Diskuse » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 22. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 22. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 19. října 2023 - 10:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4562
Registrován: 4-2014
P_v:
""Bez člověka na konci vlaku to fakt nejde."
Mohu-li se zeptat, jaký je důvod? Vzduchová brzda snad funguje i bez posádky."
Ono to jde aby ta mašina mohla být vzadu i bez strojvedoucího stačí jen chtít. Ti staří strojvedoucí, kteří jezdili v 80 letech a již jsou v penzi by to zvládli odvézt vlak s nečinou lokomotivou na konci, jenže dnes je jiná doba a je pohodlnější dělat ono to nejde. To máte to samé i s výpravčími, ti staří mazaci si dovedli poradit i při poruše zabezbecovaciho zařízení a pokud to stav umožnil jezdilo se nouzově. Dnes se provoz zastaví a čeká se až to zabezpečovaci dojedou opravit vždyť je přeci času dost, hodina sem hodina tam cestující a další dopravci si počkají.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 11:07:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15561
Registrován: 4-2003
hjguzf:Po dopravní stránce k ničemu. Má se to stavět kvůli nákladní dopravě, ale bude to mít kapacitu 7 vlaků za hodinu, takže se tam vzhledem k očekávanému provozu moc nákladů nevejde. Čistě kvůli osobní dálkové dopravě se to za ty peníze nevyplatí stavět, alespoň do doby, kdy budeme mít hotové důležitější stavby jako Praha - Liberec nebo Brno - Přerov.

Řekněme, že v jednom směru tunelem do hodiny pojede jeden Ex a jeden R Praha - Plzeň, dále jeden Sp Praha - Beroun - Rakovník a 1 Sp Praha - Příbram. To máme čtyři vlaky za hodinu. Pokud se trochu rozvášním, tak budou 2 Ex Praha - Plzeň do hodiny, tak jsme na pěti vlacích za hodinu. Takže stále jsou volné dvě trasy do hodiny v tunelu. Málo?!? Krom toho bude stále volných několik tras za hodinu podél vody, protože odtamtud zmizí všechny R a Ex. Stále málo, nebo je spíš diskutující hjguzf mimo porcelán?!? Pravděpodobněji vidím druhou variantu [proud].
Čtvrtek, 19. října 2023 - 11:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 463
Registrován: 11-2020
Ano, dvě trasy za hodinu jsou za tu cenu málo. Podél vody zmizí jeden vlak za hodinu, a přibyde minimálně jeden osobák. Sp na Rakovník jsem vůbec neuvažoval, plán linkového vedení dálkových vlaků počítá se 4 vlaky za hodinu (Cheb, Domažlice -> Německo, Klatovy, Příbram -> Budějovice). V momentě postavení tunelu bude spojení Praha - Příbram rychlejší vlakem než autobusem => jeden vlak za hodinu bude málo => ROPID si jeden Sp určitě přidá => jsme na 5. A to jen za předpokladu, že si tam někdo nebude chtít zavést vlak do Německa na komerční riziko, nebo ROPID/Plzeňský kraj nějaký Sp, který pojede Plzeň - Beroun zastávkově, a pak rychle do Prahy. Nebo ten Rakovník, který mě nenapadl. Takže suma sumárum, ty dvě trasy za hodinu pro náklady jsou spíš maximum než minimum. Možná by to místo invektiv chtělo začít počítat, a vnímat realitu objednávání dopravy, a zvýšení poptávky cestujících při takto razantním zlepšení infrastruktury.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 11:49:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15562
Registrován: 4-2003
hjhguzf:Podél vody zmizí jeden vlak za hodinu, a přibyde minimálně jeden osobák.

