Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 03. 4. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 03. 4. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 30. března 2023 - 20:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 1-2015
Ví se už termín otevření trati do Libuše? A bude Dědina letos?
"Pravda zvítězí, ale dá to fušku."
Jan Masaryk

Nejdebilnější výrok v historii: "Nevěřte všemu, co je na internetu, to už říkal Masaryk". Jakub Michálek (Piráti)
Čtvrtek, 30. března 2023 - 21:07:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1833
Registrován: 8-2020
Hlavně se ta trať bude zavírat kvůli Dvoreckému mostu...
Čtvrtek, 30. března 2023 - 21:39:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4180
Registrován: 3-2004
Libuš v červnu (a výluka není jen kvůli napojení Dvoreckého mostu, ale taky obnově stávající trati), Dědina se Slivencem na podzim.
Čtvrtek, 30. března 2023 - 23:13:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9227
Registrován: 6-2004
Trochu víc zahořela 9063 kousek od Karláku.

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/vysehradska-ulice-nove-mesto-ho rici-tramvaj-dpp.A230330_131539_praha-zpravy_juan
Pátek, 31. března 2023 - 06:27:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 559
Registrován: 9-2012
Dj_la_défense:
"Tak jsem viděl fotky z dneška. [lol] Každej účastník asi zastupoval jeden km/h. [lol] Zkrátka 30 kreténků bůhví odkud mělo potřebu opruzovat dopravu v Praze. Nic světobornýho z toho nebude. Jen mě fascinuje, že tohle spolkne cca 6 policejních aut včetně příslůšníků[ko]
V pondělí pojedu na Pavlák, chtěl jsem jet 11, ale přemejšlím, že si nahlásím "demonstraci a pochod" a zaparkuju v prostředním pruhu na magistrále... Okamžitě bych ty hlupáky posbíral a další tyhle akce zarazil, na takovouhle demonstraci se mohli sejít u někoho doma..."
Ano. Nějakých 20 kreténů tam bylo. Byli to odpůrci třicítky, kteří na protest proti ní zablokovali na nám. I. P. Pavlova průjezd mezi magorstrálami v celé šíři, zatímco samotní třicítkáři dva volné pruhy ponechali. Tuto vlastní idiocii se antitřicítkáři pokusili umocnit tím, že na cca patnáctkrát větší dav třicítkářů začali skandovat: „Proč je vás tak málo?” Potom se uraženě divili, že se jim dav tricítkářů opakováním tohoto pokřiku vysmíval.
Ukázalo se, že odpůrci třicítky jsou takoví idioti, že svou „myšlenku” pohřbí sami ještě dřív, než se vůbec nějaký rozhodovací proces na tohle téma rozběhne.
Velmi výživná byla mezi antitřicítkáři skupinka mladých vedená uhrovatým klučíkem s transparentem, na němž se psalo, že hokejisté jezdí po Praze 120 km/h. Já se o šoubyznys nezajímám a o idiociích jedinců s bicepsy v hlavě nemám nejmenší tušení. Napovězte mi někdo, prosím, on se v poslední době nějaký idol učňů a těch, kdo se do učňáků ani nedostali, nechal v Praze chytit ve 120 km/h?

M250.0:
"Jasnější důkaz, že argumenty došly, jste ani přinést nemohl. Chápu, konec alespoň náznaku seriózní diskuze. Tím odvoláváním se na studenty v diskuzi na Wiki jste to fakt zabil, s tím se samozřejmě jakákoliv odborná literatura nemůže měřit."
Prosím vás, vy odborná literatůro, opravdu velmi prosím, pošlete mi nějaký odkaz, kde je vyvrácena skutečnost, že zvýšení o 3 dB lidský mozek vnímá jako zdvojnásobení hlasitosti. Ve skutečnosti je to tak, že vy věříte pomatenému bludu. A podle vašich názorů to zdaleka nebude jediný blud, který ve vaší mysli straší.

Našel jsem ještě starší věc, na kterou chci reagovat:
Dj_la_défense:
"Martyk: Četl jsem ty Vaše bláboly, ale vítě co znevýhodňuje mě?
-cyklisté jezdí po přechodu, po chodnících, v jednosměrkách...
-čoklové volně pobíhající po parku, po ulicích, hovna na chodnícíh...
-zaparkované a pohozené koloběžky z e-půjčoven...
atd

Tohle všechno znevýhodňuje mě, jako otce tříletého dítěte bydlícího prakticky v centru, ale rozhodně to není 50 km/h v obci [lol]"

