Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 05. 4. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 05. 4. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 24. března 2024 - 23:32:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5597
Registrován: 11-2006
AŠM: náhodou slovenská analogie k českému webu důlních map a podddolování by nebyla?)

Zkus tohle.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pondělí, 25. března 2024 - 14:01:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4984
Registrován: 6-2019
Děkuji! Podle této služby tedy svážnice vedla mmj. k štole Petr - Pavel. Horní stanice je v rozvalinách, pomalu zarůstá, stejně tak i okolní štoly. Sice je můžete různě zkoumat, prolézat, nicméně ty otvory by taky mohly sloužit jako pelech pro medvědy, čili je to na vlastním úsudku (já neměl štěstí, bručoun se mezitím proháněl po ulicích Liptovského Mikuláše). Způsobný slovenský medved má sice v této době hibernovat, jenže nehybernují, jak bylo vidět třeba v Demanovské dolině. Podle místních však dolů z hor moc nechodí a většinou žijí v těch nejhůře přístupných, odlehlých místech.



Co dál? Autor obsáhlého pojednání (TPD č. 54) doporučoval pokračovat na Krompašskou horu a Ostrý vrch a na druhé straně hor sestoupit k Matiašce a projít tamní úzkokolejku. Já to z časových důvodů nestíhal - a navíc se přidal medvěd - faktor, kdy mi místní o pár dní dříve ukazoval, že medvědi jsou zapelešení právě kolem toho hlavního hřebene. Pokud budete ve Slovinkách začínat jako já až kolem desáté dopolední, pravděpodobně toho víc nestihnete.
Nabízel se sestup do Krompach nebo Slovinek a pokus o nalezení nějakých pozůstatků po krátkých visutých drahách. Krompachy slibovaly lepší výhledy na hory a tak jsem přes sedlo Priehyba sestoupil k hotelům Hutník a Energetik, pokochal se výhledy na údolí Hornádu a Kropachy a došel nad město. Na loukách už z lanovky nejspíš nic nezbylo, les neprůchozí, takže to bylo z této části Rudohoří vše. Velmi solidně se lze navečeřet v Pizzérii Fantázia, kde mají i běžný jídla.


Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 25. března 2024 - 14:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4985
Registrován: 6-2019
LŽ Spišská Nová Ves
délka celé sítě 21,5 km, rozchod 760 mm, 1921 - 1957

Výhodou této historické vycházky je, že celou síť lesní železnice lze zvládnout v pohodě za jediný den, po cestě je občerstvení a ještě se lze vrátit do civilizace. Většinu dráhy pokryl asfalt či zničily lesní cesty, přesto se dá najít mnoho zajímavých míst, kde se zachovala alespoň spodní stavba - nad Tepličskou cestou, v údolí Teplického Brusníka, nad Novoveskou Hutou a celá odbočka k dolům za Novoveskou Hutou.

Ze SNV ku Tepličce nad Hornádom:





Údolím Brusníka. Nejzajímavější jsou opěry mostku přes boční přítok. Třeba jít přímo nivou - ze silničky není mnoho vidět!





Na rozcestí Pod Tepličkou dráha uhnula prudce doprava k sádrovcovým lomům, většina trasy je pokrytá novou lesní asfaltkou.
Nejstarší trať se stočila pod kopec Okrúhlovec k dolu/lomu, z odbočky jsem však nenašel nic průkazného. V místě odbočení už "sádrovcová" větev hodně stoupá (hned pod asfaltkou) a je dost brutálně zarostlá. Najde se však i pár pražců a dokonce původní olezlý mezník!




Odbočka Okrúhlovec:



I novější ukončení pod sádrovcovými lomy (a kdysi hlubinným dolem) brzy končí. Na louce už je vedení dráhy jen spekulací a samotný konec je zničen novou důlní činností. Zato krajině přibylo mnoho velkých propadů. Prý zde byly kolejnice vidět ještě před 30 lety...



Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 26. března 2024 - 09:59:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4986
Registrován: 6-2019
LŽ Spišská Nová Ves, trať SNV - Vojtechova samota

Od lomů je třeba sestoupit nějak do Novoveské Huty. Přímo to bohužel nejde kvůli důlní činnosti, lepší je vzít to na jih a na hlavní silnici počkat na autobus dolů do údolí (jezdí mnohem častěji než by se zdálo).
U zastávky Poľovník je nutné navštívit tamní hospodu Poľovník. Něco takového prostě zažijete jen na Slovensku (a pak dál na východ či jih). Zvenku žádné označení, po obědě se už roztápí v krbu dřevem, k jídlu maximálně tatranky apod. Ale furt lepší než nic.
Nejprve se vydejme proti proudu Holubnice. Přímo v centru obce už nic nepřežilo, za ulicí Polná však pokračuje polní cesta přesně v trase úzké, po pár set metrech vyleze spodní stavba, oblouky a až před odbočkou k dolům mizí pod novou nemovitostí.




