Diskuse » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 27. 6. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 27. 6. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 20. června 2023 - 10:13:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28911
Registrován: 5-2002
Vechtr: Dost mě udivilo, že GSM-R v našem pojetí si s takovou situací nedokáže poradit.
Pokud se to nevychytá, tak se to pojetí zkoriguje. Fyzice neporučíš.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 20. června 2023 - 12:35:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10691
Registrován: 5-2007
Vechtr: Neexistuje "GSM-R v našom pojatí". Existuje len GSM-R. GSM-R sem dodávajú zahraničné firmy.

A k tomu "wrong type of snow" - medzi mokrým snehom a prašanom je toľko rozdielov vo vlastnostiach, že by som ich občas naozaj nezamieňal.

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Vechtr
Úterý, 20. června 2023 - 13:20:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 403
Registrován: 12-2015
Pokud jsem problém s GSM-R správně pochopil, tak jde o to, že se mobilka připojí na "nesprávnou" BTS, která ale v daném místě nemá dostatečnou úroveň signálu a spojení se rozpadne dřív, než se přepne na správnou BTS. Očekával bych, že bude celkem jedno, ke které se připojí, stejně jako u civilního mobilu, kde uživatel přepínání BTS nepozná, obzvlášť když vozidla s ETCS zpravidla mají dvě rádiové jednotky. Nicméně v praxi se vlak na uničovce připojí na štěpánovskou BTS, spojení se následně rozsype a vlak stojí. Nevím, čí je to vina, ale případ souběhu dvou tratí není snad tak mimořádný.

PRA: pak bohužel narážíme na to, že když budeme chtít mít vše dokonale zabezpečené a pro každý případ budeme vše počítat na sekundy, tak se ve výsledku nehne ani kolo. Asi to bude chtít začít uvažovat i nějakou pravděpodobnost a rozbor rizik - jestli třeba není nouzové brždění třikrát denně nebezpečnější, než když jednou za sto let nastane situace, kdy MA bude trvat o vteřinu dýl, než by podle výpočtů mělo.

Asdf: jenže když se řekne A, musí se říct i B. Takže pokud zdechají vozidla kvůli sněhu, chce to říct "naše vozidla nasávají chladicí vzduch od podvozků, doteď to nevadilo, ale příště se z toho poučíme a budeme chtít to sání řešit jinak". A ne říct, že nikdo za nic nemůže a že to způsobil špatný sníh. Protože to pak dráha před veřejností vypadá jako banda debilů. A tento přístup jsme se nenaučili doteď ani my.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
ridic_vlaku
Úterý, 20. června 2023 - 16:55:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 448
Registrován: 5-2019
časová platnost MA je asi 17 s

To se asi zabezpečovácká paranoia s rostoucím letopočtem a vyspělejší technologií zvětšuje. :-)

Doteď přece nikomu nevadilo, že při jízdě kolem hlavního návěstidla s povolující návěstí mám platnou MA až do doby, kdy se přiblížím k návěstidlu dalšímu. Na některých tratích to může být i desítky minut. :-)
Ale chápu, že pokud jsou na platnost MA navázány např. závěry vlakových cest, pak změna časové platnosti MA není tak jednoduchá.

Nicméně v praxi se vlak na uničovce připojí na štěpánovskou BTS, spojení se následně rozsype a vlak stojí. Nevím, čí je to vina

Špatné radiové plánování?
Úterý, 20. června 2023 - 17:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 572
Registrován: 10-2018
Není to mnoho, 17 sekund. Ale dejme tomu že ve 160 je to 750 metrů a je opravdu dobrý důvod to mít sjednocené. Spíš mě překvapuje, že navázání spojení trvá tak dlouho, to by měly být spíš max. jednotky sekund. A ani na komerční GSM to tak dlouho netrvá, do dvou sekund po zapnutí dat mám naběhlej fejsbuk .. leda by se to ověřovalo na nějakym zasekanym serveru kdovíkde.
Se situací, kdy se to připojí na jinou BTS, to přece musí počítat, to se stane i kdekoli na trase, když bude cca stejná vzdálenost resp síla signálu. Budou muset asi poladit nějaké timeouty.
Úterý, 20. června 2023 - 17:27:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10692
Registrován: 5-2007
ridic_vlaku: To nie je úplne paranoja, ten scenár je jasný, jedná sa o to, že ak vlaku vo FS zruším vlakovú cestu tesne pred tým, než sa nastaví úplný záver VC, asi by ten vlak nemal v tom režime FS prehučať okolo návestidla s červenou len preto, že sa rozsypala komunikácia a vlak nevie o tom, že došlo k skráteniu MA.

Problém je tá dĺžka toho limitu, spoliehať sa na to, že sa RF spojenie nerozpadne je dosť bláhové, aj keď chápem prečo je to tak...

