Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 01. 11. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 01. 11. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 10. října 2023 - 19:52:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3126
Registrován: 1-2006
Mořepetr:
"Integrace Praha - Středočeský kraj je například vnímána jako vnitrokrajská, přesto se jedná o propojení dvou krajů."
Fakticky jsou tyto dva územní celky propojeny v jeden, Středočeský kraj má v Praze své přirozené centrum (nejen dopravní), Praha má ve Středočeském kraji značný díl svých faktických obyvatel (satelitní prstenec) kteří jinak mají se Středočeským krajem málo společného. Pouze vzhledem k počtu obyvatel byl tento celek čistě administrativně rozdělen na dva.

Mořepetr:
"Vidím, že Váš pohled na věc je velmi problematický, protože ani přístup seniorů (senilním režistům) ani přístup mladé a perspektivní generace (Je mu cca. 25 let a čerstvě to dostudoval.) Vám není vhod.

Dokonce by jste rád určoval co kdo může komentovat.[wink]"
Podsouváte nesmysly a jediný kdo v nich "by rád určoval co kdo může komentovat" jste vy
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 10. října 2023 - 20:36:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8579
Registrován: 3-2006
Hungry_bear:
"Mořepetr:
"Integrace Praha - Středočeský kraj je například vnímána jako vnitrokrajská, přesto se jedná o propojení dvou krajů."Fakticky jsou tyto dva územní celky propojeny v jeden, Středočeský kraj má v Praze své přirozené centrum (nejen dopravní), Praha má ve Středočeském kraji značný díl svých faktických obyvatel (satelitní prstenec) kteří jinak mají se Středočeským krajem málo společného. Pouze vzhledem k počtu obyvatel byl tento celek čistě administrativně rozdělen na dva. "

Rozdělení nastalo už v roce 1960. Po roce 2000 však nevadila ani tak velikost, ale možnost čerpání dotací, kdy Praha již spadala pod bohatší evropské regiony.
Vámi zmíněné faktické bydliště, je jedním z mnoha výzev, které před středočeským krajem stojí. Protože faktičtí obyvatelé využívají jak dopravu tak dopravní infrastrukturu kraje, který na ně nezískává finanční čásky z rozdělení daní. Na to pak doplácejí oficiální obyvatelé kraje. Praha se však brání dalšímu rozšíření i když by to zřejmě nebylo nemožné, protože je jak město, tak kraj. Takže Pražský kraj s městem Prahou by nebylo až tak nereálné řešení.
Samozřejmě pak zde jsou i návrhy (např. od hejtmana Půty), aby po vzoru Německa došlo k zemskému uspořádání. V ten okamžik by se integrace rozvinula až k zemským hranicím.



Hungry_bear:
"Dokonce by jste rád určoval co kdo může komentovat.[wink]"Podsouváte nesmysly a jediný kdo v nich "by rád určoval co kdo může komentovat" jste vy"

Tedy Vás to bere. Ještě někoho hodláte na K-reportu onálepkovat a vytučnit?[lol]
Pikehead
Úterý, 10. října 2023 - 23:46:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9523
Registrován: 3-2007
Podívejte se, téma Chornice-Žatec-Kozina-Kralovice-Rožmitál tady a na zdopravy jedou v diskusích neustále dokola nízké desítky lidí, a to jsou ti senilní režisti, kteří jsou schopní z toho vybudovat až teorii rozvoje regionů nebo na tom postavit novou teorii státoprávního uspořádání jako v tomto článku.

Ti lidi, jako většina šotoušů, jsou naprostí diletanti, kteří v andropauze nebo v důchodu dostali fixní ideu, že jsou povoláni spasit obor, kterému naprosto nerozumí a nikdy se mu nevěnovali. A nespasí, nemá to hlavu ani patu, jen mají hodně času, internet a nejsou schopní poznat, že jsou mimo.

Nevím, jestli vám nepřijde divná nevyváženost toho popisu. Žiju na hranicích s Bulharskem a integrace mezi kraji není úplně malá, Vlašim-Ml. Vožice, prastará linka JAS Olbramovice-Ml. Vožice (Smilovy Hory už bohužel ne), samozřejmostí je linie císařské silnice na Tábor, o kus na západ Sedlčany-Milevsko a dál nevidím). Ve špičce to jezdí snad i po hodině. A to je zdejší region zemědělský, relativně řídce osídlený a objektivně vzato to všechno okolo jsou marginální díry, kde nějaká zásadní historie skončila holocaustem a kolektivizací. Ale dystopický obraz kreslený autory o živoření na hranicích Středočeského kraje se mi jeví jako dost nepravděpodobný, respektive pokud jim tam opravdu nic nejezdí, tak to musí být zcela vylidněná oblast.

