Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 21. 12. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 21. 12. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 18. prosince 2022 - 21:16:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15279
Registrován: 5-2004
jeste z budapesti t5c5
Neděle, 18. prosince 2022 - 22:03:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10480
Registrován: 9-2002
10 minut na LVH je nesmysl i pro metro. Kdy už to konečně pochopíte...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 18. prosince 2022 - 22:40:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5029
Registrován: 12-2007
No dostal jsem se k počítači až za den, a hned tolik příspěvků.

Rozhodně prodloužení trasy metra A od Dejvické k Nádraží Veleslavín nebyla žádná chyba, protože ta trať pomohla zmírnit neúnosnou dopravu na Kulaťáku a v Evropské.

Pokud by se měla stavět dvoukolejná elektrizovaná trať mezi Dejvicemi a Veleslavínem po povrchu, tak je podle mne nutné vyřešit všechny úrovňové přechody nebo přejezdy. Jednalo by se o novou stavbu, a těžko by nějaký stavební úřad odsouhlasit tyto úrovňové přechody nebo přejezdy, na této vysoce frekventované trati, jestliže se Správa železnic snaží odstranit všechny úrovňové přejezdy na frekventovaných tratích, např. u Chuchle.

Výstavba jednokolejné tratě mezi letištěm a Veleslavínem nemá prakticky žádný smysl. Těžko by se někdy nahradily náklady na její výstavbu, nemohla by být moc využita pro terminál a parkoviště na Dlouhé Míli, takže asi by bylo lepší na letiště v takovém případě tam zavést trolejbusy, a popř. prodloužit tramvajovou trať.
Pondělí, 19. prosince 2022 - 05:34:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2732
Registrován: 8-2017
djst: Na sever od trasy 125 je těch cílů, pro něž by byl bus přes Dvorecký most atraktivní, pořád dost.

K Buštěhradce: Myslíte, že v Praze politicky prodáte upgrade trati, která bude sloužit jenom Kladnu a pražákům k ničemu nebude? Protože právě to bylo účelem toho přílepku v podobě letiště.
Pondělí, 19. prosince 2022 - 06:32:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14683
Registrován: 4-2003
M250.0:Tak to jsi velkej optimista.

Nikoliv, jsem naopak realista. Stačí si uvědomit, že s prostou elektrizací se zachová původní stopa trati a nepůjde se mimo pozemky Správy železnic. Ale i pokud by toto měl být nepřekonatelný problém, který ovšem vidím spíš v nezájmu Správy železnic vydat peníze na stavbu, která by mohla být v budoucnu odstraněna. Takže nastoupí ke slovu elektrické jednotky s doplněnými akumulátory, aby neelektrizovaný úsek úsek Výstaviště -Ruzyně mohly bez potíží překonat.


Myslíte, že v Praze politicky prodáte upgrade trati, která bude sloužit jenom Kladnu a pražákům k ničemu nebude? Protože právě to bylo účelem toho přílepku v podobě letiště.

Po modernizaci úseku Kladno - Ruzyně se už Pražáků nikdo na nic ptát nebude [nene].


djst:Oproti tomu v případě realizace železnice na letiště a terminálu Dlouhá Míle by se asi těžko povedlo omezit provoz metra v úseku Dejvická – Nemocnice Motol, kde by vozilo vzduch, neboť většina cestujících, kteří dnes přijíždějí na Veleslavín, by jezdila do centra/na přestup na B/C vlakem. Vždyť se tam nakonec rušilo i pásmování z Petřin do Motola.


Nakonec se dojde k tomu, že se protáhne trasa A až na letiště a jako předskokan bude asi sloužit tramvajová trať. Úchylárnu v podobě trolejbusu radši nepočítám.

Agent:10 minut na LVH je nesmysl i pro metro. Kdy už to konečně pochopíte...

