Diskuse » Železnice » Maďarsko a Balkán » Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 26. 7. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Maďarsko a Balkán do 26. 7. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 20. července 2023 - 12:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 87
Registrován: 11-2019
Postřehy z Balkánu:

Vlaky ze Záhřebu do Bělehradu nejezdí, ale dojedou až na chorvatské hranice (já jel do Slavonského Brodu). Byla nasazena moderní klimatizovaná jednotka, pohodlné svezení. Na cestě jsme (zřejmě na stejné lince) potkávali i prastaré, posprejované jednotky, vzdáleně připomínající sovětské električky. Jízda absolutní rovinou byla zajímavá: Někdy jsme se na modernizované dvoukolejce během chvilky rozjeli na 160, v jiných úsecích jsme se nekonečné desítky minut ploužili rovinou rychlostí 30 km/h, abychom pak ve stanici dalších dvacet minut čekali na křižování.

Vlaky v Bosně a Hercegovině zřejmě jezdí podle loňského JŘ odkazovaného v záhlaví, přinejmenším v RS. Velký zážitek pro mě byly obrovské, úplně prázdné nádražní haly v Doboji a hlavně v Banja Luce v Republice srbské. Absurdní byly otevřené pokladny, kde se ale nedal koupit lístek ani na těch pár osobních vlaků, co tam za den jede (pokladní říkaly: Ve vlaku!). Na obou nádražích bylo obrovské množství nákladních vozů (z lávky nad Dobojem je krásný výhled), některé už asi neprovozní, ale většina zřejmě funkční. Když jsem jedno odpoledne seděl několik hodin na nádraží v Banja Luce, odjížděly krátké nákladní vlaky na Doboj přibližně jednou za hodinu.

Na vlacích v RS jezdí klasická velká lokomotiva (do Petrovo Novo diesel, jinak elektrika) a jeden prastarý kupéčkový vůz (výjimečně jsem viděl dva). Jezdily plus mínus včas. Průvodčí vydávají ručně psané jízdenky. Překvapila mě traťová rychlost mezi Banja Luka a Dobojem: Čekal jsem, že se budeme ploužit v pomalých jízdách, ale ani náhodou. Strojvůdce se s tím navíc vůbec nemazal a rozjezdy a zastavování s jediným vozem byly tak divoké, že to jsem ještě neviděl (brzda - plyn). Také obsazenost stanic je značná, co čtvrt hodinu jsme zastavili ve stanici s výpravčím, co se účastnil výpravy vlaku (jestli je skutečně frekvence nákladů tak velká, jak jsem viděl, a neměl jsem jen nějakou vlčí mlhu, tak se asi křižuje docela často).

Z Doboje na jih osobní doprava nejezdí, i když trať evidentně funguje. (RS a BiH podle mě bez železničního spojení.)
Bonsenský "rychlovlak" jsem viděl jen z venku, když jel ze Sarajeva na sever do Malaglaje, nebo co to tam je.

V Sarajevu bohužel nejezdí tramvaje v širokém centru, někde na úrovni vlakového nádraží se opravuje trať. Malý kousek na západ odtamtud (mezi sídlišti) funguje, z autobusu cestou do města jsem viděl asi pět různých typů většinou starých českých tramvají, ale už jsem neměl síly se tam pak během pobytu ve městě vracet, abych si to projel.

Trolejbusy v Sarajevu fungují, jel jsem zbrusu novým trolejbusem z Trgu Austrie na autobusové nádraží Istočno Sarajevo. Překvapilo mě, že řidič měl pro sebe celou oddělenou kabinu jako ve vlaku nebo nových tramvajích. Lístky možno u řidiče (ale jestli je nějaká levnější možnost jsem nezkoumal).

Denní vlak z Podgorice do Bělehradu byl nezapomenutelný zážitek. Lístek lze koupit na místě, koupil jsem ho pár minut před pravidelným odjezdem. Možná by nemuselo být místo (přes hranice je povinná místenka a vlak byl i přes hranice hodně plný), ale to se dá asi řešit jízdou v 1. třídě, to člověku v těchto končinách kapsu neutrhne.

Jely tři černohorské vozy (z toho jedna 1. třída), kupé pro 6 velmi příjemná, prostorná a klimatizovaná, v kontrastu k tomu záchodky otřesné bez vody, prkýnka i toaleťáku. Zřejmě je možné do vlaku vzít kolo, dvě byla celou cestu narvaná na představku u záchoda a nikomu to nevadilo.
Už z Baru si přivezl 30 minut zpoždění, které postupně prodloužil až na hodinu, aby ho pak za srbskými hranicemi záhadně stáhnul asi na 20 minut.
Ve vlaku bylo mnoho Rusů evidentně se vracejících z dovolenky (určitě 40 % pasažérů), dalších 20 % byli zahraniční zvědavci jako já (mluvil jsem s Nizozemci, Švýcary, Dány, Angličany).
Trať je opravdu krásná. Hlavně první úsek z Podgorice na státní hranice, to je opravdu pohádka -- vysokánské mosty, dlouhé tunely, výhledy... To určitě stojí za to. (Podobně si lze užít jízdu po souběžné dálnici, ale na kolejích je to holt ještě něco jiného...)
Hraniční kontrola byla jen formální.

