Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 20. 5. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 20. 5. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Paul2no
Pondělí, 15. května 2023 - 17:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2904
Registrován: 11-2009
Protože to je dávno normální civilizační standard, stejně jako třeba splachovací záchod.

Já bych řekl že se tím spíš supluje neprostupnost mobilního signálu do moderních vozů (teď už konečně jezdí první railjet s opakovači).
Pondělí, 15. května 2023 - 17:32:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4077
Registrován: 6-2019
Hospodářská dráha Trnavského cukrovaru, 1917 - 1962

Pokračování "po zrušených úzkých" v Pováží. Ještě zůstaneme ve stínu atomové elektrárny. Z konce Kostolanské "doliny" (= údolíčka) jsem to měl kousek do Nižné, kde se nacházel nejzažší konec trnavské cukrovarské železnice. Podobnosti, včetně schemat nádraží najdete ve výborné Haviarově knize.
Valná většina je dávno rozoraná, zdemolovaná a cukrovar sám padá k zemi právě teď (možná už je po něm). Vzhledem k velké délce sítě zde nebudu dávat fotky z trasy po všech úsecích, ale jen místa, kde se něco zajímavé dochovalo nebo jsou krajinářsky hezký.

Koncové nákladiště v Nižné je dnes nepřístupné, ve statku. Ve statku se nachází taky první drážní spodek, dále přes údolí rozoráno a asi 1 km jižně je hezký oblouk v polích (pozor - zákresy trasy např. v mapy.cz neodpovídají skutečnosti, je třeba se hlídat!).




Podél silnice chvíli nic, pak oblouk k elektrárně a necelý kilák křovisek v místě dráhy:


Podél Jaslovských Bohunic vše rozoráno nebo změněno na cesty. Obec vzorně čistá a tamní benzinka mě zachránila před hladem a žízní. Po polních cestách se postupně protouláme až k Malženicím, kde se nachází asi nehezčí partie z úzké. Údolí potoka Blava překonávala dráha rozvinutým stoupáním a klesáním kolem obce o 180 stupňů. Zachovaná je většina spodku, opěry mostu přes potok, v podstatě vše až k hlavní silnici na Trnavu. Přes původní opěry jsou poležené dva panely, úzké, tam jsem fakt váhal, jestli se neotočit... nakonec jsem projel, šlo to o centimetry, panely praskaly...ale nepraskly. Dál nahoru od potoka začínají nové domky a v jednom z nich zuřivý majitel, který mě chtěl vymazat ze světa, nepovedlo se.







Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Pondělí, 15. května 2023 - 17:42:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4078
Registrován: 6-2019
Pokračování z Malženic na Trnavu. Krátká odbočka na východ, cca 800 m, bez pozůstatků:


A přímo u hlavní silnice největší dochovaná umělá stavba - betonový most přes Krupanský potok:



Špačinecká odbočka: až do Špačinců nic, za nimi přes kilometr dlouhý násep, s jednou moderní propustí:


Spodek dráhy však vede mnohem dál, než ukazují mapy, možná bylo nákladiště opravdu až u Dolní Krupé.

A závěr k Trnavě. Kolem hlavních silnic rozoráno, nový silniční obchvat, až u prvních nových domů začíná pás stromů, který pokračuje do náspu přes Trnávku. To však není po úzké, ta klesala více jižněji. Areál cukrovaru je pochopitelně nepřístupný.
(vyčerpán limit, pokračování zítra)
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 16. května 2023 - 09:47:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4084
Registrován: 6-2019
Trnava, cukrovar, dokončení:



Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Úterý, 16. května 2023 - 13:36:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2355
Registrován: 12-2020
Mladějov: Holt zásadoví odpůrci všeho, co sami nepoužívaj (taková trochu diagnóza)koukám nikdy nepochopí, proč tu free WiFi instalují o své vůli majitelé hospod, hotelů, obchodních center..
Zase blbě kecáte. Nejsem žádným odpůrcem WIFI ani jiných věcí, které sám nepoužívám. Jen mě zajímá proč tyto věci jsou prý jako standard, zatímco koupit si jízdenku u pokladny je podle vás nadstandard.
Podle této logiky je tedy WIFI v hospodě standard a ten vrchní by tam tedy vůbec neměl být (bo nadstandard) a nebo za příplatek. Co takhle, že by jedno pivo natočené obsluhou, bylo zpoplatněno příplatkem 15,- Kč? Přece si ho člověk může natočit z pípy sám, ne?
Co kdyby si člověk taky šel sám uvařit jídlo do kuchyně v restauraci a sám si ho ke stolu taky přinesl?
Ahmad: Díky za Trnavu, taky bych to někdy rád dal.
Úterý, 16. května 2023 - 15:07:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15155
Registrován: 4-2003
J.M.:Zase blbě kecáte. Nejsem žádným odpůrcem WIFI ani jiných věcí, které sám nepoužívám. Jen mě zajímá proč tyto věci jsou prý jako standard, zatímco koupit si jízdenku u pokladny je podle vás nadstandard.

Protože můžu sedět v pohodě v restauraci, aniž bych řešil, zda u pokladny bude fronta a zda tedy nebudu muset zaplatit čtyřicet korun navíc za nákup jízdenky u průvodčího. Takhle si hezky v v restauraci v době, kdy čekám, než mi přinesou jídlo, koupím jízdenku a místenku, přičemž na nástupišti se objevím až pár minut před odjezdem vlaku. Pokladnu samozřejmě minu, lidem ve frontě na jízdenky zamávám a neřeším, zda bude či nebude pro mne ve vlaku místo, tedy zda nebudu stát celou cestu v uličce. Například [wink].

Ne nadarmo vidím, jak kolem mne ve vlaku přibývá čím dál více lidí s jízdenkou v telefonu, kdy průvodčímu dají načíst QR kód. Prostě papírové jízdenky pomalu odchází do historie a pokladny s nimi také. Do budoucna to spíš bude tak, že se bude předpokládat, že cestující jízdenku má koupenou přes internet a pokladny se zruší. Na větších nádražích bude ještě automat na jízdenky a pokud bude cestující chtít něco extra, koupí si jízdenku v infocentru [wink].