Pak na nějaký čas dráha zmizí, až se zdá, že ji celou pokryl asfalt. Pár set metrů od úvraťové stanice Pod Flajšerom však přece zbylo - přesně podle mapy 1: 10 000 najednou vyběhne násep na druhém břehu Holubnice a slušně stoupá k úvrati. Jí však nedosáhne, asi 200 m před úvratí je na trati přesypaná nová silnička od Vojtechovy samoty.



samotná úvraťová stanička byla až za dnešní křižovatkou cest, pozůstatky jsou však malé a nevýrazné - hned v křoví za rozcestníkem:


Dostavba do Vojtechova k lanovce dopadla ještě hůř - v celé délce je nová lesní cesta. Překladiště srovnané se zemí a spadla i dolní stanice lanovky.


Zpátky do údolí Holubice to jde rychleji po červené, takže zpět k poslední odbočce k dolům nad Novoveskou Hutou.
Tam však turistu čeká nepříjemné překvapení. Je to jedno z míst, které prostě projít nejde - vojenský objekt. Už při sestupu k potoku začne ze zdánlivě opuštěné chaty zuřit opravdu pořádný velký pes, skoro máte strach jít dál. A pokud uděláte pár kroků po náspu odbočky (není na trase nového Banického naučného chodníku, ale proti proudu pro rozložení stoupání) objeví se výrazné cedule se zákazem vstupu. Čech je samozřejmě drzý jak vopice a říká si - takové krásné opěry u potoka, to musím mít! A vzápětí ho dožene opravdu vytočené psisko ve velikosti malé obludy a chystá se na akci. Pak už jsem neudělal ani krok, zvolna mu nabídl batoh a začal couvat na značený chodník. Evidentně je cvičený, nezaútočil, ale pohlídal si, abych pokračoval správným směrem a ne proti proudu k oplocenému objektu. Co to je ví jen Alláh, nejspíš nějaký sklad.
Pak už v trase úzké vede naučná stezka a vlní se nad údolím až k baním. Je dobré pokračovat pořád dál, jedna cedule nás seznámí s těžbou uranové rudy (prostor dolu též chráněn zuřivými obludami).





Jak už jsem zmínil, ve vsi už nic nezbylo. Pro úplnost je však nutné uvést samostatný provoz úzkokolejné dráhy v sádrovcovém dole - momentálně se nejspíš netěží. Úzká je vidět i na ortofotomapách.
Popojedeme-li po proudu dolů k Ferčekovcům, můžeme si dráhu představit pod silnicí. Dále vedla dnešní ulicí Muráňskou, projíždí ji například linka č. 3 MHD (ale jen ve směru do SNV) a to je z celé sítě LŽ vše.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 26. března 2024 - 11:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 371
Registrován: 7-2020
Dobré ráno. Ví někdo, jaká je frekvence nákladních vlaků překračujících polsko-slovenskou státní hranici ve Zwardoni/Skalite a kolik párů zde obvykle jezdí?
Úterý, 26. března 2024 - 13:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3651
Registrován: 12-2020
Lubie Placki: Pravděpodobně tam nejezdí nic. Frekvence 0.

Ahmad: Pro úplnost je však nutné uvést samostatný provoz úzkokolejné dráhy v sádrovcovém dole - momentálně se nejspíš netěží. Úzká je vidět i na ortofotomapách.
V říjnu 2022 se jezdilo, ale jen jeden vlak denně.
Středa, 27. března 2024 - 06:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14258
Registrován: 6-2004
https://www.youtube.com/watch?v=QmWjYvwHDeQ

Hontianske Nemce, Hontianske Tesáre - jak často tam bývá křižování a kdo otáčí výhybky? V HN se vydává výpravčí jízdenky?
mech. předvěsti u dopravny Hontianske Tesáre bývaly/nebývaly?

koncové místo trati je Tupá? Čata ?