Vrchol jízdy přišel, když jsme v podvečer uvízli ve stanici Kosjeric, protože před námi horkem rupla trať. Mladá Srbka nám zahraničním dovysvětlovala anglicky, čemu jsme neporozuměli v srbštině: Teď už prý našli strojvůdce a vyjeli to spravit... Aha, bohužel se jim rozbila MUVka, zkoušejí to opravit... Pořád opravují MUVku a nikam nejedou... Aha, tak teď už prý vyjeli... Jsou na místě, ale zatím neví, jak dlouho to bude trvat...
Cestující zatím při zapadajícím slunci seděli mezi kolejema, večeřeli nebo spali, chodili jsme si k přednostovi stanice do kanceláře pro vodu, všichni úplně v pohodě. Do Bělehradu na "Prokop" jsme nakonec dorazili po půlnoci s více než čtyřhodinovým zpožděním.

Bělehradské nové hlavní nádraží mi připadá šílené. Nemá dobré spojení do centra (jen autobusy, ne tramvaje ani trolejbusy) a furt ještě není hotové, ačkoli už na něj všechno jezdí (z toho, co tedy zrovna jezdí). Dostat se z nástupiště ven je bludiště, fungoval jen jeden podchod, ale zase na opačné straně, než je východ, vstupy na nástupiště (a dokonce i jediný východ z budovy) jsou po úzkých, jako kdyby "nouzových" schodištích... To se všechno zřejmě zlepší (i když otázka je, za jak dlouho, když se ten "Prokop", jak jsem se dozvěděl z naučných cedulí, staví už od 70. let), ale stejně nerozumím tomu, proč nenechali na svém místě staré hlavní nádraží (které je teď zvenku krásně opraveno, ale uvnitř spí bezdomovci a jinak nic), navíc hned vedle autobusového.

MHD v Bělehradu je skvělý retro zážitek. Celodenní jízdenka za 125 dinárů (asi 25 korun). Noční doprava (00-04) je zřejmě úplně zdarma. Nejvíc se mi líbily prastaré tramvaje z Basileje i s bezmotorovým vlečným vozem (viděl jsem je na linkách 11 a 12), jinak samozřejmě všechny možné prastaré výrobky z ČKD, nejvíc asi KT4, i ve dvojicích.
Ve městě naprosto absentuje jakákoli informovanost --- nikde žádný plán MHD (dokonce ani schéma tramvají, které by bylo asi dost jednoduché), na sloupcích nejsou JŘ ani naznačené směry, kam co jede (na křižovatkách jsem to odhadoval podle toho, kam se přehodila výhybka), tramvaje nehlásí. Návštěvu bělehradské MHD jsem si mohl užít, protože jsem vůbec nikam nespěchal a chtěl jsem se prostě hezky projet co nejvíce linkami. Kdybych se ale potřeboval někam efektivně rychle dostat, asi bych byl dost naštvaný.
Nejhustější zážitek je bělehradské "metro" -- příměstské vlaky, které cestou z Prokopu projedou pod městem a zastaví na dvou podzemních stanicích, stáří a stav vozů je nepopsatelné. Zřejmě tam platí lístky na MHD (ale mám pocit, že lidi spíš nepochopili, na co se ptám). Zajímavé mi přijde, že tím "metrem" občas asi projede i rychlík nebo nákladní vlak (bohužel jsem neměl tu čest to vidět přímo v podzemní stanici, ale na výjezdu na most přes Dunaj). V podzemních stanicích jsou normální výpravčí.

Inu, Balkán. Nevýhodou bylo úděsné vedro (kdo by to čekal, že :-D), jinak moc doporučuji.
Fotky bohužel nemám, jezdím jen s tlačítkovým telefonem...
Čtvrtek, 20. července 2023 - 13:48:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2473
Registrován: 12-2020
To tam jedete jen tak, bez foťáku? Jinak díky za info...
Čtvrtek, 20. července 2023 - 14:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4281
Registrován: 6-2019
Vosa: parády, díky :-) Jo, tím "metrem" jezdí i cargo pro obsluhu celého severovýchodu země (tedy ne úplně vše, něco jede např. na Novi Sad nebo do Rumunska), protože stará jednokolejka pod Kalemagdanem už dosloužila a je nesjízdná, včetně stanice Beograd Dunav (jezdívat tudy i např. R z Bukurešti).

Důvod zániku nádraží v centru byl developerský projekt (pokud si dobře pamatuji), prostě pozemky, Balkán... [crazy]

Ale je to magické město, mám ho rád, prostě Balkán.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Čtvrtek, 20. července 2023 - 15:38:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 215
Registrován: 6-2020
Vosa: doplnim snad jen, ze v nedeli tudy projel i Sarajevo expres z Prahy a zatimco do Doboje se jednalo o sviznou jizdu dale to pak do Sarajeva bylo priskokem vpred. Mezi Novim Gradem a Banja Lukou i par mechanik, vetsinou zneplatnene, jen snad v jedne stanici porad pouzivane ( muzu dohledat ).

Kazdopadne moc diky za zajimave postrehy [happy]
Paul2no
Čtvrtek, 20. července 2023 - 15:42:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2957
Registrován: 11-2009
Důvod zániku nádraží v centru byl developerský projekt (pokud si dobře pamatuji), prostě pozemky, Balkán... [crazy]

No u nás si to chceme vyzkoušet také - v Brně.
Čtvrtek, 20. července 2023 - 16:26:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2476
Registrován: 12-2020
Jedna podzimní z trati Caransebes - Boutari. Nejsem autorem. Jinak se mi loni na podzim zdálo, že je tam asi i nákladní doprava jen minimální nebo žádná.
Čtvrtek, 20. července 2023 - 18:45:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2481
Registrován: 12-2020


