Diskuse » Železnice » Zabezpečovací zařízení na železnici » Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 04. 5. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Zabezpečovací zařízení na železnici do 04. 5. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Středa, 26. dubna 2023 - 21:01:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3469
Registrován: 8-2010
Dj_la_défense:
"Pokud se pohnu na hlavním nádraží od peronu a minu odjezdové návěstidlo směrem na Židenice u dané koleje a dojedu k tomuto návěstidlu na tvojí fotce před mostem jsem stále v obvodu stanice? A totéž platí ve směru od Židenic pokud se pohnu od peronu směrem na hlavní nádraží minu odjezdové návěstidlo a vjedu do následného oddílu stále jsem v obvodu stanice, který opustím až u návěstidel na lávce za mostem přes Svitavu?
"


Příklad č. 1 - stojím v Brně hl.n. u peronu před trpajzličím cesťákem Lc2 - čumák mám směr Brno-Židenice. Mohu mít postaveno k cesťáku Lc2g (= 1 oddíl), nebo až k odjezdu L2h (= 2 oddíly) - to jsem ale pořád v obvodu stanice. Mezi odjezdem L2h a a vjezdem L do Brna-Židenic je jeden traťový oddíl autohradla bez návěstního bodu. Odjezd L2h je současně předvěst vjezdu do Židenic - čili je tam "inverzní střelnice".
Příklad č. 2 - stojím v Brně-Židenicích na 1. SK a postaven mám odjezd do trati, tj. k vjezdu 1S (což jsou dvě návěstidla vedle sebe na návěstním krakorci) - to je traťový oddíl autohradla. Od vjezdu 1S mohu mít ale postaveno do stanice a to buď - k Sc1h (= 1 oddíl mezi vjezdem a cesťákem) nebo klidně až "do peronů" - tj. na staniční kolej.
Traťovina mezi Brnem a Židenicema je tuším AH-ESA-16, což je kódované autohradlo - čili na krakorci s 1S a 2S je návěst "Bez přenosu kódu VZ" (černá na kratší straně postavená deska, na desce písmena „V“ a „Z“ v jiné výškové úrovni, doplněná červeným pruhem začínajícím nad levým dolním rohem a končícím pod pravým horním rohem; návěstidlo podle obrázku 296 b) tohoto článku je vyrobeno z reflexního materiálu) která oznamuje místo, odkud se nepřenáší kód VZ - ve směru jízdy od Židenic, protože Brno hl.n není kódovaná dopravna.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Středa, 26. dubna 2023 - 21:59:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28675
Registrován: 5-2002
DJld: Tak kolik vlaků tedy můžu poslat mezi hl.n. a Židenice
To přijde na to, jestli to bereš vjezd-vjezd (jen jeden) nebo perón-perón (tam tři, zpět dva)

dany: Jelikož jich je v provozu ještě poměrně dost
Epizodou je míněno období zřizování.
A zas tak moc jich už nezbylo, velká část pravobřežky je přebastlená aspoň na POAB, pak je kus v Podkrušnohoří - a to už bude nejspíš všechno...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 26. dubna 2023 - 22:06:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8624
Registrován: 9-2011
návěst Stanoviště oddílového návěstidla
Bože, další návěst, jejíž název je značně zavádějící.
Každé návěstidlo AB je oddílové.
V D1 1962? se to jmenovalo nějak podstatně příhodněji (a jsa nemocen, nemám k dané literatuře přístup).

Co kdyby to přejmenovali na Stanoviště posledního oddílového návěstidla?

Automatické hradlo je buď bez hradla nebo s hradlem.
"Automatické hradlo bez hradla" je nějaká hloupost, nemá to být "AH bez návěstního bodu"?

U AHčka s hradlem je trať rozdělená na dva traťové oddíly,... Skutečně jen dva - AHčko nemumí víc než jedno hradlo.
No já mám takovej pocit, že to už není pravda. Opakovaně vídám 2 AHr za sebou tuším mezi Hranicemi městem a Hustými Péčemi nad Béčvou.
Bohužel za katedrou to tam ponovu ještě projeté nemám, není tu nějaký tamní fíra? Nebo (Hajnej) hoď oko do TTPček, prosím (jo ale na noťasu je asi mít nebudeš, no nic, wono nám to neuteče). Leda že by ses šel zejtra kousek projet [proud]
Všichni jste volové. Servít
Středa, 26. dubna 2023 - 23:16:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4152
Registrován: 4-2007
Všem moc děkuji, pánové, už jsem to pochopil. Mě pořád nebylo jasné, že obvod stanice/odbočky, je takhle, pro můj laický pohled, daleko do "trati". Navíc jsem to chtěl vyčíst z tohoto vide, které je podle vašich poznámek postaru: https://www.youtube.com/watch?v=N2KLc-DpQfk&t=119s
Jinak ten terč černý na bílém poli jsem neznal, respektive, nikdy jsem ho nějak nevnímal, napadlo mě to až teď, když jsem se díval na video (o pár řádků výše), že na druhé koleji byla klasická předvěst s označením, proto mě zaujal ten kontrast a začal jsem po tom pátrat.

Moc děkuji[ok][ok][ok][ok]

Ještě zneužiju Vaší ochoty debatovat, tak položím ještě 2 otázky. Ta situace v Brně mezi hlavním a Židenicemi je běžná, nebo se naopak jedná o vzácnost. Myslím ty, pro mě, dlouhé obvody stanic?

A druhá, někdo (tuším, že Dany) psal, že AH může mít maximálně pouze dva oddíly na trati. Co je na trati 171 mezi Radotínem a Dobřichovicemi, tam je podle sž "hradlový poloautoblok" (chápu, že vždy jen v příslušném směru) a tam jsou tuším tři hradla, to jest 4 oddíly. Je to protot, že to není oboustranné, proto je tam možnost více oddílů?

Děkuji
Středa, 26. dubna 2023 - 23:43:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10667
Registrován: 5-2007
Aleš_Liesk.: [nene] Medzi Hranicemi a Hustopečemi sú síce dve rôzne stanovištia návestidiel AHr, ale fígeľ je v tom, že každé len jedným smerom. Viac oddielov AHr sa zatiaľ vie len na Slovensku.
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 00:20:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10827
Registrován: 9-2002
Berounská je báboblok. To je pravěk TZZ, naštěstí s automatickejma přejezdama.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
dany
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 07:57:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 194
Registrován: 8-2019
Aleš_Liesk.:
"návěst Stanoviště oddílového návěstidla
Bože, další návěst, jejíž název je značně zavádějící. "

Přejmenovalo se to nejspíš poprvé v ČD D1, pokud mi mezi tím nechybí ještě nějaká změna.
Předtím to byla návěst č. 39 - Označení stanoviště předvěsti (společný název pro všechny tři
Dj_la_défense:
"A druhá, někdo (tuším, že Dany) psal, že AH může mít maximálně pouze dva oddíly na trati. Co je na trati 171 mezi Radotínem a Dobřichovicemi, tam je podle sž "hradlový poloautoblok" (chápu, že vždy jen v příslušném směru) a tam jsou tuším tři hradla, to jest 4 oddíly. Je to protot, že to není oboustranné, proto je tam možnost více oddílů? "
).

