Diskuse » Železnice » Železnice bývalého SSSR » Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 21. 8. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železnice bývalého SSSR do 21. 8. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 25. května 2023 - 23:09:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1501
Registrován: 9-2015
@AŠM pro cestovatele
No, nevím, kolik Čechů vloni jako cestovatelé (turisté?) přes tenhle přechod za minulý rok projelo. Nepřestává mě to překvapovat, člověk by si to představoval úplně jinak, totiž, že takový přechod od začátku války dávno nemůže fungovat. Kdyby chuděrka učitelka z Prahy 6 řekla, že funguje, přidali by jí natvrdo 3 roky. Pro mě bylo velké překvapení i to, že víza do Ruska je nadále možné dostat a v pohodě tam jet.
Sobota, 27. května 2023 - 02:27:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 482
Registrován: 6-2016
Bugear:
"@Alex7: Díky za ty JŘ v Uzbekistánu, byť v mém případě nebylo cílem šotoušení. Všiml jsem si tam jedné změny/chyby, 129Ф je vlak Termez-Andižan, jezdící po/út, st/čt, pá/so, ne/po s odjezdem v 1:00 ze Samarkandu."
Děkuji za zpětnou vazbu, jsem rád, že pro Vás byla moje tabulka užitečná. [happy] Já ji dělal na přelomu roku, teď už je neaktuální a berte ji spíše s rezervou jako orientační. V postsovětských zemích se JŘ mění kdykoli během roku, zejména u regionálky (jde hlavně o časové posuny), nejen v prosinci při změně GVD.

Těch změn proběhlo v Uzbekistánu více. Andižan–Chiva teď jezdí zhruba o hodinu později (mimochodem, velmi efektivní oběh souprav při JD kolem 22 hodin), 779/780 Karši–Taškent nejezdí Pá–Ne, ale jen So–Ne a tádžické rychlíky už nejezdí přes Učkuduk, ale po "nové trati" přes Bucharu (do Učkuduku tak už z osobních vlaků zůstala jen regionálka). Větev z Dušanbe dokonce začala jezdit "rovně" po trati Buchara–Karši, čímž se JD Volgograd–Dušanbe zkrátila o 3-4 hodiny. Od 19.4 do 25.5 také jezdil jednou týdně tranzitem přes Uzbekistán rychlík 367/368 Dušanbe–Chudžand, ten jezdí každý rok na jaře a na podzim v době odvodů do základní vojenské služby.
Sobota, 27. května 2023 - 03:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 483
Registrován: 6-2016
Uzbekistán – léto 2022 (1/2)

Loni v červenci jsem v rámci výletu do tří středoasijských republik navštívil Uzbekistán, kde během pěti dnů navštívil všechny čtyři hlavní turistické destinace. Přijel jsem ve čtvrtek 14. července do Taškentu kazašským Tullar-Talgo z Almaty. Taškent je hlavní město Uzbekistánu, žije v něm kolem 3 milionů obyvatel. Ve městě jsou dvě nádraží pro dálkové vlaky. Hlavní – severní je určeno pro denní expresy a pro mezinárodní vlaky. Druhé – jižní nádraží je zase určeno pro příměstské a pro vnitrostátní noční vlaky.


V Taškentu jsem během 11 hodin navštívil mešitu Hazrati Imom, známou turistickou restauraci "Centrum Plovu" a Tamerlánovo muzeum v centru města. Poté se projel nádherným Taškentským metrem, a nakonec navštívil park "Tashkent City," což je nově otevřený park, který obklopují mrakodrapy a čtvrtě v evropském stylu, v budoucnu z toho bude moderní centrum města. V minulosti zde kromě metra fungoval i tramvajový a trolejbusový provoz, obojí bylo zlikvidováno za Karimova režimu. Nové tramvaje dodané z Česka pak byly přesunuty do nově postaveného provozu v Samarkandu.


V noci jsem se přesunul nočním vlakem 072Ф Taškent–Alat do Buchary, jel jsem v starém neklimatizovaném kupéčku, jízdenka stála v přepočtu 322 Kč. Před odjezdem z Taškentu bylo ve voze dusno, ale během cesty se vůz vyvětral a v noci tak bylo ve vlaku příjemně. Už druhou noc po sobě jsem neusnul (já v nočních vlacích spát neumím), ale i tak jsem třetí den normálně fungoval. Ráno v 6:20 jsem vystoupil na nádraží Buchara-1, které se nachází na předměstí Kagan. Přímo do města pak vede odbočka do stanice Buchara-2, která je bez osobní dopravy.


V Buchaře jsem během devíti hodin navštívil Emírův palác a centrum města. Odpoledne v 15:50 pak odjel rychlovlakem Afrosiab do Samarkandu, jízdenka (z kazašské pokladny) stála v přepočtu 338 Kč. Většina cestujících byli západní turisté, třeba vedle mě seděl Němec znalý ruštiny z NDR. [happy] Ale v samotné Buchaře jsem moc turistů neviděl. Jízda rychlovlakem s jednou zastávkou v Navoí trvala cca 1 h, 40 min., vlak jel maximálně 160 km/h. V Samarkandu jsem odjel z nádraží tramvají do centra. Spletl jsem si ale linku, namísto linky 2 na východ jsem odjel linkou 1 na jih, a tak po cestě musel přestoupit na totálně narvaný midibus. Oproti běžné maršrutce se lišil v tom, že jízdné se platilo civilně oblečenému průvodčímu.


