Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 02. 4. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 02. 4. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Petr_k
Středa, 15. března 2023 - 20:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13781
Registrován: 4-2003
340 přestane existovat už příští rok, s tou si není třeba lámat hlavu [biggrin]

Břevnovák - pojede asi z Tyršáku Masaryčkou po dnešní 359 a pak přes Únětice a Hororoměřice, který to celý zase zatáhnou - protože pro pětitisícovou vesnici platit za dopravní obslužnost 5M je zřejmě cajk, tak proč by nemohli dávat 7M [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Čtvrtek, 16. března 2023 - 11:45:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14974
Registrován: 4-2003
Daarzyn67:nicméně je pravda, že třeba na Dědině to prý bude takto "fungovat".

Samozřejmě, že nebude [nene]. Tramvaje budou jen plnější o ty, kteří s nimi z Dědiny pojedou na kulaťák do zdejších vysokých škol jako zaměstnanci a studenti. Tramvaje sice budou mezi Veleslavínem a kulaťákem vytíženější, ale na snížení vytížení metra se to asi moc neprojeví [nene].
Čtvrtek, 16. března 2023 - 16:12:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5071
Registrován: 12-2007
Břevnovák: Pokud je mi známo, tak MČ Praha 6 dlouhodobě usiluje co nejvíce autobusových linek dostat z Kulaťáku. Dokonce když se prodloužila tramvajová trať k Nádraží Podbaba, tak tam chtěla ukončit všechny autobusové linky.
Po prodloužení tramvajové tratě do Suchdola celkem logicky se zkrátí linky 107 a 147, ale poněkud nelogicky se propojí linky 116 a 160. Z toho vyplývá, že je dost velký zájem vyloučit autobusové linky v úseku Dejvická - V Podbabě.
Co tedy udělat s linkami 340, 350 a 355, pokud bude tento úsek bez autobusů? U zastávky V Podbabě moc místa není, aby tam končily 3 regionální linky, a proto je myslím docela dobré řešení sloučit linky 340, 355 a 359 do linky Suchdol - Únětice - Roztoky - V Podbabě - Lysolaje - Horoměřice - Suchdol. Ideální by bylo, kdyby tato linka byla doplněna nějakou minibusovou pohybující se jenom v Roztokách. Lidé z Roztok mají smůlu, ale pokud se opravdu zruší úsek Dejvická - V Podbabě, tak se přímo na metro nedostanou. Poněkud jiná situace je s linkou č. 350, ta by mohla vést v historické trase Bořislavka - Horoměřice - Únětice a dále do Úholiček, Velkých Přílep a dál. Frekvence spojů linky č. 350 1 až 2 krát za hodinu není tak vysoká, aby ji nebylo možno vést z Bořislavky. Ke všemu by mohly nahradit spoje linky 356, které končí v Horoměřicích. Samozřejmě by muselo dojít k možnosti přestupu mezi oběma nově trasovanými linkami v Úněticích.
Petr Vlček: Linky č. 340 a 350 zajišťují také spolu s vlaky dopravní obsluhu Sedlce. Nevím, jak jsou plné vlaky mezi Prahou a Kralupami, ale myslím, že tady by Roztočtí hodně protestovali.

Obecně uvidí se, jak se to bude řešit, času je ještě spousta. Nicméně pokud regionální linky z Dejvické zůstanou zachovány, tak potom prakticky nebude mít význam spojení linek 116 a 160, protože lidé cestující do Lysolají by využívali linku č. 355. Takže smysluplné by bylo buď zachování provozu linek 116 a 160 v úseku Dejvická - V Podbabě, anebo vyloučení všech autobusových linek v tomto úseku.
Břevnovák
Čtvrtek, 16. března 2023 - 16:49:05  
Neregistrovaný host
Wagon ... vás zase chytá fantas. Ze "šestky" se na městě nikdo až tak nepo. A napsat něco ve stylu "Lidé z Roztok mají smůlu, ... se přímo na metro nedostanou." můžete tady na Káčku, ale to je tak všechno.
A jako že by Roztočtí protestovali kvůli díře po granátu jménem Sedlec, ale ztrátu spojení na metro bez přestupu by stoicky přijali, jo?


Já vím, že je studenej březen, ale zase nesmíte ty kamna tak rozhicovávat.
Čtvrtek, 16. března 2023 - 17:12:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5072
Registrován: 12-2007
Břevnovák: Pokud je mi známo, tak ta snaha MČ Praha 6 vytěsnit autobusy z Kulaťáku je dlouhodobá, to je také i jeden z důvodů, proč podporují tramvajové tratě na Strahov a do Suchdola. Kromě toho, když se uvažovalo o zavedení autobusové dopravy do Sídliště Podbaba, tak jeden návrh byl, že by ze Špitálky byly vedeny autobusy Šáreckou ulicí do ulice Thákurova, ale nesměly být ukončeny na Dejvické. Myslím, že by to bylo smysluplnější než vedení linky č. 216 do Sídliště Baba z Bořislavky, protože úsek U Matěje - Bořislavka s rezervou dobře obslouží linka č. 131.
Nicméně pokud vím, tak po zahájení tramvajové dopravy do Suchdola chce ROPID sloučit linky 116 a 160. Zejména lysolajský úsek této spojené linky nebude mít nějakou obsazenost snad jedině v těch případech, kdy autobusy povedou až na Suchdol. Takže potom bude spojená linka v Lysolajích akorát vozit vzduch.
Já samozřejmě netvrdím, že to zkrácení regionálních linek z Dejvické musí nastat, uvidíme, jaká bude před dokončením tramvajové tratě do Suchdola, která je dost v nedohlednu, politická reprezentace jak na Magistrátu, tak i v Praze 6, pouze navrhuji řešení, pokud by se MČ Praha 6 opravdu podařilo vyloučit regionální autobusy v úseku Dejvická - V Podbabě.
Břevnovák
Pátek, 17. března 2023 - 12:48:25  
Neregistrovaný host
Snahy P6 jsou různé a hrůzné. Už dlouho. Ale když mne bude chytat fantas a budu předpokládat, že z Roztok na metro holt nic nepojede a [tramvaj] ze Suchdola musí těm chudákům stačit, tak to ale nemusím tahat bus na Podbabu k tramvaji, ale můžu ho utnout na trase té [tramvaj] ... kdekoli, klidně v tom Suchdole. Tu linku tím zabiju úplně stejně spolehlivě nemusím ji tahat zarvanou Roztockou/Podbabskou.
Hlavně ať sem nikdo nepíše, že na Podbabě by se dalo přestupovat na ten lanový nesmyl ... kdyby na něj fakt nedej přírodo došlo. [crazy]

