Diskuse » Tramvaje a metro » Tramvaje v Praze » Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 09. 6. 2020 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tramvaje v Praze do 09. 6. 2020

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 05. června 2020 - 16:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19601
Registrován: 8-2005
Vždycky se můžete ochytřit. Choďte sem i nádále podobně často. Jinak si tu diskusi můžete najít abyste byl in. [vypravci]
SMYSLUPLNÁ TRASA LINKY 23: (jednosměrně): Pohořelec-Král.Letohr.-(bez zastavení na Malostr) Čechův most-Dlouhá-Masna-Václ.n.-Národní tř.-Staroměstská-Malostr-Pohořelec. Rychlý a jednoznačný návoz i odvoz turistů v relaci centrum-Hrad.
Břevnovák
Pátek, 05. června 2020 - 17:42:53  
Neregistrovaný host
Káem:
"No, kaštan předevšim ocení, když mu přijede na zastávku bez ostrůvku vysokopodlaha. To pak miluje všechny T3. Vim o čem mluvim."

Pokud jsem v pohodě a plné formě, a netáhnu malé dítě, tak je mi to jedno, resp. mám možná T3 raději. To druhé mám sice za sebou (ale ty schody mne s kočárkem teda fest sr..ly), ale co se týče těch prvních situací, tak je to jak kdy ... ale k lepšímu to asi nebude[sad].

Jednotlivé typy T3 od sebe nerozeznám ani omylem a hlavně mi to je úplně jedno. Jediné, co mi není v tramvaji jedno, jsou sesle, z dřeváků se klouže dolů (malé děti je místy na tom potřeba fakt držet), textilní ... no, s ohledem co v tramvaji potkávám, tak když to jen jde, tak raději stojím. Zbytek je ok, jak stará klasika ... ty mi přijdou asi nejpohodlnější ... tak i ostatní typy nových.

Ono by bylo fajn staré tramvaje zachovávat a klidně i v nějaké formě provozovat ... ale v omezeném počtu, silně omezeném, fakt ty původní (ne ten T2/T3 paskvil) a hlavně by bylo fér uznat, že v běžném provozu už nemají co dělat a pokud tam jsou, tak proto, že prostě nejsou prachy a nic jiného v tom není. Tvářit se, že je to normální a fajn a pohoda jazz je na palici. To je jak jezdit denně do háku fávem ...
Pajzák
Pátek, 05. června 2020 - 18:05:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3879
Registrován: 6-2015
Znám člověka, co denně jezdí do hokny embéčkem.[happy]

Ale jinak souhlasím, snad až na pohodlí na těch skořápkách, ty tedy velmi upřímně nenávidím.
nereg.pozorovatel
Pátek, 05. června 2020 - 19:31:30  
Neregistrovaný host
Tak to je slušnej oddíl [lol][lol][lol][rofl][rofl][rofl][biggrin][biggrin][biggrin] [crazy]
Pátek, 05. června 2020 - 21:43:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2132
Registrován: 12-2007
Dj_tiësto:
"ad Vantju: Bohužel busy nemají tak vlivného zastánce ve vedení DP jako je p.Š.,terej má extáze nad každou dochovanou T3[proud]Ale máš pravdu a tak mě to mrzí, když si vzpomenu na rozlučku s kloubama a ani jeden z nich nezůstal[sad][sad]"

A víš jistě, že p.Š. není vlivným zastáncem i pro busy (a-busy, t-busy)?
Myslím, že pro retro busy udělal více než si dokážeme představit.
Bojovat proti některým názorům je obtížné ba až nemožné (stačí se podívat tady).

Petr_k:
" A nejsem ani naivní, že byste třeba přispěli jakýmkoliv zanedbatelným obnosem panu 5735 na totální generálku modráka poté, co ji předchozí dodavatel totálně zhudlařil. To je prostě pod vaše rozlišovací schopnosti, stejně jako jsou pro vás všechny karosy stejný. Naštěstí autobusoví šotouši jsou zvyklí a dokážou si pomoct sami, nepostavili svou kariéru na projebávání prachů z cizího. "

No tak na 7096 se moc věcí nepovedlo. To je pravda. Ale stejně tak je pravda, že ač ten vůz působil dojmem zachovalého vozu, tak jsou na něm věci, které prostě dosloužily. Třeba střecha. Ta je úplně KO.
A takhle je to v podstatě s každým vozem, který z výrobního pásu nejel rovnou do muzea.

A že jsou všechny Karosy stejný. Už před lety se Luboš v muzeu usmíval nad výroky návštěvníků. Hele erťák, říkali. Že je to Jelcz bylo pod jejich rozlišovací schopnost. S přibývajícím časem však pochopitelné.
Zrychlovačové T3 z různých sérií jsou pořád jen T3.
Rozdíl mezi B731.00 a B731.04? Jo, my, co jsme prožívali příchod těchto strojů, víme. Ale jsou to jen drobnosti (uzavřená kabina, posun sedaček před druhými dveřmi, přemístění svislých tyčí u u prvních a druhých dveří a možná ještě nějaká kravina).
Tím nechci říci, že bych se zlobil za uchování dalších vozidel. Ovšem takových, aby už na první pohled bylo možné je rozlišit.
Za mne: B731.0x - B732.20 v úpravě ZLD - B931 (jakákoli, možná spíš motorem Renault) - B951 (ideálně s lepenými okny).
Něco by ještě šlo, něco už prostě není, něco je mezi sběrateli (ostatně šanci měli všichni).
Sobota, 06. června 2020 - 07:18:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1348
Registrován: 10-2012
Demon3 & krutak - Díky [ok]
Strach - oslabuje.
Petr_k
Sobota, 06. června 2020 - 11:20:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13058
Registrován: 4-2003
5735 - nepovídej, že by ti injekce i jen v desetině částky, kterou dostávají retrošurovozy, vůbec nepřišla vhod (rozsah opravy sleduju a nad tím, co a jak předchozí patlal zvoslil, kroutím hlavou už snad měsíc). A např. vyřizovat pak telefonát ano, ano, příští sobotu vám na retrolince č. 216 v trase Špejchar - Vozovna Střešovice - Bořislavka odjezdím s vozem 7096 1. pořadí od 10. do 18. hodiny dle listu VJŘ T3990, připravte mi objednávku v rozsahu celkového výkonu 100 km, z toho 65 km výkonu na lince a 35 km na přistavení a odstavení, à 60 Kč/km by byla ještě větší radost. Jenže to se díky Šuru a jiným demonům v přesném souladu s §1 nikdy nestane, poněvadž by utrpěla jejich čest správných trambajáků, zaměstnanců nejnejdýpý na světě a jediných muzejníků v oblasti MHD s nejlepší sbírkou trambají tétři na světě [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Sobota, 06. června 2020 - 19:55:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2133
Registrován: 12-2007
Petr_k:
"5735 - nepovídej, že by ti injekce i jen v desetině částky, kterou dostávají retrošurovozy, vůbec nepřišla vhod (rozsah opravy sleduju a nad tím, co a jak předchozí patlal zvoslil, kroutím hlavou už snad měsíc). A např. vyřizovat pak telefonát ano, ano, příští sobotu vám na retrolince č. 216 v trase Špejchar - Vozovna Střešovice - Bořislavka odjezdím s vozem 7096 1. pořadí od 10. do 18. hodiny dle listu VJŘ T3990, připravte mi objednávku v rozsahu celkového výkonu 100 km, z toho 65 km výkonu na lince a 35 km na přistavení a odstavení, à 60 Kč/km by byla ještě větší radost. Jenže to se díky Šuru a jiným demonům v přesném souladu s §1 nikdy nestane, poněvadž by utrpěla jejich čest správných trambajáků, zaměstnanců nejnejdýpý na světě a jediných muzejníků v oblasti MHD s nejlepší sbírkou trambají tétři na světě [biggrin]"

