Diskuse » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno (PraK) » Archiv diskuse Rychlodráha Praha - letiště - Kl... do 19. 4. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Rychlodráha Praha - letiště - Kl... do 19. 4. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 17:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15629
Registrován: 5-2004
Tak ona ta spádovost na letiště není jen Praha ale i halda okolních obcí a měst. A tam je jasný přestup na S na Masně resp. hlaváku. U autobusů to je celkem egál protože ty jezdí z periferie kam se musí dokodrcat nějakým metrem (DH, Opatov, Zlý Čin - a ten zůstane stejně na nějaké té 100 - ČM).

No a pokud je odlet/přílet v nějakou prdelní hodinu tak je to o autě/odvozu/tágu bez ohledu na MHD/VHD.

Jinak vlaky od Kladna teď budou léta mrtvé protože nejezdily léta do centra bo Negrelák a teď opět nebudou léta jezdit do centra. Navíc ani na Kladno Město.
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 17:18:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 48
Registrován: 9-2017
Petr_vlček:
"No a pokud je odlet/přílet v nějakou prdelní hodinu tak je to o autě/odvozu/tágu bez ohledu na MHD/VHD.
"
Jsem loni dvakrát přiletěl do Prahy kolem půlnoci (spíše malinko po) a pak jsem jel nočním busem, ale to jsem byl trochu za exota a s rodinou bych to podstoupit nechtěl :-)
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 18:12:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2046
Registrován: 7-2017
peca_p:
"Petr_vlček:
"No a pokud je odlet/přílet v nějakou prdelní hodinu tak je to o autě/odvozu/tágu bez ohledu na MHD/VHD.
"Jsem loni dvakrát přiletěl do Prahy kolem půlnoci (spíše malinko po) a pak jsem jel nočním busem, ale to jsem byl trochu za exota a s rodinou bych to podstoupit nechtěl :-)"
Tak pokial rodinka neprisla na letisko autom, potom by ju nemilo prekvapili ceny taxikov v tychto nocnych hodinach- bezne 1500-2000kc za cestu do centra.
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 18:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6684
Registrován: 6-2016
Ohledně Kladna dneska zážitkové cesty autem... Dopoledne jsem zjistil že kruháč Unhoštská / Americká nepremává. Tak objezd koldokola vůkol (ještě že to znám z kola). Odpoledne domů přes Lidice na D7 a zde kolona jak prase od Chrášťan do alelujá (uhnul jsem na Ořech).

Proč to píšu - dlouho se nedělá nic, a pak fšechno najednou. Dojíždění z/do Kladna bude ještě dlouho (kruháč do konce prázdnin) "zážitek". Ohledně železné dráhy jsem pak na cyklovýletě detekoval jednosměrku v ul. Sportovců (výstavba druhé koleje směr Kladno-město). A vnuk hlásil očekávané uzavření P25 (Wolkerova)...
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 19:12:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6686
Registrován: 6-2016
„V sobotu bude snesen a brzo ráno v neděli bude na podvozcích převážen na Masarykovo nádraží do železničního muzea,“ informoval na tiskové konferenci ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Zdroj: https://prazska.drbna.cz/zpravy/doprava/11670-o-vikendu-snesou-ze leznicni-most-u-vystaviste-prace-omezi-dopravu.html?utm_source=ww w.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&utm_source=copy#dop_ab_v ariant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

Neví někdo kudy pojedou?
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 20:40:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5089
Registrován: 12-2007
M250.0: K čemu by elektrizace úseku Jeneč - Středokluky byla? Nevím, kolik vlaků používá na zásobování Amazon. Pokud se týká kerosinu pro letiště, tak ten se snad dováží ze severu od Podlešína. Takže se domnívám, že pokud Správa železnic chce elektrizovat úsek Jeneč - Středokluky (ne do Noutonic, kde to nemá význam, protože jak zastávky resp. nádraží v Tuchoměřicích a v Noutonicích jsou dost daleko od obcí), tak pravděpodobně proto, že tam chce jednou za hodinu vést osobní vlaky z Veleslavína, konečně v úseku Jeneč - Středokluky už je v provozu doprava cca jednou za hodinu. Protože mezi Jenčí a Středokluky (resp. Kněževsí) není snad žádná stanice, ale pouze zastávky, proto většina vlaků z Hostivice končí ve Středoklukách. Hostouň s Dobrovízí mají dohromady asi 2 tisíce obyvatel, dále jsou zde skladové areály Amazonu, takže asi z těchto důvodů chce Správa železnic elektrizovat úsek do Středokluk. Dál trať má pro osobní dopravu význam jedině pro víkendové výletníky jedoucí Cyklohráčkem, popř. pokud by Amazon měl zájem o nějaké spojení pro své zaměstnání do Noutonic, tak by tam jezdil vlak v nezávislé trakci. Je ale dost pravděpodobné, že pro nákladní dopravu se nevyplatí elektrizovat ten úsek mezi Středokluky a Slaným.
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 20:50:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15367
Registrován: 8-2004
Jeneč:
"Stanice Jeneč bude tříkolejná (přemostění přes obchvat Jenče už je na to připravené - podpěry pro 3 koleje, zatím je tam jen jedna mostovka pro trať do Středokluk). Nevím jen, zda nástupiště bude u všech tří kolejí, nebo jen u dvou. Východní zhlaví: dvokolejka do Hostivic, jedna kolej do Rudné a v budoucnu odbočovat jedna kolej na letiště. Západní zhlaví: dvě koleje do Kladna, jedna do Středokluk + napojení vlečky Hodlmayer úvratí přes staré (současné) nádraží."
[nene]
Lichá skupina v nákladním "obvodu" bude mít více kolejí. A na hostivickém zhlaví by směr letiště měly odbočovat dvě koleje.
Nástupiště v Jenči jen u kolejí 1 a 2.
M250.0:
"Hostivice dobrý, ale v Jenči se očividně moc nepočítalo s provozem na Středokluky, takže když pominu variantu zabrání hlavní koleje, tak se všechny náklady v tomhle směru budou těžce trefovat mezi osobku v obou směrech. Osobáky pak nevyhnutelně budou muset přinejmenším do Hostivic, protože v Jenči by překážely. Tohle řešení jsem fakt nepochopil."
Jestli mi v Jenči přijde něco "neoptimální", tak úrovňové odbočení směr letiště. Tam těch kolizních jízd bude řádově víc než do nějakých Středokluk, kde osobka jezdí jen z šotodůvodů (a má-li alespoň předstírat nějaký smysl, tak je blbost jí končit v Jenči) a nákladka se vyskytuje rovněž jen velmi zřídkavě.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 21:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2160
Registrován: 12-2006
Lichá skupina v nákladním "obvodu" bude mít více kolejí. A na hostivickém zhlaví by směr letiště měly odbočovat dvě koleje.
Nástupiště v Jenči jen u kolejí 1 a 2.