216 je důchodcovský špitálbus ... trasování z Baby přes Bořislavku (metro), Polikliniku D Lán (jeden doktor), ÚVN (druhý doktor) a Polikliniku Petřiny (třetí doktor) je zcela logické a cpát to z Baby dolů na Dejvickou by byl holý nesmysl. Což je tedy 216 tak trochu celá i tak, ale to sem nebudu tahat.

Jak příměsto od Roztok souvisí s ropidím hraním si se 116/160 fakt netuším. I když v tom podkroví jeden nikdy neví. [lol]
Neděle, 26. března 2023 - 10:56:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15006
Registrován: 4-2003
Wagon:Co tedy udělat s linkami 340, 350 a 355, pokud bude tento úsek bez autobusů? U zastávky V Podbabě moc místa není, aby tam končily 3 regionální linky, a proto je myslím docela dobré řešení sloučit linky 340, 355 a 359 do linky Suchdol - Únětice - Roztoky - V Podbabě - Lysolaje - Horoměřice - Suchdol. Ideální by bylo, kdyby tato linka byla doplněna nějakou minibusovou pohybující se jenom v Roztokách.

Někteří lidé by měli mít zakázáno přemýšlet, neb vymyslí kravinu. Wagone, ptám se, nechceš toho přemýšlení raději nechat dobrovolně?!?
Neděle, 26. března 2023 - 16:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5080
Registrován: 12-2007
Bram: A ty Brame, se svými příspěvky mi chceš snad dát nůž na krk? Než něco napíšeš, tak mi raději vysvětli, jaký potom má smysl spojovat linky č. 116 a 160 pro prodloužení tramvají do Suchdola, které navrhoval ROPID. Protože pokud linka č. 355 zůstane zachována ve své trase, tak až na malé výjimky cestujících do zastávek mezi Lysolajemi a Suchdolem okolo Zemědělské univerzity cestující do Lysolají převezme linka č. 355. A včil mudruj.
A jinak obecně si myslím, že by jak obyvatelé Únětic, tak i Úholiček uvítali, kdyby měli přímé spojení Bořislavka - Horoměřice - Únětice - Úholičky - Velké Přílepy než současné spojení s Prahou buď linkou č. 350 nebo 355.
Petr_k
Neděle, 26. března 2023 - 17:31:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13786
Registrován: 4-2003
Obecně si myslíte něco, co Únětičani i nemalá část Horoměřičanů rozhodně uvítat nechtějí. 355 je poměrně významná v tom, že právě jede přes ty Lysolaje a v jediném potenciálně průserovém úseku po Jugoších má alternativu, kterou linky přes Jenerálku nemají. A Úholičani to taky vědí, protože ona prosazovaná přestupní vazba mezi 350 a 316 v Přílepech taky nefunguje díky jednomu prostému faktu - ta točnička není na odbavování dvou autobusů postavená.

Klienti 355 i roztockých linek taky vědí, jak vypadají 107 v libovolnou denní dobu krom soboty odpoledne a neděle dopoledne, takže si dokážou i představit, jak budou vypadat trambajové linky v tom úseku, v němž je do nich nějaký pošahaný šotoodborník z ROPIDu chce nahnat.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Neděle, 26. března 2023 - 18:27:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5081
Registrován: 12-2007
Petr_k: To je samozřejmě otázka, která by mohla vyústit na místní anketu. Cesta z Dejvické přes Lysolaje do Horoměřic je časově delší než přímá cesta z Bořislavky, takže si myslím, že by nemalá část cestujících uvítala návrat k cestě z Bořislavky do Únětic přes Jenerálku, jako tomu bylo kdysi ještě před PIDem.
Pokud se týká Úholiček, tak tam by to asi bylo v současné době nastejno, nicméně pokud by opravdu došlo ke zkrácení linky č. 350, jak by si asi přála MČ Praha 6, takže by tato linka nekončila na Dejvické, tak bude asi opravdu snaha přesunout linku č. 350 na Bořislavku. Jinak si moc nemyslím, že by proti jinému vedení linky č. 350 Horoměřičtí protestovali. Do Únětic by kromě spojů končících v Horoměřicích vedly ještě nějaké další spoje, čímž by se zvýšil počet autobusů do Horoměřic. Jinak pokud opravdu dojde k ukončení regionálních linek někde v Podbabě nebo v Sedlci, tak by i po zprovoznění tramvajové trati do Suchdola mohlo dojít k propojení linek č. 340, 355 a 359, kde lidé z Horoměřic by kromě cesty do Bořislavka mohli jet buď na konečnou tramvají v Suchdole anebo na tramvajovou zastávku V Podbabě.

