Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 24. 7. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 24. 7. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Garfield
Pondělí, 10. července 2023 - 23:57:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13637
Registrován: 10-2004
Na webu DI je závěrečná zpráva z loňských Otrokovic, kdy fíra zapomněl stáhnout na stahovačce a následně se dostalo 3000 V do zabezpečovacího zařízení. Celková škoda přes 45 MCZK...
Úterý, 11. července 2023 - 07:50:30  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3438
Registrován: 12-2009
Garfield: Mě tam pobavila ta věta, že hovor nebyl.veden v českém jazyce [lol]
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Úterý, 11. července 2023 - 07:53:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2806
Registrován: 11-2012
Šlo těm Otrokovicám vůbec technicky zabránit? Např. vložením dostatečně dlouhého izolačního úseku.
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Úterý, 11. července 2023 - 08:46:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4563
Registrován: 6-2007
Tak ono i v takovém Polsku člověk v podstatě nepotká stahovačku, nedej bože ještě takové bizáry jako jsou u nás při různých výlukách a rekonstrukcích. Stačí mít trolej dobře rozdělenou děliči, nebo je tam ještě dodat.
Tady to "nejde, nikdy se to tak nedělalo". A pak divení že se každou chvíli někde valí dráty nebo sběrače po zemi.
Úterý, 11. července 2023 - 10:59:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1235
Registrován: 1-2007
Jasně, nebudeme si kazit smrádek a teplíčko pomyšlením, že i PKP Energetika to má pořešené líp s menšími riziky zastavení provozu a oseserem provozních zaměstnanců [kladivo]
Úterý, 11. července 2023 - 13:09:23  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3439
Registrován: 12-2009
Příspěvek co tu předvedl jagg, ani reakci na něj tu opravdu nepotřebujeme. Trochu slušnosti a soudnosti pánové!
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
jagg
Úterý, 11. července 2023 - 13:20:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1213
Registrován: 5-2012
dosti tendenční moderování pane cenzore, zvlášť pokud jde o hodnocení toho, co je a není soudné, pokud už jsem jmenován, rád bych doplnil, že vulgárně zde nadávalo pouze individuum s499.1023, jinak k meritu, to nekritické glorifikování polské infrastruktury je směšné a je evidentní, to co jsem v reakci (smazané) psal
Úterý, 11. července 2023 - 13:26:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1236
Registrován: 1-2007
Tak ještě jednou - nikdo tu nechce glorifikovat PKP PLK a Energetiku, bylo to myšleno, že I oni to mají vylepšené líp a SŽ jede v pitomém prvním bodu desatera "vždycky se to tak dělalo!"
Úterý, 11. července 2023 - 14:16:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12419
Registrován: 5-2002
ad Pavel Večeřa: Šlo těm Otrokovicám vůbec technicky zabránit? Např. vložením dostatečně dlouhého izolačního úseku.

Šlo. Správným nastavením zkratových ochran na napáječce.
A nedávání zkratovacích souprav na návěstidla.

A třeba by mohlo stačit, kdyby cedule "Stáhni sběrač" ledkově výrazně blikala...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 11. července 2023 - 14:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10962
Registrován: 9-2002
Petr_Šimral:
"A nedávání zkratovacích souprav na návěstidla. "

Ono zkratovat na návěstidlo je prasárna nejvyššího kalibru. Já bych se pod to coby mistr dráteník nepodepsal.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
djst
Úterý, 11. července 2023 - 15:42:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1143
Registrován: 8-2014
Pavel_Večeřa:
"Šlo těm Otrokovicám vůbec technicky zabránit? Např. vložením dostatečně dlouhého izolačního úseku."
Nejjednodušeji třeba instalací obávané hákovnice. Tady je vidět, že proti takovéhle škodě je x stržených sběračů sranda. Nemluvě o tom, že kdyby tam v tu chvíli někdo na TV pracoval, tak ho to mohlo zabít.
Z hlediska návrhu úseků trakčního vedení by bylo ledackde lze vkládat další dělení mezi kolejové spojky mezi 1. a 2. kolejí a další výhybky směrem do stanice. Ať už jako dočasný dělič po dobu výluky, nebo jako trvalé řešení. To by umožnilo výluky staničních kolejí bez nutnosti stahovat na zhlaví. Znamená to vícenáklady na dělení a úsekové odpojovače.

Ad nastavení ochran:
Jen z hodnoty proudu se blbě poznává vzdálený zkrat od blízké spotřeby. Jediné správné řešení je v tu chvíli nastavit ochrany podle výpočtu s tím, že holt dovolený výkon bude snížený. Teoreticky by to mohlo jít odlišit kontrolou strmosti nárůstu proudu, ale to by vyžadovalo sofistikovanější ochrany. Je velmi příznačné, že nastavení ochran v Nedakonicích nikdo 36 let nerevidoval, zvlášť tedy tehdy, když se v Otrokovicích objevila převozná měnírna. To ukazuje na jednu systémovou příčinu.

Reakce na MU
Ze zprávy plyne, že strojvedoucí si svoji chybu poměrně rychle uvědomili a volali na CDP, kde bez okolků nahlásili, že strhli trolej. Skvělá reakce v takové situaci. Totéž se ovšem nedá říci o řídicím dispečerovi na CDP a elektrodispečerovi. Ten první místo zajištění bezpečnosti začal řešit, jestli vlak dostal nebo nedostal rozkaz (což je mj. v dané situaci nekolegiální až nebezpečné), a trvalo mu celé 4 minuty, než to nahlásil elektrodispečerovi. Elektrodispečer nápodobně. Přestože se dozvěděl, že je na místě stržená trolej a že úsek je pod napětím (= nebezpečí), doptával se na podrobnosti a trvalo další 4 minuty než napětí vypnul. Celkem tedy bylo vedení pod napětím ještě 8 minut po nahlášení události. Je možné, že to přispělo k velikosti škody, ale hlavně je jisté, že to představuje významné nebezpečí, že to někoho zabije. Jistě si dovedete představit osobní vlak, který v takové situaci začne hořet a začnou se z něj evakuovat cestující. Já tohle vnímám jako mnohem zásadnější problém než nestažení sběrače a nevhodné nastavení elektrických ochran. Bohužel, jak je dobrým zvykem, DI se tomu vůbec nevěnuje. Čekal bych to alespoň v doplňujících zjištěních, ale místo toho se tam řeší, že někdo mluvil slovensky...