Prag: Áno je to sakramensky dlho, problém je, že sa tam robí pomerne hodne kryptografie a nezabúdajte, že to nesmiete porovnávať so súčasným komerčným mobilným internetom. Tu sme 30 rokov nazad, ešte v pôvodnom GSM, okruhovo prepínanom. Aj GPRS je "horúca novinka", ktorá sa ešte len testuje[kladivo]

(Příspěvek byl editován uživatelem asdf.)
Úterý, 20. června 2023 - 18:10:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28912
Registrován: 5-2002
ŘV: To se asi zabezpečovácká paranoia s rostoucím letopočtem a vyspělejší technologií zvětšuje.
Jak plyne z vysvětlení kolegy Asdf, zvětšuje především okruh Tvých neznalostí... [proud]

Možnou alternativou je udělat ten trvalej závěr dřív, ale to taky není úplně ono, protože to zhoršuje operativu.
Nicméně přinejmenším v době pilotního projektu byly úvahy i v tomto směru a po rozboru situace to dopadlo tak, jak je to teď.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 20. června 2023 - 19:52:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4200
Registrován: 3-2006
ak vlaku vo FS zruším vlakovú cestu tesne pred tým, než sa nastaví úplný záver VC, asi by ten vlak nemal v tom režime FS prehučať okolo návestidla s červenou len preto, že sa rozsypala komunikácia a vlak nevie o tom, že došlo k skráteniu MA

Tak se holt bude muset nejdřív udělat úplný závěr VC a pak teprv vydat MA.

Východoněmecké reléovky to takhle mají - postaví se cesta, ale návěstidla zůstávají na Stůj, změní se teprve když si vlak našlápne.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Úterý, 20. června 2023 - 20:48:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28913
Registrován: 5-2002
Mik: Tak se holt bude muset nejdřív udělat úplný závěr VC a pak teprv vydat MA.
To jako že změníš poměr úseků MA s krátkou a dlouhou expirací nebo vydáš jenom to, co může být s dlouhou expirací...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 20. června 2023 - 22:28:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10695
Registrován: 5-2007
Hajnej: To druhé. Buď si RBC (pri obojsmernej komunikácii) povie, čo všetko má byť úplný záver, alebo sa (bez nej) len určí, odkiaľ ten úplný záver bude, a až v okamihu jeho vytvorenia sa pošle MA ďalej. V tomto prípade aj za cenu toho, že sa niektorým vlakom začne počítať indikačná prípadne aj varovná krivka. Taký Mirel naopak [kladivo]

Niečo ako implementácia ETCS L1 na ŽSR. Proste sa určilo, že prvá infill balíza bude tuším 1600m od návestidla. Že to niektorým vlakom nestačí? Nezáujem!
Úterý, 20. června 2023 - 22:41:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3495
Registrován: 8-2010
Asdf:
"Proste sa určilo, že prvá infill balíza bude tuším 1600m od návestidla. Že to niektorým vlakom nestačí? Nezáujem!"
Nevýhody spojené s bodovým prenosom boli čiastočne eliminované použitím infill balíz. Ide o balízy prepínateľné, ktoré sa umiestňovali podľa pravidiel platných pre jednotlivé návestidlá. V prípade vchodového návestidla sa infill balízy umiestnili vo vzdialenosti 300 m, v úrovni predzvesti a vo vzdialenosti 1 700 m pred vchodovým návestidlom. Rovnaké pravidlo platí aj pre oddielové návestidlá na trati.
Ovládanie infill balízy umiestnenej 300 m pred vchodovým, resp. oddielovým návestidlom je z riadiacej skrinky tohto návestidla. Ovládanie infill balízy umiestnenej v úrovni predzvesti a 1 700 m pred vchodovým, resp. oddielovým návestidlom je z riadiacej skrinky predzvesti.Vzdialenosť 1 700 m určila pracovná skupina na základe zábrzdnej vzdialenosti 1 500 m pre 120 km/h < Vt <= 160 km/h a na základe maximálnej elektrickej dĺžky prípojného kábla medzi balízou a riadiacou skrinkou, ktorá je dodávateľom technológie stanovená na 800 m.
Zdroj: Ing. Ivan Komínek - ETCS – Praktické skúsenosti s projektovaním traťového úseku Trnava – Piešťany, článek v časopise Dopravné stavby

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 20. června 2023 - 23:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10696
Registrován: 5-2007
P.R.A.: Bať. A predzvesť je umiestnená na 1000m od návestidla, pretože zábrzdná zo 120km/h. Takže pracovná skupina toho mala fakt moc na rozmýšľanie (akurát to, že fóra si nechajú 100m). [kladivo]
Středa, 21. června 2023 - 08:37:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28917
Registrován: 5-2002
Asdf: V tomto prípade aj za cenu toho, že sa niektorým vlakom začne počítať indikačná prípadne aj varovná krivka.
Tak s tím běžte někam, pánové.
Ona ta veledlouhá MA není samoúčelná, ale umožňuje s tím vlakem jet o dost efektivněji, než stylem plyn-brzda.

