Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 28. 12. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 28. 12. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 19. prosince 2023 - 19:19:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2023
MiPe:
"Docela by mě zajímalo, proč se u nás dělají takové ofuky s pomůckami gvd, když na Slovensku je mají kolikátý rok veřejně na netu (https://tis.zsr.sk/pogvd/start.htm). Též bych se připojil k žádosti o pomůcky GVD 2024, kdyby někdo mohl poslat byl bych rád (michalpeterka@seznam.cz). Předem děkuji"

Já jsem se ptal písemně přímo na SŽ a odpověď byla že zveřejněním pomůcek (těch ke kterým teď mají přístup jen dopravci) by ohrozili obchodní tajemství dopravců[crazy]
Jinak bych se také rád připojil, pokud někdo má pomůcky a byl by ochotný poslat na mail (ondra.penda@gmail.com), byl bych moc rád.
Úterý, 19. prosince 2023 - 20:25:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3327
Registrován: 9-2003
Mně by stačilo, kdyby byl zveřejněn ten nákresný GVD. Co by na tom mohlo být tajného ... [crazy]?
Z nejhoršího jsme uvnitř!
Úterý, 19. prosince 2023 - 20:26:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1756
Registrován: 5-2002
Ad Těsto: SŠotouska není, ale vlakem jezdí běžně. A věřím, že Nightjet splní dostatečně kritérium pohodlí. Nakonec budeme mít kupé jen pro sebe, to se třeba doma při třech dětech stane málokdy [proud]
Úterý, 19. prosince 2023 - 21:11:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2890
Registrován: 11-2007
Ale zase tam jsou moc úzký stěny 😉😀
Úterý, 19. prosince 2023 - 21:46:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4649
Registrován: 4-2014
Nuts:
"Mně by stačilo, kdyby byl zveřejněn ten nákresný GVD. Co by na tom mohlo být tajného ... [crazy]?"

V dnešní době už jsou ty papírové plachty stejně už k ničemu, podle nich jezdí akorát osobní doprava, nákladní doprava plachtu nedodržuje. SŽ ty plachty vydává už jen jako provizorní záložní pomůcku pro dopravní zaměstnance pro případ, kdyby došlo k provoznímu výpadku aplikace GTN. Takže SŽ už ty papírové plachty ani během platnosti celého GVD vůbec neaktualizuje. Osobně si myslím, že za pár let jejich papírovou verzi SŽ zruší a aktuální plachty budou dostupné pouze online v provozních aplikacích SŽ. Stejně tak už před nějakým časem dopdadl sešitový jízdní řád.
Ty papírové plachty měli smysl, tak před 30 lety, kdy ještě žádné provozní aplikace typu elektronický dopravní deník, GTN a další aplikace neexistovali a veškerý provoz se jel papírovou formou.
Šmajchl
Úterý, 19. prosince 2023 - 23:03:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 944
Registrován: 9-2011
Luboš 3.21:
Pro SŽ jsou možná k ničemu, ale občas je potřeba zjistit, jestli je možné vůbec a za jakých podmínek po nějaké trati protáhnout nějaký vlak. Na koridorech a dvojkolejkách to je v mnoha případech skoro jedno, ale na zbytku sítě je docela dobrý mít rychlý základní přehled o tom, jak je daná trať zaplácaná osobkou. Takže pro dopravce nějaký smysl mají a kdo to z nich potřebuje, tak k nim přístup má, přístupy do aplikací však nikoliv.
Stačí výpadek aplikace a celá SŽ je bez nich v ... (snad už se to i povedlo [vypravci] ).
Středa, 20. prosince 2023 - 07:41:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10899
Registrován: 5-2007
Šmajchl: Pokiaľ sa budú nejak viac onlajnizovať plachty, tak do toho dopravcovia určite prístup dostanú, ostatne bolo by načim, dnes sa plachty vydávajú len z IS KANGO, tj. už len na začiatku GVD, tj. väčšina z nich po nejakej dobe neplatí.

Výpadkov rôznych prevádzkových aplikácií som teda zažil niekoľko, vrátane rozsahovo pomerne veľkých prúserov, a priame následky na dopravu boli vždy minimálne, snáď raz pamätám, že bolo potreba zastaviť nejakú menšiu časť vlakov asi na pol hodinu. Inak sa vždy jazdilo.
Středa, 20. prosince 2023 - 10:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2023
Dobrý den.
Poprosil bych o zaslání pomůcek GVD 2024, kdyby někdo mohl poslat budu moc rád. Děkuji
kobra11cz@gmail.com
Středa, 20. prosince 2023 - 14:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 12-2023
Dobrý den,
také si dovolím poprosit o pomůcky GVD 2024 na email abchora@seznam.cz
Předem moc děkuji.
Středa, 20. prosince 2023 - 15:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3255
Registrován: 1-2006
asi by bylo stručnější, kdyby se ozvali jen ti, co je poslat nechtějí [biggrin]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 20. prosince 2023 - 16:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 736
Registrován: 6-2007
Poprosím aj ja, ak by bolo možné o pomucky GVD 2024
zdeno1@post.cz
Ďakujem