Petře, stojím nohama pevně na zemi.
Opravy vozů pro vlastní potěšení je věc náročná. Já sám nepatřím k těm manuálně zručným a tedy náročnější opravy si musím nechat udělat jinde a za peníze (a těch na to není nikdy dost). K opravě prováděné vloni se nechci vracet. To byly peníze spláchnuté do záchodu. Ale abych nehaněl jen onu dílnu. Chyba byla i u mne a to tím, že jsem se příliš spolehl na domluvené. Prostě jsem průběh prací nekontroloval a pak byl rozčarován nad výsledkem. Ale to jen tak na okraj, protože to je spíše do jiné diskuze.
Samozřejmě vím, že jízda kdekoli v PIDu je výhodná. Zejména jedná-li se o výkony nasmlouvané dlouhodobě.¨
Musí se nechat, že to se panu Š. v případě retro T3 na lince 23 povedlo. Že nevznikla retro-busí linka není vinou pana Š. Vzpomňme jaká byla situace v oblasti jízdního personálu. Řidiči autobusů chyběli úplně všude. Za takových okolností byl vznik nové linky nepředstavitelný. Nasazování retro-vozů na běžnou dopravu? Jo, ale podívejte se na histerii, která kolem toho vzniká (i mezi námi šotouši).
Jinak ano, sním o lince, kde by jezdily retrobusy. Říkám jí pracovně 132: Pohořelec (T, přestup z linky 23) - Myslbekova (Z, přestup na linku 23) - Vozovna Střešovice (muzeum MHD) - Bořislavka (metro) - U Matěje (trolejbusové sloupy coby připomínka prvního provozu trolejbusů). Uznávám ovšem, že to není linka sloužící pro místní obsluhu, ale spíš atrakce. Kdo ji bude platit a kdo provozovat? Na to první je odpověď jednoduchá - ROPID jako objednavatel (musí však umět vyargumentovat k čemu to je dobré). A na to druhé už to tak jednoduché není. Může to být v podstatě kterýkoli dopravce. Je však otázkou, zda by se podařilo s majiteli retro-vozidel uzavřít nějakou smlouvu na provozování jejich vozidel (třeba já sice vozy mám, ale nejsem dopravce). Myslím, že v budoucnu má šanci něco takového vzniknout, ale bude to běh na dlouhou trať.
Petr_k
Sobota, 06. června 2020 - 21:32:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13059
Registrován: 4-2003
Busová retrošotolinka by skutečně byla pouze čistě šotolinkou a šotouši s řidičákem sk. D by se jistě na tento typ povyražení našli ve víc než hojném počtu, včetně nás obou [wink] Jenže taková linka je díky své dopravní neopodstatněnosti zbytná (a v současné době víc než kdy jindy). Možná ve šťastnějších časech...

Pan Š. je jistě schopný se podepsat pod všechno - ale musí se mu to nějak jasně hodit. Nebo jeho podržtaškům a kývačům, kteří mu příslušnou dokumentaci k podpisu připraví. Ale je to furt víc a víc jen akademický teoretik odtržený od reálného světa.

Proto by se měli na zem všema nohama vrátit i obhájci 23ky jakožto nepostradatelné součásti provozu. Buď tu linku potřebujeme pro vykrývání nepravidelností mezi Slintákem a Karlákem a posílení dvacetdvojky z centra k Hradu (je skutečně fajn čekat 10 minut na Národní na něco na Břevnov, co má jezdit teoreticky každý 3-4 minuty, když okolo projedou tři devítky, dvě osmnáctky, dvě jedničky, dvojka a jako finále po skoro čtvrthodině čtyři dvaadvacítky za sebou), k čemuž je díky svému JŘ typu "podle plotu" spíš nepoužitelná. Nebo to je skutečně šotoušárna, aby si tétrojkofilové měli kde zařádit se zrychlovačem a nestálo je to ani korunu, k čemuž dle posledních poznatků žádnou dvacettrojku vůbec nepotřebují. [biggrin]

Koneckonců máme aktuálně k dispozici zajímavý pokus o retrobusy v pravidelném provozu. Většina znalých šotoušů asi postřehla, proč stoosmdesátka ztratila status garantované linky, ale mezi běžným substrátem to moc pochopení nepřináší [lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Sobota, 06. června 2020 - 22:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8532
Registrován: 6-2004
Takové malé zamylšení k T3 :-) Ono by možná stálo se trochu vrátit v historii... Bohužel spousta lidí má krátkou pamět.

Opravdu T3 přežila do dnešních dob jenom díky tomu, že je nadčasová a tak užasná? Nebo jenom kvůli marasmu co byl v 80.letech v ČSSR ve většině podniků a přání největšího "klienta" SSSR?

ČKD mělo připraveno nástupce T5/T6, bohužel to nedotáhlo do konce a tak se opět poslala do výroby T3....

Po revoluci sice bylo nadšení pro všechno, ale nebyly love na west vozy a ČKD bylo v rozkladu a tak se začalo z nouze recyklovat....

Takže opravdu je T3 taková ikona nebo jenom výsledek socialistického hospodářství v kombinaci s porevoluční "chudostí"? :-)

A ted do mě [biggrin]
Břevnovák
Sobota, 06. června 2020 - 22:52:27  
Neregistrovaný host
Jak jsem psal, když mi to chodí a netáhnu/nevezu s sebou s nějakého prcka, tak fakt preferuji tu T3 ... ale možná jsem jen divnej a je to nějaká podvědomá nostalgie:-))).

