Diskuse » Železnice » Trať Bohumín - Čadca a okolí » Archiv diskuse Trať Bohumín - Čadca a okolí do 19. 12. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Trať Bohumín - Čadca a okolí do 19. 12. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 13. prosince 2023 - 11:12:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6305
Registrován: 6-2008
Ohl : [ok]
Je to premium článek tak jsem ti to zkopíroval.
Zpochybňoval jsi ty mobilní data že to je na nic. Ale je to přesně naopak.
Ví se to přesně a plánuje adresně...[wink]

Mobilní telefony pomáhají nejen efektivně zacílit reklamu firmám, ale třeba správně nastavit fungování veřejné dopravy. Přehršle dat, které lidé firmám dobrovolně poskytují při vyhledávání služeb či využívání aplikací, umí zúročit například technologická firma Citya. Ta do Česka přinesla kombinaci mezi taxíky a autobusy – dodávkovou dopravu na objednávku.
Citya zatím funguje v okolí Říčan. V prvním pololetí příštího roku se služba objeví na Pardubicku, jedná se o Třinecku a Bystřicku. Ministerstvo dopravy plánuje Citya zahrnout mezi podporované služby ve veřejném zájmu a firma se navíc chlubí, že dokáže státu poradit, co s hromadnou dopravou. „Z online dat je možné poznat, zda bude autobusová linka mezi městy fungovat,“ tvrdí zakladatel startupu Citya Dominik Janík.

Působíte v Česku rok a půl. Co se za tu dobu povedlo udělat?
Největším úspěchem je, že se během této doby situace otočila, ze zcela neznámého oboru jsme se stali známým. Už i největší organizátoři, jako je středočeská IDSK nebo pražský Ropid, mluví o využití operativní dopravy v méně zahuštěných oblastech, respektive v geograficky obtížněji dostupných lokalitách.

V Říčanech už to není pilotní projekt, ale regulérní komerční provoz, který běží rok a čtyři měsíce. Teď prodlužujeme smlouvy na příští rok. Provoz se bude rozšiřovat na dvě vozidla. Během února začneme fungovat v Pardubickém kraji v pilotním provozu s jedním autem na půl roku. S vedením Pardubického kraje dojednáváme, ve kterém konkrétním regionu budeme jezdit. Máme čtyři vytipované oblasti, pro které jsme dělali datovou analýzu a simulace.

Podle čeho vybíráte nejvhodnější region ke spuštění poptávkové dopravy?
Samosprávy nás oslovují samy. Jde zpravidla o dva typy regionů. V prvním případě to jsou krajská města, která mají fungující MHD. Na periferiích je ale provoz klasické hromadné dopravy drahý a málo efektivní. Operativní doprava na zavolání dokáže v takovémto případě ušetřit peníze a zároveň přepravit vyšší počet lidí. Druhým segmentem jsou obce a bývalá okresní města, která nemají žádné významné spádové město a žádnou vlastní veřejnou dopravu.

Můžete uvést příklad nějaké takové oblasti?
To řešíme s Českou Kanadou, konkrétně oblast v okolí Nové Bystřice a Jindřichova Hradce. Tam nyní propojujeme jednotlivé obce a tvoříme datový model obslužnosti několika menších obcí a osad. Dalším klientem je Bystřice u Benešova, kde je spousta osad okolo bez vlastní hromadné dopravy. Funguje tam pouze krajská doprava ve směru České Budějovice–Benešov. Pro pár cestujících se ani nevyplatí investovat do fyzických zastávek.

Jak zařídíte, aby doprava byla ekonomicky únosná i v takových zapadlých vartách?
Díky našemu systému, kdy vzniknou v rámci regionu virtuální zastávky, odkud si z mobilní aplikace půjde objednat mikrobus, dokážeme zajistit mobilitu pro poměrně široký region. Výhodou je, že můžeme zastavit prakticky kdekoli. Na druhou stranu pracujeme i pro relativně velká města, jako jsou Modřice u Brna nebo Třinec. I v Třinci se totiž nachází řada míst, kde je dost potenciálních cestujících, které MHD obsluhuje velmi řídce. Třeba konkrétně jižní předměstská část Podgruň.

Jak poznáte, že právě tito lidé mohou být cestující? Tedy že budou mít zájem operativní dopravu využívat...
Nakupujeme anonymizovaná data z různých zdrojů, například od společností Meta nebo TomTom. Statistický úřad vám řekne, že v této oblasti jsou domy. Díky datům z telefonů – od Facebooku, Googlu, Applu nebo od bank – zase víme, že v těch domech někdo aktivně žije, nějak se pohybuje a cestuje. Vidíme i body zájmu – tedy kam tito lidé jezdí trávit čas –, takže dokážeme sestavit profil různých tras. Pro jednoho soukromého dopravce jsme odpovídali na otázku, proč není naplněná linka z Chomutova a z Mostu do Prahy. My zjistili, že lidé z těchto měst zkrátka do Prahy tolik nejezdí ani autem, ani na kole, ani hromadnou dopravou. Naopak lidé z Teplic a z Ústí nad Labem do Prahy jezdí poměrně často.

Poznáte také to, jací lidé na daném území bydlí?
Takto jsme v jedné obci odhalili nelegální ubytovnu dělníků z Ukrajiny. Zaznamenali jsme, že tam pravidelně každou neděli pozdě večer nebo v pondělí brzy ráno přijíždí větší počet lidí. I když jsou data anonymizovaná, věděli jsme, že jde o muže se základním vzděláním, manuálně pracující a s občanstvím mimo Evropskou unii. A že ve čtvrtek večer zase odjíždějí. Říkali jsme to starostovi a ten na místě zjistil, že tam skutečně nelegální ubytovna je.

Dělníci by tedy mohli být potenciálními klienty pro „chytrou maršrutku“?
Pro nás nemá smysl službu spouštět v místech, kde ráno nastupuje tři sta lidí. Tam může přijet kloubový autobus. Nám jde spíš o oblasti, kde je na dvaceti čtverečních kilometrech dvacet domků, kde bydlí třeba rodiny s dětmi od pěti do deseti let nebo senioři. To jsou naši zákazníci.

Ti nevytáhnou auto z garáže, jak je dnes zvykem?
Z Říčan vidíme, že se dopravní návyky lidí mohou změnit. Původně s námi opravdu jezdily zejména mámy s dětmi. Zpravidla bydlely v satelitních městečkách, kde autobus jede dvakrát ráno a pak třikrát dopoledne. Bohatí obyvatelé těchto satelitů z nich odešli a dnes tam bydlí lidé, kteří nejsou tak bohatí, takže mají třeba jen jedno auto, kterým jezdí manžel do práce. Jezdili s námi také senioři a lidé, kteří se pohybovali po regionu. V posledních měsících zase vidíme, že stále častěji objednávají muži jedno sedadlo z nádraží do nějaké vesnice za Říčany.

Co se změnilo?
Tihle lidé pravděpodobně dříve jezdili autem. Dnes ráno jedou do práce MHD, protože ta začíná pravidelně každé ráno v osm nebo v devět. Po práci ale už přesně nevědí, jak pojedou zpátky. A hlavně – KDY. Dříve proto převážně jezdili autem. Jednak kvůli vyšší flexibilitě a pak kvůli tomu, že už jim toho odpoledne a v podvečer už moc nejelo.

