Diskuse » Železnice » Železniční uzel Praha (ŽUP) » Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 08. 4. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Praha (ŽUP) do 08. 4. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 02. dubna 2023 - 14:28:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 181
Registrován: 7-2017
A co třeba brod..... ten tam kdysi dávno byl....
Neděle, 02. dubna 2023 - 14:32:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13190
Registrován: 4-2003
Ne, stavba replik je až to poslední, co by památkáři chtěli.

Jojo, přesně totéž pamatuju u vchodových dveří mého chlebodárce.

- Postavíme moderní dveře vzhledově podobné, ale pořádně vylehčené, aby s tím dámy vůbec pohly a pánové nemuseli cvičit speciální úkrok na otevření jednou rukou. Památkáři: Nelze.
- Dobře dáme přesnou repliku těch starých dveří, ale dáme na ně téměř neviditelný posilovač. Původní dveře půjdou do depozitáře. Nelze.

....
....
- Ve výsledku tam jsou původní repasované dveře, otevírání je těžké jako [cunik]e; na které pochopitelně v zimě chčije solanka z chodníku.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pondělí, 03. dubna 2023 - 06:12:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 317
Registrován: 6-2008
Vrtají mi hlavou dvě věci ohledně stavby Počernice - Mstětice. Proč se ruší už teď odbočka Zeleneč, když se ještě musí dodělat celé počernické zhlaví ve Mstěticích, což bude mít za následek jednokolejný provoz. To nešlo počkat s rušením až potom? A druhá věc. Proč se udělá nová trať a pak se začne teprve v Zelenči budovat podchod? Obě věci mi přijdou na hlavu. Ale třeba to má nějaký logický důvod a někdo znalý vysvětlí. Díky
Pondělí, 03. dubna 2023 - 07:07:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15042
Registrován: 4-2003
Brr:Ne, stavba replik je až to poslední, co by památkáři chtěli.

Už jim dochází, že to jinak nepůjde, pokud má most vypadat úplně stejně.


Prostě a jasně, pokud si člověk restauruje třeba barokní mlýn, tak je to dobře. Pokud ho ale strhne a postaví na tom místě novostavbu, co navenek vypadá barokně, tak to stejně památkovou hodnotu nemá.

Plně v tomto ohledu památkáře chápu [wink].

A přiznávám se, že jsem za přístup našich památkářů velice rád. Jinak by to špatně dopadlo, mnoho budov díky nim nebylo napadeno různými architekty s potřebou se na těchto budovách viditelně podepsat a v neposlední řadě by centrum Prahy by bylo celé vyasfaltované, protože po kostkách se cyklistům špatně jezdí. Stačí se podívat třeba do Vídně, která je téměř celá vyasfaltovaná i v centru [crazy].


Problém památkářů s vyčehradským mostem je v tom, že se nechtějí posunout ani o milimetr z té pro ně optimální varianty "zachovat původní" a spíš se bavit o tom, co tam nechat vzniknout moderního, ale aby to zapadalo do okolí.

Zachovat původní nelze a po dlouhé době to památkářům začíná i docvakávat. Už se hovoří i o kopii (nikoliv replice): https://npu.cz/cs/novinky/91201-zeleznicni-most-vyjadreni-npu-k-a ktualnimu-deni
Pondělí, 03. dubna 2023 - 08:17:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6651
Registrován: 6-2016
"Společná reaktivní monitorovací mise Centra světového dědictví a ICOMOS v roce 2019 doporučila, aby o všech přípravných krocích bylo Centrum světového dědictví informováno. V této souvislosti upozornil účastník kolokvia, prof. Peter Strasser, na nutnost zpracování tzv. posouzení vlivu na světové kulturní dědictví, které už mělo stát na úplném začátku přípravy projektu."

Tyvolemami, to je hooodně slušnej oddíl[angry] Pravděpodobnost, že most spadne/bude totálně uzavřen během těchto keců utopického památkismu se velmi blíží jedné...

Než mi začnete nadávat, tak si představte jak bude vypadat (a jak dlouho bude trvat) debata o podobě toho "přídavného" jednokolejného mostu pro plánovanou 3. kolej. Nemluvě o problematice zvednutí původního mostu kvůli podjezdné výšce nad Rašínovým nábřežím...

Závěrem "veselá" vize - neměl by se most Legií (v případě nutné opravy) vrátit k původní verzi, tedy řetězovému mostu??? Časově jsou oba mosty "generační druzi"[biggrin]
Pondělí, 03. dubna 2023 - 08:51:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15045
Registrován: 4-2003
honzaklonfar: Než mi začnete nadávat, tak si představte jak bude vypadat (a jak dlouho bude trvat) debata o podobě toho "přídavného" jednokolejného mostu pro plánovanou 3. kolej.

