Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 09. 1. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 09. 1. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 06. ledna 2023 - 06:28:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9535
Registrován: 2-2006
krutak:
"Vždy se to nedělalo, dřív se jezdilo s lidma..."
Ono se to průběžně mění asi podle toho, jak jsou tyhle spoje propláceny objednavatelem.
Zatahoval jsem manipulačně do Hloubětína z Ledovce, pak se to na čas zrušilo, ale počítam že se za rok zase dočkáme... [jidlo]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pátek, 06. ledna 2023 - 11:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4033
Registrován: 4-2007
K tomu tématu, co jsem tu otevřel, ona je pravda, že jsem si zase neuvědomil, že 7 nemůže teď přes Knížecí, ale že jede rovně. Fakt je ten, jak psal 9001, že v tu chvíli mine Anděl a má dlouhej úsek bez zastávky mezi Křížovou a Bertramkou a to je nešikovné.
Pátek, 06. ledna 2023 - 12:22:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1111
Registrován: 3-2007
Přijde mi, že manipulačně jsou (hlavně) ty zátahy, jejichž trasa nevede kolem metra.
Vokovice!

Anvilia *2007
djst
Pátek, 06. ledna 2023 - 14:50:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 8-2014
Hlavně si musí řidič vyjíždějící/zatahující 7 na křižovatce Plzeňská x Radlická jít ručně přehodit výhybku. Což by mohlo u typů vozů, kde vystupuje dveřmi pro cestující, ponoukat cestující k výstupu do silnice mimo zastávku.


MARV: Teď nevím, co máte konkrétně na mysli, jaký že názor to obhajuji. Pokud jde o jízdu podle rozhledu, tak to je úplně jiný pojem než přednost v jízdě. Tramvaj může mít přednost v jízdě, ale pokud jí stojí něco v cestě (a neobjevilo se to tam náhle), musí před tím být schopna zastavit. Stejně jako když jedete autem a jste na hlavní, nemůžete to napálit do auta, které z jakéhokoli důvodu stojí v křižovatce, i když přijelo z vedlejší. Pokud by mělo být křížení TT se silnicí řešeno tak, aby tramvaj nemusela jet podle rozhledu, muselo by se jednat o železniční přejezd. A v pražských podmínkách by to s ohledem na dopravní moment znamenalo zcela jistě přejezd zabezpečený přejezdovým zabezpečovacím zařízením světelným se závorami.

Co se konkrétní situace u Polikliniky Modřany i Vltavské týká, tak těm požadavkům Policie naprosto rozumím. Nejde o princip toho, že by TRAM neměla mít přednost, to je tam přeci normálně zajištěno SSZ s preferencí. Jde o to, že pokud ten semafor fungovat nebude, je třeba upřednostnit bezpečnost před plynulostí provozu. Úhel křížení je dost nepříjemný a řidiči auta, které pojede v pravém pruhu, se může tramvaj hezky schovat za auto jedoucí (a dávající tramvaji z centra přednost) v levém pruhu. Bohužel neexistuje dopravní značka „máš přednost, ale dávej si pozor, jako kdybys ji neměl“*), takže zbývá jediné bezpečné řešení. Přednost tramvají by především měla být zajištěna tím, že ten semafor bude fungovat.

*) Na železnici podobný postup pro případ poruchy přejezdového zabezpečovacího zařízení existuje. Vlak musí před přejezdem houkat a od vzdálenosti 60 m před přejezdem až k přejezdu jet nejvýše rychlostí 10 km/h.
Pátek, 06. ledna 2023 - 14:59:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 8-2020
djst:
"Tramvaj může mít přednost v jízdě, ale pokud jí stojí něco v cestě (a neobjevilo se to tam náhle), musí před tím být schopna zastavit. Stejně jako když jedete autem a jste na hlavní, nemůžete to napálit do auta, které z jakéhokoli důvodu stojí v křižovatce, i když přijelo z vedlejší."
No jo, tohle se tu už řešilo (i v souvislosti, že si tramvaj "vynucuje přednost" (ne)). Ale v dost případech to prý policajty nezajímá, takže je dobře, že se řidiči chovají slušně.
djst
Pátek, 06. ledna 2023 - 16:02:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 8-2014
Ještě když to vezmeme podrobně, tak zatímco při vjíždění na tramvajový pás nesmí řidič ohrozit ani omezit tramvaj, tak na křižovatce, kde má tramvaj přednost, ji musejí dát přednost. Přitom tyto pojmy jsou vymezeny v § 2 zákona 361/2000 Sb. takto:
l) nesmět ohrozit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí,
m) nesmět omezit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nebylo nijak překáženo,
...
q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,
...
aa) tramvajový pás je část pozemní komunikace určená především pro provoz tramvají,


