Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 09. 10. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 09. 10. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Pátek, 06. října 2023 - 11:01:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20279
Registrován: 3-2007
Že jsem přesně čekal, že se svého myšlenkového souputníka nakonec ještě zastanete - to jsou ty vzduchotěsné komůrky.

Jinak ZSSK, ŽSR jsou přesně obětí toho přístupu "provoz na každé i už mrtvé lokálce, abych sbíral politické body" (viz třeba znovuobnovování Šahy-Zvolen atd.) a neschopnosti mít civilizovanou dopravu na páteřních tratích (kterých na SK zas moc není).
Ujíždět při dvouhodinovém taktu je prostě prasečina, taky se mi to stalo a trávit noc na nádraží nikoho pro železnici nenadchne. Zvlášť, když to nese znaky lemploviny či naschválu (o pár minut).
Pátek, 06. října 2023 - 11:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 50
Registrován: 9-2019
J.M.:
"Tak z jeho pohledu jsou třeba ty náhodné výstřely výhodnější. Pokud chce cestovat jen na výlet a pokaždé jinam, tak prostě přizpůsobí svůj výlet těm výstřelům. Když je tam celoroční takt a ujíždí si o, tak to může být i horší."

Beru. Jenže to nedělá z taktového GVD obecně hloupý a špatný koncept, jak bylo mnohokrát prezentováno.
Pátek, 06. října 2023 - 11:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15511
Registrován: 4-2003
Mladějov:Jinak ZSSK, ŽSR jsou přesně obětí toho přístupu "provoz na každé i už mrtvé lokálce, abych sbíral politické body" (viz třeba znovuobnovování Šahy-Zvolen atd.) a neschopnosti mít civilizovanou dopravu na páteřních tratích (kterých na SK zas moc není).

Zvolen - Šahy není mrtvá lokálka, ale velice slušně vedená trať, kde by ale pro její přizpůsobení dnešním potřebám byla potřeba finanční částka v řádu miliard Kč, tedy v řádu stamilionů Eur. Tedy oprava tratě spojená se zvýšením rychlosti, výstavba chybějících PZS, nové ZZ ve stanicích, zřízení TZZ a přesun zastávek do míst zástavby. Je toho velice hodně, co by tu bylo třeba udělat, ale to je ve slovenských poměrech zcela mimo realitu [nene].
Pátek, 06. října 2023 - 11:48:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2198
Registrován: 7-2017
Zabudate, ze Metropolitany sa prave v BA krizuju a vacsinou stoja hned pri budove, cakanie na pripoj z R8xx by znamenalo generovat meskanie pre ten opacny smer do Madarska. Ale ja som inak za, pokojne nech sa caka aj 20 minut, ved EC v Madarsku nahradzuju Os ci REx vlaky, tak to nemoze byt problem. Ved uz dnes nevedia zmenit CP a vdaka vylukam jazdia EC s meskaniami. Akurat neviem, ci meskanie 40 minut pri EC nesposobi problem v CR, kde je na dialkovu dopravu naviazanych kopec pripojov, pretoze nahradzaju vnutrostatnu dopravu.
Mladějov
Pátek, 06. října 2023 - 11:51:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20283
Registrován: 3-2007
Mám to projeté [wink], nicméně když už se tam provoz jednou zastaví, tak je docela politicky neprozíravé tam vracet pár vlaků, aby se vlk nažral. Tyhle nesystematičnosti žerou strašné peníze s minimem užitku a jsou pro Slovensko typické - a uměli jsme to dřív i u nás.

Právě proto, že ty miliardy tam nikdo nedá, je tahle dopravní "politika" hloupost.
Mladějov
Pátek, 06. října 2023 - 11:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20284
Registrován: 3-2007
VŠ: A co takhle tedy jezdit z toho Zvolena (Bystrice) s tou linkou do Blavy dřív, aby tam nebyly takovéto nerváky a vyhlásit pro čekání přípoje nějaká jasná pravidla (a zveřejnit je) ? U posledního vlaku čekat vždy.

A proč musí stát oba smery při budove??? Je to nutné a proč? Skutečně by nešel přestup hrana-hrana?
Mně se hrozně líbí vždycky navršení hromady zdánlivě nepřekročitelných dalších a dalších podmínek, jen aby to nešlo.

Kdyby to nebyl dlouhodobý jev, na který si stěžuje hromada cestujících (i tady), tak neřeknu ani slovo.
Pátek, 06. října 2023 - 12:42:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4295
Registrován: 4-2007
Velky sef: To je smůla, že ta hrůza BA hl.st. má jen jednu kolej.[lol] Když se tam nevejdou dva Metropolitany.

