Diskuse » Železnice » Rychlodráha Praha - letiště - Kladno (PraK) » Archiv diskuse Rychlodráha Praha - letiště - Kl... do 09. 3. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Rychlodráha Praha - letiště - Kl... do 09. 3. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Pátek, 09. prosince 2022 - 14:40:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10447
Registrován: 9-2002
Pikehead:
" Včera jsem se v čerstvých Učitelských novinách dočetl, že Traxxy nemají stejnosměrný meziobvod, což je pro rekuperaci vhodnější. "

To je zase co za nesmysl ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pikehead
Pátek, 09. prosince 2022 - 15:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9023
Registrován: 3-2007
Pozor, nalezeno: je to citát Radima Jančury a týká se to Traxx3 MS (ŽM 11/22 str. 4). Dvojky jsou možná řešené jinak a dotaz tak nedává smysl.
Pátek, 09. prosince 2022 - 15:13:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10449
Registrován: 9-2002
Ono to nedává vůbec žadnej smysl. Každej asynchron přísně vzato nemá meziobvod při napájení na stejnosměru, bo tento se krmí z troleje. Na střídavině se napájí přes trafák a usměrňovač.

Jančura asi rozumí kšeftu, ale o elektrice zjevně ví kulový.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 09. prosince 2022 - 15:29:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12909
Registrován: 4-2003
citát Radima Jančury

Před sebou to nemám ale v řadě míst právě nebylo 100% jasný co je citát a co si myslí autor článku "že si myslí Jančura" a na konci jim možná něco i vypadlo.

Navíc si myslím pokud to je pitomost (a taky jsme se zarazil), tak by to měl odchytat redaktor a nepouštět to dál.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 09. prosince 2022 - 17:30:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12200
Registrován: 5-2002
ad RadekŠ: Abys pak nezjistil při vyznamenávání před nastoupenou jednotkou, že ten ýbrfíra s nejvyšší rekuperací má taky nevyšší spotřebu kWh na tkm

U neustále zastavujících těžkých vlaků se zcela logicky zvyšuje spotřeba na tkm a taktéž i procento rekuperace (když si jí někdo nevypne). Z čeho by jinak asi mohl rekuperovat, že?
Například rekordní vlak Hamburk - Děčín se spotřebou 8,65 kWh na 1000hrtkm vyrekuperoval pouhá 3%. Aby se mu taky povedlo více, když jel pořád po placce bez zastávky stovkou bez jediného zádrhelu, protože ostatní strojvedoucí stávkovali ( průměrná rychlost přes 86 km/h).
Nicméně kvalita strojvedoucího se pozná teprve porovnáním spotřeby a rekuperace a to opakovaně na mnoha šichtách. Jeden to v rukou prostě má, druhý to v rukou holt nemá... Našim cílem je oba tábory k sobě co nejvíce přiblížit, což se daří.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Pátek, 09. prosince 2022 - 18:37:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7402
Registrován: 7-2011
No, nechci do té rekuperace moc házet vidle, ale dokud se nevymyslí nějaký lepší uskladňování energie, nebo nevyplatí přenos rekuperovaný energie i v širší oblasti, tak je to všechno jenom čistá teorie.
To už napadlo někoho v metru, že by jeden vlak při brzdění do stanice mohl rekuperací pomoci při rozjezdu vlaku jinému (a ušetřit tak energii). A přestože metro je dráha sama pro sebe a (teoreticky) může jezdit na vteřinu přesně, v praxi se to nějak nedaří a nedaří. Stačí větší dav, nebo alespoň blbec co drží dveře a celý se to rozsype.

Tramvaje rekuperují už dávno, ovšem rekuperovaná energie se přenáší jen v rámci jedný měnírny (ne že by to technicky nešlo třeba v celý oblasti, jenom se to z důvodu složitosti a náročnosti nevyplatí), což znamená, že kromě špiček, kdy je v obvodu jedný měnírny víc vlaků a tedy větší šance, že zrovna některý z nich bude potřebovat cucat, tak rekuperovaná energie beztak přijde vniveč.

