Diskuse » Železnice » Všeobecná železniční diskuse » Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 18. 6. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Všeobecná železniční diskuse do 18. 6. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 06. června 2023 - 11:16:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13365
Registrován: 4-2003
jenom stroje, de facto jen nuly a jedničky.

Zatímco třeba šroubovka jsou atomy Fe s další příměsi v nějaké krystalické struktuře.

Pokud teda nemá jít o floskuli, tak mi nějak nejni jasný, co tím básník chce říct.

Můžete mi vysvětlit, jak ti Amíci mohli v roce 69 dostat Apolo na měsíc, když vy v 21. století o 50 let později nedokážete zhasnout jednu blbou ledku

Ono ho tam dostali právě proto, protože ti astronauti při tý "ztlumený ledce" by jinak ztratili postřeh a mohlo by je to stát kejhák. Protože si přizvali i odborníky na psychologii práce a ti doporučili posádku udržovat celou dobu v mírném stresu. Takže kopit nebyl úplně dokonale ergonomický, z Hjůstnu jim občas zadali nějaký pitomý úkol, atd.

Krom toho že za řízením seděli třeba naprosto výjimečný lidi a při stack owerflow (ano, ty PC sračky) to Armstrong dořídil na Měsíc rukama - právě protože takovou stresovou situaci mnohokrát v životě zažil, měl k tomu i patřičnou teoretickou, mentální výbavu i inteligenci a dovedl si to pročítat v hlavě. Jinak by byl minimálně 3x mrtvej ještě než nějaký Apollo odstartovalo.

Tím neříkám že je to příklad dráhy a že to tam nějaký kolomotivář podle toho vymyslel, jen Vy jste si vybral hodně blbej příklad.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Úterý, 06. června 2023 - 11:38:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19690
Registrován: 3-2007
>při stack owerflow (ano, ty PC sračky) to Armstrong dořídil na Měsíc rukama

Jo, to je krásný příklad "PC sraček", když se jim v rozhodující fázi přistání měsíčního modulu počítač přehltil a v podstatě vypověděl službu - lepší jsi snad vybrat nemoh! [wink][biggrin]

To jsi spíš nahrál Oldcerrymu [lol]
Pikehead
Úterý, 06. června 2023 - 11:52:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9500
Registrován: 3-2007
Mně by opravdu zajímalo kde se hledají jaké metafory a paralely s Apollem. Unikátní software na jedno použití, napsaný v assembleru, s omezenými funkcemi a dokonale vytrénovanými uživateli.
Vs. průmyslovej řídící systém na standardním průmyslovým hardware (o několik řádů výkonnějším než počítač v Apollu), s uživatelským rozhraním přizpůsobeným i na ne úplně sofistikovanýho uživatele...
A jak tu někdo už napsal, kvalita dodávky řídícího systému není daná poměry nebo kulturou, ale kvalitou uživatelské a funkční analýzy a procesy řízení kvality dodávky v projektu 363.5...
Úterý, 06. června 2023 - 12:43:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13366
Registrován: 4-2003
krásný příklad "PC sraček"

Je, protože ten PC neselhal, jen vyhodil hlášku a fungoval dál. Armstrong ty hlášky ignoroval, protože nedošlo (a asi ani nemohlo dojít) k odchylkám od trajektorie letu.

https://www.quora.com/On-Apollo-11-who-made-the-decision-to-pre-l oad-the-LEM-s-ascent-program-and-the-lunar-rendezvous-program-whi ch-presumably-led-to-the-1202-and-1201-stack-overflow-alarms
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 06. června 2023 - 13:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8698
Registrován: 9-2011
Jenže ten stack overflow je jen PC implementace toho tenkýho kolíčku v oji žebřiňáku.
Takže technika špatná nebyla, jen ten programátor, kterej nastavoval velikost stacku, jí nastavil blbě.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 06. června 2023 - 13:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8699
Registrován: 9-2011
OC: vy v 21. století o 50 let později nedokážete zhasnout jednu blbou ledku
Dokážeme, jen
- se ten požadavek musí k programátorům dostat (a ne že Tvou připomínku hodí náčelník depa nebo nějaké picmoch na dvanáctce do koše s tim, že to je blbost)
- programátoři to musejí umět zrealizovat (což je problém spíš u starších systémů, já když dělám úpravy na displeji pro metro, tak vyndám prastarý noťas, vyženu myši z harddisku, zatopím pod kotlem a když je dost páry, tak začnu programovat - současnej noťas s W10 ani předchozí s W7 už bohužel daný překladač nepodporují). Jinak mmch, někde na Novinkách čigde byl nedávno krásnej článek, jak programy zpracovávající důchodovej systém jsou psané v Cobolu, což je asi 60 let starej programovací jazyk, a dneska už není skoro nikdo, kdo by ho uměl (odkaz posílal honzaklonfar). Jenže přepsat to do něčeho novějšího je moc práce (desetitisíce řádků), vzniká nebezpečí chyb a hlavně, Cobol byl přímo navržený pro efektivní práci s ohromnými databázemi s miliony prvků, takže by se muselo šáhnout do programů poměrně hluboko, přímý přepis není možný.
- ti programátoři to možná budou chtít zaplatit
- a nakonec se to musí vypapírovat, a to je (mnohem) dražší než vlastní změna programů (osobní zkušenost, nějaká změna se udělala za 15 minut, pak 30 minut zkoušela, a nakonec 3 dny papírovala, validovala, verifikovala, na Okruh se vyjelo...)
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 06. června 2023 - 15:06:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13367
Registrován: 4-2003
Cobol byl přímo navržený pro efektivní práci

