Diskuse » Železnice » Tratě v západních Čechách » Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 27. 11. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 27. 11. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Miloš_jonák
Středa, 15. listopadu 2023 - 15:13:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 675
Registrován: 12-2007
Jediný správný způsob, jak tuto záležitost do budoucna vyřešit, je samozřejmě elektrizace trati Klatovy - Alžbětín [wink].

Drátovat trať aby pražan Bram nepřišel o přímý vlak? [crazy] Myslím, že Mladějov to dva archivy zpět napsal docela jasně. [wink]
Středa, 15. listopadu 2023 - 15:50:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15693
Registrován: 4-2003
Miloš_jonák:Drátovat trať aby pražan Bram nepřišel o přímý vlak?

Uklidni se a šoupej nohama [wink].

Myslím, že Mladějov to dva archivy zpět napsal docela jasně.

Raději nemysli, nejde ti to [proud]. Neznamená to, že když Mladějov někde něco zuřivě plácne, tak to má nějakou platnost. Spíš je to u něj poslední dobou pravidlem, což mne trochu mrzí...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 15. listopadu 2023 - 17:59:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2822
Registrován: 4-2003
Bram: přímé vlaky mezi Plzní a Železnou Rudou samozřejmě smysl mají a za předpokladu, že elektrizace ještě dlouho nebude ideálně v podobě dvou až tří párů Sp vedených motorovými jednotkami. Mimo jiné proto, že i mezi Klatovy a Alžbětínem proběhla před pár lety rekonstrukce s novým ZZ, zlepšením parametrů (horní rychlostníky, všude vysoká nástupiště) a technického stavu trati. Podařilo-li by se tyto Sp nějak vecpat mezi Plzeň a Klatovy s minimálním pobytem v Klatovech, tak by mohly nabídnout přijatelný cestovní čas mezi Plzní a Šumavou, kterou rychlík s řadou 754 a nutností přepřahu v Klatovech nikdy nedosáhne. Takže přímé spojení Plzeň - Šumava jednoznačně ano, ale ne prostřednictvím rychlíků linky R16 z Prahy ve stávající podobě s přepřahem v Klatovech na řadu 754.
Středa, 15. listopadu 2023 - 19:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12543
Registrován: 5-2002
ad Bram: Jediný správný způsob, jak tuto záležitost do budoucna vyřešit, je samozřejmě elektrizace trati Klatovy - Alžbětín [wink].

Jak elektrizace vyřeší problém s neschopností provozovatele dráhy udržet sjízdnost dráhy i v listopadu???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Orky
Středa, 15. listopadu 2023 - 19:48:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16961
Registrován: 10-2004
Savik:
"Já se omlouvám, ale pořád jsem nedostal odpověď na otázku, zda je s objednavatelem dohodnuté, že rychlík na Rudu, jen kvůli listí, jezdí ve složení AB+BDs?"
A myslíte si, že sem chodí někdo, kdo vám může odpovědět? Jestli Vás to zajímá, tak se zeptejte nejlépe přímo toho objednavatele, tedy v tomto případě plzeňského kraje nebo jeho koordinátora POVED.
Suri:
"...Takže přímé spojení Plzeň - Šumava jednoznačně ano, ale ne prostřednictvím rychlíků linky R16 z Prahy ve stávající podobě s přepřahem v Klatovech na řadu 754."
Přesně tak, protože stav řešený 2 páry R16 s přepřahem v Klatovech je neefektivní řešení. Znamená rychlíkovou soupravu navíc a mít v Klatovech brejlovce s podobně neefektivním oběhem. To celé navíc nešetří náležitosti pro osobní vlaky, které mají o to větší prostoje.
Naopak vedení přímých spěšňáků o víkendech Plzeň - Železná Ruda může s výhodou použít motorové jednotky posilující přepravní špičky v pracovní dny třeba do Domažlic nebo Plas. V pracovních dnech toto využít nelze.
Mladějov
Středa, 15. listopadu 2023 - 19:48:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20764
Registrován: 3-2007
Bram:
"
Raději nemysli, nejde ti to [proud]. Neznamená to, že když Mladějov někde něco zuřivě plácne, tak to má nějakou platnost. Spíš je to u něj poslední dobou pravidlem, "


Jo tak to, co jsem tam napsal (třeba cena miliarda za prostou elektrizaci v roce 2005, provoz dva vlaky za hodinu, celý příspěvek a ne jen vytrhávání z kontextu) je "zuřivé plácání"??

Už jdi, kamaráde, s tímhle způsobem nikoli diskuse, ale svinských podsuvů (zuřivé..) a urážek, jakmile mám jiný názor, než Tvoje Blahorodí (a to není poprvé ani ojedinělé, zrovna tvou minulou dehonestaci mé osoby dost podrazáckým způsobem (naznačování mé senility) jsem úmyslně tiše přešel) do hajzlu.

To si dělej doma přítelkyni nebo rodičům, když si to nechaj líbit a potřebuješ být první kohout na smetišti.

Čest.
Středa, 15. listopadu 2023 - 20:08:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5402
Registrován: 1-2010
Podařilo-li by se tyto Sp nějak vecpat mezi Plzeň a Klatovy
Tady očekávám základní kámen úrazu, neboť dle SŽ je kapacita Plzeň-Klatovy v pořádku a ani po "rekonstrukci" vyšší nebude.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Středa, 15. listopadu 2023 - 20:20:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4640
Registrován: 6-2019
Mno, oni by se už fakt mohli jak na kraji, tak na MD probudit a přijít s řešením modernizace hodné 21. století. Málokterá dráha v ČR má tak nevyužitý ...ano, teď to zprofanované slovo ... :-)), ale prostě je to tak.
Konzervovat železnice v podobě o 30 let zpět může jen slaboduchý idiot.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 15. listopadu 2023 - 20:39:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4624
Registrován: 4-2014
Buďme rádi i za to, co tam momentálně po Klatovské jezdí. Kdyby byl u moci hejtman elektrobusák Šlajs, který chtěl na vlakové dopravě v kraji škrtáním vlakových spojů ušetřit 40 milionů a pak ty vlaky zrušit úplně na hradit je všechny elektrobusy, tak mimo rychlíků by po klatovské už asi nic jiného nejezdilo a další tratě by byli také seškrtané jen na to nejmenší nutné minimum.
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 08:05:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 267
Registrován: 4-2020
Mladějov: No vždyť říkám, že měl špatnej den [wink]
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 09:22:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15696
Registrován: 4-2003
1510015:Tady očekávám základní kámen úrazu, neboť dle SŽ je kapacita Plzeň-Klatovy v pořádku a ani po "rekonstrukci" vyšší nebude.

Pochopitelně, že problém je hlavně zde (chybí výhybna/stanice Točník a výhybna/stanice Plzeň zastávka), takže toto je kámen úrazu a další vlaky na trati by akorát znamenaly další problémy se stabilitou GVD.


