Diskuse » Železnice » 440, 640, 650 a 660 - RegioPantery / InterPantery » Archiv diskuse 440, 640, 650 a 660 - RegioPante... do 18. 3. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse 440, 640, 650 a 660 - RegioPante... do 18. 3. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 12. března 2024 - 08:29:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 604
Registrován: 6-2015
Hajnej:
"VlastaZ: A jak je vidět, někteří u SŽ a ČD v tom jejich stylu pokračujou
Koukám, že smrdět jenom v Mimořádnostech Tě už neuspokojuje a rozesmrdíváš se i jinde..."
No, je to tady jak v bolševickém smradlavém chlívku. Neustálé omlouvání neschopnosti pracovníků ČD a SŽ, to byl jejich styl, když se nevedlo... Potřebuje to tady trochu vyvětrat

(Příspěvek byl editován uživatelem VlastaZ.)

(Příspěvek byl editován uživatelem VlastaZ.)
Úterý, 12. března 2024 - 08:49:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11581
Registrován: 9-2002
Ty se táhni vyvěvětrat s tou svojí propagandou. Nejlíp do putinonvy řitě.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 12. března 2024 - 20:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 10-2010
Ke kauze JMK a ježdění bez vlakvedoucích:

Jsem zvědavý, jestli naši nadřízení vydají nějaký závazný pokyn, jak má strojvedoucí postupovat v případě, kdy z jakéhokoli důvodu neuvidí na některé dveře. Ona občas nějaká kamera umí vypadnout, během deštivého období se zamlží prostor mezi krycím sklem a kamerou, při sněžení už nemusí být vidět opravdu vůbec nic. Dobře vypečená umí být třeba i zastávka Brno-Lesná, kdy v určitou dobu večer, kdy je sluníčko nízko nad obzorem, svítí strojvedoucímu přímo do očí. To potom není vidět ani na vlakvedoucího, pokud není někde v první půlce vlaku.

Mě totiž straší nešťastná událost, ke které došlo v Brně někdy v roce 2021 – to řidič tramvaje potáhl asi 50 metrů čtyřletého chlapce, kterému zůstala ruka ve dveřích. Navzdory tomu signalizace ukazovala zavřené dveře. Řidič se tehdy bránil, že na zastávce vznikla nepřehledná situace, kdy na ní stáli lidé čekající na jinou linku. Dostal podmínku, a to jen díky tomu, že ten chlapec utrpěl “pouze” psychickou újmu. Pokud by to dopadlo hůř, šel by nejspíš sedět. Soudce byl toho názoru, že se řidič měl o nastoupení a vystoupení cestujících jít přesvědčit ven (když tam neviděl). Takže – budeme chodit kolem vlaku, nebo prostě jen zavřeme dveře a budeme doufat, že tam nikdo nezůstal? Jednoho dne si toho černého Petra někdo vytáhne, a pak bude chodit po soudech.

Dále by mne zajímalo, jaký bude požadovaný správný postup v dalších situacích, třeba když za jízdy bude nějaký cestující bušit strojvedoucímu na dveře do kabiny – chce mi říct, že mi hoří vlak, nebo se jen na cosi zeptat? Ignorovat (jde vůbec ignorovat, když vám někdo buší během jízdy na dveře?), zastavit na vhodném místě a zeptat se, co se děje? Nebo otevřít dveře a komunikovat za jízdy? To asi ne… Málokdo asi ví, že minimálně u ČD máme za povinnost v případě, kdy dojde k nouzovému zastavení vlaku (rychlobrzda, zásah Mirelu a pod.) ještě před uvedením vlaku do pohybu zkontrolovat cestující, jestli se někdo nezranil. To by totiž byla mimořádná událost… Jak zkontrolujete na trati stav cestujících v zadní jednotce (když pojedete se dvěma)? A co třeba signalizace požáru z prostoru WC? Na 99,9% tam někdo kouří. Teď tam pošlu vlakvedoucího. Až tam nebude? Jít se podívat až zastavím? Jenže kupříkladu takový Sp 835 (kde aktuálně jezdí řada 530) vyjede z Brna a zastavuje až po 35km…

Když jsem na diskuzním fóru u pana Sůry vyjádřil obavy, že se teď k Brnu budou v zimě stahovat bezdomovci, kteří se budou moci zdarma ohřát a povozit ve vlaku, aniž by se je někdo pokusil vyhodit, bylo mi vysvětleno, že to bez vlakvedoucích funguje i jinde v zahraničí anebo i u nás v MHD, aniž by se tam takovéto problémy ve větší míře musely řešit. No, třeba mají pravdu. Doufám.

Kapitolou sama o sobě jsou průšvihy typu střet s osobou. Nevím, jestli si ne-strojvedoucí umí představit, co se v té kabině v takových okamžicích odehrává. Mě se kupříkladu při mém prvním zářezu stalo, že jsem po zastavení koukal na vysílačku a nemohl si “vzpomenout”, jak z ní mám zavolat výpravčímu. Trvalo to jen pár vteřin, pak jsem začal fungovat, ale přesto… No a teď si představte, že v takovémto stavu budete mít ještě na starosti cestující…