Já jsem se to snažil poměrně hodně zjednodušit, ale automatické hradlo a hradlový poloautoblok už opravdu míchat do sebe nelze. To je ale úplně něco jiného!

Hradlový poloautomatický blok (HPB) je záležitost z konce 19. století. U každého oddílového návěstidla (které má svojí samostatnou předvěst) je domeček a v něm pracuje dopravní zaměstnanec - strážník oddílu, konkrétně hradlář, který to návěstidlo obsluhuje. HPB je zařízení II. kategorie: zabrání poslání vlaků proti sobě i moc blízko do oddílu, ale za správné dávání odhlášky zodpovídá dopravní zaměstnanec.
Když kolem hradla projede vlak, hradlář zkontroluje pohledem, zda-li vlak dojel celý (má konce). Pokud ano, přestaví návěstidlo na návěst stůj, za uzavře ho příslušným hradlovým závěrem (stiskne hradlové tlačítko, zatočí klikou, čímž změní clonku v okénku bloku), čímž udělí odhlášku na předcházející stanoviště (buď hradlo, nebo do stanice) a již ho nemůže přestavit na volno, dokud nedojde odhláška blokem z následujícího stanoviště. Když to samé udělá následující hradlář (ve stanici většinou signalista), návěstidlo se opět uvolní a může ho přestavit opět na volno.
HPB může být jednosměrný i obousměrný; hradel na trati může být neomezený počet, nebo taky žádné (jeden oddíl mezi stanicemi).

A aby to bylo kompletní tak ještě je:
Reléový poloautomatický blok (RPB) - což je jakási modernizace HPB, závislosti již nejsou elektromechanickou cestou (pomocí hradlových závěrů), ale jen elektrickou (pomocí relé). Funkce je obdobná - u každého návěstidla sedí dopravní zaměstnanec, který kontroluje dojel-li vlak celý a pak obsluhou bloku dává odhlášku (tentokrát už netočí klikou, ale vytahuje/mačká tlačítka.
HPB může být jednosměrný nebo obousměrný, počet hradel na trati je neomezený, ale nemusí být žádné.

V případě poruchy bloku se z hradel stanou hlásky a jízda vlaků se zabezpečí jen telefonicky.

Pokud je trať, zabezpečená telefonickým dorozumíváním, rozdělená na oddíly, je mezi nimi hláska. To je domeček, ve kterém sedí strážník oddílu - tentokrát hláskař, jež obsluhuje oddílová návěstidla. Návěstidla hlásky jsou bez vazby na zabezpečovací zařízení - hláskař může postavit na volno kdykoliv, i tehdy byl-li by oddíl ještě obsazený,jedná se tedy o zabezpečovací zařízení I. kategorie.
Zabezpečení jízdy probíhá tak, že se výpravčí sousedních stanic telefonicky dohodnou na jízdě vlaku (nabídka a přijetí - tím je zajištěno, že nepojedou dva vlaky proti sobě), což poslouchají i hláskaři, kteří pak potvrdí, že rozumí a číslo vlaku si poznamenají do zápisníku. Když vlak projede kolem hlásky, hláskař zkontroluje dojel-li vlak celý, přestaví návěstidlo na návěst Stůj a telefonem dá odhlášku předcházejícímu stanovišti (na hlásku nebo do stanice): Vlak 5550 na hlásce Strojírna. Novák. To je zpráva pro předcházející stanoviště, že je oddíl volný může přestavit návěstidlo opět na volno (tím je zajištěno, že vlaky nepojedou do obsazeného oddílu za sebou). Teprve až dostane odhlášku z následujícího stanoviště, může přestavit návěstidlo na volno i on.
Počet hlásek na trati je neomezený.
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 09:19:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 207
Registrován: 4-2014
dany:Nebývalo na hláskách (možná jen některých) zapojeno oddílové návěstidlo do traťového telefonu tak, že když bylo na volno, nešla dát telefonem odhláška? Nějak mám tuhle informaci v hlavě, ale nevím odkud a zda je pravdivá.....
dany
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 09:30:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 195
Registrován: 8-2019
Petr:
Do traťového ne, tak se odhláška nedavá, ale u hláskového je to pravda. Když je ovladací prvek navěstidla v poloze volno, je odpojený mikrofon - hláskař slyší ale není slyšet. Při poruše je na telefonu plombovqné tlačítko. To je na všech.
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 13:46:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 244
Registrován: 4-2020
Hajnej: Olomouc - Uničov je teda autoblok nebo autohradlo?
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 14:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3471
Registrován: 8-2010
TominoLopez:
"Hajnej: Olomouc - Uničov je teda autoblok nebo autohradlo?"
Je tam normální "ETCS-autoblokové autohradlo", a to konkrétně typ AH-ESA-21 bez návěstního bodu, ať jsme teda pünktlich pro různý Aleše atp.
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 21:12:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 188
Registrován: 10-2014
Olomouc - Uničov je teda autoblok nebo autohradlo?


V úseku Olomouc - Újezd u Uničova je každý mezistaniční úsek rozdělený v každém směru dvěma Lokalizačními značkami ETCS na 3 prostorové oddíly. Jsou využitelné, pouze pokud následné vlaky ještě před vjezdem na trať před odjezdovým návěstidlem v záhlaví (typicky v místě označníku) jsou pod dohledem ETCS v módu Plný dohled (Full Supervision = FS). Vlaky, které jsou v módu Na odpovědnost strojvedoucího (Staff Responsible = SR), musí před odjezdovým návěstidlem v záhlaví vyčkat na rozsvícení návěsti Volno, která je závislá na volnosti celého úseku mezi tímto oddílovým návěstidlem a vjezdovým návěstidlem přední stanice.

Takže pro vlaky v módu FS se to chová jako autoblok, pro vlaky v módu SR jako automatické hradlo bez oddílového návěstidla.

