Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 08. 7. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 08. 7. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 14. června 2023 - 19:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9966
Registrován: 5-2002
Tramvaje jsou často blokovány auty, zejména pokud jde o Malou Stranu a Smetaňák a opravdu?? Jaký je rozdíl mezi průjezdem v 6:00 ráno a v 16:00 odpoeldne - jednotky minut.
Řidič
Čtvrtek, 15. června 2023 - 13:17:20  
Neregistrovaný host
Já tedy upřímně doufám, že až všichni ti zelení věrozvěstové zkázy zakážou všechny auta, tak zjistí, že nemůžou ani nakupovat v obchodech, protože zboží se prostě samo nepřiveze... Rikši jsou fajn pro zbohatlický turisty, ale chtěl bych zcela upřímně vidět zásobování i nějakého malého Tesca express nebo Žabky rikšou. O Tescu na Smíchově radši ani nemluvím. Takže asi nezbyde, než polovinu Starého města zbourat a zavést tam záhonky, aby se tam něco vypěstovalo. Ale ouha, ono sojové latté a avokádový toast vlastně na záhonech asi nerostou...
Čtvrtek, 15. června 2023 - 20:41:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 54
Registrován: 3-2018
To Borovička: Statistiku úplně nemám, ale vláčky se tvoří převážně v době špiček, kdy to auta bloknou.
To Řidič: Nikdo nechce zakázat to procento aut, jejichž provoz je, alespoň zatím, nutný. Ostatně, bohužel není povinností, a vlastně ani to není úplně reálné, mít do všech velkých obchodů zavést vlečky. Ale většina aut, co se v Praze pohybují, jedou absolutně zbytečně, jenom proto, že někdo nemůže udělat pár kroků na nejbližší zastávku a z nejbližší zastávky do práce.
Zplgul
Čtvrtek, 15. června 2023 - 20:44:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 322
Registrován: 1-2019
Daarzyn67:
"Nestačilo by Bobikovo "vymáhání pravidel" ? Nebo snad někdo schválil oboustranné parkování v místě, kde nejsou tři metry?"

Vymáhání pravidel se buďto neděje, nebo se děje málo. Zde by ale asi musela být odtahovka a strážníci permanentně a špatně parkující auta neprodleně odtahovat pryč. Šířku Žatecké ulice jsem osobně neměřil, ale rozhodně se mi nezdá, že by tam mezi čárami byly tři metry. Tato fotografie mluví za vše. Parkování je tam povolené po obou stranách a obávám se, že zrušení jedné řady parkovacích míst by bylo politicky neprůchozí. Autobus se tam přitom sotva vejde, i když všichni stojí předpisově. Pokud někdo stojí přes čáru, je s průjezdem problém a někdy to bohužel končí i nehodou. Přitom jak říkám, zrovna zde by bylo řešení jednoduché. Povolit pokračování autobusu protisměrem Širokou ulicí (obdobné řešení jako v Haštalské) a následně levé odbočení do široké Valentinské (tam projede bez problémů i běžný autobus). Bohužel se ale nezdá, že by to kohokoliv trápilo. [sad]
Pátek, 16. června 2023 - 05:39:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9968
Registrován: 5-2002
Statistiku úplně nemám, ale vláčky se tvoří převážně v době špiček, kdy to auta bloknou. - ale ta auta to nebloknou, pokud není nějaká mimořádnost. Stačí ťukes a cca deset minut se stojí. Pak je i zácpa.
Břevnovák
Pátek, 16. června 2023 - 09:43:37  
Neregistrovaný host
" ... vláčky se tvoří převážně v době špiček, kdy to auta bloknou."

Vláčky se ve špičce tvoří zcela běžně i na Plzeňské směrem do centra a [auto] to tam tedy fakt nebloknou (občasného nešťastníka na Kotlářce nepočítám).

Takže si pro tu svoji anti-IAD agitku budete muset najít nějaký jiný argument. A aby nedošlo k mýlce, přes týden v autě po Praze jezdím zcela výjimečně a do centra obecně zajíždím asi stejně často, jako povodně:-))).
jentak
Pátek, 16. června 2023 - 14:03:54  
Neregistrovaný host
Kdo by to byl řekl, že v úseku s intervalem 41 sekund a frekvencí SSZ 50 sekund se budou tvořit vláčky tramvají.
djst
Pátek, 16. června 2023 - 15:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1137
Registrován: 8-2014
Borovička:
"Jaký je rozdíl mezi průjezdem v 6:00 ráno a v 16:00 odpoeldne - jednotky minut."
To spíš později než v 16:00. A tolik, že třeba 18 v Podbabě smyčkou jenom projede a do centra vyráží se zpožděním.
jentak:
"Kdo by to byl řekl, že v úseku s intervalem 41 sekund a frekvencí SSZ 50 sekund se budou tvořit vláčky tramvají."
Střední interval 41 sekund je zhruba 12 linek ve standardním špičkovém intervalu. To máme v Praze kde?
jentak
Pátek, 16. června 2023 - 15:51:18  
Neregistrovaný host
pravda, to je na nejhorších křižovatkách ... alespoň někdo tu používá mozek[ok].
Na Plzeňské je 96 sekund ... 5 linek. Nicméně stále je to o tom, že stačí jedny světla propást (kočárek, vozíček, starší člověk a už se vláčkuje).
Neděle, 18. června 2023 - 09:37:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9263
Registrován: 6-2004
djst: Na Plzenské určitě... Když tam jezdí 5 běžných linek (9 za 2) a když se k tomu přidají šejdry z Motola, tak to sedí.

Jinak běžně jezdí i odrbaná 22 z Hostivaře, protože SSZ atd atd atd.

