Diskuse » Železnice » Nehody » Archiv diskuse Nehody do 18. 4. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Nehody do 18. 4. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pikehead
Úterý, 11. dubna 2023 - 22:13:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9359
Registrován: 3-2007
A teď lidi bacha, bába pod kořenem. Totiž ne bába, ale zuřivý reportér Beránek objevil další velkou levárnu, že selhalo ETCS, má to hlídat vlaky a stojí to né deset tisíc jako počítač, ale miliardy, a voni jim jenom poradili ať to restartujou, páč sami nevěděj, co tomu je, rozumíte, notojebordeltodlencto.

Kvality reportáže jsou velmi třeskuté a klidně to mohla natočit Pavlína Volfová cestou z reportáže o narození tříhlavého telete v Potštátě. Nicméně... v reportáži padlo, že "nákladní lokomotiva" přecházela z posunu na traťový výkon a dostala povolení k jízdě opačným směrem. Dál tam mleli něco o chybě snímače.

Jak to mohlo probíhat? Jestli si to správně pamatuju, tak ETCS je na začátku pohybu uplně blbé a neví kde je a umožňuje jen pomalou jízdu do líznutí první balízy (pak ví a hlídá). Je si mobilka vědomá orientace vlaku, aby řekla, jestli se jede dopředu nebo dozadu? Jestli nevím, kde jsem, tak ani nevím, kterým směrem jedu, ne?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Úterý, 11. dubna 2023 - 23:08:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28600
Registrován: 5-2002
Pike: Mobilka toho ze začátku skutečně moc neví (a tím pádem ani RBC) a čeká, až potká balízovou skupinu (BG). Když potká dvoubalízovou BG, pošle ji Position Reportem ve variantě s jednou (poslední) BG, kde uvede tuhle BG a směr, kterým ji přejela (normální nebo reverzní). RBC pak podle toho pozná, kde vlak je a kterým směrem jede, a z toho určí, jaké MA mu má přidělit.
Aby nebylo nutné čekat vždy až na dvoubalízovou BG, dá se poloha určit i ze sledu dvou jednobalízových BG. K tomu slouží jiná varianta Position Reportu, obsahující dvě BG - poslední a předposlední. RBC z toho pak dokáže dát dohromady, jakým směrem vlak jede, a zpětně to oznámí i tomu vlaku. Výjimkou je právě ten případ po úvrati, kdy se jako poslední BG se uvádí ta právě přečtená jednobalízová a jako předposlední se uvede neznámá BG (to se regulérně umí). RBC pak nezbývá, než vyčkávat, až mobilka potká buď další jednobalízovku (tu pošle jako poslední a tu první po úvrati už může poslat jako předposlední), anebo dvoubalízovku, kterou pošle tou prvně zmíněnou variantou.

Tvrzení "voni jim jenom poradili, ať to restartujou" je ovšem hrubě manipulativní a neodpovídá skutečnosti - ona se samozřejmě ta chyba výrobci reportuje, je dobře doložená v logách a dojednává se její odstranění. Jenom to nebude žádný hop na krávu, už je tele, a do té doby platí to dodatečné opatření v podobě restartu.
A o tom pokračování "sami nevěděj, co tomu je" darmo mluvit - po odfiltrování sprostých slov bych neřekl vůbec nic...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 12. dubna 2023 - 09:32:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1310
Registrován: 8-2017
Hajnej - to jako že vozidlová část etcs neví, kterým směrem s jí motají nápravy, natož aby tuto informaci poslala do stacionární části?

stacionární část neví od zz, kterým směrem a z které koleje je postavená vlaková cesta?

zlatá liniovka, tam je vysílač vždy vpřed ve směru jízdy, akorát neví, jak daleko je mobilka od vysílače
Středa, 12. dubna 2023 - 09:33:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3460
Registrován: 8-2010
Ona celá ta štrapace s sebou nese takový tři dost nepříjemný negativní aspekty:

a) cvakání si jističema fírou a restart mobilky znamená, že poloha vlaku je automaticky neznámá/neplatná v tom lepším případě a RBC vlaku udělí neomezenou SR-autorizaci, což prakticky znamená, že si v režimu SR vlak na síti SŽ může jezdit od označníku k označníku jak mu libo bez jakýchkoliv restrikcí, resp. na nových instalacích od vjezdu k vjezdu, což třeba v Německu nejde, protože tam je zastavovací SR-paket nahraný v každé balíze u návěstidla s absolutní Stůj, tak, aby se vlak s neomezenou SR-autorizací vždy udržel na své dopravní koleji a necestoval si svobodně po stanici..[biggrin]

b) Mobilka Bombardieru jako taková výrobně končí k roku 2024 nebo tak něco a nebude dále dodávána na vozidla a bude plně nahrazena mobilkou Alstom - jsem dost zvědav, jaká tedy v rámci záruky bude motivace výrobce upravovat stávající SW - tipuju, že blízko nule, ale třeba se to nějak ČD CARGU podaří, že ještě někdy se pod OBU rozjedou jeho diesly, nebo se to prostě nechá na YINDY..okometricky tipuji dobu dva roky hledání řešení, pokud to někdo bude chtít řešit...

c) předmětné OBU nenačetlo korektně dvoubalízovou skupinu, což se v rámci testů kompatibility stane pouze v případě, kdy se v rámci jednoho testu jedna z balíz odmontuje/zabalí do alobalu a nikde jsem se nedočetl, jestli montáž čtečky balíz odpovídala schváleným technickým podmínkám vozidla, resp. návodu pro projektování, resp. montáž...takže je dost otázka, zda problém vznikl pouze na jednom konkrétním vozidle z tohoto důvodu nebo ne...co se stalo ?! To, jak se chovalo OBU dál je už věc druhá...