V létě jsem jel vlakem na Slovensko po dlouhé době namísto autem (ne snad, že by stav silniční infrastruktury byl lepší-odbočím, to co předvádí Slováci při opravě I/50 u Trenčína, kde jsou přes rok troje/čtvery semafory a nikdo nikdy tam nic nedělá je tragikomedie). Nicméně stav ŽSR je ještě větší skanzen, co jsem po cestě viděl byl nostalgický návrat do dětství. Kamarád výpravčí se vyjadřuje tak, že on "nerobí na železnici, ale že robí v muzeu".
Mladějov
Pátek, 06. října 2023 - 12:49:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20287
Registrován: 3-2007
Fakt je, že to tak zřejmě dělají běžně, protože jsem jel někdy v červnu z Bratislavy směr ČR a sudý Metropolitan nechali trčet skoro 10 minut na vjezdu, aby odstanicoval na prvním peróně lichý kolega a mohli tam vzít sudého, samozřejmě do poslední chvíle tak nebyl u toho sudého znám peron (takový bonus [crazy]).
Pátek, 06. října 2023 - 13:31:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2880
Registrován: 12-2020
lipo 842: Ale já jsem pro takt. Kromě výjimek, kde ty přestupy nevycházejí.

Bram: Zvolen - Šahy není mrtvá lokálka, ale velice slušně vedená trať, kde by ale pro její přizpůsobení dnešním potřebám byla potřeba finanční částka v řádu miliard Kč, tedy v řádu stamilionů Eur. Tedy oprava tratě spojená se zvýšením rychlosti, výstavba chybějících PZS, nové ZZ ve stanicích, zřízení TZZ a přesun zastávek do míst zástavby. Je toho velice hodně, co by tu bylo třeba udělat, ale to je ve slovenských poměrech zcela mimo realitu
Tady musím naprosto souhlasit. Krom toho (Mladějove) ten hodinový takt rychlíků by rozhodně nezaplatilo zrušení vlaků na 154. To jsou proti tomu pořád drobné. Musel byste zrušit těch lokálek třeba 10. A které? Třeba Rajec, Makov nebo Utekáč? Po tom co proběhlo na Slovensku 2003 je potřeba některé tratě spíše znovu otevřít. Třeba Levoču nebo Muráň.
Mladějov
Pátek, 06. října 2023 - 13:55:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20292
Registrován: 3-2007
>ten hodinový takt rychlíků by rozhodně nezaplatilo

Nojo, to je argumentace každého "ani metr z tratí".
Slováci nemají naprosto žádný koncept rozvoje železniční + místní autobusové dopravy, tam to maj pořád jako za socíku - souběhy, dopolední díry, ujíždění.

Ono to chce koncepci, stanovit si nějaké priority (tady vlakem, tady busem a pro koho) a pomalu to budovat a vylepšovat.
Stejně jako to dělají některé osvícenější kraje v ČR - třeba Plzeňský a Ústecký (a další).

Nakonec diskuse začala mám dojem tragickými nepřípoji a nedodržování plánované vazby ramene Bystrica-Zvolen-Blava na EC Bpest-Praha a to je taky důsledek neřešení - ono těch magistrálních tratí na SK moc nemají, aby to nešlo slušně zkoordinovat a stanovit nějaká pravidla včetně třeba přestupů hrana-hrana.

Jenže to tak nikdy nedělali a ani tak neuvažovali.
Na výluky se můžou vymlouvat do konce světa.
Pátek, 06. října 2023 - 14:16:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2199
Registrován: 7-2017
No ide hlavne o to, ze v relativne kratko za sebou pridu do BA Os z Komarna a Galanty plus ten R z BB a hned EC, vsetko zo smeru od Vajnor. Prakticky tym sa zaplni komplet nastupistie 1 a 2, a pokial nemaju EC zabit celu stanicu prechodom na tretie nastupistie, tak to nejde asi urobit inak. Lenze na tom 3 zase stoji suprava na Ex 6xx smer Kosice a ta nemoze vyuzit ine nastupiste kvoli dlzkam suprav. K tomu tam este pride R7xx, z ktoreho sa vlastne tiez prestupuje smer Brno v este kratsom case. Existuje tabulka pripojovych vlakov od ZSSK, je to nejak podla intervalov a kategorie vlaku, pri 2h cakaju REx a Os do 20 minut a vlaky vyssej kategorie do 5, ale kazda stanica ma svoju- vacsinou su teda rovnake, no vzdy je tu ten dispecer.

Co sa tyka nejakych posunov R8xx, tie su naviazane na R9xx od Kosic a este cestou maju viacere jednokolajne useky a este nejake pripoje aj v BB a samozrejme v BA. Nevidim tam teda extra moznosti, ako s nimi hybat bez toho, aby to nenarusilo dopravu v polovici Slovenska.
Pátek, 06. října 2023 - 14:23:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2954
Registrován: 8-2017
Mladějov: Jak obecně s vaší kritikou slovenských železnic souhlasím, tak zrovna s těmi lokálkami jste dost mimo - ty dosud provozované by šlo spočítat na prstech, přesto je stav sítě tristní. Srovnejte to s ČR, kde se dosud provozují zoufalosti typu podřipky nebo 161 a přitom je železnice celkově výrazně na vyšší úrovni.
Slovenský příklad naopak ukazuje, že tupé škrtnutí lokálek k vylepšení stavu na zbytku sítě samo o sobě nevede.
Tím teda neobhajuju zrovna obnovu Zvolen - Šahy, když už se pár chechtáků na provoz našlo, tak se daly využít líp v místech, kde to ještě totálně nechcíplo a zastávky nemají tak nemožnou polohu, namátkou třeba na Horehroní.
Mladějov
Pátek, 06. října 2023 - 14:45:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20295
Registrován: 3-2007
"Tupé škrtnutí lokálek" jsem nikdy neobhajoval a moc toho neřeší, ale prostě dlouholeté vození vzduchu jen proto, že se politik bojí rozhodnout, v důsledku podvazuje možnosti účelných řešení, protože spotřebováváte peníze jen proto, aby někdo nenapsal petici.
To je u mne turecké hospodaření - u vás ne?