Toto všechno se nedá zjistit konvenční metodou, třeba dotazníkovým šetřením?
Data z mobilního telefonu a digitálních služeb jsou ale mnohem přesnější a nelžou.

Co je výsledkem těchto studií? S čím chodíte na jednání se zástupci, kteří dopravu budou objednávat, a tedy i dotovat?
Třinci například nabízíme na výběr ze tří variant. V první – nejambicióznější – variantě dokážeme vyzvednout devadesát procent lidí, ve třetí variantě pětasedmdesát procent lidí. V prvním případě bude v průměru při jedné jízdě cestovat dva lidé a půl, ve třetí variantě čtyři lidé. To se promítne i do peněz. V první variantě bude průměrné jízdné třicet korun, ve třetí bude v ceně jízdného větší rozdíl. V obou případech ale bude doplatek pro objednatele víceméně stejný, protože ve třetí variantě se v celkovém objemu vybere od cestujících více.

Co když budu mít smůlu a skončím mezi těmi deseti procenty, které se do dodávky nevejdou? Co mám udělat, abych mohl jet? Popojít na nějaké frekventovanější místo? Vybrat jinou cílovou lokalitu?
Aplikace vidí, kde jste, a vy si můžete zadat, kam pojedete. Pokud není možné jet hned, dostanete alternativní nabídky. Ve velké většině možnost předobjednat si cestu na později. Rovněž víte i celkovou cenu, protože oficiálně funguje operativní doprava pod hlavičkou smluvní přepravy, u které je povinnost oznámit cenu předem.

Na první pohled to celé stojí na mobilním telefonu. Klasickým uživatelem MHD jsou ale především děti cestující do škol a pak starší lidé. Ti mnohdy s chytrými telefony kamarádi nejsou.
Na to se každý zeptá. Ale z naší zkušenosti z Říčan a z dalších provozů nejsou aplikace a senioři absolutně problém, standardně aplikace používají minimálně ve věkové kategorii pětašedesát až osmdesát let. Těm ostatním mohou pomoci děti, případně si mohou telefonem zavolat a pomůže jim s objednávkou náš dispečink. Má to svá specifika. Například seniory bez aplikace posíláme na místa vyzvednutí, která najdou i bez mobilu, jako jsou obchod, kostel.

Co když nastane nějaká mimořádná situace? Přebírá pak výpočty stroje živý člověk?
Operátor to od počítače nepřevezme, ani tu možnost nemá. Algoritmus sám vidí cestující, vidí řidiče, jak se mu auto zpožďuje nebo nezpožďuje a co s nastalou situací má dělat. Může se tedy malinko pozměnit čas nástupu i výstupu nebo i trasa. To je ale řádově o jednotky minut. Stalo se nám však, že v kalamitě spadlo auto do příkopu a trvalo hodinu, než dorazilo náhradní. Pořád ale platí, že se zákazníky komunikujeme a přeplánujeme jim jízdy. Občas se nevyhneme ani situaci, kdy z takových důvodů všem cestujícím přeplánovat jízdy nedokážeme. Myslíme si, že i tak je to daleko transparentnější než u jiných druhů dopravy.

Pracujete vždy jen pro veřejnou správu, nebo máte zákazníky i z byznysového prostředí?
Najímají si nás i dopravci. To je případ zejména firem působících na Slovensku. Dopravci mají v současnosti problém s řidiči autobusů a jako jednu z možností zvažují nahrazení spojů vozidly, pro která stačí klasický béčkový řidičák. Tedy dodávek do devíti míst. Získání řidičského průkazu na autobus je totiž podstatně náročnější, dražší, člověk musí projít například psychotesty a je to limitováno dosažením věku jednadvaceti let.

Má operativní doprava nějaký limit? Třeba počet aut, kterým dokáže umělá inteligence vypočítávat trasu na základě objednávek cestujících?
Limit to má. Dopravní schéma vypadá jako strom. My jsme vždy na krajích páteřní linky, odkud sbíráme lidi a svážíme je do páteřní linky veřejné dopravy, kde je třeba vlak nebo klasický autobus. V momentě, kdy už jezdí větší počet lidí, je lepší zavést hromadnou dopravu. To se nám už v Říčanech stalo. Konkrétně jsme zjistili, že řada lidí jezdí pravidelně do dětské léčebny Olivovna. Městu jsme proto navrhli, aby tam natáhli pravidelnou městskou linku. Taková frekvence nám totiž bere kapacitu a dělá to z nás linkový autobus, což není náš úkol. My se v takovém případě opět posuneme o něco více na okraj.

Myslíte tedy, že jízdní řád nebude přežitek? Nepřijde doba s efektivnější dopravou, kdy lidé nebudou muset docházet na zastávky na čas a objednají si přepravu, kamkoli budou chtít?
My nemáme ambici hromadné dopravě konkurovat. Kapacitní spoje efektivně nenahradíte sdíleným mikrobusem. Není smyslem mít v nějakém regionu třicet malých vozidel. Pak se dostáváme do problému, že bychom se nelišili od individuální mobility. Proč někde provozovat třicet dodávek, když by území obsloužil jeden autobus.

Propojí se v budoucnu váš systém s integrovanými systémy hromadné dopravy? Aby třeba řidič dodávky věděl, že můj vlak má zpoždění a že na nádraží, kde mě má vyzvednout, budu o pět minut později, aby si podle toho mohl upravit cestu?
Už na tom pracujeme. V plně flexibilním režimu nejsme závazková veřejná doprava. Nemůžeme tedy využívat například pražskou lítačku, což by umožňovalo například i zjednodušení při placení. Technologicky to ale není problém. Potřebujeme ovšem změnu zákona, abychom mohli být plně integrovaní. Máme však i řešení takzvaně „semi-fixní“, kdy už jsme veřejnou závazkovou dopravou. Je ale méně efektivní.

Jakou změnu kromě případné integrace změny zákona, na které pracuje ministerstvo dopravy, přinese?
Fungujeme na základě smluvní přepravy. Podobně jako třeba Uber nebo klasická senior taxi. Města a další veřejné instituce ale bez této legislativní změny nemohou doplácet jízdné tak jako ve spojích závazkové dopravy. A pak je tu otázka DPH. Ta je u veřejné dopravy deset procent, u smluvní přepravy, která je spíše taxislužbou, jednadvacet procent. Důležité je to i symbolicky. My nejsme taxislužba, jsme doplněk městské hromadné dopravy. Ideálně bychom si představovali, aby operativní doprava byla součástí klasické integrované jízdenky.

A zaplatí se to z veřejných peněz? Přece jen je takové taxi obvykle dražší než MHD...
Je i není. Kdybyste chtěl obsloužit stejný region, jako my obsluhujeme v Říčanech, běžnou linkovou MHD, tak vás to bude stát šestkrát víc. Protože autobus by najel hromadu prázdných kilometrů. To je začarovaný kruh. Autobus musí na trase objet co nejvíce obcí, aby se naplnil. Tím se ale stává pro cestující málo atraktivní, protože je pomalý.