Možná aktivisté usli v ranných 90.letech...
poznámka
Čtvrtek, 22. června 2023 - 19:47:14  
Neregistrovaný host
Osamělý_Vlk:
" Ostatně, bohužel není povinností, a vlastně ani to není úplně reálné, mít do všech velkých obchodů zavést vlečky. "

Vlečky čeho? Tramvají?
Nákladní tramvaje už tady byly. Jen je třeba si uvědomit, že kapacita kolejí není neomezená.
No ale to hloupým fanatikům nikdo nevysvětlí.
Nejvyšší čas přestat financovat z veřejných zdrojů (= daní ekonomicky aktivních lidí) aktivistické nemakačenky a ono je to sociální inženýrství přejde....
Iiii
Pátek, 23. června 2023 - 00:17:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3357
Registrován: 5-2002
Řekl bych, že problém není ani to, že po ulicích jezdí auta, ale že dlouhodobě parkují. Parkovací místa jsou zřízena všude možně, nicméně jsou obsazená. Když pak chce někdo někoho/něco vyložit či naložit, nemá kde.
Pátek, 23. června 2023 - 08:19:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7635
Registrován: 7-2011
Spíš bych to upřesnil, problém je, že dlouhodobě parkují, kde nemají, případně jak nemají. Zásobovacích míst je všude možně celkem dost, bohužel zhusta jsou obsazena někým, kdo tam buď vůbec, nebo už, nemá co dělat.
Jinak to, že někdo někde na chvilku zastaví, aby někoho (něco) rychle naložil/vyložil, problémem není. Problémem se to začíná stávat až ve chvíli, kdy tam začne tábořit, bez předpokladu, zdali odjede za půl minuty, nebo za deset minut. Případně kdy místo sice je, ale dotyčný je příliš líný kroutit volantem, nebo udělat o deset kroků víc a tak zbytečně zaclání, protože přece "hned jede". S tímhle se setkávám každou chvíli, kdy nějaký taxík překáží na kolejích. Tak za ním zastavím, čekám a ono nic. Tak cinknu, ono furt nic, maximálně se rozblikají varovky a vesele táboří dál. Přitom většinou je jak se postavit, aby dotyčný nepřekážel a abych všem nekřivdil, tak mnozí se tak postavit umějí, případně umějí vypakovat kunčafta dostatečně rychle, že než k němu stačím dojet, už je pryč. Dodávkáři jsou to samý, část se postavit umí, část na to prostě dlabe.
Pawel
Pátek, 23. června 2023 - 19:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2584
Registrován: 5-2002
V Londýně mají všude po krajích silnic, tedy podél chodníků, vodorovné pruhy, které signalizují zákaz zastavení/stání apod. Ve výsledku si ani Uber nedovolí někde to jen tak píchnout, natož vyjet na chodník. V Praze naopak dennodenní praxe. Naposledy jsem se hádal s řidičem Rohlík.cz, který parkoval na chodníku, kudy chodily zrovna děti do školy, ačkoli asi 20 m dále bylo normální parkovací místo. Odbyl mě s tím, že je zásobování. A tak je to u nás se vším.
Řidič
Neděle, 25. června 2023 - 19:27:35  
Neregistrovaný host
Kde to proboha žijete? Skutečná vyhrazená místa pro zásobování tu byla naposled někdy v devadesátkách. Nemluvím teď o hytlermarketech se zásobovacími dvory, ale běžných městských obchodech typu žabka, tesco express, aj. Dneska? Řidič, co rozváží potraviny, se v lepším případě někam k obchodu vecpe, ale v tom horším narazí na nějakýho "nadnikatele", co je děsně "byzy", a který se nejspíš učil machoparking u Kapitána Dema.
Je to celé o přístupu. Není dobrý to mít příliš striktní...ale mám pocit, že jsme se dostali do druhého extrému, kdy se těmto kretýnos za volantem div že neomlouváme, že jsme si je dovolili omezit...
Neděle, 25. června 2023 - 20:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7640
Registrován: 7-2011
Dovolím so nesouhlasit. Míst pro zásobování je fakt docela dost, pravda, jak kde. Jsou rozložena docela nerovnoměrně, to je ale věcí jednotlivých MČ, jak k tomu přistupují. Některé je zřizují skoro všude, jiné na to dlabou. Ale za zásadní problém považuju, že když už jsou, tak nikdo nekontroluje kdo a jak dlouho na nich stojí. Většina z nich má dodatkovou tabulku "max 15 min", ale stojí na nich kdeco, bůhvíjak dlouho. A mnohdy jsou podle toho, aby se vešly a zásobovači nepřekáželi, tedy nejsou přímo přede dveřmi krámu, ale "o deset kroků dál", což je pro mnohé zásobovače nepřekonatelný problém, takže to píchnou, kde se jim hodí. A to taky nikdo neřeší.
Neděle, 25. června 2023 - 20:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 3-2018
On problém jsou jak ta zaparkovaná auta, kterých je prostě moc a město ani nemůže na ně být stavěno, leda že bychom odstřelili centrum Prahy a udělali jej kompletně odznova, tak i motoristé, co prostě jedou naprosto zbytečně(myslím, že tak 90 % [auto] v Praze). U služeb jako Rohlík, Uber, Bolt atd. jde taky často o zbytečnou jízdu, ale OK, někdy fakt je problém si jít nakoupit.
Co se vleček týká, tak jistě by někde stálo za to udělat regulérní vlakovou vlečku [masinka], samozřejmě tam, kde nejsou tramvaje, tam, kde jsou tramvaje by to bylo složitější(třeba u Paladia na Náměstí Republiky by to bylo těžší, ale myslím, že by se to stále dalo udělat), u mnoha velkých obchodů by to neměl být takový problém, když jsou tam velká parkoviště, ale samozřejmě, někde jsou opravdu limity. Samozřejmě, u malých obchodů asi ten rozvoz dodávkou, nebo lépe, pokud lze, nákladním kolem, holt být musí.
Čtvrtek, 29. června 2023 - 08:10:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 153
Registrován: 9-2016
Od září by měla vzniknout linka 413 v trase Letňany - Litoměřice přes Terezín. Fotky JŘ převzaty z FB skupiny Veřejná doprava v Ústeckém kraji:
Čtvrtek, 29. června 2023 - 11:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4037
Registrován: 1-2010
Kudy budou jezdit linky 143 a 180 při výluce na Kulaťáku? Jak budou mít zrušenou zastávku Prasny most?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Petr_k
Čtvrtek, 29. června 2023 - 21:04:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13851
Registrován: 4-2003
Budou jezdit po silnici, mimo vyhrazený pruh na trampásu a společnou zastávku [wink]
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Neděle, 02. července 2023 - 20:29:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1647
Registrován: 9-2005
Tak mám za tenhle víkend dva postřehy:
1. poslání 197 na Roztyly. Jasně, je to z nouze ctnost jenom proto, že nešlo/nechtělo se jí rozumně ukončit na Chodově. Ale když už teda ta 197 jede na Roztyly, tak nešlo jí poslat aspoň přes Chodovec? On je to takhle totiž mezi Chodovem a Rotzylama totální vzduchovozič (jo, je sice první prázdninovej víkend, ale jeli jsme tam čtyři. Z toho já tam jel jenom ze studijních šotodůvodů a další dva lidi omylem, na Roztylech se hrozně divili, že to nejede na Háje, kam to jelo vždycky). Poslání přes Chodovec by asi bylo o malinko dražší, ale mělo by aspoň nějakej potenciál. Ono spojení ze sídlišť kolem Chodova a vlastně i z Písnice na přestup na hromadu linek na Chodovci (včetně poptávaný 125) by nebylo marný.
2. Nezaspala nám nějak zastávková služba? Jindy se jízdní řády vyměňují tři dny dopředu a teď si klidně 2.7. visí na zastávkách už dva dny neplatný JŘ.
Pondělí, 03. července 2023 - 07:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7648
Registrován: 7-2011
Jiří_T:
"Nezaspala nám nějak zastávková služba? Jindy se jízdní řády vyměňují tři dny dopředu a teď si klidně 2.7. visí na zastávkách už dva dny neplatný JŘ."
A není už zastávková služba pod někým jiným a ne pod DP? Jsem něco zaslechl, i jiný auta viděl, ale detailně jsem to nezkoumal. Jestli je, tak to nejspíš bude vysvětlení.
Pondělí, 03. července 2023 - 08:06:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1648
Registrován: 9-2005
Bobik: Já jsem taky nepsal, že je pod DP. Protože si tím právě sám nejsem jistej [happy] Každopádně ať je to, pod kým chce, není to moc dobrá vizitka.
PS: Dneska už u nás visí aktuální JŘ.
Pondělí, 03. července 2023 - 21:43:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4038
Registrován: 1-2010
V souvislosti s výlukou na Klamovce. Odhaduji že tam bude soupnuta linka 5 z Holyně, která jezdí v KT, a jejím odkloněním na Klamovku by nemusela stoupnout potřeba KT.
(Vlastně ano, musel by na ní být poloviční interval)
Nebo je v plánu, na Klamovku poslat dvě linky, ale to už mě nenapadá varianta té druhé.
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Ivoo
Pondělí, 03. července 2023 - 23:52:24  
Neregistrovaný host
Adalbertinum:
"V souvislosti s výlukou na Klamovce. Odhaduji že tam bude soupnuta linka 5 z Holyně, která jezdí v KT, a jejím odkloněním na Klamovku by nemusela stoupnout potřeba KT.
(Vlastně ano, musel by na ní být poloviční interval)
Nebo je v plánu, na Klamovku poslat dvě linky, ale to už mě nenapadá varianta té druhé."
A co třeba 17 celá ukončená na Sídliště Modřany a 21 Klamovka - Libuš. 9,10,15 - Anděl - Smíchovské Nádraží. Ale proč se to dotkne i linek č. 11 a 13? Že by 13 třeba - Flora - Olšanské Hřbitovy - Želivského - Nákladové nádraží Žižkov - Olšanské nám. - Hlavní nádraží -..... místo té 5. Třeba to bude úplně jinak.
[fotic]
Úterý, 04. července 2023 - 00:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1309
Registrován: 8-2004
Osamělý_Vlk: Co se vleček týká, tak jistě by někde stálo za to udělat regulérní vlakovou vlečku [masinka]