Ten "nákladní" obvod budou jen kusé koleje pro úvraťovou obsluhu vlečky Hoedlmayr.

Obávám se, že nemáte pravdu. Pokud budou z letiště koleje na západ dvě, tak jen do vrcholu trojúhelníku, kde bude jedna větev pokračovat jednokolejně do Jenče a druhá se jednokolejně vracet do Hostivic.

V původních vizích bylo nástupiště u všech tří kolejí - ostrovní a boční.
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 22:26:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28620
Registrován: 5-2002
M7: A dobu jízdy metrem Veleslavín - Můstek normální vlak nepřekoná ani náhodou, to jsou jen vlhké sny šotoušů.
To přijde na to, jestli budeme uvažovat reliktní jednokolejku z Velsu na Výstaviště, nebo finální stav z dvojkolejkou durch. Opatrnost by velela uvažovat konzervativnější variantu, ale když tak velkohubě prohlašuješ "ani náhodou", je na místě použít variantu odvážnější.
Obdobou úseku Masaryčka - Veleslavín je docela slušně úsek Masaryčka - Sedlec, a to jak vzdáleností (Vels něco přes 9 km, Sedlec 8.5 km), tak počtem zastávek (s Výstavištěm o jednu víc).
A ejhle, on se už dnes jezdí tam za 11 minut a zpět za 12 minut - a to dnes jede přes rozdrbaný Bubny s úrovňovým přístupem na peron holešovické zastávky.
Jak píše A.L., metro dá NV-MS za 11 minut a musím na něj nejdřív přestoupit a počkat si na něj.
Být tebou, byl bych s těmi vlhkými sny opatrnější...

hjguzf: Na Kladně je nádraží na okraji města
Zastávka Kladno město a Ostrovec taky...?

VŠ: ono je chyba, ze vlaky z letiska nejdu na hlavni nadrazi
To ve Varšavě taky ne a přesto jsou docela v oblibě.

Kazdopadne na A sa moze cestujuci vykaslat, uz dnes je to cca 20 minut na Veleslavin, 4 minuty prestup, dalsich 14 na Muzeum, uz tu sme na 38 minutach, pricom sa este v case spicke musim tlacit s mnozstvom cestujucich v metre a na hlavni nadrazi este prestup cez vytazenu stanicu bez vhodneho prestupu pre cestujucich s kufrom.
No jo, ale třeba já (ani spousta dalších lidí) z letiště přes Wilson vůbec nejezdím...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 13. dubna 2023 - 22:46:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2895
Registrován: 8-2017
Wagon: O linkovém vedení nerozhoduje Správa železnic. Zbytek příspěvku založený na tomto mylném předpokladu nemá smysl komentovat.

Hroch: Osobku od Středokluk je naopak téměř nezbytné ukončit v Jenči, pokud nechceme plýtvat i po modernizaci nedostatkovou kapacitou hlavní trati. Pokud bude v Jenči zajištěn přestup hrana-hrana na spoj jedoucí až na Masaryčku, pak je to kvalitativně srovnatelné s přímou jízdou ukončenou na Veleslavíně.
A ta nákladní doprava je natolik zřídkavá, že se kvůli ní ta trať bude elektrizovat.

Odbočení na letiště nekomentuju, protože jednak vůbec není jasný jestli a kdy vznikne a jednak mi celý koncept průjezdu letištěm přijde pochybný - spojení z Kladna na letiště vytíží tak možná tři páry šichťáků a pro cestu do centra to bude časově nepoužitelné.
Pátek, 14. dubna 2023 - 03:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7547
Registrován: 7-2011
honzaklonfar:
"Neví někdo kudy pojedou?"
Vzhledem k tomu, co je to za krávu moc možností není, takže tipuju Veletržní - magistrála - sjezd Bulhar. To je nejpřímější, nejširší a jinudy to beztak moc nejde.
Pátek, 14. dubna 2023 - 10:00:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15093
Registrován: 4-2003
M250.0:Odbočení na letiště nekomentuju, protože jednak vůbec není jasný jestli a kdy vznikne a jednak mi celý koncept průjezdu letištěm přijde pochybný - spojení z Kladna na letiště vytíží tak možná tři páry šichťáků a pro cestu do centra to bude časově nepoužitelné.

Hlavně se v Hostivicích nebude vůbec líbit stav, který tu naznačil Velky sef, tedy že by dva ze čtyř osobáků Kladno - Praha měly jezdit přes letiště a tedy aby byl v Hostivicích pouze jejich půlhodinový takt. Tohle těžko někdy projde [nene].


Hajnej:No jo, ale třeba já (ani spousta dalších lidí) z letiště přes Wilson vůbec nejezdím...

Přiznejme si konečně, že by prodloužené metro A vyřešilo obsluhu letiště z Prahy mnohem lépe než vlak. A pro Kladno zase lépe autobusy, přičemž nikdo by nebránil kladenským cestujícím přesednout ve Veleslavíně z vlaku na metro a zajet na letiště i takto, byť mnohem lepším řešením by byl přestup mezi vlakem a metrem u železniční stanice v Ruzyni, pokud by tedy vznikl. Pro města typu Slaný, Louny, Most atd. bude řešením dopravy na letiště stejně jen autobus, pokud to nebude vlastní auto.
Adam_r
Pátek, 14. dubna 2023 - 10:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1602
Registrován: 10-2003
M250:0 Osobku od Středokluk je naopak téměř nezbytné ukončit v Jenči, pokud nechceme plýtvat i po modernizaci nedostatkovou kapacitou hlavní trati. Pokud bude v Jenči zajištěn přestup hrana-hrana na spoj jedoucí až na Masaryčku, pak je to kvalitativně srovnatelné s přímou jízdou ukončenou na Veleslavíně.
A ta nákladní doprava je natolik zřídkavá, že se kvůli ní ta trať bude elektrizovat.


