Diskuse » Železnice » GVD platný a připravovaný » Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 30. 8. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse GVD platný a připravovaný do 30. 8. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 27. srpna 2023 - 17:32:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16016
Registrován: 5-2004
Tak ono zejména ve směru z Prahy kde to jezdí po půlhodině asi nikdo do Plzně nebude čekat cíleně na expres když mu pojede R16. Ať už od přípojů nebo z Prahy. Jestli pojede o 10 minut dýl je úplně jedno. Opačně z Plzně je to lepší ve prospěch exů protože je takt 40-20 a ne 30-30 a přípoje jsou převážně "na celou" čili ex.
Rybák
Neděle, 27. srpna 2023 - 17:45:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1461
Registrován: 5-2008
Petr_vlček:
"Opačně z Plzně je to lepší ve prospěch exů"
Možná tak těch z Chebu, ale určitě ne těch ze SRN, které jezdí jak noty na buben a ještě jim občas chybí vůz 262 (dvojka německé části).
Neděle, 27. srpna 2023 - 18:36:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15397
Registrován: 4-2003
Orky:Mezi Prahou a Českými Budějovicemu je z mneších sídel adkevátní a dostatečná nabídka linky R16, která drtivou většinu vztahů pokryje, holt je tu horší vazba na vlaky do Rakouska.

Linka R16 ale nestaví v Říčanech [nene].


Mimochodem, Benešov není žádné veleměsto a i takové Říčany ho zřejmě už letos v počtu obyvatel předeženou (K začátku letošního roku měly Říčany 16775 obyvatel a Benešov 16875. A zatímco počet obyvatel Říčan se od roku 2000 zvýšil o víc jak 50 % u Benešova byl nárůst minimální (asi o 550 obyvatel).

Krásně uvedený další důvod pro zastavení linky R16 v Říčanech [wink]. Děkuji, je lepší, než když bych ho uvedl sám [proud].

Jinak nepochopení celé záležitosti s Benešovem. Nejde ani tak o Benešov samotný, ale o celé okolí jižně a jihovýchodně od Prahy, kdy se do Benešova dá dojet autem a dá se tam u nádraží dokonce i zaparkovat. Dost mne to překvapilo i u jiných diskutérů, třeba u Petra Šimrala, který plánuje, jak by bylo fajn, kdyby existovala nová trať od Benešova do Prahy a kolik by to na ní přivedlo lidí. Přičemž tady rovnou rezignuje na možnost přestoupit z auta na vlak v Benešově a mít možnost vlakem jet dál i za Budějovice a nejen do nich, což díky tomu, že ne všechny vlaky linky R16 do Budějovic pokračují, je trochu problém.

To, že mezi Prahou a Táborem není souvsilá dálnice ještě není důvod k tomu stavět někde navíc. Naopak je to příležitost být atraktivnější a tím přispět k tomu, aby veřejnou dopravou jezdilo víc lidí.

Takže třicetitisícové velkoměsto Tábor má zaručena jakási zvláštní privilegia, ale do vlaků to moc lidí nenatáhlo [nene].


Dle map je dojezd autem z hlaváku do Tábora 1:17, což je při započtění času k tomu se na vlak dostat je v řadě případů pro vlak spíše nevýhodná a u Českých Budějovic je to podobné.

Tak z tohoto pohledu jsou na tom úplně stejně Pardubice jako Tábor, jenže ty jsou třikrát větší...


Ale abych to nějak uzavřel: Pokud se v budoucnosti podaří postavit NemaŠe a bude dohotovena modernizace a elektrizace trati Veselí - České Velenice, tak bych jako nejlepší variantu viděl Ex Praha - ČB po hodině, se zastávkami ZM, Benešov a Tábor, dále linku R16 se současnými zastávkami plus Říčany, Heřmaničky (po vyřešení návazných autobusů včetně točky u zastávky), Sezimovo Ústí a linku R16 na střídavě vést do Velenic a Budějovic. Doplněno po dvouhodině Os vlaky Chotoviny - České Budějovice. Je tu ještě ale další možnost, místo vedení části vlaků linky R16 do Budějovic tyto vlaky vést z Veselí do Jindřichova Hradce a ve Veselí mít přestup na R a Sp jedoucí mezi Jindřichovým Hradcem a Budějovicemi.


O požadavku stavět ve Veselí už jsem tady četl několikrát a město o to bojuje.

Nesmyslný boj malého města o rychlejší spojení do Prahy a o stejně rychlé spojení do Českých Budějovic [angry].

Zrovna zde, kde traťová rychlost klesá ze 160 km/h jen na 135 km/h, je z pohledu jízdních dob mnohem méně vhodné zastavení než v Benešově, kde hned směrem na Prahu klesá rychlost na 80 km/h [crazy].
Neděle, 27. srpna 2023 - 19:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1042
Registrován: 3-2009
pokud ale skutečně bude pro cesty směr Brno nějaký termitál u Nehvizd a nepojede se rovnou z Prahy
A proč by se nemělo jez přímo z Prahy? Všechny koncepce počítají s tím, že se přímo z Prahy pojede. Neježdění z Prahy je jen nějaká fáma. Bohužel se objevuje tak často, že jí leckdo věří.
Neděle, 27. srpna 2023 - 19:55:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15398
Registrován: 4-2003
Rosťav:Neježdění z Prahy je jen nějaká fáma.