Samozřejmě, rekuperace je pořád lepší, než drátem do oka, tedy pálit to v odpornících všechno, ale nějaký zázraky bych od toho moc neočekával.
Mladějov
Pátek, 09. prosince 2022 - 18:58:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18925
Registrován: 3-2007
Tak problém elegantně řeší čtyřkvadrantové měnírny, otázka je, jestli za tu vrácenou EE bude dodavatel něco dávat - na železnici třeba za rekuperát do 110 kV (střídavá soustava 25 kV) nedostává odběratel nic.

Já bych třeba rekuperovanou energií, když to nelze vracet do sítě, ohříval užitkovou vodu, vytápěl..technicky není problém zátěž spínat při nárůstu napětí v troleji a to dokonce plynule pulsním měničem.

Aspoň někde - vozovny, dílny, objekty DPP, v metru je akumulaček provozovaných celoročně..

To berte jako námět.

V metru jsou problém (na klasických měnírnách) především krátké napájecí úseky.

Nebo jako za Křižíka - velká ss akubaterie, ovšem připojená přes vhodně řízený měnič k troleji.
Sobota, 10. prosince 2022 - 00:57:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27838
Registrován: 5-2002
AL: Čistě dynamická brzda se asi ovládá páčkou pod volantem, stejně jako retardér na hydrodynamické převodovce.
Čistě dynamická brzda se ovládá prostým sundáním nohy z plynu, kterejžto má v městským režimu pro tyto účely nulu cca ve třetině zdvihu (dá se to navolit).

RŠ: To že se nějaký trouba bude vytahovat kolik to ve svým *mobilu narekuperoval taky může být nepřímý důkaz toho, že jezdí jako prase a že jeho blbost v nějaké míře eliminuje sofistikovaná technika.
Může, ale nemusí. Taky to může znamenat, že jezdí hodně v zácpách nebo po městě, kde mu padají červené (ať žije tuzemská posvátná kráva adaptivních křižovatek, kvůli které nemáme odpočet zbývající doby cyklu), popřípadě po silnicích, kde se střídají přímé se zatáčkami (= mají členité rychlostní cimbuří).

Pike: Včera jsem se v čerstvých Učitelských novinách dočetl, že Traxxy nemají stejnosměrný meziobvod, což je pro rekuperaci vhodnější.
To bude obávám se zkomolení až za hranici krávoviny...

Každej asynchron přísně vzato nemá meziobvod při napájení na stejnosměru, bo tento se krmí z troleje.
Furt je tam tlumivka hlavního filtru, takže to tak úplně přímé připojení k troleji není - a už vůbec to neznamená absenci meziobvodu.

Bobik: nechci do té rekuperace moc házet vidle...
...tak raději mlč.

dokud se ... nevyplatí přenos rekuperovaný energie i v širší oblasti, tak je to všechno jenom čistá teorie
Na střídavině je ta oblast velká dost a dost a rozumně velká je i na 3kV stejnosměru, pokud je na trati dost hustá doprava. Přece jenom jsem na 471 brzdil už pársetkrát, takže mám trochu přehled o tom, jak často odporník bzučí a jak často je potichu.
Třeba na kolínské se skoro vždycky někdo najde, takže když se stahovalo v Rostoklatech, úplně to bzučení praštilo do uší.

To už napadlo někoho v metru, že by jeden vlak při brzdění do stanice mohl rekuperací pomoci při rozjezdu vlaku jinému (a ušetřit tak energii). A přestože metro je dráha sama pro sebe a (teoreticky) může jezdit na vteřinu přesně, v praxi se to nějak nedaří a nedaří.
V podmínkách metra, tedy na 750 V, to už nemůže fungovat ani teoreticky, protože se průběh spotřeby nekryje s průběhem rekuperace v čase (rostoucí vs. klesající trojúhelník) ani v prostoru (velmi častá dělení). Akorát to dotyčnej nápadník buď nevěděl, nebo dělal že neví, protože chtěl urvat kšeft.