Odborná příprava
S reakcí na MU souvisí to, že jsou zaměstnanci SŽ patrně nedostatečně školeni na zvládání mimořádných situací. (Což tedy není překvapivá informace, ale mělo by to zaznít.) Po nahlášení události by se to při efektivní komunikaci stihlo vypnout do půl minuty. To se samozřejmě netýká jen stržených trolejí, ale jakékoli události, kde je z hlediska bezpečnosti kritický čas.
Stejně tak ze strany dopravce. Strojvedoucí podle všeho nenahlásili požár u návěstidla L3a, který viděli.
Dále, kdyby odborná příprava strojvedoucích za něco stála, tak by věděli, jak vypadá vzdušné dělení, kde se obvykle umísťuje a proč přes něj musejí projíždět při výluce se staženým sběračem. Kdyby to strojvedoucí ve výcviku věděl, tak by i při přehlédnutí návěsti Stáhněte sběrač nejspíš sběrač stáhl. Podle svých slov o stahovačce věděl, viděl návěst Připravte se ke stažení sběrače, ale nevšiml si, kde má stáhnout. Stejně tak by to mohlo zachránit situaci třeba v případě, že by se návěst pro elektrický provoz na trojnožce převrátila.
A co na to DI?
Při šetření lidských a individuálních vlastností nebyly zjištěny faktory související s odbornou přípravou na MU zúčastněných zaměstnanců provozovatele dráhy SŽ a dopravce PKPCI.

Organizace výluky
Opatření, které mohlo být nastaveno v ROV a které by nutnost stahování omezilo, by bylo vedení vlaků z Napajedel do Otrokovic prioritně proti správnému směru po 2. TK. Pokud je výpis z archivu SZZ úplný, tak v tomto případě vedení inkriminovaného vlaku po 2. TK nic nebránilo: vlak se v Napajedlech stejně rozjížděl a proti celou dobu nic nejelo.

Rozkazy
Situaci by samozřejmě pomohlo také, kdyby se strojvedoucí z rozkazu dozvěděli něco víc než že někde na vjezdu bude beznapěťový úsek třeba projet se staženým sběračem a byli odsouzeni k tomu hledat přenosné návěstidlo. Rozkaz třeba vůbec neříká, v které koleji ta stahovačka je. Naopak jeho znění „ve stanici Otrokovice při vjezdu a jízdě po lichých kolejích projeďte beznapěťový úsek se staženými sběrači“ sugeruje, že se to týká pouze vjezdu na liché koleje, což není pravda. Tady by opravdu chtělo využít moderních tiskáren – a tím nemyslím, že k tomu textu přidáme nějaký piktogram, ale to, že nabídneme strojvedoucím třeba jednoduchý plánek. Nejen pro případ stahovačky, ale třeba i pomalých jízd ve stanici.

Za mě tedy další zbytečná MU, u které DI neřeší zjevné systémové problémy a zaměřuje se pouze na iniciační příčiny.

Agent:
"Petr_Šimral:
Ono zkratovat na návěstidlo je prasárna nejvyššího kalibru. Já bych se pod to coby mistr dráteník nepodepsal."
Ono to nebylo zkratování na návěstidla. Zkratovačky byly připojené dolů ke středům stykových transformátorů. Návěstidlo bylo použito pouze jako podpěra pro zkratovací tyč.
Úterý, 11. července 2023 - 16:58:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10963
Registrován: 9-2002
djst:
" Ono to nebylo zkratování na návěstidla. Zkratovačky byly připojené dolů ke středům stykových transformátorů. Návěstidlo bylo použito pouze jako podpěra pro zkratovací tyč."

I tak je to prasárna.

A pak taky do [zadnice] proč na střed a ne na stranu, kde je to zkratovaný ? - Možná jsem blbej, ale něco mi na tom nesedí.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 11. července 2023 - 17:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 540
Registrován: 2-2018
djst: Díky za perfektní rozbor [ok].
Četl jsem to několikrát (už je to publikované asi deset dnů) a jen jsem vrtěl hlavou. Zejména nad tou komunikací mezi PD a ED.
Vzhledem k počtům dispečerů (ve srovnání s počty výpravčích v minulosti), by snad neměl být problém v tom, aby pravidelně procházeli simulovanými MU - metodiku Dobrá správa vymýšlet nemusí, stačí se podívat na ŘLP, ČEZ - JE nebo ČEPS.
A k tomu, že DI zrovna tomuhle aspektu nevěnuje pozornost - zjevně jsou inspektoři stejné mentality. Stačí srovnat užvaněné zprávy DI, kde je obvykle 75 % textu balast, se zprávami ÚZPLN... Ale holt inspekce je "úřad" naplněný rady a vrchními rady a podle toho to "musí" vypadat [crazy].
Vechtr
Úterý, 11. července 2023 - 17:41:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 408
Registrován: 12-2015
Agent: ano, jsi blbej a neznas to. Mozna by bylo dobre trochu zredukovat kadenci prispevku a nesnazit se komentovat na K-reportu uplne vse.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Úterý, 11. července 2023 - 18:04:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 8-2022
Ono bohužel úroveň dispečerů a výpravčích stále více klesá. Jde to ruku v ruce s tím jak management Dobré správy chlubí tím že se daří snižovat délku kurzů = náklady... To samé byl nedávno zveřejněný poučný list, kdy se v Jihlavě rozjely dva vlaky proti sobě a výpravčího vůbec nenapadlo použít generální stop, jen jim vyvolával vysílačkou (a ještě jednotlivě!) ať zastaví.

Na druhou stranu, úroveň nových fírů u dopravců je taky čím dál víc bídnější.
Úterý, 11. července 2023 - 19:39:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5040
Registrován: 11-2008
nebel:
"Ono bohužel úroveň dispečerů a výpravčích stále více klesá. Jde to ruku v ruce s tím jak management Dobré správy chlubí tím že se daří snižovat délku kurzů = náklady... To samé byl nedávno zveřejněný poučný list, kdy se v Jihlavě rozjely dva vlaky proti sobě a výpravčího vůbec nenapadlo použít generální stop, jen jim vyvolával vysílačkou (a ještě jednotlivě!) ať zastaví.

Na druhou stranu, úroveň nových fírů u dopravců je taky čím dál víc bídnější."


