Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 30. 8. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 30. 8. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 15. srpna 2023 - 10:59:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 384
Registrován: 4-2022
Metro a kanceláře.
Někteří diskutéři trochu zaměňují příčinu a následek. Přitom hlavní příčinu to má společnou. Praha je největší a nejdůležitější město. Proto se tu dělá metro, proto se tu stavějí kanceláře. Metro se staví (má stavět) na nejžádanější místa ve městě, tamtéž touží být i kanceláře. A teď ta spojitost: při stavbě metra se obvykle uvolní nějaké pozemky na místech, jejichž žádanost dokončením metra poskočila vzhůru. Co se tam asi tak postaví?
Úterý, 15. srpna 2023 - 16:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4247
Registrován: 3-2004
Tak se zdá, že je předražená linka 42 takovým propadákem, jak jí zde bylo opakovaně věštěno, že se musí posilovat vlečným vozem i ve všední dny. [kiss]
poznámka
Úterý, 15. srpna 2023 - 18:46:16  
Neregistrovaný host
Wagon:
"Poznámka: Zejména v okolí trasy metra C vyrostlo hodně administrativních budov, zejména v okolí Pankráce, Budějovické nebo Chodova.
Na trase B je to především v okolí stanice Invalidovna.
Na trase A např. v blízkosti stanic Bořislavka, Nádraží Veleslavín, a v současné době se staví také v blízkosti Dejvické."

Představte si, že jsem v jednom takovém "byznyscentru" u metra nějakou dobu pracoval. Nicméně se tam v Praze dávno existující firma odstěhovala z centra z rozmaru generálního ředitele a předsedy představenstva. Váš předchozí příspěvek, na který jsem reagoval obsahoval tuto větu:

Wagon:
"Jinak jedním z důvodů, proč mnohé firmy mají sídlo v Praze je to, že zde funguje metro. Kdyby zde nebylo, tak by o Prahu tak velký zájem nebyl. "

Ta implikuje, že se firmy stěhují odněkud do Prahy, protože je tam metro. Tak prosím nějaké příklady, kde existence metra byla důvodem pro příchod firmy do Prahy a ne třeba do Brna (tam je kupodivu spousta např. technologických firem, přestože tam metro není).
Důvody, proč jsou do Prahy (formálně) menší "české" firmy jsou především daňové, resp. jistota, že zdejší pobočka berňáku nebude na úspěšné firmě klečet jako ta v Horní Dolní. A ty velké (zejména banky apod.) jsou tu proto, že je to hlavní město a také proto, že Praha je prostě spádová pro půlku Čech z hlediska možnosti dojíždění do práce, tedy relativní dostatek pracovní síly. Existence metra v tom hraje minimální roli.
Úterý, 15. srpna 2023 - 22:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 11-2007
Myslel sem, že dnes mne už nic nepřekvapí a že usnu spánkem spravedlivým, ale fakt, že se firmy stěhují do Prahy kvůli metru, je dost k zamyšlení :-). Co vás kolego (wagon) k této myšlence vede?
Es gibt keine verzweifelten Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen.
Pátek, 18. srpna 2023 - 16:31:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 12-2007
Wagon:
"Jižan: Stavba metra začala až v roce 1967, čili za 22 let komouši postavili áčko z Dejvické do Strašnické, béčko z Nových Butovic do Českomoravské a céčko z Hájů do Nádraží Holešovice."
Ve srovnání s demokratickými zeměmi, kde občanská společnost a jednotlivci mohou ovlivnit rozhodovací proces prostřednictvím veřejných diskusí, měli občané v komunistických zemích omezený vliv na rozhodování o veřejných projektech.

Komunistické režimy byly charakterizovány centrálním plánováním ekonomiky. To znamená, že vláda rozhodovala o tom, co, kde a kdy se bude stavět, což často vedlo k rychlému rozhodování a realizaci projektů.

Státní a centrálně plánované projekty často neměly tolik byrokratických překážek, protože rozhodnutí byla často centralizována.

