Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 22. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 22. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 19. října 2023 - 10:22:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4368
Registrován: 4-2007
S4991023: Fakt není. Já tomu nevěřil. A v čem je to AH lepší, nebo vhodnější?
Mladějov
Čtvrtek, 19. října 2023 - 11:57:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20430
Registrován: 3-2007
1)Dělají to tak tradičně v Rakousku
2) Tradiční zahraniční výrobce zřejmě někomu na MD SR a ŽSR poskytl nějaké výhody, protože technicky a provozně tam žádné výhody nevidím - a třeba to ježdění 120 km/h bez kódu (u nás max. 100) si Slováci povolili (nezakázali) v předpise (zákoně), takže tím jaksi obešli nutnost kódování už v době, kdy se o ETCS
mluvilo jen v anarchistickém kroužku (u nás je nad 100 povinné od roku 1994, čímž se asi na třech místech u ČD snížila rychlost ze 110 na 100, např. u Chotovin).
Ale třeba mne někdo přesvědčí, v čem je to tak bezva pro provoz, že se zvolila tato varianta a vůbec proč se zvolila tato varianta. Cena to není.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 12:32:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5426
Registrován: 9-2003
Já si myslím, že jediná možná odpověď je ta oblíbená u slovenský politiků: Na Slovensku je to tak.
Když se začínala korytorizace - BA - TT, tak k tomu nějaký geniální stratég tehdy ještě unitárních ŽSR napsal, že snížení propustnosti (on ten báboblok, co tam byl předtím, měl propustnost větší, protože těch hradel tam bylo víc a navíc se hromada stanic degradovala na zastávky, popř. úplně zanikla, míto DKS na zhlavích se daly JKS) nevadí, protože železnice je v úúadku a počet vlaků už bude jen klesat.
NOBLE BRICKS
Mladějov
Čtvrtek, 19. října 2023 - 12:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20431
Registrován: 3-2007
Na Slovensku je to tak [biggrin]

To je dobré!

Nakonec to už říkal Vlado Mečiar: Špecifiká (ani nevím, jakého smajlíka).
Čtvrtek, 19. října 2023 - 12:50:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15566
Registrován: 4-2003
S4991023:Já si myslím, že jediná možná odpověď je ta oblíbená u slovenský politiků: Na Slovensku je to tak.

Asi nejsi daleko od pravdy, také si to tak připadá...

Když se začínala korytorizace - BA - TT, tak k tomu nějaký geniální stratég tehdy ještě unitárních ŽSR napsal, že snížení propustnosti (on ten báboblok, co tam byl předtím, měl propustnost větší, protože těch hradel tam bylo víc a navíc se hromada stanic degradovala na zastávky, popř. úplně zanikla, míto DKS na zhlavích se daly JKS) nevadí, protože železnice je v úúadku a počet vlaků už bude jen klesat.

U nás se toto až zase tak neprojevilo, protože se začalo objednávat víc a víc vlaků, začali do toho kecat i jiní než jen příslušný odbor na ČD, což způsobilo jistě velikou nelibost a redukce nešly dělat, byť sem tam se také něco redukovalo, například žst. Rajhrad, která se v podobě odbočky nakonec musela po asi dvou desetiletích obnovit.

Ovšem slovenský způsob šetření, kdy stanice mají jen jednu jednoduchou kolejovou spojku na zhlaví místo dvou, to je žřádlo [jidlo]. To si musí při každé výluce pěkně vyžrat [crazy].
Čtvrtek, 19. října 2023 - 13:11:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8914
Registrován: 9-2011
Další špecifikum je v tom, že 1. a 2. SK jsou ponovu zásadně bez peronů, perony jsou až od 3. a 4., takže v běžné malé stanici (Bytča, Hričov) máte jen 2 hrany (skvělé, když potřebujete předjet osobák spěšňákem a oba tam mají stavět...), a ani 4 hrany v Púchově není žádná lambáda, když se tam v celou sudou sjedou RR do Žiliny, RR ze Žiliny, EC od Prahy, EC do Prahy a Os do Lúk...
S vynálezem štíhlých výhebek už naštěstí trvalé ježdění zastavujících vlaků do odbočky tolik nevadí.
Všichni jste volové. Servít
Pezos
Čtvrtek, 19. října 2023 - 13:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2613
Registrován: 4-2014
Často musí do odbočky i projíždějící rychlík, pretože na průběžné stojí náklad.

S4991023:
" železnice je v úúadku a počet vlaků už bude jen klesat."
K tomu se mi matně vybavuje anekdota, která prý zazněla před lety v raných fázích projektování přestavby nádraží Čadca. Prý tam plánovali jen tři hrany (dnes pět) a padla námitka, že s tím se nedá vyjezdit stávající objem dopravy. Odpověď: "no tak se nějaké vlaky zruší".
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Čtvrtek, 19. října 2023 - 14:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 7-2017
Cele sa to odvija od toho, ze stat vznikol z vole debilov z HZDS, ti samozrejme nevymreli, len pokracuju v linii, presli plynulo do stran ako Smer Hlas alebo SNS. Nejde len o politikov, podobna tupost je urcite rozsirena aj na ministerstve alebo v ZSR, pretoze tam je dolezite neustale menit nabytok a davat si zlate klucky, bez ohladu na to, ako funguje realita dole.

Co sa tyka politiky, chyba nejaky konsenzus, ze postavime toto a budeme to financovat,potom sa peniaze prelievaju z projektov na projekty a tak to vyzera. Ako priklad posluzi teraz tunel cez Donovaly- kazdemu je jasne, ze ekonomicky na to stat nema, aby tak nieco postavil, sice cez Sturec je to mierna zachadzka, ale da sa to zvladnut. Lenze teraz samozrejme pisti luza, ze sa vyhadzuju peniaze na dalsiu studiu, keby som im povedal, ze zaplatia za prejazd toho tunela 10 eur jedna cesta, to by bolo piskotu a vsetci by jazdili cez hory a nadavali, ze tunel stal peniaze. To je rovnake, ako kazdy opakuje Chorvatsko- tam postavili dialnice Nemci a za jednu cestu Bratislava-Kosice je mytne cca 25 eur. Som zvedavy, kolko z tych slovenskych setrilkov by toto zaplatilo.