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Středa, 12. dubna 2023 - 10:44:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28603
Registrován: 5-2002
Practicus: to jako že vozidlová část etcs neví, kterým směrem s jí motají nápravy, natož aby tuto informaci poslala do stacionární části?
Vozidlová část samozřejmě ví, jestli mašina jede napřed komínem nebo uhlím - to, co neví, je to, jestli je mašina nacházející se řekněme na ikstý koleji na Role tím komínem otočená k Majlontu nebo k Heršpicím.

stacionární část neví od zz, kterým směrem a z které koleje je postavená vlaková cesta?
Stacionární část to samozřejmě ví, ale potřebuje se nějak dozvědět, jestli ta mobilka, co se na té koleji nachází, jede směrem k návěstidlu na začátku té postavené vlakové cesty.

zlatá liniovka, tam je vysílač vždy vpřed ve směru jízdy
Áááá, panáček ještě nikdy nesunul na hrb.

akorát neví, jak daleko je mobilka od vysílače
No a bez toho žádný MA stejně neuvaříš.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Středa, 12. dubna 2023 - 11:28:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9365
Registrován: 3-2007
Hajnej: díky za vysvětlení. A teď nevím, jestli jsou autoři reportáže jen líní, nebo potřebují ze všeho vyrobit skandál (v ČT po nich snad nikdo skandály ani sledovanost nepožaduje).

PRA: Nešel by ten německý nápad zavést i u nás? A nevidíte náhodou do master seznamu ETCS incidentů?
Středa, 12. dubna 2023 - 13:40:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3461
Registrován: 8-2010
Pikehead:
"PRA: Nešel by ten německý nápad zavést i u nás? "
Je to čistě věc použité funkční implementace ze strany RBC - ve smyslu, jak se RBC chová dle hlášené polohy ze strany OBU. V ČR se umí při známé poloze vlaku celkem spolehlivě dohlížet neprojetí "Stůj" po SoM (= začátku mise), a to dokonce včetně zobrazování příslušné vzdálenosti ke "Stůj" bargrafem na DMI fírovi, v opačném případě je to ale stylem "jeď si, kam chceš" (= vymezená oblast pohybu námezníky/vjezdy).

V Alemánii se známá/neznámá poloha neřeší - buď je RBC dle specifikace BL2 a pak fíra po SoM pokud se chce dostat za Stůj/Volnoznak musí zvolit funkci "Override" (= Potlačení) nebo na nových BL3 instalacích RBC je již tak vytuněná, že pošle OBU přímo seznam balíz (SR-balise-list), které lze v módu SR projet a pak fíra nemačká nic a balíza u návěstidla ho dál v pohodě "pustí" - pokud je tedy uvedena v tom SR-balise-listu. Nevýhoda oproti ČR je pak ale samozřejmě ta, že tady ho to návko zastaví teprve "až" ho projede - narozdíl od ČR, kde se zastaví ještě před ním. Stejně tak v Alemánii na trati nelze - v degradovaném módu SR - projet oddílové návěstidlo bez aktivace procedury/funkce "Override" fírou - to třeba na autohradle s návěstním bodem (= Absolutní "Stůj") v ČR se nijak neřeší.
Pikehead:
"PRA: A nevidíte náhodou do master seznamu ETCS incidentů?"
Ne.
Středa, 12. dubna 2023 - 13:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1311
Registrován: 8-2017
Hajnej - Áááá, panáček ještě nikdy nesunul na hrb. - posun na spádovišti / odjezd a jízda vlaku jsou poněkud rozdílné technologické úkony, byť obojí se uskutečňuje na kolejích dráhy, navíc, na mobilkách je přepínač režimu - prostě za ty šílený prachy bych čekal mnohem víc, než jen "neumí rozlišit, zda jede komínem, nebo uhlím napřed"

nebo snad ETCS v režimu posunu hlídá na vozidle krom max. rychlosti i návěstidla?
Středa, 12. dubna 2023 - 15:14:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 17113
Registrován: 6-2003
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ridic-predjel-auto-stojici-na -cervenou-pred-prejezdem-a-smetl-ho-vlak-hrozi-mu-osm-let-4042840 5
Středa, 12. dubna 2023 - 16:53:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28605
Registrován: 5-2002
PRA: předmětné OBU nenačetlo korektně dvoubalízovou skupinu ... co se stalo ?!
Co by se mělo stát? Prostě se nepřečetla balíza, to se nikdy vyloučit nedá - zejména proto, že chceme co nejvíc vyloučit to, že by se přečetla blbě.
Přenos dat vzduchem je prostě příroda, ta se chová jak uzná za vhodné a ne jak jí to někdo předepíše.

Pike: nevím, jestli jsou autoři reportáže jen líní, nebo potřebují ze všeho vyrobit skandál
Nebo jim to naservíroval nějakej věčnej kritik, třeba z řad drážních odborů...?

v ČT po nich snad nikdo skandály ani sledovanost nepožaduje
Rád bych věřil, že exhibice pplk. Milana Hlobila v.v. v Reportérech byla jen ojedinělý úlet, ale tak velkej optimista zas nejsem...