Vím, že u spousty lidí teď budu vypadat jako nějaký zpátečník, co brání pokroku. Zrušením vlakvedoucích dráha neskončí, ono to nejspíš bude i fungovat, většinou. Jen mám takový pocit, že to my, strojvedoucí, budeme mít do kriminálu zase o něco blíž… Celkem by mne zajímal názor těch, kteří sem přispívají a co mají u místní komunity vysoký kredit a jejich názor je všeobecně respektován. Třeba takový Petr Šimral. Petře, šel bys do toho, nebo by jsi se poohlídl po práci někde jinde? Děkuji.
754061
Středa, 13. března 2024 - 09:59:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 238
Registrován: 7-2019
Jen mám takový pocit, že to my, strojvedoucí, budeme mít do kriminálu zase o něco blíž…
Přesně tak, pěkně napsáno. Já bych se poohlídl po práci v nákladní dopravě. V osobní dopravě se toho strojvedoucímu dává na odpovědnost čím dál víc. ČD budou muset změnit D2. Zatím jízda bez vlakvedoucího není možná bez souhlasu strojedoucího. Do SPPO by to chtělo zapracovat větší odpovědnost cestujících za jejich bezpečnost. Prodloužit výstrahy dveří před zavřením a pokud tam někdo vleze, přivře ho to a na stanovišti kontrolka dveří zhasne, tak by to měla být kombinace nezodpovědnosti cestujícího plus technické závady. Pokud přestanou fungovat kamery, vyhodil bych cestující na nejbližší zastávce a jel bych Sv do depa na opravu. Také je tu dost velký prostor pro odbory. Bude se muset propustit minimálně 100 lidí. Je tu prostor pro stávky. Můžou se tím inspirovat další kraje. Navíc na podzim jsou krajské volby, takže odbory už můžou sondovat, jak se k tomu postaví hnutí ANO, mohlo by to být i jedno z témat krajských voleb. Stávající vedení kraje už by si mělo také začít hledat novou práci už tak. Je to prostě Pyrrhovo vítězství pro ČD. Jsem hodně zvědav na jednotlivé nabídky. Jestli Regiojet a Arriva nenabídli o dost vyšší cenu. Teď si můžou mnout ruce, protože si myslím, že o strojvedoucí a vlakvedoucí nebudou mít nouzi na stávající i nové jejich linky.

Jak zkontrolujete na trati stav cestujících v zadní jednotce (když pojedete se dvěma)?
Pokud zastavím na trati, oznámím to dispečerovi a budu požadovat zastavení provozu na vedlejší koleji, protože musím jít zkontrolovat cestující zadní jednotky. Nevím, jak je to u pantera, jestli když odjistím dvěře zevnitř nouzově, jestli jdou zase zvenku nějak zajistit. Riziko, že se pak někteří cestující vydají pěšky po kolejích do cíle. V případě signalizace SOS WC nebo požáru by asi šlo dojet do nejbližší zastávky, ať nemusím chodit v kolejišti. Plus oznámení dispečerovi, že mimořádně v zastávce z toho důvodu zastavím.
754061
Středa, 13. března 2024 - 10:15:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 7-2019
To by mě zajímalo, co budou ČD dělat, když více strojvedoucích pohrozí výpovědí, že chtějí jezdit jen na linkách s vlakvedoucím.[proud] Mě to stejně připadá, že si na sebe vlakvedoucí vydělá. Když v MHD potkám revizora, tak vždy někoho načapá bez jízdenky. Takže únik tržeb tam bude značný. Takže nechápu, o co kraji jde. Bez vlakvedoucího může jezdit 810 nebo 814. Ale u 2 spojených neprůchozích panterů je to šílenost. Si měl kraj objednat i 6vozové jednotky.
754061
Středa, 13. března 2024 - 10:42:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240
Registrován: 7-2019
Pokud by to dopadlo hůř, šel by nejspíš sedět. Soudce byl toho názoru, že se řidič měl o nastoupení a vystoupení cestujících jít přesvědčit ven (když tam neviděl). Takže – budeme chodit kolem vlaku, nebo prostě jen zavřeme dveře a budeme doufat, že tam nikdo nezůstal? Jednoho dne si toho černého Petra někdo vytáhne, a pak bude chodit po soudech.

Soudce asi tramvají nikdy nejel. To bude řidič chodit pořád dokola kolem tramvaje? Než vleze do kabiny, tak tam zase můžou vlézt další lidi. Opět si nezodpovědný rodič nepohlídal dítě. Proč pak ty dveře vydávají zvukovou výstrahu před zavřením? Když pak tam stejně někdo vleze a přivře ho to a je to na řidiči. I když kontrolka dveří zhasla. Právě proto bych se jako strojvedoucí na úroveň tramvajáka nesnižil, protože u soudu u nás pak o osudu člověka rozhodují lidé, kteří vlastně ničemu nerozumí. A někdy se ani neřídí podle výsledků šetření odborných orgánů (třeba DI). Kdysi byla obdobná situace v Ostravě, kdy strojvedoucí s 842 při posunu přivřel cestujícího, který se do soupravy po výstupu cestujících vrátil, protože tam něco zapomněl. Kontrolka dveří samozřejmě zhaslá. A zase nějaký soudce strojvedoucímu radil, že se měl podívat do zpětných zrcátek. A měl z toho strojvedoucí velké problémy.
Středa, 13. března 2024 - 12:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 305
Registrován: 11-2012
K těm vlakům bez vlakvedoucích - jakožto cestující se právě nejvíc obávám těch bezdomovců, případně jiných nepříjemných spolucestujících... Argumentovat MHD je opravdu dobrý nápad [crazy] - tam je to přesně tak - bezdomovci jezdí z konečné na konečnou a nikdo je nevykáže. Stejně tak různá nepříjemná individua. [ko] Takže i když jsou ve vlacích kamery, tak si nemyslím, že vlaky jen se strojvedoucím jsou dobrý nápad. A kdybych byl žena, asi bych si dobře rozmyslel jezdit v okrajových částech dne, zejména později večer, protože bych nechtěl riskovat, že mě bude někdo obtěžovat, byť třeba jen oplzlými řečmi. Na pomoc spolucestujících se spolehnout nedá, navíc jich tam může být málo. A strojvedoucí nemůže zasáhnout okamžitě a osobně. Podle mého je to šetření za každou cenu a na nesprávném místě...[uhoh][ko]
Pajzák
Středa, 13. března 2024 - 13:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7987
Registrován: 6-2015
Jezdec:
"Dobře vypečená umí být třeba i zastávka Brno-Lesná, kdy v určitou dobu večer, kdy je sluníčko nízko nad obzorem, svítí strojvedoucímu přímo do očí. To potom není vidět ani na vlakvedoucího, pokud není někde v první půlce vlaku. "
Tohle ovšem jako argument pro zachování vlakvedoucího použít nemůžeš.
Středa, 13. března 2024 - 13:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11585
Registrován: 9-2002
Někdy kolem r. 2000 zavřel fíra Bzmotu třiletýho haranta za ruku nebo nohu do dveří a vyrazil vpřed k Humpolci. Harant to neustál, ale jak dopad fíra u soudu, to už nevim.