Nijak, ta třetí kolej tam prostě nebude. Zastávka na Výtoni samozřejmě také ne [wink].


Nemluvě o problematice zvednutí původního mostu kvůli podjezdné výšce nad Rašínovým nábřežím...

Zbytečná starost, protože tunelem pod Vyšehradem je maximální výška vozidel 3,3 metry, což je jen nepatrně více než nad Rašínovým nábřežím, kde je 3,1 metry. A v tunelu pod Vyšehradem se rozšiřovat profil v nejbližších několika desetiletích (či spíše staletích [proud]) nebude [nene].
Pikehead
Pondělí, 03. dubna 2023 - 08:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9327
Registrován: 3-2007
Ale i tak je to zvláštní, protože je-li serváno, je to v podjezdu.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 09:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15047
Registrován: 4-2003
Pikehead:Ale i tak je to zvláštní, protože je-li serváno, je to v podjezdu.

Ani ne, protože pokud jedeš z Podolí do centra po nábřeží, tak ty dráty na křižovatce za vyšehradským mostem křížíš. Takže jestliže v tunelu je při troše štěstí jen nadzvedneš, tak tady za mostem je prostě strhneš. Obojí je ale samozřejmě zcela špatně [angry].
ridic_vlaku
Pondělí, 03. dubna 2023 - 10:40:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 442
Registrován: 5-2019
Tak nám v Praze trochu zafoukalo. I takto to může vypadat v podání naší dobré Správy.
mot
Pondělí, 03. dubna 2023 - 11:23:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4141
Registrován: 7-2017
Tak nejlepší je závady hlásit na k-rep [lol].
ridic_vlaku
Pondělí, 03. dubna 2023 - 15:06:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 443
Registrován: 5-2019
Tak nejlepší je závady hlásit na k-rep [lol].

Ano. Zde je totiž vysoká koncentrace těch největších odborníků. :-)
Pondělí, 03. dubna 2023 - 15:24:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28532
Registrován: 5-2002
Standal: To nešlo počkat s rušením až potom?
Těch důvodů může být vícero. Dokud nezruším odbočku, nemohu zapnout autoblok mezi HoPo a Mstěticemi. Dokud ho nezapnu, nebude stavba hotová. Dokud nebude hotová, nebude ji možné zkoulaudovat a zhotovitel za ni nedostane zaplaceno.
Jen pro úplnost: není jedna stavba Lysá - Vysočany, ale několik dílčích staveb. V daném místě hraniční Čelákovice (mimo) - Mstětice (tvo) a Mstětice (mimo) - Vysočany (vto).

Proč se udělá nová trať a pak se začne teprve v Zelenči budovat podchod?
Mělo se tak dělat současně, ale nepodařilo se projednat jakési přeložky inženýrských sítí, takže to nešlo. No tak se to dělá aspoň v zákrytu s rušením té odbočky.

Bram: v neposlední řadě by centrum Prahy by bylo celé vyasfaltované, protože po kostkách se cyklistům špatně jezdí
U nás v ulici kostky zůstaly, ale údajně to nemá nic společného s cyklisty ani s památkáři, ale s tím, že je pod ní hoooodně tlustej rourovod z vodojemu Flora. Výsledek je každopádně stejný: jednak každý auto na těch kostkách dělá strašnej kravál, což oceníš zejména v noci, druhak je mezi kostkama zapadanýho spousta prachu, kterej se dokáže vířit do neuvěřitelný vejšky.

HK: účastník kolokvia, prof. Peter Strasser
Jo, to je ten, co píše jak z GPT...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pondělí, 03. dubna 2023 - 19:23:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8603
Registrován: 9-2005
Na trati do Lysé je více renonců v souběhu etap.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 04. dubna 2023 - 20:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 318
Registrován: 6-2008
Hajnej: Takže další názorná ukázka, jak má SŽ u zardele cestující a provoz obecně. Ono se holt nadarmo neříká, že u SŽ je dnes priorita stavět a točit miliardy a nějaký provoz je až daleko zatím.Hlavně, že jim to vyjde papírově. Že je to nelogické a cestující bude dráha nas... dalších několik týdnů zbytečně je jim ukradené.
Úterý, 04. dubna 2023 - 21:00:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28539
Registrován: 5-2002
SL: Takže další názorná ukázka, jak má SŽ u zardele cestující a provoz obecně.
Takže další názorná ukázka, jak má někdo názor hotovej předem a je zbytečný mu na jeho otázky odpovídat...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 05. dubna 2023 - 04:03:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 319
Registrován: 6-2008
Hajnej: Možná by měl někdo od SŽ navštívit jakékoliv diskuzní fórum Lysé, Milovic, Čelákovic a podobně. Téměř denně se tam sypou nadávky na to, jak je dráha (většinou ČD, které za to z 90 procent nemohou), slušně řečeno, na nic. A tady se mohlo lidem ušetřit téměř čtvrt roku zbytečných zpoždění, kdyby jen SŽ lépe zkooordinovala stavební práce. Udělat za těžký prachy výhybnu, a pak ji zrušit dřív, než je hotová stavba, tak to je na medaily. Pak se nedivte, že si lidi myslí, že na dráze dělají pitomci. Chápu Vaše argumenty, ale neříkejte, že kdyby se chtělo, tak se nedá se stavebníma firmama domluvit. Ale to by musel být cestující na prvním místě.
Středa, 05. dubna 2023 - 08:32:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28544
Registrován: 5-2002
SL: Téměř denně se tam sypou nadávky na to, jak je dráha (většinou ČD, které za to z 90 procent nemohou), slušně řečeno, na nic
To se sypou na každém diskuzním fóru, takže to vypovídá spíš o těch lidech. Zjednodušeně řečeno: dej lidem stránky a klávesnici, začnou nadávat. Je to takovej náš národní sport.