Že to niektorým vlakom nestačí? Nezáujem!
Jasně, vlak je jen všeobecně trpěný prostředek k ovlivňování kolejových obvodů a počítačů náprav. [angry]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 21. června 2023 - 10:47:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12401
Registrován: 5-2002
ad Hajnej: Jasně, vlak je jen všeobecně trpěný prostředek k ovlivňování kolejových obvodů a počítačů náprav.

Tys to řekl tak nádherně, díky.

Tak tak. Na slovenském "superkoridoru" s ETCS nemůže jet nákladní expres s osmdesáti brzdícími procenty plynule 100 km/h, ale musí neustále brzdit k osmdesáti a znova se rozjíždět...
A výpravčí chtějí, abychom ETCS vypli a jeli plynule, jenže to jsme po dvou dubnových mimořádných událostech (jedna v ČR, jedna na Slovensku, ani ne den po sobě, u obou projetí Stůj v téměř stokilometrové rychlosti), v obou případech byla jak traťová část, tak lokomotiva s ETCS, zakázali.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 21. června 2023 - 11:14:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5018
Registrován: 11-2008
ad PŠ: Jestli to chápu dobře, tak když pojede po trati jeden vlak za hodinu, tak není problém jet na ETCS plynule 100 km/h. Problém nastane, když musí stejným úsekem projet třeba 10 vlaků různé kategorie za hodinu. ETCS vyžaduje větší rozestup mezi vlaky na trati. ................ Dá se jet plynule na ETCS s třemi vlaky za sebou, po třech minutách, rychlostí třeba 140 km/h ? ............. Já mám zkušenost z praxe, že na ETCS vlak zajiždí na vedlejší kolej ve stanici ( předjíždění jiným vlakem ) daleko pomaleji než bez ETCS. Takže musím vyhýbat takový vlak třeba o tři stanice dříve. ............ [vypravci]
Středa, 21. června 2023 - 11:37:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28918
Registrován: 5-2002
Tři minuty ve 140 je 7 km mezi vlaky, to je rozestup až až...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 21. června 2023 - 11:53:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3496
Registrován: 8-2010
Petr_Šimral:
"Tak tak. Na slovenském "superkoridoru" s ETCS nemůže jet nákladní expres s osmdesáti brzdícími procenty plynule 100 km/h, ale musí neustále brzdit k osmdesáti a znova se rozjíždět...
"
Tady jsem ti to celé pro nákladní vlak, brzdy v poloze P, délka L = 650 m, spád tratě 5 promile, infill balíza L = 1 700 m od oddílového návěstidla pěkně obratem namodeloval - viz níže:

PS: Kdyby tak ti soudruzi, co je "tehdy" limitovala délka káblu L = 800 m si tu předvěst "tenkrát" fyzicky předsunuli ne na L = 1 000 m, ale L = 1 500 m i pro vlaky do V =< 120 km/h, tak by ta infill balíza krásně vyšla na L = 2 200 m místo dnešních L = 1 700 m, což by už pro hladkou jízdu nákladu stačilo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Středa, 21. června 2023 - 12:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12402
Registrován: 5-2002
Zkus mi tam prosím ještě vymodelovat 100% I. způsob a 100% II. způsob.

Díky.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
ridic_vlaku
Středa, 21. června 2023 - 13:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 449
Registrován: 5-2019
Jak plyne z vysvětlení kolegy Asdf, zvětšuje především okruh Tvých neznalostí...

Což, já se za neznalost nuancí ETCS stydět nemusím. Neživí mne to.

Ale že pro české ETCS bude problémem i úhel odbočení trati v železničním uzlu, to bych tedy nečekal. Inu pořád se od Vás mám co učit, pane učiteli. :-)
Středa, 21. června 2023 - 13:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3497
Registrován: 8-2010
Petr_Šimral:
"Zkus mi tam prosím ještě vymodelovat 100% I. způsob a 100% II. způsob. "

Středa, 21. června 2023 - 13:31:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28920
Registrován: 5-2002
ŘV: Ale že pro české ETCS bude problémem i úhel odbočení trati v železničním uzlu, to bych tedy nečekal.
Však on to taky je primárně problém GSM-R, to ETCS to už jen odnáší. Podobné problémy nakonec bývaly v počátcích GSM-P i na dálnicích, ale časem se to povedlo vychytat.
Potíž je mimo jiné v tom, že ta síť se snaží fungovat autonomně a nechce si nechat od nikoho napovídat, na kterou BTS by měl jít handover, a to ani v případě, že existuje někdo, kdo to ví přesně, zatímco ty BTS to můžou leda věštit z kávový sedliny.