Takže ano, to, co komunisti tlačili, se za bývalého režimu stavělo daleko rychleji než dnes. Za daných okolností ale nechápu, proč něco takového obdivovat.
Pátek, 18. srpna 2023 - 16:59:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7704
Registrován: 7-2011
Však to taky není o nějakém obdivu k soudruhům a jejich častému "řešení silou", které mělo mnoho neblahých důsledků. To je spíš o podivu nad porevoluční neschopností obecně, neschopností se poučit z negativ, mnohdy naprosto zbytečném kladení si klacků pod nohy a o "odezdikezdismu", kdy ve strachu, abychom nebyli špatní jako "ti oni" před námi, tak raději povolíme uzdu úplně, takže do všeho může kecat a zdržovat i kdejaký pofiderní rádobyeko sdružení o třech členech odkudsi z Horní-Dolní.
Pátek, 18. srpna 2023 - 18:51:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10023
Registrován: 5-2002
Ústečák: Nejsem si jistý, že ten vlečňák je tam kvůli zvýšenému počtu pasažérů. Tedy že by to sólo motorák nezvládl. Spíše jde o atraktivitu toho cirkusu. Ekonomicky to totiž nebude u plně dotované linky o tržbách a ekonomickém provozu. Ceny jízdného ale považuji odpovídající cílené klientele. A ta klientela tam je.
Pátek, 18. srpna 2023 - 22:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2042
Registrován: 8-2020
Borovička: Jak plně dotována linka? Přece DPP je spojen s Prahou, je to myšleno tak že Praha sice provoz hradí, ale tržby si ponechává dopravní podnik?
Emil Švec
Sobota, 19. srpna 2023 - 06:47:42  
Neregistrovaný host
Bobik: ale ono je to spíš o tom, a mnozí to tady snad i nadšeně obhajovali, že ta pracoviště jsou prázdná. Je to jako za soudruha. Zrovna před týdnem u nás byla sousedka a vzpomínala, jak když se nalila a nepřišla do práce, tak musela nadělat o víkendu. Ale v téže větě dodala, že půl pracovní doby kouřili v křoví a pili pivo. Už se těším, jak Honza Rýdl bude nadšeně a s velkou slávou otevírat ty mosty na průtahu Libercem o týden dříve,než bylo v plánu. Ale že trvalo měsíc, než je začali bourat a pak tam byli 3 lidi, to neřekne. Přestřelit časový plán a pak ho s velkou slávou "splnit" o týden dřív je tady velký hit. Jen si vzpomeňte na tuším květnové hlášení, že v Libuši (nebo Modřany) je spousta dělníků a dělá se,aby se to stihlo. Proč tam nebylo to tempo celou dobu?!
Sobota, 19. srpna 2023 - 07:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4248
Registrován: 3-2004
Borovička: Je tam kvůli tomu.

E. Š.: Kouzlo je v cílení na cenu. Pokud to chci co nejlevnější, tak se halt staví až na výjimky na jednu směnu a trvá to. (U tramvajové nebo trolejbusové trati do toho navíc promlouvá stavba zázemí, které je nejsložitější a které nevidíme. Například pokud je trať vizuálně skoro hotová, ale v měnírně hromada věcí chybí, není kam spěchat.)

Naopak jiné stavby dostanou časovou prioritu, jede se nonstop a roste to před očima, náklady tomu ale samozřejmě odpovídají. Hezky teď třeba frčí PPP D4. Ovšem zadarmo ten leasing nebude...
Emil Švec
Sobota, 19. srpna 2023 - 12:14:06  
Neregistrovaný host
Ano, ale srovnejme naší cenu a cenu kolem a rychlost. To je mnohem víc vypovídající. Navíc mnohdy jde srovnávat vedle sebe soukromé stavby a státní. Světe div se, směna na soukromých začíná dříve a aktivněji.

