Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 15. 6. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 15. 6. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pondělí, 05. června 2023 - 00:10:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 978
Registrován: 8-2017
Mořepetr 8121:
Ne, dokonce bych chtěl aby mnohdy míň pracovali protože bych byl velmi za aby se obecný objem byrokracie snížil a to co je opravdu nutné se automatizovalo jak to je jde a uvedlo do udržovatelného stavu. (Ale bez porušení zásad need to know) Tam zdaleka nejsme a systémy i v rámci jedné instituce nekomunikují a formuláře mnohdy nejsou ani "scan ready" takže z nich údaje musí někdo přepsat ručně, tedy místo toho aby se daná žádost vzala dala do skeneru a za 15 vteřin jenom zkontrolovala, někdo musí sednout a celé to namlátit do počítače, včetně toho že se stejně při psaní dvakrát upíše.

Schválně jsem se teď díval na formuláře ministerstva vnitra, dotazník k manželství obyčejný tiskopis k vyplnění rukou, zbraně a střelivo, vepisovací PDF, žádost o zprostředkování kontaktu, jen k ručnímu vypsání (a navíc neergonomický design), přihlášení k trvalému pobytu, to stejné. Ano, teoreticky se má všechno digitalizovat že to uděláte z domu, ale tam zdaleka nejsme a i pak stále budou miliony lidí co to nebudou s to udělat a zůstanou u papíru. A je otázka nakolik je domácí úřadování smysluplné pokud se pro výsledek bude člověk stejně štrachat na úřad, případně tam musí být úřední razítko. Což třeba v případě změny trvalého pobytu (potřebujeme reálně tento institut k něčemu jinému než k obecním volbám?) pravděpodobně bude třeba. Obávám se že úřady nejsou mentálně ještě natolik daleko aby byly s to akceptovat papír s QR kódem který si vytisknete doma.

A to nemluvím o zbytečné komplikovanosti některých řízení (vemte si kolik trvá stavební řízení v průměru a je hodně velká otázka jestli musí být, s trochou nadsázky, stejně komplikované pro šopu jako pro jadernou elektrárnu) či nutnosti dokládat bambilion různých dokumentů, které stát zhusta sám vydává.

A toto, chaos ve formulářích jedné malé části agendy jednoho ministerstva, je jenom malý příklad těch problémů které se státem máme. A jsou to přesně takovéto drobnosti které ze státu dělají pro lidi přebujelého molocha a které pak vedou i k jeho zahlcování, protože protože úkon na pět minut trvá čtvrt hodiny.

Jiný je třeba jeho nutkavá snaha zasahovat do energetiky, kde to s prominutím spravil jak prase branku. Myslím tím minulé desetiletí kdy v podstatě zabil rozvoj OZE a tu slibovanou jaderku stejně nepostavil. A navíc způsobil obyvatelstvu a ekonomice značnou škodu.
Pondělí, 05. června 2023 - 00:25:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Registrován: 8-2017
původní.gp 1248:
Nejsem si úplně jistý že jsme se kdy dohodli na tykání.

Nejsem si jistý že řešení v podobě krabičky by bylo v té době z důvodu ceny aplikovatelné a nejsem si ani jistý že by to mělo dostačující zabezpečení.

O zodpovědnosti se myslím dá dost dobře mluvit i při použití průměrů, zejména pokud se jedná o jevy které se vyskytují na celých velkých skupinách lidí.
Pondělí, 05. června 2023 - 07:23:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28830
Registrován: 5-2002
K.S. a trvalý pobyt: přerozdělení daní do obcí a předvídání kapacity základních škol nepatří mezi reálné potřeby...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 05. června 2023 - 10:05:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8122
Registrován: 3-2006
Qěcy:
"1096135"
"Nemá. Podsouváte mu něco, co nenapsal.}
Nepodsouvám, vysvětluji.
původní.gp:
"Moře: si zaspal, Babiše babišky volily proto, že za něj dostaly přidáno. Voliči mají rádi, když se zvyšují daně - někomu jinému. "

No hlavně by volič měl vědět, že tu zvýšenou daň zaplatí i ty co jí mít přímo nebudou.

Obdobně zapomněli politici, že inflaci musí zaplatit i stát, nejen občané.


K.S.:
"Ne, dokonce bych chtěl aby mnohdy míň pracovali protože bych byl velmi za aby se obecný objem byrokracie snížil a to co je opravdu nutné se automatizovalo "

Zajímavé, stát tedy má platit lidi které nahradí automatizací.Že to neudělal na dráze?
Pondělí, 05. června 2023 - 10:30:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1249
Registrován: 11-2021
KS:
Jestli by se nedal zrušit trvalý pobyt zkoumal kdysi Rychetský, se závěrem drahé, komplikované a stejně by se nic neušetřilo, protože kvůli volbám tu agendu obce vést musejí.
To byl právě ten problém, účetní nechápali, že pro data může být počítač v plastové krabičce stejně bezpečný jako trezor pro papíry.
Když otěhotní polovina dívčí sexty, tak jistě můžeme mluvit o nadprůměrně nezodpovědné třídě, ale rozhodně nemůžeme mluvit o nezodpovědnosti, když ve dvaceti budou bezdětné všechny. Rodit děti není jejich povinností a už vůbec není jejich povinností plnit zodpovědně populační politiku.
Já tady tykám všem už přes dvacet let, protože jsme všichni z jednoho hnízda a mimo službu.
Pondělí, 05. června 2023 - 22:22:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 980
Registrován: 8-2017
Mořepetr 8122:

Současný stav je takový že stát nestíhá o tom jste snad slyšel, takže prvních X měsíců a let automatizace a digitalizace procesů moc prostor na redukci jinou než přirozené odchody do důchodu není. Škrtat se dá v tento moment tak maximálně u policie která je vzhledem k naší úrovni bezpečnosti poněkud příliš velká. Eventuálně by se daly porušit některé prodělečné výzkumné instituce, případně by se měly sloučit s něčím jiným. Ale opravdu teď není možné napochodovat na ČSSZ, ÚP, nebo stavební úřady a začít tam škrtat lidi. I kdyby se jim nakrásně začaly zavádět nové systémy. Bude to ještě dost dlouho trvat než se situace podstatně zlepší. Navíc máte X věcí které dnes musí řešit občan, přestože z logiky by spíš vyplývalo že si to má obstarat úřad sám, případně že by ta vzájemná povinnost měla být spíš opačná.