Udělat za těžký prachy výhybnu a pak ji zrušit dřív, než je hotová stavba, tak to je na medaily.
Ona ta výhybna nezmizí úplně, ale přemístí se k Záluží - tam, co nedávno vyrašily ty "zbytečný" patky (už jsem taky párkrát slyšel, co je to za blbost, dávat nový patky k zanedlouho opuštěné trase).
Díky tomu budou ty těžký prachy o něco lehčí, protože zřizování a rušení by se dělalo tak jako tak, ale vystačíme si s jednou recyklovanou výhybnou a nebudeme potřebovat dvě naráz.

Navíc přísně vzato i kdybychom považovali celou trať za jednu stavbu, pořád tu provizorní výhybnu musíme zrušit ještě před jejím koncem - s ní ta stavba hotová opravdu nebude. [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 05. dubna 2023 - 08:34:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15061
Registrován: 4-2003
Hajnej:Takže další názorná ukázka, jak má někdo názor hotovej předem a je zbytečný mu na jeho otázky odpovídat...

Nikoliv, je to reakce na Tvůj příspěvek.


U nás v ulici kostky zůstaly, ale údajně to nemá nic společného s cyklisty ani s památkáři, ale s tím, že je pod ní hoooodně tlustej rourovod z vodojemu Flora. Výsledek je každopádně stejný: jednak každý auto na těch kostkách dělá strašnej kravál, což oceníš zejména v noci, druhak je mezi kostkama zapadanýho spousta prachu, kterej se dokáže vířit do neuvěřitelný vejšky.

Nic nebrání požádat TSK, ať spáry mezi kostkami vyplní asfaltovou zálivkou. Jinak s hlučností to rozhodně není tak, jak popisuješ. Pod pojmem strašný kravál si představuji opravdu něco jiného [nene].
Středa, 05. dubna 2023 - 08:38:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8584
Registrován: 9-2011
Čo si predstavujete pod takým pojmom "domluvit se se stavebníma firmama"?
"Franto, hele, tu vodbočku demontujem až za půl roku, jo?"

Na jednu stranu souhlasím s tím, že by se ta odbočka ještě hodila, na druhou stranu nevím(e), jestli podle původních plánů už nemělo být hotové i to zhlaví.
Navíc pokud jsou různí zhotovitelé, tak by se muselo vyřešit i převedení demontáže odbočky z jednoho na druhého s dopadem na změnu vysoutěžené ceny, termíny atd. Neříkám, že to není řešitelné, ale určitě to bude pakárna s rizikem dalších soudních tahanic (dodatečně měníte parametry stavby a nějaký odmítnutý dodavatel by to mohl napadnout).
Tak jednoduché, jak si to vy představujete, to určitě není.
Všichni jste volové. Servít
Středa, 05. dubna 2023 - 09:15:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28545
Registrován: 5-2002
Bram: Jinak s hlučností to rozhodně není tak, jak popisuješ.
S hlučností je to prostě tak, že když na chodníku s někým mluvíš a okolo jede auto, musíš rozhovor přerušit, protože se neslyšíte. V tomto punktu je to zcela srovnatelné s přistávajícím letadlem (srovnání mám, maje chatu pod přibližovákem ruzyňské 24).

Pod pojmem strašný kravál si představuji opravdu něco jiného
Tvé představy o strašném kraválu jsou v naší ulici zcela irelevantní.
Ale klidně to přijď místním vysvětlit, možná Ti to někdo na revanš vytmaví.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 05. dubna 2023 - 09:25:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15063
Registrován: 4-2003
Hajnej:S hlučností je to prostě tak, že když na chodníku s někým mluvíš a okolo jede auto, musíš rozhovor přerušit, protože se neslyšíte. V tomto punktu je to zcela srovnatelné s přistávajícím letadlem (srovnání mám, maje chatu pod přibližovákem ruzyňské 24).