Petr Šimral:Jak elektrizace vyřeší problém s neschopností provozovatele dráhy udržet sjízdnost dráhy i v listopadu???

Co si pod tou neschopností provozovatele dráhy udržet sjízdnost dráhy i v listopadu?!? Trať je opravena, celkem i prořezána, na mnoha místech jsou v dlouhých úsecích vyměněny kolejnice, oblouků se spojkovanými kolejnicemi je tu už naštěstí minimum a svršek není zarostlý travou.

Nechci nějak rejpat, ale to si jako představuješ, že každé ráno před zahájením provozu projede trať vozidlo Správy železnic s vysavačem či fukarem, který listí z kolejí odstraní a ještě navrch cestou zpět kolejnice posype pískem? To je tak jediné, co by skutečně mohlo pomoci... Jinak opatrně s nějakým megakácením podél celé trati, které by to jediné mohlo celou situaci úplně změnit, protože hned nad Dešenicemi vleze trať do CHKO a až do Alžbětína na státní hranici se to nezmění, čili to by nemělo šanci projít [nene].

V případě, že by byla trať do Alžbětína elektrizována, tak je vůbec otázka, zda by tam ještě jezdily klasické soupravy s elektrickou lokomotivou, spíš už by se přešlo na elektrické jednotky a tam by díky počtu hnacích náprav (pětivozový interpanter jich má osm) asi už o problémech s adhezí nikdo ani nepípnul [nene]. Nakonec i to eso je o 13 tun těžší než řada 754, tak by i z pohledu podílu adhezní hmotnosti na tom byla souprava s esem lépe než stejná souprava s brejlovcem [wink].


Suri: Podařilo-li by se tyto Sp nějak vecpat mezi Plzeň a Klatovy s minimálním pobytem v Klatovech, tak by mohly nabídnout přijatelný cestovní čas mezi Plzní a Šumavou, kterou rychlík s řadou 754 a nutností přepřahu v Klatovech nikdy nedosáhne. Takže přímé spojení Plzeň - Šumava jednoznačně ano, ale ne prostřednictvím rychlíků linky R16 z Prahy ve stávající podobě s přepřahem v Klatovech na řadu 754.

Už jsme tu zmiňovali kapacitu trati, takže se na nějaké NĚJAK hrát určitě nebude [nene]. Dále by to znamenalo další vozidla navíc, protože ty jednotky by musely být alespoň dvě spřažené - jedna jednotka 847 by nestačila určitě [nene]. Krom toho nahradit pětivozovou soupravu, kde část vozů je velkoprostorových, spíš ukazuje na nutnost alespoň občasného použití tří spřažených jednotek 847. Všechno toto jsou náklady navíc, takže nakonec pro všechny bude levnější a hlavně schůdnější ponechat dále současný model. Jen s tím, že by to pro eliminaci poruch chtělo použít stroje 750.7, které si navíc se zhoršenými adhezními podmínkami zcela jistě poradí lépe, než jsou si schopny poradit stroje řady 754.


Orky:Přesně tak, protože stav řešený 2 páry R16 s přepřahem v Klatovech je neefektivní řešení. Znamená rychlíkovou soupravu navíc a mít v Klatovech brejlovce s podobně neefektivním oběhem. To celé navíc nešetří náležitosti pro osobní vlaky, které mají o to větší prostoje.
Naopak vedení přímých spěšňáků o víkendech Plzeň - Železná Ruda může s výhodou použít motorové jednotky posilující přepravní špičky v pracovní dny třeba do Domažlic nebo Plas. V pracovních dnech toto využít nelze.


Takže jedna souprava navíc je podle některých dražší, než by byly další jednotky řady 847. Zvláštní počty [coze]. Přičemž se nám postupně rozjíždí modernizace směr Domažlice, kde vlaky přejdou do elektrické trakce, čili objednatelé jistě mají zájem si u dopravců tato vozidla zasmluvnit, přičemž by šlo o záležitost jen dočasnou. Do toho se jistě objednatelé rádi pohrnou [crazy].


Mladějov:Jo tak to, co jsem tam napsal (třeba cena miliarda za prostou elektrizaci v roce 2005, provoz dva vlaky za hodinu, celý příspěvek a ne jen vytrhávání z kontextu) je "zuřivé plácání"??

Je, protože na některé věci peníze jsou a stále budou (na prostou elektrizaci) a na jiné už brzy nebudou - mám obavy, že za pár let nebude ani zájem od objednatelů o dodávky motorových jednotek, spíš bude zájem o jiná řešení. Takže když do deseti let bude modernizována a elektrizována trať do Domažlic, tak objednatel do objednávky na výkony s novými motorovými vozidly už asi nepůjde i z toho důvodu, že by je pak neměl kde pořádně využít [nene].


Už jdi, kamaráde, s tímhle způsobem nikoli diskuse, ale svinských podsuvů (zuřivé..) a urážek, jakmile mám jiný názor, než Tvoje Blahorodí (a to není poprvé ani ojedinělé, zrovna tvou minulou dehonestaci mé osoby dost podrazáckým způsobem (naznačování mé senility) jsem úmyslně tiše přešel) do hajzlu.

Když Ty si svým vztekáním (zdaleka ne jen v mém případě, ale obecně) nabíháš tak krásně na vidle. Tak se na mne tak nezlob, že toho jednou za čas využiju [happy]. Ale slibuji, že se toho budu snažit raději nevyužívat [wink].
Orky
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 09:57:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16962
Registrován: 10-2004
Bram: Ve výsledku záleží na objednateli, co bude chtít. Ale platí, že čím horší efektivita, tím bude celý systém dražší. Pokud bychom se bavili o modelu, kdy v pracovní dny bude vztah Plzeň - Železná Ruda s přestupem a o víkendech budou zavedeny spěšné vlaky v motorových jednotkách, tak by to stačit mělo. Protože:
Trať 160 potřebuješ na osobáky v PD 4, o víkendu 2.
Trať 176 potřebuješ na osobáky v PD 3, o víkendu 2.
Trať 183 potřebuješ na osobáky v PD 3, o víkendu 2.
Trať 175 potřebuješ na osobáky v PD 3, o víkendu 2.
...a jenom tady máš 5 jednotek. A to i bez Domažlic.
A nepotřebuješ v Klatovech brejlovce, ušetříš rychlíkovou soupravu a R16 může jeko celek do elektrických jednotek, které jsou dynamičtější než klasa. Stejně si myslím, že MD na R16 připraví VŘ pro jednotky a R16 na Rudu skončí a kraj si s tím bude muset poradit.
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 10:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7873
Registrován: 5-2002
Stejně si myslím, že MD na R16 připraví VŘ pro jednotky a R16 na Rudu skončí a kraj si s tím bude muset poradit.

