Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 23. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 23. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 22. října 2023 - 11:19:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13728
Registrován: 4-2003
...zdejší diskutující, návažející so do hradlářů, závorářů a podobných pozic, připadá mi, že je to spíš bledá závist, když věčně narážejí do náplni práce těchto zaměstnanců. ...

Prosím?? [uhoh][uhoh][uhoh]

budou mit vykonnost o dost nizsi nez coby mlady a nadejny kadri.

Mladý a nadějný kádr si představuje svou kariéru, že jednou za hodinu zatočí klikotočem?? A padesáti mu dojdou síly, takže zatočí už jenom jednou za dvě hodiny?[uhoh][uhoh]

Představte si že bych chtělo někdy ve dvaceti přitulit ke klikotoči Vaše díte - pokud byste teda nějaký měl. Myslím že byste v ten moment začal chápat velice rychle.[wink]

--------------------------
Jako sorry, ale tohle je už vyložený výsměch lidem, co musí fakt intezivně makat - od prodavačky, přes popeláře až po zedníka.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 22. října 2023 - 11:24:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16181
Registrován: 5-2004
Jako vyhodit z okna miliardove investice do uhelek v podobe odsireni a velmi nedavno denoxu - taky cesta kdyz zdroje jsou.

Po jejich zavreni pak skonci i s odsirenim budovane zavody na zpracovani a bude prekvapko ze sedros se bude vozit z ciny...
Neděle, 22. října 2023 - 12:28:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4129
Registrován: 9-2013
RadekŠ:

První potrefená husa zakejhala,. [biggrin]
Otázka je dost zbytečná. [kladivo]

Jako sorry, ale tohle je už vyložený výsměch lidem, co musí fakt intezivně makat - od prodavačky, přes popeláře až po zedníka.

Opravdu jste milej zlatej nepochopil, respektive NECHCETE pochopit, co jsem již napsal, tedy že každá profese obnáší své.
Pro příklad já jako posunovač mám někdy dost náročné šichty, ale nestěžuji ji si a nezávidím třeba závorářům, sloužící třeba na klidném Horehroní.
Až tohle pochopíte, věřte mi, že se vám na svět bude koukat lehčeji, závist je totiž hnusná a zaslepující. [wink]



(Příspěvek byl editován uživatelem Rychloběžka.)
Neděle, 22. října 2023 - 12:45:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15586
Registrován: 4-2003
Mladějov:Tak nám ale vysvětli, proč tatáž racionalizace v ČR proběhla vcelku bez problémů.

Část už jsi si sám vysvětlil zde: A samozřejmě není třeba někoho 50+ vyhazovat na dlažbu, tuplem při nedostatku lidí, část míst prostě není po odchodu pracovníka nikým obsazena a zruší se, části lidí se nabídne místo jinde nebo v jiné funkci - to je prostě o koncepci a systematické práci.

A druhá část je prostě investice do zabezpečovacího zařízení. Mnohde proběhla investice do zabezpečovacího zařízení zcela nezávisle na investicích do infrastruktury - namátkově Plzeň - Žatec, Písek - Zdice, Žďárec u Skutče - Svitavy, Bakov (mimo) - Česká Lípa (mimo). Mám za to, že se tomu říkalo racionalizace a podojilo se na to vemínko EU. Vše ostatní se tam nechalo být a formou údržby se to dává dlouhodobě dohromady. Dále u nás proběhly modernizace koridorů, které se o mnoho signalistů na stavědlech a hradlařů postaraly samy o sobě. Zatímco u nás jsou až na nějaké kousky (Radotín - Beroun) koridory dokončeny, tak na Slovensku jsou tak někde ve třetině a vůbec (až na nějaké výjimky typu Bratislava - Komárno a Nové Mesto nad Váhom - Myjava) nic takového neproběhly žádné investice do zabezpečovacího zařízení. U nás byla signalistů téměř zbavena i Pravobřežka, kde bylo zrecyklováno demontované reléové zabezpečovací zařízení z koridorů. Stejně tak bylo u nás demontované reléovky zrecyklovány do stanic Nižbor, Hýskov, Stochov, Nové Strašecí a jistě ještě do nějakých dalších. Pak se dělají různé s žádnými většími akcemi nesouvisející výměny dožívajícího zabezpečovacího zařízení v různých stanicích - například Mladá Boleslav hlavní nádraží, Lužná u Rakovníka, Krupá, Moravské Budějovice a mnoho dalších. Pak tu byly různé další nekoridorové modernizační akce, kde se sahalo i do ZZ i do infrastruktury, například Klatovy - Alžbětín, nebo modernizace a elektrizace trati Znojmo - Šatov - Retz, Svinov - Opava. Dál už se mi výčty dělat nechce, ale podstatné je, že na Slovensku NEPROBĚHLO nic podobného jako u nás, proto je to tam stále jak za socíku [crazy].




J.M.:Zatímco ti co celý den sedí za monitorem počítače či za kasou v Lidlu, ti jsou přímo vysportovaní

Nikoliv, to si jen trvale sedíš na kabelu a nechápeš, o čem je řeč [proud].


To až natolik, že podle lékařů jsou dnes naprosto běžné mrtvice a infarkty u lidí ve věku 20+[ko]
a takový výpravčí či dispečer to je taky vyloženě sportovní povolání, při kterém sedíte celý den a čumíte do obrazovky jako trubka, následně jsou všichni napůl slepí. Ale hlavně když máte jasno a můžete si splnit denní dávku nenávisti


To je zvláštní, znám dost výpravčích a dispečerů, kteří rekreačně sportují a udržují se, protože to je u sedavého zaměstnání nutnost. Problém tedy asi bude opravdu někde jinde [biggrin].


Rychloběžka:Když sleduji některé zdejší diskutující, návažející so do hradlářů, závorářů a podobných pozic, připadá mi, že je to spíš bledá závist, když věčně narážejí do náplni práce těchto zaměstnanců.

