Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 06. 5. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 06. 5. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Ivoo
Středa, 26. dubna 2023 - 23:50:00  
Neregistrovaný host
Paes:
"Nejsem si jist, ale jednou z možností je, že by po Dvoreckém mostě žádná tramvaj nejezdila.

Linku 190 opravdu nechat. Jediné co bych u ní řešil, zda ji vést po Dvoreckém či po Barrandovském mostě. Časově vychází Barrandovský most, kdy je to od Pobřežní cesty 4 minuty s minimálním množství křižovatek (u Lihovaru a u Pobřežní cesty. Přes Dvorce by přibyla další na Přístavišti a Dvoreckém mostě, navíc cesta trvá déle.

Jen taková zajímavost. Lidé z Prahy 12 taky nejsou nadšení ze zrušení linky 165, která např. doveze lidi přímo od Polikliniky Modřany do Komořan resp. do Kunratic nebo na Sídliště Modřany. Navíc je hodně využívaná kočárky. To midibus na 117 ve špičkovém intervalu 30 minut nemůže nabídnout."

Tak na Polikliniku do Modřan bude od 27. 5. 2023 prodloužená 246 Jako náhrada za zrušenou 165. Část 139 pojede na Sídliště Zbraslav. Kunratickou a Jižno městskou část 165 nahradí linky 154. Tu část trasy linky 154 zadem přes Benkovu nahradí nová linka 126, která pojede pak z Hájů na Nádraží Uhřiněves a všechy 213 ukončí svojí jízdu na Jižním Městě. A ještě 197 ohnou z Chodova na Roztyly. A ještě bych dodal, že část linky č. 17 ve verzi KT8D5.... bude prodloužena na Libuš.
odkaz
Původně se někde psalo koncem roku. Ale stihli to dříve.
[fotic][tramvaj]
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 06:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15132
Registrován: 4-2003
Paes:Jen taková zajímavost. Lidé z Prahy 12 taky nejsou nadšení ze zrušení linky 165, která např. doveze lidi přímo od Polikliniky Modřany do Komořan resp. do Kunratic nebo na Sídliště Modřany. Navíc je hodně využívaná kočárky. To midibus na 117 ve špičkovém intervalu 30 minut nemůže nabídnout.

Přímé spojení Komořan a Polikliniky Modřany existuje a není třeba k tomu využívat autobusovou zastávku Poliklinika Modřany. Z Tylovy čtvrti je to k poliklinice o pár desítek metrů dále než z Polikliniky Modřany: Viz porovnání zde https://mapy.cz/s/reguceseca a zde https://mapy.cz/s/belajohuko .

Pro opačný směr je ten rozdíl už zcela zanedbatelný, viz porovnání zde https://mapy.cz/s/focemobute a zde https://mapy.cz/s/pacezasuhe .

Přiznám se, že nářky některých lidí po 165 nechápu [nene].
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 07:11:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15133
Registrován: 4-2003
Demon3:Nevim jakou vidíš souvislost s tramvajema, ale logicky zavedení expresní linky vysaje cestující z jiné linky nebo linek, aniž by přinesl kromě časové ještě jinou úsporu a finančně je to čisté mínus.

Tramvaje jsou velice drahá sranda, protože údržba tramvajových tratí stojí nemalé peníze. A je docela škoda, když tramvajové tratě opotřebovávají nevyužívané tramvajové linky, díky čemu je třeba častěji měnit křižovatky, častěji opravovat oblouky a další věci.

Dovedu si představit desítky expresních linek včetně tramvajových, ale otázkou je, jestli jejich přínos převýší negativa v podobě zaplevelení linkového vedení a nutnosti skokového navýšení kompenzace.

Takže budeme mít zastávkové a rychlíkové tramvajové linky. A kdepak nám ty rychlíkové tramvajové linky budou ty zastávkové předjíždět?!? [coze][coze][coze]

Ve virtuálním světě ano, ale obecně v MHD taková linka zisk negeneruje, ale vysává prostředky ze společného měšce.

Pochopitelně, zbývalo by méně na tramvajové vzduchovoziče [biggrin].

Jenže pokud chceme, aby podíl MHD v Praze (a nejen tam) neklesal, ale naopak rostl, tak se rychlým autobusovým linkám nevyhneme. Protože málokterá nová tramvajová trať v Praze přinese nové cestující do MHD. To bude snad jen tramvajová trať na Dvoreckém mostě a to je asi tak vše. Ostatní je jen prostá náhrada autobusových linek (vyjma připravované TT na Václavském náměstí).

Velmi by s podílem MHD v Praze zacvičilo další rozšiřování metra. Trasa D se ale projeví až tehdy, bude-li postavena v celé uvažované délce z Náměstí republiky do Písnice. Dříve těžko.
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 08:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2748
Registrován: 4-2003
Bram:
"Přímé spojení Komořan a Polikliniky Modřany existuje a není třeba k tomu využívat autobusovou zastávku Poliklinika Modřany. Z Tylovy čtvrti je to k poliklinice o pár desítek metrů dále než z Polikliniky Modřany: Viz porovnání zde https://mapy.cz/s/reguceseca a zde https://mapy.cz/s/belajohuko . "

