Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 01. 2. 2024 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 01. 2. 2024

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 30. ledna 2024 - 20:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30221
Registrován: 5-2002
Vechtr: Zmáčknout červené tlačítko umí každý blbec.
No, právě. To Petrovo volání na číslo by (vyjma anonymní SIM) bylo aspoň dohledatelné a v případě zneužití stíhatelné (aby to nedopadlo jako s těmi hlásiči).

mot: Co to, pane profesore?
Co by, kontrola bdělosti nanicovatejch rejpalů. Jak vidno, funguje to. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Chary
Úterý, 30. ledna 2024 - 20:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2647
Registrován: 3-2010
Petr_Šimral a telefon na policii - Nevím, jaké pracovní podklady používají na dispečincích IZS, s dovolením jsem si naklikl mapy.cz a hledal "Vávrov" a nic takového mapy nenajdou, taková obec, osada nebo část obce nejde najít. Při bližším zkoumání popisu mapy jsem našel jakési ulice Na Vávrově I a II a potom jsem si všiml, že je tam zastávka autobusu Všestary, Vávrov, což ovšem trošku zavání problémem komunikačního šumu ala Beřkovice, protože Všestary jsou úplně jinde a vede přes ně úplně jiná silnice, po které se ale dá také dojet z Mnichovice do Strančice. Ano, v telefonu jste zmiňoval podjezd pod železnicí, ale ten operátor toho má zjevně denně tolik, že se nemusí pamatovat každou slabiku. Čili jestli jste místní a znáte místní názvy, mapy ne a pochybuji, že nějaký operátor na dispečinku bude znát kdejakou díru. Čímž nám vzniká krásný problém, že ten člověk hledá název, který není v mapě. Při příjezdu k tomu podjezdu od Mnichovice je tam cedule Všestary, žádný Vávrov ani náznakem (jinde u jiných obcí to často bývá) a kdybych řekl na silnici do Všestar od Mnichovice, tak když si to dáte hledat v mapě, Všestary je území jak kráva, ale jádro Všestar leží jinde. Beřkovicovina jak vyšitá.

Skoro by se nabízelo udělat nějaké "číslování přejezdů" pro silniční svět. Třeba čísla křižovatek, mostů a jiných významných objektů, které by jednoznačně nesly mj. číslo silnice. Ale třeba je to kanon na vrabce a váš problém je opravdu hrubě ojedinělý.

Já musím za sebe říct, že kdykoliv jsem volal složky IZS s nějakým problémem, vždy jsem místo popisoval podle silnice, pokud to jednoznačně šlo (hradecká dálnice ve směru z Prahy km xyz, liberecká do Prahy 500 metrů za sjezdem na Brodce atp.) nebo popisem jako kdybych navigoval svou rozespalou mámu. Jako když jsem volal hasiče k požáru, ta a ta vesnice (naštěstí je na mapě a dokonce má i zastávku na dráze), silnice směr tam a tam, poslední ulice doprava, za tou křižovatkou je už jen jeden poslední barák, nejde to minout. Dojeli přesně na flek. Samozřejmě uznávám, že je silně aplikován problém tzv. survival bias.
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Úterý, 30. ledna 2024 - 20:45:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17279
Registrován: 11-2002
Hajnej: samotné riziko zneužitelnosti by nemělo být překážkou maximalizace bezpečnosti a efektivnosti. Pokud by to spustilo "pouze" to, co Petr Šimral zmínil, tedy Op atp., provoz by to pořád neochromilo i při zneužití, jen zpomalilo. Pokud by se však stalo evergreen, pak ano, asi by to tak úplně primitivně nešlo. Paradoxně kvůli primitivům..
Úterý, 30. ledna 2024 - 20:47:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1415
Registrován: 12-2007
Mě osobně přijde jako elegantní a levné řešení červené telefonní sluchátko na (každém) přejezdu, napojené primo na výpravčího/ dispečera daného úseku.
Podobně jako nouzové telefony na dálnici.
"Proti blbosti i bohové bojují marně" Jan Werich
Úterý, 30. ledna 2024 - 21:13:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3784
Registrován: 8-2009
Jenom technická k té 112. Včera nad ránem jsem zůstal viset na zledovatělém kopci. Jak se mi po značném úsilí podařilo dostat drobečka ke svodidlům tak jsem ke všemu mávání zejména na protijedoucí vozidla vytočil 112 a nadiktoval číslo silnice tak mi povídá "já Vás vidím, jste u rybníka ..." načež jí říkám že o rybníku nevím, nejsem místní ale jinak to bylo v poho a dokonce i cestáři po půl hodině dorazili[satan]. Pravda komentovat práci našich cestářů raději nebudu, všude na západě se při takovém počasí provádí preventivní posyp jen u nás se čeka na průser[angry]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Petr_k
Úterý, 30. ledna 2024 - 21:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14005
Registrován: 4-2003
Chary - přejezdy jako objekty na pozemních komunikacích jsou očíslované už pěkně dlouho, dá se to třeba zjistit po přiblížení mapičky na dopravniinfo.cz na maximum. Jen to číslo všude není (čím prdelnější silnice, tím menší pravděpodobnost výskytu cedulky), přejezdy na pozemních komunikacích, co jsou ve správě měst a obcí, pokud přes ně nejde nějaká krajská nebo státní silnice, očíslované nejsou vůbec a část přejezdů neleží na veřejných pozemních komunikacích (to je případ tamtoho přejezdu u Dolní Lutyně).
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Úterý, 30. ledna 2024 - 21:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2377
Registrován: 9-2011
Chary: Možná mají na IZS nějakou lepší verzi tohoto: Terinos
Úterý, 30. ledna 2024 - 21:27:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1440
Registrován: 8-2011
Když jsem si přečetl tragickou komunikaci mezi IZS,Hasiči a CDP, tak bych se přikláněl k ceduli s číslem přejezdu a telefonem na konkrétní osobu mající na starost daný úsek. Eliminovat počet osob,které se musí mezi sebou bavit.
Úterý, 30. ledna 2024 - 21:42:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2656
Registrován: 5-2007
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-k-rychlikum-se-dostal-teprve -nedavno-vzpominaji-kolegove-na-zesnuleho-30leteho-strojvudce-na- karvinsku-40459050
Vechtr
Úterý, 30. ledna 2024 - 21:45:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 466
Registrován: 12-2015
A to, ze si nekdo sezene databazi tech telefonnich cisel na prejezdy, zavola na vsechny najednou z jednorazove virtualni SIM a rozvrati tak provoz klidne z tepla domova nekde v Rusku, pany nezabezpecovaky nenapadlo?
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Úterý, 30. ledna 2024 - 22:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12668
Registrován: 5-2002
ad Vechtr: A to, ze si nekdo sezene databazi tech telefonnich cisel na prejezdy, zavola na vsechny najednou z jednorazove virtualni SIM a rozvrati tak provoz klidne z tepla domova nekde v Rusku, pany nezabezpecovaky nenapadlo?