Další, kdo si ukázkově sedí na kabelu [crazy]. Jde o pozice, kterých se každý příčetný správce infrastruktury snaží zbavit. Ale na Slovensku jdou opačným směrem, což se jim neustále vrací jak bumerang.
Mladějov
Neděle, 22. října 2023 - 12:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20514
Registrován: 3-2007
To máš marný - prostě i samovraty "zhoršují podmínky pro práci" - já vždycky čekám, co se tady zase dočtu [biggrin]

Prostě muzeum železnice ala 1935 - to by někteří zdejší milovníci klídků a obídků čuměli, kdybychom je tam strojem času vysadili a měli tam žít a pracovat.

Stejně jako by čubrněli milovníci "návratů k přírodě", kdyby se narodili v téže době třeba do nějaké sedlácké rodiny, jaká to byla pracovní "idylka".

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 22. října 2023 - 12:56:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4130
Registrován: 9-2013
Bram: Další, kdo si ukázkově sedí na kabelu [crazy].

Že nám tu ty husy začaly kejhat. [biggrin]

Na kabelu si určitě nesedím, na svět totiž koukám pozitivně a bez závisti, takže to, co jsem tu vše napsal, budu obhajovat a nikdo ze zdejších křiklounů nebude nikomu určovat, co je správně a co ne. [kladivo]
Mladějov
Neděle, 22. října 2023 - 13:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20515
Registrován: 3-2007
Kejhat - heleďte, já nevím, jestli si to nepletete, ale tady jste na DISKUSNÍM fóru.
A když někoho vyzýváte, aby se vyjádřil a pak mu (Bramovi, Radkovi) píšete, že kejhá, tak používáte podpásové způsoby diskuse, spíš umlčení protistrany - a popravdě je to dost přihlouplé.
Neděle, 22. října 2023 - 13:19:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4131
Registrován: 9-2013
Mladějov:

Že nechápete nadsázku, je jen a jen Váš problém, tak tu laskavě nemoralizujte, děkuji.
Neděle, 22. října 2023 - 14:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15587
Registrován: 4-2003
Rychloběžka:Na kabelu si určitě nesedím, na svět totiž koukám pozitivně a bez závisti, takže to, co jsem tu vše napsal, budu obhajovat a nikdo ze zdejších křiklounů nebude nikomu určovat, co je správně a co ne.

Na kabelu si zcela určitě sedíš, jinak bys nenapsal (nejen) tento příspěvek [wink].
Neděle, 22. října 2023 - 15:15:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4132
Registrován: 9-2013
Bram:
Vezmu to diplomaticky- každý má na dané věci svůj názor a Ti, co s ním nesouhlasí, by měli tolerovat (ne se řídit, to jen pro ty, co by to chtěli hned překroutit), že všichni do jednoho nemohou mít stejný názor, to by byl svět velmi nudný. [happy]
Přeji všem hezký zbytek dne. [vypravci]
Neděle, 22. října 2023 - 15:30:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4376
Registrován: 4-2007
Chtěl jsem se zeptat, proč se nepřepnula trať Púchov-dejme tomu Hričov, když je to hotovo? Chybí tam k tomu nějaká infrastruktura v souvislisti s přestavbou žst Žilina?
Neděle, 22. října 2023 - 15:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15589
Registrován: 4-2003
Rychloběžka:Vezmu to diplomaticky- každý má na dané věci svůj názor a Ti, co s ním nesouhlasí, by měli tolerovat (ne se řídit, to jen pro ty, co by to chtěli hned překroutit), že všichni do jednoho nemohou mít stejný názor, to by byl svět velmi nudný.

To, co tu vydáváš za svůj názor (plus další jedinci jako Petr vlček a J.M.), je z ekonomické stránky naprostá hovadina. A to pomíjím fakt, že zejména nové klikotoče (závoráře) a přestavovače oddílových návěstidel na volno (hradlaře) u nás prostě neseženeš, lidé takovou práci dělat nechtějí. Nabídnul bys jim místo v nějaké úplné [zadnice] bez možnosti se někam posunout.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 22. října 2023 - 16:03:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1122
Registrován: 9-2010
Rychloběžka:
Jestli si chcete u mě udělat další čárku o potrefené huse, tak prosím. [biggrin]

Už jsem to jednou psal. To, že je na Slovensku ještě mnoho stanic, kde jsou ručně stavěné výhybky, je jedna věc. Počátek této diskuze se ale týkal "přezaměstnanosti" na ŽSR obecně, která má značný vliv na vůli ŽSR investovat do různých rekonstrukcí či modernizací. To, že jsem uvedl právě Ponitrí, bylo z toho důvodu, že je tato trať jako "muzeum v přírodě" obecně známá. Ovšem úplně stejně je tomu i na mnoha jiných místech, kde například už došly takové vynálezy jako je reléovka, samovraty, D3 či dokonce DOZ. Jinými slovy, tam kde byste u nás nečekal ani živáčka, tak na Slovensku na Vás vyskočí i víc než jeden zaměstanec.[wink]
Neděle, 22. října 2023 - 16:36:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3524
Registrován: 12-2007
Chybí tam k tomu nějaká infrastruktura v souvislisti s přestavbou žst Žilina?
V Žiline bude napájačka.

Mńa by zas zaujímalo, čo bráni prepnutiu na AC Púchov - št. hranica?
nebel
Neděle, 22. října 2023 - 17:24:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 103
Registrován: 8-2022
Bram: napsat, že Moravské Budějovice byly DOŽÍVAJÍCÍ může jen trouba od počítače co je nikdy neviděl naživo, pantáta z OŘ co musí vykazovat činnost a tak někde rozhodne o modernizaci anebo někdo kdo je napojen na státní cecek přes jinou firmu a z modernizací mu něco přiteče. A nevím jak Vy, já o Budějcích mluvím z vlastní dlouhodobé skutečnosti.

Budějčtí si se současným stavem velice „polepšili", ať už jde o zmršenou první kolej anebo celé jaroměřické zhlaví - vskutku, modernizace, po které na celé liché kolejové skupině dochází k záměně návěstidel, páč se vzájemně překrývají, to je opravdu cesta pokroku k větší bezpečnosti. Kdepak nahrání vlakové cesty, postavení skupinové mechaniky a výprava výpravkou/vysílačkou - teď se pěkně sepíše V/nadiktuje Pv rozkaz že výprava vlaku proběhne jinak než návěstí hlavního návěstidla, pak se nakliká vlaková cesta a pak se tedy vlak slavnostně vypraví stejným způsobem jako dříve. V čem tedy spočívá ten pokrok?