Ano, ty měnírny mají 20 subdodavatelů, kteří nekomunikuji, požadavky objednavatele nesdílí. Pak se to honí poslední týden. Ale dle mých zážitků to vycházelo zpravidla od přespříliš dobře placených ouřadů, kteří ničemu nerozumí a znají pouze svět Excelu a jeho buňky s realitou neuměli propojit. Zároveň je silná nedůvěra od nás k nim, protože jsou k ničemu a dotazy poradne neumí vyřídit. A místo funkčnosti celku je zajímá lak a jestli je správně např výrobní štítek [crazy]. To je asi jediné, co je zajimalo
Sobota, 19. srpna 2023 - 17:55:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7705
Registrován: 7-2011
Emil Švec: Ale tak samozřejmě, že mnozí vzpomínají na to, jak se vlastně měli dobře, byli vpodstatě nevyhoditelní a nepředřeli se (a ještě si nakradli). A rádi by, aby se tyhle "zlaté časy" vrátili. Jenže - vysvětloval jim někdy někdo pořádně, že a proč to bylo ekonomicky neudržitelné? Nevysvětloval, takže tenhle mýtus pořád přetrvává. Stejně jako mnohé jiné mýty, například (když se blíží to výročí) ten o komunismu s lidskou tváří, který rozehnali ruský tanky. Že to takhle dopadnout muselo, protože by to jinak celé padlo, jelikož šlo o utopii a nesmysl, to taky nikdy nikdo pořádně nevysvětloval. A přitom přesně to se stalo o pár desetiletí později, když s tím komunismem s lidskou tváří zvaným perestrojka přišel soudruh Gorbačov.
Sobota, 19. srpna 2023 - 19:20:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15979
Registrován: 5-2004
Ja jsem tedy uz docela pametnik i ty invaze, ale o komunizmu s lidskou tvari ctu poprve. Tehdy to vzdy byl socializmus, a to je kurva rozdil...

Jinak treba vzpominaji ti, co se jakkoli podileli na vyrobe a dodavkach docela sofistikovanych celku od elektraren pres pivovary, cukrovary po valcovaci trate nebo tabakove stroje vcetne rozhodujicich komponent strojnich i elektro. Vesmes to funguje dodnes pokud to nebylo nejakou vychcanosti zlikvidovano. No a ted resi treba kde z vylisku pro automotive ukrast 4 g materialu aby to vydrzelo zaruku a usetrilo se na tom.
Sobota, 19. srpna 2023 - 21:46:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7706
Registrován: 7-2011
Jo, socialismus, pardon. 🙂 Ovšem v zásadě je to vlastně docela buřt, protože socialismus byl brán pouze coby "dočasný" nedokonalý předstupeň na cestě k vysněnému "dokonalému" komunismu.
Emil Švec
Neděle, 20. srpna 2023 - 05:38:12  
Neregistrovaný host
Ovšem v zásadě je to vlastně docela buřt, protože socialismus byl brán pouze coby "dočasný" nedokonalý předstupeň na cestě k vysněnému "dokonalému" komunismu.