Nepřibyde, neb není z kapacitních důvodů potřeba už dnes. Samozřejmě ho tam ROPID může chtít, ale přiznejme si, že při základu, kterým bude vlak v kapacitě dvojitého slona, je už zbytečný. Tady už se lidí do vlaku více dostat nedá a cestující z Berouna do Prahy budou okamžitě po otevření tunelu mít zájem jezdit do Prahy tunelem a ne vyhlídkovou cestou podle vody. Takže z Berouna do Prahy podél vody pojede naprosté minimum lidí a uvolní se tak místo ve vlacích linky S7 pro ty, co bydlí podél Berounky mezi Srbskem a Prahou [wink].


Možná by to místo invektiv chtělo začít počítat, a vnímat realitu objednávání dopravy, a zvýšení poptávky cestujících při takto razantním zlepšení infrastruktury.

Právě proto, protože jsem počítal, musím setrvat u svého tvrzení u sezení mimo porcelán v případě diskutujícího hjguzf [wink].
Čtvrtek, 19. října 2023 - 11:56:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 464
Registrován: 11-2020
Co si ROPID objedná a zaplatí, to bude jezdit. A ROPID chce 10timinutový takt do Dobřichovic/Řevnic už po dokončení reko 171, tunel netunel.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 12:20:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15563
Registrován: 4-2003
hjguzf:Co si ROPID objedná a zaplatí, to bude jezdit. A ROPID chce 10timinutový takt do Dobřichovic/Řevnic už po dokončení reko 171, tunel netunel.

ROPID nic neobjednává a neplatí [nene]. Dopravu objednává a platí někdo jiný, tedy Praha a Středočeský kraj, což je trochu rozdíl [happy]. A pokud objednatel se zjevně neoprávněným požadavkem ROPIDu souhlasit nebude, tak se nic neobjedná [nene].

A fakt bych to s tím objednáváním vlaků moc nepřeháněl, ve Středočeském kraji si to nyní dost hlídají, takže nepředpokládám, že si budou objednávat místo dvou spřažených souprav dva vlaky po jedné soupravě vedené dvěma strojvedoucími jen proto, aby byl z Prahy do Dobřichovic desetiminutový takt [nene]. Krom toho platí to, co jsem psal, tedy že v současné době jezdí vlaků linky S7 podél Berounky dostatek.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 12:27:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 465
Registrován: 11-2020
Dobře, tak Praha a Středočeský kraj. Respektive Středočeský kraj, protože ty vlaky už jezdí, jen končí v Radotíně.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 12:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8861
Registrován: 8-2007
hjguzf:Po dopravní stránce k ničemu. Má se to stavět kvůli nákladní dopravě, ale bude to mít kapacitu 7 vlaků za hodinu, takže se tam vzhledem k očekávanému provozu moc nákladů nevejde

Tak v současnosti projede z Berouna do Smíchova 170 vlaků za 24 hodin. Nová trať by měla kapacitu při 7 párech za hodinu 336 vlaků za 24 hodin. To je trojnásobná kapacita obou tratí oproti dnešnímu provozu. Tak proč by to mělo být k ničemu?
Čtvrtek, 19. října 2023 - 12:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15565
Registrován: 4-2003
hjguzf:Respektive Středočeský kraj, protože ty vlaky už jezdí, jen končí v Radotíně.

Vzhledem k tomu, že mezi Radotínem a Dobřichovicemi vlaky přetěžovány nejsou, tak se nic nejspíš objednávat nebude [nene]. V rámci modernizace trati je to spíš kapacita navíc, kterou bude možné využít v budoucnu, kdyby to byla potřeba. Smutné by naopak bylo, kdyby ta potřeba doobjednání vlaků v době předtunelové budoucnosti nastala a kapacita modernizované trati na to nestačila [sad].
Čtvrtek, 19. října 2023 - 13:19:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 466
Registrován: 11-2020
Apollo:
Ne třikrát, ale sotva dvakrát. A objem dálkové dopravy se také minimálně zdvojnásobí, což mimochodem zasere i úsek Beroun - Zdice.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 13:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8862
Registrován: 8-2007
Ne třikrát, ale sotva dvakrát.