Kam se budete rozšiřovat dál? Máte plány mimo obor chytrých maršrutek?
Plánujeme do budoucna řešit i zavolání vlaku na poptávku. Máme třeba obratiště, kde čeká stroj a kde ale čekají i lidé. A dopravce nebo objednatel netuší, že by se vložení frekvence mezi naplánované spoje naplnilo, a tedy i vyplatilo. To všechno ale v budoucnu přijde. Pak jsou tady autonomní vozidla. V této oblasti již dnes spolupracujeme s výrobci a v budoucnu je budeme „řídit“.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/verejna-doprava-mobily-city a-dominik-janik.A231212_152452_ekonomika_cfr?zdroj=ekonomikah_hp
Středa, 13. prosince 2023 - 12:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14557
Registrován: 12-2009
Nové bezbariérové vlaky, četnější JŘ. Návaznosti.¨
Jaké návaznosti, když přestup je fuj? [proud]
Ano, bezbariérový vlak v např. Ostravě středu láká cestující - na Taxis.

Samozřejmě, že nové vozidlo a nová komunikace s přípoji v uzlech láká víc lidí. Ale musí se vědět proč není naplněná linka z Chomutova a z Mostu do Prahy. My zjistili, že lidé z těchto měst zkrátka do Prahy tolik nejezdí ani autem, ani na kole, ani hromadnou dopravou*.

Tuto větu si zapamatuj.[wink]

Takže nepomůže nic z toho, pokud tam nikdo nejezdí.
Je ti prd platný kapacitní vlak a doufání, že kvůli něj začnou lidi jezdit tam, kam nepotřebují.

* Firma na to potřebovala miliony a mobilní data.
Já to tu tvrdím i bez toho roky.[wink]

do budoucna řešit i zavolání vlaku na poptávku.
[lol]

Ale jo, už se těším, jak ve Svobodných Heřmanicích přijdu na stanici, zavolám a z Opavy vyjede vlak. Počkám hodinku a jedu.[proud]
Protože jen na takových tratí by to teoreticky šlo.

Ano, mikrobus na zavolání do destinací jako je třeba Gruň, kde v létě jezdí TuBus, je reálné. Akorát by těch mikrobusů muselo být víc - o ty záložní navíc mimo stabilně jezdící a jejich řidiče, co budou celou šichtu čekat na telefon.

A ještě něco se mi líbí. Velký bratr ví všechno o každém jednotlivci a je to dobře.
Když se o tom psalo v souvislosti s Čínou, byl to hnus.
[wink][lol]
Středa, 13. prosince 2023 - 12:59:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6310
Registrován: 6-2008
Ohl : [nene]

Bohužel jsi to nepochopil(nechtěl) a vytrhuješ tradičně z kontextu. [uhoh] Dále není co dodat.
Plán kraje zde diskutovaný x krát jsi zhodil ze stolu jako cár papíru.
Tak nic no...

K přestupu bych měl to stejné vyjádření o vytžení z kontextu.
Neboť koleje do Nýdku/Bukovce/atd nevedou je nutné přestoupit...

(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540 .)
Středa, 13. prosince 2023 - 15:14:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17115
Registrován: 11-2002
Ví se to přesně a plánuje adresně... - je hezké tyhle vize slyšet od firmy, sídlící ve starším RD na pomezí Vinohrad a Vršovic, mající (a to ještě možná) nějaký kancl na místě, kde klidně může sídlit i klasický poskytoval služeb virtuální adresy), kde jediný společník je společnost sídlící na Kyrpu a vyjadřuje se k tomu někdo, kdo vlastně v představenstvu firmy ani není. [crazy][proud]

Jako, proč ne, stát je (bohužel) schopen uzavřít kontrakt za miliardy i s firmou od níž bych si nekoupil ani ponožky, ale asi bych to nadšení (raději) trochu mírnil... [wink]
Středa, 13. prosince 2023 - 15:31:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14560
Registrován: 12-2009
Jaký je rozdíl přestoupit ze slušně obsazeného slona do busu s 10 lidmi někam a mezi slušně obsazeným PP do 814 s 10 lidmi?
Jen ty koleje?

do Nýdku/...je nutné přestoupit...
A tam někdy ještě jednou. [wink]
odkaz
Možná by pomohlo tam nasadit nejnovější kloubák, lidi by začali jezdit do Střelmé jak diví.
Středa, 13. prosince 2023 - 15:46:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3768
Registrován: 8-2009
A ještě něco se mi líbí. Velký bratr ví všechno o každém jednotlivci a je to dobře.
Když se o tom psalo v souvislosti s Čínou, byl to hnus.

Ač teda s OHlem zpravidla nesouhlasím tak tohle se mu povedlo [ok][kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pezos
Středa, 13. prosince 2023 - 16:30:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2665
Registrován: 4-2014
Na Ex1 se znovu zabydlují béčka v množství větším než malém.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Středa, 13. prosince 2023 - 16:48:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17116
Registrován: 11-2002
Pezos: uvolnily se z 323 ... [wink][proud]
Středa, 13. prosince 2023 - 19:47:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6312
Registrován: 6-2008
Jena : Primárně jsem chtěl poukázat na to že mobilní data běžně se či jsou využívány k zjišťování přepravních proudů. Jo je tam spousta věcí že kterých se dá z původní adresné myšlenky udělat opičárna. Ok. To se opravdu dá. Nic proti. Vytržením z kontextu a útěkem od zdejší či i jinde reality se to pak samozřejmě stane para opičárnou...

Osobně jsem rád že všichni odpovědní to plánují tak jak se avizuje a postupně se k tomu dostáváme/dostaneme. Tedy že budeme modernizovat a postupně znasobíme počty spojů jako jinde...
Zcela tedy jinak než si to přeje kolega Ohl naštěstí. Mě jen vždy mrzí a to každého z nás asi taky. Když se dozvíme o odložení opravy či modernizace. A pak se dočteme že v jiných krajích to zvládli. Modernizovali. Zadrátovali třeba cancoury. Odstranili zvěrstva dnešní doby 81x. A že největším zjištěním je že tím ti lidé i jezdí. Já jim to nezávidím. Ale přímo přeji...[ok]

U nás totiž kdyby nebyl koridor 271/320. Nedošlo k zadrátování O Kunčice Ova Hlavní. Opava a Mošnov. Jsme na tom bídně...
Jó zaplať pán bůh. 10 let modernizujeme 321. Abychom ji pak 10 let modernizovali...
Pánové nezlobte se...[uhoh]
Středa, 13. prosince 2023 - 21:57:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14563
Registrován: 12-2009
10 let modernizujeme 321
Za modernizaci se dá považovat jen opavská část a stanice O.Kunčice. A částečně Kunčice - Havířov (teď už včetně i se středem)
Zbytek jsou jen opravy nižší či vyšší kategorie.

Nesmíš to vidět tak pesimisticky, ale reálně.
Takže kromě toho je ještě částečně modernizovaná Opava- Krnov, opravená trať do Bílovce, do N.Jičína kolejově na úrovni koridoru i s nástupišti, 323 z FnO kromě úseku FpR-Veřovice.
Nepočítám ty výměny kolejnic na více úsecích, kde jen tím došlo k výraznému zlepšení.
A oprava většiny nádražních budov proběhla o dost dřív, než v ostatních krajích.
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 07:23:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6314
Registrován: 6-2008
Ohl : Je asi zbytečné to třeba s těmi Suchými znovu opakovat. Nemám nic proti opravám ty jsou samozřejmě potřeba. Ale jsi jediný kdo na to co se odehrává na 321 pohlíží s obhajobou. Nebudu psát jaký názor na to mají běžní uživatelé těch vlaků. To by byla diskuze jednak zbytečná a hlavně na dlouho. Ale když se zeptáš lidí, nazvu je od fochu. Ti co ty stavby řídí projektují a podobně. Ať jsou to lidé ze SŽ či stavebních firem. Nemyslím ty co se tam opírají o lopatu. Jejich slova by tě někdy hodně zarazila.