(Příspěvek byl editován uživatelem fajo22.)
http://fototrainzb.webnode.sk/
Středa, 20. prosince 2023 - 16:38:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5143
Registrován: 11-2008
Já bych prosil o zaslání "technologických dokumentů a manuálu výrobních linek" firmy XY . [andel][lol] Třeba takové Škody Mladá Boleslav. [andel][lol][lol][lol][lol]
Středa, 20. prosince 2023 - 17:59:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2834
Registrován: 4-2003
Výpravčíxy:
"Já bych prosil o zaslání "technologických dokumentů a manuálu výrobních linek" firmy XY . [andel][lol] Třeba takové Škody Mladá Boleslav. [andel][lol][lol][lol][lol]"

Rozdíl je v tom, že Škoda Mladá Boleslav je soukromoprávní subjekt, takže je jen na něm, co se rozhodne zveřejnit, zatímco SŽ je veřejný subjekt financovaný z veřejných peněz a jako takový je povinným subjektem podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, a i ty pomůcky vznikly jen díky veřejným prostředkům. Proto nemůžu nepoložit otázku, jestli se vůbec někdo z těch, co tady neustále žebrají o pomůcky, vůbec pokusil jednoduše požádat SŽ o poskytnutí těchto informací podle tohoto zákona? Zřejmě ne, protože buď by SŽ ty informace jednoduše poskytla, nebo by musela zdůvodnit proč je nemůže poskytnout (v zákoně předjímá situace, kdy se informace neposkytne), ale proti takovému rozhodnutí je možno odvolat se, v případě neúspěchu odvolání, je možno podat správní žalobu k soudu. Tak už to proboha někdo udělejte, ať víte na čem jste, aby už skončil každoroční nedůstojný fňukot.
Středa, 20. prosince 2023 - 19:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4650
Registrován: 4-2014
Suri:
"Výpravčíxy:
"Já bych prosil o zaslání "technologických dokumentů a manuálu výrobních linek" firmy XY . [andel][lol] Třeba takové Škody Mladá Boleslav. [andel][lol][lol][lol][lol]"
Rozdíl je v tom, že Škoda Mladá Boleslav je soukromoprávní subjekt, takže je jen na něm, co se rozhodne zveřejnit, zatímco SŽ je veřejný subjekt financovaný z veřejných peněz a jako takový je povinným subjektem podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, a i ty pomůcky vznikly jen díky veřejným prostředkům. Proto nemůžu nepoložit otázku, jestli se vůbec někdo z těch, co tady neustále žebrají o pomůcky, vůbec pokusil jednoduše požádat SŽ o poskytnutí těchto informací podle tohoto zákona? Zřejmě ne, protože buď by SŽ ty informace jednoduše poskytla, nebo by musela zdůvodnit proč je nemůže poskytnout (v zákoně předjímá situace, kdy se informace neposkytne), ale proti takovému rozhodnutí je možno odvolat se, v případě neúspěchu odvolání, je možno podat správní žalobu k soudu. Tak už to proboha někdo udělejte, ať víte na čem jste, aby už skončil každoroční nedůstojný fňukot."

Kdysi se pomůcky zveřejňovali na jedné soukromé webové stránce myslím, že to byla stránka GVD.cz, nebo tak nějak. Následně proběhl soud o tom jestli zveřejnit, či nezveřejňovat. SŽ ty pomůcky prohlásila za svoje autorské dílo a soud SŽ vyhověl, takže SŽ pak ty stránky nechalo zablokovat. A někdo se zde přítomných se už na to SŽ i ptal proč se to nezveřejnuje a SŽ následně odpověděla, že to zveřejnit nejde, neboť by SŽ porušila obchodní tajemství dopravců. Ale stejně SŽ od jisté doby pomůcky vydávané v papírové formě již během platnosti celého GVD neaktualizuje, neboť provozní zaměstnanci, kteří řídí dopravu mají používat aktualizované pomůcky GVD v provozních aplikacích SŽ. Papírová forma slouží jen jako nouzová provizorní záloha při výpadku aplikací. Jak to mají dopravci nevím, ale asi to bude stejné. Takže ty pomůcky v papírové formě vydané jen na začátku platnosti nového GVD velmi brzo pozbívají aktuální platnost. Ty pomůcky se tak možná hodí jen pro nějaké modeláře, kteří si podle toho vyrobí grafikon do staničáře, či podle plánků stanic si modelář postaví model zvolené stanice.
To že na Slovensku to jde zveřejnit, asi tam platí jiná legislatíva. V Německu je to podbné jako u nás,možná ještě přísnější. Tam si to DB velmi bedlivě hlídá, aby se z pomůcek nic nedostalo na veřejnost, vyjma jízdních řádů určené široké veřejnosti.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Středa, 20. prosince 2023 - 20:00:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4506
Registrován: 4-2007
Luboš 3.21:
Za mě to chápu, ale je mi to líto. Sbírám je už bez mála dvacet let, a loni (2023) byly první, ke kterým jsem se už nedostal. Mě by nevadilo, kdby se mi je povedlo sehnat i po konci GVD pro který jsou aktuální, ale bohužel. Je to jen sbírka a koníček.[sad]
Středa, 20. prosince 2023 - 20:21:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8920
Registrován: 8-2007
Jak to mají dopravci nevím, ale asi to bude stejné.