ML: Nebo jako za Křižíka - velká ss akubaterie, ovšem připojená přes vhodně řízený měnič k troleji.
To bohužel neprojde přes hasiče, bo hodně nevypnutelné energie ve stísněných podzemních prostorách. Takže leda ta 4Q měnírna s možností rekuperovat zpět do sítě...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 21. prosince 2022 - 13:24:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 167
Registrován: 5-2002
Na úsek Bubny-Výstaviště byla uzavřena smlouva. Postaví ho Metrostav TBR, OHLA ŽS a Elektrizace železnic.

https://zakazky.spravazeleznic.cz/contract_display_10961.html
https://smlouvy.gov.cz/smlouva/22774325
https://www.spravazeleznic.cz/-/zacina-modernizace-dalsiho-useku- trati-na-letiste-mezi-prahou-bubny-a-vystavistem

Zatím jsem si nevšiml vyrozumění o podaném odvolání proti stavebnímu povolení - a to mělo být nejpozději do 11. prosince. Tak doufejme, že SP už je pravomocné.

(Příspěvek byl editován uživatelem S_M_Lomoz.)
Středa, 21. prosince 2022 - 15:35:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8420
Registrován: 9-2011
Já bych třeba rekuperovanou energií, když to nelze vracet do sítě, ohříval užitkovou vodu, vytápěl..
Pokud mám na měnírně aspoň 1000 bojlerů, tak by to mělo jít.
Je to podobnej nápad, jako když kdysi chtěli v DPP brzdnou energií při sjíždění Barrandovského kopce vytápět tu brzdící tramvaj. Po stížnostech cestujících konečně vzali teploměr a strčili ho do proudu vytápěcího vzduchu. Trochu obrazně, když pak utřeli ten rozlitej líh z prasklého teploměru, tak to topení vypnuli.
Přece jenom, ta T3 má (brzdný) výkon i přes 200 kW, takže vydechovaný vzduch měl hodně přes 100°C.

No a na té měnírně by to bylo podobně: špičkový výkon v řádech MW (tj. řádově tisícovka bojlerů, aby to byly schopny pojmout), ale celkově by moc teplé vody nebylo, protože 8 hodin za den se plným výkonem rekuperovat nebude (přesněji, měl bych tisíc stolitrových bojlerů a v každém třeba 10 litrů teplé vody).
Všichni jste volové. Servít
Středa, 21. prosince 2022 - 19:22:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 508
Registrován: 10-2018
V metru bych viděl uplatnění těch slavných "gravitačních úložišť" co se teď propagujou. Jen by se muselo vymakat, aby to větrací šachty neblokovalo v celym profilu. [happy]
P_v
Středa, 21. prosince 2022 - 23:49:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2903
Registrován: 5-2002
Měnírna Hlubočepy má prostorovou rezervu na akumulační zařízení. O "nějakém" zpracování rekuperované energie se také oficiálně uvažovalo u napájení úseku metra do Kobylis.
Ale nějak to usnulo. Asi vyjde levněji to pouštět do luftu.
Smithers
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 07:17:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 829
Registrován: 12-2007
Aleš_Liesk. Tohle je nějakej drb. Jediný vůz, co měl problém s teplotou při sjíždění z Barrandova, byly původní KT8 a rozhodně nebyly upravovány, aby specielně z Barrandova topily.
T3 s odporovou výzbrojí tam nesměly nikdy (kromě vozu 5521, ale to pomíjím), T3R.P nemají vytápění z odporníku.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 08:43:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8423
Registrován: 9-2011
Sm: je možné, že se to týkalo KT8, přeci jen to už je nějaký pátek a tramvaje nejsou mým hlavním oborem.
Že tam klasické T3 nesměly vím, byl snad i nějaký problém se šuntováním (snad že neuměly v tahu odšuntovat, taky si už přesně nevybavuji).
Všichni jste volové. Servít
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 08:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7414
Registrován: 7-2011
No, základ tý historky je reálnej a zbytek postupným vyprávěním zmutovalo do týhle podoby (jak se tak obvykle stává). Reálně šlo u T3 o zkoušky pro nouzový situace, kdy by to muselo sjíždět z kopce bez šťávy a tedy bez funkčního chlazení od motorgenerátoru. Načež se rychle přišlo na to, že to neuchladí. U běžnýho provozu, tedy s funkčním chlazením, problém nebyl. Jinak T3SU měly topení normálními topnicemi napájenými z troleje a to, co foukalo do vozu, bylo odpadní teplo chladícího vzduchu honěnýho motorgenerátorem (taky když řidič pustil jen průvan bez topnic a málo brzdil, foukalo to studený). A u starých KT, jelikož maj odporníky na střeše které se chladí přirozeným průvanem a nikoli nuceně, šlo o to, zdali by se to uchladit vůbec zvládlo i za běžnýho provozu, přičemž se zapínalo i topení, aby se těm odporníkům pomohlo. Ale ani s topením to nepomohlo. O těch sto stupních, co naměřili u stropu v salonu jsem slyšel taky a tomu bych i věřil.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 09:10:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7415
Registrován: 7-2011
Aleš_Liesk.:
" byl snad i nějaký problém se šuntováním (snad že neuměly v tahu odšuntovat, taky si už přesně nevybavuji)."
U zrychlů se šuntování spínalo po vytočení zrychlovače, což bylo někde kolem rychlosti 35-40km. Z Buranova dolů je z bezpečnostních důvodů Vmax 35, takže to šuntovat ani nemohlo začít. Ale v tom bych problém neviděl, Trojská je prudší, tam je dolů dokonce Vmax 25 a zrychly se tam proháněly běžně a bez problémů.
Mladějov
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 12:10:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18999
Registrován: 3-2007
Aleš_Liesk.:
"Já bych třeba rekuperovanou energií, když to nelze vracet do sítě, ohříval užitkovou vodu, vytápěl..
Pokud mám na měnírně aspoň 1000 bojlerů, tak by to mělo jít.
Je to podobnej nápad, jako když kdysi chtěli v DPP brzdnou energií při sjíždění Barrandovského kopce vytápět tu brzdící tramvaj. Po stížnostech cestujících konečně vzali teploměr a strčili ho do proudu vytápěcího vzduchu. Trochu obrazně, když pak utřeli ten rozlitej líh z prasklého teploměru, tak to topení vypnuli.
Přece jenom, ta T3 má (brzdný) výkon i přes 200 kW, takže vydechovaný vzduch měl hodně přes 100°C.