Na druhou stranu je pravda, že nízkopodlažnost pro hodně lidí a v hodně situacích je citelné zlepšení komfortu a někdy až dostupnosti ...

Málo platný, schody jsou zlo ... a uvnitř tramvaje mne snad točí ještě víc, než u těch dveří.
jentak
Neděle, 07. června 2020 - 08:10:13  
Neregistrovaný host
9001, do Prahy bylo dodáno 1000 ks T3 a 300 ks T3SU, ktere lze povazovat az za ten "marast". Takze necht si kazdy udela zaver sam.
jentak
Neděle, 07. června 2020 - 08:20:25  
Neregistrovaný host
Petr K, zajimaci obrat. Takze potom co zde velice seriozni diskutujici naznacil, ze problem [uhoh]neni v Š.proc neexistuje vice historickych autobudu, ale z velke casti u JSA jelikoz nedokazi pripravit podklady pro to, aby je Š. podepsal. Potom kostatujete, ze najit "smysluplne" oduvodneni s jasnym cilem u retro BUS linky je slozitejsi nez se zda, tak aspon prohlasime o 23, ze jeji smysl existence neexistuje....
dopravopat
Neděle, 07. června 2020 - 11:24:20  
Neregistrovaný host
jentak:
Do Bratislavy bolo dodaných 58 ks T3/T3CS a 130 ks T3SU/SUCS. Takže ten "marast" je značný! A pokračoval aj v 90. rokoch. Rozpíšem to trošku detailnejšie.

Navyše z tých 58 ks T3/T3CS bolo 16 ks kúpených ako náhradné diely za prevádzkové (nie investičné) náklady, pričom išlo o kompletné tramvaje. Tieto vozne, série T3/V, sa nemohli zaradiť ako nové vozidlá, tak ich sprevádzkovali na papieroch najstarších vozňov T2, ktoré vyradili.

V 60. rokoch prišli klasické T3 v počte 42 ks. Na tú dobu moderné tramvaje.

V 70. rokoch prišlo ďalších 16 tramvají T3CS ako náhradné diely, sprevádzkované ako vozne T2 po generálnej oprave (výmenný systém). V tom čase tiež akceptovateľné. V 70. rokoch sa dodávali najmä vozne K2, s typom T3 sa moc nerátalo.

V 80. rokoch prišlo 130 vozňov T3SU/SUCS. V čase dodávok najväčších sérií koncom 80. rokov sa jednalo o pomerne zastaralé vozne, s nehospodárnou odporovou výzbrojou. Vozne jazdili dvivú väčšinou svojej existencie, ak nie celú svoju existenciu, v dvojvozových súpravách ako náhrada neexistujúcej veľkokapacitnej tramvaje na úzky rozchod, ktorú ČKD nikdy nevyrobila. KT8A5/KT8C5, ak by boli dodané v 80. rokoch v počte 65 ks miesto 130 ks T3SU/SUCS, by boli na svoju dobu považované za moderné vozidlá.

V 90. rokoch bolo dodaných 58 ks T6A5, z toho 46 ks v prvej polovici 90. rokov. Všetky vozne T6A5 sa prevádzkovali a prevádzkujú v dvojvozových súpravách (+experimenty s trojvozovými súpravami). Miesto týchto vozňov mohli byť dodané ďalšie série KT8A5/KT8C5, kľudne už s nízkopodlažným stredým článkom, v počte 29 ks. A verím že by sa ich kúpilo aj viac.

Bratislava mohla mať 94 veľkokapacitných tramvají, navyše číastočne nízkopodlažných, resp. potenciálne prestavateľných na čiastočne nízkopodlažné. Realita? Dvojvozové súpravy poskladané zo 130 ks zastaralých vozňov koncepčne zo 60. rokov a 58 vozňov technicky a dizajnovo zo 70. rokov a koncepčne zo 60. rokov (sólo vozne, nie veľkokapacitné tramvaje).

T6A5 začiatkom 90. rokov boli v dobe dodávok posledným "marastom", ktorý zanechal vtedy už bývalý režim.

Nech si urobí každý záver sám.

Epilóg:

Bratislava sa nakoniec dočkala veľkokapacitných tramvají na rozchod 1000 mm, dokonca už nízkopodlažných. Ale až v rokoch 2015-2016, kedy prišlo 60 ks Škodoviek ForCity Plus. Tie nahradili najmä posledné súpravy T3 s odporovou výzbrojou. Aj tak ešte dosť vozňov T3 v rôznych stupňoch modernizácie ostáva vo výprave.
jentak
Neděle, 07. června 2020 - 11:43:36  
Neregistrovaný host
Fajn, kdyz teda prehledneme fakt, ze resime Prahu, tak blava dostala prave ty T2, Praha ne. Minimalne do 70' byla koncepce masivniho ruseni tramvaji v Praze, zbytne vozy mely vyresit situaci v jinych mestech. Proto tam T3 moc nesly....zmenu teto koncepce vykompenzovaly prave SU, proto jich bylo mimo Prahu strasne moc. Taky proto nebyl ani tlak na to, rychle neco delat a pomalu se chystala KT8. Da se rici, ze reakci na moralni zastaralost SU byla T6. Ovsem teprve jeji zpozdeni lze opravnene povazovat za marast
Petr_k
Neděle, 07. června 2020 - 12:16:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13061
Registrován: 4-2003
Jentak - spekulujete nad něčím, co tam není, a neznáte pozadí (vida, konečně se ta hláška hodí). Š. rád manipuluje (většinou stylem slibem nezarmoutíš) a v některých věcech mu očividně nevadí být manipulován, když na něj taky zbyde. Kdyby v příkladu výše byla úhrada třeba 160 Kč/km, z čehož by se muselo odvést 15 % "za vjezdy do terminálů", 15 % "za konzultační a právní služby" a řekněme 20 % "za pojištění proti poškození drobným vandalismem", z čehož by si příslušné pozice vč. Š. ukously svůj podíl držhubného, bavili bychom se tady jistě o něčem zcela jiném. Ale oni jsou si vědomi, že téměř trojnásobné předražení je už dost okaté a tedy škodící. Druhý problém autobusové retrošotolinky tkví v tom, že DP chce nutně všechno dělat svými silami a všechno mít pod plnou kontrolou, aby se v tom neměl kdo šťourat, jaké peněžní a vlivové toky se v tom převalují. Nakonec se řešení k jakémusi ukojení retrošotochoutek našlo, nicméně znalci se mu již dosyta vysmáli. Dělit se o zásluhy je pro Š. a jiné podobné blbouny s funkcí naprosto nepřijatelná představa, natož se dělit s někým mimo DP.