ČR prostě na VHD uvolňuje víc peněz, ale vození vzduchu jen pro modré oči šotoušů, kteří tam jednou za rok dojedou něco vyfotit teda podporovat nebudu.
Ono se moc hezky ukazuje, jak když má někdo něco zadarmo (obce žel. dopravu), tak to prostě chce pořád, i když to fakticky nepotřebuje.

To se zase dostáváme k nekonečné diskusi, kdy mne budou nekritičtí milovníci vlaků a vy (překvapujete) obviňovat z já nevím čeho, kdežto oni by to přece samozřejmě platili - to je jako cokoli jiného a přesně to koresponduje s tou volbou těch slibovatelů v politice, protože jsou přesvědčeni, že státní peníze prostě jsou a tečka.
Že to je mnohem složitější (jako většina věcí) a má to i druhou stranu mince prostě nedávaj a ani slyšet nechtěj.

Výkonnost hospodářství i nakonec stav železniční sítě na SK je tristní a čekal jsem ho už někdy v tom 1993, protože modrogumnost a to "stát má, stát dá" "máme nárok" je tam zakořeněno v povaze lidí mnohem víc, než v ČR a to minimálně od Husáka.
Za společného státu tomu říkal Mečiar "špecifiká".

Nakonec tu nostalgii po socíku tam potvrdily právě poslední volby - jenže fakticky se opravdu nelze vrátit k socialismu bez totální ztráty blahobytu a svobody (což právě tihle voliči slibotechen do smrti nepochopí).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Pátek, 06. října 2023 - 14:55:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20296
Registrován: 3-2007
Velky_sef:
"No ide hlavne o to, ze v relativne kratko za sebou pridu do BA Os z Komarna a Galanty plus ten R z BB a hned EC, vsetko zo smeru od Vajnor. Prakticky tym sa zaplni komplet nastupistie 1 a 2, a pokial nemaju EC zabit celu stanicu prechodom na tretie nastupistie, tak to nejde asi urobit inak. Lenze na tom 3 zase stoji suprava na Ex 6xx smer Kosice a ta nemoze vyuzit ine nastupiste kvoli dlzkam suprav. K tomu tam este pride R7xx, z ktoreho sa vlastne tiez prestupuje smer Brno v este kratsom case. Existuje tabulka pripojovych vlakov od ZSSK, je to nejak podla intervalov a kategorie vlaku, pri 2h cakaju REx a Os do 20 minut a vlaky vyssej kategorie do 5, ale kazda stanica ma svoju- vacsinou su teda rovnake, no vzdy je tu ten dispecer.

Co sa tyka nejakych posunov R8xx, tie su naviazane na R9xx od Kosic a este cestou maju viacere jednokolajne useky a este nejake pripoje aj v BB a samozrejme v BA. Nevidim tam teda extra moznosti, ako s nimi hybat bez toho, aby to nenarusilo dopravu v polovici Slovenska."

Já vám nevím - tak se bude holt přestupovat od Zvolena na Prahu někde ve vhodné stanici před Bratislavou, to se oznámí, zveřejní, bude se tam dodržovat přípoj, budou tam nějaké služby..fungující WC, automat na kafe, čekárna s lavicemi..chci moc?

Jen okamžitý návrh. Samozřejmě existují další možnosti, jen chtít.