Ale není to sexy na bilboardy.Na druhou stranu by to bylo podstatné zlepšení služeb státu, čímž by jednak více prospívala ekonomika a jednak by i obyvatelstvo bylo ochotnější platit daně, protože za ty peníze bude poskytnuta podstatně lepší služba a tedy bude vidět že za ty peníze něco dostává. Což je diametrálně jiná situace ode dneška, kdy za ty peníze přeci jenom dostáváme služby ne úplně vyhovující a někdy dokonce ostudné.

původní.gp 1249:
No dobře, pokud tu 20 let tykáte, tak budiž. Mě se bohužel už nejednou stalo že diskutující z tykání přešel do urážek a slovních útoků, takže od jisté doby jsem vůči defaultním tykačům lehce rezervovaný.

Kdy se to zrušení zkoumalo? Společnost se za tu dobu hodně změnila a situace je dnes i vzhledem k problémům na trhu s bydlením poměrně komplikovaná.

Pokud máte skupinu které je v dané době +-25, což v době propadu bylo, protože porodnostní křivka se zvedala už v 70. roce, a místo stabilizace, tam je prudký propad a nespraví se to v podstatě nikdy a mírný růst je tam až když jim je +-35 let, tak to, s prominutím nezodpovědné je. Tady se nebavíme o populační politice, která tu neexistuje, ale o samotné populační a společenské stabilitě. Samozřejmě, můžeme zvolit přísně individualistický výklad, ale pak je otázka zda zda existuje zodpovědnost jim zajistit služby typu důchod atd. A vzhledem k tomu že tu stále (ještě) platí že existuje povinnost společnosti se starat (byť o současné formě si myslím své) a nemáme tu něco co by se blížilo americkému systému, respektive systému přirozenému, tak generaci která způsobí rapidní pokles porodnosti který nikdy nedožene a ztíží tak do budoucna plnění povinností společnosti, respektive tím bude klást násobně větší tlak na další generace, tak je možné ji označit jako nezodpovědnou.
Pondělí, 05. června 2023 - 23:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 981
Registrován: 8-2017
Nicméně ať tu neřešíme jenom věci s VRT nesouvisející. Zná někdo důvod proč VRT BO-BV má v mapě takové zvláštní zapojení u Šakvic a proč je od současných kolejí tak značným způsobem odsunuta? (Na tu plotní úchylku se raději ptát nebudu) Ten koridor který tam bude dráha zabírat bude z důvodu souběhu obou tratí příliš široký. A pokud už tedy tak široký má být, pak by možná spíš stálo za to aby se v oblasti Šibeničního vrchu obě tratě překryly ekkoduktem, protože oplocená VRT bude celkem slušná bariéra.

Celkem zajímavé je že zakončení VRT u Modřic a dále vůbec nepočítá s tratí Brno - Praha a odsunem nádraží. Chápu že to má být použitelné samostatně, ale pokud v tom mají zahrnutu trať na Znojmo, přijde mi poněkud zvláštní že se tam neobjevuje spojka na Prahu. Napadá mne že buď to nemají ještě úplně dohodnuté kudy, nebo že celá tato větev půjde k ledu na nějakou dobu která bude dost dlouhá na to aby nebylo nutné ji do náčrtku zahrnovat. Samozřejmě lze vymyslet i jiná vysvětlení, jako třeba návrat k původní koncepci přesunutého nádraží kde v plánech také není spojka Modřice - Střelice, nebo případné provizorní otáčení přes 5. a 6. peron, eventuálně nějaký miniterminál na Dolním.
Regpetrs
Středa, 07. června 2023 - 11:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 924
Registrován: 2-2007
Dnešní prezentace na hlavním nádraží.
Čtvrtek, 08. června 2023 - 12:20:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2185
Registrován: 11-2005
Německý pohled na věc - bázový Krušnohorský tunel
Donner au train des idées d'avance...
Sobota, 10. června 2023 - 00:00:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3485
Registrován: 8-2010
Stavbu rychlotratí evropské dotace nezaplatí. Česko bude muset hledat peníze i jinde
Sobota, 10. června 2023 - 19:31:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10910
Registrován: 9-2002
... a když jsem tady už před lety psal, že na takovýhle megalomanský projekty peníze nebudou, tak jsem tu byl za vola. No a došlo na moje slova.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Bugear
Sobota, 10. června 2023 - 21:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4010
Registrován: 8-2005
@K.S.: Zapojení má být mimoúrovňové v Rakvicích, ale to se řeší v jiné dodatečné zakázce, takže v mapě není vidět.
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Sobota, 10. června 2023 - 22:36:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8778
Registrován: 8-2007
Agent: tady už před lety psal, že na takovýhle megalomanský projekty peníze nebudou, tak jsem tu byl za vola.

Ale peníze na VRT budou, jen: Zdroje pro výstavbu budou muset být kombinovány,“ uvedla náměstkyně ministra dopravy.
„Padesátiprocentní spoluúčast z fondů CEF máme schválenou už na trase Praha – Drážďany, tedy na části z Prahy ke státním hranicím


Z toho jsem pochopil, že výstavba bude zahájená a peníze z různých zdrojů budou.
Neděle, 11. června 2023 - 13:15:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 984
Registrován: 8-2017
Agent 10910:
Peníze budou na to na co se alokují.Záleží jak se nastaví priority, problém je že v minulém desetiletí se tu dala maximální priorita prožírání na úkor všeho. Takže se nám ve finále ekonomika z tržní v dotační, což totálně zabíjí inovaci, na to se nabaluje více a více lidí kteří mají "nárok" čerpat a do toho bobtná státní aparát a rostou agendy. Peníze by na tu dráhu byly, ale bohužel je alokujeme naprosto nesmyslně. A je prakticky jedno v jaké doméně to je. Jestli jsou to dotace držící při životě někoho kdo by buď měl inovovat, nebo skončit, jestli je to placení až neadekvátně velké policie, extrémně vysoké platy učitelů bez vazby na kvalitu, důchody ve výši kterou si nemůžeme dovolit nebo kterákoliv jiná neefektivita celého státního aparátu.

Druhý problém je stagnace ekonomiky v podstatě od roku 2020. Ten stav má vícero příčin, jak fakt že někdy od roku 2016/2017 by mělo do důchodu odcházet víc lidí než vstupuje na pracovní trh, v podstatě nulová nezaměstnanost, nebo zastaralá skladba ekonomiky a nebo podmínky které jsou možná super pro korporace, ale velmi nedobré pro vznik a růst firem se sídlem a hlavním vývojem v Česku.