Po trati Beroun-Smíchov jezdí v současnosti 170 vlaků za 24 hodin(nevím, zda je kapacita vyčerpána na 100 procent). K této kapacitě na stávající trati přibude kapacita pro dalších 336 vlaků za 24 hodin na trati tunelem.To je dohromady 506 vlaků za 24 hodin, které teoreticky mohou projet oběma směry mezi Berounem a Smíchovem. Takže teoreticky se může počet vlaků oproti současnosti zvýšit 3x[proud].
Čtvrtek, 19. října 2023 - 14:38:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8665
Registrován: 9-2005
Luboš_3.21:
"P_v:
""Bez člověka na konci vlaku to fakt nejde." Mohu-li se zeptat, jaký je důvod? Vzduchová brzda snad funguje i bez posádky."Ono to jde aby ta mašina mohla být vzadu i bez strojvedoucího stačí jen chtít. Ti staří strojvedoucí, kteří jezdili v 80 letech a již jsou v penzi by to zvládli odvézt vlak s nečinou lokomotivou na konci, jenže dnes je jiná doba a je pohodlnější dělat ono to nejde. To máte to samé i s výpravčími, ti staří mazaci si dovedli poradit i při poruše zabezbecovaciho zařízení a pokud to stav umožnil jezdilo se nouzově. Dnes se provoz zastaví a čeká se až to zabezpečovaci dojedou opravit vždyť je přeci času dost, hodina sem hodina tam cestující a další dopravci si počkají."
Kulový, pane. V posledním roce se například přes 4 fialové smrti na trati do Lysé jezdilo.
♥️\UA
Čtvrtek, 19. října 2023 - 14:45:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8666
Registrován: 9-2005
ROPID řeší dopravu za ty dva kraje. Čili politici řeknou, co zhruba chtějí, jak moc volnou ruku ROPID má a ROPID jim to vypracuje, vysvětlí, vytmaví a politici to jen podepíšou. Čili jak bude vypadat vhd v těchto dvou krajích opravdu na ROPIDu závisí hodně

(Příspěvek byl editován uživatelem Qěcy.)
♥️\UA
Čtvrtek, 19. října 2023 - 14:51:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 467
Registrován: 11-2020
To je absurdní takhle počítat, něco jiného je průměr, a něco jiného špička. Za hodinu projede ve špičce například v Dobřichovicích 1 R/Ex, a 4 Os v každém směru (dvakrát Beroun, dvakrát Řevnice). Kdyby takto jezdily celý den, tak to dělá ne 170, ale 240. Po reko 171 přibydou 2 Os, při dostavbě tunelu Praha - Beroun ubyde jeden R/Ex, takže v úseku minimálně Dobřichovice - Radotín se v bezvýlukovém stavu kapacita pro náklady rozhodně nezvýší. Tunel kapacitu zvedne, ale ta bude okamžitě zahlcena osobní dopravou. Suma sumárum, pro nákladní dopravu minimální přínos. Stavět to čistě kvůli osobce se mi nelíbí, protože by to vedlo jen k prohloubení rozdílů mezi regiony, kam vede rychlá trať z Prahy, a kam ne. A pokud to nevyváží razantní nárůst kapacity pro nákladní dopravu (=posílení ekonomiky), tak mi tam vychází víc negativ než pozitiv, obzvlášť když vezmu do úvahy i cenu, prostředky jaké máme, a stav železniční infrastruktury v ČR. Do Plzně už rozumně rychlá trať je, a po modernizaci 171 bude i spolehlivá. Nákladům nepomůže ani tunel.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 17:06:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8667
Registrován: 9-2005
Proč se bazíruje na tak nízké kapacitě toho tunelu? Jinde ji mají vyšší.
♥️\UA
Regpetrs
Čtvrtek, 19. října 2023 - 18:50:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 2-2007
Právě rozřezávají smíchovskou lávku. Asi bude celá snesena dnes v noci.
mot
Čtvrtek, 19. října 2023 - 19:38:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4457
Registrován: 7-2017
V noci moc osobky nejezdí, takže nákladka bude moci tunelem. Úspora času, energie a klid podél řeky.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 19:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 469
Registrován: 11-2020
V noci může jezdit i podél řeky. Tunel znamená kratší trasu, ale také větší převýšení.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 19:45:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16173
Registrován: 5-2004
Takže jako bude korytor od Berouna na Plzeň a rychlíky a exy se budou motat mezi Berounem a Prahou s jízdní dobou 25-30 minut "jak to zrovna vyjde....