No a na té měnírně by to bylo podobně: špičkový výkon v řádech MW (tj. řádově tisícovka bojlerů, aby to byly schopny pojmout), ale celkově by moc teplé vody nebylo, protože 8 hodin za den se plným výkonem rekuperovat nebude (přesněji, měl bych tisíc stolitrových bojlerů a v každém třeba 10 litrů teplé vody)."


To fakt nejsi schopen pochopit, že by stačilo využívat tu vyrobenou EE alespoň pro to, co jinak odebírá energii ze sítě?
Jsem tady někde psal o tom, že to musí využít VŠECHNU rekuperovanou EE?

[crazy][crazy][crazy][crazy][crazy]
P_v
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 12:26:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2904
Registrován: 5-2002
Bobik: Na Barrandově se mezi dvěma zastávkami klesá o 95m, na Trojské jen 50m, takže té energie je skoro 2x víc.

(Příspěvek byl editován uživatelem P_V.)
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 13:26:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8425
Registrován: 9-2011
Bobik: měl snad být problém při jízdě nahoru, že se zašuntovalo, ale PRÝ při zpomalování vlivem jízdy do kopce to už neumělo ty šunty (bez puštění pedálu) vyřadit.

Mla: dávat na měnírnu nějaký měnič 3000/230 jen kvůli tomu, aby mi za den ohřál jeden nebo 2 bojlery vody mi moc efektivní nepřipadá. Nehledě na to, že k tomu musí být ještě nějaká logika, aby neměnil pořád, ale jenom když se rekuperuje. A taky nevím, jaký minimální odběr rekuperátu mašina potřebuje, aby vůbec rekuperovala. Obávám se, že 1 A jí asi stačit nebude a 10 A (30 kW) asi taky ještě ne. Běžnej vozovej měnič (vyvíjet nějakej "měnírenskej speciál" určitě nikdo nebude) může mít okolo 10 - 15 kW, takže jich tam musí bejt několik, aby mašina vůbec věděla, že o ten rekuperát je nějakej zájem.
Všichni jste volové. Servít
Mladějov
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 13:47:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19002
Registrován: 3-2007
Já psal teda o tram a metru. A mám tam vozovny, depa, dílny, adm. budovy, v metru celou síť osvětlení, eskalátory, x stovek akumulačních kamen..
Ale když to nejde, tak to nejde, radši budeme dávat na střechu sluneční panel [crazy]

