Diskuse » Železnice » JHMD (Jindřichohradecké místní dráhy) a Osoblažka » Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 05. 4. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 05. 4. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Quex
Sobota, 01. dubna 2023 - 17:53:04  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8936
Registrován: 5-2002
To je nesmysl, co píšete, proč by to dělal? On naopak potřebuje schůzi věřitelů nutně co nejdřív, aby schválila reorganizaci, taky proto už podal návrh k vrchnímu soud pro určení lhůty k provedení procesního úkonu. Naopak ji svévolně odsouvá soud, z důvodů, které si člověk může jen domýšlet... To, že byla zrušena ta lednová, byl jen logický důsledek Čajánkovy námitky podjatosti proti soudkyni.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Neděle, 02. dubna 2023 - 06:02:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 254
Registrován: 7-2017
A výsledkem této Čajánkovy akce bylo odložení té lednové schůze. Což chudák nemohl vůbec předpokládat, že. Zcela zřejmě zase tak nespěchá.
Neděle, 02. dubna 2023 - 08:23:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 297
Registrován: 7-2017
Jediným možným řešením je, že se prodá alespoň část trati a vozidel jako celek někomu jinému. Někomu, kdo to nebude mít pro prachy, buď nějaký movitý fanda, nebo někdo, kdo má peněz dost a koupí si hračku. Varianta s Čajánkem je nesmysl, myslím dlouhodobě, krátkodobě je možné, že to rozjezdí, ale co to řeší.

Ponorka mezitím v louži:

Neděle, 02. dubna 2023 - 08:27:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 298
Registrován: 7-2017
Všechno foceno včera, i ta fotka v předchozím příspěvku.

Pondělí, 03. dubna 2023 - 10:51:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 113
Registrován: 4-2019
Ad situace na JHMD....docela to v mnoha ohledech připomíná stav na Vivarais před 15 lety, kde znovurozjezdeni poté, co i místním hotelierum došlo, že ty turisty nějak fakt nemají, stálo několik stovek milionů eur a 6 let.... Otázka jestli tady bude co zachraňovat až se všichni vyhadají, a jestli Kraje budou ochotny dat podobné sumicky (byť v Kč)
Pondělí, 03. dubna 2023 - 11:50:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 592
Registrován: 8-2019
Otázka je, jestli jsou JHMD opravdu tak velké turistické lákadlo (nemyslím si...)
Pondělí, 03. dubna 2023 - 13:05:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4292
Registrován: 4-2014
Anatol_J.:
"Ad situace na JHMD....docela to v mnoha ohledech připomíná stav na Vivarais před 15 lety, kde znovurozjezdeni poté, co i místním hotelierum došlo, že ty turisty nějak fakt nemají, stálo několik stovek milionů eur a 6 let.... Otázka jestli tady bude co zachraňovat až se všichni vyhadají, a jestli Kraje budou ochotny dat podobné sumicky (byť v Kč)"
Kraj Vysočina určitě ne, ten už konečně nemusí přemýšlet jak tu dopravu na úseku, který vede krajem tu dopravu zaříznout , protože Čajánek se k tomu dopracoval sám.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 13:46:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2545
Registrován: 10-2007
Z tohoto dokumentu vyplývá, že typický návštěvník České Kanady utratí 400 - 1000 Kč za den, v roce 2017 jich tam přenocovalo asi 89 000, průměrně 2,37 noci na osobu. Obce vyinkasovaly na poplatcích z pobytu něco přes milión (všechny dohromady). A řekl bych, že v tomto druhu dokumentů se takové údaje rozhodně nepodhodnocují. Z toho vychází, že se v tržbách z turistického ruchu točí tak nejvýše malé stovky miliónů Kč. Krátká sezóna a nepříliš bohatá klientela. Hotely se na obytování podílí tak 15%, zbytek jsou malé penziony. Žádné bohaté hoteliéry, kteří by mohli investovat desítky až stovky miliónů, bych tam nečekal.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 14:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6653
Registrován: 6-2016
Risan: Začal jsem číst OBSAH, a musím konstatovat, že se s tím autoři nepárali...

"Analýza nabícky CR", "desticnace", "analýza cestovního ruchu to Česká kanada"

Pakliže stejně přistupovali i datům a jejich interpretaci, tak nic moc...
Pondělí, 03. dubna 2023 - 14:31:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2790
Registrován: 1-2006
což nic nemění na faktu, že "bohatou" klientelu v regionu zajímá golfové hřiště v N.Bystřici, nikoli nějaký "parní vláček".
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Pondělí, 03. dubna 2023 - 15:02:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 114
Registrován: 4-2019
Problém destinačního managementu ČR a obecně "PR" technických památek je v ČR až na malinké výjimky naprostou neznámou, řekněme nedoceněností, neschopností interpretace, a velkým nedostatkem ve způsobu vnímání (a "prodeje" atrakce) právě viz ukázka "je to jen nějaký parní vláček" (Pozn.: už dnes i dost lidí neví, co je to to "parní"...)
A JHMD je toho právě dost zářnou ukázkou....znalí a šotouši ví, ale tím to dost končí....právě v tom je nedostatek ČR, že řekněme atrakci, zajímavost, natožto technickou, prostě neumíme prodat....(resp. snad ani nechceme) Dokud se toto vnímání nezmění, nebude ani pokračování úzkých.....
PS: sám jsem se na jedné společenské akci, jejíž součástí byla mj. i krátká jízda starým motorákem divil až žasnul, jak jeden z neinformovaných managerů byl doslova uchvácen a zaražen zjištěním, co lze vidět, provozovat, a dokonce to mít pro soukromé účely....a domluvili jsme se na ne zrovna malé akci....Jeho vlastními slovy neměl tušení, že něco takového vůbec existuje a lze....a to je přesně to, co by se mělo umět podchytit. Tento člověk jistě zná golfová hřiště, ale o nějakém "vláčku" nemá potuchy, natožto důvod, proč s ním jet.... A to by mělo být zájmem a cílem majitelů, provozovatelů, hoteliérů apod.....