Já jsem taky jednou táhl chlapa za ruku ve dveřích Bmto - v Srbsku směrem do Berouna, naštěstí asi jen 10 - 15 metrů. Ale vlakvedoucí i já jsme si toho naštěstí všimli včas - jen nevim, čí ruka na brzdě byla rychlejší: servali jsme to oba.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Slanour
Středa, 13. března 2024 - 13:43:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 824
Registrován: 6-2008
Mají ty krámy krajské růžové vůbec nerozbitné sklo ve dveřích na stanoviště? Ne jednou už se stalo, že měl nějaký pacient potřebu řešit si mindrák zrovna s fírou.. za mě je to rozhodně o hubu..
Slaňour
Středa, 13. března 2024 - 14:10:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1459
Registrován: 8-2017
Hele, když se o tom bavíte, tady v Brně řidič na jedné z nočních linek zaparkoval v zimě na konečné u globusu, po přestávce mu pískl RIS přípravu k odjezdu, tak nastartoval a odjel, jenomže za tu dobu mu pod motor vlezl bezdomovec, a on ho samozřejmě přejel, aniž by o tom věděl - a hádejte, jak to dopadlo - řidič dostal podmínku a zákaz řízení, protože si měl zkontrolovat nejen okolí vozidla, ale i místo pod vozidlem, jestli může jet
Středa, 13. března 2024 - 14:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1968
Registrován: 3-2013
A všiml sis, že má autobus motor vzadu? ŠM11 už dávno nejezdí.
Středa, 13. března 2024 - 15:42:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11587
Registrován: 9-2002
A to něco mění na situaci ???
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 13. března 2024 - 17:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1460
Registrován: 8-2017
TMB - a co když couvnul, aby vyjel -
Navíc to bylo v době Karos a myslím, že linka 91, kde jedí kloubáky
Středa, 13. března 2024 - 18:39:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 10-2010
Pajzák:

Dobře vypečená umí být třeba i zastávka Brno-Lesná, kdy v určitou dobu večer, kdy je sluníčko nízko nad obzorem, svítí strojvedoucímu přímo do očí. To potom není vidět ani na vlakvedoucího, pokud není někde v první půlce vlaku.
Tohle ovšem jako argument pro zachování vlakvedoucího použít nemůžeš.

Pořád jsem přemýšlel, jak to myslíš – no, mám pomalé zapalování, až teď mi to docvaklo. Jsem to napsal blbě – ono totiž to sluníčko zasvítí strojvedoucímu do očí, až když se při provádí „úkonů dopravce před odjezdem vlaku“ podívá dozadu, ne když jede. Nedávno mi to okomentoval jeden vlakvedoucí, že si vždycky myslel, že když on vidí strojvedoucího, že musí strojvedoucí vidět i jej. No, jak je vidno, nemusí to být vždy pravda.

Slanour:
Mají ty krámy krajské růžové vůbec nerozbitné sklo ve dveřích na stanoviště? Ne jednou už se stalo, že měl nějaký pacient potřebu řešit si mindrák zrovna s fírou.. za mě je to rozhodně o hubu..

Ahoj Slaňoure, tohle je hodně dobrá připomínka. Já upřímně ani nevím, jestli bych chtěl mít na dveřích na stanoviště nerozbitné sklo. Pokud strojvedoucí zkolabuje (samozřejmě, stává se to velmi, velmi zřídka, ale, bohužel, stává), nemá mu kdo poskytnout první pomoc. Tedy pokud už se nějaký cestující odhodlá zavolat záchranku, tak musí myslet na to, že musí zavolat také hasiče, protože zdravotníci se nemají jak ke strojvedoucímu dostat. A to dokonce už ani teď, kdy se ještě jezdí s vlakvedoucími, neboť oni klíče od stanoviště mít nesmí (zvenku je na nich kula). On svoje klíče dokonce nesmí mít ani strojvedoucí (co tohle už nadělalo problémů!), krajští úředníci si to nepřejí. Ale pro cestující by to mohla být pěkná podívaná – co si totiž krajští úředníci naopak do budoucna přejí, je to, aby roleta na předmětném skle byla vytažená, aby bylo na stanoviště vidět. (Že je potom v noci o něco hůř vidět ven, protože světlo z oddílu se odráží na čelním skle na stanovišti, nikoho netrápí.) Tak si to zkuste představit – strojvedoucí vykotěný na sedačce nebo ležící na zemi s očima v sloup lapající po dechu… a nikdo mu nebude moct pomoct. Ale zase to třeba aspoň někdo natočí na mobil a dá na internet.

Jinak já bych ty stroje rozhodně nenazýval krámy, jezdí se s tím (za sucha) moc pěkně. V režimu cílového brzdění (někteří v Brně říkají „na Myslivca“ – zdravím pana Hajného) 750km za dvoudenku a, aspoň za mě, v pohodě. Tedy když všechno funguje tak, jak má. Sledovat jak ten stroj ze 160ti zastaví na zastávce víceméně na metr přesně je… impozantní.