Těch pár metrů z Dlouhé Míle na letiště opravdu není problém [nene].
jentak
Pondělí, 19. prosince 2022 - 07:24:25  
Neregistrovaný host
Metro A: nad Dejvickou je politický hrobeček Béma a Jančíka, kdy úhyb do Motola je jen důsledek toho, aby Bém měl podporu Prahy 5 a dokázal to prosadit a shodit "rychlodráhu".
drobné nedostatky:
nesmyslně dlouhý bezstaniční úsek k Bořislavce (ústupek komerčnímu subjektu Bořislavka)
metro neobsluhuje Sídliště Červený Vrch
stanice Nádraží Veleslavín zabila optimální obsluhu sídliště Petřiny a ke všemu je opět v místě téměř nikoho. Dále bude krásné prozření, až Dědina zjistí, že z tramvaje se na metro musí přes silnici a pochodem trvajícím cca 5 minut (takže hodně lidí bude jezdit až na Bořislavku).
vynechání stanice Vypich
nato, že stanice Nemocnice Motol je povrchová, tak ani jeden z přestupů se nepovedl "bez schodů", všichni musí podchodem. A to ani nemluvě, že "dospělá" nemocnice zůstala napojena přechodem, který v daném místě způsobuje každodenní zácpy.
Takže metro VA a přidružená dopravní architektura je ukázka toho, jak by se do dělat nemělo.
Pokud někdo chce ulevit Kulaťáku, má postavit podchod, aby se z metra dalo dostat i do "východních" a "severních" Dejvic jinak, než zastavením veškeré dopravy.
Pondělí, 19. prosince 2022 - 08:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14687
Registrován: 4-2003
jentak: Metro A nad Dejvickou je politický hrobeček Béma a Jančíka, kdy úhyb do Motola je jen důsledek toho, aby Bém měl podporu Prahy 5 a dokázal to prosadit a shodit "rychlodráhu".

Víme a známe [proud].


drobné nedostatky:

Můžeš je začít odstraňovat, když to jsou drobné nedostatky. A klidně můžeš ve svém volném čase a za své [biggrin].

Já bych je tedy odstraňovat nechtěl, protože podle mého názoru jsou neodstranitelné [nene].
Pondělí, 19. prosince 2022 - 10:57:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1671
Registrován: 4-2019
jentak:
"až Dědina zjistí, že z tramvaje se na metro musí přes silnici a pochodem trvajícím cca 5 minut (takže hodně lidí bude jezdit až na Bořislavku)."
Musím sice přes silnici, ale v tu chvíli mám u nosu výtah přímo až na peron (což na V.A je unikát).
Jef
Pondělí, 19. prosince 2022 - 11:16:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6342
Registrován: 5-2002
No, ty "drobné nedostatky", něco na tom jistě je, ale je to trochu účelově vyhrocené - ústupek komerčnímu subjektu bylo hlavně pojmenování Bořislavka o stanici dál, než kde Bořislavka byla[lame]. Mezistaniční úsek od Dejvické je hodně dlouhý, ale kde by tam měla být stanice navíc? Na Hadovce, kde nic moc není? Na "klasické Bořislavce", kde by mohly končit autobusy, ale od Nebušic a z příměsta by to bylo ještě jednu zastávku podél tramvaje? Ano, mohla by pak být stanice Červený vrch víc uprostřed sídliště, což by jistě bylo výhodné pro hodně lidí, tomu rozumím.
Ale stanice Nádraží Veleslavín podle mě není nijak nelogicky umístěná - je přímo na křižovatce k Novým Vokovicím i Veleslavínu, zástavba tam je, no a ještě to nádraží [wink], jen je to holt už trochu mimo to sídliště Červený Vrch. V zóně nikoho by byla v případě, že by byla kdekoli dál po Evropské. No a jak jako zabila obsluhu Petřin - že by mělo Áčko od Evropské uhnout už dřív a měly být na Petřinách dvě stanice? Nebo jak to mám chápat?
Ani nemocnici napojenou přechodem, který "způsobuje zácpy", nějak nechápu - přechází se možná tak na autobus, ne? K metru se to snad vždycky dá podejít, když od přechodu se taky musí dolů (což ostatně vyčítáte v předchozí větě).
Pondělí, 19. prosince 2022 - 13:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10481
Registrován: 9-2002
Wagon:
"Pokud by se měla stavět dvoukolejná elektrizovaná trať mezi Dejvicemi a Veleslavínem po povrchu, tak je podle mne nutné vyřešit všechny úrovňové přechody nebo přejezdy. Jednalo by se o novou stavbu, a těžko by nějaký stavební úřad odsouhlasit tyto úrovňové přechody nebo přejezdy, na této vysoce frekventované trati, jestliže se Správa železnic snaží odstranit všechny úrovňové přejezdy na frekventovaných tratích, např. u Chuchle.
"

Srovnání s Chuchlí ti kulhá na obě nohy, bo tam jsou čtyři koleje a jezdí se tam kilo. A jezdí tam toho podstatně víc, než co se dá kdy předpokládat na Buštěhradce.

Nejvíc problematickej je přejezd v Dejvicích (ten druhej od Sparty) a Velesravín se snad má zahrabat, takže tamní přejezd přijde zrušit. Zbytek lze zachovat. Navíc trasování od Velesravína dolů ti nevyjde na vyšší rychlost, než 80.