Bez toho abychom změnili jak alokaci zdrojů, to může být to jednodušší, by bude řevu a obstrukcí, tak objem byrokracie směrem dolů a procesy zrychlili, tak se nikam nepohneme.

Opravdu záleží na tom co vezmeme jako prioritu, chceme mít moderní železnici, kvalitní cesty, hotovou dálniční síť, případně splavné Labe (ne ale tím nešťastným konceptem, který se teď tlačí) a rostoucí ekonomiku, nebo chceme jenom donekonečna vymýšlet nové způsoby jak přerozdělit konstantní či klesající objem peněz, které nám prosperitu ani v nejmenším nepřinese?

Chápu že pro některé lidi je představa nerůstu a nekonečného přerozdělování lákavá, a už protože to myslí upřímně (s přírodou), nebo protože cítí že pak mohou mít větší moc nad lidmi, ale já takovou budoucnost pro Česko nechci. Peníze na VRT, dálnice a další nutné výdaje, mezi které je bohužel třeba započítat i (pře)zbrojení protože jednomu dědkovi šibuje. Podle mne je třeba najít a tyto stavby a projekty prostředky, i kdyby to mělo znamenat dočasné omezení životní úrovně zejména lidí placených ze státních peněz. Alternativa k tomu totiž je dlouhodobý pokles všech a zaostávání ČR. VRT a Dálnice jsou, na rozdíl třeba od energetické infrastruktury, něco co místo státu nikdo jiný nevyřeší.

Elektrárny a teplárny si postaví klidně města, nestátní subjekty (ČEZ sem patří taky, je to jen obyčejná akciovka) a obyvatelé sami. Školy, školky, to je na krajích a obcích či iniciativách jiných, tam, ne na ministerstvo, je potřeba směřovat požadavky. Ale VRT, dálnice nebo konvenční železnice, primárně rychlíkové tratě, je něco co jinak než ze státního financovat moc nejde. Nemáme tu (bohužel/bohudík) Americký model kde by soukromé společnosti vlastnily infrastrukturu od Baltu k Jadranu (v Česku by takové mohly být klidně tři) a podobně. Takže železnice, i se zahrnutím VRT, je zrovna oblast kde se to jinak než přes stát nedá* a kde šetřit znamená šetřit na nesprávném místě

*Pokud tedy nebudeme uvažovat o tom že se některé tratě nepřevedou na kraje a města, protože z pohledu jejich dopravních systémů mají násobně vyšší prioritu než mají pro SŽ a jejich rekonstrukce/modernizace by byla takto mnohem snadnější, respektive měla daleko vyšší prioritu.
Paul2no
Neděle, 11. června 2023 - 13:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2924
Registrován: 11-2009
Pokud tedy nebudeme uvažovat o tom že se některé tratě nepřevedou na kraje a města

Ale kraje a města jsou přece také stát, jejich jediným zdrojem příjmů je státní rozpočet. Neprovozují žádnou výdělečnou činnost.
Neděle, 11. června 2023 - 13:54:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 985
Registrován: 8-2017
Paul2no 2924:

Nejsou,jsou to samosprávy. Navíc zdrojem příjmů je nejen státní rozpočet, ale daně z nemovitostí, místní poplatky, pronájmy, příjmy z městských podniků atd.
Neděle, 11. června 2023 - 14:30:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8136
Registrován: 3-2006
K.S.:
"ale daně z nemovitostí"
A proto si stát zavede i svou část.[blush]
Neděle, 11. června 2023 - 14:51:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 986
Registrován: 8-2017
Mořepetr 8136:
Já to do jisté míry chápu, jen bych k té části navíc rád viděl zákon podle kterého to půjde do nějakého fondu na armádu protože tyto statky bude případně chránit před zničením. (A taky by to řešilo stabilitu jejího financování)
Neděle, 11. června 2023 - 15:15:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10913
Registrován: 9-2002
Apollo_17:
"Z toho jsem pochopil, že výstavba bude zahájená a peníze z různých zdrojů budou."

Už vidim, jak se hrne investor z privátního sektoru do VRT, který jsou od začátku podnikem značně nevýdělečným.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Neděle, 11. června 2023 - 15:30:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8137
Registrován: 3-2006
K.S.:
"Mořepetr 8136:
Já to do jisté míry chápu, jen bych k té části navíc rád viděl zákon podle kterého to půjde do nějakého fondu na armádu protože tyto statky bude případně chránit před zničením. (A taky by to řešilo stabilitu jejího financování)"