– Koloběžky válející se na chodnících jsou odporné. Stejně tak odporné jako automobily zaparkované na chodníku. Obé musí být nekompromisně vymýceno. Dopravní legislativa každé země trpí populismem zákonodárců a nešvar parkování na chodnících u nás je primárně zaviněn nedostatečnými možnostmi represe (nemožné odtahování).
– Čokly (biologické stroje, skloňuje se tedy podle vzoru hrad/les) jsou hnus. Neuklizené exkrementy jsou ještě větší hnus. Na čokly a jejich lidské milence nosím pepřák. Máte pravdu, že zoofilie Čechů je obludně odporná. Budete-li někdy pořádat demnostraci proti přílišné toleranci k chování čoklů a jejich majitelů, napište. Okamžitě se přidám.
– Cyklisté na přechodech a chodnících jsou opravdu vážným problémem. Takže se vás, coby obyvatele téměř centra zeptám, kde má podle vás brát město prostor pro cyklisty? Z chodníků nebo z vozovek a parkovišť nebo má zahájit rozsáhlé demolice a ulice rozšířit?
Pátek, 31. března 2023 - 09:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1834
Registrován: 8-2020
Snad čokli, ne? [lol]
Jestli nejsou schopní odklízet auta ani koloběžky, pak se asi nedá čekat, že by demonstranty odklidili minimálně z těch tramvajových kolejí...
Nicméně aspoň na Praze 6 jsem viděl odtahové vozidlo i s policistou, tak zřejmě statistiky plní.
vasekj
Pátek, 31. března 2023 - 09:31:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 221
Registrován: 9-2017
Martyk:
"– Cyklisté na přechodech a chodnících jsou opravdu vážným problémem. Takže se vás, coby obyvatele téměř centra zeptám, kde má podle vás brát město prostor pro cyklisty? Z chodníků nebo z vozovek a parkovišť nebo má zahájit rozsáhlé demolice a ulice rozšířit?"
Sice to nebylo na mě, ale vzhledem k tomu, že je to konečně konstruktivní otázka k věci, tak se vyjádřím: V širším centru primárně vedlejší uliční síť bez tranzitní IAD, kde už dnes nikdo normální víc než těch 30 nejezdí. Typově ulice jako Pštrossova, Záhřebská, Lužická, Biskupcova, apod. Dále využití (ty většinou již existují) různých cest parky (ale nechat něco jen pro chodce) a náplavky. Pokud tyto cesty jsou sdílené s chodci, tak lavičky, koše, apod. důsledně jen v polovině pro chodce. V obou případech by bylo záhodno investovat do bezpečných přejezdů hlavních silnic napříč. (např. semafory). V místech jako je Průmyslová ulice bych povolil kola na chodnících, tam těch lidí chodí docela málo, a nemohoucí babičky to nejsou. Ten prostor pro cyklisty by neměly být izolované na nic nenavazující úseky, ale měla by se systematicky budovat souvislá síť. Měla by se nejprv určit základní síť několika málo páteřních tras (nikoli mapka, kde je každá druhá ulice), a tam přednostně směřovat investice na oddělení od aut a davů chodců, třeba i za pomoci lávek, nejen vylitý kýbl s barvami.

(Příspěvek byl editován uživatelem vasekj.)
Pátek, 31. března 2023 - 09:33:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4120
Registrován: 4-2007
Martyk: Kde má brát město prostor pro cyklisty? Nikde, město není venkov.[lol] Zakázat kola a čau. [wink] Štěstí pro populaci je, že kreténků s dredema, co požadujou 30km/h je tak málo, že tohle se vůbec nebude řešit. Á propos, kdypak jsi se naplavil do Prahy, že ti nevoní celkem rozumná padesátka? Nebo ještě nemůžeš mít řidičák?

Tvůj pokus o jazykové okénko nebudu ani komentovat.[lol] Nastuduj si slovo "čokl" ve variantě nominativ/plurál! V pondělí tě z toho vyzkouším, běda ti, jak to nebudeš umět, máš na to celej víkend! Ještě ti napovím, že to je první pád množného čísla, přece jen nevím, jestli se to bere i v pomocné škole v 5. třídě.

Nebudu tě víc krmit, buď jsi troll, nebo trotl...
Pátek, 31. března 2023 - 09:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1835
Registrován: 8-2020
Dj_la_défense:
"Nebudu tě víc krmit, buď jsi troll, nebo trotl..."
No vy taky nejste zrovna nejkultivovanější...
Místa pro kola je tu dost, jenom je prostě nevyužívají.
Jef
Pátek, 31. března 2023 - 10:00:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6406
Registrován: 5-2002
Nikde, město není venkov.[lol] Zakázat kola a čau

Takhle chytrej už tady jeden byl - jmenoval se Lomecký, byl na Praze 1 a... nevyšlo mu to.
On to teda vzal trochu moc zhurta - nejprve šlo o (správné) vymýcení segwayů pro turisty, pak mohutných elektrokoloběžek, tzv. pivních kol (pořád nechápu, jak ta pojízdná hospoda může mít status jízdního kola...), pak o vytlačení kol z míst jako Karlova nebo Melantrichova (což bych pořád chápal), ale pak se do toho pustili s takovým zápalem, že třeba dodneška chodím přes čáru půlící napříč od ulice K celnici prostorné náměstí Republiky, přes kterou se jako nemělo smět jezdit... fajn, je to pěší zóna, ale prostoru je tam spousta a mohli by začít třeba od toho, ať tam každou chvíli neprojíždí auta.
Jinak nevím, že by někde na světě někdo takhle blbý nápad pronesl.
Pátek, 31. března 2023 - 10:34:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15571
Registrován: 5-2004
on u chodcu je zas problem ten ze nemala cast neni schopna udrzet haxny v casti pro pesi a coura cyklopruhem i tehdy, pokud to je oddelene hned 3x - povrchem, piktogramem na zemi a svislou dopravni znackou. Ono ale neni divu kdyz pulka chodcu a to hlavne mladejch mezi obcema chodi vpravo...
Pátek, 31. března 2023 - 10:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4122
Registrován: 4-2007
jef: Asi takhle, myslím to vážně jen napůl.[wink] Ale jedna věc je, že by se měla zvýšit i postižitelnost. Popožadoval bych vůdčí list a "číslo" například. Dále i klidně zákaz do určitých frekventovaných ulic, dále povinnost využívat cyklostezsky, kde jsou alternativou. Problém je ten, že hromada lidí na tom kole se chová jako hovada. A to prostě fakt je.