Já pořád doufám, že mi tady někdo napíše, že kauzu rušení vlakvedoucích vidím zbytečně moc černě, že to bude i bez nich v pohodě fungovat. Tedy že to napíše někdo, kdo ví, o čem je řeč, někdo, kdo má zkušenosti i od kniplu.

Děkuji všem za diskuzi.
Středa, 13. března 2024 - 18:40:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14307
Registrován: 4-2003
co když couvnul, aby vyjel -

A to Vám fakt přijde normální někde zastavit, tam stát docela dlouhou dobu a pak začít bez kontroly stavu couvat.. a že řeč fakt není o Trabantu. Já nevím co si o takovém člověku mám vůbec myslet...nic hezkého to nebude.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 13. března 2024 - 19:31:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1969
Registrován: 3-2013
Já si hlavně myslím, že Practikus v tomto případě, jako poměrně často, kecá. Brněnskou MHD profesně sleduji už desítky let a o něčem podobném jsem neslyšel.
Pajzák
Středa, 13. března 2024 - 20:28:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7988
Registrován: 6-2015
TMB: Troufám si tvrdit totéž.

Jezdec: Promiň, jestli jsem to napsal nejednoznačně. Nicméně i z tvého následného vysvětlení mi vychází, že pokud při pohledu dozadu na vlakoše kvůli zoncně nevidíš, tak jsi na tom v případě kamery možná i líp.

Slaňour: A myslíš, že když se někdo rozhodne rozmlátit dveře do kabiny, tak mu v tom vlakoš, který tou dobou je o 3 vozy dál, nějak zabrání? Jinak souhlas s Jezdcem, pro bezpečnost bych já osobně byl rád, kdyby se tam dostat dalo.

Radek Š.: Pokud někde zastavím a později potřebuju couvnout, jdu se podívat, jestli tam něco nestojí. Jednou jsem to neudělal a nedopadlo to... Ale fakt se nedívám pod vůz. To bych v extrémním případě musel dělat na každé červené.
Středa, 13. března 2024 - 22:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1970
Registrován: 3-2013
Naopak, v Plzni byl případ smrtelného sražení ženy před tramvají v zastávce, kdy ji řidička neviděla kvůli malému vzrůstu (tedy té ženy, ne řidičky). A nakonec ji soud osvobodil s tím, že není možné požadovat, aby v každé zastávce vstávala ze sedadla a kontrolovala situaci těsně před vozem.
Takže pokud by došlo k něčemu u Moravií, bude též záležet na okolnostech a soudci. Samozřejmě s Jezdcem lze souhlasit a jeho připomínky by opravdu měli kompetentní lidé vyřešit před tím, než se začne jezdit bez vlakvedoucích. A strojvedoucí - odbory - si to pohlídat. Ale hledal bych spíš způsob, jak by to mělo jít.
Středa, 13. března 2024 - 22:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 23
Registrován: 10-2010
Pajzák:

Promiň, jestli jsem to napsal nejednoznačně. Nicméně i z tvého následného vysvětlení mi vychází, že pokud při pohledu dozadu na vlakoše kvůli zoncně nevidíš, tak jsi na tom v případě kamery možná i líp.


Možná ano, možná ne. Já totiž teď, tedy s vlakošem, musím vidět jen jednu jedinou věc – a to je to téčko, tedy souhlas k odjezdu. A ne prostor osmi nebo dokonce dvanácti dveří u soupravy 4+2. Navíc ten vlakoš je přímo u vlaku, může si kousek popojít a přesvědčit se… K tomu on při procházení vlakem už může mít vytipované kupříkladu cestující s omezenou pohyblivostí atd. a podle toho zaujmout místo na nástupišti. Nicméně tohle je na celé té věci jen naprostá marginálie.

Já bych, co se týče nástupu a výstupu cestujících, chtěl, ať někdo jasně rozhodne a dá i do předpisu dopravce, jestli v případě, kdy strojvedoucí nemá z jakéhokoli důvodu vizuální kontrolu nad všemi dveřmi na příslušné straně (oči, kamera), může uvést vlak do pohybu, bez jakýchkoliv dalších opatření, pouze na základě signalizace Zavřené dveře. A ať si to nechá posoudit a schválit i drážním úřadem. A teď otázka – pokud to takhle půjde dělat, ztotožní se s tím i soudce v případě nějakého velkého průseru?

Pokud se to takhle dělat smět nebude, ať se (předpisem) stanoví postup. Jediné, co mne napadá, je, že strojvedoucí poté, co jednotka bude (po nástupu a výstupu a pokynu k uzavření) zavřené dveře signalizovat, otevře pouze první dveře ve směru jízdy (to jde navolit) a pochůzkou zvenku se přesvědčí o tom, že v žádných dveřích nezůstal nikdo přivřený. Je potřeba si uvědomit, že u soupravy 4+2, když bude muset jít téměř až na konec vlaku, to znamená ujít (tam a zpátky) celkem nějakých 250 metrů. Když se tohle udělá v Bílovicích a poté v Babicích, do Adamova bude vjíždět s nějakými řekněme sedmi, osmi minutami, to už se zezadu tlačí EC takže do boku no a v Blansku to bude nějakých pěkných 15? minut. A pokud to takhle za sněhové vánice udělá každý vlak, bude výpravčího v Adamově chytat amok a s ním i ty cestující, kterým budou ujíždět přípoje. Takže tu bude tlak na strojvedoucí na nepředpisové jednání (prostě aby se na to vy....), obzvlášť, když s těmi cestujícími je v přímém fyzickém kontaktu.

Omlouvám se ze množství textu a děkuji všem, kteří dočetli až sem. A slibuji, že už s tím nebudu dál otravovat.