To, že JHMD v posledních letech odmítala skupinové zájezdy a pronájmy je už jen jaksi kolorit dotvářející neschopnost.... (to už i ty PKP na úzkých v devadesátkách byly poněkud víc při smyslech)
Pondělí, 03. dubna 2023 - 16:45:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1855
Registrován: 10-2010
V úvahách o technické atrakci je potřeba taky zohlednit fakt, že návštěvníci (ať už třeba firemní zaměstnanci, nebo rodiny) jsou ochotni strávit návštěvou jen určitý omezený čas. Osobně si myslím, že celá trať JH - NB je už pro tento účel moc dlouhá. Asi by se muselo dobře promyslet jaký úsek by dávalo smysl takto provozovat.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 20:27:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2546
Registrován: 10-2007
honzaklonfar: nejsem autorem dokumentu a ani nejsem přítelem projekťáckého a markeťáckého jazyka. Chtěl jsem jen vědět, o jakých objemech se asi bavíme, když se řeší peníze z turistického ruchu v oblasti, alespoň řádový odhad proti dojmům. Taky jsem neměl čas moc hledat, tak jsem vzal první, co mi padlo pod ruku. Z toho jsem vytáhl nějaká čísla. Odkaz tam jen byl proto, aby byl vidět zdroj. Nečekal jsem, že to bude někdo celé číst jako pohádku. Jestli máte po ruce lepší zdroj dat, budu rád.

Anatol_J.: můžete konkrétně napsat, jaký asi objem očekáváte, pokud by se dělal ten destinační management dokonale? O kolik by se navýšil objem lidí, kteří přijedou? O kolik by se prodloužila sezóna?
Pondělí, 03. dubna 2023 - 21:08:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4293
Registrován: 4-2014
Kondra89:
"V úvahách o technické atrakci je potřeba taky zohlednit fakt, že návštěvníci (ať už třeba firemní zaměstnanci, nebo rodiny) jsou ochotni strávit návštěvou jen určitý omezený čas. Osobně si myslím, že celá trať JH - NB je už pro tento účel moc dlouhá. Asi by se muselo dobře promyslet jaký úsek by dávalo smysl takto provozovat."

Jenže i ten muzejní provoz s parními vlaky přes léto bohužel bez dotací nepůjde. Atraktivní je ta splítka v J. Hradci a a pak až úseky kolem N. Bystřice.
Pokud by se do toho muzejního provozu přeci nakonec někdo pustil, tak to chce opravdu dobře promyslet + samozřejmě by se muselo přidat i něco navíc, třeba v J. Hradci vybudovat železniční muzeum s expozicí sdělovací a zabezpečovací techniky, která se používala a dosud používá na síti SŽ, to je docela dost velké lákadlo a pak k tomu nějaké modelové kolejiště, jako mají modeláři ve Žďáru nad Sázavou, jenže to vše vybudovat stojí dnes dost velké peníze a hlavně je to časově dost náročná a dlouhodobá záležitost. A přizvat ke spolupráci i p. Šatavu, jestli by nějak byl ochoten pomoci, nebo se částečně na tom muzejním provozu podílel. Na to vše by možná i Jihočeský kraj finančně slyšel a určitě by nějakou finanční dotaci uvolnil, kdyby to do Jihočeského kraje přilákalo další návštěvníky. Jenže to jsou všechno úvahy, které můžou a nemusí vyjít.

Ten kdo si myslí, že na konec celé JHMD převezme, nebo odkoupí stát prostřednictvím SŽ, tak s tím vůbec nelze počítat. Stát má v současné době problémy kde vzít peníze do státního rozpočtu a ne zachraňovat nějakou úzkokolejku, kdesi v Jižních Čechách. Optimalizace pod velením p. Čajánka by za nějaký čas dopadla úplně stejně - tedy opět další bankrot, takže nezbývá než to celé prodat buď po částech - o to je velký zájem a nebo to prodat jako celek. Jenže najde se schopný provozovatel, který nedopadne stejně jako dopadl p. Čajánek?.
Pondělí, 03. dubna 2023 - 22:17:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 115
Registrován: 4-2019
Risan: odpovím vám nepřímo, ale dohledatelným způsobem. Když se před cca 10 lety řešilo, co s nestátními (ne-MÁV) úzkými, tak závěr odborné studie byl zajímavý. Sjednotit podmínky, JŘ udělat nějak systematicky a jednoduše (ne náhodně výbuchy někdy) i za cenu že některé dny nebudou ziskové....navzdory počáteční nedůvěře to tak udělali. A kromě dvou drah, kde.se to nepovedlo z jiných důvodu (Kaszo, a pak Mesztegnyö kde hlavní příčina bylo odříznutí od zbytku sítě Mav, v důsledku zastavení provozu který navážel většinu návštěvníků ) a.dnes provozy vzkvétají a frekvence stoupá tak, že někde už nestihaji a řeší se co s tím (Szob) ......
Takže asi tak.... Obdobně třeba francouzská La Mure.... Že spolkové provozované skomírající dráhy je aktuálně sice půlka, ale zato se 4-7 páry denně !!! Takže asi tak....jenže to je o tom, umět to prodat....a nehledet třeba na "jen" železniční stránku, ale obecně technickou a rodinnou.... Prostě strávit hezký den / víkend prostřednictvím železničky.... Další diskuze by už byla mimo rámec zdejšího fóra....
Pondělí, 03. dubna 2023 - 23:15:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13335
Registrován: 12-2009
nehledet třeba na "jen" železniční stránku, ale obecně technickou a rodinnou.... Prostě strávit hezký den / víkend prostřednictvím železničky.

