Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 17. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 17. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 14. února 2023 - 08:11:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4398
Registrován: 5-2002
Přesně tak. Když někdo jede z Belfortu do Paříže, tak se mu vyplatí dojet nějak do blízké vesnice Montbeliard, kde je přestup na TGV, a pak jet pár set km rychle - kdyby jel autem, tak to jede půl dne, jak je to daleko.
To u nás není.

Jenže bych řekl, že tenhle systém je dost opruz i té Francii. Takže jo, i v Tours si na vedení sedí. Ono to TGV mi občas připadá, že je dělané spíš na efekt. Ono i to míjení Věží...

velmi solidní výbavu (takový to nákupní centrum) To umí na Tajvanu. Tam postaví nádraží VRT za městem a okolo něho postaví nové město z mrakodrapů. Ale něco takového je u nás nepředstavitelné.
Úterý, 14. února 2023 - 08:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14867
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Já si nemohu pomoci...

Už se snažili diskutující, vynasnažím se také [wink].


Kolik lidí (uživatelů VRT vlaku) bydlí v pěší docházkové vzdálenosti od jeho zastávky v centru?

V Praze relativně málo, ale díky tomu, že byl zprovozněn průchod ze sedmého nástupiště směr Žižkov a lze nově jít podél Legerovy ulice ( https://mapy.cz/s/behodejube ) tak lze oprávněně říci, že: Časy se měěěěěěěěěěění [wink].

Jiná (v ČR tedy menší) města jsou na tom díky své velikosti (a významnosti, tedy výrazně menší koncentraci administrativních budov a hotelů v centru) vždy už jen lépe [wink].


A kolik jich bydlí v dosahu VHD a kolik by jich dále bylo, kdyby mohli na tu zastávku autem (které v tom centru nemají kam zaparkovat)?

Zastávka v centru znamená, že NIKDO nemusí jezdit na nádraží v městě o velikosti Prahy z některých míst i hodinu. To jsou naprosto zoufalé dojezdové časy. A tento dojezdový čas by platil v případě, že by člověk bydlící někde na Zličíně či Stodůlkách chtěl jet do Nehvizd na VR vlak, který by od Brna z Nehvizd pokračoval na sever směr Ústí nad Labem bez zastávky v centru Prahy. Předpoklad by ještě byl, že by do Nehvizd bylo dovedeno metro v podobě trasy B, ale to už je jen taková bezvýznamná drobnost [wink].

A to se na to koukám ještě jako člověk, který je zvyklý dojíždět, což lidé z Prahy obecně zvyklí jsou, protože někteří do práce hodinu dojíždí. A to dojíždím takto do své normální práce a stejně tak, když si jedu zajezdit jako strojvedoucí. V jiné diskusi si diskutující Apollo17 klepe na čelo a diví se, jak mohu dojíždět městkou hromadnou dopravou tak dlouho do práce. Teď si představ, že postavíš ústečákům terminál někde v Chabařovicích, kam budou muset jet hromadnou dopravou nebo autem. To tím autem už raději dojedou do Prahy (nebo budou jezdit vlaky ze současného hlavního nádraží tak, jak jsou zvyklí), protože lidé z menších měst delší dojíždění městskou hromadnou dopravou vyloženě nesnáší. Většinou od nich slyším to samé, co od diskutujícího Apollo17, tedy že jsem se p.o.s.r.a.l. [proud]. Pět (maximálně ještě deset minut) snesou v pohodě, ale více ne. Nezdá se to, ale ústečákům bys pro cestu do Prahy pomocí VR vlaku většinově zařídil, že by trolejbusem museli jet i pětatřicet minut. Opravdu jsi přesvědčen, že toto by bylo akceptovatelné při cestě do Prahy? Mám obavy, že ani pro cestu do Brna či Ostravy by to nebylo příliš přitažlivé [nene]. Cesta někam na terminál do Chabařovic by byla akceptovatelná nejspíš až pro cestu do zahraničí, ale tam by zas došlo k tomu, že by cesta na terminál probíhala zásadně autem.


Letiště máme taky ve všech městech v pěší docházce?

A máme tady nějaké významné (co do počtu přepravených cestujících) vnitrostátní letecké linky? Kolik lidí létá letadlem z Prahy do Bratislavy, Vídně, Berlína, Budapešti, pokud z Vídně či Berlína nepokračují letecky někam dál? Jde o naprosto zanedbatelné počty cestujících.