No božínku, ó jaká to hrůza [biggrin]. V tomto směru Ti opravdu nevěřím ani slovo, protože takových rozhovorů na chodníku vedle kostkované silnice jsem absolvoval docela dost a žádný jsem nepřerušoval [nene].

A s těmi letadly bych to také nepřeháněl, protože přes dům, kde jsem kdysi s rodiči bydlel, vedl přibližovák na dnešní záložní vzletovou a přistávací dráhu v Ruzyni. To byl teprve kravál, kdy nad námi létaly turbovrtulové stroje typu IL-18. Ale ani ta tehdejší běžná proudová (TU-154, Il-62 apod.) zrovna tichá nebyla [nene].


Tvé představy o strašném kraválu jsou v naší ulici zcela irelevantní.

Fňuk, fňuk, fňuk [proud].


Ale klidně to přijď místním vysvětlit, možná Ti to někdo na revanš vytmaví.

Už tam běžím a už se bojím [biggrin].
Středa, 05. dubna 2023 - 17:59:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28547
Registrován: 5-2002
Bram: takových rozhovorů na chodníku vedle kostkované silnice jsem absolvoval docela dost
No pokud´s je absolvoval stylem dvě drbající tetky s hlavama u sebe, tak možná.
Prostě zbytečnej kravál do sídel nepatří.

To byl teprve kravál, kdy nad námi létaly turbovrtulové stroje typu IL-18.
Iljušiny už moc nepamatuju, takže si to netroufám srovnávat.
A u dnešních letadel mám odpozorováno, že je kravál úměrnej spíš velikosti než typu motoru.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 05. dubna 2023 - 19:00:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15071
Registrován: 4-2003
Hajnej:Iljušiny už moc nepamatuju, takže si to netroufám srovnávat.

To se docela divím, protože jsi přeci jen o nějaký pátek starší. Tady je hezky slyšet zvuková stopa IL-18: https://www.youtube.com/watch?v=XJn71uFvSxg

Přes náš dům létaly IL-18 několikrát denně. Hlučelo hodně, ale byli jsme zvyklí, tak jsme všichni v pohodě spali. S dnešními letadly, které jsou oproti tomu tichošlápkové, se to nedá srovnávat [nene].

Ale je zajímavé, že diskutující Qěcy, který též bydlí v Modřanech, zde na k-reportu tvrdil, že ho (a patrně asi hlavně jeho děti) letadla příležitostně využívající záložní dráhu v Ruzyni dost ruší. Se přiznávám, že kdybych se o jejím občasném využívání zejména při údržbě hlavní vzletové a přistávací dráhy nedozvěděl, tak si toho vůbec nevšimnu [nene].
Středa, 05. dubna 2023 - 20:02:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28552
Registrován: 5-2002
Bram: To se docela divím, protože jsi přeci jen o nějaký pátek starší.
To sice ano, ale tehdy chata patřila tetě a jezdil jsem tam spíš výjimečně. A spíše pracovně, takže srovnání se společenskou konverzací u kafe chybí zcela a to pracovní bych si po těch letech nedovolil považovat za spolehlivé.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 05. dubna 2023 - 21:15:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15361
Registrován: 8-2004
Bram:
"V podstatě jediná její skutečná nevýhoda jsou emise hluku."
Jistě, komplikovanost a cena údržby potažmo životnost nejsou nevýhody a zase to odignorujete.
Bram:
"Pročpak by v případě, že se podaří projednat tříkolejný most, nemohla být prodloužena třetí kolej až k vinohradským tunelům a zapojena do druhého vinohradského tunelu?"
Protože jste argumety odignoroval a jen tu zase brečíte. Doufám, že máte doma alespoň dost velký kýbl.
Bram:
"Ostatně Správa železnic nehraje čistou hru, původně měl být most dvoukolejný, tedy pouze náhrada současných konstrukcí za nové spolu se sanací pilířů a když se proti tomu začala zvedat vlna odporu, tak Správa železnic přispěchala s argumentem, že dvě koleje na mostě nestačí."
A nepřispěchalo s tím MD?[uhoh]
pudr.kolsky:
"Prag: Psalo se, pokud dobře pamatuji, že most z Hrabovky půjde do Kutné Hory přes říčku Vrchlici (dříve Pách) na trati do Zruče."
Pokud vím, tak měl být umístěn tady, nicméně s ohledem na tragický stav byl po zahájení rekonstrukce onoho mostu odeslán do šrotu.
Hajnej:
"Takže další názorná ukázka, jak má někdo názor hotovej předem a je zbytečný mu na jeho otázky odpovídat..."
Asi tak. Platí o Standal i Qěcy.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 05. dubna 2023 - 22:17:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 183
Registrován: 7-2017
Hroch: Díky za info.
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 11:07:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8605
Registrován: 9-2005
Hroch: pro mne to platí v čem, podle vás?
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Mladějov
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 12:59:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19540
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"Bram: takových rozhovorů na chodníku vedle kostkované silnice jsem absolvoval docela dost
No pokud´s je absolvoval stylem dvě drbající tetky s hlavama u sebe, tak možná. Prostě zbytečnej kravál do sídel nepatří. To byl teprve kravál, kdy nad námi létaly turbovrtulové stroje typu IL-18. Iljušiny už moc nepamatuju, takže si to netroufám srovnávat. A u dnešních letadel mám odpozorováno, že je kravál úměrnej spíš velikosti než typu motoru."