Na obrázku Milana Batitiče z 1. 8. 2010 je vjezdové návěstidlo zřejmě stanice Jasenovo na bývalé trati StEG. Je možné, že by se to distanční návěstidlo dochovalo z původních dob?
Čtvrtek, 20. července 2023 - 19:41:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4217
Registrován: 3-2006
To je asi možné, v srbském návěstním předpise sice distanční návěstidla nejsou, ale třeba v chorvatském stále jsou.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Čtvrtek, 20. července 2023 - 20:03:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2483
Registrován: 12-2020
Aha, díky. Já myslel, že je to už nejmíň půl století historie. Takže tam vlastně ani nemusí zřizovat muzeum, stačí udržet to co tam už je[wink]
Pátek, 21. července 2023 - 00:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1
Registrován: 7-2023
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Několik záběrů poválečné přeložky v Petrovaradínu:
A poslední vlak na trati:
Někdy si tam zajedu a projdu se ulicí, po trase zaniklé dráhy.
"
To je bomba, vůbec jsem netušil, že to tam takto bylo, díky moc! Vím o staré trati a tunelu pod pevností a pak o současném mostě (tedy spíš jeho předchůdci do 1999). Že bylo i něco "mezi" a současný pouze silniční betonový Varadinský most měl příhradového železničně-silničního předchůdce s takovouto trasou ulicemi, to mě dostalo :-D Zatím jsem k tomu našel takovouto mapku se starou trasou tunelem i tou poválečnou "ulicemi".
https://www.facebook.com/stare.ns/photos/a.10150113350936241.3074 14.357961261240/10150242605221241

Přikládám měsíc staré vlastní fotky nejnovějšího Žeželjova mostu, kde je jak železnice, tak silnice.





(Příspěvek byl editován uživatelem d.80.)
Pátek, 21. července 2023 - 01:14:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2
Registrován: 7-2023
Vosa:
"Postřehy z Balkánu:
"
špica cestopis, díky moc! Jinak, dovolím si opravit:

(RS a BiH podle mě bez železničního spojení.)
-ne BiH, ale FBiH, tj. "Federace". Obě, s RS a ještě i Distriktem Brčko tvoří celou BiH. (RS+FBiH+Distrikt Brčko)

Bonsenský "rychlovlak" jsem viděl jen z venku, když jel ze Sarajeva na sever do Malaglaje, nebo co to tam je.
-Maglaje :-) Magla-mlha. Maglajs = chaos, řež, bahýnko, z 19.století, když tam byla bitva R-U armády, tak čeští vojáci dovezli domů tento novotvar.
Pátek, 21. července 2023 - 01:45:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3
Registrován: 7-2023
Čerstvě zrekonstruované nádraží ve Vukovaru (samozřejmě nemyslím historickou rozbitou budovu)



Pátek, 21. července 2023 - 07:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9372
Registrován: 1-2007
Maďar od srpna zastavuje dopravu na několika lokálkách.

https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/38_1118 .pdf
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/47_1.pd f
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/77-78.p df
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/89_1118 .pdf
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/98_0317 .pdf
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/103_1.p df
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/114_1.p df
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/121_3.p df
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/125_1.p df
https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/upload/page/146_1.p df
Pátek, 21. července 2023 - 09:01:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 732
Registrován: 1-2019
Důvodem zastavení dopravy je údajný nedostatek motorových vozů ve stavu způsobilém k provozu. Odhalilo se to po nehodě poblíž města Hodász, kde jeden motorák shořel kvůli selhání chlazení motoru.

https://iho.hu/hirek/felforrt-a-bz-hutovize-szabolcsban-utasokat- egetett-meg-230717
Pátek, 21. července 2023 - 09:35:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9373
Registrován: 1-2007
Zajímavá je informace o možném nákupu vyřazených 810 od ČD.
Pajzák
Pátek, 21. července 2023 - 09:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7265
Registrován: 6-2015
Nemohly by jim ČD prodat všechny?
Pátek, 21. července 2023 - 12:28:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2157
Registrován: 11-2005
Mikulda:
"v srbském návěstním předpise sice distanční návěstidla nejsou, ale třeba v chorvatském stále jsou"

Viz fotku v článku.
Zurückbleiben, bitte!
Miroslav_ Zikmund
Pátek, 21. července 2023 - 14:39:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1986
Registrován: 2-2016
Pajzák : Jistě mohly, v nabídce "přebytků" budou i 814. Ty, na rozdíl od 810, umí dálkové mnohočlenné řízení a jsou nízkopodlažní. Třeba to tak dopadne ...
Maďarské motoráky Bzmot se liší od "kmenové" 810 dvoučlenným řízením ...
Pátek, 21. července 2023 - 17:52:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7010
Registrován: 12-2004
78 se zastaví od km 59?
Pátek, 21. července 2023 - 18:40:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4571
Registrován: 6-2007
MZ: Současné maďarské Bzmoty už mají od českých 810 opravdu dost technických rozdílů
Pátek, 21. července 2023 - 20:02:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2487
Registrován: 12-2020
Tohle nevypadá na to, že by MÁV chtěly nakupovat 810 nebo 814 od ČD. Spíš chtějí ty lokálky definitivně zavřít. To už přece začalo roku 2009, kdy část zmíněných tratí byla uzavřena. Pak se to obnovilo, ale jen v silně redukované podobě. Např. Újszeged - Mezohegyes - Battonya jezdily jen dva páry vlaků.
Jestli tam budou jezdit klimatizované busy za tarif MÁV, tak se to už nikdy neobnoví. V Maďarsku jsou velká vedra, bez klimošky se tam v dnešní době vlak neobejde. Bohužel, tak to je.
Pátek, 21. července 2023 - 21:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 217
Registrován: 6-2020
Kazdopadne Elvira ty spoje na srpen jeste prodava.
Pátek, 21. července 2023 - 21:58:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2488
Registrován: 12-2020
No spoje asi budou, ale autobusové.
Pátek, 21. července 2023 - 22:08:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 218
Registrován: 6-2020
Mozne to je, jen jsou porad oznacene jako vlakove.
Sobota, 22. července 2023 - 06:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 734
Registrován: 1-2019
Plán na rušení sklidil kritiku i od řady starostů a regionálních politiků z vládní strany Fidesz.

