Diskuse » Modely a modelářství » Staré modely » Archiv diskuse Staré modely do 28. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Staré modely do 28. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 04. února 2024 - 11:06:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 612
Registrován: 4-2022
Vida, zajímavé. Proč zase červená? Byla v módě? Čelili stejným technologickým problémům? Chtěli barevně zdůraznit, jak jsou dobří? Nebo tyto díly lisoval jeden pro všechny v rámci kooperace? I prosté opisování je možné (oni to dělají červené, zákazníci jsou zvyklí, uděláme to taky tak).
https://www.bazarmodelovezeleznice.cz/dietzel-nakladni-vuz-dr-ho6
EIO
Neděle, 04. února 2024 - 12:03:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 5-2017
Každopádne zaujímavá zhoda. Na druhej strane je to síce nemodelové ale pre zákazníka možno atraktívne.
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

Neděle, 04. února 2024 - 15:18:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 156
Registrován: 1-2017
Mi připadá, že ten červený plast (mimo brzd) býval nějaká sračka. Na E 70 se rozpadal, na PIKO 55 taky nic moc, ten čudlík výhybky Zeuke se rozpadával. Asi dobře zatékal do detailů, proto jej použili.
Pavel
Neděle, 04. února 2024 - 23:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 33
Registrován: 7-2022
Já bych se nepouštěl na tenký led spíše politických než technických diskuzí o plánování či neplánování za socialismu. Ostatně jak vypadá "plánování" dnes za kapitalismu, můžeme vidět my všichni modeláři - když si nenaplánujete (neobjednáte) dostatečně dlouho dopředu nějakou mašinku, tak ji prostě později už nekoupíte - a nikdo neví, jestli je to kvůli nedostatku materiálu nebo pracovních sil (tedy prakticky stejných důvodů, které nám otravovaly život už za socialismu) či nějakých jiných příčin. O nedostatku granulátů příslušné (černé, šedé, červené nebo jakékoliv jiné) barvy je blbost diskutovat, protože množství plastické hmoty na výlisky brzdového rozvodu je tak zanedbatelně malé, že nemohlo mít žádný vliv na výrobu. Zeuke prostě začal lisovat brzdové rozvody červené, stejně jako Dietzel v HO - možná to mělo evokovat narezlou barvu skutečných brzdových špalků, nebo tak jak píše P.L. se to jenom líp lisovalo (ale proč potom přece jen ta šedá a černá ?). Kolem roku 1965 přešel na méně křiklavou barvu šedou a ještě později černou. Nikdy se nevracel k dřívějším barvám, což by jistě v případě kritického nedostatku černého granulátu udělal.
Navíc, pokud si zaměstnanci mohli dovolit "neplánovaně" lisovat karoserie a jiné díly na nočích směnách (na TT Boardu je příkladů celá řada), nějak to nezapadá do koncepce přesně naplánovaného množství materiálů do posledního gramu.
Co se týká vlastností červeného plastu, pocitově (je to jen můj pocit a netvrdím, že je správný) je měkčí a elastičtější než šedý - červené brzdové špalky se míň lámou než šedé. Nejkřehčí vždycky bylo šedé zábradlí u Zeukeho Hektora T435, u kterého stačil jeden neopatrný dotek a zábradlí se ulomilo. Mimochodem, u této mašinky jsem se potkal i se zábradlím drátěným a tak precizně udělaným, že dodnes nevím, jestli je to originál nebo "samodomo" náhrada za ulomené zábradlí plastové.
Pondělí, 05. února 2024 - 07:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 613
Registrován: 4-2022
Zeuke byl v 60. letech soukromá firma. Možná měl na vstupu plasty na příděl. Možná na výstupu někdo kontroloval, jestli jeho výrobky uspokojují potřeby pracujícího lidu. Možná ho šikanovali víc, než by bylo třeba (v očekávání, že mu tu firmu jednou stejně seberou). Ale byl soukromá firma a interně si mohl věci (včetně toku materiálů) řídit jak chtěl a potřeboval.
EIO
Pondělí, 05. února 2024 - 13:04:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 5-2017
Tak ako to naozaj bolo sa už zrejme nedozvieme...[nene]
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

777
Středa, 07. února 2024 - 23:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1218
Registrován: 10-2013
Myslíte, že se nic nedozvíme? Nefantazírujte a vytáhněte historické modely staveb ze šuplat, vytrín a kolejišť a pleskněte je sem[pozor][lol][lol][lol]
Mimochodem: žádné historické modely staveb zde nebyly. Jen EIO se trochu vymyká se svými diorámami.[lol]
Moje maličkost to z dovolením načne:
1. Model hradla Mamos-Auhagen 1958 (kombinovaná technologie - stěny a střecha papír, zbytek polystyren):

2. Model letní chaty - domku WERO 1967 (celé plast - stěny + střecha bakelit, zbytek polystyren, komín - dřevo):

Poznámka: Ten strom je tam instalován dodatečně až v roce 1985. Jinak jde o "zapomentou" stavebnici ve skladu.
3. Model větrného mlýna WERO 1970 (celé plast - polystyren - koupen jako hotovka):

Jak je vidno - podstava modelu je už poněkud materiálně unavena.