A nejhorší na tom je, že Evropa se nepoučila a teď se jezdí učit zakroutit buržoasii krkem ne v Moskvě, nýbrž na druhé světové straně. Výsledkem bude, či spíše už začíná být vidět, naprosté zbídačení tentokrát celého kontinentu a promrhání veškerého kapitálu a nemyslím pouze peněz
Středa, 23. srpna 2023 - 10:26:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 303
Registrován: 10-2007
Bobik:
"... socialismus byl brán pouze coby "dočasný" nedokonalý předstupeň na cestě k vysněnému "dokonalému" komunismu."
Právě jen těmi, již si říkali komunisté. Jako myšlenkový směr existuje i samostatně.
Středa, 23. srpna 2023 - 22:29:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7710
Registrován: 7-2011
Jenže právě ti u nás vládli.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 07:42:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2739
Registrován: 1-2013
6:43 střet tramvají v zastávce Modřanská rokle.
Nic bližšího nevím, info je ze stránek PIDu.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 08:31:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4240
Registrován: 4-2007
Vypadá to, že jízda tramvají po modřanské trati začíná být dost riziková záležitost[uhoh] Hlavně teda pro šefce.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 09:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9281
Registrován: 6-2004
Jaroslav_T: 8420 do 9084 v zastávce Modranská rokle. Řidička z T3 v umělém spánku....
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 09:28:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 8-2020
ECTS na tramvaje kdy? [sad]
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 09:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4242
Registrován: 4-2007
Jinak je to přesně tři měsíce po Braníku, navrhuji 24.11. preventivně do 7 h zastavit provoz.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 10:49:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2740
Registrován: 1-2013
9001: Podle fotky usuzuji, že se jedná o směr z centra, tedy do kopce.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 11:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9730
Registrován: 2-2006
Daarzyn67:
"ECTS na tramvaje kdy? [sad]"
Nikdy. Něco si o tom nejdřív přečti. [wink]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Kalanis
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 12:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2355
Registrován: 12-2006
IDnes k nehodě
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 14:42:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4243
Registrován: 4-2007
ETCS asi ne, ale nějaký systém se zkoušel, nebo zkouší. Něco jsem před nějakou dobou četl, o nějakém autonomním řízení. Ale už si to nepamatuji, bohužel.
P_v
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 15:24:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3066
Registrován: 5-2002
ETCS L3 by vyšlo několikrát dráž než ta tramvaj [happy] a ani tak by v hustém provozu nezvládalo situace, když se jezdí na dohled od předchozí tramvaje, zastavuje druhý v zastávce apod. To chce něco, co hlídá jen zábrzdnou vzdálenost od předchozí tramvaje a reaguje stejně rychle jako bezvadně odpočatý řidič.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 16:21:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7711
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"ECTS na tramvaje kdy?"
Jak píše Demon, nikdy. Na dráze je to vcelku sranda, protože tam v jednom "úseku" může být v jeden okamžik jen jeden vlak, ale u tramvají, které jednak jezdí na rozhled a jednak se jim na kolejích furt něco motá to zkrátka nikdy nenaprogramuješ tak, aby to fungovalo. Ostatně i na tý dráze u mimořádnýho vjezdu na obsazenou kolej je ti ETCS i AVV docela k ničemu. Stejně jako při posunu.
Dj_la_défense:
"ETCS asi ne, ale nějaký systém se zkoušel, nebo zkouší. Něco jsem před nějakou dobou četl, o nějakém autonomním řízení. Ale už si to nepamatuji, bohužel."
Zkoušelo se, byl to spíš antikolizní systém proti chodcům, ale dopadlo to neslavně. Co vím, tak to při zkouškách nějak horkotěžko doskákalo na Václavák, tam si to postavilo hlavu a odmítlo se hnout už úplně, protože před tramvají furt někdo chodil. [proud]
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 16:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 8-2020
No samozřejmě, to byl jenom blby vtip. Na počet jízd, jak jsou na tom nehody tramvaji v porovnání s auty?
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 16:38:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4245
Registrován: 4-2007
Bobik: Tak jsem mimo, ale tohle jsem měl na mysli. Tak jsem se spletl. Omlouvám se.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 17:14:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4246
Registrován: 4-2007
Pokud jsem teď dobře počítal, tak je povinně vypravených 41 káteéček. To už je celkem solidní číslo.
Čtvrtek, 24. srpna 2023 - 21:45:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9282
Registrován: 6-2004
Dj_la_défense: Taky jich je ve stavu už 55 a ne 47 :-).
Pátek, 25. srpna 2023 - 00:35:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 3-2018
Okolo toho ťukance jsem šel - ale až v pozdějším stavu, kdy ty zaklíněné tramvaje již vytahovali. Docela mrazení z toho... Řidičce i všem zraněným (na štěstí jich díky směru z centra v ranní špičce nebylo mnoho) - brzké uzdravení. A jo, ta naše štreka je fakt nějaká zakletá. A je to přesně dáno tím, že dokud jede člověk "na silnici" - tak nějak je stále v pozoru. Horší pak, když vjede na samostatné těleso. Začíná tam "nudička" - a ona ta nudička po samostatném tělese je zrovna dlouhý úsek. Jestli to byl mikrospánek, či indispozice - o tom lze jen v daný moment pouze polemizovat. A jak to bylo v tom Braníku - před čtvrtrokem? Už se něco vyšetřilo, nebo stále bez výsledku?
Kalanis
Sobota, 26. srpna 2023 - 18:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 12-2006
Kluci z Prahy blbli na Dlabačově/Strahově a ve videu se ocitla dobová mapa k dopravě během Spartakiád. Takže pokud jí někdo chce cucnout - čas 05:38. Mimochodem je tam i zelený trolejbus z Karláku.
Doprava nebo něčí kapsy? Je to jedno - tunely jako tunely... K-Report do mobilu
Sobota, 26. srpna 2023 - 22:09:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 172
Registrován: 5-2002
Podle toho, jak to bylo naskenované nebo přeložené, a podle takové malé tečky na levé straně bych řekl, že si to asi vzali z Pražských tramvají.
https://www.prazsketramvaje.cz/clanky/1960-linkovevedenispartakia da.pdf
Pondělí, 28. srpna 2023 - 13:54:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 1-2014
Pěkný článek na téma, jak uliční profil Novodvorské utrpěl po zavedení tramvaje.
Ta ulice je hodně široká, všechno by se do ní krásně vešlo, proto je to promarněná příležitost.