Proto Petře připomínám, že je potřeba veřejnou hromadnou dopravu (u nás MHD a vlaky) běžně, což znamená několikrát týdně, používat a nejen k cestě do zaměstnání, ale i na služební cestu, na výlety a jednou za čas i na cestu na dovolenou. Sice jsem železniční fanda, ale postupem času jsem se stal víceméně běžným cestujícím s běžnými potřebami, mezi které rozhodně nepatří mezi železničními fanoušky tak oblíbená cesta hrůzolezy typu A, B, AB a BDs [wink]. Pak dojde k tomu, že člověk nějak vyselektuje přijatelné a nepřijatelné varianty cestování a nedopouští se průzkumů již prozkoumaných slepých cest. V zahraničí, například v Německu už na to přišli a proto vlaky ICE jezdí až do centra Berlína a v mnoha dalších velkých městech tomu není jinak [nene].



Brr:Na to druhé zastavení jsou dvva pohledy: buď zastavit někde v dosahu linek metra a také tangenciálních autobusů (Vysočany, Smíchov) nebo mít zastavení opravdu až mimo zástavbu v dosahu dálnice, kde by mohlo být P+R.

Připomínám, že mne vždy někdo omatlá o čumák, že chci zastavovat s Expresy na Zahradním městě, tedy v místě dosahu linek MHD (bohužel nikoliv metra, ale třeba za dvacet let to už bude jinak [proud]) a kde je zároveň stále možné vybudovat parkovací dům, přičemž zároveň leží na vnitřním pražském okruhu, což je pro naprostou většinu lidí komunikace typu dálnice. Přesto toto univerzálně použitelné místo pro zastavení Ex vlaků vzbuzuje u mnohých opovržení, stejně tak by mnozí byli velice rádi, kdyby tam přestaly zastavovat i rychlíky [crazy].

Stejně tak mi je omatláváno o čumák zastavení Ex vlaků v Benešově, kde přitom existuje na nádraží parkovací dům. Přitom pokud mají vlaky sloužit pro spojení Benešova a širokého okolí s Lincem (a pro cesty i dál za něj, ale proč si to nepřiznat, tak i pro spojení s Budějovicemi) tak to jinak, než zastavením Ex vlaků v Benešově realizovat nejde. Přičemž údajně hrozící přeplňování těchto vlaků zneužíváním pro cesty Praha - Benešov je velice snadno řešitelné neuznáváním jízdenek PID, v Benešově zastavením jen pro výstup (vlaky směr Praha) a jen pro nástup (směr České Budějovice) a tedy neuvedením těchto vlaků ve vyhledávači pro jízdy Benešov - Praha a Praha - Benešov. Vzhledem k tomu, že naprostá většina lidí, co z Benešova do Prahy dojíždí, má jízdenku PID a zároveň kouká do vyhledávače, by tato opatření byla dostatečná.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Úterý, 14. února 2023 - 08:44:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14868
Registrován: 4-2003
Hajnej:Ve Věžích (Tours) si asi taky stojí na kabelu, protože naprostá většina TGV Tě vykopne ve Svatým Petru z Těla (St. Pierre-de-Corps), pokud ho vůbec nemine, a zbytek dojedeš "navettou"...

Už to tady bylo nejednou řečeno: Francie je oproti ČR gigantická země, kde doprava funguje trochu jinak. Jinak tohle, co popisuješ, je ale to samé, jako kdybych si stěžoval, že VR vlak v Praze zastaví jen v Holešovicích a nezajede až na hlavní nádraží. Ne, opravdu v tomto případě bych si nestěžoval. Stěžoval bych si, kdyby to v Praze vypadalo tak, že VR vlak cestou od Brna zastaví v Nehvizdech a rovnou pokračuje směr Ústí nad Labem bez zastavení v Holešovicích či na hlavním nádraží. Stejně tak bych nijak neřešil, kdyby VR vlak od Mnichova/Norimberku zastavil v Praze jen na Smíchově a pak pokračoval někam dál, třeba do Nehvizd a pak kamsi směr Hradec Králové a dále do Polska.

Jenže to jsou VR vlaky, kdežto u nás budeme rádi, když se VR tratě budou využívat zejména k provozu derivátů railjetů a patrových jednotek pro dálkovou dopravu, vše v s vmax v rozmezí 200 až 230 km/h. Klasické VR vlaky (TGV, ICE) u nás budou jezdit minimálně. Ne že by nejezdily, ale nebude to ten převažující druh vlaků a spíš se u nás začnou vyskytovat až ve vzdálené budoucnosti, až bude dostavěna VR trat směr Německo (Drážďany) a když nepočítám VRT v úseku Český Brod - Světlá, tak také alespoň VRT Velká Bíteš - Brno - Břeclav a modernizována také trať Břeclav - Vídeň, aby někoho v Německu napadlo ICE vlak nasadit přes naše území jako alternativní spojení Berlína a Vídně a nebyl to úplný ekonomický propadák, tedy aby soupravy měly patřičný kilometrický proběh za den.
Úterý, 14. února 2023 - 09:04:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4399
Registrován: 5-2002
pro spojení Benešova a širokého okolí s Lincem
Já v Benešově bydlím a do Lince jsem několikrát jel, ale zdá se mi, že spojení s přestupem v Budějovicích + zastavení posledního večerního spoje je OK; kdyby bylo i zastavení prvního ranního Ex na jih, bylo by to naprosto dostatečné.
Těch lidí z Benešova na jih zas tolik nejezdí.