Tak taky můžou na R16 jezdit jednotky s baterkou a co dvě hodiny pokračovat nahoru... Pak by byly oběhy nejefektivnější, ne? (Sice cenově "plus baterka", ale zase "mínus elektrizace", max dobíjecí trolej v Rudě.)

Popravdě těžko někoho z auta do vlaku přetáhne přestup v Klatovech a přepřah je taky zabiják cestovní rychlosti.
Petrpes
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 11:00:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 841
Registrován: 8-2005
Od 10.12. budete mít na Rudu dvojice 814 🤣⚠️🟡
Fotky nejen piva zde ⤵️
https://www.instagram.com/petr.pes.novak/
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 11:18:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15700
Registrován: 4-2003
H k:Tak taky můžou na R16 jezdit jednotky s baterkou a co dvě hodiny pokračovat nahoru... Pak by byly oběhy nejefektivnější, ne? (Sice cenově "plus baterka", ale zase "mínus elektrizace", max dobíjecí trolej v Rudě.)

Též mne to napadlo v této podobě. Ta dobíjecí trolej se v Alžbětíně dá připojit na 22 kV vedení distribuční sítě [wink].


Popravdě těžko někoho z auta do vlaku přetáhne přestup v Klatovech a přepřah je taky zabiják cestovní rychlosti.

Pochybuji, že to Suri a Orky pochopí [nene]. Přijde mi, že je to nad jejich síly [sad]. Nějak nechápu, proč takhle situaci do budoucna hnojit [crazy].
Petrpes
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 11:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 843
Registrován: 8-2005
Zrovna ta Ruda není ideální trať pro dojezd na baterky, ale možné je všechno, vývoj jde kupředu ⚠️
Fotky nejen piva zde ⤵️
https://www.instagram.com/petr.pes.novak/
Orky
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 11:38:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16964
Registrován: 10-2004
Bram: Orky to chápe. Ale taky chápe, že výsledný dopravní model vychází z finančních možností a tedy uvažováním nad efektivitou modelu. A tady to znamená mít vozidla za stamiliony navíc kvůli 2 párům vlaků za den, které pro pražáky mají větší smysl o víkendech.

A vozidla na baterky, která jsou dražší, než čistě elektrická? Jako že by se tam celý rok tahala po 2 hodině drahá pětivozová jednotka místo u většiny vlaků dostatečné regionovy nebo lišky? Jistě, jde to, ale zas to jsou ročně desítky milionů na provozních nákladech navíc. Stojí to za to?
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 12:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15703
Registrován: 4-2003
Petrpes:Zrovna ta Ruda není ideální trať pro dojezd na baterky, ale možné je všechno, vývoj jde kupředu

Vždyť z Klatov přijedeš od Plzně s plně nabitou BEMU, navíc se z Klatov pěkně rozjedeš ještě pod trolejí, neb můžeš jet na šťávu z troleje až sem: https://mapy.cz/s/fevefutaso , tedy 900 metrů za poslední klatovskou výhybku.

Na Špičák, což je 42 km, v pohodě dojedeš. Pak si vyrobíš energii brzděním do Alžbětína a po příjezdu si jí na nabíjecí troleji dobiješ. Zpět vyjedeš na Špičák v pohodě, dále už převážně jen brzdíš.
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 12:09:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15704
Registrován: 4-2003
Orky: Orky to chápe. Ale taky chápe, že výsledný dopravní model vychází z finančních možností a tedy uvažováním nad efektivitou modelu. A tady to znamená mít vozidla za stamiliony navíc kvůli 2 párům vlaků za den, které pro pražáky mají větší smysl o víkendech.

Pokud to chápeš, tak je nejlepší nechat žít současný stav dále a požadovat pro tyto výkony na R vlaky z Klatov do Alžbětína řadu 750.7.

A vozidla na baterky, která jsou dražší, než čistě elektrická? Jako že by se tam celý rok tahala po 2 hodině drahá pětivozová jednotka místo u většiny vlaků dostatečné regionovy nebo lišky? Jistě, jde to, ale zas to jsou ročně desítky milionů na provozních nákladech navíc. Stojí to za to?

A teď si představ, že liška propálí nemálo nafty cestou nahoru, ale i dolu, kdežto elektrická jednotka v podobě BEMU při jízdě směrem z kopce vrátí energii do akumulátorů či jí spotřebuje na vytápění. Obzvlášť zajímavé srovnání je to tehdy, když pojedou do kopce lišky dvě či dokonce tři [coze].
Orky
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 19:34:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16966
Registrován: 10-2004
Bram:
"Pokud to chápeš, tak je nejlepší nechat žít současný stav dále a požadovat pro tyto výkony na R vlaky z Klatov do Alžbětína řadu 750.7."
Jenže současný stav bude žít do konce smlouvy R16 a pak můžou přijít jiné podmínky. A co se týče vozidel určitě přijdou. Pochybuji, že vozy Bmz ze 70. let 20. století vůbec splní podmínky, spíš očekávám požadavek na nové soupravy s určitým podílem nízkopodlažnosti. Stejně tak požadavek na to mít k dispozici v Klatovech 2 motorové lokomotivy pro 2 páry vlaků (jednu do provozu, druhou do zálohy) se špatnou efektivitou přiměje objednatele tento koncept opustit. MD si je ve svém plánu dopravy vědomo turistického významu linky, ale zároveň připouští to, že spojení do Železné Rudy bude s přestupem v Klatovech po pořízení nových vozidel (viz str. 73 aktuálního Plánu dopravní obsluhy 2022-2026).
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 20:10:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29698
Registrován: 5-2002
Bram: tak by i z pohledu podílu adhezní hmotnosti na tom byla souprava s esem lépe než stejná souprava s brejlovcem
Nejen adhezní hmotnosti, ale i díky nezávislé regulaci obou podvozků.
Ale to koneckonců měl i moderní AC/AC diesel, na to tam dráty tahat nemusíš. [nene]

Orky:
Trať 160 potřebuješ na osobáky v PD 4, o víkendu 2.
Trať 176 potřebuješ na osobáky v PD 3, o víkendu 2.
Trať 183 potřebuješ na osobáky v PD 3, o víkendu 2.
Trať 175 potřebuješ na osobáky v PD 3, o víkendu 2.

Něco podobného se děje se 471 u Prahy: v pátek večer se stáhnou z 011 a 231 (známý "ropovod" po osmé z Nbk do Prahy) a jedou pomáhat na 171. V pondělí nad ránem zas naopak.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 20:30:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15707
Registrován: 4-2003
Hajnej:Nejen adhezní hmotnosti, ale i díky nezávislé regulaci obou podvozků.

Předpokládal jsem to, ale nebyl jsem si s tím u esa jist a raději jsem to nepsal. Přeci jen, s elektrickou trakcí nemám až moc co do činění [nene].


Ale to koneckonců měl i moderní AC/AC diesel, na to tam dráty tahat nemusíš.