Inu pořád se od Vás mám co učit, pane učiteli.
Zato opačně nějak pořád není co...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 21. června 2023 - 14:20:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10697
Registrován: 5-2007
Hajnej: Ja tomu rozumiem, mne to tiež nepríde ako najlepší nápad, ale otázka znie, či rádio podľa B3R2 nejako pohne s dobou pripojenia a nakoľko sa podarí zlepšiť situáciu koordináciou frekvencí v rámci BTS u ČDT. Inak si viem predstaviť, že napr. údolí Labe bude taký prúser, že na niečo podobné fakt dôjde.

PŠ: To je to čo som písal Vxy do vedľajšieho vlákna. Buďto sa bude brzdiť podľa kriviek ETCS, alebo sa bude podchvíľou niečo vyšetrovať (takže sa nebude jazdiť vôbec).

Inak brzdné percentá som dlho nevidel, ale pri zábrzdnej vzdialenosti 1000m fakt 80b% stačí na 100km/h?

Výpravčíxy: Ono to závisí hlavne na tom, ako blízko k návestidlu má ten vlak dôjsť. Takže má zmysel ak je to na krátke obehnutie, poslať vlak na dlhšiu koľaj než je nezbytne nutné, alebo v prípade osobáku potom zasa ak sa dá postaviť aj od perónu. Naviac mám za to, že do konca overovacej prevádzky ešte fírovia nemôžu využívať tú výhodu ETCS, že dohliada spomalenie až na rozhodujúcej výhybke, tzn. že môžu na brzdy o nejaké tie dôležité sekundy neskôr (podľa konfigurácie stanice).
Středa, 21. června 2023 - 15:06:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12403
Registrován: 5-2002
ad ASDF: Inak brzdné percentá som dlho nevidel, ale pri zábrzdnej vzdialenosti 1000m fakt 80b% stačí na 100km/h?

Ano, stačí. Ne všude, ale většinově ano.

application/pdfTJR 43312 Praha Uhrineves - Cheb st.hr.
TJR_43312.pdf (46.3 k)

Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Vechtr
Čtvrtek, 22. června 2023 - 10:49:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 404
Registrován: 12-2015
Prag: nestačí jen obnovit spojení GSM-R. Vlak se musí znova přihlásit k RBC a znova dostat MA. A to trvá a trvá.

Pokud se nepovede GSM-R upravit tak, aby tento problém pominul, tak asi opravdu jediné řešení bude ty definitivní závěry prodloužit. V jiných zemích mají platnost MA nastavenou podstatně delší, ale např. za té podmínky, že se cesta ručně ruší dokumentovaným úkonem a nepočítají se pevně tři minuty. Možná by pomohla obousměrná komunikace RBC-vlak: poté, co vlak ohlásí, že stojí, se cesta rozpadne sama hned, jinak dokumentovaný úkon. Na uničovce už určité experimenty v tomto směru byly prováděny, časovač byl prodloužen a cesta se mohla ručně rušit teprve poté, co se dispečer dotázal fíry, jestli skutečně stojí, ale ani tak nebyl problém principiálně vyřešen a občas se pořád zastavovalo neúmyslně.

(Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Čtvrtek, 22. června 2023 - 11:14:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4202
Registrován: 3-2006
Inak brzdné percentá som dlho nevidel, ale pri zábrzdnej vzdialenosti 1000m fakt 80b% stačí na 100km/h?

V Německu stačí i při zábrzdné 700 m.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Vechtr
Čtvrtek, 22. června 2023 - 11:21:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 405
Registrován: 12-2015
V mém posledním příspěvku zaměňte "RBC-vlak" za "RBC-stanice".
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Čtvrtek, 22. června 2023 - 23:28:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 578
Registrován: 10-2018
Vechtr:
"Prag: nestačí jen obnovit spojení GSM-R. Vlak se musí znova přihlásit k RBC a znova dostat MA. A to trvá a trvá. "