Tak úplně ne, někteří se opájí tím, že se tím výrazně zrychlí spojení z Berlína do Vídně. To sice je pravda, ale vlak míjející Prahu by nebyl dostatečně vytížen. Někomu holt nic neříká úseková frekvence. Na druhou stranu, celá tato záležitost je natolik vzdálena, že by k ní mohlo dojít nejdříve až tak za třicet let. Občas tu někteří diskutéři i píší, že není třeba zastavovat ani v Brně cestou z Prahy do Vídně na uvažovaném terminálu Vídeňská. Co k tomu více dodat [crazy]-
Neděle, 27. srpna 2023 - 20:13:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2166
Registrován: 7-2017
Ricany maju Sko, to im musi stacit, ved je to kusok za hranicou Prahy.[biggrin]
Neděle, 27. srpna 2023 - 20:18:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2934
Registrován: 8-2017
Bram: tři minuty na zastavení v Benešově nikoho nezabije
Tři minuty rozhodně nikoho nezabijí, kdyby se přidaly tři minuty k vatě, byl bych rozhodně pro. Co ale otravuje poměrně dost, je odrychlení, naschledanou, courání lidí, pískání dveří, dobrýdenmátetadyvolno, zrychlení a konečně vítámevásvevlakujižníexpresdostaničeskébudějovicebližšíinformaceo jízděvlakunaleznetevevlakovýchprůvodcíchnebovámjepodápalubníperso nál.

Poptávka z Říčan do Budějovic (stejně jako z Benešova do Lince) je naprosto zanedbatelná a stavět tam dálkovkou je nesmysl stejně jako v Roztokách, Čelákovicích nebo Českém Brodě. V Říčanech, které mají v dominantním směru dojížďky ve špičce patnáctiminutový interval, by podle mě neměly stavět ani spěšňáky, které mají právě zahušťovat interval rychlíků a být použitelné pro Benešov. Škoda, že se ty Sp nedaří (nechce?) nacpat mezi Ex a Os bez předjíždění.
Neděle, 27. srpna 2023 - 20:58:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15399
Registrován: 4-2003
M250.0:Tři minuty rozhodně nikoho nezabijí, kdyby se přidaly tři minuty k vatě, byl bych rozhodně pro.

Vaty je u Ex vlaků dost. V sobotu Ex 334 stáhnul půlhodinové zpoždění z Budějovic do Prahy na 20 minut a to měl ještě přivěšen super vůz pro staromilce a šotouše (nekoukal jsem, zda to byl A, B či AB), který mu omezoval vmax na 140 km/h.

Co ale otravuje poměrně dost, je odrychlení, naschledanou, courání lidí, pískání dveří, dobrýdenmátetadyvolno, zrychlení a konečně vítámevásvevlakujižníexpresdostaničeskébudějovicebližšíinformaceo jízděvlakunaleznetevevlakovýchprůvodcíchnebovámjepodápalubníperso nál.

Přestaň jezdit vlakem a budeš mít klid [biggrin]. A

Ale teď vážně: Toho akustického spamu je ve vlacích Ex a R dopravce ČD opravdu příliš. Zajímavé je, že třeba OeBB ho ve vlacích nemají. Asi předpokládají, že lidé sledují vizuální informační systém a nepotřebují, aby jim informace ještě někdo pouštěl do hlavy jejich ušima a hned ještě trojjazyčně. Na monitor se lze nedívat, ale reproduktor není možné neslyšet [nene].


Poptávka z Říčan do Budějovic (stejně jako z Benešova do Lince) je naprosto zanedbatelná a stavět tam dálkovkou je nesmysl stejně jako v Roztokách, Čelákovicích nebo Českém Brodě.

Drážní dogma a navíc srovnávání nesrovnatelného [nene].


V Říčanech, které mají v dominantním směru dojížďky ve špičce patnáctiminutový interval, by podle mě neměly stavět ani spěšňáky, které mají právě zahušťovat interval rychlíků a být použitelné pro Benešov. Škoda, že se ty Sp nedaří (nechce?) nacpat mezi Ex a Os bez předjíždění.

To je dané (ne)zájmem objednatele, pro kterého je nosným prvkem obsluhy zastávkový osobní vlak, který je ale vhodný jako základ jen pro určité tratě, například pro obsluhu Milovic (minimum zastávek), Kralup (relativní blízkost Prahy a ještě přijatelný počet zastávek), ale rozhodně ne pro trať Praha - Benešov, kde je velké množství zastávek a trať je dlouhá. Jenže s tím tady nikdo nechce nic dělat, protože je to činnost, za kterou se sklidí především velký nevděk od obcí, které Sp vlak bude projíždět a které by najednou místo půlhodinového taktu měly takt hodinový.
Neděle, 27. srpna 2023 - 21:02:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12446
Registrován: 5-2002
Dost mne to překvapilo i u jiných diskutérů, třeba u Petra Šimrala, který plánuje, jak by bylo fajn, kdyby existovala nová trať od Benešova do Prahy a kolik by to na ní přivedlo lidí. Přičemž tady rovnou rezignuje na možnost přestoupit z auta na vlak v Benešově a mít možnost vlakem jet dál i za Budějovice a nejen do nich, což díky tomu, že ne všechny vlaky linky R16 do Budějovic pokračují, je trochu problém.