Jestli bude "kurz na výpravčí" tvat 3 měsíce, nebo rok, to nemá vůbec vliv na kvalitu vypravčích ( dispečerů )[vypravci]
Úterý, 11. července 2023 - 19:52:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5041
Registrován: 11-2008
ad : Rozkazy
Situaci by samozřejmě pomohlo také, kdyby se strojvedoucí z rozkazu dozvěděli něco víc než že někde na vjezdu bude beznapěťový úsek třeba projet se staženým sběračem a byli odsouzeni k tomu hledat přenosné návěstidlo. Rozkaz třeba vůbec neříká, v které koleji ta stahovačka je. Naopak jeho znění „ve stanici Otrokovice při vjezdu a jízdě po lichých kolejích projeďte beznapěťový úsek se staženými sběrači“ sugeruje, že se to týká pouze vjezdu na liché koleje, což není pravda. Tady by opravdu chtělo využít moderních tiskáren – a tím nemyslím, že k tomu textu přidáme nějaký piktogram, ale to, že nabídneme strojvedoucím třeba jednoduchý plánek. Nejen pro případ stahovačky, ale třeba i pomalých jízd ve stanici.
......


Jestli se dobře pamatuji, tak právě "zjednodušení" písemných rozkazů byl požadavek Federace strojvůdců. Dříve zněl rozkaz o napěťové výluce nějak takto : " V žst XXXX je výluka sudých kolejí + napětí nad sudou skupinou kolejí. Při jízdě po liché skupině kolejí za vjezdu a odjezdu stáhněte sběrače. ..... " Ale federace žádala zjednodušení a odsouhlasila znění cca takovéto : V žst XXX projeďte beznapěťový úsek se staženými sběrači samotíží." [andel] Takže fíra ví, že ve stanici XXX je vypnuté napětí, ale kde, jestli na vjezdu, nebo odjezdu, nebo jiném místě nepozná.

(Příspěvek byl editován uživatelem výpravčíXY.)
Úterý, 11. července 2023 - 20:21:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 20
Registrován: 8-2022
Výpravčíxy:
"

Jestli bude "kurz na výpravčí" tvat 3 měsíce, nebo rok, to nemá vůbec vliv na kvalitu vypravčích ( dispečerů )"

To právě má a bohužel velký, což může potvrdit každý, kdož v posledních šesti letech k sobě dostává zácvikáře/autorizanty. Někde se ten rychlokurz a šizené praxe projevit musí a bohužel i projevují.
Garfield
Úterý, 11. července 2023 - 20:35:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13638
Registrován: 10-2004
Honnzok:
Mě tam pobavila ta věta, že hovor nebyl.veden v českém jazyce
Jo, na tyhle nesmysly si DI zjevně potrpí. [crazy] Bylo to i v závěrečné zprávě z minulého roku z mimořádnosti v 3nci (taktéž týkající se hákovnice) a samozřejmě to taky na danou mimořádnost nemělo žádný vliv.
Středa, 12. července 2023 - 10:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10966
Registrován: 9-2002
Vechtr:
"Agent: ano, jsi blbej a neznas to. Mozna by bylo dobre trochu zredukovat kadenci prispevku a nesnazit se komentovat na K-reportu uplne vse."

Tak mi/nás neznalé pouč. Já jsem to pochopil tak, že tu zkratovací tyč připojili na ten kus železa, co je mezi trafákama KO.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 12. července 2023 - 10:23:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4270
Registrován: 6-2019
nebel: nejen to. Velký díl má také snížení nároků na "průchodnost" teoretickými zkouškami. To, co dnes projde, by před 20 - 30 lety neprošlo ani psychotesty nebo zdravotní (to je jen opravdu mírná nadsázka).
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Vechtr
Středa, 12. července 2023 - 10:49:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 409
Registrován: 12-2015
Agent: to jsi pochopil správně a je to tak taky správně. Při případném zkratu se při tomto symetrickém zapojení zkratový proud (v ideálním případě) nepřenese přes stykový transformátor do výstroje kolejového obvodu. Když je zkratovací souprava zapojená na kolejnici, naindukuje se v sekundáru trafa vysokonapěťový impuls, který v lepším případě vyrazí nějaký jistič nebo pojistku, v horším výstroj zničí úplně.

S tím, že by se zkratovací soupravy neměly umisťovat na návěstidlo, jinak souhlasím. Nicméně v tomto případě byla základní chyba ta, že měnírna nevypla. Pak jsou veškeré zkratovací soupravy a ukolejnění zbytečné, protože těch několik minut zkratového proudu nic nevydrží. Nechápu chování elektrodispečera, který věděl o tom, že je stržená trolej a něco se tam děje, měl indikovaný nadproud, a přesto trolej hned nevypl a místo toho debatoval s fírou. Všichni měli jen obrovské štěstí, že tam nebyli mrtví.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Středa, 12. července 2023 - 11:10:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10967
Registrován: 9-2002
Díky, mám v tom trochu víc jasno. On ten zkratovací proud si najde cestu kamkoliv a zničí kdeco, když má jednotky kA.

A jeden doplňující dotaz - přijímací konec KO má jističe ? - Já mám pocit, že ne...

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 12. července 2023 - 11:14:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5042
Registrován: 11-2008
Ahmad_Šáh_Masúd:
"nebel: nejen to. Velký díl má také snížení nároků na "průchodnost" teoretickými zkouškami. To, co dnes projde, by před 20 - 30 lety neprošlo ani psychotesty nebo zdravotní (to je jen opravdu mírná nadsázka)."

No, před 30 lety byla třeba neznalost tvaru štítků klíčů od výměn důvodem neudělání zkoušek. Ale k čemu je tato znalost potřebná výpravčímu na DOZ, nebo na CDP ? [lol][lol][lol][lol]
Vechtr
Středa, 12. července 2023 - 11:56:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 410
Registrován: 12-2015
Agent: má.

Výpravčíxy: jak znám dráhu, tak bych se nedivil, kdyby dispečery DOZ zkoušeli z tvarů štítků, ale z řešení mimořádností ne. Stejně jako zabezpečováky dodnes zkouší z drátovodů, ale o fungování ETCS většinou nic neví ani zkoušející.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Středa, 12. července 2023 - 12:26:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4272
Registrován: 6-2019
VýprXY: tato znalost je mu dobrá třeba k tomu, že se rychleji domluví s OUZZ, který např. přijede z jiného obvodu na jiné ZZ, než které běžně udržuje. Případů, kdy se po telefonu radí co jak kde a jak jsem zažil (a nejen já) spoustu. Stejně jako, když si na DOZ vymění obsluha pojistku, páč čekat iks hodin na dojezd udržujícího zamce je operativní asi jako EU :-)
Dalším faktorem je cosi jako znalost a přehled v oboru. Bez ní tam máte "židloidní klikače", kteří si hrají Gordikon live a podle toho to taky občas vypadá. Nic proti, ale pak škrtněte 90 % znalostí zabezpečováckých předpisů a zamce podle toho příslušně ohodnoťte. PVZ přece taky téměř nikdo nepoužil. [wink]
A jsou i stanice, kde ten DOZkový může prostě vytáhnout paty a ten klíč sám použít (ne všude se DOZ rovná 50 km vícekolejky s hustým provozem).