Ved sa staci pozriet na take Kosice, pidlikali druhe nastupistie, teraz pidlikaju tretie, stvrte nebude, zabezpecovacka provizorna uz 50 rokov a to mame eurofondy skoro 20 rokov. Pocet vykolajeni ani nepocitam resp zdrzania kvoli cakaniu. Lenze tych hore to netrapi a stav sa nelepsi. Bohuzial luza stale voli cestu spat, preto aj cele SLovensko tak vyzera.[angry][angry][angry][angry]
Čtvrtek, 19. října 2023 - 17:27:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3514
Registrován: 12-2007
na třech místech u ČD snížila rychlost ze 110 na 100, např. u Chotovin).
Ale třeba mne někdo přesvědčí, v čem je to tak bezva pro provoz, že se zvolila tato varianta a vůbec proč se zvolila tato varianta.

Pokiaľ otázka stojí prečo ostalo 120 bez kódu tak odpoveď je v tom, že na ŽSR by to rozhodne nebolo o troch miestach zo 110 na 100…
Mladějov
Čtvrtek, 19. října 2023 - 20:25:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20437
Registrován: 3-2007
Otázka stojí a stála, proč tam udělali na nejhlavnější trati Slovenska místo AB autohradla a bez kódu.
Čtvrtek, 19. října 2023 - 21:19:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3515
Registrován: 12-2007
Pretože to dali simensu a ten tam dal to čo mal…

Ale kysuckých koridor je opačný extrém - tam je AB+ETCS L2. Síce sa to ETCS nevyužíva, ale koho by to vyviedlo z miery…
Pátek, 20. října 2023 - 01:34:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10845
Registrován: 5-2007
Ad autohradlá na Slovensku: Ja som sa o tom svojho času (2010) bavil priamo s autormi koncepcie. Oficiálne argumenty tam boli v zásade 4:
- Následné medzidobia. Drvivá väčšina dopravy mala byť vedená v elektrickej trakcii, tak dĺžky oddielov v zásade rešpektovali elektrické medzidobia.
- Spoľahlivosť grafikonu. Dotyční sa chceli vyvarovať toho, čo vtedy pomerne pravidelne nastávalo v Česku tj. kolapsy autoblokových úsekov napr. kvôli poruche KO. Proste poruchy ZZ vnímali ako nevyhnutné a vykazovala sa snaha by to šlo vyjazdiť.
- Problémy s kompatibilitou medzi ETCS L1 a čímkoľvek s permisívnymi návesťami.
- Problematická údržba LISov a KO obecne (viď tiež nižšie).

Veľkú rolu ale najskôr zohrávala aj minimálna ochota SIEMENSu zpočiatku robiť akékoľvek väčšie zákaznícke úpravy v prospech ŽSR. To sa prejavovalo napr. upustením od realizácie SIMIS-W v ŽST. Bratislava-Rača (je tam nakoniec ESA) tým, že na niektorých úsekoch sa miesto plánovaného ITZZ muselo použiť samostatné AH2000S od Signalbau, legendárne sú aj problémy s napájaním stavadla v Leopoldove (do prevádzky sa uvádzalo dlhé dlhé mesiace ak nie dokonca aj roky, a tých nehôd a zrezaných výhybiek čo tam kvôli tomu bolo) až po situáciu v Novom Meste nad Váhom, kde, ak si to správne pamätám, museli vyriešiť uviazku medzi dvomi produktami SIEMENS (SIMIS-W pre stanicu a hlavnú trať a KGS-93 na trati do Starej Turej) tuším v Betamonte po tom, čo SIEMENS označil KGS-93 za už nepodporované zariadenie a odmietol to realizovať vo vlastnej réžii.

Mladějov: Na "najhlavnejšej trati Slovenska" inak kód nebol skoro nikdy, v podstate výnimkou bol úsek Vinohrady - Rača - Sv. Jur a potom bol kód až od Púchova do Žiliny. Čo ale bolo v tej dobe naozaj veľmi silné bol lobbing proti akýmkoľvek koľajovým obvodom, a to z viac strán (OZT, traťovka, SEE). Naviac v tej dobe dochádzalo ešte k ďalším podivným úkazom ako napr. povinné radenie 1 voza so špalkami do krátkch súprav vozňov s kotúčovou brzdou a auditom (ne)zakázaných predvolieb na ZZ, takže sa možno v tej dobe na ŽSR riešili aj nejaké problémy čo do šuntovej citlivosti.

Kysucký koridor vznikol neskôr s tým, že tam sú nižšie rýchlosti tak oficiálne (v predpisoch ŽSR je napísané, že AB sa smie zriaďovať len do 140km/h) KO a AB nevadia. Asi pod vplyvom ČR (a toho, že SIEMENS sa v medzičase ten autoblok predsalen naučil, tentoraz asi pod vplyvom že vtedy vykázal ochotu sa to naučiť Bombardier). Kysucký koridor bol totiž vtedy známy výstavkou rozdielnych výrobcov elektronických stavadiel: SIEMENS (Kysucké Nové Mesto) - AŽD (Krásno nad Kysucou) - Bombardier (Čadca) - Starmon (Odb. Šance).
Mladějov
Pátek, 20. října 2023 - 02:05:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20457
Registrován: 3-2007
Díky za info od erudovaného člověka [wink].

Jako samozřejmě je hromada věcí docela diskutabilních - třeba ta výroba (až příliš dlouhých) oddílů "dle el. mezidobí" - to záleží samozřejmě na vozidle a jiné ho má lehoučký Panter a jiné Ex s Gorilou a jiné těžký Pn vlak - připadá mi to jako taková příhodná výmluva. Nota bene na 25kV.

Nic, pokračovat můžeme jindy, já se v tuhle dobu omezím na konstataci, že mi připadá koncepce modernizace sítě ŽSR (a nakonec i etapizace) jako hodně nekoncepční, spíš bezkoncepční [wink].
Jak říká jedno české přísloví Každý pes jiná ves.

Čímž neříkám, že u nás v ČR je to nějaký ideál, proboha.