Hezký večer
Středa, 13. března 2024 - 22:14:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 24
Registrován: 10-2010
TMB:

Jestli si dopře pamatuji, ten soudní spor se táhl 10 let. Umí si někdo představit, jaké to je, chodit 10 let po soudech?

Jo a děkuju, předsedo, že jsi se mne zastal :-)
Pajzák
Středa, 13. března 2024 - 22:14:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7989
Registrován: 6-2015
Já myslím, že rozhodně neotravuješ a píšeš velmi srozumitelně. Díky za názory.[ok]
Středa, 13. března 2024 - 23:04:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30487
Registrován: 5-2002
Jezdec: Jediné, co mne napadá, je, že strojvedoucí poté, co jednotka bude (po nástupu a výstupu a pokynu k uzavření) zavřené dveře signalizovat, otevře pouze první dveře ve směru jízdy (to jde navolit) a pochůzkou zvenku se přesvědčí o tom, že v žádných dveřích nezůstal nikdo přivřený.
Takhle to skoro jistě nebude, protože Os je už teď nejpomalejší vlak i bez kontrolní obchůzky.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 14. března 2024 - 00:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1464
Registrován: 8-2017
TMB - hele, já to mám přímo od tamních tehdejších školařů a v letech 2005-2007 jsem tam pracoval na HPP

jako nebyl jsem u toho, ale dávali nám to jako příklad, na co si dávat pozor - prostě se mu ten bezdomovec u toho globusu nasáčkoval pod motorový prostor


Hajnej - a tak na druhou stranu, člověk udělá jedno kolečko Brno-Letovice-Křenovice-Brno, a má 13 hodin za sebou

a já jsem placen od hodiny, ne od kilometrů
Čtvrtek, 14. března 2024 - 07:10:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1971
Registrován: 3-2013
Dobře, taky nemusím vědět o všem. Ano, obecně řidič za vozidlo zodpovídá, na železnici to může být trochu jinak. Zřejmě se provozu bez vlakvedoucích v JMK nevyhneme, nicméně je třeba stanovit takové postupy, aby byl strojvedoucí při jejich dodržení krytý.
Třeba čtyřvozová Moravia má 8 dveří, což je totéž, jako souprava dvou tramvají Vario LF2 nebo o jedny dveře víc, než LF2 + LF1. A tam mají řidiči obrazy z kamer na jednom monitoru. Zůstává pak otázka spojených ibalginů.
Čtvrtek, 14. března 2024 - 08:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14308
Registrován: 4-2003
mám přímo od tamních tehdejších školařů

To má asi takovou hodnotu z pohledu právní interpretace, jako "jezdí to ve spořiči".[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 14. března 2024 - 08:29:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 424
Registrován: 2-2012
Já v Brně, na Lékařské fakultě, slyšel o případu, kdy našli [smrt]. Dotyčnému ale zdánlivě nic nebylo. Po pitvě atd. se ukázalo, že šlo o řádně sťatého hospodského bojovníka, který cestou domů "padl" v místě, kde se později otáčel některý z nočních busů. Právě ten jej ležícího zkoseným zadkem přimáčkl [smrt].
Detaily ale neznám.
[bomba]
Čtvrtek, 14. března 2024 - 08:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14311
Registrován: 4-2003
fakt se nedívám pod vůz

Já si nemyslím že byl někdo odsouzen proto, že se nepodíval pod vůz...to jsou přesně takové ty lidové interpretace z dvacáté páté ruky žijicí si vlastním životem. Krom toho by mě fakt zajímajo, jak by se asi vešel pod devítiskovkovou Karosu, kde se světlá výška udává 185 mm... zespoda ledová zem zezhora horký plech.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pajzák
Čtvrtek, 14. března 2024 - 09:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7990
Registrován: 6-2015
Ano, souhlasím.
M_g
Čtvrtek, 14. března 2024 - 10:33:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 6-2006
Já bych řekl, že přesněji popisuje "to co ríkali školaři" Někdo.
Čtvrtek, 14. března 2024 - 13:52:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30489
Registrován: 5-2002
Pract: já jsem placen od hodiny, ne od kilometrů
Vykřikovat něco takového je celkem spolehlivý způsob, jak se snadno stát neperspektivním...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 14. března 2024 - 17:08:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1467
Registrován: 8-2017
Hajnej - ještě je varianta, že na každé zastávce budeme dveře od 2. vozu dál odemykat a zase zamykat

Neperspektivním.... A už někdo vysvětlil třeba zákazníkům Siemensu, že mašina, které trvá 2.min, než se nahodí, tak je neperspektivní, protože při různých výlukách ji musíte nahradit motorovou lok., páč do kopce nedá dvě stahovačky za sebou?


Tak jako nenechat se zavřít za blbost někoho jiného znamená být neperspektivní, to je dobrý, tak budu raději neperspektivní, než blbcem, co si nechá srát na hlavu
Čtvrtek, 14. března 2024 - 17:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1518
Registrován: 11-2021
Jezdec: Vážně chceš mít v ruce papír, že strojvedoucí může odjet na kontrolku zavřených dveří? Pak ale nezapomínej, že kus drátu mezi tou kontrolkou a souhlasem qodjezdu vykoná stejnou práci za významně nižší plat.
754061
Čtvrtek, 14. března 2024 - 18:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 242
Registrován: 7-2019
Vážně chceš mít v ruce papír, že strojvedoucí může odjet na kontrolku zavřených dveří? Pak ale nezapomínej, že kus drátu mezi tou kontrolkou a souhlasem qodjezdu vykoná stejnou práci za významně nižší plat.

