Diskuse » Železnice » Tratě v západních Čechách » Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 15. 11. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Tratě v západních Čechách do 15. 11. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
T478.4019
Neděle, 05. listopadu 2023 - 22:19:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 338
Registrován: 6-2016
Akorát škoda, že před tou 776 to projel Sp se 3 vozy a včas. Škoda, že bylo i pěkný počasí a tak přehnat frekvenci do 2 vozů... No nevím, kolik těch lidí pojede příště zase vlakem. Ono by možná stačilo mít další schopnou lokomotivu na postrky v tomto počasí. Jo aha ale to je další utopie, když dneska už i spešnák na Rudu byl s kvatrem a první obrat rychlíku v regíně.
No ani se nedivím, že to na silnici je jedna souvislá řada aut z Plzně až někam za Klatovy... Bohužel
Neděle, 05. listopadu 2023 - 22:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5368
Registrován: 11-2006
Měl jsem na mysli hranici obvodu dráhy, která činí 3m. Avšak ani v ochranném pásmu, by neměly tyto dřeviny co dělat - viz marný boj SŽDC s MŽP z roku 2014.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 08:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2314
Registrován: 4-2003
Jo, tak to je smutný.
Nota bene když v Jeseníku to jde každoročně - i letos, již třetí neděli postrk na posílený nedělní obrat na 15. hodinu do Jeseníku, v 17 hodin zpět do Zábřehu.

Ano, spěšnák okolo mě projel včas, pravda Nýrskem, což není směroplatný; dál jsem ho nesledoval. A byl slušně obsazen na to, že je listopad - na každý čtyřce minimálně jeden sedící, to jsem nečekal. No rychlík teda když už na 2 vozy, tak měli zkrátit na 2xBmz (nebo ideálně 2xBmz+BDs). Takhle to byla opravdu slušně obsazená souprava [cunik]
Brejlovec. Bez diod, bez uic, bez kundálu, bez šípovýho pluhu, bez klimazitace, bez najbrta. Nic víc, nic míň.
http://trainweb.cz/autor/Václav+Petrů | https://www.youtube.com/user/savikVP
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 14:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 594
Registrován: 2-2018
E499001:
"Měl jsem na mysli hranici obvodu dráhy, která činí 3m. Avšak ani v ochranném pásmu, by neměly tyto dřeviny co dělat - viz marný boj SŽDC s MŽP z roku 2014."

"Popíliť, všetko treba popíliť!!!" Něco v tom smyslu?
a) jak už tady bylo napsáno, jinde to jede, takže je to spíše problém dopravce a smutného stavu vozidel v OCÚ Západ* (ještě tam šéfuje exposlanec Šlajs?) [ko]. Třeba toho, zda jsou vozidla vyzbrojena suchým pískem - ono to lupení není všude.
b) už tu bylo mnohokrát vysvětlováno, že "ochranné pásmo dráhy" není prostor, ve kterém by měla být krajina bez stromů, ale institut sloužící k tomu, aby dráha měla právo se vyjádřit k záměrům staveb v její blízkosti. Pokud by si stejný výklad nárokovaly všechny liniové stavby, tak to tu opravdu můžeme popíliť všetko.
c) ano, nechť si dráha (SŽ) udělá pořádek a ořeže/vykácí stromy, které zasahují do obvodu dráhy. A zejména, ať ty nálety vyřezává včas a ne jednou za 20 let, kdy to doroste do velikosti palivového dřeva.

*mimochodem, minulo středu měli cestující z Budějic do Prahy zážitek v podobě náhrady esa brejlovcem. Kupodivu stíhal a ani přes Českou Sibiř (vím, nová trať) neměl problémy [ok]. A že tam toho listí padá také dost.
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 14:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5372
Registrován: 11-2006
"Popíliť, všetko treba popíliť!!!" Něco v tom smyslu?
Jako příklad bych vzal traťový úsek Rokycany - Holoubkov po rekonstrukci. Průsek mezi bývalým Hr.Žďár a Holoubkovem měl podle mne 15m na obě strany od osy obou kolejí. A byl svatej klid. Běžte se tam podívat dnes. Začalo to tím, že nemá kdo posekat vzrostlou trávu. Ted už tam zase straší desetileté stromky, pač se na to znovu dlabe. My dnes nejsme schopni udržet ani tu nastavenou laťku, na rozdíl od našich prapředků. Dtto lesní úsek na 270 Moravičany - Červenka.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 18:03:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 595
Registrován: 2-2018
No ale to není problém ochranného pásma dráhy, ale "traťovky", o čemž píšu výše. Prapředkové měli pešunky rozparcelované a vyžínali je na krmení pro kozu nebo králíky. U kolika vechtrů máte dneska králíkárnu? [proud]
A už vůbec to nesouvisí s listím na kolejích na Šumavě. Ony by ho zářezy byly plné, i kdyby nejbližší stromy byly 100 metrů daleko, protože fyzika je holt [cunik].

Zkoušel jsem pochopit, jak daleko sahá "15m na obě strany od osy obou kolejí", ale to je asi nadbytečná práce, když je pisatel spravedlivě rozhořčen [wink].
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 19:24:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8729
Registrován: 3-2006
Také se dnes zapomíná na likvidaci náletů a suché trávy vypalováním. Stačí si dohledat podél tratí zbytky požárních pásů v hrabance lesních úseků.[happy]

Je zajímavé, že se nějak nemluví o úseku Čimelice-Čížová. Zřejmě i "šroty" zvládají listí dobře.[blush]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 19:38:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5373
Registrován: 11-2006
pilot.pirx:
Je jasné, že když před 40.léty přestala jezdit pára, tak bylo najednou všechno zarostlé, s nástupem elektromechaniky a reléovky vymřeli jak vechtři, tak jejich králíci a že do zářezů se listí dostane tak jako tak. Ale bavme se o bezvětří, klidném a pozvolném padání listí v zeleném tunelu, dejme tomu kolem Brčálníku. Tak, jak to zřejmě myslel ve svém 8.příspěvku Polo.... Co se týče údržby lokomotiv v Plzni mi nepřísluší jejich hodnocení, neb situaci detailně neznám. Předpokládám však, že suchý písek a průchodné pískovací potrubí je na podzim tak nějak samozřejmostí. Aspoň v našem depu to tak ještě stále platí. [wink]
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 20:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8879
Registrován: 8-2007
pilot.pirx.
a) jak už tady bylo napsáno, jinde to jede, takže je to spíše problém dopravce a smutného stavu vozidel v OCÚ Západ*