https://mestemnakole.cz/2023/08/tramvaj-na-libus-prestavba-ulic-z horsila-podminky-cyklodoprave/
Pondělí, 28. srpna 2023 - 15:22:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9283
Registrován: 6-2004
Franklin: To není žádná novinka, že Hřib na jednu stranu prezentuje něco úplně jiného, než se reálně děje...

Bohužel omalovánky na silnici místo pořádné infrastruktury bude nejspíš i u Hlavního nádraží.... A vlastně všude, kde se bude něco předělávat.... :-(
jentak
Pondělí, 28. srpna 2023 - 15:53:14  
Neregistrovaný host
Tak, že se jedná o dočasné řešení, které ustoupí finálnímu řešení prodloužení TT a dostavby metra asi jako ústupek naprosto debilnímu článku neuspěje, že?
Pondělí, 28. srpna 2023 - 16:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9284
Registrován: 6-2004
jentak: A na to si přišel kde? Bavíme se o celkovém uspořádání ulice, ne o tom, že se tramvaj pak protáhne...

Navíc i reakce Hřiba je zcestná, protože stejnou "prasárnou" se chlubí i před Hlavním nádražím, kde budou pruhy pro cyklo opět v silnici....

(Příspěvek byl editován uživatelem 9001.)
Pondělí, 28. srpna 2023 - 17:01:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7715
Registrován: 7-2011
jentak:
"Tak, že se jedná o dočasné řešení..."
Bohužel dočasné asi jako pobyt sovětských vojsk. A v tom je ten problém. Nic se neumí udělat rovnou a pořádně, všude samá "dočasná" řešení a co je nejhorší, není vůbec žádná snaha změnit normy, předpisy a legislativu tak, aby se tahle "dočasná" řešení dělat nemusela a mohlo se stavět trvalé řešení a hned, aniž by se roky složitě vyřizovalo milion povolení, razítek a odvolání na odvolání.
P_v
Pondělí, 28. srpna 2023 - 17:57:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3068
Registrován: 5-2002
Snaha byla, právě za toho pobytu sovětských vojsk. Ale zas nebyly prachy na to stavění, to si nevybereš [lol]
Pondělí, 28. srpna 2023 - 19:42:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2056
Registrován: 8-2020
Asi je to snaha o zklidnění dopravy, svádět cyklisty a autisty do jednoho pruhu.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 20:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4252
Registrován: 4-2007
Dnes na Zlíchově další blaflý kátéčko...[lol] Kolikátý už?
Pondělí, 28. srpna 2023 - 23:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 1-2014
ad Novodvorská a Hřib - on celkem jasně vysvětluje, že je to prasárna, ale kdyby se to mělo měnit, musí se udělat nové územní rozhodnutí. To by znamenalo odklad na dlouho, do toho nikdo nechtěl jít, a tak se prostě zrealizovala zprasená varianta.
Úterý, 29. srpna 2023 - 06:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7719
Registrován: 7-2011
Jenže už nevysvětluje, co dělá/proč nedělá nic pro to, aby se tyhle zprasený varianty do budoucna už dělat nemusely.
jentak
Úterý, 29. srpna 2023 - 07:49:06  
Neregistrovaný host
Takze po vydani "vysvetlujicich koblich" uz to zase bude fajn?
Nebo to je veci kazdeho projektu a v druhe rade i financnich mantinelu, ktere jsou treba nastaveny nizko, jelikoz je v danem miste predpoklad dalsich zmen?
Ale chapu, ze tyto myslenky jsou az moc odvazne.
Úterý, 29. srpna 2023 - 09:49:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7720
Registrován: 7-2011
Nesmysl, mluvíš o něčem úplně jiném.
Řeč je o tom, že v naprosté většině případů se udělá nějaké "dočasné řešení" s vysvětlující omáčkou ve smyslu, že - až se podaří vyjednat bambilion razítek a prokousat předpisovým bordelem - se to dočasné řešení změní v trvalé. A že ta dočasná prasárna je právě proto, protože na rozdíl od trvalýho řešení může být hned.
To není ani o penězích, ani o nějakých dalších předpokládaných změnách. Mimochodem ty dočasnosti taky nejsou zadarmo.