Nakonec to krásně vidíme tč. třeba u průseru zvaného 171 + most pod Vyšehradem + most Inteligence - takhle daleko jste si to nikde dojít nenechali. A nejde všechno svádět na politiky.
Pátek, 20. října 2023 - 06:42:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3516
Registrován: 12-2007
Oficiálne argumenty tam boli v zásade 4:
A neoficiálne?
Skúsenosť vraví, že ŽSR si dokážu zdovodniť akúkoľvek blbosť.
Celkom to nemá logiku - na trati X nám KO vadia, potrebujeme stabilitu grafikonu a blá, blá, blá, ale na trati Y, ktorá je mimochodom viac zaťažená, nám KO nevadia - tam stabilitu GVD a blá, blá, blá asi nepotrebujú...
Ja tipujem, že pes je zakopaný niekde inde.

v predpisoch ŽSR je napísané, že AB sa smie zriaďovať len do 140km/h
A ktoré predpisy to sú?
Pátek, 20. října 2023 - 06:48:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3517
Registrován: 12-2007
že u nás v ČR je to nějaký ideál
SŽ je v zásade rovnaký bordel ako ŽSR, iba zaliaty peniazmi. A tie ten systém robia zatiaľ znesiteľným - akonáhle by nastalo financovanie po vzore ŽSR (keby mala SŽ násobne menší rozpočet ako má), tak potěš koště. A nemuselo by to trvať ani 30 rokov...
Pátek, 20. října 2023 - 07:56:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1113
Registrován: 9-2010
Tratovak:
"že u nás v ČR je to nějaký ideál
SŽ je v zásade rovnaký bordel ako ŽSR, iba zaliaty peniazmi. A tie ten systém robia zatiaľ znesiteľným - akonáhle by nastalo financovanie po vzore ŽSR (keby mala SŽ násobne menší rozpočet ako má), tak potěš koště. A nemuselo by to trvať ani 30 rokov..."

Navzdory tomu, jak jsou ŽSR podfinancované, tak jim ale evidentně stále nedělá problém udržovat ohromnou přezaměstnanost dopravního personálu. Takový Gemer či Ponitrí mluví za vše. [crazy]
Pátek, 20. října 2023 - 08:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4506
Registrován: 6-2019
Hm, a jak byste chtěl řešit například to Ponitrí?
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 20. října 2023 - 08:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15571
Registrován: 4-2003
AŠM:Hm, a jak byste chtěl řešit například to Ponitrí?

Instalací DOZ.
Pátek, 20. října 2023 - 08:36:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3518
Registrován: 12-2007
DOZ nemá volebné právo 🤪
(nechápať ako obhajobu systému)
Pátek, 20. října 2023 - 08:44:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15573
Registrován: 4-2003
Tratovak: DOZ nemá volebné právo 🤪

Právě proto jsem to sem napsal. Dokud se mentalita většiny Slováků nezmění, tak se Slovensko nikam neposune [crazy]. A jelikož volby dopadly tak, jak dopadly, tak se dá očekávat, že mnoho rozumných Slováků emigruje. Nejspíš k nám a bude to pro nás jen a jen dobře, protože se tak sníží procentuálně podíl vadných obyvatel Česka [wink]. Pro Slovensko to bude ale průser [sad].
Pátek, 20. října 2023 - 08:44:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4507
Registrován: 6-2019
Desítky miliard + mnoho let projektové přípravy a samotné realizace. Nic z toho není na obzoru, takže se zeptám znovu, jak byste to Ponitrie řešil?
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pezos
Pátek, 20. října 2023 - 09:20:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2618
Registrován: 4-2014
Mentální svět státních organizací na Slovensku

„Pri projekte optimalizácie trate Prievidza – Jelšovce ide o jeden z mála projektov, kde sa nám darí veľmi rýchlo spracovávať jednotlivé kroky vedúce od zámeru až k realizácii,“ reagovali ŽSR na otázku ASB, prečo podali zámer do procesu EIA v súčasnosti, keď štúdia bola hotová v roku 2020.

Zdôraznili, že od ukončenia štúdie uskutočniteľnosti získali pomerne rýchlo hodnotenie Útvaru hodnota za peniaze z rezortu financií. Následne sa spracovávali súťažné podklady na výber projektanta, následne prebiehala súťaž a momentálne je zámer v procese EIA. „Pre ilustráciu, pri Uzle Bratislava štúdiou uskutočniteľnosti disponujeme od roku 2019, hodnotenie ÚHP sme dostali až v roku 2022,“ doplnili ŽSR.

https://www.asb.sk/stavebnictvo/inzinierske-stavby/optimalizacia- trate-prievidza-jelsovce-si-vyziada-stamiliony-eur
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Pátek, 20. října 2023 - 09:53:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1114
Registrován: 9-2010
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Desítky miliard + mnoho let projektové přípravy a samotné realizace. Nic z toho není na obzoru, takže se zeptám znovu, jak byste to Ponitrie řešil?"

Tady nejde ani tak o to, jakým způsobem jsou stanice zabezpečeny, jako spíš o produktivitu práce na ŽSR (a bohužel i u jiných podniků). Konkrétně na Ponitrí je nejedna stanice, kde na jedno zhlaví s 6-8 výhybkami jsou běžně dva výhybkáři.[uhoh]
Pátek, 20. října 2023 - 10:29:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3519
Registrován: 12-2007
Pro Slovensko to bude ale průser [sad].
On to průser už dosť dlho je...
Pátek, 20. října 2023 - 10:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15575
Registrován: 4-2003
Tratovak:On to průser už dosť dlho je...

Máš samozřejmě pravdu, ale teď se to rozjede, protože Hranol se bude mstít [sad].
Pátek, 20. října 2023 - 10:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4508
Registrován: 6-2019
Tady nejde ani tak o to, jakým způsobem jsou stanice zabezpečeny, jako spíš o produktivitu práce na ŽSR (a bohužel i u jiných podniků). Konkrétně na Ponitrí je nejedna stanice, kde na jedno zhlaví s 6-8 výhybkami jsou běžně dva výhybkáři.

Dovoluji si tvrdit, že produktivita je právě závislá mmj. na způsobu zabezpečení provozování dráhy.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 20. října 2023 - 13:35:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1115
Registrován: 9-2010
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Dovoluji si tvrdit, že produktivita je právě závislá mmj. na způsobu zabezpečení provozování dráhy."

To ale nepopírám. Ovšem i při současném stavu zabezpečovacího zařízení by bylo možné provoz minimálně zracionalizovat. Je skutečně zapotřebí, aby ve stanici, kde se pravidelně nekřižuje ani nenakládá, bylo nutné držet 3-4 zaměstnance v nepřetržité službě?