Pak eště je pár problematickejch přejezdů u st. Ruzyně - jeden přes Drnovskou a druhej přes Litovickou. V obou případech lze realizovat podjezd nebo nadjezd.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
jentak
Pondělí, 19. prosince 2022 - 13:21:45  
Neregistrovaný host
A k čemu Nádraží Veleslavín slouží? Kdyby byl vestibul u smyčky tramvají, tak tam mohl být i terminál na BUS. Z vlaku by se dalo přestoupit na Hradčanské (výstavba 2. vestibulu, popřípadě přesun zastávky vlaku, nakonec projekt blanky s tím počítal). Pak by na Petřinách mohly být dva vestibuly v ose sídliště a možná by se tam právě vklížil i ten Vypich.
V Motole relativně hodně lidí vyjde cestičkou přímo k zastávkám BUS, pak přecházejí ... proč? Mohlo to tam být řešeno bezkolizně až na peron metra či stanici BUS.
Právě, že byla maximální snaha politiků, aby byl eskalátorový výstup ke komerční zástavbě ... pár peprných článků o tom vyšlo a neuvěřitelné politické zdůvodnění, proč to tak má být, jak to je.
Jako, že výtah na Veleslavíně uvozí lidi z tramvají po 4. minutách?
Nemluvě o tom, že stanice Nádraží Veleslavín zřejmě utla jakoukoli projekční snahu na větvení A právě nahoru a přímo na letiště.
BRAM: ?? nějaké vysvětlující titulky by nebyly ??
Pondělí, 19. prosince 2022 - 13:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 192
Registrován: 4-2022
Pokud se stanice Dejvice a Veleslavín zahloubí, tak lze úplně všechna křížení povrchově vedené trati vyřešit jako mimoúrovňová bez přílišných nákladů. Terén je k tomu většinou celkem příznivý. Myslím ale, s ohledem na stav věci, že jsou tyto úvahy už úplně zbytečné.
Pondělí, 19. prosince 2022 - 16:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5030
Registrován: 12-2007
Agent: Nemyslím si, že by s vaším názorem příslušný stavební úřad souhlasil. Obecně Správa železnic má v plánu postupně rušit úrovňové přechody a přejezdy na frekventovaných tratích, a tady by šla proti požadovanému trendu.

jentak: Jaký smysl má dodatečně kritizovat jednotlivé stanice metra A? Podle mne žádný. Jistě, ledacos se mohlo udělat lépe, nicméně z hlediska odvodu podstatné povrchové veřejné dopravy z území Prahy je pro většinu obyvatel této městské části to prodloužení trasy metra A přínosem.

P.L. Souhlasím. Nyní se má začít budovat nový úsek železnice do Kladna a na letiště od nového nádraží Bubny po Výstaviště. Já jenom doufám, že se podaří najít takovou tunelovou variantu mezi Dejvicemi a Veleslavínem, že NIMBYsté těžko proti ní uspějí. A je zapotřebí tu železnici do Kladna a na letiště dostavět.
Mladějov
Pondělí, 19. prosince 2022 - 17:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18982
Registrován: 3-2007
P.L.:>Pokud se stanice Dejvice a Veleslavín zahloubí

Jen připomínám, že pod oběma vede mírně šikmo metro.

W: >Jaký smysl má dodatečně kritizovat jednotlivé stanice metra A? Podle mne žádný.

S tím plný souhlas. Holt se úplně přesně nevědělo, jak to chceme.
Pondělí, 19. prosince 2022 - 17:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 193
Registrován: 4-2022
Hluboko - nepodstatné. Hlavně to všechno je už technicky vyřešeno, nevím proč to tady otevírat.
Pondělí, 19. prosince 2022 - 19:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10482
Registrován: 9-2002
Co se týká Dejvic, tak stanice už tam v podzemí údajně založená je
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 19. prosince 2022 - 23:58:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 4-2022
Je tam v podzemí založená stanice a jezdí skrz ní metro A. Železniční stanice Dejvice (Bruska) se zahloubí jen o jedno podlaží, není co předem zakládat. (Koleje se prostě podhrabou, propadnou se do díry a navrch se položí prkna, aby byla městská část urbanisticky propojená.)
Úterý, 20. prosince 2022 - 00:06:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1550
Registrován: 8-2020
Nebo spíš železniční stanice Hradčanská, jak ji nazývá Dokument. [crazy]

Jinak ještě k dráze na letiště - je zajímavé, jak člověku dojdou souvislosti až později. Trolejbusy na letiště jsou nejsnáze prosaditelné, i když se jede prakticky po rovince, jelikož není žádné NIMBY. V případě postavení kolejové dráhy bude možná linka 119 předimenzovaná - ovšem velmi málo jsem viděl lidi zmínit, že ty troleje budou sloužit lince 191, u které to zatrolejování (ve zbytku trasy) bude mnohem užitečnější.
Úterý, 20. prosince 2022 - 08:34:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10484
Registrován: 9-2002
P.L.:
"Je tam v podzemí založená stanice a jezdí skrz ní metro A. Železniční stanice Dejvice (Bruska) se zahloubí jen o jedno podlaží, není co předem zakládat. (Koleje se prostě podhrabou, propadnou se do díry a navrch se položí prkna, aby byla městská část urbanisticky propojená.)"

