Diskuse » Železnice » Elektrizace tratí » Archiv diskuse Elektrizace tratí do 26. 3. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Elektrizace tratí do 26. 3. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 15. ledna 2023 - 22:47:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1526
Registrován: 4-2009
Pánové, ve zkratce několik poznámek:

- státní infrastrukturní postrky vydobyl ŽESNAD.CZ pro všechny dopravce, I státní, a trvalo mi to 5 let.

- Veselí nad Lužnicí - České Velenice bude velmi důležitý úsek pro tranzitní nákladní dopravu, jakmile ÖBB přestaví FJB do použitelné podoby pro dnešní nákladní dopravu (na čemž se už začalo pracovat) a současně vyřešíme bobra evropského mezi Libní a Malešicemi. Plánujeme tuto trasu jako alternativu k 501 a kopcům přes Vysočinu.

- pravdu má můj kolega Jaroslav Tyle, s těmito sklonovými poměry a dalšími omezením není transverzala ani omylem použitelná pro dnesni nákladní dopravu - nikdo to nezaplatí

- a na závěr vám prozradím naše nové (nákladní) priority pro prostou elektrizaci , které diskutujeme už od jara s MD a SŽ: Kralupy -Kladno-Ostrovec a zároveň Jeneček - Středokluky, HB- Ždírec (-Hlinsko) a Jaroměř - Trutnov. Howgh, můžete ve všech případech hádat proč. V oblasti standardních rekonstrukcí tratí platí pořád všechno, co jsme v uplynulých letech chtěli. A Zdice-Písek tam fakt není 😉
Pondělí, 16. ledna 2023 - 07:11:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14769
Registrován: 4-2003
Quenya:- a na závěr vám prozradím naše nové (nákladní) priority pro prostou elektrizaci , které diskutujeme už od jara s MD a SŽ: Kralupy -Kladno-Ostrovec a zároveň Jeneček - Středokluky, HB- Ždírec (-Hlinsko) a Jaroměř - Trutnov. Howgh, můžete ve všech případech hádat proč. V oblasti standardních rekonstrukcí tratí platí pořád všechno, co jsme v uplynulých letech chtěli. A Zdice-Písek tam fakt není

Výborně [ok]. Také doufám, že požadujete i elektrizaci mezi Smíchovem a Hostivicemi [wink].

S výše uvedenými dvěma body souhlas samozřejmě také [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pondělí, 16. ledna 2023 - 18:53:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2710
Registrován: 4-2003
Mladějov:
"Spíš je problém zrušit ty tratě a vlaky, kde skutečně léta nikdo nejezdí a honěj se tam jen prázdné motoráčky dnem i nocí nebo ani ty ne - třeba trať do Hranic v Čechách.
Tady je prostě tiché souznění SŽ, ČD a kraje, aby ten jeden (dva) páry denně jely a SŽ dostala vyšší příspěvek na údržbu. "

A proto je tolik potřebné vrazit tam dalších 13 melounů na doplnění závor na přejezd přes Selbskou ulici v Aši, jako by nebyla potřebnější místa

(Příspěvek byl editován uživatelem suri.)
Pondělí, 16. ledna 2023 - 21:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 161
Registrován: 9-2018
Quenya:
[ok]
224 je teda dle všeho ze hry, což jsem mohl očekávat.
Na 225 a tratích návazných se plánuje něco, co by nákladním dopravcům pomohlo? Může se tam rekuperovat?

Na opravenou 226 se docela těším, jen bude trochu škoda mechanik. Ale musíme jít s dobou.

Nákladům v elektrické trakci zdar![vypravci]
Pondělí, 16. ledna 2023 - 23:48:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5045
Registrován: 12-2007
Quenya:
Uvažovalo se, že snad se někdy postaví koridor Praha - Hradec Králové - Jaroměř - Trutnov - Královec - Polsko. Nevím, kdy se tak stane, nicméně, pokud se začne stavět v příštích dvaceti letech, tak by možná bylo dobré některé úseky elektrizovat až v souvislosti s výstavbou uvedeného koridoru. A možná, že by se současně spolu s dvoukolejnou tratí z Prahy do Hradce Králové vyplatilo zdvoukolejnit také úsek Hradec Králové - Jaroměř.
Pokud by se elektrizovaly úseky Kladno-Ostrovec - Kralupy nad Vltavou pro nákladní dopravu, tak by bylo vhodné prověřit, zda se vyplatí také pro osobní dopravu, provozovanou pouze jednou jednotkou ešusů, přičemž druhá jednotka by se pro spojení Praha - Kladno - Kralupy nad Vltavou připojila ve směru do Prahy nebo odpojila ve směru z Prahy v Kladně-Ostrovci.
Pokud se týká odbočky Jeneček - Středokluky, tak po vybudování dvoukolejné železnice z Prahy do Kladna snad tato odbočka zmizí, a vlaky do Středokluk se budou odpojovat přímo v nové stanici Jeneč.
.
Mladějov
Úterý, 17. ledna 2023 - 17:05:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19167
Registrován: 3-2007
Vyplatilo [lol]

"Koridor" v téhle oblasti už máte - Lichkov, trať po GO, dráty až do Vroclavi a nákladní provoz dost slabý, v osobce velmi slabý.

Dvojkolejná trať z Prahy do Hradce - [rofl]

Heleďte, tohle vážně není nutně potřeba ani to nejsou priority. To jste zas četl nějakou představu nějakého vizionáře či projekčního ústavu.