A metodická poznámka - od covidových dob se tady rozmáhá nějaký nešvar a to sice když někdo řekne "alternativní pravdu" alias ničím nepodloženou kokotinu a dostane za to čočku, začne kejhat o cenzuře, nálepkování, umlčování a podobně. Já nemám nic proti panu Petrovićovi, jen váha jeho výroků je na úrovni čerstvého absolventa (který předtím urbanistiku nedělal, ani v oboru nepokračuje - viz Linkedin). Já mám taky dva roky magisterského studia mezinárodních vztahů a neumím si představit, že někde budu dávat do novin moudra třeba o Palestině (nikdy jsem v oboru pak nepracoval, nic nepublikoval a těmi dvěma lety to skončilo). Pan Petrović na tom momentálně není o moc lépe a používat výroky čerstvého absolventa je známka argumentačního zoufalství autorů článku.

A vaše reakce je zase známkou toho, že preferujete strejcovské žvanění o stopadesáti tématech (což tady denodenně předvádíte) než se zabývat něčím do hloubky a hodnotit věci jinak než pocitově. Na jednu stranu to je logické, děláte jiné věci a věřím, že dobře. Na druhou stranu se mi zdá, že se taky pouštíte do vod, které vám nejsou úplně vlastní a v rámci toho obhajujete naprosto zbytečné blbosti.
Středa, 11. října 2023 - 07:40:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13657
Registrován: 4-2003
Takže Pražský kraj s městem Prahou by nebylo až tak nereálné řešení.

V diktatuře, kdy 1 strana=vláda rozhodla a lidi museli srazit patky a v nětrerých hlavách je to zjevně zažrané.

Naprosto Vám uniklo že to jsou samosprávy v demokratické zemi, kde se třeba pomyslná politická mapa s hranicí Prahy mění dosti podstatně a starosti a témata lidí 15 km od hranice města jsou diametrálně odlišný od někoho kdo žije dva kilometry od Václaváku.

To jsou stejné koniny jako že máme moc obcí, aniž by si ti s prominutím fachidioti položili otázku jakým způsobem je sloučí. Násilím, proti vůli lidí? A v reálu ušetříte koho?

PS: To je právě to že dost lidí nechápe co je to politika a přestavuje si to jako jakýsi technický výkon moci, končící v těch horších případech mentálním zkratem typu vláda odborníků. A důsledkem představ M8ni spol. jsou různé NERVy, MESEZy a podobně s nápady typu prodloužíme karanténu abych mohla v laboratoři pěkně sekvenovat.[crazy]

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 11. října 2023 - 08:28:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3128
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"starosti a témata lidí 15 km od hranice města jsou diametrálně odlišný od někoho kdo žije dva kilometry od Václaváku."
Což ovšem platí pro každé větší město (v intenzitě úměrné jeho velikosti). [wink]

Rozdíl vztahu "Praha x Středočeský kraj" proti vztahům mezi ostatními kraji je v tom, že zde je ústřední město v kraji současně postaveno na pozici kraje a tedy z reálných vztahů "aglomerace x okolí" (se společným krajem jako koordinační/nadřízenou/korekční autoritou vůči zúčastněným obcím/městům) je právně vztah "kraj x kraj" - což se naštěstí v dopravě už daří přebít realitou (integrací).
Tedy předpisatelovo tvrzení "Integrace Praha - Středočeský kraj je například vnímána jako vnitrokrajská, přesto se jedná o propojení dvou krajů." je v diskutovaném kontextu vzájemných dopravních vazeb okrajových částí sousedících krajů ukázkou záměny formálního administrativního stavu za skutkovou podstatu (která má věcně s diskutovaným kontextem pramálo společného).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Miroslav_ Zikmund
Středa, 11. října 2023 - 13:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2036
Registrován: 2-2016
Úžasné, jeden se nestačí divit ... proč by si měl cestující nosit z domova prázdnou PET láhev o objemu 0,5 litru, aby si jí naplnil na nádraží vodou, když si jí může rovnou naplnit doma kohoutkovou vodou ..., resp. si může vzít "tvrdou" PETku o větším objemu.