Už to nejsem schopnej dohledat, ale vedle Blanky má údajně bejt kus tunelu "od nikud - nikam" pro budoucí založení st. Dejvice. Ale fak si nevzpomenu, kde to bylo před lety vywebený. O metru řeč nebyla.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 20. prosince 2022 - 08:45:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 288
Registrován: 10-2007
Mladějov:
"Holt se úplně přesně nevědělo, jak to chceme."

Což je pro zahájení stavby ideální stav... Drobné úpravy stále možné jsou, například plnohodnotný vestibul směrem k sídlišti Červený Vrch, případně dodatečná stanice Hadovka - která sice dále oslabí tramvaj, avšak jednokolejná železnice potom může nadále procházet celý úsek bez zastávky. Ovšem víme, jak se to byť jen s těmi druhými vestibuly vleče i u starých stanic... Pak lze ještě doplnit u motolské nemocnice schodiště od východní strany stanice vzhůru do svahu směrem ke Hvězdě. Na přesměrování trasy a využití motolského úseku pro vedení tramvaje podél Kukulovy raději zatím nepomýšlím. [happy]
Úterý, 20. prosince 2022 - 08:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1551
Registrován: 8-2020
Jinak není ten dlouhý úsek mezi Dejvickou a "Bořislavkou" i kvůli "tajné" stanici metra?
Úterý, 20. prosince 2022 - 09:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 5-2002
Agent:
"P.L.:
Už to nejsem schopnej dohledat, ale vedle Blanky má údajně bejt kus tunelu "od nikud - nikam" pro budoucí založení st. Dejvice. Ale fak si nevzpomenu, kde to bylo před lety vywebený. O metru řeč nebyla."
Při stavbě tunelu Blanka v prostoru Hradčanské byla vnější stěna (směrem k Prašnému mostu) v souběhu připravena tak, že z druhé strany může být stěnou železniční trati. Jde jenom o poměrně malý kousek. Nic víc tam není.
Úterý, 20. prosince 2022 - 10:00:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 196
Registrován: 4-2022
Tak to jó, jestli jde o jednu stěnu, tak to beru, to bude pravda. Ale protože koleje zůstanou plus mínus na místě, jen se posunou o patro níž, tak představa, že je tam někde pod štěrkem založena stanice, vypadala docela směšně.
jentak
Úterý, 20. prosince 2022 - 10:12:20  
Neregistrovaný host
Pojmenováním chyb u narychlo ušitého projektu za miliardy se možná dokážeme vyvarovat stejných chyb u dalších projektů.[wink]
Úterý, 20. prosince 2022 - 11:03:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10485
Registrován: 9-2002
Jo, to bude ono. Tenhle obrázek si pamatuju.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 20. prosince 2022 - 11:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 166
Registrován: 5-2002
Nemůžu vyloučit ještě tu druhou svislou stěnu v takové délce, aby se nemusel bourat východ z podchodu směrem Dejvická (řádově pár metrů), ale bohužel teď nemám přístup ke svému archivu fotek ze stavby Blanky.

(Příspěvek byl editován uživatelem S_M_Lomoz.)
Úterý, 20. prosince 2022 - 11:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 4-2022
To už je přece jedno, takových stavebních příprav už se zahodilo...
Každopádně bych slovní spojení "založená stanice" v těchto souvislostech považoval za přehnaně silné.
Úterý, 20. prosince 2022 - 14:37:07  
Administrátor
Číslo příspěvku: 9198
Registrován: 6-2002
Přes Lazarskou teď nějakou dobu nic nepojede.
Úterý, 20. prosince 2022 - 16:29:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 277
Registrován: 7-2012
Masinka:
"Přes Lazarskou teď nějakou dobu nic nepojede.
"
Další důkaz potřeby objízdné trati přes Václavák, hlavní nádraží a
i Příkopy. Jedno vykolejení na blbém místě a půlka tramvajové dopravy je v kytkách
djst
Úterý, 20. prosince 2022 - 16:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1045
Registrován: 8-2014
Daarzyn67:
"Jinak není ten dlouhý úsek mezi Dejvickou a "Bořislavkou" i kvůli "tajné" stanici metra?"
Pokud máte na mysli technologickou stanici Kanadská, tak to není příčina, ale důsledek. Prostě bylo třeba někam v daném místě umístit technologii.