Čili to, co je povoleno při najíždění na koleje a co není, podstatně závisí na tom, zda jsou v daném místě koleje považovány za tramvajový pás.
Pátek, 06. ledna 2023 - 18:59:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7438
Registrován: 7-2011
djst:
"
Čili to, co je povoleno při najíždění na koleje a co není, podstatně závisí na tom, zda jsou v daném místě koleje považovány za tramvajový pás."
Ne. Tramvajový pás je to vždycky. Podstatné je, zdali jde o tramvajový pás zvýšený(snížený), nebo v úrovni vozovky. To pak upravuje § 13(2).
Pátek, 06. ledna 2023 - 19:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 8-2020
Bobik: No on by řidič neměl tramvaj omezit nikdy, když najíždí na tramvajový pás... akorát záko uděluje v jiných případech jiné povinnosti. Ale asi je jedno křižovatka (musí dát přednost) a druhé je jízda v jízdních pruzích (nesmí omezit tramvaj...)
Pátek, 06. ledna 2023 - 22:01:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 3-2018
Ale přátelé z kokpitu tramvajek - to máte obdobné i třeba na kříži na Strossmayeráku o víkendy, kdy jsou světla křižovatky po právu vypnuty. Typický příklad - tramvaj versus chodci. Ano, tramvaj sice na tom přechodu přednost má, ale zažil jsem bezmozka, jak vyzvonil starou babku o holi na přechodu, která už v tom přechodu byla, ještě než se tramvaj pohla ze zastávky. Tož se obávám, že v tomto případě má tramvaják spíš pokorně zastavit a nechat paní v klidu přejít, než na ní divoce zvonit a problikávat jí dálkovýma. Stejně si tím howno pomohl. A kdyby si v šoku tím babča ustlala, musel by ji jít - co by viník dávat první pomoc do příjezdu rychlé.. Tady bys to hochu ze Žižkaperku obávám se u soudu nevyhrál...
Pátek, 06. ledna 2023 - 22:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 3-2018
Totéž přechod u Bílé Labutě - trvale vypnutý, blikající oranž - i tam by sice teoreticky neměl chodec mít před tramvají přednost, ačkoliv v tento moment to není obyčejný přechod jako nekrytý světli - kde přes vozovku chodec vyčárovaný pás bíle má, přes TT nikoliv, dál pak přes vozovku ano. Tady ho má vyčárovaný zebrou i přes TT. I zde by myslím zranění, nebo nedej bůh smrťák šel za řidičem.
Pátek, 06. ledna 2023 - 22:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 8-2020
Těžko říct, ale nijak se necítím vinen, když si stoupnu na přechod, jede tramvaj, tak čekám na přechodu před tím tramvajovým pásem (Správně by stejně mi měl ten auťák zastavit i kdybych na přechodu ještě nebyl, a když stojí on, tak by měli i tramvaják).
Každopádně ano, chodec má skutečně povinnost dát přednost tramvaji. Vtipné však je, že pokud přechází mimo přechod, nesmí ostatní vozidla (pokud neodbočují) ani omezit. Takže vůči tramvaji má zas tu povinnost nižší, nebo co? [crazy]
Sobota, 07. ledna 2023 - 09:43:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7439
Registrován: 7-2011
Modřanskej:
"Ano, tramvaj sice na tom přechodu přednost má, ale zažil jsem bezmozka, jak vyzvonil starou babku o holi na přechodu, která už v tom přechodu byla..."
To je samozřejmě špatně. Chodec nesmí vstupovat na přechod, pokud se k němu blíží tramvaj (to je to tramvaj má přednost), ale pokud už tam je, pak mu musí být umožněno "dokončit manévr", tedy přejít (viz ten Štros, pokud tramvaj odbočuje za roh a na přechodu za rohem už jsou chodci).
Bohužel chaos v tom má fůra lidí a edukace mizerná.
Sobota, 07. ledna 2023 - 09:48:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7440
Registrován: 7-2011
Daarzyn67:
"Ale asi je jedno křižovatka (musí dát přednost) a druhé je jízda v jízdních pruzích (nesmí omezit tramvaj...)"
No, není. Tramvajový pás je něco jiného, než jízdní pruh, stejně jako je něco jiného dát přednost a neomezit. To neomezit vlastně znamená, že třeba při odbočování vlevo to nesmí postavit na koleje, i když v tu chvíli nikde žádná tramvaj není (a tedy není komu dávat přednost), pokud nemá jistotu, že z nich zmizí dřív, než se nějaká tramvaj stačí objevit (protože pak by jí omezil).
Sobota, 07. ledna 2023 - 10:06:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 10-2012
Nové hlášení v MHD
Sobota, 07. ledna 2023 - 18:30:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 8-2020
Bobik:
"Daarzyn67:
"Ale asi je jedno křižovatka (musí dát přednost) a druhé je jízda v jízdních pruzích (nesmí omezit tramvaj...)"No, není. Tramvajový pás je něco jiného, než jízdní pruh, stejně jako je něco jiného dát přednost a neomezit. To neomezit vlastně znamená, že třeba při odbočování vlevo to nesmí postavit na koleje, i když v tu chvíli nikde žádná tramvaj není (a tedy není komu dávat přednost), pokud nemá jistotu, že z nich zmizí dřív, než se nějaká tramvaj stačí objevit (protože pak by jí omezil)."
Právě, takže zákon je z tohoto ohledu někde nadbytečný, protože v jakékoli křižovatce (berme třeba nájezd/výjezd z vozovny), kde řidič musí přejet tramvajový pás, by ji dle striktního výkladu neměl omezit, a to i kdyby tam tramvaj měla značku "Dej přednost v jízdě".
Pawel
Sobota, 07. ledna 2023 - 19:16:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2516
Registrován: 5-2002
Nedávno se tu probírala TT NNŽ-Sídliště Jarov. Prošel jsem si materiály k EIA a dvojkolejný úsek (definitivní podoba) má mít 4 zastávky: Nový Žižkov, Nákladová, Malešická (pod ul. K Červenému dvoru, název mi připadá dost matoucí, ale to je teď asi jedno) a Pod Kapličkou (umístěnou jižně od Penny Marketu v blízkosti stejnojmenné ulice). Za touto zastávkou se koleje sbíhají a dále má být trať jednokolejná (provizorium do stavby Jarovské třídy), a to v délce 600 m. Na jednokolejném úseku má ležet zastávka Habrová (jižně od dnešní konečné busu). Zakončena je trať v zastávce Sídl. Jarov, která je plánována jako úvrať ve tvaru písmene Y, přičemž nástupiště má být umístěno mezi oběma koncovými kolejemi. Uvažuje se o provozu jedné linky včetně nočního provozu. Realizace 2025/26.

Omlouvám se, pokud to tu už zaznělo.
djst
Sobota, 07. ledna 2023 - 19:24:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 8-2014
Tramvajový pás je část pozemní komunikace určená především pro provoz tramvají.

Sotva za něj lze považovat koleje třeba v křižovatkách, kde slouží stejně tak i k tomu, aby tam jezdili ostatní účastníci silničního provozu. Nebo vede-li jízdní pruh zcela jednoznačně po tramvajových kolejích.

Jiný výklad nedává smysl. Třeba v Nuselské ulici vede ve směru z centra jízdní pruh po kolejích téměř v celé její délce. To by měl řidič auta před najetím na koleje u Synkáče vědět, zda neomezí tramvaj například stáním za jinou tramvají v zastávce Pod Jezerkou
Sobota, 07. ledna 2023 - 20:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7441
Registrován: 7-2011
djst:
"Tramvajový pás je část pozemní komunikace určená především pro provoz tramvají.