Vy se zde mermomocí snažíte prostě vyhrát???

Provoz rozvrátí úplně stejně i kyberútokem na řídící systémy SŽ ve vztahu k dopravcům. V malém si to užíváme poměrně často...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Chary
Úterý, 30. ledna 2024 - 22:15:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2648
Registrován: 3-2010
Petr_k. To si asi nerozumíme. Přejezdy jsou číslované (následek Beřkovic), a na každém to číslo je. Ještě jsem nebyl u přejezdu, který by byl ofiko jako přejezd a to číslo na sobě neměl, zezadu na kříži nebo výstražníku. Pohledem do mapy.cz lze zjistit číslo třeba i pro zamčené mechaniky v lese u Kojovice, kde se nikam nedá dojet a za tratí je to zarostlé. Ovšem já jsem mluvil o silničních objektech z pohledu provozu silničního. Jako třeba v Praze je číslovaná každá lampa, a proto IZS přesně ví, s přesností na pět metrů, kde jste, i pokud neznáte ulice a nic, stačí dojít k nebližší lampě a říct číslo, co je na ní. Tak když se stane událost na silnici, kolikrát prostě nevíte, kde jste a jak to pojmenovat. "jsem v Hradci a trefil jsem podjezd, takovej ten most, nahoře je asi dráha". Kdyby tam bylo nějaké číslo, operátor by hned věděl, že to je ten podjezd na Slezkém do Věkoše (nedávná událost).
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Chary
Úterý, 30. ledna 2024 - 22:18:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2649
Registrován: 3-2010
Vechtr, nevím, školy nemám, ale čekal bych, že tam bude číslo na nějakého dispečera, který má na starosti nějakou oblast. Takže když mu tam bude volat padesát lidí najednou, že má auto na padesáti přejezdech najednou... to přeci jde udělat už teď, zavolat na 158 z anonymní simky z ruSSka a nahlásit nehodu na všech přejezdech od Aše až k Lutyni. Děje se to?
Varování: Může obsahovat chyby a překlepy Solidní nechť se věnují obsahu, blbci nimrání se v písmenkách.
Vechtr
Úterý, 30. ledna 2024 - 22:26:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 467
Registrován: 12-2015
Petr Simral navrhoval nejake volani na RBC s naslednym automatickym shozenim vlakove cesty. To je proste harakiri, ze ktereho bude nadseny jak vyrobce RBC, tak hodnotitel bezpecnosti, obsluhujici i udrzujici zamestnanci i odbor kyberbezpecnosti. U podobnych napadu je obcas lepsi verit nekomu, kdo nejake zkusenosti z provozu ma.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Úterý, 30. ledna 2024 - 22:32:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30223
Registrován: 5-2002
PŠ: Provoz rozvrátí úplně stejně i kyberútokem na řídící systémy SŽ
No jo, jenže proti kyberútokům se (nejen na SŽ) průběžně buduje obrana, kdežto tady naopak žádáš otevřít poměrně pohodlnou díru.
Mně by se spíš líbila jiná cedule, kterou jsem viděl na fotce odněkud tuším z Anglie: "Před Tebou je obtížnej železniční přejezd, jedeš-li s nějakou velkou obludou, zajeď sem do zálivu a zatelefonuj na tohle telefonní číslo, abychom dohodli Tvůj bezpečný průjezd"
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 30. ledna 2024 - 22:47:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12670
Registrován: 5-2002
ad Vechtr: Petr Simral navrhoval nejake volani na RBC s naslednym automatickym shozenim vlakove cesty.