Pro srovnání stavebnice Malá železnice z roku 2000
4. Model nádraží Kostelec (kombinovaná technologie):

Musím říci, že ač se Malá železnice snažila, výlisky oken a dveří z roku 1958 z NDR jsou lepší.
Ale zas to bylo "České nádraží".[ok][vypravci]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
777
Středa, 07. února 2024 - 23:11:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1219
Registrován: 10-2013
Ještě maličkost: Obrázky jsem sem dal také proto, že na těch modelech objektů jsou použity všechny barvy polystyrenu už v diskutovaných letech.[ok]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Čtvrtek, 08. února 2024 - 00:02:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 4-2022
Malá železnice "vařila z vody", ne že by to neuměli nástrojaři udělat líp, ale formy jsou drahé a třeba použitím "měkké formy" hodně ušetřili na elektroerozivním obrábění, to bylo v té době hrozně drahé. Nebo to zakalili a už jen dorovnali dělící rovinu, pak se zas ztrácí přesnost... Ještě šílenější výlisky měl Plastikom (a u vozidel to tak nějak vadí víc než u budov). Naproti tomu Čambalíkovy formy (oWo), i když na nich byla mnohá zjednodušení kvůli úspoře peněz, a byly dělané pro starý stroj, ty měly většinou poměrně čisté tvary. Formy ZPA/LPH byly profesionální a přesné, ale nešly do kdovíjakých drobných detailů.
Čtvrtek, 08. února 2024 - 17:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1334
Registrován: 8-2004
panzet: Já bych se nepouštěl na tenký led spíše politických než technických diskuzí o plánování či neplánování za socialismu. Ostatně jak vypadá "plánování" dnes za kapitalismu, můžeme vidět my všichni modeláři - když si nenaplánujete (neobjednáte) dostatečně dlouho dopředu nějakou mašinku, tak ji prostě později už nekoupíte

Dovolil bych si upresnit, prestoze je to ponekud mimo tema:
V pripade nekterych vyrobcu vam ani planovani nepomuze. Katalog novinek neexistuje a i kdyz objednate ihned jakmile se model objevi na strankach vyrobce, tak stejne casto nic nekoupite, protoze vyrobce vyrabi mene nez je objednano a na nektere sve prodejce se vyignoruje.
Čtvrtek, 08. února 2024 - 23:06:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 619
Registrován: 4-2022
Sice si nemyslím, že bysme se fotografováním baráčků dobrali něčeho zásadního, ale je to hezké téma, baráčky, ty já vždycky měl rád, tak mě to láká. Ale nepočítám, že bych to v nejbližší době vzal systematičtěji, spíš jen nějaké perličky. Začnu vejšplechtem, co si na vás chystám od léta a ten bude v následujícím příspěvku.

Ještě předtím budiž řečeno, že za mých klasických časů byly k dostání domečky značek Vero a Mamos. Okamžitě se mi zalíbily více výrobky Mamos, protože jsou prostě věrohodnější a později jsem zjistil, čím to je - většinou opravdu mají reálné předlohy. Značka Vero se naopak obvykle snažila co možná uplatňovat typizované díly, jednotná okna, jednotné zdi. K tomu nějakou unikátní část, aby vznikl přece jen nový objekt. A na výsledku je to vidět. Na druhou stranu díly Vero byly vyrobeny přesněji. Součástky Mamos bylo potřeba někdy trochu přemlouvat, bojovat s rozvírajícími se škvírami atd. Nakonec obojí skončilo pod obnovenou značkou Auhagen.

Plastové stavebnice Mamos použitelné pro TT (tj. TT nebo tzv. H0/TT) byly číslované v řadě počínaje 2/15 (čísla nižší než 15 patřila starším výrobkům v "kombinované technologii" a ty už nebyly v 80. letech k dostání). Postavil jsem všechny, co mi přišly do ruky, než skončil socialismus. Většinou byly, jak už jsem psal, unikátní, jen v několika případech byly dvojičky, kdy nějaká budova byla použitá na dva způsoby (autoopravna/továrna, dům Elke/zahradnictví, obytný dům/samoobsluha a ještě některý z městských domů z konce 80. let). Všechny byly dost povedené, snad kromě té benzínpumpy, která měla k velikosti TT vážně daleko. Největší dojem na mne udělalo to nádraží v českém stylu (co mělo české popisky Želkovice) a pak ty městské domy z konce 80. let.
Čtvrtek, 08. února 2024 - 23:55:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 620
Registrován: 4-2022
Mamos 2/26 - Horský hotel Pöhlberg
Je uveden jako novinka v katalogu 1973/1974

Tahle stavba mi, stejně jako mnoha jiným, hned na začátku učarovala a všechny moje plány na kolejiště dlouho počítaly s tím, že na vrcholu kopce bude toto. Získal jsem ji tudíž mezi prvními a učil se na ní. Slepil jsem ji nejspíš kanagomem a moc to nedrželo, po nějakém zásahu a pádu se to rozštípalo na díly, lepidlo jsem oškrábal a budovu rekonstruoval ředidlovým lepidlem. Bohužel mi nějak na začátku neřekli, že je výhodné si ho namíchat průhledné, já ho udělal šedivé, takže špinilo. Zejména díly věže moc nelícovaly ani nové... nicméně po druhém slepení budova drží již řadu desítek let a zdálky a přes sklo, a v mlze, po kolena ve vodě, se na ni dá koukat. Dnes jsem to vyndal a nafotil a na detailních fotografiích je to tragédie, nicméně, už jsem se rozhodl tento příspěvek udělat, tu trochu ostudy unesu.