Toto je častý jev, že mají lidé zafixované nějaké trasy, místa a návyky a nejsou schopni vidět a volit alternativní a ve finále i efektivnější cesty. Jeden příklad za všechny determinovaný pojmenováním zastávek podobně jako v případě Poliklinika Modřany/Tylova čtvrť - jedná se o přestup Hl. nádraží-metro, žst./tram - pro většinu to automaticky znamená použití tram zastávky Hl. nádraží v Bolzanově ulici, přičemž téměř stejně daleko je to na Jindřiškou, kde je větší frekvence spojů i bohatší směrová nabídka. A takových případů, kdy orientace jen podle názvů zastávek vede k volbě neefektivní cesty, by se našlo víc.
Orky
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 16:53:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16835
Registrován: 10-2004
Já si myslím, že jihozápadní část se měla vrátit fakticky do podoby, než to Jareš rozvrtal:
246 zkrátit do Radotína
247 zrušit
165 vést v trase Nádraží Radotín - Sídliště Zbraslav - Komořany - Poliklinika Modřany v intrevalu 15/30/15 a SD vozy
139 nechat v Komořanech

A severovýchodní jsem očekával, že si tam ROPID vyláme zuby. Už při rušení 232 jsem říkal, že to není dobrý nápad a tak nějak jsem tušil, že to nepřežije. Kolikátý už to je totální převrat v oblasti a mám takové tušení, že nemusí být poslední. [happy] Jestli by i tady nestálo za to se vrátit před Jareše. [happy]
Když už ROPID musel udělat 126 a zařízl tranzit 197, nechápu, proč nevrátil 197 přes Petýrkovu a neukončil na Chodově ve smyčce a neomezil vložené spoje 177. Bylo by to celé o dost levnější.
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 19:19:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 374
Registrován: 7-2010
197 trpí na zpoždění z dlouhé trasy a na JM už se na ni nedá spolehnout. V této trase propojí dvě části sídliště (rozpojené po zkrácení 135 na Chodov) a bude přestup hrana-hrana na Chodově, kdo chce z původní trasy 197 ji využít do Kunratic, Písnice atd.
Pátek, 28. dubna 2023 - 06:38:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9655
Registrován: 2-2006
Bram:
"A je docela škoda, když tramvajové tratě opotřebovávají nevyužívané tramvajové linky, díky čemu je třeba častěji měnit křižovatky, častěji opravovat oblouky a další věci."
A jelikož takové v Praze nemáme, tak se nás takový problém netýká. [wink]
Bram:
"Takže budeme mít zastávkové a rychlíkové tramvajové linky. A kdepak nám ty rychlíkové tramvajové linky budou ty zastávkové předjíždět?!?"
Co třeba možnost, že zastávková vymete cestou nějakou smyčku, čímž se rychlíková dostane před ní nebo použije jinou trasu ? Dlouhodobě tu prokazuješ mimořádnou fantazii při vymýšlení rozličných fantasmagorií a tohle tě nenapadne ? [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 28. dubna 2023 - 08:44:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 353
Registrován: 3-2011
Demon3:
"Co třeba možnost, že zastávková vymete cestou nějakou smyčku, čímž se rychlíková dostane před ní nebo použije jinou trasu ? Dlouhodobě tu prokazuješ mimořádnou fantazii při vymýšlení rozličných fantasmagorií a tohle tě nenapadne ? [proud]"
To si vážně neumím technicky představit. To by ty tramvaje musely jezdit na minutu přesně, aby to mohlo fungovat. Navíc by to spíš než zavedení expresních tramvajových linek znamenalo zavedení pomalých linek zastavující cestou v každé smyčce. To už by bylo realističtější vybudovat tramvajovou trať třeba Strahovským tunelem nebo po Jižní spojce [happy]
Pátek, 28. dubna 2023 - 11:29:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9657
Registrován: 2-2006
Malatekd:
"To si vážně neumím technicky představit."
Představit si to umim, ale zeptáš-li se jestli je to reálné, tak ne. Fungovat by to mohlo v méně zatížených úsecích ve směru do centra, kde se jezdí přesně.
Nicméně to bylo myšleno jako reakce na navržené nápady z obdobného soudku. [wink]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 28. dubna 2023 - 11:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1874
Registrován: 8-2020
Mně teda jediné reálné rychlíkové linky přijdou tak, že budou zastavovat na každé druhé zastávce a jenom některé budou pro přestup. Na trati do Modřan nebo Řep by to myslím šlo, ale nevím co se tím získá.
Pátek, 28. dubna 2023 - 11:47:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15661
Registrován: 5-2004
ziskal by se tim chaos a vyssi obsazenost zastavkovych linek. Nikdo nebude na nadelsky smer repy nechavat ujet zastavkovy spoj a cekat na zrychleny co dojede stejne az za zastavkovym. To by musela byt extra trat resp ctyrkolejka...
Pátek, 28. dubna 2023 - 13:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1875
Registrován: 8-2020
No jasné, u tramvají prostě rychlíkovost musí být vlastností trati, ne jednotlivých spojů.
I když kdyby byl prostor, možná by se mohly udělat "stanice" jak na železnici, ale to je dost velké fantazírování. Jak to vlastně bude fungovat u trolejbusů? Ty budou muset čekat za sebou?