Průběh těchto změn ilustruje případ, který jsem zažil včera večer na pražské hlavní poště v Jindřišské ulici, kam jsem se šel podepsat s úředním ověřením, tedy na czechpoint. Pořvával tam na pracovníka za přepážkou nějaký dědek (tak cca 75 let), že si chce vybrat důchod a (teď pozor pro naše flastenecké nácíčky [proud]) se mu tento pracovník s černou pletí a úsměvem na tváři snažil vysvětlit, že mu důchod vydat nemohou, protože si ho vyzvedává na jiné pobočce a na této pobočce by si ho mohl vyzvednout až následující den. Dědek tak nasupeně pořvával, že prý přijel ze Slovenska do Prahy na pohřeb a že takhle nebude mít peníze na vlak domů a že bude muset spát na lavičce. Zjevně nic neslyšel o tom, že existuje něco jako účet u banky, ke kterému se dá zřídit platební karta, se kterou se dá důchod vybrat v bankomatu. Účet a platební kartu si mohl zřídit už před patnácti lety, kdy snad byl ještě trochu při smyslech. To je takové nikoliv asi poslední varování pro hotovostní individua typu J.M. [biggrin].
Úterý, 16. května 2023 - 15:24:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4187
Registrován: 3-2006
Co takhle, že by jedno pivo natočené obsluhou, bylo zpoplatněno příplatkem 15,- Kč?

Když si jdu vybrat do banky peníze na přepážku, tak je to zpoplatněné poplatkem, kdežto v bankomatu je výběr zdarma. Nikomu to nepřijde divné.

Ostatně i to pivo natočené strojem (lahvové) je levnější než natočené obsluhou.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Úterý, 16. května 2023 - 15:49:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2082
Registrován: 7-2017
Ved samoobsluzne restauracie su lacnejsie nez tie s obsluhou, podobne kava v bistre, kde si ju vezmete sam je lacnejsia nez v kaviarni.
Automaty hlavne umoznia rychlejsiu oblsuhu pre ludi, ktori vedia, kam potrebuju a len si chcu kupit listok, do pokladne len pojde ten, kto bude potrebovat poradit. Krasne sa to ukazalo vo februari a marci 2022, kedy pokladne vybavovali kopce utecencov a Slovaci nadavali, ze musia stat vo fronte, tak sa asi 2-3 kasy vyhradili pre utecencov a zvysok pre domacich- Lenze to zase robil nejaky teoretik, pretoze tento oznam vytlacil na A4 na prostredne dvere zakaznickeho centra, ktore pouziva minimum ludi.

Bram, o tom neviem, zeby si mohol niekto vybrat slovensky dochodok na ceskej poste, do zahranicia sa bud posiela na ucet alebo dostava sek, ktory s moze preplatit aj inde, ale je pravda, ze niektore regiony na Slovensku umoznuju vyplatu dochodku len na konkretnych pobockach, vacsinou na Poste 1.
Úterý, 16. května 2023 - 15:56:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15157
Registrován: 4-2003
Velky sef:Bram, o tom neviem, zeby si mohol niekto vybrat slovensky dochodok na ceskej poste, do zahranicia sa bud posiela na ucet alebo dostava sek, ktory s moze preplatit aj inde, ale je pravda, ze niektore regiony na Slovensku umoznuju vyplatu dochodku len na konkretnych pobockach, vacsinou na Poste 1.

Nenene, pokud jsem dobře pochopil (tedy i dobře poslouchal [proud]), tak pán má český důchod. Že přijel až ze Slovenska, tak to mne udivilo.
Mladějov
Úterý, 16. května 2023 - 18:01:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19639
Registrován: 3-2007
J.M.:
"
Podle této logiky je tedy WIFI v hospodě standard a ten vrchní by tam tedy vůbec neměl být (bo nadstandard) a nebo za příplatek. Co takhle, že by jedno pivo natočené obsluhou, bylo zpoplatněno příplatkem 15,- Kč? Přece si ho člověk může natočit z pípy sám, ne?
Co kdyby si člověk taky šel sám uvařit jídlo do kuchyně v restauraci a sám si ho ke stolu taky přinesl?
"

Vždyť říkám, že to nechápete (a blbě kecáte, když už jste s tím výrazem začal, zjevně právě vy, úplně nesmyslné dedukce).
Nic víc. Prezentujete se tady jako rohaté zvíře bez aspoň minimální znalosti zákaznické psychologie sám [wink]

A naposledy: Já nepléduju za WiFi, já to bez ní přežiju, stejně jako bez čistého záchodu, ale bude to často ta poslední kapka, proč jet/nejet vlakem nebo něčím jiným.
Prostě je to příjemný bonus.

Ba bych si dovolil vyslovit názor, že wifina zachraňuje lokálky [biggrin]
(prosím to je legrace, je tam smajlík).
Úterý, 16. května 2023 - 20:05:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15715
Registrován: 5-2004
Nevim jak idealni je treba reseni plateb na nezabezpecene verejne wifine.

Neni to tak davno co v cesku byly vybery z bankomatu bezne zpoplatneny, pripadne s nejakou vychcanosti typu par vyberu zdarma, vybery zdarma z vlastnich bankomatu a pod.
Paul2no
Úterý, 16. května 2023 - 21:06:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2906
Registrován: 11-2009
Nevim jak idealni je treba reseni plateb na nezabezpecene verejne wifine.

TLS
Úterý, 16. května 2023 - 21:58:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15716
Registrován: 5-2004
A to je běžný standard a nemusí se nic na běžným mobilu za pár litrů nastavovat? Tedy pro "běžné uživatele"?
Adam_r
Úterý, 16. května 2023 - 22:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1612
Registrován: 10-2003
A to je běžný standard a nemusí se nic na běžným mobilu za pár litrů nastavovat? Tedy pro "běžné uživatele"?
Ano, pro bezne uzivatele bez instalace. Jedinne, co je treba udelat je pred platbou zkontolovat, ze jsem na zabezpecene strance (treba "www.zssk.sk" -- v radku s adresou je zamek) a >>adresa je spravna<< a ne nekde na "wwwzssk.sn" (adresa muze byt ruzna), ktera se snazi tvarit jako prava. To ale platni nejen pro verejne wifi, ale platby na netu obecne.