Díky za info
Středa, 27. března 2024 - 07:58:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5593
Registrován: 4-2003
Fany:
"Hontianske Nemce, Hontianske Tesáre - jak často tam bývá křižování a kdo otáčí výhybky? V HN se vydává výpravčí jízdenky? mech. předvěsti u dopravny Hontianske Tesáre bývaly/nebývaly? koncové místo trati je Tupá? Čata ?"
Křižováni v HN a HT jedině, když se prežehná babka čekající na vlak. Mechanické předvěsti u HT bývaly, již jsem sem vkládal snímek, dokonce jste na něj reagoval. Trať 153 je trať Zvolen–Čata, pro zjištění stačí jediný pohled do jízdního řádu.
Kolekce fotografií z trati 153, včetně mechanických návěstidel v HT a Ipolyszakálos.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 27. března 2024 - 08:03:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14260
Registrován: 6-2004
ano, děkuji za informace

Na tom videoodkazu (viz začátek mého předešlého příspěvku) je to uváděno takto:
Trať ŽSR 153 Zvolen - Tupá

Sleduji ono video a zajímá mě ještě:
HT : mají či nemají ty mechanické vjezdy "zneplatňující kříže" ?
Středa, 27. března 2024 - 08:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5594
Registrován: 4-2003
Fany:
" Sleduji ono video a zajímá mě ještě:
HT : mají či nemají ty mechanické vjezdy "zneplatňující kříže" ?"
Vždyť to na tom vámi odkazovaném videu je vidět, i na mých snímcích – nemají. Navíc i toto jsme už řešili pod snímkem mechanické předvěsti.
železnice » lokomotivy.euweb.cz | MHD Brno & Olomouc » tramvaj.wz.cz | vojenská jeskyně Výpustek a jiné podzemí » vypustek.czweb.org
Středa, 27. března 2024 - 17:26:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4990
Registrován: 6-2019
Markušovce - Ráztoky
1874 (!) - 1961, 18,7 km, 750 mm

Ze tří markušovských úzkokolejek byla tato nejdelší a suverénně nejhezčí. Popisy dráhy toto moc neakcentují, ale ze sedla Šuferland kolem Železného potoka, nad Hnilčíkem na Ráztoky vedla celá trať ve skalnatých svazích - no a oblouk nad kostelem patří k tomu nejlepšímu co lze v této části Rudohoří vidět.
Součástí procházky by měly být skoro povinně i navazující dopravní systémy ze stanice Šafárka - pozemní svážnice na další úzkou dráhu na Gretĺu a visutá Pöhligova lanovka přes hřeben hor do sousedního údolí Hrabkové doliny k Nové štolni.
A úplní perfekcionisté nezapomenou obhlédnout trasu přípojné visuté lanové dráhy z Rajtů (dědičné štoly Viliam na Ráztokách) výše ke štole Katarína. Potřebné podklady k průzkumu lze najít přímo na Ráztokách. Naučný chodník zde nedělal žádný flákač, ale skutečný historik - mnoho cedulí obsahuje skutečně podrobné informace (což není zdaleka běžné).
Ale hore do hor. Fotky budou tentokrát řazené od konce dráhy, štoly Viliam k Markušovcům.

Ráztoky, konečná, původně jen dvě koleje:



Z Ráztok ke kostelu:




Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 27. března 2024 - 17:34:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4991
Registrován: 6-2019
Od kostela přes Šuferland na Šafárku. Celé na náspech a odřezech až pod Šuferland, pak zničeno silnicí, za Šuferlandem klesání, nejdříve v lesní cestě, pak občas vedle samostatně. Kolem Šafárky jsou dodnes v zemi pražce.






Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 27. března 2024 - 17:43:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4992
Registrován: 6-2019
Šafárka stanice - Šafárka - horní stanice svážné - Šafárka - vrcholový úsek visuté přes hřeben - Nová baňa - Gretĺa - Šafárka.
Tady nesedí údaje o délce důlní povrchové úzké 460 mm, 1,2 km s uváděnou konečnou u štol na Gretle. A nesedí to ani výškově - konec (začátek) musel být více na východ, tedy těch 1,2 km a dráha trasovaná pro adhezní provoz. Prošel jsem to až k silnici, ale závěr je nesmysl, skutečný konec bych viděl někde nad budovou 9300.
Svážnice:
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 27. března 2024 - 19:44:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14263
Registrován: 6-2004
Jedno zajímavé místo:


Středa, 27. března 2024 - 20:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3657
Registrován: 12-2020
https://zdopravy.cz/fico-obnovi-koleje-na-vychod-nove-osobni-vlak y-na-ukrajinu-vyuziji-nakladni-trat-199742/
Tak vida, Fico je vlastně takový skrytý šotouš[proud]. Osobní doprava na ŠRT to bude teda hustý. Z Hanisky by se mohl udělat přípoj do Košic kredencem a směr Plešivec a Fiľakovo obnovit osobáky, aby Ukrajinci mohli jezdit do Krasu[wink]
On ten Fico je asi fakt ruskej agent, když bude šířit rozchod 1524 na západ, přičemž Ukrajinci naopak chtějí přerozchodovávat na 1435 mm[proud]
Středa, 27. března 2024 - 21:00:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3595
Registrován: 12-2007
To bude iba preto, aby sa mohlo ukázať, že to jazdí prázdne…
Čtvrtek, 28. března 2024 - 19:56:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3667
Registrován: 12-2020
https://sita.sk/nasadoprava/slovensko-a-madarsko-by-podla-ministe rstva-dopravy-mohli-prepojit-nove-cezhranicne-vlakove-spojenia/
Že by se Slováci konečně probrali? Ten Fico to teda rozjel[proud].
Čtvrtek, 28. března 2024 - 21:22:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1013
Registrován: 1-2004
No, on ho Orbán brzy přibrzdí dlouhodobě v kuloárech diskutovanými nároky vlastní jazykové menšiny na Slovensku, které stály - vedle ekonomické rentability - u předchozího přerušení i za komunismu fungujících tratí...
Kočkopes
Čtvrtek, 28. března 2024 - 23:19:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1853
Registrován: 10-2017
J.M.:
"Že by se Slováci konečně probrali? Ten Fico to teda rozjel"

Je to součást prezidentské kampaně. Fico se snaží maďarskou menšinu přetáhnout na svou stranu, aby zvolila za prezidenta jeho podržtašku.
Pátek, 29. března 2024 - 05:20:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3596
Registrován: 12-2007
Canfranc:
"No, on ho Orbán brzy přibrzdí dlouhodobě v kuloárech diskutovanými nároky vlastní jazykové menšiny na Slovensku..."
Ja by som aj veril tomu, že sa tie trate ešte otvoria. Orbán podľa vzoru Putin vyhlási, že na juhu SVK Maďari trpia, že SVK bolo 1000 rokov súčasťou Maďarska, že ešte pred 80 rokmi to územie bolo ich a to, že ho museli odovzdať bola historická krivda - tak sadne do tankoch, nabehne tam, a pretože Fico je chcimír, tak nedopustí prelievanie krvy, a Maďarom to územie nechá. Síce bude vyjednávať a rokovať (a plakať, že mu nik neprišiel na pomoc - teda okrem tej humanitnej), ale kým tie rokovania skončia, tak si tie trate Maďari znovu postavia… 🤪
Pátek, 29. března 2024 - 08:09:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4995
Registrován: 6-2019
Šafárka stanice - Šafárka - horní stanice svážné - Šafárka - vrcholový úsek visuté přes hřeben - Nová baňa - Gretĺa - Šafárka.
Samostatné dopravní systémy, s překládkou na úzkou z Markušovců. Překládací stanice svážnice je příšerně zarostlá, skoro neviditelná, překládací z visuté je vidět líp a dokonce se de projít pěšky - ovšem pouze směrem shora dolů.


Svážnice:


Horní stanice svážnice ("přestup" na důlní adhezní úzkokolejku). Původní budova!



Pro snadnější orientaci a pochod je výhodnější dojít od horní stanice lanovky na hřeben, kde se snadno chytíme patek lanovky typu Pöhlig - a podle nich sestoupíme do sousední doliny k Nové Bani. Pozůstatky po lanovce jsou jen nahoře, dole v údolí už všechno odvál čas a bagry. Archiválie ještě uvádějí povrchovou úzkou mezi štolou a lanovkou - její délka pár set metrů přesně odpovídá rozsáhlé zasanované ploše v údolí. Taktéž bez pozůstatků.



Půlhodina nahoru na Gretlu a po trase důlní úzkokolejky zpátky na Šafárku - celé bez pozůstatků, je to prostě lesní cesta, v úvodu s již zmíněným sporným převýšením (kde dráha určitě nevedla):


A ještě jednou na hřeben a "pod" visutou lanovkou zpátky na hlavní úzkokolejku Markušovce - Bindt. Když se postavíte přímo do osy mezi patky a prodloužíte ji směr východ, najdete na kraji lesa základy dalšího stožáru. Pak už jen hezky po zadku dolů jehličím, křovím a šutráky, až k betonovým základům dolní překládací stanice. Hned vedle ní je přístřešek, kde se lze z popsaného dobrodružství vzpamatovat a obnovit základní životní funkce.



Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 29. března 2024 - 08:21:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4996
Registrován: 6-2019
Šafárka - Markušovce
Dále dolů ke KBD to je už jednoduché. Stálým klesáním lesy nad Markušovskou dolinou, na protější straně údolí můžeme místy pozorovat druhou úzkou dráhu Markušovce - Bindt. Až na loukách nad Markušovci je třeba pořádně hledat, hodně je toho rozoraného, nicméně celá trasa je správně zakreslená na ORM.