A co má nová trať společného se zastavováním Expresů v Benešově?

Nesmyslný boj malého města o rychlejší spojení do Prahy a o stejně rychlé spojení do Českých Budějovic

A zrovna zde já jsem pro, protože jde o místo ke konci přepravní poptávky, kde naopak dojde k jejímu žádoucímu posílení ( nikoliv přeplnění ).
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 27. srpna 2023 - 21:07:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12447
Registrován: 5-2002
To je dané (ne)zájmem objednatele, pro kterého je nosným prvkem obsluhy zastávkový osobní vlak, který je ale vhodný jako základ jen pro určité tratě, například pro obsluhu Milovic (minimum zastávek), Kralup (relativní blízkost Prahy a ještě přijatelný počet zastávek), ale rozhodně ne pro trať Praha - Benešov, kde je velké množství zastávek a trať je dlouhá. Jenže s tím tady nikdo nechce nic dělat, protože je to činnost, za kterou se sklidí především velký nevděk od obcí, které Sp vlak bude projíždět a které by najednou místo půlhodinového taktu měly takt hodinový.

A proto to vyřešíme zastavováním Expresů v Benešově.

Jemně upozorňuji, že eSka na území Středočeského kraje v pracovní dny mají jednohodinu mimo špičku již dnes a Spěšným vlakům dosti brání kapacita dráhy v uzlu Praha... Tímto nicméně Spěšňákizaci nebráním, naopak jí podporuji ( abych si pak mohl vybrat, jestli z Mnichovic do Uhři pojedu přes Říčany nebo přes Hostivař s čekáním...).
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Neděle, 27. srpna 2023 - 21:22:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 557
Registrován: 2-2018
Bram:
"Rosťav:Neježdění z Prahy je jen nějaká fáma.

Tak úplně ne, někteří se opájí tím, že se tím výrazně zrychlí spojení z Berlína do Vídně. To sice je pravda, ale vlak míjející Prahu by nebyl dostatečně vytížen. Někomu holt nic neříká úseková frekvence. Na druhou stranu, celá tato záležitost je natolik vzdálena, že by k ní mohlo dojít nejdříve až tak za třicet let. Občas tu někteří diskutéři i píší, že není třeba zastavovat ani v Brně cestou z Prahy do Vídně na uvažovaném terminálu Vídeňská. Co k tomu více dodat [crazy]-"

Inu, země, která zapomněla svoji historii je nucena si ji prožít znovu [wink]
https://cs.wikipedia.org/wiki/Exteritori%C3%A1ln%C3%AD_d%C3%A1lni ce_V%C3%ADde%C5%88%E2%80%93Vratislav

Ostatně i "Plzeňsko-březenská dráha s odbočkou do Železné Rudy", resp. právě ta "odbočka" byla postavena na základě diktátu Pruska po válce 1866 jako nejkratší spojnice mezi Pruskem a Bavorskem. Že z důvodů jejích technických parametrů tuto roli nikdy neplnila, je věc jiná.

Zastávka VRT Berlín - Vídeň v polích za Prahou je jen taková úlitba, kterou je nutno (prozatím) strpět a z provozního hlediska není takovou komplikací (v navrhované podobě se dá projíždět traťovou rychlostí), jako případná zastávka 100 km před Vídní. Koneckonců do Brna z Berlína tak moc cestujících nebude a frekvenci mezi Brnem a Vídní pobere klasický vlak a zvládne ji za hodinu.
Neděle, 27. srpna 2023 - 21:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15400
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:A proto to vyřešíme zastavováním Expresů v Benešově.

To někdo už zastavováním toho Ex 544 s odjezdem v 6:00 z Benešova do Prahy vyřešil. Stačí se podívat do platného GVD [wink].

Jemně upozorňuji, že eSka na území Středočeského kraje v pracovní dny mají jednohodinu mimo špičku již dnes a Spěšným vlakům dosti brání kapacita dráhy v uzlu Praha...

Trochu nechápu, co se tím chce říci. Jen k tomu dodám, že Sp vlak není vhodný jako špičková nosná příměstská vrstva všeobecně, ale jen někde.


Tímto nicméně Spěšňákizaci nebráním, naopak jí podporuji ( abych si pak mohl vybrat, jestli z Mnichovic do Uhři pojedu přes Říčany nebo přes Hostivař s čekáním...

Nezlob se na mne, ale nějak mi přijde, že řešíš problém, který by nikdo z běžných cestujících vůbec neřešil a jel by rovnou osobákem.
Neděle, 27. srpna 2023 - 22:05:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8358
Registrován: 3-2006
Rosťav:
"Neježdění z Prahy je jen nějaká fáma."