Aleši to není o vůbec COBOlu, vždyť oni mají na celý barák snad 1,5 projektového manažera.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 06. června 2023 - 15:09:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6453
Registrován: 7-2007
Apollo_17: Srovnáváš nesrovnatelné, tašky předpisovky se přestaly tahat cca před rokem 2000, tablety jsou vymožeností až skoro r 2015. Ale to jen na okraj.

Nevím, proč jste mi dali nálepku odpůrců nové techniky. Tak to není. Já jen a za tím si stojím, slepě důvěřovat technice, jak mnohdy vidím, je cesta do pekel. Pitváte rádoby vtipnou pohrdavou hlášku, která byly jen myšlena, jako žertovné odlehčení diskuze.
A možná si Hajnej vzpomene na diskuz u displeje na 363.5. "Proč svítí ta oranžová Led? No to, že je částečně přehřáty displej. Co s tím strojvedoucí musí/může udělat? Nic. Když nic, tak zhasnout, taková informace je mu gh. Proč je tu ta zelená led? No to signalizuje, že je displej v pořádku. Takže zhasnout, to že je v pořádku, strojvedoucí vidí, neboť se mu zobrazují veškeré údaje. A ta červená? No že je displej v poruše. A on strojvedoucí nevidí obrazovku potmě? Co může udělat... je restart displeje nebo celého systému...Ale bať tu klidně nechte se rozsvicet, sice nechápu její účel." (Nikdy jsem ji svítit neviděl, displeje červeně přeškrtnuté, či "zakousnuté" dostkrát.)
On jeden svítící bod před očima, dokáže v noci po několika hodinách pěkně nasrat. Zvláště, když jeho účel je dost pochybný a náprava téměř nemožná. Takže zhasnout (a nikdo si na něj už dlouho, předlouho nevzpoměl). A je pokoj.

Aleš_Liesk.:Vím, že ty jsi k nové technice skeptický, ale nakonec většinou uznáš, že přeci jen pomáhá. Ale jasně, nevím proč jsem oškatulkován jako zavilý odpůrce nové techniky. Jsem odpůrce zbytečností, nesmyslností a bohužel nová technika mi v tom nahrává. Kuwa, co ty pc sračky pořád koumají...jasně, to co jim někdo zadal, ale proč? Jen malý příklad - přejezd změny systému mezi Bene a Bystřicí... 363 po zvednutí sběrače, indikaci, zapnu HV a po pár vteřinách lok je ve výkonu. 363.5 obdobný postup, jen to jde do výkonu až po delším čase, cca po 1/3 cesty mezi dělením a Bystřicí, super moderní Zkurvence, dáli pánbů, začnou tahat v Bystřici někdy i za...Takže se nedivte , že jsem k tomu "pokroku" trochu skeptický. A že Zkurvence v ovládání je neskutečná pc sračka, v tom pravém slova smyslu, je dost bez diskuze.
A je to přesně jak psal kolega Mladějov: Pro dráhu vždycky něco někdo něco vymyslí bez jakéhokoli vazby s lidmi, co to obsluhují a zapracování představ, jak ano a jak a co ne, natož jakékoli unifikace a zařízení se namontuje, přičemž všichni z firem "přesvědčují", že chyba je zásadně ve strojvedoucích a ne v nastavení a vlastnostech zařízení, třeba i diametrálně odlišných od předchozích a dostud (a stále) používaných.
A to prostě je to gró...uživatel, který se s típ trápí mnoho let, je všem v podstatě u pozadí. Toho se nikdo na nic neptá. My jsme měli to štěstí, že u 363.5 se sešli lidé kteří se občas nechali přesvědčit nebo uznat argument druhé strany. Klidně vám nechám přečíst cca 150 připomínek, které jsme k 363.5 měli (drtivou většinou uznané a zapracované) a které páni manageři utli, takže dvojčata už tak vyladěné nejsou. A to mohly být, chyběl tak měsíc..