Sotva za něj lze považovat koleje třeba v křižovatkách, kde slouží stejně tak i k tomu, aby tam jezdili ostatní účastníci silničního provozu."
Nikoli. Vždycky je to tramvajový pás, úplně všude. Ta definice především znamená hlavně to, že na něj za určitých podmínek můžou vjíždět i ostatní.
djst:
"Jiný výklad nedává smysl. Třeba v Nuselské ulici vede ve směru z centra jízdní pruh po kolejích téměř v celé její délce. To by měl řidič auta před najetím na koleje u Synkáče vědět, zda neomezí tramvaj například stáním za jinou tramvají v zastávce Pod Jezerkou"
Ale nesmysl. Pokud je jízdní pruh veden po tramvajovém pásu, je to něco jiného, než když ho někdo přejíždí, nebo na něj najíždí. Jestliže už v tom jízdním pruhu po tram pásu jede a musí zastavit - viz ta Jezerka, třeba - pak se samozřejmě o žádné omezení nejedná.
Daarzyn67:
"Právě, takže zákon je z tohoto ohledu někde nadbytečný, protože v jakékoli křižovatce (berme třeba nájezd/výjezd z vozovny), kde řidič musí přejet tramvajový pás, by ji dle striktního výkladu neměl omezit, a to i kdyby tam tramvaj měla značku "Dej přednost v jízdě"."
No, není. To, že má tram někde značku dej přednost přece neznamená, že jí ti na hlavní můžou v souvislé koloně tábořit na kolejích. Právě aby k tomuhle nedocházelo, je zákon takový, jaký je. To samé křižovatky. Ano, kdyby se měl zákon dodržet, pak se na spoustě křižovatek prakticky nedá odbočit vlevo. Jenže to není chyba zákona, to je chyba nastavení křižovatky.
djst
Neděle, 08. ledna 2023 - 01:34:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 8-2014
Bobik: Vždyť si odporujete.
Jestliže už v tom jízdním pruhu po tram pásu jede a musí zastavit - viz ta Jezerka, třeba - pak se samozřejmě o žádné omezení nejedná.
kontra
To, že má tram někde značku dej přednost přece neznamená, že jí ti na hlavní můžou v souvislé koloně tábořit na kolejích.
Pokud jsou podle vás veškeré koleje vedoucí po pozemní komunikaci tramvajovým pásem, potom jde přeci o úplně stejnou situaci. Pokud na ty koleje najeli ve chvíli, kdy tam žádná tramvaj vidět nebyla. Nikde není psáno, že je rozdíl podle toho, jestli ty koleje vedou souběžně s jízdním pruhem nebo ho křižují pod jakýmkoli úhlem.

K vaší poslední větě asi tolik, že byste si měl § 22 odst. 3 zákona přečíst pozorně. Zastavení vozidla v křižovatce při odbočování vlevo je tam explicitně povoleno.
Neděle, 08. ledna 2023 - 01:47:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1610
Registrován: 8-2020
Myslím, že si neodporuje, ale spíš to bere podle logiky... které se v zákonu právě nedostává. Pokud nesmím omezit tramvaj tak by měla v podstatě mít všude absolutní přednost, což je kravina.

Ale při odbočování vlevo by mě zajímalo, kam až můžu zajet. Pokud třeba křižuji dvoupruh, ale auta se blíží jen v tom vzdálenější pruhu, můžu zablokovat ten bližší pruh (dle definice takové blokování není nedání přdnosti) ? Nicméně pokud bych chtěl si čekat na tramvajovém pásu, asi bych mohl mít opletacky s tím, že zdržuji tramvaj (nesmím najet na tramvajový pás pokud omezil tramvaj....)

Autem jsem ještě v takové situaci nejezdil, ale asi bych to bral podle toho, kolik lidí zdržím - pokud by to byl pruh rovně + doleva a tramvaj by nejela, asi bych to na ty koleje postavil, naopak pokud by to byl pouze odbočování pruh, asi bych si počkal.

V podstatě aplikují podobnou logiku jako v "můžu si na odbočení nalevo najet jako druhý" ? Zákon se dá vyložit více způsoby - já to dělám v pripade, že vím, že šipka doleva má ještě padnout, v opačném případě ne (ten vepředu může dlouho se rozjíždět a pak už začnou jezdit auta z kolmého směru).

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Neděle, 08. ledna 2023 - 15:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1001
Registrován: 4-2006
Ad NNŽ: Proč tam má být zase tolik zastávek? Lepší by bylo jen tohle:
Nový Žižkov (uprostřed nové zástavby)
Třebešín (pod ulicí K Červenému dvoru)
Vackov (u ulice Nad Kapličkou)
Sídliště Jarov

Vzdálenosti pak vycházejí 400-500 m, což je rozhodně lepší než navrhovaných 300-350 m. Zastávek má být v rámci rozumných mezí co nejmíň, ne co nejvíc.
I am the passenger, and I ride and I ride...
Neděle, 08. ledna 2023 - 15:20:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 1-2014
djst: Nechci již moc diskutovat, ale to že v Praze na rozdíl od zbytku republiky a možná celého světa, kde jezdí tramvaje, jsou ustanovení Vídeňské úmluvy brána dosti vágně. Viz třeba trať na Barrandov. Jsou zde přejezdy, které jsou označeny kříži, jak je známe ze železničních přejezdů, a pak nepochopitelně přijde přejezd, kde tramvaj musí dávat přednost. Pokud někdo jiný zavítal do jiných měst, tak nikde jinde nejsou tak rozporuplná značení, jako právě v Praze. Před nějakým časem jsem byl kupříkladu v Liberci, kde vede, nebo vedla TT docela nepřehledně a jediným opatřením pro tramvaje byla snížení vjezdové rychlosti pro tram na tomto místě. Když jsem o tom mluvil s místními odborníky na dopravu, tak jenom úsměv a řekli mi, vy to v té Praze máte trochu jinak, pochopitelně to mysleli ironicky. Také je všeobecně známo, že tram odbočující vpravo používající směrovky, nebo vlevo má přednost před ostatními vozidly. No právě na při vjezdu na Vltavskou, nebo k Holešovické tržnici, nějaký "odborník" rozhodl jinak. Rovněž v poslední době po rekonstrukci TT od Lihovaru na Zlíchov po přejetí nadjezdu nad železnicí opět je tam pro tram přikázáno dávat přednost. Tudíž zhoršení stavu. Je pravda, že jsou zde SSZ, ale když jsou vypnutá, tak je to řidiče tram docel šrumec, neb při odbočování nevidí pořádně souběžná vozidla. Skoro se divím, že tak nebylo postupováno i na Nádražní, nebo o každém úseku rozhodoval jiný odborník. Ta úvaha, ze které vychází ustanovení Vídeňské úmluvy, není samoúčelná. Bere v potaz rozlišnosti v provozu tram a ostatních vozidel. Provoz tram je brán podobně jako na železnici i s tím značením. Nakonec to má logiku, jeden tram vlak veze kolikrát více než 200 cestujících a je proto logické, že je v provozu zvýhodněn. To platí skoro všude, ale v v Praze, žel je tato skutečnost ze strany dopravních odborníků opomíjena. Zajímavé na tom všem je, že drtivá většina ostatních řidičů, se své přednosti v jízdě před tram vzdá. Možná, že vychází z jiné logiky věci, nežli ostatní tzv. odborníci na dopravu v Praze.
Neděle, 08. ledna 2023 - 15:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 8-2020
Zase pokud tramvaj "nedá přednost" autu, bude z toho maximálně skřípění brzd. Pokud auto nedá přednost tramvaji, je z toho často nehoda. Pokud jedou někde souběžně tak to není problém, ale asi bych nechtěl potkat tramvaj valící si to 30 km/h z Vozovny Hloubětín.
Neděle, 08. ledna 2023 - 15:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10541
Registrován: 9-2002
Nnnno... Nechat se sežvejkat tramvajkou ve svym vlastnim autě asi neni to ono.