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Pátek, 28. dubna 2023 - 14:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1769
Registrován: 4-2019
Daarzyn67:
"Jak to vlastně bude fungovat u trolejbusů? Ty budou muset čekat za sebou?"
U trolejbusů není objíždění zas takový problém. Např. v Hradci před nádražím mají pro stejný směr dva sloupky u téhož chodníku. Řešení je takové, že se stopa rozdělí na dvě, vedou kolem prvního sloupku, pak se překříží, vedou kolem druhého a nakonec se spojí. Ve výsledku se každý dostane do té své zastávky bez čekání, kolegu objede. Něco podobného jsem viděl nedávno v Jihlavě v zastávce Bosch Pávov.
Před lety jsem viděl v Simferopolu trať na letiště čtyřstopou, pro každý směr dvě.
Paul2no
Pátek, 28. dubna 2023 - 17:52:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 11-2009
Navíc bych řekl, že hypotetická trolejbusová čtyřstopa je mnohem levnější, než tramvajová čtyřkolejka.
Orky
Pátek, 28. dubna 2023 - 20:28:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16837
Registrován: 10-2004
Odkaz na podrobnější článek ke změnám v souvislosti s otevřením trati do Libuše na stránkách PIDu.
vencavasek
Sobota, 29. dubna 2023 - 06:30:20  
Neregistrovaný host
Díky za odkaz. Zmiňují tam i to, co jsem si myslel, tedy snahu, aby nebylo nutné prokládat 197 s 154. Je fakt, že díky tomu dnes mapř. při posunu polohy spojů na 106 dojde k posunu i na opačném konci Prahy na 185. Protože 106 je proložena se 196, ta se 197, ta se 154, ta se 183, ta se 182 a ta se 185...
Orky
Sobota, 29. dubna 2023 - 09:06:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16838
Registrován: 10-2004
vencavasek: Vždycky se vymyslí, proč daná změna má smysl. Tak najednou vadí, že se nedá proložit 154 se 197 a 170 ve značně předimenzovaném svazku, který je doplněn ještě v části trasy o 203, ale najednou nevadí, že díky ucpané Kunratické spojce nefunguje podstatně důležitější proklad dlouhých a krátkých spojů 197. Taky se zavádí prodloužení půlky spojů 139, které může být podobně problematické, navíc může způsobit přetížení dlouhých spojů 139. Docela komicky k tomu všemu působí snaha vytvoření megalomanské trolejbusové linky sloučením 136 a 150 Sídliště Čakovice - Na Beránku, která nikdy nemůže rozumně fungovat a zároveń je vhodné ji do budoucna prokládat se 139 a 157. A to na obou koncích příslušná linka v daných směrech zůstane sama. Proklad 154/183 a 182/185 je dobrý příklad obdobného stavu, jsem zvědav, kdy přijde změna i tady.
Tak jsem už včera v autobuse slyšel nadávat na zrušení 165. Ta zatracená tramvaj je nám tady k ničemu, povídali si 2 pánové. Jistě, tak kvůli dotacím a nákladům na souběhy je pochopitelné, že se 165 zruší. Ale za odměnu za zrušený tangenciální vztah ROPID zničí ještě druhý, viz 197. Takže zatímco na Praze 11 a na Zbraslavi dostali nadstandardní vzahy navíc (139+246, 135+197, 126+197), protože si to městské části přáli, tak v Libuši přišli o 2 tangenciální vztahy a torzo 165 v podobě 154 ještě omezí až o 50 %. A to ještě nemluvím o koordinaci 113 a 333, která je nadále špatná (např. vydat prázdninový JŘ 113 s neprázdninovým 333 je neuvěřitelná chyba - viz letošní Vánoce). Přijde Vám to jako férový pístup? Mně tedy nikoliv.Asi mají v příslušných městských částech schopnější zástupce, než Libuš.
Myslím si, že problém Kunratické spojky má poměrně jednoduché řešení: zrušení kruháku na Vídeňské a zřízení světelné křižovatky. Problémy v Libušské by se měly významně zmírnit zrušením jednosměrky v Novodvorské ulici.
Sobota, 29. dubna 2023 - 21:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1015
Registrován: 4-2006
Ještě jednou se krátce vrátím ke 190. Chtěl jsem si ověřit, jaké by její kompletní zkrácení mělo dopady na spojení Modřany - Kačerov, a byl by problém na 157. Mimo to by tedy bylo potřeba prodloužit přechod RŠ až někdy do 11:00, protože už dnes jsou na 139/150 po desáté bežné spoje s 80 lidmi. No a ranní 157 vypadá takhle:

Kolik lidí do ní přibyde? Dnes má 190 ráno cca 600 os/h. Ti se při spojení 190+106 podle mého odhadu rozdělí cca takhle:
250 os/h v ní zůstane
100 os/h bude chodit rovnou na 20
150 os/h se přelije směr Kačerov
100 os/h zmizí do aut

Pro 157 to znamená cca 5 os/spoj navíc, čímž už vychází průměrné obsazení 84 %. Úpravou prokladů to řešit nejde, nasazení kloubů je taky problematické.

Mimochodem, 106 jezdí taky docela plná (po 157 je nejplnější, 68 %). Pokud se po prodloužení zdrží někde v Modřanech, může hrozit nárazové přetížení ve vztahu Hodkovičky/Novodvorská - Kačerov.