A nejde jen o hlavní tratě. Úplný extrém jsou pak lokálky, kde jede sotva jednou denně manipulák a přesto nebývá výjímkou, že jsou stanice obsazeny výpravčím či jiným dopravním zaměstnancem.
Pátek, 20. října 2023 - 13:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4509
Registrován: 6-2019
Pokud to mají podobně právně upraveno jako v ČR, tak ano. Nikdo je tam nedrží jen tak pro nic za nic. A tipl bych si, že se příslušné právní normy zas moc lišit nebudou.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 20. října 2023 - 16:18:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10846
Registrován: 5-2007
Mladějov: Tak on to nemá kto robiť, plus samozrejme požiadavka na likvidáciu 100% priecestí (akokoľvek je sama o sebe nepochybne správna) zdržuje akékoľvek prípravy úplne neuveriteľne. No a potom je tu samozrejme to striedanie politiky, kde zvlášť posledných 7 rokov bolo výživných, keď sa v roku 2016 dostala k ministerstvu dopravy strana zastupujúca maďarskú menšinu aby ju následne vystriedala strana so silnou základňou na Kysuciach a v Turci. Tam sa fakt pod rôznymi zámienkami rušili/konzervovali skoro hotové projekty aby sa peniaze nenaliali do toho "nesprávneho" regiónu...

To že to tam nemá kto robiť sa prejavuje aj tým, že ŽSR sú úplne vo vleku dodávateľov. Naviac sa (a koľkokrát ešte ani nie na ŽSR) vymyslí nejaká kravina, ktorá potom stojí strašné úsili. Posledne si autori vyhlášky o cestnom dopravnom značení uzmysleli, že sa všetky výstražníky vymenia za výstražníky podľa Rakúskeho/Nemeckého vzoru (postupne žlté a červené trvalo svietiace svetlo) a nijak to so ŽSR nekonzultovali, tak teraz sa 3 roky rieši čo s tým...

Tratovak: Som mal 20 rokov a bol som študent, v rovine "neoficiálne" sa so mnou vtedy nikto nebavil [proud]

Niekde som si toho pred pár rokmi všimol, keď som hľadal v predpisoch ŽSR niečo iné. Buď to bolo vo VTPKS alebo to bolo niekde v ZS1 alebo T100. Ale teraz si neviem spomenúť. Snáď to nedopadne ako Peroutkov článok [blush]

Mark21: Tak keď odbory ŽSR dlhodobo tlačia na zachovanie zamestnanosti viac ako na rast miezd, tak je to celkom pochopiteľné. Inak kde to nie je ŽSR dokážu "optimalizovať" až dosť brutálne, viď jednu dobu bývalo stráženie pracovísk ak nie dokonca VSDZ na trati Nové Zámky-Štúrovo [crazy]

Nejaká DOZ na Prievidzskú trať sa už plánuje. Ono by to neboli ani desiatky miliárd, ono by sa to aj dalo robiť ultrasalámovou metódou, kedy sa pod hlavičkou modernizácie PZZ vykope optika, potom sa postavia návestidlá a zriadia nové kabeláky, potom sa do stávajúcich zariadení pomocou relatívne nenákladných manipulátorov doplnia elektromotorické výhybky, potom sa vymení vnútrajšok za technológiu elektronického stavadla a nakoniec sa to spíska do DOZ, kľudne po etapách aby sa diely potrebné pre medzistavy 2-3x dali zrecyklovať.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pátek, 20. října 2023 - 16:21:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15581
Registrován: 4-2003
Mark21:Je skutečně zapotřebí, aby ve stanici, kde se pravidelně nekřižuje ani nenakládá, bylo nutné držet 3-4 zaměstnance v nepřetržité službě?

Samozřejmě, že ne, ale nese to s sebou jistá omezení. Pokud není ve stanici není zavedena výluka dopravní služby, musí v ní být alespoň výpravčí, signalisté na stavědlech nikoliv. Ve stanici se pak samozřejmě nedá křižovat, stanice má pak víceméně jen funkci hlásky/hradla. V určitých případech jde i křižování, ale stanoviště výpravčího musí být někde u jednoho zhlaví, přičemž výhybky si na tomto zhlaví přestavuje výpravčí sám. Takhle to fungovalo někdy v letech 2015 až 2017 v Praze na Společném nádraží na vyšehradském zhlaví, ale pro zdejší značný provoz to byla naprostá pakárna pro výpravčí (linka S65, Pražský motoráček a hlavně odstavné nádraží Regiojetu). Bylo mi zdejších výpravčích docela i líto, létali tu fakt jak hadr na holi [crazy]. Tohle bylo naprosto nesmyslné šetření, takže až doby před pár týdny, kdy tato část Společného nádraží byla vyloučena z provozu, tam opět byl někdy v roce 2017 přidělen výpravčímu k ruce výhybkář. Stavědlo na jinonickém zhlaví samozřejmě obsazeno bylo, jen jednou jsem zažil případ, že tam signalista nebyl (asi nutně potřeboval na velkou [proud]), tak jsem vlak, který jsem řídil, při křižování přestavoval přes vyšehradské zhlaví posunem, neb jsem byl o to výpravčím požádán [wink].

Stanice, kde je obsazeno (dodnes) pouze jediné stavědlo (lounské zhlaví - St. III) a výpravčí sídlí v nádražní budově uprostřed stanice, je žst. Louny-předměstí. Stavědlo na zhlaví hřivickém (St. IV) není obsazeno, takže křižování probíhalo a předpokládám, že stále probíhá (nebudu to teď lovit v GVD) tak, že osobní vlak do Rakovníka přijede od Loun na kolej č. 2 či 3. Po průjezdu vlaku od Hřivic po koleji č. 1 do Loun dojde k přestavení vlaku přes do Rakovníka posunem přes lounské zhlaví na kolej č. 1 a z té vlak po výpravě odjede směr Rakovník.

Tento postup se dá používat i pro pravidelné křižování, ale je třeba to zohlednit do jízdní doby vlaku, který se v této stanici bude při křižování přestavovat posunem. Vhodné samozřejmě jen pro případy, kdy je vlak tvořen motorovou jednotkou, která je vybavena blokací dveří. A asi také není z mnoha dalších důvodů žádoucí, aby takováto divoká křižovací akce probíhala každou hodinu, ale třeba jen dvakrát třikrát denně pro nějaký posilový vlak ve špičkách. Ve stanici Louny-předměstí se křižování s přestavením posunem konalo pouze v pracovní dny ráno, to jsem zažil za éry DLB, tedy v roce 2020.
Pátek, 20. října 2023 - 16:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3520
Registrován: 12-2007
Snáď to nedopadne ako Peroutkov článok [blush]
Ja by som skor tipoval, že to bude ako s priecestiami na 160 km/h. Všetci tvrdia, že nemožu byť, ale keď sa spýtaš, kde to je napísané, tak je ticho...
Pátek, 20. října 2023 - 16:40:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10847
Registrován: 5-2007
Bram: Také optimalizácie sa občas vyskytnú aj na ŽSR viď napr. https://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/001343-Stanicka-Mnichova-L ehota/