V krátkém úseku mezi Újezdem u Uničova a Uničovem Lokalizační značky ETCS na širé trati nejsou. Vjezdové návěstidlo Uničova je mezi zastávkou Uničov zastávka a odbočnou výhybkou na vlečku strojíren. Úsek za touto výhybkou se chová jako klasická dopravní kolej - má hlavní návěstidla před výhybkami na obou stranách. Odjezdová návěstidla v záhlaví (v místě označníku) nejsou.
Čtvrtek, 27. dubna 2023 - 21:44:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4153
Registrován: 4-2007
Dany: Mooooc děkuju, rád jsem si zde přečetl pro mě něco zajímavého.[ok]

I ostatním moc díky.
Pátek, 28. dubna 2023 - 08:45:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 245
Registrován: 4-2020
Díky za vysvětlení! Čili je tam označením autohradlo, které je ovšem fakticky autoblok s lokalizačními značkami ETCS místo návěstidel.
zOboru
Pátek, 28. dubna 2023 - 15:53:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 366
Registrován: 7-2018
Nejsnáze to asi lze pochopit z AŽD Reportéra 3/2022 (str. 57/58):

"Na železničním úseku Olomouc – Uničov (stavba ETCS) je poprvé ověřována Obousměrná komunikace SZZ – RBC ETCS, a to pro účely zhasínání zakazujícího znaku na odjezdovém návěstidle v záhlaví stanice povelem od RBC (Radiobloková centrála). Tento zakazující znak je zhasínán ve specifických případech pouze pro vlak jedoucí pod dohledem ETCS. To má přímou souvislost i s další novinkou v úseku Olomouc – Uničov, kde je poprvé ověřován nový typ integrovaného traťového zabezpečovacího zařízení (TZZ), a to konkrétně AH-ESA-21, který umožňuje zabezpečit na trati jízdy vlaků jedoucích pod systémem ETCS i vlaků bez ETCS. V mezistaničních úsecích vybavených TZZ AH-ESA-21 jsou místo oddílových návěstidel použity pevné lokalizační značky. Pro povolení jízdy vlaku bez ETCS a rozsvícení povolující návěsti na odjezdovém návěstidle v záhlaví stanice je pak nutná volnost celého mezistaničního úseku. Ovšem pro povolení jízdy vlaku jedoucího pod dohledem ETCS postačuje volnost prvního oddílu po první lokalizační značku, avšak v takovém případě nelze rozsvítit povolující návěst na odjezdovém návěstidle v záhlaví stanice, ale pouze udělit povolení k jízdě pro vlak s ETCS do prvního oddílu. Z tohoto důvodu je pak na základě informace z RBC zhasínána zakazující návěst odjezdového návěstidla a jízda vlaku pod dohledem ETCS se uskutečňuje kolem zhaslého návěstidla."
Pátek, 28. dubna 2023 - 19:51:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28684
Registrován: 5-2002
TL: Čili je tam označením autohradlo, které je ovšem fakticky autoblok s lokalizačními značkami ETCS místo návěstidel.
Je a není. Na trati (či chcete-li v SZZ) je furt jen to autohradlo (bez návěstního bodu), kdežto ten autoblok si nad ním vybuduje RBC.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 29. dubna 2023 - 20:09:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1185
Registrován: 11-2021
Hajnej a Trumbera: AŽD 70 bylo spočítaný a vyrobený na 400 m, což je tradičních 12 vteřin při 120. V normě 34 2610 z prosince 92 je najednou možnost to z 10v/3 zkrátit na 10v/4, když se zapíchají upozorňovadla. Propsalo se to i do vyhlášky 173. Ono se i zkoumalo, jestli by se pro větší rychlosti dalo dosvítit dál, ale tam pak zesiluje problém, že při hezkým počasí je vidět moc světel dopředu a u nás norma říká jen, kam návěstidlo svítit musí, nikoli kam nesmí.
Sobota, 29. dubna 2023 - 20:51:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28687
Registrován: 5-2002
p.gp: 400 m, což je tradičních 12 vteřin při 120
Až na tu maličkost, že těch "tradičních" 12 vteřin dohlednosti nesouviselo jenom s viditelností návěstidla (ono se fakt nepředpokládá, že fíra musí vidět návěstní znak 12 sekund v kuse, aby pochopil, co ta barevná světýlka znamenají), ale s rizikem, že ho fíra (nebo v levém oblouku topič) propásne, protože se zrovna dívá na něco jiného.
Proto v případech, kdy byl výskyt návěstidla v daném místě tak nějak očekávatelný, stačila viditelnost 7 s (bez té 5 s přirážky na koukání jinam).

z prosince 92 je najednou možnost to z 10v/3 zkrátit na 10v/4, když se zapíchají upozorňovadla
Upozorňovadla existovala už tak o deset let dřív kvůli mlze a holt chvíli trvalo, než někomu docvaklo, že vlastně řeší i tu očekávatelnost...

se i zkoumalo, jestli by se pro větší rychlosti dalo dosvítit dál, ale tam pak zesiluje problém, že při hezkým počasí je vidět moc světel dopředu
No tam hlavně zesiluje ten problém, že to v noci svítí jako [cunik] a oslňuje. To by se sice dalo řešit nočním snížením, jenže to má své meze nejen kvůli podání barev, ale i s ohledem na snahy centralizovat ZZ, ať už autobloky nebo i SZZ.
A tam, jak všeobecně známo, potřebujeme kvůli kontrole svícení nejen bezpečně vyrazit pojistku při zkratu na nejvzdálenější lucerně při Umin, tak i spolehlivě nevyrazit pojistku při rozsvícení nejbližší žárovky při Umax. Dělat silnější žíly než jedničky bylo moc mědi (kór u dlouhejch kabelů), dávat žíly paralelně jako u přestavníků zas nebylo bezpečný, bo absence funkční kontroly toho paralelu. Řešením bylo zúžit rozpětí Umin-Umax, čemuž padlo za oběť nejprve noční snížení u autobloků a pak i ve stanicích.
Ale protože je takové vysvětlení příliš stroze technické a málo akční, tak se na něj za třicet let holt nabalila fůra báchorek a konspiračních teorií... [crazy]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 29. dubna 2023 - 20:55:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 189
Registrován: 10-2014
Problémem je hlavně dosáhnout viditelnosti v obloucích.Přitom svícení do strany je sice podstatné, ale problémem jsou hlavně překážky na vnitřní straně oblouku (lesy, skály, budovy, přístřešky nástupišť, ...). V obloukových úsecích pak není při požadované viditelnosti 12 sekund kam umístit návěstidla nebo jsou možnosti omezené, což může významně prodlužovat délku oddílů (menší kapacita). Negativně se projevuje vyšší rychlost při větším nedostatku převýšení (naklápěčky, horní rychlostníky).

Ve svém důsledku by to mohlo vést k tomu, že by Pendolina kvůli viditelnosti musela jet stejnou rychlostí jako klasika, nebo by se prodloužily oddíly a nedostaly byste na trať tolik vlaků.

Ve vyhlášce je požadovaná viditelnost 7 sekund, pokud jsou návěstní upozorňovadla, přenos návěsti na stanoviště strojvedoucího nebo se jedná o návěstidlo na konci koleje ve stanici nebo před návěstidlem na vzdálenost kratší než zábrzdnou je opakovací předvěst nebo jiné hlavní návěstidlo. Vůči TNŽ 34 2610 je to ještě menší požadavek na viditelnost, pokud na návěstidle může svítit přerušované žluté nebo přerušované zelené světlo. Ovšem část normy TNŽ, která stanovila požadavky na viditelnost návěstidel byla již dávno zrušena.