Nějak bude muset být ošetřeno, když kamery nepůjdou vůbec, případně vlivem počasí v nich nebude moc vidět (sníh, déšť,slunce). Pokud jde selektivně zavřít všechny dveře, kromě těch prvních za stanovištěm, tak budou strojvedoucí chodit na pochůzky kolem vlaku. [happy] A mám obavy, že do prosince schválit autonomní vlaky nestihnou.[proud] Takže že by mě nahradil nějaký kus drátu v dohledné době obavy nemám.
Čtvrtek, 14. března 2024 - 18:45:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 152
Registrován: 10-2017
Dnes jsem si všiml u Pantera, že má vypadlé a povolené šrouby držící skla v přepážkách vedle dveří. Je to už druhý Panter u kterého jsem to viděl. Že by se tam přenášely nějaké vibrace od zařízení na střeše? Nebo jen proto, že to někdo pořádně neutáhnul při výrobě??? Je to hodně vysoko, povolit to jen tak nikdo nemohl.
Čtvrtek, 14. března 2024 - 22:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 283
Registrován: 6-2023
Na instagramu Škoda Group bylo děco, že skončily zkoušky 640 234 a míří jako první regiopanter do Prahy. Jako že už začal zkušební provoz?
Čtvrtek, 14. března 2024 - 23:18:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11598
Registrován: 9-2002
754061:
"Nějak bude muset být ošetřeno, když kamery nepůjdou vůbec, případně vlivem počasí v nich nebude moc vidět (sníh, déšť,slunce). Pokud jde selektivně zavřít všechny dveře, kromě těch prvních za stanovištěm, tak budou strojvedoucí chodit na pochůzky kolem vlaku. [happy] A mám obavy, že do prosince schválit autonomní vlaky nestihnou.[proud] Takže že by mě nahradil nějaký kus drátu v dohledné době obavy nemám."

Jednoduchý - nejsou kamery, tak bude vlakoš.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 15. března 2024 - 00:28:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30492
Registrován: 5-2002
Pract: ještě je varianta, že na každé zastávce budeme dveře od 2. vozu dál odemykat a zase zamykat
Anebo varianta, že Tě přeřaděj´ na nějakej hrkač, kde nebudeš mít potřebu takovýhle vaginálie vymejšlet...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
zwi
Pátek, 15. března 2024 - 12:48:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 9-2022
TMB:
"Třeba čtyřvozová Moravia má 8 dveří, což je totéž, jako souprava dvou tramvají Vario LF2 nebo o jedny dveře víc, než LF2 + LF1. A tam mají řidiči obrazy z kamer na jednom monitoru. Zůstává pak otázka spojených ibalginů."
LF2+LF1 má 7 dveří a v kabině má řidič 2 monitory nad hlavou. Na levém má 4 kamery 4 dveří LF2. A na pravém 3 kamery 3 dveří LF1. Ty displeje jsou taktéž o dost větší než ten jeden na stanovišti Morávie. Navíc je displej plně od kraje ke kraji pokryt jen obrazem z kamer, zatímco AMiT nám tam cpe ještě uživatelské prostředí. Čímž nám už tak malý displej ještě zmenšuje. Ani když si kameru zvětším klepnutím, tak se neroztáhne přes celý displej. Muselo dát opravdu hodně námahy vymyslet to tak blbě.
Pátek, 15. března 2024 - 13:06:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1972
Registrován: 3-2013
Rozumím, že je to špatně. Ale asi by šlo tam ty dva monitory na stanoviště doplnit. Tady se asi strojvedoucí budou muset dost hlasitě ozvat.
Pátek, 15. března 2024 - 14:08:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1520
Registrován: 11-2021
061: to asi neschválí, ale ten papír, že můžeš na kontrolku zavřené dveře odjet asi taky nedostaneš. A dokud někoho neodvlečete z perónu za flígr skřípnutej ve dveřích, tak ani toho vlakoše.
Pátek, 15. března 2024 - 16:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 25
Registrován: 10-2010
TMB:

Rozumím, že je to špatně. Ale asi by šlo tam ty dva monitory na stanoviště doplnit.

Tohle samozřejmě pomůže, ale pořád to neřeší situaci, kdy strojvedoucí prostě z jakéhokoli důvodu na všechny dveře nevidí.

Sněží tak, že na monitoru není nic vidět. Zastávka je v oblouku. Správný postup strojvedoucího je: (prosím doplňte, jak má strojvedoucí postupovat).

Neustále je nám předhazováno, že když to bez vlakvedoucích jde v okolí Vídně, takže to tak musí jít i v okolí Brna. Tak jak to tam v tom Rakousku mají? Ví to někdo? Třeba někdo z odboru dopravy JMK?

Děkuji za odpovědi.
Pátek, 15. března 2024 - 16:57:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 26
Registrován: 10-2010
původní.gp:

Vážně chceš mít v ruce papír, že strojvedoucí může odjet na kontrolku zavřených dveří? Pak ale nezapomínej, že kus drátu mezi tou kontrolkou a souhlasem qodjezdu vykoná stejnou práci za významně nižší plat.

No za mne budu raději na úřadu práce, než v kriminále. Ale když už jsi to nakousl, já si na automnomní provoz vzpomenu vždy, když musím jít domluvit dveřím. A že se tak děje poměrně často. Šikovně zapadnutý kamínek ve schůdku a je vymalováno. Když se kousnou ve stanici, tak si s tím doprava asi nějak poradí, ale když se to stane na zastávce... Bude se stát, než tam někdo přijede? Nebo bude na dveřích návod pro cestující, jak provést jejich restart nebo odstavení? Nebo se bude jezdit bez uzavřené zelené linky, klidně i s vysunutým schůdkem? Tyhle stroje tady budou minimálně 30 let, takže se dá předpokládat, že provoz bez strojvedoucích zažijí...
zwi
Pátek, 15. března 2024 - 19:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 71
Registrován: 9-2022
Jezdec:
"TMB:

Rozumím, že je to špatně. Ale asi by šlo tam ty dva monitory na stanoviště doplnit.