Časem zřejmě i nutnost. Podobně se člověk baví u toho Berouna, pokud se postaví VRT do Německa, proč by měla rychlá vrstva zajíždět do Berouna a pak poskakovat po staré trati. Stejně tak bude tlak obejít VRT Plzeň. Tahat všechno pčes Prahu, která má slušné příměsto, je neúnosné. Jde to u koncových vlaků, ale ne u těch tranzitních.
Neděle, 27. srpna 2023 - 23:19:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12448
Registrován: 5-2002
To někdo už zastavováním toho Ex 544 s odjezdem v 6:00 z Benešova do Prahy vyřešil. Stačí se podívat do platného GVD [wink].

Hele, sorry.

Jedna výjimka není o systému...

Obávám se, že to je zrovna nějaká úlitba "železničním a ministerským bohům".

Nezlob se na mne, ale nějak mi přijde, že řešíš problém, který by nikdo z běžných cestujících vůbec neřešil a jel by rovnou osobákem.

Když už máš takovou touhu tady se mnou diskutovat a vyhrávat v diskuzi, tak si tu závorku klidně škrtni...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 06:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15401
Registrován: 4-2003
PŠ:Hele, sorry. Jedna výjimka není o systému...

Pouze jsem upozornil, že jde o vlak, který by patrně byl Benešovem nejvíce vytěžován, pokud by v něm stavěly i ostatní Ex vlaky.


Obávám se, že to je zrovna nějaká úlitba "železničním a ministerským bohům".

A je to nějak škodlivá výjimka?


Když už máš takovou touhu tady se mnou diskutovat a vyhrávat v diskuzi, tak si tu závorku klidně škrtni...

Raději se zdržím komentáře, nějak ani nevím, co na to vlastně říci...
Pondělí, 28. srpna 2023 - 11:59:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4110
Registrován: 5-2003
Když zastavíme s R v Říčanech a s Ex v Benešově, tak už to nebude R a Ex, ale Sp a R... A pak by bylo potřeba zavést další (skutečnou) Ex vrstvu - ono kdyby za Budějcema ještě něco bylo, tak by ty expresy mohly stavět až tam.
Samozřejmě, že každé zastavení nějakou část dálkových cestujících odláká, kdyby to tak nebylo, můžeme mít v síti jenom osobáky. V trasách Pce-Pha a Pce-Bno taky, když můžu, preferuju vlaky, které po cestě nestaví, a na vlak se na rozdíl od MHD zas až tak na slepo nechodí...
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pondělí, 28. srpna 2023 - 12:21:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15403
Registrován: 4-2003
218:Když zastavíme s R v Říčanech a s Ex v Benešově, tak už to nebude R a Ex, ale Sp a R... A pak by bylo potřeba zavést další (skutečnou) Ex vrstvu - ono kdyby za Budějcema ještě něco bylo, tak by ty expresy mohly stavět až tam.

V tom případě takový Ex 140 Ostravan nemá vůbec co stavět v Bohumíně, který je jen o málo větší než Říčany a je pár kilometrů od Ostravy. Stejně tak v Českém Těšíně a už rozhodně ne v Návsí. Proč si nedojedou cestující nejen z Bohumína osobákem do Ostravy a plýtvá se tam časem na zastavování vlaků Ex?!? A nedej bože takový Ex 548, ten zastaví i ve Studénce a v Suchdolu nad Odrou.

Celá tato problematika by se dala shrnout takto: Na Ostravsku se tradičně zastavuje v každé díře, kdežto v okolí Prahy je toto tradičně zapovězeno a to i navzdory tomu, že některá města v okolí Prahy co do počtu obyvatel pěkně nabobtnala...

Stejně tak je nepochopitelná averze vůči protažení některých linek R od Kolína přes Prahu do Kladna, ze kterého mají mnozí vyloženě osypky [coze].
Pondělí, 28. srpna 2023 - 12:56:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9413
Registrován: 1-2007
Ad Bohumín: Protože se to tak vždycky dělalo. V Bohumíně je velké depo, v Říčanech ne.
Tím samozřejmě netvrdím, že z pohledu cestujícího je to tak ideální.

Ad Kladno: Jedná se mj. o největší město ve Stč kraji, až tam bude dvoukolejná elektrizovaná trať a bude realizované rozumné napojení z Prahy hl. n., nevidím problém.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mouka.)
Pondělí, 28. srpna 2023 - 13:02:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15404
Registrován: 4-2003
Mouka:Ad Bohumín: Protože se to tak vždycky dělalo. V Bohumíně je velké depo, v Říčanech ne.
Tím samozřejmě netvrdím, že z pohledu cestujícího je to tak ideální.


Přesně tak [wink].


Ad Kladno: Jedná se mj. o největší město ve Stč kraji, až tam bude dvoukolejná elektrizovaná trať a bude realizované rozumné napojení z Prahy hl. n., nevidím problém.