Vedle samotného zhoršení tak utnutí 190 ještě generuje potenciální provozní problémy všude okolo, které by organizátor, kdyby k tomu chtěl přistupovat poctivě, měl řešit - a které úsporu dál snižují. Ale nedělám si iluze, jak to dopadne v reálu.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Orky
Sobota, 29. dubna 2023 - 22:16:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16840
Registrován: 10-2004
Mouser: Ty čísla si můžeš vymyslet úplně, jak chceš a reálně je otázkou, co vlastně bude pravda. Fakt nevím, jak si přišel na to, že zrovna 25% pojede přes Kačerov. Proč by to měli dělat? 157 je zralá na klouby ráno bez ohledu, co se stane a jako ROPID posílil Křeslice, měl by jednat tady. A jestli nemůže kloub na Násirovo náměstí, tak bude muset hledat jiné řešení. Ráno jezdí u Nemocnice plné prakticky všechno, největší rezervu mají 193 a 196 (193 má špičku opačným směrem a řešení alá 272 bylo celkem prozíravé).
A i pokud bys měl pravdu, lidi se z 25% přelili a 157 do kloubů dát nešla, tak by reálně levnějším řešením bylo posílit ranní špičku na 139, 150 i 157 na 5 minut a tím to celé eliminovat (nebo 150 a 139 nechat a 157 mít v ranní špičce po 3 minutách), než to brát jako argument, proč 190 nechat a provozovat v nějakém "mírně omezeném" intervalu v celé trase, jak tu kdosi navrhoval. Stejně tak si myslím, že linka 157 by měla začít jezdit i v sedle, o víkendu to není potřeba. Rozhodně bych sem ty peníze vrazil radši, než ROPIDí zcela nesmyslné posílení Chodov - Roztyly, Chodov - KJM nebo tolerance předimenzovaného severního Chodova.
Sobota, 29. dubna 2023 - 22:38:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15668
Registrován: 5-2004
Ještě je tu "detail" že 139 bude mít v ranní špičce zpožděný spoje od Zbraslavi protože ucpaná Komořanská mnohdy od křižovatky na Točnou nad tuleněm. Tudíž bude fungovat jako kdysi svazek 196-198-199 z Novodvorský ve špičce na Smíchov. Tj. 198 a 199 jezdily "na kufru" a tu a tam i přehozený a včas jezdila 196 z Kačáka. Tudíž teoretických 5 minut bylo v praxi 5-9-1... Podobně dopadne ta 139 kdy z Komořan to pojede místo 5-5 8-2, 9-1....
Neděle, 30. dubna 2023 - 14:23:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1016
Registrován: 4-2006
Orky: Fakt nevím, jak si přišel na to, že zrovna 25% pojede přes Kačerov. Proč by to měli dělat?
Logicky spousta cílů bude nově nejlépe dostupných přes C: okolí Florence, celé východní B, oblasti s návaznou dopravou od B i C (severní terasa apod.), i některé části centra jako Republika nebo Karlín.

Posílení RŠ z Modřan na Kačerov je řádově 5 milionů, sedlo podobně. Rozdíl mezi Ropidí 106+190 a mou 190 v 8-15-10, na Smíchov jen v PD přes den, je cca 20 milionů. Tak si ty částky dej do poměru, a srovnej si jejich impakt na kvalitu cestování. U 157 a spol. jsou to míň plné spoje a mírně kratší interval, nic víc. 190 je úplně jiná liga. I kdybych ty sanační opatření uvažoval v menším rozsahu, tak požerou cca čtvrtinu té úspory u 190, a zbývá 15 mega. Zavedení 19 stálo víc. A jako bonus vyhnání řádově stovek lidí do aut, a pokles tržeb cca o milion. [happy]
I am the passenger, and I ride and I ride...
Orky
Pondělí, 01. května 2023 - 07:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16841
Registrován: 10-2004
Mouser: Na to, abys mohl vynášet soudy, potřebuješ znát širší vztahy. U 190 je zásadní vědět, jaký podíl na Smíchově dál pokračuje béčkem na západ, béčkem na východ, na tramvaje, na vlaky... A stejně tak to je s vyhnáním lidí do aut. Ta čísla jsou jenom hausnumera s poměrně dost velkou odlišnostní od reality.
Jak jsem již psal výše, to posílení svazku 139+157+150 v ranní špičce a sedle se stejně bude muset udělat bez ohledu na 190.
Pondělí, 01. května 2023 - 11:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 7-2010
139 a 150 projdou časem elektrizací, s tím, že 150 se spojí se severní 136 a na vzniklé dlouhé lince budou provozovány dvoukloubové trolejbusy z linky na letiště. Alespoň takový je plán dle dokumentu rozvoje linek do 2032.

Orky: předimenzováno je možná tak večer, ve špičkách to byl dříve (v době staré 154 a 170 přes Mokrou) na Háje dobytčák a teď se to ještě snad zlepší bez zpožděné 197, i když papírově nabídnutá kapacita klesne (126 celá v Sd oproti 197 Kb + 154 Sd).
Pondělí, 01. května 2023 - 14:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1017
Registrován: 4-2006
Orky: Nesouhlasím, ale asi to nechme být. Dnes by stačilo posílit ten začátek sedla, zbytek může zůstat jak je. A i nejistý odhad je lepší než nic. Ropid by to správně měl prověřit modelem (nevěřím, že to dělal), ale já myslím, že člověk s vyvinutým dopravním citem se může do výsledků modelu docela dobře trefovat. Nebo dej lepší odhad, když Ti nevoní můj. [happy] Ale pokud se shodneme, že 106 dolů bude poptávkou spíš tak na 10/20/10, tak někam se ty lidi přelít musej.