Já to napsal o dost jinak. Zkuste si to přečíst znovu.

ad Hajnej: Mně by se spíš líbila jiná cedule, kterou jsem viděl na fotce odněkud tuším z Anglie: "Před Tebou je obtížnej železniční přejezd, jedeš-li s nějakou velkou obludou, zajeď sem do zálivu a zatelefonuj na tohle telefonní číslo, abychom dohodli Tvůj bezpečný průjezd"

Mě by se tam líbily cedule obě. Jedno pro uváznutí pro nesjízdnost a druhé pro uváznutí pro náhlou poruchu.


A krom toho jsem toho názoru, že každý přejezd by měl mít garantovanou sjízdnost nejméně stejnou, jako silnice či cesta před ním a za ním...

kdežto tady naopak žádáš otevřít poměrně pohodlnou díru.

Jo, jo. A tak to dopadne vždy. Viz. ETCS a 1000 metrů ZV atd., atd., atd.

Víš, proč nechci, aby to bylo závislé jen na zvednutí telefonu? Protože při průserech býval pomocník vždy ve strojovně a výpravčí kakal nebo vařil kávu...

A po vpuštění našeho NEx do již 4 minuty obsazeného mezistaničního úseku odjetým vlakem proti souhlasu v únoru 2017 už nevěřím ani pozdrav...

To červené tlačítko by byla krásná věc. Stisknu, přejezd spadne do poruchy, ETCS automaticky vydá Op, vlak prakticky okamžitě brzdí na 10 km/h.
Jenže když si představím, jak vypadá osvěta u řidičů a současně ta anonymnost obsluhy (tedy vysoká možnost zneužití), tak už ho za úplně krásnou věc nepovažuji.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 30. ledna 2024 - 23:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30225
Registrován: 5-2002
PŠ: Jenže když si představím, jak vypadá osvěta u řidičů a současně ta anonymnost obsluhy (tedy vysoká možnost zneužití), tak už ho za úplně krásnou věc nepovažuji.
No, to vlastně říkáš jinými slovy totéž, co se Ti tu snažíme naznačit.
My netvrdíme, že je to úplná blbost nebo že to vysloveně nejde, ale jen to, že to není až zas tak úžasnej nápad, jak se na první pohled zdál...

každý přejezd by měl mít garantovanou sjízdnost nejméně stejnou, jako silnice či cesta před ním a za ním
Copak přejezd, ten už úplně blbě kolikrát ani postavit nejde, protože zpizdit ty prefabrikáty už vyžaduje docela velkou kreativitu. Ale jeho blízké (cca 30 m) okolí, to je to, oč tu běží...
Mimochodem, dneska jsem si při pauze během cesty autem odkrokoval, kolik je zhruba "rozvor" návěsu (od točny k prostřední nápravě z těch tří) - je to asi 8 metrů. Kdosi tu psal o minimálním povoleném výškovém oblouku u novostaveb silnic, prý je to 50 metrů. Osmimetrová tětiva nad takovým obloukem má vzepětí asi 16 centimetrů - není to kdovíjak hodně, ale úplně málo to taky není. A taky jsem si prohlížel ty držáky na rezervy, co o nich psal R420. No, nic moc, ale kam s tím jinam...

Jak už jsem psal, osobně odhaduji dozvuky Lutyně na prověřování profilů a v první fázi značkování. Nezbývá, než doufat, že se v dalších fázích dočkáme i nějakých těch výškových úprav a nakonec i nějakého toho zrušení přejezdu. V posledně jmenovaném případě se ale trochu děsím toho, že pokud si takové rušení vynutí stavbu "kolektorových" komunikací v souběhu, budou různé vylepšovací stavby na dráze zase o něco hůř průchodné.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Petr_k
Středa, 31. ledna 2024 - 01:41:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14006
Registrován: 4-2003
Chary:
"Petr_k. To si asi nerozumíme. Přejezdy jsou číslované (následek Beřkovic), a na každém to číslo je. "
Mluvíme o tom samém, číslování z hlediska silničního hospodářství je daleko, daleko starší. Ale nefunguje všude - jen tam, kde má dráhu křížící silnice nějakou určenou kategorii. Proto se po Beřkovicích očíslovaly jednodušším systémem úplně všechny přejezdy, aby se ta mezera v systému číslování silničních objektů neprojevila.

Příklad: Přejezd u zast. Dolní Lutyně = P6511 = 46812-4 (ul. Neradská je silnicí III/46812, přejezd je 4. objekt od jejího začátku - např. blízký mostek přes Lutyňku je objekt 46812-5). Cedule s tím číslem (bílý text na černé ceduli 150 x 500 mm) u přejezdu není, protože je to asi pod rozlišovací schopnosti správce komunikace (SS MSK).


Jiný příklad: Přejezd v Chodové Plané na I/21 je P299 resp. 21-011. Jelikož ŘSD na silnicích I. třídy na značení nedlabe, jsou u přejezdu cedulky na obou stranách.