Využít i to, že kousek za hranicí je něco podobného a dát to dohromady.
Osoblažka a "Rudenka" toto využily.odkaz

Dělat akce ve spolupráci se sídly a firmami v okolí tratě. Příkladem budiž třeba partneři a sponzoři a např.hody
Ovšem na "Rudenku" nemá nikdo. Vymyslí akci na cokoliv a za rok jich mají mnoho. Jen od začátku roku mají na kontě 4 akce
Úterý, 04. dubna 2023 - 08:56:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6654
Registrován: 6-2016
Risan: Já jsem spíš nepřítelem těhle managerských formulací[biggrin] Ohledně návštěvnosti kolem JHMD bych se já podíval (je-li to možné) na obsazenost autokempu u rybníku Osika. Ve vzpomínkách z dětství mám obrazy zcela nahuštěného kempu, ale v dnešních dobách to bude jistě méně. Tento kemp ale byl a patrně i je zdrojem cestujících pro JHMD, zejména o prázdninách.
Celoroční provoz by musel platit jako srdeční záležitost finanční magnát formátu Elona Muska[biggrin]
Jestli si dobře pamatuju, tak za Šatavy jezdily "dělnické" vlaky do/z Kunžaku (Lomy) v pracovních dnech. Ale jestli by se to aspoň zaplatilo v dnešní turbulentní době nevím (spíš asi ne...).
Úterý, 04. dubna 2023 - 10:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2547
Registrován: 10-2007
Tak červenec/srpen bych řekl, že kemp bývá celkem plný. V červnu a v září je to slabší. Jenže všichni tam mají auta (případně + kola) nebo motorky. Taky je to autokemp, že. Jestli se svezou vlakem jednou za pobyt, tak bych řekl, že to bude tak maximum. Že by chodily nějaké davy z kempu na zastávku v Albeři a zpět, to mi nepřipadá. Ale jsou to jen dojmy náhodného pozorovatele. Bylo by zajímavé vědět, v jakém režimu dnes tráví svoji dovolenou typický návštěvník kempu, jestli je spíš na místě a užívá si vodu nebo jestli má potřebu někde trajdat a jestli mu vlak v tomto pomůže.

Dost jsme se ale vzdálili od toho, jestli tohle pomůže rozjezdit dráhu. Já bych řekl, že tohle všechno, ty destinační managementy a propojené atrakce, i když by se dělaly s plným nasazením a kvalitně, (což je iluze), tak mají potenciál maximálně tak udržet zdravou firmu provozovanou opatrným a úsporným způsobem jako za pana Šatavy, na kladné nule. Ta firma ale teď v tom stavu není.
Úterý, 04. dubna 2023 - 12:22:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 2-2019
Odkaz, kde můžete hvezdičkou ohodnotit, co si myslíte o finančním řediteli, který spoludovedl JHMD tam, kde dnes bohužel jsou a ještě si za to bral hodně přes 100000 měsíčně (jak jhmd odrbával s autem, telefony, notebooky a přes své příbuzné radši ani nemluvit): https://www.firmy.cz/detail/2616739-ing-miloslav-frnoch-repice.ht ml
Úterý, 04. dubna 2023 - 12:34:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2792
Registrován: 1-2006
To si jako opravdu myslíte, že tento "finanční ředitel" o něčem ve firmě rozhodoval nebo měl na cokoli vliv?
[biggrin][biggrin][biggrin]
Klasická kombinace trafikanta s bílým koněm v jednom, rozumu mdlého a ceny nízké.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Úterý, 04. dubna 2023 - 12:50:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13200
Registrován: 4-2003
v jakém režimu dnes tráví svoji dovolenou typický návštěvník kempu

V cenově citlivém - s takovou klientelou určitě rozjedete zážitkové vlaky.[biggrin]

co si myslíte o finančním řediteli,

Že to je nastrčená figurka.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 04. dubna 2023 - 14:42:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13341
Registrován: 12-2009
davy z kempu na zastávku v Albeři a zpět, to mi nepřipadá
Právě. Přitom by stačilo udělat zastávku v kempu.
Kdo by šlapal skoro kilometr, když má u chatky auto.
Úterý, 04. dubna 2023 - 18:25:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2464
Registrován: 5-2007
https://zdopravy.cz/jhmd-prisly-o-uredni-povoleni-k-provozovani-d rah-veritele-odsouhlasili-nakup-dcerine-firmy-153111/
Úterý, 04. dubna 2023 - 20:15:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2548
Registrován: 10-2007
Ohl: z přejezdu je to na zastávku 500 m po trati a po silnici teda asi 800 m, to je pravda. Takže z toho bude zážitková tramvaj. Ale nedělal bych si iluze, že zastávka v kempu se nějak dramaticky projeví na tržbách. Kam jako ti lidi z kempu mají vlakem jezdit? Jediná turistická atrakce, která je k nějaké zastávce úzkokolejky blíže než kilometry, je muzeum veteránů v Bystřici.
Úterý, 04. dubna 2023 - 20:23:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 165
Registrován: 9-2017
No, dodnes nemohu pochopit, proč v kempu Osika nikdy nebyla zřízena zastávka. Za minulého režimu to bylo pochopitelné - snaha omezit turistický ruch v pohraniční oblasti. Ale proč se tak nestalo i po roce 1989, nechápu. A přitom před 30-ti lety mnohem více lidí na dovolenou jezdilo VHD. Ještě si pamatuji, že když byly ještě v provozu vozy Ba/u, tak mnozí výletníci z nich vyskakovali na Osice za jízdy. A nutno pochválit tehdejší strojvedoucí, vždy v kempu náležitě zpomalili...
Úterý, 04. dubna 2023 - 20:23:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5164
Registrován: 11-2006
Risan:
Znáte rčení, že "i cesta může být cíl"? To zrovna v případě JHMD docela platilo.
http://www.spdz.estranky.sk/- stránka věnovaná M131.1443 (a nejen jemu)
Úterý, 04. dubna 2023 - 20:53:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6658
Registrován: 6-2016
pal: K vyskakování se bez mučení přiznávám[proud] Dneska by to kolena už nedovolila (kdyby vlaky jezdily...).
Úterý, 04. dubna 2023 - 21:21:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13343
Registrován: 12-2009
Jediná turistická atrakce
Nemusí jít jen o atrakci. Ale třeba jen se projít po náměstí, na pivo, bez starostí o parkování.