Kamarádovi navalil do auta v jednosměrce cyklista do auta a zničil mu blatník, nebo dveře? (už nevím). Frajer ujel. Škoda 20 litrů...
Pátek, 31. března 2023 - 11:00:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4123
Registrován: 4-2007
Daarzyn67: To víš, na hrubej pytel, hrubá záplata, tak to chodí[wink] Až vyrosteš, taky na to přijdeš.
Pátek, 31. března 2023 - 11:08:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1837
Registrován: 8-2020
Myslím, že je to zbytečné, neznalost zákona neomlouvá. Ale prý některé cyklisty chytají, jak jsem viděl na FB.
Jinak dotaz: Proč ty koloběžky lidi neodkládají normálně do parkovacího pruhu? Vleze se jich tam víc než aut, a zakázané to myslím není.
Pátek, 31. března 2023 - 11:18:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4125
Registrován: 4-2007
Daarzyn67: Každej by je vyházel z tý silnice. Tady jsou udělaný i stojany i čtverce, kde je široký chodník, na odložení. Stejně se to válí všude možně, jenom ne tam. On za tohle by měl bejt pokutovanej hlavně vlastník, aby si svoje uživatele vychoval, ale ono je to těžký. Asi by jim nohy upadly, kdyby šli kousek pěšky. Ty koloběžky jedou dost rychle na to, že si s tím každej mastí jednosměrkama, nebo ještě hůř po chodníku.
Pátek, 31. března 2023 - 16:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2193
Registrován: 12-2020
Pomůže jen ohleduplnost a ta se dnes nenosí. A taky vynutitelnost práva a pokut. Každý si musí zamést nejdřív před vlastním prahem. Pokud to bude fungovat stylem - proč bych se měl omezovat, když ostatní na to kálej, tak to lepší nebude.
Cyklostezky jsou sice dobrá věc, ale má to své ale. Rozhodně by to nemělo být povinné je používat. Stačí námraza na vydlážděných úsecích (přičemž pruh cyklostezky se zásadně neudržuje) nebo nová asfaltová cyklostezka, u které ovšem její strůjce jaksi opomenul udělat odvodňovací žlaby a za pár dešťů máte kamínky a štěrk a hlínu všude a zkuste si po tom jezdit. Zimní údržba tam samozřejmě též neprobíhá.
V civilizovaných zemích to většinou probíhá tak, že chodec či cyklista je uznán za nejzranitelnějšího a auta si při setkáním s ním dávají většího majzla. U nás se třeba zavedl ten minimální boční odstup. První dva měsíce si většina řidičů dávala pozor a většinou zpomalili, dnes opět všichni plnou traťovou kolem kola 10 cm od něj. Jak není bič, tak je to marný....
Pátek, 31. března 2023 - 17:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15574
Registrován: 5-2004
"To neni o metru a pul, to je o tom umet civilizovane predjet cyklistu. A to rikam jako cyklista. A pozorovanim bych rek, ze hnupu za volantem i riditky cehokoli je taknejak stejne.

Dj: vyvarujte se toho jet nekdy do ciny. Protoze tam neni problem jet na kole, motorce ale i tuktuku v noci potme, v protismeru po kraji nebo po chodniku. Nikomu to nevadi a lidi si vzajemne umi uhnout. Nesrazej se. A nevidel jsem tam nakyho silence na cemkoli co by jel hlava nehlava - diky kameram by asi byl zahy vykosten. U nas je bohuzel druhy extrem kdy policajti kdyz uz tak blbe prudi s necim co neda praci typu rychlost. Docela by mne zajimalo kolik oflastruji treba neblinkrujicich autistu nebo chodcu jdoucich po prave strane.
Pátek, 31. března 2023 - 18:32:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4128
Registrován: 4-2007
Petr Vlček: Mě je celkem fuk, jak to maj Číňani. Tady platí jiný pravidla.[lol] Ale začínám mít dojem, že šotouši z k-repu jezděj jen tramvají a na kole, a že pěšky, nebo autem neumí, když čtu ty uplakaný reakce na to, že jsem navrhnul jít trochu po cyklistech[lol] Takže abysme si shrnuli fakta, za odpoledne jsem viděl jenom z vokna tři kola v jednosměrce a jednoho Bolťáka na jednokolce jet po chodníku, kdyby z baráku vyběhlo dítě, tak ho zabije, hlavně že má motokrosovou helmu-blbeček. Zkrátka a jednoduše, chodník je jen pro chodce a cyklista, jednokolkař, koloběžkář a podobný kraviny tam nemaj co dělat za žádných okolností.

Předloni v létě dva vylízaný pumpičkáři vedle sebe, dresíky, tejpy na rukách, no strašný športsmani[lol]... Ze 70 jsem skočil do brzd, protože se šmrdlali takhle za zatáčkou (taková ta naše klasická dvojka/trojka s jabloněma podél silnice, kde dva autobusy maj problém), trubka-ani ne tak proto, že bych si chtěl ulevit, ale že jsem fakt nevěděl jestli dobrzdim. Popadali mi všechny věci v kufru. Reakce? Omluva? Ne, něco o zmrdovi a jednička jsem... Povídám, že já mám v autě kameru, že za mnou by to nešlo, když jedou vedle sebe přes celou silnici, ale že se oni nebojí o své zdraví... Opět něco o čurákovi. No co nadělám, ale když jsem zjistil, že mi vesta z pod sedačky zajela až pod pedály, tak jsem zpomalil a vyšplíchal na ně snad půl nádrže z odstřikovačů. Óooo to se mi ulevilo, ještě dneska mě těší ty kyselý ksichty a mrzeníčko. A stačilo málo, mávnout rukou a alespoň se mi omluvit.