To je přesně ten rozdíl mezi hledáním řešení a invencí a modrogumním "nedá sa nič robiť".
Pátek, 06. října 2023 - 15:10:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2200
Registrován: 7-2017
Nemyslim si, zeby to bolo uplne nepripojove, staci si otvorit CP Eurobusu a clovek tam najde, ktore pripoje na seba cakaju a ako dlho. Pokracuje aj tvorba IDS Vychod, vlaky jazdia tiez podla urcitych pravidiel, aj ked sa niekedy robia take hluposti ako spojenie ramena CnT-Ke-Po-Lipany, co sposobuje meskania, ktore sa vozia cely den- ale to zazijete aj v Madarsku. Problem vidim v tom, ze stat hodil krajom SADky, ale peniaze im na to nedal, tak objednavaju v ramci moznosti, chyba nejaka koordinacna autorita, aj ked teda taky ZRIDS funguje uz dlho, funguje aj integrovany system v BA kraji. BB kraj zase tiez objednava prieskumy a snazi sa doplnit spoje, aby jazdili castejsie. Ale suhlasim, ze tomu chyba takt, casto nevedia kraje objednat vlaky, no a MinDopu to je zase jedno, u nas sa peniaze vrazaju hlavne do dialnic, ktore zase nestaviame efektivne a potom to vyzera ako obchvat RK alebo tunel Visnove. No a potom je tu aj ten populizmus, ved cestovne na Slovensku nerastlo uz vyse 10 rokov, teda az na obmedzenie nejakych zliav a mierne zvysenie regionalneho cestovneho. V konecnom dosledku tak kazdy kupi radsej ojazdene auto a potom sa stazuje na stav ciest- na vychode to je este fajn, ale taky NR kraj, tam je to fakt kastrofa, par busov za den a nic viac.
Problem je aj v tom, ze politici nieco daju na papier, ale potom nesplnia, napriklad prislubia ZSSK nejaky balik penazi, ktory im ale nepride cely, pretoze by nevysiel rozpocet, manazeri samozrejme musia dostat svoje odmeny, ziadny tlak na ZOS Vrutky a prebera sa odflaknuta neporiadna praca, do toho cachre v style, ze 757 udrzoval Zvolen, tak to posleme do Kosic, kde s tym nemaju skusenosti a potom tak vyzera spolahlivost, je tam urcite vela aj vnutropodnikovych chyb, ktore ale nikto nespravi.
Pátek, 06. října 2023 - 15:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2201
Registrován: 7-2017
Ved nebavime sa o tom, zeby to neslo, len su nejake obmedzenia, ktore nam limituju tie moznosti- pri EC vidim nejake hybanie CP nerealne, pretoze Madari a pripoje v Cesku. R8xx zase maju pripoje na Slovensku. Moznosti po trase su snad len 3, Podhajska, Sala a Galanta, kde zatial teda nestoja ziadne EC, ale obcas tam mimoriadne zastavia. Je to podobne, ako sa mozeme pytat, ci musia R zo Ziliny nadvazovat prave na SC, ktore necaka ziadne pripoje v Ostrave.
Pátek, 06. října 2023 - 17:11:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 3-2011
Medzi Strážskym a Humenným sa betónujú pätky pod stĺpy trakčného vedenia. Taktiež telefónne vedenie je už znesené. V humenskej stanici už druhý týždeň ide demontáž nástupíšť a prebehlo aj betónovanie niektorých pätiek:


E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Pátek, 06. října 2023 - 19:15:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2883
Registrován: 12-2020
Mladějov: dopolední díry,
Konkrétně kde? To bývalo tak 10-20 let zpět, teď už kromě těch pár omezených lokálek s 4 hodinovým taktem nikde.
Výkonnost hospodářství i nakonec stav železniční sítě na SK je tristní
To jsou mi věci. Před pár lety nám Slováky dávali v mnoha věcech za příklad a teď jsou nevýkonní?
Nakonec tu nostalgii po socíku tam potvrdily právě poslední volby
No jo mobilizace nevyšla. Ale prý se Slováci nemají dobře. No a teď jim ještě seberou tu dopravu zdarma s odůvodněním, že to mají jen v Lucembursku.
Velký Šef:No a potom je tu aj ten populizmus, ved cestovne na Slovensku nerastlo uz vyse 10 rokov, teda az na obmedzenie nejakych zliav a mierne zvysenie regionalneho cestovneho.
Ale sami tady ukazujete, že stav železnice je tristní, takže to nezvyšování jízdného s tím plně koresponduje. Když teď silně zvedenete ceny, tak důchodci odpadnou bo to nebude zadarmo, ti v produktivním věku budou jezdit méně, protože na vlaky není spoleh, takže zbydou studenti. A ti to asi nevytrhnou.
Pátek, 06. října 2023 - 19:40:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4297
Registrován: 4-2007
Velky sef: Rychlíky ze Žiliny už druhý rok nenavazují na SC, ale na Ex1 z Polska, ty šašku.[lol]
Pátek, 06. října 2023 - 22:12:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 157
Registrován: 7-2017
Po každé cestě na SK se v duchu omlouvám za svoji občasnou kritiku ČD ... Cesta do Banské Bystrice je opravdu dobrodružství. Dříve jezdily dva přímé vlaky Praha - BB - Zvolen, poté Ostrava - Zvolen s těsným přípojem na Svinově. A nyní je to rozlomeno na Ostrava - Žilina/ - Vrútky/ - BB. Realita ve středu?

R347 skoro v Žilině na čas, Ex 609 v tu dobu zpoždění cca 90 min., operativně tedy volím osobák 3425 do Vrútek, který jel se zpožděním asi 2 min. a měl příjezd do Vrútek 7 min. po odjezdu R941 do BB. Stejný nápad mělo mnoho dalších. Průvodčí byla ochotná a volala dispečerovi, zda R941 ve Vrútkách vyčká na příjezd Os 3425. Slyšíme, jak dispečer říká "čakať nebude" ... no ale k našemu překvapení počkal. Takže vcelku nakonec spokojenost.