Kdyby vás zajímal ten kopec co to na něm stojí, tak ten jsme kdysi spatlali s dětma jako tunel pro dřevěný vláček, nějak unikl vyhození v rezervě pěnových hmot, je čedičového původu, z boku je tam skalní stěna se sloupcovitou odlučností a jmenuje se nijak překvapivě Pöhlberg, a když říkám nijak překvapivě, tak tím myslím zcela překvapivě. V mapách to najdete tady:
https://mapy.cz/zakladni?x=13.0318435&y=50.5735601&z=17
do Marienbergu to zcela překvapivě není daleko. A když říkám zcela překvapivě, tak tím myslím vůbec ne překvapivě.













A nejostudnější detail na závěr:

Pátek, 09. února 2024 - 00:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 621
Registrován: 4-2022
Když jsem si to tady tak hezky seřadil, uvědomil jsem si, že kromě jistého celkového zmenšení budovy a potlačení (především komplikovanějších) detailů - což jsou věci, které mi byly od začátku zřejmé, je největší rozdíl oproti (v létě vyfotografované) realitě ten komín přes štít severní fasády.

Takže jsem se vydal do internetu hledat, jestli tam dříve byl.

Potíž je, že jde o severní stranu, nejhůře osvětlenou, navíc nejvíce obrostlou roštím a stojí tam také jakási hospodářská stavení. Tudíž se tato strana prakticky vůbec nefotografuje. U modelu je to naopak. Tato členitá strana je nejoblíbenějším námětem.

Našel jsem spoustu obrázků dokumentujících proměny hotelu v průběhu století. Jen jediný z nich naznačuje, že tam ten komín v určitém období asi opravdu byl:

Pátek, 09. února 2024 - 00:55:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 34
Registrován: 7-2022
P.L.: Tak já se hlásím taky k těm, kterým učarovala, ale nikdy jsem ji nezískal a tudíž ani nepostavil. Jinak díky za upřesnění ohledně stavebnic Mamos a Vero. Já se přiznám, že jako junior jsem značku Vero moc neregistroval a všechny stavebnice jsem měl od Mamosu, takže nemohu porovnávat. První domeček, který jsem od Vero postavil někdy na přelomu 80/90 let byl vodní mlýn s kolem na elektrický pohon. Byl jsem z něho nadšený, bohužel jsem ho nedokázal nijak zakomponovat do právě budovaného kolejiště a tak nenávratně někam zmizel v propadlišti dějin.
Jinak si tak nějak matně vybavuju, že řada domečků byla u Mamosu i Vero stejná.
Pátek, 09. února 2024 - 01:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 622
Registrován: 4-2022
Jestli oba myslíme ten samý vodní tentononc Vero, tak upřesňuji, že jde o olejnu, tj. vodní síla se tam používá na lisování oleje. Je to kontrabajšpíl, protože zrovna tento dům Vero myslím má skutečnou předlohu (proto se také ví, že je to olejna a ne mlýn), a obsahuje méně typizovaných dílů, než je u značky Vero obvyklé.
Neměli stejné domečky a dokonce i jehličnaté stromy měli každý své. Vero lisované celoplastové, Mamos s chlupatými vodorovnými větvemi. Stromy Mamos byly hezčí, ale bylo potřeba jim ty větve ohnout do šikma (anebo se na ně dívat šikmo shora, nikdy ze strany, to stačilo).
Pátek, 09. února 2024 - 10:36:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1607
Registrován: 5-2002
Nádraží Želkovice v Českém stylu je ve skutečnosti Altmittweida na trati z Pirny na jihozápad, nedávno jsem tudy vezl odklonem kontejnerový vlak
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Pátek, 09. února 2024 - 11:08:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 623
Registrován: 4-2022
Ona se ta stavebnice tak i jmenovala, já si jen nemohl vzpomenout. O tom "českém stylu" tenkrát psal výrobce a něco na tom je, i když s výhradami. Bylo to od nich chytré, vzali budovu ze svého okolí (vlastně jako vždycky) a pak ji zkusili lépe prodat českému zákazníkovi. Každopádně na tu dobu povedené, třeba to umyvadlo, to byl od nich dobrý nápad (a realizace).
777
Pátek, 09. února 2024 - 19:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 10-2013
P.L.:
"Jestli oba myslíme ten samý vodní tentononc Vero, tak upřesňuji, že jde o olejnu, tj. vodní síla se tam používá na lisování oleje. Je to kontrabajšpíl, protože zrovna tento dům Vero myslím má skutečnou předlohu (proto se také ví, že je to olejna a ne mlýn), a obsahuje méně typizovaných dílů, než je u značky Vero obvyklé."