"A Vy myslíte že se to tak dělá protože to je potřeba? Nebuďte naivní. Peníze se musí točit. A lidi z vlaků ? Myslíte že to dnes někoho zajímá."
Když se takovým způsobem podobnými slovy a větami vyjádří hned několik lidí tak to jde člověk do kolen. To je množství případů z terénu. Pak to máme na zdopravy.cz. Člověk se bojí ty články číst o předražených stavbách. Konkrétně zrovna Havířov a patkování. Fotky jsem tu už dával. Když jsem s těma chlapama o tom mluvil tak se smáli až se skoro kutáleli. Prý kdyby tady nebyl takový dokonalý bordel na těch kolejích. Tak by se měli někteří hodně špatně. To už se budu bát na něco zeptat abych zase nedostal nějakou tragickou odpověď.

Za mnoho let jsem na to téma hovořil snad z několika stovkami lidí. Názor vždy skoro stejný jen podání jiné. Nikdo nikdy ten bordel nehájil. Moc toho na pochválení v Msk na kolejích teda opravdu není. [uhoh]

Reálně je to tedy bez pesimismu v prdeli.
Chtěl jsem se moderní železnice v kraji dožít.
To se bohužel nestane i kdyby to bylo nad průměr dožití mužů v Msk/ČR.

Ano ten kousíček do NJ je fajn že udělali pořádně i s nástupišti.

Bílovec a kousek u OP. Zní/vypadá to však jako výsměch to zmiňovat. Ale ok.

323 nebo 322 bych raději nezmiňoval vůbec...
Čtvrtek, 14. prosince 2023 - 07:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14564
Registrován: 12-2009
pohlíží s obhajobou.
[uhoh]
Ach jo...
Napsat, že to, výměna kolejnic na 321 není modernizace, je obhajoba.

Dobře, letošní výměna kolejnic na 322 v obloucích za Těšínem je modernizace. Spokojen?
[proud]
Pátek, 15. prosince 2023 - 19:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6322
Registrován: 6-2008
Ohl : [ok][wink] Možná...[crazy]

Jinak na S6 už také nové polepy na starých vozech...[vypravci]

Pátek, 15. prosince 2023 - 20:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10204
Registrován: 2-2006
Ic540:
"Jinak na S6 už také nové polepy na starých vozech...[vypravci] "
Chlapi, měli jste to v té brožuře (zrovna včera to běželo v televizi[lol]), hlavní jsou polepy[rofl][ok].
Pátek, 15. prosince 2023 - 20:35:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6323
Registrován: 6-2008
Semolina : [ok][vypravci][crazy]

Já se omlouvám že jako sloužící před 11/89 jsem všechny ty brožury nečetl detailně a správně...[ok][ok][ok]
Pátek, 15. prosince 2023 - 21:41:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14575
Registrován: 12-2009
hlavní jsou polepy[rofl][ok].
I polepy jsou peníze. Když nejsou - dopravce platí .
Madusan
Sobota, 16. prosince 2023 - 07:22:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 2-2007
Stát vybere na daních, přerozděli na kraje , a kraj pak platí.Tak má reklamu i na starých kusech, aby plebs věděl komu má být vděčný.Já na tom nic špatného nevidím, a když moderní technika ma neustálé problémy-a jak čtu tak napříč republikou, tak buď zůstanu na peroně a nebo pojedu šrotem.
Sobota, 16. prosince 2023 - 19:59:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10205
Registrován: 2-2006
Ohl:
"I polepy jsou peníze. Když nejsou - dopravce platí ."

Madusan:
"Já na tom nic špatného nevidím, a když moderní technika ma neustálé problémy-a jak čtu tak napříč republikou, tak buď zůstanu na peroně a nebo pojedu šrotem."
Ale jistě. To byl spíš takový obecný povzdech, že na takových věcech (obecně) záleží nejvíc. Z pohledu zákazníka (cestujícího) oceňuji u železničních vozů (souprav) zejména teplotní pohodu ve voze (v zimě topí, v létě chladí), fungující toalety, bezproblémový nástup (ne že jsou schůdky pod ledem) a až na desátém místě se můžeme bavit o polepech...

A to kraji již nevadí, že přes jeho logo je vidět stékající rez[proud]? (Já vím, pokud by musel být celý vůz přelakován, musel by být na nějakou dobu vyřazen z provozu, a tak by chyběl a cestující by se museli mačkat v redukované soupravě[wink].)
Sobota, 16. prosince 2023 - 20:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14579
Registrován: 12-2009
Na Ex1 se kromě B objevuje kde co.


Za kopcem nic nezastihnuto,

kromě
[proud]
a varšaváka


Začínají to objevovat Češi, bylo je slyšet víc než jindy.[ok] Bohužel ne vlakem, dostat se do Těšína je večer martýrium...

Sobota, 16. prosince 2023 - 20:28:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 783
Registrován: 8-2019
Semolina: Kraji samozřejmě vadí i ty náhradní soupravy, proto za ně taky proti PP dostávají ČD méně...
Sobota, 16. prosince 2023 - 20:41:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10206
Registrován: 2-2006
Ohl:
"Na Ex1 se kromě B objevuje kde co. "
Na spojích EC 140/141 Ostravan by měla jet souprava InterJet dle pravidla, ne? Místo budějovické soupravy tak nyní jezdí chebská.
Sobota, 16. prosince 2023 - 23:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 92
Registrován: 5-2019
Včera jsem jel večer z Prahy schválně posledním Ostravanem jedoucím nově až 20:19,
majícím z O.-Svinova (příj. 23:40) posunutý přípoj, poslední Os do Havířova ve 23:46.
Na náš zpožděný Ostravan nepočkal cca 10 minut! [angry][angry][angry]

To zpoždění jsme přitom nabrali v Č. Třebové čekáním 20 minut na zpožděný motorák z Letovic!!!
Vůbec mě nenapadlo, že by na nás ten vlak na Havířov mohl nepočkat...
Když jsme do Svinova přijeli, byl Os teprve ve Vítkovicích.
Sobota, 16. prosince 2023 - 23:58:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 128
Registrován: 4-2017
Havířovák: Pokud nebyl požadavek na čekání přípoje, tak nebyl důvod čekat. [wink]
A v neděli, vlastně hned v první den platnosti nového JŘ, tak poslední Os čekal i 15 minut na zpožděnou 549, takže předpokládám, že čekání funguje, stačí se nejspíš jenom připomenout Vlakové četě, že tím vlakem zamýšlíte cestovat.
Babilon
Neděle, 17. prosince 2023 - 00:26:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4693
Registrován: 12-2007
Cestování za Ostravu je teď hotová katastrofa. Zpoždění běžně přes půl hodiny, takže 10minutové přípoje znamenají hodinu navíc. Spolehlivá kombinace EC117+IC509->R349, kdy Kysuca počkala klidně i půl hodiny, je už taky minulostí.
Neděle, 17. prosince 2023 - 08:07:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 785
Registrován: 8-2019
Vždycky, ale fakt vždycky pro jistotu říkejte vlakovému personálu, jestli by mohl zajistit čekání přípojných vlaků.