Tohle samozřejmě pomůže, ale pořád to neřeší situaci, kdy strojvedoucí prostě z jakéhokoli důvodu na všechny dveře nevidí.

Sněží tak, že na monitoru není nic vidět. Zastávka je v oblouku."
V tom Váriu (LF2+LF1) má zobrazené kamery uvnitř s pohledem "do dveří". A na ty nemá vliv venkovní počasí. Na Moráviích je možnost obojího. Zobrazovat venkovní, když je dobré počasí. Když není, tak vnitřní v nástupním prostoru s pohledem do odblokovaných dveří. Příp. kdyby ty monitory byly nad hlavou 2 (dostatečně velké) a mřížka 3x3 (celkem 18 kamer), tak lze zobrazit i u spojených 4+2 jak venkovních 6, tak vnitřních 12 kamer (12 dveří na jedné straně). Ale to je takové plivnutí do prázdna, protože nikoho na kraji ani v škodovce nezajímají problémy strojvedoucích. Pokud DÚ provoz bez vlakvedoucích v současném stavu schválí, tak budeme prostě jezdit po slepu a nikdo se nás na nic ptát nebude.
Pátek, 15. března 2024 - 20:13:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1973
Registrován: 3-2013
V tom případě by se strojvedoucí měli ozvat. Třeba i s tím, že jinak nepojedou. Nejsem negativista jako Practikus, provoz bez vlakvedoucích je asi na příměstu nevyhnutelný, ale za splnění nezbytných podmínek bezpečnosti. Dát třeba podnět na ten DÚ, který snad může pro tento provoz stanovit opatření. Že to Škodovka sama od sebe řešit nebude lze očekávat.
Pátek, 15. března 2024 - 22:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1921
Registrován: 10-2010
Sluší se dodat, že kamerový systém se u dlouhých tram souprav řeší víceméně od počátku jejich provozu.
- Na trojče T3R.EV+VV60LF+T3R.EV se dodatečně montovaly vnější kamery (vždy jedna kamera na pravou bočnici B a C vozů.
- LF2 měly dveřní kamery z výroby pro provoz 2xLF2.
- Po změně řazení na LF2+LF1 se dodatečně montovaly dveřní kamery i na LF1.
- Pro provoz souprav 3xT6 se zase doplňovala vnitřní kamera pro sledování interiéru a do řídících vozů se doplňoval i třetí monitor, aby řidič měl možnost vidět všech 12 kamer (9 dveřních a 3 do interiéru)
- EVO2 má vnější a vnitřní kamerový systém z výroby. Před zahájením provozu 2xEVO2 se kamerový systém samozřejmě ladil taky

(Příspěvek byl editován uživatelem Kondra89 .)
zwi
Pátek, 15. března 2024 - 23:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 9-2022
TMB:
"Že to Škodovka sama od sebe řešit nebude lze očekávat."
Jde o to že Škodovka měla dodat vozidla připravená na provoz bez vlakvedoucích. Což dle obou stran splnili mimo jiné tím malým displejem pro 4 kamery (k zaručení bezpečného odjezdu), na až 160m dlouhé soupravě o 12 dveřích na jedné straně. Přičemž 30m dlouhé 45T, s 5 dveřmi na jedné straně, má v kabině displeje 2 a větší. Pro zobrazení 5 dveří (zevnitř) a další 3 interiérové kamery (možná má i jiné režimy zobrazení, jelikož venku jsou další 3 kamery, ale toto jsem viděl).
Jezdec:
"Ale když už jsi to nakousl, já si na automnomní provoz vzpomenu vždy, když musím jít domluvit dveřím. A že se tak děje poměrně často. Šikovně zapadnutý kamínek ve schůdku a je vymalováno. Když se kousnou ve stanici, tak si s tím doprava asi nějak poradí, ale když se to stane na zastávce... Bude se stát, než tam někdo přijede? Nebo bude na dveřích návod pro cestující, jak provést jejich restart nebo odstavení? Nebo se bude jezdit bez uzavřené zelené linky, klidně i s vysunutým schůdkem? Tyhle stroje tady budou minimálně 30 let, takže se dá předpokládat, že provoz bez strojvedoucích zažijí..."
Za prvé: tato vozidla určitě autonomně jezdit nebudou. Co se týče těch schůdků. Je někde autonomní provoz vozidel, která mají výsuvné schůdky? To je totiž největší zranitelnost těch našich dveří. Třeba lotyšští panteři, pokud jsem správně viděl, mají jen jeden, a je takový mohutnější. V Polsku snad nic takového také nemají a z Británie znám jen hlášku "Mind the gap...", a prostě udělej krok.

(Příspěvek byl editován uživatelem zwi.)
Pajzák
Pátek, 15. března 2024 - 23:21:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7996
Registrován: 6-2015
Dovolím si dotaz mimo současné jihomoravské téma.
Několikrát se mi při jízdě RegioPanterem stalo, že vlak najednou z jízdy poměrně ostře zabrzdil až do zastavení. Ať už při rozjezdu, nebo pro jízdě konstantní rychlostí. Za okamžik jsme jeli dál. Co bylo příčinou? Živák nebo nějaké vyhodnocení abnormálního napětí apod? Ptám se asi hodně amatérsky, vím, ale su jen prostý uživatel.
Díky.
zwi
Pátek, 15. března 2024 - 23:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 9-2022
Živák, překročení křivky Mirelu, ETCS. To je nejpravděpodobnější.
Pajzák
Sobota, 16. března 2024 - 00:54:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7997
Registrován: 6-2015
Díky. ETCS na jihomoravské S3 před nástupem Moravií asi ne. Ale stávalo se mi to několikrát měsíčně, což mi přišlo celkem dost.
Sobota, 16. března 2024 - 08:05:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1974
Registrován: 3-2013
Ad zwi: Situaci chápu. Proto si myslím, že když budou výhrady ze strany strojvedoucích odbyty nějakým vyjádřením, že je to O.K., může být v případě průšvihu situace pro strojvedoucího příznivější.
No a podnět na DÚ či DI by věc také mohl někam posunout.
Sobota, 16. března 2024 - 08:15:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8992
Registrován: 8-2007
Pajzák:Ale stávalo se mi to několikrát měsíčně, což mi přišlo celkem dost.