Poslední zajímavostí je křížení s úzkokolejnou z cihelny, po které zůstal je terenní pokles v poli nad "větší" úzkou.
Pak už následuje jen povinné obcování s místními cikány, žebrání a třeba i rozhovor na téma, co je pro místní Romy největší nebezpečí. Pokud to nevíte, tak jsou to Ukrajinci. Berou jim dávky, chtějí pracovat a vůbec! (fakt..) I nějaký ten příběh, jak si nějaký chytli a pořádně je seřezali, nemůže chybět. Ukrajinci jsou prý největší zlo. Berou jim peníze.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 29. března 2024 - 20:09:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3676
Registrován: 12-2020
Ahmad: Pozůstatky po lanovce jsou jen nahoře, dole v údolí už všechno odvál čas a bagry
V říjnu 2022 tam bylo několik spadlých kompletních dřevěných podpěr a taky lana na zemi. To jste asi minul, ne? A na Gretle poblíž konce byla ještě jedna svážnice, to jsem ovšem zjistil až doma po akci[wink]
Pátek, 29. března 2024 - 20:47:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4997
Registrován: 6-2019
To už tam není, procházel jsem to dost podrobně.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 29. března 2024 - 21:41:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 146
Registrován: 6-2013
Lubie_Placki:
"Dobré ráno. Ví někdo, jaká je frekvence nákladních vlaků překračujících polsko-slovenskou státní hranici ve Zwardoni/Skalite a kolik párů zde obvykle jezdí?"

Cześć, prechod Skalité / Zwardoń je asi od roku 2019 úplne bez nákladných vlakov. V poslednom čase ale stanica Skalité začala byť využívaná na odstavovanie (deponáciu) nákladných vozňov.
Pátek, 29. března 2024 - 22:50:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1267
Registrován: 9-2010
Po loňském ukončení provozu hnědouhelné elektrárny Nováky byl během minulého týdne ukončen provoz také v elektrárně Vojany, čímž definitivně skončila výroba elektřiny z uhlí na Slovensku. https://www.seas.sk/tlacove-spravy/vojany-ukoncenie-prevadzky-uhl ie/
Telini
Pátek, 29. března 2024 - 23:05:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 872
Registrován: 10-2006
Zajímavé je, že podle dat ještě včera Vojany dodávaly do sítě...
Bdlm
Sobota, 30. března 2024 - 09:00:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 3-2007
a co plynová Vojany.
Miroslav_ Zikmund
Sobota, 30. března 2024 - 17:04:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2114
Registrován: 2-2016
Na trati Košice - Zvolen "pravidelná" zpoždění cca 30 minut = PJ + podle toho jak nevyjdou z důvodu zpoždění plánovaná křižování. [andel]
Dnešní 922 :
Mokrance + 5, Moldava n.B. + 13, Turňa n.B + 23 (X), Rožňava + 25, Plešinec, Jesenské + 26 (Os Tisovec čeká na přípoj, Os Lučenec nečeká, další za cca 90´), Fiľakovo z. + 29, Lučenec, Kriváň, Detva + 27, Zvolen + 25. R do BA čeká.
Miroslav_ Zikmund
Sobota, 30. března 2024 - 17:19:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2115
Registrován: 2-2016
J.M. : tohle dohadovala už Čaputová, končilo by se patrně v Trebišove. Jezdit do Hanisky nedává smysl. S KŽC jsme projeli ŠRT z Hanisky až na štátnu hranicu koncem roku 1992. Haniska ŠRT je "konec světa". [andel]
Klidně mohou reaktivovat NRT = postavit znova z Užhorodu přes Maťovce a Bánovce nad Ondavou ... [vypravci]
Sobota, 30. března 2024 - 18:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5001
Registrován: 6-2019
JM: jediné, co se tam válelo bylo tohle:

což leží kousek od té chaty u patek v poli. Jinak nikde nic. Nemáte fotku těch sloupů?
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 30. března 2024 - 19:39:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5002
Registrován: 6-2019
Markušovce - Bindt
1872 - 1943 (??), 1000 mm, trakce parní, koňská, elektrická (první elektrizovaná železnice na území Slovenska), 9 km
Fotky jsou opět seřazeny od Bindtu na konci k Markušovcím.

Bindt - trasy povrchových "odklizových" úzkokolejek mezi štolami a haldami



Bindt - Markušovská dolina. V celé délce lesní cesta, jeden "staničník", evidentně přemístěný (nesedí číslo)





Propust pod náspem pro Markušovský potok se nedávno vyvalila:


a dále dolů k Markuševskému Orenburgu:



pod odkalištěm se v lesním zářezu objeví trasa úzké, stočí se na už také vytrhanou vlečku do Rudňan a přes Komarovec dosáhne původní stopy KBD, v místě lokální přeložky východního zhlaví.