V takovem pripade nedava osobka (krome turistickych vlaku) do Stredokluk vubec smysl, protoze pridana hodnota proti autobusu z centra Dobrovize/Hostoune/Knezevse na nadrazi do Jence je spise zaporna. Nejake P+R se bude konat primo u hlavni trate (eventuelne u metra u "Sestky").

Takze smysluplne varianty jsou, dle meho nazoru, nic / Stredokluky - Veleslavin / Stredokluky - Smichov.

(Příspěvek byl editován uživatelem adam_r.)
Pátek, 14. dubna 2023 - 12:05:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2047
Registrován: 7-2017
Tak S3 na hlavnu vo Varsave jazdi, ale len cez vikendy. Na druhej strane ten prechod vo Varsave je urcite prijemnejsi nez z Masarycky smer hlavni.
Co sa tyka ciest, zalezi samozrejme od destinacie, ak sadnem na letisku, tak prestupit mozem na Velse na A, na Bubnoch na C a na Masarycke na B prip na Bubnoch na tram, takze to nie je ziadny argument, ak moje cesty nezacinaju na hlavaku- tam smeruje vacsina ludi, ktori potrebuju cestovat dalej, dnes si zoberu AE.
Pátek, 14. dubna 2023 - 17:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5090
Registrován: 12-2007
Bram: Prodloužení metra A na letiště se odpískalo před více než 10 lety, protože Praze zoufale chybí peníze na stavbu metra, a železnici na letiště by postavil stát.
Podle mne rozhodovaly peníze, kdo by měl či neměl peníze na kolejové spojení centra Prahy s letištěm.
Pátek, 14. dubna 2023 - 18:37:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9939
Registrován: 5-2002
Wagon: Prodloužení metra A na letiště se odpískalo před více než 10 lety, protože Praze zoufale chybí peníze na stavbu metra, a železnici na letiště by postavil stát. Opravdu Praze zoufale chybí peníze?, když po dokončení Blanky a áčka do Motola se nic většího nestaví. Navíc se na metro využívaly evropské fondy, což s nulovou výstavbou padá. A stát potřebuje invsteovat do železnice i jinde např. do VRT tratí.
Pikehead
Pátek, 14. dubna 2023 - 19:35:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9385
Registrován: 3-2007
V roce 2015 se zprovoznilo V.A a Blanka (r. 2015 šly ještě platby na tyhle velké stavby) a od roku 2019 se staví metro D. Od té doby ještě tři tramvajové úseky a velké generálky stanic metra se štolami na výtahy...

Peníze jim zoufale nechybí, ale v roce 2015 se plánovala v dohledné době rozjet i radlická radiála.
Pátek, 14. dubna 2023 - 19:47:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2048
Registrován: 7-2017
Treba ale povedať, že po otvorení V.A sa muselo rušiť pásmo na Dejvickej a Petrinach, pretože nebol úsek dostatočne využívaný. Také predĺženie na letisko by vyžadovalo voziť súpravy v dosť hustom intervale s nízkou obsadenosťou- ktorú by nezachránilo ani P+R na Dedine.
Pikehead
Pátek, 14. dubna 2023 - 19:56:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9386
Registrován: 3-2007
Čímž se dostáváme zpátky k tomu, že ty intenzity někdo zřejmě i spočítal a na jejich základě se rozhodnul. [happy]
Pátek, 14. dubna 2023 - 20:00:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2898
Registrován: 8-2017
Adam_r: Vlak to pořád proti autobusu vyhraje rychlostí na celé čáře, a to kromě Hostouně i při zohlednění delší docházkové vzdálenosti. Taky na rozdíl od autobusu může mít na vlak do centra přestup hrana hrana.
Středokluky - Smíchov je ještě celkem rozumná varianta, pokud bude Praha trvat na obsluze všech Žvahovů a Cibulek, k čemuž se Sp od Kladna zrovna moc nehodí.
Pátek, 14. dubna 2023 - 20:52:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2049
Registrován: 7-2017
Pikehead:
"Čímž se dostáváme zpátky k tomu, že ty intenzity někdo zřejmě i spočítal a na jejich základě se rozhodnul. [happy]"
No viaze sa k eurofondom, ak by sa z nich postavilo metro na letisko, tak potrebuje mat istu vytazenost a interval, inak sa tie peniaze budu musiet vratit.
Nasiel som, ze za rok 2016 bez pasma na Dejvickej sa malo najazdit 4,42 milionov km a naklady na prevadzku 433 milionov- usek ma 6,1km. Naklady treba vynasobit este koeficientom 1,33 aby sme dostali ceny z roku 2022.
Pátek, 14. dubna 2023 - 21:20:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 213
Registrován: 7-2017
Velký šéf: mohl by ste vysvětlit, jestliže metro na letiště ve vztahu k eurofondum bude mít malou vytěžnost, jak dosáhnete aby vlak na letiště ve vztahu k neevropským fondům měl větší výtěžnost než metro,pokud neuvažujete že cestující z(do) Kladna se projedou kolem letiště. Ano vlak nebude muset jezdit tak často, metro tam taky nemusí z Motola jezdit každé. Takže vlastně oproti dnešnímu busu to bude menší komfort než dnes a to se vyplatí.
Pátek, 14. dubna 2023 - 22:59:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28626
Registrován: 5-2002
Bram: Přiznejme si konečně, že by prodloužené metro A vyřešilo obsluhu letiště z Prahy mnohem lépe než vlak.
Blahopřeji k úspěšnému umístění v soutěži ve vylamování otevřených dveří - vždyť bylo V.A od samého začátku projektováno tak, aby v podobě V.A2 mohlo být za podmínky přispění Letiště prodlouženo až tam.

