Diskuse » Tramvaje a metro » Optimalizace linkového vedení v Praze » Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 21. 4. 2021 « předcházející | další »

Archiv diskuse Optimalizace linkového vedení v ... do 21. 4. 2021

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Neděle, 18. dubna 2021 - 09:35:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16371
Registrován: 3-2007
Wagon:
"Orky: Nemyslím si, že by turisté měli jezdit na Strahov. Ale pokud je normální turistická sezóna, tak hodně turistů vystupuje na zastávce Pražský Hrad. Tam ale není smyčka, nejbližší je až na Dlabačově. A pak už je jedno, jestli tramvaje končí u Malovanky anebo na Strahově. "

Jasněě [lol]
Já fakt nevím, proč tleskáte každé volovině, hlavně když je to tramvaj a na Praze 6.
Strahov je prakticky bez stálých obyvatel a koleje generují v roce a čase velmi proměnnou zátěž a vy to chcete řešit tramvají, která je právě z podstaty hodně neoperativní a tohle moc neumí?
To je spíš na účelovou buslinku provozovanou první měsíc každého semestru, kdy choděj ještě studenti vzorně na přednášky [biggrin] a upřímně pořád nechápu, v čem je pro mladého člověka problém ráno seběhnout na Královku a odpoledne to vyšlápnout, když se nechce tlačit v buse.
Že se tady tolik řeší takováhle z pohledu Prahy lokální marginalita a chce se zrovna tam stavět trať [crazy]

Že vás nezajímaj spíš velká sídliště Prahy napojená taky jen autobusem, ale furt Strahov, Strahov, Strahov.
Neděle, 18. dubna 2021 - 09:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4458
Registrován: 12-2007
Orky: To, že tramvajové trati nepovedou středem Vítězného náměstí dobře víme. Hlavní tramvajové zastávky by měly být v segmentu před generálním štábem. Někde tam musí být také autobusové zastávky zejména pro linky č. 108 a 180, které nezaniknou ani po výstavbě tramvajových tratí na Strahov nebo do Suchdola. Možná tramvajová smyčka v Zikově ulici je dost nešťastná, zvláště pro výjezd na Evropskou ulici.

V Praze 6 je dost různých projektů, kdoví, kdy se jich dočkáme. Kromě zásadní změny na Vítězném náměstí se jedná o následující tramvajové tratě, které mají určitý vztah k Vítěznému náměstí:
1) Malovanka - Strahov,
2) Nádraží Podbaba - Suchdol,
3) Divoká Šárka - Sídliště Dědina, popř. až Terminal 3,
4) Nádraží Podbaba - Bohnice.

V oblasti připadají do úvahy dvě používané smyčky - Divoká Šárka a Nádraží Podbaba, a dvě, popř. 3 nepoužívané smyčky - Červený Vrch, Královka a popř. Dlabačov.

Provoz na nových úsecích se bude řešit především prodloužením stávajících tramvajových linek končících na Divoké Šárce nebo na Nádraží Podbaba, přičemž tyto smyčky se zcela nebo částečně uvolní.

Jistě je to prostě inventura stávajícího stavu, kterou každý šotouš, který má rád pražské tramvaje, zná. Nikdo samozřejmě neví, která stavba kdy bude uvedena do provozu. Ale je zcela zbytečné uvažovat o nějakých tramvajových smyčkách, jestliže další stavba může uvolnit stávající smyčky. Investice do takových nových smyček, které by byly za krátkou dobu nevyužity, jsou nákladnější než případný krátký provoz vzduchovozičů, např. z Dejvické na Červený Vrch.
Neděle, 18. dubna 2021 - 09:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4459
Registrován: 12-2007
Mladějov: Mne zajímá především Praha 6, ve které bydlím a samozřejmě podporuji projekty navrhované a schválené Městskou částí Praha 6. Úsek z Malovanky na Strahov měří okolo jednoho kilometru, ale nahradil by řadu kilometrů provozu autobusů linek č. 143 a 149. V současné době lockdownu studenti moc nejezdí, ale až se zase vrátí normální provoz, tak jich bude jezdit docela dost. Jinak obecně MČ Praha 6 usiluje o snížení provozu autobusů jejich nahrazením bezemisními tramvajemi.

Samozřejmě mne zajímá i rozšiřování tramvajového provozu jinde v Praze, nicméně nemám tak velký přehled o tom, kolik kde je cestujících. Např. si nejsem jist, zda před dobudováním trasy metra D alespoň do Libuše bude solidně cestujícími využita tramvajová trať ze sídliště Modřany do Libuše. Ale zase si myslím, že vzhledem k počtu autobusových spojení v Počernické ulici lidé v Malešicích asi uvítají tramvajovou trať v jejich čtvrti, zvláště kdyby po projetí Počernickou vedla Sazečskou a končila by u Depa Hostivař.
Neděle, 18. dubna 2021 - 10:12:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3995
Registrován: 1-2010
Orky: tak se nechám rad poučit, co by jste s linkou 24 udělal vy? Je pravda ze jezdí jen v pracovni dny, ale pokud ji plne nahradit, tak nám zůstane oslabeny Karlín. Vznikla by sice nova smerova nabídka, ale...
Tratě 020,021,022,030,031,032 a koridorová 010 jsou má srdeční záležitost [happy]

DP Hradec Králové [satan]

A=Končí na zastávce Kozlovka
F=Končí na zastávce Kingspan
T=Končí na zastávce Podzámčí
Mladějov
Neděle, 18. dubna 2021 - 10:12:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16372
Registrován: 3-2007
Aneb když se ukáže (Strahov), že je to volovina, tak odpovíte, že P6 podporuje bezemisní dopravu a že podporujete její projekty [crazy]

Pak že jistě "uvítají" tramvaj v Malešicích [crazy]

Jistě, že když jim tam "zadarmo" někdo něco postaví, tak to většinou "uvítají". V Malešicích, na Strahově..k tomu pár frází o bezemisní dopravě a je to vlastně OK.

Já bych řekl, že se tady bavíme (třeba s Orkym a dalšími) o tom, kam tu tram má smysl stavět a kam nikoli, jak řešit smysluplně pražskou dopravu.

Váš postoj "je mi to jedno, hlavně že to bude tramvaj, zdroje jsou a EU se to líbí" je jinde- v poloze nekritického tleskání čemukoli.
Neděle, 18. dubna 2021 - 10:24:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4460
Registrován: 12-2007
Mladějov: Důvod, proč podporuji tramvajovou trať na Strahov jsem uvedl, i když si samozřejmě nemyslím, že je to nejdůležitější tramvajový projekt. Nicméně trať nevyžaduje cizí pozemky, na rozdíl např. od tramvajové trati v Budějovické se proti ní nebouří místní nebo Městská část, rovněž si nemyslím, že tato trať by byla investičně příliš náročná.
Pokud se týká ostatních tramvajových tratí, k nim se tolik nevyjadřuji, protože opravdu neznám zase tolik autobusový provoz, který by je měl nahradit. Nicméně uvítám, když uvedete 5 nejdůležitějších tramvajových tratí, které by dle vašeho názoru se měly přednostně realizovat, samozřejmě kromě tratí na Václavském náměstí a okolo hlavního nádraží, se kterými také souhlasím.
poznámka
Neděle, 18. dubna 2021 - 11:24:04  
Neregistrovaný host
uvítám, když uvedete 5 nejdůležitějších tramvajových tratí, které by dle vašeho názoru se měly přednostně realizovat

A co když "nevýstavba" nových tramvajových tratí ukazuje, že vlastně opravdu, ale opravdu není třeba a že je protlačuje parta šotoušků, kterým tleskají lidé jako vy - netušící, že "zdroje EU" jsou naše vlastní peníze, o jejichž využití (na co je smíme nebo nesmíme použít) rozhoduje někdo jiný?