Ale když už jste v tom odbočování... Taková Evropská a odbočení autem doleva je docela sranda. Buď se s autem postavim na koleje - a blokuju tramvaj, nebo ne - a blokuju ostatní auta za mnou. Vim, že ne na každý křižovatce se smí doleva, ale jak to do [zadnice] řešit tam, kde se to smí ?!

Dokud tramvaj stanicuje, tak o nic nejde. Ale v momentě, kdy zavře dveře, tak začnou zvonit jak o život...

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pawel
Neděle, 08. ledna 2023 - 16:03:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2517
Registrován: 5-2002
Mouser: Souhlas. Jen Nový Žižkov je náhrada NNŽ, doufám tedy, že současná zastávka NNŽ v Olšanské se bude rušit.

Pár věcí ještě:

- Kdyby za zastávkou Nad kapličkou byla úvrať a odstavná kolej, vešla by se na trať druhá linka, ideálně směr Želivského. Úvrať by se také hodila při budoucí výstavbě Jarovské třídy, kdy bude koncový úsek na Jarov mimo provoz.

- Zajímavé je také napojení trati: do Olšanské a směr Želivského. Oblouky směr Ohrada chybí, takže vypravování z ŽI nebo HL bude dost kostrbaté (leda přes smyčku Olš. hř.). Což je dost nevýhodné, když vezmeme v potaz, že sem budou muset jezdit hloubětínské KT8.
Neděle, 08. ledna 2023 - 16:04:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 8-2020
Kdyby se na semaforech dalo otáčet, pokud máte zelenou šipku doleva, bylo by to v pohodě. Ale asi nemají úředníci náladu řešit (podmíněně) kolizní směr "otáčení x doplňková šipka vpravo".
Neděle, 08. ledna 2023 - 17:11:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9536
Registrován: 2-2006
Agent:
"Buď se s autem postavim na koleje - a blokuju tramvaj, nebo ne - a blokuju ostatní auta za mnou."
Celá Evropská má minimálně dva pruhy, tak v čem je problém ? Pokud je tramvaj v zastávce před přejezdem nebo se k ní blíží, tak na tramvajovej pás najedu jen jsem-li si jistý, že na něm nezastavim.
Auta totiž narozdíl od tramvaje disponujou volantem, takže mě můžou objet.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 08. ledna 2023 - 17:13:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9537
Registrován: 2-2006
Tramvaj se na Koněvově ulici střetla s autem. Zranily se dvě ženy a dítě

Docela slušnej rozstřel, snad budou všichni OK.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
jentak
Neděle, 08. ledna 2023 - 17:21:18  
Neregistrovaný host
No ono, kdyby ti lidé za tím volantem aspoň přemýšleli, tak to auto taky stočí tak, aby ta tramvaj projela a přitom z toho jízdního pruhu byli pryč ... ale to bolí ... no.[proud][proud][proud]
Neděle, 08. ledna 2023 - 17:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9538
Registrován: 2-2006
jentak:
"No ono, kdyby ti lidé za tím volantem aspoň přemýšleli, tak to auto taky stočí tak, aby ta tramvaj projela a přitom z toho jízdního pruhu byli pryč ... "
To by si od nich ale očekával nějakou zkušenost, ohleduplnost a odhad. Kde by to vzali... [proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 08. ledna 2023 - 17:37:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10544
Registrován: 9-2002
Demon3:
"Agent:
"Buď se s autem postavim na koleje - a blokuju tramvaj, nebo ne - a blokuju ostatní auta za mnou."Celá Evropská má minimálně dva pruhy, tak v čem je problém ? Pokud je tramvaj v zastávce před přejezdem nebo se k ní blíží, tak na tramvajovej pás najedu jen jsem-li si jistý, že na něm nezastavim.
Auta totiž narozdíl od tramvaje disponujou volantem, takže mě můžou objet."

Problém je ten, že jich je tam nemálo.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 08. ledna 2023 - 18:18:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7442
Registrován: 7-2011
Agent:
" Buď se s autem postavim na koleje - a blokuju tramvaj, nebo ne - a blokuju ostatní auta za mnou."
Pokud je jízdní pruh rovně a doleva, pak ti, co jedou rovně s nějakým blokováním od odbočujících musí počítat. Navíc tohle proti zákonu není. Blokování tramvaje proti zákonu je.
Potud zákon. Ovšem pokud jedinec za volantem myslí a není úplný kopyto, tak jak tu už zmínili předřečníci, ve valné většině případů se to dá udělat tak, aby odbočující neblokoval nikoho.
Daarzyn67:
"Ale při odbočování vlevo by mě zajímalo, kam až můžu zajet."
Klidně tak daleko, dokud se nejedná o nedá přednosti. Tzn. u dvou pruhů klidně až do levýho, pokud v něm nic nejede. Jenže to by lidi museli znát zákon a chápat rozdíl mezi omezením, ohrožením a dáním přednosti. Bohužel tohle je třeba na tý Evropský zcela běžná věc - stanicující tramvaji najedou před čumák a na kolejích před ní táboří i přesto, že koleje v protisměru i levý pruh jsou naprosto volné. To potom naprosto chápu, že se někteří kolegové rozjíždí se zvonkem, protože ten trouba před nima je blokuje naprosto zbytečně a navíc má kam uhnout.
djst:
" Vždyť si odporujete."
A v čem? V zákoně se o tom neomezit mluví v případě najíždění, ne v případě, že se po tom tram pásu už jede.
Neděle, 08. ledna 2023 - 19:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10548
Registrován: 9-2002
Modelová situace:

V době, kdy vjedu na koleje, tak tramvaj stanicuje. Jelikož nejezdim v plechovce typu Fóbie, C3, A120 nebo Fiesta, tak moje auto má skoro 5m. Sorry, ale s něčim takovym zablokuju OBĚ koleje skoro spolehlivě. Takže pokud jsi stanicoval, tak nezvoň a čekej. V opačnym případě jde o porušení přednosti - já tam vjel v době, kdy se ta přednost NEVYŽADUJE, bo tramvaj STANICUJE (nejede) a JÁ čekám, až se vypakuje všechno z protisměru.