Francie je oproti ČR gigantická země
Přesně tak, vlak jako kopie letadla tam může fungovat, u nás musí vlak být spíš kopií tramvaje.
Mimochodem, Japonsko je taky velká země, ale pokud to jen jde, tak ty šinkanseny taky vedou na normální nádraží v centru. Jo, v Ósace, Jokohamě a Kóbe se jim to nepodařilo (v prvním případě by to znamenalo úvrať pro vlaky, co jedou od Tokia dál na jih, Kóbe je nudle podél pobřeží, kde jedinou možností bylo postavit VRT s nádražím v tunelu a Jokohama je vůbec takové divné město), ale jinak - Kjóto, Nagoja, Okajama, Hirošima, Fukuoka (Hakata), Sendai, z menších měst Nagano, Tojohaši, Hamamacu a jiná mají šinkansen dotažený na staré nádraží.
Úterý, 14. února 2023 - 09:05:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14870
Registrován: 4-2003
původní.gp:Ale jakou logiku má vkládat do hustýho sledu zastávkovejch osobáků
přes celý město rychlovlak, kterej už plní stejnou úlohu a to rozvést lidi, který se vyskytli na okraji města do jeho útrob? Aby dotčení nemuseli zvednout z vyhřáté židle?


O dvou oddělených kolejích pro zastávkové osobáky a dalších dvou pro ostatní (zejména dálkovou osobní) dopravu jsi zřejmě dosud věděl. Tak už to teď víš [wink].

To je takové normální řešení v civilizovaném světě [wink].
Úterý, 14. února 2023 - 09:13:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14871
Registrován: 4-2003
Brr:Já v Benešově bydlím a do Lince jsem několikrát jel, ale zdá se mi, že spojení s přestupem v Budějovicích + zastavení posledního večerního spoje je OK; kdyby bylo i zastavení prvního ranního Ex na jih, bylo by to naprosto dostatečné.

Jenže to spojení z Benešova dále na jih do Lince s přestupem v Budějovicích je natolik neatraktivní, že je nevyužívané.


Těch lidí z Benešova na jih zas tolik nejezdí

Tak to zcela logicky, města na jih od Benešova nemají tu samou váhu, co Praha. Na druhou stranu, když už je ETCS a budou časem všechna vozidla u vlaků Ex na 200 km/h, to mírné zvýšení rychlosti nad 160 km/h u SuVo nevyužít pro umožnění zastavení Ex v Benešově, aniž by to cokoliv dalšího v budoucnu ovlivnilo, například přípojové vazby v Táboře.
Úterý, 14. února 2023 - 09:22:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14872
Registrován: 4-2003
Brr:Přesně tak, vlak jako kopie letadla tam může fungovat, u nás musí vlak být spíš kopií tramvaje.

Přitom i ve Francii jako kopie letadla funguje jen část VR vlaků, což si mnozí neuvědomují. Tady by už se rovnou ze všech VR vlaků dělala kopie letadla [crazy]. Prostě pozemní obdoba leteckého spojení bez mezipřistání Paříž - Marseille tu těžko může najít uplatnění, kdežto ve Francii je to vzhledem k její velikosti něco naprosto normálního. Přičemž vlak mezi Paříží a Marseille letadlu konkuruje i díky tomu, že spojuje centra těchto měst.
Úterý, 14. února 2023 - 10:20:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12250
Registrován: 5-2002
ad Bram: Tak to zcela logicky, města na jih od Benešova nemají tu samou váhu, co Praha. Na druhou stranu, když už je ETCS a budou časem všechna vozidla u vlaků Ex na 200 km/h, to mírné zvýšení rychlosti nad 160 km/h u SuVo nevyužít pro umožnění zastavení Ex v Benešově, aniž by to cokoliv dalšího v budoucnu ovlivnilo, například přípojové vazby v Táboře.