Mně teda rozmístění stanic na V.A přijde nanejvýš logické. Bořislavka se nachází na zaústění ulice Horoměřické, jakožto významného zdroje frekvence (busy od Nebušic a Horoměřic). Nikde mezi Dejvickou a Bořislavkou přitom žádná extra zástavba nebo bod zájmu není. Nádraží Veleslavín se nachází u nádraží, lépe řečeno u jediného místa, kde se trať 120 výrazně přibližuje ulici Evropské, tudíž i jediného místa, kde v případě modernizace trati stejně dává to nádraží smysl. Navíc v situaci, kdy bylo jasné, že pokračování na letiště hned tak nebude, bylo žádoucí vybudování autobusového terminálu na Evropské co možná nejdále od centra. Veleslavín je poslední lokace, kde to je před zahnutím trasy metra na Petřiny možné.
Z žádného místa na nevelkém Sídlišti Červený Vrch to není na metro dále než 800 m (na Bořislavce možno využít výtah). To je vzdálenost, která je mnohde jinde v Praze standardem docházky na jakoukoli MHD.

Pokud se podíváme na možnosti vedení metra A za Veleslavínem s tím, že jednou chceme dotáhnout metro na letiště (což bylo tehdy v plánu), máme tři možnosti:
1) Vést metro dál podle Evropské přes Sídliště na Dědině.
2) Uhnout severně, po mostě přes údolí Divoké Šárky a dále přes Nebušice a Přední Kopaninu.
3) Uhnout jižně, obsloužit Petřiny a nemocnici Motol. Pokračování na Letiště může být přes Dědinu nebo Řepy.

2 bez dalšího komentáře. 3 oproti 1 obslouží další sídliště a největší nemocnici v zemi a osvobodí cestující z tehdejších linek 108, 174 a 180 od Patočkovy ulice. Přičemž na tu Dědinu se pak může vrátit. Nevýhoda je delší jízdní doba na letiště o nějakých 6-10 minut. Což je pořád lepší než současný stav, navíc letečtí cestující zpravidla neřeší nějakých pár minut.

Co se týká absence stanice na Vypichu, tak tam není lautr nic kromě jednoho obchoďáku a pár přestupních vazeb. Do Břevnova bude z centra pořád rychlejší přestoupit z metra na Malostranské nebo Hradčanské, než to objíždět metrem přes Vypich. Od Motola je pak vazba zajištěna autobusy. Směr Bílá Hora není přepravně příliš zajímavý, navíc je případně zajištěn autobusy 164 na Petřiny a 347/365 na Motol. Navíc se v návrzích dalšího pokračování A tehdy objevovala přímo stanice na Bílé Hoře (což je podle mě tedy taky zbytečnost). Směr Strahov je z této strany nezajímavý. Summa summarum: stanice na Vypichu by nebyla využívána.
Úterý, 20. prosince 2022 - 16:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4113
Registrován: 3-2004
Jiri_Heracek: Přesně tak. Očekávatelně se to celé úplně sesypalo...

Václavák má stavební povolení, brzy bude vysoutěžený zhotovitel, ale nová politická reprezentace do toho furt může hodit vidle, takové zvěsti šly. Pevně doufám, že se to stihne rozjet a dodělat. Ale s nimi člověk nikdy neví... Přitom příznivější situaci (papíry i dotační možnosti) už tu být nemusí. Snad to dobře dopadne...
Úterý, 20. prosince 2022 - 17:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 198
Registrován: 4-2022
"stanice na Vypichu by nebyla využívána"
To je ale volovina.
Úterý, 20. prosince 2022 - 17:04:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2734
Registrován: 8-2017
djst: Což je pořád lepší než současný stav, navíc letečtí cestující zpravidla neřeší nějakých pár minut.
A zaměstnanci?

Směr Bílá Hora není přepravně příliš zajímavý, navíc je případně zajištěn autobusy 164 na Petřiny a 347/365 na Motol.
Vedle těch nespolehlivých busíků v zoufale neatraktivních intervalech tu máme ještě dvě tramvajové linky. [crazy]
Úterý, 20. prosince 2022 - 17:56:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9860
Registrován: 5-2002
Vedle těch nespolehlivých busíků v zoufale neatraktivních intervalech tu máme ještě dvě tramvajové linky - které ale odvezou ten Kaufland, byť třeba ráno o ještě o víkendu nic moc. Busík ať opravdu jezdí z konečné jako kdysi. Nikdo kdo jede do Sobína není zvědavej na věčně zpožděnou Malovanku.
Úterý, 20. prosince 2022 - 17:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14695
Registrován: 4-2003
Ústečák:Václavák má stavební povolení, brzy bude vysoutěžený zhotovitel, ale nová politická reprezentace do toho furt může hodit vidle, takové zvěsti šly. Pevně doufám, že se to stihne rozjet a dodělat.