Degradace znalostí a vzdělávání vede k tomu, že sice má každý přesně přiděleno co má, musí a co ne - a když jde to tuhého, tak si ani neuzamkne jedinou výhybku, protože to přece 99 % kolegů nikdy nepotřebovalo a co se tím zabývat, vždyť zastavit provoz je nejjednodušší řešení a zvládne to i cvičená opice.

(Příspěvek byl editován uživatelem Ahmad_šáh_masúd.)
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 12. července 2023 - 12:49:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3186
Registrován: 5-2008
Klíče jsou základ , nikdy nevíš , kdy s nima budeš běhat
Don Parmezano
Středa, 12. července 2023 - 12:57:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1277
Registrován: 11-2021
Garfield: vést služební hovory v českém jazyce je povinnost a pokud by v hovoru zaznělo něco pro inspektory podstatného, tak budou řešit 1. překlad, 2. esi tomu adresát rozuměl. Když po 'kure stuj, chlop tě idě pod mašinu' uděláš z chlopa faširku, tak taky nebudeš tvrdit, žes jasně slyšel pokyn k zastavení.
Středa, 12. července 2023 - 13:55:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5043
Registrován: 11-2008
Vechtr:
"Agent: má.

Výpravčíxy: jak znám dráhu, tak bych se nedivil, kdyby dispečery DOZ zkoušeli z tvarů štítků, ale z řešení mimořádností ne. Stejně jako zabezpečováky dodnes zkouší z drátovodů, ale o fungování ETCS většinou nic neví ani zkoušející."

Přesně. [ok]

Jednou jsem se optal kontroly, která přišla do stanice na řešení jisté konkrétní situace. Kontola, ve složení vedoucího dopravní kontroly a ředitele OŘ, defakto odmítla "poradit" a jen pohrdavě prohodila : "Toho si nevšímejte, podle zákona tam nemají co dělat." [andel] Málokterý kontrolní orgán vám na konkrétní dotaz konkrétně odpoví. Maximálně cituje odstavce z předpisu. [andel] Znal jsem jen jednoho, ale to už je více jak 40 let. [andel][vypravci]
Středa, 12. července 2023 - 14:12:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5044
Registrován: 11-2008
ad Ahmad_Šáh_Masúd :

Už vidím jak dispečer z CDP jede někam 100 km daleko montovat PVZ.

To, že dispečer DOZ nebo CDP radí udržujícmu zaměstnaci jak má cosi opravit ? To myslíte vážně ? Neřikám, že se to někdy nestalo ( i já jsem jednou ještě na elmech toto použil ), ale školit a zkoušet dneska výpravčí - dispečery z něčeho, co je jim k ničemu, jen proto aby pak radil zabezpečovákům ??? To snad nemyslíte vážně. [andel][lol][lol]

Nebo si myslíte, že bude lepši sloužit na CDP výpravčí, který má 20 let praxe v uzlové stanici na elmech, nebo klasické RZZ, než dispečer, který tam bude sloužit po autorizaci přímo na CDP a nemá praxi nikde na lokálce ?

Zaleží hlavně na tom, jaké má kdo na tu práci nadání a jak se ji věnuje. I všemožně proškolený a vše znající výpravčí s 20 let praxe někde ve stanici, když je to lenoch a do práce chodí jen proto, aby měl výplatu, je horší, než ten, který nastoupil rovnou na CDP.


PS: Jinak já jsem PVZ montoval na výhybku hodněkrát, ale za poslednich 20 let ani jednou.
Středa, 12. července 2023 - 14:25:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4273
Registrován: 6-2019
Už vidím jak dispečer z CDP jede někam 100 km daleko montovat PVZ.
To jsem nikde nepsal, tak se nesnižujte k slaboduchým podsuvům.

To, že dispečer DOZ nebo CDP radí udržujícmu zaměstnaci jak má cosi opravit ?
To jsem nikde nepsal, tak se nesnižujte k slaboduchým podsuvům.

školit a zkoušet dneska výpravčí - dispečery z něčeho, co je jim k ničemu, jen proto aby pak radil zabezpečovákům ???
Třetí podsuv... Nejste ve formě.

Nebo si myslíte, že bude lepši sloužit na CDP výpravčí, který má 20 let praxe v uzlové stanici na elmech, nebo klasické RZZ, než dispečer, který tam bude sloužit po autorizaci přímo na CDP a nemá praxi nikde na lokálce ?
Odpověděl jste si sám v dalším odstavci, takže nevím proč se ptáte.

PS: Jinak já jsem PVZ montoval na výhybku hodněkrát, ale za poslednich 20 let ani jednou.
To byl jen příklad, navíc z vašeho profesního života nebude nikdo usuzovat na celek těch několika tisíc lidí, kterých se to týká.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 12. července 2023 - 14:27:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5045
Registrován: 11-2008
Dovolím si otázku. Takový chyták. Kam se montuje klasický PVZ ( přenosný výměnový zámek ) myšleno ten těžký cca 40 cm dlouhý kus železa, na dnešní moderní výhybky s tzv "čelisťovým závěrem" ?[andel]

Prosím odborné zaměstnance, aby neodpovídali hned. Vydržte než bude pár odpovědí od "amatérů".
Středa, 12. července 2023 - 14:34:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4274
Registrován: 6-2019
Tak ten je lehký ;-)

"Toho si nevšímejte, podle zákona tam nemají co dělat."
Kde kdo nemá co dělat? Nějak jsem to z toho souvětí nepobral.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Miroslav_ Zikmund
Středa, 12. července 2023 - 22:39:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1969
Registrován: 2-2016
Honnzok : "věta v českém jazyce" ... on je tam odkaz na předpis D1, leč je zřejmé, že autor zprávy DI je "zcela mimo".
V dobách společného státu = do konce GVD 1992/1993 jezdil "český" personál na Slovensko a "slovenský" do Česka (Morava + Čechy), každý "jsme" mluvili svojí mateřštinou a nebyli komunikační problémy, na jejichž základě by mohlo dojít k nehodové události - byť strojvedoucí ze Štúrova měli za "Muttersprache" maďarštinu, díky níž ve své době "laminátkovali" na nákladních vlacích do Budapešti v rámci vyrovnávky výkonů.
Na přechodu Rajka - včetně maďarského výpravčího - je komunikačním jazykem slovenština a ten výpravčí rozumí kupodivu i češtině ...