Ale fuj. Asi vas nakazili ti pitomi novinari. "Vlakova vlecka" je nesmysl. Rika se tomu zeleznicni vlecka.
Úterý, 04. července 2023 - 14:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 6-2023
Adalbertinum:
"V souvislosti s výlukou na Klamovce. Odhaduji že tam bude soupnuta linka 5 z Holyně, která jezdí v KT, a jejím odkloněním na Klamovku by nemusela stoupnout potřeba KT.
(Vlastně ano, musel by na ní být poloviční interval)
Nebo je v plánu, na Klamovku poslat dvě linky, ale to už mě nenapadá varianta té druhé."
Na webu MČ Praha 8 visí toto:
https://m.praha8.cz/Oprava-tramvajove-trate-v-ulici-Plzenska-v-us eku-Klamovka-Sidliste-Repy.html
poznámka
Úterý, 04. července 2023 - 16:09:47  
Neregistrovaný host
J_p:
"Osamělý_Vlk: Co se vleček týká, tak jistě by někde stálo za to udělat regulérní vlakovou vlečku [masinka]

Ale fuj. Asi vas nakazili ti pitomi novinari. "Vlakova vlecka" je nesmysl. Rika se tomu zeleznicni vlecka."

Ve městě, do nákupního centra. To je úplně jedno, jak té debilitě říká. Zdá se, že letos houbičky vyrazily dost brzy. nebo má dobré zásoby od loňska.
Úterý, 04. července 2023 - 16:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1965
Registrován: 8-2020
To zas budou nadávky na linkové kvedlání [lol]
Úterý, 04. července 2023 - 17:24:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 150
Registrován: 4-2015
Nadávky na linkové kvedlání budou oprávněné. Na nevedení X-busu až k Andělu a vysypávání lidí na Klamovce, nepříliš komfortním přestupním místě, taky. Výpadek devítky zde k tomu. Bude se čekat oči-oči i na zpožděné spoje? [lame]
Napíše se k tomu mnoho řádků advokacie, i nejeden šotouš tomu přitaká, ale lidi to nejspíše moc zajímat nebude. Budou naštvaní, nebo na opačné straně města znejistěni, co se to děje, ačkoli se v širém okolí nic neděje. (Mně to nevysvětlujte, důvodům rozumím a nakonec je to poskládané tím nejlepším způsobem v dimenzi možného. To, že je to úplně anti-klientské, je druhá věc.)
Úterý, 04. července 2023 - 18:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1966
Registrován: 8-2020
Naštěstí informování ve výlukách pokročilo a snad budou data správně nahraná do mobilů.
Např. včera byl pán v metru naštvaný, že "následující vlak jede (z Hlavního nádraží) do stanice Muzeum", ale dozvěděl se to dřív, než do něho nastoupil.

Ale díky některým spojením by se na výluce dalo vydělat... pokud se lidi budou na výluky těšit je to taky výhra (pochopitelně ne přímo v dotčené oblasti).

Kromě toho je na Aktualitách nějaká linka X180. To jsou výjezdy z garáží?
Úterý, 04. července 2023 - 18:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 58
Registrován: 3-2018
J_p: Spíš jsem si nedal úplně pozor. Ale ano, jde samozřejmě o železniční.
Poznámka: Tak pokud se to dá udělat, tak proč ne. Zrovna do Paladia bych si dokázal něco takového představit, i když se to neudělá, protože už to je zásah do místa. Ale pořád menší než dálnice skrz město. (I když magistrála je vlastně pořád jen silnice I. třídy, i když to řidiči berou jako dálnici.)
Úterý, 04. července 2023 - 18:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 59
Registrován: 3-2018
To Daarzyn67: Vypadá to spíš jako návoz lidí na metro do Nemocnice Motol, aby ráno lidi z Řep nemuseli stát v Plzeňské. Vzhledem k tomu, že to jede v podstatě po trase linky 180, tedy spíš jako posila, tak to má tohle označení. Nějaké jiné číslo by lidi v podstatě zmátlo, takhle maximálně lidi, co budou chtít jet na Vypich a dál, si počkají u Nemocnice na další spoj.
Úterý, 04. července 2023 - 18:56:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7655
Registrován: 7-2011
Osamělý_Vlk:
"Tak pokud se to dá udělat, tak proč ne."
Udělat se dá ledacos. Ovšem co náklady, nakonec promítnuté do ceny zboží? Nic? Ona je ta sranda totiž minimálně o dost dražší a o dost míň flexibilnější. A třeba zrovna takovej obchoďák jako Palladium (stejně jako mraky podobnejch obchoďáků) je vlastně jenom barák, kterej pronajímá prostory fůře různejch prodejců. Už jenom tohle je minimálně logistická noční můra, zvlášť, když většina těch prodejců má minimální až žádný sklady. Takže co - takže dodavatelé budou jezdit na nějaký nádraží na kraji města, kde se budou nakládat vagony, který, když budou naložený, se po vlečce odtáhnou do obchoďáku, nebo jak? A co když mezitím někomu dojde nějaký zboží? Tak prostě nebude, než se přiveze jiný?
Při vší úctě, ale domyslels to alespoň až někam sem?
Úterý, 04. července 2023 - 19:04:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 60
Registrován: 3-2018
Bobík: Fůře různých prodejců, kteří jsou ale v zásadě po celé Praze. V zásadě ty obchoďáky jsou pomalu přes kopírák. Blbý je spíš přístup, kde prostě pokud jsou sklady, tak nejsou na vlaku, i když by to šlo udělat. Ono to, jak to je teď, je taky vlastně hodně drahé, jen prostě auta neplatí plné náklady.
Úterý, 04. července 2023 - 19:06:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7657
Registrován: 7-2011
Jaké plné náklady auta neplatí?
Úterý, 04. července 2023 - 19:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1967
Registrován: 8-2020
No že silniční doprava má větší externality, a tato částka se neuvažuje při náhradě silniční dopravy vlakem.
Úterý, 04. července 2023 - 21:47:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2417
Registrován: 12-2007
Bobik:
"Jaké plné náklady auta neplatí?"
Neplatí plnou výši ceny za použití dopravní cesty (údržba silnic).
Neplatí za kapacitu dopravní cesty (aby se na tu silnici vešli).
Neplatí za budování infrastruktury pro nákladní dopravu (odpočivadla pro přestávky řidičů).

Nebo snad ano?