Jiní dopravci,nebo na jiných tratích s tím mají také problémy. Most- Moldava,Olomouc-Krnov....
Stromy u trati být nesmí. Pokud to někdo prosazuje, pak tu trať zrušme a zalesněme. Na silnici se padlý strom lehčeji objede, nestrhne trolejové vedení, auta jezdí podle rozhledu. Také pneumatika- asfalt má jiný adhezní součinitel,než kov-kov namazaný rozjetým listím.
Pro prosazovatele stromů u trati tu máme Kozinu, trať Mladotice- Kralovice,
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 21:15:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 596
Registrován: 2-2018
Apollo_17: Léta Vás mám za rozumného člověka. Abych si toto mínění zachoval, prosím o pregnantní vyjádření hodnoty "u trati". Předřečník navrhoval ochranné pásmo dráhy, tj. 60 metrů na každou stranu od osy koleje (60 metrů od osy krajní koleje u dvou a vícekolejné trati).
Tak kolik? Chcete lidem vykácet stromy v zahradách? Případně stromořadí u souběžných cest?
Jste si vůbec vědomi toho, že podobné šílené návrhy na vytvoření holopásů podél lokálek na...ou spolehlivě lidi, kteří kolem tratí bydlí? Rudská trať dneska není nic jiného než lokálka, tak z toho proboha nedělejte aféru kvůli pár dnům v roce. Do práce s tím dneska nikdo nejezdí a turisti to přežijí. Před 40 lety se tam jezdilo v lyžařské sezóně na stojáka, s lyžemi a v zimním oblečení...
Pokud nejsou lidé schopni snést trochu nepohodlí kvůli zábavě (chudinky musí sedět čtyři na "čtyřce", jaká hrůza!!!), jak se zachovají až půjde do tuhého? Budou z nich stateční hrdinové?
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 22:02:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 72
Registrován: 9-2018
Rudská trať dneska není nic jiného než lokálka, tak z toho proboha nedělejte aféru kvůli pár dnům v roce. Do práce s tím dneska nikdo nejezdí a turisti to přežijí.

Rudská trať je trať s velmi vysokým přepravním potenciálem. Značná atraktivita cílů (prakticky po celý rok), nevysoká kapacita parkovišť na Špičáku či v Rudě, přímé spojení z Plzně a dokonce z Prahy (a všech nácestných stanic), to jsou atributy které zde leckdy převáží i nad násobně delší jízdní dobou ve srovnání s [auto]. To nemá být o tom, že to turisti přežijí! Tady má dráha pořádně chytit příležitost za pačesy, dodržovat kapacitu a pokud možno jízdní doby, a tím lidem reálně dokazovat to, co všichni dopravci rádi proklamují ve svých pamfletech – že se totiž vlak za poslední léta výrazně posunul a nabízí komfort a služby které skutečně mohou konkurovat [auto]. Jenže když si pak takový zapřisáhlý motorista pod dojmem té reklamy udělá s rodinou poprvé po 20 letech výlet vlakem na Šumavu, a v Klatovech je narván do namačkané regíny, tak se na to zase na dalších 20 let vykašle, dráze už druhou šanci prostě nedá, a spolehlivě odradí od podobného záměru i všechny své známé. To není žádoucí nikdy a nikde, tím spíše ne na území národního parku, kde by se měla [auto] co nejvíce minimalizovat. (Samozřejmě pochopím naprostou mimořádnost dvakrát třikrát do roka, technika se může pokazit vždy, ale právě na Rudě už je to spíš pravidlo.)
Česko: „Aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele posudku, který s definitivní platností zhodnotí účelnost zahájení přípravných prací směřujících k vypracování výzvy na podání nabídek ohledně tvorby koncepční studie zabývající se riziky případné výstavby vysokorychlostních tratí v Česku.“
Německo: „Ano, ražba tunelu pod Českou republikou pro vysokorychlostní trať do Vídně začne příští měsíc.“
Pondělí, 06. listopadu 2023 - 22:44:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8882
Registrován: 8-2007
Předřečník navrhoval ochranné pásmo dráhy, tj. 60 metrů na každou stranu od osy koleje (60 metrů od osy krajní koleje u dvou a vícekolejné trati).

Žádné holopásy 60 metrů nikdy nikdo nenavrhoval. Stačí, když 10 metrů od kolejí budou stromy max. pětimetrové, 20 metrů od kolejí budou stromy max. patnáctimetrové,40 metrů od koleje max. 35 metrové...
V opačném případě se na to můžeme vykašlat, trať nechat zarůst a jezdit po silnici. Bude to mnohem levnější, spolehlivější a někteří budou rádi za kus lesa. Opakované přerušování provozu na několik hodin z důvodu pádu stromu na trať po každé větší bouřce, větru, sněžení, nebo jen tak je k ničemu.
Úterý, 07. listopadu 2023 - 07:40:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5375
Registrován: 11-2006
pilot.pirx:
Pokud jsem měl být tím předřečníkem já, zajímalo by mne, kde jsem zmiňoval 60 metrů od osy koleje. Vzpomínám si na 15m. Holopásy se netýkají soukromého majetku. Kolika lidem stojí na zahradě strom větší než jabloň nebo třešeň? Smrky většinou nikdo doma nepěstuje kvůli těžbě do 35 m výšky. Pokud ano, tak si musí být vědom toho, že při pádu takového stromu na trať ponese následky. A poslední příspěvek Apollo_17 klidně podepíšu.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Úterý, 07. listopadu 2023 - 08:20:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 598
Registrován: 2-2018
Máte hodně krátkou paměť...

E499001:
"Měl jsem na mysli hranici obvodu dráhy, která činí 3m. Avšak ani v ochranném pásmu, by neměly tyto dřeviny co dělat* - viz marný boj SŽDC s MŽP z roku 2014."
* no a ochranné pásmo u dráhy celostátní a regionální je kolik metrů?

Ale pochopil jsem, že nemá smysl- z problému lupení na trati se vyklubaly smrky: "Smrky většinou nikdo doma nepěstuje kvůli těžbě do 35 m výšky." Pravda. modřínové jehličky jsou také pěkné svinstvo...

