Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 12. 2. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 12. 2. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 09. února 2022 - 22:29:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9293
Registrován: 2-2006
Wagon:
"Pokud nové tramvaje budou prakticky stejně dlouhé a široké jako tramvaje 15T, tak z jakých důvodů je nutné zbourat a postavit nové Ústřední dílny, upravit přestupní body, obratiště, podzemní úseky, nadjezdy nebo podjezdy. Pokud jsem dobře pochopil, tak nikdo nechce pro Prahu nějaké sáhodlouhé tramvaje."
Padl zde odkaz na inspiraci Drážďany a jejich 45 metrové a širší vozy a k tomu byla (předpokládam) směřována poznámka o nutnosti úprav tratí, dílen atd., bez čehož by se takové vozy v Praze provozovat nedaly.
Wagon:
"A jak chcete řešit údržbu 400 zastaralých ale snadno udržovaných a provozně ekonomických tramvají? Kdo bude k nim neustále dodávat náhradní díly? Nebo si je bude vyrábět Dopravní podnik sám? A za jakou cenu?"
Tak jako doteď. Náhradní díly "za hubičku" ve vlastní režii nebo od zavedených dodavatelů, což je v příkrém rozporu s údržbou "moderních", těžko udržovatelných a provozně neekonomických vozů.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
jentak
Středa, 09. února 2022 - 22:46:37  
Neregistrovaný host
wagon: že by třeba protože by nám tu bylo potřeba kapacitnějších (delších) vozidel

obecně bych to postavil asi tak: jsou tu reprezentovány názory "konstruktéra a projektanta" nových výrobků, které vůbec nemusí sledovat nějaké zažité pravidla provozu a údržby natož zvyklostí a potřeb cestujících a chodu města okolo. On prostě namaluje něco na čistý papír (dle okleštěného) zadání a možná nějakých svých představ co by pro daný provoz ideální a když přijde po čase další objednávka udělá to samé nejnovějšími, nejspolehlivějšími, nejekonomičtějšími prostředky té doby bez jediného ohlédnutí, že celý provoz se musel "překonfigurovat" na předchozí verzi ... , no a pak je tu prezentováno něco, co se snaží říci, my ale potřebujeme (a to z mnoha důvodu, které už jsme si odzkoušeli) co umíme ovládat, co nám nedělá problémy, co funguje, co nemusíme zase každého učit (víme, že to může být dražší) a hlavně jsou s tím spokojení cestující a vyhovuje infrastruktuře ...
Martin
Středa, 09. února 2022 - 22:56:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10410
Registrován: 5-2002
9001:
38 km tratí? To je asi hodně ambciozní cíl ne?
Doposud se o tramvajových tratí psalo v novinách a v územních plánech (někde ani tam ne) to byly čáry v mapách.

V současné chvíli se realizuje:
Holyně

Před zahájením realizace:
Dědina, Libuš, Depo Hostivař

Probíhá projektová příprava:
Nemocnice Motol, Strahov, Slivenec, Dvorecký most, Libuš, Nové dvory, Chodovec, Zelená liška, Václavské náměstí, Hlavní nádraží, Malešice, Zdiby

Začínají se projektovat:
Bohnice, Suchdol, Jarov

Studijně se prověřují
Komořany, Čakovice, Rohanský most

Ono se to nezdá, ale jedná se o téměř 40 km. Pro představu síť v Plzni má 24 km, v Bratislavě 38 km, v Ostravě 65 km.
Středa, 09. února 2022 - 23:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4742
Registrován: 12-2007
Demon3: Někdo ty náhradní díly musí vyrobit, jak materiál, tak spotřebovaná energie, a konečně i plat těch, co je budou vyrábět není za hubičku. Samozřejmě si to Dopravní podnik promítne do svých nákladů, ale je otázka, zda je opravdu vhodné, aby do nákladů byla promítnuta nejenom běžná údržba, ale celková rekonstrukce tramvají. Kdysi dávno si řada řidičů opravovala své automobily sami, popř. jim to udělal třeba soused. Teď to možné moc není, protože prostě technika je složitější. Nevidím důvod neustále udržovat tramvaje, které vznikly před 50 - 60 lety jenom proto, že je neustále budou rekonstruovat pracovníci DPP, kteří ale dostávají dotace z Magistrátu.

jentak: Kdo zná potřeby cestujících? Kdybyste udělali anketu mezi cestujícími, tak těm, kterým není jedno čím cestují, tak si myslím, že by dali přednost tramvajím 15T před spřaženými tramvajemi T3. Pokud se týká té přípravy na výběrové řízení, je správné, když provozovatel umí definovat své požadavky, které tlumočí dodavateli. Já jsem vždy pro spolupráci dodavatele tramvají s jejím provozovatelem, ta spolupráce by mohla být letitá, a oboustranně výhodná, protože dodavatel by postupně vychytal problémy nových zařízení a odběratel by dostával čím dál kvalitnější stroje. To se snad částečně dělo i v šedesátých a sedmdesátých letech, kdy nastupovaly nové tramvaje T3.
A pokud se týká nových věcí, vždy se musíme něco nového učit, jako třeba řidiči nebo uživatelé elektroniky. Není přece možné neustále lpět na překonané technice jenom proto, že to naši lidé znají, že to umějí apod. Zeptejte se v nějakém autoservisu, co se museli jejich pracovníci naučit za posledních 30 let.
Pawel
Středa, 09. února 2022 - 23:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2444
Registrován: 5-2002
Martin: Plastovou Fainsou to vážně nepůjde.