(Příspěvek byl editován uživatelem adam_r.)
Paul2no
Středa, 17. května 2023 - 05:17:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2908
Registrován: 11-2009
Adam_r: no zrovna s tím zámečkem pozor, Chromák se ho chystá odstranit, protože HTTPS bere jako standart a ne něco extra.
Středa, 17. května 2023 - 13:03:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2356
Registrován: 12-2020
Mikulda: Když si jdu vybrat do banky peníze na přepážku, tak je to zpoplatněné poplatkem, kdežto v bankomatu je výběr zdarma.
Mě to normální nepřijde. Např. když si jízdenku na MHD koupíte u přepážky, tak stojí také stejně jako v automatu. Nehledě na to, že já třeba na poště vybírám hotovost zdarma.
Středa, 17. května 2023 - 13:22:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8666
Registrován: 9-2011
Mě to normální nepřijde.
Mně zas jo. Náklady na toho člověka (které jsou větší než náklady na automat, jinak by automaty nevznikly) musí někdo zaplatit a proč by to neměl být ten, který jeho služby využívá?

že já třeba na poště vybírám hotovost zdarma
No a já na poště nebyl už několik let, takže kdyby jí zbořili, tak to ani nezjistím.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 17. května 2023 - 14:35:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2357
Registrován: 12-2020
Náklady na toho člověka (které jsou větší než náklady na automat, jinak by automaty nevznikly)
Zatímco náklady na WIFI (ty jsou jaksi navíc, že) neplatí ten, kdo ta data používá, ale všichni. To je zvláštní, že? Zrovna tak náklady na čtečky karet, terminály a další blbosti, které ten kdo platí hotovostně nepotřebuje, platí kdo? Že by zase všichni?
No a já na poště nebyl už několik let, takže kdyby jí zbořili, tak to ani nezjistím.
Já vám to neberu, že vám pošta nechybí. Ale neberte to těm, kterým to vadí, a kteří ji potřebují.
Středa, 17. května 2023 - 14:52:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15162
Registrován: 4-2003
J.M.:Zatímco náklady na WIFI (ty jsou jaksi navíc, že) neplatí ten, kdo ta data používá, ale všichni.

Protože je používají takto skoro všichni, krom jedinců typu J.M. [biggrin].


To je zvláštní, že?

Nikoliv, to je zcela normální [wink].


Zrovna tak náklady na čtečky karet, terminály a další blbosti, které ten kdo platí hotovostně nepotřebuje, platí kdo? Že by zase všichni?

Oběživo také platí všichni, ač většina lidí se placení hotovostí dnes už z pohodlnosti vyhýbá [wink].


Aleš Liesk:No a já na poště nebyl už několik let, takže kdyby jí zbořili, tak to ani nezjistím.

Také bych chodil mnohem méně, kdybych nepotřeboval vyzvednout nějakou doporučenou zásilku, když adresát byl nezastižen, ač jsem mnohdy byl doma. Naopak moje velice oblíbená služba na poště je Czechpoint [wink]
Středa, 17. května 2023 - 15:21:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8668
Registrován: 9-2011
Zatímco náklady na WIFI (ty jsou jaksi navíc, že) neplatí ten, kdo ta data používá, ale všichni. To je zvláštní, že?
A víte, že ani ne?
Provozovatel vozidla usoudil, že náklady na wifi jsou nižší než její přínosy - spousta lidí by třeba jela s konkurencí tuto službu poskytující, protože ve wifině vidí přínosnou službu navíc. Takže podnikatel vašeho ražení by sice ušetřil X Kč za wifinu, ale přišel by o k.X (kde k > 1) za ušlé jízdné. A to se, Horste, vyplatí!
Zatímco u pokladny usoudil, že místo 5 okýnek mu stačí jedno, protože zvýhodněním on-line / automatového nákupu si většina lidí kupuje jízdenky on-line / v automatu a tak může 4 okýnka zavřít (a tím ušetřit).
A většinou to je tak, že on-line / automatový nákup je zvýhodněn nějakou slevou, nikoliv že okénkový prodej je zatížen poplatkem.

Zrovna tak náklady na čtečky karet, terminály a další blbosti, které ten kdo platí hotovostně nepotřebuje, platí kdo? Že by zase všichni?
Viz Bram.
Jinak za provoz čtečky karet platí obchodník (ten si to samozřejmě promítne do cen, ale měl by tam promítnout i úsporu z omezení hotovostních plateb), hlavně menší obchody mají občas ceduli "Platba kartou až od XXX Kč" (aby poplatek za transakci nebyl větší než cena přijatá za 1 rohlík placený kartou - už jsem taky viděl nákup za 8 Kč placený kartou...)
Všichni jste volové. Servít
Středa, 17. května 2023 - 15:24:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13306
Registrován: 4-2003
běžný standard a nemusí se nic na běžným mobilu za pár litrů nastavovat? Tedy pro "běžné uživatele"?

Promiňte, ale to je snad věc normálního společenskýho přehledu.

Dyt to je debata jak u sociálně zavostalejch. Něco jako s lampasama na vojně - nemíchali se normálníma lidma ani mimo kasárna a měli lecos o 20 let pozadu a vůbec jim to nepřišlo divný.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Paul2no
Středa, 17. května 2023 - 19:41:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 11-2009
Promiňte, ale to je snad věc normálního společenskýho přehledu.

