Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 27. 12. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 27. 12. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Sobota, 16. prosince 2023 - 08:10:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6489
Registrován: 7-2007
Hajnej: To že si odtržený od reality života, už vím dávno. Celkem výstižně jsi popsal, jak to vypadá, kdy strojvedoucí začne "myslet". Co to meleš? Víš prd o běžném nádražáckém životě, pc koumesi.
Strojvedoucí toho rychlíku možná přehlédl návěst výstraha (nesklopený terč - světlo nesvítilo) nebo i nepřehlédl, ale protože vezl R a honil minuty a v dálce viděl jedno zelené světlo vjezdu, tak předpokládal ze všech možných indicií (R, po první rovné, vždy to tak bylo) průjezd po první. Já nevím jak dalece reagoval a jestli vůbec na to "dvakrát" - Johny11 by věděl? Ptám se na to, kdy začal brzdit z toho kila? Před vjezdem, u vjezdu, na výměnách, nebo vůbec...Byl na těch čoudách vůbec proužek? Nevím, ptám se...Jak dalece podlehl tomu "myšlení" R, volno, rovně?
A přesně proto vás nakonec začali u mechanického vjezdu zastavovat a o tom zastavení se ujišťovat... No a? Asi někdo vyhodnotil to riziko nesvítící jedné lucerny jako značné.

A nechme to už spát, kolega je na věčnosti (topič přežil?) a mechaniky už jsou většinově pryč...
Kdy už pochopíte, že všechno sešněrovat do nul a jedniček nejde. A kdybyste milionkrát chtěli, vždy se najde něco nebo někdo, kdo vám ty nuly, jedničky rozkope...

Vyrábíte pasti dále, říci si nenecháte (neber to osobně)....Olbramovice (tam už je to i potvrzené), Čerčany, Říčany, Hostivař, zavádíte novinky, abyste je okamžitě dali do "výluky", když to nejde (nefunguje), tak to vypneme (ETCS ČR), popřeme závislost návěstidel, kterou jsme cca před 15 lety zavedli (D1), PJ měníme na TOTR (60 mega vás nevaruje), okecáváme neokecovatelné (D3). Docela by mě zajímalo, jak byste dlouho, vy koumesové byste odklikávali souhlasnou hlášku, po každém kliknutí, "Opravdu chcete tento krok provést?"[rofl]. Kde jaká parta pitomců, má větší slovo než většina (Valík, Nebourat - jak vtipně doplněno - spadné sám [rofl])...Kam to, kuwa, vedete? Do pekel, záhuby? Qui bono?
Sobota, 16. prosince 2023 - 09:30:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14007
Registrován: 4-2003
popřeme závislost návěstidel, kterou jsme cca před 15 lety zavedli

A Vy (teď nemám na myslím osobně Vás, ale jako profesní skupinu) na to nemáte žádný podíl nebo co??

Jako tehle rétorika kdy část populace jsou škodiči nemají nic lepšího na práci než škodit je... promiňte, fakt hodně slaboduchá a alibistická, patřící někam 1939-1989.

Viz NS, kde byly litanie na situování návěstidlel - tak co ten strojedoucí v komisi dělal? Žral chlebíčky?? Jo, oni mu vlastně vyhrožovali, že když to nepodepíše, tak dcera nevystuduje a on bude místo obsluhy Vectrona vyvážet popelovou jámu?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 16. prosince 2023 - 12:38:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29934
Registrován: 5-2002
OC: Víš prd o běžném nádražáckém životě, pc koumesi.
Právě že o něm vím víc, než bych věděl chtěl, tupče od uhláků, když už se tu tedy častujeme tradičními přezdívkami...
To "myšlení" totiž není jen o těch fírech, ale i o okolí, které je k tomu postupně dotlačilo. A jestli něco okolo mechanik byla typická česká švajneraj, kterou zmiňoval J11, tak to nebylo to nezavedení dvou žlutých clonek pro dvě ramena, ale právě ty věčně nefunkční předvěsti.

Vyrábíte pasti dále, říci si nenecháte (neber to osobně)....Olbramovice (tam už je to i potvrzené)
Já jsem úplně stejně prskal dávno předtím u cesťáků u prvního peronu v Libni, ale to jsi zjevně nepostřehl.

zavádíte novinky, abyste je okamžitě dali do "výluky", když to nejde (nefunguje), tak to vypneme (ETCS ČR)
Obávám se, že matláš dohromady něco, čemu vůbec nerozumíš...

popřeme závislost návěstidel, kterou jsme cca před 15 lety zavedli (D1)
Jakou závislost kde kdo popírá...?

PJ měníme na TOTR
Hele, na tomhle má lví podíl to, že u dopravců s těmi změnami nikdo dál nepracoval, nanejvýš to tenkrát dokázali nahrnout fírům to tabletů, ať se v tom jeden každej pohrabe sám.
Tohle ses parádně střelil do vlastní nohy...

PŠ: Buďme rádi, že takové "věci" už dnes na síti prakticky nemáme.
Však rád jsem, a je to i jeden z důvodů, proč tak snadno startuju na nekritické obdivovatele (před)minulé epochy vývoje železnice.