Dopravci žádné "papírové" pomůcky nemají. Vše je v elektronické podobě a může se měnit téměř okamžitě( vezu vlak Cheb- Most- Teplice- Ústí- Praha. U Teplic je sebevrah, TJŘ je nově vygenerován z Bíliny do Ústí přes Úpořiny a strojvedoucí jen dá aktualizaci TJŘ a už tam má jiný se stejným číslem vlaku po jiné trati).
U Ad Hoc vlaků má každý JŘ vygenerován jen pro jeden den. Nevím,jak by to mělo být zveřejňováno.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 00:19:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 76
Registrován: 8-2021
Mám dojem, že už zbyly jen NŘJ. 😉 tak já jsem to používal u nás, aspoň abych věděl kvůli klukům kdy cca co na koridoru pojede nebo posun Mm na vlečku.

Zrovna včera jsme čekali s prckem u okna na maminu, až se nám vrátí z práce a kluk nervózní jak sáňky v červenci, že nic - žádný vlak - nejede a na Grappu osobní bylo taky jak po vymření. Tak mě donutil nejdřív volat atrapou mobilu na ČD a když jsem nepochodil, tak jsem urgoval na imaginární SŽ aspoň poslání
traťovky🤣🤣 ( ve stylu V.Buriana - prcek samozřejmě bžunda)

Občas si připadám v bytě při pohledu z okna na koridor, jak na stavědle, takže asi chápete, že tahle věc by se hodí

Také proto případně prosím aspoň o ty NJŘ.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 07:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8950
Registrován: 3-2006
Jak to tu pozoruji, tak vzpomínám jak pan učitel Zuska vyprávěl, jak mu milostivě dovolili získat nějaké plachty z archivu ČSD, akorát mu ustřihli stanice, aby se nic nevyzradilo.[rofl]
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Babilon
Pondělí, 25. prosince 2023 - 11:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4697
Registrován: 12-2007
Když jsem ještě dělal na škole, tak byl dokonce problém dostat se k datům veřejných jízdních řádů (pro studijní účely). Končívalo to tak, že jsem dostal data z minulého GVD.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 11:58:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10902
Registrován: 5-2007
Ľudia, nechápem načo dnes tie pomôcky vôbec chcete. Veď už tam skoro nič neni. Sú tam:
- Podklady pre príjazdové a odjazdové vývesky (tie sú tam normálne bez hesla, to si môže stiahnuť každý)
- Knižní JŘ (dtto bez hesla)
- Nákresné JŘ (len z IS KANGO, teda len zo začiatku GVD, tj. niektoré už dnes neplatné)
- Tabuľky prípojov osobných vlakov (o to si skúste požiadať cez 106, chcel by som vidieť dôvod, prečo by to neposlali)
. Tabuľky obratov a čakania ND (to asi nezoženiete, ale je vidieť, že k plnému plánu vlakotvorby sa už dnes asi nedostane ani SŽ)
Pondělí, 25. prosince 2023 - 12:00:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10903
Registrován: 5-2007
Inak to že nie sú zošiťáky dneska fakt nie je tým, že by to niekto nechcel zverejniť, ale tým, že sa to generuje na poslednú chvíľu ako popisuje Luboš3.21 aby sa do toho mohli zohľadňovať aj prípadné výluky, zmeny trasy apod. Takže zošiťák dneska reálne už nemá ani ten fíra.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 14:24:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3256
Registrován: 1-2006
Kdyby za mých mladých let někdo byť jen věštil, že nejdůležitější prvek profese všech železničářů, tedy neustálé vlepování přelepek do pomůcek GVD, nenávratně zmizí v propadlišti dějin ... [biggrin]
Jakož i podtrhávání červenou tužkou, vybarvování koleček v SJŘ a modrou tužkou obtahování tras LV v plachtách.
Nemluvě o průběžně ručně vykreslovaných splněných grafikonech do prázdných plachet.

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_Bear.)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pondělí, 25. prosince 2023 - 14:27:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10904
Registrován: 5-2007
Hungry_bear: To muselo byť už pred rokmi, keď sa zrušili prelepky a začali sa používať zošiťáky karisblokové a menili sa komplet listy.
Mladějov
Pondělí, 25. prosince 2023 - 14:35:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21169
Registrován: 3-2007
..což byla taky pakárna a škrtání a přepisování bylo taky dost - přidejte si tam taky všechny předpisy, pánové.