Takže, pánové, prosím, přestaňte mě nálepkovat jako odpůrce nové techniky, to nejsem a nikdy nebyl. Jsem ale zásadaní odpůrce všch zbytečností, zkomplikování, nelogičností a zahlcování strojvedoucích blbostmi...a že jich kuwa je a bobtná to...
Úterý, 06. června 2023 - 15:39:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28832
Registrován: 5-2002
OC: Jenže když cvrlikali Esa (vysvětluje výše Aleš), aniž by byl dán povel k jízdě, trošku to červíčka pochybností navodilo.
Ta Alešova příhoda se týká ARR a její gró není v nespolehlivosti elektroniky, ale v nevhodné rozvržení obvodů do jednotlivých karet, kdy si někdo prosadil rozdělení na univerálzněji použitelné karty - proto nemáš v analogovém ARR dělení podle výroby toho či onoho signálu, ale zvlášť sčítačky, integrály, derivace, nelinearity a omezovače, které jsou vzadu pospojovány, aby to dělalo to, co to má. Přitom stačilo tak málo - poměrný tah zasmyčkovat přes kartu omezovačů, aby se bez nich nedostal dál do světa.

A když si někdo dá práci s dost velkou aplikací, mmch dost pohledné a funkční, totálně je pro mě pohřbená jedinou větou. Zkráceně - Nenahrazuje TTP
Pokud máš TTP v PDF, tak SŽ odpovídá za správnost toho PDF (protože zobrazovač PDF je dostatečně prověřenej). Pokud ale máš apku, která používá TTP v XML, odpovídá SŽ jen za to XML, ale ne za to, co s ním ta apka udělá. Na to už musí mít koule tvůrce té apky - a pokud je nemá, tak to holt TTP nenahrazuje...

kolik už navigací navedlo auto tam kam by nemělo
Protože byly špatně nastavené - ať už parametry auta, nebo volba nejkratší/nejrychlejší - nebo nemusely mít aktuální data (hodně navigací je offline). A často byl špatně nastaven přímo mozek řidiče...

Můžete mi vysvětlit, jak ti Amíci mohli v roce 69 dostat Apolo na měsíc, když vy v 21. století o 50 let později nedokážete zhasnout jednu blbou ledku (ztlumit jas, zjednodušit ovládání) apod...
Kromě jiného zde už řečeného to ti Amíci měli jako dost zásadní a prestižní úkol - poté, co Rusové poslali nahoru Gagarina. A než tam to Apollo dostali, tak jim jich pár vybouchlo a pár lidí při tom uhořelo (což byl mj. spouštěcí impuls pro vývoj těch černých brouků).

A možná si Hajnej vzpomene na diskuz u displeje na 363.5
Hele, já nejsem zastánce svícení čehokoliv zbytečnýho v zorném poli.
A když už si máme vzpomínat na dávné historky, tak můžu dát do placu tu, jak jsem prostýnm zhasnutím v pozdním zimním odpolednem zešeřelé místnosti poslal do háje technického ředitele jisté nejmenované firmy i s doporučenejma procentama PWM od Hewletta a Packarda (což je nějaká firma). Stejně to ale za pár let nebylo nic platný, protože LEDkám každý rok o trochu vzrostla účinnost.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 06. června 2023 - 16:10:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13368
Registrován: 4-2003
A že Zkurvence v ovládání je neskutečná pc sračka, v tom pravém slova smyslu, je dost bez diskuze.

Tak Vectronů jezdí po Evropě už přes tisíc napříč mnoha zeměma, to jste ráčil dělat nějaký průzkum?[uhoh]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 06. června 2023 - 16:38:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5302
Registrován: 9-2003
Mladějov: Tak si rozhodně nekupuj čtyřkovou Oktávku - to auto se prodává tři roky a software furt není vyladěn. A ty hlášky co z toho padají, to je snad parodie na SW.
V sobotu mi třeba po jedné aktualizaci zamrzla klimatizace - na dedikovaných ikonách místo teploty svítily jen čárky, menu klimatizace nešlo vyvolat, aut mrazilo na plný výkon až do restartu po hodině cesty.
Dneska jsem pro změnu měl na displeji navigace jen navigační hlášky na černé obrazovce, mapa se objevila po 52 minutách jízdy.
Po každé aktualizaci, které jsou klidně i tři denně spadnou všichni asistenti a celá přístrojovka se mi přeplní oranžovými kontrolkami.
A něco natvrdo vypnout? Já nemůžu natvrdo vypnout ani debilní generátor rádobysportovního zvuku motoru, protože dle slov Schadepkwfabrik musí být auto po každém nastartování v homologační konfiguraci.
NOBLE BRICKS
Úterý, 06. června 2023 - 17:06:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1251
Registrován: 11-2021
OC: vono se to na první pohled blbě pozná, jestli jsi odpůrce moderních systémů jen tak ze srandy nebo doopravdy.
Úterý, 06. června 2023 - 17:23:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8621
Registrován: 9-2005
Koukám, že ŠádePKWFMB strašně touží po převálcování Číňanama...
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 06. června 2023 - 18:02:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8128
Registrován: 3-2006
Mladějov:
"Peršing, Olcerry: No ono jde, pánové, trochu o něco jiného: Že digitální i analogová technika (ať už PC sračky nebo něco jiného) se používá v průmyslu už desítky let a funguje to tam převážně o dost jinak, než na dráze: Prostě po nasazení nového zařízení, nového sw atd. tam jezdí zástupce dodavatelské firmy třeba třikrát týdně a chyby a nelogičnosti on a jeho servismani průběžně odstraňují - funguje zpětná vazba, je ve smlouvě s termíny a sankcemi atd. "