Ad tram: kontrolér se točí jen do stupňů, to je jako žabotlam, takže z principu věci jde "sjet" jen rozepnutím jízdního schématu.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 14:08:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 509
Registrován: 10-2018
Aleš_Liesk.:
" dávat na měnírnu nějaký měnič 3000/230 jen kvůli tomu, aby mi za den ohřál jeden nebo 2 bojlery vody mi moc efektivní nepřipadá. "
Zrovna jsem narazil na tohle video, kde se popisuje mj. "bojler" kterej v případě potřeby požere 5 MW výkonu. Podrobnosti jsem nenašel, ale asi neni problém aby to jelo na jiné vstupní napětí než 220, tim bych tam ten výkon těžko procpal. Samozřejmě si tam nebudu představovat běžnej bojler z koupelny.
https://youtu.be/fifTgzWlxG0?t=552
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 15:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7416
Registrován: 7-2011
Mladějov:
"...že by stačilo využívat tu vyrobenou EE alespoň pro to, co jinak odebírá energii ze sítě..."
Ale jo, s něčím takovým už se blblo a jakýsi hokuspokusy proběhly už dávno (ohřívala se nějaká voda, ale jestli to ještě fachá, netuším, mám za to, že už ne). Což o to, čistě technicky něma problema, čistě matematicky se úspory taky dokážou spočítat krásně, jenže... Jenže nám tu nastává jedno velký ALE. A tím jsou náklady na vybudování a udržování onoho zařízení a potřebné infrastruktury. A tady už narážíme. Především na finance. Kdo to zaplatí, z čeho to zaplatí, jak moc se to vlastně vyplatí za jak dlouho se to vrátí. A upřímně, v objemech, v jakých třeba DP, nebo klidně i SŽ nakupují energii, se obávám, že ta případná úspora bude jak plivnutí do rybníka. A že ve výsledku bude snažší a jednodušší se na to vykašlat rovnou a vůbec se o podobný cirkus nepokoušet.
Mladějov
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 16:02:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19003
Registrován: 3-2007
Tak narážíte především na molochoidnost tradičně bohatě dotovaného podniku, kde (opět tradičně) je každá iniciativa dřív nebo později potrestána [wink], tedy pokud s ní nepřijde přímo vedení. Holt polostátní velký podnik, no.

Jinak "případná úspora" je především na straně nn, tam se nakupuje drahý proud.

Ale samozřejmě souhlas, já jen když vidím, jak se blbne s panely (třeba je má střecha vozovny ve stinném údolí říčky Křinice tram dráhy z Bad Schandau a maj to mám dojem pro trakci, nebudu to hledat), tak mi tohle připadá řádově víc elektřiny, která by se dala využít a bez ohledu a počasí.

Nebo třeba "jen" montovat 4q měnírny přednostně právě tam, kde se předpokládá velký podíl rekuperace (trať ve značném spádu). Samozřejmě vyřešit, aby z toho DP taky něco měl (tedy třeba možnost si tu dodanou EE zas odebrat jindy, jak to mají klasičtí solárníci, chápu, že když nedostanou za rekuperát nic (jako je tomu, jak jsem již psal, na železnici při zpětném toku 25 kV -> 110 kV), tak to taky nemotivuje.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 17:11:31  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7417
Registrován: 7-2011
Mladějov:
" Holt polostátní velký podnik, no."
Právě. Navíc řízený politiky, coby "vlastníky". Jo kdyby se to dalo vybudovat pokud možno zadarmo a nejlépe hned zítra, tak by se do toho šlo všema deseti, aby mohl politik prezentovat ovčanům svou šikovnost a nepostradatelnost. Ale shánět nemalý peníze na něco, kde návratnost nákladů je minimálně v řádu více let - a tedy až v dalším volebním období - a ještě ke všemu se navenek nijak neprojeví a nedá se na ní sáhnout, to se pochopitelně nechce. Zvlášť, když rozpočty jsou konečné a fůra nových, skvělých a moderních udělátek (která pochopitelně politik nasliboval, aby měl vůbec šanci být zvolen) má tu blbou vlastnost, že je provozně dražší.
Neděle, 01. ledna 2023 - 08:54:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6450
Registrován: 6-2016
https://zdopravy.cz/ve-stromovce-ma-byt-po-prestavbe-trati-na-let iste-byt-misto-koleji-cyklostezka-137604
Neděle, 01. ledna 2023 - 10:09:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9867
Registrován: 5-2002
No jen aby se neuskutečnila jen 2.etapa stavby a to stavba cyklostezky s tím že 1.etapa stavby se vynechá.
Pondělí, 23. ledna 2023 - 08:06:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9886
Registrován: 5-2002
Tak ne - vypadá to na dočasně trvalé řešení (nejedná se tedy o rychlodráhu):