Já nevím, mně se to s těma IL 18 teda celé dost nezdá, to jsou letadla (60 a) 70. let a rok 1980 přežily v provozu u ČSA pouhé tři stroje.
Kolik bylo v sedmdesátkách Bramovi, aby si to pamatoval? Spíš si to plete s něčím jiným.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 13:59:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15075
Registrován: 4-2003
Mladějov:Já nevím, mně se to s těma IL 18 teda celé dost nezdá, to jsou letadla (60 a) 70. let a rok 1980 přežily v provozu u ČSA pouhé tři stroje.

Přičemž roky vyřazení těchto tří letadel (dle wikipedie) byly 1984, 1989 a 1990. V roce 1990 bylo Bramovi 12 let [wink].



Kolik bylo v sedmdesátkách Bramovi, aby si to pamatoval? Spíš si to plete s něčím jiným.

Viz výše, nepletu, krom toho sem létaly s IL-18 i jiné společnosti. Měl je i východoněmecký Interflug, ten poslední vyřadil až v roce 1991. Předpokládám, že tato letadla dosluhovala díky své pro osmdesátá léta již nepříliš velké cestovní rychlosti většinou právě v Evropě a Interflug s nimi létal i do Prahy. Samozřejmě, že ze země nešlo rozeznat, komu letadlo patřilo, zda ČSA či Interflugu, nebo někomu jinému [proud].
mot
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 14:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4159
Registrován: 7-2017
Vono to dnes bude taky o tom, že sem dnes lítají typy víc než dvoumotorové jen sporadicky. A taky záleží, jestli to šimrá na přistání nebo na max. při startu.
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 15:05:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28556
Registrován: 5-2002
mot: A taky záleží, jestli to šimrá na přistání nebo na max. při startu.
V naznačeném smyslu se to projeví leda v těsné blízkosti letiště, o fous dál je to už přesně naopak: vzlétající letadlo nabírá výšku mnohem strměji a poměrně záhy to točí pryč z osy dráhy, takže je v prodloužené ose dráhy slyšet jen některé letadlo a zdálky. Naopak přistávající letadlo má dráhu velmi plochou a rovná se na ni už docela daleko, takže jsou slyšet všechna a zblízka.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Mladějov
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 15:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19541
Registrován: 3-2007
Předpokládáš blbě, IF do Prahy v osmdesátkách do Prahy pravidelně "osmnáctkou" nelétal. Je sice hezký, že vyžhavíš Gůgla plus svoje teorie, ale mně se to při počtu tří strojů v podstatě v záloze nasazované maximálně na Sliač a Poprad pořád nezdá s tím, že to byla maximálně jiná letadla.
Schválně se zeptám bývalého spolužáka z ČSA, šotouše na letadla.
I ten letní Burgas létaly v osmdesátkách IL 62.
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 16:07:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28558
Registrován: 5-2002
Když přišla řeč na Interflug, tak jsem si vzpomněl na jedno Vlčounovo líčení jakýchsi lítacích komplikací, jež obsahovalo "slečnu od Luftwaffe"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 16:35:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7971
Registrován: 3-2006
Hajnej:
"Když přišla řeč na Interflug, tak jsem si vzpomněl na jedno Vlčounovo líčení jakýchsi lítacích komplikací, jež obsahovalo "slečnu od Luftwaffe"..."

Tak nic nového pod sluncem, hodně často se i tady v diskusích objevuje pojem Říše, místo Německo.[blush]
Mladějov
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 16:53:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19543
Registrován: 3-2007
..a hodně často je to míněno obojí jako žert.
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 18:20:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1517
Registrován: 5-2002
Ono je taky otázka, jestli to IL-18 je skutečně IL-18. Nám třeba poměrně pravidelně létá okolo 23 hodiny nad hlavou cargolinka z Lipska někam na Balkán obsluhovaná Antonovem 24, 26 nebo 12 se stejnými motory Ivčeno jako IL-18 a okna se nám chvějí úplně stejně, jako když nám ještě v létě 1990 létaly nad hlavou linky Interlfugu z Berlína s IL-18.