Zajímavý názor, jednak k čemu má sloužit státní daň z nemovitosti a k čemu má sloužit armáda.
Neděle, 11. června 2023 - 15:34:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3486
Registrován: 8-2010
Správa železnic nechala loni vypracovat studii variant možných modelů financování výstavby železniční vysokorychlostní sítě v Česku, kterou připravila společnost PricewaterhouseCoopers Česká republika. A pokud vím, už od ní obdržela návrh vhodných modelů financování. Lhůta pro detailní rozpracování variant má být finalizována ve druhém čtvrtletí 2023, tedy právě teď. Už je jasné, jak se stavba bude financovat?
Financování má samozřejmě vývoj. To není jen tak, že jsme řekli druhý kvartál a je to hotové. A zároveň to není ani jen o Správě železnic. Návrhy musí nejdříve projít revizí ministerstva dopravy a pak i rozhodnutím vlády.
Jaký je tedy aktuální stav?
Musíme vyčkat na vyjádření ministerstva dopravy (MD). V každém případě studie nějaké varianty nyní nabízí a ty mají být MD představené příští měsíc, tedy v červnu.
Jaké jsou teď konkrétně na stole varianty?
Studie proveditelnosti o možnostech financování rychlých spojení u nás v Čechách řeší maximálně možnou formu financování z privátní sféry. Kdybychom se bavili o tom, jaké možnosti jsou, tak jsou to projekty PPP, tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru, dále i institut zelených dluhopisů (jejich účelem je financování a podpora „zelených projektů“, které si kladou za cíl zlepšit životní prostředí a většinou jsou osvobozeny od daně – pozn. redakce). Ty budou příští týden diskutovány s Asociací pro rozvoj infrastruktury (ARI), která shlukuje všechny stavební i projekční firmy pod sebe. A po té jsou i další možnosti, jako třeba vytvoření koncesionáře a debatování o tom, za jakých podmínek by dostal možnost provozovat trať jako takovou.
To jsou ale všechno metody financování, které zatím u nás nejsou moc běžně praktikované. Ve všech případech se jedná, nechci říct vyloženě o pokus, protože v zahraničí už fungují, u nás se s nimi ale teprve začíná. Navíc v mnohých případech je brzdí aktuální legislativní překážky.
Ano, tuto informaci máte správnou. Konkrétně jsme PPP využili jen na dálnicích, na D4. Nicméně teď přemýšlíme o tom, že se tento formát sjednocování využije i na konvenční síti. Uvažuje se třeba o spojení z Ruzyně na letiště, tam by byl takový uchopitelný projekt, popřípadě na nádraží v Teplicích. Ale to odbočuji. Ano je to v Česku něco nového, nicméně my musíme reagovat na to, jaký je stav a požadavek trhu. A obecně je to o tom, kolik peněz je ve státní pokladně.
Takže například zmíněné zelené dluhopisy se budou nejdříve diskutovat s podniky a na vládu to jako celek půjde do měsíce?
To nemohu říct. První je, že Správa železnic to bude mít odevzdané v červnu, kdy to nejprve dostane ministerstvo dopravy. A kdy to ministerstvo probere na úrovni vlády, to nejsem schopen říci. Ale věřím, že snad v půlce tohoto roku budeme vědět víc.
Z pohledu Správy železnic jsou všechny zmíněné varianty aktuální? Jste pro kombinaci více možných případů nebo preferujete nějaký způsob financování, který se vám zdá pro české podmínky vhodnější?
Budu-li upřímný, určitě to dopadne tak, jako v ostatních státech Evropy, že to bude nakonec nějaká forma kombinace. A to už bychom pak museli probrat jednotlivé úseky a to, jak jsou nastaveny. Ne každý úsek je primárně například vhodný na financování PPP. Já bych byl osobně ale přece jen radší za tradičnější model financování realizace vysokorychlostního spojení – nicméně je to o tom, kolik je nám na to Evropa schopná a ochotná dát.
Tradičním modelem rozumíme co?
Tradiční model je to, že my jako Správa železnic vypíšeme tendr na realizaci daného úseku s tím, že je financována částečně z národních zdrojů a částečně z evropských, z určitého dotačního titulu.

Zdroj: https://ekonomickydenik.cz/pokud-projekt-vysokorychlostnich-trati -v-teto-zemi-myslime-vazne-je-potreba-zahajit-vykupy-pozemku-co-n ejdrive-rika-sef-pripravy-bazgier/
Poznámka: Téměř polovina finančních prostředků z EU, které byly poskytnuty na investice do vysokorychlostních železnic (více než 11 miliard EUR) v letech 2000-2017, byla přidělena na investice do Španělska. Celkově bylo sedmi členským státům přiděleno 21,8 miliardy EUR.

Zdroj: https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR18_19/SR_HIGH_SPEE D_RAIL_CS.pdf

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Neděle, 11. června 2023 - 16:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6722
Registrován: 6-2016
Agent 10910: Za blba jsme tu minimálně 2[biggrin] Já jsem si kdysi "hodně dávno" dovolil napsat, že VRTky zůstávají "tématem vášnivých debat v anarchistických kroužcích"...

Ohledně soukromého financování VRTek navrhuji použít (aktualizovaný) model JZD Slušovice. Jen je třeba najít nějakého Františka Čubu pro 21. století[rofl]
Mladějov
Neděle, 11. června 2023 - 17:43:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19723
Registrován: 3-2007
A jaký byl prosím ten zázračný model JZD Slušovice? Něco, na co Západ nepřišel, jo?

Já si tedy z konce osmdesátek pamatuji, že mělo díky kontaktům ve špičkách partaje (tedy KSČ, pro nepamětníky) možnost získávat nadstadardně tvrdou měnu, za ty např. kupovali součástky stolních PC "na Západě", vyrobili k tomu z plechu skříň a sestavovali z nich ty 286, případně další stroje, přičemž je státní podniky kupovaly za ceny přesahujíci 100 000 Kčs, takže tehdy neskutečný bezrizikový vejvar a bez konkurence, které se tohle politicky prostě neumožnilo.
Běžné auto ala dneska fábka stálo (Š 120L) cca 60 litrů. Porovnejte sami, tři auta nestačily ani na dvě PC.

Vyjádřil by se k tomu vašemu výroku nějaký ekonom, třeba RadekŠ?
Neděle, 11. června 2023 - 17:50:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 535
Registrován: 2-2018
K.S.:
"Paul2no 2924:

Nejsou,jsou to samosprávy. Navíc zdrojem příjmů je nejen státní rozpočet, ale daně z nemovitostí, místní poplatky, pronájmy, příjmy z městských podniků atd."

Ano...rozparcelování malinkého státu do ještě menších "samosprávných celků" (aby bylo více korýtek a cecíků na odsávání společných peněz = vybraných z daní, protože jiné příjmy těch "samospráv" jsou směšné) je skutečně správná cesta k efektivitě správy "věcí veřejných"...
Neděle, 11. června 2023 - 19:53:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 987
Registrován: 8-2017
Mořepetr 8137:
Tak armáda je určená mimo jiné k obraně území a bylo tomu tak od nepaměti. Dává mi tak smysl aby peníze ze státní složky daně z nemovitosti šly na obranu statků, které se na tom území nacházejí. Zejména když víme že bychom případně stáli proti nepříteli, který se vyžívá v masivní destrukci dobývaného území i daleko za frontovou linií za pomoci raket a dronů.

Pilot.prix 535:
Spíš než o korýtka, jak říkáte, to vychází z velmi staré idee, která tu byla stovky let, že o dané místo se mají starat primárně lidé, kteří tam žijí a ne nějaká centrální moc. Jistě můžeme se bavit o tom jestli obec o 20 lidech má být samostatná, nebo jestli má být přifařena k jiné, ale základní idea že si dané místo mají primárně spravovat místní a ne nějaký úředník někde daleko je IMHO správná.
Neděle, 11. června 2023 - 20:36:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8138
Registrován: 3-2006
K.S.:
"Mořepetr 8137:
Tak armáda je určená mimo jiné k obraně území a bylo tomu tak od nepaměti. Dává mi tak smysl aby peníze ze státní složky daně z nemovitosti šly na obranu statků, které se na tom území nacházejí. Zejména když víme že bychom případně stáli proti nepříteli, který se vyžívá v masivní destrukci dobývaného území i daleko za frontovou linií za pomoci raket a dronů. "