Proč to píšu?
Tohle je přesně vzorek cyklistů, arogantní a bezohlední, a proč? Protože oni nejsou svázaný s espézetkou a registrací a ten pocit anonymity dělá moc. A chovaj se tak i lidi, který by si to v autě nedovolili.
Pátek, 31. března 2023 - 19:04:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2857
Registrován: 8-2017
Martyk: Prosím vás, vy odborná literatůro, opravdu velmi prosím, pošlete mi nějaký odkaz, kde je vyvrácena skutečnost, že zvýšení o 3 dB lidský mozek vnímá jako zdvojnásobení hlasitosti.
Stačí si vybrat: odkaz

Případně doporučuji myšlenkový experiment: Existuje něco, co se jmenuje práh sluchu, čemuž je přirazena hodnota 0 dB. Když bude hlasitost -1 dB, neuslyším nic. Když 3 dB přidám, tedy budu na 2 dB, měl bych podle vaší logiky slyšet dvojnásobnou hlasitost, tedy dvakrát nic, tj. pořád nic. Jenže já ve skutečnosti něco uslyším, protože jsem nad tím prahem.

Na oplátku poprosím odkaz na zdroj vašeho tvrzení, že vnímání hluku je lineární, děkuji.
Emil Švec
Pátek, 31. března 2023 - 21:14:03  
Neregistrovaný host
K problematice cyklistiky. Mám najeto po Praze a blízkém okolí cca 25 000 km. Ale jen po obvodu. Do centra maximálně vlakem a zpět přes úřad nebo hřbitov. Není tam nic pro auto, natož na kole. Byť je to nejrychlejší. V zásadě se dá souhlasit s Dj a jeho řešeními. Vinohrady a spol mají extrémně široké chodníky, které jsou ale prázdné (nebrat doslova). Nejhorší,co lze vymyslet,je nějaký koridor cyklista a pěší. Chodci se VŽDY motají kde nemají, kdo nevěří,ať jede třeba do Třeboně. Navíc vzniká problém,že každých pár set metrů končí blok. Další a zásadní pro cyklisty je to,jak vypadají. Já jezdím v civilu či montérkách, takže jsem kategorie "Franta z hospody" a ti řidičům nevadí. Pak je druhá skupina,kterou popisuje Dj a přesně popsal,co se stane, když se setkají dva psychopati. JM přehání, když mluví o míjení v řádu centimetrů. To dělají vybraní autobusáci (jelikož s nimi jezdím i jako cestující,tak je to typ zahulený autobus, držku k odpovědi na pozdrav neotevře atd.) Dvakrát na mě už najížděl za tmy autobus do protisměru (jsem řádně osvětlen). Další kdo to dělá,je dáme jídlo, košíky a rohlíky,atd. A tu a tam někdo,komu to občas nevyjde, jsme jen lidi a občas se nějaká nesrovnalost stane. Mnozí by se asi divili,kolik nás v zimě jezdí, podle stop. V létě se to počítat nedá, protože není sníh [proud]. Celkově vzato nějaké kouskování cyklo infrastruktury je medvědí službou a současný stav je spíše ku škodě.

Parkování na chodníku mi absolutně nevadí, pokud tam zůstane normální průchod. Jen tedy se zásadně pokouším s předmětem projít mezi domem a autem,což už nejspíš mnohé vlastníky vozidel nepotěšilo,ale mají používat hlavou. S kočárkem do silnice fakt nepolezu
Tomáš009
Pátek, 31. března 2023 - 23:07:56  
Neregistrovaný host
Dobrý den, chtěl bych se zeptat někoho znalého, na kterých linkách je možné se v Praze o víkendu svézt ve Škodě 14T. Kdyby někdo věděl i časy odjezdů z konečných, byl bych moc vděčný. [happy] Děkuji.
Sobota, 01. dubna 2023 - 07:31:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7516
Registrován: 7-2011
Emil Švec:
"...Vinohrady a spol mají extrémně široké chodníky, které jsou ale prázdné (nebrat doslova). Nejhorší,co lze vymyslet,je nějaký koridor cyklista a pěší. Chodci se VŽDY motají kde nemají..."
Souhlasím. Ovšem pak zbývá otázka, zdali je smysluplné pro těch pár cyklistů složitě (a draze) překopávat město. Nejsem si jist, nakolik by se dalo spláchnout pouhým překreslením čar, aby auta mohla buď zčásti, či zcela parkovat na chodnících a tím se uvolnil prostor ve vozovce. Mimoto i kdyby se to jednoduše povedlo, nepomůžeme si. Jednak se vozovka rozšíří, což bude svádět k rychlejší/rychlé jízdě a jednak při platnosti paragrafu o objíždění 1,5m se cyklista stejně nejspíš nebude dát legálně předjet, tolik místa posunutím aut na chodník se asi nezíská. A i kdyby, tak navíc reálně hrozí, že ten cyklopruh okamžitě zaberou různí Dámejídla, Wolti, odskakovači si pro něco "zaminutujeduseneposer" a podobní.

Jo kdyby těch kolistů byli nějaký davy, prosím, pak má smysl do toho investovat. Ale pořád je to spíš marginální záležitost pro pár bláznů a i přes všechnu snahu z oficiálních míst většinově lidi na tom kole stále jezdit nechtějí a nechtějí.