Perš: Pojdme udelat stav, aby zadny zamestnanec se nemusel bat cokoliv ohlasit.
Obávám se, že nebudou mít zájem a raději budou psát to svoje #mynic...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 16. prosince 2023 - 13:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10896
Registrován: 5-2007
Oldcerry: PJ měníme na TOTR
Hlavne, že som pred Mariánkami zažil X porád, kde sa riešilo ako po toto nejak zadministrovať a vteliť to dých [zadnice] jednotiek a núl, pretože sa fírovia sťažujú, že sú dlhé rozkazy a prečo preboha sa dlhodobé PJ o ktorých sa vie, od-do kedy budú, neriešia rýchlostníkmi. [angry][crazy]
Sobota, 16. prosince 2023 - 14:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6490
Registrován: 7-2007
Hajnej: Právě že o něm vím víc, než bych věděl chtěl, tupče od uhláků, když už se tu tedy častujeme tradičními přezdívkami... No dovolím si pochybovat, že o něm víš víc. Opravdu běžný provoz není okruh, nebo nějaké to svezení. Víš houby, jaké to je, když ti netopí mašina na stanovišti a je -20 stupňů, nebo nějaký génius udělá díry do prahů či dveří a na tebe táhne ledový vzduch, víš prd, jaké to je utahovat 10 Wapek, ve 20 cm sněhu, když před nedávnem stačily dvě, víš prd, jaké je přelézat ve tmě z jedné na druhou, když ani netušíš jestli nějakej odborník nevyndal překrývací panel, nebo nezajedeš do louže, víš prd, jak je milé řvaní "porucha" bez toho, aby přilítla i nápověda, jaké to je, když ti vnutí škopek (ultramodernu) se kterou si můžeš s vysílačkou vytřít pozadí, když jedeš 90 s 2000t a najednou uvidíš zapomenuté "Z", když ti náhle se objeví v profilu dvě bílá světla, když ti střečkuje mašina, a v tom ti řve vysílačka, mobil s nějakou převelice důležitou informací, když ti na vlak s br% nad 100 dají maximálku 80 a plácajda tě prosí, abys jel rychleji neboť proti jede EC atd atd...
Ivo, fakt víš o běžném provozu velké kulové....
Já jsem úplně stejně prskal dávno předtím u cesťáků u prvního peronu v Libni, ale to jsi zjevně nepostřehl. To sem nepostřehl, to uznávám, ale kuwa jak vy chytří a znalí a tohle necháte dopustit. Když v germánii cvičný napíši tohle návěstidlo tam nebude, nikdo o tom nediskutuje. Prostě vy tam jezdíte, tak to musí být podle vás.
Tady jen slyšíme, jaký jsme hlupáci a že tomu nerozumíme. Příkladů bych mohl uvést celou řadu. A že se nestydí, když jim, na rozdíl skutečný chytrý vysokoškolák, předvede po výrobě desítek kusů (možná stovek) nedodržení normy...Hochu zlatej, VŠ titul dnes má kdo má do prdele díru, ale myšlenky a závěry jsou někdy jak od frekventantů zvláštních škol. Ale nabubřelost a aroganci, to se snad jim vkládá do kolíbky....a jen se stupňuje.
zavádíte novinky, abyste je okamžitě dali do "výluky", když to nejde (nefunguje), tak to vypneme (ETCS ČR. Obávám se, že matláš dohromady něco, čemu vůbec nerozumíš.. Fakt jo? Zavedení z ČB do Phy - nefunkční, jen jaksi strojvedoucímu zapomněli oznámit, že je ve výluce...Takže pár telefonátů a divení....
Tak proč je vypnuté ETCS v tunelu u Plzně, proč je vypnuté ČT-Libeň? Na rozdíl od tebe občas čtu hlášení kolegů ohledně ETCS. Když i uvážliví a znalý mladší kolega si zoufá a napíše: |"Opět Trip - chybějící popis tratě vlak 600m poté PT-CDP-rozkaz-SoM-Os -tough -FS. Následně chycen Asdek pro nekoretnost jízdy...." Ano, vůbec tomu nerozumím, to je fakt a už ani nechci....
popřeme závislost návěstidel, kterou jsme cca před 15 lety zavedli (D1)
Jakou závislost, kde kdo popírá...?
V TJŘ byla značka P (závislá návěstidla) a odjezdové skupinové, tak u pravidelně zastavujícího vlaku dle TJŘ, dnes musí výpravka vypravovat (výklad gestorky) i když na vjezdu je "volno" a na skupinovém odjezdovém taky je volno. Není to popření závislosti?
PJ měníme na TOTR To změnilo SŽ, na nás to nesváděj. Chodová Planá je neumravnila, blbci...takže až po roce (platné seznání) tam pojede někdo, kdo ví, že tam byla pomalá (v TTP přehlédne že tam přibyla 30 a něco tam vysype, budou zas všichni chytří. Ne, ten co takhle namydlí schody, ale fíra bude za blbce....
Tohle ses parádně střelil do vlastní nohy... Jo, já? A co tedy nutilo SŽ aby z PJ udělalo TOTR, když už z principu lže? Po dodělaní mostu ta 30 zmizí, po úpravě odvodnění, náspu také...V tomhle pravdu myslím nemáš.
Sobota, 16. prosince 2023 - 15:23:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6491
Registrován: 7-2007
Asdf: pretože sa fírovia sťažujú, že sú dlhé Osobně si myslím, že to byla jen výmluva - Chodová Planá - jedna položka, Ves - ČV jedna položka....Ano, pamatuji kdysi v nějakém pořadu, když se předělával koridor, že ukázali svitek 2x od hlavy až na zem. Ale to hlavně bylo o nesmyslném balastu. Náv se z km xx přesunulo do km xx, ve výsledku o pár metrů, nebo PZS se změnilo na PZS....Za svoji kariéru cca 36 let nepamatuji písemný podnět o rozsáhlosti rozkazu, ale je možné že na 1 korytě si zoufali...
Tak teď máme na rozkazu 5,6 položek..umístěno, návěstidlo ETCS a podobné pitominy a jedna celkem důležitá stahovačka, popsaná dost nepochopitelně. Méně je více...na vjezdovém zhlaví je umístěna návěst stáhni sběrač - by bohatě stačilo, jenže ona tam není návěst stáhni sběrač, ale kolej doleva bez trakčního vedení, hlavně že jsou tam nasmoleny km a další balast. Ale to je celkem prkotina. Na výmluvy legionáři, ale na provoz....
Středa, 20. prosince 2023 - 23:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29964
Registrován: 5-2002
OC: To fakt vám vědátorům připadá normální, že se Zkurvenec vzpamatovává při změně systému minuty
Proč mi pokládáš tak hloupé otázky, když sám moc dobře víš, že mašiny, které jsem dělal (362wtb, 365), na to potřebují maximálně nízké desítky sekund...?