Dyt to je debata jak u sociálně zavostalejch. Něco jako s lampasama na vojně - nemíchali se normálníma lidma ani mimo kasárna a měli lecos o 20 let pozadu a vůbec jim to nepřišlo divný.[crazy]


Nebuďte pořád tak toxický. Předpokládám že Vlčkovi je 60+, a pro většinu těhle lidí je opravdu celé IT nepochopitelná černá magie (sám to vidím na svých rodičích).
Středa, 17. května 2023 - 19:54:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2358
Registrován: 12-2020
Aleš Liesk.: Zatímco u pokladny usoudil, že místo 5 okýnek mu stačí jedno, protože zvýhodněním on-line / automatového nákupu si většina lidí kupuje jízdenky on-line / v automatu a tak může 4 okýnka zavřít (a tím ušetřit).
Však proti tomu nikdo nic nenamítá. Jenže řeč bylo o tom, že na většině míst nebude okénko žádné, automat také žádný a kdo nebude mít lístek z vlastního mobilu, tak tomu ZSSK přirazí 15,- Kč (v Eurech) k ceně jízdenky. To se vám zdá správné?
Středa, 17. května 2023 - 20:03:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2359
Registrován: 12-2020
Paul2no: Předpokládám že Vlčkovi je 60+, a pro většinu těhle lidí je opravdu celé IT nepochopitelná černá magie (sám to vidím na svých rodičích).
Pravdu díte. A divíte se? Teď jsem zařizoval dotaci pro rodiče na výměnu oken. To co dříve představovalo vyplnit dotazník (cca 10 minut času), nyní zabralo 30 minut (aktivace datové schránky + plná moc).
Podání žádosti pak představovalo další dvě návštěvy příslušného pracovníka MAS s celkovou délkou trvání 4 hodiny (a pán z toho byl dost vyřízený). A to nepočítám cca 40 SMS a nespočet mailů. Výsledný čas 4:30 hodin, proti 10 minutám dříve. To když pak slyším ty super reklamy, kde vychvalují jak ušetřený čas, když nemusím na úřad, využiji pro své koníčky, to se mi pak otvírá kudla v kapse.
Středa, 17. května 2023 - 20:34:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13308
Registrován: 4-2003
ětšinu těhle lidí je opravdu celé IT nepochopitelná

Jenže tohle právě vůbec není o IT a o něčem něco vědět.

Moje máti o 15 let starší než PV může používat iPhone, elekronický bankovnictví a iks dalších věcí a TLS a další věci jí nic neříkají. Stejně jako většina hospodyň netuší jak je zapojenej sporák do elektiky a může vařit. Stejně jako většina lidí může řídit auto aniž by kdy viděla pilový diagram a tušila něco o karnotově adiabatickém cyklu.

Ano, jsem totický a budu se mírnit.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Paul2no
Středa, 17. května 2023 - 20:40:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2910
Registrován: 11-2009
Moje máti o 15 let starší než PV může používat iPhone, elekronický bankovnictví a iks dalších věcí a TLS a další věci jí nic neříkají. Stejně jako většina hospodyň netuší jak je zapojenej sporák do elektiky a může vařit. Stejně jako většina lidí může řídit auto aniž by kdy viděla pilový diagram a tušila něco o karnotově adiabatickém cyklu.

Já bych řekl, že je to naopak. Většinu lidí ani nenapadne, že by snad bylo možné provoz na WiFi bez hesla odposlouchávat. Prostě se jim to v hlavě nespojí. Naopak bych řekl, že je dobré, že se PV to došlo a zeptal se.
Středa, 17. května 2023 - 20:50:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4094
Registrován: 6-2019
A především to většina lidí ve věku 15 let po PV prostě nedá a umět nebude, protože prostě stáří a s tím spojené věci jako pomalejší myšlení, horší nebo úplně mizerný zrak, Parkinson, většinou každý trochu něco. Z jednoho člověka usuzovat na všechny důchodce je poněkud mimo realitu.
Opravdu jsi byl jen tam, kam jsi došel pěšky (Goethe)

Středa, 17. května 2023 - 20:57:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13309
Registrován: 4-2003
Většinu lidí ani nenapadne

A proč by je to mělo napadat, to za ně v reálném světě řeší stejně někdo jiný - třeba ta banka v podobě aplikace, která má šifrování, vícefaktorovou autentizaci, atd.

větišina lidí ve věku 15 let po PV prostě nedá a umět nebude

Ano, ale třeba tchýně je xex-prostá dělnice, +18, technologie jí nec neříkají a internetový bankovnivtví ovládá i z tlačítkovýho vrrrr vrrr Aligátora (na což čumím já jako puk).

Proto mě facinujou ty plačky o dvě dekády mladších lidí, co to prostě zabalili a ještě se tím chlubí.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Paul2no
Středa, 17. května 2023 - 21:02:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2911
Registrován: 11-2009
Proto mě facinujou ty plačky o dvě dekády mladších lidí, co to prostě zabalili a ještě se tím chlubí.

Řekl bych, že někteří lidé mají z technologií fobii. Opět, vidím to na svých rodičích. Oni tomu nerozumí, nechápou to, a proto se bojí na to sahat, aby to náhodou nerozbili. Vysvětlování, že Android je udělaný tak, že uživatelsky rezbít nejde, je k ničemu. V jejich vesmíru je to prostě něco strašidelného a nepochopitelného, s čím nechtějí mít nic společného.
Středa, 17. května 2023 - 21:40:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2363
Registrován: 12-2020
RadekŠ: o dvě dekády mladších lidí, co to prostě zabalili a ještě se tím chlubí.

Oni se nechlubí, Oni konstatují. Představte si činnosti, které vám prostě nedělají dobře (řečeno hodně kulantně) a pořád vás bude někdo nutit je dělat. Budete rád? A budete je dobrovolně dělat?

Paul2no: Řekl bych, že někteří lidé mají z technologií fobii.
To není fobie z technologií. Když je pro mě nějaká technologie prospěšná a chci ji, tak si ji koupím a bez problémů se ji naučím. Ale, když něco nepotřebuji a nechci a někdo mi to neustále nutí, tak fakt nemám chuť ani čas se tím dny a týdny zabývat na úkor svého volného času.
Ale dost o technologiích, tohle je o železnici na Slovensku...
Středa, 17. května 2023 - 21:41:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15719
Registrován: 5-2004
"Vysvětlování, že Android je udělaný tak, že uživatelsky rezbít nejde, je k ničemu."