No tak ještěže budou rozšiřovat tu D5 na tři pruhy protože už teď zoufale nestíhá.

Jinak s touto filozofií byl na regionálce co nevede pořádně do Prahy tunel u Ejpovic zcela k hovnu a mohlo se jezdit přes Chrást...
Čtvrtek, 19. října 2023 - 19:54:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8627
Registrován: 3-2006
hjguzf:
"V noci může jezdit i podél řeky. Tunel znamená kratší trasu, ale také větší převýšení."

Tak to by Vás hnalo obyvatelstvo. Nejdřív jim slíbí, že vymístí dálkovou a nákladní dopravu a pak jim to tam nacpete v noci.[biggrin]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Mladějov
Čtvrtek, 19. října 2023 - 20:11:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20436
Registrován: 3-2007
>Stavět to čistě kvůli osobce se mi nelíbí, protože by to vedlo jen k prohloubení rozdílů mezi regiony, kam vede rychlá trať z Prahy, a kam ne.

hjguzf: Fakt jen klasický šotouš může dojít k závěru, že tunel Praha-Beroun je vlastně zbytečný
[crazy]

Jinak v noci se (což vás hodně netuší) dělají i na 171 a následných tratích v pražském uzlu (most IQ, Zahraďák, teď se buduje odb. u Kačerova například) výluky třeba 22:40 - 4.30, takže té nákladky vám tam v noci moc neprojede.

A argument rozdílů mezi regiony, že by tam měli "moc hezkou a moc rychlou trať", kterou by jim záviděli - teda to je bomba.

Železnice musí být kapacitní dopravní prostředek se spolehlivou dopravní cestou, pak je to plus pro ekonomiku, stabilitu atd.
Muzeum v přírodě se může budovat kdekoli jinde, než na hlavních tazích, kudy proudí stovky vlaků denně, tisíce lidí a miliony tun zboží a surovin.


(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Paul2no
Čtvrtek, 19. října 2023 - 20:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3009
Registrován: 11-2009
Mladějov: ale zase je fakt, že alespoň podle mně by stát měl řešit primárně ne to, jak navážet každý den lidi z regionů do Prahy do práce, ale spíš to, aby práce byla přímo v těch regionech a lidi takhle dojíždět nemuseli. Protože doprava (tuplem ve formě VRT) je prostě energeticky dost drahá, a je možné že v budoucnu tolik energie na zbyt jako dnes už nebude.
Mladějov
Čtvrtek, 19. října 2023 - 21:06:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20440
Registrován: 3-2007
>podle mně by stát měl řešit primárně ne to, jak navážet každý den lidi z regionů do Prahy do práce, ale spíš to, aby práce byla přímo v těch regionech a lidi takhle dojíždět nemuseli.