Rád bych upozornil na to, že moje návrhy jsou podmíněny jednak tramvajovou tratí do Suchdola a jednak vysídlením všech autobusových linek směřujících po ulici Jugoslávských partyzánů na sever. V současné době se MČ Praha 6 nepodaří vysídlit tyto autobusy.

Celá ta úvaha vznikla poté, co se zde probírala tramvajová obsluha v ulici Jugoslávských partyzánů jek pro prodloužení tramvajových tratí do Suchdola a na Strahov, tak i po tramvajovém propojení Bohnic a Dejvic. Nejnovější informace z radnice hlásí, že lanovka z Podbaby přes Troju už není pro piráty prioritou a bude podporováno tramvajové spojení. Tak uvidíme, jak se co bude realizovat.
Neděle, 26. března 2023 - 18:46:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1815
Registrován: 8-2020
A co na to prostě pohlížet nepopulárním, ale "ekologickým" způsobem? Kvalitní MHD byla "zbytečným luxusem" v "neekologickych" autobusech, takže místo přímého spojení bude méně kvalitní, ale dostačující přestup na tramvaj?
Petr_k
Neděle, 26. března 2023 - 19:24:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13787
Registrován: 4-2003
Wagon - prostý fakt, který Horoměřice nemotivuje k tomu, aby stáli o další zbytečnou a nicneřešící linku navíc (spojení jak na Suchdol, tak na Lysolaje musí zůstat), je to, že už teď platí za dopravní obslužnost po Praze a Kladnu na obyvatele nejvíc v celém PIDu. O přínosu takovéhoto šotoušského hraní s číslíčky si tady snad nic vysvětlovat nemusíme, ten je snad od roku 2012 dobře známý.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pondělí, 27. března 2023 - 07:18:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7505
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"A co na to prostě pohlížet nepopulárním, ale "ekologickým" způsobem?"
Dobře, tak si pojme říct, jaká budou pozitiva, versus ztráty takovéhleho přístupu? Ptám se, já to totiž nevím.
Pondělí, 27. března 2023 - 13:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 8-2020
Já taky ne, ale asi to Praha bere jako povinnost... a pak některá opatření smysl dávají touto optikou.
Pondělí, 27. března 2023 - 13:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7507
Registrován: 7-2011
Jasně, takže variace na téma "poručíme větru dešti...". [crazy]
Pondělí, 27. března 2023 - 17:10:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5082
Registrován: 12-2007
Petr_k: Zapojení Horoměřic se Suchdolem i s Lysolajemi by zůstalo, pokud by došlo k výstavbě tramvajové tratě do Suchdola, a pokud by MČ Praha 6 prosadila, že z kulaťáku vytěsní autobusy jedoucí ulicí Jugoslávských partyzánů. A to mnou navrhovanou linkou ve směru Suchdol - Únětice - Levý Hradec (po lince 359), Levý Hradec - V Podbabě (po lince 340), V Podbabě - Horoměřice - až na křižovatku Únětická - Suchdolská (po lince 355) a dále Suchdolskou zase do Suchdola.
V současné době je největší frekvence lidí na lince č. 340, potom 355 a nakonec 359. Nicméně po uvedení tramvajové trati na Suchdol získá pro Únětické a možná některé Roztocké na atraktivitě linka 359. Jistě ty jednotlivé spojení úseky by nebyly stejně zatížené, je konečně možné nechat linku 340 a 359, ale pro to, aby končily autobusové linky v zastávce V Podbabě, prostě není místo, proto to spojení linek 340 a 355. Ke všemu se domnívám, že pro řidiče by zde byla určitá výhoda v podobě jedné konečné u konečné tramvajové trati, která doufám bude plně vybavena pro potřeby řidičů tramvají a autobusů.
Jinak so nemyslím, že linka Bořislavka - Jenerálka - Horoměřice - Únětice by byla zbytečná linka, myslím, že obyvatelé Únětic by se na to dívali asi jinak. Cesta do Horoměřic z Dejvické, kde se setkávají linky 316, 355 a 356 linkou 355 trvá 17 minut, cesta z Dejvické metrem na Bořislavku a dále do Horoměřic trvá 12 minut (3 minuty metrem a 9 minut autobusem). Čili rozdíl 5 minut.
Pokud se týká financování regionální dopravy, za které je primárně odpovědný kraj, tj. většinou Středočeský, pouze v úseku do Pučálky (316 a 356) a do Lysolají (355) hlavní město Praha, je dost divné, pokud by měly Horoměřice platit linku Bořislavka - Horoměřice - Únětice, protože se nejedná o linku, která obsluhuje pouze Horoměřice, ale obsluhovala by také Únětice.
Jestliže je špatně nastavené financování regionální dopravy, není to vina obce, ale buď krajů, a popř. také zákonů, které toto špatné nastavení umožňují.
Středa, 29. března 2023 - 21:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4118
Registrován: 4-2007
Jen otázka k výluce na áčku, o Velikonocích, bude posílena nějak i 11 a 13, nebo má DPP drzou myšlenku nahradit soupravu metra 2xT3???
Orky
Středa, 29. března 2023 - 21:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16815
Registrován: 10-2004
O Velikonocích bude zavřené i céčko, takže:
https://www.dpp.cz/omezeni-a-mimoradne-udalosti/detail/17393
Čtvrtek, 30. března 2023 - 00:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1829
Registrován: 8-2020
Dobré šoto [fotic] A jestli dobře počítám, budou to dvě soupravy za interval...
Čtvrtek, 30. března 2023 - 16:43:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 170
Registrován: 4-2016
Metro má o víkendu interval 7.5 minuty, XA taky [crazy]
Čtvrtek, 30. března 2023 - 16:50:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4081
Registrován: 5-2003
Z Míráku na východ o víkendu se to asi vsákne..
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 30. března 2023 - 18:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 8-2020
Možná by neuškodilo posílit třeba tu šestnáctku...
Čtvrtek, 30. března 2023 - 19:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15569
Registrován: 5-2004
nebo 26. Ta vymete temer vsechny stanice A krom skalky a depa a jede z centra s prestupem z 36 na masne pricemz na flore bude driv nez xa pres karlak.
Čtvrtek, 30. března 2023 - 21:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4119
Registrován: 4-2007
218: Jasný. Sice nám tu nestojí metro, tramvají se dostanem tak leda na hřbitovy, Ohradu, na kraj Nuslí a přes kopec do Vršovic, ale ono se to vsákne. Pěkná lumpárna to je[wink]
11 s 13 zase potečou o něco víc, protože každej do nich vleze na Muzeu, protože fárat na pomalejch eskalátorech na Míráku nikdo nebude. Ono se to dalo udělat hezky. XA z Radošovický přes Strašnickou, Želivárnu, Flóru k Muzeu ba Zvonařku po třeba 4-5 minutách a posílit třeba 16 mezi Depem a Karlákem. No jo, ale to by nešlo udělat to zakunděný převlíkání na nesmyslnou 36. Jako proč jede, když bus po "dálnici" jede po dvou minutách? Hlavně, že sem pojede tramvaj za soupravu metra... prostě šoto.[lol]
Čtvrtek, 30. března 2023 - 21:29:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15570
Registrován: 5-2004
je fakt ze lezt do metra na miraku smer vychod hnedle nedava smysl... Vetsina cilu je dostupna tramvaji bud z toho miraku nebo ipp.
Čtvrtek, 30. března 2023 - 21:30:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4082
Registrován: 5-2003
Bus po 2 minutách za C v prostředním úseku je asi furt větší zverstvo,než XA v metro intervalu za v podstatě dost nevytížený východní konec A,kde vede tramvaj každou druhou ulicí. Ale posílit k tomu i 26 nebo vést něco po Vinohradské by mohlo dávat smysl.
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 30. března 2023 - 22:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2397
Registrován: 12-2007
Dj_la_défense:
"No jo, ale to by nešlo udělat to zakunděný převlíkání na nesmyslnou 36."
No a co takhle místo chrlení vulgarismů začít používat tu kouli, která je přidělána ke krku.
Každé výlukové opatření nese nějaká omezení. Výluka dělaná v období relativního klidu přináší škod nejméně.
Ale i při nejlepší vůli nelze náhradní dopravou nahradit 100%. Je potřeba také koukat na souvislosti.