Těch 7 sekund je 7 × V / 3,6 což se zjednodušuje na 10 × V / 5. Nikoliv na 10 × V / 4.

Najdou se případy, kdy je kvůli viditelnosti návěstidel omezena traťová rychlost. Pokud byste chtěli 12 sekund viditelnosti, případů by významně přibylo.
Neděle, 30. dubna 2023 - 14:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1186
Registrován: 11-2021
H: no, konspiračních teorií. Jelínkovu zprávu o možnostech prodloužení tělesa dohlednosti se závěrem, že to nejde z těch důvodů, které uvádíš taky a vyjádřením, že rychlost nad 120 má smysl zvyšovat jen na kódovaných tratích, asi máte v archivu taky.
Se holt vědělo, že zvýšit rychlost a současně zachovat viditelnost 12 vteřin, aby byli dogmatici spokojení, není technicky možné, tak se sáhlo na normu. Bohužel, píšu 'se', autora změny už jsem nezastihl.
Neděle, 30. dubna 2023 - 17:15:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28691
Registrován: 5-2002
P.gp: takže to nebylo zdaleka jen "aby AŽD70 vyhověla", že...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 30. dubna 2023 - 17:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1187
Registrován: 11-2021
H: Kdyby se norma nezměnila, pro vyšší rychlosti by nevyhovělo, když byl na začátku ten požadavek prodloužit, tak muselo být i vědomí, že se 400 m dohlednosti nevyhoví. Ta norma se změnila a jiný návěstidlo ani perpektivně nebylo. Jinak argument, že s upozorňovadlama se to lepší, je lichej. Pokud přijmeme těch 12 vteřin jako vzorkovací periodu, tak to nepomůže, upozorňovadla jsou až tam, kde má být světlo vidět. Nicméně vzorkovací interpretaci by odpovídalo to, že pro 120 bývalo pět upozorňovadel po 100 m.
Pondělí, 01. května 2023 - 00:07:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28692
Registrován: 5-2002
p.gp: když byl na začátku ten požadavek prodloužit, tak muselo být i vědomí, že se 400 m dohlednosti nevyhoví
Nesmyslná dedukce - v té době se zvyšovala rychlost nejprve ze 120 na 140 a pak ze 140 na 160.

Jinak argument, že s upozorňovadlama se to lepší, je lichej. Pokud přijmeme těch 12 vteřin jako vzorkovací periodu, tak to nepomůže, upozorňovadla jsou až tam, kde má být světlo vidět.
V prvé řadě nevím, proč bych měl přijímat tak debilní předpoklad, když jsem jasně psal, že na koukání jinam je těch sekund předpokládáno pět.
No a pak taky záleží na tom, kterých 5 sekund z těch původních 12 bych měl koukat jinam. Pokud těch prvních, tak není co řešit, na návěstidlo koukám těch zbylých sedm, co je vidět. Pokud těch posledních, tak jsem mezitím viděl nejmíň jedno, spíš ale dvě upozorňovadla, který mi řekly, že teď zrovna bych jinam koukat neměl...

A taky bychom neměli zapomínat na to, že těch 12 sekund vzniklo někdy v době páry, kdy byla podél kotle vidět jen půlka světa před vlakem v boudě bylo práce jako na kostele (oheň, voda...). Dneska vidíme čelním oknem svět před vlakem celej (snad vyjma pár banglí a hektorů) a oproti dřívějšku tam máme lehy.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 01. května 2023 - 08:05:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5289
Registrován: 9-2003
A proč se tam tak rozsáhle řeší,jak se má chovat vlak bez ETCS, když tam SprŽel nechce pustit vlak bez ETCS "ani bohovi", ani v čase totalní dopravní mrtvosti?
NOBLE BRICKS
Pondělí, 01. května 2023 - 08:58:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28695
Registrován: 5-2002
S499: A proč se tam tak rozsáhle řeší, jak se má chovat vlak bez ETCS, když tam SprŽel nechce pustit vlak bez ETCS "ani bohovi", ani v čase totální dopravní mrtvosti?
Možná proto, že to nemá být jen popisem konkrétní Uničovky, ale představením řešení jako takového?
A taky je vždycky potřeba počítat s tím, že vypadne RBC nebo GSM-R, a pak se z vlaku s ETCS stane fakticky vlak bez ETCS.
A nebo prostě autoři článku chtěli, aby dal víc odpovědí, než kolik vyvolá dalších otázek...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 01. května 2023 - 10:01:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 363
Registrován: 7-2010
původní.gp:

A to, že by na 12 sekund nevyhověla, jste vyčetl z nějakého relevantního zdroje? Jen že mi zrovna česká návěstidla přijdou v porovnání s jinými docela silně svíticí.
Paul2no
Pondělí, 01. května 2023 - 10:46:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2897
Registrován: 11-2009
A tam, jak všeobecně známo, potřebujeme kvůli kontrole svícení nejen bezpečně vyrazit pojistku při zkratu na nejvzdálenější lucerně při Umin, tak i spolehlivě nevyrazit pojistku při rozsvícení nejbližší žárovky při Umax. Dělat silnější žíly než jedničky bylo moc mědi (kór u dlouhejch kabelů), dávat žíly paralelně jako u přestavníků zas nebylo bezpečný, bo absence funkční kontroly toho paralelu. Řešením bylo zúžit rozpětí Umin-Umax, čemuž padlo za oběť nejprve noční snížení u autobloků a pak i ve stanicích.