A to mi tedy povězte jak konkrétně.
(obecné řeči o podpoře pracovních příležitostí v regionech neberu).
Já s tím samozřejmě obecně souhlasím, ale prakticky to nefunguje - budete někde jako bolševik držet ztrátovou fabriku/důl, aby ti lidé nemuseli jezdit třeba z Příbrami do Prahy?
A myslíte, že středoškolačka/vysokoškolák vám bude dělat ve fabrice v Příbrami celý život a nesežene si raději místo u perspektivní firmy jinde, tuplem s dnešní praxí Home Office, kdy jede třeba 3x týdně i méně?
Lidé dojížděli vždycky, i za socíku, jen ta veřejná doprava byla podstatně horší a pomalejší, takže už tehdy bohaté podniky měly vlastní podnikovou dopravu - paradoxně ty mimo Prahu. Třeba zrovna do Příbrami do dolů, z Prahy na Kladno nebo busy z Prahy do Záluží u Mostu do chemičky (doloženo rodinným příslušníkem).
Čtvrtek, 19. října 2023 - 21:27:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2652
Registrován: 12-2007
"Nové" Malešice 19.10.2023






Fotek je moc, nejsou popsány, tříděny... Komu to vadí, ať se nekouká...
[fotic] IQ - Kačerov - Spořilov * Masna - Kladno * Lysá - Vysočany

mot
Čtvrtek, 19. října 2023 - 21:48:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4459
Registrován: 7-2017
Ml: tak začátkem 90 tady běžela vládní idea, že se lidi mají za prací stěhovat, nikoliv dojíždět.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 21:49:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 656
Registrován: 10-2018
Qěcy:
"Proč se bazíruje na tak nízké kapacitě toho tunelu? Jinde ji mají vyšší."
Nevim jakej je momentální stav, ale když mi to asi před desíti lety jedna ze SUDOP líčila, tak nejhorší byli hasiči (nikoli trpaslíci), kteří trvali na tom, že v každý trubce smí bejt současně jen jeden vlak. Tehdy to poslalo celej projekt "do červených" a byl na čas odložen.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 21:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29493
Registrován: 5-2002
Bram: Otryskání je velice dobrá věc - konstrukci zbavíš velkých vrstev rzi, kde se drží vlhkost a máš šanci otryskaný povrch velice slušně protikorozně zajistit.
No v tom videu právě ukazovali, že tuhle stoletou štěrbinovou rez nesundáš ani bourací tryskou, ani pískováním.
Takže by to dopadlo přesně v duchu rčení "práce zkurvená hezky natřená vypadá jako nová"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 19. října 2023 - 22:04:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20444
Registrován: 3-2007
mot:
"Ml: tak začátkem 90 tady běžela vládní idea, že se lidi mají za prací stěhovat, nikoliv dojíždět."

???
Čtvrtek, 19. října 2023 - 22:32:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 657
Registrován: 10-2018
To snad je předevšim věc těch lidí, kde chtěji bydlet a kde pracovat, a ne vlády. Ale privatizace obecních nájemných bytů jistě mobilitu pracovních sil nezvýšila.
Pátek, 20. října 2023 - 02:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 7-2017
Mladějov:
"Lidé dojížděli vždycky, i za socíku, jen ta veřejná doprava byla podstatně horší a pomalejší, takže už tehdy bohaté podniky měly vlastní podnikovou dopravu - paradoxně ty mimo Prahu. Třeba zrovna do Příbrami do dolů, z Prahy na Kladno nebo busy z Prahy do Záluží u Mostu do chemičky (doloženo rodinným příslušníkem)."

Mě to nedá a kane mi takhle uprostřed noci slza, i když je to bohužel asi OT... [andel]
Můj otec po celá 80. léta dojížděl z oblasti blízko metra Budějovická do areálu výzkumných ústavů v Běchovicích. Pracovníky ráno svážel 706 RTO s jedněmi dvoukřílými pšoukacími dveřmi. Stejný bus vozil nás děti zaměstnanců párkrát do roka na sobotní výlet a v létě na třítýdenní dětský "tábor" na podnikovou chatu v Raspenavě...