P.L.: Takže na snímku v katalogu WERO není Wassermühle, ale Wasserölmühle? Nebo jde o jiný model?
WERO Wassermühle NDR
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Zahradní železnice
Modelová železnice
Pátek, 09. února 2024 - 21:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 624
Registrován: 4-2022
No, zajímavé. Kontruji takto:
https://www.auhagen-shop.de/Alte-OElmuehle/13307
"In der Ölmühle verarbeitet man vor allem Sonnenblumenkerne und Leinsamen. Mit Hilfe der Wasserkraft wird das Öl kalt ausgepresst und behält dadurch seine gesundheitsfördernde Wirkung."
Asi prostě časem název zpřesnili.

Řekl bych, že ze stavebního hlediska, se ten dům na mlýn na obilí moc nehodí, protože to mlýnské složení bývá vyšší, třeba přes dvě podlaží.

A pak ta lingvistická část věci: Jestliže Wassermühle je mlýn na obilí poháněný vodou a nahradíme slovo Wasser slovem Öl, pak je to mlýn na co poháněný čím? A pak je tu ještě ta věc, že když je nad jezem řeka líná, tak tomu vodácí říkaj volej. A pak ještě... a ještě...
Pátek, 09. února 2024 - 21:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 625
Registrován: 4-2022
Obrázek Auhagen:

777
Pátek, 09. února 2024 - 22:07:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1221
Registrován: 10-2013
Jo včíl je to už jasné. Jde o novou stavebnici nové generace převzatou od fy. WERO.[ok]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Pátek, 09. února 2024 - 22:14:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 626
Registrován: 4-2022
Oni to teď předělali, letos nebo loni, a myslím, že hlavní změna je nový motor, do vlastní stavebnice asi zasahovali málo. Ale jako olejna se to prodávalo i před pár lety, kdy to stavěli naši kluci. Proč to pořád píšete s dvojitým W? A čtou Němci Vero jako [fero]?

stará stavebnice, ještě v nabídce, ale již jako vyprodaná:
https://www.auhagen-shop.de/Alte-OElmuehle/13307
nová stavebnice:
https://www.auhagen-shop.de/Alte-OElmuehle/13353
777
Pátek, 09. února 2024 - 22:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1222
Registrován: 10-2013
P.L.:
"Ano, byl to Auhagen a značka Mamos tedy neexistovala, přesně jak jsem napsal. Dělali v té době domečky v "kombinované technologii" z kartónu s menším podílem plastových dílů.
Píšu zcela konkrétně, že byl Zeuke sakra dobrý, což je v plném souladu s vaším tvrzením, že byli na špici (nicméně i oni museli napřed nějak začít). A přidávám, že Herr byl taky machr.

Otázka zněla, jestli staré Piko mělo výlisek z technologického hlediska obdobný jako je Zeukeho brzdová soustava. Ptám se, protože nevím. Místo odpovědi mi podsouvátet nějaké vymyšlené protimluvy, které v mém textu nejsou. Takže ... cituji: " aby někteří ze zdejších píšících nepsali "evidentní voloviny"."
Ještě tady k tomu lisování jsem nechával odkaz v tomto textu:https://www.k-report.net/presmerovani/?prispevek=4606837
Zřejmě jste přehlédl.....

P.L.:
"Oni to teď předělali, letos nebo loni, a myslím, že hlavní změna je nový motor, do vlastní stavebnice asi zasahovali málo. Ale jako olejna se to prodávalo i před pár lety, kdy to stavěli naši kluci. Proč to pořád píšete s dvojitým W? A čtou Němci Vero jako [fero]?"
Mám zafixovaný grafický obrázek s dvoj-v tedy W i když je to jinak. Graficky text připomíná fy. WESA. Taky čtyři písmena.[lol]
Jestli se vyslovuje "fero"? Asi ano. Moje maličkost ty modely kupovala buď v samoobsluze v NDR nebo je obdržela jako prezent, takže jsem zde neměl možnost konverzace v Němčině o názvu této značky.
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Pátek, 09. února 2024 - 23:35:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 627
Registrován: 4-2022
Nepřehlédl, ale nevidím úplně souvislost, je to rok 1988, to už byl svět zase dál, a to i ve státech, kde to drhlo. Navíc se mi ta brzdová soustava jeví i tak jako obtížnější výrobek než tohle zábradlí. Nakonec mne donutíte si jednu vypreparovat a hledat na tom vtoky. Ta forma nebyla úplně jednoduchá, dvoudílná by to nezvládla, musely tam být čtyři tvary, pochybuji, že by tam měli tunelové vtoky a aby ženské z odštipování nezešedivěly, tak tam těch vtoků nemohlo být moc. Nakonec první katalogy nabízely i levnější vagónky bez brzd, mělo to prostě svou cenu.