Pract: za ty šílený prachy bych čekal mnohem víc, než jen "neumí rozlišit, zda jede komínem, nebo uhlím napřed"
Za ty šílený prachy, který dostáváš ve vejplatě, bych čekal mnohem víc, než nepochopit jasně napsanej text v mým #28603(1), že mobilka to, jestli jede komínem nebo uhlím napřed rozlišit UMÍ.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 12. dubna 2023 - 18:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3463
Registrován: 8-2010
Hajnej:
"PRA: předmětné OBU nenačetlo korektně dvoubalízovou skupinu ... co se stalo ?!Co by se mělo stát? Prostě se nepřečetla balíza, to se nikdy vyloučit nedá - zejména proto, že chceme co nejvíc vyloučit to, že by se přečetla blbě.
Přenos dat vzduchem je prostě příroda, ta se chová jak uzná za vhodné a ne jak jí to někdo předepíše. "
Naprostý souhlas - já jen, že když teda jako víme/jsme si stanovili/není jiné cesty, že konkrétně událost "chybná detekce balízové skupiny" alias "momentální selhání přírody někde pod balízou" je hodnoceno číselně jako 1,0 x 10-7/h, tak to zrovínka v tom Olmiku musela být opravdu nejspíš neuvěřitelná smůla....[biggrin][rofl]
Středa, 12. dubna 2023 - 18:10:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10662
Registrován: 5-2007
P.R.A.: A na to ste kde prišiel? [uhoh] Pod určenú pravedpobonosť spadá až záležitosť, že na chybne načítanú balízu príde iná než definovaná reakcia. Chybne načítaná balíza je, preboha, prevádzkový stav.
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 00:05:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28610
Registrován: 5-2002
PRA: tak to zrovínka v tom Olmiku musela být opravdu nejspíš neuvěřitelná smůla
Zaprvé viz Asdf a zadruhé jsou základem všechny balízy přejeté v danou hodině na celém světě, ne jen ta jedna v Olomouci.
To jsem si takhle kdysi počítal pravděpodobnost, že mi na metru při přejezdu ze smyčky do smyčky plynule naváže jeden telegram do druhej a ještě vyjde CRC. Trefit 47bitovej telegram na míň než půl bitu je jedněch 10-2 a aby vyšel sedmibitovej CRC je druhejch 10-2. Výsledných 10-4 vypadalo úžasně, ale při počtu smyček na Áčku a vlaků, co přes ně přejedou, to dalo párkrát za tejden, takže se zachycená adresa nové smyčky musela potvrdit opakováním.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 11:49:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3464
Registrován: 8-2010
Asdf:
"P.R.A.: A na to ste kde prišiel? "
To je maximální přípustná intenzita poruchy - dle mandatorního subsetu-091 - která je dnes platná/ závazná pro výrobce mobilky a platí konkrétně právě pro událost, ke které došlo v Olomouci a označované příslušným subsetem jako "ETCS_OB07 - Failure of balise group detection" (tj. chybná detekce balízové skupiny (= platí pro náhodnou poruchu, nikoliv systematickou)), což v praxi tedy znamená konkrétně, že:
- na jednom vozidle s OBU se daná událost smí vyskytnout nejvýše 1 x za 1 141 let,
- pokud jsem majitel 5 000 ks vozidel s OBU, tak se mi tato událost smí vyskytnout cca. 4-5x v rámci jednoho roku,
- pokud jsem majitel 15 000 ks vozidel s OBU (což je +/- dnešní aktuální stav v Evropě obecně "okometricky"), tak se mi tato událost smí vyskytnout cca. 13-14x v rámci jednoho roku,
- a pokud do roku 2030 má být - podle implementačních plánů - vybaveno v Evropě cca. 42 000 ks OBU-vozidel, tak se mi tato událost smí vyskytnout cca. 36-37x v rámci jednoho roku.

A nějak se mi moc nezdá (?), že by právě jedno vozidlo v tom Olmiku si vybralo právě tu jednu z těch "ročních nedetekcí" z těch všech 13-14x, co se v rámci jednoho roku v Evropě dneska reálně stanou - navíc za situace, kdy příslušné vozidlo projíždělo příslušnou (= tj. tu samou) dvoubalízovou skupinu hned 2x krátce po sobě - poprvé ji a) nenačetlo vůbec a následně za b) z ní načetlo pouze jednu balízu ze dvou. To nevypadá zrovínka právě na náhodnou poruchu, ale naopak systematickou - prostě na konkrétním vozidle byl někde upadlej drát, BTM-čtečka byla vyosena mimo svoji polohu v důsledku mechanického poškození, které se neodhalilo...bla, bla, bla..těch příčin může být samozřejmě povícero....
Hajnej:
"To jsem si takhle kdysi počítal pravděpodobnost, že mi na metru při přejezdu ze smyčky do smyčky plynule naváže jeden telegram do druhej a ještě vyjde CRC. Trefit 47bitovej telegram na míň než půl bitu je jedněch 10-2 a aby vyšel sedmibitovej CRC je druhejch 10-2. Výsledných 10-4 vypadalo úžasně, ale při počtu smyček na Áčku a vlaků, co přes ně přejedou, to dalo párkrát za tejden, takže se zachycená adresa nové smyčky musela potvrdit opakováním."
Díky moc za info.
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 12:25:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8596
Registrován: 9-2011
Hele, nechytli jsme se tu do vlastních chybných úvah?
Já tu situaci pochopil tak, že se balíza načetla správně. Co ale bylo blbě je to, že se po změně směru jízdy (posun ve stanici) nezapomněla (před)poslední balíza. Když se pak načetla nová balíza, tak se chybně zřetězila s tou nezapomenutou, což se po posunu stát nemělo.
Mobilka teda měla hlásit "poslední balíza = ta, co jsem právě přečetla, předposlední balíza = unknown", zatímco hlásila "poslední balíza = ta, co jsem právě přečetla, předposlední balíza = ta v půlce koleje *)"

*) neznám konfiguraci balíz v dané stanici, ale je to jedno. Prostě měla říct "nevím".
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 12:30:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8597
Registrován: 9-2011
že by právě jedno vozidlo v tom Olmiku si vybralo právě tu jednu z těch "ročních nedetekcí" z těch všech 13-14x, co se v rámci jednoho roku v Evropě dneska reálně stanou
Takže jsme měli strašné štěstí, když jsme v r. 2002 zažili 10000letou vodu? [wink]
Všichni jste volové. Servít
Vechtr
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 13:16:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 394
Registrován: 12-2015
Aleš: k chybě čtení došlo, a to dokonce k takové, že byla načtena jedna balíza z dvoubalízové skupiny.