Další den cesta zpět, R940 měl na odjezdu z BB zpoždění 10 min., na přestup ve Vrútkách je 6 min., nicméně již v dé době měl Ex 608 zpoždění 9 min., ve Vrútkách na příjezdu pak měl Ex 608 zpoždění už 20 min. V Žilině pak 19 min., R344 nečekal (na přestup je jen 9 min.) ... Takže jedu dalším vlakem, což bylo SC 240, které mělo zpoždění v Žilině 25 min. Jako "dárek" za hodinové čekání v Žilině si ještě musím připlatit 3 EUR za povinnou místenku. Do Prahy přijíždíme dokonce s malým náskokem, zpoždění bylo eliminováno již v České Třebové. [happy]
Sobota, 07. října 2023 - 10:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14162
Registrován: 12-2009
nyní je to rozlomeno
Následek přestavby Žiliny.

A asi i koncepce do budoucna.
Sobota, 07. října 2023 - 23:32:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6110
Registrován: 6-2008
Ohl : [ok]

Přesně tak. Žilina do toho hodila vidle.
A taky stavba státní hranice Svrčinovec Čadca.
Koncepce MD SR je taky jiná.
Bude zřejmě ZA Zvolen Košice.

Praha Žilina bude EX2 především.
Ex1 zřejmě časem zamíří do PL celá.
Ostrava Žilina budou zejména Kysučany plus komerční.
Msk kraj zřejmě přidá spěšné Ostrava Karviná Čadca.
A S2+22 Ostrava Hln přes centrum Ova a Havířov Těšín Mosty Čadca.
Sám jsem zvědav...
Neděle, 08. října 2023 - 07:53:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5809
Registrován: 6-2010
Koncepce MD SR je taky jiná.
Bude zřejmě ZA Zvolen Košice.


Můžeš to rozvést?
Neděle, 08. října 2023 - 08:16:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2900
Registrován: 12-2020
Dotaz na místní znalce. Na podzim mají být nějaké dlouhodobější výluky na trati Bratislava - Komárno. Bude tam období, kdy nákladní vlaky pojedou všechny směrem na Komárno? Děkuji za odpověď.
Neděle, 08. října 2023 - 09:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4304
Registrován: 4-2007
IC540: Co mám info tak má být:

-Ex2 2h Praha-Vsetín-Púchov-Žilina-Prešov (nechápu proč ne Košice, údajně proložené s Ex BA-ZA-KE)
-Ex1 4h Praha-Ostrava-Krakov (někam dál?)
-Ex1 4h Praha-Ostrava-Varšava (řeší se společně s Ex4, hlavně nesystémový vlak EC Báthory, údajné převedení na trať 120 SK, ale tomu moc nevěřím, minulo by to Bratislavu)
-Ex4 4h Rakousko (nevím cílovou stanici kde)-Břeclav-Ostrava-Varšava
-Ex4 4h Rakousko (nevím cílovou stanici kde)-Břeclav-Ostrava-Krakov (dělení v Bohumíně do Vratislavy)
-Ex1/objednaná/ 2h Ostrava-Žilina-Zvolen
-R8 1h prodloužená do Třince/Mostů/Českého Těšína

Logiku to má, ale jak moc je na to spolehnutí, těžko říct.
Neděle, 08. října 2023 - 10:10:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2903
Registrován: 12-2020
Tak ten Prešov je docela pochopitelný. Je to třetí největší město Slovenska. Dokonce je větší než Žilina. A když jsem vždycky viděl ty davy přestupujících v Kysaku, tak se tomu nápadu ani nedivím. Pokud by Blava - Źilina - Kysak byl hodinový takt s dvouhodinou do Prešova a Košic, tak nic proti tomu. To je rozumné, záleží samozřejmě i na koncepci přípojů. Navíc ty košické by mohli prodloužit do Humenného, když tam budou dráty. Košice - Humenné prý bude hodinovka.
Jediná nevýhoda je, že když to pojede spojkou mimo Kysak, tak to bude na přestup do Košic problematické. A úvraťové řešení taky není nic moc.
Neděle, 08. října 2023 - 10:29:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4306
Registrován: 4-2007
J.M. Ano, Prešov je třetí největší město za Žilinou o tisíc obyvatel[lol], Košice jsou druhé, skoro třikrát tak velké jako Prešov, proto vůbec nechápu tu debatu o ohnutí do Prešova. Ale hlavně zatímco do Prešova se dá přestoupit v Kysaku, do Košic to nelze, proto je to nesmysl.
Humenné nebude, bylo zde již řešeno, ptal jsem se na totéž. A ptal jsem se i kamaráda ze Slovenska, údajně hlavně kvůli domovské stanici v Košicích a také proto, že by se stejně v Košicích muselo manipulovat s vozy. Do Humenného by 9-10 vozové rychlíky tak jako tak nejezdily.
Neděle, 08. října 2023 - 11:31:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2906
Registrován: 12-2020
No asi proto, že prostě chtějí, aby se z toho třetího největšího města nemuselo přestupovat u všech vlaků.
Mě by jako nejlepší řešení přišlo, ty R dělit a spojovat v Kysaku. Obsloužilo by to bezpřestupově obě města, ale tam by to asi narazilo na jednokolejku do Prešova a malou propustnost.
To dvojměstí je podobné jako Hradubice. Jenže Hradec má výhodu druhé souběžné tratě s rychlíkovým provozem, což Prešov nemá.
Neděle, 08. října 2023 - 11:53:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4314
Registrován: 4-2007
J.M. Dělit vlaky v Kysaku, tak jo[lol][lol]