Dvacettrojka má smysl, pokud bude mít potenciál vykrývat kapacitní a pravidelnostní průšvihy v centru a mezi centrem a Hradem - fakticky tedy zruší páteřní status dvacetdvojky - ale což s intervalem ve všední den 30 minut nemá ani smykem a o víkendu bývá celkem zbytečná, jelikož tyhle průšvihy se mimo pracovní dny téměř nedějí. Jediným účelem je tedy ukájet se šotopotenciálem morálně dožilých zrychlovačů a plnit si kapsy na "nutných vícepracech", což samozřejmě nikdo vč. samotného Šuru nahlas nepřiznává.
DIE VERGELTUNGSAFFE!
»Dem Reinen ist Alles rein« – so spricht das Volk. Ich aber sage euch: den Schweinen wird Alles Schwein!
(Friedrich Wilhelm Nietzsche: Also sprach Zarathustra * Ein Buch für Alle und Keinen)
Neděle, 07. června 2020 - 14:34:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8534
Registrován: 6-2004
jentak: Ano marast... Nebýt ho,tak T3 jsou na šrotáku a v Praze jezdily jenom T5/T6... A po revoluci to už známe asi všichni...

Místo nákupu moderních vozů se rozjela masivní recyklace T3...
Neděle, 07. června 2020 - 16:18:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3763
Registrován: 11-2007
Co se stalo 7191+7275 že byla dvakrát (29.5. a 5.6.) předčasně stažena?
Neděle, 07. června 2020 - 17:36:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2190
Registrován: 12-2007
Okolo Strašnické rozjebáno [fotic]





Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] Hostivař - hlavní * Praha, RoPL * stavební diskuse na ttnz.cz

Neděle, 07. června 2020 - 19:58:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8540
Registrován: 2-2006
jentak:
"Takze potom co zde velice seriozni diskutujici naznacil, ze problem [uhoh]neni v Š.proc neexistuje vice historickych autobudu, ale z velke casti u JSA jelikoz nedokazi pripravit podklady pro to, aby je Š. podepsal. Potom kostatujete, ze najit "smysluplne" oduvodneni s jasnym cilem u retro BUS linky je slozitejsi nez se zda, tak aspon prohlasime o 23, ze jeji smysl existence neexistuje...."
To je přece poučka šotouše č.1. Nehodící se argumenty ignorujeme a stálým opakováním své šotomantry budeme masírovat dál... [wink]
Hlavně je potřeba jasně identifikovat nepřítele státu, to je naprostej základ.
Petr_k:
"Dvacettrojka má smysl, pokud bude mít potenciál vykrývat kapacitní a pravidelnostní průšvihy v centru a mezi centrem a Hradem - fakticky tedy zruší páteřní status dvacetdvojky - ale což s intervalem ve všední den 30 minut nemá ani smykem a o víkendu bývá celkem zbytečná, jelikož tyhle průšvihy se mimo pracovní dny téměř nedějí."
Částečně pravda, jen s drobnou faktickou chybou - v PD není posila ve zmiňovaném úseku příliš třeba (ne že vůbec, ale nepříliš), protože kapacita v úseku je dostatečná a pro skutečně platnou posilu není vozů dostatek, zatímco o víkendu nebývá nabízená kapacita dostatečná, proto jsou na místě úvahy o dalším posílení.
Do rozboru tvých dalších šototeorií o tom, kdo všechno vám škodí a jak moc, se raději pouštět nebudu...
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
jentak
Neděle, 07. června 2020 - 20:10:21  
Neregistrovaný host
9001 no, zase bych byl velice opatrny, v zapadnich zemich se odporaky taky vyhazovali az v 90'. Tam kde driv, tak to bylo obvykle spojene s komplexni zmenou systemu, tram/sbahn ...
Neděle, 07. června 2020 - 20:46:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3838
Registrován: 3-2011
Ono představy šotoušů a realita jsou občas proti sobě. Dost provozů v Německu má v běžném provozu i vozy ze 60.,70.let. V našem provozu budou zrychlovače ještě v roce 2030. V dnešní době sehnat za slušný peníz spolehlivou nenáročnou tramvaj je prostě problém. [happy]
Nejlepší tramvaje jsou tramvaje Tatra. [ok]
Emil Švec
Neděle, 07. června 2020 - 20:49:54  
Neregistrovaný host
Hele kluci, vy byste fakt poslali ty retro autobusy do provozu? Vždyť je do silniční vozidlo s omezenou životností, trpící otřesy a chvěním SM, rozbitými silnicemi, solí. Každá Karosa má střechu shnilou na hadry, popraskaný rám. Mně by bylo těch aut strašně líto, a to nepočítám vandalismus. Asi bych se rád projel, ale tramvaj je bytelnější s výrazně vyšší životností. 120, Fáčkem taky člověk nejezdí denně, to by to rychle oddělal [nene]
dopravopat
Neděle, 07. června 2020 - 20:55:30  
Neregistrovaný host
Kto chce retroautobusy, tak 700vkové Karsoy sú v Bratislave úplne bežné. B741 CNG. Retro jak hovado. Na bežných linkách.
Kůň
Neděle, 07. června 2020 - 21:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2003
Registrován: 1-2012
Však tam taky rád jezdím [proud], aj SORky, BN 9.5, ale taky už mizí. V Pešti zase Ikarusy 280, ale ty jsou taky novější, ale nevadí. Prostě správný vozy [happy].
Každý má právo na můj vlastní názor.
Na K-Reportu již od 09/2005.
Pondělí, 08. června 2020 - 06:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10851
Registrován: 4-2003
9001:Místo nákupu moderních vozů se rozjela masivní recyklace T3...

Což až na některé věci (nesmyslné lpění na ručně stahovaném pantografu, chybějící klimatizace kabiny řidiče atd.) se v Praze recyklace T3 povedla docela dobře a ze strany cestujících tomu lze vytknout celkem málo věcí. Za mne jednoznačně stará posuvná okna, když by mohla být výklopná, ale zase by to kazilo vzhled původní T3, tak by to nebylo dostatečně šoto a proto to nejspíš neprošlo [proud]. Ale to, že se recykluje již recyklované, to je daleko horší stav a že se vyházely T6 i s podvozky s dvoustupňovým vypružením, na kterých je jízda v tramvaji výrazně komfortnější a které mohly být převázány pod zbývající deriváty T3, je děs běs. Ale chápu, další stupeň vypružení je problém pro DPP, protože je to už pak moc složité [biggrin].
Pondělí, 08. června 2020 - 08:51:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1749
Registrován: 8-2017
za mne jednoznačně stará posuvná okna, když by mohla být výklopná, ale zase by to kazilo vzhled původní T3
Hlavně by to nevětralo [wink]
Jenki
Pondělí, 08. června 2020 - 08:52:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5601
Registrován: 5-2002
Fkam:
"Dost provozů v Německu má v běžném provozu i vozy ze 60.,70.let."
Dost? Pár ex-DDR provozů má v provozů pár zbylých Düwagů ex SRN (Schöneiche, Gotha), a pár více méně muzejních provozů provozuje Gothy (Woltersdorf, Bad Schandau, Naumburg). Sice je ještě v oběhu dost tramvají z ČKD, ale to je vše r.v. 198x a moc dlouhou perspektivu nemají. Možná jsem na něco zapomněl bo to píšu z hlavy, ale to rozhodně "dost" není.
Naopak se dá čekat začátek vyřazování prvních nízkopodlažek z počátku 90. let (Brémy, Bochum...).