Nela Eberl Friebová informuje :
Správa železnic dnes oznámila výsledek výběrového řízení pro projekt Železnice bez plastů, který má cestujícím přinést udržitelnou alternativu k balené vodě v PET lahvích. Z podaných nabídek bylo vybráno řešení startupu Lokni, který na 12 českých nádražích postupně nainstaluje filtrační stanice na pitnou vodu. Cestující budou mít možnost si na vybraných nádražích každý den načepovat zdarma půl litru vody do vlastní lahve. První filtrační zařízení bude nainstalováno na hlavním nádraží v Praze, zbylých 11 lokalit bude následovat v dalších měsících. Správa železnic tímto projektem pokračuje v naplňování své udržitelné strategie Zelená železnice.

Hlavním smyslem projektu Železnice bez plastů bylo nalézt řešení, které pomůže získat důvěru cestujících a široké veřejnosti v pitnou vodu z veřejně dostupných zdrojů, tedy stávající vodovodní sítě. Zároveň jde o nastartování trendu, kdy tato alternativa začne být preferována před balenou vodou v plastu. Pro Správu železnic je předcházení vzniku odpadu klíčovým bodem její strategie udržitelnosti, proto se zaměřuje i na snižování množství odpadu, který vzniká právě v důsledku konzumace balených vod.

„Podstatou pro naplnění tohoto cíle je změna přístupu veřejnosti. V aktuální situaci ale lidé nemají úplně na výběr, a když řeší svůj pitný režim na cestách vlakem, končí většinou u nákupu balené vody. Z našich dlouhodobých průzkumů a zkušeností navíc vyplývá, že klasická veřejná pítka nepatří k preferovaným zdrojům pitné vody, především z důvodu jejich hygieničnosti,“ uvádí generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Správa železnic proto hledala dodavatele pro zajištění instalace a provozu automatů na filtrovanou vodu do vlastní lahve. V rámci výběrového řízení bylo vybráno řešení společnosti Lokni, která již dlouhodobě provozuje úspěšnou síť filtračních stanic na 54 fakultách českých vysokých škol.

Filtrační stanice Lokni jsou postaveny na pokročilé uhlíkové filtraci v kombinaci s unikátní technologií UV-C LED. Vedle chloru odstraňují nežádoucí pachy, chutě a nečistoty a také většinu pesticidů, zbytků léků a hormonů. Automaty Lokni disponují také klíčovou funkcí pravidelného automatického proplachu, který zabraňuje nežádoucí stagnaci vody.

„Chceme cestujícím nabídnout vodu ve stoprocentní kvalitě bez ohledu na lokalitu nebo stav vodovodní sítě. Finální doupravená voda by tak měla být vždy plnohodnotnou či lepší alternativou vody balené,“ vysvětluje Svoboda.

Automaty na filtrovanou vodu budou umístěny v halách či hlavních koridorech nádražních budov a budou tak maximálně dostupné široké veřejnosti. Instalace bude probíhat ve dvou fázích:

Stanice zařazené do fáze 1:

• Praha hl. n.
• Praha-Smíchov
• Kolín
• Hradec Králové hl. n.
• Náchod
• Děčín hl. n.
• Plzeň hl. n.
• České Budějovice
• Břeclav

Fáze 2 zahrne zbývající tři lokality, které podle zadávací dokumentace budou ještě upřesněny. Půjde pravděpodobně o některá důležitá nádraží na Moravě.

Filtrovaná voda zdarma s aplikací Lokni

Každý cestující bude mít možnost si denně zdarma načepovat až 0,5 litru kvalitní filtrované vody do vlastní přinesené lahve. K tomu mu poslouží mobilní aplikace Lokni v rámci tarifu Nádraží. Lidé, kteří nebudou chtít mobilní aplikaci využívat, dostanou možnost přímého nákupu filtrované vody do vlastní lahve prostřednictvím terminálu pro platební karty, a to za výhodnější cenu než v obchodech či kioscích na nádražích. Stávajícím uživatelům sítě Lokni se v rámci aplikace rozšíří počet míst, kde si budou moct vodu načepovat. Během jednoho dne mají zákazníci možnost si do vlastní lahve natočit až 3 litry vody s využitím dalších tarifů aplikace Lokni.

„V Česku se každoročně spotřebuje téměř miliarda litrů balené vody, což představuje enormní zátěž pro životní prostředí. Projekt Lokni se snaží předcházet vzniku odpadu. Čím více lidí si bude plnit vodu do vlastních lahví, tím méně PET lahví bude muset být vyrobeno, skladováno a dopravováno kamionem po silnici,“ uvádí zakladatel startupu Lokni 1Martin Václavík.