Na takovej "nápad" nemám fakt co říct.
Mladějov
Neděle, 08. října 2023 - 13:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20309
Registrován: 3-2007
Dj_la_défense:
"J.M. Ano, Prešov je třetí největší město za Žilinou o tisíc obyvatel[lol], Košice jsou druhé, skoro třikrát tak velké jako Prešov, proto vůbec nechápu tu debatu o ohnutí do Prešova. Ale hlavně zatímco do Prešova se dá přestoupit v Kysaku, do Košic to nelze, proto je to nesmysl.
Humenné nebude, bylo zde již řešeno, ptal jsem se na totéž. A ptal jsem se i kamaráda ze Slovenska, údajně hlavně kvůli domovské stanici v Košicích a také proto, že by se stejně v Košicích muselo manipulovat s vozy. Do Humenného by 9-10 vozové rychlíky tak jako tak nejezdily."

Zřejmě snaha vyšachovat soukromníka (Leoexpres), co do toho Prešova celkem úspěšně (protože přímo) z Prahy přes Ostravu jezdí?

Humenné se teď začalo drátovat, takže dlouhodobá NAD.
Neděle, 08. října 2023 - 14:15:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7963
Registrován: 8-2006
Obávám se, že LE se vyšachuje sám, bo konverze... ( Aspoň teda nevím o tom, že by FLIRTy měly být předělány na střídavinu. A jestli bude přepnuta Žilina...)
Neděle, 08. října 2023 - 14:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4316
Registrován: 4-2007
Mladějov: LE se vyšachuje sám do dvou let[lol] Protože neprojede Žilinu.

Tak vidím, že mě Čelakovičan předběhnul.

(Příspěvek byl editován uživatelem dj_la_défense.)
Mladějov
Neděle, 08. října 2023 - 14:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20312
Registrován: 3-2007
No až to tam po ss nepůjde, tak to nepůjde, ale to ohnutí do Prešova státního dopravce nějaký důvod má.
Leoš si samozřejmě může něco pronajmout, zvlášť když ta změna je známa mnoho let dopředu - pokud samozřejmě mu to přijde výhodné a pokud chce.

Poněkud nepohodlný Leoš je na Prešovu substitutem nočních autobusů především pro Slováky pracující v ČR.


Ono to cílení na ty východní gastarbaitery není špatný obchodní model, tenhle trend zachytil výborně Jančura s vlaky do Přemyšlu pro Ukrajince (a paradoxně mu hodně pomohla válka).
Turisté by to neuživili.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 08. října 2023 - 14:32:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4318
Registrován: 4-2007
Důvod je asi snaha dohustit po rekonstrukci Žiliny takt na hodinu i pod Tatrami, a v tu chvíli se ten Prešov nabízí, ale nechápu to.
Neděle, 08. října 2023 - 15:06:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16135
Registrován: 5-2004
za presovem jsou lazne bardejov a do humacej e jedno jestli prestup kosice nebo presov
Mladějov
Neděle, 08. října 2023 - 15:15:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20315
Registrován: 3-2007
A co jako? Doteď tam nebyly?
Neděle, 08. října 2023 - 16:40:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16136
Registrován: 5-2004
Byly. S jedním přestupem navíc v Kysaku.

LEO na sedačku přes noc nepočítám.
Mladějov
Neděle, 08. října 2023 - 16:52:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20316
Registrován: 3-2007
No anebo prostě někdo, kdo o tom na ZSSK teď rozhoduje, je z Prešova a dojíždí na Generálne riaditelstvo do Bratislavy.
Jako bychom tohle neznali z tuzemská - dříve naprostá klasika[wink]
Neděle, 08. října 2023 - 17:03:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4321
Registrován: 4-2007
Mladějov: A kdo z "riaditelstva" byl jel do Blavy vlakem, když autem je to skoro celou cestu po dálnici[lol]

Mimochodem, jakože bude dojíždě "pražskym" expresem do Bratislavy? Nebo, že místo v Kysaku přestoupí až v Žilině... Co je tohle za nesmyslnou logiku?[lol][lol][lol][lol]

(Příspěvek byl editován uživatelem dj_la_défense.)
Mladějov
Neděle, 08. října 2023 - 17:19:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20317
Registrován: 3-2007
No přece "kdyby to náhodou bylo potřeba " + vrozená šetřivost , nakonec já bych taky jezdil z Prešova do Blavy pohodlně přímým Ex v jedničce, než se tloukl autem a stál v kolonách před Žilinou.
Ale máte pravdu, Ex2 jede z Prahy, tak to asi bude jinak.
Neděle, 08. října 2023 - 17:33:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13631
Registrován: 4-2003
"kdyby to náhodou bylo potřeba " + vrozená šetřivost ,