Podobné je to i na Osoblažce. Do kempu podél kolejí taky 500 metrů. Ale to vzniklo teprve postavením mostu, jinak 1,2km. Aspoň se trochu postarali. Osika má možnost to udělat o hodně lepší a - nic...
Úterý, 04. dubna 2023 - 21:48:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2549
Registrován: 10-2007
E499001: no a co? Jako že když by měli dojít na vlak 500 metrů, tak už cesta nebude cíl? Kontext příspěvku je, že pokud by lidi někam měli jezdit z kempu, aby úzkokolejka propojovala různé turistické cíle, tak stejně půjdou pěšky nebo pojedou na kole kilometry, cesta na zastávku v délce stovek metrů se v tom ztratí. O tom byla řeč.

Pokud jde jen o to, aby se lidi projeli vlakem z kempu bez cíle, nelze čekat, že to budou opakovat denně. Udělají to maximálně jednou za pobyt. O kolik procent jich bude víc, když bude zastávka o 500 m blíž? V objemu nákladů na provoz dráhy jsou to naprosto zanedbatelné tržby. Prázdniny mají něco přes 60 dní, kdyby to nalákalo každý den z kempu, ať nežeru, 50 lidí navíc (zlatý voči), tak to máme celkem třeba 3000 lidí. Kdyby dal každý za vlak stovku, tak to máme navíc 300 000,- za sezónu. To jsou dva platy finančního ředitele. Fakt stojí za to zřizovat zastávku? Ano, můžete udělat supermarketing a nakecat lidem v kempu, že svezení párou stojí za to, aby dali litr. Bude jich padesát denně? Bude jich tak pět.
Úterý, 04. dubna 2023 - 21:53:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2213
Registrován: 12-2020
A jaká turistická atrakce tam byla dřív? Proč tam lidi začali jezdit? Protože to byla jedna z posledních úzkokolejek. Protože tam mohli jet za hranice všedních dnů, do lesa, na venkov kde je třeba čistý vzduch, minimální doprava a prostě tak nějak příjemně na duši. A tohle je tam pořád, takže samotná cesta by mohla být cíl. Atrakce jsou samozřejmě další plus, ale největší atrakce je přece právě ta úzkokolejka. Na ni pak navazuje to ostatní. Atrakce všech možných typů můžete vybudovat leckde, ale dráhu typu JHMD už v současné době nikdo nepostaví. To je největší přidaná hodnota úzkokolejek, včetně původních budov a dnes již historických lokomotiv, ať už TU 47 nebo parních. Je to národní klenot a pokud o ně přijdeme bude nejen velká ztráta pro turistický ruch v oblasti, ale i kulturní ztráta pro celý národ.
Úterý, 04. dubna 2023 - 22:10:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 132
Registrován: 7-2017
J.M. ano, tohle podepíši.
Úterý, 04. dubna 2023 - 23:17:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2793
Registrován: 1-2006
Sorry, ale to jsou jenom naivní představy šotouše, pro kterého je vlak pupkem světa, smyslem existence a který si myslí, že zbytek světa to má stejné jako on.
Nemá. Tuplem v dnešní "době klipové".
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 05. dubna 2023 - 08:12:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13345
Registrován: 12-2009
když bude zastávka o 500 m blíž? V objemu nákladů na provoz dráhy jsou to naprosto zanedbatelné tržby.
Pak to znamená, že náklady na přiblížení zastávek k osídlení jsou zbytečné a je lepší mít stanice v polích za vesnicí.

Úzká je jedna z atrakcí regionu. Většina lidí v kempu vlakem moc nejezdí. Málokde je v kempu i železnice. Láká to (kdyby tam byl třeba kolotoč, nikdo by ho nepoužíval, protože u nich ve městě je jednou za rok také?). Při obvyklé obsazenosti Osiky bych se moc divil, že by se nenašlo minimálně 10-15 lidí chtějících se projet. Což bude víc, než v některých turisticky nezajímavých zastávkách.
Samozřejmě, jen v sezoně. Ale i tyto peníze se počítají.
Středa, 05. dubna 2023 - 08:40:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6659
Registrován: 6-2016
Před cca 10 lety (po trati probíhal zkušební provoz hašišbeden) jsme o prázdninách bydleli s vnoučaty a jejich rodiči ve Střížovicích v pronajaté chatě. Za pěkného počasí jezdilo dost lidí v obou směrech. Sledovali jsme s vnukem občas křižování[happy]

Jestli mě paměť neklame, tak jezdily i cyklovozy. Takže si člověk vyvezl kolo "na kopec, a pak se oklikami vracel do místa ubytování. Totéž jde praktikovat na Obrataňce. I tam je krásné okolí tratě.