M7: metro tam taky nemusí z Motola jezdit každé
Spíš z Petřin, ty jsou na pásmové obraty vhodnější.
Projít by to mohlo, aspoň podle toho, že 7 z 10 šotoušů neustále tvrdí, že metro do Motola je zbytečný. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
mot
Pátek, 14. dubna 2023 - 23:07:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4179
Registrován: 7-2017
M7: Mělo-li by metro jezdit z Motola, tak vymete nejspíš i Řepy a na letiště to bude docela zajížďka.
Pátek, 14. dubna 2023 - 23:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28628
Registrován: 5-2002
mot: Mělo-li by metro jezdit z Motola, tak vymete nejspíš i Řepy a na letiště to bude docela zajížďka
Mělo jít přes Bílou Horu na Dlouhou Míli (někam k Šestce), což na vymetání Řep ani zajížďku zrovna moc nevypadá...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 15. dubna 2023 - 00:50:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 214
Registrován: 7-2017
Odpůrci metra na letiště často operují vysokou nákladností takové stavby, ale ono se v posledních letech stalo pravidlem stavět megastavby místo normálních staveb stanic metra nebo tramvají viz poslední úseky C na sverním konci, některé zastávky na Barrandově. Projektant ukojí své vize po originalitě, stavební firmy rádi prostaví co nejsložitější a největší zakázku a kasa zapláče. Stanice MHD metra nebo tramvají slouží k výstupu,nástupu,základní vybavení je samozřejmost ale nemusí to být megastavba a pýcha architekta ale taky ne obecní pastouška. Je to sice jen část nákladů celkové stavby, ale v budoucnu to zvyšuje další náklady na udržbu a pod. Jak se blíží finále, zjistí se,že rozpočet je překročen třeba o třetinu a začne se šetřit (viz třeba eskalátory Veleslavín), i když muselo být dávno jasné, že vlak nebude ani za 10,ani za 20 let a jedno,zda by ty eskalátory šly z dotací EU nebo z jiné kasy. U schodů přijezdu od letiště už eskalátor není. Ale za cenu těch nepočítaně architektonických studií by jich bylo do zásoby.
Sobota, 15. dubna 2023 - 04:52:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15095
Registrován: 4-2003
Hajnej:Blahopřeji k úspěšnému umístění v soutěži ve vylamování otevřených dveří - vždyť bylo V.A od samého začátku projektováno tak, aby v podobě V.A2 mohlo být za podmínky přispění Letiště prodlouženo až tam.

Chápu, že svým mírně řečeno poněkud mimoběžným příspěvkem potřebuješ odvést pozornost od problémů, které železniční obsluha letiště přinese a které Ti nejsou příjemné, neb vrhají ne zcela dobré světlo na ty, kterým tak rád děláš advokáta [proud].

To, že je dnes trasa A ukončena v nácestné stanici, která se stala na základě mnoha okolností koncovou a která je připravena na další pokračování směr letiště, velice dobře vím. Ale pokud máš zájem pokračovat v nošení dříví do lesa, tak klidně pokračuj, přijde mi to docela vtipné [biggrin]. A poukazovat dnes na nějaké finanční přispění letiště nemá smysl, dnes jsme jednak o dvacet let dále a v neposlední řadě si musí vedení Prahy uvědomit, že pokud bude spoléhat na Správu železnic, tak obsluha letiště kolejovou dopravou ještě hodně dlouho nebude a pokud k ní nakonec pod taktovkou Správy železnic dojde, bude kulhat na obě nohy díky vrozeným vadám, které nelze zcela odstranit [crazy].
Sobota, 15. dubna 2023 - 06:54:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15634
Registrován: 5-2004
Inu pokud bude na letiste trolejbus i metro a to bude pasmovat jedno kde tak mozna bude rychlejsi na to metro nebo vlak na velekravine dojet tim trolejbusem. Pripadne na zlicin na B ktere na rozdil od A ma vazby i na dalsi silne smery kolem prahy (smichov, masna, florenc, cernak).
Sobota, 15. dubna 2023 - 07:26:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28629
Registrován: 5-2002
M7: Jak se blíží finále, zjistí se, že rozpočet je překročen třeba o třetinu a začne se šetřit (viz třeba eskalátory Veleslavín), i když muselo být dávno jasné, že vlak nebude ani za 10,ani za 20 let a jedno, zda by ty eskalátory šly z dotací EU nebo z jiné kasy.
Jenže takhle to nebylo. V.A se projektovalo jako celek až na Dlouhou Míli, odkud mělo variantně buď pokračovat až na letiště, anebo tam končit a přestupní terminál na nějakou tu "119" měl být tam. Ať už by to bylo tak nebo tak, byl by Veleslavín vždy jen vcelku obyčejnou nácestnou stanicí bez jakéhokoliv vztahu k letišti, tudíž tam neměly být ani ty eskalátory, jen běžný výtah.
Jenže pak se stavba z nějakých důvodů rozdělila na V.A1 a V.A2 a teprve po vysoutěžení V.A1 začalo být jasné, že V.A2 dlouho nebude, jestli vůbec někdy. Tím vyvstala potřeba doplnit na Vels eskalátory, jenže ouha, už bylo vysoutěžíno a všichni měli staženou [zadnice] z toho, že to někdo z neúspěšných uchazečů napadne. Proto se tam ty schody dodělávaly až dodatečně a nějaké tvrzení o tom, že došly prachy a eskalátory se škrtly, je urban legend.

Bram: příspěvkem potřebuješ odvést pozornost od problémů, které železniční obsluha letiště přinese
Mohl bys mi blíže vysvětlit, které problémy a proč by mi neměly být příjemné, abych měl důvod od nich odvádět pozornost?
Z čistě sobeckého pohledu by pro mě osobně byla ideální obsluha Áčkem, protože by mi odpadl jeden přestup (nanejvýš bych se ve špičce při pásmování počkal na další soupravu), což by mi ovšem dávalo naopak důvod takové problémy zveličovat a vehementně prosazovat to metro.
A protože lítám natolik málo, že tu 119 jednou za čas přežiju, a protože než se tam něco kolejovýho postaví, budu lítat ještě míň, je mi to celkem ganz egál, jestli metro nebo vlak.

které Ti nejsou příjemné, neb vrhají ne zcela dobré světlo na ty, kterým tak rád děláš advokáta
Zdá se, že ses po ránu předávkoval FloskulinemTM... [crazy]
Možná si pořiď takovej ten dávkovač po seniory, aby ses příště vyvaroval takového trapného omylu.