Spíš řekneš šotoušovi "Prešov" a jeho I.P. Pavlov za něj vyhrkne "Bardejov".
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Neděle, 08. října 2023 - 18:25:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20318
Registrován: 3-2007
[biggrin][ok]\
Neděle, 08. října 2023 - 19:53:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16141
Registrován: 5-2004
Kdo z vás odborníci co všude byli a odevšad mají klíče a tedy vědí že to bude na hovno už na ten Prešov i Bardejov (a jet do Humáče vlakem co jede do Prešova tak samozřejmě pojedu přes Prešov a ne Košice) jel? Natož až do Svidníku[proud]
Neděle, 08. října 2023 - 20:21:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 12-2020
Mladějov: No anebo prostě někdo, kdo o tom na ZSSK teď rozhoduje, je z Prešova a dojíždí na Generálne riaditelstvo do Bratislavy.
No prostě je to spiknutí z vyšších míst[proud]
Neděle, 08. října 2023 - 20:24:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 12-2020
Vlčoune, neblbněte. Na východ do takových prdelí jako Svidník nebo Bardejov přece nikdo nejezdí[proud]
Neděle, 08. října 2023 - 20:55:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4326
Registrován: 4-2007
Petr Vlček: No, když argumetuješ tím přestupem v Prešově na Humenné, tak jednu nevýhodu to má. Pokud pominu, kromě toho, že to mine druhé největší město, tak přestup v Košicích na Humenné obslouží i relativně velká města Trebišov a Michalovce. Proto mi celá snaha o Prešov příjde úplně zcestná, nehledě na tu jednokolejku z Kysaku, kde bude problém křižovat taktové vlaky.

(Příspěvek byl editován uživatelem dj_la_défense.)
Neděle, 08. října 2023 - 21:10:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16142
Registrován: 5-2004
"tak přestup v Košicích na Humenné obslouží i relativně velká města Trebišov a Michalovce"

No a přestup až v Prešově krom Prešova i relativně velká města jako Sabinov, Bardejov, Raslavice, oudol podle Toply taky není liduprázdnej.
§
To jsou akademický debaty. Nejspíš nejde o mladějovovo spiknutí ale docela mohutný přestupní dav v tom Kysaku jak už tu zaznělo.

Ovšem jde asi o nějakou vzdálenou budoucnost. V návrhu pro příští rok končí Ex2 v Púchově jako dosud.
Neděle, 08. října 2023 - 22:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4329
Registrován: 4-2007
petr vlček: Tak já myslel, že debatujeme seriozně, a ty přijdeš s Raslavicema (2500 obyvatel[lol]), Sabinovem (přestup v Kysaku[lol]) a Bardejovem (dejme tomu) proti cca 58 000 Michalovců a Trebišova. A to nepočítám Košice.

Ok to je argument, jak stehno[lol]

Jinak je to otázka tak roku, možná dvou, letos ty prodloužené Ex do Prešova už měly polohu, ale vypadly z návrhu.

Ex 221 9:24-18:05 PHA-PO
Ex 223 15:24-0:05 PHA-PO

Ex 222 5:58-14:44 PO-PHA
Ex 220 9:58-18:44 PO-PHA
Pondělí, 09. října 2023 - 08:53:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7965
Registrován: 8-2006
Jak to vlastně vypadá z úsekem Púchov-Žilina? Je hotovo, nebo je tam někde rozkopáno? Aby se Ex2 dostal aspoň z Púchova do Žiliny... No a Žilina - Košice asi bude furt někde rozkopáno dalších X let.
Pondělí, 09. října 2023 - 09:38:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4331
Registrován: 4-2007
Púchov-Žilina hotovo, teď je rozkopaná dost fest Žilina.

https://www.youtube.com/watch?v=X2QBuJHEq5g
(tenhle chlápek dělá videa ze staveb na Slovensku, celkem zajímavé)
Pondělí, 09. října 2023 - 09:40:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3509
Registrován: 12-2007
No a Žilina - Košice asi bude furt někde rozkopáno dalších X let.
To je tá lepšia varianta...
Pondělí, 09. října 2023 - 09:45:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7966
Registrován: 8-2006
Díky za info.[happy]
Pondělí, 09. října 2023 - 10:06:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 717
Registrován: 9-2008
Fero: v medzistanicnom useku to ako vyzera? napriklad na zastavke v Brekove.
Pondělí, 09. října 2023 - 10:44:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2033
Registrován: 2-2010
Ví se, jaká bude jízdní doba R/EX/IC v úseku Považská Bystrica - Žilina a Žilina - Vrútky? Myslím si, že by třeba pro R by mohla být v úseku Pov.Bystrica - Žilina asi 16min, ale to je jen můj odhad.
Pesimista vidí v tunelu tmu. Optimista vidí na konci tunelu světlo. Realista vidí světla vlaku. A strojvůdce vidí tři debily na kolejích.
Youtube kanál: https://www.youtube.com/user/TravelTrainProd
Flickr: https://www.flickr.com/photos/144608621@N07/
Blog: https://travelproductioncz.blogspot.cz/
Pondělí, 09. října 2023 - 11:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8891
Registrován: 9-2011
Do Prahy přijíždíme dokonce s malým náskokem
15 minut se dá zkrátit jen na pobytu v Ostravě hl.
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 09. října 2023 - 12:51:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4332
Registrován: 4-2007
Trs2004: To mi přijde málo, to je průměrná cestovní rychlost 120 km/h. Reálně si myslím, že to bude tak 18-19. Teď je to 22, což si myslím, že ten úsek co se modernizuje a rovná neudělá rozdíl 6 minut. Ale jen můj odhad.
Pondělí, 09. října 2023 - 15:59:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2202
Registrován: 7-2017
OK mea culpa, tak nadvazuju na Ex1, pricom aj tam casto pripoje nepockaju- staci si pozriet tabulky z IDOSu, na prichode mavaju rychliky cca 25 minut a na prestup je jedenast, zato Ex1 nemava meskania nad 10 na odchode z Ostravy- vychadza z toho rovnaky nepripoj, ako je v tej kritizovanej BA, pritom Ex1 nema problem pockat.