V té zprávě mne ovšem zaujalo, že škoda vyčíslená ke 25.4.2023 narůstá každý měsíc o 540 000 Kč. Poněkud zvláštní ... zejména s ohledem na to, že se následně přešlo na 25 kV 50 Hz.[satan] [satan] [satan]

Za pozornost také stojí akademické úvahy o "pracovní době", svědčící o "shnilosti něčeho v železničním Česku", např. dodnes nikdo z hlav pomazaných lidu železničnímu nesdělil, jak "právně" čistě postupovat v případě, že při režijní jízdě na konci směny dojde k překročení limitu 15 hodin ... zda má zaměstnanec ukončit RG jízdu ve vhodném místě před uplynutím 15 hodin, jít si "odpočinout" na lůžko na sedm hodin a pak RG jízdu dokončit [smrt]... nikoli - ono se TO nějak udělá ... [andel]
Středa, 12. července 2023 - 23:27:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29011
Registrován: 5-2002
Ag: Já jsem to pochopil tak, že tu zkratovací tyč připojili na ten kus železa, co je mezi trafákama KO.
No tos pochopil správně. A kam jinam by to měli připojovat...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 13. července 2023 - 08:18:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1063
Registrován: 7-2017
Re:"MZ". . . .28 let jsem jako fíra jezdil s vlaky mezi Moravou a Slovenskem. . . .Pokud jsem měl jako Moravák problémy s "jazykem", tak to paradoxně bylo na Ostravsku. . . . . . . . . . [masinka]
Vechtr
Čtvrtek, 13. července 2023 - 10:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 411
Registrován: 12-2015
Miroslav_ Zikmund:
"V té zprávě mne ovšem zaujalo, že škoda vyčíslená ke 25.4.2023 narůstá každý měsíc o 540 000 Kč. Poněkud zvláštní ... zejména s ohledem na to, že se následně přešlo na 25 kV 50 Hz.[satan] [satan] [satan]"
Po zničení původního SZZ ESA je v Otrokovicích instalováno provizorní SZZ v kontejnerech, za které SprŽel platí nájem AŽD. Toto SZZ tam bude instalováno tak dlouho, dokud nebude zbudováno nové definitivní SZZ.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Čtvrtek, 13. července 2023 - 14:52:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9359
Registrován: 1-2007
Přejezd fungoval, tvrdí inspekce. Majitel bagru, který srazil vlak, nesouhlasí

Ten "expert" by měl dostat šíření poplašné zprávy, případně pomluvy.
Šíří naprosté lži o Drážní inspekci a Správě železnic a v lidech to může vyvolat obavy...

Trvám na to, že to nesvítilo. Oni si to potichu opraví a pak tvrdí, že bylo všechno v pořádku. Kdyby to fungovalo, tak se žádná nehoda nestala.
Drážní inspekce moc dobře ví, že to tak nebylo, ale bohužel je to státní organizace a musí pracovat ve prospěch státu. Kdyby to po té nehodě zapečetili a podíval se na to znalec, tak je všechno jinak. Teď ten přejezd svítí dvakrát víc než svítil
Mladějov
Čtvrtek, 13. července 2023 - 15:05:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19831
Registrován: 3-2007
Tak samozřejmě ten podnět může podat DI.
Ono totiž je potřeba něco dělat, jen 'by se mělo" je trochu málo.
Čtvrtek, 13. července 2023 - 20:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6455
Registrován: 7-2007
Miroslav_ Zikmund: že při režijní jízdě na konci směny dojde k překročení limitu 15 hodin RG jízdu ve vhodném místě před uplynutím 15 hodin, jít si "odpočinout" na lůžko na sedm hodin a pak RG jízdu dokončit... nikoli - ono se TO nějak udělá ... Ono to nemusí být rg, to může být i na vlaku...Kdo ho zajistí, odstaví lok.atd.. Tohle prostě nemá řešení a de facto nikdy nemělo. Kdysi jsem položil na toto téma ofiko dotazy, vzal jsem svoje směny a chtěl vyjádření vedení. Nikdo, nikdy na to neodpověděl. Ono to dost dobře fakt nejde. Možná bych i někde našel konkrétní směny. Prostě je to na strojvedoucím, jak to pořeší.
Třeba i tím ...tam ti už nepoojedu, neboť by se do konce směny nevrátil....poslední spoj - zamykám, tady nemůžeš - tak koukej...
Čtvrtek, 13. července 2023 - 22:21:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8808
Registrován: 8-2007
Třeba i tím ...tam ti už nepoojedu, neboť by se do konce směny nevrátil....poslední spoj - zamykám, tady nemůžeš - tak koukej...

Dnes ještě okořeněno zajišťováním odstaveného vlaku uzamykytelnými podložkami. Proto bych v nákladní dopravě již v dnešní době nejezdil. Strojvedoucí tam má povinnosti, které jen těžko splní.
Čtvrtek, 13. července 2023 - 23:32:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29013
Registrován: 5-2002
No ono Cargo obecně. Kamioňák má taky povinné pauzy, ale není kde. Tady v Belgii to u dálnic na odpočívkách postává kde se dá...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Miroslav_ Zikmund
Pátek, 14. července 2023 - 11:27:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1972
Registrován: 2-2016
Mladějov : Tak samozřejmě ten podnět může podat DI.

Žiji v reálném světě, nikoli v iluzi, že vyšetřovací úřad bez pravomocí, vzdálený od reality je schopen něco ovlivnit ... tím spíše vydat nějaké, právně nezávazné stanovisko ... Úřad schopný poukazovat jen na to, co bylo porušeno ... např. strojvedoucí "dohodář" při nehodě v Němčicích, kdy podle ZP může mít jen směnu 12 hodin ... na rozdíl od strojvedoucího (zaměstnance) nedohodáře ...

Bylo by zajímavé vědět, kolik osob tam působících, počínaje "NEJVYŠŠÍM" patří do kategorie "osoba odborně způsobilá", řekněme jen v pozici strojvedoucí / výpravčí ...
Obtěžovat "úřad" dotazem podle "zákona 106" považuji za zbytečné ...

Pozici někdejších "revizorů bezpečnosti železniční dopravy" na všech úrovních počínaje FMD / ÚŘ ČSD (odbor 16) > SD > PO vždycky zastávali lidé s odpovídající odbornou kvalifikací > výpravčí, strojvedoucí, zabezpečovák, takže každý se při vyšetřování věnoval "své" části, nicméně v týmové spolupráci ...

Oldcerry : Tohle prostě nemá řešení a de facto nikdy nemělo.