Dokonce jsme v tom podnikovém erťáku jeli asi v půlce osmdesátek na týden do Budapešti. I když už tedy ne s vlečňákem, jak se mě ve vyprávění pokoušel trumfnout můj kamarád. [lol]
1. MHD v Praze považuji za velmi dobrou a dostatečnou a používám ji rád a často.
2. Ostatně soudím, že nové internetové stránky DPP od 12/2019 jsou hnusné, zmatené a nepřehledné.
Pátek, 20. října 2023 - 07:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 470
Registrován: 11-2020
Tak určitě, do Hradce jezdíme z Prahy hodinu čtyřicet, do Liberce jako za císaře pána ze všech směrů, na trati Brno - Přerov - Ostrava je totálně vyčerpaná kapacita, rozpadá se nám pravobřežka, některé tratě jsou nesjízdné, i když by o ně byl zájem. O jižním tahu Plzeň - Budějovice - Brno škoda psát. Na rameni Praha - Plzeň, které je poměrně rychlé (autobusů zde již jezdí velmi málo), budeme stavět megalomanský 25kilometrový tunel. A já jsem prý šotouš. Šotouši jste vy, pokud nevnímáte stav železniční sítě v ČR, že se svět netočí jen kolem železnice, a stát musí mít peníze i na jiné věci.
Pátek, 20. října 2023 - 11:34:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8668
Registrován: 9-2005
Šotouš se projevuje nikoliv tím, že žádá megastavby, ale že úplně pomíjí výkonnost stávajících tratí a poptávku po nich. O nesjízdné tratě je zájem a poptávka minimální.
Údržba a opravy pravobrezky jsou asi tak jediné, v čem s vámi souhlasím.
♥️\UA
Mladějov
Pátek, 20. října 2023 - 11:41:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20467
Registrován: 3-2007
>já jsem prý šotouš

Naprosto typický [biggrin]. Zvlášť, když ignorujete fakta a jakékoli vysvětlování a pořád (s přestávkami) melete totéž.

Qěci -přidej k "nesjízdným" také "nevýkonné".
Pátek, 20. října 2023 - 12:08:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6997
Registrován: 6-2016
Dnešní Smíchov.

mot
Pátek, 20. října 2023 - 12:23:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4461
Registrován: 7-2017
Prag:
"To snad je předevšim věc těch lidí, kde chtěji bydlet a kde pracovat, a ne vlády. Ale privatizace obecních nájemných bytů jistě mobilitu pracovních sil nezvýšila."
Vláda nemusí nic nařizovat. Stačí, když seškrtá peníze na dopravu. Pak buď jezdi za draho po špatné infra nebo se stěhuj. To je tvoje věc.
Mladějov
Pátek, 20. října 2023 - 12:30:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20470
Registrován: 3-2007
Jsem si vzpomněl na jeden výrok MUDr Štrossmajera [lol]
Pátek, 20. října 2023 - 12:34:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 471
Registrován: 11-2020
No, jak myslíte. Ono se to stejně jen tak nepostaví, SŽ zatím není schopna ani zpracovat dokumentaci pro EIA.
Pátek, 20. října 2023 - 13:59:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8919
Registrován: 9-2011
Ono se to stejně jen tak nepostaví
Ale to se dá celkem úspěšně léčit [proud]

(páni, to by byla bomba: jedna pilulka - a tunel stojí!)
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 20. října 2023 - 14:34:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15579
Registrován: 4-2003
hjguzf:No, jak myslíte. Ono se to stejně jen tak nepostaví, SŽ zatím není schopna ani zpracovat dokumentaci pro EIA.

Tak hlavně, že Ty to víš nejlépe [biggrin].