Uvedu příklad. Zde je dopis starosty města Balassagyarmat maďarskému ministru dopravy.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0QCYp5MpjioEuFrq CBXp7mp621biToBHRJkE5VaTM1fNvYVEbiZ33dJC85odGvKMal&id=10000213011 3160

Takže asi nyní bude záležet na Orbánovi, zda vyslyší námitky z vlastních řad nebo raději podrží ministra.
Sobota, 22. července 2023 - 19:27:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2491
Registrován: 12-2020
No zrovna ten Ipolytarnóc by byla škoda. Trať se v posledních letech opravila, navíc má potenciál na prodloužení vlaků do Lučence.
Sobota, 22. července 2023 - 21:22:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4293
Registrován: 6-2019
Vzpomínky na první rok svobody v Konstantě. Tramvaje a trolejbusy jsou dávno pryč, jen to nádraží vypadá skoro stejně:
odkaz
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 22. července 2023 - 21:44:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2496
Registrován: 12-2020
To je stejně paradox. Největší rozvoj elektrické městské dopravy byl za Ceaucesca v 80 letech, byť to tehdy byla z nouze cnost. A dnes v době, kdy je elektrizace MHD v EU hlavním heslem, je mnoho měst v Rumunsku bez tramvají a trolejbusů a všude bují automobilismus.
Nebo kromě Rešice se chystá někde obnova elektrické MHD?
Takže dříve platilo elektrizace a sověty = komunismus, dnes platí elektrizace a dotace = EU[happy]
Sobota, 22. července 2023 - 21:56:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4294
Registrován: 6-2019
V Tirgu Jiu by už měly jezdit Solarisy (otázka je, zda na obou tratích), totéž ve Vaslui (! ... a to je nějaká díra světa!). Nicméně nesleduji všechna města.
Bude tam třeba opět zajet, protože na rozdíl od západního Balkánu se tam pořád něco děje.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

El_ron_de_cuba
Neděle, 23. července 2023 - 15:14:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 593
Registrován: 2-2004
Mikulda:
"To je asi možné, v srbském návěstním předpise sice distanční návěstidla nejsou, ale třeba v chorvatském stále jsou."
Pokud se v Jasenovu (a okolních stanicích) fyzicky dochovalo, tak již jako zneplatněné. Jsou to stanice bez dopravní služby.
V Chorvatsku by měly být distanční návěstidla už jen na trati Virovitica (resp. odb. Pčelić) - Banova Jaruga. Ještě o úroveň níže v hierarchii zabezpečení stanic je "Prilazni signal" jehož zavedením se zbavili stanic bez vjezdových návěstidel. Ještě by měly být v provozu na trati Varaždin - Golubovac a ve stanicích Sveti Križ Začretje a Đurmanec.
Neděle, 23. července 2023 - 19:52:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2502
Registrován: 12-2020
Jo jasně, na trati Vršac - Jasenovo - Bela Cerkva se už delší dobu nejezdí (neví někdo od kdy?). Mě jen překvapilo, že to vůbec někde ještě existuje, protože jsem mě za to, že je to už hodně dlouho historie. Takže díky za rozšíření obzorů.
Neděle, 23. července 2023 - 20:29:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4301
Registrován: 6-2019
Od prosince 2005 už není Bela Cerkva v jízdních řádech. Čili s vysokou pravděpodobností to byl poslední rok provozu. Jel jsem tam ... samozřejmě šinobusem.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Neděle, 23. července 2023 - 21:00:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 12-2020
Děkuji. Pak byly ještě nějaké letní koupací vlaky. Někdy kolem r. 2015. Ale kdy to skončilo se mi taky nepovedlo dohledat.
Neděle, 23. července 2023 - 22:29:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 289
Registrován: 7-2017
Nógrádszakál – Ipolytarnóc MÁV: v dôsledku extrémnych poveternostných okolností, nemôžu premávať nákladné vlaky a HKV v úseku Malé Straciny – Nógrádszakál – Ipolytarnóc – Lučenec ,,PEAGE´´.

takže je to jasné peaž zanikne a kolaje sa môžu vytrhať.Je velká škoda že ČSSR sa rozhodla vybudovať trať do Velkého Krtíša cez územie Madarska, nie vždy najlacnejšie riešenie je najlepšie riešenie.....ale tak to bývalo za socializmu...treba čo najrýchlejšie zabezpečiť prepravu hnedého uhlia.......

a len tak mimochodom Madari majú na stole už dlhšiu dobu novú peažnu zmluvu a začínam rozumieť prečo sa neponáhlajú.Pôvodne mali od nového grafikonu jazdiť víkendové vlaky z Lučenca do Balažskych Darmát, väčšinou prekážky takýmto nerentabilným spojom robila slovenská strana, teraz je to naopak....je to sklamanie pre cezhraničnú spoluprácu lebo primatorka Lučenca to považovala za hotovú vec
Pondělí, 24. července 2023 - 09:02:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2511
Registrován: 12-2020
Jaké jsou tam extrémní povětrnostní okolnosti? Sucho?
A ono tam vůbec ještě nějaké nákladní vlaky jezdí? Snad jen občas silo M. Straciny, ale to je asi velmi málo.
Je velká škoda že ČSSR sa rozhodla vybudovať trať do Velkého Krtíša cez územie Madarska
To se vůbec nedivím. Terénní poměry jsou tam velmi nepříznivé. Mnoho příčných hřbetů a svážlivá jílovitá půda. Mimochodem v 70 letech tam byl velký problém i prodloužení do V. Krtíše, kde se jim těžce sesouval zářez za M. Stracinami. Pokud by ta trať vedla po slovenském území, myslím, že by už nebyla kvůli sesuvům vůbec v provozu.
Že se bude aktualizovat peážní smlouva, to se taky nedivím. Dříve tam jezdilo mnoho vlaků, dnes skoro nic, takže ta aktualizace je asi potřebná. Nicméně peážní smlouva vůbec nesouvisí s přehraničními vlaky Lučenec - Balašské Ďarmoty, to je čistý přechod. Peáže se týkají jen ty náklady do Stracin.
birch
Pondělí, 24. července 2023 - 10:57:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 7-2017
J.M.: Záplavy
https://www.ipolyinfo.com/2023/06/09/arviz-leallt-a-vasuti-kozlek edes-ipolytarnoc-fele/