Bram:
"9001:Místo nákupu moderních vozů se rozjela masivní recyklace T3... až na některé věci ... se v Praze recyklace T3 povedla docela dobře ..."
Dle mého skromného názoru přišla pražská modernizace T3 příliš pozdě a byla naprosto ubohá. Závádění jakýchkoliv "novot" bylo striktně omezeno nejen v technické rovině (ruční řadič, pantograf), ale i ve směru k cestujícím (laminát 1+1 nahrazen plastem 1+1). Zatímco jiná města (nejen) v ČR se snažila, aby modernizované vozy působily vizuálně úplně jinak a aby v interiéru cestující okamžitě poznali, že se MHD posouvá kvalitativně vpřed, v Praze to bylo přesně naopak. Viz třeba nepochopitelné "přesypání" obsahu T3 s těžce zastaralou výzbrojí TV1 do nových kastlí, kde jedinou novinkou byly tlačítka pro ovládání dveří cestujícími. Ostatně co můžete čekat od DP, který ještě ve 30. letech odmítal takové "luxusní" prvky jako zavírací dveře nebo topení pro cestující ve vlečných vozech.
Když jsem v roce 1997 psal diplomku na téma možností modernizací tramvají tak ve Škodovce běžely modernizace pro Plzeň a Liberec, v Brně modernizace s Kotasovým čelem, v Ostravě vlastní modernizace a novostavby, v Mostě hromadně instalovali alespoň nové výzbroje TV14, i když na tom byli ekonomicky dost bídně. Olomouc když už nic tak vymyslel nový nátěr, což moc nestojí, ale dává to cestujícím nějaký signál ve smyslu "snažíme se někam pohnout". Všem jako inspirace sloužilo dění v ex-NDR, kde se tramvaje Tatra modernizovaly ve velkém stylu.
A v Praze? Oba pokusy o modernizaci většinou odstaveny u plotu (8200, 8205) a do nových skříní z ČKD se montuje výzbroj z roku 1978, interiér z roku 1966, a to vše v nátěrovém schématu od Franze Josefa. Trošku ostuda, ne?
Až si někdy říkám, že způsob, jakým Škodovka vnutila Praze 14T a 15T byl asi jediný možný...
Pondělí, 08. června 2020 - 10:10:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10852
Registrován: 4-2003
Jenki:Dle mého skromného názoru přišla pražská modernizace T3 příliš pozdě a byla naprosto ubohá.

Pozdě přišla, ubohá nebyla, respektive je to úhel pohledu. Modernizované nenízkopodlažní T3 RP tak, jak teď jsou, beru. Ale zcela nepochopitelně se zlikvidovaly T6, které (ač koncepčně také zastaralé) představovaly pro cestující novou tramvaj, byť dnes jim je také již čtvrstoletí.


Až si někdy říkám, že způsob, jakým Škodovka vnutila Praze 14T a 15T byl asi jediný možný...

S tím zcela souhlasím, z toho se tu ale mnozí poserou až za ušima [biggrin][rofl][lol]. Ostatně vidíš, jaký má DPP přístup k 14T a 15T, kdy jich je plno kvůli nenakoupené zásobě náhradních dílů odstaveno [crazy].

Ostatně i prosazení velkého množství sól je jen kvůli tomu, aby T3 byly co nejvíce vidět, ačkoliv správně nemá jezdit žádná T3 sólo, protože je to naprostý nesmysl.


Závádění jakýchkoliv "novot" bylo striktně omezeno nejen v technické rovině (ruční řadič, pantograf), ale i ve směru k cestujícím (laminát 1+1 nahrazen plastem 1+1). Zatímco jiná města (nejen) v ČR se snažila, aby modernizované vozy působily vizuálně úplně jinak a aby v interiéru cestující okamžitě poznali, že se MHD posouvá kvalitativně vpřed, v Praze to bylo přesně naopak. Viz třeba nepochopitelné "přesypání" obsahu T3 s těžce zastaralou výzbrojí TV1 do nových kastlí, kde jedinou novinkou byly tlačítka pro ovládání dveří cestujícími. Ostatně co můžete čekat od DP, který ještě ve 30. letech odmítal takové "luxusní" prvky jako zavírací dveře nebo topení pro cestující ve vlečných vozech.

To je jiná kapitola, ze které je vidět, že před čtvrtstoletím DPP neměl (a jak vidíme, tak stále nemá) na to, aby se smířil s faktem, že T3 je zastaralá tramvaj a dnes jí nechal důstojně odejít do výslužby a před čtvrtstoletím jí modernizacemi setřít (alespoň interiérovou modernizací ve stylu pozdějších T3 RP) šílenou vizuální zastaralost. Stejná tmavě šedá barva, umakart, linoleum a sedačky byly v tehdy dodávaných T6. Ani na tohle MÁLO tehdejší DPP mentálně neměl [crazy].
Pondělí, 08. června 2020 - 10:12:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10853
Registrován: 4-2003
Jenki:Když jsem v roce 1997 psal diplomku na téma možností modernizací tramvají tak ve Škodovce běžely modernizace pro Plzeň a Liberec, v Brně modernizace s Kotasovým čelem, v Ostravě vlastní modernizace a novostavby, v Mostě hromadně instalovali alespoň nové výzbroje TV14, i když na tom byli ekonomicky dost bídně. Olomouc když už nic tak vymyslel nový nátěr, což moc nestojí, ale dává to cestujícím nějaký signál ve smyslu "snažíme se někam pohnout". Všem jako inspirace sloužilo dění v ex-NDR, kde se tramvaje Tatra modernizovaly ve velkém stylu.
A v Praze? Oba pokusy o modernizaci většinou odstaveny u plotu (8200, 8205) a do nových skříní z ČKD se montuje výzbroj z roku 1978, interiér z roku 1966, a to vše v nátěrovém schématu od Franze Josefa. Trošku ostuda, ne?