Pak se ptám proč
- je tolik vozovek samá díra, spousta mostů v havarijním stavu
- proč jsou na silnicích kolony popojíždějících kamionů (nejen na D1, ale často právě ve městech)
- jsou kamiony poházené všude možně i nemožně (a v nich spící řidiči)
Úterý, 04. července 2023 - 22:04:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1968
Registrován: 8-2020
Jak se vlastně to zboží dováži do těch obchodů? Všechno v několika dodávkách? V takovém případě by se ta vlečka možná vyplatila, ale na poslední míli se to nehodí. Výrobní podniky jsou něco jiného.
srovnavac.cen
Úterý, 04. července 2023 - 22:32:00  
Neregistrovaný host
5735:
"Bobik:
"Jaké plné náklady auta neplatí?"Neplatí plnou výši ceny za použití dopravní cesty (údržba silnic). Neplatí za kapacitu dopravní cesty (aby se na tu silnici vešli). Neplatí za budování infrastruktury pro nákladní dopravu (odpočivadla pro přestávky řidičů). Nebo snad ano? Pak se ptám proč - je tolik vozovek samá díra, spousta mostů v havarijním stavu - proč jsou na silnicích kolony popojíždějících kamionů (nejen na D1, ale často právě ve městech) - jsou kamiony poházené všude možně i nemožně (a v nich spící řidiči)"
Ne, plné naklady neplatí, stejně jsko železnice.

Nebo snad poplatky za dopravní cestu plně pokryjí náklady na její údržbu?
Za kapacitu neplatí, protože ji, narozdíl od železnice, nemají v daný čas na dané vyhrazenou
Ani železniční dopravco neplatí za budování infrastruktury.

Nebo snad ano?

Protože jinak se ptám proč je na tolika (i hlavních tratích) pomalá jízda nebo jiná omezení, proč čteme o chybějící kapacitě na koridorech a chybějících tratích, kolejích a spojkách...
Středa, 05. července 2023 - 07:28:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7658
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"Jak se vlastně to zboží dováži do těch obchodů? Všechno v několika dodávkách?"
Všechno v mnoha dodávkách, protože je mnoho různých dodavatelů. Jeden dodavatel naloží auto a objede třeba dvacet krámů, kde nechá dvě, tři bedýnky a stejnětak do jednoho krámu dorazí třeba sedm dodavatelů se čtyřmi bedýnkami. Nic centralizovaného. Centralizované to mají tak akorát ty největší sítě, že ty mraky dodavatelů dorazí do hlavního skladu, kde se sestavují dodávky na jednotlivé prodejny, kam to pak napaletované doveze najednou náklaďák. A to ještě ne u všeho, u věcí podléhajících zkáze, což je třeba fůra potravin, to dodavatelé vozí na jednotlivé krámy sami, ostatně třeba u pečiva, nebo jogurtů by vození na centrální sklad a následné rozvážení po krámech postrádalo smysl.

Ale i tak, pořád je nutno u té vlečky, i kdyby měla vést z toho centrálního skladu na krám ve městě, vyřešit otázky, jak často by bylo potřeba zavážet, jak často by bylo možno zavážet, kolik skladových prostor by bylo nutno na jednotlivé prodejně mít, aby se daly držet dostatečné skladové zásoby a hlavně jak by se celá ta sranda promítla do nákladů a následného nutného zvýšení cen.

Ono je na jednu stranu moc hezký mluvit o ekologii, o ekologické dopravě, o dopadech na tohle a támhleto, jenže každá sranda něco stojí a každá mince má dvě strany. A na to se při tom hledění ke světlým zítřkům dost často zapomíná, či spíš se to mnohdy úmyslně ignoruje.