Uviaznutú 117 243 s prívesom previezli cez Slovensko
https://www.railtrains.sk/modules/xcgal/displayimage.php?pid=4111 2

(Příspěvek byl editován uživatelem birch.)
Pondělí, 24. července 2023 - 11:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2158
Registrován: 11-2005
J.M.:
"V Maďarsku jsou velká vedra, bez klimošky se tam v dnešní době vlak neobejde."

Klimatizované Bzmoty existují, a zrovna do Ipolytarnóc jsem s ním jel.

J.M.:
"Trať se v posledních letech opravila, navíc má potenciál"

#potenciál[lame]
Zurückbleiben, bitte!
Pondělí, 24. července 2023 - 13:16:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2513
Registrován: 12-2020
birch: Díky za odkaz. No jo, to je přesně to co meteorologové říkají už dlouho. Dlouho vedro, pak z ničeho nic záplavy. Takže nejde jen o zákaz jízdy nákladních vlaků, ale je to vážnější. Ale vzhledem k tomu, že na úseku z Ďarmot do Nográdszakálu se už jezdí, tak nějaké obnovovací práce asi byly. Bohužel to zastavení provozu z důvodu údajného nedostatku Bzmotů do toho může definitivně hodit vidle. No snad to nebude definitivní konec téhle trati.
Libcha: Díky za info. Já jsem ještě na Bzmot s klimoškou štěstí neměl (od kdy to je?), ale taky je pravda, že po maďarských lokálkách tak moc nejezdím. To by bylo fajn, kdyby to dali do všech.
Potenciál: No ta trať je trasovaná docela slušně, skoro všechny zastávky jsou v dobré poloze, vyjma Szescény, kde je to trochu dál. Určitě by ten potenciál byl vyšší, kdyby ty vlaky jezdily až do Lučence a zpět. Za prvé vesnice po trase, za druhé tranzit (byť ten nebude asi nic moc).
Problém, je že po redukcích 2009 tam zůstaly jen 4 páry spojů, což bylo dost nepoužitelné.
Pondělí, 24. července 2023 - 14:04:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1239
Registrován: 1-2007
Jo, část původních Bzmotů (117) dostala klimu. Ten nedostatek všeobecně motorových vozů u H-Start bude mít co dočinění se snahou maximálně redukovat výkony 418 (M41) na osobních vlacích (třeba na trati Fűzesabony - Debrecen - Matészálka - Fehérgyarmat)Pár let zpátky jsem viděl nějaké kolony dlouhodobě odstavených Bzmotů (třeba ve stanici Rákos) ale pokud s nimi už nenakrmili vysoké pece, tak by to jejich zprovoznění stalo totální nesmysl. No a ještě se mluví o novém motorovém vozů vyvijeném ve spolupráci s CRRC
Pondělí, 24. července 2023 - 17:34:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4574
Registrován: 6-2007
Aktuálně z rumunských úzkých:
Govora - Fabrika na sodu stále mimo provoz, úzká ovšem projetá a udržuje se v rámci možností v provozuschopném stavu.
Lonea - v depu se sice dělá kolem lokomotiv, ale koleje neprojeté ani z haly ven, trať už místy nesjízdná, zejména v místě sesuvu náspu.
Viseu - v pracovní dny jezdí do hor nákladní vlak kolem 7.hodiny s L45H, denně od 9:00 v půlhodinových odstupech vyjíždí na trať osobní vlaky (4-6 párů vlaků dle zájmu, nejvic jich jezdi asi v soboty) s párou do Paltinu, odkud se pak odpoledne vrací zpět.
Úterý, 25. července 2023 - 13:52:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2527
Registrován: 12-2020
Govora - Fabrika na sodu stále mimo provoz, úzká ovšem projetá a udržuje se v rámci možností v provozuschopném stavu
No alespoň, že tak. Ale stejně nějak nevěřím, že by se to ještě rozjelo.
Lonea - v depu se sice dělá kolem lokomotiv, ale koleje neprojeté ani z haly ven, trať už místy nesjízdná, zejména v místě sesuvu náspu.
Nevíte přesné datum zastavení provozu? Bylo to asi někdy únor/březen 2023. Vzhledem k tomu sesuvu, prý to nahradí kamiony a 2024 důl končí, takže už bych taky nepředpokládal opravu.
Mimochodem šlo zřejmě o nejdéle provozovanou uhelnou úzkorozchodku v Evropě (na světě?). Zahájení provozu zřejmě kolem roku 1870, konec 2023. Tedy 153 let. Jinak jsou tam nějaké aktivity s drezínami, okolní obce asi mají zájem to zachovat. Ale bez nákladky to už stejně bude jen Disneyland.
Viseu - v pracovní dny jezdí do hor nákladní vlak kolem 7.hodiny s L45H, denně od 9:00 v půlhodinových odstupech vyjíždí na trať osobní vlaky (4-6 párů vlaků dle zájmu, nejvic jich jezdi asi v soboty) s párou do Paltinu, odkud se pak odpoledne vrací zpět.
Tak to je stále zhruba stejné jako před 4 lety. Snad to vydrží a nespláchne to zase nějaká velká voda. Je až neuvěřitelné kolik turistů tam teď (i přes stále nedobrou ekonomickou situaci Rumunska) jezdí. To bych nikdy nevěřil, že je možné. Stejně tak Moldovita. Docela odlehlé místo a vlaky tam jezdí dost i mimo sezónu. Škoda, že obě drážky jsou nedostupné vlakem.
Na trati Babeni - Alunu jste nebyl? Tam to asi s koncem uhlí bude končit, ne?
Úterý, 25. července 2023 - 16:48:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4576
Registrován: 6-2007
Babeni - Alunu momentálně jezdí jeden vlak denně na denní směně, nakládá se pouze v Alunu,v Berbesti byla vlečka dolů nejetá. Jeden rumun vpředu, jeden vzadu, třetí pak manipuluje v Alunu. Štreka čím dál víc rozbitá většinou rychlost omezená na 15 km/h , stejně jako je rozbitá souběžná "silnice" přes hory postavená při budování trati.
Mrtvo bylo i v Lupeni, ještě loni na jaře se tam nakládalo na úpravně dolu Lupeni, letos zavřená brána a koleje hodně dlouho nejeté. Elektrárna v Paroseni taky nevypadala moc akčně.