Až po realizaci výměny mostu pod Vyšehradem, po modernizaci žst. Smíchov, po elektrizaci trati Smíchov - Hostivice a po modernizaci a elektrizaci úseku Ruzyně (mimo) - Kladno-Ostrovec. Dříve rozhodně ne [nene].
Pondělí, 28. srpna 2023 - 13:07:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9415
Registrován: 1-2007
Bram: Nebo druhá možnost: Rychlík bys zastavil Libeň - Masaryčka - Dejvice - Veleslavín, Na Masaryčce přijede ze zezadu jiná lokomotiva a po cca 7 min pobytu se může pokračovat na Kladno.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 13:09:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2167
Registrován: 7-2017
Trat na Ostravu je vynimka, pretoze sa tam pridavaju zastavky kvoli tomu, aby tie vlaky mohlo zaplatit ministerstvo, kdezto na trati do CB toto neplati. Ex Ostravan je primarne urceny na to, aby ludi z Ostravska doviezol do Prahy, nie na to, aby nim siel niekto z Bohumina do Ostravy. Otazkou teda je, ci Ricany potrebuju taku mieru dopravnej obsluznosti, aby tam zastavovali dialkove vlaky- budu ludia z Rican cestovat aj do CB alebo to bude ako pri mnohych dialkovych vlakoch zastavajucich v Pardubiciach, odkial vezu lokalnu klientelu do Prahy.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 13:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4111
Registrován: 5-2003
Bram: Ale tak to je celkem normální a logicky postup, na periferii výměru všechny díry a sbírám frekvenci, a pak už se to snažím dovézt do Phy co nejrychleji..
Podobně Krušnohor staví v Klášterci a Ostrově, a ne v Kralupech, Vysočina stavi v Golčově Jeníkově a ne v Českém Brodě, Klatovák nestaví v Černošicích..
Těsně před Prahou by to město muselo mít tak 30 000,aby se mělo vůbec začít uvažovat o zastavení rychlé vrstvy .
Určitě to bude ňákej bandita, jenže moje paměť se stále ještě nechytá, film o sedmi statečných běží mou hlavou,
odkud já jenom znám ten jeho výraz, Calvera, no ne, buenos dias, odkdypak jezdíš městskou dopravou?

P. Dobeš: Calvera

Pondělí, 28. srpna 2023 - 13:25:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15405
Registrován: 4-2003
Mouka:Nebo druhá možnost: Rychlík bys zastavil Libeň - Masaryčka - Dejvice - Veleslavín, Na Masaryčce přijede ze zezadu jiná lokomotiva a po cca 7 min pobytu se může pokračovat na Kladno.

To se nebude líbit objednateli, protože linky R chce mít do budoucna akorát na hlavním nádraží. Ne že by toto řešení nebylo dobré [nene].

Krom toho tu přistupuje do hry problém elektrizace minimálně v úseku Dejvice - Veleslavín, u které se ředitel Správy železnic vyjádřil, že na staré trati jí Správa železnic instalovat nebude, že je to problém objednatelů, ať si tedy seženou vozidla BEMU, viz podcast na zdopravy.cz. A nová trať z Dejvic do Veleslavína je bez šance na uvedení do provozu před rokem 2040, bude-li uvedena do provozu vůbec někdy.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 15:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5140
Registrován: 12-2007
Bram: Myslíte si, že aktivisté budou donekonečna blokovat výstavbu železničního tunelu mezi Dejvicemi a Veleslavínem? Já myslím, že kompromis se asi najde. A pokud se získá stavební povolení, tak je tunel do 5 let hotov. Peníze na ten tunel vždycky budou. Nebo snad máte nějakou věšteckou kouli, která vám říká, co se stane a co ne?
Pondělí, 28. srpna 2023 - 16:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1723
Registrován: 5-2002
Ad Bram: Bohumín je poněkud jiný případ, protože většina lidí, co nastoupí do expresu v Bohumíně, nejede jen do Ostravy, ale do Prahy popř. Olomoucu. Tedy jak píše 218 - je to sběr místních dálkových cestujících. V okolí Prahy by to fungovalo obráceně, většina by jela jen do/z Prahy a zanedbatelné jednotky cestujících od Prahy.
Každý region je poněkud specifický. Praha je jasné centrum, kam dojíždí davy do práce. Ostravsko je taková konurbace, asi by mohla fungovat jako jedno velké město srovnatelné s Prahou. Naše Podkrušnohoří je zase několik oddělených center po celém kraji, mezi kterými je doprava také významná (tj. není tu zcela dominantní cestování do hlavního centra Ústí n.L.).