(Příspěvek byl editován uživatelem Petr Barchánek.)
From station to station, back to Düsseldorf City
Meet Iggy Pop and David Bowie
Trans-Europe Express
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 19:29:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28560
Registrován: 5-2002
MP: hodně často se i tady v diskusích objevuje pojem Říše, místo Německo
Starší generace pamatující 2. světovou válku (třeba moje teta *1928) mluvívala o Německu jako o Rajchu celkem běžně. Stejně tak se u nás mluvilo o Sojuzu (a v Pobaltí jsem zas zaznamenal neméně ironické magúčeje gasudárstvo).
Ve Vlčounově případě to bylo mj. tím, že si v danou chvíli nemohl vzpomenout na východňárskej ekvivalent Lufthansy. No tak se inspiroval tamníma dráhama, který taky byly postaru Reichsbahn...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 19:45:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7972
Registrován: 3-2006
Aha, tak to ano myslel jsem, že myslel Lufthansu.

Rajch, byl ale vždy brán jako pejorativní přezdívka. A Sajuz většinou také.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mořepetr.)
Pikehead
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 22:12:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9342
Registrován: 3-2007
Interflug, no ty kráso. To jste mi připomněli takový šílený dederónský seriál Treffpunkt Flughafen. V nudě osmdesátek jsem ho určitě viděl v bedně (a vy taky!).
Čtvrtek, 06. dubna 2023 - 22:39:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7975
Registrován: 3-2006
Ad Pikehead: Zajímavé ten si nepamatuji.
Z těch leteckých filmů si pamatuji Posádku v ohrožení. Ale to byl Aeroflot.
Pátek, 07. dubna 2023 - 08:45:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15078
Registrován: 4-2003
Mladějov:Předpokládáš blbě, IF do Prahy v osmdesátkách do Prahy pravidelně "osmnáctkou" nelétal. Je sice hezký, že vyžhavíš Gůgla plus svoje teorie, ale mně se to při počtu tří strojů v podstatě v záloze nasazované maximálně na Sliač a Poprad pořád nezdá s tím, že to byla maximálně jiná letadla.

Dupáním nožičkami do země a bušením pěstičkou do stolu nezměníš nic na tom, že mi celá osmdesátá léta létala letadla přímo nad hlavou. Viz spojnice dnešní záložní VPD v Ruzyni a domu, kde jsem tehdy bydlel: https://mapy.cz/s/bofajuvuzo

A Il-18 bylo jednak slyšet a za druhé si ho pohledem ze spod nešlo moc splést s něčím jiným. Takže když jsem si hrál před barákem, tak jsem na tohle letadlo čuměl velice rád. Je úplně jedno, jestli jsem ho vídal jednou denně, jednou za dva dny či později třeba jen jednou týdně, ale vídal jsem ho. A proč se VPD, kudy létaly letadla přes dům, kde jsem bydlel, používala především pro přistávající letadla, je snad vcelku jasné [wink].


Petr barchánek:Ono je taky otázka, jestli to IL-18 je skutečně IL-18. Nám třeba poměrně pravidelně létá okolo 23 hodiny nad hlavou cargolinka z Lipska někam na Balkán obsluhovaná Antonovem 24, 26 nebo 12 se stejnými motory Ivčeno jako IL-18 a okna se nám chvějí úplně stejně, jako když nám ještě v létě 1990 létaly nad hlavou linky Interlfugu z Berlína s IL-18.

Hm, ale to letí už dost vysoko. Když se podíváš, kde jsem bydlel, tak už ty letadla moc vysoko nebyly [nene].


Pikehead:Interflug, no ty kráso. To jste mi připomněli takový šílený dederónský seriál Treffpunkt Flughafen. V nudě osmdesátek jsem ho určitě viděl v bedně (a vy taky!).

Mne se tenhle seriál líbil [happy]. Samozřejmě hlavně kvůli letadlům a prostředí, kam jsem se dostat nemohl. Z toho seriálu si už moc nepamatuji. Vím jen to, že měl slovenský dabing (mám za to, že se tady seriál dával pod názvem Miesto stretnutie - letisko) a matně si vzpomínám na to, že tam jeden z pilotů měl ošklivou autonehodu, ale pak se z toho nějak dostal a nakonec zas létal a jednoho pilota pak ze zdravotních důvodů museli z letadla sundat, což snad bylo v posledním díle.


A když jsem rozklikl odkaz, co jsi sem dal, tak jsem se ani moc s názvem neseknul [biggrin].