Pro odlehčení: Plastová Fainsa je velká rána jakémukoli cestování tramvajemi na vzdálenost > 15 min. jízdy. V zimě mi je na tom ve spoře topící a často netopící T3 i KT8 taková kosa, že si snad začnu nosit polštář. Jak v této kvalitě někdo bude chtít jezdit z Libuše, Holyně nebo Zdib, nechci radši ani vědět. Připomíná mi to cesty netopícími strašidelnickými šestistováky v raných nultých letech do centra na gympl.
A ano, vím, že je to celkem podružná záležitost, ale z pozice cestujícího ne bezvýznamná.
Středa, 09. února 2022 - 23:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9294
Registrován: 2-2006
Wagon:
"Někdo ty náhradní díly musí vyrobit, jak materiál, tak spotřebovaná energie, a konečně i plat těch, co je budou vyrábět není za hubičku."
To se ale nijak neliší od potřeby ND na novější tramvaje s tím rozdílem, že ceny se liší až řádově...
Rozhodně to není argument proti těm údajně zastaralým tramvajím.
Wagon:
"Není přece možné neustále lpět na překonané technice jenom proto, že to naši lidé znají, že to umějí apod."
Tohle tu přece ale nikdo nechce, tak proč to má stále dokola někdo potřebu opakovat. Překonaná technika je v drtivé většině ve šrotu, v současnosti se provozuje srovnatelně moderní technika ať je to IGBT na RP nebo mikroprocesorové řízení synchronů na 15T.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Středa, 09. února 2022 - 23:51:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4743
Registrován: 12-2007
Demon3: Asi nikdo okamžitě nevyřadí modernizované tramvaje T3, ale koupí se nové tramvaje, které budou nejprve určeny pro nové tratě, a teprve další postupně asi nahradí T3, samozřejmě především ty, které by potřebovaly generální rekonstrukci. Jinak pokud se týká náhradních dílů, pokud jsou nakupovány od dodavatelů, tak jejich láce je pravděpodobně kvůli tomu, že se na nich nepoužívají nejmodernější materiály, popř. nejsou na nich nemodernější technologie. Pokud jsou vyráběny v provozovnách Dopravního podniku, tak jejich cena je do značné míry ovlivněna tím, že náklady na tuto výrobu jsou rozprostřeny do celkových nákladů DPP. Podívejme se, jak jsou na tom autobusy. Také se neustále nerecyklují, ale prostě po čase se vymění. Jistě gumokolové dopravní prostředky nevydrží tak dlouho jako kolejové, nicméně i ty by měly mít nějakou konečnou životnost, pokud je nechceme zachovat jako historická vozidla.
Čtvrtek, 10. února 2022 - 03:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 9-2012
Martin:
"Jenki:
…, abychom dále drželi jednotku vozů v násobcích 15 m."
Tohle už desítky let s železnou pravidelností selhává a sóla bývají často přeplněná. Proč na tom nesmyslu tak demagogicky setrváváte? 7,5 m je nedostatečně zaokrouhlená hodnota?
Těch 38 km je délka kolejí nebo délka (jedno i vícekolejných) tratí?

Já pamatuju mrtvák na voze 0029 (prototyp do Manily). Nevím, na kolik sekund přesně byl nastaven. Pamatuju si ale, že to otravovalo jenom na zvýšených pásech a vlastních tělesech. Cestou do Modřan jsem mačkal preventivně už od tunelu, leknutí z bzučáku nebylo moc příjemné. Zajímavýbyl úsek Václavské náměstí –> Jindřišská (jen v daném směru). Tam mi to bzučelo snad úplně pokaždé.
Čtvrtek, 10. února 2022 - 06:34:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9295
Registrován: 2-2006
Wagon:
"Jinak pokud se týká náhradních dílů, pokud jsou nakupovány od dodavatelů, tak jejich láce je pravděpodobně kvůli tomu, že se na nich nepoužívají nejmodernější materiály, popř. nejsou na nich nemodernější technologie."
Právě protože na nich nejsou používány "nemodernější technologie", tak si udržují vysoké standardy kvality, trvanlivost a provozní spolehlivost, tedy to, co kriticky chybí těm "nejmodernějším technologiím".
Pořád tady ale nevidim souvislost s dotazem "A jak chcete řešit údržbu 400 zastaralých ale snadno udržovaných a provozně ekonomických tramvají? Kdo bude k nim neustále dodávat náhradní díly? Nebo si je bude vyrábět Dopravní podnik sám? A za jakou cenu?"
Otázky byly myslim dostatečně zodpovězeny, žádné obavy nejsou na místě.
Martyk:
"Tohle už desítky let s železnou pravidelností selhává a sóla bývají často přeplněná. Proč na tom nesmyslu tak demagogicky setrváváte? "
Prvně nikoliv demagogicky, ale spíš dogmaticky.
Má to svoje provozní důvody od standardizované délky zastávek, délky kolejí ve vozovnách, rozměrů pracovišť údržby, velikosti lakovacích boxů, atd.
Nevidím v tom zásadní problém, délka kolem 30 metrů je standardem všude na světě a sóla jsou provozována jen doplňkově.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Smithers
Čtvrtek, 10. února 2022 - 07:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 794
Registrován: 12-2007
Jenki:
tady bych si dovolil upozornit, že Praha od doby dodání první 14T zvládla téměř úplně rekontruovat tratě (zbývá pár posledních tratí + mosty, kde je ale problém jinde) a taky zvládla téměř kompletně přestavět vnitřek vozoven (vybourání na zemní pláň a nové kozlíky). Jasně, není to dokonalý, ale že by se nic nedělalo?
Čtvrtek, 10. února 2022 - 07:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7132
Registrován: 7-2011
Smithers:
"že Praha od doby dodání první 14T zvládla téměř úplně rekonstruovat tratě..."
Provozní nutnost, bez které by si ty moderní tramvaje, kterými se chtěla chlubit, mohla tak akorát vystavit. A bez rekonstrukcí vozoven by ani neměla kde je vystavovat.
Smithers:
" Jasně, není to dokonalý..."
To rozhodně není, protože původní záměr rekonstrukcí, vzešlý z DP, byl po celých úsecích "od vexle k vexli". Do čehož město záhy hodilo vidle, protože "drahý" a "tohle ještě vydrží", případně se stále čeká na Godota, protože neschopnost domluvy či koordinace s jinými subjekty, pohříchu též městskými (takže 3x repanelizace Nádražní, než po více než 10 letech konečně reko, 2x repanelizace U Výstaviště a na další to začíná vypadat, protože o reko ulice se stále jenom mluví...).
jentak
Čtvrtek, 10. února 2022 - 09:20:41  
Neregistrovaný host
az na to, ze pokud by se repanelizace udelala poradne (nove prefabrikaty), tak ta trat vydrzi 15 let bez udrzby, a i kdyby se nahodou musela zlikvidovat drive, tak ty panely vzdy najdou sve nove vyuziti ...
14T je takova vymluva (ale funkcni), nikdo v 21. stoleti nedokaze vyrobit vozy s napravovym zatizenim T3, TT sice mely umoznovat 10t na napravu, ale kdo to kdy realne vyzadoval? Tedy az v okmazik, kdy prisly vozy s timto pozadavkem, tak se vsechno muselo zacit upravovat ... a 14T rozhodne nebyly hlavnim impulsem k uprave kozliku, nicmene zapricinili to, ze se opet o tom zacalo hovorit ...
Martin
Čtvrtek, 10. února 2022 - 10:00:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10411
Registrován: 5-2002
Martyk:
Tohle už desítky let s železnou pravidelností selhává a sóla bývají často přeplněná.
Tak zrovna sóla se podařilo celkem slušně od roku 2016 v Praze zredukovat. Počítáme s tím, že po realizaci TT Václavské náměstí a Dvorecký most jejich vypravení poklesne prakticky pouze na linku 2 a noční linky. Lze s nimi ještě uvažovat na linku Strahov - Suchdol, kde bude v rámci roku významně kulminovat poptávka.

