tunelu.

A takových příkladů si tu můžeme z obou stran barikády sypar tucty. Je prostě fér si přiznat, že někdy i v PD vítězí nad MHD IAD, někdy je zase blbost brát na cestu auto. Ne si vzájemně házet klacky pod nohy a jeden nebo druhý druh dopravy dusit regulacemi.

Protože když se ro přežene, tak i ten motorista je volič a může se celá situace se současnou podporoz MHD velmi rychle překlopit.
Retrovozejky maj vozit turisty a šotouše, ne běžnou frekvenci mezi IPP a KN.
23: Královka -> Právnická fakulta -> Malostranská -> Hrad -> Královka. Rozsah provozu i interval pružně měnit podle potřeby. Při stejných vozokm mnohem víc užitku.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 14:27:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15986
Registrován: 5-2004
ja kdys chvili prebyval kousek od dobesky. A pokud jsem jel rano na hlavak ke skupine na sestou kdy mhd polospi (124 mela 20 a metro 10 minut z budejarny nastojaka) tak rychlejsi nez 124+C vyslo kolo pres servac a od bauhausu po magistrale...

No a jet i v centru mhd odnekud od ipp treba k tachovskymu namesti taky neni casove zazrak...
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 14:44:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4244
Registrován: 4-2007
Demon3: Mě by zajímalo, kterou trasu neudělám autem rychleji než MHD (vyjma metra)?[lol]

Ale můžeme to pro prdel někdy zkusit na podzim.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 17:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2051
Registrován: 8-2020
Dj: Asi neco v centru, kde jsou zákazy objížďky apod., a docházkou strávíte víc času než autem.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 17:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4247
Registrován: 4-2007
Vzhledem k tomu, že v centru bydlím, tak pochybuju. Ale dobře, když Démon začal hecovat, představil jsem si trasu třeba Vinohrady-Vysočany, nebo zkrátka něco delšího.
Jinak takhle, říkám, já se po městě pohybuju většinou pěšky, nebo MHD, ale na druhou stranu, když nemůžu jet metrem, tak vím, že bych tu trasu autem udělal rychleji. Nenapadá mě žádná, kde bych byl tramvají, nebo autobusem rychleji, než autem. Když byla teď výluka v Ječné, tak než nějakou X10 a prapodivně převlíkanýma tramvajema jsem jel taky radši autem, než to študovat.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 17:50:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7712
Registrován: 7-2011
Osamělý_Vlk:
"To Bobík: Problém je, že v okolí Prahy těch lidí, co opravdu potřebuje auto, je málo."
Obávám se, že je to přesně naopak.
Jednak jak píše 9001, hodně záleží na tom, jestli kdo bydlí poblíž kapacitní veřejný dopravy.

Pak záleží na tom, nakolik ta veřejná doprava "stíhá" - ono třeba u vlaku, byť máme vcelku slušně propracovaný a často jezdící systém příměsta, tak nemáme kapacitu. Jako příklad může krásně posloužit třeba trať 171 (do Berouna podle vody), která je za hranou kapacity a kde zpoždění, nebo nedojetí do cíle a otáčení cestou je vcelku běžný obrázek, nikoli vyjímka, bohužel. No a ve chvíli, kdy sice podle JŘ to jezdí "furt", ovšem nelze se spolehnout, že to opravdu pojede v daný čas, ani že to dojede kam člověk potřebuje, je taková veřejná doprava dost k ničemu a lidi logicky raději volí auto.

No a za další, to, aby do každý vesničky v okolí Prahy jezdil minimálně ten bus v nějakým lidským intervalu je z věřejných peněz zkrátka nezaplatitelné.

A nutit lidi, aby vstávali ve 4 ráno, šli za každýho počasí dva kilometry do kopce do sousední vesnice na bus, aby mohli být na sedmou v práci, to opravdu nelze. (Někdy před 20 lety jsem chvíli bydlel různě po středočeským kraji a nemaje auto, přesně tohle nějakou dobu provozoval - never more. Jeden z kamarádů to absolvuje dodnes, byť "jen" kilometr přes kopec a to má kliku, že dělá "až" od sedmi, protože začínat dřív, tak nestíhá, jelikož mu nic nejede. Nemluvě třeba o minimálně půlce provozních zaměstnanců DP, ti by se do práce /nebo z práce/ veřejnou dopravou prostě nedostali - a těch není zrovna málo a obvykle v tom autě sedí sami)

Takže lidi v těch autech zkrátka budou jezdit, protože fůra z nich by se jednoduše nedostala. Ať už "do", nebo "z", nebo obojí. Minimálně na kraj města.

A tady právě začíná ta krátkozrakost a neschopnost (nejen) městských politiků. Vzhledem k tomu, že nějaká P+R s dostatečnou kapacitou, kde by se za nějakou směšnou cenu, nebo v ceně tramvajenky dalo zaparkovat zoufale chybí, natož P+R u kapacitní MHD, ta chybí už úplně a modré zóny jsou až někam do polí, tak ve chvíli, kdy dotyčný dojížděč za parkování musí platit, je pro něj logicky výhodnější pokračovat autem až co nejblíž k cíli a za parkování zaplatit tam. Nechávat auto někde složitě na kraji města, platit za parkování a pak se MHD přesunovat na druhý konec města bude jenom masochista.
Osamělý_Vlk:
"Klasický případ je ulice V Holešovičkách....Dnes, vrátit sem tramvaje nejde hlavně kvůli tomu, že by motoristi řvali..."
Tahle ulice je spíš klasický příklad, proč to zatím udělat nejde. Samozřejmě, že by motoristi řvali, když ta ulice supluje nedostavěnou část okruhu mezi Blankou a Libereckou. Zúžit jí dnes by bylo asi tak stejný, jako zúžit D1 někde v Mirošovicích a argumentovat, že dřív tam byla polní cesta, tak co. Jistě, fůra ulic se už zúžila a nedělá to problém, jenže záleží kterých. A taky jak. Zúžila se Vršovická a protože máme Jižní spojku, tak to nedělá problémy, zúžila se Veletržní a protože máme Blanku, tak to nedělá problémy (pokud Blanka nestojí, protože chybí Holešovičky[wink]). A obě tyto ulice jsou dnes 1+1 prakticky po celé délce. U Jana Želivského vidím problém spíš v nepovedeném "lowcost" předělání, kdy tam dva pruhy zbyly skoro všude, akorát občas je ten jeden pruh zatarasen. Tak buď nechat 2+2 v celé délce, což by se vešlo i s rozšířenou Biskupcovou, místo na to je (akorát by se musela předělat celá ulice), anebo ten jeden pruh sebrat v celé délce. Jinak to dopadne jako třeba na Vypichu DC, kde je normální 2+2 pitomě ukousnutý zastávkou a jenom to zbytečně způsobuje problémy.
Osamělý_Vlk:
" ...tak 100 aut nahradíte jedním kloubem, pro větší komfort spíš 2 standardy....Často cesty řidičů mají +-stejný začátek a konec jako u neřidičů (respektive stejný směr cesty ve stejnou dobu)"
To je právě omyl. Vezmu to od konce - tam, kde je stejný začátek i konec, navíc ve stejnou dobu, to už dávno funguje. Stačí se podívat třeba na Evropskou po ránu, kolik tam lítá plných busů od Kladna. A jestli je v tomhle směru s něčím problém, tak s kapacitou těch busů a s jejich obraty. Prostě aby se odvezli byť jenom ti, kteří mají zájem v době, kdy mají zájem, bylo by těch busů potřeba násobně víc. Jenže tak pro jednu, max dvě cesty a co s těmi škatulemi potom? Kdo je zaplatí a z čeho?

No a pokud se shodují starty i cíle, ale už ne časy, tak máme problém. Lidi nejsou pytle cementu, který by se hromadili na zastávce a až by se jich tam nahromadilo dost, tak by pro ně přijel valník. Rozhodně to nefunguje tak, že když při int. 30min jezdí 10 lidí, tak při int. 60min jich bude jezdit 20, takhle to fakt není. To se spíš může klidně stát, že při int. 60min pojedou jen 3, protože zbytek se na takovouhle dopravu vyprdne. Tyhle pokusy a šoupání s intervaly se v minulosti děly už mnohokrát a nikdy to k ničemu dobrýmu nevedlo.
Osamělý_Vlk:
"Vzhledem k tomu, že ve většině aut je jeden člověk"
A víme my, co je to za člověka, odkud kam jede a jestli jich v tom autě nebylo víc a on už pasažéry vysadil, nebo třeba jestli nemá v kufru nářadí, případně jestli jede proto, protože bez auta se nemá jak vrátit, jelikož MHD/VHD už nejede? Nebo proto, protože veřejnou dopravou by nestíhal? Jede tím aute jenom proto protože je líný a vůbec by jezdit nemusel? To je právě to - nevíme! Ano, může to tak být, jenže taky nemusí. A taky záleží, kde to auto potkáme - jestli někde na vjezdu do města, nebo už ve městě. Mimochodem, dost aut "jede sám" co poslední dobou potkávám ve městě, jsou všelijací černí taxikáři (Uber, Bolt apod) a/nebo rozvážkáři všeho možnýho (Dámejídlo, Volt apod) s bednou žrádla v kufru, nebo na zadní sedačce, který "jenom" nemají označený auta. Jezdí jich docela dost.

Mimochodem, docela by mě zajímalo, jestli všichni tihle protestující proti "fujautům", když třeba přijdou domů z demonstrace, si cestou nakoupí a doma uvaří, nebo jestli si přes mobil objednají večeři, kterou jim - překvapivě - přiveze auto, když už jsou v tom, tak si rovnou přes ten mobil objednají i nákup na ráno, který jim - překvapivě - taky přiveze auto a pak, spokojeni sami sebou, začnou na internet sepisovat ohnivá prohlášení proti "fujautům". A zdali jim ta absurdita vůbec dochází...[proud]
Dj_la_défense:
" Mě by zajímalo, kterou trasu neudělám autem rychleji než MHD (vyjma metra)?"
Záleží na okolnostech. Tedy jak kdy a jak kterou. Jsou cesty, kdy MHD ve špičce jednoznačně vítězí a jsou cesty, kdy MHD nemá šanci ani ve špičce. Já takhle dostával ve špičce nejšpičkovatější synátora z Letný někam do uliček za hostivařský nádraží. Měl jsem na to zhruba hodinu, autem to bylo jentaktak a MHD jsem zavrhl úplně, protože jenom samotná jízdní doba byla přes hodinu, nemluvě o tom, že MHD mě "od dveří ke dveřím" rozhodně nedoveze. Na druhou stranu na cestu třeba do práce je ve špičce rozhodně rychlejší MHD (tramvaj), protože celou cestu jede prakticky po svým a nikde se neseká.
Plus samozřejmě je třeba počítat obě cesty. Někdy beru auto ne proto, protože je rychlejší, vím, že cesta "tam" by mě veřejnou dopravou vyšla lépe, ale proto, abych se třeba vůbec dostal "zpět", protože veřejná doprava buď nejde vůbec, nebo jede "v úterý a v dubnu".
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 22:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9732
Registrován: 2-2006
Dj_la_défense:
"Demon3: Mě by zajímalo, kterou trasu neudělám autem rychleji než MHD (vyjma metra)?"
Třeba Depo Hostivař - IPP. Ať to vezmu horem přes Želvu nebo spodem Vršovicema, auto je odpo PD suverénně nejpomalejší.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 25. srpna 2023 - 08:44:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15987
Registrován: 5-2004
"Třeba Depo Hostivař - IPP"

No ale už třeba Teplárna Malešice - IPP na tom bude opačně pokud tam ujede antabus s i=30... No a pak je otázka co je to IPP. Protože někam na Karlov nebo k Apolinářoj to s pěší docházkou bude taky autem až na 2-4 hodiny denně rychlejší.

Jo a ten postřeh bobika že je kravina platit za parkování někde na okraji u MHD a pak jet MHD oproti dojetí IAD do cíle a placení až tam perfektně sedí. Ještě bych doplnil že v prvním případě se platí ta MHD dvakrát - jednou jéízdné a podruhé čas v ní strávený v podobě parkovného...
Pátek, 25. srpna 2023 - 08:49:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4249
Registrován: 4-2007
Demon3: To myslíš vážně?[lol] Když nepojedeš metrama, 16 to jede nějakejch 25 minut +-? To autem udělám s prstem v nose. A hlavně tím autem pojedu od vchodu ke vchodu, na tu tramvaj musím dojít. Nemůžeš počítat jen jízdu tramvají a i jen jízda nemá šanci.
Pátek, 25. srpna 2023 - 11:30:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9733
Registrován: 2-2006
Petr_vlček:
"No ale už třeba Teplárna Malešice - IPP na tom bude opačně pokud tam ujede antabus s i=30... No a pak je otázka co je to IPP. Protože někam na Karlov nebo k Apolinářoj to s pěší docházkou bude taky autem až na 2-4 hodiny denně rychlejší. "
OK, jenže já jaksi nejezdim z Teplárny a abych podpořil IAD, určitě ani nezačnu. Jezdim tuhle konkrétní trasu a odpoledne je tam prostě auto fakt nekonkurenceschopný a já reagoval na opačný tvrzení.
Dj_la_défense:
"Když nepojedeš metrama, 16 to jede nějakejch 25 minut +-? To autem udělám s prstem v nose. A hlavně tím autem pojedu od vchodu ke vchodu, na tu tramvaj musím dojít. Nemůžeš počítat jen jízdu tramvají a i jen jízda nemá šanci."
Autem sice můžeš jet od vchodu ke vchodu, ale nezaparkuješ tam. Půlku cesty budeš postávat, posledních 500 metrů ke vchodu poskakovat v koloně a hledat místo k zaparkování.
Smiř se s tim, že tvoje univerzální představy nejsou reálný.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 25. srpna 2023 - 12:26:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 8-2020
I to je dobrý důsledek plánování parkovacích míst. Pokud jsou někde parkovací domy, měly by od cílů (bydliště,centrum) být ne blíž než je zastávka MHD.
Pátek, 25. srpna 2023 - 12:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15988
Registrován: 5-2004
no a jak asi budou vyuzivany "v prrddeli sveta"? Se kouknete na parkhaus v centru centrovatym u opery kde se vzdycky najde misto... Protoze je z ruky s blbym pristupem vaguspodchodama
Pátek, 25. srpna 2023 - 15:35:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4251
Registrován: 4-2007
Demon3: Moje "univerzální" představy jsou opřený o to, že tu 30 let bydlím, ty vole[lol] ještě kdybys vybral nějakou trasu přes Vltavu, tak možná bys měl šanci, to jest přes Jiráskáč a Resslovkou, ale tohle? [lol]

Já toho po Praze autem nacouval tolik, co ty jsi ani nenajezdil[lol]

Ale v říjnu mám trochu volněji, tak můžeme udělat "velkou sázku o malé pivo"[wink]
Pátek, 25. srpna 2023 - 21:02:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2053
Registrován: 8-2020
Dj_la_défense:
"Na Bulovku Holešovičkama jezdí SD 201 v sedle jednou za 15 minut, takže to evidentně není na tramvaj. A zrovna nemocnice je typ cesty, a zvláště pak o rozlehlosti areálu typu Bulovky, kam se jezdí spíš autem vzhledem k povaze zařízení, nebo autobusem co jede až dovnitř areálu. Ale ne přes Holešovičky."
Myslím, že pokud by se odtud část dopravy někam odvedla, pak by tramvaj (pochopitelně v samostatném jízdním pruhu) mohla být jedním z prvků "zklidnění" komunikace. Ale Ropid zřejmě žádné vedení tudy neplánuje, maximálně 201 jako polotrolejbus. Vycházím z toho, že na zahloubení Spořilovské spojky (?) , což je zřejmě ve velmi vzdáleném výhledu, už plán mají, ale na Holešovičky ne.
Pátek, 25. srpna 2023 - 22:35:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7714
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"ale na Holešovičky ne."
Do Holešoviček naposledy hodil vidle Scheinherr s tím, že by to bylo drahý.
Daarzyn67:
"Pokud jsou někde parkovací domy, měly by od cílů (bydliště,centrum) být ne blíž než je zastávka MHD."
Jakýkoli parkoviště by tak mělo být. To si vždycky vzpomenu na "vtipálky" od nás z radnice, kteří vždycky někde zruší něco, co maj lidi blízko a pak argumentují tím, že se přece postavilo nový parkoviště tamatam (čti v úplný pérdeli), který zeje prázdnotou a že se celkový počet parkovacích míst nezmenšil.
djst
Sobota, 26. srpna 2023 - 11:23:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1204
Registrován: 8-2014
Daarzyn67:
"Myslím, že pokud by se odtud část dopravy někam odvedla, pak by tramvaj (pochopitelně v samostatném jízdním pruhu) mohla být jedním z prvků "zklidnění" komunikace. Ale Ropid zřejmě žádné vedení tudy neplánuje, maximálně 201 jako polotrolejbus."
Teď je otázka, zda je žádoucí část dopravy někam odvádět, protože to může mít dalekosáhlé důsledky v úplně jiné části města. Část dopravy z Holešoviček by převzala severní část Pražského okruhu od D7 k D8. Potud ok. Ale nezanedbatelná část do Holešoviček přijíždí po Městském okruhu přímo z Prahy. Tady bych se hodně bál, že by zklidnění Holešoviček způsobilo dost výrazný nárůst dopravy na trase Prašný most - Podbaba - tunel Rybářka - D0 - D8. Dejvice jsou přitom už dneska na hraně a po výstavbě v Novém Sedlci a severního úseku D0 se to ještě zhorší.
Druhá stavba - a teoreticky alternativní trasa - která s tím souvisí, je Libeňská spojka.

Co se linkového vedení týká, tak se tomu vůbec nedivím. Na Bulovku vám přijíždí linka 201 od Čertova vršku a dále je vedena v jediném smysluplném směru (na Palmovku i na Kobylisy by to byl souběh s TRAM). Zároveň její kapacita v Holešovičkách postačuje. Pokud bychom ji chtěli podstatně ulevit, stačí zřídit zastávku na 187 u areálu Matfyzu, aby tam cestující jezdili 187 a ne 201 na Kuchyňku. A pokud chceme Holešovičkám výrazně zlepšit spojení do Kobylis, možná by stačilo místo budování tramvajové trati nějak zkrátit přestupy mezi tram a bus na Bulovce.

Daarzyn67:
"Vycházím z toho, že na zahloubení Spořilovské spojky (?) , což je zřejmě ve velmi vzdáleném výhledu, už plán mají, ale na Holešovičky ne."
Toho bych se moc nedržel. Mimo jiné tam úplně chybí třeba právě severní část Pražského okruhu, u které dnes ŘSD odhaduje uvedení do provozu v roce 2030 a která může být naprostý game-changer pro veřejnou dopravu na severu Prahy: rychlá autobusová spojení Kobylisy - Suchdol a Kobylisy - Letiště. Jednoduše prodloužením jedné nebo více linek končících na Sídlišti Čimice, hned vedle obratiště má vzniknout nájezd na okruh.
Ploki
Sobota, 26. srpna 2023 - 14:27:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 953
Registrován: 2-2012
Proč si většina lidí stále neuvědomuje, že SOKP není určen pro vnitroměstskou dopravu? Nemůže se to mixovat s tranzitem! Jenže pořád a pořád to lidé dělají... a někteří tam chtějí trasovat i MHD.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
djst
Sobota, 26. srpna 2023 - 15:58:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1205
Registrován: 8-2014
Ploki: Váš pohled je velmi omezený. Říká vám něco tangenciální spojení? Když někdo potřebuje z bodu A do bodu B, použije nejvýhodnější (nejrychlejší, nejkratší, nejlevnější) trasu. To platí pro libovolný dopravní prostředek. Pokud ta trasa vede po Pražském okruhu, tak pojede po Pražském okruhu. Hlavně tam, kde široko daleko žádná jiná vhodná cesta není, protože tam například není jiný most přes Vltavu.

Co se týká MHD, tak připomenu, že po SOKP už tři vnitroměstské linky 100, 240 a 250 jezdí. A nemyslím si, že bych navrhoval něco nesmyslného. Nic víc a nic míň než rozšíření nabídky a významné zkrácení cestovní doby do dvou největších cílů v pracovní dny mimo širší centrum Prahy: Letiště Praha a Česká zemědělská univerzita - což je vidět mj. na intervalech linek 119 a 107. U toho letiště se dá ještě bavit o tom, o kolik by taková linka Kobylisy - Čimice - Letiště byla rychlejší než spojení C na Vltavskou a vlakem. Ovšem význam linky Kobylisy - Čimice - Suchdol je snad nezpochybnitelný.
Ploki
Neděle, 27. srpna 2023 - 09:55:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 954
Registrován: 2-2012
Chybějící další spojení přes Vltavu je největší problém té lokality. Jenže to je známo už od devadesátých let, kdy pokoutně byla vybrána varianta SOKP s označením J, zatímco i s druhým mostem počítající a v součtu levnější varianta Ss byla zamítnuta.
Pamatujete na stav Jižní spojky přes zprovozněním jižní části SOKP? Pro vnitroměstskou dopravu ta trasa prakticky znamenala také jediné možné tangenciální spojení východ - západ, pokud někdo nechtěl zajíždět až do centra. Do toho se tam motaly kamiony. Jenže intenzita dopravy od té doby znatelně narostla. V relativně blízko budoucnosti ještě naroste, protože po dokončení D11 a D35 vzroste význam právě D11 a spočítejte si kilometrově, kudy kolem Prahy je to kratší k D5 (42 vs 35 km).

Poznámka: před 20 lety bych za přímé spojení z Čimic na Suchdol dal kdoví co.
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Neděle, 27. srpna 2023 - 10:35:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 201
Registrován: 5-2002
Ad Ploki: Jak jste, sakra, přišel na nesmysl, že SOKP není určen pro vnitroměstskou dopravu? Takhle ideologicky opravdu doprava nefunguje. [rofl]
SOKP má naopak několik funkcí. Kromě (1) zcela jasné tranzitní funkce má taky funkci pro vztahy, kde (2) Praha je zdrojem nebo cílem a taky kde (3) Praha je zdrojem i cílem.
A pokud si správně pamatuju prognózy, bylo to celkem překvapivě rozdělené plus mínus po třetinách. Tedy hrubě třetina dopravy na SOKP budou vnitroměstské (většinou tangenciální) vztahy. A je to tak dobře, protože se nebude (konečně) jezdit přes širší centrum.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 07:47:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 83
Registrován: 3-2018
Honzaz:
Problém je, že ty úbytky se nepočítají z nějaké reálné hodnoty, ale z předpokladu, že těch aut ještě přibude. Okruh reálně pro Prahu nemá příliš význam, naopak, zvýší dopravní zátěž Prahy. Přes širší centrum i přes centrum se bude jezdit, dokud se to nebude pořádně regulovat.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 13:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2055
Registrován: 8-2020
Souhlasím, aby to nějak v centru řešili. A ideální je to udělat ve chvíli, kdy se přistaví nějaká část okruhu, aby to bylo "něco za něco".
Pondělí, 28. srpna 2023 - 17:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7716
Registrován: 7-2011
Osamělý_Vlk:
"Okruh reálně pro Prahu nemá příliš význam, naopak, zvýší dopravní zátěž Prahy."
Vážně? Co třeba taková Karmelitská před a po Blance? Nic? Podle tohoto tvrzení by to tam mělo být teď horší, než předtím. Jenže je tomu přesně naopak. [wink]
Petr_k
Pondělí, 28. srpna 2023 - 18:08:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13897
Registrován: 4-2003
Okruh možná někde obrátí dopravní toky (co jezdilo do města a jelo skrz centrum, bude spíš jezdit od města a po okruhu do jiné části města), pokud přinese zkrácení dojezdových dob i přes nárůst ujetých vzdáleností, ale jinak se dá čekat, že vnitroměstský tranzit zabere místo skrzměstského tranzitu a nic moc se nepozná. Vnitroměstská P+R jsou stále sprosté slovo, ani řidiči MHD na stromech taky nerostou...
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pondělí, 28. srpna 2023 - 19:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 84
Registrován: 3-2018
To Bobík: Ono se reálně nic moc nezlepšilo. Stejný problém je u Smetaňáku, kde se vlastně nic nezlepšilo.
To Petr_k: Ono to právě moc lidí neodvede, respektive, po těch pár, co to odvede, to přivede ještě další lidi do aut, takže reálně se ničemu nepomůže. Spíš je třeba posílit rozvoj veřejné a bezmotorové dopravy. Pamatuji si, že velmi pozitivní vliv měla výstavba metra do Kobylis (s konečnou na Sídlišti Ďáblice, i když stanice je Ládví kvůli KD Ládví, ve skutečnosti je Ládví jinde, i pokud jde o místní název), kdy lidé přešli do MHD, protože najednou bylo metro za humny. Pamatuji si, jak bývala zasekána Čimická. Bohužel se ale potom umožnil vjezd aut na koleje.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 19:20:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7717
Registrován: 7-2011
Osamělý_Vlk:
"To Bobík: Ono se reálně nic moc nezlepšilo."
Fakt ne? Co pamatuju, tak před Blankou trvalo proskákat 22 od Újezdu na Malostranský klidně i 15-20 min. To se dneska už neděje.
Osamělý_Vlk:
" Stejný problém je u Smetaňáku, kde se vlastně nic nezlepšilo."
Možná by stálo za to, podívat se proč. Co nám tam hlavně jezdí? Jaký je složení tý dopravy? Tranzit? Taxikáři (Uber, Bolt apod.)? Zásobování (Dámejídlo, Volt apod.)? Jestli ona příčina problému nebude spíš někde tady.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 21:38:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 3-2018
Takhle, co se Malé Strany týká, tam tolik nevidím. Ale Smetaňák je zbytná doprava, a o zásobování, Wolt, DámeJídlo jde méně. Taxikáři jsou všude(mimochodem to je taky zbytná doprava, ale co). Zrovna tady má dost velký vliv, že tam není nic, co by rušilo proud aut, vyjma pár semaforů. Pro dané místo jde opravdu většinou o tranzit. Na pravém břehu určitě snad došlo jen ke zlepšení tím, by tady snad nemělo být přímé odbočení od Národní Třídy na Smetaňák.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 23:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7718
Registrován: 7-2011
No hlavně večer/v noci na tom Smetaňáku jde o taxi a zásobování především, to tam tvoří tak 80-90% dopravy. Proto třeba v pondělí, kdy má většina klubů zavřeno, je tam klid a krásně průjezdno.
vasekj
Úterý, 29. srpna 2023 - 11:11:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 279
Registrován: 9-2017
Bobik:
"Já takhle dostával ve špičce nejšpičkovatější synátora z Letný někam do uliček za hostivařský nádraží. Měl jsem na to zhruba hodinu, autem to bylo jentaktak a MHD jsem zavrhl úplně, protože jenom samotná jízdní doba byla přes hodinu, nemluvě o tom, že MHD mě "od dveří ke dveřím" rozhodně nedoveze."
Jen tak pro zajímavost, to byla nějaká výluka?
Když si dám v 16:00 z Letenského náměstí do ulice U Branek, spojení jsou 40-42 minut ve frekvenci 4-6 minut (IDOS přes Hradčanskou a Skalku). Ano ještě pochod k a od MHD, ale tvrdíš, že přes hodinu byla samotná jízdní doba.
Naopak auto mi v této relaci sice mimo špičku vychází na 25 minut, ale ve špičce naopak 55 (Google maps).
Mladějov
Úterý, 29. srpna 2023 - 15:36:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20080
Registrován: 3-2007
No a to je právě ten rozdíl teorie a praxe [wink].


Náhodou Bobika se musím zastat, protože má rozumné názory podložené navíc reálnými zkušenostmi a nekecá jen od klávesnice.

Já to vidím s potřebou parkovišť na metru nebo pásmování železnice (Český Brod, Řevnice, Strančice) velmi podobně.
Otázka je, kdo to bude platit a jak dlouho.

Např. v centru Prahy je podzemních a nadzemních garáží hafo a zdaleka nejsou plné - především kvůli tomu, že motoristé radši jedou až kam to jde a tam zaparkují někdy i levněji a bez nutnosti platit za MHD a strávit v ní další desítky minut.
vasekj
Úterý, 29. srpna 2023 - 16:35:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 280
Registrován: 9-2017
Mladějov: To nebyl útok na Bobika, ale dotaz, v čem ten rozdíl teorie a praxe v tomto případě byl. Navíc to zavrhnutí MHD v této trase, co jsem pochopil, bylo již na základě teorie (vyhledávače). A s výjimkou začátku na Letné (kam jezdím zřídka) si troufám tvrdit, že mám s cestami v těchto končinách reálné, poměrně časté, zkušenosti (jak MHD, tak autem) a ta cesta MHD bývá v této relaci celkem spolehlivá, a naopak auto ve špičce moc ne, což celkem odpovídá tomu, co tvrdí ony vyhledávače.
Úterý, 29. srpna 2023 - 16:55:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 4-2007
vasekj: Google maps jsou většinou úplně mimo a neodpovídá to realitě.
vasekj
Úterý, 29. srpna 2023 - 17:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 281
Registrován: 9-2017
Dj: V tomhle případě to celkem odpovídalo frontám před tunely. Co podle tebe nesedí, čas bez zácp (25minut - to podle mě +- sedí), nebo to špičkové zdržení až 30 minut?

Ale hlavně mi je divný ten rozdíl 60+ vs. 42 u té MHD.
Úterý, 29. srpna 2023 - 18:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4258
Registrován: 4-2007
vasekj: Nejezdim podle nich, protože ty odhady jsou většinou úplně mimo. Buď málo, nebo nakopak hodně.
Ale koukal jsem na tu tvojí trasu ve 4 hodiny a autem to ukazovalo 33 minut a MHD 53.[wink] ovšem ne tunely [wink]
Úterý, 29. srpna 2023 - 19:17:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7721
Registrován: 7-2011
vasekj:
"Jen tak pro zajímavost, to byla nějaká výluka?"
Ne, běžný stav. A ano, podle vyhledávače mi to při cestě skoro až na místo nabídlo jízdní dobu hodinu + je nutno počítat čas na přestupy a všechny přestupy musí klapnout. Alternativa byla přímá 26, která sice jela 44min, ovšem pak čekal pěší pochoďák min 15min ostrého tempa, protože konečná je na druhé straně nádraží, než jsem se potřeboval dostat (a to se tehdy teprve stavělo, takže ani nešlo projít pod tratí jinudy, než po Průmyslový).
Autem přes Jarov a Údolí dutých hlav i se sem tam poskočením v koloně to zkrátka bylo o chlup rychlejší a neskonale pohodlnější.

(Příspěvek byl editován uživatelem bobik.)
vasekj
Úterý, 29. srpna 2023 - 20:40:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 282
Registrován: 9-2017
Jasně, 26 bych nejel. Ale jak se povedlo, že přes tu Hradčanskou a Skalku ti to vyšlo na hodinu? Všechno v tý trase jede ve špičce po pár minutách a když to vyhledám teď, tak tam i na ty přestupy jsou docela rezervy. A linkové vedení ani intervaly se tam neměnily (naopak mimo prázdniny je to lepší).
Samozřejmě dveře-dveře to může vycházet hůř vzhledem k docházkové vzdálenosti, o tom žádná.
Úterý, 29. srpna 2023 - 22:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7722
Registrován: 7-2011
Právě, plus docházková vzdálenost, plus nevěděl jsem přesně kam. Znal jsem jen adresu a ve zdejším bordelu bývalých průmyslových areálů mapy moc nepomohly (nakonec se ukázalo, že vlez byl samozřejmě z úplně jiný strany).
Úterý, 29. srpna 2023 - 23:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7723
Registrován: 7-2011
Jinak ted jsem si to pro pripomenuti overoval a mas pravdu, i pres tu Skalku to vychazi na cca 3/4 hodiny. Tak nevim, mozna ze fakt byla nejaka vyluka, resp. vychazelo to moc ostre bez rezervy, zatimco autem rezerva byla. Kazdopadne auto se ukazalo jako lepsi a mene stresujici volba.
Ploki
Středa, 30. srpna 2023 - 20:19:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 955
Registrován: 2-2012
Trvalé změny PID od září 2023
3xx jsou zkáza pražské MHD! Resp. pro ty, kteří cestují pouze po Praze. Koho baví čekat frontu na autobus? A pak vytahovat tramvajenku?
Sobota, 02. září 2023 - 22:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2060
Registrován: 8-2020
Do tiskové zprávy se "nepropsalo" zrušení zastávky Kafkova, což znamená, že autobusy budou nyní stavět na tramvajových kolejích od Vítězného náměstí (snadnější přestup vítám). Snad si nebudou autobusy a tramvaje až moc překážet.
Neděle, 03. září 2023 - 02:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7728
Registrován: 7-2011
Toho se právě bojím, že budou. Nejsem si jist, zdali se z Kulaťáku dokážou vytočit, aniž by nevjely do protisměrného profilu. Takže nám vzniklo další rizikový místo tram versus bus. Navíc zastávka DC je jen na jednu soupravu a za stanicující se vejde jenom solo, souprava musí čekat v kruhu. Za kloubák se taky vejde jenom solo.
Neděle, 03. září 2023 - 11:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4054
Registrován: 1-2010
A byl by problém aby busy najížděly na koleje už před kruhovým objezdem? Nebo to má svoje ALE?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Neděle, 03. září 2023 - 11:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2061
Registrován: 8-2020
Nějak to fungovalo během výluk a vysoké hustoty dopravy, ale to byli na místě dispečeři, ne? A lak jeste budou muset sjet s koleji a probojovat se do praveho pruhu. Změna není špatná pro cestující, ale mělo by to být správně ošetřené.
djst
Neděle, 03. září 2023 - 11:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1215
Registrován: 8-2014
Tak pokud by se upravil obrubník mezi vozovkou a tramvajovou tratí v těchto místech, tak by to věřím žádný problém nebyl. Druhá věc je, aby to bylo legální. Nikde jsem tam vyhrazený jízdní pruh na kolejích u zastávky ani nikde jinde neviděl a takové opatření nevisí ani na úřední desce. Město tam může ty busy tolerovat, ale až se nějaký autobus srazí s autem odbočujícím od Vítězného náměstí vlevo k poště, tak bude jistě daný řidič auta argumentovat, že tam ten autobus neměl co dělat a že mu podle zákona přednost dávat nemusel.
Jak už tu bylo řečeno, problém bych viděl hlavně v tom, že zastávka byla už teď moc krátká na intenzitu dopravy, jaká tam byla. Natož ji zvyšovat o 50 %.
No uvidíme. Koukám, že si od toho slibují zkrácení jízní doby Dejvická (Šolínova) - Prašný most o 1 minutu.

Bobik: souprava musí čekat v kruhu
Ti inteligentnější čekají v kruhu. Často se ale setkávám s tím, že tam najedou a zatarasí místo pro přecházení.

Daarzyn67: Nějak to fungovalo během výluk a vysoké hustoty dopravy, ale to byli na místě dispečeři, ne?
Nikdy jsem je tam při tom nikde neviděl. A už vůbec nikdo nebyl na zastávce Kafkova, aby lidem řekl, že zastávka je přesunuta. To ti pozornější zjistili, až když kolem nich autobus profrčel po kolejích. A zbytek čekal dál.
Neděle, 03. září 2023 - 13:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4112
Registrován: 5-2003
No nevím.. když už se do toho hrabalo, přišlo by mi lepší udělat společnou zastávku Kafkova a zastávku Vítězné náměstí zrušit (resp. přesunout mezi bus terminál a Šolínovu, čímž by současně nemusela být potřeba Lotyšská).
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Neděle, 03. září 2023 - 14:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2062
Registrován: 8-2020
Na první pohled je zřejmé, že Kafkova existuje jenom proto, že autobusy "nemůžou" stavět na noční zastávce Vítězné náměstí, protože by blokovaly vyjíždějící auta z kruháče.
Takže pokud bude v zastávce stát tramvaj a autobusy tam budou chtít najet, nebude se křižovatka blokovat stejně? Z toho mi vyplývá, že tam budou muset najíždět středem...
djst:
"Město tam může ty busy tolerovat, ale až se nějaký autobus srazí s autem odbočujícím od Vítězného náměstí vlevo k poště, tak bude jistě daný řidič auta argumentovat, že tam ten autobus neměl co dělat a že mu podle zákona přednost dávat nemusel."
Spíš obráceně, až bus bude z kolejí sjíždět, neměl by si přednost vynucovat.
Neděle, 03. září 2023 - 17:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7730
Registrován: 7-2011
Jo, přesně takhle se dneska dělá politika. Rychlokvašený řešení a v případě problémů přece policie "určí viníka", my nic, my muzikanti, my to přece "mysleli dobře", pro lidi ... to není naše chyba, že ti blbci neumí řídit...
djst:
"Ti inteligentnější čekají v kruhu. Často se ale setkávám s tím, že tam najedou a zatarasí místo pro přecházení."
Ano, je to špatně. Ovšem, upřímně, ani se jim nedivím. Je to tam na pytel vymyšlený a oni se jen snaží přizpůsobit situaci. Čímž nikoho neomlouvám, jen konstatuju logické chování, ke kterému to celkově zprasený místo svádí.

A to můžeme být rádi, že (zatím?) neprošla ta šílená studie na předělání Kulaťáku, kdy zastávka má být před genštábem.
Daarzyn67:
"
djst:
"Město tam může ty busy tolerovat, ale až se nějaký autobus srazí s autem odbočujícím od Vítězného náměstí vlevo k poště, tak bude jistě daný řidič auta argumentovat, že tam ten autobus neměl co dělat a že mu podle zákona přednost dávat nemusel."Spíš obráceně, až bus bude z kolejí sjíždět, neměl by si přednost vynucovat."
Aneb ona všemi slibovaná "preference" MHD v praxi....
Petr_k
Neděle, 03. září 2023 - 17:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13904
Registrován: 4-2003
Řešení Prašnýho mostu vypadá nějak takhle:

[biggrin]

Nehody bus směr Kulaťák vs. odbočovač z Wuchterlovy/do GenPíky nejsou nic neobvyklýho.

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
djst
Neděle, 03. září 2023 - 20:01:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1216
Registrován: 8-2014
Bobik:
"Jo, přesně takhle se dneska dělá politika."
Kdyby v tom byla politika, tak se těch pár šupů na dopravní značení najde, aby si mohl potom dotyčný politik udělat fotku s buspruhem a pochválit se. Tady je to spíš o úplném nezájmu politiků.
Bobik:
"A to můžeme být rádi, že (zatím?) neprošla ta šílená studie na předělání Kulaťáku, kdy zastávka má být před genštábem."
Proč ne? Ano, ta studie je v různých ohledech šílená, ale zrovna zastávka před genštábem má něco do sebe. Ve spojení s protažením podchodu pod Svatovítskou by mohla výrazně snížit počet chodců přecházejících v místě dnešní zastávky, což je hlavní špunt dopravy v celých Dejvicích. A pokud by se na všechna tři ramena nasadilo SSZ s funkční preferencí, nemuselo by to tramvajím vadit.
Daarzyn67:
"Na první pohled je zřejmé, že Kafkova existuje jenom proto, že autobusy "nemůžou" stavět na noční zastávce Vítězné náměstí, protože by blokovaly vyjíždějící auta z kruháče."
Tak dřív se stavělo na Kafkově i směrem dolů a ještě dřív tam měla 180 konečnou. Ale vaše tvrzení je správné jen relativně, s ohledem na pražské „schopnosti“ preference. Kdyby byl ten semafor na přechodu u zastávky vybaven preferencí, která by držela autobusu volno a po jeho průjezdu vybrala volno pro chodce, tak by bus nikoho navíc neblokoval - stihl by odstanicovat, zatímco by na přechodu svítila autům červená.
Pořád by to ale neřešilo problém zpožďování autobusů v koloně.
Daarzyn67:
"Spíš obráceně, až bus bude z kolejí sjíždět, neměl by si přednost vynucovat."
Tak v ideálním světě by nesjížděl, ale pokračoval po kolejích až do zastávky Prašný most. Ovšem vybavit křižovatku detekcí BUS (nota bene když v opačném směru funguje) mimo nějakou větší investiční akci je asi fuj.
Bobik:
"Aneb ona všemi slibovaná "preference" MHD v praxi...."
Jako když se těch pár metrů mezi křižovatkami Patočkova x Střešovická a Patočkova x Myslbekova musel udělat otevřený svršek a nemohl se ten kousek ještě protáhnout ten buspruh. Doporučuje 10/10 řidičů IZS a linky 143.
Neděle, 03. září 2023 - 23:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9285
Registrován: 6-2004
Tak ona bude resp. už je Biskupcova taky společná od toho slavného rozšíření ostrůvku....
Jahu
Pondělí, 04. září 2023 - 09:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1170
Registrován: 8-2005
A pokud by se na všechna tři ramena nasadilo SSZ s funkční preferencí, nemuselo by to tramvajím vadit.
... tramvajím možná ne, pro všechny ostatní by vznikl ještě horší špunt dopravy než je to dnes.
Jahu
Pondělí, 04. září 2023 - 09:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1171
Registrován: 8-2005
Ovšem vybavit křižovatku detekcí BUS (nota bene když v opačném směru funguje) mimo nějakou větší investiční akci je asi fuj.
Někdo by to musel zaplatit a k tomu se nikdo nebude mít.
Pondělí, 04. září 2023 - 11:16:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9735
Registrován: 2-2006
Daarzyn67:
"Spíš obráceně, až bus bude z kolejí sjíždět, neměl by si přednost vynucovat."
Ještě jinak. Až bude bus z kolejí sjíždět, neměl by být nucen si přednost vynucovat, ale měl by jí mít automaticky... [crazy]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 04. září 2023 - 11:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2064
Registrován: 8-2020
djst:
"Bobik:
"Aneb ona všemi slibovaná "preference" MHD v praxi...."Jako když se těch pár metrů mezi křižovatkami Patočkova x Střešovická a Patočkova x Myslbekova musel udělat otevřený svršek a nemohl se ten kousek ještě protáhnout ten buspruh. Doporučuje 10/10 řidičů IZS a linky 143."
Aspoň ten sjezd je vyznačen dobře (svislou značkou) - jakoby autobusy jely v průběžném pruhu. Teď ještě to udělat vodorovně (a totéž na Svatovítské, jak říká Demon)... a možná trochu kontroverzní, ale podobně by se to mohlo vyznačit u končícího cyklopruhu. Na kanálu Pražskej Démon je nicméně vidět, že ani to není blbuvzdorné (zastávka Metodějova).
djst
Pondělí, 04. září 2023 - 13:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 8-2014
Demon3:
"Ještě jinak. Až bude bus z kolejí sjíždět, neměl by být nucen si přednost vynucovat, ale měl by jí mít automaticky... [crazy]"
Tak on ji má, že... (§ 14 odst. 2) Ale aby to všichni respektovali, tak by tam musel být semafor se závorou, jako ostatně i u těch vídeňských zastávek, o kterých se diskutuje vedle v Tramvajích v Praze.
Daarzyn67:
"Aspoň ten sjezd je vyznačen dobře (svislou značkou) - jakoby autobusy jely v průběžném pruhu."
Ale jenom když jedete od vozovny. Když pojedete od Petřin a odbočujete doprava, absolutně nic vám neřekne, že je tam nějaký končící buspruh a můžete mu tam klidně nevědomky vlítnout. Opět klasické polovičaté řešení. Přitom by stačilo, aby pravý pruh od vozovny byl jenom odbočovací (mimo cyklisty) a auta z levého pruhu byla vodorovným značením naváděna do pravého pruhu za křižovatkou, přičemž mezi tímto pruhem a buspruhem by byla celou dobu plná čára, aby tam nenajížděl nikdo ani od těch Petřin.

Ostatně čekám, kdy se 180 po vzoru 125 a X125 roztrhne ve špičkách na dvě linky.
Pondělí, 04. září 2023 - 16:03:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9736
Registrován: 2-2006
djst:
"Tak on ji má, že... (§ 14 odst. 2) Ale aby to všichni respektovali..."
To já samozřejmě vím, narážím na tu respektovanost...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]