(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pikehead
Pátek, 07. dubna 2023 - 14:49:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9344
Registrován: 3-2007
Bram: já si pamatuju epizodu, kde jim letiaci bocian či ký fras rozbil okienko na iljušinu. A v nějaké africké prdeli (ale kapitalistické) náhradní bohužel neměli.
Byl tam nějaký keťas, který okénko k iljušinu zrovna náhodou měl, ale požadoval tolik, že se to nedalo přijmout bez rizika vyloučení z odborů.
Dali ovšem hlavy dohromady a okénko jim nakonec snad dorazilo druhým Interflug letadlem (čímž se z okénka stalo nejdražší okénko k Iljušinu na světě, ale tento detail tam nebyl dále rozebírán.)
Pátek, 07. dubna 2023 - 16:20:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14312
Registrován: 4-2003
Já jsem ročník 1981 a pokud si dobře pamatuju tak z balkonu na Novodvorské jsem vrtulové letadla pozoroval.
Mladějov
Pátek, 07. dubna 2023 - 16:38:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19548
Registrován: 3-2007
" Dupáním nožičkami do země a bušením pěstičkou do stolu "

Koukám ses naučil bezva denunciační metody, když někdo zapochybuje o čemkoli, třeba o tvých poznatcích z dětství, viď?
Podívej, já se o letadla zajímám léta a shodou okolností jsme s Hajným skoro stejně staří (pamětníci), tak jsme si dovolili zapochybovat.
Tvoje reakce na to zpochybnění, a to o nic nejde, je koukám výsostně osobní a právě to dupání nožičkou a pěstičkou, ač jde o obyčejné nalezení pravdy, jako bylo doopravdy. Když holt ti hned nekývu, tak jsi docela zákeřnej.
mot
Pátek, 07. dubna 2023 - 17:01:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4161
Registrován: 7-2017
Pike: tak vyměnit okno u dopraváku na přetlakové kabině pro nějakých 600 km/h není zrovna jednoduchá záležitost (tg postupy....). To není okno na Bobině.
Jinak toto "zásobování" je dnes naprosto běžná věc, tudíž Interflug vlastně předběhl dobu.
Pátek, 07. dubna 2023 - 17:25:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7533
Registrován: 7-2011
Hajnej:
"Bram: Jinak s hlučností to rozhodně není tak, jak popisuješ.
S hlučností je to prostě tak, že když na chodníku s někým mluvíš a okolo jede auto, musíš rozhovor přerušit, protože se neslyšíte."
Záleží na rychlosti, ale tady musím souhlasit s Hajným. Problém hlučnosti kostek je hlavně v tom, že to kdejakej vocas po nich drtí vysokou rychlostí, protože přece - ó ta hrůza - nepojede pomalu, to by se "nikam nedostal". Čímž pádem ano, kostky dělají kravál, ale na vině nejsou zhusta primárně ty kostky. Pokud se po kostkách jede přiměřenou rychlostí, tak zase takový kravál nedělají.

Jiná otázka je, zdali je mnohde opravdu nutné/žádoucí ty kostky mít, nebo je to jen variace na "vždyckysetotakdělalo".
Pátek, 07. dubna 2023 - 17:39:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 538
Registrován: 10-2018
Bobik:
" Čímž pádem ano, kostky dělají kravál, ale na vině nejsou zhusta primárně ty kostky. Pokud se po kostkách jede přiměřenou rychlostí, tak zase takový kravál nedělají. "
Co jiného je na vině, než nerovnosti vozovky? A u kostek jsou to nerovnosti systematické.
Na první Fabii si pamatuju, že přiměřená rychlost neexistovala. Tam to chytalo rezonanci i ve dvacítce. Obecně se na to pojezdy aut už desítky let neladí.
Pátek, 07. dubna 2023 - 18:22:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28563
Registrován: 5-2002
Bobík: v naší ulici to nikdo žádnou vysokou rychlostí fakt nedrtí...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pátek, 07. dubna 2023 - 18:42:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15615
Registrován: 5-2004
Taky jde o druh kostek a jak ta dlazba vypada. V takovy opletalce jsou mezi kostkama skviry sirky plaste na horalu.

Kdysi snad jeste za sociku se skviry mezi kostkama zalejvaly terem...