Zeptám se asi blbě, ale neřešila by tohle PWM? Pak by napětí bylo pořád stejné.
Pondělí, 01. května 2023 - 11:00:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15140
Registrován: 4-2003
Hezky se tu diskutuje o návěstidlech AŽD, ale za sebe bych viděl nejlepší řešení osazovat tato návěstidla s LED diodami a žárovkové už nově neosazovat.
Pondělí, 01. května 2023 - 15:18:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10831
Registrován: 9-2002
To jako pořád eště jedou járovky i na novejch instalacích ? - Na druhou stranu chápu, že járovka zná jen svítit/nesvítit - což jsou definovaný stavy a celkem jednoznačně detekovatelný, ale u ledek neni občas ten stav tak jednoznačný, ale neni to neřešitelný.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pondělí, 01. května 2023 - 17:19:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28696
Registrován: 5-2002
P2no: obávám se, že neřešila, protože je po cestě ještě trafo z 230 na 12 voltů.
Jo a s tím vším prepalovanim pojistek je ještě musíš vejít do poloviny doby kmitu...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 01. května 2023 - 17:51:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1188
Registrován: 11-2021
H: celkem oprávněně se předpokládalo, že se rychlost zvýší až na těch 160 (tomu by ani největší konzervy bránit neměly), požadavek na 12 vteřin zůstane (včetně argumentu kolik budíků musí fíra hlídat a sofistiky s banglema) a bude se to stejně muset řešit. Tak se změnila norma, jestli měl někdo v tý době křišťálovou kouli a viděl, že se norma bez ptaní propíše do vyhlášky a bude vyřešeno navždy, nevím.
Tr: původně to bylo spočítaný a změřený na 400 m, což odpovídá 12 vteřinám. Že pro vyšší rychlosti bude nutno vzdálenost prodloužit, k tomu došel právě ten Jelínek. O možnosti zkrátit 12 vteřin se nezmínil. Relevantní zdroj to jistě je, akorát některé jeho práce (třeba kandidátská) nejsou řádně katalogizovány, takže 'neexistují'. Ano, naše návěstidla jsou vidět dobře, norma (narozdíl třeba od Gost) neříká, kam svítit nesmějí a máme volnější oblasti barevných souřadnic, takže filtr propustí víc světla.
Ag: problém je v tom, že kromě lampy musíš vyměnit i kartu ve stavědle a diagnostika za 'studena' jako u žárovky je nemožná, protože jednak se některá potvora rozsvítí i na pár mikroampér a druhak má charakteristiku při malých proudech podivně závislou na teplotě a ještě se chová jako fotodioda.
A nakonec je tam fígl, řada lamp spoléhá na to, že je tam těch ledek víc a že předepsané svítivosti se dosáhne díky redundanci. Skutečnou svítivost ještě před pár lety nikdo nekontroloval. A já bych se docela bál, že si to obhajoba projetýho fíry nechá optometricky změřit.
Pondělí, 01. května 2023 - 23:37:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28698
Registrován: 5-2002
Bram: za sebe bych viděl nejlepší řešení osazovat tato návěstidla s LED diodami a žárovkové už nově neosazovat
Tak se svez u nás na Švestkovce a nebo přes tuším Sklené nad Oslavou...
Ale jsou tam nezvyk dvě věci: první je "tvrdé" blikání (podobně jako u LEDkových blinkrů bez "animace") a druhá je širší vyzařovací úhel.

p.gp: včetně argumentu kolik budíků musí fíra hlídat a sofistiky s banglema
Bangle se netýkala ani původní 120, natož ta 160... [nene]

Že pro vyšší rychlosti bude nutno vzdálenost prodloužit, k tomu došel právě ten Jelínek.
Aha, tím, že konzervativně použil trojčlenku. Tak to pak jo, to byl velkej objev...

O možnosti zkrátit 12 vteřin se nezmínil...
...což vůbec nemusí znamenat, že těch 12 sekund zkrátit nelze, ale třeba jenom to, že mu tato myšlenka připadla natolik svatokrádežná, že ji dále nerozvíjel, anebo prostě to, že se nad tím nezamyslel vůbec a skončil u té trojčlenky.
Ono těch 12 sekund taky částečně napravovalo tu věc, že pro vlak s tehdy obvyklým brzdicím procentem je stovka na 700m zábrzdné docela kalup, takže bylo dobré vidět předvěst o trochu dřív. Fírové na 231 by mohli vyprávět o bývalé liché předvěsti do Horno Porno, která byla vidět na poslední chvíli a AVV už v té době začínalo brzdit.

Ano, naše návěstidla jsou vidět dobře
Zrovna tenhle víkend jsem za jasného slunného dne koukal z levého břehu Labe na vjezdová návěstidla odbočky Káraný, což je vzdušnou čarou 850 metrů. Ale jak už psal -mak-, je jistý rozdíl mezi dohledností a viditelností, kdy vstupují do hry všelijaké překážky.

si to obhajoba projetýho fíry nechá optometricky změřit
To jako že ten klacek vyškubnou a odnesou k očaři...?
Naráčí mít pan kolega na mysli spíš měření fotometrické...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 02. května 2023 - 00:29:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4183
Registrován: 3-2006
Tak se svez u nás na Švestkovce a nebo přes tuším Sklené nad Oslavou...

Nebo přes spoustu německých stanic. Zajímavé je, že tam nejdou na první pohled rozeznat LED návěstidla od žárovkových, dokázali to vyrobit tak, že LEDky neoslňují. Jediné vodítko je to okamžité zhasnutí při blikání.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Úterý, 02. května 2023 - 06:51:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15141
Registrován: 4-2003
Hajnej:Tak se svez u nás na Švestkovce a nebo přes tuším Sklené nad Oslavou...

Není třeba až tak daleko, mne v pohodě již několik let na koukání stačí výhybna Žvahov, tam to mám i se žlutými pruhy na vjezdech a také na odjezdech u třetí koleje [wink]. Jinak ještě dříve jsem na takové zjevení koukal ve Vysočanech, kde bylo jedno zkušebně nainstalováno, snad to bylo L6, jestli si to dobře pamatuji...


Ale jsou tam nezvyk dvě věci: první je "tvrdé" blikání (podobně jako u LEDkových blinkrů bez "animace") a druhá je širší vyzařovací úhel.

Obě dvě tyto věci se mi na návěstidlech s LED diodami z uživatelského hlediska velice líbí a proto bych byl rád, aby se šířila právě tato návěstidla [wink][ok].
Úterý, 02. května 2023 - 10:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 11-2021
H: to je to správné východisko - myšlenka zkrátit 12 vteřin je svatokrádežná. Ne všechny ledky svítí do široka. Jsou typy, které by ve dvou nebo čtyřech kusech bez další optiky vyhověly té normě a nesvítily mimo víc než AŽD70. Samozřejmě, měl jsem na mysli to měření, které není radiometrie a na jazyk se mi přilepil špatný termit.
P_v
Úterý, 02. května 2023 - 11:02:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3007
Registrován: 5-2002
Tvrdému blikání lze odpomoci pwm. Plynulý přechod je podle mě lepší, protože už při prvním bliknutí napomáhá vnímat skutečnost, že to opravdu bliká, a ne že se to během jízdy schovává za nějaké překážky.
Úterý, 02. května 2023 - 11:27:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8632
Registrován: 9-2011
Já bych teda taky byl pro pozvolnější náběh a doběh, nicméně mi je jasné, že PWM je další krám, který se může pokazit a bude se muset prokázat jeho bezpečnost (třeba že nemůže začít sám od sebe oscilovat a udělat z výstrahy očekávej 40 nebo z posun dovolen přivolávačku).
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 02. května 2023 - 12:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 29
Registrován: 11-2005
Jen doplněk k těm svítilnám AŽD70.
Norma TNŽ 34 2610 předepisovala dohlednost 400m, potom se přepočítávalo na 12s, ..., to je předepsaná legislativa.
Druhou stranou jsou skutečné parametry a co udává výrobce.
Jen na vysvětlenou dodám, že se k vám už nedostalo, že výrobce garantoval vyšší svítivost a dohlednost. Takže pro 160 km/h se nic nemuselo ohýbat a návěstidla svítí fakt dobře.
Úterý, 02. května 2023 - 13:34:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28700
Registrován: 5-2002
P_v: Tvrdému blikání lze odpomoci pwm
To lze, akorát máme další vehement na hlídání, ještě k tomu bezpečné...