Oblíbená činnost kontrolních orgánů byla kontrola oprav - tím Dráha žila (a některým to je strašně líto, že to je pryč).
A kontrola předpisů v osobním držení - taky věc. Třeba u strojvůdců včetně osobně přidělených SJŘ (což byla ta legendární amina - brašna z teletiny).
Pondělí, 25. prosince 2023 - 16:09:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 5-2002
zveroboj85:
"
Také proto případně prosím aspoň o ty NJŘ."
A co si myslíte, že byste v nich vyčetl?
V zásadě už se jich drží jenom osobka (tedy spíš snaží držet), a to jen do doby, než se objednatel veřejné dopravy rozhodne, že někde něco změní - ani to už se v NJŘ neprojeví.
A nákladka? Ta si žije svým životem, na jízdní řád moc nehraje. Možná manipulák na lokálce, který je definován jednak pracovní dobou své čety, druhak otevřeným okénkem mezi osobáky. Většina nákladky si nechává dělat jednorázové trasy na míru v režimu "na poslední chvíli" - a pak jede stejně úplně v jiných časech. Je to jako kdybyste požadoval jízdní řád pro dálnici a pak se z něj pokoušel vyvěštit, kdy pojede okolo jaký kamión...
Pondělí, 25. prosince 2023 - 16:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3257
Registrován: 1-2006
omluva sklerotikova - trasy pravidelných Lv se v plachtách obtahovaly tužkou zelenou
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pondělí, 25. prosince 2023 - 16:13:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 8-2017
Asdf: Pro sebeukájení šotouše-grafisty jsou NJŘ naprosto zásadní pomůckou, neb je z nich oproti KJŘ mnohem líp na první pohled vidět, jak vypadá provozní koncept na té které trati, co se nestíhá, co stíhá a co by se snadno stíhat mohlo. K poslednímu bodu výrazně pomáhají TTP, z nichž jsou zajímavé hlavně 6a a v nich jmenovitě TONTRy, nezabezpečené přejezdy a v bez z jako záležitosti, které mají šanci zmizet, bude-li se chtít.

Čímž bych i já chtěl opožděně poprosit Ježíška o zaslání NJŘ a TTP na mail pod nickem. Předem mnohokrát děkuji a přeji hezký zbytek svátků.
Mladějov
Pondělí, 25. prosince 2023 - 16:18:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21173
Registrován: 3-2007
Pěkný coming out [wink]
Orky
Pondělí, 25. prosince 2023 - 18:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16990
Registrován: 10-2004
M250.0:
"...a co by se snadno stíhat mohlo."
Což pak končí nekonečnými debatami, protože takový šotouš-grafista si vezme okrajový osobák stavící všude na znamení a bez křižování s protijedoucími vlaky, načež bez znalosti staničních intervalů a dynamiky vozidel na to naroubuje "nejlepší koncept", který bude zaručeně fungovat (viz nedávná diskuse na konceptem na trati 212 s přesunem křižování do Hvězdonic se 3 minutovými přestupy na osobáky do Prahy).
S KJŘ se v drtivě většině případů nedopustíte v návrzích konceptů větší chyby než to, co načtete v NJŘ. A s TTP je to podobné. Zajímalo by mě, kolik šotoušů je schopno spočítat, co přinese odstranění TONTRů, případně drobné navýšení rychlosti, které lze v současné stopě trati dosáhnout.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 18:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4768
Registrován: 6-2019
A ti co to spočítají zase obvykle nemají ekonomické vzdělání, aby si uvědomili nakolik je vůbec relevantní o těch stavebních úpravách uvažovat a nakolik je relevatní uvažovat o úplně jiných řešeních.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 25. prosince 2023 - 20:44:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2979
Registrován: 8-2017
Orky: To leda šotouš-grafista začátečník. [wink]
Právě naopak, křižování s protijedoucími vlaky a staniční intervaly (pokud se tedy v dané stanici křižuje aspoň jednou denně) jsou z NJŘ rozhodně lépe vykoukatelné než z KJŘ, kde třeba příjezdy do většiny stanic vůbec nejsou.