Komunita uživatelů Lokni ušetřila za dobu své existence již více než 10 milionů PET lahví. Uvedenými 12 nádražími projde ročně na 55 milionů cestujících. Pokud by si každý stý návštěvník natočil vodu do vlastní lahve namísto nákupu vody balené, ušetřilo by se 1500 PET lahví o objemu 0,5 litrů denně, resp. 45 tisíc za měsíc. Měsíční úspora plastového odpadu by tím pádem představovala více než 1,1 tuny, což je 13,7 tuny za rok. Celková měsíční výtoč zmiňovaných 12 filtračních stanic Lokni by byla 23 tisíc litrů vody.

Výběrové řízení Správy železnic pro projekt Železnice bez plastu vyhrála společnost Bezpetek, která podala nabídku ve spolupráci se startupem Lokni. Ten řešení kompletně naprojektoval a bude zajišťovat i veškerou instalaci, správu, servis a integraci mobilní aplikace. Spolupráce je koncipována na dobu 5 let na 12 lokalit. Pokud se koncept osvědčí, obě strany nevylučují rozšíření filtračních stanic na další nádraží. V rámci ESG strategie Správy železnic je v plánu rovněž informovat veřejnost o úsporách odpadních plastů a efektivitě takto instalovaných filtračních stanic.



Pítka jsou "nehygienická", leč bylo by žádoucí, kdyby vůbec fungovala ... najít fungující pítko je nadlidský úkol ... [andel]
Quex
Středa, 11. října 2023 - 14:08:47  
Administrátor
Číslo příspěvku: 9170
Registrován: 5-2002
V rámci výběrového řízení bylo vybráno řešení společnosti Lokni, která již dlouhodobě provozuje úspěšnou síť filtračních stanic na 54 fakultách českých vysokých škol.

Tady je asi třeba hledat odpověď. Patrně zase další projekt na podojení nějakého bohatého dotačního programu typu "Cestování s bezpečnou vodou" apod.

To jsou stejné koniny jako že máme moc obcí, aniž by si ti s prominutím fachidioti položili otázku jakým způsobem je sloučí. Násilím, proti vůli lidí? A v reálu ušetříte koho?

Jak to udělali všude jinde v Evropě, kde nikde jinde není tak vysoký počet obcí jako v Česku a na Slovensku?
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Mladějov
Středa, 11. října 2023 - 14:21:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20346
Registrován: 3-2007
Takže s appkou zdarma 1x 0,5l, bez ní za prachy - koukám zase dysgrymynace nemajitelů smartfounů [wink]

Víte houby, Mirku, co je moderní EU - přece složitý aparát s dotacemi, opruzem a živící x lidí tam, kde by stačil kohoutek s pružinkou, aby to neteklo pořád.
Opravdu by mne zajímalo, kolik tahle sranda stojí na zařízeních resp. platbách firmám a kolik to stojí dotací.
Zase něčí malá domů?

Chtěl bych mít vyhodnocení, po roce, na kolik přijde jedna ta voda zdarma..

Jinak stý návštěvník nekupuje vodu - tak možná pětistý..


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 11. října 2023 - 15:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29424
Registrován: 5-2002
Ziki: proč by si měl cestující nosit z domova prázdnou PET láhev o objemu 0,5 litru, aby si jí naplnil na nádraží vodou, když si jí může rovnou naplnit doma kohoutkovou vodou ..., resp. si může vzít "tvrdou" PETku o větším objemu
No, třeba proto, aby se s tím nemusel tahat...?
Když jedu do "pustiny", vodu si připravím doma. Když do "civilizace", koupím si ji až na místě.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 11. října 2023 - 16:25:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13659
Registrován: 4-2003
Víte houby, Mirku, co je moderní EU

Aniž bych měl potřebu obhajovat některé hlouposti - v názvu ESG opravdu není první písmem zkratka slova European ale Enviromental a ta problematika je v podstatě celosvětová, i když v rovníkové Africe to asi bude námětem scifi pro autisty. Samotný princip ESG taky není takový, aby se o něm dalo en-bloc tvrdit na první dobrou že je úplně hloupý. Jiné věc je reálná praxe, coby prubířský kámen jakékoliv myšlenky.