AK Signal zmršil už ve 2021 Miroslav (návěstidla platná pro jednu kolej v liché skupině se občas chovala jako skupinová, při postaveném průjezdu jopka vyhlásila projetí vjezdového návěstidla, nefunkční dobíječe, několik chyb v softwaru a jeho opakované přehrávání...), ale hlavně že zlá mechanika je pryč a nastoupil superbezpečný pokrok. A jak vidno, další zářez za zmršenou stanici si může udělat za Moravské Budějovice.

Než takové zgarby do provozu, to ať mají radši Slováci přezaměstnanost.

(Příspěvek byl editován uživatelem nebel.)
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Neděle, 22. října 2023 - 18:26:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16967
Registrován: 11-2002
nebel: to, že někdo/někde v nějakém kontrétním místě tu modernizaci případně "zmrší" nemusí (asi jistě ani nebude) vypovídat o potenciálu, který ta technika 21 století má a obecně přináší. [wink]
nebel
Neděle, 22. října 2023 - 19:45:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 104
Registrován: 8-2022
Potenciál se poněkud ztrácí, pokud je zmršená každá třetí modernizace od dané firmy, což v oblasti JZ Moravy AK Signal splňuje.

Nicméně ohradil jsem se zejména u označení MB jako dožívajícího zařízení, neboť zrovna MB byly ve velmi dobrém stavu. O podmínkách pro zaměstnance nemluvě, všude jinde v kraji jsou „na boudách" suché záchody, v lepším případě toi-toiky, v MB měli signalisti splachovací záchod, dokonce i sprchový kout, pár let opravená a zateplená stavědla...

(Příspěvek byl editován uživatelem nebel.)
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Neděle, 22. října 2023 - 19:48:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13729
Registrován: 4-2003
První potrefená husa zakejhala

Já nejsem dělník, ale nýbrž pracující inteligence.[biggrin]

Sem totiž chodí lidi všech možných a nemožných profesí a sociálních skupin, víme?[wink]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 22. října 2023 - 19:50:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15590
Registrován: 4-2003
Jena:to, že někdo/někde v nějakém kontrétním místě tu modernizaci případně "zmrší" nemusí (asi jistě ani nebude) vypovídat o potenciálu, který ta technika 21 století má a obecně přináší.

Asi tak [wink].



nebel:napsat, že Moravské Budějovice byly DOŽÍVAJÍCÍ může jen trouba od počítače co je nikdy neviděl naživo, pantáta z OŘ co musí vykazovat činnost a tak někde rozhodne o modernizaci anebo někdo kdo je napojen na státní cecek přes jinou firmu a z modernizací mu něco přiteče. A nevím jak Vy, já o Budějcích mluvím z vlastní dlouhodobé skutečnosti.

Uklidni se [wink].


Nicméně ohradil jsem se zejména u označení MB jako dožívajícího zařízení, neboť zrovna MB byly ve velmi dobrém stavu. O podmínkách pro zaměstnance nemluvě, všude jinde v kraji jsou „na boudách" suché záchody, v lepším případě toi-toiky, v MB měli signalisti splachovací záchod, dokonce i sprchový kout, pár let opravená a zateplená stavědla...

Nové zabezpečovací zařízení nic takového nepotřebuje a dokonce ani není organizováno v odborech [proud].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Neděle, 22. října 2023 - 21:05:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16185
Registrován: 5-2004
"Já nejsem dělník, ale nýbrž pracující inteligence"

To mně připomnělo jednoho Renčína - jak z talíře vylejzaj dva Marťánci, koukaj na "renčínova Dlabáčka" a jeden druhýmu říká: Homo ano, ale kdo vám řek že sapiens?
Neděle, 22. října 2023 - 21:11:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4568
Registrován: 4-2014
nebel:
"v MB měli signalisti splachovací záchod, dokonce i sprchový kout, pár let opravená a zateplená stavědla..."

Tak to je takový novodobý trend, už jsem to viděl i jinde, stavědla se opraví, dají se nová plastová okna a pak se to stavědlo pošle za nějaký čas k zemi. Ale zase na druhou stranu pořád lepší, než sedět v rozpadají se kůlně a v zimě tam mrznout a protopit majland. Takže to má své pro a proti, to stavědlo opravit a pak ho třeba za krátkou dobu poslat k zemi, z důvodu výměny SZZ.
Neděle, 22. října 2023 - 21:21:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13730
Registrován: 4-2003
dla se opraví, dají se nová plastová okna a pak se to stavědlo pošle za nějaký čas k zemi.

Tuušíte kolik stojí plastový okno a kolik se tam jenom za rok utratí na mzdách?

Asi se na těch lidech mělo ušetřit, aby ta byla zima-vedro a profulkovalo by a ještě to dělalo ostudu. Takhle to chcete?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 22. října 2023 - 21:25:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1242
Registrován: 1-2007
Nevím, jaká situace je na Slovensku, ale u nás kromě nedostatku pracovní síly ještě další faktor to, že se na údržbu elektromechaniky stále hůř a hůř shání náhradní díly (prý se už ani nevyrábí)
No a tak se musí zabezpečováci, kteří mají daná zařízení ve své péči, ptát po všech čertech a řeší se to výzisky ze zrušených zařízení
Neděle, 22. října 2023 - 21:33:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 38
Registrován: 2-2021
Bram, 15583
Ihned vím, kde by mohly být nainstalovány ihned, krásnými adepty jsou tratě Kralovany - Trstená, Rimavská Sobota - Tisovec, Stúrovo - Levice, Čata - Šahy - Zvolen, Trenčín - Chynorany.

K tomuto len drobná pripomienka - toto nie je práve najlepší príklad. Na trati Štúrovo - Levice v úseku Štúrovo - Čata nie je žiadna stanica, Čata je odbočná stanica s pravidelnými križovaniami vlakov a v úseku Čata - Levice sa križujú vlaky v podstate len v Želiezovciach. A ešte horší príklad je trať Čata - Zvolen, kde Šahy sú úvraťová stanica a vo zvyšných staniciach (Dobrá Niva má zabzar) samovraty už dobrých 20 rokov sú.
nebel
Neděle, 22. října 2023 - 21:35:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 105
Registrován: 8-2022
Problém je právě v tom, že jinde v okolí se ten majlant protopí, protože jinde v okolí opravená stavědla nejsou.