A ostatně nikdo Vás nenutí se těch nekonečných debat účastnit, je-li Vám to na obtíž. Jiní jsou zde na diskuzním fóru právě proto, aby mohli diskutovat.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 20:58:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4770
Registrován: 6-2019
Z NJŘ rozhodně žádné provozní ani staniční intervaly nevykoukáte. To opravdu není minimální rozdíl mezi příjezdem a odjezdem opačného.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 25. prosince 2023 - 21:10:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2981
Registrován: 8-2017
Přinejmenším lze vycházet z toho, že co jde jednou denně, půjde i podruhé. Mít k dispozici další dokumenty, byly by návrhy jistě realitě bližší, ale mně by stačilo aspoň to, co bylo do letoška.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 21:15:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4772
Registrován: 6-2019
A co když nepůjde? Prostě berte jako fakt, že z NJŘ zjistíte pouze a jen čas příjezdu a odjezdu, nikoli provozní intervaly.
(já bych zase chtěl mít eritrejský vízum, ale taky mi nestačí se na něj jen ptát na fórech)
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Orky
Pondělí, 25. prosince 2023 - 22:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16991
Registrován: 10-2004
M250.0:
"Orky: To leda šotouš-grafista začátečník. [wink]
Právě naopak, křižování s protijedoucími vlaky a staniční intervaly (pokud se tedy v dané stanici křižuje aspoň jednou denně) jsou z NJŘ rozhodně lépe vykoukatelné než z KJŘ, kde třeba příjezdy do většiny stanic vůbec nejsou."
Skutečně staniční (provozní) intervaly z NJŘ nezjistíte a jejich odhad pravděpodobně uděláte s větší chybou než odhad jízdní doby dle KJŘ.
M250.0:
"A ostatně nikdo Vás nenutí se těch nekonečných debat účastnit, je-li Vám to na obtíž. Jiní jsou zde na diskuzním fóru právě proto, aby mohli diskutovat."
Bohužel ty nekonečné debaty jsou zpravidla o tom, že jste si na základě nějakých čísel a odhadu jíných z dost slušnou chybou vymyslel navyjezditelný model.
M250.0:
"Přinejmenším lze vycházet z toho, že co jde jednou denně, půjde i podruhé. Mít k dispozici další dokumenty, byly by návrhy jistě realitě bližší, ale mně by stačilo aspoň to, co bylo do letoška."
A to je právě hloupost. Protože vycházet z toho, že vlak jedoucí sólo motorem ve 23:30 s minimálními obraty a bez křižování může být vzorem pro přepravní špičky, kde se staví všude a třeba je i veden jinou soupravou, je špatná úvaha.
Úterý, 26. prosince 2023 - 09:49:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2982
Registrován: 8-2017
Jo, tak upřesňuju, že ta nekonečná debata se mnou byly asi 4 příspěvky (zbytek reaguje na někoho jiného) a vzorem pro přepravní špičky byl vlak jedoucí v 5:33 a to právě proto, že to byla jiná souprava (810 sólo), protože odstranění bafíků snad v ekonomických možnostech dopravce je (a už se to pomalu děje).
Vy jste tehdy tvrdil, že minimální jízdní doba Čerčany - Ledečko je 45 minut, já na základě svého vzoru jsem operoval se 43 minutami. Ta regína to dnes dá za 44 minut (ve 14:16 z Čerčan, takže opět ve špičce). Škoda, že tam kraj nezkusil 841, mohli jsme mít data; takhle si dovolím odhadnout, že by tu jízdní dobu 43 minut dal.
Tak to jen tak pro připomenutí, o co tehdy šlo.

Ale k věci: Já nechci být nezdvořilý, ale argumenty, že je vlastně dobře, když běžní diskutéři nemají přístup k pomůckám, protože tak mají aspoň horší možnosti při diskuzi s hochy, co spolu chodí, mě opravdu fascinují.
Orky
Úterý, 26. prosince 2023 - 11:46:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16992
Registrován: 10-2004
M250.0: Vzorem přepravní špičky byl protišpičkový vlak (tedy s větší pravděpodobností průjezdů) bez započtení provozních intervalů. V Samechově jel do strany protijedoucí vlak (vyčteno z KJŘ díky většímu rozdílu odjezdů Stříbrná Skalice - Samechov). Regina ve 14:16 to dá za 44 minut, ale opět bez potřeby započítávat čas pro křižování, Samechově opět čeká vlak proti.
Dovolte ci odhadovat, co chcete, třeba by to za 43 minut dal. Jenže vy potřebujete, aby byly bezpečně tyto věci:
1/ Aby součet jízdní doby Hvězdonice - Ledečko, Ledečko - Hvězdonice, interval postupného vjezdu a odjezdu ve Hvězdonicích směr na Ledečko a v interval postupného vjezdu a odjezdu Ledečku směr Sázava byl bezpečně menší než 60 minut.
2/ Aby součet jízdní doby Hvězdonice - Čerčany, Čerčany - Hvězdonice, interval postupného vjezdu a odjezdu ve Hvězdonicích směr na Čerčany, obou dob na přestupy při přesném sjezdu pantografů v Čerčanech byl bezpečně menší než 30 minut.

Já neříkám, co je a není dobře, já říkám, že vaříte velmi ostré koncepty z poloviny surovin a výsledek může být nepoživatelný. A ke všem surovinám vám opravdu NJŘ a TTP nepomůžou.
Mladějov
Úterý, 26. prosince 2023 - 11:55:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21184
Registrován: 3-2007
>Ta regína to dnes dá za 44 minut (ve 14:16 z Čerčan, takže opět ve špičce).

Heleďte, to je sice hezké, ale zase jen teoreticky. Na 212 pravidelně cestuji a ono se to tam má trochu jinak - exponovanější vlaky (třeba 9229) pravidelně mezi Čerčany a Sázavou mírně prodlužují, ale díky naplánovaným pobytům ve stanicích se to srovnává.

Víte, staří grafisti (třeba v šedesátých a sedmdesátých) se nespoléhali na nějaké papírové údaje z tepla kanceláře, ale třeba si sedli v Braníku na lavičku a se stopkami měřili, kolik DOOPRAVDY trvá, než tam dav nastoupí a podle toho to pak malovali. Přičemž "uměli" variabilní soupravy a jejich délku měnit.

Od zeleného stolu umí nereálný grafikon namalovat každý zelenáč,jen je to úplně k ničemu.
S nějakými třemi přestupovými minutami v Čerčanech na Prahu a Benešov, přičemž se (logicky) čekat minimálně ve špičce nebude, se vám lid dojíždějící po dvou ujetích z týdenních pěti přestupů na vlak vykašle - ono nikdo nechodí rád soustavně pozdě do práce.

A opačně v hodinovce na lokálce? Totéž.