Tratovak: Ja som to ale fakt niekde videl a prišlo mi to ako strašná hovadina. Bolo to napísané štýlom, že celý autoblok sa berie ako zariadenie dočasne ponechané v prevádzke (!) pre rýchlosti do 140km/h. Kua ale kde to nájsť.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Pátek, 20. října 2023 - 16:45:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1116
Registrován: 9-2010
Asdf:
"Mark21: Tak keď odbory ŽSR dlhodobo tlačia na zachovanie zamestnanosti viac ako na rast miezd, tak je to celkom pochopiteľné. Inak kde to nie je ŽSR dokážu "optimalizovať" až dosť brutálne, viď VSDZ na trati Bratislava-Štúrovo [crazy]"

To jsem chtěl právě napsat. Tedy, že je tlak na to udržovat zaměstnanost, ačkoliv reálný provoz by se bez těchto zaměstnanců bez výraznějších omezení obešel.
Pátek, 20. října 2023 - 17:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3521
Registrován: 12-2007
Buď to bolo vo VTPKS alebo to bolo niekde v ZS1 alebo T100.
Kua ale kde to nájsť.
Tak mi to nedalo, našiel som VTPKS z roku 2001 - tam sa tieto veci neriešia. Ostatné spomínané nemám.
Ale našiel som niečo lepšie: Ž11 Všeobecné zásady a technické požiadavky na modernizované trate ŽSR rozchodu 1435 mm účinné od 1. 2. 2001.
A tam sa píše:

To by pre ETCS na úkor AB hralo. Tento predpis bol k 1. 3. 2014 nahradený predpisom Z10 a tam sa to už nierieši. Rieši to ale Vyhláška č. 351/2010 (náhrada 250/1997), ktorá AB+LVZ pre 160 km/h nediskvalifikuje.

A ak to rieši ešte čosi iné - tak sa mi to hľadať nechce...
Pátek, 20. října 2023 - 17:27:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3522
Registrován: 12-2007
A ešte jedna vec.
Keď som sa v roku 2018 pídil, prečo na vtedy pripravovaných rekonštrukciách Palárikovo - Nové Zámky a Trnovec - Tvrdošovce nemožno zaviesť 160 km/h, ale iba 140 km/h, tak som na tému TZZ od ŽSR dostal túto odpoveď:

Ani slovko o tom, že by AB+LVZ bolo na 160 km/h zakázané...
Pátek, 20. října 2023 - 18:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1535
Registrován: 3-2011
Dnes zase nejaké fotky z Humenného:
- najprv okolie RD a priecestie za depom:



- žst. Humenné, alebo to čo zostalo z koľajiska:


- práve prebiehalo trhanie 2. staničnej koľaje, pozdravujem pracovníkov, detailnejšie fotky zašlem mailom [fotic]:



- na záver pohľad z nadjazdu:

E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pátek, 20. října 2023 - 18:48:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4511
Registrován: 6-2019
Tedy, že je tlak na to udržovat zaměstnanost, ačkoliv reálný provoz by se bez těchto zaměstnanců bez výraznějších omezení obešel.

O kus výše se vám i Bram pokoušel dokonce i víceméně správně vysvětlit, že by to nebylo bez výraznějších omezení, ale právě za cenu výraznějších omezení. [crazy][crazy][crazy]
Samozřejmě, že lze kastrovat zhlaví, dělat mírné opravy v mezích norem, jak naznačil Asdf... a jak to asi dopadne, když na vyžilej svršek začnete roubovat moderní ZZ... chjo.

No a nezapomeňte do té kalkulace ještě zahrnout všechny sociální transfery, které ti ušetření zaměstnanci ŽSR vydojí ze sociálního systému jinak. Před rokem jsem byl na Hornonitrianských baních a tam mi to názorně vysvětlili (proč nejsou lidi).
Abyste totiž nezjistil, že nakonec ještě vydojí víc než skrze ŽSR.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 20. října 2023 - 20:37:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 9-2010
Ahmad_Šáh_Masúd:
"No a nezapomeňte do té kalkulace ještě zahrnout všechny sociální transfery, které ti ušetření zaměstnanci ŽSR vydojí ze sociálního systému jinak. Před rokem jsem byl na Hornonitrianských baních a tam mi to názorně vysvětlili (proč nejsou lidi).
Abyste totiž nezjistil, že nakonec ještě vydojí víc než skrze ŽSR."

To je ale problém právě té mentality většiny Slováků, což také Bram zmiňuje. Já pouze konstatuji holý fakt, že ŽSR v podstatě supluje sociální systém, což se zároveň projevuje i v investicích do infrastruktury, o které tu původně byla řeč.

A když už se zde objevují snímky z Humenného, tak několik záběrů z letošního léta, kdy se zde ještě hojně vozilo dříví.
https://www.youtube.com/watch?v=Hod9H-PFHM0&t=3s
Pezos
Sobota, 21. října 2023 - 06:26:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2620
Registrován: 4-2014
Ahmad_Šáh_Masúd:
" No a nezapomeňte do té kalkulace ještě zahrnout všechny sociální transfery, které ti ušetření zaměstnanci ŽSR vydojí ze sociálního systému jinak. Před rokem jsem byl na Hornonitrianských baních a tam mi to názorně vysvětlili (proč nejsou lidi). Abyste totiž nezjistil, že nakonec ještě vydojí víc než skrze ŽSR."
Jinými slovy tvrdíte, že ŽSR jsou odkladiště pro jinde nezaměstnatelné lidi? To by mnohé vysvětlovalo. Třeba ten masivní výskyt proputinovských žvástů mezi slovenskými železničáři.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pezos.)
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Sobota, 21. října 2023 - 08:18:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15583
Registrován: 4-2003
AŠM:O kus výše se vám i Bram pokoušel dokonce i víceméně správně vysvětlit, že by to nebylo bez výraznějších omezení, ale právě za cenu výraznějších omezení.