Bohužel v praxi je chyba čtení balízy velmi častá. Příčina se hledá velmi těžko, chyba se na jednom místě objeví třeba jednou za několik měsíců, a to jen za určité kombinace vozidla a balízy. Za běžných podmínek to ale nemá na provoz velký vliv.

Se spolehlivostí má ETCS zatím dost značné problémy. Na trati do Uničova, která je brána jako vzorová, s dokonalým pokrytím signálem GSM-R atd., dochází téměř denně k nežádoucím zásahům a nouzovému brzdění. Příčiny jsou různé, nejčastěji (ale ne vždy) chyba rádia (neočekávaný rozpad spojení vede automaticky k zastavení).

(Příspěvek byl editován uživatelem Vechtr.)
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Pikehead
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 13:22:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9370
Registrován: 3-2007
I fascinuje, že to rádio vůbec funguje - vytáčený okruhy na 9600 baudech jsou opravdu technologie budoucnosti. Neříkal někdo něco o GPRS-R, po čtvrt století od GPRS? [biggrin]
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 13:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3465
Registrován: 8-2010
Aleš_Liesk.:
"Hele, nechytli jsme se tu do vlastních chybných úvah?
"
Blbě se staly hned tři věci:
- nepřečtení jedné balízy vozidlem po jejím přejetí vůbec a následně přečtení jenom jedné balízy ze dvou u této dvoubalízové skupiny,
- nesmazání polohových údajů OBU z důvodu výskytu specifické situace, kdy nelze jednoznačně určit směr jízdy a kdy k tomuto musí dojít,
- "podhození" chybného směru jízdy ze strany OBU, kdy RBC udělilo MA OS pro opačný směr jízdy než ve skutečnosti vozidlo jelo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 14:21:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8600
Registrován: 9-2011
Neříkal někdo něco o GPRS-R,
Někdo říkal něco o FRMCS. A to je GGGGG. Tak snad se dočkáme.
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 16:46:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28616
Registrován: 5-2002
PRA: platí konkrétně právě pro událost, ke které došlo v Olomouci
To se právě mýlíš, platí to pro něco úplně jiného - že přečtu balízu blbě, ale nepřijdu na to a vařím ze špatných dat. Přičemž té jistot bezchybného přečtení se dosahuje právě tím, že pochybná data bez milosti zahodím.
Naopak s nepřečtením libovolné balízy je potřeba počítat, koneckonců proč se asi používá linking, než k tomu, abych zjistil, že mi něco chybí...?
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 17:52:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3466
Registrován: 8-2010
Hajnej:
"PRA: platí konkrétně právě pro událost, ke které došlo v Olomouci
To se právě mýlíš, platí to pro něco úplně jiného - že přečtu balízu blbě, ale nepřijdu na to a vařím ze špatných dat. Přičemž té jistot bezchybného přečtení se dosahuje právě tím, že pochybná data bez milosti zahodím.
Naopak s nepřečtením libovolné balízy je potřeba počítat, koneckonců proč se asi používá linking, než k tomu, abych zjistil, že mi něco chybí...?"
Hele, už to celé fakt nechávám koňovi, protože má mnohem větší hlavu, než já...[proud] - nicméně protože mne to celkem zajímá, tak jsem si ještě ověřoval, jak to vlastně je, pokud se:

- vyskytne (obecně) porucha v přenosové části BTM-ky a současně,
- balíza a všechno s ní spojené bylo/je OK a toto bylo současně prokazatelně nezávisle ověřeno,

, čili k chybě pravděpodobně muselo dojít nikoliv na straně balízy, ale naopak čtečky BTM OBU.

A tady jsou zadefinovány celkem tři situace (= víc jich fakt není) - viz níže:

a) poškození zprávy v přenosové části BTM-ky,
b) chybné nedetekování balízové skupiny,
c) chybné detekování balízové skupiny,

, přičemž detailnější vysvětlující popis výše zmíněných tří událostí a)-c) k tomu existuje a netvrdím, že je komplexní a nelze tam ještě i něco přidat do textu - viz níže:
ad a) poškození zprávy v přenosové části BTM-ky
Příčina nebezpečí: Zarušené přenosové prostředí. Vliv blíže nespecifikované poruchy modulu BTM, v nezabezpečené části (vf obvody, demodulátor).
Důsledek nebezpečí: Zpráva z balízy je chybně vyhodnocena jako korektní. Ve zprávě je více povolující informace. Překročení rychlosti odpovídající provozní situaci, projetí konce povolení k jízdě vlakem.

ad b) chybné nedetekování balízové skupiny
Příčina nebezpečí: Vliv poruchy modulu BTM (např. malý vyzařovaný výkonu budícího signálu 27 MHz, nízká citlivost vstupního přijímače).
Důsledek nebezpečí: Chybné nenačtení zprávy s restriktivním obsahem (např. nenačtení balízy s paketem "Stop if in Staff Responsible").

ad c) chybné detekování balízové skupiny
Příčina nebezpečí: Vliv poruchy modulu BTM (přeslech, tj. vysoká citlivost vstupního přijímače nebo překročení výkonu budícího signálu 27 MHz).
Důsledek nebezpečí: Chybná lokalizace vlaku.

...že přečtu balízu blbě, ale nepřijdu na to a vařím ze špatných dat.... - toto je pro mne jednoznačně typicky případ a) poškození zprávy v přenosové části BTM-ky - prostě k přečtení sice došlo, ale výstup je nekorektní, ale já jsem to bohužel nepoznal a pracuju s tím dál, jak že je to OK a je to ve skutečnosti NOK >>> pak se můžu jen modlit, že to zrovínka "jde do bezpečného směru" a ne obráceně.