Zkrátka nejdřív se ve jménu práva kdejakýho mravence přijaly předpisy, podle kterých nejde prakticky nic stavět a teď se všichni diví, že nejde nic stavět a musí se to obcházet všelijakýma dočasnýma prasárnama.

Čili to je o tom, že se nedělá nic pro zjednodušení toho předpisovýho chaosu, aby se to trvalý řešení mohlo udělat rovnou a nemusela se budovat ona dočasná prasárna.

Ale máš pravdu, tyto myšlenky jsou opravdu až moc odvážné. Co kdyby se při tom opomenulo právo nějakýho náhle se vyskytnuvšího broučka? Nebo co kdyby se to starý Blažkový nelíbilo? Případně co kdyby, ó ta hrůza, nedostaly prostor k vyjádření i všechny sýkorky z přilehlého parku?
Emil Švec
Úterý, 29. srpna 2023 - 10:58:43  
Neregistrovaný host
Nebo co kdyby se to starý Blažkový nelíbilo?
Máš snad na mysli starému Blažkovi, ne? [proud]

Při vzniku současné pražské koalice byl argument vzniku výhoda stejného půdorysu jako ta vládní. Že všechno půjde snáze. Vzhledem k tomu, že na vládní úrovni zdatně konkurují panu Nemajiteli, tak mám obavy i o osud hlavního města [uhoh]
Garfield
Úterý, 29. srpna 2023 - 14:34:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13654
Registrován: 10-2004
Dj_la_défense:
"Dnes na Zlíchově další blaflý kátéčko...[lol] Kolikátý už?"
Ten sjezd z Barrandova jim moc nesvědčí. [lol]
jentak
Středa, 30. srpna 2023 - 07:35:32  
Neregistrovaný host
Jo, ale tady se bavime o nedotazenostech "cyklopruhu", ktery je namalovan na castech vozovky, do kterych se "nehrabalo", ci je tam predpoklad dalsiho hrabani. Viz zdejsi kviceni o odstrasujicim nekoncepcnim polozenim BKV aniz by se kdokoliv zamyslel, ze jaksi pod temi kolejemi jen melky podchod na ktery se opet nehrabalo ... a je nad miru jasne, ze pri dalsim hrabani se to zmeni ... tak todle je zase to same.
Myslim, ze Dedina, Slivenec a Dvorecky most jsou dukazem, ze i finalni projekty jdou ... takze kviceni nad docasnym resenim je opravdu dulezite.
A to ze penize nejsou limitujici, no presypani kazdeho metru2, muze stat okllo 20 000kc. Takze chapu, ze u docasnych reseni se kouka, aby tech m2 bylo co nejmene.
Středa, 30. srpna 2023 - 08:17:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7725
Registrován: 7-2011
jentak:
"Jo, ale tady se bavime o nedotazenostech "cyklopruhu", ktery je namalovan na castech vozovky, do kterych se "nehrabalo", ci je tam predpoklad dalsiho hrabani...."
Přesně. Bavíme se přesně o tom, že je tam předpoklad dalšího hrabání - ovšem nejdřív tak za deset let, bohužel. A do té doby tam bude trčet ona dočasnost. To je přesně ten problém.
jentak:
"Myslim, ze Dedina, Slivenec a Dvorecky most jsou dukazem, ze i finalni projekty jdou ..."
Myslíš Dědinu, kde se mělo už pár let jezdit, ovšem díky politický neschopnosti a podělanýmu projektu, kterej se politici přesto snažili protlačit silou, až si proti sobě poštvali tolik lidí, že se musel překopat a stejně to bylo nějakou dobu se stavbou nahnutý, Slivenec, kde to je léta v územním plánu, ale díky neschopnosti a nějakejm zákulisním čachrům se nedařilo vykoupit pozemky, aby, když se konečně povedlo, tak do toho místní začali házet vidle a nakonec se to stejně nedokázalo postavit naráz a musela být salámová metoda s dočasným šturcem a Dvorecký most, o kterým se už roky mele, že by to jako bylo dobrý, až se po letech konečně koplo, aby se v zápětí objevily "neočekávané geologické podmínky na dně řeky i na souši", který stavbu zdržujou a kvůli kterým se musí měnit projekt?
Fakt kvalitní práce.[crazy]