No AC T06/25kV/15kV, 21Kv až 28kV versus 15kV (kolik mají hranici dole a nahoře netuším)
Pokud je mi známo, AC15 a AC25 se nerozlišují podle napětí, ale podle frekvence.

Proč do toho ještě cpát traťové zab zař?
Žádné TZZ do toho nikdo necpe. Statické vlastnosti tratě jsou něco úplně jiného.

S499(5446): Neznám...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 00:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3565
Registrován: 8-2010
Petr_Šimral:
"Pokud při změně systému můžeme jet na stále stejný sběrač (a trolej přes dělení je sjízdná), pak by se sběrač stahovat nemusel. Jenže kde to máme? Prakticky jen na rakousko českých přechodech."
Souhlas - prostě tam, kde je styk U = 15 kV, 16,7 Hz x 25 kV, 50 Hz - Rakušák (ÖBB) zde až do V = 160 km/h (ne-li dokonce více..) používá v troleji vložené krátké neutrální pole a dva fázové nepřeklenutelné mechanické děliče a dynamické účinky na trolej asi neřeší.
Petr_Šimral:
"Nestahování sběrače v místě styku navíc u "moderen" nic neurychlí."
No, pokud bys ho opravdu nemusel na styku dvou rozdílných trakčních soustav stáhnout, tak se ušetří minimálně ta doba toho stažení/zdvihnutí, jenže ty ho stáhnout musíš - bo Traxx/Vectron má jednu hlavu sběrače s čistým uhlíkem pro 15/25 kV a druhou se syceným pro 3 kV (= situaci na řadě 380 záměrně vynechávám). Kdybys ale jel přes styk, kde se nestahuje třeba s Regio/InterPanterem, co má jen čistý uhlík pro 3 kV i 25 kV, tak jen prohodíš hlavní vypínače a zase čas ušetříš - viz styk Púchov (ŽSR), kde se na styku 3/25 kV nestahuje.
Petr_Šimral:
"s nějakými "pochybnými" ližinami vhodnými jak pro stejnosměr, tak pro střídavinu."
Co je na tom pochybného - viz níže ?
V případě, že je použit uhlík sycený kovem, musí se jednat pouze o měď nebo slitiny mědi:
a) obsah nesmí přesáhnout 35 % hmotnostního podílu, je-li lišta použita na tratích se střídavou napájecí soustavou,
b) obsah nesmí přesáhnout 40 % hmotnostního podílu, je-li lišta použita na tratích se stejnosměrnou napájecí soustavou.
Sycení ližiny mašiny dle bodu a) je pochybné ?
Nebo to, že se na čistém uhlíku s I = 700 A jezdí na CZ/SK i na stejnosměru 3 kV (= Regiopanter/Interpanter) ? No jezdí, no neb výkonově u jednotek nevadí - když tam ale pojede třeba 380-ka s čistým uhlíkem a P=6,4 MW trvale, tak pak proud troleje Imax = 1000 A a mašina pojede sníženým výkonem cca 3 MW.

Jinak obecně styky 3kV/25 kV v CZ po novu(*) - viz záhlaví žst. Říkovice) jsou řešeny se čtyřmi děleními:
- vnější dělení: 2 x mechanický dělič,
- vnitřní dělení: 2 x fázový nepřeklenutelný dělič s ukolejněním.
Pak se stahuje neb dynamické účinky na trolej - správně dle dokumentu "Metodický pokyn k projektování neutrálních úseků oddělení fází a soustav na síti SŽDC" by tam s ohledem na V = 160 km/h měly být vnější dělení řešena vzdušnou izolací (= elektrické, ne mechanické dělení >>> dynamické účinky na trolej) a pak by se nejspíš stahovat opravdu nemuselo - konkrétně u těch vozidel, která na styku 3/25 kV nemění sběrač kvůli změně materiálu ližiny (= čistý/sycený uhlík), ale to by se stejně týkalo jen Regiopanterů, tj. linky R13 co tam jezdí ve 2h taktu, jinak asi ničeho. Takže se SŽ rozhodla jinak a "narvala" tam komplet 4 x "mechaniku" se stahováním.