Ano, ladí se software a požadavky jsou. Problém nastává když chcete aby Vám zákazník dal požadavky písemně (aspoň do montážního deníku).
Pak takové věci, jako vypnutí zvukové signalizace poruchy, velmi rychle zmizí.[rofl]}
Úterý, 06. června 2023 - 18:42:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6454
Registrován: 7-2007
původní.gp: To souhlasím, tak proto jsem rozsáhle dovysvětlil proč a nač..
A protože blbnutí chorých mozků je už dávno za hranou, tak občas už ztrácím i já soudnost. A žvásty typu musíte takhle, tedy, když to tak nejde, tak můžete takhle a nebo když to nejde tak ani onak, tak musíte takto. Kdysi byla obrovská vlna nevole, aby takováto ustanovení v předpisech nebyla a začalo se to docela slušně vymítat. No a už se to zase překlopilo do stadia jen více a houšť....Abys byl v obraze 363,5 mají a vždy měly elektronický rychloměr. Na stroji strojvedoucí zadá data své i o vlaku, ty samé údaje jsou v minimálně v dvou dalších na sobě nezávislých systémech, které tam samozřejmě musel někdo zadat. Takže stejné údaje jsou minimálně ve třech systémech. Kdokoliv s přistupem si může zjistit který vlak, odkud kam, kdo ho vezl a čím atd a to dost časově i zpětně. Přesto strojvedoucí musí na konci směny vyplnit písemně kolonku, kde píše číslo prvního a posledního vlaku na daném stroji, svoje jméno, číslo a poznámku, že není RM proužek, ale elektronický rychloměr. Moc důležité....
Předpis jednoznačně určuje, jak která lokomotiva má být připravena na přepravu - to, že to provedl strojvedoucí poznamená do knihy předávky na stroji...přesto musí vyplnit přepravní lejstro (úplně gh)... JJ to je ta digitalizace strojvedoucích...vyplňujte, malujte, podepisujte, klikejte, zadávejte...jízdy s vlakem, to je to poslední, co vás má zajímat....v kolonce A písmeno B...přesto nejede vlak...
A to co popisuje Aleš v posledním odstavci jen bohužel smutná pravda. Takže se prostě už ani nedivím, že se na to vše prostě někteří zvysoka vy...a já jsem už taky takto zlomený...Chcete to, máte to....
Úterý, 06. června 2023 - 19:13:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13371
Registrován: 4-2003
Přesto strojvedoucí musí na konci směny vyplnit písemně kolonku, kde píše číslo prvního a posledního vlaku na daném stroji, svoje jméno, číslo a poznámku, že není RM proužek, ale elektronický rychloměr.

A to za to nedostanete zaplaceno, že to tady furt řešíte?

Tak to někdo zruší, uberou Vám příslušné hodiny a koruny z pracovní doby a bude. [biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Miroslav_ Zikmund
Středa, 07. června 2023 - 09:57:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1934
Registrován: 2-2016
Zajímavý příspěvek :
https://www.idnes.cz/ekonomika/doprava/zeleznice-vlaky-alternativ ni-paliva-vodik-krnov.A230606_155740_eko-doprava_cfr?zdroj=vybava _recombee
Středa, 07. června 2023 - 13:09:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8700
Registrován: 9-2011
A to za to nedostanete zaplaceno, že to tady furt řešíte?
No jako kdyby tobě na konci každý směny přinesli pytel se starejma mincemi a řekli ti "Pane inženýre, pětníky vlevo, desetníky doprostřed, dvacetníky vpravo", tak bys asi taky nebyl nadšenej bez ohledu na to, že bys to měl zaplacený.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 08. června 2023 - 20:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1537
Registrován: 5-2002
Aleši [ok]. Psát furt dokolečka papír, jakej má mašina rychloměr...To je jak z Hlavy XXII, jak museli vojáci furt dokolečka zpívat hymnu a podepisovat přísahu, kdykoliv od eráru něco chtěli, třeba v kantýně nabrat čaj z várnice.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Pátek, 09. června 2023 - 08:21:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13384
Registrován: 4-2003
kdyby tobě na konci každý směny přinesli pytel se starejma mincemi

Ne, to je o nastavení hlavy.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 09. června 2023 - 08:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8701
Registrován: 9-2011
Ale přepisovat ručně do papírů všecko, co už někdo jinej někam zadal elektronicky, má smysl úplně stejnej jako třídit ty starý mince.

to je o nastavení hlavy.
Ano. Ale ne svojí, ale nějakýho úředníka, kterej tuhle kokotinu nařídil.
Resp. spíše, protože §1 odst. a), kterej tuhletu kokotinu ještě nezrušil.