A pro pana Zikmmunda: Dávejte to jako odkaz.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Středa, 11. října 2023 - 16:41:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13660
Registrován: 4-2003
to udělali všude jinde v Evropě,

Jí nevím a hlavně to neví ti majitelé těchto velenápadů. Oni si prostě jenom porovnají dvě čísla z nějaké ročenky aniž by o tom cokoliv dalšího věděli a dané problematice jakkoliv rozuměli a tím jejich činnost končí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

dědek_hank
Pátek, 13. října 2023 - 08:30:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4810
Registrován: 7-2017
Další díl seriálu článků o kolapsu české železnice.
Pátek, 13. října 2023 - 08:43:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5104
Registrován: 11-2008
Kdo to je Miroslav Vyka ? Jak se dá přihlásit do jeho "Svazu cestujících ........." ? 😉😃😃😃
Pátek, 13. října 2023 - 10:25:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13677
Registrován: 4-2003
Kdo to je Miroslav Vyka

Amatérský herec v divadelním představení "Psi štěkají a karavana klidně kráčí dál".

PS: Třetí pes: Miroslav Vyka j.h.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 15. října 2023 - 13:33:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6987
Registrován: 6-2016
Tohle mi poslal kámoš. Fakt podařený[biggrin]
Neděle, 15. října 2023 - 15:03:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4385
Registrován: 3-2010
Georgia, země , kde zítra znamená včera [lol][lol]
Neděle, 15. října 2023 - 15:21:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8603
Registrován: 3-2006
honzaklonfar:
"Tohle mi poslal kámoš. Fakt podařený[biggrin]
"
To není špatné a rozhledové podmínky vynikající, ani technologický objekt nepřekáží.[wink]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Pondělí, 16. října 2023 - 12:35:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9479
Registrován: 1-2007
Výpravčíxy: Kdo to je Miroslav Vyka ? Jak se dá přihlásit do jeho "Svazu cestujících ........." ? 😉😃😃😃

Viz stanovy spolku.
Pondělí, 16. října 2023 - 13:46:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1611
Registrován: 9-2015
Super. A vůbec celé to video. odkaz
Pondělí, 16. října 2023 - 14:09:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 9-2015
@Mouka ..link na stanovy nefunguje
Pondělí, 16. října 2023 - 14:44:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9480
Registrován: 1-2007
Vypršela časová platnost. Tak tady: odkaz
Středa, 18. října 2023 - 17:06:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 197
Registrován: 8-2017
Je tu hodně zkušených cestovatelů. Proto prosím o radu, jaká nejvýhodnější jízdenka na trase Pardubice - Trnava a zpět. Odjezd z Pardubic dne 26.10. kolem poledne, návrat z Trnavy dne 27.10. po půlnoci až brzo ráno. ....... (Soused jede do Trnavy na fotbal)
Čtvrtek, 19. října 2023 - 10:03:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5423
Registrován: 9-2003
Jízdenka ČD Pardubice - Kúty Gr. zpíteční a CityStar Kúty Gr. - Trnava. Lze zakoupit pouze v pokladně. Pokud se adeptovi nechce ke kase, může to místo Grenze rozlomit v Břeclavi, bude to o pár korun dražší.
NOBLE BRICKS
Pátek, 20. října 2023 - 19:21:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4376
Registrován: 11-2007
Přátelé jaký obsah palivové nádrže mají vozy M 234.001, M 221.001 a M 21.0? Děkuji moc
Sobota, 21. října 2023 - 13:55:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 40
Registrován: 12-2017
Dobry den, netusite nekdo, co ma byt rychlik R 1378 ceskych drah do Calais? Slozeno ze spacich a jidelnich nemeckych vagonu. Foto jen dokumentacni z mobilu.
Sobota, 21. října 2023 - 13:56:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 41
Registrován: 12-2017
Sobota, 21. října 2023 - 14:31:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 617
Registrován: 3-2010
gotop:
"Dobry den, netusite nekdo, co ma byt rychlik R 1378 ceskych drah do Calais? Slozeno ze spacich a jidelnich nemeckych vagonu. Foto jen dokumentacni z mobilu."