Jistě, to je v zásadě jen postupné obnovení všech sedmi či kolika vrstev komunikačního protokolu, od fyzické až po aplikační .. ale prostě když si stanovím timeout 17 sekund, a výpadek může trvat dejme tomu až deset, tak to musim celé navrhovat tak, abych měl obnovené spojení do pěti sekund. V 99,99% procentech případů. Tady to vypadá že se na tom návrháři jednotlivých vrstev prostě nedomluvili.
Pak je tam samozřejmě ještě nějaká granularita, daná tim že se MA zřejmě nevysílá každou milisekundu, ale s nějakou delší periodou. Tam by mohlo třeba opravdu trošku pomoci nějaké hlášení od vlaku "číslo pět už zase žije". Ale on je to v zásadě už ten moment přihlášení k RBC.
Jen se divim, že na tyhle souvislosti za ta léta budování ETCS někdo nepřišel.
Čtvrtek, 22. června 2023 - 23:57:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12404
Registrován: 5-2002
ad Prag: a kde je někde v Evropě opravdu uzel s ETCS L2? Aby se ty problémy mohly projevit???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 23. června 2023 - 07:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10699
Registrován: 5-2007
Tady to vypadá že se na tom návrháři jednotlivých vrstev prostě nedomluvili.
Nie že nedomluvili, ale jak máte infraštruktúru, ktorá pôvodne vôbec nepočítala s niečím, ako je bezdrátový prenos VZ, tak sa môže stať, že niekde je jeho nasadenie jednoducho umením možného. Niečo ako keď stanica vôbec nepočíta s tým, že by tam niekto niekedy zapichoval návestidlá. Väčšinou je to v pohode, niekde holt musíte obmedziť učitné vlastnosti, no a niekde na 3 koľaje potrebujete zrazu miesto šiestich návestidiel 11 a aj tak to nie je ono (Zvoleněves).

Tam by mohlo třeba opravdu trošku pomoci nějaké hlášení od vlaku "číslo pět už zase žije". Ale on je to v zásadě už ten moment přihlášení k RBC.
Niečo mi hovorí, že niečo také to fakt nevytrhne. To je až ten úplne posledný krok z mnohých.
Pátek, 23. června 2023 - 10:03:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5328
Registrován: 9-2003
PŠ: Nějak si vzdáleně vzpomínám, že býval problémy v Lipsku, kde se mašiny na souběhu s VRT-kou chytaly jejího ETCS a protože neměly MA (ani nemohly, protože nemají německé klíče), tak zwangsbrzdily.
NOBLE BRICKS
Pátek, 23. června 2023 - 11:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 581
Registrován: 10-2018
Petr_Šimral:
"ad Prag: a kde je někde v Evropě opravdu uzel s ETCS L2? Aby se ty problémy mohly projevit???"

O tom samozřejmě přehled nemam, ale co tedy s tím, když to má za pár let fungovat jako výhradní provoz? Za těch dvacet let co se to připravuje snad byl dostatečnej prostor to vyzkoušet i prakticky.

Asdf:
"Nie že nedomluvili, ale jak máte infraštruktúru, ktorá pôvodne vôbec nepočítala s niečím, ako je bezdrátový prenos VZ"

Dtto .. ale pak si nejdřív musím dát "do pucu" tu infrastrukturu. S vytáčenym spojenim se samozřejmě dřív než za deset sekund nespojí přes modemy ani ta linková vrstva.

Možná je to pro vás z oboru normal. Já dělal dvacet let pro fabriky, a tam se každej výpadek komunikace mezi jednotlivými bloky výrobní linky musí vyřešit do sekundy, protože to už najede další kus. Pravda, neměří ta linka sto kilometrů ale je to zpravidla jen v metrech .. tak se omlouvám za neznalosti špecifik. A dík za informace, člověk sice ztratí pár iluzí, ale získá reálnější pohled.
Pátek, 23. června 2023 - 12:06:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10700
Registrován: 5-2007
Prag: Jednak Vám tam tie časti linky väčšinou nekomunikujú bezdrátovo, jednak (väčšinou) nie sú v prostredí s nulovou dôverou vrátane toho, že sa Vám tam ochotne pôjde niekam nabúrať štátny aktér (takže si ušetria kopu krypta a pod.).

No a napokon prestavby ničoho nestoja stámilióny, takže neriešite ako napasovať niečo moderné na niečo čo vzniklo (doslova) pred 150 rokmi. Takže buď Vám tam bude niečo visieť, alebo z toho naopak bude behemot ako dopravné predpisy na neETCS trate.
Pátek, 23. června 2023 - 12:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10701
Registrován: 5-2007
Za těch dvacet let co se to připravuje snad byl dostatečnej prostor to vyzkoušet i prakticky.
Lenže z toho 15 to bol pre drvivú väčšinu štátov EÚ politický úkol z Bruselu, ktorý prišlo nechať náležite vyhniť, až sa zrazu zobudili Nemci a spočítali si, koľkožeto ich vlastne vyjde LZB...
ridic_vlaku
Pátek, 23. června 2023 - 12:40:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 450
Registrován: 5-2019
zatímco ty BTS to můžou leda věštit z kávový sedliny.

Ale no tak, pane učiteli. Oni ti naši otcové, kteří to GSM vymysleli nebyli úplně hloupí. Jen to radiové plánování na Správě železnic trochu kulhá. :-)

Zato opačně nějak pořád není co...