Proč na tom nesmyslu tak demagogicky setrváváte? 7,5 m je nedostatečně zaokrouhlená hodnota?
Délka zastávek, hal vozoven, pracovišť údržby, lakovací boxy, vyklizovací časy na křižovatkách. Má to své důvody, byť bych v Praze na lince 10 velmi rád viděl cokoliv delšího než 32 m. Na 22 se s tím stavebně nedostaneš (Královský letohrádek, Malostranské náměstí) a na 9 by mohl někdo rychle nabýt dojmu, že se dá prodlužovat interval. I na té 10 to považuji ale za velmi nepravděpodobné. Již v případě mimořádné události bude mít takto dlouhá tramvaj problém odbavovat na odklonových trasách, byť i to je řešitelné dle polohy vozu blokovat zadní dveře. Pokud máme v horizontu 10 a více let o něčem podobném uvažovat, pak na východní tangentu Bohnice - Jižní Město. Jsem na to řešení mannheimských průchozích rozpojitelných tramvají velmi zvědavý. Jejich 62 m dlouhé objednané vozy se mají umět po zátahu do vozovny rozpojit ve dví.

Těch 38 km je délka kolejí nebo délka (jedno i vícekolejných) tratí?
Samozřejmě dvoukolejných tratí.
jentak
Čtvrtek, 10. února 2022 - 10:07:45  
Neregistrovaný host
A jeste k te komplikovanosti reseni a zadani. Pokud odmyslime elektromechanickou zajistovaci brzdu, tak vlastne jsou funkcne a s principy rizeni popsany z vozu 14T/15T/29T/30T (coz jsem si za ten tyden prodiskutoval s lidmi od fochu). 80% je veci SW. Rekneme, ze "priplatkovym" bonusem je moznost jizdy bez nadrazeneho rizeni, jelikoz je pro to nutna kabelaz .
Dokonce i 39T toto temer vsechno umi, ale hodne veci je "potlaceno", aby to vyhovelo zadani DPO - tedy mistnim podminkam provozu.
Z-k
Čtvrtek, 10. února 2022 - 10:24:42  
Neregistrovaný host
Souprava 2xEVO1 by byla taky řešením (alespoň v určitém počtu jako náhrada T3 do budoucna), k tomu jistých 8 dveří celé soupravy.. a pro slabší linky a noční provozy lze oba vozy rozpojit.
George
Čtvrtek, 10. února 2022 - 10:33:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 5-2002
Martin_10410: proč se začínají projektovat Bohnice, Suchdol, Jarov když pro to projekty existují a proč se studijně prověřují Komořany, Čakovice, Rohanský most když jsou již dávno naprojektovány se vším všudy?
Koukám že to je jak v Bratislavě s metrem. Vyházejí se miliardy za projekty a výsledek 0.
Jinak mi celá ta legrace s průzkumem na nové tramvaje vnucuje historii, kdy ODS chtěla prodat UDDP Škodovce a tím si zajistit nákup vozidel s okřídleným šípem.

(Příspěvek byl editován uživatelem George.)
dopravopat
Čtvrtek, 10. února 2022 - 10:37:10  
Neregistrovaný host
Wagon:
V Liberci bol v roku 1990 duálny provoz dvoch rozchodov? Ten začal až v roku 1998. Mohli to kľudne zastaviť v počiatkoch a opravovať trate bez vyhadzovania peňazí na podvozky 1435 mm pre T3, do výhybiek pre oba rozchody, do dielní (zmena rozchodu si tam určite vyžiadala investície navyše). Áno, nemali by RT6S ani EVO2. Prvá tramvaj dopadla neslávne a druhá nie je žiadna výhra, ak porovnám s 29T.

Z-k:
EVO1 nespĺňa požiadavku že žiadne sitzle nesmú byť na podeste. A zo všetkých nízkopodlažných koncepcií ich má v úrovni podlahy najmenej:
http://www.zastavka.net/fd-cr/ol2018_06.jpg

Všeobecne kacírska myšlienka pre Prahu:
Ak sa nedajú súpravy naťahovať do dĺžky, ako to vyzerá s ich rozšírením povedzme na 2,55 metra? Pri dĺžke súpravy 32 metrov by pribudlo 1,6 metra štvorcového podlahovej plohy. Teoreticky by voz pohodlne odviezol o 6 cestujúcich viac, v prípade sardinkárenia sa substrátu aj 10. Lenže to by Praha musela asi upustiť od požiadavky na tri články pri dĺžke 32 metrov. A neviem či by sa dalo vozidlo natiahnuť na 32,5 metra, čo by tiež pomohlo. Lenže ak by to mali byť 4 články, tak to vidím na koncepciu "Avenio" a tá narazí na požiadavku sedačiek na ktoré sa netreba driapať cez schod. Tých 6 širokých dverí by sa do toho narvať dalo, dokonca by oproti každým dverám mohol byť priestor na státie. Lenže ak by sa to malo narvať do 32 alebo 32,5 metra, tak by sa musel obetovať "mostík" a celá kinematika by bola "riadená" iba dvoma vnútornými článkami.

Alternatívne niečo takéto:

Nakreslil som to už v roku 2013 a viac som to nerozvíjal. Má to slúžiť pre ilustráciu princípu, nie presného konštrukčného vyhotovenia. Napr. mechanické tiahla medzi vnútornými podvozkami by byť nemuseli, ak by to šlo spraviť ináč. Predný a zadný podvozok by v interiéri "zavadzal" podobne ako pri 15T, ak sa bavíme o rozchde 1435 mm. Sedačky na podeste nad vnútornými podvozkami by sa možno dali dať aj na podlahu za cenu "krabice" medzi oknom a sedadlami (kde by bolo vypruženie), čo by nad každým vnútorným podvozkom ubralo 4 miesta na sedenie. Radšej obetujem schodík aby som mal 8 miest na sedenie viac. Takáto štvordielna húsenica sa určite lepšie poskladá do oblúku ako trojdielna, takže možno by sa dala rozšíriť na 2,55 metra, čo by prospelo nielen uličke nad vnútornými podvozkami, ale celkovo priestrannosti interiéru. Aj v tomto prípade platí, že oproti dverám by mohol byť dostatočný priestor, krajné články by mohli mať usporiadanie sitzlov 1+1, kočíky a vozíky by šli do 3. a 4. dverí, kde by sa dala spraviť plošina po celej šírke vozu, od dverí až k oknu. Viď zadný článok 29T:
https://imhd.sk/ba/galeria-media/u/9115/Detaily-elektri%C4%8Dky-% C5%A0koda-29T-ForCity-Plus-1-5-2015/137133/Interi%C3%A9r-%C5%A0ko dy-29T-poh%C4%BEad-zo-zadnej-plo%C5%A1iny-dopredu?ref=ba%2Fgaleri a%2Fu%2F9115%2FDetaily-elektri%25C4%258Dky-%25C5%25A0koda-29T-For City-Plus
Či je žiadúce mať takúto "socku" teraz nechám stranou, ale teoreticky by sa to mohlo zmestiť do nápravových tlakov.
Karel Pešek
Čtvrtek, 10. února 2022 - 10:53:04  
Neregistrovaný host
Martin:
"9001:
38 km tratí? To je asi hodně ambciozní cíl ne?
Doposud se o tramvajových tratí psalo v novinách a v územních plánech (někde ani tam ne) to byly čáry v mapách.