P.S. Vzpomínáte někdo v devadesátkách na tehdejší hit, messengry? To byli většinově cyklisti a že jich tenkrát bylo (a Praha si o nějakých cykloopatřeních tenkrát mohla nechat jenom zdát a evidentně jim tohle nějak nevadilo). A po čase to skončilo taknějak samo od sebe (část převzalo moto, část auta). Dnešních oproti nim pár cyklo bednýkářů s natřesenými nudlemi na zádech se s tím množstvím nedají srovnávat. Takže cyklu ani coby firemní záležitosti nedávám nějakou velkou budoucnost. Už to tu bylo a nechytlo se.
Emil Švec
Sobota, 01. dubna 2023 - 07:57:48  
Neregistrovaný host
Jak psal Dj, prostě cyklistům zakázat vjezd. Sám jsem po vinohradské nikdy na kole nejel. Do centra jezdím třeba i z Berouna, když se vracím z vlaku, ale vždy se vyhýbám hlavním ulicím. Pokud se toto nastaví a bude budovat infrastruktura po obvodu Prahy s návaznostmi na vlaky a metro v okrajových částech, může to fungovat. Ale ne pruh plný bordelu přerušený každých pár set metrů
Sobota, 01. dubna 2023 - 08:44:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4129
Registrován: 4-2007
Ještě přidám jednu, jo? Aby to bylo malinko víc tématické. Tuhle jsem jel 11 s malym do školky ráno a bylo mi divný, že se tak vlečem, protože štrůdl aut jsem skrz ševcovu kukaň neviděl. Cyklista. Táhnul se jak smrad po kolejích (na Vinohradské to směrem "nahoru" až k Radhošťské ani nejde jinak)... Tak si řikám, uhne do Nitranský, uhne u "čobky". Ne, nechal tu tramvaj vytvrdnout až na tu Radhošťskou. Musím teda uznat, že švec byl neskutečnej kliďas a frajer, protože na něj ani už nezvonil a měl to na párku.

A to je ono lidi se na těch kolech chovaj víc neukázněně a bezohledně, než v autě. Do ulic, kde je smíšený, nebo silnější IAD provoz bych jim prostě zakázal vjezd.
A tady i vzniká ta moje myšlenka (kterou jsem samozřejmě nemyslel tak úplně vážně), že kolo do města nepatří. Ono je to i o tom, že ty lidi na vesnici, které používají kolo jako dopravní prostředek do hospody, do jednoty, k máně na kafe jsou tak nějak, jako cyklisté, vychovaní, nebo vychovanější.
Sobota, 01. dubna 2023 - 08:55:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 273
Registrován: 11-2012
@ Bobik: Ovšem pak zbývá otázka, zdali je smysluplné pro těch pár cyklistů složitě (a draze) překopávat město.

Nemá.

Vzpomínáte někdo v devadesátkách na tehdejší hit, messengry? To byli většinově cyklisti a že jich tenkrát bylo (a Praha si o nějakých cykloopatřeních tenkrát mohla nechat jenom zdát a evidentně jim tohle nějak nevadilo). A po čase to skončilo taknějak samo od sebe (část převzalo moto, část auta). Dnešních oproti nim pár cyklo bednýkářů s natřesenými nudlemi na zádech se s tím množstvím nedají srovnávat. Takže cyklu ani coby firemní záležitosti nedávám nějakou velkou budoucnost. Už to tu bylo a nechytlo se.

Přesně!

Ale ne pruh plný bordelu přerušený každých pár set metrů

Opět plný souhlas!

Ono je to o tom, že něco je "moderní / módní" a prosazují to ti, co tuhle módu mají rádi. Nechme lidi, ať si sami rozhodnou, co je pro ně dobré. Cpát jim to, co by si měli myslet, jak by se měli chovat, atd. jen proto, že to někomu připadá správné a on to tak vidí, tady už bylo a děkuji, nechci!

Tam, kde to nezanedbatelnému počtu lidí vyhovuje, to tak funguje už dnes - např. ten Hradec či Pardubice. Ale proč ten samý princip vnucovat někomu a někam, kde se to prostě nepožaduje? Ne, není to o tom, že by na to Praha neměla infrastrukturu. V tom HK a PU se na těch kolech jezdí už desítky let a významné množství lidí to tak dělalo i v dobách, kdy se o nějaké spešl infra nikomu ani nezdálo. V Praze (ale i jinde) je to téma jen pro pár aktivistů, kteří prostě "vědí", jak se lidi mají chovat a pořád jim to vnucují. No a protože jsou velmi hlasití, vyvolávají dojem, že mluví za kdovíjaký dav. A protože jsou otravní a vytrvalí, tak jim politici jdou na ruku, aby měli klid. Většina (preferuji auto) je terorizovaná menšinou (správně máš jezdit na kole). Netvrdím, že s tím souhlasím, ale respektuji to jako přání většiny. Stejně jako u voleb.