Nicméně na celoroční pravidelný provoz to asi nebude ani při té nejupřímnější snaze případného provozovatele...
Středa, 05. dubna 2023 - 09:29:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2550
Registrován: 10-2007
Pak to znamená, že náklady na přiblížení zastávek k osídlení jsou zbytečné a je lepší mít stanice v polích za vesnicí.

No asi někde ano a někde prostě ne. Panu Frnochovi vyčítáme, že nepočítal, ale sami jsme ještě horší.

Ano, úzkokolejka je atrakcí regionu, je to památka, je unikátní, to všechno je pravda. Bude turistickému ruchu v tom místě chybět. Na druhé straně je ale potřeba platit její provoz. A v současnosti taky bude vyžadovat nemalé investice. Chtěl jsem jen vědět, jaký potenciál má ten turistický ruch. Dojmy jsou jedna věc, ale čísla jsou věc druhá. To, jakým způsobem to třeba řídil pan Šatava, že se mu celkem dařilo balancovat náklady a "úžasné" nápady s reálně možnými příjmy, leccos naznačuje. Je tu dost lidí, co plkají, jak by se to mělo, ale nikdo nenapíše, s jakými objemy se dá počítat. Aby se dalo například odhadnout, jestli má smysl dělat zastávky co 500 m nebo jestli třeba zastávky přesouvat, zrušit Albeř a vybudovat Osiku. Nebo aby se dalo odhadnout, co jsou schopni reálně místní podnikatelé udělat v současné situaci a zda jsou schopni nějakou investici do rozježdění dráhy v současném stavu vůbec unést. Protože dosud pro ně dráha byla jen příjemná externalita.

Pokusil jsem se svými chabými silami o alespoň nějaké odhady, které mi potvrzují, že tam žádný zlatý důl není. Celý ten cestovní ruch v České Kanadě je tak na uživení pár živnostníků a nějaké přištipkaření brigádníků v sezóně. A nějaký extra potenciál na růst o stovky procent, což by tak mělo smysl, tam nevidím. Jedna věc je uživit penzion nebo hospodu, druhá věc je uživit celou železnici.

Při obvyklé obsazenosti Osiky bych se moc divil, že by se nenašlo minimálně 10-15 lidí chtějících se projet. Což bude víc, než v některých turisticky nezajímavých zastávkách.

Je to pořád dokola. Všichni v kempu vidí, že tam ten vláček jezdí. To nejde přehlédnout. Na nástěnce v kempu visí jízdní řád a jen dement nepřijde na to, že nejbližší zastávka je 500 metrů. Pro kolik je to nepřekonatelná záležitost, pokud je vlak zaujme?
Středa, 05. dubna 2023 - 09:38:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6660
Registrován: 6-2016
Ohledně přístupu na zast. Albeř si pamatuji "nepovolenou" cestu po trati - je to kousek. A vlak poskytuje akustickou výstrahu s dostatečným předstihem, takže to je i de facto (nikoliv de iure) bezpečné[biggrin]
Středa, 05. dubna 2023 - 09:43:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2214
Registrován: 12-2020
Hungry Bear: Hele a proč tam teda ty lidi jezdili, když to bylo všechno špatně?
Já netvrdím, že když se vytrhají koleje, tak se zboří svět. Nezboří, bude se točit dál. Když zbouráte Národní divadlo nebo Pražský hrad nebo je přestanete udržovat a samy spadnou, tak se taky nic nestane a svět se bude točit dál. Ale je to ukázka kulturnosti národa, umět udržet něco z práce svých předků.
Ano úzkokolejky pravděpodobně nebudou rentabilní, stejně jako stovky zámků, divadel a jiných kulturních zařízení, stejně jako třeba chodníky.
A klipovitost? Ano určitě dnes je. Ale nevím jestli zrovna ten kdo si libuje v klipovitosti je klientem JHMD. Řekl bych, že spíš ne. Většina lidí, které jsem tam potkával já byla obyčejných turistů, cyklistů a právě těch užívačů klidu a pohody. A taky rodiny s dětmi, pro které byl samotnou atrakcí právě vlak, který byl úplně jiný než všechny ostatní. Navíc pro spoustu dětí je dnes atrakcí samotný vlak, protože z reálného života znají jen auto a maximálně letadlo.
A řešit jestli bude u Osiky zastávka je asi v dnešní době nepodstatné. Když nechyběla dosud tak to asi tak horké nebude. Podstatné jsou teď úplně jiné věci. Zrovna tak nelze srovnávat Českou Kanadu s Krkonošemi. Ale pro ten kraj je úzkokolejka velkým magnetem, o tom není sporu. Bez ní už tam nebude skoro nic, stane se obyčejným českým venkovem. I ten neporušený kraj s hlubokými lesy už je silně porušen kůrovcem, tohle je pro něj další rána.
Středa, 05. dubna 2023 - 10:37:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2551
Registrován: 10-2007
J.M.: jenže ani Hungry Bear neříká, že tam ti lidi nejezdí. Chce prostě říct, že jich není dost na to, aby se dráha uživila. Lidi tam jezdí, jezdí jich dost, ale není to dost na uživení. Když pomineme optimalizaci nákladů dráhy (což nemusí dopadnout dobře) a pomineme na chvilku napojení na veřejné rozpočty (které až na výjimky typu p. Šatavy svádí managementy k tomu, aby kašlaly na efektivitu), tak zbývá jen navýšit objem cestujících nebo hodně zdražit jízdné. To druhé nemusí vést ke zvýšení tržeb, protože to asi spoustu lidí může odradit (dneska se věří, že se to dá zvládnout PR a reklamou, ale myslím, že to má dost výrazné limity). No a to první, zvýšení objemu cestujících - v sezóně není asi moc prostor pro zvyšování kapacity, respektive to vygeneruje skokově další velké náklady. Takže největším problémem zůstává krátká sezóna. Nárazové akce typu hody nebo Mikuláš to nevytrhnou, ti lidi by se tam prostě museli hemžit permanentně od dubna do října tak, jako se hemží červenec/srpen. A v zimě ideálně taky. A to teda zatím nikdo neprolomil. Pro úzkokolejku bohužel, ale Česká Kanada je jinak bez turistů mnohem hezčí.
Středa, 05. dubna 2023 - 10:49:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2794
Registrován: 1-2006
V Jindřichově Hradci jsem prožil cca 20 let, tak si o tamní realitě dovoluji něco vědět.
Pro turisty je "úzká" jen a pouze jednou z řady atrakcí, nikoli pupek světa, na kterém stojí a padá celý region. Nota bene pro turisty je "za kopcem" další úzká v Heidenreichsteinu (na krátkou jízdu, plus hrad) a v Gmündu (na celodenní výlet).
Doba klipová se pak projevuje tak, že cesta parním vlakem z J.Hradce do N.Bystřice (natož i zpátky) je pro většinu turistů už moc dlouhá, takže hodně jich s ním popojíždí jen zastávku-dvě-tři kde na ně čeká auto.
No a na cestu která by nebyla zároveň jediným svým cílem (tedy například dojet vlakem do J.Hradce či N.Bystřice, tam si prohlédnout město/památky a vrátit se zase vlakem zpátky) je potřeba provoz trochu hustší, protože být s návratem stresován trefováním do přesného času jednou za hodiny je na ... (a navíc na té trati není nic k navštívení než tato dvě městečka na koncích, z toho N.Bystřici dáte jen jednou, neb je to vlastně jen větší vesnice).
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Středa, 05. dubna 2023 - 10:58:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13349
Registrován: 12-2009
má smysl dělat zastávky co 500 m nebo jestli třeba zastávky přesouvat, zrušit Albeř
Ano, smysl má, když je dost lidí, co je použijí.
odkaz
Albeř nerušit, mimo sezonu zastavovat jen tam.
Sezónní zastávka, 10. 6. – 17. 9., je i třeba tady. I když ne na úzké.
https://mapy.cz/zakladni?x=18.3270624&y=49.8424896&z=19&base=opho to