Jenže pokud někdo od stolu prohlásí že se zmodernizuje zrovna tato stanice a nemá ani ánunk jaká je praktická situace, tak to dopadá jak to dopadá. A proto máme pořád relikt minulosti typu Božice, který nemá ani odjezdová návěstidla, ani dost personálu a tak po většinu dne tvoří špunt, páč ta stanice se povětšinou chová jen jako hláska, kolikrát stojí náklady v Hrušovanech nebo v Hodonicích jen proto, že Božicím chybí výhybkář. Přičemž Hrušovany jsou krátké a Hodonice mají málo kolejí. A ani po modernizaci MB se výhybkáři do Božic nehrnou, protože je to jednak poměrně daleko od sebe a ještě navíc, co se týká pracovních podmínek, je to podstatně horší. Horší pracovní podmínky jsou i v Hrušovanech, kde jediný výdobytek je klimatizace a jinak stavědla nejsou zateplená, do patra se nosí uhlí a chodí se ven do kadiboudy.

Ale co, hlavně že se modernizovalo v celkem slušně zabezpečené nedaleké Miroslavi (kde stejně personál zůstal a navíc byla stanice degradována o 180m nakládkových kolejí) a rušilo se dožívající zařízení v Budějcích (kde bylo sice vše v pořádku a elmecha byla v tak dobrém stavu že po ní okamžitě skočilo NTM, ale pánové od stolu ten stav viděli jinak) a to nové zařízení sice stojí za prd, ale hlavní je že se nesdružuje v odborech.

Takže si stojím za tím že než takové nepromyšlené hurá akce (a poté nekonečné dohadování o reklamacích s dodavateli), tak to raději nechat při starém. Snad to ŽSR zvládne líp než SŽ.

(Příspěvek byl editován uživatelem nebel.)
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
nebel
Neděle, 22. října 2023 - 21:44:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 106
Registrován: 8-2022
No a tak se musí zabezpečováci, kteří mají daná zařízení ve své péči, ptát po všech čertech a řeší se to výzisky ze zrušených zařízení

Zas tak aktivně se neptají, když pominu MB, které si bralo NTM (a jásalo nad skvělým technickým stavem), tak většina bloků jde buď k soukromým zájemcům anebo do šrotu. Sám jsem byl svědkem když v jedné stanici neměli zvonková tlačítka a induktor a lepili to jak se to dalo a na sousední trati o 42 km dále jsem obojí dostal za flašku s tím, ať si to z toho přívěsu, co jede do šrotu, klidně vytáhnu, že se ptali a nikdo o to neměl zájem. A dotyční zabezpečováci dostali befel zredukovat skladištní prostory. To tlačítko má na sobě dodnes originál AŽD obal a razítko z 82. roku, nikdy nebylo použité...
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Pondělí, 23. října 2023 - 04:45:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13854
Registrován: 6-2004
Kdepak nahrání vlakové cesty, postavení skupinové mechaniky a výprava výpravkou/vysílačkou - teď se pěkně sepíše V/nadiktuje Pv rozkaz že výprava vlaku proběhne jinak než návěstí hlavního návěstidla, pak se nakliká vlaková cesta a pak se tedy vlak slavnostně vypraví stejným způsobem jako dříve. V čem tedy spočívá ten pokrok?

je toto "vylepšení" u výpravy každého vlaku? s tímto vším se už jaksi "počítá" předem? Nebo se to zjistí "až pak"?
nebel
Pondělí, 23. října 2023 - 05:59:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 108
Registrován: 8-2022
Po modernizaci zjistili - mimo jiných nedostatků - že u 5. a 3. koleje dochází k záměně návěstidel kvůli oblouku. A teď na sebe hází špínu AK a SŽ a zpravovat se bude, dokud se nedohodnou, nekopne se do země a ta návěstidla se nepřemístí. A protože je v Dobré správě spousta důležitých orgánů, kteří se ovšem jaksi před převzetím díla zapomněli projevit, nařídili ono zpravování pro vlaky směr Jaroměřice na všech kolejích. Co kdyby náhodou si někdo spletl i jiné koleje.

Takže ano, týká se to všech vlaků jedoucích oním směrem a je jedno, zda stojí u DK anebo 20m od návěstidla - je nařízeno zpravovat.

(Příspěvek byl editován uživatelem nebel.)
Jednou, je tomu už velice dávno, byl přednostou na „štégovském" nádraží nejvyšší pan železničář. Nikdo ho neměl rád, ani ostatní železničáři, ani mašinky, ani výhybky, a to proto že byl velice zlý a přísný a pyšný.
Pondělí, 23. října 2023 - 09:13:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15595
Registrován: 4-2003
nebel:Po modernizaci zjistili - mimo jiných nedostatků - že u 5. a 3. koleje dochází k záměně návěstidel kvůli oblouku. A teď na sebe hází špínu AK a SŽ a zpravovat se bude, dokud se nedohodnou, nekopne se do země a ta návěstidla se nepřemístí. A protože je v Dobré správě spousta důležitých orgánů, kteří se ovšem jaksi před převzetím díla zapomněli projevit, nařídili ono zpravování pro vlaky směr Jaroměřice na všech kolejích. Co kdyby náhodou si někdo spletl i jiné koleje.

Takovou chybu je třeba odstranit a k tomu samozřejmě dojde [wink].

Ale to není důvod, proč fňukat, jak to s mechanickými návěstidly bylo super. Nebylo, protože díky šetřílkování v minulosti a dlouhá desetiletí nezájmu se nepodařilo tyto vrozené závady u většiny stanic s mechanickými návěstidly vcelku jednoduše odstranit. Například tím, že se na vjezdové návěstidlo dá žlutý terč, aby bylo jasné, že jde o předvěst odjezdových návěstidel. To se mělo udělat hned, jak vešla v platnost rychlostní soustava, tedy aby každé vjezdové návěstidlo bylo předvěstí návěstidel odjezdových návěstidel. A místo zcela vadné noční návěsti se dvěma zelenými světly měly být dvě světla žlutá (čtyřicet a výstraha) a místo jednoho světla zeleného světlo žluté (výstraha). A pouze v případě, že by místo žlutého terče) na vjezdovém návěstidla byla těsně před tímto návěstidle předvěst odjezdového návěstidla, dalo by se skrz stanici bezpečně projíždět traťovou rychlostí. To žluté rameno na vjezdovém návěstidle, které se sem tam vyskytlo, by to samozřejmě řešilo také, jen by se těžko dodělávalo dodatečně.