Nějak mi chybí ta vaše ambice zde někoho neustále něco vyučovat, pane učiteli. :-)
Pátek, 23. června 2023 - 12:42:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10944
Registrován: 9-2002
PŠ - Kdysi jsi tady dával k dobru, že jste nebyli schopný projet bez zásahu VZ nějaký místo někde v Rakousku. Mohlo to bejt ze stejnýho důvodu ?

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 23. června 2023 - 17:14:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28940
Registrován: 5-2002
ŘV: Oni ti naši otcové, kteří to GSM vymysleli nebyli úplně hloupí.
Jenom trochu podcenili to, že se bude hodně telefonovat i z rychle jedoucích vozidel. To se ukázalo právě na těch zmiňovaných dálnicích, kde se to nakonec podařilo vyřešit celkem jednoduchou heuristikou, že se preferuje předání na protilehlou "dálniční" BTS, než ze které bylo převzato.
Jenže tohle nám v Olomouci moc nepomůže, protože od Grygova se dnes dá pokračovat stejně dobře na Štěpánov jako na Bohuňovice.

Jen to radiové plánování na Správě železnic trochu kulhá.
Asi nejen Správě železnic - když doma při delším telefonování přecházím po bytě jako Vondruška-Svátek v Marečkovi, předávají si mě BTSky na opačných stranách baráku. Dost často se mi přitom spojení přeruší.
Ke stejnému jevu dochází i ve 135 v Italské, když se směrem od NWC přehoupne přes kopeček k Vinohradské.

Nějak mi chybí ta vaše ambice zde někoho neustále něco vyučovat, pane učiteli
Ale...? A kdopak se tady neustále snažil poučovat ohledně GPS (na irelevantních příkladech z letectví)...? Tak mladej a tak krátká paměť...?
Ta nesymetrie spočívá v něčem úplně jiném - od Tebe se nedá nic naučit (leda drzost a zbabělost).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
ridic_vlaku
Pátek, 23. června 2023 - 19:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 451
Registrován: 5-2019
že se bude hodně telefonovat i z rychle jedoucích vozidel.

Ale to není případ českých železnic. :-)

kde se to nakonec podařilo vyřešit celkem jednoduchou heuristikou

No ta heuristika je třeba tady. :-)



application/pdf
gsmts_0508v050100p.pdf (127.3 k)
Pátek, 23. června 2023 - 20:28:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10945
Registrován: 9-2002
ridic_vlaku:
"že se bude hodně telefonovat i z rychle jedoucích vozidel.

Ale to není případ českých železnic. :-)
"

Na tohle ti stačí jet kilo - taky to mám vyzkoušený. A kupodivu ve vlaku.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 26. června 2023 - 06:22:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28954
Registrován: 5-2002
ŘV: No ta heuristika je třeba tady.
Jsi si jistej tím, že je tam opravdu to, o čem jsem psal...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 26. června 2023 - 06:41:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7844
Registrován: 5-2002
To se ukázalo právě na těch zmiňovaných dálnicích, kde se to nakonec podařilo vyřešit celkem jednoduchou heuristikou, že se preferuje předání na protilehlou "dálniční" BTS, než ze které bylo převzato.

No a tady by se zase mohlo preferovat přepnutí podle toho kam jedu? Vzhledem k tomu že to narozdíl od auta vím, na straně vozidla i na straně infra...
Pondělí, 26. června 2023 - 09:19:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8734
Registrován: 9-2011
H-K: dobré ráno!
Přesně tohle tu Hajnej psal v příspěvku 28920 [wink].
Všichni jste volové. Servít
ridic_vlaku
Pondělí, 26. června 2023 - 10:16:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 5-2019
No a tady by se zase mohlo preferovat přepnutí podle toho kam jedu?

Ze zdejšího popisu jsem si udělal - možná mylný - obrázek, že v Olomouci jede vlak při circuit switch data spojení přes GSM-R z bodu A do bodu B a při ztrátě/poklesu úrovně signálu buňky pokrývající prostor A je signál buňky pokrývající B natolik mizerný, že se na něj neprovede handover.

Ale tohle by vyřešilo kvalitní radiové plánování, netřeba vymýšlet žádná železniční "špecifiká". :-)
dědek_hank
Pondělí, 26. června 2023 - 10:37:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4591
Registrován: 7-2017
Existují ještě v síti SprŽel nějaké nácestné stanice osazené na každém zhlaví jedním 2světlovým skupinovým odjezdovým návěstidlem červená - zelená? V úvahu zřejmě přicházejí případy bez závislosti návěstidel na poloze výměn, tj. na zhlaví Vmax = 40 km/h i do rovného. Kdysi to tak bývalo v Lomnici nad Popelkou.
Pondělí, 26. června 2023 - 11:02:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28959
Registrován: 5-2002
DH: kdysi bylo něco takového v Dobšicích nad Cidlinou, ale to tam byly ještě vjezdové mechaniky...