Velmi pohodová procházka, vhodné i pro důchodce, jen od odkaliště k nádraží je dobré být ozbrojený. [happy]
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 30. března 2024 - 19:52:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1375
Registrován: 7-2017
Skutečně skončí ke konci června t.r. rychlík Poĺana ? Pokud ano tak proč ? Není využívaný ?
Sobota, 30. března 2024 - 19:59:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1556
Registrován: 3-2011
Dnešné fotky z Humenného a okolia. Vybral som sa pozrieť trať smerom na Udavské, čo je vylúčený úsek. Z priecestí zmizli výstražníky a taktiež boli demontované návestidlá. V Udavskom som objavil zvyšky manipulačnej koľaje (alebo vlečky?) na humenskom zhlaví. Za stanicou je osadená návesť Stoj v smere do HE. Potom som sa vrátil pozrieť humenskú stanicu a stav trate smerom k Brekovu:


Priecestie a okolie zastávky Humenné mesto:


Stanica Humenné, zo všetkých stavebných prác je najzaujímavejšia výstavba podchodu:





Trať smerom k Brekovu:




Podľa okolností a počasia budú aj fotky z ďalších úsekov a Strážskeho.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Sobota, 30. března 2024 - 21:17:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1268
Registrován: 9-2010
ZFJ:
Slyšel jsem cosi, že by místo Polany měl jezdit nějaký ranní rychlík do Košic, který bude výchozí z Plešivce.
Neděle, 31. března 2024 - 19:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 708
Registrován: 6-2003
Mark21:
"ZFJ:
Slyšel jsem cosi, že by místo Polany měl jezdit nějaký ranní rychlík do Košic, který bude výchozí z Plešivce."

Už je to v cestovnom poriadku: https://www.zsr.sk/files/pre-cestujucich/cestovny-poriadok-2023-2 024/2023/2024-03-03/kcp-160.pdf

Dôvod je výluka na trati.
Neděle, 31. března 2024 - 20:04:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3683
Registrován: 12-2020
Ahmad: Nemáte fotku těch sloupů?
Mám, ale teď nemám čas to hledat. Ale dával jsem to loni na podzim tuší do lanovek.
Kočkopes
Neděle, 31. března 2024 - 21:31:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1854
Registrován: 10-2017
Z_F_J:
"Skutečně skončí ke konci června t.r. rychlík Poĺana ? Pokud ano tak proč ? Není využívaný ?"

Naopak, spací vozy na Poľane bývají většinou celkem plné, stačí se podívat na stránku ZSSK (hledal jsem na nejbližší 2 týdny dopředu, náhodné termíny).

Wxdf:
"Dôvod je výluka na trati."
O kterou výluku jde? Nová Baňa - Hronský Beňadik, nebo Fiľakovo - Holíša?
Neděle, 31. března 2024 - 21:42:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1557
Registrován: 3-2011
Okolnosti a počasie (22°C) dovolili a išiel som nafotiť aj zvyšok úseku smerom k Brekovu a Strážskemu. Priepusty pod násypom sú hotové, rozpracované sú mostíky v oblúku pred Brekovom a na konci zastávky Brekov, začalo sa pracovať aj na mostíku v oblúku pred žst. Strážske. V samotnej stanici Strážske sú vytrhané 3 koľaje kvôli výstavbe nástupišťa. A na záver bonus: strážčanská spojka je definitívne odpojená, výhybka z trate 193 na spojku bola demontovaná (výhybka od trate 191 bola odpojená už dávnejšie).

"Šíra trať":


Brekov:


Úsek Brekov - Strážske, fotky z nadjazdu som robil pri návrate:




Žst. Strážske:

Strážčanská spojka:


E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Neděle, 31. března 2024 - 22:07:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5005
Registrován: 6-2019
J. M.: už jsem to našel, bylo to předloni.
Nemohl byste dát odkaz do map s přesnou polohou těch zřícených podpěr?
Něco mi říká, že jsem šel špatně... (tou cestou přímo dolů).
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 01. dubna 2024 - 06:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3600
Registrován: 12-2007
Fero, dobrá práca 👍 Zaujali ma, oi, dva pokladače v Strážskom, nebola by aj ich fotečka? 😉
Pondělí, 01. dubna 2024 - 07:11:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1269
Registrován: 9-2010
Kčp:
To bude výluka Baňa-Beňadik, aspoň dle plánu od června do prosince.

Fero:
Díky za dokumentaci.
Pondělí, 01. dubna 2024 - 07:19:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3689
Registrován: 12-2020
Ahmad: Nemohl byste dát odkaz do map s přesnou polohou těch zřícených podpěr?
Něco mi říká, že jsem šel špatně... (tou cestou přímo dolů).