pro spoustu dětí je dnes atrakcí samotný vlak,
Přesně tak. Dokážu si představit, že ubytovaní v kempu, co by je třeba nenapadlo jít do Albeře, podlehnou žadonění a z kempu by odjeli třeba za Cimrmanem do lesa (bývalého? Jak to tam aktuálně vypadá?). Případně i jen do Albeře, hospody (ta je taky sezónní) a zpátky pěšky.

Pro uživení je potřeba vymýšlet různé akce, které přitáhnou lidi.
Prostým vozením pár lidí v rámci ZDO je to silně ztrátové.
Středa, 05. dubna 2023 - 11:06:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13350
Registrován: 12-2009
Česká Kanada je jinak bez turistů mnohem hezčí.
To i Praha.
Vykládejte to ale podnikatelům.[wink]

Podobné názory mají i různí zelenomyslící, i šéfové třeba CHKO, kteří tvrdí, že je nejlepší, aby všechny horské boudy zkrachovaly. A příroda bude jen pro vlky a medvědy.
Středa, 05. dubna 2023 - 11:07:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13204
Registrován: 4-2003
podlehnou žadonění a z kempu by odjeli třeba za Cimrmanem

Lidi 30- ani neví, kdo/co byl Cimrman a bavíme se tady horizontu 10-30 let.

Jinak to že se lidi svezou na 30-40 minut max musí snad vidět i slepej.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pikehead
Středa, 05. dubna 2023 - 11:26:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9334
Registrován: 3-2007
Ohl:
"Dokážu si představit, že ubytovaní v kempu, co by je třeba nenapadlo jít do Albeře, podlehnou žadonění a z kempu by odjeli třeba za Cimrmanem do lesa (bývalého? Jak to tam aktuálně vypadá?)."
Samotnou zastávku jsem neviděl, už byla NAD a šel jsem ze vsi. Lesy na trase Vysoký Kámen-Mrákotín moc nebyly, všechny ty krásné lesní kouty musí vzniknout znovu. Na druhou stranu jsem žasnul nad neuvěřitelnou morfologií terénu, těch roklinek a prohlubní co tam (cca. někde u Velkého Kopce) bylo... Doporučuju to vidět, klidně i na podzim. V Suchdole je hospoda a v Mrákotíně postel.

A ono to zaroste, podívejte se na Tatry. Ale 20 roků to potrvá, no. (Teď už jen 19.)
Mladějov
Středa, 05. dubna 2023 - 11:46:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19528
Registrován: 3-2007
Já se přiznám, že nějak nepobírám, kam tu diskusi někteří směřujete.
Samozřejmě vybudovat v kempu zastávku navíc by bylo fajn, nicméně to nemění nic na tom, že Bystřička je "atrakcí na léto" a nic jiného z ní neuděláte, větší průser ve financování vidím v pravděpodobné neochotě kraje financovat původní rozsah ZDO do Kamenice, zvlášť když si cestující zatím zvyklí na pohodlnější autobus po státní silnici.

Jsem názoru, že se provoz v původním rozsahu po důkladném vytunelování JHMD a vydrancování vozidel a tratí do mrtě už neobnoví nikdy, nějaký ten prázdninový provoz do Bystřice snad jako atrakce bude, ale moc optimisticky to (na rozdíl od mnoha lidí zde, co už píší, jak se o to spolky rvou) nevidím.
Ono je něco jiného poslat Sůrovi nadšenecký mail s podklady k článku a něco jiného provozovat přes 80 km tratí, jezdit každodenně a s totálně opotřebovanou technikou.