(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
djst
Neděle, 08. ledna 2023 - 19:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1079
Registrován: 8-2014
MARV: Když už se odvoláváte na Vídeňskou úmluvu, račte si povšimnout, že v článku 5 stanovuje přednost pokynů dopravních značek před obecnými pravidly. Úplně stejně jako náš 361/2000 Sb. Ještě jednou: jejím účelem je sjednotit pravidla silničního provozu, nikoli stanovovat závazné pokyny pro dopravní inženýry.
Pokud jde o uváděný příklad Liberce, pak i tam existuje řada míst, kde je to řešeno úplně stejně jako v Praze, čili v případě nefunkčnosti SZZ má tramvaj dát přednost autům. Například ulice Lípová, dále z obou stran zastávky Šaldovo náměstí, nebo třeba pod zastávkou Horní Hanychov, kde má tramvaj z obou stran dokonce stopku. Evidentně tedy nezáleží na městě, ale na uspořádání konkrétního místa. Důvody, proč nakonec dostane tramvaj značku Dej přednost v jízdě, mohou být například následující:
a) Hrozí, že se tramvaj řidiči schová do slepého úhlu, případně za vozidlo jedoucí v sousedním pruhu. To hrozí právě na té Vltavské nebo Poliklinice Modřany, protože trať je od vozovky o něco odsazena. Naopak třeba u Přístaviště nebo u vjezdu do smyčky Bílá Hora toto problém není, proto taky má tramvaj přednost.
b) Křížení je v křižovatce. Při označení tramvajové trati jako hlavní by musela být silnice označena jako vedlejší. Jenže tam jsou další vedlejší a mezi nimi vzájemně by tedy platily přednosti zprava a přednosti při odbočování vlevo. Což by vzhledem mohlo vést ke zmatkům a nehodám, mimo to by se úplně vytratil význam značení silnic jako hlavní a vedlejší.
Současně k sobě umístit značky Hlavní pozemní komunikace, Tvar křižovatky a Dej přednost v jízdě tramvaji nelze, protože by si odporovaly.
c) Rozhledové poměry pro řidiče aut s ohledem na možnou rychlost tramvaje. To je problém například u toho přemostění u Lihovaru. Tramvaj jedoucí od Zlíchova to tam může před příjezdem do zatáčky mastit 50 km/h. I kdyby jel řidič auta od Lihovaru opatrně a žádnou tramvaj v protisměru neviděl, může ta tramvaj přijet dřív než auto opustí křížení. (Pokud by auto navíc odbočovalo doprava do ulice Ke Sklárně a pouštělo chodce na přechodu, tak je to téměř jisté...) Být to železniční přejezd bez zabezpečovacího zařízení, tak tam určitě ten vlak nemá traťovou rychlost 50 km/h. Tramvaj od Zlíchova by tedy určitě nemohla jet tak rychle. Omezovat jí rychlost je nesmysl, protože normálně semafor funguje. Potom se to dá vyřešit už akorát tak, že tramvaj má dávat přednost.
(Na daném místě by samozřejmě hodně pomohlo vykácet pár náletových dřevin, ale to je jiný boj.)

Je to prosté. Pokud existuje důvod, proč by přednost tramvají vytvářela vysoce nebezpečné situace, tak tam ta přednost prostě být nemůže. Bezpečnost má vždy přednost před plynulostí čehokoli. Od toho je tam nakonec to SSZ. Nakonec i pro ty tramvaje bude lepší, když si možná někdy chvilku počkají, než aby měly nehodu.

Zajímavé na tom všem je, že drtivá většina ostatních řidičů, se své přednosti v jízdě před tram vzdá. Možná, že vychází z jiné logiky věci, nežli ostatní tzv. odborníci na dopravu v Praze.
Osobně tramvaje také většinou pouštím, ale možná je to tím, že řádově častěji sedím v té tramvaji než za volantem v Praze. A jistě i další řidiči, ale neviděl bych to obecně tak růžově. Moje domněnka je, že existuje velmi rozšířená fáma, že tramvaj má vždy přednost, a tou se řidiči řídí. Ze svého pohledu se tak nevzdávají přednosti dobrovolně.



Daarzyn67:
"Kdyby se na semaforech dalo otáčet, pokud máte zelenou šipku doleva, bylo by to v pohodě. Ale asi nemají úředníci náladu řešit (podmíněně) kolizní směr "otáčení x doplňková šipka vpravo"."
Nebo taky polovina přechodu přes vozovku v opačném směru. Ale proč otáčení?
Neděle, 08. ledna 2023 - 19:31:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1615
Registrován: 8-2020
K bodu c): Pokud si to tam tramvaj mastí 50 km/h , pak už musí počítat s tím, že v křižovatce může někdo stát (jízdu na dohled jsme resili). Naopak pokud řidič pusti chodce a nemuze pokracovat dál (situace se změní, než chodec odejde), pak by mu mělo být umožněno opustit křižovatku.

Ohledně hlavní a vedlejší, naprosto souhlasím že by měly být jen dvě úrovně přednosti, pokud jde o různé komunikace.

Pouštět chodce při otáčení není problém (pokud odbočuju vlevo, chodci můžou pořád docházet na přechodu, ty taky musím pustit). Problém je jenom v tom, že řidiči berou doplňkovou šipku jako absolutní volno (onehdy mě překvapil řidič, který se otáčel, ale byl víkend...). Edit: proč otáčet? Nápad byl, že řidič, který nemůže odbočit vlevo, by se mohl otočit na vzdálenější křižovatce a odbočit vpravo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
djst
Neděle, 08. ledna 2023 - 19:49:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1080
Registrován: 8-2014
Jinak také existují místa, kde se při odbočování vlevo na ty koleje najet stejně musí, protože jinak nelze zjistit, jestli je z protisměru volno. Třeba při odbočování z Českomoravské do ulice Na Harfě. Přes to mléčné sklo zábradlí na zastávce není nic vidět.