Stát tady není od toho, aby vychovával. Já jsem tohle vnucované dobro a výchovu k tomu jedinému správnému názoru už jednou zažil a opravdu nechci, aby se to vracelo, jen pod jiným pláštíkem. Uvnitř je to totiž vždycky to samé - buď budeš sdílet můj pohled na svět (a to pro tvoje vlastní dobro [crazy]), nebo uvidíš! [angry]
Emil Švec
Sobota, 01. dubna 2023 - 08:57:35  
Neregistrovaný host
Problém v uhýbání je,že musíš okamžitě zmizet, protože zpravidla na tebe z aut pořvávají a mnozí používají ostřikovače. Takže už neuhybam. Vyléčila mě stavba kanalizace v Sibřině. Uhýbal jsem do prostoru s výkopy, abych neblokoval dopravu, protože do toho kopce jsem vyvinul rychlost pouze 25 km/h. Pak jsem ale přišel na to,že je lepší táhnout tu šňůru až nahoru a zmizet na polní cestu
Sobota, 01. dubna 2023 - 09:35:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 4-2007
Měl bych otázku, koukal jsem na fotky na prtkách na novou podobu smyčky Divoká Šárka. Vnější kolej je pryč a místo ní tam je budovaný chodník, jak uvádí popisky. Původní chodník/nástupiště se tedy rozbije? A co sloupy trakčního vedení, ty se také budou posouvat, nebo u těch nevadí, že zasahují do přírodní rezervace?[crazy]
Sobota, 01. dubna 2023 - 09:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2861
Registrován: 8-2017
Do ulic, kde je smíšený, nebo silnější IAD provoz bych jim prostě zakázal vjezd.
Pak se ale nedivte, až do ulic, kde je slabší provoz IAD (nebo i silnější, ale nežádoucí) někdo zakáže vjezd aut.
Ono je to totiž nejjednodušší něco zakázat, akorát to málokdy vyřeší podstatu problému, zato to výrazně zkomplikuje situaci těm, kteří prostě nemají jinou možnost.
Sobota, 01. dubna 2023 - 10:09:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1840
Registrován: 8-2020
Ta přírodní rezervace je výmluva (nebo prostě se ustupuje památkářům jako úplata), třeba McD asi nikomu moc nevadí...
Pawel
Sobota, 01. dubna 2023 - 11:25:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 5-2002
Vraťme se k tramvajím. Mudrování o parkování na chodníku a cyklistice nám tu úplně nejde. Uf. :/
čítatel
Sobota, 01. dubna 2023 - 11:50:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 498
Registrován: 4-2012
Padlo to už vícekrát (nejen) tady: s žádnou přírodní rezervací (a nově dokonce Daarzynovými památkáři [crazy]) redukce kolejiště v Šárce NESOUVISÍ.
Bylo by dobré, zvlášť u těch, co tu jsou denně, tu neopakovat (již vyvrácené) teorie a doplňovat o nové výmysly a bludy (co proboha by bylo památkářům do koleje kdesi na periferii zcela mimo památkovou zónu nebo jinou památku?). Kdyby se to tu neřešilo někdy před měsícem... Opravdu není potřeba mít za každou cenu teorii úplně ke všemu, co se to mihne. Takhle přesně vznikají (naprosto zbytečně) různé urban legendy.
Ještě tedy jednou: vnější kolej se redukuje, jelikož bude s ohledem na plánovaný provoz (jen nočka) a blízkost maštale ve Vokovicích provozně ZBYTNÁ, a jejím zrušením může dojít (mimo snížení nákladů na údržbu o 2 vexle a kus koleje) k lepšímu napojení vnitřní koleje na trať a použití hlubokého srdce v trati.
Retrovozejky maj vozit turisty a šotouše, ne běžnou frekvenci mezi IPP a KN.
23: Královka -> Právnická fakulta -> Malostranská -> Hrad -> Královka. Rozsah provozu i interval pružně měnit podle potřeby. Při stejných vozokm mnohem víc užitku.
Sobota, 01. dubna 2023 - 12:51:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 4-2007
M250.0: Máš pravdu, je to diskriminační a podle stejné "logiky" bych povolil i traktory na dálnici[wink]
Sobota, 01. dubna 2023 - 13:24:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 8-2020
Čítatel: Pardon, musím se vyjadřovat přesněji, samozřejmě šlo o ekology.
Lc_736__c_954
Sobota, 01. dubna 2023 - 13:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6758
Registrován: 6-2006
Já si naopak myslím, že se vyjadřovat nemusíš. Minimálně ne pořád, všude a ke všemu.
Pajzák
Sobota, 01. dubna 2023 - 14:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6879
Registrován: 6-2015
Jo, takový ekolog je v podstatě jen druh památkáře. Slovo nadřazené.[crazy]
Sobota, 01. dubna 2023 - 17:04:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7517
Registrován: 7-2011
čítatel:
"Padlo to už vícekrát (nejen) tady: s žádnou přírodní rezervací....a památkáři... redukce kolejiště v Šárce NESOUVISÍ.
vnější kolej se redukuje, jelikož bude s ohledem na plánovaný provoz (jen nočka) a blízkost maštale ve Vokovicích provozně ZBYTNÁ, a jejím zrušením může dojít (mimo snížení nákladů na údržbu o 2 vexle a kus koleje) k lepšímu napojení vnitřní koleje na trať a použití hlubokého srdce v trati."
Tohle všechno chápu. Co mi ale hlava nebere je, proč se to muselo dělat teď, okamžitě, když Dědina se bude otvírat až na podzim. To to taky nemohlo ještě půl roku vydržet, zredukovat to později a otevřít komplet celý najednou? Nebo město snad, i přes všecky krásný řeči o podpoře MHD reálně kecá a potichu šetří a dvacka už na Červeňáku zůstane? Na Šárku na jednu kolej se s šestadvácou prostě nevejde. Nemluvě o provozních problémech s věčným podjížděním, jakmile se v centru cokoli podělá.
Sobota, 01. dubna 2023 - 17:48:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2865
Registrován: 8-2017
No a stalo by se něco? Reálně tam dvě linky nejsou potřeba nejpozději od otevření metra.
Zredukovat později by znamenalo vícenáklady při stavbě nového odbočení + dodatečnou výluku.
Sobota, 01. dubna 2023 - 18:18:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7518
Registrován: 7-2011
Reálně nemám dojem, že by tam dvě linky nebyly potřeba. Kdo nechce A, leze z busu do tramvaje rovnou na Velekravíně, nepoleze do krtka jenom proto, aby někde dál z něj musel vylejzat a přelejzat na tramvaj. Případně dost lidí jezdí na metro až na Bořindu, protože na Velekravíně jsou pitomě udělaný vstupy. Opačně spousta lidí jezdí tramvají na bus až na ten Veleslavín a o popojetí krtkem zájem nemá.
A nutit lidi lízt do kanalizace (nebo je nutit používat spojení, která jim nejsou pohodlná) mi jako pro MHD prospěšná věc zrovna nepřijde. Jestliže je zájem, aby lidi jezdili MHD, tak se musí dělat kroky, aby tou MHD jezdit chtěli. A že to stojí peníze, je zřejmé. Každá sranda něco stojí.