Možná je problém v tom, že jsem viděl už docela dost věcí které "nejdou" a přesto to leckdo dokázal udělat (na něco jsem narazil zrovna dnes...). A mnohdy omylem a velmi primitivně, natož když se bude "zasvěcený" snažit. Tudíž nějaké "nejde prolomit" a pod. mně nechává klidným a nechť tomu věří kdo chce. Já když už potřebuju vlézt do banky někde na cestách tak to radši udělám přes data než nějakou wifinu o které není nic známo a spravuje to někdo... Něco jinýho je hledání spojení a podobný voloviny...

Kupříkladu papírový mapy už dnes vozím spíš jako zálohu kdyby kleknul telefén nebo z nějakého důvodu byl vybit. To ale neznamená že naskočím na jakoukoli píčovinu "kterou přece mít musím jako moderní člověk v evropské uhniji.
Středa, 17. května 2023 - 22:02:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13312
Registrován: 4-2003
e někteří lidé mají z technologií fobii.

To určitě, akorát v dnešní době kdy různé skupiny lidí žijou čím dál víc vedle sebe je to podle mě blbější životní strategie než před X lety.

Protože třeba ty plačky prostě vzbudí empatii u menšího množství lidí s takovými těmi efekty "osamělý člověk v davu lidí".

nebude okénko žádné, automat také žádný a kdo nebude mít lístek z vlastního mobilu, tak tomu ZSSK přirazí 15,- Kč (v Eurech) k ceně jízdenky. To se vám zdá správné?

A bude rozdíl když dopravce zdraží plošně tarif o 15,- Kč (v Eurech) a pak dá těm co si koupí lístek z mobilu slevu 15,- Kč (v Eurech). [proud]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Čtvrtek, 18. května 2023 - 08:07:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2366
Registrován: 12-2020
Rozdíl to nebude. Však říkám, digitální diktatura...
Čtvrtek, 18. května 2023 - 11:41:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8670
Registrován: 9-2011
digitální diktatura
Můžete chodit nahatej, jen s bederní rouškou se zaječí kůže, a když vás vyhoděj z obchodu / tramvaje / divadla, tak můžete řvát něco o diktatuře oblečení.
Můžete si chtít koupit karbidku a když vám místo ní nabídnou baterku, tak můžete řvát o diktatuře elektriky.
Můžete si chtít objednat fiakr a když vám nabídnou autotaxík, tak můžete řvát o diktatuře automobilismu.
Je to lautr to samý.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 18. května 2023 - 11:52:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4190
Registrován: 3-2006
Zrovna tak náklady na čtečky karet, terminály a další blbosti, které ten kdo platí hotovostně nepotřebuje, platí kdo?
A náklady na pokladnu, trezor, místnost s trezorem, maníky v pancéřovém autě a další blbosti, které ten, kdo platí bezhotovostně, nepotřebuje, platí kdo?

Např. když si jízdenku na MHD koupíte u přepážky, tak stojí také stejně jako v automatu.
Já jezdím MHD nepravidelně v několika městech, takže si lístky nekupuju dopředu, ale těsně před nástupem a třeba v KV v automatu u řidiče za 25 Kč hned vedle cedulky “Doplňkový prodej jízdenek u řidiče 50 Kč”.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 12:09:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19647
Registrován: 3-2007
AL: Přesně.

Ono je to jaksi věc každého jedince: Kdo potřebuje fungovat v současné společnosti (pracovat, fungovat jak v zaměstnání tak jinde), tak se holt některé nové věci musí průběžně doučovat, to je život.

Pokud sveřepě nechce a jen pičuje, tak se posouvá do množiny stařeckých (věčných) kverulantů.

Osobně razím přístup, že dobré je znát a umět co nejvíc, mám rád technologii a přístup (úřadů, obchodů..) co mi ušetří čas a námahu, přičemž ovšem musím konstatovat, že některé věci se především debilitou patřičných úředníků hloupě komplikují nebo jsou hodně nedotažené (jako např.nedobrovolný uživatel datové schránky o tom cosi vím).

Samozřejmě někdo, kdo má zaměstnání, kde nepotřebuje počítač a navazující programy a jen třeba sedí někde na elmech stavědle a jako maximum technologie zvládl tlačítkový mobil a doma televizní ovladač, tak takhle (klidně) fungovat může, v důchodu tím spíš a nic proti.

Jen ta interakce se zbytkem společnosti bude občas víc či míň drhnout.
Od kupování místenky [wink] přes to, že mu třeba děti (vnoučata), kamarádi, známí atd. pošlou nějaké MMS, videa a dotyčný netuší, wo co go a jak si to přečíst, protože umí horkotěžko tlačítkáč a zvládl mail.

Ano, osamělý vzdorovitý zarputilý stařík opravdu chytrý telefon ani počítač nepotřebuje.
(zajímavé je, jak se přerodil názor těchto na mobil jako takový - dnes samozřejmost i pro ně).
Čtvrtek, 18. května 2023 - 14:07:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2370
Registrován: 12-2020
Nevšiml jsem si, že by někdo z starších měl něco proti mobilu. On totiž umožňuje v kritické situaci rychle zavolat o pomoc. To je jeho největší výhoda. Rozhodně ne v tlachání hodiny na telefonu o ničem.
Jenže musí to být snadné jako u té pevné linky. Vytočím číslo a volám. Proto taky spousta starších lidí upřednostňuje ty tlačítkové mobily.
Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 14:30:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19652
Registrován: 3-2007
No já si zase pamatuji, jaké o tom byly v době začátků cenově dostupných mobilů na českém trhu těžké diskuse naprosto stejné, jako dneska někteří vedou o "destičkách" a internetu v mobilu - jak to lidi sváže, jak zblbnou, zleniví, nebudou mít soukromí, jak to tahá peníze z kapsy atd.