A to je už jen technická a dopravní stránka věci, protože gigantická personální náročnost stanic se starým zabezpečovacím zařízením (ústřední zámek, mechanika, elektromechanika, elektrodynamika) byla zmíněna několikrát a přesto je tu hodně tatarů, kteří se s tím nemohou smířit [crazy].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 23. října 2023 - 13:23:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2177
Registrován: 11-2005
J.M.:
"Přechod do důchodu by tak měl být postupný nikoli z plného pracovního výkonu na nulu."

S tím naprosto souhlasím. Ale neviděl bych to jako prostor, jak snižovat úvazek už od 40(!) let, naopak jak prodloužit pracovní uplatnění přes současné "hranice" odchodů do důchodu, tedy někam za 65-70 let. Když se dnes (a zítra) běžně konzistentně dožíváme 90 (a zároveň se zhoršuje demografická křivka), těžko si můžeme představit fungující důchodový systém, kdy se do důchodu odchází někdy kolem 64 a jedním rázem. Obzvlášť "vipně" to pak vypadá v kontextu dnešní "gerontokracie", kdy prezidenti a státníci, jejichž práce je pochopitelně velmi náročná a odpovědná, jsou běžně 70-80, i víc.

J.M.:
"Navíc si dovoluji upozornit, že si to Slováci platí ze svých daní nikoli našich, tudíž je to celkem jejich věc, do které nám nim moc není."

Se Slovenskem jsme společně na jedné planetě, a dokonce v jedné EU, takže je nabíledni, že jejich efektivní fungování a prosperita je příznivá i pro nás, a naopak. Takže minimálně diskutovat a kritizovat je z naší strany namístě.
Zurückbleiben, bitte!
Pondělí, 23. října 2023 - 13:35:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14235
Registrován: 12-2009
Když se dnes (a zítra) běžně konzistentně dožíváme 90, není důvod vůbec nějaký důchod očekávat.
Na pracovištích bude připraveny rakve. Na ně a provoz pohřebnictví přejde dnešní důchodový systém, do kterého budeme přispívat po každých volbách vyšší a vyšší částkou.
Pondělí, 23. října 2023 - 13:37:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15602
Registrován: 4-2003
Libcha:Ale neviděl bych to jako prostor, jak snižovat úvazek už od 40(!) let, naopak jak prodloužit pracovní uplatnění přes současné "hranice" odchodů do důchodu, tedy někam za 65-70 let. Když se dnes (a zítra) běžně konzistentně dožíváme 90 (a zároveň se zhoršuje demografická křivka), těžko si můžeme představit fungující důchodový systém, kdy se do důchodu odchází někdy kolem 64 a jedním rázem. Obzvlášť "vipně" to pak vypadá v kontextu dnešní "gerontokracie", kdy prezidenti a státníci, jejichž práce je pochopitelně velmi náročná a odpovědná, jsou běžně 70-80, i víc.

Tohle se jedincům typu J.M. líbit opravdu nebude, ale já s tím plně souhlasím.


Se Slovenskem jsme společně na jedné planetě, a dokonce v jedné EU, takže je nabíledni, že jejich efektivní fungování a prosperita je příznivá i pro nás, a naopak. Takže minimálně diskutovat a kritizovat je z naší strany namístě.

Plný souhlas [wink]. Slovensko je v EU a není to pro nás žádný vzdálený Tádžikistán, který nás po ekonomické stránce zajímat až zas moc nemusí [nene].
Pondělí, 23. října 2023 - 13:49:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16186
Registrován: 5-2004
Kdo z vas je ten zamestnavatel co zamestna 60+? Na tento vek se bezne na zivotopis neodpovida vubec. Nejaky kecy jak nejsou lidi s tim nic nenadelaji.
Pondělí, 23. října 2023 - 14:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3753
Registrován: 8-2009
To se to těm dříčům v parlamentu zvyšuje věk do důchodu až se u toho chudáci zapotí. Každého takového bych svlíknul z těch kváder a hybaj do montérek a dva měsíce makat (myšleno makat a ne chodit do zaměstnání) a pak by je to přešlo.[angry][kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 23. října 2023 - 14:12:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4522
Registrován: 6-2019
Zeptejte se jakéhokoliv strojvedoucího po šedesátce, jak se cítí a kolik let by tam ještě byl schopen odpracovat. [biggrin][biggrin][biggrin]
Ono to fakt není o tom, co by si představovala teta ekonomika, ale třeba také o zhuntovaném zdravotním stavu - a to ne díky drogám a chlastu.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 23. října 2023 - 14:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14236
Registrován: 12-2009
já s tím plně souhlasím
Nejspíš i ten souhlasí, že je třeba ukázat těm, kdo před devadesátkou už nejsou ochotni pracovat, zač je toho loket.
odkaz
Pondělí, 23. října 2023 - 14:41:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13732
Registrován: 4-2003
Každého takového bych svlíknul z těch kváder a hybaj do montérek a dva měsíce makat

Já bejt Váma, tak se hodně rychle zbavím představy o nějaký výlučnosti lidí dělající rukama a o tom, že by to někdo nezvládl. A hranice pro nárok na starobní důchod platí pro všechny stejně a nově se do něj už nepočítá doba studia. Čili nějaký makáč do nějak prolezl základkou a učilištěm se k nároku na důchod dostane třeba o 6 let dřív než vysokoškolák.

A tady diskutujeme o povolání výhykářů, hradlářů a podobně - tady v kontextu probíraných stanic o povoláních s dosti nízkou intenzitou práce a i malou fyzickou náročností a minimálními nároky na vzdělání (dnes). Jestli je někdo z tohohle upracovanej, tak co má říkat někdo jinej?? [uhoh] Soudnost[pozor]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 23. října 2023 - 14:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13733
Registrován: 4-2003
jakéhokoliv strojvedoucího po šedesátce, jak se cítí a kolik let by tam ještě byl schopen odpracovat.