"Kolika lidem stojí na zahradě strom větší než jabloň nebo třešeň?" Co třeba ořešáky?[wink]

A možná by stálo za to se podívat do katastru, jak to je s vlastnictvím lesů. "Holopásy se netýkají soukromého majetku." Státní lesy toho sice mají hodně, ale lesů obecních a lesů právnických a fyzických osob je také dost. Mimochodem, znám jeden úsek (na transverzálce), kde se toho sype dost a přilehlý les je "kolovratský". Bude se na něj vztahovat vaše výjimka?
Úterý, 07. listopadu 2023 - 08:37:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29587
Registrován: 5-2002
pi.pi: Tak kolik?
Tolik, aby strom nedopadl ani na trať, ani na vedení podél ní.
A holopás na to není potřeba, stačí nižší porost, aby v celé šíři platilo výše uvedené. Koneckonců "hraběcí" les pod Holoubkovem (zatím) ukazuje, že se na tom dohodnout dá.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 07. listopadu 2023 - 09:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5376
Registrován: 11-2006
pilot.pirx:
Sice jsem nezmínil konkrétní hodnotu, ale máte pravdu. Těch 60m ovšem není pevných, k OPD je dodatek "nejméně však ve vzdálenosti 30 m od hranic obvodu dráhy". Ale budiž, vraťme se k prvotnímu problému - lupení na trati. Doufám, že se shodneme aspoň na faktu, že podobné zelené tunely( viz ilustrační foto) nad kolejemi nemají co hledat. [happy]

http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Úterý, 07. listopadu 2023 - 12:01:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29590
Registrován: 5-2002
E499: vraťme se k prvotnímu problému - lupení na trati
Ono to lupení má významný spolupůsobící faktor, jímž je kvalita povrchu hlavy kolejnice. Známá vyhlášená klouzavá místa, jako Klánovice nebo Jiřina, jsou s novým svrškem celkem čajíček.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 07. listopadu 2023 - 14:17:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13815
Registrován: 4-2003
tředu měli cestující z Budějic do Prahy zážitek v podobě náhrady esa brejlovcem. Kupodivu stíhal a ani přes Českou Sibiř (vím, nová trať) neměl problémy

A blesky [blesk][blesk]měl ??

10 metrů od kolejí budou stromy max. pětimetrové,

A ještě nějaký ten předpis, který by zakázal listí létat. Mě tady lití po zahradě lítá běžně 30 metrů a kdyby nebyl plot, doletělo by i dál.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 08. listopadu 2023 - 16:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4607
Registrován: 4-2014
Zdravím. Nemá někdo prosím fotku nového mechanického ústředního stavědla, které bylo uvedeno do provozu v Sušici v roce 2015?, mělo byjít o předělávku, kdy se zrušil původní ŘP v DK se stavědly St.1 a St2 a nově by měl vlakové cesty stavět výpravčí z to ÚS. Díky moc.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 11:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 11
Registrován: 11-2021
Tady to je. Ten “nový” ústřední přístroj je prý snad původem z Lub u Klatov, když to ještě bývala stanice. A ještě jsem přihodil původní řídící přístroj ze Sušice, který je v soukromé sbírce (na štítky u HZ se až tak nedívejte, jsou tam špatné).

Neděle, 12. listopadu 2023 - 11:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4616
Registrován: 4-2014
Plech625 - Super, děkuji moc.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 12:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2315
Registrován: 4-2003
Docela by mě zajímalo, jestli existuje dohoda ČD s objednatelem na listopadové omezení, že stabilně jezdí rychlík na Rudu dvouvozový. Dnes dle zpráv z trati opět. Za mě je to teda velká prasárna! Jestliže jede předtím Sp třívozový, není důvod, aby rychlík hned za ním nevezl taky tři vozy. Aspoň. Samozřejmě by bylo násobně lepší šumperské listopadové řešení s postrkem, chápu, že tady teda oproti Jeseníku chybí dost pasažérů. Ale dva vozy (AB+BDs) je skutečně málo.
Brejlovec. Bez diod, bez uic, bez kundálu, bez šípovýho pluhu, bez klimazitace, bez najbrta. Nic víc, nic míň.
http://trainweb.cz/autor/Václav+Petrů | https://www.youtube.com/user/savikVP
Mladějov
Neděle, 12. listopadu 2023 - 12:29:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20719
Registrován: 3-2007
Tak "velká prasárna" - s tím brzděte. Pořád lepší nedodržet řazení a vyjet, než se tam hrabat +40 nebo uváznout.

Tři vozy jistě, a především ne AB a BDs, ale to by se muselo nějak řešit, tohle je zjevně provozní operativa "utrhnou se vozy za mašinou".

V listopadu to fakt stačí, holt předtím se touto dobou dělávaly pravidelně výluky s NAD [proud].
O víkendech jsem pro víc vozů a pk, aspoň u prvního a posledního R, v kladiva mimo sezonu by stačily velké motoráky s vozem, škoda peněz, nafty a km brejlovců.
No ono to k tomu (i tímto) nakonec dospěje.

Jinak je to klouzání otázka týdne, max.dvou, pak už tam bude listí dole, už ráno mrzne.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 14:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2316
Registrován: 4-2003
A tak to se celkem jako shodujeme... Ale právě že jedou nahoru s AB+Bds, tedy s vozy za loko, místo toho, aby s loko utrhli jen AB a nahoru vezli 3. Ve všední den samozřejmě dva vozy v listopadu a do Vánoc skutečně stačí bohatě, pokud se nerozjedou vleky a stopy.

Oproti minulým rokům je samozřejmě velký plus, že spěšňák jede o víkendu celoročně. Přispívá to ke stabilitě nabídky pro cestující - nemusí řešit, jestli je leden, červenec nebo listopad - prostě jim jede vlak v 7 a v 7:40, zpátky v 16 a 16:30.

Tak dalo by se přemýšlet nad tím, zda v listopad-Vánoce právě na R z Klatov neprovozovat jen čistě Kvatro (přestup v Kt) a spěšňák jet prostě v pěti vozech s postrkem, tedy ušetřit dva obraty velký soupravy a jeden obrat Brejle Kt-ZR (klatovská by jen dělala pk1702/vl1705 do Plzně, v neděli to samý - takže by bylo zachovaný i vystřídání kt stroje); a v kladiva jezdit ten rychlík klidně se dvěma, tam opravdu frekvence není. Zbytek roku ovšem beze změn - zbytek roku je vzhledem k oteplení ideální na výlety na Šumavu pořád.