Zatím totiž ve zdejší diskusi ani v žádné jiné nikdo nedoložil, že kterákoliv z plánovaných tratí má smysl, tj. bude využívána dostatečným počtem cestujících (nechávám stranou spojky v centru, kde jde o odklonové trasy za Ječnou). Lidé ze Zdib, Jesenice či Holyně se rozhodně nebudou do širšího centra Prahy kodrcat tramvají v množství větším než malém. Stačí se podívat na strukturu zástavby, to nejsou sídliště. Nota bene, centrum je vylidněné a firmy, ve kterých obyvatelé uvedených oblastí pracují se přesunuli na okraje, mají sídla s dostatečným počtem parkovacích míst a svým zaměstnancům poskytují auta jako benefit.
Takže suma sumárum, pravidelně nepravidelné výlevy různých radních a yperitů na toto téma je jen politická hra, dotyční sami nemají vcelku valný zájem na tom, aby se něco takového realizovalo.
A je to jedině dobře, protože by šlo o vyhozené peníze jak na investice, tak na následné udržení provozu.
Neděle, 18. dubna 2021 - 11:33:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 315
Registrován: 8-2020
Jestli si někdo myslí, že na Strahov tramvaj co 8 minut je blbost, pak ji samozřejmě půjde ukončit na Královce nebo posílat zpátky přes Myslbekovu/Hládkov...
Neděle, 18. dubna 2021 - 11:51:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4461
Registrován: 12-2007
poznámka: Z hlediska Prahy 6 rozhodně má význam tramvajová trať na Strahov, ulicí Jugoslávských partyzánů jezdí řada autobusů, od kterých by se Praha 6 ráda odstřihla, tramvajová trať na Dědinu by zlepšila využitelnost tramvají č. 20 nebo 26 mezi Nádražím Veleslavín a Divokou Šárkou. Jinak si také myslím, že chybí propojení Prahy 8 (Bohnic) s Prahou 6 veřejnou hromadnou dopravou.

Zdroje EU jsou samozřejmě i naše peníze, ale přísně účelově vázané, nelze je použít na cokoliv. Asi těžko by je bylo možné použít na usnadnění individuální automobilové dopravy v centru Prahy.

Centrum Prahy je možná trochu vylidněné, ale pořád jím projíždí spousta lidí. Tramvajové tratě do Středočeského kraje prosazuje Středočeský kraj, ne moc DPP nebo pražští šotouši.
Neděle, 18. dubna 2021 - 12:17:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 4-2019
poznámka:
"Lidé ze Zdib, Jesenice či Holyně se rozhodně nebudou do širšího centra Prahy kodrcat tramvají v množství větším než malém. Stačí se podívat na strukturu zástavby, to nejsou sídliště."
Trať do Holyně má vést přímo středem připravovaného sídliště. Zdiby a Jesenice jsou zájmem Středočeského kraje, v obou případech lze předpokládat návoz na metro.
Neděle, 18. dubna 2021 - 12:39:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16034
Registrován: 10-2004
Wagon: Potíž je v tom, že vám zřejmě vůbec nic neříkají pojmy ekonomie a efektivita. Uvědomte si, že smyčka Královka je 2,5 km od Vítězného náměstí a smyčka Červený vrch 3 km od Vítězného náměstí. Tak třeba ve směru na Červený vrch s přehledem stačí 2 linky a když tam nacpete zbytečně třetí a třeba čvrtou, začnou vám utíkat desítky milionů korun ročně. A pak si to dáte pod sebe a zjistíte, že se vám ta symčka na Dejvické už několikrát zaplatila.
V Zikově jsem chtěl ukončit 143, nikoliv linku z Malovanky. A taky si uvědomte, že z hlediska efektivity vás nové tratě nutí řešit i jinou povrchovou dopravu. Stačí si připomenout kauzy 19/193, 190/20, budoucí 165/17, 225/20,26, 3xx,116,160/8,18,28, a další.

Adalbertinum: Já vám mile rád odpovím: Řešení je: nic. Nechat současný stav. Dokud nemáte infrastruturu, tak si nemůžete vymýšlet bejkárny. [happy]

poznámka: Jenže to tak zřejmě je. Tramvaj od Zdic přidá lidem (třeba) z Odolena Vody přestup, tedy pokud se nebudou chtít kodrcat pomalou tramvají až do centra. V Ústecké tramvaje zaberou 2 pruhy, čímž se sníží propustnost této ulice. Ale tramvaj nadevše. [happy]

Wagon: Tramvajové tratě do středočeského kraje prosazuje předveším Tramvajová lobby, která moc dobře ví, jak to udělat a koho ovlivňovat. A bohužel to jsou předvším pražští šotouši bohužel i s přesahem do DPP.

pdk: Trať z Jesenice je ještě větší blbost než trať ze Zdib. Zde by měl být jednoznačný zájem mít maximum příměstské dopravy v metru D. Každá další stavba a linka, která bude cestující z metra D vysávat, je špatně, asi nemusím vysvětlovat, proč.
Zde je potřeba jedoznačně apelovat na politiky, ROPID i dopravní odborníky, aby si zachovali rozum a potlačili své šotouchoutky. Řada špatných rozhodnutí se vrací zpátky velmi těžko nebo působí zbytečné ohromné ztráty.
Neděle, 18. dubna 2021 - 14:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16035
Registrován: 10-2004
Wagon:
"Mladějov: Nicméně uvítám, když uvedete 5 nejdůležitějších tramvajových tratí, které by dle vašeho názoru se měly přednostně realizovat, samozřejmě kromě tratí na Václavském
náměstí a okolo hlavního nádraží, se kterými také souhlasím."
Přednostně by měly být realizované tratě ve směrech, ve kterých je velmi vysoká poptávka a eventuelně tam, kde trať končí nelogicky. Já si myslím, že takovou ukázkovou prioritní tratí by měla být severojížní tangenta.

Pokud bych měl vyjít z toho, co je aktuálně v plánu:
- zbytečné: Pankrác, smyčka Depo Hostivař, Malovanka - Strahov
- sporné: Levského - Libuš - Nové Dvory, Divoká Šárka - Dědina, Kobylisy - Zdiby
- vhodné: obratiště Zahradní město, Muzeum - Vác.n., Hlavní nádraží - Muzeum, Sídliště Malešice, Dvorecký most (ale sporné je, zda pojíždět pravidelnými linkami), Slivenec (ale asi bych volil smyčku blíže Barrandovu)
Neděle, 18. dubna 2021 - 14:39:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4462
Registrován: 12-2007
Orky: Uvedl jsem, že přesně nevíme, kdy se co postaví. Pro některé studenty ČVUT je třeba zastávka Lotyšská vhodnější než na Vítězném náměstí. A pokud se bude stavět místo skladového areálu u ulice Vlastina, popř. se postaví autobusové nádraží a záchytné parkoviště na Dlouhé Míli, tak tramvajové linky č. 20 a 26 na sídliště Dědina, popř. až do terminálu 3 budou dostatečně využity, a tak třetí linka, která by končila na Červeném Vrchu, by také mohla mít smysl.

Pokud se týká vašeho posouzené navrhovaných linek, tak smyčka u Depa Hostivař by měla význam tehdy, pokud by se v budoucnu počítalo s prodloužením tramvajové tratě až někam do Štěrbohol, popř. s výstavbou obytného areálu u ulic Sazečská, Teplárenská a Tiskařská a s vedením tramvajové tratě z depa Hostivař Sazečskou ulicí do Malešic. Pankrác v současné podobě je opravdu zbytečná, ta by měla význam tehdy, pokud bude postaven Dvorecký most a tramvajová trať Jeremenkovou ulicí. Jinak jak bylo uvedeno, nikdo nebude stavět tramvajovou trať na Dvoreckém mostě bez pravidelného využití. Slivenec nejsem schopen posoudit, protože jsem tam delší dobu nebyl, nevím, jak tam přesně vypadá výstavba a co se ještě plánuje.

Pokud se týká tramvajové tratě do Jesenice, už jsem uvedl, že její výstavbu by měl DPP podmínit výstavbou vozovny na této trati v Středočeském kraji, protože je neúnosné, aby na konečnou v Jesenici vyjížděly tramvaje z vozovny Pankrác.
Neděle, 18. dubna 2021 - 18:05:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2414
Registrován: 4-2003
Slivenec (ale asi bych volil smyčku blíže Barrandovu)

Slivenec nejsem schopen posoudit, protože jsem tam delší dobu nebyl, nevím, jak tam přesně vypadá výstavba a co se ještě plánuje.