Dnešní Euro:
...Co se tedy bude dít, pokud se podaří postavit trať od Kladna a letiště až do Veleslavína a z druhé strany z Masarykova nádraží až do Dejvic, ale prostřední úsek Dejvice–Veleslavín se zasekne? Správa železnic chystá i plán B. „V současné chvíli je úsek Výstaviště– Dejvice připraven variantně, tedy s napojením přes takzvanou rampu na stávající trať v úseku Dejvice–Veleslavín. Domníváme se, že tento úsek lze včas připravit a jezdit tedy v celém úseku elektricky, jak je naplánováno,“ řekl týdeníku Euro Jakub Bazgier ze Správy železnic. Jinými slovy, když se tunel z Veleslavína do Dejvic zasekne, Správa železnic upraví trať před Dejvicemi a napojí vlaky na dnešní trať, která vede Ořechovkou po povrchu...
Regpetrs
Středa, 25. ledna 2023 - 08:32:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 858
Registrován: 2-2007
Jestli ten úsek zadrátují a budou koleje řádně udržovat a budou tam jezdit nějaké slušné elektrické jednotky, které nedělají kravál, tak by možná i obyvatelé Ořechovky mohli přestat lpět na tunelu a nechat trať zdvojkolejnit ve stávající stopě.
P_v
Středa, 25. ledna 2023 - 08:48:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2941
Registrován: 5-2002
Ne, nenechaj. Protože u ulice U Dráhy zavazí několik nezbouratelných památkově chráněných budov.
Středa, 25. ledna 2023 - 10:18:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2708
Registrován: 6-2004
Na těch kritických několika stech metrech by se snad zvládla splítka nebo jednokolejný úsek. Možná bude větší problém s profilem tunelu ve Stromovce...
Středa, 25. ledna 2023 - 10:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28080
Registrován: 5-2002
Mahel: Na těch kritických několika stech metrech by se snad zvládla splítka nebo jednokolejný úsek.
To už raději ta jednokolejka - nepotřebuje to nic nestandardního a při výlukách se to dá použít jako "půlicí" odbočka.
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Regpetrs
Středa, 25. ledna 2023 - 14:11:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 859
Registrován: 2-2007
Ono by na splítce nemuselo být nic nestandardního. Vezmeš standardní výhybku a od vhodného místa místo pokračování k jazykům začneš dávat pořád ty stejné pražce. Nestandardní by byla akorát objednávka na takové množství. [wink]
Splítka má zase výhodu, že odpadá opotřebení pohyblivých částí.
P_v
Středa, 25. ledna 2023 - 16:49:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2942
Registrován: 5-2002
Aby to rachtání pod okny ořechováci skousli, musí to mít pohyblivou srdcovku, a to už je pak jedno jestli výhybka nebo splítka.
Středa, 25. ledna 2023 - 18:22:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15265
Registrován: 8-2004
Hajnej:
"To už raději ta jednokolejka - nepotřebuje to nic nestandardního a při výlukách se to dá použít jako "půlicí" odbočka."
Souhlas.
Nicméně je to jen teoretické cvičení, prakticky k ničemu podobnému nemá šanci dojít.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 25. ledna 2023 - 18:30:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 206
Registrován: 7-2017
Takže rychlodráha už ne, spíš taková lepší lokálka. Takže cpát do toho peníze mě přijde jaksi mimo.
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 09:57:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10629
Registrován: 9-2002
Drátizace přinese i tak aspoň jeden benefit: Možnost využívat VTr i směrem do kopce a z toho vyplývající zkrácení jízdních dob o třetinu až polovinu. Toto se stále v dieselech moc nedaří. Pokud - dejme tomu - zůstane jedna traťová kolej od Starodejvický dolu cca 500 - 600 m, tak by to asi nemuselo moc vadit, ale asi jen do chvíle, než se rozsype plnění GVD.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 12:19:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28082
Registrován: 5-2002
Rps: Vezmeš standardní výhybku a od vhodného místa místo pokračování k jazykům začneš dávat pořád ty stejné pražce. Nestandardní by byla akorát objednávka na takové množství.
To asi těžko - splítka musí na oblouk navazovat jako tečna, ne jako tětiva. Musela by se tedy vzít srdcovka ze štíhlejší výhybky a oblouk ve střední části by se musel "utáhnout" tak, aby tečna na jeho konci měla potřebný odstup. [nene]
Kvůli podbíjení je přitom vhodné mít standardní rozteče pražců, takže přeji mnoho zdaru při kombinování pražců z různých výhybek, abys z nich ten složený oblouk poskládal... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
P_v
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 14:03:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2943
Registrován: 5-2002
Dřevo snese vše. [happy]
djst
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 16:51:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1109
Registrován: 8-2014
Nebo když budeme hodně fantazírovat, tak by mohly být traťové koleje v tom úseku vedeny nad sebou, čili jedna ve stávající stopě trati a druhá v hloubeném tunelu pod ní. Jen by se muselo nějak vyřešit křížení se Starodejvickou ulicí (vedením té dolní koleje až pod silnicí).
Každopádně v kterémkoli případě ponechání staré trati a provozu letištních vlaků by bylo třeba nahradit přejezd na Veleslavínské mimoúrovňovým křížením.