Nějaké fotky pak pošlu až budu doma.
Úterý, 25. července 2023 - 17:48:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 12-2020
Hm, to jde hodně rychle do kopru. Alunu jsem prošvihl tak před 10 lety. Bez auta nelze. Dtto Lupeni. Na reportáž se těším. Inu doba uhelná asi fakt končí a s tím i doba nákladních vlaků na dráze.
Středa, 26. července 2023 - 09:54:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4306
Registrován: 6-2019
Já myslel, že jste tam byl když jste procházel nedostavěnou dráhu do Târgu Cărbunești? Nebo si to s něčím pletu? To Alunu mě docela láká, kolem spousta chátrajícího průmyslu a ta nedostavěná dráha bude pěkná sportovně turistická výzva. Nebo to jít opačně, ze západu na východ a chytit ten náklad v Alunu, záleží, jak to reálně jezdí...
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 26. července 2023 - 10:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1666
Registrován: 12-2006
Nevíte přesné datum zastavení provozu? Bylo to okolo 15. března. Práce na obnově podle medií započaly, ale posledního informace jsou takové, že koleje jsou stále ve vzduchu a nic se neděje. Paradoxně ihned po sesuvu začala i demontáž překládacího zařízení v bývalém dole Petrila, takže i kdyby se provoz obnovil, tak už asi není jak přesypat uhlí z úzké na normální rozchod.
Něco k tomu bylo napsáno v češtině zde.
A z místních médií zde.
Mauricio
Středa, 26. července 2023 - 15:29:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10599
Registrován: 4-2005
Vlaky v Bosně a Hercegovině zřejmě jezdí podle loňského JŘ odkazovaného v záhlaví
Tak teď aktuálně mají nějaký blíže nespecifikovaný problém s "polední" točkou Sarajevo - Visoko - Sarajevo a pak s jediným párem osobáků Konjic - Sarajevo - Konjic, ale jinak by mělo vše jezdit. Myslím, že jde o vlaky 2164/2165 a 2400/2401.

Absurdní byly otevřené pokladny, kde se ale nedal koupit lístek ani na těch pár osobních vlaků, co tam za den jede (pokladní říkaly: Ve vlaku!)
Jak kde, v Mostaru mi paní za pokladnou lupen ochotně prodala a ještě se podivovala, že si ho kupuju už ráno, když vlak jede až večer, proti tomu v Sarajevu na mne hleděli jak na tele, proč je vlastně obtěžuju s tak banální věcí, jakou je koupě jízdního dokladu. Ve vlaku je k dostání ručně vypsaná jízdenka z malého bločku, na pokladnách ručně psaná jízdenka z většího bločku (formát odhadem cca A6). Vyfocenou mám bohužel jen tu malou.


Z Doboje na jih osobní doprava nejezdí, i když trať evidentně funguje. (RS a BiH podle mě bez železničního spojení.
Mezi RS a BiH byl jeden pár vlaků vedený snad ještě v loňském JŘ, reálně ale nejezdil už někdy od covidu. Úsek Maglaj - Doboj tak teď jedině po svých (nebo autem).

Bonsenský "rychlovlak" jsem viděl jen z venku, když jel ze Sarajeva na sever do Malaglaje, nebo co to tam je.
Turnusovaný jsou tři jednotky, jedna na osobácích Sarajevo - Visoko a dvě na rychlících mezi Sarajevem a Čapljinou. Nevím, kolik jich je provozních a zda se někdy nemůžou objevit i jinde. (To rychlovlak mne teda pobavilo zejména v kontextu toho, že nejvyšší rychlost, kterou jsem vysledoval, jednotka dosáhla někde kousek před Mostarem - 90 km/h).



V Sarajevu bohužel nejezdí tramvaje v širokém centru, někde na úrovni vlakového nádraží se opravuje trať.
Lze projet autobusy náhradní dopravy dopravce Centrotrans, jezdí často a někdy i více za sebou - na točně Čengić vila je přestup z tramvaje přímo do autobusů, zájemci o zážitkovou jízdu nebudou ochuzeni, stav vozového parku Centrotransu je velice podobný jako u tramvají GRAS.