Když se nechce, tak nepůjde nikdy nic [crazy].
Mladějov
Pondělí, 08. června 2020 - 11:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14693
Registrován: 3-2007
Tak viděl bych trochu rozdíl mít (v malém DP) 40 souprav a 400 a potřebný důraz na unifikaci (údržba, ND,každý řidič není koníčkář, setrvačnost velkého DP, Parkinsonovy zákony).

Dnes už jsou tyhle debaty již spíš diskusí o časech minulých - VP T3 mají dosloužit do 5 let, z části se zbastlí solo wany na noční linky a bude po T3 v masivním nasazení.

Podobná setrvačnost např. co se týče klimy dnes.

Jinak souhlas s vámi oběma.
Pondělí, 08. června 2020 - 12:04:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8541
Registrován: 2-2006
Bram:
"když by mohla být výklopná"
...a tedy nefunkční pro účel, ke kterému se otevírací okna zřizují.
Bram:
"vyházely T6 i s podvozky s dvoustupňovým vypružením, na kterých je jízda v tramvaji výrazně komfortnější"
Právě naopak. Podvozky jsou jedním z největších zdrojů problémů toho vozu.
Bram:
"zcela nepochopitelně se zlikvidovaly T6, které (ač koncepčně také zastaralé) představovaly pro cestující novou tramvaj, byť dnes jim je také již čtvrstoletí. "
Zcela pochopitelně se zlikvidovaly vozy s nulovou zůstatkovou hodnotou, v technickém stavu karoserie poplatné době jejího vzniku s nejvyšší podlahou a schody, s dožitou nehospodárnou výzbrojí, dveřmi znemožňujícími plně bezbarierový přístup dle normy...
Bram:
"Ostatně i prosazení velkého množství sól je jen kvůli tomu, aby T3 byly co nejvíce vidět, ačkoliv správně nemá jezdit žádná T3 sólo, protože je to naprostý nesmysl"
[proud][proud][proud]
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pondělí, 08. června 2020 - 12:26:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10854
Registrován: 4-2003
Demon3:..a tedy nefunkční pro účel, ke kterému se otevírací okna zřizují.

Klasické vozovenskohejbačské kecy, prdy a beďary [biggrin].

Mimochodem, vyklápěcí okna jsou výrazně bezpečnější. Nelze z nich strkat ven ruce a hlavu. Na železnici je to celkem jedno, ale v tramvajových provozech, kde je to s průjezdným profilem úplně někde jinde, je to docela o hubu (nebo spíš o hlavu či ruku) [crazy].

Právě naopak. Podvozky jsou jedním z největších zdrojů problémů toho vozu.

Místo toho, aby se problém řešil, tak se mnohem lepší podvozek radši zahodí. Také řešení [crazy].


Zcela pochopitelně se zlikvidovaly vozy s nulovou zůstatkovou hodnotou, v technickém stavu karoserie poplatné době jejího vzniku s nejvyšší podlahou a schody, s dožitou nehospodárnou výzbrojí, dveřmi znemožňujícími plně bezbarierový přístup dle normy...

Zase kecy, prdy a beďary. Co také šlo čekat...[crazy].
Břevnovák
Pondělí, 08. června 2020 - 13:51:52  
Neregistrovaný host
Já jsem vobyčejnej kaštan, co je rád, že pozná kulatou tramvaj od hranatý ... a pak ještě ty dvě nízkopodlažní novější mrchy, bo uvnitř si T14 nelze splést s ničím.

Ale výjimečně souhlasím s D3, bo výklopná okna jsou jednoznačně bezpečnější, ale s ohledem na to jak blbě větraj ... rozuměj prakticky vůbec ... je to tak nějak k exkrementu. To poznám i já.

To už tam může bejt plný sklo, větrá to stejně a je to ještě bezpečnější ... a levnější.
Pondělí, 08. června 2020 - 13:56:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3330
Registrován: 3-2004
Bram: Kolik zraněných jsme v posledních letech měli v souvislosti s prostrkováním čehokoliv skrz předsuvná okna? Když je to teda tak nebezpečné?

Nejsou to nakonec taky ty vaše kecy, prdy, beďary, které v argumentaci tak aktivně používáte? [happy]
Pondělí, 08. června 2020 - 14:12:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10856
Registrován: 4-2003
Ústečák:Kolik zraněných jsme v posledních letech měli v souvislosti s prostrkováním čehokoliv skrz předsuvná okna? Když je to teda tak nebezpečné?

Kolik zraněných jsme měli v posledních letech se sypanými nástupišti na železnici? Také jich moc nebylo, stejně tak jich nebylo mnoho v souvislosti s úzkými zpevněnými nástupišti mezi kolejemi. Ale přesto se tyto nástupiště téměř nedělají. A není to jen kvůli jejich bariérovosti. Je to hlavně z hlediska bezpečnosti.

Proto tyhle poznámky typu:...se dlouho nic nestalo, tak je možné nic neměnit ...velice nesnáším.

Na dráze byl také odpor ke změně, kdy nám dráha otloukala o hlavu, že lidé se mají starat sami o sebe a když jsou ve vozech řad A, B, BDs,... otevřené dveře, tak za to dráha přeci nemůže. Vida, před lety vypadla jedna malá holčička a ač je to kruté, tak se teprve její smrt postarala o to, že sebevědomá a drzá dráha (název dopravce si dosadí všichni jistě sami) musela po vynesení rozsudku sklopit hlavu a přestat tvrdit, že za tyhle věci nemůže a musela přijmout bezpečnostní opatření. A to reálná a nikoliv jen předpisová opatření.
Pondělí, 08. června 2020 - 14:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1750
Registrován: 8-2017
A není to jen kvůli jejich bariérovosti. Je to hlavně z hlediska bezpečnosti.
To je jen tvoje domněnka.
Jinak věřím, že se může stát, že člověk půjde přes koleje a vlaku si nevšimne. Ale že by si někdo nevšiml, že má hlavu venku z tramvaje? [uhoh]
Pondělí, 08. června 2020 - 14:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 3-2019
Bram: Už jsem na to ohledně oken jednou reagoval v diskuzi na Zdopravy, ale tehdy jste mi neodpověděl. Nevím, co na výklopných oknech vidíte tak moderního, resp. proč Vám tak vadí stará posuvná okna. Jak už Vám tady napsalo několik lidí, smyslem otevíratelných oken je mimo jiné v tom voze vyvětrat, což s těmi výklopnými jde jen hodně těžko. To už vážně vyjde nastejno tam nemít nic. Mimochodem, posuvná okna se stále objevují i v nových vozidlech, namátkou třeba vozy CAF Urbos v Budapešti a nebo třeba Flexity ve Vídni, takže se mi nezdá, že by šlo o něco, co je překonané. Poptávka evidentně stále je.