Agent: GVD se dá konstruovat tak, aby se toto nebezpečí snížilo. Například vedením letištního vlaku směrem nahoru v těsnějším sledu za vlakem kladenským. Vycházím z předpokladu, že plnění GVD ve směru nahoru bude v daném místě lepší než dolů. Jenom pak nesmí chtít Ropid na tomto úseku nějaké proklady, protože to je logicky nejhorší možnost.
Edit: Samozřejmě předpokládám nasazení autobloku, resp. ekvivalentního zařízení na bázi výhradního provozu pod ETCS.

(Příspěvek byl editován uživatelem djst.)
Pikehead
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 21:47:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9135
Registrován: 3-2007
djst:
"Jen by se muselo nějak vyřešit křížení se Starodejvickou ulicí (vedením té dolní koleje až pod silnicí)."
To mi připomíná Neffem vyprávěné zážitky z mládí o sovětských vynálezech: Především to byly elektrické traktory. Šlo o pásáky s tyčkou na střeše a od tyčky vedl kabel - někam mimo obraz. Ukazovali nám je ve škole. Nebylo radno se zajímat, kam ten kabel vede, odkud je proud veden a co se s kabelem stane, když traktor vyorá brázdu cestou tam a orá cestou zpátky. Tyto traktory budou do praxe nasazeny v brzku.

A ta Starodejvická ulice je taková tyčka na střeše vašeho nápadu, no.
Čtvrtek, 26. ledna 2023 - 21:47:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10632
Registrován: 9-2002
Si předpokládej co chceš, ale když ti něco někde zůstane v tom krpálu viset - ideálně na tom nejblbějšim místě, tak jde celej GVD po zbytek dne do háje. A na nějakou zahloubenou kolej zapomeň - na to tam neni místo.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Pátek, 27. ledna 2023 - 07:58:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5852
Registrován: 12-2007
Krásné vlhké sny ....
P_v
Pátek, 27. ledna 2023 - 09:28:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2944
Registrován: 5-2002
djst: Takový nápad s krátkým tunelem tu už oficiálně byl, jen se mi nedaří to najít. Stoupání tam vycházela až 4%.
Pátek, 27. ledna 2023 - 11:16:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4377
Registrován: 5-2002
Což by pro dobře motorizované jednotky (nic jiného by tam nejezdilo) nemusel být zas až takový problém.
Jenže to je taky sen - tam nemá šanci projít nic než dlouhý tunel.
Čtvrtek, 02. února 2023 - 20:19:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1217
Registrován: 6-2005
Co bude se zastávkou Praha-Holešovice zastávka? V rámci přestavby Bubnů bude zrušena? A pokud ano, tak kdy asi?
Trance 4 ever[pozor] www.mixcloud.com/LubosNovak\ 2 hot [blesk]