Co se rozhodně dá rozporovat, je doba výstavby. Když si vezmeme, že tunel pod Semmeringem (který je stejně dlouhý jako tunel Praha - Beroun) se začal stavět v roce 2012 a dokončení je nyní zcela optimisticky plánováno na rok 2030 a dnes rozhodně nelze vyloučit, že se termín ještě o něco málo posune (třeba o rok), tak to máme dvacet let. Čili je minimálně podivné (když odmyslíme politické důvody), že Správa železnic uvádí realizaci tunelu mezi roky 2028 až 2035, což zcela nesouhlasí s tím, co se děje pod Semmeringem a zdaleka nejen tam. Rovněž rok zahájení stavby v roce 2028 je také nejspíš jen plácnutím do vody kvůli politikům, protože příprava obdobných staveb v zahraničí trvá také déle.
mot
Pátek, 20. října 2023 - 14:56:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4464
Registrován: 7-2017
Patrně záleží na geologii. Eurotunel kutali jen 6 roků. V Alpách ve skále to jde pomaleji a ta asi v krasu nehrozí.
Pátek, 20. října 2023 - 15:00:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29498
Registrován: 5-2002
ML: Jsem si vzpomněl na jeden výrok MUDr Štrossmajera
Myslíš ten založený na aplikaci Archimédova zákona...? [lol]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 20. října 2023 - 16:46:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8633
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"hjguzf: Fakt jen klasický šotouš může dojít k závěru, že tunel Praha-Beroun je vlastně zbytečný
[crazy] "

To by byl Bárta superšotouš.[lol][biggrin]
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
P_v
Pátek, 20. října 2023 - 17:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3106
Registrován: 5-2002
Jak to tedy je s tou nutností strojvůdce na nečinné lokomotivě na konci vlaku? Co tam má na práci, nebo proč musí být činná? Zatím to tu nikdo nevysvětlil, jen jsem se dozvěděl, že staří strojvůdci to ještě uměli.
Pátek, 20. října 2023 - 18:08:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4177
Registrován: 5-2002
Samozřejmě, že tam být nemusí. Dotyčný zjevně předpokládal, že "Západní expres" nutně musí vézt dvě činné lokomotivy, tzn., pokud nejsou na kabelu*, tak dva fírové. Pro těch pár kočárů to určitě není třeba.
Jenže problém by nastal na Wilsonu při odstavování. Mám pocit, že na to najíždí zezadu žehlička a stahuje to na ONJ. Času tam asi zrovna moc není a tudíž to komplikovat tím, že nejprve stáhnete mašinu bez fíry někam do šturcu a pak znova pro soupravu... Takže jak pro Dobrou správu i Času dost nejvýhodnější řešení mít nečinnou mašinu jako "vlakovou".