Jestli něco stavět a protlačovat, tak je to zkapacitnění pražského uzlu, reko 171, "rychlé výjezdy" z Prahy minimálně na Beroun a Kolín, konečně modernizace pravobřežky, řešení kapacitního přechodu do SRN aneb Domažlice a Cheb (kde to je na soudruzích z NSR, my máme v podstatě hotovo) a modernizace zatím netknutých velkých uzlů a stanic ala Pardubice (probíhá), Třebová (což bude pěkný ořech tipuji tak na pět let), Nymburk (to bude taky dílo!), Smíchov a taky Ústí Západ, Střekov, Všetaty..(nakonec pravobřežku jsem již zmiňoval).

Protože tady se často diskutuje, jak dostat kamiony na koleje, jak tu a tady a jinde sehnat pár vagonků zátěže (přeprav), ale skutečnost je taková, že stávající vlaky je problém po stávající infrastruktuře bez zpoždění a hroucení celého systému při jakékoli poruše a "škytnutí" převézt.

Svezte se někdy za nočních nepřetržitých výluk tč. Pardubic nočním rychlíkem odklonem přes Nymburk-Chlumec-Hradec-Choceň: V každé staničce křižujete dlouhé náklady, kontejneráky, uhlí, auta, obyčejná Pn-ka..a tohle chceme udržet na kolejích, aby to nešlo do aut, to je ta skutečná ekologie a CO2 atd.
A místo investic do magistrál tady někteří pořád řešíte nějaké vzdušné zámky..i jen tyhle nejnutnější investice spolknou kapacity firem na dlouhá léta.
A to jsme vynechali konverzi a ETCS, že. A třeba deponovací prostory v uzlech Praha, Ústí a dalších - a to vám Jančura v Praze ale i jinde pořád sídlí a opravuje prakticky pod širým nebem..
Pikehead
Úterý, 17. ledna 2023 - 17:59:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9085
Registrován: 3-2007
A když Pardubický kraj objedná po Lintech nějaké BEMU, tak si umím představit, že přestanu trvat na těch Králíkách. (Musím se ale poradit s ing. Zárubou, který mě střídá.)
Mladějov
Úterý, 17. ledna 2023 - 22:45:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19176
Registrován: 3-2007
Ehh..?
Úterý, 17. ledna 2023 - 23:34:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12225
Registrován: 5-2002
Přidávám se k Mladějovi: ???
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 17. ledna 2023 - 23:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5046
Registrován: 12-2007
Mladějov: Dokonce v médiích se psalo, že se měla původně stavět vysokorychlostní trať z Prahy přes Hradec Králové a Královec do Vratislavi. Potom se to změnilo na trať s nižší rychlostí, která spíše odpovídá koridorům. A samozřejmě se také plánovala dvoukolejná trať do Hadce Králové s novou spojkou, která by vedla z Libice nad Cidlinou přes Kanín. A tyto informace z médií nejsou ani rok staré.
Mně šlo jenom o to, aby ŽESNAD nedotlačil Správu železnic do elektrizace úseku Jaroměř - Trutnov, a pak by se za pár let dle představ snad Ministerstva dopravy nezačala budovat v nové trase dvoukolejná trať, tedy jenom do Trutnova Poříčí.
Informace byla několikrát zopakovaná, původně se rozhodovalo snad to, zda trať do Polska povede přes Královec nebo Meziměstí, nakonec se vybral Královec. A také se jednalo o tom, zda se vybuduje vysokovská spojka z České Skalice do Náchoda. Rozhodně to nebyl můj vynález, protože si myslím, že hlavní spojení mezi Českem a Polskem je přes Ostravu a to buď přes Bohumín a odsud do Polska, anebo přes Petrovice u Karviné. Ke všemu si nemyslím, že Češi jezdí houfně do Polska. Většinou tak na nákupy do příhraničních oblastí, ale to zpravidla autem. Možná cyklisty a běžkaře ještě lákají Jakuszyce u Harrachova.
Jinak se domnívám, že dvoukolejná trať z Prahy do Hradce Králové by se uživila. Přece jenom se přes Hradec Králové lidé dostanou do většiny míst Královéhradeckého kraje, přičemž nejzajímavější může být Trutnov, ale také úsek do Týniště nad Orlicí. Dále tato trať by měla odlehčit i v nákladní dopravě trati číslo 010 v úseku Praha - Choceň.
Úterý, 17. ledna 2023 - 23:46:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1527
Registrován: 4-2009
Já bych ty vaše otazníky protáhl aspoň až do Hanušovic. Králíky...pche! Ne? [happy]
Úterý, 17. ledna 2023 - 23:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1528
Registrován: 4-2009
Wagon: No to teda ten Trutnov dotlačíme. Probůh, prostá elektrizace za prachy z MŽP....to bychom museli být blázni tuto příležitost nevyužít. Navíc na tom děláme na to od jara. Prostě to bude a hotovo.[wink]
Středa, 18. ledna 2023 - 00:13:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5048
Registrován: 12-2007
Quenya: Já velmi sympatizuji s ŽESNADem, přál bych mu, aby mohl přepravovat více nákladů, zejména kontejnerů, a to především v mezinárodní dopravě.
Nicméně opravdu z povolaných úst, nikoliv z mé strany, bylo v médiích zveřejněno, že se připravuje koridor tak, jak jsem o něm napsal. Samozřejmě nevím, jak se situace na Ministerstvu dopravy mění, jestli ta trať s parametry koridoru je ještě pořád v kursu. V každém případě elektrizace tratě z Jaroměře do Trutnova povede k odstranění přepřahu u rychlíků v Hradci Králové, stejně jako elektrizace trati Veselí nad Lužnicí - České Velenice odstraní přepřahy u rychlíků Praha - Třeboň - Vídeň v obou těchto městech.
A jen tak mimochodem, pokud si pamatuji, tak Škoda Auto také zvažovala elektrizaci úseku mezi Týništěm nad Orlicí a Solnicí pro svůj závod v Kvasinách. Nevím, zda je ta elektrizace pořád aktuální.
Středa, 18. ledna 2023 - 08:37:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8453
Registrován: 9-2011
Dvojkolejná trať z Prahy do Hradce
No, proč ne?
Dnes tam jezdí rychlíky po hodině a pokud by se jízdní doba stáhla někam na 1:15 (což by mohlo být reálné), tak by se zájem určitě zvětšil (na úkor silnice i jízdy přes PU, i když na půlhodinový takt by to asi nedalo).
Hlavně by ale byla odlehčovací trasa k I. koridoru zejména pro nákladku.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 18. ledna 2023 - 09:57:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14771
Registrován: 4-2003
Mladějov:Dvojkolejná trať z Prahy do Hradce -