Ad Petr Šimral: Nebylo by na trati 221 na místě udělat spíše pásmový provoz? Tedy zastávkové osobáky v 15minutovém taktu jen např. Praha-Strančice a pak takový polospěšňák Hlavní-Vršovice-Strančice-dále staví všude až do Benešova, řekněme v základním hodinovém taktu, ve špičce půlhodina?
A mimochodem, doufal jsem, že modernizace a zečtyřkolejení do Edenu umožní efektivnější předjíždění příměstské dopravy dálkovou a plnohodnotný 15timinutový takt. Zatím se ale jezdí (a podle návrhu bude jezdit) pořád v pseudotaktu cca 10-20. Co tedy ještě brání "skutečnému" taktu?
djst
Pondělí, 28. srpna 2023 - 17:02:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1206
Registrován: 8-2014
Bram:
"V tom případě takový Ex 140 Ostravan nemá vůbec co stavět v Bohumíně, který je jen o málo větší než Říčany a je pár kilometrů od Ostravy."
A nespádují tam náhodou Dolní Lutyně, Dětmarovice, Petrovice u Karviné a částečně Orlová, to je bratru dohromady dalších 20 tisíc obyvatel? A nejsou tam náhodou přípoje (byť ne třeba zrovna na EC 140) do Polska?
Bram:
"Stejně tak v Českém Těšíně a už rozhodně ne v Návsí."
Ještě že tak. Dálkové vlaky – modré, žluté i černé – jsou tady jediné spojení hromadnou dopravou na Slovensko. Žádná autobusová linka přes Jablunkovský průsmyk nejezdí a osobáky už taky ne. Dovedete si představit, že cestujete z Jablunkova do Čadce oklikou přes Ostravu? Já tedy ne. Český Těšín jsou navíc přípoje od Frýdku-Místku, což rozhodně taky není žádná díra.
Bram:
"To se nebude líbit objednateli, protože linky R chce mít do budoucna akorát na hlavním nádraží. Ne že by toto řešení nebylo dobré [nene]."
Asi mi budete muset ukázat, kam byste to na té Masaryčce chtěl v časové poloze R18/R19 nacpat.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 17:46:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15406
Registrován: 4-2003
djst:A nespádují tam náhodou Dolní Lutyně, Dětmarovice, Petrovice u Karviné a částečně Orlová, to je bratru dohromady dalších 20 tisíc obyvatel? A nejsou tam náhodou přípoje (byť ne třeba zrovna na EC 140) do Polska?

Připomínám, že jsem to neuvedl z důvodu, aby někdo zastavení v Bohumíně rušil. To bylo jen pro srovnání.

Ještě že tak. Dálkové vlaky – modré, žluté i černé – jsou tady jediné spojení hromadnou dopravou na Slovensko. Žádná autobusová linka přes Jablunkovský průsmyk nejezdí a osobáky už taky ne. Dovedete si představit, že cestujete z Jablunkova do Čadce oklikou přes Ostravu? Já tedy ne. Český Těšín jsou navíc přípoje od Frýdku-Místku, což rozhodně taky není žádná díra.

Viz výše. Nemám žádný zájem o jakékoliv redukce zastavování těchto vlaků [nene].
Pondělí, 28. srpna 2023 - 17:48:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29214
Registrován: 5-2002
Bram: Celá tato problematika by se dala shrnout takto: Na Ostravsku se tradičně zastavuje v každé díře, kdežto v okolí Prahy je toto tradičně zapovězeno
Přesně takhle za mého mládí fungovaly Harrachováky linky 10500 a Vysočáky linky 56370.
A předpokládám, že spousta dalších linek, které jsem neznal...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 28. srpna 2023 - 17:58:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7905
Registrován: 8-2006
Ony linky R18/19 mají v Praze na obrat cca 2 hodiny. Proto není problém ( asi, nepropočítával jsem to ) dojet do Kladna a točit tam. Pokud by v Praze točily za 50-60 minut ( nebo i méně ), tak žádné Kladno nejspíš nepřipadá v úvahu.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 18:41:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15408
Registrován: 4-2003
djst:Asi mi budete muset ukázat, kam byste to na té Masaryčce chtěl v časové poloze R18/R19 nacpat.

Nikam, protože to reálně nepůjde a hlavně objednatel by s něčím takovým nesouhlasil, což už jsem tu psal. Z pohledu většiny cestujících by ale o špatné řešení nejspíš nešlo, bylo-li by realizovatelné.
Pondělí, 28. srpna 2023 - 23:58:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1724
Registrován: 5-2002
Ještě jsem chtěl poznámku k Bohumínu. Je to velké nádraží a nějak tradičně se sem směřují různé operace typu přepřah apod. Nicméně z pohledu cestujícího by bylo lepší dělat pauzy už v Ostravě. Vlaky na Slovensko nebo do Polska mají v Bohumíně prostoje a tím pak de-facto zpomalují vlaky pro relace typu Ostrava-Katowice nebo Ostrava-Žilina.
Úterý, 29. srpna 2023 - 09:47:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7906
Registrován: 8-2006
A je v té Ostravě místo na připojování/odpojování vozů? Na výměnu mašin? Není na tyhle věci Bohumín prostě výhodnější?
Úterý, 29. srpna 2023 - 14:55:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4253
Registrován: 4-2007
Chomutovák: Bohumín je domovská stanice a depo, zázemí pro čety. V Ostravě proto NELZE.
Úterý, 29. srpna 2023 - 15:41:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2971
Registrován: 1-2006
Dovoluji si upozornit, že Lv a Sv vlaky již byly vynalezeny [wink]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 29. srpna 2023 - 16:04:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13974
Registrován: 12-2009
Vlaky na Slovensko nebo do Polska mají v Bohumíně prostoje
Jen ty, které si přehazují přímé vozy nebo mění mašiny. Případně připojují posilové nebo jedou úvratí. Jinak zastavují jako jinde na 1-5 minut. Nebo jako Leo výměna čety.