A kde se asi ta obrana bude odehrávat? Zatím se nám v historii "osvědčilo" zajištění průchodu nepřítele přes naše území a to bez obrany. A ani to se neobejde bez škod na nemovitostech.[blush]
Neděle, 11. června 2023 - 21:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14
Registrován: 4-2023
Neplést si stát a samosprávu. Ministerstvo dopravy a jeho objednávka je státní, tudíž pod kontrolou NKÚ. Kraje jsou nejvyšší samospráva, nejenže je nikdo nekontroluje (neb základní princip rozkrádačky), ale proti jejich rozhodnutí je i skoro nemožné odvolání. Pokud totiž odvolání vůči KÚ rozhodnutí u příslušného ministerstva projde, tak dotyčný krajský úředník zůstane sedět na svém místě. A klidně protiprávní rozhodnutí opakuje znovu a znovu a po léta. Základ je totiž jednoduchý: státní nadřízený orgán (obvykle příslušné ministerstvo) nemůže nijak tohoto zaměstnance samosprávy potrestat.
Pokud zůstaneme u dopravy, tak je nutno konstatovat, že co krajský odbor, to vlastní dopravní politika. Poslední dobou o tom vyloučit na svém území veškerou nekontrolovanou dopravu, což znamená vytvoření takových podmínek pro komerční dopravce veřejné dopravě, aby tam vůbec nenarušovali ten domluvený rozkrádačský místní systém.
Neděle, 11. června 2023 - 21:17:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 536
Registrován: 2-2018
K.S.:
"Pilot.prix 535:
Spíš než o korýtka, jak říkáte, to vychází z velmi staré idee, která tu byla stovky let, že o dané místo se mají starat primárně lidé, kteří tam žijí a ne nějaká centrální moc. Jistě můžeme se bavit o tom jestli obec o 20 lidech má být samostatná, nebo jestli má být přifařena k jiné, ale základní idea že si dané místo mají primárně spravovat místní a ne nějaký úředník někde daleko je IMHO správná."

Vážně? A proč tedy např. stále nehospodaří rodina na dvou hektarech? Nebo dědek, táta a syn neševcují v jedné dílničce? Ony se ty dějiny vcelku cyklicky opakují - Řím, Merovejci, karlovská říše....
Jak spolu souvisí VRT, tedy něco, co má kontinentální rozměr, s lokální sebestředností? Ostatně, ve středověku, před těmi "stovkami let", když si nějaká obec chtěla žít po svém a znelíbila se tím panovníkovi či biskupovi, byla obvykle vyhlazena ohněm a mečem. Takže si to neidealizujte.
Co je místního třeba na Moravskoslezském kraji? nebo na jakémkoliv jiném kraji...
Aktivistické žvásty.
Neděle, 11. června 2023 - 23:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 988
Registrován: 8-2017
pilot.pirx 536:
Teď se dopouštíte tak trochu argumentačního klamu, respektive mícháte dohromady několik nesouvisejících věcí. Matláte dohromady moji reakci na "rozparcelovanost" Česka, dotaz na fungování ekonomiky, tedy proč se dnes nehospodaří na dvou hektarech a řemesla se nedědí v rodině, s "historií" kdy jste spatlal asi tak osm století komplexního společenského vývoje do Jiráskovského příběhu. Navíc jste váš příspěvek zakončil tak že nemá cenu v diskusi na toto téma s Vámi pokračovat.

Mořepetr 8138:
No nevím, poslední pokus moc zářné výsledky nepřinesl a ještě jsme se z toho nevzpamatovali, polovička těch problémů a mindráků ve společnosti pochází z destruktivních mýtů do společnosti vtloukaných po 40 let po 48., pořád z toho máme jakousi formu národní amnézie. Před 38. to pak pro změnu většinou bez boje nebylo. (A to už vůbec nepočítám že jsme způsobili jednu "světovou" válku, ale to byla geneticky asi poněkud jiná populace.) Tu strategii nevidím jako osvědčenou. Spíš jako takový divný mem,
Pondělí, 12. června 2023 - 09:55:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28855
Registrován: 5-2002
pi.pi: rozparcelování malinkého státu do ještě menších "samosprávných celků" (aby bylo více korýtek a cecíků na odsávání společných peněz = vybraných z daní, protože jiné příjmy těch "samospráv" jsou směšné) je skutečně správná cesta k efektivitě správy "věcí veřejných"
Zato opačný extrém povede k obecnému nepřijímání centrálních rozhodnutí, protože je vymysleli "tamti z Prahy", co místním problémům přece nikdy nerozumí. [nene]

P.S.: Manželku jste si našel sám nebo vám ji přidělili na ÚV KSČ...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 12. června 2023 - 14:33:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10916
Registrován: 9-2002
Ono to (ne)financování může dopadnout i jinak - dluhopisy - dejme tomu - na 20 let, který aspoň částečně znehodnotí inflace. Do toho by sypal prachy leda finančńí negramot.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 12. června 2023 - 21:41:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 564
Registrován: 10-2018
Hajnej:
"Zato opačný extrém povede k obecnému nepřijímání centrálních rozhodnutí, protože je vymysleli "tamti z Prahy", co místním problémům přece nikdy nerozumí. [nene] "

A co se zkusit trefit někam mezi extrémy. Protože mít ve státě pro deset milionů 14 krajů (které se pro účely administrativy EU musí stejně párovat) a přes 6 tisíc obcí neni zdaleka pro správu optimální. Stejně jako mít v milion a čtvrťové metropoli asi 60 městských částí, přičemž obory státní správy stále jedou podle desíti městských obvodů ..
Bugear
Pondělí, 12. června 2023 - 22:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4011
Registrován: 8-2005
na rozdíl třeba od energetické infrastruktury, něco co místo státu nikdo jiný nevyřeší.
Zatím to vypadá spíš tak, že nebudeme schopni zajistit ani rozumné zálohování občasných zdrojů energie vlastními kapacitami, protože stát nebude schopen nastavit ekonomické podmínky, za kterých by se soukromé sféře něco takového vyplatilo.