A pak mám ten Olmik, kde jasně v Příloze č. 1 čtu....viz níže:

1) Vozidlo provedlo začátek mise.......bla,bla,bla...ale patrně vlivem poruchy čtení BG XXXX ji nenačetlo. A hned druhá věta za tím....Vlak při jízdě na (číslo koleje) BG XXXX zcela ignoroval...

A obě tadyhle ty dvě věty mne prostě automaticky "vedou" na situaci b) chybné nedetekování balízové skupiny.
Poznámka: Situaci c) chybné detekování balízové skupiny rovnou vylučuju - ta tady prokazatelně nenastala.

A tady ještě to bylo naštěstí tak, že to "šlo do bezpečného směru", neboť:
- vlaku svítil v reálu na odjezdu Volnoznak a mobilka přitom "viděla" "Stůj" a ne, že,
- vlaku svítilo v reálu "Stůj", ale mobilka "viděla" Volnoznak.

A celé se to týká pochopitelně pouze náhodných, nikoliv systémových poruch (sabotáže, úmyslné destrukce, záměrné poškození BTM-ky apod.).

Nic, víc už se v tom fakt radši rýpat nebudu...[nene].

(Příspěvek byl editován uživatelem Paul_red_adair.)
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 23:11:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28622
Registrován: 5-2002
PRA: Když Tvé sáhodlouhé citace převedu do lidské řeči, tak:
a) telegram musí být dostatečně zabezpečen, aby se nedal snadno zkomolit na jiný rovněž platný, neb je riziko, že "jiný" bude znamenat více povolující, z čehož kouká možný průser;
b) balíza by měla být čtena dostatečně spolehlivě, neboť v některých specifických situacích bude fungovat ve stylu magnet od Indusi (což je případ onoho Stop if in SR), ale mimo tyto mězní situace (tj. většinou) z toho bude koukat leda tak zvětšení nejistoty lokalizace;
c) balíza ze sousední koleje nesmí být přečtena ani hoooodně velkou náhodou, protože by to dopadlo stejně jako překouknutí v Poříčanech, z čehož opět kouká průser.
No a protože b) a c) jsou antagonisté a protože z nedodržení b) nekouká většinou nic moc, kdežto z nedodržení c) kouká průser jak vrata, je zřejmé, že to s tím b) nemůže být až zas tak žhavé. To čtení musí být tudíž poštelováno výrazně blíž k hranici nedoslechu než přeslechu. Stačí pak blbě provedenej kabel od antény k BTM nebo poškozená anténa a v důsledku o něco většího útlumu je z mašiny hnedle chronický nečteč (podobně jako se nečetly MIBy, když se MSIB s něčím potkal a odnesl to ohnutím).
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
P_v
Pátek, 14. dubna 2023 - 07:11:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2993
Registrován: 5-2002
Nešlo by tu balízu ze sousední koleje eliminovat nějak deterministicky? Podle zpoždění signálu, podle Dopplerova jevu porovnaného s rychlostí...
Pátek, 14. dubna 2023 - 09:29:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8601
Registrován: 9-2011
Doba zpoždění odpovědi je zcela irelevantní. Mobilka trvale vysílá 27 MHz a "najednou" přijme odpověď, není teda od čeho měřit dobu "zpoždění" signálu. Balíza pak po většinu času pospává, najednou začne přijímat energii a když jí nasosá dostatek, tak se probere a vyšle odpověď. Opět není definovaný nějaký počátek, od kterého by bylo možné počítat čas.
Akorát se hoši od ETCS dokážou hádat o milimetry ve sporu, ve kterém místě "Řípu" průběhu pole vysílací antény ta balíza už má vysílat a obdobně kdy má přijímací anténa už přijímat a řeší mikrosekundy při přenosu telegramu mezi BTM a EVC, aby nakonec k určené poloze přičetli 5metrovou nejistotu...

Jinak jak jsem kdysi viděl vyzařovací diagram vozidlové antény, tak bych o načtení balízy v sousední koleji moc obavy neměl. Ale pravda, je to jen obrázek [happy]
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 14. dubna 2023 - 09:46:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2784
Registrován: 11-2012
Když už se tu nakousla debata o ETCS...
Nevíte jak hodně je nebezpečné vyzařování radaru pro člověka? Furt mě lákalo tam na kusu klacku vrazit párek nebo čokoládu, jelikož jsem slyšel, že než se lidi naučili, že nemajou lozit pod nahozenou mašinu, tak jednomu vypadaly plomby a druhého rozbolela hlava, když chytli dávku.
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Pátek, 14. dubna 2023 - 10:10:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6687
Registrován: 6-2016
Pavel_Večeřa: Jaký radar máš na mysli? Na P-35 (milimetrové pásmo) jsme párky na vojně ohřívali. Byl to takový "trochu větší" předchůdce dnešní mikrovlnky[biggrin]
Pátek, 14. dubna 2023 - 11:13:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2785
Registrován: 11-2012
Dopplerův radar na spodku lokomotivy.
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Pikehead
Pátek, 14. dubna 2023 - 11:48:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9376
Registrován: 3-2007
To samé, co používají policajti. Už vás někdy při měření upekli?
Pátek, 14. dubna 2023 - 12:05:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6689
Registrován: 6-2016
Pavel_Večeřa: Tak ten nebude na ohřev vhodný[biggrin]
P_v
Pátek, 14. dubna 2023 - 14:03:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2994
Registrován: 5-2002
Aleš_Liesk.: V tom případě by to chtělo 3 přijímací antény za sebou, budič by byl uprostřed. S tím by dalo měřit vzájemné zpoždění signálu pro vyloučení té nejistoty i detekovat tu sousední kolej. Ale i s 2 anténami by aspoň šla omezit ta nejistota.
Pátek, 14. dubna 2023 - 16:56:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8603
Registrován: 9-2011
No nevim. Jakože balíza v ose koleje bude pro každou anténu jinak daleko, zatímco balíza ve vedlejší koleji bude pro všechy antény stejně daleko?
Vyhodnocení by muselo pracovat s přesností nanosekund. Je to reálné i v drážním prostředí?
Krom toho, už dnes bývá problém najít pro anténu vhodné místo. Umísťovat tam antény 3... [kladivo]
Všichni jste volové. Servít
Pátek, 14. dubna 2023 - 22:06:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2209
Registrován: 4-2006
Fotky a nějaké záběry z nedávné nehody v Holandsku (kolize s bagrem): https://www.youtube.com/watch?v=b_MXthYvvX4
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
Pátek, 14. dubna 2023 - 22:34:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28623
Registrován: 5-2002
AL: Jinak jak jsem kdysi viděl vyzařovací diagram vozidlové antény
Takový jakoby číro, ne...?