Výstavba jede o sto šest, baráky v sídlišti podél budoucí trati rostou jak houby po dešti. V plánu je zahájení výstavby další na které je pravomocné stavební povolení a do kterých se Finep vrhne jakmile se to asi pohne s výstavbou trati - kolaudace nových domů je podmíněna zprovozněnou tratí.

Proč smyčku blíž Barrandovu? Vedle konečné má být obchodní centrum s Kauflandem. To jako myslíte vážně, že je lepší ukončit trať nějaké stovky metrů před ním, aby se i ze sídliště dalo jezdit nakupovat jenom autem a bez napojení na MHD?
Neděle, 18. dubna 2021 - 18:41:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16036
Registrován: 10-2004
Wagon: Ty tramvaje od Dědiny mají teď tak obrovskou rezervu, že by tam teď stačila 1 linka. Jednou mají tramvaje od děny nahradit 225, ale zase očekávám protesty a budou se hledat varianty. aby alespoň část 225 zůstala.
Ale i kdyby. Já se bavím o ukončení linek od Bohnic. Ta trať sice má být za hodně dlouho, ale když něco vymyslíte, je potřeba mít promyšlené všechno.
O Dvoreckém mostu už jsme tady popsali spousty příspěvků, viz kauza 190/20. I se zkrácením 190 na Braník a zkrácením tras linek 118+196+197 má celé opatření navýšit kompenzace o 41 milionů korun (viz Dopravní plán do roku 2025). Při ponechání 190 na Smíchově zhruba dalších 30-35 milionů.

Suri: Ok, o tomhle záměru jsem nevěděl. Jen mi přišlo zbytečně tahat 2 linky do místa, kde nic není.
Neděle, 18. dubna 2021 - 18:59:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4464
Registrován: 12-2007
Orky: Jistě část linky č. 225 by zůstala, ale žádné protesty by asi neumožnily souběh s tramvajovou tratí.
Pokud se týká Bohnic, tak předpokládám 2 linky, jedna povede do centra, druhá nejlépe na Divokou Šárku, protože bude zapotřebí určité tangenciální tratě spojující Bohnice s Prahou 6. Na Suchdol budou stačit 2 linky, jedna by končila na Strahově, druhá by vedla do centra. Takže by se Hradčanská moc nezatížila. Já bych to viděl tak, že linka č. 8. by vedla ze Suchdola, linka č. 18 z Bohnic, linka č. 28 by spojovala Suchdol se Strahovem a nová linka třeba č. 29 Bohnice s Divokou Šárkou.

Pokud se týká Dvoreckého mostu, bude-li na něm vybudována tramvajová trať, tak bude používána. To už tady také bylo uvedeno.
Neděle, 18. dubna 2021 - 19:30:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16037
Registrován: 10-2004
Wagon: Kdybyste si alespoň posčítal současné výkony 107 a 147 a podíval se do JŘ přes semestr, tak byste takovou hloupost ani nemohl napsat. I samotný dokument Rozvoj linek do roku 2029 počítá na Suchodol s analogií 4 standardních linek: 8, 18, 28, kde 28 má mít interval 4 minuty a v sedle 5 minut. 28 má jet na Strahov, s tou 13, takže v PD souhrnný intreval něco jako 2,66/3,33/2,66 v soupravách, kde dneska stačí souhrn 143/149 něco jako 4/10/5 pře semestr, jinak 10/15/12. Ukázkové do nebe volající plýtvání. Do toho 2 linky z Bohnic, z toho jednu chcete jako třetí linku na Šárku, teda zase obrovské náklady navíc a tu další chcete ukončit kde? Přes Hradčanskou už dneska neprocpete navíc nic, takže reálně zřejmě zase něco jako Malovanka. Aniž bych to nějak počítal, tak se nebojím říct, že tahle sranda vyjde Prahu ročně tak na čtvrt miliardy, z toho tak půlka, možná i víc, na převážení vzduchu. Šotouš tleská, laik se diví, odborník žasne.
Jistě, tramvajová lobby by nedovolila nechat nepojížděnou trať na Dvoreckém mostě, takže se půjde opět přes mrtvoly. Buď 41 milionů navíc a když neprojde zkrácení tak skoro 80. Bravo!
Když to takhle půjde dál, kde že Praha sežene ty peníze na skutečně potřebné stavby?
Neděle, 18. dubna 2021 - 20:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20000
Registrován: 8-2005
adalbertinum: Zrušit 24 a 21, z 3 udělat ML (v sone a večer půlku končit na Těšnově) a dvojku nechat jezdit jen kladiva do 20 a z Moráně odklonit na Kubáň (nebo na Otakarku, pokud projde ten nesmysl s 19).
Wagon: V současnosti jezdí linka 143 v int 15-30 minut ve standardech. A nikde není řečeno, že studenti ze Strahova pojedou do Dejvic. Víte kde všude má ČVUT učebny? To už by snad byl rozumnější trolejbus na Vítězný nám a dál do Suchdola, , protože z tramvajových projektů na P6 se uskuteční leda velký kulový. A trolejbus by mohl být stejný jako na Letiště. A zastávka tramvají před GenŠtábem? Víte co udělala za pozdvižení zastávka blbý 194 před budovama Parlamentu na Malostranskym náměstí???
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Neděle, 18. dubna 2021 - 20:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4465
Registrován: 12-2007
Orky: Myslím, že 4 linky do Suchdola je opravdu hodně. Ke všemu linka č. 28 ze Suchdola na Strahov by do značné míry byla ovlivněna vysokoškolským studiem na ČVUT a Zemědělské univerzitě. Pokud se týká Bohnic, tak předpokládám, že jedna linka povede Lodžskou a druhá K Pazderkám. Jedna linka z Bohnic by měla nést do centra, nejlépe k Malostranské, protože na trasu metra C bude buď přestup v Kobylisích, popř. tramvaje povedou do Holešovic nebo Libně. Samozřejmě je také možné vést tramvajovou linku místo do Divoké Šárky do Petřin místo linky č. 2. Ve směru Evropská budou po prodloužení tramvajové trati na Dědinu k dispozici následující smyčky - Červený Vrch, Divoká Šárka a Sídliště Dědina.
Jinak samozřejmě kdoví, kdy se co postaví, nevíme jaká bude poptávka po dopravě, např. v oblasti Dědiny, jaké budou požadavky městských částí apod. Proto v současné době plánovat přesné trasování tramvajových linek je nesmyslné.

Jinak nejsem odpovědný za přípravu tramvajových tratí, uvedl jsem pouze svůj názor a vše je hudbou spíše daleké budoucnosti, myslím, že jenom máloco bude zrealizována v příštích 10 letech. Ale rozhodně nemám důvod proti výstavbě nových tramvajových tratí protestovat.
Neděle, 18. dubna 2021 - 20:24:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4466
Registrován: 12-2007
Káem: Vím, kde má ČVUT učebny v oblasti od ulice Technické až po ulici Kolejní. Sám jsem přes areál ČVUT chodil z Bechyňovy ulice do stanice metra Dejvická. Samozřejmě ČVUT má ještě významné budovy především na Karlově náměstí, nicméně jejich hlavní areál je v Dejvicích.
Jinak pokud vím, tak se plánuje tramvajová trať do Suchdola, trolejbusy nebyly schváleny. A zastávku tramvají před Generálním štábem jsem také nevymyslel já, ale někdo jiný, konečně pokud mají jezdit tramvaje po okruhu, tak asi jiná možnost jak nahradit tramvajovou zastávku na Vítězném náměstí není.
Obecně se nedomnívám, že je užitečné vymýšlet zcela jiná řešení než ta, která už někdo vymyslel a prosadil. Samozřejmě mohl bych si tak v koutku duše něco plánovat, ale obecně si myslím, že je výhodnější spíše přijmout navržené plány než proto nim nějak protestovat.
Pawel
Neděle, 18. dubna 2021 - 23:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2409
Registrován: 5-2002
Poznamka pro uzivatele Poznamka:

A co když "nevýstavba" nových tramvajových tratí ukazuje, že vlastně opravdu, ale opravdu není třeba a že je protlačuje parta šotoušků, kterým tleskají lidé jako vy - netušící, že "zdroje EU" jsou naše vlastní peníze, o jejichž využití (na co je smíme nebo nesmíme použít) rozhoduje někdo jiný?