No a pak jsou luxus kostky v kopci "vylamany" tak ze cumi misto plochy hrana.
Pátek, 07. dubna 2023 - 21:10:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28565
Registrován: 5-2002
No a přesně tohle v ulici máme...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Sobota, 08. dubna 2023 - 09:57:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 950
Registrován: 8-2017
Bobik

Kostky možná chvíli mohly být "vždyckysetotakdělalolismus", ale už před několika lety se o nich začalo mluvit jako o vhodném odpuzovači řidičů, byť tedy spíš fungují jako opruzovač kolemjdoucích. Idea byla taková že jízda po nich bude zvukově a jinak nepříjemná. Nicméně se zdá že to jaksi nefunguje. Nebo ne tedy v podmínkách Českých zemí.
Pikehead
Sobota, 08. dubna 2023 - 14:46:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9349
Registrován: 3-2007
Tak kostky jsou především super v tom, že jdou recyklovat, narozdíl od asfaltového svinstva.
Nicméně náročnost a cena pokládky je diskvalifikuje cenově...
Sobota, 08. dubna 2023 - 16:22:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28567
Registrován: 5-2002
Asfalt jde taky odfrezovat a recyklovat...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Jeffer
Sobota, 08. dubna 2023 - 18:39:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1049
Registrován: 1-2005
Pikehead:
"Tak kostky jsou především super v tom, že jdou recyklovat, narozdíl od asfaltového svinstva."

Naopak, o asfalte sa hovorí, že je to najrecyklovanejší materiál.
Grrrrrr... Gorrrrr... Gorila! (14. 2. 2003 v Košiciach na stanici na R604 Dargov do Bratislavy)
mot
Sobota, 08. dubna 2023 - 19:02:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4162
Registrován: 7-2017
A taky tolik neklouže. [wink]
P_v
Sobota, 08. dubna 2023 - 19:43:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2985
Registrován: 5-2002
Prostě si přiznejte, že kostky na vozovce jsou překonaný materiál [happy] Kloužou, hlučí, úklid je pracný, pokládání je pracné, a pokud nechceme aby se rozlejzaly, tak se stejně musí zalít tím asfaltem. Ale ten se pak už nedá recyklovat, protože po vyndání kostek se zbytky asfaltu smísí se zeminou a to by pak byl úkol pro Popelku. Ani ta recyklace kostek není snadná. Ošoupou se a protože se mnohdy ošoupou do šikma kvůli náklonu od dynamického namáhání auty, tak už se z nich podruhé dá něco sestavit dost těžko, musí se to probírat.
Navíc mnohde ani nejsou autentické. Žula je materiál odpovídající 19. a do půlky 20. století. Dřív se používaly křemencové kočičáky nebo ještě horší materiály, a ve vedlejších ulicích se používalo bláto. Takže žulová dlažba historického centra je stejný nonsens jako asfalt nebo zámkovka, ale navíc bez přidané užitné hodnoty.
Sobota, 08. dubna 2023 - 19:59:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6672
Registrován: 6-2016
mot: "A taky tolik neklouže" - mokrej asfalt klouže víc než žulový kostky (ne kočičí hlavy!!!) A nejvíc klouže "silnovrstvé vodorovné značení" v bílé barvě... (sadurit?)
mot
Sobota, 08. dubna 2023 - 20:00:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4163
Registrován: 7-2017
A to si představte, že v Hořicích nedávno rekonstruovali náměstí, tj. hlavní silnici na Dvůr Králové a co myslíte, že tam dali místo kostek? [angry][angry][angry]
Jako chápal bych to v nějaké vedlejší ulici, kde je provoz 00prd.
hk: A nejvíc klouže "silnovrstvé vodorovné značení" v bílé barvě... (sadurit?
To mi ani nepřipomínejte [zadnice][coze][smrt]
Dnes už to snad zasypávají drtí.
V Praze-Jinonicích pamatuju dvoje kostky: kopec v Klikaté od viaduktu na Vidouli, zde byly už před lety zrušeny a kopeček mezi Farkání a Waltrovkou, tady ještě před nedávnem byly. Tam se autobusáci docela vyřádili.

(Příspěvek byl editován uživatelem mot.)
Sobota, 08. dubna 2023 - 20:39:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7981
Registrován: 3-2006
Tyhle nekloužou, ale zas je to jízda terénem. [lol]
Sobota, 08. dubna 2023 - 21:10:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8606
Registrován: 9-2005
Vy jste teda výzkumníci přes povrchy silnic. Asfaltových směsí je mnoho druhů, jsou i dehtové vozovky, u nás už asi ne. Skladba vrstev vozovek je také velice různá a i žulové nové kostky se dávají třeba do betonu. To kvůli únosnosti vozovky (ÚAN Florenc, nevím, jak dlouho tamní nové povrchy vydrží bez poruch). Nesmíte koukat jen na pražské zvyklosti a debility typu vykopeme do půl metru záliv zastávky a obnovíme ho úplně stejnou skladbou vrstev, která nevydrží ani tři měsíce provozu autobusů. Vizte např. zastávka Lhotka ZC (kočičí hlavy žulové ve štěrku s asfaltovou zálivkou. Takhle zatížené zálivy vyžadují únosnost jak u betonové vozovky na D1.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz