Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 07. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 07. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 01. února 2024 - 11:04:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14146
Registrován: 4-2003
jakou má znalost operátor v HK např. s okolím Trutnova

Žádnou. Stejně jako může dispečer z Prahy řídit vlaky někde u Brodu na Tichou, i když tam třeba nikdy v životě nebyl.

Nebo třeba někdo může sčítat, odčítat, násobit a dělit, přestože neumí velkou násobilku. Protože to dělá v excelu. To je prostě znalost, co se stává nadbytečnou - a místo toho je lepší se učit něco jinýho.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 01. února 2024 - 13:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11493
Registrován: 9-2002
Prag:
"Viditelné je to krásně, mnohem lépe než samolepka vzadu na kříži. Akorát to zdaleka neni u všech přejezdů, proto si tehdy SŽ zavedla vlastní systém. To už tady všechno přece prošlo."

Já ale jsem měl na mysli identifikační čísla přejezdů - ty co jsou teď zezadu na kříži. Kdyby ta cedulka s bílym číslem na např. zelenym podkladě byla pod výstražníkem vstříc autům... Otázka je, jestli by se s tim muselo nějak papírovat. IMHO nejde o dopravní značku, tak by to ani nemusel bejt zas až takovej problém.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 01. února 2024 - 15:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 773
Registrován: 10-2018
Vechtr:
"Prag: akorát že tam je to kouzelné slůvko "statické". Jak technicky rozlišíte uvázlé vozidlo od jedoucího, aby to mělo nějakou smysluplnou spolehlivost (Dopplerův radar, AI, bába v závorářském stanovišti)? Jak moc a jak dlouho "statické" to vozidlo bude muset být, aby ten systém reagoval?
"
Asi podle toho, že se nehýbe .. je dokonce stanovenej vyklizovací čas pro nejpomalejší a nejdelší vozidlo, ne?
Dělali jsme už před dvaceti lety "čudo" do Strahovského tunelu, napojené na existující kamerový systém, které dokázalo detekovat zastavená vozidla a kolony. Dneska jsou daleko lepší kamery a daleko lepší metody zpracování obrazu po hw i sw stránce.
Mladějov
Čtvrtek, 01. února 2024 - 15:53:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21583
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
" jakou má znalost operátor v HK např. s okolím Trutnova

Žádnou. Stejně jako může dispečer z Prahy řídit vlaky někde u Brodu na Tichou, i když tam třeba nikdy v životě nebyl.

"

Já vím, že máš to nutkání všechno rovnat podle "je to, jak to je a je to tak dobře", ale tohle rozhodně dobře není.

Třeba na dráze lokomotivní a vlakoví dispečeři si svůj úsek, oblast fyzicky projeli a navštívili, aby měli alespoň rámcovou představu, co a jak a kudy a jaká je propustnost, možnosti kolejové atd.
Seznání se tomu říká.

Stejně to mívali dispečeři DZZ, dnes CDP (nesleduji, jak je to dnes, fakt mne nenapadlo se na to někoho zeptat).

Právě tady je u služeb typu "operátor 112/158/155 "pole neorané" a velký prostor ke zlepšení těch služeb a časů dojezdů a bohužel i riziko velkých průserů, kdy pošle doktora/záchranáře/hasiče někam jinam.
Protože jak psali předpisatelé - někdy je to s dotyčným na druhém konci linky opravdu těžké a jde o minuty a životy.

Jinak moc zajímavý článek (někde výš byl odkazován), že po zavedení kamerového systému na přejezdu se závorami vyberou na každém přejezdu kontrolou kamer zhruba pokutu denně a že těch aut, co vjíždí na červenou na PZZ ještě před sklopením závor jsou na každém frekventovanějším přejezdu denně desítky - tady by se měla napřít pozornost a inovace a spolupráce především.

Já třeba mám jako příklad Opatovice, kde běžně jezdili na červenou před sklopením závor i řidiči místní MHD s autobusem plným lidí (!!!) a viděl jsem tam auta na uzavírajícím se přejezdu mockrát na vlastní oči.

"Lutyním" na odlehlých přejezdech s polňačkami a vysokou traťovou rychlostí moc zabránit nejde, ale zjevně se zase odhalily další kostry ve skříni institucí.
Čtvrtek, 01. února 2024 - 16:46:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30232
Registrován: 5-2002
ML: "Lutyním" na odlehlých přejezdech s polňačkami a vysokou traťovou rychlostí moc zabránit nejde, ale zjevně se zase odhalily další kostry ve skříni institucí.
Jé, tos napsal moc pěkně. Kde se to podepisuje...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 01. února 2024 - 16:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21590
Registrován: 3-2007
Já tě někdy na jaře pozvu a podepíšeš mi to [wink]
Čtvrtek, 01. února 2024 - 18:03:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14152
Registrován: 4-2003
je u služeb typu "operátor 112/158/155 "pole neorané" a velký prostor ke zlepšení těch služeb a časů dojezdů a bohužel i riziko velkých průserů, k

My jsme si před pár lety na týmbilding pozvali doktora ze záchranky co tu práci dělá asi 25 let. A ten v dojezdových časech problém neviděl. V tom je ČR na absolutní světové špičce. Naopak pokud z něčeho zkusenostma po cca 10 letech vyrostl, tak z toho honem-honem.

A de facto říkal úplně to samý, co píše Marek Dvořák v té knížce, vážně doporučuji k přečtení.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 01. února 2024 - 18:29:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21594
Registrován: 3-2007
A jako jste "vy" čekali co? Že bude házet hnůj na vlastní podnik?

Ale no tak..

Takže vlastně je to OK, že se to občas nepovede, zlepšovat není co.
Občas někdo kvůli tomu umře, no co.. u nás taky neběhaj s nemocným na vozíku po chodbě jako v US seriálech z nemocničního prostředí..

Někdy ti to tvoje vidění světa, kdy jseš (podle zdejších projevů) spokojený úplně se vším a vymlouváš jiným jakoukoli kritiku i potřebu zlepšovati (viz dnes) závidím..

Tu knížku si klidně půjčím, ale zas je to pohled jedné strany, aneb doktora (který když se stane pacientem všichni obskakují naprosto nadstandardně - byl jsem dostkrát svědkem).
Ml636
Čtvrtek, 01. února 2024 - 18:41:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6062
Registrován: 11-2006
Mladějov: Já se s nikým nehádám a netvrdím, že mám svou pravdu. Jen mi přišlo nesprávné, jak byl M_z tady davem setřený za svou reportáž. Mně jako čtenáři to přišlo dobré a nezmění na tom nic ani posměšky praktiků, protože to bych si mohl nechat nadávat i za chuť na modrou limonádu, když ostatní pijí oranžovou.
Stejně nikdo neví, jak dopadne vyšetřování. Byl to příběh a dojmy ze setkání s lidmi kolem. Je to v tenhle moment čitelnější, než technokratická zpráva s čísly a jednoslovnými fakty.
A chytám se nesebrané brzděnky, jako jiný tady betonového staničníku. Když už jsme u toho letectví, tak po Smolensku pořádně "neuklidili" a ještě po letech tam hledači pokladů sbírali zuby a klouby. Dobrý, co? Stejně tak bych tam nikdy nepustil jiné sběrače čehokoliv. Anebo tam půjdu já, hodily by se mi nějaké stykače z té dvacítky. To by bylo nadávek tady.
Zkrátka mi to nepřišlo spravedlivé a všímám si, že Ty, Hajnej a pár ostatních, jste si tady zavedli patent na pravdu. Neznám JxxL, sledoval jsem jeho příspěvky praktika celé roky, v mnoha věcech z provozu měl pravdu. Ale asi neměl patent na kritiku. M_z považuju za člověka, který je zjevně nějaký poměrně vysoce postavený člověk, co se v hodně věcech vyzná. A narozdíl od jiných "neřeš to, nerejpej do toho šotouši", mně rejpalovi vysvětlil pár věcí z minulosti, věcně a bez narážek na šotouše (jojo, moje slabé místo, protože šotouš nejsem a nikdy jsem nebyl, uráží mě to označení, nenosím týden jedno triko, nechytá mě záchvat, když vlak nejede v 15:40, ale v 15:04, neumím nazpaměť čísla lokomotiv s jejich depy).
Tak mně zkrátka přišlo správné se ho zastat proti přesile, která se s radostí a ne vždycky spravedlivě pouští i do mě. Dělám to pořád, dělá mi to problémy, poštvávám si proti sobě spousty lidí i za ty, kteří to nikdy neocení a sami by se mě nezastali. Za minulého režimu bych byl už několikrát trestán, vyslýchán a sledován Státňáky, se zákazy všeho. Ale cítím správnou věc a to je hlavní pro mě. Když devět lidí podepíše nesprávnou věc, já jediný ji nepodepíšu. A jak s tím naloží okolí, to je už holt na nich. Je mi líto.[kladivo]
Rebel Yell
Čtvrtek, 01. února 2024 - 18:52:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14153
Registrován: 4-2003
jseš (podle zdejších projevů) spokojený úplně se vším

Omyl. Já jsme reagoval prostě jenom protože mi nějaký okresní dispečink s místní znalostí (čeho?... proboha!!) přijde jako děsná pitomost a návrat v čase někam od XX let dozadu.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 01. února 2024 - 19:09:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9041
Registrován: 9-2011
protože šotouš nejsem a nikdy jsem nebyl
Jeden z poznávacích znaků šotouše je, že o sobě tvrdí, že není šotouš [proud]
Tak vítejte mezi námi, že vám ten coming out ale trval... [rofl][lol][biggrin]
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 01. února 2024 - 19:54:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 774
Registrován: 10-2018
Chtěl bych vidět teho borca, co má podrobnou místní znalost alespoň v rámci celého okresu, nebo rozlehlejší městské čtvrti. Zvlášť když neni výjezdovka, ale sedí někde na dispečinku bez oken.
Od toho jsou přece vymyšlené v obci adresy, na trasách dopravy čísla a staničení, a v terénu GPS souřadnice.
Mladějov
Čtvrtek, 01. února 2024 - 20:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21599
Registrován: 3-2007
Jenže to, že by bylo dobré zapracovat na místních znalostech operátorů neznamená, že musí znát všechno - klasický diskusní faul od vás.

>Od toho jsou přece vymyšlené v obci adresy, na trasách dopravy čísla a staničení, a v terénu GPS souřadnice.

Vám monitor nezobrazil několik příběhů místních diskutérů, jak nemohli vysvětlit operátorovi, kam mají patřičné složky přijet?

Opravdu už vám někdy nerozumím - takové typické kverulanství sedmdesátníka mi připomínáte - za každou cenu říct něco proti.

Že vám tak nějak bude?
(tedy pouze střílím, nevím to, jen podle vašich různých vyjádření a popichů)
Čtvrtek, 01. února 2024 - 20:16:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14155
Registrován: 4-2003
bylo dobré zapracovat na místních znalostech operátorů

Já tohle považuju za chvilkový diskusní výmysl - bez znalosti reality za oponou, proto zmínka o tom doktorovi. Proto na to reaguju. V sousedním městě jsou ulice i bloky, kde jsme nebyl třeba 5 let, dtto naše obec.

((Naposledy jsme volal na záchranku v roce 2020 a nebylo potřeba vysvětlovat kde jsem, protože jsem volal z aplikace záchranka. ))
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 01. února 2024 - 20:18:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 775
Registrován: 10-2018
Ano, v těch dojemných příbězích se bohužel nikdo adresou, staničením ani GPS pozicí nikdo lokalizaci zpřesnit neobtěžoval, to máte pravdu. Jak chceta na těch místních znalostech operátorů zapracovat, vozit je po rajonu na poznávací výlety?

Zbytek bez komentáře. Nemyslim si že by doplnění pohledu byl nějakej "diskusní faul", to spíš zkoumání materiálu kilometrovníku a další zdejší postupy "hochů, co spolu chodíme".
Haan
Čtvrtek, 01. února 2024 - 20:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3633
Registrován: 2-2010
Já se tedy nechci plést do zdejších odborných debat. Ale udivuje mě (jak ze zdejší diskuze vyplývá), že operátor na lince 158 nedokáže na jeho monitoru lokalizovat místo, odkud volám z mého mobilního telefonu, abych mu nemusela ve stresové situaci hledat kdejaká čísla a dlouze vysvětlovat, kdeže právě jsem v úzkých [uhoh]. To přece dnes už dokáže odvysílat i každé modernější auto a mobil v případě nouze. V čem se mýlím?
Čtvrtek, 01. února 2024 - 21:39:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21
Registrován: 7-2021
Auto má v sobě GPS modul a proto dá GPS souřadnice.
Mobil? Ten automatický nedá GPS souřadnice. Jedině, že bych volal přes aplikaci záchranka. Takhle vidí dispečer pouze odkud cca volám, podle toho, ke které BTS jsem připojen a jaký mám k té BTS (vysílač GSM) signál. Podle toho výpočte přibližnou polohu. Ale bývá tam špatná tolerance polohy. Až několik kilometrů. Takhle cca ve zkratce.

Místní znalost dispečerů na IZS je fail. Když jsou obsazeni,tak voláš klidně z MS kraje do Olomouce, či Zlína...
(Příspěvek byl editován uživatelem JanJanek.)

(Příspěvek byl editován uživatelem JanJanek.)
Čtvrtek, 01. února 2024 - 22:05:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1140
Registrován: 7-2017
Jako bývalý fíra mám čistě teoretický dotaz. Vjedu s automobilem na přejezd na "koridoru" a uváznu. V ten moment začne blikat a vyzvánět VUD. Kolik času mám na to, abych mohl cokoli smysluplného podniknout? Za slušnou odpověď předem děkuji. - . . . . . . . . . . . [masinka]
Čtvrtek, 01. února 2024 - 22:11:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30234
Registrován: 5-2002
Prag: v těch dojemných příbězích se bohužel nikdo adresou, staničením ani GPS pozicí nikdo lokalizaci zpřesnit neobtěžoval, to máte pravdu
Tak buď můj příběh zmiňovaný v mém #30219 není dojemný, nebo jsi slepej, protože jsme to nakonec s tou GPS dohromady dali.
Do doby, než jsem je měl k dispozici, jsem se snažil určit polohu pomocí toho, co jsem k dispozici měl - Priessnitzovo sanatorium je v Jeseníku jen jedno a jihovýchodně od něj (určeno podle zapadajícího slunce) jsou nad městem jen dva kopečky a mezi nimi jen jedno sedýlko, přes který vede 110 kV vedení.
Předpokládám, že na tom dispečinku IZS na počítači Mapy.cz mají a že zadat do nich Priessnitzovo sanatorium a prohlédnout si trochu terén, kde by asi mohl odpovídat popisu, není žádná raketová věda.
Jak zlepšit práci s mapou na IZS, to přenechám jiným, pro sebe jsem si z toho vzal to, že nejdřív investuju pár desítek sekund do zjištění místních názvů dohledatelných na mapě a teprve pak volám. Ten čas se vrátí zpátky tím, že odpadne ono sáhodlouhé dohadování. A jestli příště nebude stačit ani určení "mezi kótami Kopa a Přední vršek severně nad městem Jeseník", tak už je na tom dispečinku fakt něco špatně.


636: všímám si, že Ty, Hajnej a pár ostatních, jste si tady zavedli patent na pravdu
Nikoli, jenom jsme si za ta léta (i Tvým přičiněním) vypěstovali alergii na hloupé řeči. Stačí, když z Tebe žádné nepolezou...

který je zjevně nějaký poměrně vysoce postavený člověk, co se v hodně věcech vyzná
[rofl][rofl][rofl]

Dělám to pořád, dělá mi to problémy, poštvávám si proti sobě spousty lidí i za ty, kteří to nikdy neocení a sami by se mě nezastali. Za minulého režimu bych byl už několikrát trestán, vyslýchán a sledován Státňáky, se zákazy všeho.
Až Tě začne něco svědět na hlavě, pokus se zjistit, jestli je to zhruba rovnoměrně kolem dokola, anebo jestli to je jenom v úhlu cca 45° šikmo dopředu.
V prvním případě Ti raší svatozář, ve druhém rohy.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 01. února 2024 - 22:16:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30235
Registrován: 5-2002
Kolelač: Kolik času mám na to, abych mohl cokoli smysluplného podniknout?
Moc ne. Nejdelší vozidlo je 22 metrů, k tomu šířka přejezdu (z pohledu silnice délka) a 3 metry na spatření výstražníku, celkem cca 35 metrů. Nejpomalejší vozidlo je 5 km/h, tedy cca 1.4 m/s, podíl je cca 25 s a k tomu 5 s rezerva - času je tedy půlminuta minu to, co z ní už uplynulo.
Tedy akorát tak rozepnout pásy a z toho auta utéct pryč.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Haan
Čtvrtek, 01. února 2024 - 22:23:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3634
Registrován: 2-2010
JanJanek:
"Auto má v sobě GPS modul a proto dá GPS souřadnice.
Mobil? Ten automatický nedá GPS souřadnice. Jedině, že bych volal přes aplikaci záchranka."
Přesně tu aplikaci jsem měla na mysli. Má ji většina chytrých mobilů. Děkuji za vysvětlení. [happy]
Ml636
Pátek, 02. února 2024 - 02:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6063
Registrován: 11-2006
Nejspíš rohy ze svatozáře. Úhel neznámý.[lame]
---
Nevím jak ostatní, ale moje Motoroly (čistý Android bez nadstavby) už několik let při telefonátech na čísla IZS, vyšlou vše co můžou, protože jsem volal 158 na odstavený neosvětlený návěs, a několikrát 156 v práci, i hasiče, a vždycky se jen zeptali, jestli můžu potvrdit polohu, kterou jim to ukazuje, a řekli mi vždycky záchytný bod, který seděl (míjíte sjezd, stojíte u plynárny, tramvajová křižovatka...). Ale taky to mám vše povolené a mám u toho zadanou krevní skupinu a vše potřebné. Aplikace Záchranka to uměla o pár let dřív.
Rebel Yell
Vechtr
Pátek, 02. února 2024 - 05:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 471
Registrován: 12-2015
Jeste bych doplnil, ze je jedno, jestli to je na koridoru nebo na lokalce, predzvaneci doba se pocita ciste z hlediska silnicni dopravy. Pokud je to prejezd se zavorami, je doba delsi, obzvlast pokud se jedna o "cele" zavory (ktere prehrazuji celou sirku vozovky). V kazdem pripade se jedna o nejake desitky sekund, max. minuta u hodne dlouhych prejezdu.

Neco jineho je to u prejezdu, jejichz priblizovaci usek saha do stanice a je kryt navestidlem, pak se jeste muze cekat, nez se vlak po postaveni navestidla rozjede. Pak bohuzel ridici cekavaji hodne dlouho.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Pátek, 02. února 2024 - 07:12:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9636
Registrován: 1-2007
Ideální situace je taková 810 s konstrukční rychlostí 80 km/h na koridoru s traťovou rychlostí 160 km/h (podle které se počítá předzváněcí doba), která má v přibližováku zastávku. To pak laik nechápe, proč čeká tak dlouho.
Paul2no
Pátek, 02. února 2024 - 07:20:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3075
Registrován: 11-2009
Přesně tu aplikaci jsem měla na mysli. Má ji většina chytrých mobilů. Děkuji za vysvětlení

No to nevím, defaultně ji žádný telefon co jsem měl předinstalovanou neměl. A co se týče GPS, tak nevím jak ostatní, ale já mám zjišování polohy trvale vypnuté, a zapínám ho pouze když potřebuji (což nebývá příliš často).
Vechtr
Pátek, 02. února 2024 - 07:51:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 472
Registrován: 12-2015
Mouka: předzváněcí doba se počítá jen podle délky přejezdu a nejpomalejšího a nejdelšího vozidla / chodce. Na traťové rychlosti závisí delka přibližovacího úseku, který se z té předzváněcí doby potom spočítá.

Paradoxně u 810 nastává i opačný problém - přejezd se závorami a předzváněčkou okolo minuty, traťová rychlost 40 km/h, 810 ale má trochu větší kola, ručička mechanického rychloměru poskakuje sem a tam a ve skutečnosti se jede třeba 46. Jenže tím pádem je vlak na přejezdu o těch 15 % dřív, než je spočítáno, a projede otevřenými závorami. Protože i když je předzváněčka minuta, tak rezerva mezi uzavřením závor a příjezdem vlaku se ve výpočtu nechává pořád těch 10 s.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Pátek, 02. února 2024 - 08:04:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14157
Registrován: 4-2003
ak nevím jak ostatní, ale já mám zjišování polohy trvale vypnuté, a zapínám ho pouze když potřebuji

Je to v podstatě zcela nadbytečná činnost ba úplná sebepakárna, protože třeba Android má volbu "během používání aplikace" a i tak je to jedno.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 02. února 2024 - 08:05:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 241
Registrován: 8-2017
"já mám zjišování polohy trvale vypnuté"
Před použitím tísňové linky doporučuji zapnout, pokud nejste v úplné divočině, dá se s tím z pohledu operačního už obstojně pracovat. Když zůstanu třeba u těch přejezdů, nějaký osamocený (na vyšší desítky- stovky metrů od něj žádný jiný není) to identifikuje spolehlivě. Speciality typu dvojitý přejezd třemošnické trati u Koudelova pochopitelně ne. Jinak operační stejně předává vaše číslo jako oznamovatele hlídce, která už tu místní znalost má a vše se dá v případě potřeby ještě vyladit.
Nedávno jsem musel volat asi 200 m od místa, kam jsem pořeboval dostat hlídku a operační mě přímo upozornil, že volám odjinud, než mu popisuju.
Paul2no
Pátek, 02. února 2024 - 08:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3076
Registrován: 11-2009
Je to v podstatě zcela nadbytečná činnost ba úplná sebepakárna, protože třeba Android má volbu "během používání aplikace" a i tak je to jedno.

O té volbě samozřejmě vím, ale to pořád řeší jen aplikace, a nikoli služby Google. A já prostě nechci, aby Google mapoval a logoval moji polohu, současnou i minulou.
Pátek, 02. února 2024 - 08:37:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14158
Registrován: 4-2003
Před použitím tísňové linky doporučuji zapnout


Jenže ve zmatku a stresu tohle nikdo neudělá.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Gale
Pátek, 02. února 2024 - 09:37:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 7-2014
Zapínat gps tísňové lince není třeba. GSM sít zná polohu toho telefonu velice přesně včetně polohy vertikální, je to jedna ze základních podmínek té technologie aby vůbec fungovala. Transformovat ji do zeměpisných souřadnic "na ústředně" a poslat je s hovorem jako metadata je velice snadné a právě tak to taky (nejméně) všichni tuzemští operátoři s tísňovými voláními dělají.
Pátek, 02. února 2024 - 10:27:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 6-2012
Gale:
"GSM sít zná polohu toho telefonu velice přesně včetně polohy vertikální, je to jedna ze základních podmínek té technologie aby vůbec fungovala."

No, (zakladna) technologia potrebuje vediet bunku a cas (= vzdialenost), plus k tomu ma sektor anteny. To niekde v poli s riedkymi bunkami zasa bohvieako presne nie je. Pokial nie je fakt ze blby signal, operatori vedia urobit triangulaciu z viacerych buniek, to uz pre ucely zachranarov stacit bude.
Gale
Pátek, 02. února 2024 - 10:44:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 7-2014
numo: Jj, právě na tu vzdálenost potřebuje přesnou polohu kdekoli kde má proběhnout hovor nebo sms, tam kde to funguje jsou to řádově milimetry. A právě triangulace je takový zákadní kámen gsm [happy]
Co se pak kam posílá záleží na operátorech, legislativě apod., ale u nás to jsou ty souřadnice v reálném čase během hovoru.
Předávání gps přes aplikaci má smysl když jeden jinak používá třeba VoIP v něčem bez SIM, resp. GSM, jinak jsou data operátora možná ještě trochu přesnější.
Pátek, 02. února 2024 - 11:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7233
Registrován: 6-2016
Gale: Technický dotaz. Jestli mě paměť neklame, tak BTS dokáží určit vzdálenost s přesností L/256, kde L je vzdálenost BTS. Pamatuju si to dobře?
Pátek, 02. února 2024 - 11:35:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11494
Registrován: 9-2002
Gale:
"Zapínat gps tísňové lince není třeba. GSM sít zná polohu toho telefonu velice přesně včetně polohy vertikální, je to jedna ze základních podmínek té technologie aby vůbec fungovala. Transformovat ji do zeměpisných souřadnic "na ústředně" a poslat je s hovorem jako metadata je velice snadné a právě tak to taky (nejméně) všichni tuzemští operátoři s tísňovými voláními dělají."

Tak tohle je fakt urban legend. Jak je to vysoko nelze zjistit ani náhodou, a čim větší vzdálenost mezi BTS, tim míň je to přesný. V zásadě se dá říct, že lze lokalizovat tel. na jednotky metrů a BTS jsou max. pár stovek metrů od sebe, ale to jen v případě, že probíhá handover mezi tel. a BTS, navíc musí probíhat opakovaně. Pokud dejme tomu tel. zrovna "nic nedělá," tak se jen jednou za čas identifikuje a BTS mu pošle nazpátek, že o něm ví a nic pro něj nemá plus seznam disponibilních okolních antén... Operátor tísňový linky prostřednictvím sítě lokalizaci volajícího nemá k dispozici. Tohle se dělá jen čistě selektivně například na vyžádáni OČTŘ.

Kdysi jsem měl firemní auto s lokalizátorem. Šlo o standartní terminál s GPS a byla v něm SIM.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
P_z
Pátek, 02. února 2024 - 11:39:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 7-2006
Gale: Prosím? Triangulace základní kámen GSM? Jakože vždy musím mít v dosahu alespoň 3 BTS, abych si zavolal? To asi ne, ne? A řádově na milimetry to asi taky nemůže být, protože radiové vlny se nikdy nešíří pouze a jen přímým směrem, ale jsou tam odrazy. A kdyby tam byla tolerance na milimetry, tak si taky nikdo nikam nezavolá, protože už jen pohyb stožáru vlivem větru, by to celé rozhodil. A to ani nemluvím o stabilitě stanice.

(Příspěvek byl editován uživatelem P_Z.)
Pátek, 02. února 2024 - 12:12:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 6-2012
Gale:
"numo: Jj, právě na tu vzdálenost potřebuje přesnou polohu kdekoli kde má proběhnout hovor nebo sms, tam kde to funguje jsou to řádově milimetry. A právě triangulace je takový zákadní kámen gsm [happy]"

Naozaj nie. Je to uz davno, co som si to studoval, ale ta vzdialenost je tam urcovana velmi zhruba a je tam z dovodu casoveho multiplexu - aby sa na jednu frekvenciu zmestili viaceri a nevadili si - nie ze by presne oneskorenie vstupovalo do komunikacie samotnej. Jedna bunka na komunikaciu skutocne staci a najlepsie urcenie polohy je na nej dane vysecou sektoru anteny (mozno 60 stupnov, mozno 120) a hrubou vzdialenostou od-do. Triangulacia do toho vstupuje az v momente, ked je aktivna komunikacia, ktoru "pocuje" minimalne jedna dalsia bunka. Na vacsine uzemia zrejme ziadny problem, ale garantovane to nie je.