Proč jezdí 36? Jednak asi není zájem, aby cestující přestupovali z X-A do X-C. Pak (a to považuji za důležitější) u X-C je problém zastávka Florenc - její umístění na magistrále znemožňuje bezbariérový přístup. Tramvají na Těšnov či k Bílé labuti je to už lepší. Ta tramvaj vůbec obsluhuje to území lépe než bus po magistrále. Koukejte na to z pohledu, když už to metro nejede a je potřeba se někam dostat.

Zvýšená potřeba řidičů se o svátcích jako jsou Velikonoce řeší velmi obtížně.
Pokud si někdo myslí, že se to těm řidičům může nařídit, tak má pravdu jen částečnou.
Protože ten, kdo se takovéto směně bude chtít vyhnout, si cestičku najde.

V případě autobusů je problém i v tom, že nenahrazují jen metro. X-C jezdí v jednom směru 11 minut. Řekněme, že autobus udělá 2 kola za hodinu. Při intervalu 2 min. potřebuji těch busů 15 a k nim 15 řidičů ráno, 15 řidičů odpoledne. Každý den 30 řidičů navíc. A to jezdí i další NAD: X-10 (Krejcárek), X-2, X-17 (Podolí).

U tramvají je to podobné. X-A s 36 jede v jednom směru 3/4 hodiny. Kolo udělá za dvě hodiny. Tedy 16 vozů, 16 řidičů ráno, 16 řidičů odpoledne. 32 každý den. Obávám se, že tohle množství je maximum, které se podaří sehnat.
Pátek, 31. března 2023 - 09:51:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4121
Registrován: 4-2007
5735: Pán pracuje u DPP, co?[lol] Já jakožto plátce této služby asi mám nárok na to si stěžovat, no ne?

-Takže cestující asi opravdu nebudou přestupovat z XA do XC, když je takhle zmrvená, ale taky nikdo nebude jezdit okružní jízdu přes Karlák, to za prvé, takže se bude přeplňovat 11 a 13. Nebo si fakt myslíš, že se nědko bude vláčet k Vodárně, aby si vlezl do XA a z 36 vystoupil na Vltavský do další díry?[lol] Ne 11 dolu a na Muzeu na autobus.

-Za druhé, pokud má DPP problém řešit zvýšenou potřebů řidičů, tak si asi bude muset pomoct jinak... Někoho si najmout a nebo dělat výluky jinak.