Ono lidé oceňují především SPOLEHLIVOST a ZOTAVITELNOST. Čímž neříkám, že by se nemělo už nikdy s 212 nic dělat, ale aplikované nereálné scénáře nadělají víc škody než užitku.
Racek
Úterý, 26. prosince 2023 - 12:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1865
Registrován: 5-2004
IMHO se tady ta debata zbytečně točí na tom, jestli má zpřístupnění pomůcek nějaký praktický význam. Pokud se erár v jiných oblastech stará o to, aby se občani ve volném čase nenudili (ze zákona volným vstupem do lesů počínaje, přes objednávání vlaků sloužících takřka výhradně k rekreaci, až k drahým zbytečnostem typu prodlužování Baťova kanálu), tady se nabízí poskytnout náplň volného času sice malému počtu lidí, ale taky za prakticky nulových nákladů. A to se vyplatí.
mot
Úterý, 26. prosince 2023 - 12:17:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4622
Registrován: 7-2017
Když se chce, hledají se způsoby, když se nechce, hledají se důvody.
Michal
Úterý, 26. prosince 2023 - 12:24:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 722
Registrován: 5-2002
Taky si dovolím namítnout, že NJŘ ocení i šotouši, co se stále ještě na fotofleky přepravují taky vlakmo. Praktická pomůcka vědět na první pohled, kde se co křižuje a kdy může projet náklad apod. Že plachta zastará, až tak nevadí, pro základní přehled stačí.
Mladějov
Úterý, 26. prosince 2023 - 12:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21186
Registrován: 3-2007
Racek: Jako aby se SŽ taky starala o volný čas lidí? [biggrin]

Vážně - zeptejte se u SŽ, PROČ ty pomůcky nechce zveřejňovat. To snad má jediné smysl.
Lkát tady x let nikoli.

Jinak dnes prostě většina firem (jakýchkoli) interní údaje nezveřejňuje - je to pro ně nejpohodlnější.
Snad jen u železnic jsou její příznivci přesvědčeni, že na ně mají nárok nebo dokonce na to, aby dopravcům počítali každou minutu jízdy vlaků a analyzovali ji a vznášeli dotazy a požadavky.

Suďte se se SŽ, vyberte si na právníka, já jsem sám zvědav, jak to dopadne.
Zatím to tedy moc na vaše vítězství nevypadá [wink]
Mladějov
Úterý, 26. prosince 2023 - 12:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21187
Registrován: 3-2007
Jinak SŽ je státní organizace se vším všudy (firemní kultura a zvyky) a s takovým rozpočtem, že eventuální prodej plachet ji vážně nevytrhne - i když já bych si nějakou zajímavou jako dekoraci klidně třeba za tři stovky koupil [lol]. Nebo třeba nástěnnou mapu sítě.

Ale takových kupců by bylo maximálně tak několik set, přičemž kolenovrti by si posílali skeny, aby ušetřili - úplně stejně jako s pomůckami [lol]

Jinak třeba pražský DP prodává různé propagační ptákovinky a ČD taky, plán sítě by nebyl myslím neprodejný ležák.
Úterý, 26. prosince 2023 - 14:53:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8955
Registrován: 3-2006
Ty jo a já blbec to používal při malování na zakrytí podlahy.[rofl]
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Úterý, 26. prosince 2023 - 15:17:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2983
Registrován: 8-2017
Orky: Jestli to chcete znova rozproudit, já nejsem proti. Ale pak si nestěžujte na nekonečné diskuze. Ony jsou nekonečné i proto, že nečtete, co jsem psal dřív, takže to holt musím psát znova.

Jenže vy potřebujete, aby byly bezpečně tyto věci:
1/ Aby součet jízdní doby Hvězdonice - Ledečko, Ledečko - Hvězdonice, interval postupného vjezdu a odjezdu ve Hvězdonicích směr na Ledečko a v interval postupného vjezdu a odjezdu Ledečku směr Sázava byl bezpečně menší než 60 minut.

Ne, nepotřebuju. Hodinový interval je stejně jenom v úseku Čerčany - Sázava, čili spoje základního dvouhodinového taktu mohou křižovat v Ledečku, vložené spoje obracet v Sázavě (nebo klidně v Samopších). Tím pádem opravdu spoje základního taktu mohou jet v Hvězdonicích do rovna a nejsou křižováním zde limitovány.

2/ Aby součet jízdní doby Hvězdonice - Čerčany, Čerčany - Hvězdonice, interval postupného vjezdu a odjezdu ve Hvězdonicích směr na Čerčany, obou dob na přestupy při přesném sjezdu pantografů v Čerčanech byl bezpečně menší než 30 minut.
Ano, ale takhle striktně jen za předpokladu, že uvažujeme pobyt pantografu v Čerčanech nulový (pod minutu), což je stejně iluzorní. Vzhledem k tomu, kolik tím pantografem jede skrz Čerčany lidí (akorát mračští a dojížďka ze Senohrabska do Benešova), bych tady neviděl pobyt třeba 3 minuty jako nějaký zločin.