Orient Express
Sobota, 21. října 2023 - 19:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1662
Registrován: 5-2002
https://www.belmond.com/trains/europe/venice-simplon-orient-expre ss/
Neděle, 22. října 2023 - 08:53:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1613
Registrován: 9-2015
@Dotaz & @S499
@S499: Nevím, jestli jsem se někde výš ptal na trvání Citystar nabídky. Díky tedy za odpověď i na moji, až už vyřčenou nebo myšlenou otázku. Další je jen moje chápání věci, pokud je to jinak, tak mě doplň nebo oprav.
@Dotaz
Bez cesty k pokladně (rozlomení v Břeclavi) nekoupíte ale Citystar, jen obyč jednosměrné jízdenky. A budou možná dražší o dost. Místo toho můžete při koupi na internetu rozlomit 2x, Břeclav a Kúty. Do Břeclavi je to české vnitro (nyní už trochu předražené). Břeclav Kúty není tak drahé a neprovokoval bych jeho nezakoupením. Je to MPS jízdenka (Malý pohraniční styk, nějak nesystematicky prodávaná na internetu, snad jen "dočasně, dokud se opravuje hraniční most"). Kúty-Trnava koupit na slovenském e-shopu www.zssk.sk. Tento postup je vhodný i pro cesty na jih Slovenska, a možná i do Maďarska, a dává (i v den cesty) cca stejné ceny jako předkup přímého lístku měsíc předem. Do Trnavy se taky může vyplatit jet vrchem přes Púchov na přímý mezinárodní lístek (nevím, jestli Trnava, možná jen Pardubice - Trenčín), bývají tam dobré ceny. A pokud by šlo o někoho 62+, tak si určitě v Blavě, Trnavě, s tou poněkud atypickou fotkou, vyřídit slovenské cestování zdarma.
Neděle, 22. října 2023 - 09:24:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 42
Registrován: 12-2017
Děkuji
Pondělí, 23. října 2023 - 17:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 55
Registrován: 4-2020
Zdravím, dokázal by mi někdo vysvětlit zkratky R1, R2 a R3?
Pondělí, 23. října 2023 - 18:48:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2978
Registrován: 12-2020
Záleží kde. Mohou to být zkratky rychlíkových linek jednotlivých směrů.
Pondělí, 23. října 2023 - 20:36:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 56
Registrován: 4-2020
Myslel jsem jako stupně oprav.
Pondělí, 23. října 2023 - 20:44:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2981
Registrován: 12-2020
Aha, tak to je něco jiného, mimo můj obor.
Pondělí, 23. října 2023 - 21:58:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12499
Registrován: 5-2002
ad Lukáš Mikuška: Zdravím, dokázal by mi někdo vysvětlit zkratky R1, R2 a R3?

A ke kterému typu lokomotivy?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 24. října 2023 - 07:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8921
Registrován: 9-2011
Myslel jsem jako stupně oprav.
To jste měl napsat hned [happy]
Já chtěl dát do placu nějaké vstupní odpory a pak síť rychlostních komunikací na Slovensku.
R1 byl i typ čs. vozu metra a je předpoklad, že jeho následovníci by mohli být R2 a R3.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 24. října 2023 - 10:15:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29517
Registrován: 5-2002
R1, R2 a R3 jsou taky periodické (Regular) telegramy na WTB podle UIC 556... [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 24. října 2023 - 11:11:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5486
Registrován: 7-2003
Pořadí rezistorů ?
8bity vseho sveta spojte se .
Úterý, 24. října 2023 - 15:05:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 7-2011
LM - na Váš dotaz odpovím v intencích doby, kdy jsem byl činný, od té doby uplynulo 33 let. Sloužil k tomu předpis ČSD V25, jestli ještě platí nevím, určitě bude několikrát novelizovaný. Pojednával o přistavování HV do periodické údržby. Jako příklad uvedu dvě HV, která ještě u ČD fungují, za motorovou trakci řadu 770 (Čmelák) a za elektrickou 363 (Peršink) Tedy: 770 proběh R0, provozní ošetření 1000 -1500 km
363 E0 4500 -5500
770 R1 8000 -13500
363 E1 32000 -40000
770 R2 150000
363 E2 280000
770 R3 300000
363 E3 500000
U motorových HV se také přihlíželo do R2 prohlídky ke spotřebě motorové nafty(provozní zatížení diesselu).
BmbČ
Středa, 25. října 2023 - 20:43:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9240
Registrován: 1-2007
Obecně podle ČD V25:
R1 - Vyvazovací obnova funkčně významných konstrukčních celků ovlivňujících bezpečnost provozu - vyvazovací obnova celků.
R2 - Vyvazovací obnova konstrukčních celků významných zhlediska bezpečnosti provozu a vlivu na životní prostředí - vyvazovací obnova vozidla.
R3 - Hlavní obnova vozidla
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Čtvrtek, 26. října 2023 - 08:15:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1096
Registrován: 7-2017
"BmbČ.. . . No nevím, ale R1,R2,R3 se dělaly podle kilometrického běhu loko v podmínkách depa, přičemž při R3 šly dolů třeba hlavy spal motorů. No a potom byly ještě opravy hnacích vozidel v ŽOS RV (vyvazovací) RG (generální). . . . . . . [masinka]
BmbČ
Čtvrtek, 26. října 2023 - 16:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9241
Registrován: 1-2007
Kolelač: To také pamatuju. [wink]
Teď je to rozděleno na: bezp. prohlídku (BP), provozní ošetření (0), malou prohlídku (M), velkou prohlídku (V) a vyvazovačky (VY) rozdělené na R1 (vyvazovací obnova celků) R2 (vyvazovací obnova vozidla) a R3 (hlavní obnova vozidla), což byla dřív generálka.
Třeba k R3 je uvedeno:
provede se tehdy, pokud je zřejmé, že předcházející vyvazovací obnovy funkčně významných konstrukčních celků nepřináší žádoucí snížení intenzity poruch nebo je vhodné provést změnu schváleného stavu. Cílem je využít prvky individuálního přístupu ke každému vozidlu, přičemž platí, že hlavní obnova je prováděna co nejblíže ke spodní hranici výkresových tolerancí. Tento plánovaný technologický zásah se většinou uskutečňuje u specializovaného dodavatele s dobrým technologickým vybavením případně i u původního výrobce kolejového vozidla. Základem tohoto udržovacího zásahu je demontáž železničního kolejového vozidla a posouzení skutečného technického stavu demontovaných prvků. Při tomto udržovacím zásahu se provede výměna všech konstrukčních celků, které dosáhly mezního stavu.
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Čtvrtek, 26. října 2023 - 17:03:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1433
Registrován: 11-2021
Co se myslí tím nejblíže ke spodní hranici? Asi ne vojetý čepy ještě uberete.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 18:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8871
Registrován: 8-2007
Asi ne vojetý čepy ještě uberete.