Rozhodně přechod od značky Zeuke k BTTB znamenal v tomto směru stagnaci, nebo rovnou krok zpět, to lze dokumentovat na více vozech, zvládnuté technologie pokračovaly v zavedené kvalitě, obtížné věci byly nahrazeny jiným řešením z těch zvládnutých, a tohle hledání jak to udělat lépe, to prostě na nějaký čas silně zpomalilo.
777
Sobota, 10. února 2024 - 07:14:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1223
Registrován: 10-2013
P.L.:
"Nepřehlédl, ale nevidím úplně souvislost, je to rok 1988, to už byl svět zase dál, a to i ve státech, kde to drhlo. Navíc se mi ta brzdová soustava jeví i tak jako obtížnější výrobek než tohle zábradlí....."
Tento konkrétní model (s tímto potiskem INTERFRIGO) se začal vyrábět až někdy okolo cca. 1984. Samotný chlaďák je ale z roku 1961. Tam je v katalogu ještě bez schodů a zábradlí, ale v katalogu 1967 je už několik verzí se schody, které si tam musel uživatel sám dolepit (schody byly dodávané zvlášť). Pamatuji si, že to nesedělo do sebe - vtoky schodů a otvory na čele. Otvory na čele se musely převrtat.
Někteří uživatelé ty schody lepili naopak za zábradlí.[lol][lol][lol]

Jinak koukám, že podle katalogu PIKO 1967 se některé vozy dodávaly jako stavebnice (str. u sortimentu kolejiva). Tam je nejlépe vidět kvalitu výlisků. Tyhle modely mohly vzniknout někdy v roce 1965 protože oproti katalogu roku 1961 je zde obrovský rozdíl (nárust) v sortimentu fy. PIKO.
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Sobota, 10. února 2024 - 07:20:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 628
Registrován: 4-2022
Ten rok 1988 jste mi tam napsal vy, bylo mi to divné, ale neověřoval jsem.
777
Sobota, 10. února 2024 - 08:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1224
Registrován: 10-2013
Napsal jsem tam 1988, protože na odkazovaném webu (Laz) je rok výroby 1998, což je překlep (nebo něco jiného).
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Sobota, 10. února 2024 - 17:46:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1608
Registrován: 5-2002
Ne z Pirny, ale z Riesy. Sorry. Jsem zase byl myšlenkama mimo, když jsem to psal.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Sobota, 10. února 2024 - 18:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 629
Registrován: 4-2022
V pohodě, já jsem si to zorientoval.
Tady je článek, něco jako jsem dělal já s tím Pöhlbergem:
https://www.masinky.cz/clanek/9994-AUHAGEN-a-jeho-predlohy/index. htm
Úterý, 13. února 2024 - 12:40:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 97
Registrován: 2-2013
Ještě něco málo k brzdám.
Nedávno si mi dostal do ruky model Zetky s kulatou střechou Zeuke s brzdovým rozvodem v barvě skříně.

Spodní vůz má brzdu červenou horní dva v barvě skříně.
Trošku jsem pátral, ale na jiných typech vozů jsem tuhle barvu brzdy nenašel.
https://www.ebay.com/itm/364162351347
Co se týče té křehkosti tak s tím musím jen souhlasit.
Nejhůře na tom jsou brzdy z černého plastu, ty objevit na modelu nepoškozené je skoro zázrak.
Speciálně u vozu na kyseliny které vyráběl pro Zeukeho G. Dietzel
777
Úterý, 13. února 2024 - 14:45:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1226
Registrován: 10-2013
unouhuto, P.L. a ostatní TT-čkaři: Vidím dobře? Ta spřáhla jsou tam pájená? Ď. za odpověď.
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Úterý, 13. února 2024 - 17:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1609
Registrován: 5-2002
Jojo, průběžné táhlo a k němu z obou stran napájené kuple typu Zeuke. V dřevních dobách běžný způsob uložení kuplí.

Pro fajnšmekry: Tyto kuple jdou převapivě spojit se současnýma kuplema Tillig/Kuehn/MTB
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Středa, 14. února 2024 - 23:12:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 35
Registrován: 7-2022
Unouhuto: S takovou barvou jsem se u těch brzdových rozvodů taky ještě nesetkal. Mě tam zaujaly ty černé spřáhla, až při pozornějším pohledu je zřejmé, že jsou nabarvené (dodatečně anebo z výroby?). U těhle vozů si člověk musí taky dávat pozor na stupačky u nárazníků, bývají často ulomené.

(Příspěvek byl editován uživatelem panzet.)
Čtvrtek, 15. února 2024 - 14:26:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 98
Registrován: 2-2013
Sprahla jsou nabarvená.
U vozu nahoře jsou nabarvené i stupačky.
Až někdy bude čas tak to sundám.
Když už píšu o cisteni modelu tak se podělím o jednu nepříjemnost která se mi nedávno stala.
Většinou čistím modely jarovou vodou nebo lihem.
Vždy vše v pohodě až naposled u vozu Rokal mi líh sundal barvu že střechy. Příště budu opatrnější.
Omlouvám se za pravopis píšu na mobilu
Pátek, 16. února 2024 - 08:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 36
Registrován: 7-2022
Čištění modelů je zajímavé téma a docela by mě zajímaly zkušenosti ostatních. S lihem jsem se spálil už několikrát, na některé barvy (Zeuke, ale i Tillig) působí agresivně, takže pouze kovové části a nebarvené plasty. Docela se mi osvědčil přípravek na čištění displejů a skel od brýlí - je to něco na bázi jarové vody, ale složení neznám. Staré karoserie bez potisků (např. BR 81 od Zeukeho) se dají krásně vyčistit kartáčkem a pastou na zuby - vypadají potom jako nové :-)
EIO
Sobota, 17. února 2024 - 15:33:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 754
Registrován: 5-2017
Kefka na zuby Curaprox Ultra soft 5460, voda a obyčajné mydlo. Bohužiaľ sa mi stalo, že aj toto je dakedy príliš a to na niektoré plechové hračky/modely s litografickou potlačou, napr. vagóny TRIX EXPRESS. Neviem aké farby použil výrobca, ale potlač sa začala ihneď zmývať. Niekde som čítal, že v časoch núdze a nedostatku sa používali liehové farby.
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