Wagon je sice nenapravitelný snílek, ale tady jsi vážně mimo mísu [nene]. VOCHOC se projektuje a do deseti let ho tady budeme ve velké části už mít, takže tu skutečně budeme mít mezi Prahou a HK výrazně větší podíl dvoukolejných úseků, než máme dnes [wink].

A spolu se zdvoukolejněním úseku HK - Jaroměř a elektrizací úseku Jaroměř - Trutnov vytvoří velice dobré podmínky pro další existenci rychlíků Praha - HK - Trutnov i po dokončení D11 z Jaroměře do Trutnova [wink].
Středa, 18. ledna 2023 - 10:56:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14772
Registrován: 4-2003
Aleš Liesk:i když na půlhodinový takt by to asi nedalo

Naprosto bez problémů by to půlhodinový takt dalo. Dá se očekávat, že dokončení VOCHOC (a celkově zmodernizované trati Praha - Nymburk - HK - Týniště - Choceň) si všimnou i další dopravci, kteří tuto trať velice rádi využijí pro své další vlaky. Jinde už tak velký potenciál mít nebudou [nene].

Spolu s elektrizací trati Týniště - Častolovice - Solnice se nabízí protáhnout část rychlíků od HK přes Týniště právě do Solnice (kvůli Rychnovu nad Kněžnou, kde ale nepůjdou soupravy odstavit a ani obracet, neb tam na to není místo). Takže i továrna Škody bude mít možnost mít nakonec zcela neplánovaně velice dobré a rychlé spojení s Prahou [wink].
Mladějov
Středa, 18. ledna 2023 - 11:24:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19178
Registrován: 3-2007
Brame, tobě akorát bliká červené světýlko, čti pořádně: Já jsem pro, aby se zdvojkolejnila třeba ta 020, ale prostě je řada jiných projektů.
Jinak 10 let? Když se staví SmRad let kolik? Čtyři? Beroun taky čtyři nebo pět a dodneška jsou na ranžíru dvě stavědla, z toho jedno v provizorní buňce?? Pouhá oprava 171 s výměnou ZZ tak vychází na let dvacet.
To (dvojkolejka VO.Choceň) za 10 let nebude, vsadím se o jakoukoli částku.Ač by se mi to líbilo dřív (a vůbec).

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 18. ledna 2023 - 11:59:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14773
Registrován: 4-2003
Mladějov:Brame, tobě akorát bliká červené světýlko, čti pořádně:

Doporučuji číst pořádně zejména Tobě, psal jsem toto: VOCHOC se projektuje a do deseti let ho tady budeme ve velké části už mít, takže tu skutečně budeme mít mezi Prahou a HK výrazně větší podíl dvoukolejných úseků, než máme dnes

Nikde přeci nepíšu, že bude VOCHOC do deseti let hotový, ale že tu budeme již mít daleko větší podíl dvoukolejných úseků mezi Prahou a HK, než máme dnes. Doufám, že Ti to jako vysvětlení bude stačit [wink]. Fakt nejsem tak naivní, abych si myslel, že to bude hotovo celé [nene].

Ale sám jsi si určitě na příkladu modernizaci trati mezi Benešovem a Budějicemi v průběhu dlouhých let všiml, že i částečné zdvoukolejnění zahýbe hodně s kapacitou trati a spolu se zvýšením rychlosti na modernizovaných úsecích dochází i ke zkrácení jízdních dob [wink].


To (dvojkolejka VO.Choceň) za 10 let nebude, vsadím se o jakoukoli částku.

V souvislosti s tím, co jsem uvedl výše, je sázení se zbytečné, prohrál bych. Zdvoukolejnněný VOCHOC za deset let nebude ani omylem [nene].

Ale to neznamená, že se nic neděje. ŽESNAD to tlačí kupředu a hlídá si to. Nakonec tu máš mezi diskutujícími přímo lidi ze ŽESNADu, kteří k tomu mohou říci daleko více [wink].
Mladějov
Středa, 18. ledna 2023 - 12:28:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19179
Registrován: 3-2007
Ano, rozumím slovíčkaření "ve velké části", já jsem ovšem názoru, že jestli vůbec, tak "v malé části" a výkony v rekonstrukcích a zdvojkolejňováních (jsem jmenoval) mne v tom jen utvrzují.

Jinak jsi mi to vytáhl z příspěvku panu wagonovi, kde nesouhlasím s jeho, zřejmě čtením nějakých "křídových" prospektů a článků motivovanými naprosto nereálnými představami.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pikehead
Středa, 18. ledna 2023 - 14:55:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9094
Registrován: 3-2007
Ml, PŠ: No je to parafráze cimrmanovského citátu (viz D3/Wagon), kdy se ptají strážce parkoviště na Malostranském náměstí, jestli tam můžou postavit sochu maršála Radeckého. Hlídač proti tomu nic neměl, jen se potřeboval ještě poradit s dědkem z druhé směny.