(se docela divim, že už není předpis, kterej by se zabejval vymejváním kotle elektrickejch lokomotiv... )
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 09. června 2023 - 10:33:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13385
Registrován: 4-2003
le ne svojí, ale nějakýho úředníka

Svojí. Tohohletoho jsou plný menažérský příručky minimálně posledních 50 let.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Pátek, 09. června 2023 - 10:41:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19714
Registrován: 3-2007
A co teda: je to tak, jak to je a je to tak dobře, nebo by měli dotyční držet hubu a třídit mince ??

Já se v těch tvých piruetách ztrácím a Aleš taky. Totiž krásně si hodinu za hodinou protiřečíš - a to není poprvé ani naposledy.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Pátek, 09. června 2023 - 11:15:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19715
Registrován: 3-2007
Slovíčko "nebo" prosím přelepte "a".
Úterý, 13. června 2023 - 08:23:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13386
Registrován: 4-2003
je to tak, jak to je a je to tak dobře

To že jeden takovýhle věci nechává koňovi, zatímco druhý je z toho vykolejený a píše sáhodlouhé litanie je normální. A jde o nastavení duše, motivaci a milion věcí kolem toho.

Proč dneska někdo řídí parní lokomotivu - kde je vero, zima, čoud , smrad, člověk vypadá jako umouněný debil- pardon čert - a nespisuje stížnosti na všechny strany? No protože to ty lidi mj. baví a tyhle věci prostě nějak vytěsní.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 13. června 2023 - 08:51:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8709
Registrován: 9-2011
No protože to ty lidi mj. baví
Ale to je přesně vono.
Někoho baví řídit parní lokomotivu a někoho ne.
Kdyby fíra dostal u strojmistra befel, že dneska bude Praha - Kolín místo ešusu jezdit papouchem (odhlédněme teď od takových drobností, jako že na to nemá papíry), tak by to možná vzal jako příjemné rozptýlení. Ale pokud by to pokračovalo zítra a pozítří a celej měsíc, přičemž ešus by stál v hale, tak by se mu to líbit přestalo. A manželce asi taky, aby mu co tři dny prala montérky špinavý vod sazí, čekala na něj, až se po práci ještě v depu vysprchuje a převlíkne do civilního, ráno chodil z domu o to dřív a s bandaskou s gulášem...

Vyplňování zbytečnejch papírů snad nemůže bavit ani napoprvý. A jsem zvědavej, jak dlouho by tebe bavilo třídit na konci směny ty neplatný mince [wink]
Všichni jste volové. Servít
Mladějov
Úterý, 13. června 2023 - 09:07:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19729
Registrován: 3-2007
Aleš to řekl i za mne. Mmch plést do toho koníčkářství je fakt mimo, ani nadšený veteránista nejezdí na služební cesty do Košic ve Spartaku.

Jinak dotyčný z toho nebyl vykolejený a samozřejmě to dělá, jen, právě proto, že chce, aby jeho práce měla smysl a baví ho to (rezignovanému by to bylo jedno) poukazuje na ty zjevně nesmysly a dnes již zbytečné činnosti vzniklé historicky.
Že jako není dost poslušnej a namotivovanej - to jsi teda pěkná guma.

Ti koukám stejně (jak vidno) některé věci nejdou vysvětlit - jako hlavní postavě jednoho seriálu..[wink]

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Úterý, 13. června 2023 - 09:33:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28867
Registrován: 5-2002
No mně jde z té různé administrativy hlava kolem z jiného důvodu. Nejde mi ani tak o zbytečné opisování chronicky známých věcí, za tím by se dejme tomu dala hledat nějaká redundance pro zvýšení jejich věrohodnosti.
Co mě ale zaráží je to, že se zatím nikdo nepokusil propojit "informační systém" komanda se změnami TTP - proč je fíra nemůže dostat cíleně při nástupu ve stylu "pojedeš tam a tam, tak a tak dlouho jsi tamtudy nejel a to a to se změnilo". Pokud mi něco neuniklo, zůstává to pořád v poloze prostého přehrnutí balíku změn do tabletu. Půlměsíční rytmus byl sice nahrazen měsíčním, takže se už nepřekrývají dvoje anoncované změny, ale zase je toho dvojitá dávka...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Úterý, 13. června 2023 - 10:12:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19731
Registrován: 3-2007
>za tím by se dejme tomu dala hledat nějaká redundance pro zvýšení jejich věrohodnosti.