Neděle, 18. února 2024 - 09:32:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 630
Registrován: 4-2022
Lihové barvy nemusí být znakem nouze a nedostatku, dá se s nimi udělat pěkná povrchová úprava, prostě je to záludnost navíc a musí se na ně dávat pozor. Když jsem čistil nulkovou lokomotivu Hornby, tak (po uschnutí) změnila odstín barvy všude, kde jsem šáhl vodou. Do druhého dne se srovnala. Kamarád mi řekl, že to je dobré, že jemu se (u úplně jiného modelu) stalo totéž, ale už to tak zůstalo flekaté trvale.
Pondělí, 19. února 2024 - 00:08:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 37
Registrován: 7-2022
Já zase trošku zabrousím do historie, ale vezmu to přes současnost. Po dlouhém rozmýšlení jsem se rozhodl si pořídit tzv. "Galerijní model" BR 23.10 od Tilligu, vyrobený v loňském roce u příležitosti 65. výročí vzniku skutečné předlohy této pro TT-čkáře nejznámější parní řady. O koupi ne právě levného modelu definitivně rozhodla malá publikace, která je k tomuto galerijnímu modelu přikládána a která mapuje jak historii velké předlohy, tak historii modelu ve vel. TT od doby Zeukeho (cca od 1960), přes Bttb až po současného Tilliga. Publikace mě trošku zklamala, čekal jsem víc informací a fotek právě o těch nejstarších modelech Zeuke. Černobílý obrázek dnes už legendárního prototypu z roku 1957/1958 (s pevnými běhouny bez okolků) je evidentně převzatý z nějaké starší publikace, takže u Tilligu evidentně tento "handmuster" není a nejspíše je definitivně ztracený někde v bezbřehém moři soukromých sběratelů. O první sériové verzi s šedým motorkem není v publikaci ani slovo (vlastně ji zmiňuje jenom Dikken ve svém Katalogu, ale bez fotky a já jsem ji taky nikdy nikde na bazarech nezaregistroval), takže je otázka, zda exitence této verze není také jenom z říše legend.
Samotný galerijní model je samozřejmě špičkový, ale už několik let vyráběný a nepřináší myslím nic nového. Nicméně toto je fórum o starých modelech, takže nebudu to dále rozvíjet. Mě zajímalo porovnání s těmi starými modely od Zeukeho, takže jsem ze dna jedné ze svých krabic vyštrachal starou BR 23.1 a postavil obě mašinky k sobě. Nemá smysl srovnávat jízdní vlastnosti - 60 roků rozdílu je prostě 60 roků. Ale musím říct, že jsem byl docela překvapený, jak Zeuke na malém modelu už tenkrát dobře vystihl proporce skutečné předlohy. Model byl na svoji dobu na vysoké úrovni a dodnes je vlastně nejdéle vyráběným modelem lokomotivy ve velikosti TT. Měl samozřejmě svoje mouchy - asi největším nedostatkem byl pohon pouze prostřední nápravy s tím, že na krajní se přenášel ojnicemi. To se projevuje výrazně horšími jízdními vlastnostmi zejména u více ježděných modelů s vylochtanými čepy ojnic. Při porovnání Zeukeho BR 23.1 s o něco málo novější BR 03 od Rokalu (podobný typ lokomotivy s podobnými rozměry) ještě více vynikne nadčasovost Zeukeho modelového řešení - Rokal je mohutnější, bez tištěných nápisů a s nemodelově velkými čepy ojnic.
Na fotkách jsou: Titulní list doprovodné publikace, srovnání původní a nové krabičky - myslím velikostně (taky Váš štvou ty nesmyslně velké rozměry krabiček některých výrobců, které se pak špatně skladují? - Zeukeho krabička by se do Tilligovy vešla minimálně 3x, při srovnatelné ochranné funkci - nebo se dřív s poštovními balíčky zacházelo šetrněji?), zakladní srovnání obou modelů a nakonec srovnání BR 23.1 od Zeukeho s BR 03 od Rokalu.


Pondělí, 19. února 2024 - 00:54:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 632
Registrován: 4-2022
Krabičky jsou prokletím velikosti TT, naprostá většina jich je idiotských - ať už jedním, či druhým směrem (na jednom konci BTTB a vozy balené jak zubní pasta, na opačném konci maxi krabice Tilíkovy). Je tam jistě pár vyjímek, staré Zeukeho krabičky nebyly špatné, atd. I Rokal měl na vozy "chudé" krabičky a občas do nich strkal i lokomotivy, škatulky Triang taky nic moc. Krabičky H.P.Products byly poměrně slušné, ale bez tvarové výstelky, a ostatní američtí výrobci je rozměrově opsali.