Pokud se nikdo od ČD neozve, tak se dodržují běžné čekací doby, které můžou být třeba jenom 10 minut. V případě požadavku na připoj a schválení tohoto přípoje ze strany dispečinku KODISu (u vlaků objednávaných krajem) se může čekat třeba minut 25...

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Neděle, 17. prosince 2023 - 10:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17134
Registrován: 11-2002
Tatar: Pokud nebyl požadavek na čekání přípoje, tak nebyl důvod čekat. - to si dělá "dráha", tuplem s posledním vlakem, [zadnice]?? Co má cestující chtít/prosit příště? Aby vlak vůbec zastavil, protože "nestavíme, máme zpoždění"?! Nedávno tu někdo zmiňoval, že ty poslední vlaky by měly čekat běžně, tuplem když to je o pár minut a ne třeba půl hodiny a víc. Kolik má vlak zpoždění se vědělo dááááávno dopředu, 10-15 minut čekání zejména u těch posledních vlaků bývalo v pohodě, ale zapojit mozek, to ne... A ještě se to svede na cestujícího, že si za to může sám, se měl ozvat, prosit, chodit po vlaku a hledat cvaklístka, možná donést bakšišné ... dráha by se, možná, pak uráčila.. [crazy]

On totiž od Prahy na Havířov nikdy nikdo nejezdil a nejezdí, takže by to čekání určitě bylo zbytečné, přeci si nebudume krátit několikahodinový pobyt na kanapi...
Neděle, 17. prosince 2023 - 10:52:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14580
Registrován: 12-2009
Poslední vlak čeká.
I R3xx někdy i 20 minut. Do toho zpoždění černí a žlutí.

A při čekání se nadává na zpoždění eSka a R3xx.[crazy][proud]

Minulý týden všechno chytalo zpoždění u Přelouče. Teď je ještě výluka, půl roku, Brodek -Dluhonice a 21.12 by měla končit Drahotuše -Lipník.
Cestování na Prahu bude na [zadnice] delší dobu...


Z druhé strany podobně -na konci "tunel" u hranic
https://www.mojekysuce.sk/spravodajstvo/prace-na-privadzaci-pri-k nm-a-ekodukte-vo-svrcinovci-napreduju-pozrite-si-video
Neděle, 17. prosince 2023 - 11:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 787
Registrován: 8-2019
Jena:
1) Ne vždy musí jet někdo nutně z posledním vlakem z Prahy do Havířova. Pokud by se čekalo a nikdo by nepřestoupil, tak by zase byli zbytečně trestáni ostatní cestující.
2) Nechápu, proč byste měl několik hodin čekat na kanapi, když několikrát za noc se dá dostat ze Svinova do Havířova kombinací tramvaje a busu linky 441.
Neděle, 17. prosince 2023 - 11:36:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17135
Registrován: 11-2002
Poskok: bavíme se o cca 10-15 minutách, ne o hodině, u posledního vlaku, přípojem na spoj z hlavního města, kde je pořád větší pravděpodobnost přestupu, než třeba ve Frýdku od Dobré. Na řadě míst přípoje čekají (byť třeba do 10min), aniž taky někdo přestoupí (a klidně pak může někomu z toho čekajícího vlaku ujet třeba BUS nebo co já vím). Mají se i zde lidi hlásit? V Oku a jinde by to rázem ušetřilo řadu problémů... [proud]

Tohle je prostě neobhajitejné, tím spíše při víceméně zcela fádním zpoždění kolem 10min. Jinak rada v závěru je genilání, že krz těch pár minut co se nemohlo počkat se potáhnu i se zavazadly na mosty ve Svinově, pohrkám někdy jedoucí noční tramvají ma ÚAN, další čas počkám na BUS a když to hodně dobře půjde jsem někdy po 2 ráno doma (cca +2h). Možná. Dost možná i bohatší o nějaký ten "sociálněkulturní" zážitek a chudší o dobrou stovku za MHD/BUS. Je to přesto nic proti případnému trestu pro ostatní cca +10min.

PS: s tím kanapem jsem to myslel jinak..
Neděle, 17. prosince 2023 - 12:08:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 93
Registrován: 5-2019
Tatar, Poskok: To jsou fakt vynikající doporučení, ať se o každý přestup starají cestující.
Kdyby aspoň průvodčí prošel ten vlak a zeptal se, zda někdo nepokračuje - neměl jsem žádná sluchátka, aby mi to uniklo.
Vlastně se to týká i posledního vlaku na Opavu.
Příjezd IC byl cca ve 23:58, Os na Havířov i Opavu podle Idosu byl 23:52!!!

Nejbližší tramvaj do centra Ostravy jela v 0:35, 441 z ÚANu v 1:55.
Ještě, že nejsem třeba mladá studentka a taky že jsem ráno nemusel nikam vstávat.

Nezaráží vás zároveň ten opačný případ? V České Třebové jsme opravdu stáli 20 minut jen kvůli čekání na RegioNovu z Letovic, která má příjezd 21:55, typické zpoždění mívá 11-12 minut, IC má odjezd 21:59.
To je vážně míněno jako lokální přípoj na IC? Jak jsou ty JŘ konstruovány???
Neděle, 17. prosince 2023 - 12:12:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 94
Registrován: 5-2019
Jinak ode dneška do úterý - a kdoví kdy ještě - je ten IC 549 pro cestování na Havířov a Opavu bezpředmětný, protože náhradní autobusová doprava u Lipníka nad Bečvou a příjezd dle Idosu Ostrava-Svinov 0:10...
Neděle, 17. prosince 2023 - 13:44:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 788
Registrován: 8-2019
Havirovak: Ne, těch 20 minut čekání na Reginu mne nezaráží, protože si tam očividně někdo řekl o přípoj a tak se tomu vyhovělo.

Souhlas s tím, že u zejména večerních vlaků, by měl průvodci aktivně vyhledávat cestující, kteří by chtěli přestoupit, aby jim pak požádat o přípoj.