Místo vojetých čepů nové.
mot
Čtvrtek, 26. října 2023 - 19:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4482
Registrován: 7-2017
Při tomto udržovacím zásahu se provede výměna všech konstrukčních celků, které dosáhly mezního stavu.
Čtvrtek, 26. října 2023 - 20:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29528
Registrován: 5-2002
p.gp: Co se myslí tím nejblíže ke spodní hranici?
Důležité je to "co" před tím "nejblíže" - tedy že má být interval stanoven tak, aby se to nedělalo ani pozdě, ani zbytečně brzo.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 28. října 2023 - 19:31:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4402
Registrován: 7-2012
Tak už se zase jezdí Děčín - Pirna. Myslím si, že byl trapas ani Hungaria Budapest - Praha - Berlin nemohla jet odklonem při výluce? Do zahraničí člověk táhne také kufrem a náhradní autobusová doprava pak není nejlepší.
Neděle, 29. října 2023 - 02:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16504
Registrován: 12-2007
K příležitosti probíhající změny času jsem dal dohromady několik záběrů mj. z před 4 let, kdy jsem byl svědkem přetáčení hodin v Praze hl. n.: odkaz (mířící na část týkající se podzimní změny času; v předchozí části videu zaznamenán stav s "náhlým vznikem 1h zpoždění" při časně jarní změně času) - aneb digitální hodiny přetočeny z okamžiku na okamžik, sousední mechanické hodiny přetáčeny (ne "o 1 h dozadu", ale o "11 h dopředu") celkem 11 min.

Nakonec to byl poslední termín, kdy v okamžiku změny času byly prostory odbavovací haly v Praze hl. n. přístupné, protože tehdy jezdily ty "flamendráky ve 2:30 h" - v letech 2020 a 2021 byly, vlivem covidových opatření, "dočasně zrušené" (= tím pádem byla v těchto nočních hodinách uzavřena i hala), od 12/2021 pak zrušeny trvale/oficiálně.
Neděle, 29. října 2023 - 12:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4553
Registrován: 6-2019
Hungaria Budapest - Praha - Berlin nemohla jet odklonem při výluce?
Nepochybně mohla. Chałupki - Wroclaw - ZG - Berlin.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 29. října 2023 - 15:45:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4406
Registrován: 7-2012
Čekají nás pěkné věci https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/vlaky-jizdni-rad-navazujic i-spoje.A231022_150909_eko-doprava_ven
Pondělí, 30. října 2023 - 19:56:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7016
Registrován: 6-2016
Má někdo z diskutérů relevantní informace o té fasádě v odkazu:
https://tv.idnes.cz/domaci/cesko-praha-masarycka-dospiva-penta-fa sada-plast-dokonceni.V231030_113045_idnestv_vojt