Nemate pravdu a sirite tu nepravdive a zavadejici informace. Za prve, zdroje EU jsou "nase vlastni penize" z mene nez poloviny (napr. 2019: do rozpocty EU odvedeno 51,4 miliardy korun, obdrzeno 119,9 miliardy korun = +68,5 mld.). Za druhe, o jejich vyuziti rozhodujeme zejmena my primo v CR (a jak jsme v tom dobri, to posudme srovnanim s Polskem a mnoha dalsimi zememi), dale pak nasi cetni zastupci v EU. Za treti, bez clenstvi a tim i bez pristupu na jednotny trh bychom na tom byli jak Belorusko - chudi jak kostelni mysi. Tolik o "nasich penezich" a zle EU.
bim
Neděle, 18. dubna 2021 - 23:28:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10
Registrován: 1-2013
Suri 2414: Doplním informace k Barrandov-Holyně-Slivenec. Celá planina ohraničená nyní probíhající výstavbou na kraji Barrandova až po Holyni, a mezi výpadovkou K Barrandovu až ke hraně k Prokopskému údolí, se postupně zaplňuje novou výstavbou. Pro tramvajovou smyčku tam develotr nenechal místo. A nejbližší prostor v blízkosti ulice U Náhonu v Holyni je asi kvůli spádu nevhodný. Tak se zkrátka šlo ještě o kousek dál, kde z toho bude něco mít i Slivenec.

Zajímavé čtení na konci s vizualizacemi je http://lepsibarrandov.cz/spolkove-noviny-snop5/jak-se-to-ma-s-nov ou-uzemni-studii-na-rozvoj-barrandova/
Břevnovák
Pondělí, 19. dubna 2021 - 14:12:08  
Neregistrovaný host
" ... protože z tramvajových projektů na P6 se uskuteční leda velký kulový."

K tomu nám dopomáhej Bůh.
Amen.

Jinak koukám, že svět podle Wagona je založen na axiomu "Zdroje jsou!".
Pondělí, 19. dubna 2021 - 14:23:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9456
Registrován: 5-2002
Břevnovák: Zdroje jsou, ale za chvíli nebudou. Ale třeba se zruší peníze a vše bude podle zásluh nám určovat Velký úředník.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 14:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16039
Registrován: 10-2004
A proto se od srpna zdraží jednotlivé jízdné o 25% (odkaz), na které jezdí už málokdo, ovšem ceny kuponů zůstavají stejné.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 15:53:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4467
Registrován: 12-2007
Břevnovák: Pokud nechceme Prahu utopit v individuální dopravě, ale chceme MHD soustavně, i když třeba po malých krocích zlepšovat, tak by se investice na takové zlepšení měly najít. A pokud se nenajdou, tak Praha bude postupně upadat budeme zaostávat tak, jako na konci šedesátých let, kdy Prahou jezdily tramvaje obklopené hrozny cestujících.

Jinak zhruba o inflaci, třeba i o takových 5% by se mohlo zvýšit jízdné i ročních nebo čtvrtletních kupónů.
Břevnovák
Pondělí, 19. dubna 2021 - 16:05:13  
Neregistrovaný host
No těch 5% by to fakt vytrhlo.

Na zlepšování máme například Déčko, Okruh a třeba takovou R radiálu ... to jsme tak na 125 giga.
K tomu pár mostů ... samotný Libeňák bude za trojku ... když vše dobře půjde.
Na kolik pak přijde ročně například provoz toho Déčka raději ani neodhaduju.

Takže bych se s tím přikládáním do kamen zklidnil.
Tady je to u některých fakt jak v oslíčku otřes se.

Jako ne že by se krom uvedeného nemělo už lautr nic postavit, ale mělo by se sakra dobře zvážit, jak moc je to jednak potřebné a současně jak moc to zatíží rozpočet. Ale ten výše prezentovaný přístup ... to se mi líbí, to by určo bylo dobrý, von by tím na sichr někdo jezdil, to by se mělo ... to je fakt jak na IPRu. [rofl]

Ještě, že to tady Vyhnánek nečte. [biggrin]
Pondělí, 19. dubna 2021 - 16:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4468
Registrován: 12-2007
Břevnovák: Od roku 2015 se v Praze žádná významnější dopravní stavba neotevřela. Déčko se pořádně nerozeběhlo, Městský okruh se také nerozhýbal, nevím, co myslíte tou R radiálou. Mosty by se měly opravovat průběžně. Myslím, že za posledních 50 let je v Praze nejmenší výstavba dopravní sítě.
Uznávám, že pandemie do jisté míry přiškrtila Praze příjmy, nicméně chce-li Praha postupně obnovovat cestovní ruch, tak by měla také zlepšovat dopravu v Praze. Myslím, že na určitou elektrizaci MHD by se našly peníze z EU.
Nikdo netvrdí, že všechny stavby tramvajových tratí jsou ideální, ale v řadě případů nahradí intenzivní autobusovou dopravu, popř. pomohou k dopravní obslužnosti nově vzniklých sídlišť, jako je třeba Slivenec.
V Praze se dělají často jenom projekty, na které se vyhází spousta peněz, ale jenom máloco se zrealizuje. A pak jsou zde tzv. tradicionalisté, kterým vadí třeba trojkolejná replika železničního mostu u Výtoně, protože se nebude jednat o původní most. A vadí to také představitelům Prahy, přestože se jedná o státní investici.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 17:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16041
Registrován: 10-2004
Wagon: Pokud nechceme Prahu utopit v individuální dopravě, musíme dělat smysluplná opatření a ne bezhlavě vymýšlet nové a nové tratě do každé ulice s nesmyslnými přímými linkami pro pár jednotlivců (viz Strahov) ve jménu směrové nabídky. Důležité je dělat taková opatření, která veřejnou dopravu výrazně zrychlí, skutečnou preferenci, oddělovat IAD od MHD...
Pondělí, 19. dubna 2021 - 18:01:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4469
Registrován: 12-2007
Těch bezhlavě vymyšlených tramvajových tratí zase tolik není. Určitá preference na semaforech je jistě možná, oddělování těles pro MHD od IAD je možné pouze na pár pruzích vozovek. K podstatnému oddělení IAD od MHD by přispělo jednak dokončení obou okruhů, což však v nejbližších 10 letech nevidím, a vybudování záchytných parkovišť nebo parkovacích domů u stanic metra nebo železnic. Ale i zde moc velká perspektiva není, snad se staví parkovací dům na Černém Mostě. Prostě bez investic do dopravní infrastruktury jak z hlediska Prahy - metro D, tramvajové a trolejbusové tratě, městský okruh tak i z hlediska státu - železnice do Kladna a na letiště, Pražský okruh - zlepšení dopravy v Praze moc nevidím. A faktem je, že z hlediska infrastruktury do MHD se snad konečně v Praze letos něco začne - snad povyskočí trasa metra D, a začnou se stavět tramvajové tratě do Libuše a do Slivence. Strahov asi rozhodně nebude v první etapě.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 20:13:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9457
Registrován: 5-2002
Orky: problém Strahova i Suchdola (za normálních časů) je, že to po většinu času jezdí prázdný a ještě v mnohem delším intervalu než v té krátké studentské špičce. Není žádný důvod tam vést jinou tramvajovou linku než jednu, která jen prostě nahradí ten autobus (pokud už by někdo takovou věc prosadil a dokonce na to splnil kritéria financování z EU) . Tedy 107/147 a 143 nahradí linka 2x. I tak je to spíše na sólo vozy, pokud to nemá mít dlouhý interval. Do Suchdola jde i prodloužit jednu linku z Podbaby, ale na Strahov ji musí přičarovat.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 21:04:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16042
Registrován: 10-2004
Borovička: Problém Suchdola je ten, že je tam v rámci dne i v rámci roku poptávka značně nevyrovnaná a nárazová a proto je tam tramvajový provoz nevhodný. Provoz tam potřebuje nepravidelný interval a velmi významné změny nabídky během roku. Po většinu pracovního dne v nešpčikových směrech by tam skutečně stačila velmi hraničně 1 linka v soupravách, takže reálně spíše linky 2. Jenže tu jsou velmi krátká období, kde i 3 linky v soupravách by byly málo. Bohužel se obávám, že ten, kdo vymýšlel linkové vedení vzal nejzatíženější špičkovou čtvrthodinu, ta mu vyšla na 4 linky a tak je tam navrhl po celý den. Ukázkový ekonomický nesmysl, jak jsem o něm psal výše.
Už jsem to to spal několikrát, ale klidně to zopakuju: Já za zásadní považuju neschopnost ČZÚ vytvořit plán studia na jednotlivých fakultách tak, aby bylo možné natočit začátky výuky a jednotlivých hodin tak, aby bylo možné v rámci návozových špiček zajistit rovnoměrný návoz na univerzitu.