Ostatně stačí si připomenout jednu vlečku, tu tramvajovou, CarGoTram v Drážďanech. S velkou slávou spouštěno coby součást děsně ekoprojektu a pak to živořilo 20 let, než někdo našel odvahu to konečně zaříznout.
Čtvrtek, 06. července 2023 - 00:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 381
Registrován: 7-2010
Ad výluka Plzeňská. Byla by více proklientská varianta označení linek níže s převlékáním?
30 Klamovka – Olšanské hřbitovy
11 <-> 10 Olšanské hřbitovy (nebo Želivského)
15 <-> 16 Olšanské hřbitovy (nebo Želivského)
A jinak proč bez náhrady "zařvala" 21? Není tedy zbytečná celé prázdniny? Nebo proč by teď najednou nechyběla?
Čtvrtek, 06. července 2023 - 09:08:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 154
Registrován: 9-2016
V novinách Prahy 12 je menší povídání o plánované TT do Komořan. (odkaz)
Čtvrtek, 06. července 2023 - 10:22:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1805
Registrován: 4-2019
Svobodnik18:
"Ad výluka Plzeňská. Byla by více proklientská varianta označení linek níže s převlékáním?
30 Klamovka – Olšanské hřbitovy
11 <-> 10 Olšanské hřbitovy (nebo Želivského)
15 <-> 16 Olšanské hřbitovy (nebo Želivského)"
Obávám se, že by to cestující spíš mátlo. Ve zveřejněné variantě je v Košířích aspoň jedno z čísel obvykle se tam vyskytujících (tedy 10). Navíc mi bylo řečeno, že výluková 10 by mohla být částečně o něco málo silnější než dvě klasické linky, což by při převlékání nešlo. Kromě toho varianta bez převlékání dává najevo, že se z Ďáblic či ÚD lze dostat přímo až do centra. Olšanské hřbitovy nejsou zastávka, kde by se lomila frekvence, tam naprostá většina lidí pojede dál.
Petr_k
Čtvrtek, 06. července 2023 - 10:51:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13857
Registrován: 4-2003
Svobodnik18:
"A jinak proč bez náhrady "zařvala" 21? Není tedy zbytečná celé prázdniny? Nebo proč by teď najednou nechyběla?"
21 je "nepostradatelná" kvůli omezení na Barranďáku, momentálně funguje jako masírka ega, že se klienti dají vytáhnout z aut... V reálu se žádná taková kovbojka neodehrává.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Čtvrtek, 06. července 2023 - 11:08:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 3-2018
To Svobodník: Možná by to spíš mátlo. OK, nebyl by asi takový problém s výměnou na zastávkových sloupcích, ale v provozu by to mátlo. Zvlášť u označení Olšanské hřbitovy, kde je smyčka. Lidi by mohli nabít dojmu, že to dál nejede, u Želivského by pak netušili, kam to jede poté. Takže spíš udělat linky bez převlékání. Myslím, že to má reálně smysl, když jde o spojení dvou oddělených linek, nebo 3 (Klasické 9<>něco na Dlážděné, kde vlastně je důležité jen říct, že to jede jen do tohohle bodu, a přímá cesta dál není.) Jinak převlékání spíš působí zmatek, kór pokud cíl linek je kde linky můžou končit. U Busů bývají panely tak velké, že se tam vejde i to, co se s linkou děje pak a ještě je to čitelné. U tramvají mi to úplně nepřijde. A i tak to může způsobit zmatek. U víkendových 373 dochází k tomu, že část končí v Odoleně Vodě na náměstí, část jede až nakonec, a část se v Odoleně Vodě převléká za něco jiného. Ty převlékající se spoje až na konečnou vypadají, že v Odoleně Vodě bus končí.
Osobně si myslím, že linkové vedení by mělo být co nejsrozumitelnější, a různé závleky či kratší nebo delší spoje, pokud to dává smysl. To se relativně povedlo u 373, kdy skončilo občasné zajíždění do Bašti(obec obsloužena na metro pomocí linky 368 a propojení s místy kolem silnice 608 asi není úplně potřeba.), zrušeno občasné zajíždění k Aeru Vodochody(návoz pracovníků zajišťují jiné linky, která tam stejně jedou +- v časy, kdy potřebuje Aero, i když pravda ne o víkendu), takže zůstaly jen závleky do Korycan.
Naopak dobře bylo, když se zrušila původní linka 236, která jezdila v pár spojích v podstatě po trase linky 102, jen pak pokračovala až k útulku, čímž vznikala v jízdním řádu díra a při každé změně se musely měnit 2 linky zároveň, aby to sedělo.
Čtvrtek, 06. července 2023 - 12:32:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 8-2020
Ano, číslo linky a konečná zastávka by měly jednoznačně určovat trasu. Některé provozy MHD mají příslušnou poznámku (A,B,C...) i na čísle linky, pokud to není poznat, ale to by se u trojmistneho displeje nemuselo vždy vlézt.
Čtvrtek, 06. července 2023 - 12:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 3-2020
Pechi: Trať do Komořan už byla připravována v 90. letech min. století, kdy na nově otevřené tram trati na levského (1995) bylo několik let nad zast. nádr. Modř. esíčko. Zvolejme tedy hurrrááá, po 30 letech se o trati do Komořan uvažuje znovu. Perfektní je zpráva, že v redakci všichni vědí, že tam bude jezdit linka 27 :-)))