Bobik:
"Tzn. u dvou pruhů klidně až do levýho, pokud v něm nic nejede. Jenže to by lidi museli znát zákon a chápat rozdíl mezi omezením, ohrožením a dáním přednosti."
V zásadě ano, ale je to dost odvážné. Pokud auto v pravém pruhu v tu chvíli začne přejíždět do levého, tak už to nedání přednosti je. On nic neporuší. A i kdyby tam najel až dlouho potom, co v tom pruhu stojíte, tak je stejně velká pravděpodobnost, že budete označen za viníka, pokud nedokážete opak.
Bobik:
"A v čem? V zákoně se o tom neomezit mluví v případě najíždění, ne v případě, že se po tom tram pásu už jede."
S tím bych souhlasil, ale poslední část vašeho příspěvku 7441 jsem pochopil jinak. Jaký je rozdíl, když zastavíte vozidlo někde u té Jezerky, nebo na kolejích na výjezdu z Vozovny Motol? Křižovatka není ani jedno.

A konečně, pokud nesmím při najíždění na tramvajový pás omezit tramvaj a pokud jsou tramvajový pás veškeré tramvajové koleje na pozemní komunikaci, jak tvrdíte, tak proč zákon navíc říká, že při odbočování vlevo musím dát přednost tramvajím v obou směrech? Nebylo by to redundantní?

Daarzyn67:
"K bodu c): Pokud si to tam tramvaj mastí 50 km/h , pak už musí počítat s tím, že v křižovatce může někdo stát (jízdu na dohled jsme resili)."
Což o to, do křižovatky je vidět dobře z obou stran. Ale kousek za křižovatku už ne. Problém je vyklizovací doba. Tramvaják vidí volnou křižovatku, za ní už moc ne, ale mastí si to tak, aby stačil zastavit na rozhled. (Že je tam výhybka na Dvorecký most teď ignorujme.) Ve stejnou chvíli řidič před křižovatkou ještě tramvaj nevidí, rozhodne se tedy přejet koleje. Za dvě sekundy už se oba navzájem můžou vidět, jenomže to už je auto tak blízko, že před křížením zastavit nedokáže. Tramvaj taky ne. Teď už záleží jen na tom, jestli odtamtud stihne auto včas vypadnout. No a pokud auto odbočuje doprava k výtopně, tak se řidič může koukat tím směrem a tramvaje si pak ani všimnout nemusí. Jedou vlastně skoro proti sobě, takže jejich rychlosti se sčítají.
Daarzyn67:
"Pouštět chodce při otáčení není problém (pokud odbočuju vlevo, chodci můžou pořád docházet na přechodu, ty taky musím pustit). Problém je jenom v tom, že řidiči berou doplňkovou šipku jako absolutní volno (onehdy mě překvapil řidič, který se otáčel, ale byl víkend...)."
Jenomže při odbočování vlevo to běžně není šipka doplňková. Buďto jsou tam rovnou směrové signály, nebo je tam šipka vyklizovací (Signál pro opuštění křižovatky). A obojí to „absolutní volno“ znamenají. Když se rozsvítí vyklizovací šipka, tak chodci přes ulici, kam odbočuji, už mají dávno červenou.
Daarzyn67:
"Edit: proč otáčet? Nápad byl, že řidič, který nemůže odbočit vlevo, by se mohl otočit na vzdálenější křižovatce a odbočit vpravo."
No a nedávám snad při otáčení úplně ty stejné přednosti jako při odbočování vlevo (s výjimkou těch chodců)?
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1616
Registrován: 8-2020
djst:
"No a nedávám snad při otáčení úplně ty stejné přednosti jako při odbočování vlevo (s výjimkou těch chodců)?"
Proto bych si dojel až k semaforu, kde zřejmě bude vyklizovací nebo směrová šipka. A tam jsem zmiňoval, že je škoda, že se na semaforu nedá otáčet (a tedy jak je vidět, zákon to má vyřešeno, jenom by doplňková šipka od řidičů, co čekají vlevo a mají červenou, musela být podmíněně kolizní). Omlouvám se, jestli to tady v té záplavě komentářů nějak zaniklo.
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9539
Registrován: 2-2006
Agent:
"Problém je ten, že jich je tam nemálo."
Koho je tam nemálo a jak to souvisí s předností v jízdě ?
Agent:
"...moje auto má skoro 5m. Sorry, ale s něčim takovym zablokuju OBĚ koleje skoro spolehlivě..."
Sorry, ale i tvoje auto se tam spolehlivě vejde, prostě nemáš odhad. Opakovaně ověřeno.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:18:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9540
Registrován: 2-2006
djst:
"A i kdyby tam najel až dlouho potom, co v tom pruhu stojíte, tak je stejně velká pravděpodobnost, že budete označen za viníka, pokud nedokážete opak."
Jste si vědom toho, že v jednom případě obhajujete nedání přednosti jakousi "nutností tam vjet", viz první odstavec příspěvku 1080 a v druhém případě se bojíte vyklidit prostor, ve kterém nemáte co pohledávat, protože byste mohl být označen za viníka, pokud vás trefí ten, co před vámi musí bezpečně zastavit, viz druhý odstavec příspěvku 1075 ?
Trochu se do toho zamotáváte...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 08. ledna 2023 - 20:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10551
Registrován: 9-2002
Demon3:
"Koho je tam nemálo a jak to souvisí s předností v jízdě ?
Agent:
"...moje auto má skoro 5m. Sorry, ale s něčim takovym zablokuju OBĚ koleje skoro spolehlivě..."Sorry, ale i tvoje auto se tam spolehlivě vejde, prostě nemáš odhad. Opakovaně ověřeno."

Tak eště jednou a polopaticky... Tramvaják má jasně dáno, kam se eště vejde. Já to odhaduju, jak správně píšeš. A jestli zazdim jednu nebo obě koleje neni relevantní, protože v době, kdy ty stanicuješ, nemáš na nějakou přednost nárok - já tam byl dřív. A postavil jsem to přes koleje z důvodu plynulosti dopravy, nikoli z důvodu bezpečnosti - i když to spolu kupodivu souvisí, byť asi jen okrajově. No a jelikož v protisměru se to hrne v obou pruzích, tak nemám moc místa na vyklizení tvojí koleje - fakt se nenchám zprava rozmlátit od auta, jehož řidič si nedává pozor. Ty autaře v tom protisměru taky nesmim omezit - a oni tam taky byli dřív, než já.