Tím jsem chtěl říct, jak se tu velkoryse vzdáváte elektrizací, tak i já se vzdám té do Králíků, ale musí to schválit kolega (kterým je T.Z., který je tam také zainteresován).
Středa, 18. ledna 2023 - 15:31:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28050
Registrován: 5-2002
Pike: No je to parafráze cimrmanovského citátu
To se mi podařilo odhalit. [wink]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 18. ledna 2023 - 18:26:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 291
Registrován: 11-2020
Je dobře, že ŽESNAD tlačí, ale obávám se, že to k ničemu nebude. SŽ je stát ve státě, po získání informace, že bude současně zavřen pro nákladní dopravu vyšehradský most i most inteligence bych měl jako podnikatel v nákladní dopravě docela slušnou depresi [crazy]
Středa, 18. ledna 2023 - 18:31:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10604
Registrován: 9-2002
To je fáma, nebo realita ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 18. ledna 2023 - 18:50:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12228
Registrován: 5-2002
To je bohužel realita.

A k tomu mám blbý pocit, že se připravuje i uzavření tratě Cheb - Chomutov kvůli opravě propadlin v Hájku...

Takže vítejme na jednokolejce Ševětín - Nemanice - Babiny - (zde 2k) - Nepomuk - Plzeň...
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Středa, 18. ledna 2023 - 19:18:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10606
Registrován: 9-2002
A jak dlouho to má trvat ? Konkrétně ten Branickej a Smíchovskej most... To nebude na tejden.

Ale eště pořád můžes jezdit z Prahy na západ přes Velesravín a Rudnou... s úvratí a max. dýlkou snad jen 400 - 500 metrů. A stejně to půjde asi jen v noci.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Středa, 18. ledna 2023 - 19:25:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 9-2018
To bude krása nesmírná...
Už někdo dokopal Sabotáž Železnic, aby alespoň tahle jediná v ten moment provozní jednokolejka nevypadala jak tankodrom a během intenzivního provozu se nerozpadla? Není zas tak dávno, co se pod plecháčem rozestoupila vexle.
A ať mi někdo tvrdí, že jižní cesta je nesmysl. Parametry nevalné, ale občas se hodí a měla by podle toho vypadat.
Adam_r
Středa, 18. ledna 2023 - 20:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1578
Registrován: 10-2003
Branicky most jsou realne 2 mosty vedle sebe (melo by jit o tehdejsi pozadavek vojaku na odolnost mostu), takze vetsi cast oprav by snad melo byt mozne provadet po polovinach s provozem na druhe pulce. Vyjimkou bude tunel a asi cast prilehajici k nemu. Ale realita muze byt "horsi, nez jsme cekali ..."
Mladějov
Středa, 18. ledna 2023 - 21:44:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19183
Registrován: 3-2007
Na jaké druhé půlce, když je ten most jednokolejný???
Středa, 18. ledna 2023 - 21:47:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2756
Registrován: 8-2017
Nejvyšší čas obnovit triangl v Rudné a možná i původní PDE na Jenečku.
Ale vážně: Lze očekávati přesměrování alespoň části přeprav do jednokolejného království v okolí Rakovníka? Třeba aspoň šutry?
Středa, 18. ledna 2023 - 22:40:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16
Registrován: 10-2022
Quenya:
"Wagon: No to teda ten Trutnov dotlačíme. Probůh, prostá elektrizace za prachy z MŽP....to bychom museli být blázni tuto příležitost nevyužít. Navíc na tom děláme na to od jara. Prostě to bude a hotovo.[wink]"

A bude i nějaká priorita na to co v těch drátech poteče (DC/AC), nebo hlavně ať teče?
Adam_r
Středa, 18. ledna 2023 - 23:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1579
Registrován: 10-2003
Na jaké druhé půlce, když je ten most jednokolejný???

Jde realne o 2 jednokolejne mosty vedle sebe s lavkou pro pesi mezi nimi. Druha kolej nebyla nikdy zprovoznena, ale teleso az do Krce je na 2 koleje pripravene. Stanice Krc je na 2 koleje Radotin - Zahradni mesto take pripravena (nejspis i vcetne RZZ). Druha kolej smer Radotin (https://mapy.cz/s/jagubovoru) byla dlouho slepa a v 90-tych letech tam staly odstavene dvoupatraky v ruznem stadiu rozkladu. Problem je akorat Chuchelsky tunel, ktery neodpovida profilu UIC pro 2 koleje.

Odkazy na fotky jsou odsud: https://www.kamsevydat.cz/branicky-most/

Pohled shora:
https://www.kamsevydat.cz/wp-content/uploads/2022/04/Branicky-mos t-10.jpg

A to, ze jsou to dva mosty je krasne videt zespodu:
https://www.kamsevydat.cz/wp-content/uploads/2022/04/Branicky-mos t-24.jpg
Mladějov
Čtvrtek, 19. ledna 2023 - 00:07:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19184
Registrován: 3-2007
Ale já samozřejmě vím,že jde o dva jednokolejné mosty.
Jen jak jste přišel na úvahu, že se bude jezdit po staré koleji a vedle se bude budovat nová?
Most se bude, co mám informace, opravovat za nepřetržité výluky a její termín je říjen 2023 až duben 2024.