Čtvrtek, 06. července 2023 - 13:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 85
Registrován: 11-2019
Osamělý Vlk: Naopak dobře bylo, když se zrušila původní linka 236, která jezdila v pár spojích v podstatě po trase linky 102, jen pak pokračovala až k útulku, čímž vznikala v jízdním řádu díra a při každé změně se musely měnit 2 linky zároveň, aby to sedělo.
To muselo být hodně dávno, určitě ještě před metrem do Kobylis, nebo? Před současnou mikrobusovou 236 pamatuji k útulku jen vybrané spoje 102.
Čtvrtek, 06. července 2023 - 17:21:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 3-2018
Vosa:
Někde bych měl mít materiál, že to snad bylo v roce 2001, kdy se spojily 3 dvojce linek.
102 si pamatuji v Ikarusech, někdy před rokem 1994. (někdy tehdy se to otočilo a na linkách 144 a 152 začaly jezdit klouby a linka 102 se stala standardní.) Tehdy ještě jezdila 236 jen Sídliště Bohnice - Zámky. (Bylo to v mapě z roku 1994). Pak se to udělalo tak, že se linka 236 prodloužila až do Holešovic po trase linky 102 se zastavováním všude. Asi v roce 2001 se to včlenilo do linky 102 a linka 236 zanikla. Tehdy linka 102 ještě jezdila přes Okrouhlickou. Pamatuji si, že se i nějak křečovitě zastavovalo na Vychovatelně poblíž tramvajové zastácky směrem do Kobylis. Až pak se linka 102 odklonila Davídkovou, a nakonec se poslala na Šimůnkovu, jak jezdí dnes, a ukončila na Sídlišti Bohnice.
Za 30 let se dělo opravdu hodně. Jak vlastně jezdila 127 nevím, svého času byla ze Sídliště Bohnice(VISLA), ale jako linka 102 na Kobylisské náměstí a pak přes Vysočanskou na Čerňák, nebo Lehovec(po vybudování metra skončila na Českomoravské). 177 svého času byla jen v trase Poliklinika Mazurská(NISA) - Nádraží Libeň (Harfa), a dál na Čerňák jela v podobné trase linka 276. Linku 201 si pamatuji od Visly přes Ládví, Prosek a po objezdu Letňan zakotvila u Aera Letňany, dnes asi Letecké opravny(?). Pak ji ve většině trasy nahradila linka 186 z Čerňáku.
V tramvajové dopravě se taky děly psí kusy a za 30 let snad zůstala v Kobylisích jen linka 17, a pak nočky(pokud neberu přečíslování), linka 24 svého času končila v Holešovicích. Pamatuji, že na Vozovnu jezdily linky 5 a 14, do Ďáblic 12, 17 a 24, a na Střelničné končila 25. Nyní sice všechny místní linky už tam někdy byly, ale za těch 30 let zůstala věrná jen 17.
Čtvrtek, 06. července 2023 - 17:48:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2418
Registrován: 12-2007
Vosa:
"To muselo být hodně dávno, určitě ještě před metrem do Kobylis, nebo? Před současnou mikrobusovou 236 pamatuji k útulku jen vybrané spoje 102."
Jo, paměť je zrádná. Já to také nepamatuji, ač v těch skoro 7 letech, kdy to takhle bylo, jsem to určitě věděl.
Jak to tedy bylo s linkou 236? Takhle:
236/I
1.2.1971 přečíslování linek překryvné sítě. Linka 136 jezdící od 19.7.1965 přeznačena na 236 (Kobylisy, vozovna - Kobyliské nám. - Vychovatelna - Jankovcova - Dělnická - Florenc - Prokopovo nám. - Baranova - Orionka - Nádraží Strašnice - Zahradní Město - Nám. J. Marata; provoz Pd, tarif nepřestupný)
1.9.1973 rozšíření provozu, nově Pd,Dk
9.5.1974 zaveden jednotný nepřestupní tarif, linky překryvné sítě jsou přečíslovány zpět do číselné řady 1xx
236/II
5.3.1979 nová linka: Leninova - Horoměřická - Divoká Šárka - Nová Šárka - Správa letišť - Nové letiště; provoz Pdš
3.5.1983 linka 119 (Revoluční - Nové letiště) zkrácena do trasy linky 236 a linka 236 zrušena
236/III
5.11.1984 nová linka: Visla - Bohnice - Zámky; provoz Pdš (pozn.1: tuhle pamatuji a přidávám jeden obrázek)
5.4.1994 prodloužení linky: Nádraží Holešovice - Kuchyňka - Vychovatelna - Ke Stírce - Kobyliské nám. - Dunajecká - Krakov - Visla - ... - Zámky (pozn. 2: když jezdila 236 v předchozí trase, tak mívala jedno pořadí s nevalnou efektivitou; proto byl tento kmenový vůz zrušen a zavedeny přejezdy z linky 102; teď ovšem docházelo k jízdě 102 do Bohnic, následnému přejezdu zpátky k Visle, jízdě na 236 do Zámků a zpět, poté přejezd zpátky do Bohnic; takže prodloužení 236 až do Holešovic znamenalo odstranění přejezdů Bohnice - Visla a Visla - Bohnice)
27.1.2001 ukončení provozu linky 236; od 29.1.2001 jsou spoje bývalé linky 236 včleněny do linky 102 (pozn.3: tohle už zase pamatuji)
236/IV
1.4.2009 nová linka: Zámky - Staré Bohnice - Krakov - Zoologická zahrada - Botanická zahrada Troja - Podhoří; provoz d
1.2.2010 úprava provozu, nově d(05-21)
26.3.2011 změna trasy, změna ukončení části spojů, úprava provozu: Zámky - ... - Staré Bohnice - Sídliště Bohnice - Zhořelecká - ... - Podhoří; v úseku Zámky - Sídliště Bohnice v PdsšoDk jen každý druhý spoj; provoz d
29.3.2014 zavedení posilových spojů odpoledne v letním období: Zoologická zahrada - Sídliště Bohnice (pouze v uvedeném směru, tedy od ZOO)