Bamb: výrobce garantoval vyšší svítivost a dohlednost. Takže pro 160 km/h se nic nemuselo ohýbat
No a to by mohla být taková pěkná tečka za tím naším příběhem...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 02. května 2023 - 14:12:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3472
Registrován: 8-2010
Hajnej:
"A taky je vždycky potřeba počítat s tím, že vypadne RBC nebo GSM-R, a pak se z vlaku s ETCS stane fakticky vlak bez ETCS."
No, to samozřejmě jo - jenže jak RBC (= jako jedna komponenta), tak GSM-R - jako nedílná součást přenosového subsystému ETCS (tj. tracksidu) - mají obrovskou dostupnost - u RBC je to (u náhodných poruch) jedna porucha za milion provozních hodin, u tracksidu ETCS L2 obecně (včetně poruch přenosu dat) jedna porucha za miliardu hodin.
Takže přepočteně z provozních hodin mi to u jedné RBC vychází na jednu poruchu za cca 114 let - pokud mi tedy v Evropě bude "okometricky" pracovat 500-1000 ks RBC (= v budoucnu), tak ročně to dělá cca 4-9 výpadků, přičemž tzv. doba do obnovy zařízení v případě výskytu poruchy (zde myšlena RBC) - parametr MTTR, který je součástí RAMS - je max. 10 hodin (= dle konkrétního dodavatele RBC).
A kolik z těch výpadků RBC by tedy připadalo konkrétně na ČR ? Na toto vyrábět extra nějakou traťovou fíčurovinu jako je AH-ESA-21 - viz příspěvek S4991023, č.p. 5289 - mně osobně přijde vážně trochu off topic.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Úterý, 02. května 2023 - 15:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1190
Registrován: 11-2021
Bamb: to se ke mně nedostalo, nicméně změněné normě vyhověly i staré svítilny, když se pořádně umyly, to mám změřený. A co teda výrobce garantoval? Můžete to upřesnit - vztahovalo se to k staré nebo nové normě a bylo před nebo po změně?
H: jó, tečka by to byla pěkná, ale promiň, mě to fakt zajímá.
Úterý, 02. května 2023 - 17:28:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28704
Registrován: 5-2002
p.gp: vyhověly i staré svítilny, když se pořádně umyly
Jojo, zaprášené svítilny, to bylo dílo...
Pamatuju, když se někdy v půli osmdesátek předělávala Bubeneč. Staré odjezdy do Roztok nebyly od dopravy skoro vidět, nové fpoho.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 02. května 2023 - 17:42:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28706
Registrován: 5-2002
PRA: Na toto vyrábět extra nějakou traťovou fíčurovinu jako je AH-ESA-21 - viz příspěvek S4991023, č.p. 5289 - mně osobně přijde vážně trochu off topic.
Tak ono tam toho až zas tolik extra není, v podstatě je to jediná věc: ta jízda okolo odjezdu potmě.
Ale důvod, proč se to dělá, tedy aby se nezačalo rutinně jezdit okolo červený (ani aby se nezačalo rozsvěcet volnoznak do obsazené tratě), mi tedy až zas tak zanedbatelnej nepřijde... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 02. května 2023 - 18:02:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2915
Registrován: 8-2017
původní.gp: Jsou typy, které by ve dvou nebo čtyřech kusech bez další optiky vyhověly té normě a nesvítily mimo víc než AŽD70.
A vyhověly by na fantom? Budou se vyrábět aspoň 20 let?

problém je v tom, že kromě lampy musíš vyměnit i kartu ve stavědle
u AŽD jenom adresný SW, pokud to není nějaká historie

a diagnostika za 'studena'
se stejně v ČR nedělá

P_v, AL: Není to hlavně o zvyku? Mně osobně přijde, že na LEDkových návěstidlech vypadá rychlé kmitání aspoň nějak normálně a ne, že se žárovka rozsvěcí dřív než stihla pořádně zhasnout.

Agent: To jako pořád eště jedou járovky i na novejch instalacích ?
Jo. Ono je to o velké poznání levnější. Vyhodnotit svícení LEDek samozřejmě jde, ale už to znamená celkem dost (bezpečné) elektroniky navíc, kterou si výrobce pochopitelně nechá zaplatit. Při tom rozdíl ve spotřebě je celkem nepodstatný, akorát ty LEDky se nemusejí tak často měnit.
Úterý, 02. května 2023 - 18:03:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1524
Registrován: 5-2002
Nebo přes spoustu německých stanic. Zajímavé je, že tam nejdou na první pohled rozeznat LED návěstidla od žárovkových, dokázali to vyrobit tak, že LEDky neoslňují. Jediné vodítko je to okamžité zhasnutí při blikání.


Mě v Německu nejvíc fascinujou ultramoderní neoslňující LEDKový světla na baterku nabíjeou solárním panelem na stoletých mechanických návěstidlech.



v boudě bylo práce jako na kostele (oheň, voda...).
To co popisuješ, Ivoši, je úplný prd proti moderním mašinám. Obrovský rozdíl je v tom, že pokud nejsme s topičem úplný střeva a pokud máme alespoň elementární seznání tratě a jsme spolu alespoň trošku sehraní, tak se ani nehrabeme v topeništi ani neřešíme napaječ, když víme, že musíme vyhlížet nějakou předvěst, nebo jiný důležitý klacek.

Proti tomu stojí moderní a modernizované mašiny, které si vymýšlí naprosto zbytečné a cyklicky se opakující závady a mají tendenci svým řvaním, blikáním, pípáním a vynucováním si potvrzení klikáním v rozbalovacím menu displeje odvádět pozornost bez ohledu na dopravní situaci.
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Úterý, 02. května 2023 - 18:21:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3473
Registrován: 8-2010
Hajnej:
" Tak ono tam toho až zas tolik extra není, v podstatě je to jediná věc: ta jízda okolo odjezdu potmě.
Ale důvod, proč se to dělá, tedy aby se nezačalo rutinně jezdit okolo červený (ani aby se nezačalo rozsvěcet volnoznak do obsazené tratě), mi tedy až zas tak zanedbatelnej nepřijde... [nene]"
Tak ona ta Uničovka je zcela specifická v tom, že:
- jsou tam ještě klasická světelná návěstidla v dopravnách (= pak zhášíš červenou na odjezdové klacku do tratě pro ETCS vlaky, což je samozřejmě bez diskuse dobře),
- jede se v mezistaničním oddílu na lokalizační značky, tj. není tam dneska žádný návěstní bod (nebo ETCS-Stop značka).