Vlčoun: pokud bude na letiste trolejbus i metro a to bude pasmovat
Pokud bude pásmovat, tak ve špičce, kdy to má šanci ušetřit i turnusovou potřebu (ať už lidí nebo souprav). A tam se dá ten jeden interval přežít. Ale v hlubokým sedle se zrovna moc nepásmuje... [nene]

(Příspěvek byl editován uživatelem Hajnej.)
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 15. dubna 2023 - 09:18:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7549
Registrován: 7-2011
Michal7:
"Odpůrci metra na letiště často operují vysokou nákladností takové stavby..."
Odpůrci metra argumentují spíš tím, že metro svým rozsahem provozu a fixními náklady bude po většinu času akorát drahá sranda. V noci nepojede, jenže v noci lítaj koupáci a ve dne bude muset pásmovat, nebo se v něm zbytečně projezdí šílený peníze. I když, trochu zachraňovat to může Dlouhá Majle, tedy pokud se povede dostatečně kapacitní P+R, který by stáhlo dojížďáky a ti pak nepokračovali autem do města. Jenže o tom si dovolím drobet pochybovat, protože alespoň trochu dostatečně kapacitní parkoviště by z tohohle směru znamenalo minimálně 1000 míst, což je několikapatrovej barák jak kráva.
Leda by ten krtek někde za lesem v Motole vylezl na povrch, před letištěm zase zalezl pod zem a po většinu cesty jel venkem. Jenže na to, aby krtek jezdil po povrchu zase nejsou uzpůsobený soupravy.

Hajnej:
"Jenže takhle to nebylo."
Přesně tak, Vels nikdy neměl sloužit tak, jak slouží dneska.
--------------
Možná, že kdyby megaloman Bém nešel od válu, tak toho krtka na letiště už máme, protože by to V.A2 dokázal dotáhnout do konce, leč kdoví?
Osobně si myslím, že závlek do Motola a rozdělení na 2 etapy byla blbost, která to pohřbila. Jít to z Velsu pod Evropskou dál, tak už to na letiště nejspíš dávno jezdí.
Sobota, 15. dubna 2023 - 12:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4418
Registrován: 5-2002
Možná by ale stavba metra na letiště pohřbila modernizaci celé trati až do Kladna.
P_v
Sobota, 15. dubna 2023 - 15:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2996
Registrován: 5-2002
Technická, dělení V.A1/2 je v Petřinách, dál z Motola to mělo být vyšší římské číslo. V.A2 se mělo opozdit kvůli startování ražeb dál, ale když bylo jasné, že se dál razit nebude, zprovoznilo se současně. Pro tu nutnost pásmování se ještě vymyslela větev do Řep. Ta už se do územního plánu ani nedostala (návrh změny Z 1924/07)
Neděle, 16. dubna 2023 - 19:30:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 64
Registrován: 3-2021
Dal jsem na Rajče své fotky ze čtvrtka z rekonstrukce trati do Dejvic. Aktuální fotky bohužel nemám. Poslední fotka z Hradčanské ukazuje, že přinejmenším na prvních několika stech metrech uzavřeného úseku (včetně přechodu přes trať u Hradčanské) je ještě občas možno narazit na vlak. Fotky jsou zde: https://vpjvm.rajce.idnes.cz/2023-04-13/
Neděle, 16. dubna 2023 - 21:21:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15369
Registrován: 8-2004
Jeneč:
"Ten "nákladní" obvod budou jen kusé koleje pro úvraťovou obsluhu vlečky Hoedlmayr.
Obávám se, že nemáte pravdu. Pokud budou z letiště koleje na západ dvě, tak jen do vrcholu trojúhelníku, kde bude jedna větev pokračovat jednokolejně do Jenče a druhá se jednokolejně vracet do Hostivic."
Nemáte pravdu. [nene] Ani co se týče nákladní skupiny, ani co se týče počtu kolejí směr letiště.
M250.0:
"Odbočení na letiště nekomentuju, protože jednak vůbec není jasný jestli a kdy vznikne a jednak mi celý koncept průjezdu letištěm přijde pochybný - spojení z Kladna na letiště vytíží tak možná tři páry šichťáků a pro cestu do centra to bude časově nepoužitelné."
Já si sice tak myslím, že je to pochybné, ale to na problematičnosti úrovňového odbočení nic nemění. Ani můj ani Váš názor na ne/pochybnost není směrodatný.
Adam_r:
"Takze smysluplne varianty jsou, dle meho nazoru, nic / Stredokluky - Veleslavin / Stredokluky - Smichov."
Má-li vůbec smysl se bavit o nějaké osobce od Středokluk, což "mi celé přijde pochybný koncept", pak souhlas.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Neděle, 16. dubna 2023 - 21:44:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2162
Registrován: 12-2006
Hroch:Nemáte pravdu. [nene] Ani co se týče nákladní skupiny, ani co se týče počtu kolejí směr letiště.
Můžete uvést zdroj, odkud čerpáte tyto informace, nebo jsou to jen vaše zbožná přání?
Pondělí, 17. dubna 2023 - 00:43:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 360
Registrován: 7-2010
Jeneč:

Nevím, jak je to zapojením letiště, ale ty šturcové koleje pro obsluhu vlečky byly v přípravné dokumentaci. V soutěži na dokumentaci pro stavební povolení bylo v zadání psáno mimo jiné i to, že má být připojení na vlečku rozšířeno o možnost vjezdu na předávací koleje i od Kladna a že tyto koleje mají být dopravní. Jak dopadl výsledek jsem ale neviděl.
Pondělí, 17. dubna 2023 - 10:10:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7555
Registrován: 7-2011
Brr:
"Možná by ale stavba metra na letiště pohřbila modernizaci celé trati až do Kladna."
Když nepočítám magory "chceme metro, ne rychlodráhu", tak nepohřbila, protože to jsou dopravní stavby s rozdílným účelem, vzájemně si nekonkurující. I kdyby metro na letiště už bylo, tak pořád bude potřeba nějak dostat do města středočechy, denně migrující za prací a na to je vlak optimální, tady metro moc nepomůže.
Leda by vedlo až do Kladna. [happy]
Pondělí, 17. dubna 2023 - 12:06:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2050
Registrován: 7-2017
Osobne vidim velky plus v tom, ze vlak by predstavoval alternativu k metru A, ak by chcel niekto na linku B, prestupi na Masarycke a vyhne sa Mustku, prestupom na Bubnoch sa zase vyhne Muzeu a ostanu akurat cestujuci linkou A. Ak by vypadol vlak, stale by slo pouzit metro A, ak by vypadlo metro, vlak by sluzil aj ako NAD.

Na Dedine aj tak nie je nic architektonicky vyznamne, zeby tam P+R pre 1500 vozidiel nemohlo vzniknut. Akurat tu vidim mozno problem v tom, zeby interval 15 minut pre taky velky P+R nemusel postacovat- lepsie by to obsluzilo metro- ktore ale nezmyselne vymeta Motol vdaka Bemovi a Chalupovi a ich slubom metra pre Prahu 666.

Navyse nam uz zacal letny letovy rad a pocet cestujucich bude rast- tymto zmenam sa lepsie prisposobi CP vlakov nez metro, ktoreho interval sa cez rok velmi nemeni.
Úterý, 18. dubna 2023 - 06:58:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15099
Registrován: 4-2003
Velky sef:Navyse nam uz zacal letny letovy rad a pocet cestujucich bude rast- tymto zmenam sa lepsie prisposobi CP vlakov nez metro, ktoreho interval sa cez rok velmi nemeni.

Hoďte na tohoto blázna už konečně síť [proud].
Úterý, 18. dubna 2023 - 15:29:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28640
Registrován: 5-2002
VŠ: ktore ale nezmyselne vymeta Motol
Von ten špitál zas takovej nesmysl není, ale to holt MIPSovi nevysvětlím...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 18. dubna 2023 - 17:21:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15648
Registrován: 5-2004
"Von ten špitál zas takovej nesmysl není"

Z hlediska špitálu ne, z hlediska cesty na letiště "skrz každou prdel" ano...

I z hlediska přestupu na povrchovku není Mozol nic moc kdy uzel s konečnou tram i busů je na kopci.
Úterý, 18. dubna 2023 - 18:23:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7557
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"Von ten špitál zas takovej nesmysl není, ale to holt MIPSovi nevysvětlím..."
Von ten špitál z hlediska počtu lidí pro stanici metra, i když u něj násilně končím busy, nesmysl je, ale to holt Haljnýmu nevysvětlím. [wink][proud]
Úterý, 18. dubna 2023 - 19:38:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7559
Registrován: 7-2011
Petr_vlček:
"Z hlediska špitálu ne, z hlediska cesty na letiště "skrz každou prdel" ano..."
No, upřímně, zas takovej závlek by to nebyl. I kdyby to oproti současnosti (119 a přelejzání na Velekravíně) časově vyšlo nastejno, rozhodně by to bylo pohodlnější. Jenže mám vážnou obavu, že se to z toho Motoula na lítadliště nedohrabe už nikdy a to slepý střevo ke špitálu už zůstane.
mot
Úterý, 18. dubna 2023 - 19:53:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4188
Registrován: 7-2017
Kdo absolvoval cestu busem přes Vypich ať dolů nebo nahoru, tak za to slepý střevo děkuje.
Středa, 19. dubna 2023 - 07:29:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15101
Registrován: 4-2003
Petr vlček:Z hlediska špitálu ne, z hlediska cesty na letiště "skrz každou prdel" ano...

Cestujícím, kteří by jeli metrem A na letiště, ze kterého by pokračovali dále letadlem, by byla zajížďka přes Motol absolutně ukradená, protože pět minut navíc nehraje u letecké dopravy žádnou roli. Jde pouze o pohodlí, které metro A splňuje mnohem lépe nežli vlak zejména díky zpřístupnění celého centra Prahy, neb metro A projede skrz celé centrum Prahy kolem různých hotelů, kdežto vlak centrum objede, byť se do něj pak dostane, ale neprojede ho. Dokonce i ten exteriérově naprosto odporný hotel Don Giovanni je přímo u stanice Želivského [biggrin].
Mladějov
Středa, 19. dubna 2023 - 07:51:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19579
Registrován: 3-2007
Tak hlavně to metro už tam stojí, 1) je stavebně připraveno na pokračování (osobně jsem odstavnou díru od konce do Motola prošel na DOD [wink]) 2) Je tam hodně nevytížené (stačí kouknout na počty) 3) Odjinud ho táhnout na letiště prakticky nelze (nikdo nezavře na dva roky Wels, aby se tam složitě budovalo napojení + zbytečné větvení).

Mno, to metro vyřeší řadu věcí rozhodně lépe, než tato železnice s koncem na Masaryčce, rozhodně pružnost intervalů a bezvýlukový provoz, přičemž nějaký ten bus jednou za půl hodiny na Prahu hlavní (za patřičně vyšší tarif) může fungovat dál (to je k diskusi, stejně jezdí xy mikrobusů, mikrobusů hotelů a taxikáři jistě neumřou hlady,jen to holt nebude přes den za dva litry do centra).

Tolik můj názor - jistě lze dokonce postavit obojí, jen je to pak trochu škoda peněz za to vlakové spojení.