-Pokud má DPP problém s personálem, tak holt musí někoho sehnat, nebo opustit část výkonů. Úplně jednoduchý, pak to bude starost někoho jiného, že nemá řidiče. Mimochodem, když o víkendu jezdí všechny spoje v násobných intervalech, tak pochybuju, že je problém s řidiči. Prostě akorát zarazím dovolenky. Já si taky v práci nesmím vzít dovču koncem roku.

Ono celkově jde o to, že tady na těch Vinohradech je ta doprava už tak zkurvená v týhle chvíli, že nahradit metro jednou tramvají je prostě drzost. Protože pokud to kapacitně stačí, tak tu zelenou díru zasypat, metro ukončit na Míráku a ušetříme mraky peněz, ne?

Mimochodem, já jsem nabídl prosté řešení, jak by to mělo vypadat, aby to uspokojilo požadavky cestující veřejnosti.
udivený
Pátek, 31. března 2023 - 10:06:35  
Neregistrovaný host
Zvýšená potřeba řidičů se o svátcích jako jsou Velikonoce řeší velmi obtížně.

No pak tedy nechápu, proč někteří řidiči dostali volno, aniž by ho chtěli. Tady si někdo v DP nevidí do huby... Takže tyhle kecy si milý pane strčte někam.
Pátek, 31. března 2023 - 10:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1836
Registrován: 8-2020
Já s tímto "nejsou řidiči" úplně nesouhlasím. Sváteční výluky metra jsou pravidelnou záležitostí, a tak na to má mít DPP vyhrazené řidiče již dávno (a ne těmito řidiči pokrývat jiné výluky). Na druhou stranu to může znamenat, že má podrobně zanalyzované přepravní směry a z tohoto ohledu může XA/36 postačovat (ale to Muzeum ukazuje, že někteří tomuto nevěří).
Jef
Pátek, 31. března 2023 - 10:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6407
Registrován: 5-2002
Ona je asi otázka, co s tou X-A jinak dál dělat, aby lidi někam dovezla - na Zvonařce by nikomu platná nebyla a nějaký velký okruh Vinohradskou a Korunní by jednak mohl být nepřehledný, jednak by nevedl až do centra. Takhle ta tramvaj doveze lidi k M-C (IPP), k M-B (KN), tam je i přestup na tramvaje, no a pak zase co s ní dál... tak ještě projede centrum, pomůže obsluze té Florence a spol. a ještě jistě pár lidí sveze až k cíli (třeba do Vodičkovy nebo Lazarské, co já vím), i když objezdem přes Karlák.
Na druhý pohled se mi to vůbec nezdá špatně.
Petr_k
Pátek, 31. března 2023 - 10:41:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13788
Registrován: 4-2003
Za druhé, pokud má DPP problém řešit zvýšenou potřebů řidičů, tak si asi bude muset pomoct jinak... Někoho si najmout a nebo dělat výluky jinak.

Což se neshoduje s tím, jak si Magistrát (který si zvykl, že jím dosazený análně speleologický topmanagement mu odporovat nebude nikdy v ničem) představuje péči řádného hospodáře, takže midmanagement DPP musí bezvýhradně poslouchat a když ne, není problém ukončit pracovní poměr i v půlce rozběhnutýho projektu, který dotyčný garantuje, jestliže byl v nějaké jiné záležitosti příliš prostořeký, a to i v případě, že dotyčný nemá nástupce se stejnou kvalifikací k naplnění zákona. Ostatně, řidiče navíc v řádu desítek ks nemá dneska žádný dopravce, resp. často to jsou řidiči, kteří jezdí ve svém plánovaném volnu v rámci šedé zóny (není potřeba karta do tachografu, tj. záznamy o řízení a přestávkách se do systému dostávají s velkým zpožděním, atd.)

No pak tedy nechápu, proč někteří řidiči dostali volno, aniž by ho chtěli. Tady si někdo v DP nevidí do huby...

Třeba proto, že by uplatnili svůj nárok na jednu absenci měsíčně bez následků? Nebo pár hodin před nástupem ohlásili výpravně, že jim je hrozně blbě od žaludku a berou si sickday? Že rozpisář nemá potřebu poslouchat kecy, jak dotyčný linku X nepojede, protože ji "fakt nezná", což "fakt musí vědět"?

a tak na to má mít DPP vyhrazené řidiče již dávno (a ne těmito řidiči pokrývat jiné výluky)

DPP má mít řidiče na své pravidelné linky (zatím je má, byť je to dost na krev). NAD jsou vždy navíc. A třeba na X-C za těch pár let už pár specialistů je, aby se nemuseli za volanty stahovat např. dispečeři, jenže to jsou taky řidiči, kteří jsou oficiálně upíchnutí někam do diagramů a tedy mají své pravidelné oběhy, na kterých je třeba nemá zrovna kdo nahradit [wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pátek, 31. března 2023 - 11:09:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4124
Registrován: 4-2007
Já nejsem proti řidičům autobusů a tramvají, ale proti tomu, co tu zase vzniklo. I chápu tu výluku, že se to dělá, s tím nemám problém. Problém mám s tím, že vím, jak to tu bude vypadat. Tramvaj XA na Korunní je prostě špatně.