To bohužel neumím, ale lanovka vedla z Šafárky přímo a vy tam máte odbočení moc vpravo do dolinky. Zbytky podpěr jsou přímo na hraně kopce (západněji od trasy kterou jste šel) a pak v prudkém klesání dolů a je to tam dost zarostlé a v prudkém svahu (ale v sandálech to jde!!), takže pochybuji, že by to někdo likvidoval.
Pondělí, 01. dubna 2024 - 10:47:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5007
Registrován: 6-2019
Díky. Dá se to např.: mapy.cz, nástroje, soubor vlastních bodů - a "bodnout" myší někam do mapy. Vpravo nahoře se pak objeví souřadnice a ty se dají zkopírovat kamkoliv (případně i celá adresa nahoře).

A nakonec drobná položka v oblasti: přeložka KBD v Krompaších. K té asi není moc co psát, vše už popsal Vagonet :-)
Ohledně bezpečnosti - prostě se to tam zabarví, ulicí 29. augusta jsem se ani neodvážil, takže zezadu si to prohlédnu jedině někdy autem.
Stará jednokolejka se odklání v místech dnešních vjezdů od Spišských Vlachů zářezem, pak násep k Hornádu, opěry obě stojí, přebrodit slepé rameno, násep k opěrám přes silnici a pak 1 km ke Kolínovcům, kde trasa zmizí pod novou silnicí.







Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 01. dubna 2024 - 10:50:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5008
Registrován: 6-2019
Od Kolinovců zpátky do Krompach. Z mostu přes Hornád je vidět zaniklá vlečka, i s mostem. Opět nechybí menšina, co ji nejvíce zajímají drobné, cigáro, atd.





Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Nostalgik
Pondělí, 01. dubna 2024 - 21:33:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 7-2017
Ták vážený a milí moji rodáci, že… Kokotiny sem, kokotiny tam, keďže som nášmu veľkému hádačovi minule nepotvrdil správnosť odpovedí, tak ich teda potvrdzujem tu a teraz ako všetky tri uhádnuté správne, no a vzhľadom k tomu, že máme ten deň bláznov či žartov, tak som už pred nejakým časom vyrobil jedno fantasticky skákavé a trhavé pubertálne video až na [crazy] (ale však čo iné mi zostávalo, že kurva...aj drón neviem či by niesol kameru aspoň tak v strede ako ja...) práve k úseku N1 (a pri použití stabilizácie síce neskákali stužky, ale zato celé pozadie… no a pokračovanie, ktoré je samozrejme teraz po nasledujúce priecestie už len minulosťou, a ďalej už len po tie imbecilkovské Krakovany možno nabudúce, a je to veru pekná jazda a zvlášť tesne pred tým budúcim(?) ozaj [smrt] križovaním s tou kokotinou, kde sa "mi pred [masinka]" preháňa jedna húsenica [auto] za druhou...[lol]), takže si pekne pozrite, čo si už vďaka jednému - napíšem to len tak čokoládovo - vysokopercentuálne chlastaním zdegenerovanému až tupému národíku bez veľmi rýchleho zásahu zázračných vidiel už NIKDY nepozriete/me a nevypočujete/me, i keď je mi jasné, že mnohým tunajším fest Borcom to určite vôóbec chýbať nebude, že…? Však štreka ako štreka a každá je úplne ako cez kopirák tak ako to čo po nich jazdí, nie...? No a môžete prípadný sluchohádači pre zmenu ako aj ja beznádejne hádam kde a čo z tých vyššie sa vyskytujúcich tapiet, z ktorej [ok][masinka] som si čórol zvuk (poradím teda, že z jú-es-ej to nie je...)

Ale keď už sa tu tak húfne tapetuje slovačolúkami a slovačolesmi, tak aj ja teda niečo prihodím a nazvem to dajme tomu:
A zase ten (Čecho)-Slovačokokotizmus v plnej paľbe...




Ale mal by som ešte niečo špeciálne pre nášho fotohádača od Červeného Diablika a to, že zháňam herecky aspoň trochu zdatného brigádnika z niektorého zainteresovaného spolku na takúto rozkošnú scéničku ako úplný záver "jazdy" z tých Pičian do Krchovian. Nevedel by tak náhodou o niekom...?
Nostalgik
Pondělí, 01. dubna 2024 - 21:57:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75
Registrován: 7-2017
A ešte teda pokračovaníčko...