V začátcích měly Pantery MIREL verze 3 a tam se to stávalo často. Hlavně při jízdě přes zhlaví, kde několikrát naskočil a zase vypadl kod VZ(např. vjezd do Děčína), nebo při jízdě po nekodované trati,,kde naskakoval kod generovaný zastaralým zab. zařízením( např. stanice Bohosudov) docházelo k rychločinnému brzdění bez možnosti ovlivnění strojvedoucím. Nahráním MIREL verze 4 toto samovolné brzdění přestalo.

nějaké vyhodnocení abnormálního napětí apod?

Tyto jevy nemají s brzděním soupravy žádnou spojitost. Ty zajistí jen vypnutí hlavního vypínače a odpojení vysokonapěťové el. výzbroje.
Sobota, 16. března 2024 - 11:06:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2023
Pajzák:
"Dovolím si dotaz mimo současné jihomoravské téma.
Několikrát se mi při jízdě RegioPanterem stalo, že vlak najednou z jízdy poměrně ostře zabrzdil až do zastavení. Ať už při rozjezdu, nebo pro jízdě konstantní rychlostí. Za okamžik jsme jeli dál. Co bylo příčinou? Živák nebo nějaké vyhodnocení abnormálního napětí apod? Ptám se asi hodně amatérsky, vím, ale su jen prostý uživatel.
Díky."
To samé se mi stalo tento týden 3x v Moravii na S3 v Majlontě a těsně za ním.
Sobota, 16. března 2024 - 11:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11599
Registrován: 9-2002
No to by na ten VZ mohlo sedět, když práská ventilem při jízdě přes vexle.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
zwi
Sobota, 16. března 2024 - 12:51:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 9-2022
Ted se odjizdi do Krpole na privolavacku (mezistanicne, AB jsou zneplatneny), pricemz odjezd koduje na stuj, takze mirel chce nasledne drzet 40 velmi dlouho. A pokud na to nekdo zapomene/nevsimne si, tak mu to vysvětlí.
Pajzák
Sobota, 16. března 2024 - 18:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7999
Registrován: 6-2015
Děkuji za veškeré reakce. [ok]
Neděle, 17. března 2024 - 20:45:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1976
Registrován: 3-2013
Ještě k těm ibalginům bez vlakvedoucích. Pokud vím, třeba tramvaje ve Vídni prostě postupně pozavírají dveře, po uzavření se u řidiče ozve signál, řidič dveře zablokuje a rozjede se. Vůbec nemá pravé zpětné zrcátko, aby kontroloval, zda někoho nepřivřel.
Je to tedy o ukázněnosti cestujících, asi téměř 100 % funkčním blokování rozjezdu a legislativě. Třeba to má Škodovka vymakané stejně. Pak tedy stačí jen potvrdit, že se strojvedoucí řídí výhradně informací o uzavření dveří, tedy že souhlas k odjezdu je dán uzavřením dveří. Je ovšem otázka, jak dlouho se bude muset v zastávce čekat, než se dveře samy pozavírají.
Neděle, 17. března 2024 - 22:10:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30504
Registrován: 5-2002
TMB: Je ovšem otázka, jak dlouho se bude muset v zastávce čekat, než se dveře samy pozavírají.
Ve většině případů stejně dlouho, jako by se pozavíraly s vlakvedoucím.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 18. března 2024 - 08:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14316
Registrován: 4-2003
Třeba to má Škodovka vymakané

Tady nejde o to co má jak kdo vymakané*, ale jestli na to je papír. A já si tipnu že co se týče vozidla 530/550 dávno existuje a to že nevydal nějaký ferman dopravce a neseznámil s ním ovečky (a nejspíš zatím ani DÚ) je celkem logický, když se rozhodlo předevčírem.

e ovšem otázka, jak dlouho se bude muset v zastávce čekat, než se dveře samy pozavírají.

To Vám řeknu náhodu úplně, ale fakt úplně přesně - daleko dřív, protože to nebude zdržovat kondukutér a lidi nebudou otravování pohukováním kolem trati, aby dotyčný vylezl a odmávnul to.

---------------------
*) ET420 DB či 4020 OBB nejsou vymakané v tomto ohledu nijak a bez toho konduktéra to jezdí desítky let a eště třeba strojvedoucí hlásí pusou zastávky.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 18. března 2024 - 09:23:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1977
Registrován: 3-2013
To "vymakané" myslím předejít situaci, kdy tramvaj někoho přivře, dveře se tváří jako zavřené a odskáče to řidič. Ano, má situaci zkontrolovat v zrcátku, což asi v té Vídni po něm nikdo nepožaduje. A u elektrické jednotky / spojených jednotek bude ta kontrola s ohledem na délku a případně nástupiště v oblouku o to horší.
Tedy a) buď bude po strojvedoucím ta odpovědnost vyžadována, a pak musí mít odpovídající kamerový systém a takové monitory, aby prostory všech dveří opravdu viděl, b) bude se spoléhat na kontrolku uzavření dveří a blokování rozjezdu.
A papír klidně může existovat, diskutovat se může o tom, zda má v případě nějaké fatální události takovou váhu, aby to soudce uznal.

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)