Tak OC psal o "proužcích" a tam je to skutečně hloupost, nota bene existují řady, kde se do el.RM nezapisuje vůbec nic(!), pak jiné, kde hromada nadbytečných dat (zrovna ty 363.5) atd., ba je požadováno vyplnění jiných údajů, než se lokomotiva ptá, přičemž vše najde patřičný vyšetřovák či technik, co dělá rozbor proužku (záznamu) najde v ISOŘi, případně může dotyčnému zavolat a nechat si nějaké rozpory upřesnit - jsem tuhle práci dělal několik let..

Tvůj druhý odstavec - koukám k tobě neproniklo, že třeba v nákladní dopravě je většina šichet ač třeba papírově na konkrétní vlaky, v praxi "dispečerských", tedy dotyčný může jet kamkoli a má seznání třeba 1000 km tratí.

Já s tebou úplně souhlasím, že současný systém je docela nebezpečný alibismus a nějaké návrhy mám, ale je proti tomu těžký odpor - především proto, že by nesl odpovědnost taky ten, kdo by to "přežvýkával" a to nikdo nechce.
A aby se tam dala věta (jako u "navigace"), že stejně platí TTP a aplikace je bezpečnostně a odpovědnostně irelevantní, to (a to má OC naprostou pravdu) si můžou strčit za klobouk.

Protože buď se na to můžu spolehnout, pak OK, v opačném případě je to pro mne zase další přitěžující balast odvádějící pozornost.
Úterý, 13. června 2023 - 10:12:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13387
Registrován: 4-2003
dost poslušnej a namotivovanej - to jsi teda pěkná guma.

Tak to jsi vůbec nepochopil - motivace jako princip je u jakékoliv práce a nejen u ní.

Mmch plést do toho koníčkářství je fakt mimo

Tak jinak - když se mě zeptáš jakou mým na sobě oblečení či co jsme snídal, tak ti odpovím, že standardní jako v jiný pracovní den - prostě tomu věnuju nějakou minimalistickou pozornost, což není nijak v rozporu, že snídám i chodím oblečen asi lépe než velká část populace. No pak jsou lidi, co tomu budou věnovat třeba 50 % své dopolední mentální kapacity a pře tím šatníkem budou každý ráno patřičně rozrušeni řešit co na sebe.

známých věcí, za tím by se dejme tomu dala hledat nějaká redundance

Já jsem se nikdy nesetkal tím, že by tu takovýchhle systémů někdo chtěl redundanci.

Myslím že to je spíš o tom, že se kucí a holkí v jednom baráku mezi sebou moc nebaví a ještě do toho hodí vidle nějaký bigótní výklad pracovního práva.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Úterý, 13. června 2023 - 10:15:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19732
Registrován: 3-2007
Mluvíš zase o něčem jiném, Sheldone, to nemá cenu.
Úterý, 13. června 2023 - 10:35:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1255
Registrován: 11-2021
H: musí se potkat někdo dost pružnej, aby ho napadlo, že to vůbec jde a dost těžká váha, aby si vynutila, že se data z ttp a z komanda potkají v jednom programu.
A pak přesně to, co říká Mla: fírové by chtěli, aby to mělo SIL, tak holt radši nic.
Úterý, 13. června 2023 - 11:06:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13390
Registrován: 4-2003
Mluvíš zase o něčem jiném

Nemluvím, ale píšu - celou dobu.[wink]

To že se někam něco musí zapisovat je samozřejmě špatně, ale o to tady nejde.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 13. června 2023 - 12:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28873
Registrován: 5-2002
ML: k tobě neproniklo, že třeba v nákladní dopravě je většina šichet ač třeba papírově na konkrétní vlaky, v praxi "dispečerských", tedy dotyčný může jet kamkoli a má seznání třeba 1000 km tratí.
No tak to upozornění vyskočí i dispečerovi - v čem je problém...?
Tohle je přesně práce pro počítač, aby se prohrabal změnama a (minulejma) šichtama.

je proti tomu těžký odpor - především proto, že by nesl odpovědnost taky ten, kdo by to "přežvýkával" a to nikdo nechce.
To je zas jinej boj - já tu celou dobu mluvím o změnách v nepřežvejkanejch TTP.
Ty přežvejkaný nechť si každej měsíc přežvejkává ten, kdo tu "apku" spáchal (nebo někdo, koho zaškolil), stejně jako u nás každej měsíc procházíme změny TTP a aktualizujeme mapy tratí pro AVV.