Odpoví nejspíš hodně podobně jako člověk, který pracovní prožil někde v kanceláři na nějaké rutinní pozici typu účtárna. Tam prostě úplně stejně existujou lidi, který to přestávají dát - hlavou.

Ti ale nemají ke své práci nějaký hlubší vztah a umí zavčas odejít - na rozdíl od těch pověstných profesorů schopných udržet už jen křídu a moč.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 23. října 2023 - 15:02:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15605
Registrován: 4-2003
AŠM:Zeptejte se jakéhokoliv strojvedoucího po šedesátce, jak se cítí a kolik let by tam ještě byl schopen odpracovat.

Závisí velice na tom, jak dotyčný strojvedoucí svůj život prožil, tedy zda toto na zdraví příliš dobře nepůsobící zaměstnání kompenzoval rekreační sportovní aktivitou (běh, pěší turistika, plavání,
in line bruslení, jízda na kole, v zimě běžecké lyžování) a samozřejmě také pokud bylo v pořádku jeho rodinné zázemí. Dále také, zda byl nekuřák a zda byl spíš abstinent. Pokud je odpověď na výše uvedené otázky ano, většinou je strojvedoucí i po šedesátce vcelku v pohodě a jezdit schopen je a má o to zájem. Hrají tu samozřejmě nikoliv bezvýznamnou roli také genetické predispozice. Jenže to samé platí i pro výpravčí. Jak strojvedoucích, tak výpravčích po šedesátce znám dost, někteří už jsou v důchodu a stále pracují. Někteří důchodci dokonce pracují stále na hlavní pracovní poměr, ale to u těchto profesí jde maximálně do sedmdesátky a ještě jen u někoho. Obvykle mají pracovní úvazek snížený.


Ono to fakt není o tom, co by si představovala teta ekonomika, ale třeba také o zhuntovaném zdravotním stavu - a to ne díky drogám a chlastu.

Problém je, že někteří jedinci jsou nepoučitelní - pracují na dráze ve směnném provozu a nic pro své zdraví ve svém volném čase neudělají. Tlačenka v ruce jedné a lahváč v ruce druhé při čumění na televizor to opravdu není [nene].

A to, že se zvyšující věk odchodu do důchodu bude týkat i jich, tak na to mohou vzít jed. I kdyby to měl být jen jeden rok navíc pro ně jako pro náročnou profesi.


Jurek fm:To se to těm dříčům v parlamentu zvyšuje věk do důchodu až se u toho chudáci zapotí. Každého takového bych svlíknul z těch kváder a hybaj do montérek a dva měsíce makat (myšleno makat a ne chodit do zaměstnání) a pak by je to přešlo.

Zatočil bys s pracující inteligencí pěkně tvrdě po bolševicku. Kravaťáky bys nahnal od mišelinky tahat ve skladu gumy, aby poznali, co je to tvrdá práce dělnické třídy. A obzvláště na dříčích z parlamentu bys poléčil veškeré své mindráky [crazy]. Jenže Ti nějak ušlo, že se dotyční se nejspíš učili trochu lépe než Ty a měli tak otevřenou možnost jít dál studovat. Už to po roce 1989 nebylo jako za toho slavného dřívbylolípu, kdy byl počet vysokoškoláků direktivně značně omezen.
Pondělí, 23. října 2023 - 15:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4381
Registrován: 4-2007
Jen ze zvědavosti, neví někdo, proč se nakonec ty dva páry těch Vsacanů nepodařilo prodloužit na ten východ a pročež vypadli z návrhu? Je tím důvodem stále Žilina?
Pondělí, 23. října 2023 - 15:32:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14239
Registrován: 12-2009
za toho slavného dřívbylolípu, se říkalo, že máme stejné žaludky.
Teď se tvrdí, že máme stejné mozky? se nejspíš učili trochu lépe

Aby jednou někdo netvrdil, že všichni jsem měli možnost dělat box a je tvůj problém, že ležíš na zemi. [wink]
Pondělí, 23. října 2023 - 15:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4383
Registrován: 4-2007
Bram: Parlament ale opravdu není o vzdělání. Zbytek nekomentuji.[lol]
Pondělí, 23. října 2023 - 15:44:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15606
Registrován: 4-2003
Djld:Zbytek nekomentuji.

Nemusíš, nejsi k tomu nikým nucen [nene]. Dokonce bych řekl, že takové plky by byl málokdo zvědavý [wink].
Pondělí, 23. října 2023 - 15:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4523
Registrován: 6-2019
Jestli je někdo z tohohle upracovanej, tak co má říkat někdo jinej?? [uhoh] Soudnost[pozor]

To není o tom, že je upracovanej, ale že na to zdravotně už nemá. To je docela zásadní významový rozdíl.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 23. října 2023 - 15:58:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4386
Registrován: 4-2007
Bram: Ááááá progresivně levičáckej mozkovej trust z Thomayerky je uraženej. [lol] Sám jsi vůl, jak anděl, ale kádrovat ti jde pěkně, soudruhu[lol] Nic si z toho nedělej, dvěstěpětko, tohle je diskusní fórum.
Pondělí, 23. října 2023 - 16:38:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2977
Registrován: 12-2020
Libcha: Když se dnes (a zítra) běžně konzistentně dožíváme 90
My se opravdu běžně dožíváme 90? To jste koukal na Návštěvníky ne? Kolik znáte lidí nad 90 a výš ve svém okolí? Já dva, oba v domě pro seniory a nepoznávají ani své děti.
Jinak většina lidí umírá kolem 70-80 let a dost lidí se nedožije ani toho. Navíc věk dožití není vůbec směrodatný. Směrodatný je zdravotní stav a ten většinou moc dobrý není.
Navíc dobrovolná práce lidí v důchodovém věku zakázána není a kdo chce pracuje.