Každopádně dlouhodobě dopravní stavby typu okruh D0, metro D a "něco" na letiště smysl mají a to dlouhodobě - a pak už tak nějak není to metro moc kam v širším centru stavět..
Pořád lepší mít kvalitní infrastrukturu a kontinuálně budovat, než jako za Krnáčové ty miliardy a miliony utrácet za peachoviny jako lavičky v parcích s USB nabíječkou a wifi za sto litrů jednu [crazy]

Ono to jde, jak vidíme, velmi pomalu (a šlo v podstatě vždycky - viz datum projektů a představ metra, Nuselského mostu atd, atd).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 19. dubna 2023 - 08:54:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15102
Registrován: 4-2003
Mladějov:Tak hlavně to metro už tam stojí, 1) je stavebně připraveno na pokračování (osobně jsem odstavnou díru od konce do Motola prošel na DOD [wink]) 2) Je tam hodně nevytížené (stačí kouknout na počty) 3) Odjinud ho táhnout na letiště prakticky nelze (nikdo nezavře na dva roky Wels, aby se tam složitě budovalo napojení + zbytečné větvení).

Ještě bych hezky po špidlovsku dodal, že soupravy metra pro prodloužení na letiště JSOU [proud].


Mno, to metro vyřeší řadu věcí rozhodně lépe, než tato železnice s koncem na Masaryčce, rozhodně pružnost intervalů a bezvýlukový provoz, přičemž nějaký ten bus jednou za půl hodiny na Prahu hlavní (za patřičně vyšší tarif) může fungovat dál (to je k diskusi, stejně jezdí xy mikrobusů, mikrobusů hotelů a taxikáři jistě neumřou hlady,jen to holt nebude přes den za dva litry do centra).

Ono je toho trochu víc, co metro vyřeší lépe. A hlavně nevybudování železnice na letiště ve směru od Ruzyně umožní využít kapacitu Masarykova nádraží mnohem lépe pro budoucí rozšíření příměstského provozu směr Kladno (a také směr Kralupy), o který bude zcela logicky zájem. Přičemž po vybudování metra A na letiště by se jednak do něj přesunuli ti, co zamořují svými auty Prahu jen proto, protože nemají na Praze 6 kde zaparkovat (tímto zdravím svého kolegu z práce), dále letečtí cestující a zaměstnanci letiště, takže na nárůst poptávky, se kterým se dnes neuvažuje, se dá reagovat pouhým zkrácením intervalů metra. A údajná nemožnost nočního provozu metra je také oblíbenou mantrou, ale když se zamyslíme nad tím, jaká by byla potřeba nočního provozu, tak zjistíme, že by se dal vyjezdit po jedné koleji půlhodinový interval mezi Muzeem (přestup na noční autobusové a v blízké budoucnosti i noční tramvajové linky) a letištěm, což by zcela stačilo. Vyloučená druhá kolej by se v tomto úseku samozřejmě udržovala a každý den by se to střídalo [wink].


Každopádně dlouhodobě dopravní stavby typu okruh D0, metro D a "něco" na letiště smysl mají a to dlouhodobě - a pak už tak nějak není to metro moc kam v širším centru stavět..

Tak to je samozřejmé a souhlasil bych až na tu stavbu metra. Stále jsem přesvědčen, že je smysluplné prodloužení trasy metra B přes Horní Počernice až někam k exitu 3 na D10 a tam postavit P+R, dále prodloužení trasy C z Letňan k nádraží Čakovice, kde se v areálu bývalé Avie chystá výstavba obytných domů (ne hned, ale do deseti let zcela určitě). Takže metro kam rozšiřovat stále je.

V delším výhledu by bylo vhodné prodloužit trasu C i na opačném konci takto https://mapy.cz/s/butuharevo , aby se vlaky linky S9 na trati 221 přestaly využívat jako MHD a nebyly zbytečně přetěžovány pražskými cestujícími. Nehledě na to, že by se do vlaků linky S9 dostali naopak cestující, kteří tyto vlaky nevyužívají proto, protože cesta kamsi na Budějovickou či na Pankráce je pro ně akorát zdlouhavá zajížďka přes centrum Prahy. Dále i proto, aby autobusy od Říčan a Zásmuk nemusely projíždět Uhříněves a celkově se doprava z těchto míst do centra Prahy zrychlila a zpravidelnila a pak samozřejmě i na koncové stanici metra v Uhříněvsi také vybudovat P+R [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Mladějov
Středa, 19. dubna 2023 - 10:11:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19581
Registrován: 3-2007
Tak prodlužovat smysluplně trasy ano, já mínil zahušťování v širším centru ala Podolí - Braník, větvenî, okružku atd.
Ale to je samozřejmě hodně za horizontem, osobně budu rád, když se ještě příčetný svezu déčkem na Mírák a třeba i na to letiště. Tempo je velmi pomalé.
Středa, 19. dubna 2023 - 10:52:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15107
Registrován: 4-2003
Bych řekl, že trasy metra budou navždy jen A, B, C a D, přičemž větve dečka do Modřan se v nejbližších třiceti letech asi nedočkáme [nene].

Jinak souhlasím, výstavba metra jde hodně pomalu a jinak se zvyšovat podíl VHD v Praze a okolí moc už nedá, tedy krom nových železničních tratí, za kterou považuji i modernizaci tratí Praha - Kladno. Tam je změna tak rozsáhlá, že to bude mít stejný význam jako novostavba [wink].
Středa, 19. dubna 2023 - 12:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2051
Registrován: 7-2017
Preco by niekto z S9 jazdil na hlavni, ked moze prestupit na 193 od viezt sa na PP, Pankrac aj Budejovicku ev prejde na Kloboucnicku a nou sa dostane na Brumlovku do tamojsich kancelarii?

Rad by som podotkol, ze uz teraz metro C hlavne v rannej spicke jazdi na hrane kapacity, teda napchat tam este Uhrineves nepojde.

Podobne napad mat metro raz za pol hodinu, bolo by to zbytocne, navyse nutnost riesit bezpecnost kvoli vandalom a platit kopec ludi s priplatkami na nocnej, pretoze tie stanice musia byt obsadene. Vacsina odletov pred 6 rano su chartrove lety, na nich velmi nelietaju ludia byvajuci v hoteloch v Prahe.