V současné chvíli se realizuje:
Holyně

Před zahájením realizace:
Dědina, Libuš, Depo Hostivař

Probíhá projektová příprava:
Nemocnice Motol, Strahov, Slivenec, Dvorecký most, Libuš, Nové dvory, Chodovec, Zelená liška, Václavské náměstí, Hlavní nádraží, Malešice, Zdiby

Začínají se projektovat:
Bohnice, Suchdol, Jarov

Studijně se prověřují
Komořany, Čakovice, Rohanský most

Ono se to nezdá, ale jedná se o téměř 40 km. Pro představu síť v Plzni má 24 km, v Bratislavě 38 km, v Ostravě 65 km."


Vesměs už zbytečnosti. Dejme peníze radši do Liberce a Mostu a do Olomouce na novou vozovnu.
Čtvrtek, 10. února 2022 - 11:00:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1345
Registrován: 4-2019
George:
"Martin_10410: proč se začínají projektovat Bohnice, Suchdol, Jarov když pro to projekty existují a proč se studijně prověřují Komořany, Čakovice, Rohanský most když jsou již dávno naprojektovány se vším všudy?"
Z čeho při tomto pozoruhodném tvrzení vycházíte?
Martin
Čtvrtek, 10. února 2022 - 11:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10412
Registrován: 5-2002
Geroge:
proč se začínají projektovat Bohnice, Suchdol, Jarov když pro to projekty existují
Ony jsou na tyto tratě projekty ve stupni DUR nebo DSP? Mají platnou EIA?
Čtvrtek, 10. února 2022 - 12:09:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9296
Registrován: 2-2006
Bobik:
"Provozní nutnost, bez které by si ty moderní tramvaje, kterými se chtěla chlubit, mohla tak akorát vystavit. A bez rekonstrukcí vozoven by ani neměla kde je vystavovat."
Však to je samozřejmě bezesporu, gró je v tom, že je to popíráno...
jentak:
"az na to, ze pokud by se repanelizace udelala poradne (nove prefabrikaty), tak ta trat vydrzi 15 let bez udrzby, a i kdyby se nahodou musela zlikvidovat drive, tak ty panely vzdy najdou sve nove vyuziti ... "
Nové prefabrikáty se používají, problém je v podloží, které ve zmiňovaných úsecích na sračku a do jehož rekonstrukce se nevyplatí investovat, takže se jen záplatuje to nejnutnější.
jentak:
"...tak vlastne jsou funkcne a s principy rizeni popsany z vozu 14T/15T/29T/30T..."
Samozřejmě se aplikují zkušenosti s nedostatky 15T dalších provozovaných vozů a požaduje se vylepšení, nikoliv zhoršení.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
Čtvrtek, 10. února 2022 - 15:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20322
Registrován: 8-2005
Než (pokud) se ty tratě od stupně projektová příprava zrealizujou, tak se vyměněj dvě další generace tramvají [proud][lol][biggrin][rofl]
A teď ještě přišli s Éčkem. Pardon, s Óčkem [proud][lol][biggrin][rofl][talker]
A jak tak čtu ty požadavky na tramku, to je 15T resp 30T co se bude jmenova 45T [proud][lol][biggrin][rofl][talker][kecal]

(Příspěvek byl editován uživatelem káem.)
Posílení 26: Svazek 26+8. 8 z Nám.rep. na Olšany, 15 z Nám.rep. do Hloubětína!!![tramvaj][tramvaj][blesk][new]
Čtvrtek, 10. února 2022 - 15:54:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3977
Registrován: 5-2003
Třeba ty nové trasy metra aspoň zasponzorují televizní stanice (Děcko, Óčko) [biggrin]
Ale zas v tom dělají bordel, O by měla být druhá noční linka metra (po N)..[lame]
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Čtvrtek, 10. února 2022 - 18:42:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7134
Registrován: 7-2011
Martin:
"
Ony jsou na tyto tratě projekty ve stupni DUR nebo DSP? Mají platnou EIA?"
Jenže o tohle vůbec nejde. Jde o to, že se pouze "oprášily" prastarý plány a nenaplánovalo nic novýho. Otázka zní - je tohle všechno opravdu potřeba, začalo se na tom pracovat, protože je to nezbytnost? Nebo je potřeba z politického hlediska vyvíjet nějakou činnost (aby konkurent nepomluvil, že se nic nedokázalo) a tohle je zkrátka nikoli nejpotřebnější, nýbrž nejsnažší (protože už existují alespoň čáry v ÚP)?
Čtvrtek, 10. února 2022 - 22:19:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1346
Registrován: 4-2019
Bobik:
"Jenže o tohle vůbec nejde. Jde o to, že se pouze "oprášily" prastarý plány a nenaplánovalo nic novýho. Otázka zní - je tohle všechno opravdu potřeba, začalo se na tom pracovat, protože je to nezbytnost? Nebo je potřeba z politického hlediska vyvíjet nějakou činnost (aby konkurent nepomluvil, že se nic nedokázalo) a tohle je zkrátka nikoli nejpotřebnější, nýbrž nejsnažší (protože už existují alespoň čáry v ÚP)?"
Bohnice jsou v současné době jen malá část toho, co se původně uvažovalo, a lze se obávat, že ten zbytek je sice potřebný, ale neprůchodný. Suchdol už měl tolik verzí trasy, že pokud se podaří některou dostat do stavební dokumentace, měli bychom slavit zázrak. Že je ta trať potřebná, není snad nutno dokazovat. Ohledně Jarova mi není známo, že by se v minulosti projektoval.
Jinak v zásobníku je několik desítek dalších tratí, které byly v minulosti uznány za potřebné. Kdy na ně dojde a zda na kterou z nich vůbec, je jiná otázka. Potřebnost bohužel není jediné ani hlavní kritérium, které o tom rozhoduje.