Depo-Zvonařka přes Muzeum XA po 5 minutách, u Muzea XC po 2 minutách. A bylo by hotovo.
Takhle se bude přeplňovat hlavně 13, protože je v sóle a 11 k Muzeu. Proč asi vznikly ty vložený 11 za ten Jiřák. Bylo mi to jasný od samýho začátku, že to tady poteče a taky jo. A taky mi je jasný, tím pádem, že takhle nakreslná výluka za dvě linky metra je blbě!
Pátek, 31. března 2023 - 11:55:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4083
Registrován: 5-2003
DPP má mít řidiče na své pravidelné linky (zatím je má, byť je to dost na krev). NAD jsou vždy navíc.
Kdo by to kdy řekl, že nám bude jednou chybět Hotliner...[rofl]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Zachy
Pátek, 31. března 2023 - 12:04:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 273
Registrován: 2-2004
Já tomu nerozumím. Doteď u výluky C platilo, že musí být náhradka ve formě tramvajové XC (což je samo o sobě značně nemotorné oproti autobusu), kvůli tomu, že nejsou řidiči busů.
Najednou se bude prohánět autobusová náhradka XC po magistrále co 2 minuty a k tomu ještě nějaká tram 36. K čemu přesně ta tram 36 bude, když bude jezdit desetkrát rychlejší autobus XC po magistrále?
Proč najednou můžu mít XC autobus, když to doteď nešlo? Najednou je zase nedostatek tramvajáků a dostatek autobusáků, nebo co?
Pátek, 31. března 2023 - 12:16:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1838
Registrován: 8-2020
No náhradka XC tramvajovou je moderní výstřelek, při výměně pražců se přece jezdilo vždycky busem...
Pátek, 31. března 2023 - 12:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1746
Registrován: 4-2019
Zachy:
"Já tomu nerozumím. Doteď u výluky C platilo, že musí být náhradka ve formě tramvajové XC (což je samo o sobě značně nemotorné oproti autobusu), kvůli tomu, že nejsou řidiči busů.
Najednou se bude prohánět autobusová náhradka XC po magistrále co 2 minuty a k tomu ještě nějaká tram 36. K čemu přesně ta tram 36 bude, když bude jezdit desetkrát rychlejší autobus XC po magistrále?
Proč najednou můžu mít XC autobus, když to doteď nešlo? Najednou je zase nedostatek tramvajáků a dostatek autobusáků, nebo co?"
a) Tentokrát je výluka metra až z IP, takže se tramvaj nedá ukončit v Opletalce. A honit všechny cestující z Vltavské až na IP tramvají by na rozdíl od HN byla blbost.
b) Současně je i výluka áčka Strašnická - NM, takže jede tramvajová náhradka za A, kterou je zapotřebí použít i pro přestup na jiné linky metra (IP, Karlák) a kam s ní potom. Tudíž se využije i ad c).
c) Při této výluce není přestup mezi linkami metra u Muzea ani na Florenci, takže se musí něčím nahradit. C-A se sice dá popojet jednu zastávku busem nebo třeba tramvajemi na NM, ale na Florenci bude bus nahoře na magistrále, čímž padá přestup na B.
Takže XC vychází především na průjezd po stanicích C, na přestupy s B a částečně s A vychází spíš tramvaj.
Pátek, 31. března 2023 - 12:40:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4126
Registrován: 4-2007
Ona je ta výluka delší tentokrát. Myšleno vzdálenostně. Nepojede se už mezi Vltavskou a Pavlákem. Při standardní je mimo jen Florenc a pendlujese nějak přes Muzezum na Hlavák.
A ano linka 36 je v tomhle formátu skutečně blbost.
Pátek, 31. března 2023 - 12:46:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1747
Registrován: 4-2019
Dj_la_défense:
"Já nejsem proti řidičům autobusů a tramvají, ale proti tomu, co tu zase vzniklo. I chápu tu výluku, že se to dělá, s tím nemám problém. Problém mám s tím, že vím, jak to tu bude vypadat. Tramvaj XA na Korunní je prostě špatně.

Depo-Zvonařka přes Muzeum XA po 5 minutách, u Muzea XC po 2 minutách. A bylo by hotovo.
Takhle se bude přeplňovat hlavně 13, protože je v sóle a 11 k Muzeu. Proč asi vznikly ty vložený 11 za ten Jiřák. Bylo mi to jasný od samýho začátku, že to tady poteče a taky jo. A taky mi je jasný, tím pádem, že takhle nakreslná výluka za dvě linky metra je blbě!"
Mně se to naopak líbí. Tram XA dojede na áčko na NM, pak jede na IP k céčku a na Karlák k béčku, takže nahradí i přestupy. Komu se nechce víckrát přestupovat, dojede s ní až na Vltavskou. Navíc nahradí i přestup B-C místo Florence, který z busu shora z mostu nedává smysl, takže tram na Masaryčce.
Pátek, 31. března 2023 - 13:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1839
Registrován: 8-2020
A ten bus XC na IPP bude odjíždět odkud? Na plánku je ikonka autobusu u západního vylezu z metra...
Petr_k
Pátek, 31. března 2023 - 15:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13789
Registrován: 4-2003
Daarzyn67:
"A ten bus XC na IPP bude odjíždět odkud?"
Přesně odtamtud, je tam i záliv, co se používá na parkování. Jak to bude fungovat, radši vědět nechci [lol]