Ono je to jako se vším - to je na každém soudruhovi (citát), co a jak čemu chce podlehnout a nechat se ovládat.
Čtvrtek, 18. května 2023 - 15:40:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2372
Registrován: 12-2020
jak to lidi sváže, jak zblbnou, zleniví, nebudou mít soukromí, jak to tahá peníze z kapsy atd.

No minimálně body 2, 3 a 5 platí[proud]
Čtvrtek, 18. května 2023 - 16:02:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15723
Registrován: 5-2004
Hele, a některým "společenského pokroku tleskajícím" zase nedochází, že užitečná novinka se uchytí sama zatímco hromada různých píčovin se musí "protlačovat na sílu" protože něčí zájem.

K automatům - zrovna dnes jsem jel "dálkovou reginou 0-0-S" a povídal s nějakou babčou. Velmi životaschopnou, razila na jednu zastávku kousek od Písku tudíž i s přestupem. A co ji vadilo? No to, že ve vlaku je automat na který blbě vidí. Že ji sic nějaký ochotný pán vysvětlil jak si v tom koupit jízdenku, že ale do příště to nejspíš zase zapomene protože ji je přes 80.
Paul2no
Čtvrtek, 18. května 2023 - 16:39:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2912
Registrován: 11-2009
ale do příště to nejspíš zase zapomene protože ji je přes 80.

Protože jí řen pán ukázal postup ala cvičená opice (zmáčkni, počkej, zmáčkni) aniž by tušila, co dělá a proč. Přitom tyhle automaty jsou dělané tak, aby je zvládl obsloužit každý kdo je gramotný a má IQ alespoň 80. Jenže tady zase nastupuje ta technofobie. Přitom stačí jen číst, co automat píše na obrazovce.
Čtvrtek, 18. května 2023 - 16:43:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2375
Registrován: 12-2020
Petr Vlček: Obsluha automatu pro lidi, kteří nejezdí často, tím spíš pro důchodce (kteří vidí špatně téměř vždy) je téměř vždy katastrofa. Nejhorší je, že těch automatů jsou desítky druhů, kdyby to alespoň bylo jednotné v celé zemi ve vlacích i MHD, to by bylo něco jiného.
Jistě vám ale bude vysvětleno, že důchodci jezdí málo, a když to nedávají, tak mají sedět doma.
Paul2no: Když oni právě moc to co se tam píše neviděj. Jsou rádi, že se udrží na nohou a nespadnou za jízdy na zem. Ale tohle mladší nikdy nepochopí, dokud se to nepřihodí i jim.
Čtvrtek, 18. května 2023 - 19:47:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13318
Registrován: 4-2003
zase nedochází, že užitečná novinka se uchytí sama

To platilo na západní straně železné opony tak v době, kdy jste se pouštěl provázku vod kačera a dneka těmahle tvrzemíma vzbudíte leda posměch.

Krom toho o jaký novince mluvíte? Bankovní účty jsou tu desítky let, internetové bankovnictví a smartphony 2 dekády (vzpomínáte si ještě vůbec na i. explorer a Jawu?) a dneska to používá většina lidí v produktivním věku.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Čtvrtek, 18. května 2023 - 19:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19656
Registrován: 3-2007
>vzpomínáte si ještě vůbec na i. explorer a Jawu?

Není Java jako Jawa [biggrin]
Čtvrtek, 18. května 2023 - 19:59:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 2-2013
Bankovní účty, internet, PC , mobily atd jsou u nás běžné skoro 30 let, tzn komu je 75 a méně se s touto technikou musel setkat v práci/na úřadech i ve volném čase a měl by být schopen to bez problémů zvládat. Výplata v hotovosti byla problémová už kolem roku 2007+- kdy jsem začal chodit na brigády a od té doby se to ještě více omezilo a mimo práci na černo výplata v hotovosti neexistuje. Jinak ČR je špička ve využívání bezkontakních plateb a to jak kartou tak i mobilem/hodinkami.

Ps: Ve Švédsku v 75% případů ani hotově nezaplatíte protože hotovost prostě neberou
Čtvrtek, 18. května 2023 - 20:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2379
Registrován: 12-2020
Tomariero: komu je 75 a méně se s touto technikou musel setkat v práci/na úřadech i ve volném čase
Budete se divit, ale jsou lidé (třeba já), kteří se s některými z těchto věcí opravdu nesetkali.
Ve Švédsku v 75% případů ani hotově nezaplatíte protože hotovost prostě neberou
To je jistě pravda, ale jistě existuje i dost zemí, kde budete naopak mít problém s placením jinak než v hotovosti, jen jaksi o nich nikdo nemluví, že?
Vlarsky
Čtvrtek, 18. května 2023 - 21:22:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17
Registrován: 2-2023
Být boomer je v dnešní době opravdu těžké.
Jeffer
Čtvrtek, 18. května 2023 - 21:29:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1051
Registrován: 1-2005
J.M.:
"To je jistě pravda, ale jistě existuje i dost zemí, kde budete naopak mít problém s placením jinak než v hotovosti, jen jaksi o nich nikdo nemluví, že?"

Áno, napríklad automaty na lístky na metro a na trajekty v Hong Kongu sú aspoň z 90 % len na hotovosť. A normálne berú bankovky max. 20 dolárov (50 a 100 len keď sa nakupuje aspoň za 30 resp. 80). Ale bankomat zase vydá najmenšiu stovku, takže ešte človek musí riešiť, kde to rozmení. A v električke sa platí tým, že sa pri výstupe prednými dverami hodia do pokladničky u vodiča tri doláre (mince).

Človeče, keď to tak popisujem, tak si rozhodne radšej budem pípať kartou (mobilom, hodinkami), než riešiť, koľko hotovosti potrebujem vybrať a kde ju rozmením, aby mi to ten automat (alebo vodič) zobral.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Pátek, 19. května 2023 - 08:14:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13319
Registrován: 4-2003
Budete se divit, ale jsou lidé (třeba já), kteří se s některými z těchto věcí opravdu nesetkali.