*což by asi šlo u "chebáku", ale ne u "mnichováku"
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
P_v
Pátek, 20. října 2023 - 19:57:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3107
Registrován: 5-2002
Tak by se na ONJ projela i lokomotiva, kde by si ji teprve někdo převzal.
mot
Pátek, 20. října 2023 - 20:34:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4467
Registrován: 7-2017
A co když ta mašina jela s jinou soupravou zpátky?
Pátek, 20. října 2023 - 21:08:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4179
Registrován: 5-2002
A co by tam dělala, jela na návštěvu? Esa má OCÚ Západ v Plzni a pak jsou v Brně. Na ONJ by ho mohli tak leda umýt (kdoví jestli). Buď to byla náhrada za nějakou chcíplotinu, anebo je to turnusové. Může být v jednom směru nepárový vlak, na který musíte dostat mašinu. Konec konců, tahle Esa jezdí i na Budějovice. Kde se vzal druhý fíra se neptejte, personální turnusy už jsou dávno od strojových oddělené. Klidně to mohl převzít "Pražák" nebo "Bulhar"
Premiér prozradil, že se pravda o financování přestavby ekonomiky zamlčovala. Zelená politika je astronomicky drahá, nepřinesla žádná pracovní místa, znamená závislost na Číně a náklady neustále stoupají. Utopie není dosažitelná, a čím více lidé zchudnou, tím více se budou bouřit.
Ghost
Sobota, 21. října 2023 - 08:24:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2692
Registrován: 1-2011
Dotyčný nic nepředpokládal.
Dle předpisu dopravce pro provozování drážní dopravy ČD D2, konkrétně přílohy č. 6, lze nečinné a neobsazené hnací vozidlo řady 362 přepravovat pouze v režimu: "jedna bezprostředně za vlakovou lokomotivou".
Důvodem je bezpečnost.
Na konci vlaku mohou být v tomto režimu přepravovány pouze řady 193, 380, 383, 1216.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ghost.)
Sobota, 21. října 2023 - 16:40:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1689
Registrován: 11-2007
Bram: Semmering se razí v žule a taky v obrovských nadložních tlacích, vždyť je stovky metrů hluboko, to se nedá s ražením ve vápenci a podobných horninách mezi Prahou a Berounem naprosto srovnávat... Rychlost ražby bude několikanásobně vyšší...
nebel
Sobota, 21. října 2023 - 18:13:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 102
Registrován: 8-2022
V čem je neobsazená 362 nebezpečnější než ostatní vyjmenované řady?
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Sobota, 21. října 2023 - 18:40:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8639
Registrován: 3-2006
Takže dvojhlavej obracák do Řevnic, musí být obsazen na obou koncích?
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Mladějov
Sobota, 21. října 2023 - 19:10:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20497
Registrován: 3-2007
To není nečinné vozidlo.
Ghost
Sobota, 21. října 2023 - 20:31:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2693
Registrován: 1-2011
Mořepetr:
"Takže dvojhlavej obracák do Řevnic, musí být obsazen na obou koncích?"

To jezdí v režimu WTB, fíra řídí obě mašiny z jednoho pultu [vypravci]
Sobota, 21. října 2023 - 20:35:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8640
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"To není nečinné vozidlo."
Jsou tedy také propojené kabelem.
Domníval jsem se, že pouze pokud má na jedné straně sysla.

Ad Ghost: Díky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Mladějov
Sobota, 21. října 2023 - 20:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20503
Registrován: 3-2007
Ano, obě jsou řízeny přes WTB - se příště koukněte, že i ta "vzadu" má sběrač nahoře a poslechněte, že "vrčí".
Řeší se tak momentální nedostatek syslů.

EDIT: Ghost byl rychlejší.
Sobota, 21. října 2023 - 23:07:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8643
Registrován: 3-2006
Ad Mladějov: Díky mrknu.
Co tě nezabije, to tě posílí.
Mrtví vám neublíží, jenom ti živí.
Nikdy není tak hrozně, aby nemohlo být ještě hůř.

Myosotis.
Neděle, 22. října 2023 - 07:47:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29504
Registrován: 5-2002
MP: Jsou tedy také propojené kabelem. Domníval jsem se, že pouze pokud má na jedné straně sysla.
To jako že fíra při obratu na opouštěné mašině kabel vytáhne a na té druhé zastrčí...?
On je tam ten kabel (doufám) i kvůli dveřím, nejen kvůli dálkovému řízení mašiny. A to WTB je koncipováno tak, že může fungovat nejen jako dálkové či dvoučlenné řízení, ale i jako mnohočlenné (násobné) řízení.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Regpetrs
Neděle, 22. října 2023 - 09:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 2-2007
Dveře se ovládají jen u patráků a některých Bymáků v Děčíně a v Třebové. Tenkrát v roce 2010 nebyla vůle.
Mladějov
Neděle, 22. října 2023 - 09:48:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20506
Registrován: 3-2007
Ha: Bymáky ovládá akorát četa - zavře dveře centrálem, odjistí se při nulové rychlosti. Ovládat (jejich) dveře z mašiny nejde.
Neděle, 22. října 2023 - 11:03:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 474
Registrován: 11-2020
Četa by to zavírat měla, ale dá se to zavřít i z mašiny. Například u pražské dispečerky (Eso, Honeckery, Sysel) docela běžná věc.