Čtvrtek, 02. února 2023 - 20:24:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15278
Registrován: 8-2004
471015:
"V rámci přestavby Bubnů bude zrušena? A pokud ano, tak kdy asi?"
Ano, bude zrušena. Předpoklad je v rámci kompletního přerušení provozu na podzim 2024.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 14. února 2023 - 17:20:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6566
Registrován: 6-2016
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/regiony-zpravy-praha-na-prazsk em-veleslavine-zacala-stavba-trolejbusove-trati-na-letiste-v-ruzy ni-22569
Úterý, 14. února 2023 - 19:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10681
Registrován: 9-2002
Error 404.

Ten link je správně takto:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/regiony-zpravy-praha-na-prazsk em-veleslavine-zacala-stavba-trolejbusove-trati-na-letiste-v-ruzy ni-225692
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 14. února 2023 - 19:39:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9905
Registrován: 5-2002
Ano první dráha na letiště bude nakonec trolejbus (ani tramvaj, ani metro ani esko). A bude to ta rychlodráha?
Úterý, 14. února 2023 - 19:39:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6569
Registrován: 6-2016
Agent: "Ztratila" se mi ta poslední "2". Asi Ještírkové Aštara Šerana[biggrin]
Úterý, 14. února 2023 - 19:56:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10682
Registrován: 9-2002
Spíš bych to viděl na obvyklej problém mezi židlí a klávesnicí
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Úterý, 14. února 2023 - 20:05:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6570
Registrován: 6-2016
Agent: A přesně to jsem s jistou mírou nadsázky chtěl sdělit...
Úterý, 14. února 2023 - 20:11:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8507
Registrován: 9-2011
na-prazsk em-veleslavine-zacala-stavba-trolejbusove-trati-na-letiste-v-ruzy ni-22569
Jeda v pondělí na letadliště jsem už pár postavených sloupů s výložníky pro trombelus viděl. Ale ne na Velekravíně, ale u Šárky Divoké.
Všichni jste volové. Servít
Úterý, 14. února 2023 - 21:07:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15464
Registrován: 5-2004
A zůstane u sloupů jako v Letňanech nebo se objeví někdy v provozu i trolejbusy?
Středa, 15. února 2023 - 00:03:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28211
Registrován: 5-2002
Vlčoun: jestli vono to s těma Letňanama nebude jako s tím chybějícím podchodem v Motole... [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 21. února 2023 - 16:22:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6579
Registrován: 6-2016
Ohledně spojení Veleslavín - letiště jsem teď zaslechl v rádiu info, že železniční trať se má začít stavět v roce 2025. A celé spojení z Masaryčky "má být až po roce 2030"...

V tom roce už by Číňani mohli mít funkční teleportaci[rofl]
Mladějov
Úterý, 21. února 2023 - 16:39:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19403
Registrován: 3-2007
Hajnej:
"Vlčoun: jestli vono to s těma Letňanama nebude jako s tím chybějícím podchodem v Motole... [proud]"

A ono to tak přesně je [wink]
Pátek, 03. března 2023 - 14:00:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 168
Registrován: 5-2002
Výluka Bubny-Dejvice začíná v neděli 12.3. v 03:45.
https://www.cd.cz/jizdni-rad/omezeni-provozu/vyluka/14179/

(Příspěvek byl editován uživatelem S_M_Lomoz.)
Čtvrtek, 09. března 2023 - 21:57:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5863
Registrován: 12-2007
neberte údaj 9. prosince 2023 prosím vážně
Čtvrtek, 09. března 2023 - 22:42:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 373
Registrován: 11-2019
S_m_lomoz Gabuliatko - Přesně tak. Má to být 2 roky. Na těch stránkách je to vždycky do konce kal. roku.