(*) - po staru 4 x mechanický dělič



(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 12:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5447
Registrován: 9-2003
Hajnej 29964: To je takhle chlap u doktora-sexuologa na kontrolním vyšetření a ten mu povídá: "Mám pro Vás špatnou zprávu - nevíme, jak je to vůbec možné ale zjistili jsme, že máte jednu kulku dřevěnou a druhou železnou. Na sex to vliv mít nebude ale nebudete moct mít děti". A chlap na to: "Co je to za blbost? Pinocchiovi je už pět a Terminátorovi budou tři".
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 16:57:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7113
Registrován: 6-2016
Ten vítr je fakt silnej. Samotnou mapku z CHMI neumím stáhnout, tak jsem to "obešel"...

application/msword
narazy.doc (501.2 k)
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 17:08:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5432
Registrován: 1-2010
Printscreen vložený do wordu je nádherná věc, to už jsem dlouho neviděl a vůbec mi to nechybělo. [proud]
Ten printscreen (snímek obrazovky, to je přesně to co jste vložil do toho wordu) jde třeba vložit do úplně obyčejného programu Malování (který je součástí všech windowsů), tam pomocí změny velikosti kreslící plochy oříznout (k čemuž to původně úplně neslouží, ale jde to a je to jednoduchý), celý to uložit jako obrázek a vložit na K-report jako obrázek. Případně použít Výštřižky (třeba si je v počítači vyhledat přes to vyhledávací okno, které máte dole vedle tlačítka Start), v takovém případě vám odpadne ten potřebný ořez, neboť si rovnou vyberete, jakou konkrétně část chcete z obrazovky "ofotit". Rozumím tomu, že ne každý je s počítačem kamarád, ale když už jste sem dostal ten word, tak mi nedá zmínit naprosto stejně náročnou operaci s mnohem lepším výsledkem.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 17:31:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7114
Registrován: 6-2016
1510015: Děkuji za návod, vyzkouším. Víc by potěšil postup, jak tu mapku (samotnou umím) i s údaji ze stanic z webu CHMI stáhnout...
Pajas2
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 17:35:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1303
Registrován: 10-2009
Nic složitého: tabulka
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:11:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7115
Registrován: 6-2016
1510015: "Volačo majú dojebané", řekl by čatár Kybak (1975)[biggrin] Mapka povodňových stavů jde stáhnout jako obrázek v pohodě (tedy "png", což káčko nebere, ale na "jpg" to stále umím převést)



Pajas2: Tabulka je hezká věc, ale ta mapka je jaxi přehlednější.
Mladějov
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21145
Registrován: 3-2007
Třeba se tím brání nadšeným amatérským tapetovačům?
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:20:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5433
Registrován: 1-2010
Volačo dojebané nemajú, ty obrázky tam nejsou jen kvůli tomu, aby se ukládaly do soukromých počítačů ve formátu obrázku. Proto radím, když už je nutno sem ten obrázek dávat, udělat screenshot, patřičně ho upravit (není potřeba ukazovat, jaké máte v prohlížeči záložky atd.) a až pak ho sem dát. Mimochodem obrázek z příspěvku 7115 tady má řekněme nulovou vypovídající hodnotu, a to právě proto, že je vytržen z kontextu té stránky čhmú a jakožto amatérovi, který nemá načtenou stránku čhmú, jsou mi barevná kolečka bez vysvětlivek k ničemu.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:26:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7116
Registrován: 6-2016
1510015: Zkusil jsem "aktuální měření". Tyvolemami[biggrin] tam jsou jen stanice a ne mapa! Uznávám, že to může mít nějaký hlubší důvod, který já nejsem schopen pochopit. Ale byla by slušnost při snaze o uložení jejich obrázku na to upozornit.



Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7117
Registrován: 6-2016
1510015: Pán bude postižen silným záchvatem GDPR, není-liž pravda? Že mám otevřené káčko a chmi je fakt děsná situace[rofl] A když někdo nechápe, co jsou ta "kolečka", tak si to na té záložce "chmi" jistě hravě najde[biggrin]
mot
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4609
Registrován: 7-2017
To není záchvat GDPR, ale když to neoříznete, tak tam máte komplet celou stránku. Jinak mám pocit, že sem jde i .png, leč ne jako obrázek, ale jako příloha.
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 18:57:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8934
Registrován: 3-2006
Radši používám rozhraní přímo od výrobce stanic.
https://www.hladiny.cz/
Vzpomínám, když Ing. Fiedler, ukazoval jejich zcela zaplavenou stanici u Labe a ta potvoro stále hlásila, jen ta ultrazvuková sonda jaksi už byla mimo mez. Ale AKU, čas to vše stále běžele uprostřed rozbouřených vod.[proud]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 19:57:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5434
Registrován: 1-2010
Pán bude postižen silným záchvatem GDPR
Pán je postižen pouze nezájmem o zbytečný obsah a lehce i snahou autorovi ukázat, že to jde se stejným množstvím vynaloženého úsilí udělat tak, aby byla spokojena podstatně větší část čtenářů.

A když někdo nechápe, co jsou ta "kolečka", tak si to na té záložce "chmi" jistě hravě najde
Ano, našel, a tím pádem příspěvek s tím obrazovým iniciátorem hledání zde pozbyl smyslu.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 20:18:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7118
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Zkusil jsem to, a nic moc...