(Příspěvek byl editován uživatelem pdk.)
Čtvrtek, 10. února 2022 - 22:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 902
Registrován: 8-2020
pdk: Jarov == NNŽ?
Pátek, 11. února 2022 - 07:45:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7135
Registrován: 7-2011
pdk - ono potřebné a potřebné, aneb jak definovat potřebné. Třeba ty Bohnice - ušetří se tou tramvají něco výrazně oproti současnému stavu? Získají místní nějaké výrazné zlepšení? Co vím, tak se místní (pokud tedy pominu prosté nimbysty) tramvaji v Bohnicích (ostatně stejně jako na Dědině) usilovně brání právě proto, protože mají pocit, že se jim ořežou busy, tedy variabilita a směrová nabídka, takže si spíš pohorší. Nutno podotknout, že ta obava není zcela neoprávněná.
Pátek, 11. února 2022 - 10:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9020
Registrován: 6-2004
pdk: Suchdol je blbost... To je trat na trolejbus a ne tramvaj, kterou nemáme kde rozumně otočit... Navíc, když vezmeme, že by se potencionálně připojina trat z Bohnic, tak už to Prašnák nedá...

Bohnice jsou salámová metoda. Jakmile bude TT od Kobylis po Krakov, tak bude snaha udělat i zbytek... I kdyby někdo měl ukončit 200 u Čimického háje a nechat lidi přestoupit...

Stejně jako to bude u Zdib... Tam čekám velké vystřízlivění, až lidem dojde, že pojedou 10 minut busem, aby přestoupili na tramvaj, která pojede na Kobylisy nejspíš o pár minut déle než současné busy a to nemluvím o přestupu v poli...

(Příspěvek byl editován uživatelem 9001.)
Z-k
Pátek, 11. února 2022 - 11:09:19  
Neregistrovaný host
https://www.praha.eu/jnp/cz/doprava/mhd/nova_tramvaj_evo_1_se_moz na_objevi_i_v.html
sedm let uplynulo, snad se ledy i sólech už pohnou. T3 si zaslouží modernější náhradu.
Pátek, 11. února 2022 - 12:07:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 905
Registrován: 8-2020
9001:
"Stejně jako to bude u Zdib... Tam čekám velké vystřízlivění, až lidem dojde, že pojedou 10 minut busem, aby přestoupili na tramvaj, která pojede na Kobylisy nejspíš o pár minut déle než současné busy a to nemluvím o přestupu v poli..."
Tyto obavy už byly zmíněny v dokumentu z roku 2019 [wink]
George
Pátek, 11. února 2022 - 13:10:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 5-2002
Bobik_7134:přesně tak.
Martin,pdk: Chvilka googlení a pátrání v archivech.[happy]

Minimálně na tyto tratě už projekty nějaký pátek existují. A těch projektů je zpracováno víc.

Suchdol:
https://praha-suchdol.cz/mestska-cast-praha-suchdol/projekty-a-uz emni-rozvoj/tramvajova-trat-podbaba-suchdol/
Co se pamatuji tak prvotní návrh je rok cca 2005, v jistém letáku je zprovoznění 2015. Studie existuje na čtyři varianty trasování, rozpracovaný projekt na cca 20.stran. Možná je to dnes málo.

Bohnice:
Naposled se tím chlubili piráti https://praha8.pirati.cz/aktuality/prazstvi-radni-schvalili-vysta vbu-tramvaji-do-bohnic.html
Projekt vytvořen už při výstavbě sídliště(!) studií bylo patrně více, on je to takový evergreen. Podle letáku zprovoznění 1999, později 2014.

Jarov:
Akce kolem NNŽ. Existuje k tomu projektu animace, leč asi je stará (3-4 roky).
https://www.iprpraha.cz/uploads/assets/dokumenty/regulacnimasterp lan_brozura.pdf

Studijně se prověřují:

Komořany:
Projektováno v 80. letech, zprovoznění rok 1996, krátce po otevření Bráník - Modřany. Proběhla i částečná stavební příprava (esíčko a zdi u zastávky nádraží Modřany). Studie existuje minimálně jedna. Naposled se mluvilo o prodloužení skrz MOSTRO k novým Komořanům.

Čakovice, pravda, projektovali němci. Ty plány asi už budou zastaralé. Studie ale existuje, dělala se v 80.letech.

Rohanský most: to je ta slavná HolKa, která se už staví? [happy]

Zkrátka zatím se dělají studie, projekty apod. které už nejednou byly vytvořeny a skončily patrně někde dobře zahrabány aby se mohlo vytvářet znova. Takže se zadá vytvoření nové studie, jenže to zabere spoustu času. A než se studie vytvoří, tak už dávno neplatí vstupní hodnoty.
Naši předci dokázali postavit TT na Zahradní město za 2 roky!! Od přípravy projektu do příjezdu první tramvaje https://www.prazsketramvaje.cz/view.php?cisloclanku=2006041559