Spolu s tím, že přes Vyšehrad bude omezena od 15.2. přechodnost na C2 (prakticky zákaz skoro všech nákladních vlaků) to bude velmi kvalitní průser pro nákladní dopravu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 19. ledna 2023 - 06:16:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9873
Registrován: 5-2002
A když už tady někdo makousl objezd nákladů přes Veleslavín. Nebude tam také někdy výluka po dobu výstavby Výstaviště?
Mladějov
Čtvrtek, 19. ledna 2023 - 06:24:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19186
Registrován: 3-2007
Bude. (Nemám teď čas to hledat).
Takže od Berouna do pravobřežní Prahy jedině přes Kladno a Kralupy, značné stoupání a několik úvratí.
[smrt]



(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Adam_r
Čtvrtek, 19. ledna 2023 - 11:53:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1580
Registrován: 10-2003
Jen jak jste přišel na úvahu, že se bude jezdit po staré koleji a vedle se bude budovat nová?

Jako upozorneni na to, ze kdyby byl opravdu zajem (a nekdo to byl taky ochoten zaplatit), tak je technicky mozne opravu mostu a postaveni druhe koleje relativne bez problemu udelat se zachovanim provozu (az na nejake kratsi vyluky).
Čtvrtek, 19. ledna 2023 - 21:57:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 133
Registrován: 12-2017
Adam_r:
Jenže část přiléhající k tunelu je betonová konstrukce pro dvě traťové koleje, kde byly původně zamýšleny výhybky. Tato část se musí sanovat najednou za nickolejného provozu. Foto nemám a někdo znalejší jistě doplní. Jen ta délka výluky se mi zdá relativně dlouhá... ale nevím, v jakém stavu je most a co vše se musí udělat

Michal
Čtvrtek, 19. ledna 2023 - 23:26:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 127
Registrován: 10-2005
Mladějov:
"Most se bude, co mám informace, opravovat za nepřetržité výluky a její termín je říjen 2023 až duben 2024."
To je zvláštní. Kolej na mostě a v tunelu byla zcela nově položena v roce 2015. Včetně nových izolací pod kolejí.

Pátek, 20. ledna 2023 - 00:48:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 292
Registrován: 11-2020
Mladějov:
"Bude. (Nemám teď čas to hledat).
Takže od Berouna do pravobřežní Prahy jedině přes Kladno a Kralupy, značné stoupání a několik úvratí. [smrt] (Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)"
Přes Kladno to taky nepůjde, tam bude stavba Kladno - Kladno-Ostrovec. Jedině přes Podlešín.
Pátek, 20. ledna 2023 - 09:13:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1529
Registrován: 4-2009
MP_michal: Bingo! Jinak bude v soutěži na zhotovitele hodnotící bod pro co nejkratší dobu nickolejnosti a včera jsem se domlouval s ředitelem Paidarem, že budeme tlačit na termín červenec - leden. Aspoň tak.
ridic_vlaku
Pátek, 20. ledna 2023 - 11:37:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 397
Registrován: 5-2019
Rychlý dotaz aniž bych chtěl rýpat:
Při jízdě z Chuchle na Smíchov je/bude viditelnost podmíněné návěsti Stáhni sběrač dle norem a předpisů?
Pátek, 20. ledna 2023 - 12:07:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14783
Registrován: 4-2003
Quenya:Jinak bude v soutěži na zhotovitele hodnotící bod pro co nejkratší dobu nickolejnosti a včera jsem se domlouval s ředitelem Paidarem, že budeme tlačit na termín červenec - leden. Aspoň tak.