Byl bych v ČR velice rád i za řadu 2016 OeBB, kdyby jí koupily i ČD, pokud by nějaké byly k prodeji [wink].
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 20:54:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2823
Registrován: 4-2003
Shrneme-li si to, je pravděpodobné že na koncepci tahání dvou párů rychlíků do Alžbětína se do konce platnosti stávající smlouvy na R16 nic nezmění, stejně jako se nedá moc předpokládat, že by se sem místo 754 předisponovaly 750.7, aby více stály než jezdily. Dobrá zpráva je, že zatím je předpoklad, že od prosince 2027, kdy se předpokládá zahájení plnění podle nové smlouvy, stávající model zřejmě skončí, protože by nešel zrealizovat nebo jen s velkými potížemi a kompromisy, asi jako drbat se pravou rukou za levým uchem.

Pro R16 se budou požadovat mimo jiné
- pouze nová vozidla
- kapacita kmenové souprav 200 s posilami u vybraných vlaků v násobcích 50 míst v rozsahu 50 - 200 míst, možnost vozů klasické stavby i trakčních a netrakčních jednotek; pouze elektrická vozidla
- musí umožnit využití rychlostního profilu V130 a V150 se zabezpečením ETCS
- musí umožnit obrat v koncové stanici Praha hl.n. bez nutnosti objíždění nebo výměny hnacího vozidla
- alespoň jedny dveře na každé straně vlakové soupravy musí mít výšku nástupní hrany 500 až 600 mm nad temenem kolejnice. Prostory pro přepravu cestujících na vozíku, jakož i WC pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace musí být od těchto dveří dostupné bez vnitřních bariér, tj. umístěny v nízkopodlažní části

Pokud tedy do prosince 2027 nebudou do Alžbětína natažené dráty, tak se asi nedá předpokládat, že by vysoutěžený dopravce měl zájem na nějakém bizár řešení tahání elektrické jednotky dieslem nebo si pořizoval dieselové loko schopné komunikace s řídícím vozem.

Díky bohu alespoň za motorizaci stávajících spěšňákových klasik od prosince 2024, i to bude znamenat velké zlepšení pro stabilitu provozu.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Čtvrtek, 16. listopadu 2023 - 22:01:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16285
Registrován: 5-2004
tak vzhledem ke vcasnosti jizdr16 bude v klatovech aspon 20 minut na prestup nebo to bude ujizdet.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 07:52:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15708
Registrován: 4-2003
Suri:Shrneme-li si to, je pravděpodobné že na koncepci tahání dvou párů rychlíků do Alžbětína se do konce platnosti stávající smlouvy na R16 nic nezmění, stejně jako se nedá moc předpokládat, že by se sem místo 754 předisponovaly 750.7, aby více stály než jezdily.

Na tom se shodneme [wink]. Řadu 750.7 zajistí dodávky lišek, kdy řada 750.7 odejde z pro ně naprosto nevhodných výkonů jako je linka S3 v PIDu. Na takové lince nemají opravdu dnes už co pohledávat vysokopodlažní vozidla [nene].


Dobrá zpráva je, že zatím je předpoklad, že od prosince 2027, kdy se předpokládá zahájení plnění podle nové smlouvy, stávající model zřejmě skončí, protože by nešel zrealizovat nebo jen s velkými potížemi a kompromisy, asi jako drbat se pravou rukou za levým uchem.

To je taková lehce naivní představa [proud]. Aby to klaplo, tak by už muselo být v běhu výběrové řízení na dopravce, příští rok by muselo být uzavřeno (nikdo by se přitom nesměl odvolat), aby vybraný dopravce měl šanci na začátku prosince 2027 tato vozidla mít schválená a odladěná pro provoz na lince R16 - běžná lhůta na dodávky nových vozidel jsou tři roky. Dá se předpokládat, že linku by vyhrály ČD a u nich předpokládám, že by se nastavením parametrů svého interního výběrového řízení na vozidla všemožně snažily, aby vozidla, která by měla na této lince jezdit, by byli Interpanteři. Asi by to z mnoha důvodů nebyli zdaleka ti samí Interpanteři, které už ČD mají, naopak by museli vyjít ze současných regiopanterů, takže by to byl asi běh na delší trať. I toto objednatel bere nejspíš v úvahu, byť o tom zcela pochopitelně nevytrubuje do médií [nene].

A pomíjím jeden nezanedbatelný fakt: Vyšlo by to objednatele (MD) mnohem dráž než se stávajícími vozidly. Navíc v té době už budou v provozu všechny Comfortjety v kompletní sestavě i s řídícími vozy a situace s dnešním nedostatkem vozidel už samozřejmě pomine. Pomůže tomu samozřejmě také to, že linku R9 bude mít od roku 2026 Regiojet. Takže opravdu nevidím důvod, proč by se objednatel rozhodoval pro nová vozidla [nene]. Spíš bych čekal, že se uvolní nějací syslové a budou použity pro soupravy linky R16, aby odpadlo objíždění na hlavním nádraží. Jejich vmax 140 km/h tu ničemu vadit nebude (krátký úsek v ejpovickém tunelu na 160 km/h nepočítám, to se obejde ponecháním vmax těchto vlaků stále na 140 km/h) a také se nebude na lince R16 tolik opotřebovávat jejich dveřní mechanismus, který četným otevíráním a zavíráním na linkách S v PIDu dost trpí, viz nedávné dlouhodobé odstavení těchto vozů, případně jejich dočasný provoz pouze jako řídících vozů nepřístupných pro cestující.


Orky:Jenže současný stav bude žít do konce smlouvy R16 a pak můžou přijít jiné podmínky. A co se týče vozidel určitě přijdou. Pochybuji, že vozy Bmz ze 70. let 20. století vůbec splní podmínky, spíš očekávám požadavek na nové soupravy s určitým podílem nízkopodlažnosti. Stejně tak požadavek na to mít k dispozici v Klatovech 2 motorové lokomotivy pro 2 páry vlaků (jednu do provozu, druhou do zálohy) se špatnou efektivitou přiměje objednatele tento koncept opustit. MD si je ve svém plánu dopravy vědomo turistického významu linky, ale zároveň připouští to, že spojení do Železné Rudy bude s přestupem v Klatovech po pořízení nových vozidel (viz str. 73 aktuálního Plánu dopravní obsluhy 2022-2026).