NAD byla letos, pravda, nezvykle krátká [crazy]

K vyjádření [cunik] se právě dotazuji, zda je to dohodnuté s objednatelem či nikoliv...
Brejlovec. Bez diod, bez uic, bez kundálu, bez šípovýho pluhu, bez klimazitace, bez najbrta. Nic víc, nic míň.
http://trainweb.cz/autor/Václav+Petrů | https://www.youtube.com/user/savikVP
Neděle, 12. listopadu 2023 - 15:52:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2819
Registrován: 4-2003
Spěšňáky (a stejně tak 7547 a 7546 ve dnech jízdy 7547) se v klasice budou objevovat maximálně do 12/2024, a pak už jen v podobě N x 847, takže není a nebude nutno řešit šotofantasmagorie s brejlovcovými postrky. U vlaku ve složení N x 847 problémy s napadaným listím a nevyjetím jízdních dob vůbec nepředpokládám. Podaří-li za rok odchytat počáteční provozní problémy s novou řadou 847, očekávám od 12/2024 podstatné zlepšení stability provozu na Železnou Rudou, ke které nebudou přispívat už jen dva páry brejlovcových klasik na rychlících, které paradoxně budou mít delší jízdní dobu než Os.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 16:16:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4183
Registrován: 5-2002
Plech625:
"Tady to je. Ten “nový” ústřední přístroj je prý snad původem z Lub u Klatov, když to ještě bývala stanice. A ještě jsem přihodil původní řídící přístroj ze Sušice, který je v soukromé sbírce (na štítky u HZ se až tak nedívejte, jsou tam špatné). "

Luby byly stanice naposledy pravděpodobně těsně po válce....zřejmě do roku 1947. Pak už jen hláska.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Orky
Neděle, 12. listopadu 2023 - 16:21:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16960
Registrován: 10-2004
Suri: Co se týká R16 do budoucna a těch 2 párů na Rudu dost záleží na tom, jak se k tomu postaví MD v rámci výběrového řízení, k němuž jednou dojde. Ty 2 páry totiž znamenají soupravu navíc a taky znemožňují nasazení ucelených jednotek alá panter. Je možné, že s novou smlouvou a možná i novým dopravcem tyhle vlaky skončí a bude potřeba je řešit jinak.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 17:33:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5396
Registrován: 1-2010
Jízda AB+BD na Rudu místo B+B bude, očekávám, z důvodu minimalizace posunu či rozhození řazení v Klatovech, a tím ušetření času či personálu.
Současný stav:
Přijede 362+AB+BD+B+B, 362 se odvěsí, 754 najede, B+B se odvěsí, odjíždí 754+AB+BD. V prostoji najede 362 na B+B z opačné strany a připraví se. V opačném směru přijede 754+BD+AB, 754 se odvěsí, 362+B+B najede a souprava odjíždí v původním stavu.
Při potřebě jízdy B+B na Rudu by došlo k následující situaci:
1/ Přijede 362+AB+BD+B+B, 362+AB+BD se odvěsí, 754 najede, odjíždí 754+B+B. V opačném směru přijede 754+B+B, 754 se odvěsí, 362+BD+AB najede, odjíždí 362+BD+AB+B+B. Zamíchali jsme soupravu a bude nutné ji někde přeřadit.
2/ Postup nahoru stejný; v opačném směru přijede 754+B+B, 754 se odvěsí, 362 najede, ale je ještě potřeba přivěsit B+B na konec soupravy, aby odjelo 362+B+B+BD+AB. Lze využít tu 754, která než to celé udělá, prodloužíme pobyt ve stanici o minimálně 10-15 minut. Nebo lze využít nějakou další mašinu, která bude v Klatovech i s personálem existovat pouze pro dvě šibování s vozy denně.
3/ Postup nahoru stejný; v opačném směru přijede 754+B+B, na jiné koleji je přichystáno BD+AB. Chaotický běh cestujících, kteří neví o technologii posunu a že vlak ještě neodjíždí, poté přestavení na tu jinou kolej a svěšení 754+B+B+BD+AB, 754 se odvěsí, 362 najede, odjíždí 362+B+B+BD+AB. Pobyt ve stanici jsme prodloužili o minimálně 10-15 minut.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Neděle, 12. listopadu 2023 - 17:35:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12
Registrován: 11-2021
Johny11:
"Plech625:
Luby byly stanice naposledy pravděpodobně těsně po válce....zřejmě do roku 1947. Pak už jen hláska."

Díky za info, to jsem nevěděl a zajímalo mě to [wink] Štítek na tom přístroji je bohužel nečitelný, tak kdo ví jestli je opravdu odtamtud.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 17:55:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4617
Registrován: 4-2014
ÚS Sušice - Důležité není od kud to tam bylo přivezeno, ale důležité je to, že se to podařilo nasnímkovat ještě v době provozu a ten kdo by si chtěl případně postavit funkční kopii tak má parádní dokumentaci podle které může stavět. Sice chybí výkres hradlové a pravítkové skříně, ale šikovný zabezpečovák, který se elektromechanice věnuje, tak to dovede nakreslit podle závěrové tabulky, která zase v případě Sušice také není nijak složitá a jde sestavit i podle načrtnutného plánku kolejiště.

Akorát, když už tu modernizaci prováděli, tak to měli dotáhnout až do konce, tedy přejezd + umožnit výpravčímu posun po celé stanici z ústředního stavědla, když už tam všude jsou ty počítače náprav.
Protože touto modernizací nic neušetřili, neboť na St.2 stále musí sloužit signalista a signalista z St.1 se přestěhoval k výpravčímu do DK.



(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Neděle, 12. listopadu 2023 - 19:26:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4184
Registrován: 5-2002
Pro Kristovy rány.... a kdo by si asi tak chtěl stavět funkční kopii? [crazy][crazy]
Jako, bláznů jsou plné ulice, ale tohle je trochu moc.
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 19:44:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4618
Registrován: 4-2014
Johny11:
"Pro Kristovy rány.... a kdo by si asi tak chtěl stavět funkční kopii? [crazy][crazy]
Jako, bláznů jsou plné ulice, ale tohle je trochu moc."