Protože mám blízko také k velikosti N, uvědomuji si dobře ten propastný rozdíl v přístupu k této věci mezi oběma zmíněnými velikostmi. V případě velikosti N má většina výrobců dobře použitelné krabičky. Vozidla N obvykle vracím do krabiček, vozidla TT spíše udržuji odděleně od původních krabiček.

Asi to souvisí s všeobecným "opisováním" mezi výrobci. V N opisovali onen geniální nápad, který prvně přinesl asi Atlas/Rivarossi, v TT se opisují hrůzy. Také to souvisí s tím, že prakticky nikdo až do 90. let nedělal obě tyto sousední velikosti najednou (jistě, najde se vyjímka, třeba Röwa).

Domnívám se, že za celé dějiny velikosti TT byly nejlepší krabičky Kuehn. (Pročež ta firma už skončila.) Krabičky jsou podobné jako ty nejběžnější u velikosti N, je tím snad moje hodnocení ovlivněno?

(Příspěvek byl editován uživatelem P.L..)
Pondělí, 19. února 2024 - 00:56:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 633
Registrován: 4-2022
Jo, a ještě otázka: Ta novodobá ř. 23.10 DR má pevný zadní běhoun?
EIO
Úterý, 20. února 2024 - 18:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 755
Registrován: 5-2017
Tak nám klesla vyvolávacia cena o viac ako polovicu https://aukro.cz/set-rychlikovych-vagonu-loukota-h0-plech-r-v-194 7-vzacne-7057102060
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

777
Úterý, 20. února 2024 - 21:51:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1228
Registrován: 10-2013
I tak je to předražené........[ko][sad]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Úterý, 20. února 2024 - 22:20:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 7-2022
P.L.: Není pevný, je přes čep (tedy přes ten stříbrný šroubek/vrut) volně spojený s hlavním podvozkem, takže se v závislosti na jeho vychýlení vychyluje vždy na opačnou stranu. Vlastně velmi podobné řešení (jenom ten čep byl plastový) vč. pohonu v tendru zvolilo Bttb už v roce 1989 u BR 01.
EIO
Středa, 21. února 2024 - 14:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 756
Registrován: 5-2017
777

Tak ešte musí zísť o polovicu nižšie a bude to realistická ponuka. [happy]
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

777
Středa, 21. února 2024 - 16:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1229
Registrován: 10-2013
EIO: Spíše bych řekl, že bude muset dělit pěti a nikoli dvěmi.[lol][lol][lol] Tohle je vrak.[ko]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
777
Středa, 21. února 2024 - 18:28:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1230
Registrován: 10-2013
Oprava: Dělit sedmi. Myslel jsem, že je nabídka na 5000,-.
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
777
Středa, 21. února 2024 - 19:38:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1231
Registrován: 10-2013
Nenadálá nabídka: Funkční podvozky k NOHAB.[ok] Albert74 a další Nohabkáři neváhejte[pozor]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Středa, 21. února 2024 - 22:19:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 750
Registrován: 9-2009
777: díky za tip. Jen až na stříbrné Nohaby mám asi všechny dostupné varianty. Pro změnu mám k mání dva funkční gumicukové podvozky, co se mi povalují na stole. Ale děkuji za připomenutí. [wink]
Středa, 21. února 2024 - 23:50:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 635
Registrován: 4-2022
Panzete, já samozřejmě rozumím touze mít vedle sebe různé vývojové verze nějakého modelu a i v případě ř. 23.10 by se mi to docela líbilo, ale je tolik jiných projektů, které jsou také lákavé a přitom levnější... Takže děkuji za ty zveřejněné fotografie. A za vysvětlení pojezdu, našel jsem si i nějaký Anleitung v pdf, kde je to vidět:
https://www.vlacky.com/katalog/dokumenty/tillig-br23-02053.pdf
(Na fotografii totiž rozdělení spodku mezi hlavním pojezdem a běhounem patrné není, a navíc zadní běhoun na rozdíl od předního není spadlý dolů, proto ta moje otázka. Tím provahadlováním se jeho pozice na fotografii samozřejmě vysvětluje.)
Čtvrtek, 22. února 2024 - 16:55:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 644
Registrován: 4-2022
Hele, tohle znáte? Italské Conti.
https://www.ebay.com/itm/134149166899?
Je to blízké H0, nebo spíš to je opravdová H0, ta velikost se tam moc neuvádí.
A tady nějaké další informace, zejména jednotka ETR je pozoruhodná:
http://www.maetrix.net/t1356f9-Conti-quot-Co-Mo-Ge-italienische-H O-Nachkriegsbahn-alles-aus-Guss.html

Pro mne každopádně dnes nový objev, ale já té H0 nerozumím, jak stále píšu, takže pro vás možná nic nového.
EIO
Čtvrtek, 22. února 2024 - 17:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 757
Registrován: 5-2017
Všeličo o Conti https://cuccioloazzurro.com/en/presentazione/ [happy]
VEB Elektroinstallation Oberlind (Sonneberg), DDR [happy]

777
Čtvrtek, 22. února 2024 - 20:19:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1232
Registrován: 10-2013
Tohle připomíná výrobce WESA. Fascinují mě ty ty jejich napáječe jako spotřebiče třídy 0 (u nás jsou zakázány).[smrt]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Pátek, 23. února 2024 - 01:23:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1335
Registrován: 8-2004
P.L.:
Krabičky H.P.Products byly poměrně slušné, ale bez tvarové výstelky, a ostatní američtí výrobci je rozměrově opsali.