Lístky možno u řidiče (ale jestli je nějaká levnější možnost jsem nezkoumal).
Lístek od řidiče (ať už z bločku a nebo z kasy) by měl být za stejnou cenu jako jinde, tj 1,80 BM. Jen pozor, některé autobusové linky mají jiný tarif, myslím, že třeba linka 31, která taky jede podél tramvaje. Nicméně na 1. dveřích je vždycky nalepená obří samolepka s cenou, kolik jízdenka stojí.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Mauricio
Středa, 26. července 2023 - 15:46:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10600
Registrován: 4-2005
Ještě jednotka od Končaru jezdící na trase Sarajevo - Pazarić. Nevím, odkdy se to jmenuje 1412, já to mám zažité pořád jako 4412.


A nějaký provoz v RS. Foceno povětšinou za jízdy z vlaku, takže kvalita nic moc.




(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Středa, 26. července 2023 - 16:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 7-2023
Mauricio:
"Ještě jednotka od Končaru jezdící na trase Sarajevo - Pazarić. Nevím, odkdy se to jmenuje 1412, já to mám zažité pořád jako 4412. "
Díky za fotky, no už ji stihli vandalové poškodit :-(
Jinak 4412 001-2 byla do doby, než ji před pár lety vrátily ŽFBH do Končaru k opravě (po tom co se roky hádali, ŽFBH nezaplatili za vlak => Končar nechtěl opravit), po návratu z opravy do BiH už z ní byla 1412 001-4. Ptal jsem se na to na více místech, bez reakce. Ekvivalent HŽPP je řada 6112.
M_g
Středa, 26. července 2023 - 18:50:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1916
Registrován: 6-2006
Mauricio: Jé Zenická Blatuša
Středa, 26. července 2023 - 19:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2554
Registrován: 12-2020
Ahmad: Já myslel, že jste tam byl když jste procházel nedostavěnou dráhu do Târgu Cărbunești?
Ne, nebyl. Bez auta nereálné. Šel jsem jen Bujoreni Valcea - Valcele. Alunu - Carbunesti a Deva - Brad jsem šel jen virtuálně a doufal, že to někdo projde a nafotí za mě[proud]
Středa, 26. července 2023 - 19:59:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2555
Registrován: 12-2020
Folcek: Díky za info. Bohužel tomu muzejnímu provozu moc šancí nedávám. Už teď se tam kradlo, byla myslím jedna nehoda s převrácením vlaku po krádeži svršku a taky se kradlo uhlí. Proto na posledním vozem jezdil nějaký maník co to asi hlídal. Teď, když skončí těžba bude ještě hůř, myslím, že to rozkradou do šrotu. Škoda, bylo to úžasné.
Středa, 26. července 2023 - 20:34:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4579
Registrován: 6-2007
Aktuální fotka depa Lonea a dvoukolejky pod dolem. Podle stavu kolejí mašina dlouho nevyjela ani ven z depa. Taky od loňska zmizely vozy a různé šroty stojící venku kolem malé haly.

Středa, 26. července 2023 - 21:21:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1233
Registrován: 6-2005
V tom Szentes je plot "dlabaných ingotů" opravdu řádně dlouhý:

Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak\ 2 hot [blesk]




Středa, 26. července 2023 - 21:38:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 966
Registrován: 1-2004
Odborně se tomu říká "odložená splátka dluhu" [lol]
Středa, 26. července 2023 - 21:46:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2943
Registrován: 12-2007
Pár postřehů ze Slovinska:
V pátek RJ Praha 14.45 - Graz 21.39. V Grazu přestup 5 minut, ale hrana-hrana, na IC 31O Drava. Odjezd 21:44, včas. Ljublajna příjezd 01:03, 5 minut zpoždění. VČJ byla za cca 1200 Kč.
V sobotu starým motorákem v 9.15 z Ljubljany do Kamniku. Zde přestup na bus Arrivy a příjezd do Kamnišské Bistrice, výstup na Cojzovu koču. Na chatě nové wc, ale bez sprchy. Vodní hospodářství běží jen na dešťovou vodu.
V neděli odchod v 5.15 z Cojzovy koči přes Skutu 2532 m na Kamnišskou Koču. Dle mapy.cz má cesta 9 km a trvat 4 hod. a 50 minut. I když chodím lézt na stěnu a sportuju, cesta mi zabrala hodin 10. Problém byl jednak v podobě desítek tun suti navalených po minulých bouřkách na turistických chodnících, jednak suť na feratových úsecích. Mimochodem, normálně značené cesty byly v Savijinských alpách dost feratové, obtížnost tak 4. Což bez helmy, rukavic a feratového setu, nic moc. Při průlezu po různých římsách a skalních komínech, kde nebyla jistící železa, jsem přemýšlel nad všemi konzervami, co mi převažovaly rucksack a pak i mě samotného. Bylo vhodné vyrazit brzy ráno, po poledni byly kopce v mracích a vápenec od toho namokl a pověstně klouzal.
V pondělí v 6 ráno odchod z chaty do Kamnišské Bistrice, zde snídaně z vlastních zásob a bus v 10.10 pod Velikou Planinu. Pak lanovkou do půlky Velké Planiny. Druhá část lanovky se staví nová, a tak nejezdí.
V této památce, která se díky zachovalému pasteveckému rázu krajiny i staveb, dostala na seznam UNESCO, tak jezdil jeden beton mix za druhým a samozřejmě další a další náklaďáky převážející různý stavební materiály. Kolem 13 hod. nás vyhnala bouřka zpět do údolí, kde jsme se koupali v řece. Pak stopem do Kamniku, vlakem do Lublaně a dále IC 502 Pohorje do Celje. Zde prohlídka města, vykoupání se v řece, oblečení se do pyjama a bačkůrek a nástup do 60 minut zpožděného Rj 1364 z Rijeky.