(Příspěvek byl editován uživatelem George.)
Pátek, 11. února 2022 - 13:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3787
Registrován: 3-2004
To si ale pleteme pojmy. Malůvky do mapky opravdu nejsou projektem... [nene]
George
Pátek, 11. února 2022 - 13:28:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 5-2002
Ústečák: to jsem sem hodil schválně, aby Ti co neumí hledat, nebo číst složitější texty, z toho taky něco měli. [happy]
Jinak v archivu MHMP, Sudopu, Metrostavu, Pragoprojektu a dalších je celá řada takových studií a projektů. Dají se dohledat, jen se musí chtít.
Třeba tahle zpráva je docela zajímací, a zdaleka není jediná.
Pátek, 11. února 2022 - 13:48:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 960
Registrován: 4-2006
Mě tam zaujaly ty Čakovice. O takový trati jsem ještě neslyšel, mluví se tam anglicky?
I am the passenger, and I ride and I ride...
George
Pátek, 11. února 2022 - 14:01:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1856
Registrován: 5-2002
To je MČ v Praze. Tam se mluví, zatím, česky.[happy]
Akorát se tam staví trolejbusová trať, prodlužuje vlak a kdysi se uvažovalo o metru. Tramvaj tam plánovali za války němci, mělo to vést z Vychovatelny, koleje měly být ze zrušených tratí (Královská obora apod.). Nevím jestli tramvaj je plánována nějak smysluplně, koleje jsou nejblíž v Ďáblicích.[happy]
Pátek, 11. února 2022 - 14:34:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20324
Registrován: 8-2005
Ale tak blížej se komunální volby, tak se to všechno zase vypustilo ven a my jsme na to skočili jako blbci.
Posílení 26: Svazek 26+8. 8 z Nám.rep. na Olšany, 15 z Nám.rep. do Hloubětína!!![tramvaj][tramvaj][blesk][new]
George
Pátek, 11. února 2022 - 14:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1859
Registrován: 5-2002
Ano ano, lanovka z Podbaby do Bohnic se také objevila před volbami. Co bude letošní hit, ponorka ze ZOO po Vltavě s přestupem na vrtulník na Palačáku? Něco o heliportu v těch místem na Vltavě jsem někde četl.[happy][happy][happy]
Pátek, 11. února 2022 - 14:46:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 3-2020
N a to že je rok 2022 se opravdu některým výše uvedeným datůmzprovoznění tram tratí musí člověk hlasitě zasmát...Ale to je u nás v česku se vším. [lol]
Pátek, 11. února 2022 - 18:50:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 7-2018
Co se týče Jarova, resp. tratě Olšanská - Habrová, tak ta byla schválena k zahájení přípravy projektu teprve před rokem a půl. Za poslední rok už doznala taky změny, nekončí smyčkou u Habrové, ale je protažena o další dvě zastávky až k Českobrodské, kde je nově ukončena trianglem. Před tím ještě probíhaly diskuze, zda povede uvnitř bývalé nádražní budovy nebo kolem. Takže pokud něco dříve existovalo, tak to byl opravdu jen náčrt na mapě, teprve teď to začíná dostávat reálné obrysy spolu s projektem Jarovské třídy.


Zdroj: https://iprpraha.cz/projekt/126/jarovska-trida
https://iprpraha.cz/assets/files/files/d4079c1bc383deb093efe3ff9f 7799ec.pdf
Pátek, 11. února 2022 - 19:39:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8
Registrován: 12-2021
Zdravím,
jsou v současné sobě platná nějaká omezení pro wany a kachny?
Myslím třeba křižovatku u Národního divadla...
Pátek, 11. února 2022 - 20:08:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 455
Registrován: 9-2012
Demon3 Pravda. Dogmaticky je správný termín.

Martin a Demon3 Já měl na mysli opuštění konceptu 15m sól a jejich nahrazení vozy dlouhými cca 22,5 m. Délka zastávek v Praze je úsměvný pseudoargument. Já teď v Praze skoro deset let nebydlel, takže to nedokážu sypat z hlavy, ale při rekonstrukcích tratí tedy rozhodně žádná vize do budoucna není a někdy jsou zastávky i zkracovány na jeden vlak. Za to by měli být propuštěni všichni, kterým projekt prošel počítačem a nepostavili se tvrdě proti tomu. DPP samozřejmě bude trvat na zavedených zvyklostech. DP je ale majetek, který by v normální společnosti udělal to, co mu majitel nařídí. Pražský model dává DP příliš silnou pozici vůči městu i objednateli a bude nutno jej změnit. Taky nemám pocit, že zavedení 45m vlaků v Brnu předcházela rekonstrukce všech zastávek na lince 1. Chápu ale, že dokud nevznikne nějaká paralelní trať s Ječnou, nebude možné administrativně zakázat odbavení druhého vlaku za vlakem linky s delšími vozy, jak to udělali v tom Brnu. Zajímavá je myšlenka, zda povolit odbavení druhého vlaku za vlakem delším, než 45 m. Myslím, že to by už bylo dost problematické. Obzvláště pak s českou označníkovou demencí.

Jako teenager jsem v Lipsku pozoroval, jak běžně odbavují dva 45m vlaky zároveň. A tehdy mi došlo, že označník s jízdním řádem umístěný v místě zastavení prvního vlaku je z psycholgicko-ergonomického hlediska konceptem vadným. V tom Lipsku měli označník a přístřešek s jízdními řády uprostřed délky zastávky a nikdo tam nečekal u návěsti pro zastavení čela vlaku, kterou tam měla drtivá většina zastávek označených HH v oválu. Ta dvě H znamenala dva vlaky odbavující zároveň. A světe div se, lidé tam vždy čekali okolo toho označníku uprostřed zastávky a nikdo se tak nemusel k druhému vlaku prodírat davy od vlaku prvního. Zato v Česku, kde máme Rakousko-Uhersky byrokratickou regulaci na označníky, která přitahuje cestující na jeden konec zastávky a dlouhá desetiletí problém se stíháním druhého vlaku. Lidé se jaksi podvědomě shromažďují u nejnápadnější místa zájmu, tedy u symbolu zastávky (myslím, že je to projev stádního pudu). Drtivá většina zastávek tam tehdy (rok cca 1982) neměla nástupní ostrůvek a tramvaje tam stavěly u označníku prvním, druhým i třetím vozem. Asi podle nálady řidiče nebo prostě jak se to povedlo. A ani tohle naprosto nepůsobilo problematickým dojmem.

Toto setrvávání na dogmatech městu extrémně škodí. Místo, aby se hledala řešení, tak se zabetonovává současný stav na desítky let dopředu. Chybí jakákoli vize a rozvojová koncepce. Asi těžko vtěsnáme vlak delší, než 45 m do zastávek na Malostranské náměstí. Má to ale být důvod proto, aby vlak delší, než 45 m nemohl jezdit na jižáku nebo na tangentách?

Docela by mě zajímalo, které zastávky nemohou být delší, než 35 m (nebo kolik je pražské minimum). Na Malostranském náměstí by stačila likvidace odbočovacího pruhu od Mostecké do Nerudovy na 45m vlak s rezervou.
dopravopat
Pátek, 11. února 2022 - 22:09:08  
Neregistrovaný host
Martyk:
Vo Viedni je tiež bežné, že označník nie je pri 1. dverách, často je niekde uprostred súpravy. A prístrešok je ešte ďalej.
https://www.google.com/maps/@48.1918113,16.3949651,3a,90y,82.88h,90.1t/data=!3m6!1e1!3m4!1smI pFj09ZQ1gaIE1SwbZ3QA!2e0!7i16384!8i8192
Okrem toho je tam bežné, že sa vystupuje do koľajiska (výhybka), prípadne absentuje vyvýšená hrana:
https://www.google.com/maps/@48.2111065,16.3827699,3a,20.2y,67.05h,91.22t/data=!3m6!1e1!3m4!1 s8pFRIBXVlFZAK8QbUbq4EA!2e0!7i16384!8i8192 (posledné dvoje dvere na dlhom ULFe, alebo na vleku c3 vedú do koľajníc)
https://www.google.com/maps/@48.2138825,16.3618538,3a,42.9y,40.39h,90.44t/data=!3m6!1e1!3m4!1 sOnutdcz6PhQyMDFddXgpuQ!2e0!7i13312!8i6656 (zastávka v ľavotočivom oblúku, označníky sú tam dva lebo nástupná "hrana" je dlhá a zakrútená)