V sobotu 16. července jsem si prohlédl jedno z nejhezčích uzbeckých měst Samarkand, jemuž vévodí hlavní náměstí zvané "Registan." Kromě něj si prohlédl Tamerlánovu hrobku nebo mešitu jeho manželky Bibi Chanímy. V tomto bývalém hlavním městě mě hrozně štvaly dvojí ceny pro turisty, které byly 10x vyšší než pro místní, na druhou stranu majitelé guesthousu v historickém jádru, ve kterém jsem byl za 20 € ubytovaný, byli ke mně velmi vstřícní. Za pouhých pět stovek za noc jsem měl pokoj v tradičním stylu s červeným kobercem, malou večeři a obří snídani. Obecně jsem jako bílý turista poutal velkou pozornost místních, v létě v Uzbekistánu kvůli počasí moc turistů nebývá. Pozdě večer jsem pak odjel nočním vlakem do Chivy, o tom se ale zmíním v následující reportáži.

Shrnutí
Uzbekistán je zatím nejexotičtější země, jakou jsem kdy navštívil (když teda nepočítám zájezdy k moři do Egypta apod.). Většina měst má starobylý ráz, je zde spousta památek hlavně z Tamerlánovy éry (14. století) a Uzbeci mají svou vlastní kuchyni postavenou hlavně na plovu /pilaf/. Mnohé památky byly zrenovované za vlády autoritářského vůdce Karimova, který je v Uzbekistánu dodnes mnohými respektován, a po jeho smrti se země otevřela zahraničním turistům. Dnes se stát tváří jako moderní vyspělá země a umí udělat dobrý dojem na turisty; turistické perly jako Taškent, Samarkand nebo Chiva jsou zrenovované a mezi nimi jezdí rychlovlaky Afrosiab rychlostí až 230 km/h. Na turistických místech vůbec není znát, že Uzbekistán je ve skutečnosti chudá země, ani já jsem to nepoznal.

Navzdory vysokým teplotám lze Uzbekistán díky suchému podnebí navštívit i v letních měsících, z mé zkušenosti to venku bylo nejhorší zhruba mezi 9. a 17. hodinou, po 17. večer a před 9. ráno naopak bývalo venku příjemně. Kolem poledne jsem se snažil zdržovat ve stínu nebo v budovách, v okrajových částech dne jsem chodil i na slunci. Komplikovanější bylo cestování vlakem, jelikož na nádraží nejenže musíte projít bezpečnostní prohlídkou, ale do nádražní budovy můžete vstoupit jen s platnou jízdenkou na nejbližší vlak. Celá nádražní budova bývá zatarasená, vstup do areálu je pouze přes checkpointy. Pokladny bývají v oddělených budovách kousek od nádraží.

Nejhorší zkušenost jsem měl v Uzbekistánu s taxikáři, kteří se mě při každé příležitosti snažili natáhnout jakožto "bílého" turistu. Nepoctivým taxikářům se dá částečně vyhnout tím, že můžete požádat místní o objednání taxíka, můžete jet veřejnou dopravou nebo můžete jízdu usmlouvat na rozumnější cenu. Znalost ruštiny byla mezi místními různá. Ze starší generace uměli rusky téměř všichni, z mladší generace kolem 30 %, větší znalost ruštiny bývala v Taškentu a v turistických destinacích.
Středa, 31. května 2023 - 02:22:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 484
Registrován: 6-2016
Uzbekistán – léto 2022 (2/2)

V neděli 17. července jsem se ze Samarkandu přesouval nočním vlakem do Chivy, velkou část cesty jel po nově postavených tratích. Trať Buchara – Miskin se otevřela v roce 2017, trasa Urgenč – Chiva o rok později. I když vagón nebyl nový a už vůbec ne klimatizovaný (klimatizaci mají v Uzbekistánu jen denní vlaky a v noční dopravě jen vozy třídy SV), byly na chodbě funkční zásuvky, ve kterých si většina cestujících včetně mě dobíjela mobily. Ve vlaku Taškent–Alat zase byly zásuvky v kupéčkách, avšak nefunkční. Jízdenka na trase Samarkand–Chiva stála v přepočtu 350 Kč. Stejně jako minule byla ve voze mužská posádka – kvůli tvrdé patriarchální společnosti se ženy jako stevardky objevují jen v letadlech a v rychlovlacích, jinak na dráze pracují jen jako nádražní personál (pokladní, úklid, služby pro cestující apod.).


Po příjezdu do Chivy, než jsem se vydal na prohlídku města, tak šel na pokladnu koupit vlakovou jízdenku do Urgenče na odpoledne. Mladá, hezká a příjemná pokladní mi nabízela objednat taxíka (druhou možností byl trolejbus), tuto nabídku jsem ale nevyužil, jelikož měl na nádraží uschované věci (a bez jízdenky bych se pro ně nemohl vrátit). Z nádraží v Chivě jsem šel do historického jádra 1,5 km dlouhým širokým bulvárem lemovaném hotely pro turisty. Cesta do centra byla šílená, ve 42 °C se nebylo kam schovat do stínu, navíc jsem se již od rána potýkal s průjmy. Jádro Chivy bylo moc hezké, je to v podstatě turistický skanzen dochovaný v původní podobně, velmi často se tu natáčejí turistické reklamy, točila se tu třeba originální bezpečnostní instruktáž Uzbekistan Airways. [happy] Kvůli počasí byla Chiva bez turistů a liduprázdná, se mnou jako jediný turista přijel vlakem student z jihovýchodní Asie, co byl na výměnném pobytu v Moskvě, shodou okolností jel ve stejném kupé jako já.