U 136+150 se přidávám ke kritice. Trochu bych doufal, že aspoň provozně technologické důvody, proč je to špatně, si budou na Ropidu uvědomovat. Ale nejvíc tristní je zjevná geneze toho nápadu: úplně nevíme, co se 136 za Bohdalcem - jé, hele, proti jede 150, to spojíme. [crazy]
I am the passenger, and I ride and I ride...
Orky
Pondělí, 01. května 2023 - 20:58:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16842
Registrován: 10-2004
Mouser: Tady nejde dát smysluplný lepší odhad. Můj odhad by byl stejně vycucaný z prstu, jako ten Tvůj. A myslím si, že "dopravní cit" Ti tady moc nepomůže. Asi jediné, co by se mohlo dát odhadnout s rozumnou chybou, je podíl cestujících, kterým 20 může být alternativou k 190, a to jsou zastávky, které mají slušnou dostupnost na tram i 190. Ale to ostatní by do určité míry mohl dát ten model nebo tužka, papír a anketa.

136+150 je nesmysl a zde bych jednoznačně doporučil Čakovicím i Modřanům prát se za spolehlivější řešení, než megalomanská linka v dvoukoubech skrz Floru.
Úterý, 02. května 2023 - 07:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15144
Registrován: 4-2003
Demon3:A jelikož takové v Praze nemáme, tak se nás takový problém netýká.

Doporučuji méně lhát, bude to tak pro příště věrohodnější [wink].


Co třeba možnost, že zastávková vymete cestou nějakou smyčku, čímž se rychlíková dostane před ní nebo použije jinou trasu ? Dlouhodobě tu prokazuješ mimořádnou fantazii při vymýšlení rozličných fantasmagorií a tohle tě nenapadne ?

Od mírně řečeno velice popleteného jedince, který je schopen adhezně brzdit neadhezní brzdou, to vskutku dobře sedí [biggrin].
Úterý, 02. května 2023 - 16:30:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9660
Registrován: 2-2006
Bram:
"Doporučuji méně lhát"
Doporučuji ti požívat méně návykových látek a o to více přidat na učivu. [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 02. května 2023 - 23:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 1-2012
Platí-li, že důvodem zrušení 165 a rozjebání jihu Prahy je podmínka dotací EU na tramvajovou trať, že nesmí vést v souběhu s autobusy, co se stane, když to půl roku necháme rozjebané a pak se poznenáhlu vrátíme k původnímu stavu, protože se ukáže, že ta tramvajová trať je tak extrémně důležitá, že je třeba posílit ji autobusy?
"To, co lidéí skutečně chtějí je vědět, že zítřek bude stejný, jako dnešek."
Středa, 03. května 2023 - 03:00:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 378
Registrován: 1-2015
Ještě položím druhou otázku: Nevíte, zda i prodloužení úseku Libuš – Nové Dvory má opět podmínku, že tam nesmí jet autobus? To by totiž bylo dost hloupý [lol]
Středa, 03. května 2023 - 07:02:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 376
Registrován: 7-2010
Kdyby se změnami nesouhlasily dotčené MČ, tak se jen usekne 165 a nic dalšího by nebylo. Kunratice dostaly školní spoj, Křeslice dostaly výrazné posílení, pro P11 jsou vyhlídky na pravidelnější provoz.
Jahu
Středa, 03. května 2023 - 07:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1163
Registrován: 8-2005
...že ta tramvajová trať je tak extrémně důležitá, že je třeba posílit ji autobusy
To už je pravděpodobnější, že je ta trať natolik zbytečná, že je potřeba roz**bat autobusy, aby s tím vůbec někdo při intervalu 8 min a chybějícím metru na Libuši jezdil.
Středa, 03. května 2023 - 08:17:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2492
Registrován: 12-2007
Jahu: To je právě to, že význam této trati se projeví až po vybudování metra D. Takže tohle je nutné brát jako takové přechodné období.