Že jako není dost poslušnej a namotivovanej - to jsi teda pěkná guma.
Huh...?
Proč matláš do motivace poslušnost?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 13. června 2023 - 12:56:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8713
Registrován: 9-2011
prostě tomu věnuju nějakou minimalistickou pozornost
Jenže ty nemáš jinou možnost než se oblékat podle nějakého vašeho interního kodexu a oblečení bílý košile a obleku je ohledně pozornosti skoro stejně náročný jako vlízt do manšestráků a kostkovaný flanelky (zdravíme na Hrad [wink]).
Zato fíra ví, že jiná možnost než tupě vyplňovat zbytečné kolonky existuje (aspoň teoreticky, stačí "jen" propojit patřičné databáze), a odchod domů je určitě jinak náročný než to tupé vyplňování formuláře, které navíc asi nejde dělat s minimální pozorností, abys omylem nenapsal do kolonky "barva posledního vagonu vlaku" barvu vagonu předposledního.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 13. června 2023 - 13:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13393
Registrován: 4-2003
možnost než se oblékat podle nějakého vašeho interního kodexu a oblečení bílý košile a obleku j

[uhoh]

Vyjma pátku polobotky, kalhoty a košili s dlouhým rukávem. Obleky jsou pp ve skříni v práci. Vymyslíš milion kombinací.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 13. června 2023 - 14:36:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2883
Registrován: 1-2006
Ranní výběr ze sto párů polobotek, stovky kalhot a stovky košil?
Tady si někdo koleduje o proletářskou revoluci [biggrin]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 13. června 2023 - 15:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13394
Registrován: 4-2003
Teoreticky.[biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 17. června 2023 - 08:29:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13396
Registrován: 6-2004
Pár postřehů, díky předem za věcné reakce:

jak to vůbec vypadá s výpravčími, je jich stále dost nebo naopak zoufalý nedostatek? Pomáhají (i třeba jako signalisté) v určité míře důchodci?

Je většina pozic turnusována ve stylu: Den, Noc, tři dny volna a tak pořád dokola, 13 směn za měsíc?
Před 30 léty to bývalo Den, Noc, dva dny volna (no, po noční ten den, ten nestojí za nic...)

Jak se osvědčil model v Jihomoravském kraji , myšleno že tržby za jízdné náleží kraji a platí se jakýsi paušál dopravci? Neschází ty značné počty pokladních, byly uzavřeny os. pokladny a vše musejí odbavovat průvodčí?
Sobota, 17. června 2023 - 08:41:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4213
Registrován: 6-2019
20 dvanáctek za měsíc. Nebo i 22. Nastoupit můžete hned zítra a za čtvrt roku poreferujte, jak se Vám to líbí. [biggrin]
Jo, teoreticky máte po noční tři dny, ale to tak možná v zimě.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Mladějov
Sobota, 17. června 2023 - 08:59:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19758
Registrován: 3-2007
Netáhlo Fany dvacet dvanáctek za měsíc a z toho půlka nočních?

[lol][lol][lol][lol][lol]
Sobota, 17. června 2023 - 09:17:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2797
Registrován: 11-2012
Dvacet dvanáctek by se dalo zvládnout aj za víkend, ale něco mi říká, že každý myslíme jiné. [biggrin][rofl]
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Sobota, 17. června 2023 - 09:31:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2884
Registrován: 1-2006
pedofile [biggrin]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hungry_bear.)
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Sobota, 17. června 2023 - 10:10:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2799
Registrován: 11-2012
Já myslel ty vychlazené. (Tu pasáž o nekrofilním pedofilovi prosím přeskočit.) [biggrin]
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Sobota, 17. června 2023 - 12:07:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1261
Registrován: 11-2021
Fany: vesnický pokladní vždycky stály víc než pasanti bez jízdenky, který průvodčí nestihl vybrat. To se stává, že se cestující schová na toaletu a jízdenku nepředloží, ale nestává se, aby se zaměstnanec nedostavil pro výplatu.
Sobota, 17. června 2023 - 12:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13397
Registrován: 6-2004
Jak se to řeší v zahraničí, jaké tam jsou modely? Snad nejsou ohroženi osobní pokladní i v jiných krajích?
Sobota, 17. června 2023 - 12:56:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15224
Registrován: 4-2003
Fany:Snad nejsou ohroženi osobní pokladní i v jiných krajích?

Jsou ohroženy a proto se pokladních dopravci ve velkém zbavují (rozuměj nepřijímají nové, což úplně stačí [wink]). Většina lidí má předplatní jízdenky zakoupené v rámci IDS a velice rychle se šíří jízdenky zakoupené přes internet. Stačí se ve vlaku projet ve velkoprostorovém voze dálkového vlaku a koukat, kdo jakou jízdenku ukazuje. Dobrá polovina lidí už ukáže telefon a nechá načíst QR kód [wink].
Sobota, 17. června 2023 - 13:02:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2885
Registrován: 1-2006
Fany:
"Jak se to řeší v zahraničí"