V 16:22 jsem odjel dálkovým vlakem do Urgenče, seděl jsem v zánovním plackartu a cestou pečlivě pozoroval krajinu zavlažovanou sítí kanálů napájených z řeky Amudarji, kvůli kterým asi vyschla většina Aralského jezera. Překvapilo mě, že i když šlo o novostavbu, byly na trati úrovňové přejezdy řízené závoráři. Trať je neelektrifikovaná, ale v Chivě jsou připraveny sloupy TV pro elektrifikaci, v budoucnu sem mají zajíždět Afrosiaby. Na mostě přes čtyřproudovou silnici jsem zase zahlédl meziměstskou trolejbusovou trať Urgenč–Chiva, což je jediný dochovaný trolejbusový provoz v Uzbekistánu (ostatní provozy byly zlikvidovány během nultých let) a jeden ze dvou meziměstských provozů na světě. Na rozdíl od Samarkandu a Buchary má Urgenč ryze sovětský ráz, tedy široké bulváry lemované bytovými domy. Jelikož jde o neturistické město, tak taxikáři tu byli poctiví, za převoz do/z hotelu žádali až směšně málo. Kvůli zažívacím problémům jsem si město bohužel neprohlédl.


V pondělí 18. července jsem odletěl z Urgenče vnitrostátním letem do Taškentu, tam měl 5 hodin na přestup na let do Biškeku, kde během mého výletu pobýval můj otec. Uzbekistan Airways je klasická aerolinka, před odletem se rozdává voda zdarma a ve vzduchu i na krátkých letech čaj nebo džus. Ceny letenek jsou poměrně vysoké, na druhou stranu mají férový tarif, kdy jednosměrná letenka stojí 1/2 letenky zpáteční. V Taškentu jsem přiletěl na vnitrostátní terminál, odlet byl z mezinárodního, který je na druhé straně letiště. Před terminálem mi nabízeli taxikáři přesun na mezinárodní terminál a opět se mě snažili natáhnout. Já ale odjel do centra, kde si dal oběd s místní kamarádkou, kterou poznal během první návštěvy Taškentu. Večer přílet do Biškeku, odkud se 21. července vrátil domů do Čech.


Střední Asie – shrnutí

Zatím asi nejzajímavější výlet v mém životě. Navštívil jsem tři státy obývané jazykově spřízněnými turkickými národy, a přitom každý stát byl úplně jiný. Kyrgyzstán – chudý a hornatý stát, původně kočovný národ, takže téměř žádné památky (až na věž Burana, kterou jsem zahlédl zdálky z vlaku). Nejvíce proruský stát, jaký jsem kdy zažil; hlavní město Biškek – typicky sovětské město i se sovětskými místními názvy. Železnic velmi málo, osobní doprava jen na jedné trati okolo hlavního města, do Oše a Džalal-Abádu na jihu země jen nákladní doprava (ale v obou městech funguje osobní pokladna).

V Kazachstánu jsem se cítil podobně jako v Rusku, měl nejpřísnější hraniční kontroly a krajina (stepi + hory) byla podobná jako v severním podhůří Kavkazu. Město Almaty sice nemá žádné památky, ale díky horám je tu moc hezké prostředí. V červenci bylo na tamní poměry nezvykle příjemné počasí – mezi 25 a 30 °C, podobné klima bylo i v kyrgyzském Biškeku. Místní Kazaši byli společensky nejvíce liberální a politicky nejvíce umírnění (tedy nikoli proruští). V jiných městech, než v Almaty jsem nepobýval, takže nemám větší zkušenost.

Uzbekistán, jak již bylo zmíněno minule, je ze tří navštívených států turisticky nejatraktivnější, je zde nejvíce památek a zažil jsem tu nejvíce podvodů. Zároveň je to nejlidnatější stát střední Asie, tudíž na železnici je nejhustší provoz (zejména v centrální části země mezi Taškentem a Samarkandem, kde je konvenční rychlodráha). Místní obyvatelé jsou velmi nábožní a konzervativní, řadu dobrých (kuchyně, architektura, móda, zdvořilé chování) i špatných (smlouvání, nucené sňatky, "čest rodiny" atp.) starobylých zvyků si uchovali až do současnosti. Kulturně jsou Uzbeci spíše blízkovýchodní národ, mezi ostatními postsovětskými národy nejsou příliš v oblibě.

Ve vlacích jsem během devíti dnů najel 3 322 km, a to čtyřmi nočními vlaky, jedním denním expresem (Afrosiab) a jedním regionálním spěšňákem (Biškek – Issyk-Kul). Ve městech jsem se projel metrem v Almaty a v Taškentu, tramvají v Samarkandu a trolejbusem v Biškeku. V Kyrgyzstánu jsem cestoval starými sovětskými vozy, v Kazachstánu se projel pouze moderním nočním Tullar-Talgem a v Uzbekistánu denním Talgem a spacími vozy (tipuji z 90. nebo nultých let). Většinu jízdenek jsem kupoval v e-shopech, dvakrát jsem na méně vytížené spoje zakoupil jízdenku na pokladně (v Almatě na kazašském tiskopisu a v Chivě na uzbeckém tiskopisu).
Středa, 31. května 2023 - 08:36:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4148
Registrován: 6-2019
Skvělý TR! To setkávání rodin ve Střední Asii se může stát pravidlem (pan Vantju tu má námět! :-) pro tisíce rozdělených; zdá se, že svět hned tak v pořádku nebude.
Chiva byla turistická asi vždy - mám doma letáky ex. SSSR s podobnými náměty (Chiva, Samarkand, Buchara + pro každou svazovou zemi ještě povinně její metropole).
Co se za generaci změnilo, je přísnější režim - v nultých bylo ještě možno na nádraží vcházet volně (s výjimkou spojů do zahraničí v přechodových stanicích).
Ty zažívací potíže byly asi z horka, to se rychleji množí všelijaký sajrat a na tržištích se povaluje kde co.
Přeji další úspěšné výlety po zemích, kde zítra už neznamená včera.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 31. května 2023 - 08:54:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 317
Registrován: 12-2017
Za měsíc se tam pojedu podívat tak jsem zvědav. Loni jsem byl v Kazachstánu a spokojenost. Plán mám letecky do Taškentu a během tří dnů zkusit Samarkand a okolí Taškentu, letecky do Dušanbe, zase 3 dny na okolí (škoda, že se nelítá do Chorogu), zpět do Taškentu, vlakem přes Šymkent do Astany, 7 dní v Kazachstánu, letecky do Biškeku a domů...
Středa, 31. května 2023 - 09:15:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4149
Registrován: 6-2019
Já to v létě vzdal. Sice jsme drsní hoši, ale to co popisuje Alex v Chivě jsem jednou zažil a to mi stačilo. [biggrin] Ve vedru se v podstatě nedá cestovat (a proto prázdniny trávím raději v práci a kochám se pohledy na kolabující cyklisty...).
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 02. června 2023 - 10:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4153
Registrován: 6-2019
Čtení na víkend o (nejen) gruzínské legendě:
https://disk.yandex.ru/d/xQyjCAhWuPJJ9g
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 07. června 2023 - 18:32:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4170
Registrován: 6-2019
Další ze série počátků elektrizace Velké země. Cca 1950 - 1960, vpravo původní úzkokolejka, Apšeronský poloostrov:


Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 12. června 2023 - 13:55:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4189
Registrován: 6-2019
Dobrá práce:
odkaz
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 12. června 2023 - 14:31:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3632
Registrován: 8-2009
Ahmad: Nevím jestli dobrá práce ale já jsem si teda naivně myslel že mají potřebu zbraně na Krym dovážet než je vozit pryč[crazy]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Mladějov
Úterý, 13. června 2023 - 18:43:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19737
Registrován: 3-2007
Jurek: Teda vy jste fakt stratég [proud]
Úterý, 13. června 2023 - 19:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4197
Registrován: 6-2019
Parádní reportáž z "Bachčajmanského" koridoru ADY:
odkaz

Už se těším, až se svezeme dálkovým rychlíkem.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 14. června 2023 - 18:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3636
Registrován: 8-2009
Mladějov: Já nejsem stratég ale když se mi něco nepozdává tak se zeptám[kecal]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pátek, 16. června 2023 - 02:52:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 486
Registrován: 6-2016
Letní změny JŘ v zemích ex-SSSR

Přehled novinek a změn jízdních řádů v některých postsovětských státech.

Arménie
1) Od 14. června do konce září je v provozu sezónní rychlík 201/202 Batumi–Jerevan. Časy jsou stejné jako loni, ale v letošní sezóně jezdí obden (loni jen 2x týdně). 371/372 do Tbilisi je po dobu léta zrušen (loni výjimečně jezdil i přes léto jako doplněk k 201/202).

2) 16. června vyjíždí sezónní osobák 6531/6532 Jerevan–Sevan–Šorža, pojede v Pá–Ne do konce srpna. Letos nově nezačíná na zastávce Almast, nýbrž vyjíždí z hlavního nádraží a k jezeru Sevan jede po nákladním obchvatu Jerevanu. Trasa je tak delší o 36 km, jízdní doba se prodloužila o 15 až 35 min.

Gruzie
Noční expres Stadler 811/812 Tbilisi–Batumi (jediný vnitrostátní noční vlak v Gruzii), který v zimě nejezdil a od Velikonoc byl vypravován jen 2x týdně, jezdí přes léto od 16. června každý den. Sezónní rychlík Batumi–Jerevan pojede obden (viz výše).

Kazachstán
Od 15. června jezdí souprava Tullar-Talgo na sezónním rychlíku 257/258 Astana–Dostyk (2x týdně do konce srpna). Podle informací médií by to mělo být první nasazení moderních vlaků Talgo k jezeru Alakol u čínských hranic.

Kyrgyzstán
16. června vyjíždí sezónní spěšňák 608/609 z Biškeku k jezeru Issyk-Kul (stanice Rybačije), jízdní řád je stejný jako loni. Do poloviny července jezdí v Pá–Ne, poté až do konce srpna každý den. Od 22. července loňského roku je v něm nově zařazen luxusní klimatizovaný panoramatický vůz. Loňský ceník: 150 sumů (38 Kč) obščij, 500 sumů (125 Kč) panoramatický vůz.

Uzbekistán
1) 20. března byl zaveden (již dříve avizovaný) nový denní rychlík 7/8 Samarkand–Karši–Šachrisabz. Jezdíval 6x týdně, ráno z Kitabu, večer ze Samarkandu. Od června jezdí 3x týdně v Po–St, ráno ze Samarkandu a v podvečer z Kitabu, díky čemuž turisté mohou podniknout jednodenní výlet vlakem do Šachrisabzu (příj. 10:32, odj. 16:12). Podle rezervačního systému UTI jsou řazeny dva neklimatizované vozy k sezení.

2) Tádžické rychlíky během jara opustily delší trasu přes Učkuduk, vlaky Volgograd–Dušanbe/Kuljab nově jezdí po nejkratší možné trase Nukus–Buchara–Karši a dál do Tádžikistánu. Trať Učkuduk–Miskin je bez osobní dopravy, v úseku Učkuduk–Navoí jezdí zřejmě jen osobáky (viz můj příspěvek z 27.5). Jízdenky na tádžické dálkové vlaky je možné koupit pouze na pokladně (s výjimkou 301/302 Dušanbe–Taškent*, který jde i přes eshop UTI).