Ostatně co je teď bus zastávka u vozovny, tak slušný davy přestupujou tam, jelikož je tam mnohem pohodlnější přestup, než na Velekravíně. A z nich nikdo do krtka evidentně nechce, to by v tom busu zůstali.

M250.0:
"Zredukovat později by znamenalo vícenáklady při stavbě nového odbočení + dodatečnou výluku."
Jaký vícenáklady a dodatečná výluka? Předělávalo by se to tak jako tak, zavřít by se to muselo tak jako tak, rozdíl by byl akorát v tom, že by se Evropská rozvrtala až před celkovým dokončením a napojením Dědiny, ne už teď. Zatím se mohlo jezdit po starým.




(Příspěvek byl editován uživatelem Bobik.)
Sobota, 01. dubna 2023 - 18:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4132
Registrován: 4-2007
Reálně tam ty dvě linky nejsou potřeba od otevření metra. Spása bude pro ně otevření Dědiny.

Ale nevim Bobiku, jak by sis představoval, že by to tam zatím zůstalo.[lol] Jako, že by se to nějak vošmrdlalo a za půl roku znovu kopat, dělat druhou výluku, aby mohly obě linky na Šárku? To asi ne, viď?

Jinak info mám takové, že by jedna měla jet na Šárku a druhá do Vozovny do doby otevření Dědiny.
Sobota, 01. dubna 2023 - 18:31:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4133
Registrován: 4-2007
Mimmochodem nějaká úprava smyčky na Bílé Hoře se nechystá? Je to vlastně poslední obratiště postaru v těchto končinách.
Sobota, 01. dubna 2023 - 18:55:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7519
Registrován: 7-2011
Dj_la_défense:
"Ale nevim Bobiku, jak by sis představoval, že by to tam zatím zůstalo."
Co by se tam teď a proč mělo šmrdlat? Jaká druhá výluka? Prostě by to zůstalo, jak to bylo, jezdilo by se po starým dál (zase tak rozšmelcovaný, aby se muselo okamžitě zavřít, to tam nebylo) a výluka by začala až před dokončením Dědiny, tak, aby se Dědina i smyčka mohla otevřít naráz. Současná nutná výluka vozovna - Šárka by se jenom posunula v čase. Co je na tom k nepochopení?

Mimochodem teď to tam zachraňujou výjezdy/zátahy do vozovny (který jsou ale nepravidelný), jinak je od Červeňáku dál ráno a večer oficiálně jedna linka po 20min. To mi teda moc uživatelsky přívětivý nějak nepřijde. Kdyby ta dvacka alespoň končila na tom Velekravíně a ne v údolí před ním.
Dj_la_défense:
"Mimmochodem nějaká úprava smyčky na Bílé Hoře se nechystá? Je to vlastně poslední obratiště postaru v těchto končinách."
Chystá. Už dlouho. Plány na předělání jsou, jenže do toho bohužel vždycky někdo/něco hodí vidle.