Kompromis: Pokud si tedy vezmu čísla ze 107 a 147, napočtu na nějakou rezervu tak to vidím takto:
Linka 8 celoročně do Suchdola
Linka 18 do Suchdola v PD do 20 hodin mimo prázdniny, jinak konec na Podbabě
Linka 28 jezdí pouze přes semestr a pouze ve špičkách v rozsahu cca 7:30-10 a 15-19 v intervalu 8 minut
Ale stejně to nebude zejména ráno moc fungovat a díky zpoždění v centra by se střídaly přetížené a poloprázndé spoje.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 21:32:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4470
Registrován: 12-2007
Borovička + Orky: Jistě Suchdol je jistě ovlivněn studiem na České zemědělské univerzitě, na straně druhé má tramvajová trať nejenom prakticky nahradit linky č. 107 a 147, ale také má zkrátit linky č. 116, 160 (má je spojit), 340, 350 a 355. Podle mne z konečné tramvajové tratě by mohly vést autobusové linky do Horoměřic, Statenic a Únětic a bylo by také dobré, kdyby u konečné tramvajové tratě bylo také parkoviště pro auta z těchto lokalit. Z toho vyplývá opravdu nejméně jedna linka s pravidelným intervalem a rozhodně ne sólo vozy a druhá linka, jejíž interval by byl přizpůsoben výuce na Zemědělské univerzitě.
Myslím, že návrh Orky je docela dobrý, protože umožňuje přizpůsobení provozu linek č. 18 a 28 skutečné potřebě cestujících.
Pondělí, 19. dubna 2021 - 21:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 12-2007
Orky:
"Linka 28 jezdí pouze přes semestr a pouze ve špičkách v rozsahu cca 7:30-10 a 15-19 v intervalu 8 minut
Ale stejně to nebude zejména ráno moc fungovat a díky zpoždění v centra by se střídaly přetížené a poloprázndé spoje."

Nebude to fungovat z úplně jiného důvodu. Studenti nebudou jezdit v konstantním množství v čase smyšlené školní špičky. Vždy se vytvoří největší poptávka po dopravě před začátkem vyučovacích bloků. Samozřejmě nejvíce před prvním vyučovacím blokem. Pak už tam část studenstva bude a přijíždět budou jen šťastlivci, kteří měli ráno volno. Odjezdy ze školy budou více roztažené, ale náraz bude vždy po konci vyučovacího bloku.

Jak to mají nastaveno u zemědělců nevím. Když jsem studoval já, tak jsme měli dvouhodinové bloky.
1. 7:00 - 8:40, 2. 9:00 - 10:40, 3. 11:00 - 12:40, ...

První náraz študentský nápor do MHD byl před sedmou (příjezd ke škole v cca 6:50) a pak vždy v dvouhodinových intervalech. Podobně i odvoz. Odjezd v cca 8:50 (tady většinou ještě ne, to spíše přesun jinam), 10:50, 12:50, ...).

Takže z toho vychází velká poptávka tak na cca 1/4 hodiny (interval třeba 2-3 min.). Pak hodinu a 3/4 nic (zbloudivší studenti se vejdou do spojů běžných linek).
Pondělí, 19. dubna 2021 - 22:39:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4471
Registrován: 12-2007
5735: Po skončení vyučovacího bloku třeba půjdou studenti do menzy, na semináře nebo praktika, do studoven apod. Nemyslím si, že všichni hned jako jeden muž nebo jako jedna žena se okamžitě vrhnou nyní do autobusů, v budoucnu do tramvají. Jenže jak známo, ještě nebylo kopnuto do stavby nové tramvajové tratě, může se v okolí zvednout výstavba apod. Jedna linka s pravidelným týdenním intervalem a jedna až dvě linky s jízdním řádem jenom pro určitý čas dávají velké možnosti upravit tyto jízdní řády dle potřeby. A samozřejmě je zde otázka, zda se v té době nezrealizuje také tramvajová doprava do Bohnic. V takovém případě by v souběhu obou tratí v ulici Jugoslávských partyzánů a Podbabské bylo v provozu až 5 tramvajových linek, přičemž většinou by směřovaly ráno do centra a odpoledne z centra až na spoje vedoucí k Zemědělské univerzitě.

Takže závěr: Až se snad někdy ta tramvajová trať otevře, tak se udělá nejprve jakýsi nástřel, a potom se to upraví dle potřeby. A hlavně by se nemělo zapomínat na obyvatele okolních obcí - Roztok, Únětic, Statenic a Horoměřic a to jak s ohledem na parkování automobilů u konečné tramvaje, tak i na možnost návazných regionálních autobusů. Mnozí totiž dají přednost kombinaci auta nebo autobusu s tramvají před kombinací auta nebo autobusu se stanicí metra Dejvická nebo Bořislavka.
Úterý, 20. dubna 2021 - 01:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8823
Registrován: 6-2004
Orky Wagon: Suchdol vyřeší výrazná reforma českého vysokého školství a jeho financování...

Dokud si budeme hrát na "kusy", tak ČZU bude mít mraky studentů na ekonomické fakultě, protože na VŠE je vyhodili.....

Navíc v případě ČZU hon za penězi ze studentů neřešil jak tam studenty dostat.... Aneb, když si postavím logistické centrum 5km o dálnice, ale vede mi k němu jenom silnice třetí třídy o šířce 6,5m a přes dvě obce....
Úterý, 20. dubna 2021 - 08:00:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16043
Registrován: 10-2004
5735: Já vycházím z posledního komplexního průzkumu začátkem října (tedy na začátku semestru) na linkách 107+147 s rozdělením po hodinách a mám tam nějakou rezervu. Jistě, nereflektuje to nárazové odjezdy, ale to jsou tak 2 čtvrthodiny dopoledne nahoru a odpoledne dolu.
Úterý, 20. dubna 2021 - 08:41:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16044
Registrován: 10-2004
Wagon: Já teda doufám, že linky do Horomeřic zůstanou nadále prioritně vedené k metru na Bořislavku. No a zkrácení linek k tramvaji nepochybně místní přijmou s "nadšením."
Můj návrh umožňuje řešení velmi omezeně. Auto/trolejbusová linka s ukončením na Dejvické umožňuje daleko citlivější reakci na jednotlivá období, protože nezasahuje do zbytku sítě, s níž musí být v koordinaci. Navíc taková linka může po nějakých úpravách zajíždět a končit na konci Internacionální ulice a nebude převážet vzduch až kamsi za Suchdol, kde bude smyčka. Takže si myslím, že reálný náklad na provoz u auto/trolejbusu bude poloviční co u tramvají.
Petr_k
Úterý, 20. dubna 2021 - 09:20:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13208
Registrován: 4-2003
9001 - reforma financování vysokých škol je ještě větší utopie, než ta trambajová trať. Prostě to musíš brát z toho výhledu, co je teď, a v tom má Orky pravdu, Suchdol je v autobusech o několik řádů efektivnější.
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší píčoviny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Úterý, 20. dubna 2021 - 09:29:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4472
Registrován: 12-2007
9001: Nějakým způsobem Česká zemědělská univerzita ty posluchárny asi zaplní. Nemyslím si, že by došlo k prudkému poklesu studentů v této škole.