Ako vidíš, nejakou Rakúsko-Uhorskou reguláciou na označníky to asi nebude. [proud]
Pátek, 11. února 2022 - 22:34:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 906
Registrován: 8-2020
Kvůli bezpečnosti cestujících se zruší celé výstupiště, namísto aby bylo ponecháno pro pohyblivější cestující [lol]
Samozřejmě to neznamená, že by zastávky měly být ve stylu "polorozdělané", ale že třeba ze zadních dveří se musí (dočasně) vystupovat do silnice a ne na chodník, je snad v některých místech přijatelné [lol]
Pátek, 11. února 2022 - 23:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 456
Registrován: 9-2012
dopravopat:
"Ako vidíš, nejakou Rakúsko-Uhorskou reguláciou na označníky to asi nebude. [proud]"

To bych s takovou jistotou netvrdil. Ono už je to víc, než sto let. Navíc v Rakousku došlo k přerušení právní kontinuity. Od Anschlußu tam platilo říšské právo. V protektorátu drtivá většina legislativy zůstala z první republiky. Ještě dodnes máme v právním řádu tři zákony z první republiky a v devadesátých letech u nás platil třeba lesní zákon z dob monarchie. Byť novelizovaný. 🤪


Daarzyn67:
"Kvůli bezpečnosti cestujících se zruší celé výstupiště, namísto aby bylo ponecháno pro pohyblivější cestující [lol]
Samozřejmě to neznamená, že by zastávky měly být ve stylu "polorozdělané", ale že třeba ze zadních dveří se musí (dočasně) vystupovat do silnice a ne na chodník, je snad v některých místech přijatelné [lol]"

To by vyžadovalo zaprvé mnoho legislativních změn. Bylo by nutno ochránit i cestující vystupující do vozovky na zastávkách s částěčným nástupištěm atd. A zadruhé by k tomu bylo nutno srovnat management DPP do latě, aby dělal, co se mu nařídí. To druhé považuju za problém těžší.
Pátek, 11. února 2022 - 23:25:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 4-2019
Ad Bohnice: Citovaný článek se odvolává na tu fázi, která je v seznamu uvedena, takže soulad. Dřívější rozsáhlý plán byl místními shozen se stolu, takže je někde v propadlišti dějin. To současné je minimalistická verze.
Pátek, 11. února 2022 - 23:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1349
Registrován: 4-2019
Martyk:
"Ještě dodnes máme v právním řádu tři zákony z první republiky "
Pro zajímavost - které?
Pátek, 11. února 2022 - 23:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9021
Registrován: 6-2004
pdk: Ono to asi nebudou jenom 3 :D....

https://www.mvcr.cz/clanek/konec-pravni-nejistoty-ministerstvo-vn itra-prosadilo-zakon-rusici-prvnich-800-zbytecnych-zakonu-a-vyhla sek.aspx
Sobota, 12. února 2022 - 00:30:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 457
Registrován: 9-2012
pdk:
"Pro zajímavost - které?"
PodleWikipedie jsou to tyhle:
zákon č. 61/1918 Sb., jímž se ruší šlechtictví, řády a tituly
zákon č. 255/1921 Sb., kterým se zavádí 24 hodinové počítání času
zákon č. 179/1924 Sb., o zrušení svěřenství
Podle mě jsou dnes tak zbytečné, že se ani nikdo nesnaží je zrušit. Ale obzvláště ten o šlechtictví dokumentuje tu právní kontinuitu opravdu úsměvně. 🤣


9001:
"pdk: Ono to asi nebudou jenom 3 :D...."

Tohle mě inspirovalo k zagooglení a s vyhláškami jich je asi několik tisíc. Myslím, že právní systém v ČR by zasloužil komplexní refomu.
Sobota, 12. února 2022 - 06:30:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7138
Registrován: 7-2011
Martyk:
" DP je ale majetek, který by v normální společnosti udělal to, co mu majitel nařídí. Pražský model dává DP příliš silnou pozici vůči městu i objednateli..."
Já bych byl možná opatrnější. Vzhledem k tomu, že co nová garnitura na magistrátu, to nové, "sqělé" nápady, je to mnohdy spíš dobře, pokud má DP silnější pozici se té "lidové tvořivosti" nějak bránit.
Sobota, 12. února 2022 - 08:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9297
Registrován: 2-2006
Martyk:
"DP je ale majetek, který by v normální společnosti udělal to, co mu majitel nařídí."
Přesně jak píšeš a proto bohužel DPP se skřípěním zuby musí skousnout co mu jeho majitel nařídí. Třeba právě ty zkrácené zastávky.
Martyk:
"Já měl na mysli opuštění konceptu 15m sól a jejich nahrazení vozy dlouhými cca 22,5 m"
Nemám pocit že by to bylo potřeba. Pokud už mám někde výjimečně sólo a kapacitně mi nestačí, nevidím problém tam vypravit 30 metrový vůz a nemusím kvůli tomu kupovat vozy na míru. Navíc proč zrovna 22,5 metru ? Proč ne 20 nebo třeba 25 metrů ?
Daarzyn67:
"...že třeba ze zadních dveří se musí (dočasně) vystupovat do silnice a ne na chodník, je snad v některých místech přijatelné"
Tohle máš aktuálně na Synkáči DC pro 19 a nemyslim si, že je to model hodný následování.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
jentak
Sobota, 12. února 2022 - 09:17:34  
Neregistrovaný host
No, Synkáč je trošičku podpásovka daná právě nápady ze shora ... jen pro jistotu, 19 Zámeckou dolů už je jen výsledek práce těch rozumnějších lidí .., jelikož 24 vyjíždějící ze smyčky není navolována do SSZ, a není nad to, když k čočkám dojede 24 a mezitím se na Synkáči "dopředu" navolí tramka jedoucí jinam ...máte 60-90 vteřinový blok celé křižovatky ...
Jinak i těch Německách lze narazit na popasování prodloužení tramvají vyřešené pseudo vídeňskou zastávkou, kdy v zadní části vystupujete na vozovku, která se tam kde už je více místa odklání od kolejí a v přední části je dokonce přístřešek ...
takže ono i to Malostranské náměstí by šlo vyřešit, hold by zadní článek byl v oblouku ...
Ale ten Klárov a Karlák, tam by se muselo udělat "nádražíčko" a stanice pro každý směr zvlášť...
Sobota, 12. února 2022 - 09:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 907
Registrován: 8-2020
Beru to tak, že do doby rekonstrukce by to neměla být překážka bránící využívání zastávky. Otázkou je, zdali by nějaké upozornění mělo být na místě.
jentak
Sobota, 12. února 2022 - 09:35:55  
Neregistrovaný host
jako a upozornění na co?
Sobota, 12. února 2022 - 09:41:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 908
Registrován: 8-2020
jentak:
"jako a upozornění na co?
"
Asi pro nějaké staré lidi, ať radši se posunou do prostřední části [happy]

Jinak trošku mi přijde neintuitivní linkové vedení při momentální výluce u hlavního nádraží... nechybí někde spoje?