Více toho nedohledám neb kniha Vývoj linek veřejné dopravy v Praze (Fr. Prošek) končí v roce 2015.

Čtvrtek, 06. července 2023 - 18:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2419
Registrován: 12-2007
Osamělý_Vlk:
"102 si pamatuji v Ikarusech, někdy před rokem 1994. (někdy tehdy se to otočilo a na linkách 144 a 152 začaly jezdit klouby a linka 102 se stala standardní.) "
Paměť je zrádná. Já jsem přesvědčen, že na 102 Ikarusy nikdy pravidelně nejezdily. Hlavním důvodem je otáčení v Bohnicích (tj. dnešních Starých Bohnicích).
Kompletní historii popisovat nebudu, stručně:
10.8.1926 linka C Kobylisy (Čimická, později Ke Stírce) - Zemský ústav pro chorobomyslné - Bohnice
pak krátkodobé prodloužení k novému hřbitovu v Ďáblicích, omezení/přerušení provozu během války, zavedení větve do Čimic, od 31.12.1951 zavedeno číselné označení (102 Bohnice, 106 Čimice), sloučení 106 se 102, rozdělení na 102 (Bohnice) a 152 (Čimice).
Podstatná je až změna v souvislosti s výstavbou sídliště k 30.8.1982 Kobylisy, Ke Stírce - ... - Pískovna - Dunajecká - Mazurská - Zhořelecká - Bohnice (tedy opuštění trasy kolem Ústavu).
Následuje prodloužení k metru od 4.11.1984 Fučíkova - Jankovcova - Kuchyňka - Vychovatelna - Ke Stírce - ... - Bohnice.
Pak už jen zavedení vybraných spojů do Zámků od 29.1.2001 (viz to co jsem psal o 236).