* Ten nový rychlík Dušanbe–Taškent jezdí dle rezervačního systému UTI poloprázdný, lístek na něj je možné koupit klidně v den odjezdu. Mám obavu, aby nebyl v brzké době zrušen a šotouši si ho tak stihli včas projet.
Pátek, 16. června 2023 - 09:19:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4209
Registrován: 6-2019
Díky za brilantní shrnutí!
V tom Jerevanu to může být celkovou rozpadlostí trati (už před 20 lety se tam vlaky plížily rychlostí raněného šneka), obchvat asi nějak udržovat musí pro dopravu zlaté rudy ze Zodu. Hned bych si tam zaletěl, ale do konce srpna bohužel nestíhám. [sad]

ad R Dušanbe - Taškent: ano, to bude chtít projet co nejdříve, už jen kvůli řazení tádžického jídelního vozu. Jak to zruší, tak se zase na delší čas nikam nepodívá.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 16. června 2023 - 09:30:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 61
Registrován: 8-2007
Netušíte někdo, jaká je situace ohledně provozu na úzké z Vynohradiva do Iršavy? Nedělám si velkých nadějí, ale co kdyby náhodou... [wink]
Sobota, 17. června 2023 - 20:58:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 962
Registrován: 1-2004
Z letošního jarního toulání I.



Kyslik
Sobota, 24. června 2023 - 13:01:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 1-2010
To Canfranc: existuje tam nejaka firma sitove jizdenky, nebo je lepsi kupovat jizdenku na kazdou cestu?
Sobota, 24. června 2023 - 22:04:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 963
Registrován: 1-2004
Já jsem dlouhodobě zhýčkaný Interrailem [lol]
Možná je kupovat jízdenky na každou cestu levnější (a zcela jistě to i jde), ale s IR zvládám i ostřejší přestupy, případná zpoždění, rychlou změnu trasy, nehrozí fronta u pokladny (vč. dohadování s "babuškou") aj. Prostě je pro mne IR pohodlnější...
Neděle, 25. června 2023 - 19:06:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2153
Registrován: 11-2005
No, zrovna pobaltí... Není tam tolik tratí, aby se na nich na jednotlivých jízdenkách dalo projezdit 100€, nejezdí tam tolik vlakových spojů, aby měla cenu nějaká flexibilita a alternativy přestupů, a nejsou tam tak častá zpoždění, aby měla cenu flexibilita s ohledem na ně, jízdenky se dají kupovat v e-shopech a/nebo ve vlaku...

Sepisuju tripreport na Vlaky.net, vydržte, ale jde to ztuha, s ohledem na potomka manželka netoleruje moje volnočasové vysedávání u kompu (a ten potomek taky ne).
Zurückbleiben, bitte!
Vlarsky
Neděle, 25. června 2023 - 20:58:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 2-2023
U dopravce LTG Link je nutno kupovat jednotlivé jízdenky. Neumí dokonce ani přestupní jízdenky.

Jeden letošní článek z Litvy již proběhl po Facebooku.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vlarsky.)
Pondělí, 26. června 2023 - 06:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4254
Registrován: 6-2019
Libcha: ááá, tak to gratulujeme! [proud]
Protože jsem si podobným procesem také před pár lety prošel, nastíním další vývoj šotofamílie:
Teď budeš mít pár let velkou pohodu. S jedním dítětem, obvzláště, když je to chlap, se dá vandrovat po Evropě celkem v pohodě i vlakem a dokonce se dají i nalézt některé šotolokality, kde lze uhnízdit třeba na týden. Lze šotoušit a zároveň fungovat v ČR v celkem běžném režimu.
Nic netrvá věčně a vidle do toho hodí obvykle žena, protože vcelku logicky chce druhé, třetí, čtvrté... S druhým dítětem se většina šotoušků vrátí do reality i finančně, neb zjistí, že (až na pár velkoměst) se u nás prakticky nedá fungovat bez auta, byt kapacitně nestačí a peníze na účtu mizejí rychleji než oblíbená řada dosluhujících motoráků. A tam kde dá, si málokterá matka lazjne riskovat absenci např. rychlého dovozu do nemocnice, kapacitních nákupů a podobných detailů.
Každodenní mikromanagement se točí výhradně kolem potřeb a nároků potomstva, představa tradičního života bere rychle za své.
Uplyne dalších pár let a už to bude jenom lepší. První potomek doroste do puberty a pochytá všechno od fotra, včetně sarkasmu, ironie, nekorektnosti a zastydlého punkerství. N + 1 potomci jsou zajetí v léta zavedených procesech, v nichž je skoro vše, tedy až na soukromí, volný čas, jídlo a oddech.
Má to i svý pozitiva - ten kdo začal včas, tak je kolem padesátky už free, plný energie a ještě relativně zachovaný a podzim života si může užívat na plný kule, i na sepisování tripreportů na šotoweby dojde.
Je i mnoho výjimek, načrtlé schema obvykle neplatí pro biomatky, ekomatky, alternativce všeho druhu...
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 26. června 2023 - 13:16:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4256
Registrován: 6-2019
Agdam dnes, už čistě ázerský:

Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 26. června 2023 - 20:53:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 964
Registrován: 1-2004
Libcha: Já měl na letošní jaro v zásobě z loňské akce koupený seniorský Global na dva měsíce, takže jsem jen využíval volné dny...
Tudíž já výše uvedené výhody IR vztahuji nejen k Litvě, ale i dalším zemím, které jsem při jeho využití navštívil. A neustálé běhání k pokladně a dohadování mě fakt nebaví, už jsem na to starý, takže to rád přenechávám mladším. [wink]
Pondělí, 26. června 2023 - 23:46:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1542
Registrován: 9-2015
@ašm
super popis; .. rychleji, než oblíbená řada motoráků [happy]
Úterý, 27. června 2023 - 16:32:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4260
Registrován: 6-2019
Speciál v Sighetu, 19997:

Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Vlarsky
Středa, 05. července 2023 - 09:52:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 2-2023
Včera večer došlo k požáru Ganzu, konkrétně hlavy D1-798. Zbytek soupravy zachráněn. CFM by nyní mělo mít poslední provozní dvě hlavy, což stačí na sestavení jedné soupravy bez zálohy.
Čtvrtek, 06. července 2023 - 01:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 163
Registrován: 7-2017
Putlerův soukromí vlak v detailu:
https://dossier.center/inside-train/
Čtvrtek, 06. července 2023 - 17:23:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 234
Registrován: 8-2017
Dotaz z historie: Proč se jako první elektrizovala severní z tratí Kyjev - Lvov (přes Zdolbunov)? Obzvlášť když ta jižní (přes Ternopol) je podle kilometráže vlastně ta hlavní, protože tam už někdy od dávných dob SSSR pokračuje kilometráž od Moskvy (a přesto se drátovala až v devadesátkách). Děkuji.
Rusko + Ukrajina + Bělorusko = bratrské země. Západe, dej od nich ruce pryč a přestaň je poštvávat proti sobě!