Orky: Myslím, že opravdu nemá smysl diskutovat trolejbusy do Suchdola. Častým problémem ulic Jugoslávských partyzánů a Horoměřická je to, že zejména ve špičkách jsou přeplněné, i když autobusy v ulici Jugoslávských partyzánů mají také svůj pruh. Nicméně tramvajové těleso v ulicích Jugoslávských Partyzánů a Podbabská je oddělené, což znamená, že má ještě dost velkou kapacitu pro nové tramvajové linky.

K obsluze Roztok, Únětic, Statenic a Horoměřic.
Pokud by byly realizovány plány na zkrácení autobusových linek, tak Roztockým a Únětickým asi nic nezbude než přestupovat na tramvaj, Horoměřickým a Statenickým autobus zůstane. Rovněž lidé z Úholiček nebo ze Svrkyně by byli "nadšeni", kdyby museli přestupovat na tramvaj. Proto se domnívám, že obyvatelé Únětic, Úholiček a další budou požadovat, aby linka č. 350 byla převedena do někdejší trasy autobusů ČSAD z Bořislavky přes Horoměřice a Únětice do Úholiček a dál po své trase. Nicméně budou lidé z Horoměřic, a Statenic, pro které bude výhodnější přestoupit na tramvaj v Suchdole, protože jejich cílem bude okolí Vítězného náměstí, Hradčanské, Letné nebo Holešovic. Pro ně nebude tak výhodné jezdit autobusem na Bořislavku. Předpokládám ale, že těchto cestujících bude asi tak čtvrtina, tři čtvrtiny budou i nadále jezdit na Bořislavku. Proto jsem už před časem uvedl návrh takové linky č. 340 ve tvaru srdce nebo jablka, která by z konečné tramvaje na Suchdole byla vedena místo linky 359 do zastávky Roztoky, Žalov, dále po lince č. 340 do zastávky V Podbabě, dále po lince č. 355 do zastávky Horoměřice, Lidl a zpět na konečnou tramvají v Suchdole. Samozřejmě by musely být vložené spoje mezi Roztokami, Levým Hradcem a zastávkou V Podbabě. A jistě by řada Statenických uvítala linku od konečné tramvají po silnici č. 241 do Černého Vola a dále do Statenic, popř. by snad pár spojů mohlo pokračovat do Tuchoměřic, Štěrbova mlýna a do Tuchoměřic (to by byla taková "stopka" u jablka).
Kromě toho, bude-li kapacitní parkoviště u konečné tramvaje na Suchdole, tak tam budou také parkovat auta z okolních obcí.

Netvrdím, že to tak zcela bude, ale plánovači dopravy by s tím měli počítat, protože se nedá říci, že tramvaje na nové tramvajové trati jenom nahradí kapacitu linek č. 107 a 147. Už teď by nejraději MČ Praha 6 vystrnadila autobusy z Vítězného náměstí na konečnou stanice tramvají Nádraží Podbaba, což se jí nedaří, ale pokud bude prodloužena tramvajová trať až do Suchdola, tak určitě uspěje.
Úterý, 20. dubna 2021 - 14:35:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20001
Registrován: 8-2005
Počet studentů vůbec, ale vůbec nezáleží na škole, ale jen a jen na silném či slabém nastupujícím ročníku. S tim MHD nic neudělá. Jen se tomu muže přizpůsobit. A to uměj busy líp než bambaje. [tramvaj]
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Úterý, 20. dubna 2021 - 14:37:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20002
Registrován: 8-2005
Do UDDP prodloužit 15, tim zustane de facto zachován směr, který tam maj ted, 16 zrušit a 10 do ML intervalů s tim, že půlka končí na Palmě. Ze zkrácený 13 udělat komplet retrolinku a nezasírat ostatní linky vrakama. [tramvaj]
OPTIMÁLNÍ VYUŽITÍ VOZŮ T2 A T3 - V ZIMĚ LINKA 41, V LÉTĚ LINKA 42: Pohořelec - Prašný most-Stross-Nám.rep.-VN-ND-Starom.-Malostr.-Hrad-Pohořelec
Úterý, 20. dubna 2021 - 15:48:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 9-2005
Káem: Člověče, to neni úplně blbý :-)
Faktem je, že uživatelsky je z možností, který se nabízely, prodloužení 16 do ÚD tou nejblbější možností. Patnáctka by byla cajk.
Úterý, 20. dubna 2021 - 15:54:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16045
Registrován: 10-2004
Jiří_T:
"Káem: Faktem je, že uživatelsky je z možností, který se nabízely, prodloužení 16 do ÚD tou nejblbější možností. Patnáctka by byla cajk."
Proč je 16 nejblbější možností?
Úterý, 20. dubna 2021 - 16:19:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1606
Registrován: 9-2005
Orky, už to tu zaznělo: Ukrutně dlouhej souběh s metrem, kterej není potřeba. 5 nabízí aspoň nějakou směrovou variantu. Nabídla by jí i 15 nebo 7.
Spíš by mě zajímal relevantní důvod, když už tedy 5 musí z ÚD pryč, proč se nahradí ausgerechnet šestnáctkou, a ne jednoduše 15, která by de fakto zachovala stejný spojení, co současná 5, nebo tou sedmičkou, která by nabídla poměrně žádanej směr do Vršovic.
Úterý, 20. dubna 2021 - 16:34:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 995
Registrován: 4-2019
Jiří_T:
"Spíš by mě zajímal relevantní důvod, když už tedy 5 musí z ÚD pryč, proč se nahradí ausgerechnet šestnáctkou"
Jistou roli může hrát letitá zkušenost - dnes pokud se něco podělá na Biskupcově, po nějaké době nepřijede na Plzeňskou ani kolo (visí tam 9, 10 i 16). Totéž v opačném gardu.
Úterý, 20. dubna 2021 - 16:35:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13854
Registrován: 5-2004
Jakej by byl rozdil koncit busy od roztok nekde u tramvaje bude-li kdy a koncit je u vlaku v roztokach uz dnes? Aspon by nekdo jezdil mestskou linkou a na prahu 6 vlak do podbaby ke kauflandu jede...
Úterý, 20. dubna 2021 - 17:13:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16046
Registrován: 10-2004
Jiří_T: Ukrutně dlouhej souběh s metrem, kde potká každou druhou stanici, to je tedy souběh. Oproti současné 5 navíc akorát Náměstí Míru. A co zastávky mezi, kterých je hodně? 15 je zase ukrutně dlouhej souběh s 26. [happy] 5 musí s ÚD pryč proto, že je málo kolejí na Olšanských hřbitovech a při zavedení 19 je další linka navíc moc.
Úterý, 20. dubna 2021 - 17:36:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 9-2005
Orky: No, tak ono od takový Vinohradský vodárny na Jiřák to je pár kroků, takže to bych klidně počítal taky [wink] Prostě ta 16 pojede de fakto do stejný oblasti, jako jede metro, i když nepojede přímo nad ním. 15 je ukrutně dlouhej souběh s 26, stejně jako 10 se 16. Takže budeme dělat, jako že tenhle rádobyargument tu nepadnul [happy]
Za mě by pořád bylo nejjednodušší vrátit to víceméně do původního stavu (před 2012). Ale pravda, tam by zas zůstala navíc ta 5, která se nevejde na Olšany.
Nic to ovšem nemění na tom, že za tu 16 Ropidu lidi pěkně poděkujou. Ostatně už teď stačí kouknout na diskuzi na PIDích stránkách.
Úterý, 20. dubna 2021 - 19:04:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1183
Registrován: 1-2007
Jen taková připomínka k oblasti kolem Prahy 12. Linka 190. Tak jako se pohnula stavba dopravní infrastruktury, tak dochází též pohybu ve výstavbě kanalizace v Cholupicích a Točné, kde následně dojde k masivní výstavbě v místě. Bude tedy potřeba posílit linkové vedení směrem na Točnou a obávám se, že linka 341 na to stačit nebude. U linky 113 pak bude docela problém v tom, že na Točné, Písnici nebo Cholupicích chybí místo, kde by mohla vzniknout konečná, kde by bylo na cca 20-30 minut odstavit až 3 autobusy současně.
Úterý, 20. dubna 2021 - 19:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16047
Registrován: 10-2004
Jiří_T: No jo, ale to tam byla 11, což byl "ukrutně dlouhej souběh s metrem". Jo, požadavek Prahy 3 na spojení Vinohrad ze Strašnicemi je znám, proto se tam tehdy místo 11 cpala 13 a zřejmě proto ta 16, když Žižkov má 26. A 16? Jo, chtěli 19, tak jí mají. [happy] Bohužel se obávám, že se to spustí, pak přijde vlna protestů, předělá se to napůl zpátky a napůl nechá a bude to stát o dalších 50 milionů víc. Ale pořád se to dá ještě zastavit!