Většinu už jsem okomentoval v reakci na Suriho, tak jen krátce: Na základě čeho jsi přesvědčen, že vozidla vyrobená okolo roku 1980 (nikoliv mnohem starší, ty ČD v modernizované podobě nemají [nene]), která prošla rozsáhlou modernizací (až po roce 2000, aby srovnala krok s tehdejšími novými vozidly u OeBB), nemohou jezdit při odpovídající údržbě třeba ještě v roce 2035?!? Jak moc ta modernizace byla rozsáhlá, si můžeme zjistit porovnáním modernizovaných vozů Bmz od OeBB s dvacítkou nemodernizovaných vozů Bmz od OeBB, které ČD provozují stále například na lince R10. A to ještě opomínám fakt, že modernizované vozy Bmz od OeBB nevnímá cestující jako staré vozidlo a silně pochybuji, že se na tom v následujících deseti letech něco změní. Spíš očekávám, že ČD opět nakoupí nějaké ojetiny od OeBB, kterých se po dodávce Comfortjetů budou OeBB zase zbavovat. I toho si je objednatel zcela jistě vědom a tiše s tím ve svých budoucích plánech počítá [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 17. listopadu 2023 - 08:34:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2825
Registrován: 4-2003
Bram: stát se může leccos, objednatel změní požadavky, výběrko nabere zpoždění, padne rozhodnutí trať zadrátovat, co já vím, ale pro teď bych vycházel z posledního daného stavu věci. Objednatel zpracoval Hodnotící zprávu dostupnosti vozidel na linkách Ex6 a R16 v souvislosti s plánovaným vyhlášením nabídkového řízení na linky Ex6 (jen Cheb) a R16, ze které vyplynul závěr, že k plánovanému počátku plnění v prosinci 2027 je zajištěn efektivní a nediskriminační přístup k novým vozidlům podle specifikace objednatele. A objednatel požaduje opravdu jen nová vozidla, což by třeba i mohla být vozidla stáří nižších jednotek let, ale určitě už ne sysel, který neplní i parametr Vmax aspoň 160 km/h. Další požadavek nízkopodlažnost bys řešil jak? Dovedu si představit patra à la NIM expres, což by řešilo i problém vratnosti takové soupravy - ostatně NIM expres podsouvá ta hodnotící zpráva jako nejvhodnější řešení pro R16. Syslograf se směskou starých vozů a přepřahem v Klatovech na 75X podle toho moc v úvahu nepřichází. Nepřeceňuju tu hodnotí zprávu, může to být jen povinné slohové cvičení, které nastavená pravidla v určitý časový okamžik vyžadují, a vývoj může jít pak jiným směrem, na druhou stranu je to v tuto chvíli jediný jasný a reálný výstup k nabídkovému řízení na R16 s určitou právní relevancí.
Orky
Pátek, 17. listopadu 2023 - 08:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16967
Registrován: 10-2004
Bram: Jak bude vypadat výběrové řízení ukazuje to první pořádné na R9, kde Bmz šanci neměly a nikde není psáno, že ho musí vyhrát ČD. A nová VŘ jsou na 15 let, tudíž od roku 2027 do roku 2042, kdy by bylo vozům Bmz235 65 let! A jinak, místo spekulací si přečti Plán dopravy MD, strana 73.
A zde je Hodnotící zpráva.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 09:39:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15712
Registrován: 4-2003
Suri:Nepřeceňuju tu hodnotí zprávu, může to být jen povinné slohové cvičení, které nastavená pravidla v určitý časový okamžik vyžadují, a vývoj může jít pak jiným směrem, na druhou stranu je to v tuto chvíli jediný jasný a reálný výstup k nabídkovému řízení na R16 s určitou právní relevancí.

Je to povinné slohové cvičení, které udává, jaký by byl ideální stav.


Orky: Jak bude vypadat výběrové řízení ukazuje to první pořádné na R9, kde Bmz šanci neměly a nikde není psáno, že ho musí vyhrát ČD. A nová VŘ jsou na 15 let, tudíž od roku 2027 do roku 2042, kdy by bylo vozům Bmz235 65 let! A jinak, místo spekulací si přečti Plán dopravy MD, strana 73.
A zde je Hodnotící zpráva.


Stačí si uvědomit, že kdyby v tomto případě byly připuštěny Bmz, tak v případě, že to vyhrají ČD, které těch Bmz mají nedostatek, přesunou je z jiných linek. V případě, že by s Bmz vyhrál Regiojet, nasadí na linku R9 Bmz v tom stavu, v jakém je koupil z Německa. Obojí bylo pro objednatele zjevně nepřijatelné, neb by to bylo akorát terčem kritiky ze všech stran. Takže se šlo do nových vozidel proto, protože už to jinak nešlo. Krom toho linka R9 je s výhledem, že za doby jejího provozu, tedy někdy okolo roku 2035, se pojede už po části nově otevřené VR trati. I proto zde byla potřeba nová vozidla. Stejně tak dopadne nejspíš i linka R12 a linka R8, kde brzy začne modernizace trati Brno - Přerov, navíc je naprosto nežádoucí, aby linky končící v Brně, jezdily bez vratných souprav. Pak očekávám, že do nových vozidel přejde ještě linka R20, kde cokoliv, co má vmax jen 140 km/h, je nežádoucí. A vzhledem k délce souprav a četným zastávkám není také žádoucí, aby souprava byla vedena lokomotivou. Zbytek linek se bude řešit přeskupením starších vozidel. Dost dlouho pozoruji, co se tu děje a zda vývoj v tomto směru je intenzivní či extenzivní. Dá se říci, že kdyby nebyla povinnost výběrových řízení, tak se vozů řad A, AB, B a BDs nezbavíme nejspíš ani po roce 2030.
Paul2no
Pátek, 17. listopadu 2023 - 09:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3029
Registrován: 11-2009
Dá se předpokládat, že linku by vyhrály ČD a u nich předpokládám, že by se nastavením parametrů svého interního výběrového řízení na vozidla všemožně snažily, aby vozidla, která by měla na této lince jezdit, by byli Interpanteři.

Proč je railjet/comfortjet 2.0 s nízkopodlažním vozem (odkaz)? Na dálkovou linku po všech stránkách lepší než InterPanter.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 09:50:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1003
Registrován: 10-2008
Bram: šíříte tu nesmysly. Vyčkejte ještě tak měsíc až MD soutěž na R16 vyhlásí. Bmz od prosince 2027 rozhodně NEBUDOU.

(Příspěvek byl editován uživatelem johny512.)
Pátek, 17. listopadu 2023 - 09:54:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2826
Registrován: 4-2003
dnes na Šumavě na půlku listopadu pěkné výletní počasí, R766 z Klatov jen třívozový - v Klatovech odstavené Bmz mimo nástupiště. A i když před R766 projížděl taktéž třívozový Sp, dokonce zvládající některé úseky s náskokem, a i protijedoucí 7545 - tedy by mělo ta nejhorší břečka z listí být z kolejí pryč, pokud nějaká byla, tak R766 od Janovic, resp Nýrska nabírá minutu za minutou - z Klatov +4, na Špičáku +16 a to bez jakéhokoliv čekání při křižování. Je tahle každodenní mizerie opravdu nutná?
Pátek, 17. listopadu 2023 - 10:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4626
Registrován: 4-2014
https://zakazky.spravazeleznic.cz/contract_display_10328.html

Odkaz na zakázku revitalizace tratě v úseku Horaˇždovice předměstí - Sušice. V zadávací dokumentaci - díl č.3 jsou nová schémata kolejišť.
Bohužel nevíhoda tohoto webu je v tom, že sem nelze nahrávat velké soubory, tak dávám pouze odkaz, odkud si ty nová schémata lze stahnout.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 10:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15713
Registrován: 4-2003
Johny512:šíříte tu nesmysly. Vyčkejte ještě tak měsíc až MD soutěž na R16 vyhlásí. Bmz od prosince 2027 rozhodně NEBUDOU.