Pokial sa bavime o datovej komunikacii cez 5G, bude to inak, pomerne presna lokalizacia tam bola myslim sucastou zadania. Hlasova komunikacia ale skutocne nema nijak garantovanu presnost urcenia polohy.
Tass
Pátek, 02. února 2024 - 15:24:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 797
Registrován: 10-2006
Jedna technická ke zjišťování aktuální GPS polohy: nemusíte si instalovat žádnou extra aplikaci, protože už tam v rámci předinstalované sady Google nebo Apple aplikací máte Google Maps nebo Apple Maps. A ty vám přímo ukážou vaše GPS souřadnice. Mapy od Seznamu samozřejmě taky.
Běž domů, Ivane!
Pátek, 02. února 2024 - 19:05:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4882
Registrován: 5-2004
JanJanek: máte staré informace, telefony s Androidem i iOS posílají svou polohu i při prostým zavolání na 112. Zove se to AML, popis najdete na anglické wikipedii a zde máte stav v Česku.
Haan
Pátek, 02. února 2024 - 19:44:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3635
Registrován: 2-2010
David_jaša:
"...telefony s Androidem i iOS posílají svou polohu i při prostým zavolání na 112. Zove se to AML..."
Bezva! Mně bylo hned divné, že by naše záchranné složky byly tak "zaostalé". Tak je po problému. Díky [happy]
Pátek, 02. února 2024 - 23:37:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 22
Registrován: 7-2021
Díky za info. Netušil jsem , že AML již v ČR funguje. Takže kdo má chytrý telefon, tak je v pohodě.
Pátek, 02. února 2024 - 23:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11496
Registrován: 9-2002
Zdá se, že mám možná neaktuální informace. Si to příležitostně skouknu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 03. února 2024 - 00:16:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30237
Registrován: 5-2002
Gale: tam kde to funguje jsou to řádově milimetry
Řádově milimetry jsou při rychlosti světla řádově jednotky až desítky pikosekund, takže asi sotva... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 03. února 2024 - 15:22:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4745
Registrován: 3-2004
Já bych tak úplně optimistický s tím AML nebyl.

Pokud v rychlosti koukám dobře, AML pozice byla v roce 2022 přijata zhruba v polovině případů. Ta druhá polovina volání byla z nonAndroid&jabko telefonů, pevných linek, atd. (+ případné chyby v přenosu)?

A pak mi trochu nesedí - na číslo 158 je tam uvedeno (str. 52) 1 227 597 calls, ale jen 13 938 SMS s polohou? Podle specifikace v textu výše se poloha přes data neposílá, resp. není implementován její příjem.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Pezos
Neděle, 04. února 2024 - 12:42:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2684
Registrován: 4-2014
Nebudou to přijaté SMS od lidí? Od roku myslím 2022 se totiž na čísla 112, 150 a 158 dá nejen volat, ale i posílat SMS. Odůvodnění bylo, že v některých situacích může být volání nevhodné (dává to logiku, třeba když se někde schovává před útočníkem).
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Neděle, 04. února 2024 - 13:06:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4746
Registrován: 3-2004
Pezos: Jo, to by mohlo být. Já si SMS spojil s fungování té služby, kdy se poloha posílá SMSkou.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Neděle, 04. února 2024 - 13:35:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 8-2009
U nás v práci doporučena instalace aplikace https://www.zachrankaapp.cz/
Pondělí, 05. února 2024 - 12:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 4-2016
Chytré mobily při volání tísňového čísla GPS polohu automaticky posílají, takže žádná triangulace není třeba.

Teda, u 112 se tak děje určitě. U 158 atd. si teď nejsem jistý, možná záleží na nastavení operátora.
Ml636
Pondělí, 05. února 2024 - 16:19:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6064
Registrován: 11-2006
Mně to funguje vždy.
Rebel Yell
batat
Úterý, 06. února 2024 - 08:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 47
Registrován: 2-2012
Mně to vždy nefungovalo. Operátor se ptal, kde jsem.
Úterý, 06. února 2024 - 15:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 777
Registrován: 10-2018
Ještě loni jsem měl chytrej mobil, kde se po pár letech GPS chytala na novym místě minimálně pět minut a moc se netrefovala. Kdybych to nepoužíval pro navigaci a turistiku, tak ho mam doteď, a IZS akorát dostanu na scestí. Takže další vlna spoléhání na nespolehlivý bazmek.
Úterý, 06. února 2024 - 18:01:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7246
Registrován: 6-2016
Měl bych praktický dotaz na uživatele nouzového volání. Předpokládám správně, že příslušný mobil musí mít zapnuté "sledování polohy" (tedy GPS)? Mně vychází že jo, protože určování polohy přes BTS je hlavně "v širém poli" dosti nepřené...
Úterý, 06. února 2024 - 18:50:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1473
Registrován: 11-2021
Prag: lidi s novým iPhonem iZS zachraňuje rychleji, to dá rozum.
Úterý, 06. února 2024 - 21:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 5-2021
Adam108: Dle toho odkazovaného PDF v příspěvku od David_jaša to v ČR funguje pro 112, 150, 155 i 158.

honzaklonfar: V tom odkazovaném článku na Wikipedii se píše:

>AML automatically turns on Wi-Fi and location services on the handset, collects and computes location data, then sends an SMS to the emergency services containing the caller's location, before turning location services and Wi-Fi off again.