A ten argument s bezpečností, to se na mě nezlobte, ale úrazů s tím spojených je naprosté minimum a kvůli jednomu blbci, co se vykloní ven a urazí mu to hlavu, tady bude zbytek cestující veřejnosti trpět v tramvaji, kterou nelze vyvětrat. Nesnažte se všechno dělat dokonale blbuvzdorné, lidská blbost je neomezená a vždycky se najde někdo, kdo svou blbostí obejde i ta nejpromyšlenější opatření. Je to prostě jen přirozený výběr.

(Příspěvek byl editován uživatelem t6a5.)
Pajzák
Pondělí, 08. června 2020 - 14:54:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3895
Registrován: 6-2015
Spíš bych věřil, že bylo víc přiskřípnutých prstů než uražených hlav.
Pondělí, 08. června 2020 - 15:02:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3331
Registrován: 3-2004
Bram: Dobře, položím další dotaz. Je lepší ustupovat hypotetické možnosti úrazu vně vozu krze okénko, nebo naprosto reálnému nebezpečí kolabujících cestujících v nedostatečně větraném voze?

Zajímavé také je, že jednu dobu (kolem r. 2005) se cosi podobného dělo u trolejbusů, ale velmi rychle jsme se vrátili k šoupačkám s tím, že dokonce v mnohých podnicích se výklopná okna z výroby předělávala na (luxusně velká) šoupací.

A přirovnání s otevřenými okénky a lámačkami u A, B, BDs je samozřejmě nefér. U dveří na dráze byl problém v tom, že mohlo dojít k samovolnému otevření, přestože se dveře zdály do poslední chvíle zavřené. Nastal tak životu ohrožující stav bez porušení přepravních podmínek cestujícím, lidsky řečeno člověk se mohl chovat, jak měl, a stejně mohl přijít k úhoně.
Pondělí, 08. června 2020 - 15:08:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10857
Registrován: 4-2003
M250.0:To je jen tvoje domněnka.

Pročpak to je postupně implementováno do různých norem? Jen tak pro nic za nic?

Jinak věřím, že se může stát, že člověk půjde přes koleje a vlaku si nevšimne. Ale že by si někdo nevšiml, že má hlavu venku z tramvaje?

Jsou potřeba v tramvaji dveře? Vždyť v období od května do září by stačila závora zhruba ve výšce pasu a během této doby by dveře byly trvale vypnuté.
Pondělí, 08. června 2020 - 15:11:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10858
Registrován: 4-2003
Ústečák:Dobře, položím další dotaz. Je lepší ustupovat hypotetické možnosti úrazu vně vozu krze okénko, nebo naprosto reálnému nebezpečí kolabujících cestujících v nedostatečně větraném voze?

Již dávno je řešení vynalezeno a jmenuje se klimatizace. Standard dnešní doby, narozdíl od nebezpečných posuvných oken. Klimatizaci lze dosadit i na tétrojku, čehož se v Praze bojí jak čert kříže [crazy].
Pondělí, 08. června 2020 - 15:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3839
Registrován: 3-2011
Klimatizace, která je nejen neekologická, ale ještě je po ní člověk nachlazený [uhoh]
Nejlepší tramvaje jsou tramvaje Tatra. [ok]
Pondělí, 08. června 2020 - 15:16:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3332
Registrován: 3-2004
Bram:
"Pročpak to je postupně implementováno do různých norem? Jen tak pro nic za nic?"
Jakých norem? Šoupačky mají jak nové tramvaje, tak nové trolejbusy.

Bram:
"Jsou potřeba v tramvaji dveře? Vždyť v období od května do září by stačila závora zhruba ve výšce pasu"
Opět to samé. Vypadnout ze dveří a vystrkovat údy z okének více než metr a půl nad zemí je fakt něco jiného.

Bram:
"Již dávno je řešení vynalezeno a jmenuje se klimatizace."
Nojo, ale zatímco šoupačky už tam jsou a jsou zadarmo, klimatizace stojí těžké prachy. Kdo to zaplatí, když máme problém i s 15T? A nejde jen o samotný agregát, ale i staťák a podobné radosti.
Pondělí, 08. června 2020 - 15:23:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1751
Registrován: 8-2017
Vždyť v období od května do září by stačila závora zhruba ve výšce pasu a během této doby by dveře byly trvale vypnuté.
Nestačila, protože by pod ní mohly vypadnout děti. Navíc závora + dveře by byla dražší než dveře samotné.

Ale muselo to dát fušku vymyslet tak blbý srovnání.
Břevnovák
Pondělí, 08. června 2020 - 15:26:58  
Neregistrovaný host
Bram:
"

Jsou potřeba v tramvaji dveře? Vždyť v období od května do září by stačila závora zhruba ve výšce pasu a během této doby by dveře byly trvale vypnuté."

Jj, hlavně když je tramvaj narvaná a/nebo pěkně leje a do toho fouká ... to je závora to pravý.

Tady se člověk někdy nestačí divit ...
Pondělí, 08. června 2020 - 16:22:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10861
Registrován: 4-2003
M250.0:Ale muselo to dát fušku vymyslet tak blbý srovnání.

Břevnovák:Jj, hlavně když je tramvaj narvaná a/nebo pěkně leje a do toho fouká ... to je závora to pravý.

Tady se člověk někdy nestačí divit ...


Takl blbé přirovnání je potřeba pro některé jedince, co nepochopí (či spíše nechtějí pochopit), že okno je třeba během slejváku či zimy zavřít. A pak je to dost špatné s přísunem čerstvého vzduchu.

Je třeba si přiznat, že klimatizace do hromadné dopravy patří a ne se jí vehementně s údajným ohledem na náklady (a hlavně žádným rozumným argumentem nepodloženou zbytečnost) bránit. Úspory je třeba hledat jinde, třeba v nevypravování sól T3 během dne. Tak se s tím laskavě smiřte [wink].
nafy
Pondělí, 08. června 2020 - 17:16:45  
Neregistrovaný host
Jak to bylo udělané na R.P, aby se neotevíraly první dveře? Myslel jsem, že tam jsou možnosti otevření jen "otevřít vše", "poptávkové otevírání všech dveří" a "první dveře"
Břevnovák
Pondělí, 08. června 2020 - 17:29:27  
Neregistrovaný host
Tak ono by to chtělo si ujasnit o čem se bavíme. Pokud je to zda klima ano či ne ... a pak ano, i když je vždy otázka plánované životnosti konkrétních vozů, dávat ji do něčeho, co mí jít za nějakých 5 let do hutí ...