Třeba dopravní průmyslovka v Trenčíně si nedavno nechala postavit úplně nové pulty RZZ AŽD71 a i celou elektromechaniku tedy ŘP a vyhybkářské přístroje a traťové hradlo HPB a vše zapojila do modelového kolejiště a celé to slouží jako trenažér.
Takže to není nic tak divného.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 20:00:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4185
Registrován: 5-2002
Jasně... a proto Sušice. Dokážete pochopit, že v takovém OJEDINĚLÉM případě je úplně jedno, o jakou stanici jde?
A co kdyby si někdo chtěl postavit funkční kopii té původní stanice u které, podle vás, je jedno odkud to je? To asi utrpí těžkou duševní újmu....
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 20:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4186
Registrován: 5-2002
1510015:
"Jízda AB+BD na Rudu místo B+B bude, očekávám, z důvodu minimalizace posunu či rozhození řazení v Klatovech, a tím ušetření času či personálu.
Současný stav:
Přijede 362+AB+BD+B+B, 362 se odvěsí, 754 najede, B+B se odvěsí, odjíždí 754+AB+BD. V prostoji najede 362 na B+B z opačné strany a připraví se. V opačném směru přijede 754+BD+AB, 754 se odvěsí, 362+B+B najede a souprava odjíždí v původním stavu.
Při potřebě jízdy B+B na Rudu by došlo k následující situaci:
1/ Přijede 362+AB+BD+B+B, 362+AB+BD se odvěsí, 754 najede, odjíždí 754+B+B. V opačném směru přijede 754+B+B, 754 se odvěsí, 362+BD+AB najede, odjíždí 362+BD+AB+B+B. Zamíchali jsme soupravu a bude nutné ji někde přeřadit.
2/ Postup nahoru stejný; v opačném směru přijede 754+B+B, 754 se odvěsí, 362 najede, ale je ještě potřeba přivěsit B+B na konec soupravy, aby odjelo 362+B+B+BD+AB. Lze využít tu 754, která než to celé udělá, prodloužíme pobyt ve stanici o minimálně 10-15 minut. Nebo lze využít nějakou další mašinu, která bude v Klatovech i s personálem existovat pouze pro dvě šibování s vozy denně.
3/ Postup nahoru stejný; v opačném směru přijede 754+B+B, na jiné koleji je přichystáno BD+AB. Chaotický běh cestujících, kteří neví o technologii posunu a že vlak ještě neodjíždí, poté přestavení na tu jinou kolej a svěšení 754+B+B+BD+AB, 754 se odvěsí, 362 najede, odjíždí 362+B+B+BD+AB. Pobyt ve stanici jsme prodloužili o minimálně 10-15 minut."

Hm.... a co otočit řazení?
Směrem nahoru B+B vepředu, do Prahy na konci.
Po příjezdu z Rudy se odvěsí brejlovec a najede eso s AB a BD, které bývá odstavené na manipulačních kolejích. Tedy to nikoho u peronů nemate.
Pokud není ostrý obrat mašiny (tedy pokud nějaká nechybí), tak má to eso dost času objet přes janovické zhlaví, zapřáhnout ty dva odvěšené kočáry a zasunout se s nimi přes plzeňské zhlaví do odstavu. Než to posunovač přivěsí a udělá brzdu, tak si cestující nastoupí...

Ostatně, ono je u čtyřvozové soupravy docela jedno, v jakém jede řazení. A vzhledem ke stavu vozového parku a obvyklým "mimořádnostem" u ČD je argumentace dodržováním řazení docela dobrý vtip. (Nedávno jsem u Metropolitanu zaregistroval dva vozy stejného čísla a ni jeden nebyl typ, na který se prodávaly místenky [crazy]. A to je mezinárodní "expres". Takže nějaký ušmudlaný R16...)
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Neděle, 12. listopadu 2023 - 21:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 73
Registrován: 9-2018
Nedávno jsem u Metropolitanu zaregistroval dva vozy stejného čísla a ni jeden nebyl typ, na který se prodávaly místenky

Ještě lepší je jeden vůz dvou různých čísel na který se prodá dvojnásob místenek. To už jsem také zažil, čísla vozu opakovaně přeskakovala za jízdy. [lol]
Česko: „Aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele posudku, který s definitivní platností zhodnotí účelnost zahájení přípravných prací směřujících k vypracování výzvy na podání nabídek ohledně tvorby koncepční studie zabývající se riziky případné výstavby vysokorychlostních tratí v Česku.“
Německo: „Ano, ražba tunelu pod Českou republikou pro vysokorychlostní trať do Vídně začne příští měsíc.“
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 07:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 7-2010
Johny11: Luby byly stanice naposledy pravděpodobně těsně po válce....zřejmě do roku 1947. Pak už jen hláska.

No nevim nevim. Ještě nedávno tam stála zneplatněná vjezdová a odjezdová návěstidla AŽD70...
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 07:59:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4187
Registrován: 5-2002
Co to je nedávno? [happy]
"Nedávno" bylo také oddílová návěstidla v Neznašovech a v budově zastávky byla služební místnost, odkud se obsluhovala. [wink]
Světelná návěstidla se v úseku Klatovy - Běšiny včetně osazovala někdy v letech 1972 - 73, tehdy typ CCCP, náhrada za AŽD kolem roku 2005. Nicméně nedůsledně, mechanické krycí návěstidlo a ranžírka byly na zastávce Klatovy - město až do přestavby stanice Klatovy do současné podoby, kdy vjezdové návěstidlo do Klatov od Běšin je cca v místě toho krycího návěstidla.
"Nedávno" také v těch Lubech byly původně dopravní 2. a 3. kolej obsazeny správkami, resp. vozy určenými ke zrušení.
Každopádně, v šedesátých až devadesátých letech byly Luby vedeny jako "nz." Ta vjezdová návěstidla sloužila jako hlásková. Odjezdová určitě nebyla u všech tří kolejí, buď jen u první nebo jako skupinová. Celé to mělo ten význam, že při zavedení "mobilizačního grafikonu" by se Luby obsadily výpravčím a výhybkáři (původně tam byly dálkově stavěné výměny, ale bez uzamykání, pak nahrazeno místní obsluhou s jedním systemizovaným výhybkářem) a Neznašovy hláskařem. Tím by se zvýšila kapacita trati mezi Klatovami a Běšinami. Z pohledu armády šlo o tzv. rokádní trať, tedy trať vedenou v podstatě rovnoběžně s předpokládanou frontou. A stačí se podívat na dislokaci útvarů 2. msd a dalších jednotek "prvního sledu".
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Malý_fotograf
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 10:11:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8190
Registrován: 5-2002
Johny11:
"Hm.... a co otočit řazení?
Směrem nahoru B+B vepředu, do Prahy na konci.
Po příjezdu z Rudy se odvěsí brejlovec a najede eso s AB a BD, které bývá odstavené na manipulačních kolejích. Tedy to nikoho u peronů nemate."
No, v rámci mimořádnosti by to asi šlo, ale chápu dopravce, že nechce rušit služby, které poskytují vozy ABmz a Bbdgmee. To radši nechá jedničku zařazenou a umožní v ní sedět cestujícím s jízdenkou 2. třídy.