Jak kdy a jak kde. Mark21 zmiňuje stanice, kde na každém zhlaví jsou dva výhybkáři ve směně, což je naprosto šílený koncert přezaměstnanosti. Přičemž o velkou redukci pracovníků by se postaraly i takové jednoduché a levné věci, jako jsou samovratné výhybky. Ihned vím, kde by mohly být nainstalovány ihned, krásnými adepty jsou tratě Kralovany - Trstená, Rimavská Sobota - Tisovec, Stúrovo - Levice, Čata - Šahy - Zvolen, Trenčín - Chynorany. Jistě by se daly najít i tratě další, kde by to bylo více než vhodné řešení. Pokud na trati nejezdí rychlíky, je to naprosto vyhovující řešení a pokud na trati krom osobáků jezdí víceméně turistický rychlík, je to v pohodě také, což je případ trati Brezno - Margecany. Navíc se dá stanice upravit tak, že rychlostník 40 se dá až před krajní výhybku, což má spolu s tím, že se přestane návěstit rychlost 40 km/h na vjezdovém návěstidle na nakonec kladný vliv na jízdní doby pro všechny osobní vlaky a ty dva páry rychlíků pro turistiku to v pohodě přežijí, stejně se v některých stanicích nedá jet více než 40 km/h i po průběžné koleji a takových stanic jsou na Slovensku na rozdíl od nás kvanta.


Mark21:To je ale problém právě té mentality většiny Slováků, což také Bram zmiňuje. Já pouze konstatuji holý fakt, že ŽSR v podstatě supluje sociální systém, což se zároveň projevuje i v investicích do infrastruktury, o které tu původně byla řeč.

Přesně tak [wink].


Pezos:Jinými slovy tvrdíte, že ŽSR jsou odkladiště pro jinde nezaměstnatelné lidi? To by mnohé vysvětlovalo. Třeba ten masivní výskyt proputinovských žvástů mezi slovenskými železničáři.

Představ si, že celý pracovní život jsi zavřený v budce s kamny na tuhá paliva, ze které házíš výhybky, nebo je chodíš odemykat. V rauchpauzách při kafíčku mezi vlaky čteš knihu či nějaký ten odborářský tisk, kde se trvale dozvídáš, že modernizace trati by Tě mohla připravit o místo. Zároveň víš, že ti je 50+ a jelikož jsi nikde jinde v životě nedělal, tak se neskutečně bojíš, že bys najednou musel třeba dělat skladníka v automobilce v Lužiankách, kde bys ale musel doopravdy pracovat a kdyby ne (protože Tě už pěkně bolí kolena a záda, neb už už máš z celoživotního sezení v boudě pěknou nadváhu a musíš žrát prášky na tlak a při jakékoliv trochu větší fyzické aktivitě už si během chvíle musíš jít na delší dobu sednout), dostal bys od šéfa skladu pěkný pojeb, což je pro Tebe noční můra. A teď do toho huláká nějaký Hranol (Fico), který slibuje, že vše bude při starém jak za socíku a tak na jeho sliby dáš. Ještě si pěkně zanadáváš na tie zlé Sorosovy agenty zo západnej Európy či USA (například prezidentka a Šimečka), kteří by Tě chtěli připravit o to, na co máš přeci nezadatelné právo [coze][blush][crazy][angry].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Sobota, 21. října 2023 - 08:49:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13845
Registrován: 6-2004
není každý mladý a výkonný, po padesátce už chce mít člověk v práci klid... uvidíte, až budete 50+

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Mladějov
Sobota, 21. října 2023 - 09:40:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20486
Registrován: 3-2007
>Představ si, že celý pracovní život jsi zavřený v budce s kamny na tuhá paliva

[biggrin]

Koukám tě "moje" Dobříš nějak inspirovala [wink]

Tak nám ale vysvětli, proč tatáž racionalizace v ČR proběhla vcelku bez problémů.

Jinak rozbor dobrý, připomíná mi pasáže z knihy poněkud narudlého amerického spisovatele Uptona Sinclaira o Henrym Fordovi a jednom jeho dělníkovi, Abneru Shuttovi - Automobilový král.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 21. října 2023 - 09:42:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1120
Registrován: 9-2010
Fany:
"není každý mladý a výkonný, po padesátce už chce mít člověk v práci klid... uvidíte, až budete 50+

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)"

To ale nejsou jednom ročníky 50+. Zcela typická situace, kdy krom dvou zmíněných výhybkářů jsou zde ještě běžně mladí lidé na zácvik. Takže pak se Vám tam klidně sejde i šest lidí na jednom zhlaví, když se střídá směna. A když k tomu připočítáme všudypřítomná mechanická návěstidla, závory a telegrafní sloupy, tak máte pocit, že jste posunul v čase o nějakých 30-40 let zpět. Jen ten provoz by mohl být hustší.[wink]

Na druhou stranu se ale dá s nimi většinou rozumně pokecat a člověk se leccos dozví. Bohužel tak jako všude i zde se najdou aktivní blbci, kteří by na Vás nejraději volali policii, jakmile Vás uvidí.[kladivo]
Sobota, 21. října 2023 - 11:03:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2216
Registrován: 7-2017
Ved uz aj tak maju ZSR problem obsadit viacere miesta, takze racionalizacia je nevyhnutna. Len na to chybaju peniaze resp je to dobre popisane vyssie, ze sa politicky peniaze prehadzuju z projektov na ine projekty a celkovo je zeleznica podfinancovana.
Mladějov
Sobota, 21. října 2023 - 11:27:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20489
Registrován: 3-2007
Tak Mark 21 i Bram píší o stanicích, kde jsou dva výhybkáři ve směně na jedno zhlaví a pořád se to drží i za minimálního provozu (a hromada dalších zbytečných lidí v provozu i v administrativě), na to nepotřebujete investice.

ČR a ČD si tímhle prošly už za unitáru v devadesátkách - vždyť to byl jeden podnik s jedněmi předpisy a tabulkovými místy atd.

A samozřejmě není třeba někoho 50+ vyhazovat na dlažbu, tuplem při nedostatku lidí, část míst prostě není po odchodu pracovníka nikým obsazena a zruší se, části lidí se nabídne místo jinde nebo v jiné funkci - to je prostě o koncepci a systematické práci.
Vážně je luxus držet pakry, operátorky, pokladní na dvanáctky atd. ve stanicích, kde jede pár vlaků za den a ještě s pár cestujícími.

Nakonec když za zrušená místa nabídnete těm zbylým třeba + 20%, tak to ještě přivítají.