Sháním fotky a videa z tratí Kolín - Havlíčkův Brod - Brno a Brno - Česká Třebová z let 1966 až 1996, a také ze sídliště Brno Vinohrady z 80. a 90. let.
Vlarsky
Sobota, 08. července 2023 - 13:26:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 2-2023
Moldavsko: Sedí vše dle jízdního řádu na webu. Dva páry vlaku Chisinau - Iasi vedené D1M. Osobní vlak Chisinau - Ungheni nově veden rovněž D1M. Rychlíky Chisinau - Kyjev a Chisinau - Bucuresti vedené novými TE33. Jeden pár osobních vlaků Chisinau - Bender 3 veden ČME3 + 2 plackarty. O čem web CFM mlčí jsou vlaky Balti Slobozia - Rogojeni jezdící denně v podobě ČME3 + 2 plackarty a Balti Slobozia - Ocnita jezdící v 5, 6 a 7 v podobě 2TE10M + 2 plackarty z vlaku z Rogojeni.
Sobota, 08. července 2023 - 23:45:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 10-2008
Dobrý den,
před třemi týdny jsem navštívil město Jerevan v Arménii, abych viděl metro a trolejbus. Pár hodin jsem využil k natáčení pionýrské železnice v parku. V provozu je ruská dieselová lokomotiva TU2 a dva osobní vozy.

Pokud chcete, můžete se podívat na tento film (8:27 min):
https://www.youtube.com/watch?v=Zy2HusKiT3I

Zdravím z Plauen,
Daniel
Neděle, 16. července 2023 - 16:03:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4278
Registrován: 6-2019
Plány z let 1880 - 1920 a skutečnost:

Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 24. července 2023 - 22:50:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 488
Registrován: 6-2016
Od 1. srpna 2023 RuZko spustí elektronická víza pro občany 55 států včetně těch "nepřátelských" (tedy i Česka a Slovenska). Platnost e-víza 60 dní, doba pobytu max. 16 dní, vstup přes vybrané hraniční přechody. Konzulární poplatek 40-52 USD, lhůta pro vyřízení do čtyř kalendářních dnů. Teď je sice lepší do Ruska ze zřejmých důvodů nejezdit, ale až skončí válka nebo padne režim, tak se elektronická víza budou hodit.

Z postsovětských zemí tak klasické vízum bude potřeba už jen do Turkmenistánu (který nedávno začal do země pouštět turisty) a Běloruska (pokud teda nepoletíte letadlem přes třetí stát – TR, GE, AM). Elektronické vízum vyžaduje jen Rusko a Ázerbájdžán. Do zbylých 11 zemí bývalého SSSR není vízum vůbec potřeba.
Středa, 26. července 2023 - 10:49:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 735
Registrován: 1-2019
Москва - це окупована територія України.
Mladějov
Středa, 26. července 2023 - 23:50:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19882
Registrován: 3-2007
>Konzulární poplatek 40-52 USD

Koukám klasika, v myšlení se neposunuli ani o metr. [biggrin]
Čtvrtek, 27. července 2023 - 00:20:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5360
Registrován: 9-2003
Pan_Hloupej: [andel].
NOBLE BRICKS
Čtvrtek, 27. července 2023 - 15:05:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2928
Registrován: 8-2017
Zdravím, podařil se vám někdy někomu nákup v eshopu arménských železnic? Zajímalo by mě, jestli dělám něco blbě, nebo to mají rozbitý.
Neděle, 30. července 2023 - 17:02:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 490
Registrován: 6-2016
Mladějov:
"Koukám klasika, v myšlení se neposunuli ani o metr. [biggrin]"
To není tak zlé, když nemusíte předkládat na ambasádu hromadu dokumentů a platit poplatek vízovému centru. My před dvěma lety platili za vízum tuším 1750 Kč na osobu, teď tu bude kolem 1200 Kč na osobu, děti do 6 let jen za 2 USD.

Jinak jsem se díval na aktualizovaný seznam hraničních přechodů k e-vízům a vypadá to, že vlakem na e-vízum půjde přijet do Ruska pouze z Mongolska. Z osmi hraničních přechodů totiž funguje pro osobní dopravu pouze Nauški/Suchbaatar, přes který jezdí 2x týdně (v létě 3x týdně) 305/306 Ulánbátar–Irkutsk. Zabajkalsk a Chasan se uzavřely v lednu 2020, Petrohrad v březnu 2022 a přes ostatní se nejezdilo ani před Covidem.
Mladějov
Neděle, 30. července 2023 - 17:11:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19914
Registrován: 3-2007
Hm.

Byl jsem tam vícekrát a po tom, co se tam děje teď včetně mnohaleté mediální masáže místních vůči Čechům a vůbec zbytku světa kromě "kamarádů" jako KLDR si můžou strčit pohraniční buzeraci i celé Rusko víte kam?