Nesouhlasím - MĚLO a MÁ.
Řešení se jmenuje : Oživit (s drobnými změnami odpovídajícími vývoji) - smysluplný "Turnusový řád ze 70. a 80. let minulého století", tehdy ještě v souladu s konzervativním zněním "pravidel jednočlenného obsazení hnacích vozidel zapracovaných v předpisu V1 (tuším znění předpisu z roku 1971) - délka vozebního ramene 300 km (ale dalo se TO taky obejít výkladem pojmu "vozební rameno"), takže strojvedoucí "na středu" v TS O4E jel s R z Přerov do Berouna (317 km) a vracel se s Os na Smíchov, kde střídal a jel RG MHD (paušál 45 minut v uzlu PHA) do depa (šichta se hezky prodloužila).
Konec konců Ostravan 104 se "později" střídal na ose v Hranicích na Moravě (303 km), strojvedoucí RG do OV, střídající dojel RG z OV - levnější by bylo poslat RG pomocníka do limitu 15 hod.

Pravidla pro jednomužku byla jasná a srozumitelná - ukončení traťového výkonu v okamžiku 12 hodin od nástupu > s nadsázkou střeďácký strojvedoucí ze "střídání" (zastírací název pro pohotovost) s nástupem v 6:00 musel ukončit v 18:00, i kdyby se jednalo jen o vystřídání kolegy s "hodinami" v úseku Libeň - HLN / Masaryčka ...
K tomu "minuty" na odstavení HV s limitem 13 hodin, a dění pak se neřešilo = hodinově bezlimitní RG ...

Tohle může platit obecně a bez výjimky, snadno naplánovatelné (jak pevných turnusech, tak ad hoc při mimořádnostech), tak snadno dodržovatelné - zejména ad hoc v nákladní dopravě (po 12 hodinách od nástupu se natvrdo zamyká, i kdyby to mělo být u jakéhokoli vjezdu nebo oddíle AB, třeba i "na nulté") a snadné kontrolovatelné ... ale vysvětlujte to osobám odporně nezpůsobilým sídlícím v úřadu zvaným Ministerstvo dopravy ...

Běžné byly zvláštní vlaky PHA - ŽILINA / RG depo přes 15 hodin, vlak jel dál, zpět se souprava vracela "někdy", se strojvedoucím SD 1, obvykle se střídáním na ose v Oc nebo ČT. LD Žilina vozilo - pokud jim vyšel odpočinek v Lysé nad Labem - ER 522/523 "Buzuluk" dvojmo ze Žiliny do Lysé, pokud nevyšel, střídalo se na ose v ČT ...
V minulosti vlaková četa SD 5 Praha - Košice / Štúrovo (nebo naopak četa SD 1) a zpět RG, šichta - podle návratového vlaku a jeho zpoždění i více jako 24 hodiny ...

Do "nedávna" se jezdilo skrz ze Štúrova do Prahy (docela drsné, reálně bych viděl vystřídání v BV / BO na ose, hodinová pauza na "kafe" a pak RailJetem do PH).
Stejně tak Žilina/Martin (se štafetovým střídáním na ose a kafépausou v OC tak začalo jezdit jednomužně depo TGM v GVD 1991/1992 ...), čímž se zachránily výkony před "jednočlenným obsazením vozby" depy ČT / OC, která si na tyto výkony "brousila" zuby.

Limit ukončení traťového výkonu v okamžiku 12 hodin od nástupu + odstavení s limitem 13 hod od nástupu + bezlimitní hodiny RG, prodloužených 7 hodin odpočinku mezi částmi směny - není nic, to by bylo v rozporu s požadavkem na bezpečnost železniční dopravy z hlediska únavy strojvedoucího / zaměstnance obsluhy vlaku - na něž se také "pravidla" vztahují ...
Jak ve vnitrostátní, tak mezistátní dopravě.
Když strojvedoucí / vlakvedoucí / štiplístek vystrčí nos do Zebrzydowic, Kút, Bad Schandau, Bad Brambach, Sebnitz, Summerau, Čadce ... tak je na tom z hlediska "únavy" stejně jako když tam nos nestrčí ... [andel]

Turnusovořádové "novátorství" nepřineslo, z hlediska zaměstnanců, v podstatě nic pozitivního, snad jen TO, že délka směny musí být alespoň v denní normě ... což kdysi nebylo ...
Pátek, 14. července 2023 - 12:37:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13408
Registrován: 4-2003
Žiji v reálném světě

A ten je modrej, zelenej (zdravíme superinteligenta pplk. Kotvase [crazy]) , nebo jinej?

PS: Obávám, se že úvahu že "někdo někde něco neudělá 5 hodin před koncem pracovní doby" mimo modrý svět TM moc lidí nepochopí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 14. července 2023 - 14:43:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29014
Registrován: 5-2002
Ziki: obávám se, že na pochopení toho, o čem Oldcerry mluví, vám zážitky starého zbrojnoše od osobky nestačí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
mot
Pátek, 14. července 2023 - 15:39:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4349
Registrován: 7-2017
2024 úprava zák. o provozu na poz. kom.
Mj. přísnější postihy při vjezdu na žel. přejezd přes zákaz nebo jízdu na červenou: 6 bodů + 25 tisíc.
Ale bude to něco platné?
Sobota, 15. července 2023 - 21:49:50  
Moderátor
Číslo příspěvku: 3443
Registrován: 12-2009
Taxíci a podobná diskuze, v rámci udržení nějakého tématu šoupnuta o komoru vedle do všeobecné železniční
[happy]

Tak pokračovat případně tam prosím [wink]

Není ještě vyloučeno, že poputuje podle vývoje až do neželezniční [biggrin]
Upozorňujeme cestující, že vlak nebude opožděn!
Miroslav_ Zikmund
Pondělí, 17. července 2023 - 20:46:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1980
Registrován: 2-2016
Hajnej - TŘ platil i pro nákladní dopravu, jak v pravidelných turnusech s personální vazbou na lokomotivu (ano i to existovalo), i na "Masaryčce", tak ve směnném obsazení s "volnou" vazbou, uskutečňováno ve většině dep v turnusech s elektrickou nákladní dopravou.
Na TGM byly pevné nástupy na nákladku mezi 5:30 a 6:30 / 17:30 a 18:30; personální skupina pro "cizí šestikoláky" nastupovala v tých časech; turnusová délka směny 14,15 hod, včetně RG a papírů ... Zásadně platilo pravidlo, strojvedoucí může zamykat v okamžiku uplynutí 12 hodin od nástupu u strojmistra - kontroloval "udavač" rychloměrový proužek. Pokud přišel dispečerák a proužek byl vytažen o minutu dříve, následoval "flastr" ... Postižený si vylil na fírcimře "srdíčko" od hnusném, kvůli minutě buzerujícím vedoucím provozu a ostatní si začali dávat pozor ... Stejně tak byly dodržovány odpočinky v délce 12 hodin, ve skutečnosti 12:45 i na zálohách při kombinace denní > denní / noční > noční ...