Nikdo to nepochopí a nejen od mladších lidí, ale i od svých vrstevníků se dočkáte leda posměšků. Stejně jako ti lampasáci co si mysleli, že televize je jenom v kasárnách v kulturní místnosti.

Stejně tak můžu doma lamentovat "na Vlčka", děti mne asi budou mít stejně rády. Ale je skoro jistý že mě budou současně považovat za pomatenýho geronta a budu za zoufalce a tragéda všude kudy projdu a pochopení najdu leda u našeho kocoura. A můžu mít 100x pocit že pravdu mám já a mýlí se oni.

To je prostě věc určitý sociální inteligence - aby se člověk našeho věku či vyššího s takovou situací vyrovnal takříkajíc se ctí a neustále si nenabíhal na vidle. A nebyl v lepším případě pro smích, v tom horším terčem nějaké formy ústrků či nedejbože šikany.

Aspoň si pořádně přečtete, co to slovo boomer znamená.

Jenom to hlavní: Archetypální Boomer většinou neovládá sociální sítě, které používá a dostává se tak do nepříjemných, trapných situací, které ohrožují jeho sociální statut mezi mladými lidmi, čímž on sám získává další důvody pro svou přehnanou kritičnost ke všemu novému. Je pro něj typický specifický styl humoru, který obvykle mladí lidé nemají rádi a nepřijde jim zábavný... Je zobrazován jako postarší muž s šedivými, řídnoucími vlasy a vráskami. ... Typický je pro něj zanedbaný vzhled, brýle a viditelně negativní nálada.

Sorry za OT a hezký den.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 19. května 2023 - 10:25:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15726
Registrován: 5-2004
Tak vlada treba uz planuje jak pod hlavickou mafie z kavcich hor ty moderni technologie v podobe chytrych telefonu, pc a v podstate i datove schranky solidne zdani nejmin 2500 rocne na rodinu.
Pátek, 19. května 2023 - 11:09:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15164
Registrován: 4-2003
Vlarsky:Být boomer je v dnešní době opravdu těžké.

Nejspíš ano, ale stále přemýšlím nad tím, proč někdo na svém boomerství tak lpí a ještě se s ním chlubí [nene][crazy].

Také nejsem člověk, který využívá všechny technologické možnosti, které nám dnešní svět dává, ale proč se jim bránit, když natrefím na potřebu jejich využití?!? V tomto případě technologii, kterou jsem dosud nepoužíval, prostě použiju. Většinou to vůbec nebolí, ba naopak to věci většinově pomáhá.

Ale když se někdo chce chovat jak idiot a chodit si na poštu pro peníze (výplata, důchod atd.), tak se tak bude chovat do té doby, dokud tato služba půjde využívat, či spíše do doby, dokud nebude nějak brutálně zpoplatněna. Boomer pak bude řvát, jak je zle, nakonec si založí účet a pořídí si platební kartu. Vlastní peněženka ho zradí a konce takových jedinců nejsou moc hezké [sad].


RadekŠ:Nikdo to nepochopí a nejen od mladších lidí, ale i od svých vrstevníků se dočkáte leda posměšků. Stejně jako ti lampasáci co si mysleli, že televize je jenom v kasárnách v kulturní místnosti.

[ok]

Stejně tak můžu doma lamentovat "na Vlčka", děti mne asi budou mít stejně rády. Ale je skoro jistý že mě budou současně považovat za pomatenýho geronta a budu za zoufalce a tragéda všude kudy projdu a pochopení najdu leda u našeho kocoura. A můžu mít 100x pocit že pravdu mám já a mýlí se oni.

[ok]


Bohužel tyto záležitosti se dají popsat asi takto: Horší, než když to nejde, je to, když se nechce [angry].

Viz moje matka (77 let), která si minulý rok na podzim zlomila nohu. Šla na Olšanský hřbitov (jako správná důchodkyně, která nemá vůbec na nic čas, tak těsně před tím, než byla zavírací doba [crazy]), uklouzla a zlomila si nohu. Měla velké štěstí, že relativně nedaleko byly nějaké dvě paní, které už byly na odchodu. Takže jí naštěstí uslyšely a zavolaly sanitku. Jinak nevím, jak by to dopadlo, protože šla s telefonem, který byl skoro vybitý. To, že to bylo úplně blbě, jí došlo, až když jsem jí připomněl, že tam také mohla přenocovat. Jak by to dopadlo, je otázka. Nejspíš by to fyzicky nedala a mohli by si jí tam už nechat. Ale po nějaké době po operaci a přesunu na oddělení následné péče jsem jí dotlačil k tomu, aby se alespoň naučila psát smsky na telefonu. Samozřejmě to po nějakých výlevech, kdy tvrdila, že smskovat či mailovat (v telefonu internet má a mail má založen) ona přeci nebude, to nakonec zvládla. Šlo hlavně o nákupy, na které si dojít pochopitelně nemohla. Proto jsem jí před tím na nákupy chodil minimálně, protože když jsem k ní přišel na návštěvu, tak ani nevěděla, co vlastně po mne má chtít. Tak jsem jí určil, že minimum je, že si rozmyslí dopředu, co vlastně chce, napíše si to na papír a tento seznam mi do telefonu přečte. Já si ho zapíšu a nakoupím jí cestou z práce. Ani to dlouhodobě nerespektovala, přeci ona si nebude připravovat nějaký seznam (asi moc práce) a do telefonu mi ho číst. Natož aby ho poslala mailem či naklofala do smsky. To ona přeci dělat nebude [crazy]. A najednou při zlomenině smsky se seznamem toho, co nakoupit, napsat šly, ale těch řečí okolo, že je to pro ní moc práce atd. [uhoh].
Pátek, 19. května 2023 - 19:20:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1328
Registrován: 8-2011
Mě vždycky fascinuje, když z těch největších odmítačů bezhotovostních plateb vyleze " já nechci ,aby někdo věděl co a kde kupuju" .
Představa, že někoho zajímá, kdy jde nějaký strejda do obchodu nebo si koupí jízdenku je docela úsměvná.
No ještě, že už takoví nepožadují provozování telefonních budek. 😃
Paul2no
Pátek, 19. května 2023 - 21:34:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2913
Registrován: 11-2009
Hroch.R420: řekl bych, že třeba Googla velmi zajímá, kde nakupujete a za kolik. Na tom mají postavený kšeft. To je konec konců důvod, proč odmítám používat služby jako GooglePay, a místo toho platím plastovou kartou. Předpokládám (doufám, že ne naivně), že pro banku jsem stále ještě zákazník, a ne jen zboží k vytěžení dat.
Pátek, 19. května 2023 - 23:13:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13325
Registrován: 4-2003
místo toho platím plastovou kartou.