Se furt tvářej, jako by o jejich zemi byl nějaký velký (i turistický) zájem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 30. července 2023 - 17:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4331
Registrován: 6-2019
Alex: souhlasím, že na ruské poměry je to celkem v pohodě. Sice tam také nepojedu (z mnoha již zde uváděných důvodů), ale neuráží mě to. Když si vzpomenu na jarní anabázi se súdánským nebo alžírským vízem...
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 07. srpna 2023 - 09:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3677
Registrován: 8-2009
Poprosím o radu. Soused je v Kaliningradu a marně se snaží dopátrat co si teď může legálně odtud dovézt. Netuší někdo kde to dohledat? Kvůli těch sankcí je v tom bordel a nikde nepíšou co platí pro obchodní styk a jestli to platí i pro turistiku. Navíc všude odkazy na ruskou celní správu jejíž web je stejně jako web ruské ambasády a vše s ruskou doménou demokraticky zablokován.[sad]
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 07. srpna 2023 - 12:51:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5371
Registrován: 9-2003
Slušný člověk si teď z Ruska ani z Kaliningradu nic neveze.
NOBLE BRICKS
Pondělí, 07. srpna 2023 - 13:13:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4350
Registrován: 6-2019
A nebo jim ty weby prostě nejdou. Web ONCF taky neotevřu a nevidím v tom spiknutí. [biggrin]

Z Kaliningradské oblasti byste si mohl přivézt třeba štěnice, jinak mě nic moc nenapadá. Kvůli cigárům a chlastu asi nepojedete až tam, ne?
Nehledě na fakt, že platí výše uvedený výrok S4991023.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 07. srpna 2023 - 17:07:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3678
Registrován: 8-2009
Achbože zase jen vysírky. Za prvé není to pro mně (já kotlinku budu opouštět vva 4:30 na Dolním Dvořišti) a za druhé, nefungovalo mi nic s doménou .ru a to ani ambasáda v česku. Co se týče ONCF, nedávno jsem dával odkaz ve vedlejším vlákně. P.S. Vyřídím sousedovi, že není slušný člověk[crazy] a zřejmě o jeho postřehy z cesty tad evidentně není zájem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Jurek_fm.)
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Pondělí, 07. srpna 2023 - 18:30:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4223
Registrován: 3-2006
Postřehy z cest se můžou legálně dovézt kamkoliv.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 07. srpna 2023 - 20:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4356
Registrován: 6-2019
Zní to až neuvěřitelně, ale ředitel odboru osobní dopravy ADY vydal oficiální prohlášení, že dálkový R Baku - Tbilisi - Ankara může být spuštěn.
Při vědomí tamního supertotalitního režimu se lze skutečně domnívat, že by ke spuštění toho projektu mohlo v dohledné době dojít.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 07. srpna 2023 - 23:47:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1555
Registrován: 9-2015
@Jurek_fm
Co nějakou VPN, googlit "VPN to spoof location"? Strašná doba. Zájem o postřehy z cesty samozřejmě je, zombíků si nevšímej.
Úterý, 08. srpna 2023 - 13:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5665
Registrován: 9-2007
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Zní to až neuvěřitelně, ale ředitel odboru osobní dopravy ADY vydal oficiální prohlášení, že dálkový R Baku - Tbilisi - Ankara může být spuštěn.
Při vědomí tamního supertotalitního režimu se lze skutečně domnívat, že by ke spuštění toho projektu mohlo v dohledné době dojít."
Hm... existují způsoby, jak se dopravit z Baku do Aktau, ze Lhasy do Indie vede silnice a pak už jen zbývá otázka co vlaky Quetta - Zahedán a Teherán - Ankara. [biggrin][biggrin] Takové kolečko bych si za rok docela dal. Buď, nebo někam do Indočíny a letadlem zpátky... koncem července už Írán přestal vyžadovat cokoliv souvisejícího s covidem, tak snad se spojení Íránu a Turecka také obnoví.
Úterý, 08. srpna 2023 - 14:31:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4360
Registrován: 6-2019
Hm... Lodě přes Kaspické moře plují především nepravidelně, takže bych se obával, že než se dočkám té, kterou mám na mé instadaci, tak pojedu o pár týdnů dříve, ale úplně někam jinam :-)
Silnice mezi Čínou okupovaným Tibetem a Indií být může, otázka spíš je, zda je to vůbec otevřené pro cizince a normální lidi vůbec (podobně jako např. Vachánský koridor).
Ohledně spojení TCDD - RAI jsem žádné zprávy nezaznamenal, podobně jako mezi ADY a RAI (které je IMHO šotoušsky mnohem cennější), nicméně zde by stačilo více "regionální" spojení - např. jen mezi Tabrízem a Vanem, které by trochu humanizovalo ty obrovské dálky v autobusech. V Iránu pozor na obrovskou vyprodanost dálkových spojů, získat lístek na vytoužený spoj není úplně vždy snadné.
Quetta - Zahedán jezdíval jeden vlak týdně či měsíčně, momentální stav je asi jen cargo.
Podobných koleček lze vymyslet více, je to jen otázka vhodně zvoleného měřítka a priorit. Doplňuji, že jsou volné a otevřené hranice i mezi Iránem a Irákem, takže dnes lze i bez problémů navštívit mnoho šíitských památek v Mezopotámii.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 08. srpna 2023 - 15:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5666
Registrován: 9-2007
Jezdí autobus Lhasa - Yadong Xian, dál do Darjeelingu to bude těžší, ale pokud by to po zemi šlo... o lodích jsem se dočetl už dříve zde, zatím jsem se tam vyloženě nechystal, ale bude-li skutečně vlak Ankara - Baku zaveden, pak by to minimálně do Kazachstánu šlo a jelikož odtamtud jezdí do Číny vlaků relativně dost..