(Příspěvek byl editován uživatelem petr_k.)
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
X-Host
Středa, 31. ledna 2024 - 06:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1964
Registrován: 7-2009
Petr_Šmiral, Vechtr, Chary, Hajnej (jo, vy to budete jistě shazovat): stále řešíte problém nekoncepčně se zapojením lidského faktoru (i kdyby jen na nějaké "mačkání tlačítka" anebo telefonování). Nicméně je 21.století, chceme (tedy jak kdo) mít prakticky všude ETCS (pokud na něj budeme mít, že?).

Problém přejezdu? Tak snad máme už drahně let snímače pracující v 3D (lidar se tomu říká), takže jediný problém je nemít "hloupé" přejezdy, ale přejezdy, které si umí "ohmatat" prostor přejezdu a porovnat získané prostorové informace s předpokládanými (nasnímaného prádzného) a podle toho zareagovat (tedy vyvolat akci k zastavení blížícího se vlaku v případě překážky v prostoru přejezdu). Lze též rozeznat, zda je to překážka statická (třeba uváznuté vozidlo) anebo pohyblivá (blbec ještě přebíhající apod.). Lze pochopitelně doplnit o kamerové systémy (kromě dokumentace události by technologie měla být schopna poslat prioritně obraz alespoň k místnímu dispečerovi, když už ne přímo na blížící se HV).

Samozřejmě další variantou je upravit všechny přejezdy alespoň tak, aby nebyly hrozbou pro uváznutí (jako ten poslední tragický případ, za takové provedení přejezdu by měl jít do kriminálu i projektant, realizátor a jakýkoliv kontrolní/revizní orgán, který to takto nechal).

A úplně nejlepší by bylo co nejvíce přejezdů úplně eliminovat a nahradit mimoúrovňovým křížením (i když je to utopie, nicméně alespoň na koridorech by to měl být cíl).
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Středa, 31. ledna 2024 - 06:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1441
Registrován: 8-2011
držáky na rezervy, co o nich psal R420. No, nic moc, ale kam s tím jinam.
U nás vyřešeno, žádné rezervy nevozíme 😃
Středa, 31. ledna 2024 - 07:21:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1914
Registrován: 3-2013
DPMB má už řadu let nějaké bezkontaktní optické hlídání obsazení výhybek (kvůli blokování proti přestavení). Kdyby se to pověsilo nad přejezd a zjistilo po uplynutí výstrahy - s nějakou rezervou, že na přejezdu něco je, mohlo by to fungovat jako to tlačítko. Dal bych pro každý silniční pruh dvě před a za kolejemi na hranici průjezdného profilu vlaku. A samozřejmě by se to muselo včas vypnout těsně před vlakem, což by snad zvládly kolejové obvody.
Vechtr
Středa, 31. ledna 2024 - 07:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 468
Registrován: 12-2015
A ty lejzry a lidary a optozavory a snimani pohybu z kamer budou dobre k cemu, kdyz se u nas standardne prejezd uzavre 10 s pred prijezdem nejrychlejsiho vlaku? Reknou firovi, aby se sel schovat do strojovny?
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Středa, 31. ledna 2024 - 07:44:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2697
Registrován: 9-2005
\i {zjistilo po uplynutí výstrahy} a kolik vteřin pak bude mít vlak jedoucí maximální traťovou rychlostí na zastavení ? Prodlužovat přibližováky tak aby to vyšlo kvůli tomu doufám nechcete...
Nabízím seriózní zaměstnání v oboru železniční zabezpečovací techniky v oblasti Praha. Stačí elektrotechnické vzděláni a řidičák, zbytek Tě už naučíme - napiš na mail pod nickem
Středa, 31. ledna 2024 - 08:09:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12671
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: No, to vlastně říkáš jinými slovy totéž, co se Ti tu snažíme naznačit.
My netvrdíme, že je to úplná blbost nebo že to vysloveně nejde, ale jen to, že to není až zas tak úžasnej nápad, jak se na první pohled zdál...


S červeným tlačítkem přišel Vechtr, já začal s cedulemi a telefonním číslem přiřazeným přímo k přejezdu.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 31. ledna 2024 - 08:39:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1138
Registrován: 7-2017
RE: "X-Host". . .Ještě by to chtělo nainstalovat na každé mašině cca. pátý monitor, kde by fíra viděl "live" obraz situace na každém přejezdu, kterým bude za pár sekund projíždět, pořízený "lidarem". Nepochybně by strávil část šichty ve strojovně. . . . . . . . . . . . . [masinka]
Středa, 31. ledna 2024 - 08:49:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1915
Registrován: 3-2013
Tak pokud by to alespoň přes ETCS zavedlo rychločinné brzdění, mohlo by to aspoň něco zachránit v době, kdy na telefonovaní čas není. A koneckonců, indikovat vozidla na přejezdu to může i když je otevřený, ale podle nastaveného algoritmu - bude li ta indikace trvat bez přerušení déle, než nějakou limitní dobu, vyhodnotit to jako překážku. U DPMB je to jedna krabička na troleji, nic složitého. A léty praxe ověřená. Takže minimálně za vyzkoušení někde by to stálo.
Garfield
Středa, 31. ledna 2024 - 09:03:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13701
Registrován: 10-2004
Obrazová dokumentace k přejezdu Bezdinek (P6512) z roku 2013. Na fotkách č. 4 a 9 je pěkně vidět oblouk směrem od Dětmarovic, kudy přijížděl nešťastný Ostravan.
Středa, 31. ledna 2024 - 09:04:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 3-2013
Zvlášť fotku nemám, ale na těchto fotkách to vidět je.