Krabicky H.P.Products mely vystelku papirovou. S vyjimkou krabicky setu s lokomotivou a 3 vozy, ktera mela uvnitr jakousi imitaci plyse. Ostatni americti vyrobci meli sve vlastni krabicky, rozmerove odlisne od krabicek H.P.Products. S rozmerove opsanou krabickou od jineho vyrobce jsem se nikdy nesetkal, za to krabicek jinych rozmeru jinych vyrobcu bych mozna napocital deset. Vzdyt i krabicky H.P.Products byly rozmerove odlisne. Prvni modely se davaly do hnedych krabicek na pribory. Modre, vetsi krabicky se objevily az pozdeji.
Pátek, 23. února 2024 - 13:04:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 648
Registrován: 4-2022
Napsal jsem to jednou větou, takže prostoru na zpřesňování je spousta. Více jsem psát nechtěl, protože vlastně se ani moc nehodí srovnávat výrobu z technologicky úplně jiného období světa, byť i jenom se starým Zeukem, o kterého u nás jde především. Nicméně krabičky HPP jsou lepší, než mnoho z toho, co vyprodukovali v TT jiní, i o desítky let později, proto jsem to tam nakonec dal.

Každopádně děkuji za podněty. Nemám žádnou krabičku HPP s tvarovou výstelkou, proto jsem napsal, co jsem napsal, vy toho asi máte více. Velká část výroby odcházela jako stavebnice a tak tam pochopitelně ty výstelky (teda asi) zcela běžně nebyly. Máte-li jaké, můžete se pochlubit.

Pochopitelně jsem měl na mysli nejběžnější modré krabičky, tak jako i u ostatních výrobců jsem neprobíral všechny varianty. Modrou krabičku ukazuje již katalog z roku 1948, období jim předcházející tedy muselo být poměrně krátké. Hnědá krabička na příbory je tato (viz obr.)?



Pokud jde o kopírování krabiček, možná to nebyl až tak všeobecný trend, jak jsem napsal já, ale nějaké doklady by přece jen byly:

Neděle, 25. února 2024 - 21:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 751
Registrován: 9-2009
Za hodinu na Aukru končí Bobina od Kleinbahnu. Jsem zvědav, na kolik vyleze?
Pondělí, 26. února 2024 - 10:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 4-2022
Výsledek: Bobina za 2922 - jak to hodnotíte? Vzhledově zachovalá mašina, s krabičkou, prý ale nejede. Tam je také ten problém zinkových slitin?

(Příspěvek byl editován uživatelem P.L..)
777
Pondělí, 26. února 2024 - 17:44:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 10-2013
P.L.:Může být příčinou nefunčnosti (zinek).
Vydražená cena je z mého pohledu dost vysoko (je to bez dopravy), ale pro někoho může jít o důležitý model do regálu - sbírky.[ok]
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!
Úterý, 27. února 2024 - 09:44:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 658
Registrován: 4-2022
Je to částečně problém formulace "nejede". Vždycky je šance, že je tam někde jen upadlý drátek a že lokomotiva co "nejede" bude dobrý kauf. U mašiny jako je tahle Bobina je potřeba ukázat také fotografii zespodu, ta by možná napověděla (? - nevím jak je zrovna tahle lokomotiva řešená). Já bych do rizika se zinkem za tyhle peníze určitě nešel (i kdyby to bylo některé z měřítek mému srdci bližších). Myslím ale, že si spousta lidí tohle nebezpečí vůbec neuvědomuje a cena se pak snadno vyžene vysoko. Ale kdoví jak to je v případě zrovna tohoto stroje.

Jsou značky, kde sběratelé s tím nebezpečím všeobecně počítají a pak si prodejce nedovolí na to neupozornit. Třeba tady:
https://www.ebay.fr/itm/175740221269?
Poměrně vzácná a drahá mašinka, v popisu potíže se zamakem obšírně popsány a na fotografiích jsou detaily trhlin na spodku.
Středa, 28. února 2024 - 12:56:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 752
Registrován: 9-2009
Tak bobina je spíš do vitrínky, takže jestli jezdí nebo ne není až tak důležité. Navíc myslím, že pohon byl univerzální pro různé modely od Kleinbahnu, takže asi nebude problém sehnat náhradní. Důležité je, že je zachovalá, neomlácená s origo krabičkou, čemuž odpovídá cena. Mně se osobně nelíbí, že to skutečnosti odpovídá jen velmi vzdáleně, na druhou stranu je to rarita.[vypravci]
777
Středa, 28. února 2024 - 20:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1234
Registrován: 10-2013
Na modelbazaru je včil také jeden kus E499.0 Kleinbahn bez krabice. Cenu prodejce neuvádí - bude na domluvě.
Elektromobilisti, elektrokolisti, elektrokoloběžkáři: Novodobí pyromani.
Čína sesedla z jízdních kol, EU nikoli.
Je nutné omezit emisní povolenky!!!!!