tak bych o načtení balízy v sousední koleji moc obavy neměl. Ale pravda, je to jen obrázek
Copak obrázek, mě by zajímalo spíš to, nakolik je blbuvzdorné její upevnění, aby ji ševci v depu nepřidělali naštorc. Na to by se nepřišlo ani přejetím přes zkušební balízu kdesi v depu, protože v té desítce, co se smí jezdit po depu, by se přečíst stíhala, a žádnou jinou by tam neměli, aby zjistili, že to čte i obě sousední koleje. [proud]
Vzpomínáš na Jirku Výborného, jak říkal, že si nedovede představit Pendolíno u nás, protože by ševci na ONJ při É-nule zapojili naklápění obráceně, takže by v obloucích lidi naopak vyklápělo?

PV: Nevíte jak hodně je nebezpečné vyzařování radaru pro člověka?
V případě ETCS bych za nebezpečné považoval spíš vyzařování antény BTM, protože ta musí nakrmit balízu, zatímco ten radar krmí jenom svůj přijímač, a to přímým odrazem.
Dokonce si uvědomuju, že jak u Siemensů, tak u CAFů jsem viděl "redukovanou" čtečku připlácnutou tak 5 cm od balízy, aby mohla být nahoře na regále a neohrožovala člověka sedícího před tím regálem.

P_v: V tom případě by to chtělo 3 přijímací antény za sebou, budič by byl uprostřed. S tím by dalo měřit vzájemné zpoždění signálu pro vyloučení té nejistoty i detekovat tu sousední kolej.
Nepřestává mě fascinovat, že to, co řeší už asi 30 let týmy u předních výrobců (Siemens, Alstom, Ericsson/ABB/Bombardier a další), vysmrkne šotouš po přečtení pár příspěvků na K-reportu...
Jen tak v rychlosti:
* Rozlišit 30 cm znamená měřit na nanosekundy. To se u 4.5MHz signálu udělá jak...? Nezapomínej, že hlavním úkolem balízy je vyslat hafokrát ten kilobit její informace, vše ostatní je podružné.
* Stejnou rychlostí jako vzduchem se signál šíří i kabelem od antény. Ty kabely budou muset bejt střižený na centimetry přesně, aby to nešilhalo.

Mimochodem, podle zpoždění signálu nevyhodnocují směr ani naše uši, to je jen OOO. Musely by umět vyhodnotit rozdíl cca 100 mikrosekund a mechanismus vnitřního ucha nic takového neumožňuje. Směrovost slyšení zajišťuje sofistikovaný tvar boltců a porovnání intenzity zvuku zachycovaného levým a pravým uchem, přičemž centrum sluchu se na to průběžně trénuje (nebo chceš-li překalibrovává)...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 14. dubna 2023 - 22:49:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1165
Registrován: 11-2021
On to teda neumožňuje ani nervový systém.
Pátek, 14. dubna 2023 - 23:09:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2786
Registrován: 11-2012
Pikehead: Neupekli, mám stealth auto a techniku jízdy! [proud][biggrin]
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
P_v
Sobota, 15. dubna 2023 - 00:41:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2995
Registrován: 5-2002
Hajnej: To se u 4.5 MHz signálu udělá dost obtížně... [sad]
Kabely by nemusely být přesné délky, přijímač by se po zapojení nechal zkalibrovat.
Sobota, 15. dubna 2023 - 07:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28630
Registrován: 5-2002
P_v: přijímač by se po zapojení nechal zkalibrovat
Jasně, aby bylo nutné bezpečně uchovávat ještě kalibrační data. Jako by nestačilo starat se o průměry kol.
Proboha, lidičky, už se na to znovuvynalézání trakařů vyserte...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 15. dubna 2023 - 10:15:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4180
Registrován: 3-2006
V případě ETCS bych za nebezpečné považoval spíš vyzařování antény BTM, protože ta musí nakrmit balízu,

Co si tak mlhavě vybavuju z Kasselu a Mnichova, tak pro vstup do kanálu musela být mašina shozená.
Takže ze čtení balíz sousední koleje by asi neměli radost lidi na peroně.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Neděle, 16. dubna 2023 - 09:49:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2787
Registrován: 11-2012
Ano, to tam byla součást bezpečnostního školení. Před nahozením ETCS se podívat do kanálu a přesvědčit se, že tam nikdo není. Poté přehradit vstup řetízkem, pokud u kanálu byl. (Dessau) Hlavně při více lidech na mašině jsme si oznamovali, zda se bude lozit pod mašinu nebo ne, stejně jako zapnutí ETCS.
Její veličenstvo princezna Ája II. při výuce hraní na klávesy.
Neděle, 16. dubna 2023 - 16:40:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 111
Registrován: 6-2012
Rozlišit 30 cm znamená měřit na nanosekundy. To se u 4.5MHz signálu udělá jak...?