V Lublani shlédnuta celá řada Stadlerů, pendolino z Mariboru apod. Na EC Citadella z Budapešti funkční klima jen na maďarském voze pro přepravu kol. Slovinské ABmz neklimilo, zachraňovala to slovinské Bl se stahovacími okny.
Trať z Ljublajny do Zidaniho Mostu vcelku na sračku. Dřevěné pražce, zvonky a také PJ kvůli sesuvům půdy z minulého týdne. Trať ze Zidaniho Mostu do Celje kompletně zmodernizovaná podle UIC norem.
Nicméně na nádraží v Celje, i když po opravě, nejsou informační cedule a na přehledu odjezdů a příjezdů vlaků vlak Rj 1364 uveden nebyl. Ale nástupiště jsem nakonec trefil.
Cena IC příplatku je 1,50 EUR. Ljublajna - Kamnnik 1,80 EUR, bus Kamnik - Kamnišská Bistrica 1,60 EUR. Platba jen cash.
Jízdenka Kamnik - Celje včetně IC příplatku 9 EUR. Přespání na chatách 35 EUR s povlečením. Cena pitné vody 5 EUR za 1,5 litru balené vody. Byl jsem zklamán, že nevzít si filtr na vodu, byla chyba. Zpáteční lanovka na Velikou Planinu 21 Eur.
Fotky dělal kolega. Snad časem nějaké vložím. Stejně jako fotky z Rumunska, kam jsem jel s rodinou vlakem z Prahy až k Černému moři.
Rychlík: PRAHA HL.N.,odj. 15:05 -Praha Libeň-Nymburk město-Křinec-Rožďalovice-Kopidlno-Jičín-Ostroměř-Lázně Bělohrad-Nová Paka-Nová Paka město-Stará Paka-Roztoky u Jilemnice-Martinice v Krkonoších-Kunčice nad Labem-Hostinné-TRUTNOV HL.N.,příj. 18.53
Šari
Středa, 26. července 2023 - 21:52:34  
Moderátor
Číslo příspěvku: 17265
Registrován: 11-2005
Mauricio:
"Tak teď aktuálně mají nějaký blíže nespecifikovaný problém s "polední" točkou Sarajevo - Visoko - Sarajevo a pak s jediným párem osobáků Konjic - Sarajevo - Konjic, ale jinak by mělo vše jezdit. Myslím, že jde o vlaky 2164/2165 a 2400/2401."

Není s čím jezdit.
Vozovi 2400/2401 (Konjic-Sarajevo-Konjic) i vozovi broj 2164/2165 i 2166/2167 (Sarajevo-Visoko-Sarajevo) ne saobraćaju do daljnjeg iz tehničkih razloga.


Mauricio:
"Turnusovaný jsou tři jednotky, jedna na osobácích Sarajevo - Visoko a dvě na rychlících mezi Sarajevem a Čapljinou. "

V pátek-neděli je potřeba ještě jedna jednotka, protože Ploče se jezdí dvojitě.
Mladějov
Středa, 26. července 2023 - 22:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19871
Registrován: 3-2007
Miroslav_ Zikmund:
"Pajzák : Jistě mohly, v nabídce "přebytků" budou i 814. Ty, na rozdíl od 810, umí dálkové mnohočlenné řízení a jsou nízkopodlažní. Třeba to tak dopadne ...
Maďarské motoráky Bzmot se liší od "kmenové" 810 dvoučlenným řízením ..."

814 v nabídce?
Rozhodně ne teď a dalších já nevím 4-5 let nikoli masivně.
Neb je čeká především náhrada 810 na tratích, které zůstanou ČD, pak jich taky dost ubývá nehodami atd.

Jinak bych u 814 používal termín "pseudonízkopodlažní" - PNP [proud].

Protože mít jedny dveře jakoby_NP a zbytek úzké vchody se strmými schůdky je pro rychlou výměnu cestujících dost k ničemu.
Jakkoli tohle přechodné řešení chápu vzhledem k tehdejším trendům využít staré 810 a touto metodou jim "vyrobit" nízkopodlažnost a řídící vůz. A averzi ČD k dovozu čehokoli ze zahraničí.
Mauricio
Středa, 26. července 2023 - 22:14:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10601
Registrován: 4-2005
Aha, tak už i 2166/2167. Přitom jsem myslel, že Visoko je obsluhováno jednou soupravou celý den, krom posledního páru, který točí souprava z Čapljiny/Ploče. Pak to vynechání (jen) části spojů moc nechápu.



(Příspěvek byl editován uživatelem Mauricio.)
Středa, 26. července 2023 - 22:39:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15909
Registrován: 5-2004
Tak ona ta rychlá výměna cestujících na lokálkách kde jezdil šuk tu a tam s vlekem obvykle není kritická a těch 5 lidí naleze po schodech za ca stejnou dobu za jakou za mohutného kdákání moderní vozidlo vysune a zas zasune schůdek...
Mladějov
Středa, 26. července 2023 - 23:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19878
Registrován: 3-2007
Tak si zajeď podívat na 212, jak je "rychlá" výměna cestujících ve vysokopodlaze šukafonu a přívěsů.
Frekventované vlaky nabíraj v sezoně na pobytech docela dost - mohl bych uvést i čísla vlaků.

U klasik vs. ptg potvrzeno již 40 - 50 let zpátky, i v literatuře, jen tobě to utajili [wink]

Schůdek - hm, má Desiro nějaký vysouvací schůdek? Štádler? Mimo to ho lze vypnout - to je zase organizační věc.