Dělat to v Ostravě, tak máte pěkných pár minut ucpané zhlaví. [wink] O.hln. je vlastně průjezdná zastávka, s pár vexly pro osobku. Zbytek kolejiště je pro náklady.
Vozit tam vozy a lokomotivy jako Sv- kdyby to ten, co to radí, platil- tak co by ne.[proud]
Úterý, 29. srpna 2023 - 16:58:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4255
Registrován: 4-2007
HungryBear: Dovoluji si upozornit, že na to v Ostravě není místo-šachovat s mašinama a vagóna. Dále si dovoluji upozornit, že Lv a Sv vlaky jsou v tomto ohledu zbytečně "drahá sranda". Takže NELZE.
Úterý, 29. srpna 2023 - 17:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 4-2007
Mimochodem měnit vozy a mašiny v Bohumíně pomocí úvratě je vyýhodnější, než blbnout přes zhlaví na nekapacitní Ostravě hl.n.
Úterý, 29. srpna 2023 - 17:09:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1725
Registrován: 5-2002
Ad Bohumín vers. Ostrava: Já jsem z druhého konce republiky, v Ostravě jsem byl jen párkrát.
Moje myšlenka byla v tom, že když si najdu spojení např. Ostrava-Katowice, tak autobus to jede lehce přes hodinu, autem to je tak hodina a EC vlaky jezdí od 1:41 (ranní IC Silesia, NESTAVÍ v Bohumíně) až po 2,5 hodiny podle toho, jak mají dlouhý prostoj v Bohumíně, často i půlhodinový (Cracovia dokonce ještě delší). Vyrazit a hned na druhé zastávce stát půl hodiny, popř. těsně před cílem při cestě zpět není nejatraktivnější.
Úterý, 29. srpna 2023 - 17:26:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 4-2007
Chomutovák. Os 2943 dojezd do Bohumín 14:48, EC 130 odjezd 14:54[wink]

Když přepřah a převedení přímých vozů posuneš do Ostravy hl.n., tak když nastoupíš na Svinově, tak to bude totéž.[wink]
Úterý, 29. srpna 2023 - 17:53:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 558
Registrován: 2-2018
Chomutovák:
"Ad Bohumín vers. Ostrava: Já jsem z druhého konce republiky, v Ostravě jsem byl jen párkrát.
Moje myšlenka byla v tom, že když si najdu spojení např. Ostrava-Katowice, tak autobus to jede lehce přes hodinu, autem to je tak hodina a EC vlaky jezdí od 1:41 (ranní IC Silesia, NESTAVÍ v Bohumíně) až po 2,5 hodiny podle toho, jak mají dlouhý prostoj v Bohumíně, často i půlhodinový (Cracovia dokonce ještě delší). Vyrazit a hned na druhé zastávce stát půl hodiny, popř. těsně před cílem při cestě zpět není nejatraktivnější."

Holt ten, kdo jede Ostrava - Katowice jede něčím jiným, než je IC Silesia Praha - Varšava... Nebo je snad nějaká všeobecná vlaková povinnost? Moji známí z Ostravy jezdí do Katovic ... překvapivě auty. Asi se jim nechce tahat tašky s nákupy vlakem [proud].

V tom Bohumíně, pokud se nepletu, přechází mezi některými vlaky kursové vozy. Na takové posunování potřebujete místo a čas. Včetně nějaké drobné rezervy.

"de-facto"
"de facto" je výraz latinský a znamená "ve skutečnosti". A rozhodně se nepíše s pomlčkou/spojovníkem, jako třeba "e-mail". To by akademik měl vědět.
Středa, 30. srpna 2023 - 00:03:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1726
Registrován: 5-2002
Ad pilot: Stydím se 😀 Naštěstí mě v mém environmentálně-technologickém oboru za pravopis nevyhodí 😁
Ad Dj: Jaká je čekací doba?
Garfield
Středa, 30. srpna 2023 - 16:19:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13655
Registrován: 10-2004
V Ústí od prosince nebudou stavět expresní vlaky. Město protestuje

Super [ok] Letos odpadla Choceň, příští rok snad ÚnO, takže by z Ex1 zase mohl být expresní vlak.
Orky
Středa, 30. srpna 2023 - 16:20:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16880
Registrován: 10-2004
Aktualizovaná verze návrhu JŘ 2024 po projednání
Středa, 30. srpna 2023 - 16:57:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7908
Registrován: 8-2006
Koukám večerní Ex1 ve 20:19 z Prahy do Ovy. Co se bude dít do 14/15.2., že je tam Slovakia ve dvou verzích?
Středa, 30. srpna 2023 - 17:21:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4259
Registrován: 4-2007
Moc tomu nerozumím, vždyť R18 a R19 (Slovácko a Brno) tam snad teď přece stojí, ne?
Středa, 30. srpna 2023 - 17:49:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8365
Registrován: 3-2006
Tak na 200 už fugují "Moravské dráhy" tedy aspoň u návrhu GVD. A přešla pod ně i Arriva.[lol][rofl]
Jen se zeptám nealkoholické víno, nebo kokeš? [rofl][rofl]
Středa, 30. srpna 2023 - 17:53:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5763
Registrován: 6-2010
Co se bude dít do 14/15.2., že je tam Slovakia ve dvou verzích?