ŘV: Ze zdejšího popisu jsem si udělal - možná mylný - obrázek
Obrázek se asi opravdu mylný - problém je totiž jeví býti v tom, že se při jízdě z A do B nabízí i BTS pro bod C a handover se udělá na ni místo na B. A protože se B a C nacházejí na různých tratích, lze očekávat, že handover mezi nimi nebude mít prioritu úplně nejvyšší...

netřeba vymýšlet žádná železniční "špecifiká"
Železniční špecifiká by mě tady naopak nepřekvapily už proto, je potřeba pokrývat území signálem spíš liniově (podél tratě) než (celo)plošně.

Jo a ta heuristika je v tom vygůgleným dokundamentu kde...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 26. června 2023 - 11:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8737
Registrován: 9-2011
Bejvalo (ještě celkem nedávno, do cca 2016?) i z Buben do Dejvic (původně ESP, pak i AŽD70). O něco dávněji bejvalo dvousvětlo, avšak červená - žlutá, i z Buben na Negrelák, a ještě dávněji, před otevřením holešovické spojky, i směr Bubeneč. Ale to je už všecko historie a navíc před odjezdy byly vložáky, takže odjezd legálně nenávěstil rychlost (a ani nemusela být rychlost omezena rychlostníkem na 40).
Všichni jste volové. Servít
Pondělí, 26. června 2023 - 11:49:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7845
Registrován: 5-2002
Přesně tohle tu Hajnej psal v příspěvku 28920

No jo, díky, stačí ještě dvakrát přečíst a dojde mi to.[happy]
ridic_vlaku
Pondělí, 26. června 2023 - 13:20:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 453
Registrován: 5-2019
problém je totiž jeví býti v tom, že se při jízdě z A do B nabízí i BTS pro bod C a handover se udělá na ni místo na B.

Ale i to má řešení. Buňka (dále jen cela) C musí mít celu B zadefinovanou jako souseda a tam kde se pro vlak jedoucí z A do B "kazí" signál cely C, tam musí být dostatečný signál cely pokrývající B.

Pořád je to o radiovém plánování. Nedělejte si ten železniční život složitějším, než je potřeba. :-)

Jo a ta heuristika je v tom vygůgleným dokundamentu kde...?

No to je právě ta pointa. Oni ti dědkové, kteří vymýšleli GSM standardy, žádné železniční rovnáky na vohejbáky nepotřebovali. :-)
Pondělí, 26. června 2023 - 14:06:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28965
Registrován: 5-2002
ŘV: No to je právě ta pointa. Oni ti dědkové, kteří vymýšleli GSM standardy, žádné železniční rovnáky na vohejbáky nepotřebovali.
Jasně. A na těch dálnicích se tedy použily dálniční rovnáky na vohejbáky...?

A aby i ostatní měli alespoň přibližnou představu o tom, jak to ti dědkové měli důkladně promyšlené až do posledního detailu, přeložím část dvou článečků z onoho dokumentu:

3.4
Strategie handoveru, kterou síť využívá pro řízení rádiového spojení, určuje, jaké rozhodnutí o handoveru má být vydáno na základě výsledků měření hlášených z mobilních a základnových stanic a rozdílných parametrů nastavených pro každou buňku. Sítí řízený handover může nastat též z jiných důvodů, než je řízení radiového spojení, například pro řízení rozložení provozu mezi buňky. Přesnou strategii handoveru určí operátor sítě, v příloze A je detailní příklad celkového algoritmu.


A.1
Tato příloha specifikuje základní celkový algoritmus handoveru a proces řízení výkonu vysílače, který může být implementován v systémech GSM nebo DCS 1800.
Specifikace zahrnuje množinu algoritmů, které jsou postačující pro úspěšnou implementaci výchozího systému GSM nebo DCS 1800 a od nichž mohou být odvozeny složitější algoritmy.
Základní řešení není pro operátory sítě povinné.