(Příspěvek byl editován uživatelem Bobik.)
Sobota, 01. dubna 2023 - 19:12:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4134
Registrován: 4-2007
-Já to chápu, ale tak asi je na to nějakej harmonogram, ne? Třeba kvůli uzavírání Evropský se to musí udělat teď, napadá mě kvůli příjezdu na letiště před letní sezónou. Nevim.
-No a vidíš, když jsou tam výjezdy a zátahy, tak se to večer příjemně naředí a stačí.
-Uživatelsky příjemné... Například na Braunovu jede taky tramvaj po 20 minutách. Podle tvojí teorie by se teď nemělo zavírat Podolí a zakládat trojúhelník, když to jde udělat až před otevřením, ale asi je to potřeba udělat teď. Co naděláš. Ta výluka bude už jen 14 dní.
Sobota, 01. dubna 2023 - 19:50:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1842
Registrován: 8-2020
No a když se to otevře, nebude se muset dělat další výluka, no ne?
Sobota, 01. dubna 2023 - 20:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1748
Registrován: 4-2019
Bobik:
"Co by se tam teď a proč mělo šmrdlat? Jaká druhá výluka? Prostě by to zůstalo, jak to bylo, jezdilo by se po starým dál (zase tak rozšmelcovaný, aby se muselo okamžitě zavřít, to tam nebylo) a výluka by začala až před dokončením Dědiny, tak, aby se Dědina i smyčka mohla otevřít naráz. Současná nutná výluka vozovna - Šárka by se jenom posunula v čase. Co je na tom k nepochopení?"
A koleje mezi Dědinou a DŠ by se na současnou trať nenapojovaly? To napojení bez uvedení smyčky do definitivní podoby nedává smysl, jinak by se muselo znova rozvrtat.
Sobota, 01. dubna 2023 - 20:27:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9624
Registrován: 2-2006
Co je tak nepochopitelnýho na tom, že by se v současnosti prováděná rekonstrukce smyčky, resp. úseku mezi vozovnou a smyčkou neprováděla teď, ale až v období před napojením trati na Dědinu, takže by nebyla třeba žádná další výluka ?
Ale důvod bude pravděpodobně v souvislosti s hlavní letovou sezónou...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
P_v
Sobota, 01. dubna 2023 - 20:30:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2981
Registrován: 5-2002
ad Bílá Hora - v platném územním plánu je přesun smyčky do místa autobusového obratiště, v metropolitním už ne. V metropolitním plánu je ale zas prodloužení do Řep. Kdo by si tak troufl vybudovat nové obratiště, které by za pár let [lol] bylo k ničemu?
Sobota, 01. dubna 2023 - 22:53:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1750
Registrován: 4-2019
Demon3:
"Co je tak nepochopitelnýho na tom, že by se v současnosti prováděná rekonstrukce smyčky, resp. úseku mezi vozovnou a smyčkou neprováděla teď, ale až v období před napojením trati na Dědinu, takže by nebyla třeba žádná další výluka ?
Ale důvod bude pravděpodobně v souvislosti s hlavní letovou sezónou..."
A co je tak nepochopitelného na tom, že se chce mít všechno na Evropské hotovo dřív, než začne doba největšího provozu? Z omezení Evropské na polovinu v létě by hlasitě nejásalo ani město, ani Praha 6, ani Letiště a ani Policie ČR. Nejspíš by to ani nepovolili. Po dodělání Evropské se pak můžou vrtat na Vlastině a Drnovské do aleluja, tam je provoz podstatně menší. Navíc Evropská není jenom letiště.
Neděle, 02. dubna 2023 - 07:32:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7520
Registrován: 7-2011
Dj_la_défense:
" Třeba kvůli uzavírání Evropský se to musí udělat teď, napadá mě kvůli příjezdu na letiště před letní sezónou. Nevim."
Demon3:
"Ale důvod bude pravděpodobně v souvislosti s hlavní letovou sezónou..."
No, na jednu stranu se obvykle všecko přes léto rozkope, s argumentací, že jsou beztak všichni pryč na dovolenejch, na druhou stranu ale jo, to by asi dávalo smysl. Jenom škoda, že se nějaký oficiální vysvětlemení nedá nikde zjistit.
Regpetrs
Neděle, 02. dubna 2023 - 15:32:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 894
Registrován: 2-2007
I v neděli se v Modranech pilně pracuje:
Neděle, 02. dubna 2023 - 16:55:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9625
Registrován: 2-2006
pdk:
"A co je tak nepochopitelného..."
Správně, nejlepší obranou je útok, co na tom, že přesně tohle píšu... [proud]
Každopádně reakce se týkala tvého nepochopení koordinace, kdy by nebyla nutná žádná druhá výluka.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 02. dubna 2023 - 20:34:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1752
Registrován: 4-2019
Demon3:
"Každopádně reakce se týkala tvého nepochopení koordinace, kdy by nebyla nutná žádná druhá výluka."
Podle současného postupu prací není žádný problém. Výluka bude jen jedna (ta současná) a práce na Evropské skončí co možná nejdřív. Jakékoli odložení prací na smyčce by situaci komplikovalo.
Neděle, 02. dubna 2023 - 21:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7521
Registrován: 7-2011
pdk:
" Jakékoli odložení prací na smyčce by situaci komplikovalo."
Jak by to situaci komplikovalo?
Neděle, 02. dubna 2023 - 21:37:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9628
Registrován: 2-2006
pdk:
"Podle současného postupu prací není žádný problém."
Pokud za problém nepovažuješ snížení nabídky od Červenýho vrchu, v případě ukončení 20 tam, nebo riziko nedodržení intervalu v případě využití obratu přes vozovnu nebo využití jedné koleje na Šárce dvěma linkami, tak asi fakt ne...
Ale všichni to prostě tak nevidí.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 02. dubna 2023 - 22:56:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1846
Registrován: 8-2020
OK. Tak já jsem žil v domnění, že výluka je kvůli napojení trati na Dědinu z Evropské ulice (a při dostavbě trati výluka potřeba nebude), a stejně tak se předělává Divoká Šárka. Je něco jinak?
Pondělí, 03. dubna 2023 - 01:06:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 12-2017
Není důvodem dnešních prací v DŠ předsednictví v Radě EU a způsob financování? Snad se mělo stavět už loni, ale to by nebylo rychlé spojení letiště-centrum. Čerpání z fondů EU je (bylo?) časově omezeno......
Petr_k
Pondělí, 03. dubna 2023 - 04:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13790
Registrován: 4-2003
Daarzyn67:
"stejně tak se předělává Divoká Šárka. Je něco jinak?"
Nic není jinak. Taky se dorekonstruovává ten kus trati, co byl kvůli budoucímu prodloužení vyjmut z generálky 2013, překopávka smyčky byla v plánu odzačátku.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Pondělí, 03. dubna 2023 - 08:03:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1754
Registrován: 4-2019
Bobik:
"pdk:
" Jakékoli odložení prací na smyčce by situaci komplikovalo."Jak by to situaci komplikovalo?"
Uzavření severního pásu Evropské by se přesunulo do období silnějšího provozu na ní.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 10:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7523
Registrován: 7-2011
pdk:
"Uzavření severního pásu Evropské by se přesunulo do období silnějšího provozu na ní."
Jo tohle, tomu bych rozuměl.
Ovšem na druhou stranu, jak už jsem psal, co ta "oblíbená" argumentace letních uzavírek, že je houby provoz? Osobně si tedy nemyslím, že je houby provoz a pokud je tomu tak, tak to vypadá, že to někomu "nahoře" došlo taky.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 10:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 4-2019
Bobik:
"Ovšem na druhou stranu, jak už jsem psal, co ta "oblíbená" argumentace letních uzavírek, že je houby provoz? Osobně si tedy nemyslím, že je houby provoz a pokud je tomu tak, tak to vypadá, že to někomu "nahoře" došlo taky."
Ona jaksi o letních prázdninách je podstatně menší frekvence cestujících v MHD (např. nejezdí školáci), ale zase roste počet aut na silnicích.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 10:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7524
Registrován: 7-2011
Menší frekvence cestujících taky moc není, školáky nahradí turisti. Jediné, co se změní, je místo a čas, turisti v létě neplní MHD před osmou ráno, ale později, kdy jí zase během roku neplní školáci, protože v tý době maj vyučování.