Výluky u Lipníka?
Středa, 30. srpna 2023 - 18:13:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 432
Registrován: 11-2020
A Nightjet už zastavuje v Ústí [ok]
Středa, 30. srpna 2023 - 19:05:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2937
Registrován: 8-2017
198 se vrací do křižovacího schématu Bohumilice - Lenora, jako za dob šukafonie s vlekem.
U ostatních šumavských lokálek se zatím neví, jak moc se rozpadají.

Na 124 nyní 6 párů v kladiva (v původním návrhu 5), z toho 4 až do Rakovníka, místo ranního de-facto Sv z Rakovníka jede tento už v neděli večer. [ok]
Středa, 30. srpna 2023 - 19:19:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1336
Registrován: 7-2017
M250.0: jak říkali před pár dny v televizi, trať 194 České Budějovice-Černý Kříž bude opravena do prosince t.r. (= do konce stávajícího JŘ). Ovšem úsek Černý kříž-Nové Údolí opraven do prosince nebude, tam se bude jezdit stále pomalu.
Středa, 30. srpna 2023 - 19:20:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1337
Registrován: 7-2017
Hm, že by od 20.března (až skončí oprava polabské trati v Německu za Bad Schandau) vyjely mezinárodní expresy RegioJetu ? A dokonce i léta avizovaný noční rycvhlík Praha-Brusel ? No uvidíme...
Středa, 30. srpna 2023 - 20:07:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10752
Registrován: 5-2007
U Regiojetu bude mať Split vlastnú trasu, vďaka čomu sa cestou nazad nevliezol na Rolu a bude na Dolním.
Středa, 30. srpna 2023 - 20:17:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16024
Registrován: 5-2004
Obrat v beroune 6 minut misto letosnich deviti, dokonceni smradu = prodlouzeni jizdni doby a revnicky "posily" jen na smichov obousmerne na prdeli mirne zpozdeneho kmenu. To uz je mohli rovnou zrusit.
Středa, 30. srpna 2023 - 20:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2681
Registrován: 12-2020
Jestli to tak bude, tak chválím posílení trati 124 i 162 a ožije více i Kouřimka. Na 037 se nově uvádí Zawidow, sice bez vlaků, ale že by se něco dělo? Naopak nějak stagnuje vlečka Cukrovaru Čakovice (bez vlaků). Na Varnsdorf kromě tří párů v x ještě 6 párů o víkendech v sezóně.
Naopak Mšenka jen víkendy a Louny - Slaný slíbené 4 páry. Kozina až do Oldřichova, ale to bude jen teorie.
Středa, 30. srpna 2023 - 20:27:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2938
Registrován: 8-2017
Na Mšence zůstává ten jeden pár v pátek podvečer. [ok] U ní by mě hodně zajímalo, co bude vozit ty spoje s inverzním invalidou - nenapadá mě nic než rakve.
Orky
Středa, 30. srpna 2023 - 20:50:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16881
Registrován: 10-2004
M250.0: Regionova. Nějak v celém středočeském kraji jsou najednou všude inverzní invalidi. [happy]
Středa, 30. srpna 2023 - 21:21:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 12-2019
Od začátku září vstupuje v platnost drobná změna jízdního řádu na tratích 001, 002, 087, 114, 123, 126, 135, 184, 199, 225, 240, 241, 260 a 310, změnové listy naleznete na http://prelepky.wz.cz
Středa, 30. srpna 2023 - 21:44:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 414
Registrován: 2-2012
Za mě překvápka ve Stř. kraji (nebo jeho blízkém okolí):
1) Regíny se (snad konečně) podívají i na 161 mezi Rakovníkem a Blatnem;
2) 3 páry Os z/do Jesenice (a dál) od/do Žihle;
3) s poznámkou o financování byl doplněn dávno zrušený dopolední pár rychlíků Pha - Rakovník (jako Sp v objednávce kraje);
4) u Kralovic se stále počítá s osobáky i rychlíkem, bohužel vše je časově na [zadnice].
[bomba]
Středa, 30. srpna 2023 - 22:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9
Registrován: 7-2023
Co znamenají tyto značky u IC 512 (potažmo i následný IC 515)? Má se tady od června nasazovat ComfortJet
Orky
Středa, 30. srpna 2023 - 22:17:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16882
Registrován: 10-2004
Někdo: Aktualizovaný návrh je potřeba stahovat s odkazu výše, na stránkách pro veřejnost je stále stará verze. V té nové už rychlk do Kralovic není a spěšňák má poznámku o financování vymazánu.