Škoda tak hezkých tratí s opravdu (Šatavou cíleně budovanou) atmosférou dávných časů..
H.H.
Středa, 05. dubna 2023 - 12:00:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 1-2014
Když už se tu nakousla kůrovcová kalamita v oblasti České Kanady - nemáte někdo informaci kolik vozů (řádově) s kalamitním dřívím se odvezlo po úzkokolejce? Můj odhad je 0, ale samozřejmě se můžu mýlit. Podle mého názoru promarněná příležitost... Proč tomu tak bylo ví snad jen B. Č.
Adam_r
Středa, 05. dubna 2023 - 12:31:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1597
Registrován: 10-2003
Když už se tu nakousla kůrovcová kalamita v oblasti České Kanady - nemáte někdo informaci kolik vozů (řádově) s kalamitním dřívím se odvezlo po úzkokolejce? Můj odhad je 0, ale samozřejmě se můžu mýlit. Podle mého názoru promarněná příležitost... Proč tomu tak bylo ví snad jen B. Č.

To drevo by se (az na nejake velmi vyjimecne situace) i v pripade vyuziti uzke muselo nalozit na nakladni auto a dovezt na nadrazi. A kdyz uz na tom aute je, tak je levnejsi ho dovest o par kilometru dale primo na nejakou stanici na 225 a tim se vyhnout casove narocne (a tim padem i drahe) manipulaci s podvalniky.
Středa, 05. dubna 2023 - 12:48:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2217
Registrován: 12-2020
H.H. Váš odhad je správný. Co jsem slyšel od jednoho ze strojvedoucích (nepotvrzeno), tak právě Čajánek o to měl zájem, jenže zásadní problém byl, že nebylo čím to vozit. Ono už skoro nebylo čím vozit ani osobní vlaky, protože všechen park hnacích vozidel byl nechán zchátrat. Jakmile nejezdily M 27 tak musely osobní dopravu zajišťovat T 47 a najednou jich bylo málo. Nehledě na to, že 60-70 let staré lokomotivy, byť některé po modernizaci (ovšem už také letité) by těžké nákladní vlaky už nezvládly. Faura (ex Polsko) bohužel prodali. Uvědomte si také, že tratě úzkých jsou dosti sklonově a taky směrově náročné.
Bohužel vše dle mého názoru poslali do kopru Hašišbedny. Kdyby ta reko byla provedena pořádně, tak mohli jezdit Obrataňku a na Bystřici + nákladní vlaky mohla zbýt Túčka. S tím, že jednu až dvě pro nákladní vlaky mohly už nějak zvládnout. Manipulace s podvalníky je to nejmenší, když už je máte a jsou provozní.
Snad někde na Moravě nebo u Semil, podle tajné zprávy ještě kousek lesa zbyl...
Nikdy mě nenapadlo, že by ta písnička opravdu skoro mohla být pravdou.
Mladějov
Středa, 05. dubna 2023 - 12:56:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19531
Registrován: 3-2007
Jak to teda dělal ten JŠ, že nákladní dopravu propagoval a vydělával na ní?
Jako samozřejmě, ono to Č.zajímalo, ale to by si nesměl rozprodat co šlo (podvalníky, nereko TU) a hlavně neměl chuť řešit další věci navíc,nota bene s podstavem personálu a provoznîmi vozidly na hraně.

Dneska je to ovšem už jaksi k ničemu tohle řešit.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Středa, 05. dubna 2023 - 13:08:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15066
Registrován: 4-2003
Ohl:Prostým vozením pár lidí v rámci ZDO je to silně ztrátové.

Tím prostým vozením pár lidí v rámci ZDO se získávaly peníze na údržbu, takže díky jeho rozsahu SFDI zacvakal údržbu ze sta procent na obrataňské trati a z padesáti procent na trati bystřické.

Takže pokud mají tratě přežít v nezkrácené podobě, bude třeba rozsah provozu vrátit do stavu před zastavením provozu.
Středa, 05. dubna 2023 - 13:21:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13351
Registrován: 12-2009
kdo/co byl Cimrman a bavíme se tady horizontu 10-30 let.
V kempu letní kino a osvěta ohledně "vynálezů". A do Kaprouna druhý den plný vlak.[proud]

Prostě jak na té minule zmíněné polské úzké- zkusit z hovna uplést bič. Když to jde tam, proč ne tady.

se lidi svezou na 30-40 minut max
Ano, klidně jezdit v sezoně jen část trati, kde je potenciál, vymyslet program. Chce to samozřejmě součinnost obcí, dopravce i kraje.
Využít toho, že je to známé, lidi tam jezdí i tak.

Na osoblažce nebylo nic ani v okolí, žádný turismus, jen ty koleje. A jak to vypadá dnes.

Tady je třeba velký prostor pro vybrání k jízdnému něco navíc. Lidi
okradeni, spokojeni.