Ona je celkově chyba, že na mnoha místech chybí pruh "jen doleva" - ale to je na jinou debatu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 08. ledna 2023 - 21:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1617
Registrován: 8-2020
Proto, pokud to v takových lokacích znám, dávám dost zavčasu ten blinkr doleva, ať ostatní řidiči ví, že se mají klidit do pravého ("rychlejšího [wink]) pruhu.
Neděle, 08. ledna 2023 - 22:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9541
Registrován: 2-2006
Agent:
"A jestli zazdim jednu nebo obě koleje neni relevantní, protože v době, kdy ty stanicuješ, nemáš na nějakou přednost nárok - já tam byl dřív. A postavil jsem to přes koleje z důvodu plynulosti dopravy, nikoli z důvodu bezpečnosti"
Jasný, už jsem to pochopil.
Tobě je buřt, že porušuješ zákon a to nejen proto žes tam vjel, ale ještě úmyslně odmítáš uhnout, čím bys svůj přestupek trochu zmírnil, takže se navíc v tom porušování rochníš.
Tak snad jsi se sebou spokojen.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Neděle, 08. ledna 2023 - 23:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1619
Registrován: 8-2020
Agent:
"Ty autaře v tom protisměru taky nesmim omezit - a oni tam taky byli dřív, než já."
Tak omezit můžeš (tramvaj bys taky omezit neměl, ale asi se nepočítá omezení v případě, že tramvaj nebyla v dohledu)... Opět opakuji že nejlepší je se řídit tím, kolik lidí reálně zdržím.
djst
Neděle, 08. ledna 2023 - 23:34:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1081
Registrován: 8-2014
Demon3:
"Jste si vědom toho, že v jednom případě obhajujete nedání přednosti jakousi "nutností tam vjet", viz první odstavec příspěvku 1080 a v druhém případě se bojíte vyklidit prostor, ve kterém nemáte co pohledávat, protože byste mohl být označen za viníka, pokud vás trefí ten, co před vámi musí bezpečně zastavit, viz druhý odstavec příspěvku 1075 ?
Trochu se do toho zamotáváte..."
Jaké nedání přednosti? Neobhajuji žádné nedání přednosti. Pouze konstatuji, že ne vždy je možné vyhodnotit, zda mohu bezpečně odbočit vlevo, ještě před najetím na tramvajové koleje. To, že předtím mám dát přednost tramvajím v obou směrech stojí v zákoně a já to nezpochybňuji. V daném prostoru mám zcela jistě co pohledávat, protože odbočuji vlevo. Nedání přednosti by naopak bylo, pokud by se nějaké auto z protisměru rozhodlo přejet z pravého do levého pruhu a já bych mu tam v tu chvíli vjel tak, že by musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy (rozuměj rychle se vrátit do pravého pruhu nebo výrazněji šlápnout na brzdu).

Demon3:
"Jasný, už jsem to pochopil.
Tobě je buřt, že porušuješ zákon a to nejen proto žes tam vjel, ale ještě úmyslně odmítáš uhnout, čím bys svůj přestupek trochu zmírnil, takže se navíc v tom porušování rochníš.
Tak snad jsi se sebou spokojen."
V čem přesně jde o porušení zákona?
Pondělí, 09. ledna 2023 - 06:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9542
Registrován: 2-2006
Vždyť už to tu opakovaně padlo - § 13 odst. 2 Při vjíždění na tramvajový pás nesmí řidič ohrozit ani omezit v jízdě tramvaj. -> § 2 m) nesmět omezit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nebylo nijak překáženo -> § 21 odst. 3 Před odbočováním vlevo se musí zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro jeho směr jízdy.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 09. ledna 2023 - 07:30:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7445
Registrován: 7-2011
djst:
"Jaký je rozdíl, když zastavíte vozidlo někde u té Jezerky, nebo na kolejích na výjezdu z Vozovny Motol? Křižovatka není ani jedno."
No, zákon stanoví, že řidič nesmí omezit tramvaj při vjíždění na tram pás. Zákon je obecný, to už ze své podstaty a v tomto konkrétním případě je sepsán tak, aby preferoval hromadnou dopravu před tou individuální (v tom spočívá jeho smysl). U té Jezerky se jedná o souvislý proud vozidel v jízdním pruhu vedeném po tram. pásu. A protože ta vozidla už na tom tram. pásu jsou, jedou po něm v tam vedeném pruhu, nejedná se tedy o vjíždění, čímž pádem nedochází (ani nemůže) k omezení. U voz. Motol se jedná o vjíždění na tram. pás v příčném směru (defakto jeho přejíždění), tam žádný jízdní pruh po tram. pásu veden není a proto, pokud by tam někdo zastavil, by se v tomhle případě jednalo o omezení, jelikož by ten tram pás blokoval (a takové jednání by bylo proti smyslu zákona).
djst:
"Jinak také existují místa, kde se při odbočování vlevo na ty koleje najet stejně musí, protože jinak nelze zjistit, jestli je z protisměru volno."
Ano, existují. A není jich málo, bohužel. Ovšem to není chyba zákona, to je chyba místní úpravy či fyzického stavu křižovatky, nebo jejího nastavení. V těchto podmínkách by buď nemělo být odbočení povoleno, nebo by měl být samostatný odbočovací signál. Protože tyhle situace vlastně nutí řidiče k tomu, aby porušovali zákon. Což je rozhodně špatně a bezpečnost provozu kdesi pláče.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 08:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10554
Registrován: 9-2002
Daarzyn67:
"Agent:
"Ty autaře v tom protisměru taky nesmim omezit - a oni tam taky byli dřív, než já."Tak omezit můžeš (tramvaj bys taky omezit neměl, ale asi se nepočítá omezení v případě, že tramvaj nebyla v dohledu)... "

nebo stojí.