Pomůcky na přípoje k dispozici nemám, ale odhadem tam bude běžná čekací doba 5 až 10 minut a proto to ujelo.
Neděle, 17. prosince 2023 - 16:27:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 129
Registrován: 4-2017
Havířovák: Tak si vytejtujte na čelo text ,,Ano, opravdu chci přestoupit ve Svinově na vlak směr Havířov"
Nevím co je těžkého na tom, najít si Vlakvedoucího a nebo když by došel zkontrolovat jízdenky, tak se ho zeptat, jestli ten vlak bude čekat, popřípadě jestli by šlo zařídit čekání, obzvláště když ten IC má zpoždění už 20 minut.
Jak jsem psal, hned prvni den platnosti JŘ, tak čekal 15 minut na zpožděné IC, takže si to evidentně někdo z IC požádal, aby čekal. Základní čekací doba je 15 minut, ale je to doba, která se dá tolerovat, ale nemusí se vždy uplatnit, hlavně pokud má vlak, na který čeká, větší zpoždění a tudíž rovnou může odjet i načas bez čekání.
A dám to i z opačného příkladu: Poslední Os by teda čekal 15 minut na to IC, ale IC by mělo takové zpoždění, že když by přijížděl do Svinova, tak by Os už čekal nad rámec povolené doby a tudíž by odjížděl s 15+, jenže vy byste ho viděl odjíždět a určitě byste tu zase psal, proč nepočkal 2 minuty a atd.
Neděle, 17. prosince 2023 - 17:00:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17136
Registrován: 11-2002
Tatar: Tak si vytejtujte na čelo ... Nevím co je těžkého na tom, najít si Vlakvedoucího - příklad proklientského přístupu v praxi. Tohle atp. by měli mít ČD jako své motto a podobně jako Vy, navrhuji všem průvodčím vytetovat na čelo třeba "Když něco chcete, tak si me najděte"... [crazy] Ať je jasné, jak se věci mají.. [crazy]

Poslední Os by teda čekal 15 minut na to IC, ale IC by mělo takové zpoždění, že když by přijížděl do Svinova - jakože v čase cca 23.44 se neví, kde to IC je kdy asi dojede a jak to čekačkou bude? [coze] Nějakýho skokana a jiný průser např. u Polanky nepočítám, to se může stát vždy...

Co tam máte dalšího?[lame]
Babilon
Neděle, 17. prosince 2023 - 17:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4694
Registrován: 12-2007
Nevím co je těžkého na tom, najít si Vlakvedoucího
Xakru, proč bych měl dělat práci za někoho jiného? A když mám zavazadla, tak si je mám vzít s sebou nebo riskovat, že po návratu už tam nebudou?
Pondělí, 18. prosince 2023 - 13:54:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14584
Registrován: 12-2009
Pondělí, 18. prosince 2023 - 15:18:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6326
Registrován: 6-2008
Havířovák: [ok]
Aspoň je vidět jak někteří nad tímto excesem smýšlí. Jebat na lidi/cestující. [uhoh][coze][sad]

Většina lidí ani neví že průvodčí může zajistit připoj. Zejména je li to poslední spoj.
Já si to taky neumím představit že bych s kuframa hledal průvodčího.
Průvodčí by opravdu měl od Hranic ne li dříve zjišťovat případné přestupující.
Ne každý je šotouš nebo ví že když ujede připoj v noci. Že se do HA může dostat přes Hranečník.
Vsadil bych i boty že někteří by čekali na první ranní spoj. Ne každý může mít na taxi.
Tento případ je zvlášť tragický neboť to ujelo o pár minut.
No bohužel není průvodčí jako průvodčí...
Některému by člověk dal i stovku při výstupu z vlaku za služby, vlídnost, zájem atd.
Někteří by potřebovali nakopat tak akorát do [zadnice].

Tak se to jeví že ty ČD o ty cestující v tomto případě nestojí.
A příští sezónu to už taky nemusí znovu jezdit protože to zruší.
OVA to má ještě celkem ok. No za OVOU to už stojí v okrajových časech za dvě věci.
Někdo by občas vstal i ve tři ráno aby odjel ve 4 ráno vlakem.
A dorazil i klidně po půlnoci s tím že nemusí brát hotel.
No něda še...[sad][ko]
Mladějov
Pondělí, 18. prosince 2023 - 15:29:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21103
Registrován: 3-2007
Nezlobte se, zbytečné řeči.

Stížnost, stížnost, stížnost (ideálně v kopii objednateli a TV NOVA [wink]).

Samozřejmě netřeba obcházet každé kupé s dotazem - vlakový rozhlas už byl vynalezen.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pondělí, 18. prosince 2023 - 15:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17137
Registrován: 11-2002
Průvodčí by opravdu měl od Hranic ne li dříve zjišťovat případné přestupující - no, já bych do toho takto netahal ani toho průvodčího (resp. mu to nedával úplně za vinu), nemůže být všude a pořád a než to případně obejde a zjistí/zajistí (nemá na starosti jeden vagon), je vlak začasto ve stanici X. Tohle byla obecně "systémová chyba", zejména pokud se na jednom místě čekalo (je až s podivem, jak dlouho může IC čekal na nějakou lokálku) a na dalším se na to hodil bobek (a šlo o pár minut navíc).

Více než cokoli jiného je zde tristní zejména postoj někoho z provozu, ze kterého čpí "modrogumost" jako rok nošené, nikdy nemyté, ponožky. [crazy][ko]


Mladějov - pravdu díte. A nejlépe tu stížnost napsat ve smyslu "Předdefinované omluvy si laskavě strčte za klobouk a raději se s tím pro příště snažte něco dělat".
Mladějov
Pondělí, 18. prosince 2023 - 15:41:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 21104
Registrován: 3-2007
>Více než cokoli jiného je zde tristní zejména postoj někoho z provozu, ze kterého čpí "modrogumost" jako rok nošené, nikdy nemyté, ponožky.

Jj. Vidím to stejně.
Tohle je věc především dispečera ČD to čekání u posledního (!) vlaku zajistit.
Pondělí, 18. prosince 2023 - 16:25:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6327
Registrován: 6-2008
Mladějov, Jena: [ok]

Ten dispečer to mi nedošlo. Zejména poslední spoj...
K průvodčímu jsem opravdu mohl přidat zejména toho dispečera pravda. [ok]
Průvodčí by pak jen zahlásil že přípoje do HA, OP, FM zajištěny. Os počkají pár minut.
Aby cestující věděli že jim to o těch pár minut neujede. [vypravci]

Pak už je to fakt o tom jak avizujete oba doprovodným peprným textem.[ok]

Jinak už jsem ne jednou ve vlaku zaznamenal dotaz na přestup.
Naposledy kvůli připoji v Třebové.
Vzpomínám že v minulosti i v Pardubicích no bylo to již víckrát.
Možná proto jsem upřednostnil průvodčí před dispečera.

No hlavně si řešení u okrajových ranně večerních spojů představuji jinak.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ic540 .)
Pondělí, 18. prosince 2023 - 16:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 790
Registrován: 8-2019
A jak jinak si jej představujete?

Ty spoje zajišťují i odvoz cestujících po šichtě, kteří chtějí být co nejdříve doma.

A ty by asi úplně nepotěšilo, že budou každý den doma o 20 minut později, protože se musí čekat na nějaké IC, ze kterého ani nikdo nepřestoupí...

Jediné, co by z mého pohledu bylo fajn, by bylo automatické generování požadavků na přestup na základě zakoupené jízdenky, nebo možnost přes Můj Vlak o přestup zažádat.

Jinak teda pokud se jedná o běžnou čekací dobu, tak tu zajišťuje spržel.

Pokud se musí čekat nad běžnou čekací dobu, tak by měl být postup:
(Cestující) - Dispečer ČD - Dispečer KODISu, který to musí schválit! (a kouká přitom, zda neexistuje alternativní spojení autobusem) + zajistí další návaznosti busů - dispečer ČD - dispečer SprŽelu + průvodčí.

Jinak při rozhodnutí o zajištění přestupu rozhoduje dost faktorů, mezi nimi i třeba velikost skupiny.