dva vozy stejného rezervačního čísla/jeden vůz dvou čísel
To bude spíš než chyba rezervačního systému chyba informačního systému vozidel. Občas si to dělá co chce (zejména když má mezi sebou komunikovat vícero typů vozů na jednom vlaku) a průvodčí leckdy takové anomálie stíhají řešit až během jízdy.
• Tykání je projev kolegiality. Diskutérům na fóru tykám a chci aby mi bylo tykáno.
• Na každou svini se někde vaří voda. I na mě.
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 10:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 835
Registrován: 12-2007
Špionážní foto z Mýta, šel jsem náhodou kolem pro popelnici
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 10:55:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 261
Registrován: 4-2020
Joudatfd: Furt nechápu, v čem ta "rekonstrukce" spočívá...
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 11:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 836
Registrován: 12-2007
V odkazu na zakazku, co sem daval Morepetr byl videt cilovy stav.
Umisteni novych sloupu tomu zatim celkem odpovida.
Bude to asi o par metru posunute oproti soucasnemu stavu. Duvod nevim. Treba kvuli rozjezdu/brzdeni Panteru do/z zastavky?

A vypada to, ze to davaji na trakcni brany misto sloupu, bude to treba nejak jinak provedene? Nebo treba zustane i stare deleni a budou tam dve?
Petrpes
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 20:04:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 840
Registrován: 8-2005
R11 od JŘ 2024: AB³⁴⁹+Bbdgmee²³⁶+Bdtee²⁷⁶+B²⁴⁹, posilové vozy B²⁴⁹.
Bdtee²⁷⁶ budou naopak staženy z Os do Domažlic...
Vypadá to že neRICové Bd²⁶⁴ končí ⚠️
Fotky nejen piva zde ⤵️
https://www.instagram.com/petr.pes.novak/
Pondělí, 13. listopadu 2023 - 22:13:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 7-2010
Johny11:

Nedávno znamená cca do doby, kdy bylo zrušeno závorářské stanoviště. Takže odhadem 2010. Byly tam předvěsti, pětisvětlové vjezdy a čtyřsvětlové skupinové odjezdy. Vše AŽD 70 s hranatými kšilty. Poprvé jsem po této trati jel v roce 2000. Do zrušení Zv byl stav takřka neměnný. Návěstidla samozřejmě zneplatněná. Možná během let došlo k nějakému vytrhání kolejí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Trumbera.)
Úterý, 14. listopadu 2023 - 08:15:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5398
Registrován: 1-2010
Vypadá to že neRICové Bd²⁶⁴ končí
Turnusově v Plzni ano, v Brně ještě na R12 zůstanou. Ale očekávám, že se rázem všechny tady neodstaví, že se ještě na nějakých náhradách a posilách, zejména R11, svezou... Leda by přišla další nálož B.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Úterý, 14. listopadu 2023 - 08:18:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4188
Registrován: 5-2002
V pořádku. I kdyby mi nesloužila paměť (poprvé jsem tam jel v polovině šedesátých let [wink]), tak podle služebních pomůcek i reality to už v tu dobu (a zřejmě od roku 1948) bylo "nz." s jednou dopravní kolejí. Nicméně z výše uvedených důvodů připravené na aktivování jako dopravna při zavedení "válečného" či jiného mimořádného grafikonu. Koleje 2 a 3 byly obsazeny správkami a uzamčené výkolejkami, kolej 5 byla vždycky manipulační, resp. vlečka n.p. Silnice Plzeň, závod Klatovy*. Kdy to bylo sneseno a nahrazeno jednou průběžnou kolejí? Možná v tom roce 2010, možná o pár let později, letí to. V tu dobu bylo ještě, myslím, telefonické dorozumívání v celém úseku Klatovy - Sušice. Dnes už zůstalo jenom v úseku Běšiny - Nemilkov (jestli se něco nezměnilo za poslední dva roky) a v Lubech je místo hlásky AHr.

*Sloužila k vykládání cisteren s asfaltem pro obalovnu - původně pro "lubskou", která byla hned u odbočky příjezdvé cesty k nádraží ze státní silnice, později pro "cvrčoveckou", která je na druhé straně Klatov u lomu. K ohřevu cisteren se používalo dlouhá léta (nějakých 20 let) zrušené klatovské "torpedo", počátkem osmdesátých let bylo nahrazeno "pětasedmou", která byla z nějakého důvodu předána z Plzně do Klatov jako provozní a teprve tam zrušena a prodána Silnicím (možná proto, že převoz formálně provozní mašiny byl papírově jednodušší než zrušené?). celý cirkus byl zlikvidován v devadesátých letech - důvody ekonomické (cisterna na silnici z rafinerie je levnější, úspora paliva a pracovní síly na překladišti, náklady na udržování kotle) a provozně ekologické (odpadla jedna překládka, začalo se přitvrzovat ohledně zabezpečení proti úniku ropných produktů).
Jinak - obsluha byla prováděna klatovskou zálohou, směrem do Lub tažením, zpátky sunutím. Bylo to kresleno dvakrát denně, ale jezdilo se podle potřeby. Při tom se obsluhovaly i vlečky Škoda, mlékárna a ZZN (a do sedmdesátých let i Jednota - Stavebniny) v oblasti Klatovy - město. U "Schiffauerů" měli "prasátko", které připravovalo zátěž na předávací kolej za dragounskými kasárny a obsluhovalo i ostatní vlečky v místě.