Spíš byly obavy, aby to tak nedopadlo. Ale teď dostalo Spolu od Marvanové takovou facku, že se bude muset konečně vzpamatovat a ubírat se směrem, kterým rozhodně není koalice Spolu a ANO či tolerance Spolu od ANO.

Pevně doufám, že se to stihne rozjet a dodělat.

To pevně doufám také [wink].


Přitom příznivější situaci (papíry i dotační možnosti) už tu být nemusí.

Velice špatně by se zastavení tohoto projektu veřejnosti vysvětlovalo, respektive by to vysvětlit nešlo, musela by se použít nějaká účelová lež [crazy]. Přičemž Spolu volilo mnoho lidí, kteří by jí takový podraz nikdy neodpustili. Pokud by tohle Spolu provedlo, tak radši ani nechci domýšlet dopady na budoucnost. Nesmí se zapomenout, že ANO a SPD si stále brousí zuby i na Prahu. Přičemž ještě pár takových kiksů a příští vedení Prahy je ve složení ANO a SPD s podporou kmotrovské části ODS [crazy][coze][angry].
jentak
Úterý, 20. prosince 2022 - 18:11:17  
Neregistrovaný host
To je super, ze z nejvetsiho sidelniho celku to neni dale nez 800 metru, kdyz ten krtek jede primo pod nim. Za to administrativni komplex to ma primo ... a ze se pro prestup na vlak nemohla upravit Hradcanska ... treba perony u toho prejezdu pro pesi ... proste V.A je pro me obrovske zklamani, lec pro malou cast lidi na P6 je prinosem.
Úterý, 20. prosince 2022 - 18:20:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 8-2020
Nové úseky metra byly docela slabota, tak snad to zachrání metro D (protože Depo Zličín za určitě větší cenu než Depo Hostivař, i při odpočtení ceny P+R, to asi nebude).
Strom
Úterý, 20. prosince 2022 - 19:04:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1202
Registrován: 7-2008
Dnešní Lazarská. Odkud kam jel a kam chtěl couvat, že to dopadlo takto?
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Úterý, 20. prosince 2022 - 19:38:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4114
Registrován: 3-2004
Strom: Ty fotky jsou tak jednoznačné, že si výjimečně před nějakým oficiálním vyhlášením, co se stalo, dovolím: 24 z Pankráce, zřejmě si myslel, že je 18, došlo mu to pozdě, zazmatkoval a vyřešil to nejhůř, jak mohl... Když přejel sjezdovku, koly ji prvním podvozkem zjevně nepřestavil zcela, zůstala pod prvním vozem a při zpětném pohybu se první podvozek vydal k Lazarské.
Úterý, 20. prosince 2022 - 20:02:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 8-2020
No jestli udělal zpětný pohyb, tak potěš koště... Myslel jsem si, že akorát vjel do výhybek moc rychle (možná klouzalo).
Úterý, 20. prosince 2022 - 20:44:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4115
Registrován: 3-2004
Stopa po vykolejení a nabourané zábradlí je od Národní třídy, tady je to bohužel jednoznačné. Chtěl zachránit průšvih a vyrobil průser. No hlavně že se nikomu nic nestalo.
Úterý, 20. prosince 2022 - 20:46:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 11-2019
Také jsem si říkal... Ale to chtěl jako procouvat celou křižovatku? Vždyť to by musel cuknout nazpět alespoň o třicet metrů, aby mohl odbočit správně, ne? Vždyť to je přeci celkem nebezpečné i bez vykolejení, a hlavně předpokládám, že se to nemá dělat, nebo se mýlím?
To jsou u DPP tak drakonické postihy za sjezd z trasy, že radši zvolil tohle?
Úterý, 20. prosince 2022 - 20:53:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4116
Registrován: 3-2004
Do toho už bych se nepouštěl, to nevíme. Předně na zpětném pohybu ze zadní krabičky není nic nebezpečného, třeba tam měl volno, třeba tam někoho měl, aby mu podržel provoz...

Víceméně s jistotou se dá říct, co se stalo, ale netušíme, co tomu předcházelo, byl bych opatrný se soudy.
Boris
Úterý, 20. prosince 2022 - 21:43:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3739
Registrován: 6-2002
Lazarská z jiného úhlu...