Tzn. i když je v telefonu vypnuté sledování polohy, v případě volání na tísňovou linku by si telefon GPS i WiFi měl sám zapnout, spočítá z toho nejpřesnější polohu, co dokáže, odešle v SMS a zase GPS a WiFi vypne (pokud byla vypnutá).

Dále se tam píše, že dle Googlu AML podporují Androidy od verze 2.3.7 (vydána v r. 2010) a výše, tzn. že i procento lidí se sice chytrým, ale příliš zastaralým telefonem bude minimální.
Středa, 07. února 2024 - 11:58:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11501
Registrován: 9-2002
Dneska nad ránem jsem musel volat policajty. I když mám na svym tel. GPS trvale vypnutou, tak po dobu hovoru se ta GPS zapnula sama. Po skončení hovoru se to zase vypnulo. Ale místo události jsem stejně musel nadiktovat... Wifinu mi to nezapnulo.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 07. února 2024 - 12:34:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7248
Registrován: 6-2016
nmnm, Agent: Díky za info!
Středa, 07. února 2024 - 12:38:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14173
Registrován: 4-2003
To co se nazývá Wifi asi těžko bude mít vliv na určení polohy, neboť 1) dosah téhle komunikace je ve volném terénu do 50 metrů a 2) musí to mít protějška, se kterým se to může spojit, a to pomíjím nezbytnou autentizaci obou účastníků. Pokud se vědomě nepřipojíte na Wifi, tak to přeci nemůže nic zpřesňovat, protože tam netečou žádná data.

Krom toho kdybyste skutečně vypínal GPS modul (nějakým fyzickým vypínačem na základní desce) , tak by trvalo navázání komunikace se satelity dosti dlouho a nejspíš už by bylo už by bylo po hovoru. Tím vypnutím GPS nějakým sw posuvníkem či čudlíkem (já to třeba na A33 vůbec nemám absolutně i to nechybí) totiž nejpíš povolujete a zakazujete něco jiného, než si myslíte.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 07. února 2024 - 17:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 116
Registrován: 6-2012
RadekŠ:
"Krom toho kdybyste skutečně vypínal GPS modul (nějakým fyzickým vypínačem na základní desce) , tak by trvalo navázání komunikace se satelity dosti dlouho a nejspíš už by bylo už by bylo po hovoru."
Nie nutne, ta dlha doba tam je z dovodu, ze samostatny GPS prijimac si najprv musi natahat data, kde ktora druzica je (efemeridy). To trva dlho, pretoze rychlost prenosu zo satelitov samotnych je slimacia. Mobily ale maju A-GPS, kedy tieto data priebezne stahuje a aktualizuje zakladnova stanica a da ich aj so svojou polohou k dispozicii okamzite. Je to viac-menej ekvivalent hot-start rezimu samostatnych GPS-iek, kedy pri znalosti efemeridov a pribliznej (+- 100 km) polohy fix nastane najneskor pocas malo desiatok sekund, pravdepodobne ale v priebehu sekund.

Pravdou je, ze dnesne mobily povacsinou GPS z nejakeho dovodu obcas pouziju tak ci tak a cudliky su skor o tom, ktora appka k tomu smie pristupovat...
Středa, 07. února 2024 - 17:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 5-2021
RadekŠ: WiFi se k určení polohy (pochopitelně v zástavbě, ne uprostřed pole) skutečně využít dá, aniž by se mobil musel k nějaké síti připojovat. Mobilu stačí zjistit názvy sítí v okolí, příp. i relativní sílu signálů a porovnat s databází (kterou třeba v minulosti Google sbíral zároveň se StreetView, kdo a jak to sbírá teď netuším) - https://en.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi_positioning_system

V kombinaci s triangulací podle BTS a s A-GPS (asistovaná GPS, kde telefon přes datovou síť dostane aktuální polohy družic, čímž se prvotní určení polohy po zapnutí GPS modulu značně urychlí) to pak může vést k ještě přesnějšímu a rychlejšímu výsledku.

Posuvníkem v Androidu by se mělo zapínat právě tady to hybridní určování, tzn. že i když není viditelná jediná GPS družice, tak si mobil dokáže přibližnou polohu i tak spočítat.
Středa, 07. února 2024 - 17:46:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14174
Registrován: 4-2003
Aha, díky.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!