Ale jasně, vím, že ne všechny přechody jsou otevřené pro občany třetích zemí + aktuální info se blbě doheldává, to je spíš jen takový nápad, co mám v hlavě pomalu 15 let. [proud]

Ještě si samozřejmě půjde "odskočit" do Japonska a Jižní Koreje, ale prostě po zemi to má nějakou váhu, "vzduchem" to umí každý.
Úterý, 08. srpna 2023 - 15:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4362
Registrován: 6-2019
Jj, tak nějak podobně chystám Afriku, respektive její oblasti, kde ještě železniční doprava žije a funguje. Tam se na pár týdnů nevyplatí létat - a když už, tak pořádně, tedy po zemi. Vzduchem to má i tu zásadní nevýhodu, že pak člověk pozná jen ty dvě letiště - a to co je mezi nimi na zemi, je často mnohem zajímavější.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pátek, 11. srpna 2023 - 12:30:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 849
Registrován: 3-2005
Vantju,Ahmed: zatím jste se nikdo nezmínil jestli je osobní provoz na nové trati z Bereketu na Zakaspické dráze na jih do Iránu, resp. z Mashadu do Heratu ??
Pátek, 11. srpna 2023 - 21:48:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4378
Registrován: 6-2019
Napíši více po návratu do ČR.Ted jsem na pár týdnů v zahraničí a z mobilu se špatně píše.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Fkam
Sobota, 12. srpna 2023 - 08:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4086
Registrován: 3-2011
Jurek_fm:
"Poprosím o radu. Soused je v Kaliningradu a marně se snaží dopátrat co si teď může legálně odtud dovézt. Netuší někdo kde to dohledat? Kvůli těch sankcí je v tom bordel a nikde nepíšou co platí pro obchodní styk a jestli to platí i pro turistiku. Navíc všude odkazy na ruskou celní správu jejíž web je stejně jako web ruské ambasády a vše s ruskou doménou demokraticky zablokován.[sad]"

Mě weby s .ru fungují stejně jako elektronické vízum bez problémů. Co chce soused dovézt. Normální spotřební věci by neměly být snad velký problém.
Nejlepší tramvaje jsou tramvaje Tatra. [ok]

Sobota, 12. srpna 2023 - 12:44:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3690
Registrován: 8-2009
Fkam: Už je doma. Budu s ním klábosit snad v pondělí tak jsem zvědavý na zážitky.
Život je hořký. Bohudík !
Nebudu si měnit nick proto, že jsem se přestěhoval[kecal]
Sobota, 19. srpna 2023 - 23:47:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 492
Registrován: 6-2016
Vlakové jízdní řády postsovětských zemí

Na přelomu jara a léta jsem využil několikaměsíčního volna mezi vejškou a prací a pro svou potřebu vypracoval přehledy vlakových spojů (neboli vlakové průvodce) v šesti postsovětských státech. Mimo jiné proto, že u většiny států neexistují ucelené archivy minulých GVD (nebo nejsou veřejné). Zatímco v zimě jsem zpracoval čtyři státy ve formě Excelových tabulek, v létě to bylo šest států ve formátu Word/PDF. Rozhodl jsem se je tu zveřejnit, aby ty přehledy JŘ měly aspoň pro někoho užitek (když už se já letos nechystám cestovat nikam daleko). [proud]

Zpravidla platí nepřímá úměra "čím menší provoz, tím podrobnější informace." Zastávkové JŘ mám jen u spojů s méně než 30 stanicemi, vlaky s více zastávkami jsem zkrátka vynechal. Jízdní řád jsem většinou čerpal z vyhledávače Yandex.ru, rozsah provozu z Tutu.ru a kilometráž z Tutu.ru nebo z Výboru pro železniční dopravu (tarifní km). Stav u většiny států platí pro vrchol letošního léta (JŘ se mění každou chvíli), za správnost údajů neručím.

Arménie – všechny vlakové spoje se všemi zastávkami + traťový JŘ hlavní trasy
Bělorusko – mezinárodní vlaky a denní vlaky, traťové JŘ denních vlaků vyšší kvality, přehled nočních vlaků
Gruzie – všechny dálkové vlaky + přehled regionálních vlaků
Kazachstán – pouze mezinárodní vlaky + "peážní" spoje přes Petropavlovsk
Kyrgyzstán – všechny vlakové spoje + traťový JŘ hlavní tratě (včetně GVD 2022)
Uzbekistán – všechny dálkové vlaky, traťové JŘ denních expresů na hlavní trase, přehled regionálních vlaků

Pokud se někdo chystá navštívit některý z uvedených států a můj přehled bude stále aktuální, může jej využít pro plánování cest, příp. si ho vytisknout a vzít s sebou (ne všude mají ve vagónech nástěnné JŘ). A kdo bude chtít v budoucnu aktualizovat můj přehled, tomu mohu poslat soubory ve formátu Word.
application/pdf
Armenie.pdf (559.9 k)
application/pdf
Belorusko.pdf (1984.9 k)
application/pdf
Gruzie.pdf (661.6 k)
application/pdf
Kazachstan.pdf (854.9 k)
application/pdf
Kyrgyzstan.pdf (536.7 k)
application/pdf
Uzbekistan.pdf (1374.1 k)
Neděle, 20. srpna 2023 - 21:01:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 971
Registrován: 1-2004
Sice se tam nechystám, ale [ok][ok][ok]
Issi
Pondělí, 21. srpna 2023 - 07:54:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 12-2007
Ví někdo, zda ještě jezdí vlak Kišiněv-Tiraspol-Odessa?
Na stránkách železničního dopravce Moldávie jsem o něm nenašel ani slovo. Chystáme se do Tiraspolu, mám zatím v plánu na letišti KIV půjčit auto, ale toto by bylo zajímavější.
Pondělí, 21. srpna 2023 - 09:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4380
Registrován: 6-2019
Nejezdí a hned tak nebude. Zhruba před rokem jsem zaslechl cosi o zničených mostech...
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)