To je "aktuální" Ústí nad Labem[biggrin]

mot: Děkuji, "png" je fakt příloha, zkusím si to zapamatovat.
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 20:45:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8935
Registrován: 3-2006
To je Bílina, stanice je vypnutí
Labe šlape normálně
https://www.hladiny.cz/cz/cs#chmi#graph#2210#Usti-nad-Labem
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Čtvrtek, 21. prosince 2023 - 21:14:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29966
Registrován: 5-2002
151: jakožto amatérovi, který nemá načtenou stránku čhmú, jsou mi barevná kolečka bez vysvětlivek k ničemu
Tak amatérům je k ničemu ledacos, to bych zas za univerzálně bernou minci nebral. [nene]
A i kdybych si nepamatoval tyhle tři barvy "povodňovejch" žároviček z velikánský mapy na stěně dispečinku Povodí, kam si mě otec občas brával, když neškolkovala školka, tak by mi tak nějak intuitivně došlo, že červená nejspíš bude velkej průser, žlutá menší průser a zelená varování, podobně jako je tomu třeba u Malfunction Lamps na SAE J1939...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 22. prosince 2023 - 06:35:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6497
Registrován: 7-2007
Petr_Šimral: Ty si se do mě nějak obul[rofl].
Takže aby bylo jasno, "Vědátoři" můj obecný výraz pro lidi znalejší, chytřejší než já (a těch je kuwa přehršel). Není to myšleno jako urážka. Někdy jen maximálně, jako z mého pohledu povzdech, kdy si myslím, že vzhledem k jejich znalostem, jim uniká obyčejnost. Prostě chtějí (nebo si myslí), že jde všechno svázat do nějakých norem, pouček atd. Když mě fakt někdo sere a považuji ho za vola, používal jsem mnohem drsnější a jadrnější výrazivo (už jsem ho přestal používat), neb jsem netušil, že jsou většinově strašní cíťové. Koumes dtto...no dobře, když i toto je zahranou...Takže budu používat snad přijatelnější výraz "odborník" případně "velký odborník".
Zkurvenec, tento výraz je na tahače vagónů "Vectron" který jsem si původně zkrátil na Vegan (Jako je pro mě nepochopitelné, že někdo nejí maso, tak já nechápu, že tohle někdo může nazývat stanovištěm ovládání lokomotivy - pracoviště strojvedoucího). A vzhledem ergometrii tohoto pracoviště, jaksi vyplynulo "Zkurvenec". Televizní studio (6 resp 7 ksichtosvítičů) s fatálními ubohostmi, s nepodstatnými informacemi s mizernou ovladatelností atd...A já bych třeba řidiče lokomotivy v Rak/ Něm dělat nemohl protože po cca dvou hodinách jízdy díky "vymakanému" stupínku mě berou křeče do lýtek, naštěstí v ČR nemusím na tomto mučícím nástroji ("stupínek") být stále. A když má někdo drzost tohle nazývat evropskou lokomotivou, jak je možné, že to neumí věci řádově 40 let staré (ARR), 15 let (optické odměřování vzdálenosti). To odborníci neví, že strojvedoucí potřebuje pro jízdu jen pár základních onformací, de facto jen jeden monitor. A kdyby byla nějaká zásadovost, tak tyhle "Zkurvence" by si dost dlouho počkaly pro schválení provozu. Ale to vlezdoprdelkovství skopčákům přesahuje všechno. Tak teď si to užíváme...a to nejen na kolejích.
363.5 byla dělaná do drsných českých podmínek (asi nejhorších v Evropě, co se týká napájení) a to docela dobře. Jestli ono to nebylo tím, že si odborníci nechali říci, od těch co to používají a tráví na tom moře času. A ono z ní udělat 3 systémovku, byla v tom objemu docela sranda. Jen moje úvaha. Jenže pak by se asi ukázalo, že od velkých odborníků z mocných fy jsou stroje v několika směrech docela ubohé.
Mezi Mělníkem a Všetaty si takto můžeš v pohodě ovládat autoblok. Cha, to jsme uměli i v Říčanech nebo v Kolovratech...JJ to když Laco s Dežem si usmysleli, že ty kabely jsou zbytečně dlouhé...[rofl]
Stahování sběrače - odborník Paul (tedy sorry, ale to mi fakt zní urážlivě, to fakt mi zní lepší "koumes" nebo "vědátor", ti vysvětlil, že čas to zabírá. A pro to stahování de facto není důvod, určitě ne v ČR. Takže ty 4 přechody + ty rakouské 2 no a máme ušetřeno cca 20 sec na každé změně. Nepodstatné?
Prakticky pouze v CZ, SK známe na lokomotivách sběrače s přepínatelným přítlakem a s nějakými "pochybnými" ližinami vhodnými jak pro stejnosměr, tak pro střídavinu. A že bychom my měli něco lepšího? Nebo jsou zkostnatělí jinde?
Připraveno pro zajištění 34 souprav... Oni to fakt ty zmrdi myslí vážně?... no tý woe...No a když tedy nebude podloženo uzamykatelnou zarážkou, bude zastaven provoz? Ptal si se na to?
Pátek, 22. prosince 2023 - 06:59:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6498
Registrován: 7-2007
Hajnej: Proč mi pokládáš tak hloupé otázky, Jeden moudrý muž řekl, že neexistují hloupé otázky, ale jen hloupé odpovědi. Tvoje odpověď je toho dokladem[rofl][rofl] Jen žert, tak se nečerti.
Stýkáš se s okruhem odborníků a to je většinový názor, takhle dlouhé vzpamatovávání se systémů? To to nejde nějak upravit (zrychlit)? Bože, to jsou blbé a dlouhé věty...
Kuwa...tupcouhlákovsky: Vědátore, to si fakt ty vaše pc sračky musí zjišťovat i moji svéprávnost? To to musí tak dlouho trvat?
Pokud je mi známo, AC15 a AC25 se nerozlišují podle napětí, ale podle frekvence. Aha, takže de facto je to jednoduché (a mohlo by to být i rychlé).
Žádné TZZ do toho nikdo necpe. Statické vlastnosti tratě jsou něco úplně jiného. Ale, njn, pro mě co nesouvisí vyloženě s ovládáním jízdy vlaku, tak je ZZ. Proč tedy cpát do ETCS stahovačky? Ty mašiny se umí/ mohou umět pohlídat sami (díky jejich blbuvzdornosti a když to neumí, tak to nejsou lokomotivy), stahovačky podmíněné se tam nacpat nedají, výlukové taky ne, tak proč ty 4 ev de facto 7? vůbec řešit? Aby si velcí odborníci měli s čím hrát?
Pátek, 22. prosince 2023 - 07:43:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7119
Registrován: 6-2016
Mořepetr: Na CHMI Bílina v Trmicích funguje a předpovídá[proud]