A tak v dnesnej dobe nieco nasamplovat s 10 GS/s a vysledok prepocitat nebude nejak zasadne nemozne (na rozdiel od stavu pred tymi 30 rokmi), uz osciloskop hobby urovne, co tu mam na stole, vie styri kanaly po 1 GS/s. Nakolko by to bolo ekonomicke a prostrediu- a inak blbuvzdorne je pravda ina otazka...
Neděle, 16. dubna 2023 - 18:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 541
Registrován: 10-2018
A kde na to časové rozlišení chcete brát referenci? Kdy se nakrmí napájecí obvod a balíza začne vysílat, to se bude lišit minimálně v milisekundách.
Neděle, 16. dubna 2023 - 19:56:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 112
Registrován: 6-2012
Prag:
"A kde na to časové rozlišení chcete brát referenci? Kdy se nakrmí napájecí obvod a balíza začne vysílat, to se bude lišit minimálně v milisekundách."

Dve anteny pozdlzne od seba vzdialene o definovanu vzdialenost, prijimajuce ten isty signal, sampling v dvoch kanaloch a processing, z ktoreho vypadne rozdiel drah od vysielaca k jednotlivym prijimacom. Baliza v ose kolaje bude mat prakticky konstantu, ktora v momente prejazdu zmeni znamienko, baliza o styri metre bokom bude mat ten priebeh znatelne iny.

Samozrejme spekulujem a iba nad odpovedou na otazku "ako to zmerat", nejde o moju domenu. Nejde ale o nic neobvykleho, podobne technologie su dnes v lepsich wifinach co ma kazdy druhy doma, beamforming nie je nic ine ako manipulacia casoveho posunu signalu z/do viacerych anten.
Pikehead
Neděle, 16. dubna 2023 - 20:41:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9393
Registrován: 3-2007
Wifi AP bych asi neargumentoval.
- Balízy jsou pasivní vysílače, což do celého procesu přidává další časový posun, jehož odhadovaný rozptyl trochu degraduje informace, které chcete ultrapřesně sbírat.
- Mobilka u Wifi se nepohybuje proti AP rychlostí 200 km/h, ale předpokládá se její stacionárnost.
P_v
Neděle, 16. dubna 2023 - 20:54:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2997
Registrován: 5-2002
numo: U signálu s 4.5MHz byste musel změřit rozdíl fází s přesností několik stupňů. To už se může schovat v nepřesnosti měření. Jó kdyby ta frekvence byla aspoň desítky MHz, z toho by se něco vyloudit dalo. Mně zmátla ta zmínka pana AL o 27 MHz, ale to je jiná frekvence.
Neděle, 16. dubna 2023 - 21:10:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 542
Registrován: 10-2018
numo:
"Dve anteny pozdlzne od seba vzdialene o definovanu vzdialenost, prijimajuce ten isty signal, sampling v dvoch kanaloch a processing .."
No budiž, akorát by mě zajímala spolehlivost takového řešení a náklady, tady se na rozdíl od wifin nedá spolehnout na miliony aplikovaných čipů. Zřejmě je cena za mobilku ještě stále zbytečně nízká.
Neděle, 16. dubna 2023 - 21:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 6-2012
P_v:
"numo: U signálu s 4.5MHz byste musel změřit rozdíl fází s přesností několik stupňů. To už se může schovat v nepřesnosti měření. Jó kdyby ta frekvence byla aspoň desítky MHz, z toho by se něco vyloudit dalo. Mně zmátla ta zmínka pana AL o 27 MHz, ale to je jiná frekvence."

Suhlas, tiez ma tych 27 MHz zmiatlo, medzicasom som si niekde v hlbinach internetu nasiel a stiahol specifikaciu eurobalizy a 4.5 MHz by naozaj bol o dost vacsi a mozno neriesitelny oriesok. No, vidim, ze mam zasa raz co citat. Co som to zbezne preletel tak pripustaju, ze ochrana pred nacitanim inej balizy zalozena na elektromagnetickych parametroch za vynimocne nepriaznivych okolnosti fungovat nemusi, systemova uroven (skupiny, linking) by ale mala stacit.
Neděle, 16. dubna 2023 - 22:00:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8605
Registrován: 9-2011
27 MHZ je downlink z BTM do balíz (tj. napájecí signál), 4 MHz je uplink z balízy do BTM (tj. data).
Všichni jste volové. Servít
Pikehead
Neděle, 16. dubna 2023 - 22:57:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9396
Registrován: 3-2007
Mimochodem, sto (nebo kolik) let staré indusi řeší problém s chybami příjmu návěstních kódů jak? Jak se zajistilo, že Stůj se vždy přečetlo správně?
Pondělí, 17. dubna 2023 - 06:23:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15098
Registrován: 4-2003
Pikehead:Mimochodem, sto (nebo kolik) let staré indusi řeší problém s chybami příjmu návěstních kódů jak? Jak se zajistilo, že Stůj se vždy přečetlo správně?

Indusi funguje jako pojistka proti projetí návěstidel, není však návěstidlům nadřazeno. Tam je zakopán pes [wink].
Pondělí, 17. dubna 2023 - 09:08:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4732
Registrován: 3-2004
a) telegram musí být dostatečně zabezpečen, aby se nedal snadno zkomolit na jiný rovněž platný, neb je riziko, že "jiný" bude znamenat více povolující, z čehož kouká možný průser;

Tak on už ten proces kódování tlg je docela zajímavý a relativně zdlouhavý - z 1023b dlouhého tlg je původně uživatelských dat "jen" 830b. Zbytek je až na pár synchronizačních bitů zabezpečení. Dělá se tam jakýsi scrambling v posuvném registru s XORy, z 10b slov se dělají 11b kódová slova, nad tím vším se počítají kontrolní bity. Takový "kandidát" na tlg na konci výpočtu pak ještě musí splnit několik podmínek, aby mohl být celý proces úspěšný, jinak je třeba ho zahodit a kódovat "jinak".