Ale když vidí celé ŽSR smysl v konzervaci dob minulých, tak se prostě budou mít (kromě vrcholového managementu) furt platově stejně uboze - kdo chce kam..
Ono to má i indukci - takové prostředí přitahuje zas především netáhla a ti ostatní mladší po roce kopání se do zadku na ztracené vartě odejdou jinam - nikoli náhodou jsou takové stanice (+ traťovka atd.) přečasto panoptikem poněkud zvláštních lidí.. [wink]
Sobota, 21. října 2023 - 11:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3523
Registrován: 12-2007
takové prostředí přitahuje zas především netáhla

Keď príde náborarka ŽSR do školy a študentov láka na to, že u nich síce nezarobia toľko ako u súkromníka, ale zas si môžu v pracovnej dobe odskočiť niečo vybaviť, tak potom čo čakať… 😢
Sobota, 21. října 2023 - 17:50:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10849
Registrován: 5-2007
Mladějov: Rozdiel je v tom, že ČR nemá žiadny región s tak veľkými rozdielmi v zamestnanosti ako sú niektoré na Slovensku. To znamená, že pri platoch, ktoré ešte v nultých rokoch na ČD a potažmo SŽDC panovali, tak aj v periférnych regiónoch dosť ľudí samo volilo odchod "do civilu", kde bez väčšieho dochádzania zohnali často lepšie platenú prácu s menšou zodpovednosťou. Takže najneskôr od niekde roku 2013 sa všetky optimalizácie v ČR už hnali nie šetrením pracovnými silami ale tým, že to nemá kto robiť. Pamätám dokonca z prípravy jednej DOZ stanicu, kde vôbec nebol žiadny turnus (alebo tam bol 1 človek ale aj ten chodil aj niekam inam) a celá služba sa tam lepila leťákmi, brigádnikmi a aparátom PO a dokonca myslím OŘ. Až tento rok vlastne prišli po celej dekáde prvé tlaky na to, že by sa zasa mali fyzicky znižovať stavy nejakých prevádzkových profesií a aj to sa prakticky netýka napr. riadenia dopravy, kde sa stále akurát škrtajú fyzicky neobsadené miesta.
Sobota, 21. října 2023 - 18:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4512
Registrován: 6-2019
kde jsou dva výhybkáři ve směně na jedno zhlaví a pořád se to drží i za minimálního provozu (a hromada dalších zbytečných lidí v provozu i v administrativě), na to nepotřebujete investice.
ČR a ČD si tímhle prošly už za unitáru v devadesátkách


Jen pro upřesnění, aby to nebylo špatně pochopeno. Minimálně já si nevzpomínám ze začátku 90. let na stav, kdy by byli uměle udržováni lidé ve stylu dva na jedno zhlaví (pokud nešlo o extrémně rozlehlé zhlaví s příslušným provozem). Naopak byly stovky pracovišť, kam prostě nikdo nešel, protože v tom nechtěl dělat (jedna noha v kriminálu, pozdravuje Stráž a mnoho dalších).

Jinými slovy tvrdíte, že ŽSR jsou odkladiště pro jinde nezaměstnatelné lidi?
Ne, to jste špatně pochopil.

To je ale problém právě té mentality většiny Slováků
No to tedy není, protože to není o mentalitě, ale čistě ekonomické rozvaze.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 21. října 2023 - 19:44:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2969
Registrován: 12-2020
Mladějov: Vážně je luxus držet pakry, operátorky, pokladní na dvanáctky atd. ve stanicích, kde jede pár vlaků za den a ještě s pár cestujícími.

Které stanice konkrétně myslíte? Já byl třeba včera ve stanici ve městě s 11 000 obyvateli, kde není otevřená ani pokladna, ani pakr ani operátorka, tak to asi nebude tak horké jak popisujete.

Bram: Představ si, že celý pracovní život jsi zavřený v budce s kamny na tuhá paliva, ze které házíš výhybky, nebo je chodíš odemykat. V rauchpauzách při kafíčku mezi vlaky čteš knihu či nějaký ten odborářský tisk, kde se trvale dozvídáš, že modernizace trati by Tě mohla připravit o místo. Zároveň víš, že ti je 50+ a jelikož jsi nikde jinde v životě nedělal, tak se neskutečně bojíš, že bys najednou musel třeba dělat skladníka v automobilce v Lužiankách, kde bys ale musel doopravdy pracovat a kdyby ne (protože Tě už pěkně bolí kolena a záda, neb už už máš z celoživotního sezení v boudě pěknou nadváhu a musíš žrát prášky na tlak a při jakékoliv trochu větší fyzické aktivitě už si během chvíle musíš jít na delší dobu sednout)
Zatímco ti co celý den sedí za monitorem počítače či za kasou v Lidlu, ti jsou přímo vysportovaní[proud]
To až natolik, že podle lékařů jsou dnes naprosto běžné mrtvice a infarkty u lidí ve věku 20+[ko]
a takový výpravčí či dispečer to je taky vyloženě sportovní povolání, při kterém sedíte celý den a čumíte do obrazovky jako trubka, následně jsou všichni napůl slepí. Ale hlavně když máte jasno a můžete si splnit denní dávku nenávisti[ko]
Sobota, 21. října 2023 - 19:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13847
Registrován: 6-2004
Přesně tak,

pro tamní zaměstnance (výhybkáři, pokladní ve všech žst., kde to jen trochu jde atd.) je dobré vytvářet podmínky, aby se jim dobře/lépe pracovalo - což samovraty a další racionalizace jistě nepřinášejí.. a místo práce "za rohem" kdesi na stará kolena dojíždět jinam atd. trať žsr 140, plno výhybkářů - například... to vadí?