Uklidni se [wink]. Jediné, co je jisté, je to výběrové řízení. To proběhnout už naštěstí musí [wink].
Pátek, 17. listopadu 2023 - 10:43:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1004
Registrován: 10-2008
Jistého je toho více a jedna z jistých věcí je ta, že veškerá diskuze výše týkající se vozů klasické stavby od prosince 2027 na R16 byla zcela mimo mísu, proto jsem se ozval, šíří se tu pak akorát dezinformace.
Špáňa
Pátek, 17. listopadu 2023 - 11:01:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4904
Registrován: 9-2007
nabírá minutu za minutou - z Klatov +4, na Špičáku +16 a to bez jakéhokoliv čekání při křižování.

Jel sem o prázdninách již při dopoledních 25°C (žádné listí ani mokro) a to nabírání se konalo také až na +22, zejména úseky od Zelené Lhoty na Brčálník byly místama nad síly mašiny. https://youtu.be/KmEFM9xAbWY?si=__9mW0DufMX3lh-E
Pátek, 17. listopadu 2023 - 11:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15714
Registrován: 4-2003
Johny512:Jistého je toho více a jedna z jistých věcí je ta, že veškerá diskuze výše týkající se vozů klasické stavby od prosince 2027 na R16 byla zcela mimo mísu, proto jsem se ozval, šíří se tu pak akorát dezinformace.

Naopak, nejistého je toho hodně. Třeba to, zda se někdo proti výsledku VŘ neodvolá a také, zda vůbec se podaří do prosince 2027 vůbec dodat nová vozidla pro tuto linku, pokud budou požadována. Běžné je roční zpoždění u dodávek nových vozidel. Ale o tom všem už jsem tu psal [wink].

Kdyby bylo výběrové řízení vypsáno s dostatečným předstihem, bylo by mnohem více prostoru na to, aby se dalo říci, že to dopadne vše tak, jak se předpokládá.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 11:20:57  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3551
Registrován: 12-2009
Špáňa: Podle čeho usuzujete, že je v nedobré kondici? Minimálně na videu se to nezdá, rozjíždí pětivozový rychlík a ta mašina 2x výkon nemá, je tam cca 4kw výkonu na tunu, výkonově je někde na úrovní soupravy 854+054+954 to už prostě divoch nebude...
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Špáňa
Pátek, 17. listopadu 2023 - 11:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4905
Registrován: 9-2007
Honnzok: Protože mašina v dobré koncici zpravidla přijede včas a neudělá sekeru přes 20 minut na 40 km? [crazy]
Pátek, 17. listopadu 2023 - 11:38:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5403
Registrován: 1-2010
Při mé prozatím poslední jízdě rychlíkem na Rudu s 754 jsme taky nabrali desítky minut cestou nahoru, a to bylo chladno, sem tam ležel sníh, žádné listí. Mašina prostě do kopce nejela, jeli jsme krokem půlku trasy a ve stanicích byly pobyty nezaviněné křižováním ani výměnou cestujících - tedy zřejmě zaviněné stavem hnacího vozidla, četa byla vždy připravena v řádu minut dříve, než strojvedoucí písknul odjezd, přičemž bylo celou dobu na Volno. Řada 754 sice papírově může pro rychlíky na Rudu vyhovovat, ale její papírový stav rozhodně neodpovídá tomu skutečnému - a to jak tím, že to třeba fírové šetří, aby měli větší pravděpodobnost vyjetí až nahoru, tak i proto, že to jednoduše víc jet ani nedokáže, protože je to kýbl. Poruchovost této řady na Západě toto potvrzuje.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Paul2no
Pátek, 17. listopadu 2023 - 11:45:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3030
Registrován: 11-2009
A co nutnost napájení soupravy proudem, která je u dieselu na úkor trakčního výkonu? Jak se vypočítávají teoretické jízdní doby? Ono asi bude rozdíl, jestli lokomotiva napájí Béčka, která akorát topí, a nebo Bmz, která klimatizují, přičemž klimatizace potřebuje energie podstatně více.
Pátek, 17. listopadu 2023 - 13:15:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 692
Registrován: 10-2010
Spana a 1510015....vy jste strojvedouci?
Pátek, 17. listopadu 2023 - 16:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5404
Registrován: 1-2010
A co nutnost napájení soupravy proudem
To samozřejmě, avšak mnou popisovaná situace byla v zimě. Má agregát v Bmz o tolik větší odběr v módu topení, než béčko?

vy jste strojvedouci?
Nikoliv, vše založeno za dojmu z popisované jízdy a (jindy) konverzace s osobou zasvěcenou. V tomto období byl nasazován pravidelně stroj 754.039, který se stejnou pravidelností mnoho dní značně natahoval jízdní doby směrem na kopec. Bylo to, myslím, zmíněno i zde. Takový stroj rozhodně technicky v pořádku nebyl, když to jiné stroje zvládaly odjezdit s podstatně menšími zpožděními, nebo s žádnými.
Zároveň porovnání s podobným výkonem, a to jízdou do Jeseníků. Řada 754, v některé dny posílená pětivozová souprava (jo, zde je rozdíl, kdy na Rudu jedou Bmz, na Jeseník Béčka, ale dá toto v situaci bez spuštěné klimatizace tak zásadní rozdíl v odběru? Rozdílu v hmotnosti vozů jsem si vědom), jízdní doby téměř dodrženy - nebýt dlouhých pobytů z důvodu absence centrálu a velkého množství cestujících, bylo by to včas (a nikde se nejelo krokem). Běžně tam bývá nasazována řada 750.7, která to samozřejmě zvládá také.

(Příspěvek byl editován uživatelem 1510015.)
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
T478.4019
Sobota, 18. listopadu 2023 - 01:26:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 339
Registrován: 6-2016
Na plzeňských 754 jsem jezdil a již nikdy bych si to nepřál zažít. Zážitek, kde nikdy nevíte, co vás čekalo. Současný stav, že na Rudu jedou 2-3 vozy a loko stejně není schopna dodržet jízdní doby je zapříčiněn pouze technickým stavem těchto vraků. Bohužel i jakákoliv 742 je strčí hravě do kapsy.

039, 051, 022, 039, 027... To byl vždy vesměs zážitek při samotném startu lokomotivy a těch pár najbrtu po dílnách to časem bohužel moc nezlepšil. Je to škoda, protože pár let zpátky to bylo velmi pěkné ježdění, hlavně při turnusu čtyřek v Klatovech. Ale kam současný stav došel je více než smutný.