Studie proveditelnosti o možnostech financování rychlých spojení u nás v Čechách řeší maximálně možnou formu financování z privátní sféry.
Výborně, třetinu už máme vyřešenou, na Moravě a ve Slezsku se stavět nebude. S takovou začínám věřit, že se to nakonec povede.[lol]

A ještě k mému sobotnímu příspěvku, v registru smluv se objevil dodatek, kterým se zkracuje stavba Úpravy železniční infrastruktury pro zavedení rychlosti 200km/h v úseku Šakvice – Břeclav na úsek Rakvice-Břeclav, tedy přibližně na polovinu původní délky.
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Pondělí, 12. června 2023 - 22:12:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 990
Registrován: 8-2017
Prag 564:
No a do toho jsou ještě ty druhé kraje... Jistě možná by bylo lepší zemské zřízení, ale to asi jen tak neprojde. Navíc místy by byl problém tím jak vést hranici, jak velké by měly jednotlivé země být. Jestli samostatně Praha, nebo Praha + metro, od toho by se odvíjela pak pozice Slezska. Pak je tu ještě záležitost "zbytkových zemí". Jistě, do zrušení zemského zřízení to bylo spojené s příslušnou větší zemí, ale nejsem si úplně jist že to bylo úplně košer a že by bylo košer to opakovat, na druhou stranu země Půltěšínská a Čtvrtchebská s vlastním parlamentem... No nevím... Na druhou stranu do toho stejně budeme kvůli Královci muset hrabat...[wink]

V té Praze, pokud jsem to počítal dobře, to vychází na 20k na jednu tu šedesátinu. To není zase myslím tak zlé. Jestli spíš není problém v tom že stát nechce reflektovat rozhodnutí Prahy.
Pondělí, 12. června 2023 - 23:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1252
Registrován: 11-2021
Janus: to je v pořádku, když ministerstvo nemůže trestat úředníka kterému shodilo rozhodnutí. Ono totiž ve většině řízení nestojí všeobecné dobro proti všeobecnému zlu, ale jeden zájem proti druhému a nelze hned určit, který má dostat přednost, už proto ne, že se neví, jestli to některý nositel zájmu radši nevzdá.
KS: potíž je v tom, že rozhodnutí Prahy jsou rozhodnutí pražských voličů a nikoli těch, kteří v Praze pracují, Prahou tranzitují a jiným způsobem ji užívají, ale nevolí.
Paul2no
Úterý, 13. června 2023 - 06:45:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2927
Registrován: 11-2009
Kompromis mezi zemským zřízením a současným stavem by mohly být kraje tak, jak byly za socialismu - odkaz. Jenže i to by bylo asi dost obtížně projednatelné.
Úterý, 13. června 2023 - 09:51:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28871
Registrován: 5-2002
P2no: Jenže i to by bylo asi dost obtížně projednatelné.
No hlavně by to vrátilo do hry staré animozity typu Pardubice vs. Hradec nebo Liberec vs. Ústí, čímž by se mnohé zaseklo na mrtvém bodě...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 13. června 2023 - 10:14:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15199
Registrován: 4-2003
Hajnej:Zato opačný extrém povede k obecnému nepřijímání centrálních rozhodnutí, protože je vymysleli "tamti z Prahy", co místním problémům přece nikdy nerozumí.

Pokud by bylo zemské uspořádání, tak by se nadávalo i na tamty z Brna [proud].

Osobně jsem rád za krajské uspořádání, byť mnohdy jsou hranice krajů dost diskutabilní. Například v hromadné dopravě to velice pomohlo, protože některé kraje byly progresivní a zavedly si IDS, některé měly rády smrádek a teplíčko. Jenže pak si lidé začali všímat, že v některých krajích mají dopravu lepší a pro politiky v smrdákoteplíčkovských krajích přestalo být únosné systém ex ČSD a ex ČSAD držet dále při životě a IDS nastoupil i tam [wink]. Samozřejmě se ozvali zarytí antitakťáci, že je vše blbě, ale po zpátečnických excesech, které například provedl hlupák Dušek v Pardubickém kraji, se to nakonec do pro dnešek přijatelné podoby stabilizovalo i tam [ok].
Úterý, 13. června 2023 - 10:46:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1036
Registrován: 3-2009
se to nakonec do pro dnešek přijatelné podoby stabilizovalo i tam
Železničně celkem ano, autobusy ale jdou většinově stále více do háje (až na výjimky u několika linek).
Úterý, 13. června 2023 - 12:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8139
Registrován: 3-2006
No NERV to vidí trochu jinak odkaz
Bohužel proti jsou zase politici.[sad]
Úterý, 13. června 2023 - 14:25:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 565
Registrován: 10-2018
K.S.:
"V té Praze, pokud jsem to počítal dobře, to vychází na 20k na jednu tu šedesátinu. To není zase myslím tak zlé. "

To by nebylo, ale v reálu je jedna městská část 200k a druhá 2k (asi trošku přehánim, ale je to prostě jak řiká Keller "nesouměřitelné") a de jure mají mít stejně silný hlas. Takže pak někde sousedský mumraj blokuje polovině Prahy desítky let tranzitní okruh.
Stát s tim myslim žádnej problém nemá. Čeká až se městský části nějak dohodnou a rozhodnou .. do většiny pražský infra mu v zásadě nic neni. Ještě je s Prahou spojena jedna anomálie, totiž že má ve srovnání s podobnými metropolemi neuvěřitelně nízkou střední hustotu osídlení, díky množství polí a vesnic v katastru, a tim pádem nepřiměřeně vysoké náklady na potřebnej rozsah infra a městské dopravy. Ale to je jen detail, proti problémům které přináší StČ konfigurace "kraje s dírou". Chaos umíme.
Úterý, 13. června 2023 - 16:47:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8140
Registrován: 3-2006
Prag:
"Chaos umíme."

To bychom mohli mít jako národní heslo. [vypravci]
Úterý, 13. června 2023 - 17:26:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1256
Registrován: 11-2021
Moře: proti je akorát lobbistický spolek starostů a nezávislých, jak říká Kalousek. Tihle kapři si rybník nevypustí.
Prag: Praha je málo osídlená, ale StČ je na tom ještě hůř, už se to tu probíralo, že mezi poli tam pípá lidí jak na zalesněné Vysočině. A tím, že se místo v Praze staví za ní, se situace nezlepšuje.
Úterý, 13. června 2023 - 22:01:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8141
Registrován: 3-2006
původní.gp:
"Moře: proti je akorát lobbistický spolek starostů a nezávislých, jak říká Kalousek. Tihle kapři si rybník nevypustí. "

Však ví o čem mluví, pomáhal se švárou rybník zakládat.[sad]
Úterý, 13. června 2023 - 22:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 991
Registrován: 8-2017
Původní.gp 1256: & Prag 565:

Tak problémem který způsobuje,nebo se na ní spolupodílí, nízkou koncentraci lidí je nešťastná památková regulace, kdy neprošly třeba věže od Jiřičné a všechno na to že je to město Evropského významu, je tam takové uťáplé a přízemní. Možná by stálo za to zkusit regulaci udělat na způsob Londýna kde mají protected views. Jestli má Stč. kraj probblém s dírou, tak možná by se nabízelo jej nějak modifikovat a zrušit s tím že se k Praze přifaří, nějak se to udělá, Kladno, Beroun, Slaný a tady ten vnější prstenec a zbytek se převede pod jiné kraje. Pokud bychom ale hledali jen železniční řešení, tak se nabízí "severní" tangenta přes Holešovice a Čelákovice, Jižní tangenta přes Semmreing a Smíchov a Jižní radiála z Jenče na Rudnou a Loděnici. Ta by byla asi i nejjednodušší na realizaci neb tam není kolizí, a tělesa existují. Alternativně by tedy ještě mohla být Velká Severozápadovýchodní šotodráha z Kladna na Kralupy, Neratovice, Lysou nad Labem, Svinibrod a Kolín.

Paul2no 2927:
No ale ty kraje se ještě používají k některým účelům. Ale já bych tu mapu trochu přeci jen upravil, to víte, máte dva na východě, tak to se už dá transformovat ve dvě země. Když z Moravy převedeme (kus) Ostravy a kus okresu Nový Jičín pod Slezsko, tak můžeme vyčlenit i zemí Půltěšínskou. Ale pak by to chtělo anektovat Hlucholazy kvůli dráze a spojení do Jeseníku. A nebo tedy alespoň by to chtělo Zlatohorský úpatní tunel/horskou železnic [crazy][rofl]

Mořepetr 8139:
Otázka je jestli v NERVu sedí i nějaký sociolog, urbanista atd., ono to co vychází hezky na papíře nemusí být vůbec dobrý nápad v realitě. Velký problém s tou metrikou ohledně obcí vidím v její přílišné jednoduchosti kdy nebere v potaz to jak jsou rozložené v mapě a jejich velikost.
Úterý, 13. června 2023 - 23:19:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1257
Registrován: 11-2021
Moře: ani zakládat, ani se švárou. Na to, že z jednoho předsedy MNV leckde vypučeli dva až tři starostové neměl vliv, A když ti si založili hnutí, byl ještě několik let u lidovců.
K.S. : další problém pražské ochrany je v tom, že ze socíku nám zůstala spousta maloplošných chráněných území, která měla smysl za toho socíku, aby se nerozbagrovalo úplně všechno.
Středa, 14. června 2023 - 09:14:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1688
Registrován: 11-2007
Opravdu si tady myslite, ze slouceni obci je dobry napad? V podstate byste na malych obcich zabili jakykoli rozvoj a zivot, protoze ty vetsi, ke kterym byste je prilepili, naprosto nezajimaji. Je to hovadina non plus ultra a kdo tohle prosazuje je idiot. Naopak uspory by prineslo zruseni zbytecnych kraju, to jsou obri cerna diry rozhazujici miliardy...

(Příspěvek byl editován uživatelem Hynek.)
Středa, 14. června 2023 - 10:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1258
Registrován: 11-2021
Hy: problém není v tom, že malé obce jsou samostatné, ale v tom, že mají v přenesené působnosti vykonávat státní správu, což dělají draho a blbě.
Ok, zrušíme kraje a obcím rozdělíme ty prachy na silnice, školy, vlaky a nemocnice. Dohodnou se starostové na solení silnic, taktové dopravě a provozování záchranky, když si dneska neumějí opatřit ani obecního zubaře?
Středa, 14. června 2023 - 10:10:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1871
Registrován: 10-2010
To je pravda a děje se to už teď. Naši bydlí v malé vesnici, která administrativně spadá pod blízké okresní město. Výsledkem je stav kdy ono město nemá naprosto žádný zájem do té vesnice investovat. Okolní obce, které jsou samostatné jsou na tom podstatně líp.
Středa, 14. června 2023 - 13:40:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8142
Registrován: 3-2006
Kondra89:
"To je pravda a děje se to už teď. Naši bydlí v malé vesnici, která administrativně spadá pod blízké okresní město. Výsledkem je stav kdy ono město nemá naprosto žádný zájem do té vesnice investovat. Okolní obce, které jsou samostatné jsou na tom podstatně líp."

A co dělá osadní výbor?
Středa, 14. června 2023 - 14:32:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15822
Registrován: 5-2004
Ale to přece byl hlavní důvod kdy se hned po Plyšáku trhaly obce od "obcí střediskových". Protože (celkem logicky) se ta "středisková" obec stará hlavně o sebe a na okolí co zbyde.
Středa, 14. června 2023 - 20:47:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1656
Registrován: 8-2003
No jednou zmíněny demografický problému a 2 stránky diskuse. Zpět na zem. Vzhledem k tomu, ze už ji já, obrovský zastánce VRT to začínám vnímat jako vlhký sen, vidím, ze minimálně od Brna dolu by to šlo stavět salámovou metodou ala 4 -6 koleji všude, kde to půjde bez dramatických výkupu pozemku. 2 koleje časem odbočí někam ke Znojmu a zbytek někam k Breclavi. Samozřejmě je vlhký sen minout Breclav a 2 koleje jet rovnou na Kuty. Sice utratíme přestup, získáme reálné klidně 6 minut úsporu, kterou nedoženeme ani VRT na 300. A při šikovné jízdním radu by to smysl mělo. On stávající uzlovy přestup taky nebude navždy. Tranzitní náklady zastavovat v Breclavi nemusí a EC vlastně taky ne. Reálné, koryto se zde dalo cca 1997-2000 a o 6 let starší Poříčany a okolí už jsme prekopavali od té doby občas i 3x. 60 km když jedete 300 souvisle, tak je to na 12 minut, zde se počítá s jakou jízdní dobou, místo 30 minut, když bude dejme tomu 30 km na 250 a 20 km na 200 a výjezdy zůstanou stejně, tak jsme rychlejší o kolik ? 10 minut. ( a kdyby jsme minuly Breclav, tak ušetříme dalších 3 minut stani a 4 minuty pomalou jízdou přejezdy do krivejch atd). Jasné §1, ale jednu dobu taky jezdlily vlaky Praha -Karlovy Vary mimo Ústí nad Labem hl.n. A možná ze nějakou reko, navazující na VRT tunel se tomu zase vrátíme, tak proč zachraňovat Břeclav . Jasné 4 koleje budou levnější, než VRT jen o cca 15 %, ale mohly by být rychle.
( ale snad nenastane znova doba temna, kdy se ještě cca 1995-7 uvažovalo, ze by část trati na Breclav stačila jednokolejná a vybagrovali se stanice, které teď chybí)
Oba efekty nám na trati Brno- Blava zkrati čas z 1,5 hod na klidně 1hod 10-15 minut. Systémových 58 minut jediné z Brno Vídeňská a to ještě kompletně minout tu Břeclav ( nepředpokládám, ze SK postaví nějakou VRT a budeme rádi, ze od Kutu dolu to bude na 160, popr 200
Středa, 14. června 2023 - 21:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1259
Registrován: 11-2021
Ar: co mimo Ústí, ale Pindobona mimo Wilsoň a Vendolíno každou chvíli mimo Smíchov.
Bugear
Středa, 14. června 2023 - 23:13:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4012
Registrován: 8-2005
@Hynek: Dalo by se začít aspoň sloučením podobně malých obcí, ona u těch nejkřiklavějších případů o desítkách obyvatel často v blízkém okolí ani žádná větší není.
Dalším pěkným případem je třeba souobčí Petrovice-Janov-Jindřichov. Opravdu má podle vás smysl mít v souvisle osídleném údolí tři obce s průměrným počtem obyvatel na jednu 530?
Online výpočet kontrolní číslice
Lekce češtiny pro diskutéry: píšeme výjimka, standard, ližina. Tipovat znamená odhadovat, typovat znamená psát či provádět typovou zkoušku.
Čtvrtek, 15. června 2023 - 00:24:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 992
Registrován: 8-2017
Arakain 1656:

Nejsem si jistý že je úplně chytrý nápad minout město s cca 25 tisíci obyvateli a spádovou oblastí cca 35 tisíc obyvatel. Jistě, ušetříme pak minuty, ale podobnou logikou můžeme zrušit Přerov, Kolín a dalších X(desítek) stanic. Víte co bude výsledek? Více lidí v autech a další přesun lidí do center, kde už dneska bydlení neseženete, což prohloubí demografický problém. Další problém je že v úseku Brno - Břeclav jsou EC využívána i pro "místní" dopravu, takže sice na dálkové ušetříte 6 minut, ale už dnes je rozdíl mezi R a EC asi 10 minut a pokud bude nová trať na 200 a více, tak se ještě více ten rozdíl zvětší. Čistý časový zisk pak může být ne zase tak velký.

Takové postupné vyhazování uzlů a přestupů do budoucna může nadělat dost velké problémy a moc toho neušetří protože osekaná síť v podobě jen RS bude nutně generovat závleky. Když zrušíte přestupy v Břeclavi, tak pro cestu z Bratislavy třeba na Varšavu budete muset do Vídně, což už je skoro jako do Břeclavi, nebo až do Brna, což tu cestu protáhne přibližně o 60 km. Jistě, můžeme se bavit o tom kolik lidí tak jezdí atd. ale toto všechno musíte brát v potaz při úvahách o "optimalizaci".

Z Brna do Břeclavi se zrušil myslím akorát Rajhrad, tam by asi stanice udělat šla: Nicméně si neumím dost dobře představit jak kolem Brna stavíte 4-6 kolejí vedle sebe, místo tam na to není a nová trať by tak jako tak musela jít někudy jinudy a asi je jedno jestli se postaví dálková, nebo třeba příměstská z Chrlic na Židlochovice a Hustopeče.

Jistě, nákladní vlaky taky nemusí a asi by ani neměly jezdit zbytečně do uzlů, ale to by byla ještě podstatně větší investice do železnice, protože byste musel třeba kompletně opravit trať z Kútů do Hodonína, nebo až do Starého města, kdy byste možná narazil na problém s kapacitou. Musel byste mít alternativu k jízdě přes Přerov, nebo byste třeba musel mít železniční obchvat Prahy. Stejně jako by se muselo dát z Těšína do Hulína. Musela by tu být celá kvalitní síť tratí a to tu tak úplně není.
Čtvrtek, 15. června 2023 - 00:40:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 993
Registrován: 8-2017
Bugear 4012:
To jsem tam víš někomu zmiňoval, pak to ale chce udělat i změnu příslušných zákonů, protože jen těžko skupině obcí můžeme říkat obec. V případě nekonečných sídel v údolích by to pak chtělo vymyslet nějaký způsob jak je k takové změně motivovat, protože jinak to nejspíš ztroskotá na tom že horní konec se nesnese s dolním koncem.
Čtvrtek, 15. června 2023 - 12:25:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1260
Registrován: 11-2021
K.S.: podívejme se na to z opačné strany. D8 Děčín minula a spíš než o zastavování EC na věčné časy slyšíme o přestavbě Kozí na přivaděč. No a vrtka Děčín mine taky. Dálková je proto, aby se s ní jezdilo daleko, ne aby řešila místní obsluhu bývalých celnišť.
Čtvrtek, 15. června 2023 - 15:34:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8144
Registrován: 3-2006
Ad minutí uzlů: Ono to tak má být, ty průjezdy uzly jsou spíš výmluva na to, že nejsou peníze na VRT v plné délce. Stačí se podívat na plán trasy Praha-Plzeň, kde Tachlovický tunel má dva sjezdy do uzlu (Praha a Beroun), kde na berounském sjezdu je sjezd do Berouna, ale nová trasa vede dál a sjíždí do 170 až ve Zdicích, případně Hořovicích, takže VRT bude poskakovat přes Beroun až k Hořovicům, pokud tedy bude vůle zastavit v Berouně.
Je smutné, že varianta F s terminálem Lochovice-VRT odbočka, která by byla obsluhou většího okolí a bez zbytečného zpoždění, neprošla.
Čtvrtek, 15. června 2023 - 21:13:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1657
Registrován: 8-2003
Jen se doplním. Není myšlenkou, aby vše osobni minulo Breclav. Ale u nejvyšší vrstvy se to nabízí, muže dojít ke značnému zkráceni jízdní doby za cenu minimálních investic. Pantery ať tam klidně jezdí dal a EC na Wien tak stejně pojedou taky. I když i ty Pantery, kdyby jely rovnou Brno -Hodonín mimo Breclav / ta spojka tam snad ještě je/ , tak to bídě rychlejší než auto či bus už teď.
Čtvrtek, 15. června 2023 - 21:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 194
Registrován: 10-2014
Arakain: ta spojka tam snad ještě je

Jaká spojka? Zaječí - Hodonín[wink]?