Vizionář: Ono se to nejspíš musí nechat "rozjebané" 5 let. To je taková obvyklá lhůta. Pak tu 165 (nebo něco jiného) nejspíš půjde potichoučku vrátit - pokud po tom ovšem bude poptávka. Ale taky je dost pravděpodobné, že po ní neštěkne pes.
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Středa, 03. května 2023 - 08:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4099
Registrován: 5-2003
Hlavně pokud by ta trať měla skutečně nahradit nějaké busy,tak by se měla osekat 215,když místo ní se teď dá jet do centra eko bambajkou[satan] Mezi 165 a tramvají je vzájemná nahraditelnost nula..
A vzhledem k tomu,že se ROPID ještě chlubí,že ty ušetřené bus km použije jinde,tak je to celý jen tunel na dotace. Pokud by ta stavba měla mít nějakej zelenej efekt,musely by se ty busy čistě nahradit tramvají bez nárůstu jinde..[lame]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Středa, 03. května 2023 - 11:17:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2493
Registrován: 12-2007
218: Jenomže 215 neosekáš, protože je proložená se 189. A 189 taktéž nejde omezit, dokud nebude metro D aspoň na Nové Dvory.[wink] Takže si ještě počkáme.
Skutečné METROLINKY jsou v Praze jen tři. Označují se A, B, C a jezdí převážně pod zemí.
Středa, 03. května 2023 - 11:57:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 377
Registrován: 7-2010
Kdo chce, ten si něco ke stěžování vždycky najde. Posílení Křeslic/Pitkovic/Uhříněvsi není jen "jé, máme volný km, pojďme je někde utratit", ale reakce na přetěžování spojů.
Středa, 03. května 2023 - 14:03:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1878
Registrován: 8-2020
No v dobré víře by se to dalo obhájit tím, že Ropid chce přidat autobusy, ale už je "nad limit", tak to musel snížit tramvají.
Středa, 03. května 2023 - 18:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1822
Registrován: 3-2004
Já si myslím, že když se bude hodně řvát kvůli zrušení 165, tak se vymyslí nějaké záplatovací řešení. Například linka 197 by mohla zajíždět do zastávky Sídliště Libuš kvůli zlepšení přestupu z tramvaje na Jižní Město.
Středa, 03. května 2023 - 21:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1144
Registrován: 1-2012
No, s tímhle přístupem to do budoucna jen vyvolá další odpor k rozšiřování sítě tramvají.
"To, co lidéí skutečně chtějí je vědět, že zítřek bude stejný, jako dnešek."
Středa, 03. května 2023 - 21:58:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5110
Registrován: 12-2007
vizionář: Odpor proti výstavbě tramvajových tratí je lokální a různý dle příčin. Obecně v současní době prodloužená tramvaj z Modřan do Libuše nemá prakticky velký význam, jen tramvajový šotouš pojede tramvají z Libuše do centra Prahy.
Pokud se týká prodloužení tramvajové trati z Divoké Šárky na Dědinu, odpor byl především kvůli snížení potu parkovacích míst, a částečně kvůli hluku z tramvají. Uvidíme, zda se situace na Dědině trochu uklidní po spuštění provozu této linky.
Pokud se týká prodloužení tramvajové trati z Holyně do Slivence, tak odpor jsem zatím nezaznamenal. Ale možná, že lokální ve Slivenci je. Nicméně konečná tramvají je na okraji Slivence a prodloužení tramvajové tratě je v nezastavěné ploše.
Obecně je proto lepší pokud to jde nejprve postavit tramvajovou trať a až poté zastavět její okolí. To znamená, že nově přistěhovaní už musí s tramvají počítat.
Středa, 03. května 2023 - 22:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1879
Registrován: 8-2020
Wagon: S tímto názorem souhlasím, ale jenom je nevýhoda, že při postavení tramvajové tratě hned po ní musí jezdit linka ve standardním intervalu, jinak by asi propadly dotace.
Petr_k
Čtvrtek, 04. května 2023 - 00:45:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13800
Registrován: 4-2003
Wagon:
"Nicméně konečná tramvají je na okraji Slivence a prodloužení tramvajové tratě je v nezastavěné ploše."
Konečná ve "Slivenci" je naprosto mimo Slivenec, spíš by se to mělo jmenovat Holyně-západ [lol] Možná se okolo něco i postaví (krom toho Kauflandu, co tam vzniká), ale nikdo nedokáže predikovat kdy a jestli vůbec, jelikož developeři se tam zas moc nehrnou. Obyvatelé současného Slivence stejně budou závislí na autobusech, 120 i 130 zůstat musí, 230 jakožto slepé střevo tam bude vždycky navíc.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Čtvrtek, 04. května 2023 - 06:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9662
Registrován: 2-2006
Wagon:
"jen tramvajový šotouš pojede tramvají z Libuše do centra Prahy."
Co to je za hloupost ? I v současnosti se podle cíle jezdí do centra Prahy tramvajemi z celých Modřan a ten přidaný kilometr z Libuše na tom vůbec nic nezmění. Naopak přibývá možnost namísto nespolehlivé 165 v intervalu psího spřežení na Čukotce využít na Kačerov spojení 17+215, takže potenciál využití tam zcela určitě je.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Čtvrtek, 04. května 2023 - 08:45:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7580
Registrován: 7-2011
Wagon:
"jen tramvajový šotouš pojede tramvají z Libuše do centra Prahy."
I kdepak, pokud potřebuje někam "dolu k řece" (ne IPP, ani "širší centrum" Anděl), tak tram je to jednak bez přestupu a jednak až někam k PodVodu slušně frčí. Možná, že ve špičce varianta bus + metro + "něco", v závislosti na cíli, je rychlejší, ovšem rozdíl nebude nijak velký a fůra lidí klidně obětuje těch pár minut za pohodlí a/nebo míň přestupů.
Čtvrtek, 04. května 2023 - 10:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 3-2004
Petr_k:
"Konečná ve "Slivenci" je naprosto mimo Slivenec, spíš by se to mělo jmenovat Holyně-západ [lol] Možná se okolo něco i postaví (krom toho Kauflandu, co tam vzniká), ale nikdo nedokáže predikovat kdy a jestli vůbec, jelikož developeři se tam zas moc nehrnou. Obyvatelé současného Slivence stejně budou závislí na autobusech, 120 i 130 zůstat musí, 230 jakožto slepé střevo tam bude vždycky navíc."

Celé území Barrandov-západ vlastní prakticky jeden developer, kterým je Finep. Central Group vlastní pozemky pro jeden blok domů podél Werichovy ulice. YIT vlastní pozemky podél ulice K Barrandovu. Finep a YIT postupně staví a projekt CG se trochu zadrhnul na územním rozhodnutí. Takže na Barrandově se staví a tramvajová trať bude brzy součástí normální ulice.
Smyčka Slivenec je v docházkové vzdálenosti, na kterou jsou místní zvyklí. Jeden čas se hromadně chodilo přes pole na Pražskou čtvrť k autobusu 126. Ostatně z důvodu možného hluku ze smyčky místní odmítli bližší ukončení tramvajové tratě.