Omluva za OT - to asi patří do Historie železnic :-)
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Úterý, 14. listopadu 2023 - 21:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2317
Registrován: 4-2003
Já se omlouvám, ale pořád jsem nedostal odpověď na otázku, zda je s objednavatelem dohodnuté, že rychlík na Rudu, jen kvůli listí, jezdí ve složení AB+BDs?

Reagoval akorát Suri ultras názorem ve znění, že je to daň za tahání těžkých souprav do hor, a dále poté, že šotofantasmagorie s postrkem není a nebude potřeba řešit, bo přijde nová zázračná lokomotiva řady 847. Předpokládám, že Suri jest zaměstnancem některého z objednavatelů, MD, kraj, nevim - dál.

Rád bych zopakoval a připomněl fakta. 40 let se tu jezdi s Brejlovci a samozřejmě s listím byly, jsou a budou problémy, bez rozdílu řady, věku a pohlaví. Nicméně řešení se vždy našla. Za další: spěšňák vyveze i dnes, světě div se, tři vozy. Za další: to opravdu vypadá, jako by se klasicky připravovala půda pro zázrak 847, neboť lidská paměť je nulová (viz nyní) - a chystá se na příští rok "pro lidi" spása - pohleďte, jak nový motorák bez problémů zvládá podzim, to dříve nebylo možné! Za další: opakuji, že v Jeseníku se i v roce 2023 praktikuje na delší (nikoliv dlouhý) vlak preventivní postrk - tedy žádná šotofantasmagorie, prostě opatření lety prověřené.

Samozřejmě jsme na hobby fóru, takže je možné, že se odpovědi nedočkám. V pořádku. Jenom bych nerad, aby zapadlo, že se nedodržuje ani to minimum, které je dnes nalinkované a ještě se to omlouvá. Najmě bych byl nerad, aby tohle kdokoliv za rok použil jako marketingový blábol ve jménu úspěchu a pokroku.



Vzpomínka bokem pro méně pokrokovo zaujaté kolegy... pamatujete rok 2015 a čtyřdenní turnus klatovských 754? To byla paráda, že? V čem je rok 2023, rok 2024 jiný? A taky to šlo.
Brejlovec. Bez diod, bez uic, bez kundálu, bez šípovýho pluhu, bez klimazitace, bez najbrta. Nic víc, nic míň.
http://trainweb.cz/autor/Václav+Petrů | https://www.youtube.com/user/savikVP
Úterý, 14. listopadu 2023 - 22:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2820
Registrován: 4-2003
Johny11:
"V tu dobu bylo ještě, myslím, telefonické dorozumívání v celém úseku Klatovy - Sušice. Dnes už zůstalo jenom v úseku Běšiny - Nemilkov (jestli se něco nezměnilo za poslední dva roky) a v Lubech je místo hlásky AHr."

telefonické dorozumívání by mělo být ještě v úseku Kolinec - Sušice
Úterý, 14. listopadu 2023 - 22:44:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2821
Registrován: 4-2003
Savik: tím, že se tu 40 let jezdilo s brejlovci se chce říct co? Že se s nimi má jezdit dalších 40 let? Koukněte se na druhou stranu hranice do Bavorska, kde se ještě kolem roku 1990 na Waldbahn vyskytovaly vedle líných Uerdingenů taktéž klasiky a provoz pomalu a jistě spěl k nepoužitelnosti a zániku kvůli obrovským nákladům a nízkým výnosům. Pak se naštěstí dospělo k závěru zachovat provoz a od půlky 90. let nasadit na 100 % výkonů pro zdejší podmínky ideální vozidla RS1, zahustit, zrychlit a zefektivnit provoz. Nevidím jediný důvod proč by u nás nefungovalo to, co už desítky let v Bavorsku - sjednotit vozbu, maximálně zefektivnit oběhy, nabídnout svižné, do zdejších kopců dostatečné výkonné a nízkopodlažní vozidlo, které nebude mít problémy s vyjetím jízdních dob a dosažením traťových rychlostí na rozdíl od líných brejlovcoklasik, které to nedávají ani za normálních adhezních podmínek.

P.S. Předpoklad, že bych byl zaměstnancem některého z objednavatelů, MD, kraj, či některého z dopravců je mylný, profesně nemám s dopravou společného vůbec nic, ale jako platícímu a dost intenzivnímu uživateli veřejné dopravy mi jde hlavně o její užitné vlastnosti jako je rychlost, spolehlivost a efektivnost.

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Středa, 15. listopadu 2023 - 09:28:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5400
Registrován: 1-2010
chystá se na příští rok "pro lidi" spása - pohleďte, jak nový motorák bez problémů zvládá podzim, to dříve nebylo možné!
Většina cestujících rozhodně má povědomí o tom, že zatímco ta velká mašina, co se furt rozbíjí, má problém s listím na trati, tak ten novej modrej vlak s wifinou a zásuvkama stejný problém nemá. Pro spoustu lidí je například nepochopitelné, že něco jako list může něčemu jako těžký vlak působit problémy. Tady bych spiknutí teda opravdu nehledal, a to nejen proto, že i po nasazení 847 tam ty velké mašiny, co se furt rozbíjí, budou nadále jezdit. Samozřejmě, že se 847 udělá propagace, ale ty nahrazují regíny, a regíny to až na pár výjimek vyjedou.
"Áčka, Béčka & interiéry" - přehledy interiérů vybraných řad vozů ČD [new]
Středa, 15. listopadu 2023 - 09:37:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 264
Registrován: 4-2020
Joudatfd: Tak dle technické dokumentace, nový neutrál v Mejtě:

- nově 3 děliče místo jednoho (dle nových TSI),
- nové odpojovače s možností překlenutí vedení a napájení neutrálních sekcí při uvíznutí vlaku
- neutrál bude nově kratší
- nové schéma zapojení vč. úpravy softwaru ED Plzeň