Úterý, 20. prosince 2022 - 22:04:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9520
Registrován: 2-2006
Vosa:
"...hlavně předpokládám, že se to nemá dělat, nebo se mýlím?
To jsou u DPP tak drakonické postihy za sjezd z trasy, že radši zvolil tohle?"
Bez příkazu se zpětně pohybovat (natož couvat) samozřejmě nesmí (vyjma definované výjimky) a zrovna tady by nejspíš příkaz vydán nebyl, nicméně se zajištěním to není nic nebezpečného.
Drakonické postihy za sjetí nejsou, hodně záleží na počtu prohřešků, každopádně změna směru jízdy na koly vlaku přestavené výhybce s následným vznikem MU je mnohem vyšší level přestupku, ale zřejmě prostě zapracoval stres...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Úterý, 20. prosince 2022 - 23:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 8-2020
Jakože objet to přes Myslíkovu by bylo bezpečnější?
Mladějov
Středa, 21. prosince 2022 - 05:26:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18998
Registrován: 3-2007
Jako zastavil až za sjezdovou výhybkou? No to teda při jízdě od Karláku docela pozdě..co na to tramvajáci? Takhle řešit vjetí do nesprávného směru v plné špičce a na jedné z nejfrekventovanějších tram křižovatek Prahy, dost nechápu..to jsou ty postihy tak drakonické? Dyť by se to na tomhle místě a v tuhle denní dobu stejně neututlalo i kdyby neměl DP technické prostředky..někdo by to vyfotil a vywebil do hodiny.

Fakt nějaká chytrá hlava - jezdit zpětně po volné (sjezdové) výhybce bez zajištění - to tam měl místo za tou rozjezdovou na dvě tramvaje?
Emil Švec
Středa, 21. prosince 2022 - 06:31:53  
Neregistrovaný host
Nebudu se tramvajáka zastávat, že je to chudák, ale to jste v práci nebo doma neudělali někdy kravinu,za kterou si chcete nafackovat? Prostě je blbý den, málo sluníčka poslední dobou a zkrat. Nic víc, nic míň. Lidé občas dělají nepochopitelné chyby. Tramvaj se vyklepe, nikomu se nic nestalo. Tohle je pro mě mnohem pochopitelnější, než to zničení SU na Pohořelci. Jen jsem si myslel, že tenhle oblouk se nepoužívá, tudíž výměna by měla být přímo.

A obdivuji například řidiče 141/171 na Černém mostě, že správně volí nástupiště 13/15 dle směru jízdy, protože mně by z toho hráblo! Což asi bude případ tohoto sjetí a vykolejení
Středa, 21. prosince 2022 - 06:32:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9521
Registrován: 2-2006
Daarzyn67:
"Jakože objet to přes Myslíkovu by bylo bezpečnější?"
Co s tím má společného Myslíkova a jak by se do ní dostal ?
Mladějov:
"Jako zastavil až za sjezdovou výhybkou? No to teda při jízdě od Karláku docela pozdě..co na to tramvajáci? Takhle řešit vjetí do nesprávného směru v plné špičce a na jedné z nejfrekventovanějších tram křižovatek Prahy, dost nechápu..to jsou ty postihy tak drakonické?
...jezdit zpětně po volné (sjezdové) výhybce bez zajištění - to tam měl místo za tou rozjezdovou na dvě tramvaje?"
Sice už tu na své otázky najdeš odpovědi, ale...
Jako zjevně jo, jinak by k té nehodě nedošlo. Pozdě to bylo, ale zřejmě si to v té chvíli uvědomil a už z té vzdálenosti je zřejmé, že proto asi nešlo vjetí do nesprávného směru, ale spíš o sjetí.
Postihy drakonické nejsou, jen málokdo chce nosit peníze z domova do práce a většina preferuje opačný směr.
Volná ta výhybka nebude, sjezdová ano, nicméně po té se jezdit smí.
Místo tam asi bylo, jinak by to předpokládám nezkoušel, každopádně to nebylo rozumné ani povolené.
Ušetřil za sjetí, vydělal si na MU.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 21. prosince 2022 - 06:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9522
Registrován: 2-2006
Emil Švec:
"Jen jsem si myslel, že tenhle oblouk se nepoužívá, tudíž výměna by měla být přímo. "
Tohle je devítkovej oblouk, tedy se normálně používá.
Ale souhlasim, že to byl prostě zkrat...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Emil Švec
Středa, 21. prosince 2022 - 06:49:50  
Neregistrovaný host
Pardon, já si spletl křižovatku. Myslel jsem, že je to z Myslíkovy směrem ke Karláku
Středa, 21. prosince 2022 - 08:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14699
Registrován: 4-2003
Mladějov:Takhle řešit vjetí do nesprávného směru v plné špičce a na jedné z nejfrekventovanějších tram křižovatek Prahy, dost nechápu..to jsou ty postihy tak drakonické?