RadekŠ: tady diskutujeme o povolání výhykářů, hradlářů a podobně - tady v kontextu probíraných stanic o povoláních s dosti nízkou intenzitou práce a i malou fyzickou náročností a minimálními nároky na vzdělání (dnes). Jestli je někdo z tohohle upracovanej, tak co má říkat někdo jinej? Třeba takovej hradlař v Tetíně je podle vás s nízkou intenzitou práce?
A i kdyby, tak každá práce, kterou vykonáváte i v noci je velmi náročná. Do 50 se to většinou dá vydržet. Pak to jde rychle dolů, nad 55 většina těchto lidí jde pokud to jde do kanclu, protože skoro všichni říkají, že už to nedávaj.
Další příklad kamarád v metru. Dozorčí stanice, práce fyzicky nenáročná, ale 20 let nočních a zírání do obrazovek. Sportovec, stolní tenis závodně, kolo běžně denně. Po 20 letech této ,,nenáročné práce" rozedma plic (nekuřák celý život) a imunita v [zadnice]
Takže přesun do kanclu ještě před padesátkou. A je rád, že je rád. Na kolo nemůže ani pomyslet.
Tak a teď tu pohádku o vitálních důchodcích[proud]. Ano dva znám, víc ne. Ostatní nad 70 jsou všichni 4x týdně u doktora.
Pondělí, 23. října 2023 - 17:01:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13737
Registrován: 4-2003
Třeba takovej hradlař v Tetíně je podle vás s nízkou intenzitou práce?

Ano, kdyby šel dělat třeba prodavače do *marketu či skladníka, tak se z toho po.


de rychle dolů, nad 55 většina těchto lidí jde pokud to jde do kanclu,

Ale to jde dolu i s těma lidma co předtím byli v kanclu celý život a neměli jedinou noční.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 23. října 2023 - 17:09:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13856
Registrován: 6-2004
Napadá mne,

že tady ještě nikdo jasně nenapsal, z kolika procent jde při každé modernizaci na síti o vylepšení infrastruktury samotné a z kolika procent o jasný ekonomický kalkul utlumit mzdové náklady.. to by bylo možná zajímavé zjištění...

Na Slovensku zvolili jiný model, aneb "přej a bude ti přáno", nač lidem brát práci, to už i Baťa věděl, že na prvním místě má/měl by být spokojený zaměstnanec (výhybkář, závorář, osobní pokladní apod) - ne model "vyšťavit a vykopnout".. Dvacet a více let v pozici v provozu (den, noc, dva/tři dny volna a tak pořád dokola), to je kvalitně rozhozený biorytmus sám o sobě a spousta dalších efektů k tomu, přece..

Ta mentalita sousedů... možná to může souviset i s mírou religionizity, která ovlivňuje vzorce chování atd. U nás se uvádí (jak jsem někde nedávno četl) údaj 34 procent, např. Polsko 94 procent... Prostě vše souvisí se vším, nějaká "gigantická personální náročnost stanic" přece nemusí vždy být hlediskem číslo jedna..
Pondělí, 23. října 2023 - 18:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4524
Registrován: 6-2019
Ale to jde dolu i s těma lidma co předtím byli v kanclu celý život a neměli jedinou noční.
No a? Kdo bude dřív zhuntovanej je asi jasný a v řadě profesí je prakticky vyloučeno je vykonávat. Taky byste asi nechtěl v pětašedesáti cumbajšpíl lézt po střechách nebo vést noční vlaky napříč zemí.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 23. října 2023 - 18:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13738
Registrován: 4-2003
No a...že to ty ctrl+c/v plačky jsou všude. Jinak nejsme vepři.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 23. října 2023 - 18:27:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4525
Registrován: 6-2019
Prostě vše souvisí se vším, nějaká "gigantická personální náročnost stanic" přece nemusí vždy být hlediskem číslo jedna..
Tak ono se i stává, že prostá rentabilita některých DOZ prostě nevyjde a pak se hledají jiná kritéria a důvody k realizaci a je celkem fuk jestli jde o investice malého či středního nebo velkého objemu. U těch velkých zase umíme pěkně pobruselsky hledat socioekonomické přínosy. [wink]
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 23. října 2023 - 18:29:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16187
Registrován: 5-2004
ten bramuv "sportovec" ma ale taky tu vlastnost, ze se treba zrakvi na kole, lyzich ci offlajnech - at uz vlastni ci mnohdy cizi vinou a ma napriklad v padesati v hajzlu koleno nebo ruku...

Jinyho "abstinenta - nekuraka" jebne, protoze k tomu ma dispozice... Klidne ve 40+. Treba proto, ze zije v trvalym stresu jestli dokaze splatit hypoteku aby mela rodina kde bydlet. Pro vola co bude argumentit ze si ji nemel brat - ze bude schopen platit najem i s energiema leticima trvale vzhuru...

Mne celkem staci kdyz jednou za ctvrt roku vidim kdo a v jakym technickym stavu se pohybuje po poloklinice.

Aneb shrbenej dedula o holi rika na ulici babce "mne nevadi ze stale prodluzuji vek odchodu do duchodu ale desne mne sere ze si nikdy rano nemuzu vzpomenout kde to delam"...
Pondělí, 23. října 2023 - 18:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4569
Registrován: 4-2014
Tak on je velký rozíl v těch nočních. Hákovat 5 nočních zasebou ve fabrice někde u pasu a nebo odsloužit 2 dvanáctky za týden někde nastavědle, nebo tu noční šichtu prosedět někde na vrátnici.

U té první varianty jste v pátek ráno totálně KO a už se těšíte na víkend, aby si člověk dal pořádný voraz, protože tahnout pět nočních zasebou je zabiják a to se vám klidně v pátek ráno, když už se těšíte, že už ten týden nočních skončil, tak vám zaměstnavatel s úsměvem řekne, že si dáte ještě šetou noční. A po šeté noční zasebou v řadě se za tu sobotu a neděli to tělo nedokáže pořádně zrelaksovat.

Ta zo u té druhé varianty ty dvě noční na dráze za týden při turnusu
Po - denní
Út/St - noční
Čt- volno
Pá - denní
So/ Ne - noční

Po, Út - volno
St - denní
Čt/Pá - noc
So - volno
Ne - denní

a tak pořád dokola

tak se ty noční při takovém turnusu dají vydržet, protože se nejedná o tak namáhavou práci a to tělo není tak fyzicky unaveno a vyčerpáno, jako když hákujete pět, nebo šet nočních ve fabrice jako bulhar, aby se splnila norma a výrobní plán a máte povolenou jen 30 minutovou pauzu za směnu.
A stejně, dnes tam kde to jde se ve stanicích různě v časovém úseku mezi 22:00 a 6:00 ráno zavádí výluka dopravní služby.