Do nemocnice sa chodi rano resp dopoludnia, popoludni uz tolko ambulancii nie je a tak tam len prestupuju ludia, ktori potrebuju dalej. Uznavam, ze toto predlzenie pomohlo ludom obist zapchy na Patockovej, ale stale to nie je ziadne terno vzhladom na meskania npr linky 180

Prahe hlavne chyba rychle spojenie na Zapad, vsetko sa teraz bud plazi cez Smichov, Zlicin to nejde a Kladno je tiez zabite.Pritom aj tam je dopyt po rychlejsom cestovani do mesta a hlavne chyba alternativa k metru B, akonahle nejazdi od Radlickej dalej, tak je to skoro stale dost masovka, esteze sa to nestava az tak casto.
Středa, 19. dubna 2023 - 13:46:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28647
Registrován: 5-2002
Bram: Ještě bych hezky po špidlovsku dodal, že soupravy metra pro prodloužení na letiště JSOU
Ano, ale zpočátku to budou soupravy z Béčka, takže to metro bude muset být v celé trase zakryté.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 19. dubna 2023 - 15:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15109
Registrován: 4-2003
Hajnej:Ano, ale zpočátku to budou soupravy z Béčka, takže to metro bude muset být v celé trase zakryté.

Což by nebyl problém, protože zakrytí je v případě metra lepší varianta, neb je provoz pak zcela bez povětrnostních vlivů [wink]. A pokud by měl být kus metra po povrchu, tak kolik by to bylo? Byl by to alespoň kilometr, aby to stálo za řeč?
Středa, 19. dubna 2023 - 16:35:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28649
Registrován: 5-2002
Bram: Nijak detailně jsem to nezkoumal, možná jen přemostění D0, pokud by vyšlo efektivněji, než podtunelování v bezpečné hloubce.
Poznámka byla spíš preventivní...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 19. dubna 2023 - 17:06:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2909
Registrován: 8-2017
Mladějov: to metro vyřeší řadu věcí rozhodně lépe, než tato železnice s koncem na Masaryčce, rozhodně pružnost intervalů
Tak určitě, pružně pojede jeden vlak za čtvrt hodiny (protože víc letiště nezaplní) ve směru DC těsně za vlakem z Petřin, aby se to zase nepřetěžovalo dál. A nově pojede i v noci.

Bram: Což by nebyl problém, protože zakrytí je v případě metra lepší varianta
Pro stavební firmy nepochybně, pro veřejné rozpočty ne tak docela.

Cestujícím, kteří by jeli metrem A na letiště, ze kterého by pokračovali dále letadlem, by byla zajížďka přes Motol absolutně ukradená
Letečtí cestující ale v tom případném metru budou naprostá minorita, většina budou dojíždějící z Kladenska a Slánska (ať už autem nebo busem) přestupující na terminálu někde kolem Dlouhé Míle a těm pět minut (10 denně, skoro hodina týdně atd.) rozhodně ukradených nebude, stejně jako zaměstnancům toho letiště, což bude druhá nejvýznamnější skupina.
Středa, 19. dubna 2023 - 17:23:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2052
Registrován: 7-2017
Tych 5-10 minut stratia statim v zapchach na Evropske resp pokojne aj cakanim na metro, ak im nahodou ujde.
Druha najpocetnejsia skupina zamestnanci letiska?[lol][lol][lol] Vacsina ludi pracujucich na letisku urcite nebyva v Prahe, dokonca viem, ze aj policajti tam mavaju sluzby z inych krajov- pri 15 milionoch cestujucich rocne asi tazko budu zamestnanci druha najpocetnejsia skupina cestujucich.
Ale pobavim sa aj na diskusii, ze na letisko maju jazdit 81-71M, tie sa nemaju sancu dozit takeho sna, takze by som tuto diskusiu presunul do tematiky zeleznicnych snu a venovali sa tu len vlaku na letisko.
mot
Středa, 19. dubna 2023 - 19:24:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4193
Registrován: 7-2017
Ale část z těch 15 mil. (+- 40000 denně) určitě nejede VHD/MHD.
Zrovna tak bych byl opatrný s těmi hotely v centru. Tam je klientela, které je nějaká HD u [zadnice].
vasekj
Středa, 19. dubna 2023 - 19:32:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 227
Registrován: 9-2017
Nevím, proč tu tolik řešíte noční provoz, když podmínkou nové vzletové a přistávací dráhy bude zrušení nočního provozu. Letadla, co přiletí do 22h stihnou poslední metro úplně v pohodě. Horší to bude s prvními ranními odlety, tam by se možná trochu hodilo, aby první spoj byl na letišti už někdy mezi 4:00 a 4:30 (ale to by bylo kvůli zaměstnancům ty lety odbavujícím, nikoli cestujícím, ti v tuhle hodinu jezdí téměř výhradně tágem), a to pouze tímto směrem.
Středa, 19. dubna 2023 - 19:43:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9941
Registrován: 5-2002
bude zrušení nočního provozu. Letadla, co přiletí do 22 - naprostá utopie. I za covidu se lítalo běžně od 4 ráno do jedné v noci. Prostě jedno letadlo odlítalo všechno, ekonomika tak velí. Bydlím 8 kiláků od letiště a slyším je. Ostatní letadla stála zakonzervovaná odstavená na letišti, možná je někdy proluftovali spolu s odstavenými piloty.
vasekj
Středa, 19. dubna 2023 - 19:46:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 228
Registrován: 9-2017
Teď taky ještě ta nová dráha není. To jako že by si to nechali s nějakou podmínkou povolit, a pak by to vesele porušovali? Si myslím, že si to různí Suchdoláci a Nebušičáci pohlídají, aby se ta podmínka dodržela. Pro SmrtWings to bude sice dražší, ale v ty 4 ráno prostě nedostane povolení, tak si bude muset počkat už před startem z předchozího letiště.

(Příspěvek byl editován uživatelem vasekj.)
Středa, 19. dubna 2023 - 20:26:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9942
Registrován: 5-2002
Prostě dostane povolení, tak jako ho dostávají dnes. Za covidu rozhodně nešlo o volnou dráhu, ale o využití zprovozněných letadel. Dráhu si letiště prosadí stejně jako noční lety. Nebušice a Horoměřice se mohou vztekat stejně jako Hostivice. Navíc v ose dráhy má vést D0 k tomu Suchdolu, součet zátěží se neřeší.