Jak se dává přednost stojícímu vozidlu ? - Nijak.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 09:31:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1620
Registrován: 8-2020
Já si myslím, že pokud je tam ta tramvaj dostatečně vidět, tak se to pořád počítá jako omezení (A tedy zakazane). Pokud ji nikde nevidím, tak asi se tam najet dá. Jinak pro tramvajový pás platí podobná pravidla jako pro vyhrazený jízdní pruh (u VJP je to přímo v zákoně), takže si rozmyslete, jak byste postupovali v případě, že by třeba nalevo byl buspruh.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 09:48:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10555
Registrován: 9-2002
Stejně.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 11:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9543
Registrován: 2-2006
Agent:
"Jak se dává přednost stojícímu vozidlu ? - Nijak."
Pořád se točíš na přednosti, ale máš povinnost danou zákonem jako "nesmět omezit" a tím že vjedeš před tramvaj a zastavíš, tak ji omezíš v jízdě, tj. dopustil jsi se porušení zákona.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 09. ledna 2023 - 12:40:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10556
Registrován: 9-2002
Vy se tady furt točíte na tom, že musim dávat přednost stojícímu vozidlu. A to je trochu nesmysl už ze svý definice. Já to tak nedělám proto, že chci, ale taky nechci zdržovat a dělat zácpu za mnou.

Když vidim, že zavíráš dveře, tak samosebou zastavim a pustim tě - to je relativně malý zdržení pro všechny zúčastněný. Ale fakt to nebudu dělat ve chvíli, kdy máš otevřeno a budeš třeba eště půl minuty stanicovat. Před tramvaj, co stanicuje v protisměru se stavět nechci, protože nevidim pohyb na zastávce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
djst
Pondělí, 09. ledna 2023 - 12:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1082
Registrován: 8-2014
Demon3:
"Vždyť už to tu opakovaně padlo - § 13 odst. 2 Při vjíždění na tramvajový pás nesmí řidič ohrozit ani omezit v jízdě tramvaj. -> § 2 m) nesmět omezit znamená povinnost počínat si tak, aby jinému účastníku provozu na pozemních komunikacích nebylo nijak překáženo -> § 21 odst. 3 Před odbočováním vlevo se musí zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro jeho směr jízdy."
Demon3:
"Pořád se točíš na přednosti, ale máš povinnost danou zákonem jako "nesmět omezit" a tím že vjedeš před tramvaj a zastavíš, tak ji omezíš v jízdě, tj. dopustil jsi se porušení zákona."
Nelze posuzovat jedno ustanovení odděleně, ale pouze v kontextu ostatních ustanovení. Upozorňuji především na:

§ 21

(5) Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty.

(6) Řidič odbočující vpravo musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen, a cyklistům jedoucím v jízdním pruhu pro cyklisty. Tam, kde je povolena jízda podél tramvaje vlevo, musí dát přednost v jízdě i tramvaji.

(7) Tramvaj, která při odbočování nebo jiné změně směru jízdy křižuje směr jízdy vozidla jedoucího po její pravé nebo levé straně a dává znamení o změně směru jízdy, má přednost v jízdě.


Pokud by univerzálně platilo, že ostatní vozidla nikdy nesmějí omezit tramvaj, jak tvrdíte, potom by byla tato ustanovení minimálně zbytečná, spíše by byla v rozporu, protože by byla po řidičích požadována dvě různá řešení dopravní situace současně. Podobný konflikt nastane, pokud tramvaj vyjíždí z místa ležícího mimo pozemní komunikaci. Tramvaj by měla dát přednost autům (§ 23), ale zároveň by ji auta nesměla omezit?
Z toho lze vyvodit, že tyto konkrétní situace při odbočování jsou řešeny explicitně ve výše citovaném § 21 a obecné ustanovení o vjíždění na tramvajový pás se nepoužije.

Napadá mě jediná situace při odbočování, která není jinak explicitně řešena, a tudíž bude platit to, že se tramvaj nesmí omezit – pokud odbočuji na druhou stranu, než jsou koleje, ale musím si nadjet tak, že zasáhnu do kolejí.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 13:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10557
Registrován: 9-2002
No právě... Jak můžu omezovat v jízdě něco, co nejede ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 13:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1622
Registrován: 8-2020
Vzhledem k těmto názorům je značka "Dej přednost v jízdě tramvaji" je vlastně pouze upozorněním, neboť tramvaj má "přednost" právě obecně ve většině situacích. Pokud je třeba jízdí pruh uzavřený a musí se najet na koleje, postačila by pro upozornění výstražná značka tramvaje. Nedejbože aby si nějaký vidlák vyložil značku jako "je tam dodatková tabulka tramvaj, já tramvaj nejsem, tak mě to nezajímá" [wink]

Agent: Omezení to je, ale asi záleží, jak dlouho to platí. Pokud někdo se blbě postaví na parkovišti, že nesmím vyjet, tak mě taky "omezuje", ne? Já bych se jen držel toho, že pokud je v zákoně uvedeno "nesmí omezit tramvaj", tak je tím asi myšlena nějaká konkrétní. Pokud ji ale na kolejích ještě nevidím (a nemůžu vidět), tak najetím na koleje nic neporušuji.

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Pondělí, 09. ledna 2023 - 14:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10558
Registrován: 9-2002
Daarzyn67:
"Omezení to je, ale asi záleží, jak dlouho to platí. Pokud někdo se blbě postaví na parkovišti, že nesmím vyjet, tak mě taky "omezuje", ne? "

To sice ano, ale jsou to dvě různý a rozdílný situace.

Kolikrát se mi stalo, že jsem to postavil na koleje tak, jak jsem to dělal vždycky (tak, jak se to ševcům nelíbí) a mezitim v rovnym směru padla červená...

A abych tady nekydal jen špínu, tak ne uplně každej tramvaják v takový situaci zvoní jak o život. To auto stejně odjede a zvonkem to většinou moc urychlit nelze.

Něco jinýho by bylo, pokud neni v dohledu tramvaj v protisměru - pak si zajedu - pokud to jde - o kus dál.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 15:13:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7446
Registrován: 7-2011
Agent:
" Jak můžu omezovat v jízdě něco, co nejede ?"
No, třeba tím, že to díky tomu, že tam stojíš ani jet nemůže, ač by jinak mohlo?
Pondělí, 09. ledna 2023 - 15:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1623
Registrován: 8-2020
No jak přijde tramvaják zezadu, asi bych se posunul do protisměru [happy]
Pondělí, 09. ledna 2023 - 16:10:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10559
Registrován: 9-2002
S váma je fakt zbytečný o tomhle debatovat. Opakovat po třetí už to nebudu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 09. ledna 2023 - 16:49:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9544
Registrován: 2-2006
Hele opakovat to fakt nemusíš, svou neznalost zákona jsi prokázal dostatečně.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Pondělí, 09. ledna 2023 - 17:21:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10560
Registrován: 9-2002
Ano, soudruhu řediteli...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.