Přitom to šlo vyřešit celkem bezbolestně. Nahlásit na dispečink chybu, omluvit se cestujícím, posypat si hlavu popelem a zeptat se dispečinku, zda to lze například objet přes Národní, Jiráskovo náměstí a Palackého náměstí zpět na svojí trasu. Ale couvat, když to zdržení už tak nebude malé, tak to fakt nee [nene].
Středa, 21. prosince 2022 - 08:31:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4050
Registrován: 5-2003
24 z Pankráce, zřejmě si myslel, že je 18
Takže prostě jen řídil jak pankráckej, nedělal bych z toho vědu...[biggrin] Hlavně, jestli jsou všichni živí a zdraví.
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Fkam
Středa, 21. prosince 2022 - 08:50:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4074
Registrován: 3-2011
Jenom se zeptám, to začal couvat, když nebyl všemi koly za výhybkou ? Nebo se v Praze obecně nesmí přes výhybku couvat (i když se neřízne) ?
Nejlepší tramvaje jsou tramvaje Tatra. [ok]

janoro
Středa, 21. prosince 2022 - 09:28:20  
Neregistrovaný host
Vo co de s tou zničenou SU na Pohořelci? Já nic nevím! Díky.
Pohorelec
Středa, 21. prosince 2022 - 10:17:23  
Neregistrovaný host
Nic novyho, to SU na Pohorelci byla udalost par let zpet, kdy ridic linky 23 spatnou manipulaci se soupravou pri zpetnem pohybu zapricinil nefunkcnost ovladani brzd ze zadniho panelu. (Je to uz dlouho, pokud popisuji spatne, znalejsi me urcite opravi).
Souprava se rozjela z kopce zpet dolu do centra ( po koleji smer Bila Hora) a tesne pred zastavkou Pohorelec najela do 15T, ktera jela nahoru.
P_v
Středa, 21. prosince 2022 - 10:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2902
Registrován: 5-2002
Nemají se ty výhybky stavět samy? To se musely sejít hned dva omyly, nepostavilo se, a zároveň pocit že rovně je správně.
Středa, 21. prosince 2022 - 10:31:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9523
Registrován: 2-2006
Fkam:
"Jenom se zeptám, to začal couvat, když nebyl všemi koly za výhybkou ? Nebo se v Praze obecně nesmí přes výhybku couvat (i když se neřízne) ?"
Byl za výhybkou přestavenou koly jen prvním podvozkem a začal couvat.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 21. prosince 2022 - 10:36:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9524
Registrován: 2-2006
P_v:
"Nemají se ty výhybky stavět samy? To se musely sejít hned dva omyly, nepostavilo se, a zároveň pocit že rovně je správně."
Měly, ale stačí nevyhlásit zastávku u radnice a jede rovně i podle Apexu, nebo se prostě jen nehodí...
Nicméně taky se mi něco podobného povedlo, tak jsem si zanadával, šel přehodit výhybku a podruhý jsem si zanadával, když jsem vyhlásil následující zastávku a přitom byl jinde.
Prostě jsem byl přesvědčenej, že mám jinou linku (včerejší) než jsem ve skutečnosti měl, takže pro tuhle první část průseru mám pochopení...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 21. prosince 2022 - 10:41:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4117
Registrován: 3-2004
P_V: Ze všech sjetí se nezřídka stane, že si řidič výhybku přestaví do špatného směru sám. Já měl taky jedno sjetí a přesně tak se mi to podařilo (ranní šejdrová 4 z PA na Barrandov vs. odpolední šejdrová z PA na Čechovo nám., zblbnul mě odklon a je to). Ale zároveň je třeba říct, že ani stavění vlakové cesty není stoprocentní. Výhybka může vlak zaregistrovat pozdě (nepřijme signál) a jen se zablokuje ve směru, ve kterém je přes kolejové obvody. Nebo může být výhybka tzv. v trvalém bloku (poruchový stav, nelze pak přestavit radiovým signálem). Je to jen technika, řidič si na to musí dávat pozor.

Pohorelec: Série mnoha chyb, které po vjetí do nesprávného směru na vexli a špatné manipulaci před zpětným pohybem vyústily v to, že souprava nebyla dobře nastavena a nefungovala, jak si řidič představoval. Přičemž nouzová brzda fungovala, ale řidič ji nepoužil adekvátně a nedošlo k její aktivaci.