Tak super [ok]. Už jsem měl velké obavy, že si tu výluku Správa železnic udělá tak, jak uzná sama za vhodné [crazy].
Pátek, 20. ledna 2023 - 12:58:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15372
Registrován: 5-2004
No spíš od plzně přes Budějovice. Tedy v těch vzácných obdobích kdy tam nebude někde mezi Plzní a Budějicema výluka... Jinak přes Cheb (neujede-li u Hájku břeh) nebo Žateckou.
Pátek, 20. ledna 2023 - 22:24:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15263
Registrován: 8-2004
Mladějov:
"Proč se proboha udržuje za každou cenu takový cancour v podstatě bez osobní dopravy a jakékoli perspektivy dopravy nákladní? A takových tratí/cancourů máme víc..
Mi to nějak lidsky vysvětlete.."
Myslím, že Adam_r to vystihl celkem dobře. Nemám, co bych doplnil.
Quenya:
"Veselí nad Lužnicí - České Velenice bude velmi důležitý úsek pro tranzitní nákladní dopravu,"
Poněkud zdvihám obočí nad tím, že najednou nevadí jednokolejnost, ba co víc, že při té jednokolejnosti nevadí, že většina stanic má být na křižování nákladních vlaků krátká.
Quenya:
"priority pro prostou elektrizaci , které diskutujeme už od jara s MD a SŽ: Kralupy -Kladno-Ostrovec"
Doufám, že zabetonování zcela nevhodných křižovacích míst dráty neprojde.
Petr_Šimral:
"A k tomu mám blbý pocit, že se připravuje i uzavření tratě Cheb - Chomutov kvůli opravě propadlin v Hájku..."
Nepřipravuje, resp. v době omezení na mostě Inteligence nepadá do úvahy (pochopitelně mimo ev. havárie/vyšší moc). To jsem si jistý.
Adam_r:
"Jako upozorneni na to, ze kdyby byl opravdu zajem (a nekdo to byl taky ochoten zaplatit), tak je technicky mozne opravu mostu a postaveni druhe koleje relativne bez problemu udelat se zachovanim provozu (az na nejake kratsi vyluky)."
Zájem pochopitelně byl. Původní idea byla o cca dvoutýdenním zastavení provozu na vložení výhybky mezi tunel a most (vč. spodku a souvisejících dílčích úprav trakce a zab.zař.), dokonce jsme se tady někde na fóru o tom dohadovali. Žel odborníci přes mosty došli při podrobnějším rozpracování k tomu, že část mostu na branickém břehu je v tak bídném stavu, že je třeba jí přestavět za úplného přerušení provozu. Přestože byla prvotní představa obludnější, nakonec se povedlo to stlačit na cca půlrok.
Smím vědět, z čeho pramení Vaše přesvědčení, že je možno provést opravu se zachováním provozu?
Petr_vlček:
"Tedy v těch vzácných obdobích kdy tam nebude někde mezi Plzní a Budějicema výluka..."
Nebude, platí, co jsem psal Petrovi Šimralovi k chebské.
Quenya:
"budeme tlačit na termín červenec - leden. Aspoň tak."
Jakkoliv je každému dopravákovi jasné, jaký průšvih nastává, tak takový tlak je na úrovni tlaku na vynalezení stroje času. Nebo boje minulé války. Reálně k tomu problému došlo už několik let zpátky, kdy příprava trasy přes Krč měla začít dřív. A to buďme rádi, že jsme tam kde jsme, protože ještě loni na jaře to směřovalo k tomu, že se stavba přes MI do Krče odsouvá a prioritu dostával místo ní Smíchov. Naštěstí jsou tu i jiní jedinci než jen Quenya, kterým to není jedno.[happy]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 21. ledna 2023 - 12:49:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 239
Registrován: 7-2020
Wagon:
"Quenya:
Uvažovalo se, že snad se někdy postaví koridor Praha - Hradec Králové - Jaroměř - Trutnov - Královec - Polsko. Nevím, kdy se tak stane, nicméně, pokud se začne stavět v příštích dvaceti letech, tak by možná bylo dobré některé úseky elektrizovat až v souvislosti s výstavbou uvedeného koridoru. A možná, že by se současně spolu s dvoukolejnou tratí z Prahy do Hradce Králové vyplatilo zdvoukolejnit také úsek Hradec Králové - Jaroměř.
Pokud by se elektrizovaly úseky Kladno-Ostrovec - Kralupy nad Vltavou pro nákladní dopravu, tak by bylo vhodné prověřit, zda se vyplatí také pro osobní dopravu, provozovanou pouze jednou jednotkou ešusů, přičemž druhá jednotka by se pro spojení Praha - Kladno - Kralupy nad Vltavou připojila ve směru do Prahy nebo odpojila ve směru z Prahy v Kladně-Ostrovci.
Pokud se týká odbočky Jeneček - Středokluky, tak po vybudování dvoukolejné železnice z Prahy do Kladna snad tato odbočka zmizí, a vlaky do Středokluk se budou odpojovat přímo v nové stanici Jeneč.
."

Jeżeli miałyby funkcjonować połączenia z Trutnova do Polski z użyciem taboru elektrycznego należałoby również po naszej stronie przeprowadzić elektryfikację linii kolejowej nr 298 i 299 Sędzisław - Kamienna Góra - Granica państwa (Były plany elektryfikacji do Kamiennej Góry w czasach PRLu). I jakie konkretnie połączenia miałby tu kursować? Międzynarodowe Praga - Wrocław?

W tym wypadku nie wiem czy tutaj nie należałoby również zmodernizować torowiska po polskiej stronie w celu zwiększenia prędkości, gdyż obecnie na obu liniach z Sędzisławia do granicy w Lubawce prędkość maksymalna wynosi 60 km/h. Co istotne linia kolejowa nr 298 z Sędzisławia do Kamiennej Góry jest dwutorowa, natomiast linia kolejowa nr 299 do granicy jest już tylko jednotorowa.

Rozumiem, że pomysł linii kolei dużych prędkości w okolicach Kamiennej Góry i Mieroszowa jest już martwy jeżeli chodzi o realizację przez stronę czeską?
Sobota, 21. ledna 2023 - 16:46:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5049
Registrován: 12-2007
Lubie Placki: Pokud si pamatuji, tak návrh dokonce vysokorychlostní trati mezi Prahou, Hradcem Králové a Polskem přišel z oficiálních míst, pravděpodobně z Ministerstva dopravy. Původně kromě plánovaných vysokorychlostních tratí česko-německá hranice - Ústí nad Labem - Praha - Brno - Břeclav - česko-rakouská hranice a česko-slovenská hranice s odbočkou Brno - Ostrava - česko-polská hranice byly navrženy také VRTky Praha - Plzeň - česko-bavorská hranice a právě ta VRTka do Polska přes Hradec Králové. Pak se zvažovala, zda trať vést přes Královec nebo Meziměstí, a nakonec se rozhodlo, že přes Královec. Pak se konečně usoudilo, že na této trati nebude jezdit tolik vlaků, takže se plán proměnil na trať spíše koridorového typu s tím, že úsek Jaroměř - Trutnov-Poříčí povede v jiné stopě než současná trať. Kromě toho statutární město Hradec Králové si nepřálo, aby vlaky jezdily přes jejich hlavní nádraží. Tomu už jsem vůbec nerozuměl.
Nic z toho, co jsem uvedl nepochází z mé hlavy, ale z médií. Vůbec nevím, zda ten záměr byl projednán s polskou stranou a s jakým výsledkem.
Obecně vzhledem k některým zmařeným investicím na železnici mně šlo hlavně o to, aby se neelektrizovala trať Jaroměř - Trutnov hlavní nádraží a třeba do 5 let se nezačalo se stavbou nové trati Jaroměř - Trutnov-Poříčí. Pokud jste informován, jak se staví Polsko k výhledu na železniční propojení s Českem, tak prosím nám tyto informace sdělte. Pokud ten záměr vůbec nebyl ani rámcově projednán s polskou stranou, tak je nebetyčnou hloupostí, že o tom záměru informovala média.
P_v
Sobota, 21. ledna 2023 - 17:55:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2933
Registrován: 5-2002
"část mostu na branickém břehu je v tak bídném stavu"
Není tím myšlen most přes Údolní ulici a za pivovarem?
Sobota, 21. ledna 2023 - 19:56:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 240
Registrován: 7-2020
@Wagon: Jeżeli chodzi o kolej dużej prędkości w Polsce to tutaj jest preferowany "kontrowersyjny" projekt linii kolejowej Centralnego Portu Komunikacyjnego, która ma biec bardziej z ominięciem głównego dworca w Kamiennej Górze, choć jeden z wariantów faktycznie preferuje użycie linii kolejowej nr 298 i 299.