Jaký to má smysl, copak Google účet zná Vaše skutečné osobní údaje (jméno, bydliště, narození,...). To je stejný provider, jako kartová společnost a ta nezná osobní údaje úplně stejně.

V obou případech banka ví, kolik a u koho jste utráceli (nikoliv za co !). Obchodníkovi je zase utajena identita nakupujícího.

A ty představy že někdo chce někoho špehovat a zjiťovat kolik si včera koupil volejovek a kabanosu bych zařadil do někam k lidovým představám o tzv. umělé inteligenci. Přitom je za tím třeba tohle a na úvahu k čemu se to dá použít není v reálném světě není potřeba pronikavá inteligence.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 20. května 2023 - 08:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15730
Registrován: 5-2004
jo, urco nikoho nezajima co kdo kupuje. Asi proto kdyz jsem zapatral a objednal autisticky disky (na slovensku, uzasnej pristup prodavajiciho z kosic) na mne pri najeti na pocasi na wetronlajnu jeste mesic vyskakovala reklama na autisticky disky.
Pezos
Sobota, 20. května 2023 - 08:50:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2497
Registrován: 4-2014
Očekávání: Nikoho nezajímá, co kupujete
Realita: https://banky.sk/platite-za-hazard-kartou-priplatite-si/
Největší optimisté jsou konspirační teoretici. Oni totiž věří, že ten bo*del někdo řídí.

Nehledejte zlý úmysl tam, kde je dostatečným vysvětlením hloupost. Hanlonova břitva
Sobota, 20. května 2023 - 09:43:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13326
Registrován: 4-2003
Nikoho nezajímá, co

Nezajímá ve smyslu, jak si to představuje 90-95 % lidí.

Navíc ty granulární data nejsou vůbec dokonalý a ohromná část informací chybí, není je s tím propojit... - je to jen takový vzdálený otisk reality. Asi tak jako bych Vás nutil se dívat na svět brejlema tlustejma jako dno pivní láhve a ještě na ně stříknul z metru a půl barvu ve spreji.

Kdybyste se v tom zkusili jen letmo povrtat, tak pochopíte..... Navíc to většinou ani nepotřebujete, protože Paretovo pravidlo. Což platí i pro efektivitu byznysu s tím spojenou.

Je to přesně stejně jako tou umělou inteligencí, která není ani umělá a ani inteligence.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Jeffer
Sobota, 20. května 2023 - 10:02:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1052
Registrován: 1-2005
Ale áno, cielenie reklamy na základe predchádzajúcich transakcií funguje. Robí to napríklad firma Dateio, ktorá od banky dostane anonymizované údaje o transakciách (karta A nakupovala v obchode 1, karta B v obchode 2, karta A v obchode 1, …) a dodáva ako odpoveď cielenie reklamy pre jednotlivé karty (karta A nakupovala v cestovnej agentúre, tak jej ponúknite cestovné poistenie).

Btw.: Bola to firma Dateio, ktorá v rokoch 2020 a 2021 spracovala štatistiku toho, ako jednotlivé proticovidové opatrenia ovplyvnili pohyb ľudí. A pracoval práve s údajmi o transakciách platobnými kartami.

A len mimochodom také zamyslenie: Reklame sa v živote nemôžem vyhnúť. Tak nie je lepšie, keď je zacielená na niečo, čo ma zaujíma, než na veci, ktoré sú mi spokojne ukradnuté? Reklama na lieky na klimaktérium u mňa fakt príliš nezaboduje, reklama na fotomateriál, alebo elektroniku má aspoň trochu šancu…
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
Sobota, 20. května 2023 - 10:03:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13327
Registrován: 4-2003
na mne pri najeti na pocasi na wetronlajnu jeste mesic

Ale ten naprogramovaný robot používající cookies neví, že to vyskakuje Vám jako konkrétní osobě (jméno adresa, ičo, dič) a stejně tak to nemá to nic společnýho s prodávajícím.

Prodávající je nepotřebuje, Vy mu je sám dobrovolně nadiktujete a je úplně jedno, zda si to objednáte přes internet, telefon, korespondeční lístek, nebo osobně per huba v prodejně cestou okolo v Košicích. Už jenom protože by neveděl, kam to poslat.

Mimochodem, obejdnávat si věci na internetu můžu pod zcela smyšleným jménem (třeba Majkl Džeksn [lol]) a nějakou cizí adresou (třeba Vaší) a vyzvednu si to v Zásilkovně u sousedů (kde se prokazuju kódem, né průkazem totožnosti).
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 20. května 2023 - 10:17:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28792
Registrován: 5-2002
Vlčoun: na nezabezpecene verejne wifine
Bývá dobrým zvykem dávat zabezpečení na starost koncovým zařízením...

ML: Kdo potřebuje fungovat v současné společnosti (pracovat, fungovat jak v zaměstnání tak jinde), tak se holt některé nové věci musí průběžně doučovat, to je život.
Přesně tak. Před pár lety jsem se učil už šestej procesor, a teď si medím, co na něm jde všechno dělat.
Místo toho, abych pičoval, jak si po mně někdo dovoluje chtít něco, co Zilog Z80 nestíhá...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!