Cílový stav ale - konkrétně u toho ITZZ AH-ESA-21 - má být na tratích postavených od začátků na výhradní provoz jiný:
- v dopravnách pouze ETCS Stop-značky s doplňkovými svítilnami (bílá, modrá příp. žlutá) + ETCS Lokalizační značky,
- stav v mezistaničním úseku popsán níže:

- jestliže dopravní technologie nevyžaduje dělení mezistaničního úseku na prostorové oddíly, zřídí se Lokalizační značka ETCS pro směr jízdy ze stanice v místě snímače počítače náprav umístěného na předepsanou dohlednost před Stop značkou ETCS ve funkci vjezdového návěstidla, je-li takový snímač zřízen,
- jestliže dopravní technologie vyžaduje dělení mezistaničního úseku na prostorové oddíly, rozděluje se úsek mezi dvěma dopravnami s kolejovým rozvětvením standardně nejvíce jednou Stop značkou ETCS. Další dělení lze provést Lokalizačními značkami ETCS (bez ohledu na to, zda mezistaniční úsek je nebo není rozdělen Stop značkou ETCS).
Úterý, 02. května 2023 - 20:34:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8635
Registrován: 9-2011
Mě v Německu nejvíc fascinujou LEDkový lucerny v mechanický předvěsti (ještě navíc se šikmým ramenem). Aby lucerna imitovala světlo co nejvíc podobný jároffce, na který jsou udělaný barevný filtry v brejlích, tak ve fpodstatě světle žlutý lampě je tu a tam červená LEDka...
Hajnej to snad tenkrát i fotil.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 02. května 2023 - 21:07:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2165
Registrován: 12-2006
Mě spíš na těch mechanikách v Německu fascinuje to, že jsou ovládaný elektromotorama a jsou normálně zapojeny do dálkoviny.
Úterý, 02. května 2023 - 21:18:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8637
Registrován: 9-2011
aby se nezačalo rutinně jezdit okolo červený ani aby se nezačalo rozsvěcet volnoznak do obsazené tratě
S obojím souhlas, leč žlutá s kmitavou bílou už byla vynalezena.
Stačilo by jen změnit název tak, aby vyjadřoval to, co ta návěst vopravdu znamená [wink]

830. Návěst Jízda podle rozhledových poměrů (budiž chápáno jako přeškrtnutý text) Jízda na obsazenou kolej (pomalu přerušované bílé světlo a nad ním žluté světlo).
830a. Je-li návěst Jízda na obsazenou kolej dávána na vjezdovém návěstidle, informuje o vjezdu na obsazenou kolej, dovoluje strojvedoucímu jízdu vlaku a předvěstí návěst Stůj na následujícím hlavním návěstidle (které může být i na nedostatečnou zábrzdnou vzdálenost). Přikazuje strojvedoucímu jet od úrovně hlavního návěstidla k první pojížděné výhybce rychlostí nejvýše 100 km/h, od úrovně začátku první pojížděné výhybky podle rozhledových poměrů rychlostí nejvýše 40 km/h.
kolej.
830b. Je-li návěst Jízda na obsazenou kolej dávána na odjezdovém návěstidle, informuje o odjezdu vlaku do obsazeného traťového (či mezistaničního) oddílu. Okolo této návěsti je dovoleno odjíždět pouze vlaku jedoucímu pod dohledem ETCS, jízda vlaku se řídí jeho návěstmi.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 02. května 2023 - 22:22:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 30
Registrován: 11-2005
p.gp: mě to fakt zajímá
Petr barc: ... německých stanic. Zajímavé je, že tam nejdou na první pohled rozeznat LED návěstidla od žárovkových


Žárovkové svítilny. Mezi výrobcem a SŽ jsou uzavřeny technické podmínky, kde je definována minimální (garantovaná) svítivost a tato svítivost je vyšší než požaduje TNŽ. Aby výrobce měl jistotu, tak skutečná svítivost je vyšší než garantovaná, ověřováno nezávislou zkušebnou. Při každé nehodě drážní inspekce kontroluje viditelnost návěstidel a vždy je to OK (např. https://www.dicr.cz/files/uploads/Zpravy/MU/DI_Prosenice_220113.p df)
Od začátku devadesátých let byl inovován optický systém a nesrovnávat se staršími svítilnami.

K LEDkovým svítilnám. U LEDkových svítilen (v tuzemsku LLA-2) lze nastavit svítivost. Při pohledových zkouškách (za účasti výrobce, SŽ a strojvůdců) byla nastavena vyšší svítivost než u žárovkových (přece nový výrobek nemůže svítit míň). Při výrobě se u každé LED svítilny měří a nastavuje svítivost. Svítí tak, jak bylo dohodnuto.
Doporučuji si přečíst článek o návěstidlech v časopise DRÁHA 1/2023.
Středa, 03. května 2023 - 07:12:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1192
Registrován: 11-2021
M250: na fantom by asi vyhověly, nejsou flip-chip ani nemají žádné další reflektory. Ovšem jestli se budou vyrábět i za 20 let? A jak to souvisí s vyzařovacím úhlem? Nějaké vývojové práce na té kontrole za studena proběhly a autor přešel do AŽD. Jestli se to ujalo, nevím.
A. L.: V Neukirchu (tom u Šluknova) byly v mech. odjezdech namíchaný červený a zelený ledky.
Bamb: Od začátku devadesátých let byl inovován optický systém a nesrovnávat se staršími svítilnami.
Podstatné je, jestli k té inovaci došlo před změnou normy.
P_v
Středa, 03. května 2023 - 07:37:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3008
Registrován: 5-2002
Bambulin: Jak se u těch LED svítilen ta svítivost nastavuje, když prý PWM je nespolehlivý vehement? Nějakým topidlem v sérii?
Středa, 03. května 2023 - 08:27:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8638
Registrován: 9-2011
g.p.: ta zelená LEDka tam občas myslím byla taky, ale nebyl jsem si tím jistý.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 03. května 2023 - 08:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1193
Registrován: 11-2021
Pv: PWM je nespolehlivý vehement furt. Akorát u ledky, kterou stejně musíš komplikovaně kontrolovat, už je jedno, jestli nesvítí vinou poruchy vlastní nebo PWM.
ridic_vlaku
Středa, 03. května 2023 - 17:32:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 447
Registrován: 5-2019
830b. Je-li návěst Jízda na obsazenou kolej dávána na odjezdovém návěstidle, informuje o odjezdu vlaku do obsazeného traťového (či mezistaničního) oddílu. Okolo této návěsti je dovoleno odjíždět pouze vlaku jedoucímu pod dohledem ETCS, jízda vlaku se řídí jeho návěstmi.

Stůj, zastavte (tuhle tvorbu) všemi prostředky, pěkně prosím. :-)
To už radši nechte to zhaslé návěstidlo. S jízdou dle LVZ kolem zhaslého oddílového návěstidla se umí žít už od dob autobloku.

(Příspěvek byl editován uživatelem ridic_vlaku.)
dany
Středa, 03. května 2023 - 17:56:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 202
Registrován: 8-2019
Aleš_Liesk.:
"
830b. Je-li návěst Jízda na obsazenou kolej dávána na odjezdovém návěstidle, informuje o odjezdu vlaku do obsazeného traťového (či mezistaničního) oddílu. Okolo této návěsti je dovoleno odjíždět pouze vlaku jedoucímu pod dohledem ETCS, jízda vlaku se řídí jeho návěstmi."