Na té první s T3 kousek za sběračem zadního vozu, na druhé s K3 na převěsu vpravo od návěsti konec omezené rychlosti.
Středa, 31. ledna 2024 - 10:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3306
Registrován: 2-2007
Zaosai:
"Lepší by byla i digitální šipka odkud vlak bude přijíždět,"

mot
Středa, 31. ledna 2024 - 11:07:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4751
Registrován: 7-2017
Petr_k: to silniční značení u přejezdu je dobré, je nejčitelnější, nejviditelnější, takže v případě nějakého problému nešťastník patrně nebude hledat samolepku zezadu na kříži, ale nahlásí toto číslo. Jak si s tím poradí dispečink?
Středa, 31. ledna 2024 - 12:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2658
Registrován: 5-2007
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/ministerstvo-dopravy-prejezdy -kontrola-kupka-nehoda.A240131_774533_ostrava-zpravy_jog
Středa, 31. ledna 2024 - 12:43:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5164
Registrován: 11-2008
mot:
"Petr_k: to silniční značení u přejezdu je dobré, je nejčitelnější, nejviditelnější, takže v případě nějakého problému nešťastník patrně nebude hledat samolepku zezadu na kříži, ale nahlásí toto číslo. Jak si s tím poradí dispečink?"

Ale operátoři na lince 112; nebo 150, 155 jdou tuším školeni, jak volajícího navést, kde má to číslo hledat. 😉

(Příspěvek byl editován uživatelem Výpravčíxy.)
Středa, 31. ledna 2024 - 13:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2659
Registrován: 5-2007
Ufff [kladivo][uhoh] (Rakovník - je to ze včera, ale jak je skutečně staré video nevím)
https://www.stream.cz/odchyceno-na-dashcam/sofer-kamionu-vjel-na- zeleznicni-prejezd-primo-pred-rozjety-vlak-64885069

(Příspěvek byl editován uživatelem Jarda Krapas.)
Středa, 31. ledna 2024 - 13:16:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5532
Registrován: 9-2003
TMB: To bude spíše jen optické čislo průjezdu smetáku (modernější náhrada bývalé klapačky (Praha) či brnkátka (Šalingrad)). Volnost prostoru výhybky kontrolují indukčně takové kostky mezi kolejnicemi a ty zaberou jen tramvaj.
NOBLE BRICKS
Středa, 31. ledna 2024 - 13:39:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1917
Registrován: 3-2013
Nikoliv. Pro přestavení výhybky v Brně slouží cívka ve vozovce pro indukční přenos dat. A to optické čidlo reaguje jak na střechy, tak snad i třeba na nákladní lorky. Je přesně nad výhybkou a blokuje ji po celou dobu průjezdu soupravy.

(Příspěvek byl editován uživatelem TMB.)
Ml636
Středa, 31. ledna 2024 - 16:28:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6061
Registrován: 11-2006
Mladějov, Hajnej: Ano, pravda. Začínám už se orientovat, že kdokoliv ať už je od Dráhy nebo ne, pokud nesouhlasí s vámi, je buď hloupej, nebo arogantní. [uhoh] Tak to prostě je. Za chvíli už opozice vymře nebo to vzdá a budete tu sami. Já začínám čím dál víc tu opozici respektovat a jsem rád, že se tu občas něco objeví...
Rebel Yell
Středa, 31. ledna 2024 - 16:38:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11488
Registrován: 9-2002
Vechtr:
"A ty lejzry a lidary a optozavory a snimani pohybu z kamer budou dobre k cemu, kdyz se u nas standardne prejezd uzavre 10 s pred prijezdem nejrychlejsiho vlaku? Reknou firovi, aby se sel schovat do strojovny?"

Tohle už asi je někde zkušebně nasazeno. Na nejbližším návěstidle na ZV od přejezdu se neudělá volnoznak, dokud neni přejezd vyklizen a uzavřen... Důsledkem je uzavření přejezdu na eště delší dobu a určitý zdržování drážní dopravy.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 31. ledna 2024 - 17:35:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4881
Registrován: 5-2004
Ad číslo a zneužitelnost, není to řešitelný na úrovni mobilní sítě, aby se tam reálně šlo dovolat jen skrz BTS nacházející se geograficky poblíž?

(a naopak opakovaný volání odjinud přesměrovat na nějaký honeypot, ať máme dvě muchy jednou ranou...)
Mladějov
Středa, 31. ledna 2024 - 17:42:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21579
Registrován: 3-2007
Ml: Tak já budu mluvit za sebe, hajnýmu tiskovýho dělat nebudu.

Snažil jsem se ti to naznačit tím příměrem o vyšetřování letecké nehody a pak taky tou věcí, že když něčemu moc nerozumíš, tak by bylo lepší spíš se ptát, proč se něco dělá tak a tak, než dělat chytrýho, jaký jsou to na tý dráze blbci.