Spíš si myslím, že se brzy budou muset tramvajové linky na Barrandov posílit, ale ve špičkách už je skoro kapacita tratě vyčerpána. Stále platí, že do jednoho trakčního úseku mezi Geologickou a Hlubočepy může v obou směrech jedna tramvaj.
Čtvrtek, 04. května 2023 - 11:18:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2128
Registrován: 11-2005
Daarzyn67:
"I když kdyby byl prostor, možná by se mohly udělat "stanice" jak na železnici, ale to je dost velké fantazírování."

To je na jedné tram trati v Lyonu, kde expresní a předražené spoje na letiště předjíždějí už tak dost rychlé tramky MHD. Ta trať ale vede mimo ulice po historické železnici prakticky v přímce a ta předjížděcí nádraží jsou na místech někdejších nádraží.

Petr_vlček:
"To by musela byt extra trat resp ctyrkolejka"

To jsem u tramvají ještě neviděl, ale v USA (v největší míře v NY) to je u metra a madzemky: čtyřkolejky, trojkolejky, expresní linky nebo jen spoje, někdy jen ve špičce apod...

Paul2no:
"hypotetická trolejbusová čtyřstopa je mnohem levnější, než tramvajová čtyřkolejka"

Troljebusová čtyřstopa pro expresní spoje je ve Filadelfii a pochopitelně to není velký problém ani příliš drahá sranda.
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Čtvrtek, 04. května 2023 - 11:20:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2750
Registrován: 4-2003
Prox:
"Central Group vlastní pozemky pro jeden blok domů podél Werichovy ulice."

Omyl, podél Werichovy ul. to je Ekospol, teď právě běželo řízení k vydání stavebního povolení na stavbu čtyř domů v prostoru mezi smyčkou Sídl. Barrandov a ulicí Miloše Havla
Čtvrtek, 04. května 2023 - 11:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 306
Registrován: 4-2022
Kdybyste tu nevídanou věc chtěli vidět, tak tramvajová čtyřkolejka je v Brně u nádraží.
Čtvrtek, 04. května 2023 - 14:51:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1772
Registrován: 4-2019
P.L.:
"Kdybyste tu nevídanou věc chtěli vidět, tak tramvajová čtyřkolejka je v Brně u nádraží."
Tam ovšem kvůli tomu, aby se všechny linky včetně čekajících cestujících vůbec do zastávky vešly.
Čtvrtek, 04. května 2023 - 18:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5111
Registrován: 12-2007
Prox: Pokud v úseku mezi Hlubočepy a Geologickou může současně jezdit pouze jedna tramvaj v každém směru, potom žádné možnosti k posílení provozu nejsou. Maximálně, že linka č. 4 se promění na tramvaj s celotýdenním provozem.
Pokud linka č. 20 po zprovoznění Dvoreckého mostu bude směřovat přes tento most na Modřany, tak linka č. 2 by ve stejné kapacitě, tzn. jako dlouhá tramvaj, měla vést přes Dvorecký most až na Barrandov.
Pawel
Čtvrtek, 04. května 2023 - 22:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2556
Registrován: 5-2002
Barrandovu by slušely delší tramvaje.
Pátek, 05. května 2023 - 07:14:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9664
Registrován: 2-2006
Prox:
"Stále platí, že do jednoho trakčního úseku mezi Geologickou a Hlubočepy může v obou směrech jedna tramvaj."
Tohle už hezkých pár let opravdu neplatí...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 05. května 2023 - 16:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1145
Registrován: 1-2012
Wagon: Tak třeba Bohnice ... zatím to berou tak, že místo 144 a 200 budou tramvaje (které nechtějí). Až tam přijde někdo, kdo řekne: "177 zaříznou na Kobylisích, 152 odkloní přes vozovnu, 102 a 236 zruší a nechají cancourek z blázice kolem tramvaje na Zámky a 202 skončí na Podhajských polích, podívejte, jak rozmetali autobusy v Modřanech, to samé udělají tady", může to být ještě zajímavé.
"To, co lidéí skutečně chtějí je vědět, že zítřek bude stejný, jako dnešek."
Pátek, 05. května 2023 - 22:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1779
Registrován: 4-2019
vizionář:
"Wagon: Tak třeba Bohnice ... zatím to berou tak, že místo 144 a 200 budou tramvaje (které nechtějí). Až tam přijde někdo, kdo řekne: "177 zaříznou na Kobylisích, 152 odkloní přes vozovnu, 102 a 236 zruší a nechají cancourek z blázice kolem tramvaje na Zámky a 202 skončí na Podhajských polích, podívejte, jak rozmetali autobusy v Modřanech, to samé udělají tady", může to být ještě zajímavé."
Momentálně by byl odkázán sem: https://pid.cz/wp-content/uploads/system/LV2022-32/LV2022-32_B03. pdf
Ivoo
Pátek, 05. května 2023 - 22:19:30  
Neregistrovaný host
Bram:
"Takže budeme mít zastávkové a rychlíkové tramvajové linky. A kdepak nám ty rychlíkové tramvajové linky budou ty zastávkové předjíždět?!?"Co třeba možnost, že zastávková vymete cestou nějakou smyčku, čímž se rychlíková dostane před ní nebo použije jinou trasu ? Dlouhodobě tu prokazuješ mimořádnou fantazii při vymýšlení rozličných fantasmagorií a tohle tě nenapadne ? [proud]}