Tohle ale poměrně naráží na to, že odjezdové návěstidlo může plnit pro některé valkové cesty funkci cestového návěstidla (a už se v tomhle případě nesmí značit jako cesťák, což podle mě davalo větší logiku), a tedy se může jet na obsazenou kolej i od něj. [proud]
Středa, 03. května 2023 - 18:49:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 31
Registrován: 11-2005
P_v: Jak se u těch LED svítilen ta svítivost nastavuje, když prý PWM je nespolehlivý vehement? Nějakým topidlem v sérii?
p.gp: PWM je nespolehlivý vehement furt. Akorát u ledky ... jestli nesvítí vinou poruchy vlastní nebo PWM.

Reguluje se proud, ale na ironické průpovídky není dobré odpovídat. Končím.
Středa, 03. května 2023 - 19:08:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28710
Registrován: 5-2002
P-v: On je krapet rozdíl, jestli jde o pevně nastavené PWM přímo ve svítilně, nebo jestli má jít o PWM nastavování den/noc dělané na dálku odkudsi ze stavědlové ústředny (nedejbože přes klasický světelný obvod).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 03. května 2023 - 19:30:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28713
Registrován: 5-2002
dany: Tohle ale poměrně naráží na to, že odjezdové návěstidlo může plnit pro některé valkové cesty funkci cestového návěstidla
Tahle odjezdová návěstidla jsou až na traťové koleji (v obvyklém místě označníku), takže podobná situace nehrozí.

ŘV: Stůj, zastavte (tuhle tvorbu) všemi prostředky, pěkně prosím.
Též bych se s dovolením připojil...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 03. května 2023 - 19:35:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28714
Registrován: 5-2002
PRA: Tak ona ta Uničovka je zcela specifická ... Cílový stav ale - konkrétně u toho ITZZ AH-ESA-21 - má být na tratích postavených od začátků na výhradní provoz jiný
Aha, takže je ta Uničovka jiná de facto jenom v tom, že stanice jsou ještě (skoro) klasika, kdežto konkrétně ta traťovina (když už jsi to tak hezky zdůraznil) je prakticky stejná jako cílový stav v té první variantě. [rofl][rofl][rofl]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 03. května 2023 - 20:17:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2916
Registrován: 8-2017
P_v: Jestli se chcete dopídit k tomu, proč to pomalým rozběhem a zhasínáním neimituje žárovku, tak v první řadě bych řekl, že proto, že to zákazník nepožadoval.
Kdyby to požadoval, tak by to výrobce udělal, ale určitá komplikace by to byla a nepochybně by se projevila i v ceně. A k čemu to? Protože jsou fírové zvyklí na línou žárovku?

Hajnej: Den/noc se na ESe 33 a vyšší normálně používá, a to na žárovkách i LEDkách, protože tam se na pálení pojistek nehraje.

původní.gp: Ovšem jestli se budou vyrábět i za 20 let? A jak to souvisí s vyzařovacím úhlem?
No teď jsou v LLA-2 standardní pětimilimetrové LEDky. Když je přestane jeden výrobce vyrábět, umí je spousta dalších. Samozřejmě by se v takovém případě muselo vybírat a znovu ověřovat optické parametry, ale konstrukčně je to minimální změna. Kdežto s tou výkonovou LEDkou je svítilna přizpůsobená jednomu typu a při konci její výroby by se do toho muselo sahat podstatně víc.
Navíc by mě zajímalo, jak byste bez další optiky zajistil rovnoměrný svit celé plochy.

Ad předtesty: Třeba Poláci to požadují. Ale je to nesmysl, ta žárovka se za studena nepřepálí.
P_v
Středa, 03. května 2023 - 21:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3010
Registrován: 5-2002
M250.0: K čemu to - domnívám se, že pomalejší blikání se dá na pohled odlišit od zakrytí nějakým předmětem za jízdy. Ale možná je to naopak.
Žárovka se umí přerušit i za studena. Když už je jetá, stačí vibrace.
Čtvrtek, 04. května 2023 - 08:54:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3475
Registrován: 8-2010
Hajnej:
" ta traťovina (když už jsi to tak hezky zdůraznil) je prakticky stejná jako cílový stav v té první variantě. [rofl][rofl][rofl]"
Jak to po sobě čtu, tak je tomu opravdu tak...[rofl][rofl][rofl]
Čtvrtek, 04. května 2023 - 10:53:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3476
Registrován: 8-2010
Aleš_Liesk.:
"830. Návěst Jízda podle rozhledových poměrů (budiž chápáno jako přeškrtnutý text) Jízda na obsazenou kolej (pomalu přerušované bílé světlo a nad ním žluté světlo).
"
Hnidopišsky bych ti řekl, že problém je malinko ten, že "Jízda podle rozhledových poměrů" neznamená ve 100 % případů jízdu na obsazenou kolej - naopak, ta staniční kolej může být klidně volná i při svícení této návěsti - občas se to děje, třeba Brno hl.n., když si výpravčí pro sichr něco "dopředu postaví" a nakonec se to na staniční koleji vyvine úplně jinak..[biggrin]
Čtvrtek, 04. května 2023 - 12:12:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28716
Registrován: 5-2002
M250: Den/noc se na ESe 33 a vyšší normálně používá, a to na žárovkách i LEDkách, protože tam se na pálení pojistek nehraje.
No, ano - když se změní ovládací obvod z klasiky pojistka + kontakt + světelné relé, tak to zase jde. To s původním tvrzením není nijak v rozporu.

žárovka se za studena nepřepálí
Existují i jiné konce životního cyklu žárovky, než přepálení...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 04. května 2023 - 12:54:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8641
Registrován: 9-2011
PRA: ta staniční kolej může být klidně volná i při svícení této návěsti - občas se to děje, třeba Brno hl.n., když si výpravčí pro sichr něco "dopředu postaví" a nakonec se to na staniční koleji vyvine úplně jinak.
A jakej je důvod, aby při volný koleji svítila tahle zběsilost a ne normální volnoznak? Podle mého názoru by to mělo fungovat tak, že výpravčí staví na obsazenou, normálně to nejde, tak někde potvrdí, že fakt na tu obsazenou chce postavit a rozsvítí se JPRP.
Pokud staví na volnou, tak se ho to na nic neptá a rovnou rozsvítí příslušný volnoznak.
Pokud stavěl na obsazenou a ta se pak uvolnila (což je podle mého celkem prasácký postup), tak by se JPRP měla automaticky změnit na volnoznak.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 04. května 2023 - 13:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13257
Registrován: 4-2003
tak se ho to na nic neptá

No to je právě nějak moc podezřele jednoduchý.[rofl]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!