Ono je to taková móda, kdy hromada lidí třeba veřejně (net) kritizuje svého doktora, protože si něco přečetli na internetu, místo toho, aby to s ním (nebo jiným) třeba zkonzultovali, přičemž oný studoval šest let medicínu, takže (třeba) zná pozadí svých rozhodnutí, protože je složitější, než to vypadá.

Stejně tak lidi kritizují často hodně nespravedlivě třeba učitelky svých dětí, kohokoli a cokoli až po prezidenta, aniž by byli ochotni se schopni se zamyslet nad jejich argumenty.

A tady se přečasto ptáš, já se ti to snažím nějak v kostce zodpovědět (protože prostě stovky stran a tisíce článků předpisů se nedají vtěsnat do pár vět odpovědi) a tobě je to dlouhé, nudí tě to, často jsi vedle - no a tak jsem prostě arogantní, že se zastávám názoru Němce z Ovy, Hajnýho, resp. to posuzuju stejně jako oni - a rozdílně od tebe (viz hodnocení " Zprávy z cesty do Liptákova").

Jinak pozor - já si velmi rád povídám s kýmkoli o čemkoli, ale pokud se tedy bavíme o faktech, tak řeknu, jak to je a proč to tak je, a že se zlobíš, že to není podle tebe (že neseberou brzděnku TZOB) a my ti nekejvem.. nezlob se, to je tvoje smůla.

Já kdybych měl někoho, kdo mi vysvětlí třeba věci z letectví tak podrobně a fundovaně, jako ti tady vysvětlujem věci ze železnice a tvoje nesprávná hodnocení leččehos (už nikoli dotazy), tak ho spíš pozvu na skleničku, než mu říkat, že je arogantní - no asi to máme každej jinak.

Tak tě holt přeřadím ze škatulky "zvídavej fanda do techniky a železnice mé krevní skupiny", kterýmu rád ledasco vysvětlím, do škatulky "šotouš, co už povyrost do kategorie "ti z oboru jsou blbci, já bych jim to ukázal" - no a na to nás nepotřebuješ, s tím si vystač sám, já debatovat v tebou nastoleném konfrontačním stylu nebudu a omezím vůči tobě svou povídavou sdílnost.

M.
Středa, 31. ledna 2024 - 18:06:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30226
Registrován: 5-2002
XH: stále řešíte problém nekoncepčně
Pokud by se měl problém řešit koncepčně, muselo by se především znovu zhodnotit, jestli chceme zavírat závory těsně za zadkem nejdelšího nejpomalejšího vozidla, které začalo vjíždět těsně před zahájením výstrahy, a jestli chceme mít vlak na přejezdu už za 5 s po jejich uzavření (pro přejezd bez závor si laskavý čtenář za domácí úkol ty závory odmyslí).
Jestli to tak budeme chtít i nadále, budou v nejnepříznivějším případě všechna ta hejblátka, cos je tu vyjmenoval, celkem k ničemu, protože ten vlak nestihneme před uváznuvším vozidlem zastavit. Můžeme se samozřejmě dohadovat o tom, že zdaleka všechny případy nejsou nejnepříznivější, ale to je asi tak vše.
Pokud se dohodneme, že tomu vlaku čas na zastavení chceme dát, proklatě se nám natáhne doba uzavření přejezdu. Bohužel to tak už chodí, bezpečnost se nikdy nedá vyčarovat z ničeho a je vždy na úkor něčeho.
Pokud bych už přejezd do ETCS vazbil, udělal bych to obousměrně a poslal do něj i informaci, zda vlak jede ve FS a pokud ano, tak jakou má maximální rychlost, aby se podle toho ušila délka přibližováku na míru (záměrně píšu maximálnía ne aktuální, abych předešel deadlockům typu "vlak nesmí před přejezdem zrychlovat"). Nedivil bych se přitom, kdyby se to dělalo jen na tratích s výhradním provozem.

takže jediný problém je nemít "hloupé" přejezdy
S ohledem na výše uvedené se mi Tebou nastíněné řešení nejeví až zas tak úžasné, jak se jeví Tobě (a klidně si tomu říkej, že to shazuju, já to přežiju).
Pokud by mělo opravdu zajistit bezpečnost na přejezdu, jak se nám tu snažíš předložit k věření, směla by všechna ta hejblata pustit vlak na přejezd teprve až bude "osahán", že je opravdu volný. To je ale v rozporu s aktuálně používaným "přejezdovým scénářem", takže by bylo nutné se rozhodnout, zda se buď smíříme s tím, že všechna ta hejblata tu bezpečnost ani nadále nezajistí, ale jen ji o něco zlepší, anebo zda se dohodneme ten scénář změnit se všemi důsledky, které z toho plynou.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 31. ledna 2024 - 18:18:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30227
Registrován: 5-2002
636: Začínám už se orientovat, že kdokoliv ať už je od Dráhy nebo ne, pokud nesouhlasí s vámi, je buď hloupej, nebo arogantní.
Asi takhle: jenom málo lidí tu neví, že TZoB pro mašinu je pro Ostravan zcela irelevantní, dost možná to nevíš jen Ty sám. Přesto Ti to nebrání vést tu kázání o tom, jak strašlivě pochybil ten, kdo to nezajistil jako důkaz.
A to je přesně ta arogance hlouposti: nepřiznat si, že o tom víš kulový, takže místo mlčení a šoupání nohama tady kážeš bludy.