(Příspěvek byl editován uživatelem Poskok.)
Pondělí, 18. prosince 2023 - 17:29:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17138
Registrován: 11-2002
Poskok: Ty spoje zajišťují i odvoz cestujících po šichtě, kteří chtějí být co nejdříve doma. - vlak s pravidelným odjezdem ze Svinova 23.46 může vézt po šichtě asi tak koho?

A ty by asi úplně nepotěšilo, že budou každý den doma o 20 minut později, protože se musí čekat na nějaké IC, ze kterého ani nikdo nepřestoupí... - sice se nic neví jistě, ale ví se, že to bude blbě..

Jinak teda pokud se jedná o běžnou čekací dobu, tak tu zajišťuje spržel. - pokud jezdí vlak co hodinu, je v pohodě to s tím čekáním moc nepřehánět. Pokud je to poslední vlak, je především smutné, že se musí obecně vysvětlovat, že tady by to s tím čekáním mělo být poněkud jinak. Na jednu stranu čte názory, že by lidi měli více používat dráhu/VHD a ne auta. A přítom z X názorů "z praxe" vyplává přístup přesně opačný. Lidi nasrat a současně se na ně vysrat (jinak to napsat nejde). Pár minut navíc nepočkáme, nic se nedá zjistit, nikdo nic nehlásil, však každný pak může následující 2-3 hodiny obdivovat noční linky.. [lame][crazy]
Pondělí, 18. prosince 2023 - 17:53:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2345
Registrován: 9-2011
Jena:
"Poskok: Ty spoje zajišťují i odvoz cestujících po šichtě, kteří chtějí být co nejdříve doma. - vlak s pravidelným odjezdem ze Svinova 23.46 může vézt po šichtě asi tak koho? "

Toho, kdo musel zůstat na odpolední přesčas [lol]
Pondělí, 18. prosince 2023 - 18:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17139
Registrován: 11-2002
Jacob: pravda a teď navíc bývají různé vánoční večírky a tak... [wink]
Pondělí, 18. prosince 2023 - 18:47:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14585
Registrován: 12-2009
Pondělí, 18. prosince 2023 - 19:11:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14586
Registrován: 12-2009
poslední vlak,
20 minut před ním jede černý. Co brání použít lepšího dopravce?
Pondělí, 18. prosince 2023 - 19:20:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4216
Registrován: 4-2006
V čekacích dobách je u vlaku 2851 uvedeno, že čeká na všechny vlaky 15 minut, vlak 549 měl v pátek 18 minut zpoždění.
Pondělí, 18. prosince 2023 - 19:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17141
Registrován: 11-2002
Ohl: Co brání použít lepšího dopravce? - dobrá rada pracovníka firmy - jděte jinde.. [proud] Poslední zhasne?

S200: ty 3 min navíc je problém? U posledního vlaku? Tím spíše, když IC 549 zastavil ve Svinově 23.58 (tedy 12 min po pravidelném odjezdu Os 2851) a tak by těch 15min dost možná i vyšlo?!

PS: Podotýkám, že stejně tak ujel i Os 3440 do Opavy, nejde jen o Havířov.

(Příspěvek byl editován uživatelem jena.)
Pondělí, 18. prosince 2023 - 19:57:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6328
Registrován: 6-2008
Poskok : [happy][ok]

Jsem čekal že s tím dotazem někdo přijde. [biggrin]
Je to sice trochu složitější ale pokusím se.
Těch možností je samozřejmě více no aspoň jednu.
Chtělo by to samozřejmě komplexní řešení.
V Ostravě by se to dalo využít i po vzoru Brna a půlnočních rozjezdů.?

Zde by však bylo dobré aby spolupracovaly všechny dotčené strany.
Tedy dopravce ČD, kraj/kodis. Kdyby ty cestující chtěli teda. [crazy]

Začnu tedy večerní situací a popisem.
Okrajový Ostravan jedoucí z Prahy ve 20:19 by měl zastavení více.
Studénka (Bílovec Příbor Kopřivnice atd).
Suchdol (Fulnek, Nový Jičín).
Do Svinova by dorazil cca 23:48.? Na Hlavní cca 23:56.?

Ve Svinově jsou již nyní tyto přípoje.

Tram 19 0:00 směr Dubina
Bus 37 0:09 směr Poruba
Bus 43 0:12 směr Poruba
Tram 8 0:16 směr Vřesinská
Tram 19 0:16 směr Martinov
Bus 441 O:05 ??? směr Havířov
Bus 441 do Havířova již ze Svinova jezdil od k vlaku.

Na Hlavním jsou již nyní tyto přípoje.

Trolejbus 111 0:14 vazba/připoj na bus 71.
Bus 553 0:17 směr Rychvald Orlová
Tram 18 0:19 směr Dubina
Bus 351 ? 0:05 ??? směr FM, FnO

Busy směr HA a FM/FnO přes Úan zde vzájemný přestup.

IC 549 bych neukončil v Bohumíně ale v Návsí.
V Bohumíně možnost odpojení skupiny vozů.
Zastavení BO (DET?) KA ČT TRC BY NA.

Ranní okrajový spoj na hodně požadovaný čas cca 8:20 do Prahy.
Opět veden z Návsí cca o hodinu dříve než současný IC 546.
Zastavení Návsí až SnO jako večerní okrajový spoj.
Z Olomouce pak v čase současného pendolina do Pardubic a Prahy.
V Bohumíně možnost připojení skupiny vozů.
To pendolino bývá plné neboť jde o velmi požadovaný čas v PR do 8:30 [pozor]
Sám jsem párkrát již nesehnal volné místo a musel hledat jiné řešení.

To se domnívám že by jako okrajové spojení přijali všichni.
Cca 20:20 z Prahy. Cca 8:20 v Praze.

Pokud by šlo někomu o řešení přípojů na současný IC 518.
Šlo by to podobně jako u večerních příkladů od IC 549 i v ranních hodinách.

553 z Rychvald Orlová má v X příjezd 3:53.
351 z FnO/FM by přijel v podobném čase jako Orlová linka 553.
441 z HA by mohl rovněž být jako v minulosti prodloužen na Svinov.
Ostravské možnosti také jsou ale už nebudu dohledávat. [ok]

Věřím že jednou nějaký ten far plán okrajové či noční dopravy vznikne.
Spoje v jednotlivých oblastech by mohly mít i specifické čísla. X99.

Odjezdy/příjezdy z/do Opavy z/do Svinova 299
Odjezdy/příjezdy z/do FM/FnO z/do Hlavního 399
Odjezdy/příjezdy z/do Havířova z/do Svinova 499
Odjezdy/příjezdy z/do RY, Orlové z/do Hlavního 599

Tedy cca o půlnoci z Ostravy a na cca 4 ráno do Ostravy.
Jestli by o víkendech v soboty a neděle jelo něco i kolem 2 ???
Havířovy třeba zrovna jezdí dostatečně i v noci a okrajových časech.

Poskok já jsem si vždy z novým gvd takové plány busů a návazností kreslil.
Ale už jsem se na to vy [zadnice]...
Ještě by tím nedej bože jezdili lidi ale já bych byl zase stejně/pořád ten nejhorší [wink].