A nakonec, i když přes všechny tyto kontrolní mechanismy by pozměněný datastream (při inverzním dekódování) prošel, ještě neznamená, že bude konzistentním tlg v jazyku ETCS na aplikační úrovni (např. délky zpráv, délky proměnných polí, některé hodnoty proměnných jsou vyhrazené pro budoucí použití atd.), natož pak ještě více povolujícím. Plus, pokud se nepletu, nestačí přijmout stejný tlg jen jednou.
"Svět na to nebyl připraven, prostě to příliš předběhlo svou dobu. Ale stejné zákony nakonec zvítězí a budou slavit triumfální úspěch."
Nikola Tesla
Pondělí, 17. dubna 2023 - 09:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28634
Registrován: 5-2002
numo: uz osciloskop hobby urovne, co tu mam na stole, vie styri kanaly po 1 GS/s
Jestli ono přece jen nebude lepší náležitě vytvarovat tu vyzařovací (a s ohledem na reciprocitu tedy i přijímací) charakteristiku antény...

Prag: Zřejmě je cena za mobilku ještě stále zbytečně nízká.
[rofl][rofl][rofl]

Pike: sto (nebo kolik) let staré indusi řeší problém s chybami příjmu návěstních kódů jak? Jak se zajistilo, že Stůj se vždy přečetlo správně?
Podle dnešních měřítek vůbec nijak. Prostě to funguje s nějakou spolehlivostí, která pokrývá přijatelnou míru rizika.
A jak správně poznamenává Bram, Indusi je jen jakási pojistka kontrolující, zda strojvedoucí správně koná podle návěstidel. Zcela určitě v žádné zemi, kde Indusi používají, nemají v předpisech žádné ustanovení typu "když mineš Výstrahu a Indusi se tváří jakoby nic, tak se na tu Výstrahu klidně vyser"... [nene]
Kdežto v případě ETCS bude i u nás zanedlouho platit "Když mineš stovkovej rychlostník a ETCS Ti říká 160, tak těch 160 opravdu můžeš" - to už vyžaduje jinej level zabezpečení...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Vechtr
Pondělí, 17. dubna 2023 - 10:11:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 395
Registrován: 12-2015
Kdežto v případě ETCS bude i u nás zanedlouho platit "Když mineš stovkovej rychlostník a ETCS Ti říká 160, tak těch 160 opravdu můžeš"

Na uničovce to už platí.
Veliká divoká zvířata, jako lvi, vlci, medvědi, velbloudi, sloni, hroši, krokodili a pod., přepravují se jen ve zvláštních vozech.
Pondělí, 17. dubna 2023 - 15:55:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4874
Registrován: 5-2004
Hajnej:
"Proboha, lidičky, už se na to znovuvynalézání trakařů vyserte..."
A tak ono je to dobrý cvičení pro mysl, jen by se asi hodilo o těch vzdušných zámcích psát v nějaké vhodnější diskusi. [happy]
P_v
Pondělí, 17. dubna 2023 - 17:54:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2998
Registrován: 5-2002
Hajnej:
"Kdežto v případě ETCS bude i u nás zanedlouho platit "Když mineš stovkovej rychlostník a ETCS Ti říká 160, tak těch 160 opravdu můžeš""
Viditelnost fyzických návěstidel tam bude dimenzovaná na 100, nebo na 160?
Úterý, 18. dubna 2023 - 00:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28637
Registrován: 5-2002
P_v: Viditelnost fyzických návěstidel tam bude dimenzovaná na 100, nebo na 160?
Zábrzdná bude určitě na 100 (tj. 700 m), takže bych čekal taky na 100.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 18. dubna 2023 - 01:20:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10665
Registrován: 5-2007
Pikehead: mimochodem, sto (nebo kolik) let staré indusi řeší problém s chybami příjmu návěstních kódů jak?
Doplním trochu Hajného, sto rokov staré Indusi je sto rokov staré, takže pochádza o.i. z doby keď sa za vhodný spôsob zaistenia bezpečnosti považovalo o.i. dostatočné predimenzovanie. Proste sa skúmalo aké pole postačí pre spoľahlivý príjem, potom sa tam dalo X-krát silnejšie a hotovo.
Regpetrs
Úterý, 18. dubna 2023 - 09:14:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 900
Registrován: 2-2007
Ani naše LS chyby neřeší. A nemyslím tím ztrátu přenosu, ale zobrazení více povolujícího znaku oproti vysílanému kódu.
Úterý, 18. dubna 2023 - 18:28:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 100
Registrován: 11-2017
Podle dnešních měřítek vůbec nijak. Prostě to funguje s nějakou spolehlivostí, která pokrývá přijatelnou míru rizika.
A jak správně poznamenává Bram, Indusi je jen jakási pojistka kontrolující, zda strojvedoucí správně koná podle návěstidel. Zcela určitě v žádné zemi, kde Indusi používají, nemají v předpisech žádné ustanovení typu "když mineš Výstrahu a Indusi se tváří jakoby nic, tak se na tu Výstrahu klidně vyser"... [nene]
Kdežto v případě ETCS bude i u nás zanedlouho platit "Když mineš stovkovej rychlostník a ETCS Ti říká 160, tak těch 160 opravdu můžeš" - to už vyžaduje jinej level zabezpečení...


Nemělo by to být tak, že zabezpečovač bude hlídat strojvedoucího, a ne že strojvedoucí bude hlídat zabezpečovač? Bych řekl že právě ta pojistka je podstatopu zabezpečovače, a ne že si to bude žít vlastním životem.
Úterý, 18. dubna 2023 - 20:37:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10822
Registrován: 9-2002
Co to hoří na Dolnim v Šalingradu ?

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/brno-pozar-dolni-nadrazi-dra hy-vlak-zpozdeni-provoz_2304181925_har

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.