A nečekej, že Tě budu šetřit zrovna já - za tu hnusárnu, cos tu onehdá o mém řemesle napsal.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Petr_k
Středa, 31. ledna 2024 - 19:03:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14007
Registrován: 4-2003
mot:
"Petr_k: to silniční značení u přejezdu je dobré, je nejčitelnější, nejviditelnější, takže v případě nějakého problému nešťastník patrně nebude hledat samolepku zezadu na kříži, ale nahlásí toto číslo. Jak si s tím poradí dispečink?"
Z operátora na dispečinku IZS bych rozhodně nedělal nesvéprávnýho idiota. Oni ty informace mají k dispozici, jen asi ne pokaždé hned při ruce (nebo na první kliknutí), ostatně při nehodách na mostech (nebo s mosty) je právě tohle jedinečná identifikace. Spíš by stálo za to k ceduli SÚSky resp. ŘSD doplnit ceduli s "drážním" označením přejezdu a tyhle cedule doplnit i tam, kde z libovůle správce komunikace, který tzv. šetří, nejsou (tedy II. a III. třídy).
DIE VERGELTUNGSAFFE!

Největší pí***iny na světě nepocházejí z konspirace, ale z do nebe volající pitomosti aktérů. (Jan Šatava)
Středa, 31. ledna 2024 - 19:11:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11491
Registrován: 9-2002
NJN, popisovat IZS, co se kde děje, je někdy šílenost. O tom bych mohl napsat tapetu, že bych dostal na budku za OT. Ale aspoň jeden příklad - narazil jsem v jistym městskym parku v noci na rozmydlenou Š. Octavia. Tak volám 091 (aka 158) - "Tady je rozbitý a asi ukradený auto tam a tam" a místní operátor (já taky ne) neměl místní znalost. Dohadovali jsme se o tom místě několik nemálo jednotek minut. Sice nejde o ani náhodou o podobnej případ, ale operátor měl mnohem dřív jasno, že auto je ukradený, než kde fyzicky je, přitom jsem mu to místo zkoušel popisovat aspoň dvakrát různym způsobem... Takže o operátorech na tísňový lince si fakt nedělejte iluze... Většinou tu místní znalost nemají. To považuju za jejich HODNĚ VELIKOU Achillovu Patu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
mot
Středa, 31. ledna 2024 - 19:28:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4754
Registrován: 7-2017
Petr_k: Tak rozhodně nemíním někoho shazovat, ale hovor by mohl probíhat takto:
A co mi to říkáte za číslo?
To co je na cedulce.
Ale to není číslo přejezdu. Musíte ho přečíst zezadu na kříži, to je číslo přejezdu.
Na jakým kříži?
Na tom....
Jo tak. Ale ve tmě to nepřečtu (atd, atd.)
A vteřiny ubíhají a ubíhají....
Středa, 31. ledna 2024 - 20:02:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 958
Registrován: 11-2012
Mot:
Ale h...o, velky h...o.

IZS:Co mi rikate za cislo?
Ja:bile v cernem, dlouhem obdelniku.
IZS:uz to mam, jste u mostu .... a pred Vami vesnice .....
Ja:ano, presne, vidim i jeji nazev na znacce
IZS:sanitka a hasici jsou uz na ceste, budou tam asi za 4 min.

Staci to cislo na ktere koukam popsat. A operatorky na IZS jsou vycvicene aby pomohli zvladnout i po telefonu tu situaci, ktera pro volajiciho vubec neni lehka a jednoducha. Ty operatorky a operatori pomohou.
Středa, 31. ledna 2024 - 20:03:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 769
Registrován: 10-2018
Nesmysl. S těmi silničními kódy pracuje IZS už od devadesátek, proč by jim to mělo u přejezdu vadit?
Petr_hradecký
Středa, 31. ledna 2024 - 20:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5704
Registrován: 4-2015
Operátor linky 112 sedí v krajské centrále. Tedy v takovém HK kraji v hasičské centrále kousek od dálnice, v LBC v Liberci, atd... Na 158 se dovolate obvykle na "okresní" územní odbor PČR, kde už ta místní znalost bývá větší.
Na K-Reportu od 2012.
Středa, 31. ledna 2024 - 20:24:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11492
Registrován: 9-2002
Prag:
"Nesmysl. S těmi silničními kódy pracuje IZS už od devadesátek, proč by jim to mělo u přejezdu vadit?"
Ono jim to nevadí. Vadí, že to neni dost viditelně pro uživatele PK.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 31. ledna 2024 - 20:31:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 770
Registrován: 10-2018
Agent:
"Ono jim to nevadí. Vadí, že to neni dost viditelně pro uživatele PK."
Viditelné je to krásně, mnohem lépe než samolepka vzadu na kříži. Akorát to zdaleka neni u všech přejezdů, proto si tehdy SŽ zavedla vlastní systém. To už tady všechno přece prošlo.
Středa, 31. ledna 2024 - 20:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4226
Registrován: 5-2002
Petr_hradecký:
"Operátor linky 112 sedí v krajské centrále. Tedy v takovém HK kraji v hasičské centrále kousek od dálnice, v LBC v Liberci, atd... Na 158 se dovolate obvykle na "okresní" územní odbor PČR, kde už ta místní znalost bývá větší."