Paes: Točná je jedno z nejpředimenzovanějších míst v Praze a i kdyby tam počet obyvatel vzrostl na dvojnásobek, pořád to stačí.
Úterý, 20. dubna 2021 - 20:03:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 3-2018
To Petr_Vlček:
Linka S49 své cestující má. Samozřejmě není a nikdy to asi nebude tolik jako je u jiných vlakových linek vedených přes centrum, leda možná pokud by byla prodloužena za Prahu i na jižní straně a na severu na Libčice, nebo Kralupy. Zatím je zatížena nejvíc část mezi Podbabou a Holešovicemi, což je logické, protože přestup na starých Holešovicích není moc příjemný, ale běžně až do Libně jezdí slušně zatížená. Stanice Praha-Hostivař je dost nešikovně položená a ještě jsou problémy s křížením v Libni s hlavní tratí na východ.
Současná kapacita je ale zatím dostatečná, trojdílný Panter by byl dnes asi přece jen zbytečně velký.
Úterý, 20. dubna 2021 - 21:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13857
Registrován: 5-2004
Co mám tu čest ML občas vidět mimo ranní špičku, tak za řeč stojí frekvence mezi již zmíněnou Podbábou a Holešovicema a o dost méně do Libně. V ostatních úsecích to zdatně konkuruje všednodenní 172 od Litně k Hostomicům kde to ale zvládá s přehledem šukafon...
Úterý, 20. dubna 2021 - 21:24:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2150
Registrován: 8-2017
pokud se něco podělá na Biskupcově, po nějaké době nepřijede na Plzeňskou ani kolo (visí tam 9, 10 i 16)

Když se něco podělá, tak má nastoupit operativa - 10 i 16 se prostě otočí na Olšanských hřbitovech.
Když se něco podělá na Andělu, tak taky nepřijede na Plzeňskou ani kolo (a to okamžitě, ne až za nějaký čas, po který je možnost to operativně vyřešit) a přesto nikdo nepožaduje linku od Smíchovského nádraží vedenou Za Ženskými domovy a Radlickou.
Úterý, 20. dubna 2021 - 21:42:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 3-2018
Tak hodnotit mimo špičku je dost mimo. V tu dobu bych se nedivil, kdyby byly předimenzované všechny vlakové linky. Minimálně na S4 je Slon mimo špičky příliš. Jenže vlaky se daleko hůř regulují než tramvaje nebo autobusy.
Úterý, 20. dubna 2021 - 21:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1000
Registrován: 4-2019
M250.0:
"Když se něco podělá na Andělu, tak taky nepřijede na Plzeňskou ani kolo (a to okamžitě, ne až za nějaký čas, po který je možnost to operativně vyřešit) a přesto nikdo nepožaduje linku od Smíchovského nádraží vedenou Za Ženskými domovy a Radlickou."
Analogie, která jaksi kulhá. Jestliže odněkud jiná trať nevede, nedá se s tím nic dělat. Jestliže stačí objet pár bloků, stane se. Ale když linkové vedení přímo vytváří podmínky pro vznik určitých problémů, je zapotřebí ho upravit.
Úterý, 20. dubna 2021 - 22:15:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 318
Registrován: 8-2020
15 ÚDDP, 16 Olšany je trochu nešťastné. Ale s prodlouženou 16 na Vozovnu Žižkov by vycházelo pěkně, byť za cenu dalších nákladů.
Úterý, 20. dubna 2021 - 22:31:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5300
Registrován: 2-2004
Jiří_T:
"Za mě by pořád bylo nejjednodušší vrátit to víceméně do původního stavu (před 2012). Ale pravda, tam by zas zůstala navíc ta 5, která se nevejde na Olšany."

Stav před 2012 je ale přece obecně to, co se zavádí. Akorát k tomu úplně původnímu jsme se prostě nedoprojednali. Ale před rokem 2012 nebyly u Nových Strašnic 3 linky, a z Černokostelecké jela jedna linka na Vinohrady a jedna do Nuslí, z Vysočan nejela linka na Vinohrady, ale do Strašnic, od Hlavního nádraží nejelo přímo nic na Černokosteleckou, na Vinohradské navíc nebyla 13. Přitom nyní všechno ze stavu před rokem 2012 najednou vadí.

K úplně stejnému stavu jako v roce 2012 jsme nedospěli jen proto, že P3 již nepreferuje 16 na Spojovací a preferuje tam 11 a DPP současně 16 chtěl vyvázat z Biskupcovy. P2 pokud chce spojení do Strašnic, tak nyní preferuje před 13 tu navrhovanou 16. P10 považovala 3 linky na Černokostelecké za zbytečné a jednoznačně před nimi dála přednost obnově 19, která je zase spojení po této městské části pro ni významnější. To co se zavádí, jsme považovali za variantu, kterou v žádném případě městské části neodsouhlasí. A všechny na ní daly razítka.

Takže tu máme město, které dalo účelovou dotaci DPP na stavbu kousku trati na Pankrác, a které si do rozpočtu schválilo, že na této trati požaduje po dokončení RTT Táborská celotýdenní provoz tramvajové linky. Pak tu máme město, které před možnostmi vedení této linky na Smíchov, Radošovickou, Černokosteleckou, Olšanské hřbitovy, Vozovnu Žižkov rozhodlo, že má zájem obnovit při té příležitosti původní trasu linky 19. Na tomto základě vzniklo 10 hlavních variant (bylo jich celkem ještě víc, skoro 20) a MČ P2, P3, P4, P9 a P10, DPP a MHMP daly razítka po projednání na tu kombinaci, která se předkládá. Výsledek mohl být jakkoliv jiný. Nikdy v minulosti nebylo k dispozici tolik variant řešení, nikdy neměli všichni tolik prostoru k tomu, aby to řešení vzniklo. Nebyl to žádný diktát z naší strany, že to takto bude a basta.

Pokud by město řeklo, že 19 nechce, tak nebude. Město rozhoduje, jestli něco zaplatí, či ne. Pokud by řeklo, že nechce jezdit na nové trati, tak se tam jezdit nebude. Pokud by nějaké městské části podpořily jinou variantu a tato pro ně nebyla přijatelná, byl by výsledek jiný.

Co všechno se řešilo:
1) 19 nebude vůbec - dlouho a zcela vážně, až s Malešicemi (a na začátku to byla opravdu základní varianta, ostatně tak je obsažena i v Radou na vědomí vzatém dokumentu v roce 2018, tedy na počátku bylo zadání města takové, ovšem následně se změnilo)
2) 19 Pankrác - Kotlářka, 15 Radlická, 21 zrušena, 24 zkrácena do trasy (Hlavní nádraží) - Florenc - Kobylisy
3) 19 Pankrác - Kubánské náměstí, 24 zkrácena (nebo naopak 24 na Radošovickou - platí pro všechny další varianty)
3) 19 Pankrác - Černokostelecká, 7 na Radošovickou
4) 19 Pankrác - Radošovická
5) 19 Pankrác - Olšanské hřbitovy
6) 19 Pankrác - Želivského propojení do linky 15
7) 19 Pankrác - Vozovna Žižkov
8) 19 Pankrác - Sídliště Ďáblice (výhled úvrať Kobylisy), 10 zrušena, půlka 16 ukončena na Olš. hřbitovech
9) 19 Pankrác - Sídliště Ďáblice, 10 zrušena, půlka 16 ukončena na Vysočanské, 14 Palmovka
10) 19 Pankrác - Lehovec, 16 Vozovna Žižkov
11) 19 Pankrác - Lehovec, 16 Olšanské hřbitovy
12) 19 Pankrác - Lehovec, 16 Spojovací, 11 ÚDDP, 5 Vozovna Žižkov, 13 Olšanské hřbitovy
13) 19 Pankrác - Lehovec, 16 ÚDDP, 5 Vozovna Žižkov, 13 Olšanské hřbitovy
14) 19 Pankrác - Lehovec, 15 ÚDDP, 5 Vozovna Žižkov
15) 1 Pankrác - Sídliště Petřiny, 19 Spojovací - Vysočanská (sólo), 14 Palmovka
16) 19 Pankrác - Náměstí Bratří Synků (vyšší nestandardní intervaly)
17) 18 Nádraží Podbaba - Pankrác/Vozovna Pankrác (polovina spojů)
18) 24 Kobylisy - Pankrác (jen PD 6-20)
19) 13 Černokostelecká - Čechovo nám. - Vozovna Pankrác (sólo), 18 Nádraží Podbaba - Pankrác