No, smysl to technicky dává, jen mě překvapuje, že se tohle dělá na novém koridoru po 10 letech provozu, kolik asi takových starých zapojení TT musí být někde na Vysočině a podobně...
Středa, 15. listopadu 2023 - 09:48:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1214
Registrován: 12-2007
Savik:
"Rád bych zopakoval a připomněl fakta. 40 let se tu jezdi s Brejlovci a samozřejmě s listím byly, jsou a budou problémy, bez rozdílu řady, věku a pohlaví. "
Rád bych Vám přidal ještě jeden fakt, problémy bývají i v létě na suchu, protože tahat do hor 5 (z toho aspoň 4 klimatizovaných) vozů veterány ve všelijakých technických stádiích často znamená přivézt do Rudy +10', ale nezřídka i 25'. Ale vlastně rozumím, že šotoušky s [fotic] někde u Dešenic tohle naprosto nezajímá...
Don't take life too seriously. You'll never get out alive.
Středa, 15. listopadu 2023 - 10:12:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 251
Registrován: 8-2017
Můžu se zeptat, jak souvisí řeči o šotoušství s dotazem Savika? [kladivo]
Středa, 15. listopadu 2023 - 10:47:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29670
Registrován: 5-2002
L3: Třeba dopravní průmyslovka v Trenčíně si nedavno nechala postavit úplně nové pulty RZZ AŽD71 a i celou elektromechaniku tedy ŘP a vyhybkářské přístroje a traťové hradlo HPB a vše zapojila do modelového kolejiště a celé to slouží jako trenažér.
V tomto případě bych před autenticitou preferoval standardní provedení - nemá smysl ukazovat extrabuřty, ale základní principy.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 15. listopadu 2023 - 12:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 837
Registrován: 12-2007
TominoLopez:
"Joudatfd: Tak dle technické dokumentace, nový neutrál v Mejtě:
"
Diky za vytezeni dokumentace, ja se dival jenom na zakres

No to preklenuti by se asi zrovna hodilo , ted tam zustal viset IC 559
Středa, 15. listopadu 2023 - 12:42:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 265
Registrován: 4-2020
Joudatfd: Jo, alespoň to bude v richtiku. To měl fíra asi hodně špatnej den, že neprojel pár vteřin přes vypínačku... [happy]
Mladějov
Středa, 15. listopadu 2023 - 13:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20757
Registrován: 3-2007
Tak ono si to asi nedovedete úplně představit, možností je hafo: Někdo přebíhal přes trať/nezdálo se mu něco na koleji/nezdálo se mu něco na troleji/někdo mu strhl záchranku a zastavilo to, kde to zastavilo, pak taky zásah VZ, zásah ETCS, nejelo mu to a mezitím, za jeho horečného řešení příčiny (přebití, kontrola, diagnostiky, AGL..) mu to vjelo do neutrálního pole..

Možností je.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 15. listopadu 2023 - 13:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 838
Registrován: 12-2007
Taky je tu porad PJ kvuli dratenikum.

Po 15+10 minutach se z toho dostal
Mladějov
Středa, 15. listopadu 2023 - 13:53:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20759
Registrován: 3-2007
Hm, 559 to má v Mýtě do kopce, tak si zřejmě (s povolením řízení provozu a zajištěním) se zbytkem vzduchu couvnul po spádu - nebo taky ne [wink].
Středa, 15. listopadu 2023 - 14:34:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 11-2023
To bude hezké, až třeba po novém roce přijdu na poved a sednu si do otevřených dveří kanceláří a budu pozorovat, co se tam děje. Mě to jako daňového poplatníka zajímá. A třeba mě to bude inspirovat k budoucí práci na Povedu. Od 11.10 je možno navštívit sídlo Povedu a dívat se na to, co Vás zajímá. Jak se tam lidé k sobě chovají, jak pracují.

(Příspěvek byl editován uživatelem Horymír.)
Středa, 15. listopadu 2023 - 15:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15692
Registrován: 4-2003
Suri: tím, že se tu 40 let jezdilo s brejlovci se chce říct co? Že se s nimi má jezdit dalších 40 let? Koukněte se na druhou stranu hranice do Bavorska, kde se ještě kolem roku 1990 na Waldbahn vyskytovaly vedle líných Uerdingenů taktéž klasiky a provoz pomalu a jistě spěl k nepoužitelnosti a zániku kvůli obrovským nákladům a nízkým výnosům.

Motáš tak trochu páté přes deváté, takže to uvedu na pravou míru: Když odmyslím nějaké rychlíky, které jezdily odkudsi z daleka (snad až odněkud z Porůří), což byl jeden pár vlaků do Eisensteinu a ještě nějaký do Zwieselu, tak průser byl, že zde jezdily klasické soupravy v podobě lokomotiva (ex V100 DB) + dva vozy (Silberling). To nebyl udržitelný stav, krom toho lidí od Zwieselu do Eisensteinu jezdilo málo a v druhé polovině osmdesátých let se to plánovalo v tomto úseku zaříznout. Vzhledem k tomu, že tam nákladní doprava nejspíš byla už nulová, tak by to znamenalo úplný konec. Jenže přišel rok 1989 a s ním i obnova společného nádraží a dál to nabralo trochu jiný vývoj, ovšem soupravy se dvěma vozy a později i se dvěma lokomotivami (odpadlo objíždění + zkrácení jízdních dob) jezdily ještě nějakých deset let, spíš ještě o něco déle. Provoz upadal především díky naprosto zoufalému jízdnímu řádu a dlouhé jízdní doby na tom měly také svůj díl. Aby mohl dnešní provoz fungovat, muselo dojít i ke stavebním úpravám (výstavba výhybny), instalaci nového zabezpečovacího zařízení. Oproti trati Klatovy - Alžbětín má její bavorské pokračování jednu velkou výhodu - mnohem lepší směrové (mám za to, že i sklonové) poměry, takže se tu vyskytují rychlostníky s hodnotami 10 a 11, což znamená rychlosti 100 a 110 km/h.

Jinak neustálé výpadky řady 754 mají řešení v náhradě řadou 750.7 a přesun řady 754 do lokalit s lepšími sklonovými poměry. Nemá smysl trápit tyto dožívající stroje zrovna na Šumavě [nene]. Neustálé volání po odstranění přímých vlaků mezi Plzní a Železnou Rudou už se mi jako hodně provařený nesmysl nechce už ani komentovat. Jediný správný způsob, jak tuto záležitost do budoucna vyřešit, je samozřejmě elektrizace trati Klatovy - Alžbětín [wink].