Tehdejší TŘ nedělil strojní personál na vnitrostátní / mezistátní dopravu - především libeňské depo, ale i vybraný lokomotivní/vlakový personál zajíždějící na "území cizí železnice".

Na TGM se TŘ striktně dodržoval ... ku spokojenosti lidu strojvůdcovského (a tehdy i pomocnického).
Jediné co bych napevno - k malé libosti zaměstnavatele - stanovil > směna může být přerušena jen za účelem odpočinku na lůžku ... čili nějaké neplacené přestávky - logicky nezapočítávané do normy - odměňované "příplatkem za dělenou směnu" by nebyly ... není chybou zaměstnance, že pro něho zaměstnavatel "nemá" práci ...

TŘ je obecně platné pravidlo, pro všechny zaměstnance dopravce, bez ohledu na vykonávanou profesi. Odlišnosti pro jednotlivé profese vyplývají z TŘ - lokomotivní čety, vlakové čety, staniční personál, v depu zaměstnanci "grafikon C" = osmičkové / dvanáctkové směny = různé vzory uspořádání turnusů (krátký/dlouhý týden). ... bez nutnosti nějakého výkladu jednotlivých ustanovení. Autorem (gestorem) TŘ ze 70. let byl JUDr Václav Dušek, pracovník FMD ...
Naproti tomu "nařízení vlády" je takové nijaké, vidle do toho háže zákoník práce s limitem délky směny 12 hodin "pro dohodáře" ... tedy fakticky včetně RG ... [smrt]
Čili - řečeno slušně - něco jako pokrm nevalné kvality [andel], asi tak jako v pohádce "Jak si pejsek s kočičkou dělali k svátku dort" [kladivo].

Podrobný TŘ by měl existovat jako obecně závazný právní předpis - buď jako zákon (s rizikem tvůrčího škůdcovství "zákonodárců") nebo jako prováděcí vyhláška k zákonu o drahách, tedy předpis závazný pro všechny dopravce ... pod kontrolní kuratelou Drážního úřadu ... popř. Státního úřadu inspekce práce [satan]
Pondělí, 17. července 2023 - 22:06:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3192
Registrován: 5-2008
Miroslav_ Zikmund:
"personální skupina pro "cizí šestikoláky" nastupovala v tých časech; turnusová délka směny 14,15 hod, včetně RG a papírů ... Z"

15 hod jenom ve dvou
Don Parmezano
Úterý, 18. července 2023 - 10:53:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1065
Registrován: 7-2017
. . . . . Pro ty, co dojížděli na šichty z větší vzdálenosti (třeba jako já 32 km) měly význam jen dlouhé túry. My jsme měli v Mn. vlacích na Žilinu výkony na jedné šichtě 32 hod. 16 hod tam - 8 hod odpočinek v Žilině - 16 hod zpět. za dva dny jsme udělali výkon na 5 dní.
Později jsem jezdil ve směnném obsazení na Pn. vlacích na Považí. Tůry se i s rg. cestami vesměs pohybovaly okolo 17- 18 hod.
Některé jsou i po víc jak třiceti létech nezapomenutelné. . . . .Měli jsme nástup v 17 hod. ráno okolo páté jsme projížděli okolo depa a pozdravili kolegu, který nastupoval v 5:00 hod a měl jet rychlíkem v 5:30 hod rg. nás někde v nácestné stanici vystřídat.
Podařilo se nám před ním úspěšně dojet až do žst. Žilina předn. Po zastavení pod mašinu přišel výpravčí s tím, že nemají na Čadcu elektriku na přepřah. Z depa nám prý posílají pilota a jedeme dál. Řekl jsem mu, že na Ostravu máme poznání, ať pilota pošle zpět. Za pár minut jsme odjeli. Kolega/střidač, dojel rg. do Ža. os. st. a sháněl se po nás . Dispečer mu sdělil, že jedeme nahoru na Čadcu. Kolega mu řekl, aby mu z depa poslali pilota a že nás jede vystřídat. Dispečer mu odvětil, že když jsem pilota nepotřeboval já, nedá ho ani jemu.. . . . . Dopadlo to tak, že kolega-střídač seděl na lavičce až do sedmnácté hodiny. My jsme mezitím dovezli vlak do Třince a z Č. Těšína jsme vzali po Žilinu zpáteční cisterny. Do Žiliny jsme přijeli před 17 hod. Tam nás čekal rozběsněný kolega, vystřídal nás, ale protože Sergej měl už málo nafty, musel ho jet do depa nazbrojit. Nakonec ho tam i odstavil. Dispečer ho nechtěl pustit na vlak s tím, že už má dvanáct hod. výkonu. l Sergeje odstavil a jel s námi rg. domů. Celou cestu jsem poslouchal jeho protistátní pindy, jak jsme s ním vy. . . .li. Řekl bych, že to ale byla spíš chyba dispečerů, kteří se v té ranní době zrovna střídali. Další groteska nás čekala po příchodu do depa, kdy nás očekával u točny strojmistr s tím, že my dva (pomocník a já) nemáme ani chodit do depa, že on se prý nenechá kvůli nám zavřít. . . . Výkon 26:20 hod nám ale nakonec uznal. . . . .Píši to jen z dlouhé chvíle po cestě Slováckým "expresem" do Prahy. Teď čučíme v Dluhonicích. V Libni mám na přestup na Podbabu pár min. Potom do Vraňan a Orhestrionem do Ctiněvsi. Odtud pěšky jako legendární postava do Budějic, vlastně do nynějšího ikonického místa Černoučku, sídla našeho pana prezidenta.. . . . Berte to i chybami jako prázdninové povídání, i když vše, co jsem napsal je naprostá pravda, ale netřeba nad tím meditovat Takových příhod bylo hafo, jsem rád, že jsem tu dobu zažil. . . . . . . . . . . . . . . [masinka]
Úterý, 18. července 2023 - 17:01:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 763
Registrován: 8-2010
https://zdopravy.cz/na-zkusebnim-okruhu-se-srazila-pri-posunu-dve -nova-drazni-vozidla-skoda-80-milionu-korun-168744/
Miroslav_ Zikmund
Úterý, 18. července 2023 - 20:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1981
Registrován: 2-2016
Parmezano : nikoli; "střeďácké" směny v délce 14,15 hod v nákladní dopravě se jezdily jednomužně.
Byla to analogie trianglových E výkonů u uzlu Praha, tzv. "Éčka" v nákladní dopravě - přetahy v uzlu a "dispečerská" výpomoc. Seznání do Berouna / Benešova / NBK / KH byla samozřejmost.
Já jsem ty personální / lokomotivní turnusy kreslil. Pokud nevěříte, sken turnusu mohu obstarat.
Postaveno TO bylo na principu "zamykání / ukončení traťového výkonu po 12 hodinách od nástupu", pak se čekalo na HV na příjezd střídajícího strojvedoucího, RG depo + papíry u strojmistra. Tento systém vyhovoval dispečerskému aparátu 011, lokomotivní čety měly "humánní" ranní nástupy, pětidenní turnus se dvěma čistými dny volna. Během 30 dnů 12 dní TV + při nástupu v 18:00 úřední konec následujícího dne v 8:15. Nicméně "když se dařilo" stíhala se ještě povinná škola ... schůze brigády BSP ... [andel].