Kapacitnější vlaky by měly jezdit dříve než o či po půlnoci.
Jó když jsou Coloursy a podobně není problém něco dát jako teď.
Tuším má li být uzel Svinov cca 00 30 u regionální dopravy.
Vlaky by tedy měly odjíždět nejpozději 22:03, 22:33, 23:03. 4:33.
Právě s ohledem na ty co chtějí být doma dle délky své směny. Tedy nějak normálně/pravidelně bez výkyvů a třeba 30 minutového čekání.
Busy pak odjíždět/přijíždět cca O0:00, 02,00, 4:00...

Dalo by se k noční dopravě a okrajovým spojům napsat i více. [vypravci][ok]

Potřebné změny řazení/obratů a včetně řešení nocování soupravy teď neřeším.
No obrat v Návsí kde by vlak přijel v cca 01:00 a odjel v cca 4:00 je dostatečný.

Hlavně by nějak podobně takto řešené okrajové spojení spoustě lidem vytrhlo trn z paty. [wink]
Řešení se nabízí více........
Pondělí, 18. prosince 2023 - 20:12:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4702
Registrován: 6-2007
Nedělní jízdy z města kde nedá práci sehnat holku nehezkou, měly velký úspěch [kladivo]


Vyzdobená souprava s 700.851 na jedné a 702.555 na druhé straně se vydala v nedělním odpoledni čtyřikrát z Karviné města do Petrovic a zpět, přičemž zájem byl takový, že se cestující v prvních vlacích ani všichni nevešli.
Pondělí, 18. prosince 2023 - 20:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14588
Registrován: 12-2009
jděte jinde..
Samozřejmě.[lol]
To jsem napsal pro ty, co tak vzývají lepší dopravce.
Ti by měli obzvlášť nejezdit modrým a tak nepodporovat svými penězi nenáviděné režijky.[wink]

neukončil v Bohumíně ale v Návsí.
To samé. Pokud by byl někdo celý žhavý tam dojet půl hodiny po půlnoci, stačí, aby kraj zaplatil černému zastavení v Návsí.
Jinak tam končí v 9,10,11 v noci žlutí a modrý a o půlnoci ještě osobní.

(Příspěvek byl editován uživatelem ohl.)
Pondělí, 18. prosince 2023 - 20:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17143
Registrován: 11-2002
To jsem napsal pro ty, co tak vzývají lepší dopravce. - a to v aktuální debatě na určitou skutečnost zaznělo kde?? Opakuji, v AKTUÁLNÍ!!! (že se Tvá poznámka o černém nepočítá Ti je snad jasné) [wink]

Ti by měli obzvlášť nejezdit modrým a tak nepodporovat svými penězi nenáviděné režijky. - já nevím, ale mám pocit, že problém/mindrák mají spíše jiní a ještě na to poukazují.[proud]
Tajemný_em
Pondělí, 18. prosince 2023 - 23:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4643
Registrován: 5-2002
Ohl 14584: Prosím, který 841.2 pro Labskoústecko to je? Ani po stažení a zvětšení snímku to nepřečtu...
"Čelím pokušení tím, že mu podlehnu." Jára da Cimrman
Pondělí, 18. prosince 2023 - 23:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 95
Registrován: 5-2019
Přesně tak: Lidi nasrat a současně se na ně vysrat (jinak to napsat nejde). Pár minut navíc nepočkáme, nic se nedá zjistit, nikdo nic nehlásil, však každý pak může následující 2-3 hodiny obdivovat noční linky..

Nějak zapadlo i to, že je možné - na základě nesmyslně konstruovaného JŘ a individuální žádosti v lokálního spoje z Letovic - pozdržet v Č. Třebové poslední IC o 21 minut s desítkami dálkově cestujících, aby jim v cíli cesty ujely okolo půlnoci nejen lokální vlaky do Havířova a Opavy, ale i spousta jiných přípojů, např. ze Svinova tramvaje na všechny směry (0:00,0:00, 0:01 8 centrum, 19 Dubina, 4 Poruba,vozovna)!!!

Hlavně, že po celou cestu v tom IC běželo na displejích a hlášeních před každou stanicí, že vlak je opožděn "z důvodu čekání na přípojný vlak", aby byli cestující (jako i já), utvrzeni v tom, že přípoje počkají klidně i 20 minut...
Úterý, 19. prosince 2023 - 00:11:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 96
Registrován: 5-2019
Nepoužitelná je i varianta "automatické generování požadavků na přestup na základě zakoupené jízdenky", protože zrovna já jsem měl jízdenku z Prahy pouze do Ostravy, protože mám dlouhodobou jízdenku Ostrava XXL + zóna 40, takže přece nebudu kvůli tomu, abych měl zachován přípoj, platit jízdné z O.-Svinova do Havířova vždy dvojmo - anebo pozná e-shop ČD, že mám úsek Ostrava-Havířov pokrytý tarifem ODIS...?
Úterý, 19. prosince 2023 - 06:56:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3722
Registrován: 2-2007
Prosím, který 841.2 pro Labskoústecko to je? Ani po stažení a zvětšení snímku to nepřečtu...

Je to 841 201-7
Úterý, 19. prosince 2023 - 09:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6329
Registrován: 6-2008
Havířovák : [ok]

Ještě hodně vody uplyne než se ti co takové věci mají v gesci vzpamatují a bude to fungovat.
Proto jsem i psal o nějakém systému okrajových spojů a noční dopravě.
Zatím je to řešeno aspoň ze strany Kodisu určitou snahou která je vidět.
Zásadnější rozhodnutí by však musel vznést kraj ale tam nevidím nikoho kdo by tak učinil.
A umožnit vzniku určitého systému okrajových spojů a noční dopravy.
Zatím to je vidět že Ostrava tu noční dopravu a systém v tom má. [ok]
Havířov díky noční okružní lince 408 vlastně taky. [ok]

Ohl : ?

Kdo vyzývá nejezdit modrým a vzývá jiné dopravce nebo psal že nenávidí režijky? Pokud to bylo na mě tak jsem kritizoval stav že se neušetřilo neboť se nesoutěžilo. A byla k tomu příležitost. Proto i třeba byli někteří politici uklizeni z čela kandidátky na chvost. S tím pak souvisí všechny tarifní náležitosti o kterých se zde diskutuje a jsou v nějakém stadiu že zatím ani pokladní či průvodčí neví co kdy komu a jak platí. K tomu že poslední zhasne jak avizuješ mohu přiložit jednu dokumentační se stahujícími se mračny a už jen malým světýlkem naděje. Těch co mají děti a hypotéky a další moře problémů a teď neřešitelných starostí (né že by jinde to/takoví nebylo/nebyli) k čemu přikládáš usmívající se smajlík je mi opravdu moc líto...


Tajemný_em
Úterý, 19. prosince 2023 - 11:08:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4644
Registrován: 5-2002
Rumek:
"Je to 841 201-7"

Moc děkuji za info!
"Čelím pokušení tím, že mu podlehnu." Jára da Cimrman
Úterý, 19. prosince 2023 - 16:21:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14591
Registrován: 12-2009
Z kavárny Avion

od zastávky Zámecká




replika je tak autentický, dokonalá, že člověk má strach pohnout kontrolérem.[happy]




Uvnitř na monitoru rozpohybované a obarvené historické fotky


na střeše


člověka to až donutí si něco dát o 300m dál


Snad vám to bude fungovat.


A bohumínský původní podvozek prý někde rezaví na dvoře kterési firmy a replika v nedohlednu...
I na zde je vidět, že Polsko na tom není jako my.