Byl jsem na jedné z těch akcí, synovcovi jsem dal ze starých hraček bambitku a když loupežník přišel, vytáh ji na něj. Vagón se mohl smíchy potrhat. Loupežník reagoval perfektně, ruce nahoru, synovec dostal desetikačku ...
a osazenstvo vozu sypalo loupežníkovi náhradu.
Středa, 05. dubna 2023 - 13:28:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13352
Registrován: 12-2009
v rámci ZDO se získávaly peníze na údržbu... vrátit do stavu před zastavením provozu.
Samozřejmě, ideální stav. Ale v případě jiných tratí s podobným provozem se propaguje rušení.[wink]
Středa, 05. dubna 2023 - 13:41:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3965
Registrován: 6-2019
zkusit z hovna uplést bič. Když to jde tam, proč ne tady.
Protože v GOPu žije zhruba 2,5 milionu (ne tisíc) lidí. Na Jindřichohradecku chcípl pes. Mimochodem, dosud jsem nepochopil, proč bych měl někdy navštívit třeba zrovna tamní úzkokolejky (kdyby jezdily). Pole louky lesy v okolí, to je poněkud málo.
Středa, 05. dubna 2023 - 14:10:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 3-2023
J.M.2217 z 5.dubna 2023
"Faura (ex Polsko) bohužel prodali":
Faur měl sice větší výkon spalovacího motoru, ale stejnou adhezní hmotnost jak T47. Takže na stejnou zátěž vychlastal více nafty, což bylo při špatné finanční situaci JHMD od doby financování kraji nevhodné. Nehodil se, stejně jako Polka, na sklonově náročné tratě v JH, jak píšete.
Polka má překvapivě ze všech parních lokomotiv na JHMD nejdražší provoz i když má přehřívač páry. Přehřívač se zaváděl na na počátku 20.století na normálním rozchodu, kdy se začaly z důvodu nutného zvyšování rychlosti na hlavních tratích nasazovat těžší podvozkové osobní vozy. Bylo nutné ještě zvýšit výkon lokomotivních kotlů. Rychlíkové lokomotivy jezdí na dlouhých traťových úsekách s málo zastaveními. Px 48 je modernizovaný typ "Wilno" z let 1929/30, objednaný PKP pro rovinaté trati východního Polska s délkami 70-100 km se zastávkami cca po 8-10 km. Nasazen byl ale nejvíce u DOKP Warszawa, neboť světová hosp. krize znemožnila přestavbu tamějších 600 mm tratí na 750 mm. Proto ten velký tendr a přehřívač páry.

"Manipulace s podvalníky je to nejmenší, když už je máte a jsou provozní.":
Všechny podvalníky odstavené v Lovětíně a na odbočce Kanclov (i část v JH) byly neprovozní pro sjetá kola do plochy. Dle strojvedoucího JHMD se při jízdě plochy kol dost ohřívaly (velká zátěž, malý průměr kol).

"Bohužel vše dle mého názoru poslaly do kopru Hašišbedny.
Je to jedna z příčin. Předchozím vedením navrhovaná modernizace je líbivá. Špatná konstrukce podvozků by ale zůstala a navíc by se při stejném celkovém rozvoru zvýšila délka vozu a tudíž i převislé hmoty. Z toho plynou ještě horší jízdní vlastnosti. Čím blíže k čelům vozu jsou nápravy nebo podvozky, tím lepší jízdní vlastnosti.
Středa, 05. dubna 2023 - 14:23:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6664
Registrován: 6-2016
Ohledně dřeva - na N 49°8.02322', E 15°8.12263' ve Střížovicích bylo dřevo před těmi +/- 10 lety naskládáno. Ale vozilo se autama.

Situace kůrovcová je zachycena např. na https://mapy.cz/turisticka?l=0&x=15.1365897&y=49.1347029&z=16&bas e=ophoto
Není to hezký, ani praktický. Ale příroda je ochráněná na 123%, a tak to ma byt, tak je to spravne[angry]
Pikehead
Středa, 05. dubna 2023 - 14:28:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9337
Registrován: 3-2007
Ahmad_Šáh_Masúd:
"Pole louky lesy v okolí, to je poněkud málo."
Dá se to spojit s výletem na kole, před krachem jezdil vlak každé dvě hodiny.
Máte tam Landštejn, Slavonice, dá se tam chodit i s celkem malými dětmi. Pořád existuje skupina lidí, která hledá přírodu a ne Disneyland. (Samozřejmě je na místě otázka, zda to uživí úzkorozchodku. Za Šatavy to šlo.)
honzaklonfar:
"Není to hezký, ani praktický. Ale příroda je ochráněná na 123%, a tak to ma byt, tak je to spravne[angry]"
Vytěžení napadených a z větší části asi i mrtvých stromů je ochrana přírody?

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Středa, 05. dubna 2023 - 15:07:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13353
Registrován: 12-2009
s výletem na kole, Máte tam Landštejn, Slavonice, dá se tam chodit
Ano, v létě je tam lidí relativně dost, s tím potenciálem se dá pracovat.
Středa, 05. dubna 2023 - 16:14:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2219
Registrován: 12-2020
Ahmad: Mimochodem, dosud jsem nepochopil, proč bych měl někdy navštívit třeba zrovna tamní úzkokolejky (kdyby jezdily). Pole louky lesy v okolí, to je poněkud málo.
Přece vůbec nejde o to, aby jste tam jel vy. Jde o to, aby tam jelo dostatek turistů nebo místních v rámci ZDO. Při vašich možnostech, kdy můžete cestovat po celém světě jste již poněkud ,,rozmazlen" a obyčejná úzká je pro vás málo. Nic divného, ale pro 99% obyvatel ta úzká je něco zvláštního, mimořádného. Ti nevědí ani že existuje Osoblaha. Živit to musí čeští turisté, dráhaři jsou samozřejmě taky dobří, ale ti samotní to nespasí.
M_g
Středa, 05. dubna 2023 - 16:27:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1891
Registrován: 6-2006
Pro 99% obyvatel ta úzká nic zvláštního není.
Jen třeba 5%, pokud se v její blízkosti objeví, tak když jim to vyjde, tak se třeba svezou. A nebo taky ne.
Středa, 05. dubna 2023 - 16:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2221
Registrován: 12-2020
Samozřejmě myšleno těch co to zajímá, nikoli všech obyvatel ČR.
M_g
Středa, 05. dubna 2023 - 17:01:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1892
Registrován: 6-2006
Aha, takže 99 procent co to zajímá považuje JHMD za mimořádnou, ale nevědí, že existuje Osoblaha.
Zajímavá myšlénka.