Co sa tyka Presova, nemyslim si, zeby vyberali hrozienka LE, ten jazdi na Slovensko neskoro vecer a skoro rano, CD ho prave doplnovali, otazkou je, ci by zachadzali do Kosic, alebo vyuzili odbocku pred Margecanmi. Suhlasim, ze cestovanie do akychkolvek sidiel dalej na vychod je peklo, RJ nema pripoj v KE a dalej pokracovat Bohemiou s jej neskutocnou rychlostou je za trest, to absolvuje len niekto, kto sa neponahla. Ale tu si myslim, zeby to chcelo vylepsit parametre trate cez Presov smer Vranov a HE, pricom mat REX z Kysaku a REx z Kosic s rovnakou cielovkou- HE, len jedno cez Micigen a Trebisov, druhy by zase obsluzil Presov a Vranov.
Pondělí, 09. října 2023 - 16:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8893
Registrován: 9-2011
Od vjezdového návěstidla od Hričova po zastavení u peronu je to teď 7 minut jízdy a vzdálenost bude nově něco málo pod 4 km. Odhadněme 3 km rychlostí 120 km/h a poslední km brzdění do nuly, hrubým odhadem dohromady 1,5 + 1 = 2,5 minuty. Oproti dnešním 7 minutám je to rozdíl 4,5 minuty. (ale dnes se u toho vjezdu už jede 40, takže přesnější by to bylo změřit už od předvěsti)
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 09. října 2023 - 17:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6112
Registrován: 6-2008
Dj_la_défense : [ok]

Mám podobné info.

MD ČR chce R8 vést OV Stodolní Střed do Třince/Návsí? alespoň ve dvouhodině.

EX1A 2 hodina PL.
EX1B 2 hodina OV ZA R Kysučany. (A Msk kraj 2 hodina Ostrava Čadca spěšný).
K hodinovce OS CA-ZA jako doplnění se ještě uvidí co bude.
Zda něco OS v okrajových časech a přes den SP ?
Teoreticky by ten SP OV-CA mohl pokračovat na uzel v celou jezdit až do Žiliny a zpět.
To by se muselo ale chtít Óóópravdu hodně a domluvit se oba kraje hlavně.[pozor]

K lince Bratislava BB (2 hodina plus vložené EX)
Bude Žilina Zvolen Košice (2 hodina)(doplněno v okrajových časech ZA-BB-ZV ?).

Tratovak : [ok]
Ano, když bude rozkopáno ZA-PO-KE/PRE x let je to ta lepší varianta. Plný souhlas.
Omezí to sice možnost zatím vést něco víc navíc za Poprad.
Aspoň po ten PO by se mohlo něco v následujících létech posunout.

Velky sef : [ok]
Souhlas že někam na východ dál za Košice je tragické a ještě nějakou dobu bude.
K uzlu Žilina lze snad dodat jen to že to musíme zatím opravdu jen doslova přežít.
Přestupní vazby od /k Kysučanům jsou opravdu jen na velkou náhodu.
Hlavně jde však nyní o vazbu ve Svinově od EX1 jen po Žilinu a zpět především.
Proto vyjíždějí Kysučany v případě NAD Čadca Návsí dříve v X:23 místo X:34 ze ZA. [ok]
A zpět samozřejmě později dojíždějí. Alespoň úsek Praha Žilina jakŠ/takŠ ok v uvozovkách. [happy]
Pikehead
Pondělí, 09. října 2023 - 18:11:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9521
Registrován: 3-2007
No to je celkem optimismus. Po dostavbě Žiliny jste před Vrútkami (~5 let zpět se opravovaly tunely Strečno, ty na 160/200 km/h nikdo předělávat nebude). Vrútky jsou dost velká stanice, a pak je po Štrbu zast. ještě 100 km, kde neběží jediná stavba... A za Popradem je spousta zajímavých věcí taky, třeba Košice... Tohle je agenda na několik generací, se obávám.