218 - Ten Hotliner, který vždycky stavěl tyhle NAD na přílivu hamounů z DP, co si chtěli po směně přivydělat další směnou? [lol]
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pátek, 31. března 2023 - 17:03:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4084
Registrován: 5-2003
Petr_k: jak to fungovalo,snad ani nechci vědět,ale busů i řidičů bylo na NAD dost (u busů muselo,protože každou směnu se tak dva tři rozpadly)[rofl][lol]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pátek, 31. března 2023 - 17:10:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4127
Registrován: 4-2007
Když jste to tu téma načli, milí spoludiskutující, tak kdy ten Hotliner vlastně skončil? Já si vlastně ten přechod vůbec neuvědomil, že to už není, až když tu o tom mluvíte, tak mi došlo "... no jo ty vole, Hotliner a jeho klepající se karosy..." Já když lovím v paměti, tak bych řekl, že tak okolo roku 2010 to ukončili, ne?
Pátek, 31. března 2023 - 19:12:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2858
Registrován: 8-2017
pdk: A honit všechny cestující z Vltavské až na IP tramvají by na rozdíl od HN byla blbost.
Ona je to blbost i na tom Hlaváku - pochod Šervůdem, chlápek ve vestě, kterej musí lidi usměrňovat do tramvaje, která pojede dřív, pak kličkování centrem, minutí Florence a nakonec de facto soupravová jízda po Holešovicích, protože na Vltavský není kde točit. Levnější to není, rychlejší to není, pohodlnější je to možná pro pár lidí, kterým se hodí vystoupit někde kolem Masaryčky, ale pro tranzit (který to primárně má obsloužit) taky ne.
Sobota, 01. dubna 2023 - 20:01:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9623
Registrován: 2-2006
M250.0:
"Ona je to blbost i na tom Hlaváku - pochod Šervůdem, chlápek ve vestě, kterej musí lidi usměrňovat do tramvaje, která pojede dřív, pak kličkování centrem, minutí Florence a nakonec de facto soupravová jízda po Holešovicích, protože na Vltavský není kde točit. Levnější to není, rychlejší to není, pohodlnější je to možná pro pár lidí, kterým se hodí vystoupit někde kolem Masaryčky, ale pro tranzit (který to primárně má obsloužit) taky ne."
A v tom je nějakej problém ? Já to naopak vidim jako jedinou možnost, v rámci možností jako nejvíc user friendly.
36 jezdí při výluce C běžně, takže fakt nerozumim, proč by to zrovna teď měla bejt ausgerechnet blbost...

(Příspěvek byl editován uživatelem demon3.)
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Sobota, 01. dubna 2023 - 20:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1749
Registrován: 4-2019
M250.0:
"Ona je to blbost i na tom Hlaváku - pochod Šervůdem, chlápek ve vestě, kterej musí lidi usměrňovat do tramvaje, která pojede dřív, pak kličkování centrem, minutí Florence a nakonec de facto soupravová jízda po Holešovicích, protože na Vltavský není kde točit. Levnější to není, rychlejší to není, pohodlnější je to možná pro pár lidí, kterým se hodí vystoupit někde kolem Masaryčky, ale pro tranzit (který to primárně má obsloužit) taky ne."
Především je tramvaj kapacitnější.
"Pochod" Sherwoodem je velmi krátký přesun, leckteré přestupy bývají delší. Pokud někdo trvá na tom, že musí jet první tramvají, tak se zeptá. Většině lidí je to jedno a pokud tam nejsou poprvé, dávno vědí, že dřív jede ta bližší.
Trasa busu s nutným zajetím k metru Florenc by byla taky hezké kličkování (nejspíš by musel Trocnovskou), tramvaj jede celkem rychle. Ad minutí Florence - tramvaj staví u Labutě i na Těšnově, přestup na B má u Masaryčky, na tramvaje po Sokolovské u Labutě, takže mě nenapadá, na co potřebuju ausgerechnet Florenc (bus by tohle nevyřešil).
Sobota, 01. dubna 2023 - 21:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2866
Registrován: 8-2017
pdk: Trasa busu s nutným zajetím k metru Florenc
Proč by něco takového mělo nastat? Bus má zastávku na magistrále.

takže mě nenapadá, na co potřebuju ausgerechnet Florenc
Třeba kvůli busům na Žižkov nebo autobusovému nádraží. Samozřejmě se tam dá dojít pěšky z Labutě, když už bude mít člověk protáhlý nohy z toho sherwoodu. [crazy]

Demon3: 36 jezdí při výluce C běžně, takže fakt nerozumim, proč by to zrovna teď měla bejt ausgerechnet blbost...
Blbost je to vždycky, nejenom teď. Dokud nebyly šotošturcy v Opletalce, tak se výluka céčka řešila vždycky busama.
Sobota, 01. dubna 2023 - 22:35:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 8-2020
Ovšem bus na Florenci "na magistrále" se taky dlouho nedělal, diskutovalo se to tu, takže je pro mně překvapení že tam staví teď.
Kapacitnější tramvaj vyřeší akorát to, že budou zatíženější rovnoměrně než 4 autobusy postupně, ale pokud se bere v ohledu i jízdní doba, možná to pro autobus vyjde lepší (z hlediska řidičů... samozřejmě možná jsou autobusoví řidiči cennější než tramvajoví, i to dává smysl).
Edit: Každopádně při výluce stropní desky ta 36 má mnohem větší význam, protože objíždí v podstatě celý úsek, kde metro nefunguje "jak má" (musí se přesedat mezi kolejemi).