K čemu pak máme tratě po reko, stanice modernizované, zrychlení traťové rychlosti, když do kopce se s tím stejně hrabeme třicet.
Ať žijí [auto][auto][auto]
Sobota, 18. listopadu 2023 - 07:22:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 6-2022
No ony ty 754 opravdu jsou v žalostném stavu, ale druhá věc, proč to nahoru nestíhá jízdní doby je ta, že pokud se podívám do SJŘ, jsou jízdní doby počítány na normativ hmotnosti 200 tun. Což při skladbě 754 + 4 (nedej bože 5) vozy máte opravdu mnohem víc.
Pokud to jede se třema vozama, tam je to pak zapříčiněno tím stavem 754.
To srovnání se spesnakem není úplně fér, ten má úplně jiné jízdní doby..
Sobota, 18. listopadu 2023 - 12:22:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4627
Registrován: 4-2014
Navrhovaná podoba Žst. Sušice, podle SŽ a SUDOPU.
application/pdf
D.3.4 - Situace_ ZST Susice -.pdf (706.6 k)
Sobota, 18. listopadu 2023 - 15:29:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 74
Registrován: 9-2018
Měl jsem za to, že Sušice už je rozkopaná a tedy že už je rozhodnuto o finální podobě? Nebo to bylo jen trhání nepotřebných manipulačních kolejí? Dlouho jsem tam nebyl...
Česko: „Aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele posudku, který s definitivní platností zhodnotí účelnost zahájení přípravných prací směřujících k vypracování výzvy na podání nabídek ohledně tvorby koncepční studie zabývající se riziky případné výstavby vysokorychlostních tratí v Česku.“
Německo: „Ano, ražba tunelu pod Českou republikou pro vysokorychlostní trať do Vídně začne příští měsíc.“
Sobota, 18. listopadu 2023 - 16:02:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1146
Registrován: 1-2021
Ten projekt, to je z nějaké bujaré oslavy Sudopu?

Střízlivý člověk neudělá šturc přes úvrať, která je na délku kratší, nadto ho to stojí o vyhybku víc, než to natáhnout z opačné strany. Nástupiště od sebe nekomentuji.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 16:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4629
Registrován: 4-2014
Přejetý_šotouš:
"Měl jsem za to, že Sušice už je rozkopaná a tedy že už je rozhodnuto o finální podobě? Nebo to bylo jen trhání nepotřebných manipulačních kolejí? Dlouho jsem tam nebyl..."


V Sušici se mezi roky 2014 - 2015 zrušila klasická elektromechanika St.1, Dk, St.2 a došlo k nahrazení ústředním mechanickým stavědlem v DK, stavědlo 1 zrušeno a z St.2 se dál obsluhují mechanické závory + došlo k osazení celé stanice počítači náprav. Fotka mechanického ÚS stavědla je o několik příspěvků výše, ale stačí si v menu na záhlaví stránky kliknout na sekci obrázky a na sekci tratě v Západních Čechách a tam ten obrázek je.
SŽ zadala zakázku v roce 2021, ale asi dosud nevybrala zhotovitele stavby, takže by tam měl být stále stav z roku 2015 - tedy modernizovaná elektromechanika. Jinak podle mého názoru tam SŽ přeci jen proinvestovala peníze v podobě počítačů náprav a nové kabeláže, náhrada mechanických závor, za novější AŽD 97, která se měla konat snad letos se nekonala - asi posunuto na neurčito, takže si myslím, že SŽ bude investvat peníze do daleko potřebnějších staveb, než do stanice, která leží na lokálce, kde ten provoz není nijak závartný. Uvidíme.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 16:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4630
Registrován: 4-2014
modely742:
"Ten projekt, to je z nějaké bujaré oslavy Sudopu?

Střízlivý člověk neudělá šturc přes úvrať, která je na délku kratší, nadto ho to stojí o vyhybku víc, než to natáhnout z opačné strany. Nástupiště od sebe nekomentuji."

Myslím si, že to není konečná finální verze, ale ten to výkres je v zadávací dokumentaci pro zhotovitele stavby, takže těžko říci jestli to tak tam někdy skutečně bude, nebo dál tam bude stav z roku 2015.

Tady je odkaz ja celou projektovou dokumentaci.
https://zakazky.spravazeleznic.cz/contract_display_10328.html
V sekci Zadávací dokumentace stačí to rozkliknout a stáhnout díl č.3, tam jsou ty výkresy.

Ty nová nástupiště od sebe, tak to je nový trend SŽ, stejně tak je postavený Mikulov či Vlatice. Prostě aby se již nemuselo přecházet koleje, tak se to tak teď novodobě na lokálkách projektuje.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 18:38:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 608
Registrován: 2-2018
Které mechanické závory máte na mysli? Na klatovském zhlaví? Letos v létě tam byla, myslím, “véúdéčka”. Určitě ne klasické klacky ovládané klikou a drátovodem. Jestli ovládaná ručně nebo jízdou vlaku nemohu sloužit.
Sobota, 18. listopadu 2023 - 18:54:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4632
Registrován: 4-2014
pilot.pirx:
"Které mechanické závory máte na mysli? Na klatovském zhlaví? Letos v létě tam byla, myslím, “véúdéčka”. Určitě ne klasické klacky ovládané klikou a drátovodem. Jestli ovládaná ručně nebo jízdou vlaku nemohu sloužit."

Na Klatovském zhlaví, ty uzavírá signalista z St. 2 klikou. Funguje to tak, že signalista na příkaz výpravčího sklopí závory, zamkne a klíč vloží do EMZ, výpravčí pomocí ovládacích prvků na indikační kolejové desce klíč v EMZ uzamkne a tprve pak výpravčí obslouží návěstidlo.

Letos snad prý měla proběhnout jejich výměna za automatické, ale asi to bylo zrušeno a odloženo na jindy, asi zřejmě z finančních důvodů.
Strom
Sobota, 18. listopadu 2023 - 21:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1250
Registrován: 7-2008
Na plzeňských 754 jsem jezdil a již nikdy bych si to nepřál zažít. Zážitek, kde nikdy nevíte, co vás čekalo. Současný stav, že na Rudu jedou 2-3 vozy a loko stejně není schopna dodržet jízdní doby je zapříčiněn pouze technickým stavem těchto vraků. Bohužel i jakákoliv 742 je strčí hravě do kapsy.

039, 051, 022, 039, 027... To byl vždy vesměs zážitek při samotném startu lokomotivy a těch pár najbrtu po dílnách to časem bohužel moc nezlepšil. Je to škoda, protože pár let zpátky to bylo velmi pěkné ježdění, hlavně při turnusu čtyřek v Klatovech. Ale kam současný stav došel je více než smutný.