(Příspěvek byl editován uživatelem Fany.)
Pezos
Sobota, 21. října 2023 - 20:11:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2624
Registrován: 4-2014
Fany:
"není každý mladý a výkonný, po padesátce už chce mít člověk v práci klid...
"
Nebo na předstírání práce, že [lame] Hlavně pokud se na to poskládají daňoví poplatníci.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Sobota, 21. října 2023 - 20:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4128
Registrován: 9-2013
Když sleduji některé zdejší diskutující, návažející so do hradlářů, závorářů a podobných pozic, připadá mi, že je to spíš bledá závist, když věčně narážejí do náplni práce těchto zaměstnanců.
Každé zaměstnání obnáší své, některá jsou klidnejší, některá náročnější, tak to je a nevidím jediný důvod, proč by mělo být záviděno těm a těm.
Schválně jsem nikoho ze zdejších diskutujících nejmenoval, protože jsem zvědaví, která ,,potrefená husa" zakejhá. [crazy]
Sobota, 21. října 2023 - 20:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2971
Registrován: 12-2020
Je lékařsky prokázáno, že člověk po 40cítce už pomalu chátrá. To je prostě přirozené u každého živého organismu. Zrovna tak se zhoršuje myšlení a učení, to je známá věc. Dokonce jsem už slyšel o několika amerických studiích, kde bylo konstatováno, že po 40cítce by měl člověk pomalu snižovat pracovní dobu. Např. v 50 dělat o 1/3 méně hodin, v 60ti na polovinu apod. Přechod do důchodu by tak měl být postupný nikoli z plného pracovního výkonu na nulu. Ty samé studie prokázaly, že pracovní výkony lidí s takto omezenou pracovní dobou byly ve výsledku pro zaměstnavatele výhodnější, než za současných podmínek na plný céres.
Navíc si dovoluji upozornit, že si to Slováci platí ze svých daní nikoli našich, tudíž je to celkem jejich věc, do které nám nim moc není.
A o žádné předstírání práce se nejedná. Ti lidé mají svojí pracovní náplň danou zaměstnavatelem a tu si plní stejně jako v jiném zaměstnání. Pokud mají práce málo, pak to není chyba jejich, nýbrž právě zaměstnavatele. Právě na tom Horehroní a mnohde jinde, chcípl pes a plné úřady práce taky nejsou zrovna výhra...
Rychloběžka: Naprostý souhlas. Je tu prostě sorta lidí, kteří mají takové lidi za flákače. A to si představte, že třeba strojvedoucí, když čeká třeba za výluky x hodin na volnou trasu, taky sedí na mašině a zrovna nic nedělá.
Sobota, 21. října 2023 - 21:28:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16180
Registrován: 5-2004
No oni i ti dynamicti budovatele lepsich zitrku casem zjisti, ze v sedesati (nebo mnozi i driv) budou mit vykonnost o dost nizsi nez coby mlady a nadejny kadri. Fyzicky i dusevne. A pokud i zvladnou to co driv tak je to odddela trreba na dalsi den dva.

No a "zlatej neproduktivni vechtr" co 6x denne zamava sukafonu proti produktivnimu generatoru debilnich narizeni a norem, natoz produktivnim kontrolorum vygenerovanych picovin....

(Příspěvek byl editován uživatelem petr vlček.)
Pezos
Sobota, 21. října 2023 - 22:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2626
Registrován: 4-2014
J.M.:
"Pokud mají práce málo, pak to není chyba jejich, nýbrž právě zaměstnavatele. "
V letošním grafikonu se to zaměstnavatelé (ŽSR a ZSSK) snažili změnit a jak to dopadlo, uvidíte snad v každé slovenské vláčkařské skupině nebo při troše štěstí i ve vlaku. Nekonečné hubování, jak je ten grafikon na houby.
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Sobota, 21. října 2023 - 23:25:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2352
Registrován: 7-2002
Fany: Doporučoval bych se projet po trati ŽSR 140 z Prievidze do Šuran, kde nejvíce výživný je úsek z Partizánského do Topolčan. Takový návrat do dob dávno minulých člověk jen tak nezažije. Jako odměna může být pobyt v hospodě v Šuranech hned vedle staniční budovy (je tam tuze levno).
Neděle, 22. října 2023 - 04:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13848
Registrován: 6-2004
ano, ta trať 140 je mnou dlouho již plánovaným cílem, zatím se mi nepoštěstilo... Mechanický ráááj
Neděle, 22. října 2023 - 04:08:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12495
Registrován: 5-2002
ad Šejk: Jen pro upřesnění, aby to nebylo špatně pochopeno. Minimálně já si nevzpomínám ze začátku 90. let na stav, kdy by byli uměle udržováni lidé ve stylu dva na jedno zhlaví (pokud nešlo o extrémně rozlehlé zhlaví s příslušným provozem). Naopak byly stovky pracovišť, kam prostě nikdo nešel, protože v tom nechtěl dělat (jedna noha v kriminálu, pozdravuje Stráž a mnoho dalších).

Kolik Ti vlastně je? Mě je téměř 56, z války jsem přišel v září 1989.

A zrovna v Sokolově a v širokém dalekém okolí nic z toho, o čem píšeš neplatilo a to ani v době modernizace úseku KV - KA v roce 2006...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 22. října 2023 - 10:50:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 7-2017
To je samozrejme nezmysel, zeby clovek po 40 nejak chatral- vrchol sil dosiahne clovek v 25 a potom to ide pomaly dole vodou- pri tej 40-50 je dolezite povedat, ze v tele dochadza k zmenam- u zien znama menopauza, u muzov menej znama andropauza, menia sa hladiny hormonov, to ovplyvnuje metabolizmus- treba zmenit jedalnicek a prisposobit sa tomu, lenze u nas o tom vela ludi este skoro nic nevie a preto potom vidiet, ako nemenia stravovacie navyky a pribuda im tuk najma v brusnej oblasti- to sa starsej generacii pracujucej na poli ci v zahrade tolko nestavalo. Dolezita vec je aj vediet spravne pracovat- dvihat, hybat sa atd.

Ale cely problem vasej problematiky tkvie aj tak v peniazoch a nie nejakom rozhodnuti ludi- manazer si radsej vymeni nabytok nez aby riesil nejake modernizacie, este aby prepustal ludi- to je mozne len v okresoch, kde to zhora povolia- co pri ludoch z SNS alebo Smer nebudu niektore specificke oblasti. Potom sa tam rozhadzuju miliony. V Cesku by sa dali zase ukazat uholne elektrarne- je to zbytocne drahe, mohlo to davno nahradit jadro a hla, stale sa meni ten termin, kedy sa ma vsetko zavriet- zatial sa veselo znecistuje dalej. Takze tieto politicke veci su v CR uplne rovnake.
Neděle, 22. října 2023 - 11:04:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1121
Registrován: 9-2010
Rychloběžka:
"Když sleduji některé zdejší diskutující, návažející so do hradlářů, závorářů a podobných pozic, připadá mi, že je to spíš bledá závist, když věčně narážejí do náplni práce těchto zaměstnanců.
Každé zaměstnání obnáší své, některá jsou klidnejší, některá náročnější, tak to je a nevidím jediný důvod, proč by mělo být záviděno těm a těm. "

Nejde vůbec o žádnou závist, těmto lidem není skutečně co závidět. I já jsem měl možnost v rámci své profese si párkrát na vložák podobnou funkci vyzkoušet. Samozřejmě, že je to čistě věc Slováků, že si tento skanzen drží v provozu (rád si tam zajedu pofotit[fotic]), ale pak se nemůžou divit výši mezd (která je úměrně rovna produktivitě) a stavu infrastruktury.

Mimochodem, stejně jako u ŽSR, se dlouhodobě držela "umělá přezaměstnanost" také například u Carga, krásně popsáno třeba zde
https://www.zelpage.cz/zpravy/7954?lang=cs