Pokud klima ale ne a větrání=okna, tak jsou ta vyklápěcí prostě na pikaču, to je marný.
Pondělí, 08. června 2020 - 17:38:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6132
Registrován: 7-2011
nafy:
"Jak to bylo udělané na R.P, aby se neotevíraly první dveře?"
Z možnosti "otevřít vše" byly první dveře odpojeny, takže se neotevřely. Pokud bys přetočil kroutík do polohy "předvolby" a někdo by ty dveře zmáčknul, tak by se otevřely.
Pondělí, 08. června 2020 - 17:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1753
Registrován: 8-2017
okno je třeba během slejváku či zimy zavřít. A pak je to dost špatné s přísunem čerstvého vzduchu.
Když prší, tak zpravidla nesvítí sluníčko a není tudíž potřeba větrat víc, než dveřmi na zastávkách.

Je třeba si přiznat, že klima v tramvaji, která každou minutu otevírá dveře dokořán a veškerý vychlazený vzduch tak vyteče na chodník, je energetická zhůvěřilost a v době, kdy ekologie už v politice není sprosté slovo, je to zkrátka neobhajitelné.
Pondělí, 08. června 2020 - 17:58:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3681
Registrován: 4-2007
Klimatizace v MHD je hovadina největšího zrna. Není nic lepšího než v létě jet z práce ve 30 stupních, v košili a gatích od obleku, čekat na bus někde 10 minut, tím se zpotit, a pak si nechat dvacet minut funět studenej vzduch za krk, protože jak se dveře otvírají a zavírají, tak ta ubohá klimatizace nemá šanci to udejchat
Pondělí, 08. června 2020 - 18:03:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6
Registrován: 3-2020
Co se týče hlavy ven z vokýnka pamatuju před lety jednu k.ávu ( cizinku), co čuměla z vokýnka v malostranský splítce, až jí to tu palici urazilo!! A těch , co vystrkujou pazoury a šahaj si na listí ( cizinci) je taky dost- voni totiž takový lupení doma nemaj. Je ale pravdou, že my Pražácííí todle neděláme, to ti balvani z Vidlákova nebo z různejch jinejch řití světa[proud]
Pondělí, 08. června 2020 - 18:05:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8542
Registrován: 2-2006
Bram:
"Zase kecy, prdy a beďary. "
Ano, tomu říkám veskrze odborná argumentace.
Co také šlo od šotouše čekat...[crazy][proud][wink].
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pondělí, 08. června 2020 - 18:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8543
Registrován: 2-2006
Bram:
"Úspory je třeba hledat jinde, třeba v nevypravování sól T3 během dne. Tak se s tím laskavě smiřte [wink]."
Doprava se nedělá pro šotouše, tak se s tim laskavě smiřte. Pokud je pro vás přijatelnější nepobírající klimatizovaná tramvaj v intervalech jako má psí spřežení na Čukotce, do které se navíc nevejdu, na úkor kapacitní dopravy do které se pohodlně vejdu, pak věřte že pro většinu lidí je to právě naopak a klimatizaci v takovém případě rádi oželí.
Pravda zvítězí, ale dá to fušku...
Informace uvedené v příspěvku pocházejí výhradně z veřejných zdrojů a mohou, ale nemusí vyjadřovat názor autora příspěvku.
Na trolly se nereaguje !!!
Pondělí, 08. června 2020 - 19:20:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13
Registrován: 3-2019
Bram:
"Již dávno je řešení vynalezeno a jmenuje se klimatizace. Standard dnešní doby, narozdíl od nebezpečných posuvných oken."
Ano, klimatizace už nějakou dobu existuje. Ale přesto se i na vozidlech, která jsou klimatizací vybavena, hojně objevují otevíratelná okna (byť jsou většinou uzamykatelná), protože klimatizace prostě tu a tam selže a je potřeba to nějak okamžitě řešit, aby nám osazenstvo nezačalo kolabovat. A to u té tramvaje je ta výměna vozu ještě celkem jednoduchou záležitostí v řádu max. desítek minut, přesto tam ta okna dost často mají.

Horší případ je na železnici, kde už to s tou výměnou bývá výrazně složitější. A taková cesta v jednotce 471 nebo plně obsazeném vozu Ampz s nefunkční klimatizací opravdu není něco, co bych chtěl ještě někdy znovu zažít. V tu chvíli by se většina z nás asi raději vrátila i do toho jinak proklínaného koženkového béčka. Zbytek už tady řekli jiní.
Pajzák
Pondělí, 08. června 2020 - 19:22:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3899
Registrován: 6-2015
Dj_la_défense:
"Klimatizace v MHD je hovadina největšího zrna. Není nic lepšího než v létě jet z práce ve 30 stupních, v košili a gatích od obleku, čekat na bus někde 10 minut, tím se zpotit, a pak si nechat dvacet minut funět studenej vzduch za krk, protože jak se dveře otvírají a zavírají, tak ta ubohá klimatizace nemá šanci to udejchat"
Jistě, mnohem lepší je pak půl hodiny cestovat v rozpáleném voze s vnitřní teplotou kolem 45°C. A nejlíp přitom půlku času prostát v koloně, aby se dovnitř nedostala ani molekula vzduchu zvenčí.
Pondělí, 08. června 2020 - 21:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3682
Registrován: 4-2007
Pajzák: Jasně, tak tohle se mi ještě nestalo[lol] Ale asi je to tím, že v létě byly vždy otevřený stropní ventilace.

Jinak problematika je mi fuk, jezdím autem, ale tohle bylo vždycky hrozný. Třeba pro děti takhle vofouknout je poukázka na angínu.
Pondělí, 08. června 2020 - 21:53:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1700
Registrován: 10-2010
Při stání, nebo pomalým popojíždění v koloně někde na rozehřáté ulici nepomůžou ani stropní větračky ani posuvný okna a klimatizace je prakticky jediná možnost jak v interiéru držet nějakou snesitelnou teplotu.

M250.0:
"Když prší, tak zpravidla nesvítí sluníčko a není tudíž potřeba větrat víc, než dveřmi na zastávkách.
"
To je samozřejmě blbost, protože otevřený dveře k odvětrání vlhkosti nestačí ani omylem. Vysoká vlhkost v interiéru je mnohdy daleko nesnesitelnější stav, než vysoká teplota.
Úterý, 09. června 2020 - 07:54:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1304
Registrován: 11-2007
Dj_la_défense: Nejhorší blb je ten co to nepoužívá a do všeho kecá,vidˇ?[proud]:viz:"Jinak problematika je mi fuk, jezdím autem, ale tohle bylo vždycky hrozný"