Zvonku to vyzerá (i finančně), že by na těch sklech mohla opravdu být nějaká zlatá/pozlacená fólie. Samozřejmě jen kvůli tepelnému komfortu uvnitř[proud]
Úterý, 31. října 2023 - 20:17:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2249
Registrován: 4-2006
Zvonku to vyzerá jako normální hliníkový obkladový panel a taky to tak bude. A mám i dojem, že to má nějaké konstrukční mouchy. Nakonec, místy to dosahuje až k zemi, můžete si na to přijít zaklepat. Na oknech nic speciálního není, byl jsem uvnitř, jsou normálně průhledná. Vrstva pokovení ať už proti teplu či průhledu se na skla dává běžně. Tam jsou lepší vychytávky - ta "pavoučí" designová struktura v prostorách recepcí, co vypadá jak ze sci-fi filmu a je zhotovená z Corianu, nebo skvěle vymyšlená zelená střecha s rostlinami, které tam opravdu vydrží a nebudou jen na efekt. Můžu Vám to příště nafotit blíž, budeme tam něco dělat.

Zatím jen pár fotek z minulého týdne:


Spíš by mě zajímalo, kdy se SŽ podaří "pohnout prdelí" aby se dal realizovat ten zbytek [lol]
Viz vizualizace.


(Příspěvek byl editován uživatelem Zlámalík.)
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
Středa, 01. listopadu 2023 - 06:37:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7018
Registrován: 6-2016
Zlámalík: Dík! Tak to jsem tu reportáž asi blbě pochopil - to "zlato" dle fotky vypadá spíš na kovových částech fasády.

Metalizovaná skla mám doma taky už pár let. A právě proto jsem se ptal - zvonku vyzerajú ako pozlatěná[proud]
Středa, 01. listopadu 2023 - 12:09:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8702
Registrován: 3-2006
Je to specialně upravený hliník, aby se leskl do zlaté barvy.
Co panel, to originál.
https://forbes.cz/sipral-tvori-fasadu-pro-masarycku-podle-navrhu- zahy-hadid-zlate-pruceli-zatim-vznika-ve-3d/
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Středa, 01. listopadu 2023 - 12:39:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4428
Registrován: 3-2010
Co je na tom předraženém výmyslu tak zvláštního? V metru na "Áčku" je eloxovaný hliník jako obklad co tu díru vyhrabali.
BmbČ
Středa, 01. listopadu 2023 - 12:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9244
Registrován: 1-2007
Jestli si dobře pamatuju, tak hliníkové kachle v metru tenkrát nesly a nejspíš stále nesou název "Krásno". [wink]
Skutkové předkův buďtež chloubou i výstrahou potomkům!
Středa, 01. listopadu 2023 - 13:15:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29558
Registrován: 5-2002
JxL: Co je na tom předraženém výmyslu tak zvláštního? V metru na "Áčku" je eloxovaný hliník jako obklad co tu díru vyhrabali.
V metru na to nepere slunce, neprší na to a teplota je tam poměrně stálá.
Zvláštní na tom materiálu na fasádu tedy může docela dobře být to, že to má "trochu" líp odolávat povětrnostním vlivům...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 01. listopadu 2023 - 13:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4431
Registrován: 3-2010
Haj: V metru na to nepere slunce, neprší na to a teplota je tam poměrně stálá.

[lol][lol] Děkuji za poučení. To by se tam daly pěstovat žampiony, ne? Jinak, soused má elox na střeše snad už padesát let, trošku vybledlý, ale pořád OK...
Středa, 01. listopadu 2023 - 14:09:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 268
Registrován: 6-2018
Zase teď častěji jezdím do Pardubic (zimní semestr U3V). Rekonstruovaná nástupiště se mi líbí, ale: proč jsou na nových tabulích tak mrňavé údaje o odjezdu vlaku? Lidem s ne zrovna dokonalým zrakem to může vadit. A místa na displeji je dost a dost.
Středa, 01. listopadu 2023 - 14:55:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29560
Registrován: 5-2002
JxL: soused má elox na střeše snad už padesát let, trošku vybledlý, ale pořád OK
Nejspíš to na rozdíl od souseda nechtěli mít vybledlé ani tu "trošku"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!