A ten technický stav těch vraků je dán víc stavem SM nebo elektrického přenosu výkonu?
Jestli se SM nedostatečně hřeje, podchlazuje se a lokomotiva pak nejde do výkonu - je blokování posledních několika stupňů při nízké teplotě vody?
Nebo v oblasti el. přenosu se jezdí s odpojenými trakčáky? Nebo co jiného?
Ano, co jsem letos navštívil párkrát trať KT - Železná Ruda, tak rychlíky převážně se zpožděním nahoru, které se většinou navyšovalo až po přeprahu v KT...
Nejlepší byl zatím topírenský posun v DPOV Nymburk na stroji 703 717[ok]
Neděle, 19. listopadu 2023 - 09:11:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 212
Registrován: 9-2018
Určité mě doplní znalejší, já dodám jen info typu JPP. U 754 se prý na R do Velenic vyskytly přeskoky na TM. A problém je údajně i při závadě na řízení MSV, že to nikdo pořádně neumí dát dohromady. SM je kus od kusu.
Neděle, 19. listopadu 2023 - 20:12:46  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3554
Registrován: 12-2009
Modely742: Copak nástupiště od sebe se mě až tak nepříčí, ale kolejové uspořádání kdy vlak musí projet kolem nástupiště, což teda dost znemožňuje variabilitu křižování (komplikuje i v případě nenadálých poruch na výhybkách..) a nutnost cestových návěstidel u něho je mi v této relativně jednoduché staničce docela záhadou....... Jako ostrovní nástupišťátko s úrovňovým přístupem by se mě zdálo o něco jednoduší méně komplikované než toto...

Pochopil bych takový koncept ve stanicích na rychlých tratích (120 a výšše) kde by do odbočné koleje byla třeba 100 km/h výhybka a bylo byl tím ohrožen přístup na peron, snížení rychlosti přes přechod bylo docela zásadní. Ale tady?
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 21. listopadu 2023 - 13:49:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2769
Registrován: 7-2017
Na ŽRudu budou dráty VČETNĚ tunelu (peníze z plánu obnovy) a na kopec tak durch EMU:

Správa Želeleznic:
" SŽ po prověření předmětu žádosti prostřednictvím věcně příslušného odborného útvaru žadateli sděluje, že nově byla do Plánu investiční výstavby zařazena položka Prostá elektrizace traťového úseku Klatovy (mimo) – Železná RudaAlžbětín (včetně)"


A proč jsem si jistý, že nové EMU?
Stačí si přečíst neskutečný paskvil, totiž SP revitalizace trati Plzeň–Klatovy, kde se uvažuje s 6-8 minutovými obraty, [crazy] takže řidicí vozy jsou nezbytnost. [vypravci]

(Příspěvek byl editován uživatelem Tantin27.)
Úterý, 21. listopadu 2023 - 14:38:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15734
Registrován: 4-2003
T27:Na ŽRudu budou dráty VČETNĚ tunelu (peníze z plánu obnovy) a na kopec tak durch EMU:

Zcela logický a hlavně správný postup [wink].
Ythomas_ct
Sobota, 25. listopadu 2023 - 22:59:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3265
Registrován: 10-2009
Ad T478.4019:
K čemu pak máme tratě po reko, stanice modernizované, zrychlení traťové rychlosti, když do kopce se s tím stejně hrabeme třicet.
Přesně; železnice je systém vyžadující součinnost všech svých částí. Tady (viz zejm. obr. 14) je to počítáno jako takové lepší školní cvičení a sice "s pětima", ale leccos to napovídá. Perličkou je, že na soutěži ČDS&T, kde byla příslušná bakalářská práce oceněna jednou z cen, byla onehdá zároveň oceněna v kategorii staveb právě i reko trati KT-ŽRA s odůvodněním, jak se tam pěkně zvýší traťová rychlost, zkrátí jízdní doby atd.

Ad Tantin27:
Na ŽRudu budou dráty VČETNĚ tunelu (peníze z plánu obnovy) a na kopec tak durch EMU
[ok]
...mimochodem, elektrifikace KT-ŽRA nevyžaduje výstavbu nové napájecí stanice, že? Jinak jsem zvědav na technické řešení elektrizace tunelů. Osobně bych tipoval něco na způsob Ošelína(?)...
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 06:16:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15746
Registrován: 4-2003
Ythomas_ct:Přesně; železnice je systém vyžadující součinnost všech svých částí. Tady (viz zejm. obr. 14) je to počítáno jako takové lepší školní cvičení a sice "s pětima", ale leccos to napovídá. Perličkou je, že na soutěži ČDS&T, kde byla příslušná bakalářská práce oceněna jednou z cen, byla onehdá zároveň oceněna v kategorii staveb právě i reko trati KT-ŽRA s odůvodněním, jak se tam pěkně zvýší traťová rychlost, zkrátí jízdní doby atd.

Jistě se zase najde někdo, kdo to bude zpochybňovat a bude tvrdit, že lišky jsou zde správným řešením, že nemá cenu na kopec tahat prázdnou soupravu apod., že elektrizace je drahá a nesmyslná sranda a pod. [crazy].


...mimochodem, elektrifikace KT-ŽRA nevyžaduje výstavbu nové napájecí stanice, že?

Také by mne to zajímalo. Ale vzhledem k absenci nákladní dopravy bych si tipnul, že asi ne [nene]


Jinak jsem zvědav na technické řešení elektrizace tunelů. Osobně bych tipoval něco na způsob Ošelína(?)...

Předpokládám to také na způsob Ošelína. Ostatně toto řešení by mělo být vyhovující svými parametry do rychlosti cca 80 km/h a zde více není [nene]. Přesto bych se nedivil, že by z děr vylezli jedinci, kteří budou tvrdit, že to takto to určitě nepůjde [nene][proud].
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 07:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29762
Registrován: 5-2002
YT: Osobně bych tipoval něco na způsob Ošelína
To je co? Trolejnice...?

T27: neskutečný paskvil ... řidicí vozy jsou nezbytnost
Pokud se chceme seriózně bavit o nějakém vzdálenějším výhledu, jsou jednotky či řídicí vozy nezbytností ze spousty dalších důvodů, takže paskvil jsi leda Ty sám (bohužel až moc skutečný)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 27. listopadu 2023 - 07:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2770
Registrován: 7-2017
Paskvil je ten vylhaný nestabilní provozní koncept, který neobsahuje ani Sp Šumava a když je do návrhového GVD vložíte, tak se rozsype, a při dotazech na SŽ, co s tím bude dělat, se vykrucuje s tím, že toto bude „řešeno v dalších stupních dokumentace” a o již dnes nutné výhybně Točník nechce ani slyšet. 6 minut obrat v Klatovech u R16 je podle vás robustně stabilní řešení?

Řidící vozy jsou zcela v pořádku!

Po Vašem: Paskvil jste vy, když jste tu dokumentaci očividně nečetl!