Ale jo, jde to - takovým fofrem, že i hlemýžď je proti tomu formule jedna...[proud]
Středa, 30. srpna 2023 - 08:39:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10038
Registrován: 5-2002
Hřib chce zavést mýtné v centru:

Bleks.cz
Z jakých důvodů se bude mýtné zavádět?
Důvodem je, že potřebujeme zajistit, aby nedocházelo ke zpožďování tramvají.


Až na to, že v současné době běžně nedochází ke zpoždění tramvají v Karmelitské ani na Smetanově nábřeží.
A pokud pak zpoždění na lince 22 či 23 se vytvaří někde před Karlákem, o prázdninách ani tam.
Středa, 30. srpna 2023 - 08:44:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 3-2004
Ke zpozďování tramvají v běžných částech roku v Karmelitské a na Smetanově nábřeží samozřejmě dochází. Přichází navíc podzim, kdy to budeme mít pěkně názorně.

Kde "někde před Karlákem" ta 22 a 23 nabírá, prosím pěkně? [happy]
Pawel
Středa, 30. srpna 2023 - 08:49:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2593
Registrován: 5-2002
Včera jsem se objevil po delší době v Praze a překvapily mě KT na 27 u Veletržního paláce s konečnou Výstaviště. Neměla být výluka ukončena už 26.8.?
jentak
Středa, 30. srpna 2023 - 09:01:40  
Neregistrovaný host
Jasne, jinak vsude vesvete, se projekty krouhaji jeden za druhym bez problemu a zpozdeni... myslim, ze nejsme jednicky, ale zase nejsme absolutni nuly. Takze po dlouhy dobe mame podporu politiku a fakt se neco deje, ale zase brecime ... ze to je moc hrrr a ze to muze byt krasnejsi .... a ponekud drazsi.
Jinak na ty potize, by se narazilo vzdy ... jelikoz vyplavou az pri projekci a predstaveni ... a zase na druhou stranu ta uprava Dediny je jen k lepsimu. Horsi bude, az si lidi vsimnou, ze na Veleslavine jim to do metra bude trvat o 4 minuty dyl nez z autobusu...
djst
Středa, 30. srpna 2023 - 09:13:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1207
Registrován: 8-2014
Pawel:
"Včera jsem se objevil po delší době v Praze a překvapily mě KT na 27 u Veletržního paláce s konečnou Výstaviště. Neměla být výluka ukončena už 26.8.?"
Inu měla, nikde žádné info, ale 27 jezdí na Výstaviště a podle jízdního řádu bude až do 3. 9. Předopkládám, že jde o to ušetřit KT na úseku Výstaviště – Kobylisy, aby jich bylo dost na 25 s kaliforňanem na Bílé Hoře. Jenom nevím, proč to má stále číslo 27.
Pawel
Středa, 30. srpna 2023 - 09:20:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2594
Registrován: 5-2002
djst: Díky. Vypadalo to trochu, jako by výluka právě skončila a 27 se narychlo přesměrovaly ze Špejcharu na Výstaviště.

Jinak ty čachry s KT jsou fakt šílenost. Myslím, že se ty tramvaje už těší na zahájení provozu do Slivence (a tím konec vypravení na Barrandov). Ještě víc ale na dokončení Hloubětína (pořád nechápu, proč DP odstavuje perspektivní vozy pod širákem, když má ve vozovnách desítky starých T3RP) a na dodávku nových dvousměrných tramvají (na to si ale ještě hodně počkáme...).
Středa, 30. srpna 2023 - 09:56:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1877
Registrován: 4-2019
Pawel:
"Včera jsem se objevil po delší době v Praze a překvapily mě KT na 27 u Veletržního paláce s konečnou Výstaviště. Neměla být výluka ukončena už 26.8.?"
Kdyby ta výluka nebyla ukončena, nemohl byste u Veletržního paláce vidět vůbec žádné tramvaje.
Pawel
Středa, 30. srpna 2023 - 09:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2595
Registrován: 5-2002
pdk: Když ale byla ukončena, neměl bych tam vidět 27. O to mi šlo, viz příspěvek výše.
Středa, 30. srpna 2023 - 10:18:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7727
Registrován: 7-2011
jentak:
"Takze po dlouhy dobe mame podporu politiku a fakt se neco deje, ale zase brecime ... ze to je moc hrrr a ze to muze byt krasnejsi .... a ponekud drazsi."
No, nejsem si jist, nakolik skutečně máme "podporu politiků" a jestli spíš podporu nemá dneska módní "ekopolitika" a lidi jsou až někde na druhým místě a ještě stylem "my víme, co je pro vás dobré, tak koukejte držet hubu a krok a bejt vděční". Ta Dědina je toho zrovna ukázkovým příkladem. A ano, nakonec ta úprava Dědiny je jenom k lepšímu, ale jen a pouze díky tomu, že se lidi vzbouřili, sekli se a vyřvali si to. A k tomu dražší - jak praví ten otřepaný bonmot, vážně jsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci?

Všechno o čem píšu jsou zbytečnosti, kterým se mohlo předejít, jen to chtělo víc přemýšlení, méně ideologie a trochu pokory. A jistě, chyby a zádrhele se dějí a dít budou, ovšem dělat zbytečné chyby je poněkud hloupé.
Borovička:
"Bleks.cz
Z jakých důvodů se bude mýtné zavádět?
Důvodem je, že potřebujeme zajistit, aby nedocházelo ke zpožďování tramvají.

Až na to, že v současné době běžně nedochází ke zpoždění tramvají v Karmelitské ani na Smetanově nábřeží."
No, dochází, v tom má Ústečák pravdu. V Karmelitské méně, na Smetaňáku spíš. Není to obvykle sice nic tragického, ale dochází k tomu.

Ovšem mám vážné obavy, že to zavedení mýta nevyřeší. Co mám zkušenosti třeba zrovna z toho Smetaňáku, problém není ani tak v tom, že by tam bylo moc aut (tedy že by tam byla souvislá kolona od Rudolfina až k Divadlu, ve který by poskakovaly tramvaje). Problém je spíš v tom, že tam každou chvíli nějakej jouda parkuje kde nemá, něco/někoho vykládá, překáží a brání provozu. Nebo že přesahují do profilu tramvaje a brání jí v průjezdu (na to tam ani nemusí být nijak velká kolona, aby vznikl problém). A podobné věci. Ono stačí i dvě minutky, aby se např. před 2 dostala 9, kterou potom odrbe na KB Národní, jelikož ho má ty dvě min. po ní, v Lazarský jí podjela 14, na Karláku to zazdila 10 nebo 16 a na Palačáku dorazila 17, za kterou se ta dvojka táhne až do Braníka. A pokud má ta dvojka jo smůlu, tak ji zazdí už světla na Staroměstský a pustí před ní 17.

Takže ke zpoždění dochází, ale onen tranzit, kvůli jehož snížení se to mýto má zavádět, není jedinou a hlavní příčinou zpožďování.

(Příspěvek byl editován uživatelem bobik.)