U té třetí možnosti vrátnice, těm vrátným ty noční žádný problém nedělali, seděli celou noc nazadku a nic nedělali a ráno byli v pohodě a vysmátí jak si v práci skvěle odpočinuli při sledování TV, nebo luštění křížovek. Takže nazávěr se dá říct, že není, noční jako noční.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pondělí, 23. října 2023 - 18:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4526
Registrován: 6-2019
.že to ty ctrl+c/v plačky jsou všude.
Jo to jo. Já bych jen byl u strohých a příkrých jediných správných řešení problémů ŽSR velmi opatrný (a rozhodně v nich nemám tak jasno, jako někteří), protože stačí číst pozorně např. příspěvky pana Asdf a i laikům nezasvěceným do ZZ musí být jasné, že jsou to často velmi složitá rozhodování, kór v zemi, která je na tom s lidskými zdroji tak jako Slovensko.

Mladějov:
elektrickými mezidobími to z odborného hlediska ani být zdůvodněno nemohlo, protože jsou to poměrně rozsáhlé dyynamické výpočty pro cílové stavy po modernizaci, nikoli před (předpokládám, že koridorizace zahrnovala i TNSky) se znatelnými rozptyly hodnot podle nejvznamnějších kategorií vlaků....
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 23. října 2023 - 18:42:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4527
Registrován: 6-2019
Hákovat 5 nočních zasebou
Je nelegální všude. Pokud o tom prokazatelně víte, doporučuji inspektorát práce. Nebo kecáte.

Ta vaše tabulka není zdaleka jediná - záleží nejen na ZP, ale i KS konkrétního subjektu a sjednaných pravidel.
Samozřejmě, že dvě noční za týden dáte. Ovšem to taky musíte mít 5,5 lidí na pracovišti s 36 h/týdně a musíte je tam fakt mít, což je dnes čím dál větší problém (a o to víc to nahrává DOZkizacím), jinak ty lidi klidně udělají 22 dvanáctek, protože prachy potřebuje každej, kdo nechce úplně sockovat.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Mladějov
Pondělí, 23. října 2023 - 18:46:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20528
Registrován: 3-2007
Petře, ale tohle jsou úplně nesmyslné debaty - začalo to požadavkem dělat po 40 až k 60 na půl pracovní doby i míň, že se to prý "zaměstnavateli vyplatí" (bych chtěl vidět kohokoli před důchodem, jak by se mu líbilo mít za poloviční pracovní dobu taky poloviční nebo dvoutřetinovej plat) a hloupým hájením ŽSR, že drží davy lidí na stanicích, co v podstatě nemaj co dělat přičemž titíž naříkaj, jak maj mizerné platy.

Míchat to s náročnými profesemi, co to v nepřetržitém provozu opravdu už po té 55 dost nedávaj (to je třeba i chirurg na úrazovce i třeba tramvaják) je nesmysl - to z toho akorát vznikne demagogickej guláš.

A opravdu je to těžce individuální záležitost, ta kondice a zdraví v nepřetržitém provozu po padesátce.
Ani nevíš, co máš :-)
Pondělí, 23. října 2023 - 18:54:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4570
Registrován: 4-2014
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Hákovat 5 nočních zasebou
Je nelegální všude. Pokud o tom prokazatelně víte, doporučuji inspektorát práce. Nebo kecáte.
"

Tak jděte pracovat do fabriky na tří směnný provoz, týden noční, týden odpolení , týden raní. Je vidět, že jste ve fabrice ve tří směném provozu nikdy nepracoval, a jdě ti stěžovat na inspektorát práce, že ve frabrice makáte celý týden jen noční směny, jak tam rychle přijdete, tak rychle svámi vyrazí dveře a ty druhé dveře pak svámi vyrazí zaměstnavatel.

Ve fabrice platí úplně jiné zákony, než na dráze, kde nemůžete pracovat 5 nočních směn zasebou.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Pondělí, 23. října 2023 - 18:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13739
Registrován: 4-2003
bych chtěl vidět kohokoli před důchodem, jak by se mu líbilo mít za poloviční pracovní dobu taky poloviční nebo dvoutřetinovej plat) a hloupým hájením ŽSR, že drží davy lidí na stanicích, co v podstatě nemaj co dělat přičemž titíž naříkaj, jak maj mizerné platy.

[ok]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Pondělí, 23. října 2023 - 18:56:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20529
Registrován: 3-2007
El.mezidobí: já vím, jen jsem to nechtěl rozvádět - dělal jsem z toho zkoušky [wink]

Víc nočních za sebou než dvě JE legálních, nevím a nechci hledat, jestli zrovna pět, ale i ty 24h jsou legální (a taky proto se jich doktoři nechtěj vzdát - moc dobře vědí, co znamená např. místo 24h chodit na osmičky.
To nevědí jen úředníci a politici, co si myslí, že lidem prospějí [crazy]

Luboš, vrátnice: No tahle klasika pro důchodce, netáhla a zkrachovalé existence už zůstala málokde, většinou je to spojeno se strážní službou, tedy projít objekt a pípnout si na nejvzdálenějších místech, aby jste potvrdil, že nechrápete - tohle teda nic moc a hlavně za pár kaček, nic perspektivního.

Taky jsem si to jako brigádu zkusil, ve variantě 2 dokonce s vlčákem, a ten už, když byla třetí obchůzka někdy po půlnoci a pět pod nulou, brzdil a nechtěl chodit zase do mrazu - co si asi myslel, ani nechci vědět [biggrin].
Pondělí, 23. října 2023 - 18:57:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4528
Registrován: 6-2019
Třísměnný provoz je co? Ranní, odpolední?
Jestli píšete obecně o nočních směnách, tak ty mají běžně 12 hodin. A přípomínám, že diskuze je tu o železnici, ne o práci v továrnách. A pět dvanáctek za sebou je opravdu protiprávní stav.
A ne, ve fabrice jsem opravdu nedělal (respektive dělal, ale nevyhovovalo mi to a raději jsem zvolil úplně jinou práci, ale do toho je vám lejno).
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)