Mladějov: S nějakými třemi přestupovými minutami v Čerčanech na Prahu a Benešov, přičemž se (logicky) čekat minimálně ve špičce nebude, se vám lid dojíždějící po dvou ujetích z týdenních pěti přestupů na vlak vykašle - ono nikdo nechodí rád soustavně pozdě do práce.
Nečekat na Benešov, kde přestup od Pacifiků bude podstatná část frekvence, by byla akorát arogance dispečera. Na Prahu jede za čtvrt hodiny spěšňák s příjezdem v tutéž minutu.
Jinak já jsem jenom odpovídal Asdf, k čemu je vlastně šotoušům plachta. Potřebu se s kýmkoliv soudit nemám.
Orky
Středa, 27. prosince 2023 - 16:24:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16995
Registrován: 10-2004
M250.0: Aha, tak vy ještě s tím vaším superostrým konceptem chcete ohýbat osobáky na Prahu a nechat hnít lidi na podstatně větším vztahu v Čerčanech? Mimochodem, panťáky na Prahu jsou ovlivněny polohou dálkové dopravy. A malý pohyb dálkovky může klidně způsobt to, že ty osobáky se budou míjet v Pyšelích nebo Mrači. Jakýkoliv pobyt v Čerčanech znamená to, že zpozdíte nebo zpomalíte dálkovku.
Baví mě, že vám nevadí nechat hnít osobáky v Čerčanech a proč Vám tedy vadí současný koncept na 212, kde pobyty ovlivní podstatně menší počet lidí, ale který díky tomu může být stabilní?
Já si myslím, že s ohledem na důležitost téhle trati a jednoznačnou turistickou funkci je současný koncept dobrý a 12 minut v Sázavě v nešpičkovém směru. A že to je i lepší, než koncept nestabilní se stabilním ujížděním přípojů. Holt to není v nulové symetrii včetně S9, což šotouše grafiky asi dráždí. [happy]

A jste si vědom toho, co se stane, když nechá dispečer při velmi ostrém modelu přípoj čekat?
Středa, 27. prosince 2023 - 17:52:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5144
Registrován: 11-2008
ad mapy : Správa železnic na svých web stránkách zveřejňuje mapu železniční sítě k aktuálnímu jízdnímu řádu. Dále zveřejňuje cca 14 různých map. Jestliže po nich nějaký sotouš touží, ať si ji zkopíruje a nechá někde vytisknout. Kopírovacích firem je u nás dost. [andel][vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Středa, 27. prosince 2023 - 18:20:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14015
Registrován: 4-2003
je státní organizace se vším všudy (firemní kultura a zvyky)

Takže žadeteli odpoví že nedá (což není žádný spiknutí ale bude to daný interními přepisy a klasifikací dokumentů), zatímco soukromá firma tomu člověku ani neodpoví a hodí to do koše už sektetářka.

Když ná někdo pocit, že na to má nárok, tak ať se soudí. Já si myslím že to je nesmysl a vůbec mě nepřekvapuje, že na to dojel zdejší admin a ještě se divil.

A pokud jde o ty mapy, třeba třeba u nás v ulici je tiskárna, umí až A0+, čili plakáty, nástěnné mapy., atd. až do rozměru A3 i laminace.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 27. prosince 2023 - 18:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14016
Registrován: 4-2003
tady se nabízí poskytnout náplň volného času sice malému počtu lidí, ale taky za prakticky nulových nákladů

No však ano - dotyčný se bude tři roky soudit a tím zabaví svůj vrkotoč - lhostejno zda to skončí jeho prohrou nebo bude v hospodě mezi podobně postiženýma vítězně ukazovat přelomový judikát.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 27. prosince 2023 - 18:30:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5145
Registrován: 11-2008
.... Takže žadeteli odpoví že nedá (což není žádný spiknutí ale bude to daný interními přepisy a klasifikací dokumentů), zatímco soukromá firma tomu člověku ani neodpoví a hodí to do koše už sektetářka.

A pak se možná někdo diví, že "státní podnik/organizace" musí přijmout lidi na to, aby na takové věci odpovídali. Protože sotouš, jako "daňový poplatník" na to přece má nárok a platí to ze svých daní. [andel][lol][lol][lol][lol][lol][lol][lol]
Středa, 27. prosince 2023 - 19:48:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4654
Registrován: 4-2014
Výpravčíxy:
" ad mapy : Správa železnic na svých web stránkách zveřejňuje mapu železniční sítě k aktuálnímu jízdnímu řádu. Dále zveřejňuje cca 14 různých map. Jestliže po nich nějaký sotouš touží, ať si ji zkopíruje a nechá někde vytisknout. Kopírovacích firem je u nás dost. [andel][vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)"

Ty mapy SŽ zveřejnit může, protože se tam nenachází žádné obchodní tajemství soukromých dopravců, zatím co pomůcky zveřejnit nemůže, protože by SŽ porušila obchodní tajmství soukromých dopravců.