Tak v Ostravě takovou rychlíkovou linko po tramvajové revoluci, co tam chystají budou mít. Bude to 1R a pak bude klasika 1R bude končit trochu dříve a vynechá v průmyslové oblasti několik zastávek. Linka jedna pojede dál a zastaví všude. Takže tam to nějak asi vyřešili, když to chtějí zavést. Je pravda, ale, že ty vynechané zastávky jsou v neobydlené průmyslové oblasti.
odkaz
[tramvaj][fotic]
Pátek, 05. května 2023 - 22:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5112
Registrován: 12-2007
vizionář: Já jezdím jednou týdně MHD do bazénu Šutka, a vystupuji na zastávce Čimický háj. Jezdí tam autobusy každou chvíli, myslím, že je to alespoň do zastávky Podhajská pole jedna z nejfrekventovanějších autobusových tras. Komunikace jsou dost široké, takže by tramvaje v řadě úseků mohly jezdit po vlastním tělese.
Obecně hlavní odpor řady lidí proti tramvajím je založen na hluku, kterého se obávají. V některých případech se také jedná o zrušení parkovacích míst, kde kromě Dědiny se jednalo i o odpor proti prodloužení obnovy tramvají mezi Pankrácem a Budějovickou. Nevím, co je hlavní příčinou odporu proti tramvajím v Bohnicích. Ale obecně, když lidé něco nechtějí, tak jsou mnohem více agilní než lidé kteří něco chtějí. Potom to ale vypadá, že lidí nic nechtějí. Příkladem může být železniční tunel pod Bateriemi mezi Dejvicemi a Veleslavínem. Řekl bych, že těch, kterým opravdu vadí, nebude více než stovka, možná daleko méně.

Nicméně obecně si lidé na některé stavby zvyknou. Mně bude zajímat, zda po zprovoznění tramvajové tratě na Dlouhou Míli se také změní vztah obyvatel Dědiny k této trati.
Pátek, 05. května 2023 - 22:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5113
Registrován: 12-2007
Ivoo: Také si myslím, že nějaké rychlíkové tramvajové linky nejsou dobrým nápadem, protože na rozdíl od autobusů rychlá tramvaj prakticky nemá kde předjíždět pomalou tramvaj.
Naopak si myslím, že právě u tramvají je vhodné zkoordinovat všechny linky tak byly co nejefektivnější, tzn. dle obsazenosti vozidel, frekvence cestujících, jejich směřování, přestupech apod. Třeba nějaká anonymizovaná detekce cestujících v tramvajích, a jejich vyhodnocení třeba umělou inteligencí, by mohlo vytvořit optimální jízdní řády pražské tramvajové sítě.
Ale uznávám, že jsem dost velký idealista.
Sobota, 06. května 2023 - 12:44:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2129
Registrován: 11-2005
Wagon:
"Nevím, co je hlavní příčinou odporu proti tramvajím v Bohnicích."

Vždyť to tu zaznělo: obava ze zhoršení plošné obslužnosti sídliště. Zatímco dnes to mrtě busů, co jede ve svazku kolem Šutky, se pak v podobě různých linek motá různými ulicemi, takže ve finále je obslouženo celé sídliště, tramvaj by coby páteř obsloužila jen hlavní osu a je obava, že by nebyla vůle provozovat dostatek "souběžných" busů, např. přes zastávku Odra. (Tím neříkám, že si to myslím já.)
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Sobota, 06. května 2023 - 18:25:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1886
Registrován: 8-2020
Tak kolik autobusů by tu oblast obsluhovalo je vidět v Plánu rozvoje z roku 2019. Dokonce tam byly i tramvaje obsluhující jenom z Kobylis čili bez zpoždéní z centra, ty v aktualizaci nejsou proč (namísto třeba 17) ?
Sobota, 06. května 2023 - 18:57:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9236
Registrován: 6-2004
Libcha: Ono cílový stav je udělat tramvaj po hlavních trasách co dnes jezdí busy... Jenom kolem Odry je řev, který je v plánu právě zlomit salámovou metodou....

Iluze, že zruší busy přes Odru, protože pojede tramvaj kolem Botanické je fakt blbost ;-)
Sobota, 06. května 2023 - 19:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 354
Registrován: 3-2011
Podle původního plánu mělo být Bohnické sídliště obslouženo tramvajemi kompletně, tedy jak ulicí K Pazderkám, tak Čimickou a Lodžskou. Ty tratě by se pak zas spojily a vedly do smyčky Sídliště Bohnice. To by umožnilo i vedení polookružních linek z Kobylis. Ale z nějakého důvodu s tím Bohnice nesouhlasí a tak v novém plánu je jen trať ulicí Na Pazderce a skončí někde před Krakovem, samozřejmě bez smyčky, takže nutnost dalších KT8. V takovém provedení trať nemá prakticky žádný smysl, ale zřejmě je realistické prosadit nejprve jednu větev a pak třeba lidé spíše kývnou i na druhou větev.
Řešením podle mě je odpískat nesmyslnou lanovku a začít trať do Bohnic stavět z druhé strany, tedy od Podbaby.