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Sobota, 01. dubna 2023 - 23:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 4-2019
M250.0:
"pdk: Trasa busu s nutným zajetím k metru Florenc
Proč by něco takového mělo nastat? Bus má zastávku na magistrále."
Bus má zastávku na magistrále jenom proto, že existuje alternativa v podobě 36. Nebýt jí, nikdy by tohle jako jediná možnost neprošlo a musel by zajíždět k metru spodem. Značná část lidí buď tu cestu nahoru po schodech fyzicky nezvládne, nebo takový turistický pochod považují za koninu.
Neděle, 02. dubna 2023 - 07:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2868
Registrován: 8-2017
Nebýt jí, nikdy by tohle jako jediná možnost neprošlo a musel by zajíždět k metru spodem.
To je nesmysl. Opakuji, že dokud nebyly šturcy v Opletalce, tak se žádné podobné koniny nevymýšlely. Ta tramvaj k metru taky nezajíždí.
Neděle, 02. dubna 2023 - 09:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15585
Registrován: 5-2004
jestli se moc nepletu tak nahore na florenci nestavelo ani povodnovy xc
Neděle, 02. dubna 2023 - 13:00:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2398
Registrován: 12-2007
Petr_vlček:
"jestli se moc nepletu tak nahore na florenci nestavelo ani povodnovy xc"
Nebylo kam sejít.
Neděle, 02. dubna 2023 - 13:04:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2399
Registrován: 12-2007
M250.0:
"Opakuji, že dokud nebyly šturcy v Opletalce, tak se žádné podobné koniny nevymýšlely."
Musela by se vymyslet jiná konina. Vozový park má nějaké konečné číslo a to samé i personál (bus/tram) aneb kde nic není ani smrt nebere.
Neděle, 02. dubna 2023 - 14:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15589
Registrován: 5-2004
To ale jen zpocatku. Min od rijna uz jo. Na porici uz tramvaj k tesnovu jezdila.
Neděle, 02. dubna 2023 - 16:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5084
Registrován: 12-2007
5735|: Vozový park by měl mít nějakou rezervu, podobně je tomu i s personálem. Popř. vedení DPP by mělo na takovou rezervu myslet. V médiích jsem byl informován, že Praha má neskutečné příjmy, které se jí hromadí na účtech. Proto si myslím, že by Praha konečně měla dát peníze DPP navíc, aby měl dostatečnou technickou i personální rezervu. Konečně kvalita pražské MHD je také vizitkou Prahy. A jak investice v Praze, tak i návštěvnost Prahy jsou spojené s kvalitou pražské MHD, protože velká část zaměstnanců zahraničních firem, tak i zahraniční turisté do velké míry využívají pražskou MHD.
Neděle, 02. dubna 2023 - 16:59:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9626
Registrován: 2-2006
M250.0:
"Blbost je to vždycky, nejenom teď. Dokud nebyly šotošturcy v Opletalce, tak se výluka céčka řešila vždycky busama."
Což ale z dostatečně vysvětlených důvodů nejde, proto 36, která prostě dává smysl.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 02. dubna 2023 - 17:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1844
Registrován: 8-2020
Otevírání nových tramvajových tratí dělá dobré PR, tak proč nechtějí politici se "pochlubit" i tím, že přidají víc peněz na pravidelnou dopravu. Např.: "Dobrá zpráva, o prázdninách zůstane na páteřních linkách autobusů provoz v běžném rozsahu."
Neděle, 02. dubna 2023 - 18:02:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9627
Registrován: 2-2006
Daarzyn67:
"...proč nechtějí politici se "pochlubit" i tím, že přidají víc peněz na pravidelnou dopravu."
Protože prachy nejsou všechno a na takový extrabuřty, notabene úplně zbytečný, budou personální chybět kapacity, který pár šušněma nevytvoříš.
Ale snahu projevujou, teď třeba bude prázdninovej kurz ŘT pro vysokoškoláky, tak se můžeš přihlásit a o příštích prázdninách přispět k posílení pravidelný dopravy... [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 02. dubna 2023 - 18:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2400
Registrován: 12-2007
Wagon:
"Vozový park by měl mít nějakou rezervu, podobně je tomu i s personálem. Popř. vedení DPP by mělo na takovou rezervu myslet. "
Ekonomové umějí vysvětlit, proč rezervy ne. Aspoň ne velké.
Vše, co je navíc, je drahé. Třeba tím, že to "navíc" má mimo pořizovací náklady i nějaké fixní náklady.
U autobusu třeba povinné ručení, technickou kontrolu a pod.
Stejně tak u lidí. Mít lidi v záloze je drahé. Platíš je za nic. Je lépe si je najmout až v okamžiku, kdy je potřebuješ.
Tak to aspoň vidí současní ekonomové.
V něčem mají pravdu, jsou však i jisté ale...
Nestačí jen natáhnout ruku a mám tu potřebnou techniku či člověka.

Toto není problém je dopravního provozu.
Například se všude ve firmách ruší sklady, tj. zásoby, které se můžou někdy hodit.
Ano, ušetří se za ten sklad. Ale porouchaný výrobní prostředek pak čeká na náhradní díl a nevydělává.
Opravdu se to vyplatí? Nevím. Asi záleží na mnoha okolnostech. Jak často dochází k poruše, jak dlouho se čeká na dodání náhradního dílu...

(Příspěvek byl editován uživatelem 5735.)
Neděle, 02. dubna 2023 - 18:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5085
Registrován: 12-2007
5735: Krize s dodávkami různých dílů ze zahraničí donutila řadu soukromých firem pronajmout si sklady na náhradní díly. Pokud se týká dopravní techniky a personálu, je třeba myslet na přiměřenost rezerv. Popř. na nějakou dobu nechat jako rezervu v určitém objemu vozový park, který už je na odpis. Zní to drsně, ale podobně to může být třeba s personálem. Třeba při odchodů řidičů do důchodu s nimi promluvit, zda by v případě potřeby byli ochotni se na určitou dobu vrátit do práce. Ale chce to zase dobrou personální práci.
Jistě může přijít nějaká kalamita jako povodeň v roce 2002, která všechny plány převrátí naruby. Nicméně např. většina oprav nebo staveb je plánovaná, a pokud nevypukne nějaká hrozná pandemie, tak by i s personálem se mělo rozumně pracovat.