Dále, co se týče soudního sporu jestli pomůcky zveřejnit či nikoliv, tak ten už tu jednou byl a dopadlo to tak, že soud nejprve rozhodl, že v pomůckách nejsou žádné informace, které by podléhali režimu utajení, takže soukromý web je zveřejnit může, jenže SŽ podala odvolání a prohlásila, že pomůcky GVD jsou její autorské dílo, soud námitku SŽ uznal , takže SŽ soud vyhrála a pomůcky z webu museli zmizet. Pak se nějaký čas pomůcky nelegálně objevovali na Ulož to, jenže podle nové legislativi Ulož to muselo skončit se sdílením dat, takže od prosince 2023 Ulož TO už neumožňuje veřejné sdílení, umožňuje pouze vlastníkovi stahovat pouze data a soubory, které si tam vlastník dal, takže tím ULOŽ TO defakto skončilo.

Takže co říci na závěr, od letošního roku se pomůcky GVD stali prostě nedostupným materiálem a je třeba se s tím smířit a žádné stížnosti posílané na SŽ, nebo na ministerstvo dopravy nepomohou. Věřte, že odpověď bude pořád stejná nelze zveřejnit. Takže tím bych asi téma letošních pomůcek GVD uzavřel.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 00:49:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29986
Registrován: 5-2002
M250: bych tady neviděl pobyt třeba 3 minuty jako nějaký zločin
Cože...?!?
Takže my za těžký peníze postavíme ze ZM přes Nusle na Wilson čtyřkolejku, aby nám osobáky konečně přestaly zdržovat dálkovku, a pak to celý vyhodíme z okna záměrným hnitím osobáku v Čerčanech...?

L3.21: Takže tím bych asi téma letošních pomůcek GVD uzavřel.
Ano.
Následujících jedenáct měsíců bude tedy šotoušstvo opět dštít síru na SŽ za to, že neplní jejich fantasmagorické představy a vůbec páchá zločiny proti železnici, aby úderem prosince opět začalo škemrat o pomůcky GVD a vymýšlet nové zcela zásadní důvody, proč by to mělo být veřejné. A pak zas repete da kápo al zblbnutí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 10:56:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5461
Registrován: 9-2003
M250.0: Nachcete se raději věnovat optimalizaci pacifiku DOLNÍHO? Ukrutně mě irituje, že zatímco do hospody jedu 26 minut, z hospody jedu přes hodinu.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 14:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3227
Registrován: 12-2020
Luboš 3.21: a dopadlo to tak, že soud nejprve rozhodl, že v pomůckách nejsou žádné informace, které by podléhali režimu utajení, takže soukromý web je zveřejnit může, jenže SŽ podala odvolání a prohlásila, že pomůcky GVD jsou její autorské dílo, soud námitku SŽ uznal , takže SŽ soud vyhrála a pomůcky z webu museli zmizet.
A ty mapy zveřejněné na webu nejsou autorským dílem SŽ, že mohou být normálně zveřejněny?
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 14:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5469
Registrován: 9-2003
Jsou, ale majitel autorských práv rozhodl, že mohou být zveřejněny.
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 14:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4655
Registrován: 4-2014
J.M.:
"Luboš 3.21: a dopadlo to tak, že soud nejprve rozhodl, že v pomůckách nejsou žádné informace, které by podléhali režimu utajení, takže soukromý web je zveřejnit může, jenže SŽ podala odvolání a prohlásila, že pomůcky GVD jsou její autorské dílo, soud námitku SŽ uznal , takže SŽ soud vyhrála a pomůcky z webu museli zmizet.
A ty mapy zveřejněné na webu nejsou autorským dílem SŽ, že mohou být normálně zveřejněny?"

Určitě autorským dílem SŽ jsou také, ale ty zveřejňuje SŽ na svém webu, na soukromém , nebo na jiném webu, který nepatří SŽ ty mapy také zveřejňovat nelze, pokud SŽ nedá svolení k jejich zveřejnění mimo web SŽ.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 15:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3264
Registrován: 1-2006
Dokonalosti dosáhneme, až poslanci na základě svých autorských práv nesvolí ke zveřejňování zákonů [biggrin]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 17:08:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 517
Registrován: 11-2020
Ukrutně mě irituje, že zatímco do hospody jedu 26 minut, z hospody jedu přes hodinu.
To je snad ta lepší varianta, ne? Jet do hospody přes hodinu by bylo o dost horší [lol]
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 18:15:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3230
Registrován: 12-2020
Luboš 3.21: Určitě autorským dílem SŽ jsou také, ale ty zveřejňuje SŽ na svém webu, na soukromém , nebo na jiném webu, který nepatří SŽ ty mapy také zveřejňovat nelze, pokud SŽ nedá svolení k jejich zveřejnění mimo web SŽ.
Čili vůbec nejde o to, že je to autorské dílo SŽ, ale o to, že se nechce...[wink]
Čtvrtek, 28. prosince 2023 - 19:34:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8964
Registrován: 3-2006
hjguzf:
"Ukrutně mě irituje, že zatímco do hospody jedu 26 minut, z hospody jedu přes hodinu.
To je snad ta lepší varianta, ne? Jet do hospody přes hodinu by bylo o dost horší [lol]"

Tenhle dopravní koncept už jsem někde slyšel.[lol]
Do naší hospůdky vedou jen tři schůdky,
to je ten důvod, má milá,
že já tam raz, dva, tři jsem.
Z té naší hospody stoupají tři schody,
to je ten důvod má milá,
že se jde tak těžko ven.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.