Úterý, 02. dubna 2024 - 15:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3694
Registrován: 12-2020
https://spravy.rtvs.sk/2024/03/oblubena-zeleznicka-v-ciernom-balo gu-otvorila-sezonu-jeden-z-jej-usekov-je-mimo-prevadzky/ Kůrovec řádí už i na Balogu...
Úterý, 02. dubna 2024 - 15:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14276
Registrován: 6-2004
žst. CHYNORANY, tam sú tri mechanické predvesti BEZ viaflex a šetky tri mechanikujú?

a počet mech. předvěstí na trati žsr 140 ? tam to je mechanický ráj :-)


díky za info do mailu
Úterý, 02. dubna 2024 - 15:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14277
Registrován: 6-2004
Na Slovensku je už velice málo VÚDček... a kde tady u toho přejezdu je mech. předvěst, nemá někdo foto? Díky

https://www.youtube.com/watch?v=B2ypWr7L_PY
Úterý, 02. dubna 2024 - 16:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1272
Registrován: 9-2010
Fany:
Předvěst je hned za přejezdem, viz Google https://maps.app.goo.gl/umPEcaMSBtt5NDwaA.

Po třech kusech jsou ve Zbehách, Jelšovcích a Chynoranech, po dvou kusech pak v Oslanech a Žabokrekách, jedna je ještě ve Veľkých Bielicích.
Úterý, 02. dubna 2024 - 17:33:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14278
Registrován: 6-2004
Díky, mě zajímají jen předvěsti bez viaflexu (u nás asi už jen Pilníkov a Martinice) - ta na snímku hned za přejezdem, kdy tam dali ten viaflex ?

Na trati 140 jsou všechny předvěsti BEZ viaflexu, je to správný předpoklad , prosím ?
Úterý, 02. dubna 2024 - 17:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14279
Registrován: 6-2004
https://www.youtube.com/watch?v=osKZeAOijGo

tady je předvěst originál ještě, od kdy je tam tedy VIAFLEX
Úterý, 02. dubna 2024 - 19:42:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1560
Registrován: 3-2011
tratovak: niečo sa nájde


Fany: môžeš začať oplakávať mechaniky v Nižnom Hrabovci, budú sa rušiť (ak už medzičasom neboli zdemontované)

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Středa, 03. dubna 2024 - 10:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3605
Registrován: 12-2007
Vďaka 👍
Ten starý pokladač - to je pekne historický kúsok - tatra ešte s mechanickým adaptérom 🤗 To treba poriadne nafotiť!😉 Komu vlastne patria?
Středa, 03. dubna 2024 - 14:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 10-2022
Jmenovče [happy] Jak to vypadá s tím projektem na elektrifikaci ?
Středa, 03. dubna 2024 - 16:23:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1561
Registrován: 3-2011
tratovak: pokúsim sa niečo nafotiť. Označenie na dverách T-148 bolo SK-GETRA. Na tom druhom s T-815 som si nevšimol nič.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pátek, 05. dubna 2024 - 06:07:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14288
Registrován: 6-2004
https://www.youtube.com/watch?v=5GQ6shwypRQ čas 58:50

mechanická vjezdová dvojčata žst. JELŠOVCE - je je možno vidět obě v poloze VOLNO ?


díky za info
Nostalgik
Pátek, 05. dubna 2024 - 06:25:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 7-2017
Síce nie som modrogumák, ale vzhľadom k tomu, že tam nikdy ani len neboli odchodové (holt podarený Čechoslováčikovia radi šetrili na úplných prkotinách, že... taká 121 je mi tomu maximálne uspokojivým vzorom...), tak silno pochybujem... Ale keď už sa tu slôvačomechanikuje, tak nie je náhodou skutočnosťou, že zase klemensákovsky geniálnym (obsluha ako všetci dúfam vieme zostala) odstránením komjatických dvojrameniek v 2018-tom sa uzavrela kapitola tohto typu na Slovači ?
Pátek, 05. dubna 2024 - 07:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15978
Registrován: 4-2003
Nostalgik:holt podarený Čechoslováčikovia radi šetrili na úplných prkotinách, že... taká 121 je mi tomu maximálne uspokojivým vzorom...

Mám obavy, že to ti podarený Čechoslováčikovia plně přejali od svých učitelů v monarchii a pokračovali v tom. Ovšem ani v Rakousku se s tímto dědictvím úplně nevyrovnali a proto například žst. Traiskirchen vesele mechanikuje dodnes, což příměstské dopravě v okolí Vídně rozhodně nepomáhá [crazy]. A to ještě nepočítám, že se na některých místech s tímto dědictvím monarchie vypořádali OeBB raději rovnou zrušením tratě, což by v obdobných případech v České republice nemělo šanci projít a doprava by tam byla stále objednávána a byl od objednatele tlak na modernizaci tratě. Tím ale samozřejmě nemyslím úlety typu Lužec apod. [nene].