Stejně tak jako u hasičů...jednoznačně krajskému operačnímu důstojníkovi, resp. jeho operátorovi. Nešiřte bludy. A v případě, že jste v blízkosti krajských hranic a vezme vás "nesprávná" BTS, tak se dovoláte místo do Plzně do Budějovic... Vlastní zkušenost ověřená informací "od zdroje".
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Vechtr
Středa, 31. ledna 2024 - 22:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 469
Registrován: 12-2015
Agent: je to na prejezdu u depa v Prerove. Jinak by to bud vyzadovalo prodlouzeni priblizovaku, jak uz bylo receno, coz by vedle vyrazne horsiho zdrzovani silnicni dopravy (coz pak ridice vice motivuje to zkusit stihnout) znamenalo i obrovske naklady na upravu. Nedej Boze pokud by priblizovak zasahoval do stanice.

Pokud by se priblizovak nechal stavajici, mohlo by to mit nejaky efekt pro pomale vlaky, pro rychle vlaky by byl ucinek naprosto nulovy. A bohuzel prave ty pendolina, leose, pantery apod. pri tom stretu dopadnou nejhur.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Němec_z_ova
Středa, 31. ledna 2024 - 22:44:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4568
Registrován: 4-2009
Vechtr: Svého času bylo něco podobného i na přejezdu ulice Holické v Olomouci.
Mufloni nepatří na koleje[pozor][pozor][pozor]
Petr_hradecký
Středa, 31. ledna 2024 - 23:47:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5705
Registrován: 4-2015
Johnny11: šířim bludy? 🤔 Kdepak prosím?
Na K-Reportu od 2012.
Středa, 31. ledna 2024 - 23:51:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 771
Registrován: 10-2018
Ono to ale nebývá tak, že tam někdo uvízne přesně na začátku předzváněcí doby. V té Lutyni taky zřejmě stál déle, a kdyby se detekovalo statické obsazení přejezdu průběžně, tak to mohlo fíru varovat pár minut předem a nehodě zabránit.
Samozřejmě u přejezdu s vysokým dopravním momentem je to problém, ale ty by se měly přednostně nahradit mimoúrovňovým křížením. A u přejezdů kde je pár vlaků do hodiny, nebo pár stovek až tisícovka aut za den, by zas minuta uzavření navíc nikoho nezruinovala.
Čtvrtek, 01. února 2024 - 01:22:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10935
Registrován: 5-2007
Prag: Ten čas nechajme spočítať DI ČR. A tiež vyskúmať reakcie na CDP/PPV (neviem odkiaľ sa obsluhovalo). To priecesie muselo minimálne zletiet do poruchy od nedorazu závory (rýchlosť nad 120km/h).
Čtvrtek, 01. února 2024 - 08:39:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4227
Registrován: 5-2002
Petr_hradecký:
"Johnny11: šířim bludy? 🤔 Kdepak prosím?"

Na 158 se dovolate obvykle na "okresní" územní odbor PČR, kde už ta místní znalost bývá větší.

Opakuji - na 158 se dovoláte operačnímu důstojníkovi na kraji. Na žádný územní, alias okresní, odbor. Místní znalost úplně stejná jako u těch hasičů. Buď to tam dotyčný zná nebo nezná, ale je to zcela náhodné.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Čtvrtek, 01. února 2024 - 08:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4887
Registrován: 6-2019
Přijde doba, kdy poruchový stav ==> povinně GS pro příslušnou trať.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Petr_hradecký
Čtvrtek, 01. února 2024 - 09:30:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5706
Registrován: 4-2015
@Johny11, "na 158 se dovoláte operačnímu důstojníkovi na kraji"

Nerozporuju. Vycházel jsem z jednoho telefonátu na 158, kde jsem se podle vyjádření druhé strany hovoru dovolal tam, jak jsem psal...
Na K-Reportu od 2012.
Vechtr
Čtvrtek, 01. února 2024 - 09:54:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 470
Registrován: 12-2015
Prag: akorát že tam je to kouzelné slůvko "statické". Jak technicky rozlišíte uvázlé vozidlo od jedoucího, aby to mělo nějakou smysluplnou spolehlivost (Dopplerův radar, AI, bába v závorářském stanovišti)? Jak moc a jak dlouho "statické" to vozidlo bude muset být, aby ten systém reagoval?

Němec z ova: na Holické něco podobného taky bylo, ale moc tomu nesvědčí takové ty věci, co se na přejezdech občas vyskytují, jako zvířený sníh, pavouci atd. Podotýkám, že tady to nemělo žádnou vazbu na zab. zař., jen indikaci obsluhujícímu zaměstnanci.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
mot
Čtvrtek, 01. února 2024 - 10:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4755
Registrován: 7-2017
J11: no nevím, jakou má znalost operátor v HK např. s okolím Trutnova (jeden kraj).