Vynálezem prodejního automatu na jízdenky, nověji i aplikace do mobilu [wink]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Mladějov
Sobota, 17. června 2023 - 13:35:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19760
Registrován: 3-2007
Jo, holt míst pro netáhla ala poklidná služba venkovské pokladní holt nezadržitelně ubývá.
Sobota, 17. června 2023 - 14:12:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5013
Registrován: 11-2008
Osobní pokladní na malých stanicích byla většinou spojená s další funkcí. Proto také její oficiální název bylo "Samostatný komerční pracovník". Krom osobní pokladny to byla funkce nákladní pokladní, vozové služby a často i jiné funkce. Stejně jako jinde měl osobní pokladnu na starosti výpravčí. Jednoduše kumulace funkcí. Ale dneska je jiná doba. Dráha je rozdělená a každá "funkce" patří do jiné firmy. Navíc průvodčí dneska ve vlaku stihne POPkou odbavit několikanásobně více cestujích, než dříve ručně psanou a počítání jizdenkou. [andel]
Sobota, 17. června 2023 - 15:36:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13398
Registrován: 6-2004
Netáhlo Fany ?

ptám se obecně, vážený, nechte si své invektivy
Sobota, 17. června 2023 - 15:44:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4549
Registrován: 6-2007
Tak to by byla jako naprostý ráj Albánie [proud] kde pokladní chodí do práce i když tam jede jen jeden vlak týdně po tři měsíce v roce, případně výpravčí kteří mají tolik práce (dva vlaky týdně) že mají vedle nádraží otevřenou vlastní kavárnu [proud]
Mladějov
Sobota, 17. června 2023 - 16:48:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19762
Registrován: 3-2007
F: To není invektiva, to je logická reakce na to, co sem dlouhodobě píšete.

Vojtag: Tak to u nás jsme byli jen pouhým odvarem - třeba v 1997, kdy sloužila pokladní ČD v Kamenici nad Lipou soboty denní a nejelo tam ten den ani kolo.

Se ani nedivím, že netáhla nyjí po starých zlatých časech [wink]
Sobota, 17. června 2023 - 17:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4221
Registrován: 6-2019
Vojtaq: podobné to je nebo bývalo i např. v celém ex. SSSR, asi všude na Balkáně, Sýrii... Na úzkokolejce v Bakuriani byl také a dokonce měl i lepenkové jízdenky.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Sobota, 17. června 2023 - 18:13:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1264
Registrován: 11-2021
Xy: je fakt, že třeba v Davli mi v roce 08 prodal lístek výpravčí sždc a tvářil se u toho #jakobynic, takže někde to s tou dekumulací funkcí šlo pomaleji. Ovšem ve stanicích, odkud během služby pokladní odjelo 7 šukafónů, 2 nebo 4 tuny nákladu a celovečerní film to musilo být vyčerpávající.
Sobota, 17. června 2023 - 18:33:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 121
Registrován: 10-2017
Všiml jsem si nového piktogramu na webu Českých drah, kdy v kolonce služby ve vlaku přibyl piktogram WC ve vlaku. To už nás České dráhy připravují na to, že WC ve vlaku nebude samozřejmostí jako doposud???
U Českých drah bych se tomu ani nedivil.
Sobota, 17. června 2023 - 21:51:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3178
Registrován: 5-2008
původní.gp:
"Xy: je fakt, že třeba v Davli mi v roce 08 prodal lístek výpravčí sždc a tvářil se u toho #jakobynic, takže někde to s tou dekumulací funkcí šlo pomaleji."
V roce 2008 ještě ČD , SŽDC od 1.9.2011.
Všechny venkovský " kasy! ne , třeba Křenovice h.n. i cca 300 000Kč za měsíc, Luleč 60 000Kč
Don Parmezano
Sobota, 17. června 2023 - 22:51:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1265
Registrován: 11-2021
Parm: no tak to asi kecám. Vono je klidně možné, že jsem tam byl dvakrát a poprvé mi neoznačený zaměstnanec čD prodal lupen a podruhé mi označený zaměstnanec správy laskavě umožnil focení a pěkně jsme pohovořili. Jízdenku bohužel archivovanou nemám ani jednu, datací neposloužím.
60 tis. je dost málo, spotřebovat třetinu ne-li polovinu tržby jen na prodej lístků je bída.
Neděle, 18. června 2023 - 04:46:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13399
Registrován: 6-2004
Kolik je měsíční limit , aby pokladní byla odejita (Tlumačov, Říkovice a spousta dalších míst...) Snad nemusí mít každý internet v mobilu a kupovat si jiné než tištěné jízdné?
Neděle, 18. června 2023 - 05:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5014
Registrován: 11-2008
Fany:
"Kolik je měsíční limit , aby pokladní byla odejita (Tlumačov, Říkovice a spousta dalších míst...) Snad nemusí mít každý internet v mobilu a kupovat si jiné než tištěné jízdné?"
Nemusí mít internet v mobilu. Jednoduše si koupí jízdenku u průvodčího. Ten v dnešní době stihne prodat pomocí POPky mnohonásobně více jízdenek, než dříve, kdy musel vypisovat jízdenku tužkou ručně a kilometry vyhledávat v jízdním řádu. [andel]