(Příspěvek byl editován uživatelem Daarzyn67.)
Sobota, 12. února 2022 - 13:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 149
Registrován: 6-2016
Nechybí brouku. Nahoře jezdí 5 až na Spoj. místo 9 a 13 od Olšan na voz. ŽI místo. Přijde mi to trochu zbytečné, ale budiž 😄
Sobota, 12. února 2022 - 17:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 458
Registrován: 9-2012
Demon3

Deset milionů za K2, deset milionů za T2 na šotoprojekt mi tedy z řetězu utržené opravdu připadá. Být majitelem DPP, tak bych asi na management podal trestní oznámení.

Sóla jsou v nepandemickém stavu krátká i na noční. I z Jeseníku jsem zaregistroval dvacetiminutový interval na nočních. Produktivita práce řidiče krátkého vlaku je zoufale nízká a cena práce v ČR setrvale stoupá. 15m vozy patří do historie a nikoli na ulici.

A 22,5 m, protože to je polovina dnešní „jednotky” 15 m. Samozřejmě to může být víc nebo míň. V Praze je to nejspíše maximum pro dvoučlánkové vozy.

Nikdy také nesmíme zapomínat na to, že nejodpudivějšími jevy ve veřejné dopravě jsou zápach a FYZICKÝ KONTAKT. Česko bohatne a jeho obyvatelé logicky také. A tomu se musí přizpůsobovat i veřejná doprava. Plné obsazení vozidel je se zlepšující se ekonomickou situací obyvatel naprosto nedosažitelné. A na to je nutno myslet při plánování do budoucna.
Sobota, 12. února 2022 - 17:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 459
Registrován: 9-2012
Demon3

Když jsem v roce 1987 udělal řidičák na bedny, byl zákaz potkávání vlaků T3 u Letenského tunelu zcela jistě a myslím, že nebyl jediný. Když začaly KT8 jezdit jinde, než mezi Florencí a Hloubětínem, tak jich najednou po Praze visely desítky. Když začaly jezdit T1, tak byly zákazy potkávání i v několika přímých úsecích. T3 zpočátku taky nesměly skoro nikam. Jinými slovy od roku 1951 se město neustále přizpůsobuje vlastním požadavkům na kapacitu vozů. To je součást růstu. Já jsem přesvědčen, že v těch Drážďanech velmi dobře vědí, co dělají a myslím, že dlouholeté pražské zkušenosti ze zvětšování vozidel pečlivě studovali.

Pro zajimavost, dvouosáky byly široké 2,1 m, T1 2,4 m, dnes jsou všechny vozy široké cca 2,5 m. Novinkou KT8 bylo zvýšení vzdálenosti os podvozku ze 6,7 m (T3) na 7,5 m a zkráceni zužující se části vozu tak, aby žádná část dveří do zúžené části nezasahovala.

Pro všechny mladé

Vozy KT8D5 byly vyvinuty přesně dle specifikací pražského DP. DPP s nimi počítal při rekonstrukcích tratí už od 70. let.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martyk.)
Sobota, 12. února 2022 - 19:03:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9298
Registrován: 2-2006
Martyk:
"Být majitelem DPP, tak bych asi na management podal trestní oznámení."
Pak bys ho zjevně podal sám na sebe. Město totiž nejenže DPP vlastní, ale taky skrz představenstvo a dozorčí radu ovládá.
Martyk:
"Sóla jsou v nepandemickém stavu krátká i na noční."
Pak je řešením na vytížené linky vypravit soupravu, tak jako se to občas i děje, případně upravit linkové vedení. Určitě je to levnější řešení než kvůli tomu kupovat tramvaje nestandardní velikosti.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!! Káemovi 29.10.2020 konečně vyšla věštba. Halelůjá... [lol]
dopravopat
Sobota, 12. února 2022 - 19:19:22  
Neregistrovaný host
Martyk:
6,7 metra medzi čapmi majú T5C5 a T6A5. T3 má 6,4, tak isto ako T2 a T1 má tuším 6 metrov.

Čo som ja čítal, tak KT8D5 bola vyvinutá na základe záverov nejakej komisie, ktorá rozhodla že tramvaje majú byť budované ako rýchlodrážne. Pochybujem že by DPP požadoval vozidlo, s ktorým môže jazdiť iba rovno. A ak to aj niekto za DPP požadoval, tak bol asi dosadený stranícky a tak aj konal.

Ináč spýtal by som sa jednu vec. Ak teda niekto navrhuje 22,5 metrové vozy pre Prahu (neberte doslova, nech to je 20 až 25, na presnom čísle nezáleží, proste kapacitne 1,5 x T3). Také vozidlá predsa DPP už má. Nie dĺžkovo, ale kapacitne. Mimoriadne obľúbený typ 14T. Dokonca má aj 1,5 násobok náprav ako T3. Ak vezmem že do T3 nacpem pohodlne 100 gaštanov, tak to 14T ich pohodlne nacpem 150, čo by aj sedelo. Že k tomu vďaka idiotskému interiéru potrebujem 30 metrov teraz nie je podstatné.
dopravopat
Sobota, 12. února 2022 - 19:26:28  
Neregistrovaný host
dodatok:
To, čo sa kedysi sardinkovalo (či už dobrovoľne alebo nedobrovoľne) v počte 150 ks do T3 sa dnes určite takto sardinkovať nenechá a bude čakať na ďalší spoj, prípadne využije iné spôsoby dopravy. Takže sólo T3 dnes poberie 100 gaštanov. 150 kusov dnes poberie 14T. Za cenu dvojnásobnej dĺžky na koľjniciach. Oproti T3 má trojnásobok miest na sedenie, tak sa netreba čudovať že 1,5 násobok dlžky T3 nestačí. To, že to je až dvojnásobok má iné dôvody, ktoré by som zhrnul do konštatovania, že to je proste také vozidlo a nedá sa s tým nič robiť.