Čtvrtek, 06. července 2023 - 18:43:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 63
Registrován: 3-2018
To 5735:
Myslím, že stejně chybí jen minulý rok, kdy se zavedla 234, díky čemuž to přestalo jezdit k hlavní zastávce v ZOO, protože by to už bylo moc do té pravoúhlé zatáčky a ulice, kde se těžko bus vyhýbá s osobákem. (Ale přesné datum nehledám).
Ano, paměť je zrádná. A ano, Staré Bohnice nejsou úplně vhodné podmínky pro otáčení kloubů. Ale v 90. letech minulého století se děly fakt zvláštní věci. Samozřejmě, nemůžu říct, jestli to bylo pravidelné, tehdy jsem se o to zajímala leda jako běžný cestující kluk. Nicméně někdy do roku 1994 mám vzpomínky, že jediné linky, co byly do Bohnic v kloubu byly 102, 177 a 276 (možná nějakou epizodu měla i 127, ale tady si nejsem jistý), od roku 1994 se to ale změnilo a klouby místo 102 byly na 144, 152 a 200, a na lince 102 byl pak kloub vidět jen zřídka. Starou 175 mám spojenou se smíšeným provozem. C 734 jezdily snad výhradně na lince 201, a na 127 se testoval prototyp vylepšení karosy B 732. (Jezdilo mi to před barákem. Bohužel jsem tehdy nefotil.)
Ale pravda, paměť je zrádná.
Pátek, 07. července 2023 - 23:57:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4042
Registrován: 1-2010
Ta desítka na Klamovku mi nepřijde úplně vhodná. Něco se stane v oblasti Karlova náměstí,a Klamovka bude bez tramvají. Myslím že by stálo za úvahu tam mít dvě kratší linky každou z jiné strany...
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Sobota, 08. července 2023 - 07:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1971
Registrován: 8-2020
Jezdí tam i autobusy, které budou obsluhovat i zastávky Bertramky a U Zvonu (které by podle mě ve směru do centra mohly obsluhovat i trvale...)
djst
Sobota, 08. července 2023 - 10:04:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 8-2014
Petr_k:
"21 je "nepostradatelná" kvůli omezení na Barranďáku, momentálně funguje jako masírka ega, že se klienti dají vytáhnout z aut... V reálu se žádná taková kovbojka neodehrává."
Já ji teda celou dobu chápal spíš jako variantu pro lidi ze 118, 190, 196 a 197, jak se dostat na Smíchov v případě ucpaného Barranďáku. Což nemění nic na tom, že její provoz mimo špičky a trasování na Smíchovské nádraží jsou zbytečné.
Ovšem zaříznutí 21 při výluce bude spíš o tom, že ji není kde na levé straně ukončit. Jedině snad v Hlubočepech.

Adalbertinum:
"Ta desítka na Klamovku mi nepřijde úplně vhodná. Něco se stane v oblasti Karlova náměstí,a Klamovka bude bez tramvají. Myslím že by stálo za úvahu tam mít dvě kratší linky každou z jiné strany..."
No ale odkud? Lidé z Řep pojedou autobusem a budou tak za sebou mít už jeden přestup na Klamovce. V tu chvíli chcete, aby ty tramvaje jezdily do „zajímavých“ destinací, aby většina nemusela přestupovat podruhé – a hlavně, aby nepřetěžovali jednu linku. Druhá linka by tedy měla jezdit někde po trase 9. Nabízí se tedy udělat řekněme linku 39 Klamovka - Národní třída - Hlavní nádraží s tím, že 9 pojede ve standardním intervalu Smíchovské nádraží - Spojovací. Problém je, že si nejde dovolit oslabit 9 na Žikov a v oblasti není žádná linka, která by se tam dala prodloužit a půlku 9 nahradit.

Ad linka X180: Posilování spojení na A nechápu. Cestující směřující na A už tam jezdí teď a frekvence Řepy - Můstek a Řepy - Nám. Míru, která by se mohla přesunout z tramvají, je marginální oproti vazbě Řep na B na Andělu. Takže si myslím, že se spíš měla udělat linka Řepy – Nové Butovice celodenně a naopak oslabit tu náhradní dopravu na Klamovku, které by to vzalo dost frekvence.
Sobota, 08. července 2023 - 17:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4043
Registrován: 1-2010
No je to vážně věc nad kterou se musí člověk zamyslet. Moje představa byla taková, že jedna linka by jela například od Holyně, a ta druhá dejme tomu ze Špejcharu? Osobně chápu že cíl je, aby cestující neprestupovali víc než je nezbytně nutné, ALE... Jak to udělat aby se tzv. Vlk nažral a koza zůstala celá? To by bylo řešení KT v trade Klamovka -Zvonarka?
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
djst
Sobota, 08. července 2023 - 18:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1141
Registrován: 8-2014
On není problém jenom v tom, že by lidé museli přestupovat. On by byl zásadní problém s kapacitou. Uvědomme si, že v místě, kde běžně jezdí 5 linek, najednou pojedou linky dvě. To už je pořádné omezení i na prázdniny. Takže aby to fungovalo, je potřeba zajistit, že obě linky budou využívány co nejvíc rovnoměrně, čili aby byly cíle na jejich trase srovnatelně atraktivní. Jinak bude docházet k přeplňování té atraktivnější linky (přibude v ní teoreticky polovina těch, kteří přijdou o přímé spojení, a pojedou tak nejbližší tramvají od/k Andělu).

Nejjednodušší řešení (a asi i nejlevnější) by byla midibusová X5 z Barrandova do Holyně a rázem by se uvolnila spousta kačen. Pak by nebyl problém je nasadit na celou 9 nebo chcete-li dvě linky, tak na 15 a 16. A nebylo by potřeba rozvrtat linkové vedení v půlce Prahy. Obávám se ale, že to je politicky neprůchozí...

P. S. Vlastně by mě zajímalo, jak bude jednou náhradní autobusová linka ze Sídliště Barrandov do Holyně vypadat, až se bude napojovat nová trať do Slivence. Aby vůbec nějaká X byla. [lol]
Sobota, 08. července 2023 - 20:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1973
Registrován: 8-2020
Když je nějaká mimořádnost, tak na webu je, že v daném úseku "není možné náhradní dopravu zavést" (no nevím nevím, asi myslí že by ta náhradní zastávka byla v polích stejně jako ted konečná). Nebo řeknou že nejsou řidiči.
Sobota, 08. července 2023 - 20:54:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15873
Registrován: 5-2004
Inu uzivatelsky by asi nejprijemnejsi byla x9 Drepy - Andel, 21 do riti, 9,10 tocit na SN a 15 objezdem a pokud je okoli andela kolejove v totalnim rozjebu tak v ratlicich. A nemuselo by se jebat do lunkovyho vedeni v pulce prahy.