Dvojmo se jezdila Radotínka (Pk z Radotína do Vršovic) a tzv. "drahé kamení" 69784/69785 (uranová ruda Brniště - Dívčice) Nbk město - Benešov / Lv Beroun / Vn Beroun - Nbk město (souprava od "drahého kamení" vracející se přes Příbram). Byly to "sociální turnusy" pro strojvedoucí, kteří na persce neprošli na jednomužku ... a neuměli žabotlamí trakci. Dalším "sociálním" turnusem byla osobní Éčka - přetahy ONJ - HLN - Smíchov, zpravidla "důchodci čekatelé" nebo "perskový" zákaz traťového výkonu.
Pátek, 21. července 2023 - 15:55:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29038
Registrován: 5-2002
Honnz: Mě tam pobavila ta věta, že hovor nebyl.veden v českém jazyce
Mě tam spíš zarazila ta pasáž, ze které vyplývá, že se zácvikant ocitl bez dozoru ausgerechnet v okamžiku, kdy jel do největších sraček široko daleko, protože zacvičující v tu chvíli zrovna hrabošil v batohu svačinu...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Miroslav_ Zikmund
Neděle, 23. července 2023 - 12:11:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1988
Registrován: 2-2016
Hajnej : zákon schválnosti aneb kouzlo nechtěného ... předpokládal byste, že zacvičující se strojvedoucí sice nepřehlédne" návěst "Připravte se ke stažení sběrače" (viz výpověď), ale následně u návěsti "Stáhněte sběrač" tuto návěst nebude respektovat, protože si "myslel", že ho dispečer vezme v Otrokovicích "po sudých" ?

Jistá analogie s případem Prosenice, kdy pilot "létající 14 let" - přivydělávající si jako strojvedoucí - nerespektuje návěst zakazující jízdu, protože "si zafixoval výluku jako komplexní blok opatření začínajících v Prosenicích a další souběh informací PN a vjezd na
přímou průjezdnou kolej jsem vyhodnotil jako pokyn k jízdě do úseku s výlukou", o zamýšleném zastavení vlaku v žst. Prosenice nebyl informován, vzhledem k avizovanému vypnutí zabezpečovacího zařízení a dovolení vjezdu vlaku do žst. Prosenice PN neočekával, že návěst "Stůj" návěstěná odjezdovým návěstidlem žst. Prosenice platí pro jízdu jeho vlaku, a ve vztahu k předmětné MU postrádal informace o zastavení vlaku v žst. Prosenice. [andel]

V nejmenovaném podniku bylo zvykem, že zaměstnanec ve výcviku byl přidělen po celou dobu výcviku jednomu zacvičujícímu zaměstnanci, jak u lokomotivních, tak vlakových čet. V mzdovém systému byl zahrnut i příplatek za "zacvičování". Tudíž zacvičující strojvedoucí si "mohl" zacvičovaného zaměstnance "osahat" - rozdíl mezi zacvičováním "každý pes jiná ves" = zacvičovaný pracovník má při každé šichtě jiného školitele, který třeba "zacvičované nemusí", protože za jejich přešlapy nese odpovědnost ... Jako v tomto případě.
Nejezdilo se "přes půl republiky", ale "kolem komína".

Jakou motivaci bude mít "školitel", až se nějak z maléru vylíže, k zaškolování jiných zaměstnanců ? Pokud TO skončí u soudu, tak bych jako viník žádal v závěrečném slovu o trest zákazu činnosti "zaškolování jiných zaměstnanců v jízdním zácviku" v maximální možné míře ... abych se vyhnul podobné situaci.
Mladějov
Neděle, 23. července 2023 - 12:25:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19862
Registrován: 3-2007
Teda já valím oči, co z toho dokážete udělat za bramboračku a jsem zvědav jak Hajnej zareaguje.
Pondělí, 24. července 2023 - 10:17:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13419
Registrován: 4-2003
V nejmenovaném podniku bylo zvykem, že zaměstnanec ve výcviku byl přidělen po celou dobu výcviku jednomu zacvičujícímu zaměstnanci

Takže když zacvičující držel blbě v ruce kladívko, tak se to zacvičovaný naučil taky blbě a neměl to s kým porovnat.[crazy]

Zacvičující v tu chvíli zrovna hrabošil v batohu svačinu

Buďme rádi, že to nebyl nácvik střemhlavého letu v Abastrosu.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 24. července 2023 - 12:52:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29047
Registrován: 5-2002
ML: jsem zvědav jak Hajnej zareaguje
Na Zikiho pohádky starýho zbrojnoše nijak, to nestojí za fajfku tabáku.
Ale jako jedince, který se už k pár mimořádkám nachomýtl, mě na tom hrabošení svačiny zarazilo spíš to, že tím mohlo být kamuflováno i něco mnohem horšího...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 24. července 2023 - 13:00:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9376
Registrován: 1-2007
že tím mohlo být kamuflováno i něco mnohem horšího...

Jakože čumel do mobilu a kolegovi v zácviku se nevěnoval?
Pondělí, 24. července 2023 - 13:19:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4305
Registrován: 6-2019
No a co byste čekal. Druhý nejčastější důvod je, že byl na WC. [biggrin]
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 24. července 2023 - 14:14:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8775
Registrován: 9-2011
Někdo hledá v batohu svačinu (bylo by zajímavý se ho zeptat, co k tý svačině měl [happy]), jinej zase rukávem montérkový blůzy přepíná přepínače...
Všichni jste volové. Servít