Neboli ti dědkové vymysleli jen holej základ s tím, že co provoz ukáže, to se nějak pořeší (a že už se toho řešilo - a že toho ještě fůra zůstala nevyřešená).
Nikdo netvrdí, že to vymysleli špatně, ale je zřejmé, že vychytávání různých potíží za pochodu zcela otevřeně předpokládali (a konečnou odpovědnost hodili na krk operátorovi).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 26. června 2023 - 14:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4204
Registrován: 3-2006
dědek_hank: Karlovy Vary dolní nádraží
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Pondělí, 26. června 2023 - 14:28:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4257
Registrován: 6-2019
A to dolní v historicky velmi krátké době zmizí, resp. se reko do rozumnější podoby.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

ridic_vlaku
Pondělí, 26. června 2023 - 14:34:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 454
Registrován: 5-2019
Ach to bruslení na tenkém ledě, vy bez toho nemůžete být, že pane učiteli... :-)

co provoz ukáže, to se nějak pořeší
Dík za náhled do způsobu uvažování zkušeného železničního odborníka. Tím se naplňuje mé podezření, že právě tímto způsobem se u SŽ k výstavbě GSM-R přistupuje.:-)

Ovšem pokud máte zájem o hlubší studium standardů a principů GSM, dejte vědet. Tohle byl jen takový letitý aperitiv.
Adam_r
Pondělí, 26. června 2023 - 14:55:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1617
Registrován: 10-2003
dědek_hank: Novosedly (na obou zhlavich): https://goo.gl/maps/8H3nD7GWJ1jsjhUN6
Pondělí, 26. června 2023 - 14:56:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5332
Registrován: 9-2003
ŘV: Už jsem se na to myslím ptal - on ti Hajnej přebral ženskou?
NOBLE BRICKS
dany
Pondělí, 26. června 2023 - 15:12:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 229
Registrován: 8-2019
dědek_hank:
Kdysi to tak bývalo v Lomnici nad Popelkou
A pořád to tak je. Takových stanic bude jestě dost, třeba Butoves (zde se světelnými kříži neplatnosti).

V úvahu zřejmě přicházejí případy bez závislosti návěstidel na poloze výměn
Klidně mohou být i závislá na výměnách a podmínkou není ani rychlost 40 na celém zhlaví. Snížení rychlosti na 40 při jízdě odbočkou vyřeší značka N nebo P v TJŘ.

(Příspěvek byl editován uživatelem dany.)
Pondělí, 26. června 2023 - 20:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28966
Registrován: 5-2002
ŘV: Dík za náhled do způsobu uvažování zkušeného železničního odborníka.
Ne, to je jen překlad toho, co je v té normě fakticky napsáno, do jazyka pro normální lidi.
Ale nedělal jsem si iluze, že by to ten, kdo si umí leda tak něco vygůglit, měl šanci pochopit.

pokud máte zájem o hlubší studium standardů a principů GSM, dejte vědet
Děkuji, mám na to své zdroje, které jsou určitě od fochu a nejsou anonymní. [nene]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 27. června 2023 - 09:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8741
Registrován: 9-2011
tam musí být dostatečný signál cely pokrývající B.
To se lehce napíše, ale hůř udělá, zvlášť v rovinatém terénu, když jsou tratě od sebe vzdálené 5,5 km (Uničov - Červenka). Zde bude problém spíš opačný: potlačit signál té "nesprávné" BTSky tak, aby byl pro mobilku nezajímavej, ale na druhé trati aby byl dostatečně silnej a naopak.
Neříkám, že to nejde, ale může to být obtížné, přeci jen i zde platí první zákon elektromagnetismu.
Aneb jak říkávala moje tchýně: Mus je velkej pán, ale Nemus je větší.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 27. června 2023 - 12:33:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8793
Registrován: 8-2007

To se lehce napíše, ale hůř udělá, zvlášť v rovinatém terénu, když jsou tratě od sebe vzdálené 5,5 km (Uničov - Červenka)


No ještě horší bude levo/pravobřežka, tam jsou tratě od sebe vzdáleny jen stovky metrů(Děčín- Hněvice/Štětí).
Úterý, 27. června 2023 - 12:44:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8743
Registrován: 9-2011
A co kdyby - čistě teoreticky - jedno RBC řídilo jak pravo-, tak i levobřežku?
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 27. června 2023 - 13:04:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 86
Registrován: 12-2022
dědek_hank:

ještě třeba Turnov ( směr M.Skála )
Úterý, 27. června 2023 - 13:55:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 591
Registrován: 10-2018
Aleš_Liesk.:
" tam musí být dostatečný signál cely pokrývající B.
To se lehce napíše, ale hůř udělá, zvlášť v rovinatém terénu, když jsou tratě od sebe vzdálené 5,5 km (Uničov - Červenka). Zde bude problém spíš opačný: potlačit signál té "nesprávné" BTSky tak, aby byl pro mobilku nezajímavej .."

Spíš se holt bude muset počítat i s dvojitym handoverem, když se ukáže že ta první volba nebyla nejšťastnější. Zrovna v GSM-R by nemělo snad být tak kapacitně nabito, aby to blokovala vytíženost sousedních BTS, jako v komerční sféře. Ostatně ani na těch dálnicích se nedá předávat jen "do rovna", protože vidlice, křížení a sjezdy tam existují rovněž.