A společný průnik zájmů města, ochoty města hradit nějaký koncept provozu a zájmů dotčených městských částí nastal nad variantou 13. K mému zásadnímu překvapení k té dohodě došlo nad variantou, která v souhrnu splňuje něco, co MČ vždy spíše odmítaly. "Potvrdíte-li, že opravdu chcete něco nového, tak to logicky bude mít i negativa v něčem stávajícím." A úplně do puntíku každá výhrada, která zazněla tady nebo na facebooku PIDu nebo na metrobusu a myslím, že výhrad tam bylo ještě víc, tak o nich všichni věděli. Opakovaně zaznívalo, ale pokud má 19 vzniknout, souvisí to s penězi a konkrétními změnami 5, 16, 24, bude to mít takové následky pro toho či onoho. Přesto se město pro tento koncept rozhodlo a trvá na něm.

Orky: Pokud to na městě znovu vše vysvětlíte a přesvědčíte vedení města, že 19 být nemá a přijde rozhodnutí, že být nemá, tak prostě nebude. Od roku 2015 prostě nemůže ROPID udělat nic, co vedení města nepotvrdí. Ale také nemůže neudělat něco, co město vyžaduje. Můžeme nabídnout varianty (ta vítězná byla předkládána s výpisem 12 poměrně zásadních nevýhod), všechny pro a proti, tak jak jsme slíbili, že to budeme dělat, a město se rozhodne, co chce. To není alibi. Za výsledek na základě zadání plně odpovídáme a ze všech úhlů pohledu veškerých subjektů, co okolo něj šly, je prostě výsledným prezentovaným kompromisem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Martin Šubrt.)
Středa, 21. dubna 2021 - 00:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8824
Registrován: 6-2004
Mš: Na celé téhle pohádce je asi nejsmutnější to, kolik energie lidé placení z našich daní dávají kvůli 200m TT, která je úplně o hovně a její význam ještě víc degraduje nová zastávka Kotorská.

A opravdu nám tady chceš namluvit, že město kde půlka politiků politiků netuší nic o linkovém vedení a druhá půlka zná tak max linky na magistrát a domu chtěla obnovit linku 19, která nejezdí x let? :D

Samozřejmě pomsta Magistrátu Praze 4 z toho taky úplně čiší...

Mě upřímně zaráží, že v celém tom procesu co to muselo projít se nenašel nikdo s koulema říct Magistrátu, že ten pahýl je úplně k ničemu a že pokud to nebude až k Budějovické, tak se na to mají radši vykašlat.... A nebýt té nesmylné smyčka na Budějovické, tak to možná i prošlo.... Navíc když ted nevadí linka v KT až na Lehovec, která nejspíš bude mít ke dvaceti pořadím.... Ale asi šotopáka je silnější než rozum a efektivní využívání peněz z našich daní....
Středa, 21. dubna 2021 - 02:30:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 911
Registrován: 4-2006
Já tedy ty navazující úpravy vedle 19 na Lehovec považuju za nejlogičtější možné, a jejich kritice tady moc nerozumím. To, že spolu s tou 19 tvoří celek, který by bylo lepší nerealizovat, je druhá věc. Ale třeba směr IPP, KN a Anděl mi přijde pro Černokosteleckou atraktivní dost, určitě srovnatelně s 5 nebo 15. Byť ano, na Anděl jede i 7, a lépe ta 16 sedí do Malešic, pro které je směrově snad nejlepší možná. Takže s otevřením Malešic se to na Černokostelecké stejně zase změní. (Však říkám, nejlepší by teď bylo ponechat současný stav.) Stejně tak 11 na Spojovací mi přijde lepší, na Černokosteleckou by byl ten souběh s A ještě horší, naopak Žižkov díky ní má spojení do centra Vinohrad a na Muzeum, a ještě se míň kvedlá. A jakékoliv ukončení 16 na Olšanech naráží na to, že 10+16 mají z Olšan na Želivského skoro 9000 lidí, což je na samotnou 10 moc. (Byť ne všichni by přešli do ní, a časem by se to asi nějak srovnalo.)

Martin Šubrt: Děkuju za podrobný rozpis variant, ale tím jste přesně potvrdil, co jsem říkal minule. Z tohohle by si tu 19 na Lehovec vybral každý.

Vy se pořád zaštiťujete dopravní psychologií, ale tohle je tedy z psychologického pohledu dost provar. Když představíte 20 variant, a z toho 14 je variace na 19 coby východní tangentu, tak to každý pochopí tak, že ta východní tangenta 19 je základní koncept, a zbytek je jen do počtu. Z toho přímo ta 19 na Lehovec je tam pro jistotu pětkrát (nejvíc ze všeho, co se opakuje), a mnohé ty její mutace nedávají vůbec smysl, jak jsem psal už minule. Takže znovu, to je opravdu div, když z tohohle vyleze všestranný souhlas s Lehovcem.

To samé tady:
Pak tu máme město, které před možnostmi vedení této linky na Smíchov, Radošovickou, Černokosteleckou, Olšanské hřbitovy, Vozovnu Žižkov rozhodlo, že má zájem obnovit při té příležitosti původní trasu linky 19.
No aby ne, když 19 v Nuslích doprava je v tom zastoupená vůči ostatnímu v poměru 5:1, a kromě Lehovce z těch dalších variant už dává smysl jenom Černokostelecká (a i ta by byla zralá na sólo, kdyby to šlo).

Musím se opakovat, kdybyste stejně poctivě přistupovali i k variantám na západě, tak to mohlo dopadnout jinak. Chybí mi tam úpravy 14, 2 aj.

A pokud je první variantou i ponechání bez provozu, tak zjevně i přes požadavek města na celotýdenní provoz šlo o menším rozsahu provozu jednat. Ostatně tři uvedené varianty ho obsahují, akorát zrovna jejich celkový smysl není nic moc, takže opět není divu, že o ně nikdo nestál.

Nicméně to pořád není to hlavní. To hlavní je, že Ropid tu vůbec není od toho, aby dával na výběr nějaké varianty. Skutečnou úlohou Ropidu je říkat, co by bylo z dopravního hlediska správně. Pokud to není průchozí, fajn, můžou se hledat jiné možnosti. Ale ne stylem, že veškeré slovo Ropid přenechá ostatním. MHD není švédský stůl, ale provázaný fungující systém. Proces, kdy skutečnou zodpovědnost za volbu řešení mají ostatní subjekty, zákonitě nemůže vést k dobře fungujícímu výsledku nikdy.

Pokud už Ropid představí nějaké varianty, implicitně to znamená, že všechny jsou dostatečně dobré pro realizaci, a že předkládané + a - jsou jen nevýznamná kosmetika na povrchu věcí. Tak to přece funguje všude, proboha. Zato tady Ropid sám od sebe představil X variant, z nichž dobrá polovina stejně dostatečně vhodná pro realizaci není, a pak si stěžuje, jak je hrozně těžké vyjednat, aby si variantu, o které se dušuje, že vhodná není, nikdo nevybral. Tak si na tohle vzpomeňte (vy všichni), až mi zase budete tvrdit, jak to líp nešlo.
I am the passenger, and I ride and I ride...