Tutaj powinno być trochę informacji odnośnie linii CPK w Kamiennej Górze: https://czadrow24.pl/tag/cpk

Patrząc po wariantach jakie prezentuje CPK myślę, że na pewno rozmawiają ze stroną czeską w tej sprawie, aczkolwiek nie jest to na pewno uwadze mediów (bynajmniej polskich).
Mladějov
Sobota, 21. ledna 2023 - 20:09:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19198
Registrován: 3-2007
>Pokud ten záměr vůbec nebyl ani rámcově projednán s polskou stranou, tak je nebetyčnou hloupostí, že o tom záměru informovala média.

Tak především (především!) musíte brát běžná, neodborná média, co se týče jakýchkoli odborných článků, velmi s rezervou - a ta odborná, když tam píší naši známí "věrozvěsti" též.

Papíru o všech VRTkách, nových tratích, elektrizacích a vůbec výhledech a růžových zítřcích bylo popsáno tolik, že bych chtěl mít jen korunu za každou takovou větu a mohl bych být dobře situovaným rentiérem a pro zábavu si koupit JHMD [lol]

Sem už také chodíte léta, tak byste měl být schopen si ty leckdy fantasmagorie korigovat, když sem chodí řada odborníků řady železničních i jiných profesí a těch diskusí na témata podobná i jiná jsou tu mraky, ne?
Pondělí, 23. ledna 2023 - 00:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1530
Registrován: 4-2009
Hroch: To je jen dobře, že je nás tu víc, kteří vidí ten nastávající problém už několik let. 😊Potom ale úplně nechápu, jak mohlo dojít k tomu, že se nejdříve ofiko vyhlásí termín říjen - duben, ne-li až červen a ani ne 24 hodin na to se vydá TZ s textem, které reaguje na naše "řvaní"? Že se příprava podcenila a byla lážo plážo, je taktéž zcela zřejmé..

FJB se řešila v SP v začátcích ŽESNAD.CZ, a myslím, že zrovna Petr Šimral tam prosadil aspoň jednu dostatečně dlouhou stanici. Uvidíme, co, se bude dít na rakouské části FJB.
Pondělí, 23. ledna 2023 - 21:06:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8462
Registrován: 9-2005
Zazdít jednokolejku krátkými stanicemi je trestuhodné. To PlCh nestačí, nebo co? Proč si musíme dobrovolně podřezávat větev (v uzavřeném kruhu co má být dřív, kapacitní trať pro vytížené vlaky, nebo převis takových vlaků nad kapacitou trati)?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 20:45:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15269
Registrován: 8-2004
Quenya:
"Že se příprava podcenila a byla lážo plážo, je taktéž zcela zřejmé.. "
To bych si netroufal takto jednoznačně tvrdit.
V obecné rovině - nedokážu si moc představit, jak na začátku přípravy nějaké stavby přesně stanovit, kolik potíží se během té přípravy vyskytne, jak dlouho bude třeba s kým jednat, kolik bude mít kdo jak obtížných požadavků, kdy je uplatní, ... Podle mne to bude vždy jen nějaký odhad, který se může pohybovat na nějaké škále od přehnaného optimismu po neúměrný pesimimus a to s nějakou pravděpodobností, kdy nějaký tu a tam extrémní případ (př. přesmyk v Libni nebo právě Výtoň) nelze vyloučit. Za sebe vidím dlouhodobě problém v tom, že se prezentují odhady optimistické až nereálně optimistické a pak je jakoby překvapení (kombinované leckdy se zklamáním), že to nevyšlo. Myslím, že třeba u VRTek se k tomu začíná pomalinku schylovat. Nebo třeba stačí si posčítat, kolik by stály všechny uvažované stavby na roky +/- 2026-30 a při pohledu zpět na rozpočty SFDI mu musí být jasné, že to je prostě celé fikce (ať už z pohledu těch prostředků nebo i velikosti stavebního trhu).
Mmch narážel jsem na to trošku z jiného úhlu třeba už tady.
Quenya:
"a ani ne 24 hodin na to se vydá TZ s textem, které reaguje na naše "řvaní"?"
Přiznám se, že TZ jsem nějak nezaznamenal a ani nyní jí při rychlém hledání nevidím. O důvodech vydání mohu jen spekulovat, což se mi jeví jako zbytečné.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Pátek, 27. ledna 2023 - 07:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3821
Registrován: 6-2019
Myslím, že třeba u VRTek se k tomu začíná pomalinku schylovat.

Jsem si jist, že u VRTek se zcela bezostyštně, široce a hloupě LŽE. Vždyť těm termínům nemůže věřit naprosto nikdo, i když by měl o přípravě staveb u nás jen letmé povědomí.
Ešteže ľudia majú tváre a vravia o nich viac než memoáre. Ešteže smrť si tyká s každým
Bez rozdielu, raz a navždy.