https://hydro.chmi.cz/hpps/pov/objekt/307136
Pátek, 22. prosince 2023 - 08:33:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8937
Registrován: 3-2006
Ano, na povodí to ukazuje také.
https://sap.poh.cz/portal/SaP/cz/pc/Mereni.aspx?id=2424&oid=2
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Pátek, 22. prosince 2023 - 09:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4276
Registrován: 3-2006
jak je možné, že to neumí věci řádově 40 let staré (ARR), 15 let (optické odměřování vzdálenosti)

No to by mě taky zajímalo, protože ty naše to umí.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pátek, 22. prosince 2023 - 10:04:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6500
Registrován: 7-2007
Mikulda: Na Veganech se to dodělává, žluté okénko s metry. Ne až tak výrazné jako bargraf na 363.5, ale zas ukončené píp,píp. Ale pro mě za mě. Nic proti.
Na vašich Trakařích je to od počátku?
Pátek, 22. prosince 2023 - 10:22:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12621
Registrován: 5-2002
ad Oldcerry: Mikulda: Na Veganech se to dodělává, žluté okénko s metry. Ne až tak výrazné jako bargraf na 363.5, ale zas ukončené píp,píp. Ale pro mě za mě. Nic proti.
Na vašich Trakařích je to od počátku?


Tedy, já zírám [coze].

Ty chceš Oldcerry tvrdit, že na vašich Vectronech nebylo od počátku AFB (ARR) a odpočet délky vlaku???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 22. prosince 2023 - 10:31:34  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3594
Registrován: 12-2009
Šimral: Nebylo na některých Siemens mašinách (verze SW možná?) odpočítávání délky jen na zvuk? Tedy bez ukazování zbývající metráže? Mám nějaký takový pocit....

Z Oldcerryho příspěvků by se dalo pochopit i, že doděláván byl právě ten ukazatel metrů...

A AFB třeba stále neumí brzdit vlakovou brzdou.... Takže všechnu funkcionalitu ARR nemá.... A to vcelku chápu, že někdo může nadávat, protože na jemných sklonech, je drobné pribržďování automatem velmi sympatické, pokud tam je zákaz rekuperace tak Vevtron jaksi v pytli...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pátek, 22. prosince 2023 - 12:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 417
Registrován: 7-2010
Honnzok:

Třeba na Herkulesu se zbývající délka nezobrazuje a pouze zazní zvukový signál.
Pátek, 22. prosince 2023 - 13:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6501
Registrován: 7-2007
Petr_Šimral: Dovoluji si vyprosit srovnávat AFB s ARR. ARR od počátku cca 1980 (možná dřive) umělo skoro vše téměř dokonale, na rozdíl od trapné AFB. Jen tak mmch., seber AFB EDB a je to opravdu parodie a zoufalost.
Ty chceš Oldcerry tvrdit, že na vašich Vectronech nebylo od počátku AFB Ano, byl s celou svou trapností a ubohostí....píp,píp... a odpočet délky vlaku??? Ne, vyzuelní informace (tj ukazatel délky kolik ještě) se tam teprve dobastluje.
Pátek, 22. prosince 2023 - 14:11:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14483
Registrován: 4-2003
Nebylo na některých Siemens mašinách (verze SW možná?) odpočítávání délky jen na zvuk? Tedy bez ukazování zbývající metráže? Mám nějaký takový pocit....

Jojo ty starší mají pouze zvuk nikoliv číselný odečet.
Pátek, 22. prosince 2023 - 16:06:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12622
Registrován: 5-2002
ad Oldcerry: Pardón, pardón, uražená "ješitnosti"...

S499.0256, děrný štítek, naprosto super zážitky v roce 1986 mezi Chebem a Mariánskými Lázněmi.

Nějaké ty asi 363...

No hezké, funkční, všichni si to pochvalují.

A my, kteří jsme se k 363 dostat nemohli (nejezdili jsme v privilegovaném depu nebo jsme vůbec u ČSD, ČD, ČDC) nebyli vůbec nevíme, jak jste to tam měli dobré a jak my to máme úplně na "HOVNO". Divné je, že to na "HOVNO" se mlátí v sériích i přes tisíc kusů a naše úplně dokonalé ARR + AVV jede v málo překročitelných stovkách...

Opět nenápadně upozorňuji, že AŽD mi vyhrožovalo návštěvou obchodního zástupce někdy v roce 2011, dodnes k nám nedorazil, jsme pravděpodobně příliš daleko od sebe (5 km)...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 22. prosince 2023 - 17:18:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 611
Registrován: 2-2018
Divné je, že to na "HOVNO" se mlátí v sériích i přes tisíc kusů a naše úplně dokonalé ARR + AVV jede v málo překročitelných stovkách...

Stejně jako všichni ví, že produkty Mikrošrotu nejsou ani zdaleka to nejlepší ve svých kategoriích a přesto válcují/převálcovaly ty dokonalejší až dokonalé.... Klíčová slova: marketing, prodej.
Sobota, 23. prosince 2023 - 01:04:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29969
Registrován: 5-2002
OC: Stýkáš se s okruhem odborníků a to je většinový názor, takhle dlouhé vzpamatovávání se systémů?
Ne, není, prot ty "naše" mašiny děláme tak, že jim to dlouho netrvá. Tak nevím, proč mi to furt podsouváš.
A nevím, kterým mašinám jiných výrobců to trvá dlouho a proč - a ani mě to nezajímá.

Vědátore, to si fakt ty vaše pc sračky musí zjišťovat i moji svéprávnost? To to musí tak dlouho trvat?
Tak ještě jednou pro tupce od uhláků: našim mašinám to dlouho netrvá, netvrdíme, že musí a žádnou Tvoji svéprávnost si tudíž nezjišťujou - i když jak tak koukám, asi by s tím měly začít...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 23. prosince 2023 - 01:09:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29970
Registrován: 5-2002
PŠ: Divné je, že to na "HOVNO" se mlátí v sériích i přes tisíc kusů a naše úplně dokonalé ARR + AVV jede v málo překročitelných stovkách...
V o řád větších sériích se v Německu stavěly už parní mašiny a divné to může být leda tak tomu, kdo nedokáže efektivně využívat nástroj zvaný trojčlenka...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 23. prosince 2023 - 10:31:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12623
Registrován: 5-2002
Tak děkuji za připomenutí učiva základní školy, ale o tom to přece není.

Je to o tom, že ARR+AVV od AŽD je nezpochybnitelně dobrý produkt s rozumnou návratností.
Když si představím pro ilustraci, kolik jen v Německu jezdí po různu motoráků, které nemají ani to ARR (AFB), tak to přece není o trojčlence...
A přitom se rojí různí "polívkáři", kteří nabízejí "softwarovou optimalizaci" (šipka teď přidej a teď uber) za poměrně nehorázné peníze a chlubí se dosahovanou úsporou 5 - 8%, což já považuji za hranici statistické chyby.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Sobota, 23. prosince 2023 - 16:08:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11413
Registrován: 9-2002
Petr_Šimral:
"Divné je, že to na "HOVNO" se mlátí v sériích i přes tisíc kusů a naše úplně dokonalé ARR + AVV jede v málo překročitelných stovkách... "

Mi to připomíná ten vtip o křesťanskym pekle: DB a OeBB (popř. další) to tak chtěj...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Sobota, 23. prosince 2023 - 21:09:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 7-2017
Re "Radar 007" . . . . Asi tak. Ale "nejzasvěcenější" debatu zde očekávám zítra 24. prosince od 17 do 22 hod. . . . . . . . . . . . [masinka]
Sobota, 23. prosince 2023 - 22:30:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29971
Registrován: 5-2002
Radar: Pánové přesuňte se PROSÍM do jiné skupiny
Já s dovolením počkám, až to tam přesune moderátor pěkně pohromadě. Dobrovolné odskoky se v minulosti opakovaně neosvědčily, neb se tím téma znepřehlednilo a roztříštilo. [nene]

typu hospodské kecy
To jsme raději měli jít a udělat nějakou nehodu, aby to bylo k tématu...? [crazy]

A přitom se rojí různí "polívkáři", kteří nabízejí "softwarovou optimalizaci" (šipka teď přidej a teď uber) za poměrně nehorázné peníze a chlubí se dosahovanou úsporou 5 - 8%, což já považuji za hranici statistické chyby.
Bodejť by se nerojili, když všelijaké ty DASy mají výhodu v tom, že do vozidla zasahují leda tím, že se strčí jejich napájení do nějaké zásuvky, ať už 230 V nebo USB na mobil.
Kdežto retrofitní instalace ATO, zejména pak na jakoukoliv automatizací nepolíbené vozidlo, je pěkná štrapác, na které si výrobce vozidla za mumlání zaklínadla "Ajnmálkchostn" rád namastí kapsu. A pokud má nedejbože někde v kolíbce zavinutý v plenčičkách svoje vlastní ATO, nerozpakuje se na to napálit ceny vyloženě prohibitivní.
V podstatě jediná rozumná šance je chtít to hned na novým vozidle (stejně jako ETCS).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 24. prosince 2023 - 01:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12624
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: V podstatě jediná rozumná šance je chtít to hned na novým vozidle (stejně jako ETCS).

Podpis.

A proč tomu tak není? Vždyť to u vlaků osobní přepravy (tedy těch, které ctí jízdní řád) má i významný ekonomický efekt (když vynechám "opotřebení strojvedoucích").
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pikehead
Neděle, 24. prosince 2023 - 09:59:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9616
Registrován: 3-2007
Kolelač:
"Ale "nejzasvěcenější" debatu zde očekávám zítra 24. prosince od 17 do 22 hod. [masinka]"
To ne, to se chodí dokumentovat vánoční provoz MHD.
Neděle, 24. prosince 2023 - 10:44:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29974
Registrován: 5-2002
PŠ: A proč tomu tak není?
Nové Pantery/Ibalginy i Foxy to mají.
Ale u carga by bylo účelnější mít ERTMS/ATO (dříve nazýváno ATO over ETCS), jenže na to je už potřeba i nějaké to trackside.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 24. prosince 2023 - 12:57:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8697
Registrován: 9-2005
Jestli to za ta desetiletí není zejména neschopností prodat jedinečný produkt.
♥UA
Neděle, 24. prosince 2023 - 15:39:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 613
Registrován: 2-2018
No, z druhé strany...na příkladu Škoda 109E jsme viděli, jak se v "sjednocené" Evropě (svoboda pohybu zboží [lol]) dokáže Němec bránit konkurenci. To by to nejprve musel Zýmenc koupit za hubičku a pak to prodávat jako svůj produkt. Aby to mělo šanci u EBA projít.
Neděle, 24. prosince 2023 - 15:53:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8944
Registrován: 3-2006
Ad pilot.pirx: No a to je to pořád Škoda, za šest let budou prodávat No Name výrobky. Snad tu fabriku někdo koupí a zahrne pod nějakou značku.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.
Myosotis.
Pikehead
Pondělí, 25. prosince 2023 - 09:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9617
Registrován: 3-2007
pirx: A jakým způsobem kňouralové vašeho typu vysvětlují "úspěch" škodováckých push-pullů? Taky Němec brání?
Pondělí, 25. prosince 2023 - 12:00:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 614
Registrován: 2-2018
pike: jako obvykle o koze a voze...nemá smysl komentovat. Hezké vánoce.
Pondělí, 25. prosince 2023 - 19:49:05  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3595
Registrován: 12-2009
Nějaké příspěvky ze sekce nehody ve větším množství...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Pondělí, 25. prosince 2023 - 21:51:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 516
Registrován: 11-2020
A strojvedoucí nebudou mít co žrát
Úterý, 26. prosince 2023 - 00:44:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29975
Registrován: 5-2002
Q: Jestli to za ta desetiletí není zejména neschopností prodat jedinečný produkt.
Odpovím Ti protiotázkou [wink], ale než ji položím, tak Ti připomenu pár faktů, které zvnějšku nejsou tak vidět.
Aby něco jako AVV mohlo fungovat, potřebuje to znát polohu na trati, statické vlastnosti té tratě, aktuální dopravní situaci (jestli návěstidla povolují jízdu a jakou rychlostí) a jízdní řád. I kdyby sis vlastnosti tratě a jízdní řád pro jednoduchost vezl staticky na vlaku, pořád potřebuješ tu lokalizaci a dopravní situaci. Celkem ideálním zdrojem je ETCS, pokud má na sobě rozhraní podle Subsetu 130, tam máš oboje a navrch je to interoperabilní.
Pokud ho ale nemáš, musíš si buď počkat, anebo použít nějaké provizorium, kterým jsou u nás typicky MIBy a LVZ, který ale tu a tam vyžaduje upřesnit nějaký nejednoznačný znak. Postupem času se to zkusilo i na tratích bez LVZ, ale zatímco ze Svinova do Opavy to celkem šlo, na bábobloku do Berouna to už začala být pruda a na nekódujícím autobloku (231, SmRad) je to pruda ještě větší.

A teď tedy ta protiotázka: ve kterých zemích se už po desetiletí nachází ETCS se SS-130, aby vůbec mělo smysl zkoušet to nabízet...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Úterý, 26. prosince 2023 - 08:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 496
Registrován: 5-2019
na nekódujícím autobloku (231, SmRad) je to pruda ještě větší.

Já tušil, že vás k obhajobě nekódujícího autobloku se zábrzdnou vzdáleností 700 m nevedla objektivní fakta. :-)
Středa, 27. prosince 2023 - 00:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29978
Registrován: 5-2002
ŘV: Já tušil, že vás k obhajobě nekódujícího autobloku se zábrzdnou vzdáleností 700 m nevedla objektivní fakta.
Oceňuji Tvůj inovativní přístup k diskusním technikám, kdy se oponentovi nesnažíš nic podsouvat, ale jenom naznačíš, že cosi tušíš, a ponecháš na laskavém čtenáři, aby si sám domyslel něco ošklivého, když Tobě už fantazie dávno došla.

Nicméně jak větší propustnost 700m autobloku oproti tomu 1000m, tak i absence izolovaných styků pro nás techniky objektivním faktem prostě je. Ale připouštím, že u vás amatérských psychoanalytiků to může být jinak...}
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Středa, 27. prosince 2023 - 02:04:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 497
Registrován: 5-2019
větší propustnost 700m autobloku oproti tomu 1000m

A této je dosaženo zejména sjednocením rychlosti vlaků nákladních, osobních ba i rychlíků na rychlost 100km/h. :-)
Středa, 27. prosince 2023 - 02:16:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12626
Registrován: 5-2002
Brzděme... Bez ETCS nikoliv. U nákladních vlaků to na zábrzdné 700 metrů je hodně omezující...

Ale tyto autobloky jsou dělané právě pro ETCS, to, že pár let tam nebude není zcela zásadní problém...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 27. prosince 2023 - 08:27:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29980
Registrován: 5-2002
PŠ: to, že pár let tam nebude není zcela zásadní problém
Asi tak.
Ale je to jak vidno postačující záminka k tomu, aby si měl ŘV o koho otírat tlamu.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 27. prosince 2023 - 11:36:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 313
Registrován: 12-2017
Chystám se teď do Tater. Mohl bych poprosit o tipy kde by šlo vyfotit Tatranskou električku / lanovku a mít na pozadí hory?

Našel jsem zatím tato místa, ne všechna jsou ale na turistických trasách (jdu s kamarády kaštany).

- Lanovka na Hriebenok https://transphoto.org/photo/1286188/?vid=348495

- zubačka na Štrbské pleso asi v půlce trasy: https://transphoto.org/photo/1725505/

- vlak Poprad - Vysoké Tatry https://transphoto.org/photo/1725505/

Díky moc předem!
Mé fotky MHD naleznete zde:

Busphoto.ru
Transphoto.ru