D.S.
Čtvrtek, 02. března 2023 - 10:18:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 452
Registrován: 12-2017
Do konce února měla SŽ na žádost MD zpracovat posouzení na prostou elektrifikaci zatím neelektrifikovanych tratí. Neví někdo, jestli už se ten dokument dostal ven?
vrjos
Úterý, 14. března 2023 - 10:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 65
Registrován: 3-2019
Mam takovy dotaz k elektrizaci trati.
Jak se pri vystavbe trakcniho vedeni zachazi s distribucnim vedenim 22 kV, ktere vede nad trati?
Prelozi se, to je jasne. Ale jak? Zvysi se vyska sloupu vedeni, nebo se trat podkope a vedeni projde pod trati kabelem?
Jde mi o zahajeni uzemniho rizeni pro rekonstrukci trati a jeji elektrizaci.
Mam u rekonstruovane trati nejake pozemky. Vsechny jsou v ochrannem pasmu drahy, ale na jednom z nich jsou sloupy vedeni 22 kV, ktere tu trat prechazi. Prislo mi oznameni o zahajeni uzemniho rizeni a podle popisu zameru se bude toto vedeni prekladat.
Jde mi jen o to, bych si udelal predstavu, co to obnasi. Jestli prijede parta maniku, vytrhne soucasne jednoduche sloupy, postavi sloupy vyssi (jak velkou plochu na pozemku zaujmou?) nebo proste zakopou kabel.
Úterý, 14. března 2023 - 10:57:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10762
Registrován: 9-2002
To záleží na dohodě zúčastněných. Před lety jsem se setkal s něčim podobnym. Trať sice zadrátovaná nebyla, ale chtělo se jít z jedný strany na druhou s obdobnou linkou. Ve hře byly obě možnosti, ale šlo se spodem.

Pokud se jde spodem, tak se žádný sloupy měnit nemusí - zjednodušeně řečeno se to ustřihne a nastaví se patřičnejma kabelama s izolací. Netušim, jak se to dává hluboko, ale bagrovat se to bude.

Opačnej postup by byl ten, že - pokud je to možný - se stávající sloupy vymění za vyšší. Pokud se nemusí dělat novej sokl, tak je to práce na několik dní a potřebujou na to autojeřáb střední velikosti. V případě novejch soklů přijede i bagr, JCB stačí.

Ve všech případech přijede náklaďák s kabelama nebo drátama.

Divný ale je, že do toho územního řízení ti nenapsali podobu tý přeložky. Vědět by to ale měli na SŽDC a ČEPS - nebo komu ta linka 22 kV patří. No a pak by o tom měli mít tucha na BahnAmtu, což je správní orgán mj. i pro věci stavební na železnici.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 14. března 2023 - 11:20:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8588
Registrován: 9-2005
vrjos: To se chcete připravit na jednání na úřadě? Nejdřív bych zavolal na ten úřad, co jako konkrétně a jaké možnosti, potom teprve bych v případě potřeby poptával info i jinde.
Obvykle se křížení dráhy dává VN na tzv. křižovatkové stožáry. Podle mě je je kopání kabelu plus náhrada dvou sloupů (úprava na svod do země) nákladnější, než VN přeložit opět nad zemí.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
vrjos
Středa, 15. března 2023 - 10:23:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 66
Registrován: 3-2019
Qecy.
No jiste o jednani na krajskem urade. Ten rozeslal oznameni o zahajeni uzemniho rizeni vsem vlastnikum dotcenych pozemku a vlastnikum pozemku sousednich.
Oznameni je srozumitelne leda tak pro cloveka, ktery kdy pricichl k projektantske praci. Byt v uplne jinem oboru. V oznameni je uvedeny separatne seznam parcel a separatne seznam provoznich souboru ci stavebnich objektu. A hledej, smudlo.
Tak jsem chtel vedet, jaka byva projektantska praxe prelozek vedeni 22 kV pro (pravdepodobne uvodni) projekt elektrizace trati.
Jinak jde Rekonstrukci t.u Nesovice - Kyjov.
Dost me to oznameni udivilo, protoze naprosta vetsina vlastniku pozemku jsou lide - fyzicke osoby starsiho veku. Tak bych cekal, ze jim urad jasne a strucne posle, co se presne na jejich pozemku bude dit. Kdyz to posle takto skupinove a s vypsanim cisel PS a SO, tak nemalo vlastniku radne vydesi. Vidim to u pribuznych ve svem okoli.
Středa, 15. března 2023 - 11:00:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1118
Registrován: 11-2021
Vrjos: to čekáš blbě. Úřad jednak neví a není zmocněn vědět, kdo je staršího věku, jednak neví, které fyzické osobě kouká přes rameno ekoterorista, jenž do řízení hodí vidle, protože úřad nepostupuje lege artis.
Jan_perner
Čtvrtek, 16. března 2023 - 13:37:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 331
Registrován: 10-2002
vrjos:
"Mam takovy dotaz k elektrizaci trati.
Jak se pri vystavbe trakcniho vedeni zachazi s distribucnim vedenim 22 kV, ktere vede nad trati?
"

Různě. Případ od případu[happy]
Ceterum autem censeo Russiam esse delandam
McBain
Neděle, 26. března 2023 - 19:57:18  
Administrátor
Číslo příspěvku: 27188
Registrován: 5-2002
Existuje někde nějaký spolehlivý údaj, kdy byl zahájen elektrický provoz z Bohumína do Chalupek, z Petrovic u K. do Zebrzydowic a Č. Těšína do Cieszyna?