A ty tři vozy kvůli frekvenci do Benešova potáhneš do Lince nebo je budeš v Budějicích odpojovat? Budeš je zbytečně na rychlostním cimbuří urychlovat až na 185?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 14. února 2023 - 10:24:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1086
Registrován: 11-2021
Bram: já si nestojím na vedení, mi jenom neskutečně s.e.r.e, když vlak zastaví v Benešově, jsou v něm místa a já musím čekat na ešus. Tohle dělaly busy ve Svoru, aby nekanibalizovaly linkovou dopravu. Proto značka jen pro *stupování vypadá jako hýžď, aby se ozřejmilo, kdo a čím to vymyslel. Přes Prahu je přes den problém procpat náklad, v Ešusech se stojí a my mezi ty paňťáky strčíme vlak, kterej najednou veze jen polovinu lidí (čímž je,Tvými slovy, zneužit pro cestu okraj - střed), když ty čtyři koleje vedle sebe nemáme?
Úterý, 14. února 2023 - 10:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14874
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:A ty tři vozy kvůli frekvenci do Benešova potáhneš do Lince nebo je budeš v Budějicích odpojovat?

O jakou frekvenci se jedná? Frekvence Praha - Benešov se do těchto vlaků nedostane díky dvěma opatřením, které jsem psal. Málokdo kouká do jízdního řádu v tištěné podobě či v podobě pdf souborů, aby si všiml, že v Benešově Ex vlaky staví ve směru ČB jen pro nástup a ve směru Praha jen pro výstup. Vyhledávač mu toto spojení nenajde a když to vezmu dle sebe, tak když se ze zájmu nekoukám do tištěného GVD či do pdf souborů, tak koukám už jen do idosu. A ten by mi spojení Ex vlaky mezi Prahou a Benešovem prostě a jednoduše nenašel. Jistě, našlo by se pár vykuků, kteří by do vlaku vlezli, ale s nimi by zatočil průvodčí pomocí pokuty a doplatku jízdného až do Tábora, pokud by šlo o cestující jedoucí z Prahy.


Budeš je zbytečně na rychlostním cimbuří urychlovat až na 185?

Možnost urychlení uvažuji jen kvůli stabilizaci GVD v případě vzniku zpoždění. Jinak nemá smysl jít přes 160 km/h.
Úterý, 14. února 2023 - 10:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2014
Registrován: 7-2017
Skor mi tu chyba uvaha, ze VRT ma pokracovat z Brna do Drazdan, cize v Prahe chyba kapacitny koridor, ktory by odviedol vlaky na sever. Pri prihliadnuti na to, aky je problem postavit vobec blbu trat, ktora by spajala letisko s hlavnim dava vacsi zmysel viest VRT na letisko, pretoze sa nebude musiet kopec problemov pri vystavbe takeho spojenia v ramci mesta, kde by do toho mohol hodit vidle kdejaky jouda, co sa uz dnes bezne deje.
Neriesil by som ine mesta, pretoze v Azii su skutocne okolo novej stanice schopni postavit celu stvrt, ktora si na seba zarobi, kdezto zase vo Francuzsku postupuju starym stylom, kde vacsina vlakov zachadza po konvencnych tratiach do mesta, tych obchvatov a la Lyon je len par a sluzia prave pre rychlu obsluhu vzdialenych miest- Pariz Marseille stoji TGV na Exupery, zato TGV z Tours cez Lyon do Marseille stoji na starej stanici.

(Příspěvek byl editován uživatelem Velky_sef.)
Úterý, 14. února 2023 - 10:42:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14875
Registrován: 4-2003
původní.gp:Přes Prahu je přes den problém procpat náklad, v Ešusech se stojí a my mezi ty paňťáky strčíme vlak, kterej najednou veze jen polovinu lidí (čímž je,Tvými slovy, zneužit pro cestu okraj - střed), když ty čtyři koleje vedle sebe nemáme?

Mezi Libní a centrem Prahy čtyři koleje máme. Mezi Běchovicemi a Libní se čtvrtá kolej bude muset zrealizovat, pokud máme o VRT z Běchovic do Českého Brodu a dále směr Brno vůbec uvažovat.


já si nestojím na vedení, mi jenom neskutečně s.e.r.e, když vlak zastaví v Benešově, jsou v něm místa a já musím čekat na ešus.

Někdo Ti brání v nástupu do rychlíků do Prahy tak, že Tě při příjezdu rychlíku zamkne pouty k lavičce na nástupišti?!?
Úterý, 14. února 2023 - 13:46:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 311
Registrován: 11-2020
Bram:
Provoz části linek z Prahy na východ je plánován přes Vršovice a Zahradní Město (a Malešice, ale tam nemá nic stavět).
EDIT: Chtěl jsem vložit obrázek plánovaného linkového vedení v roce 2050 dle SŽ, ale nejde mi vložit, tak jen Odkaz na adresu, kde se skrývá [happy]

(Příspěvek byl editován uživatelem hjguzf.)
Úterý, 14. února 2023 - 15:17:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1087
Registrován: 11-2021
Brání mi v tom Tvůj hýžď, vždyť to sám píšeš, že s nima průvočí zatočí. A jsme u toho. Čtvrtou kolej postavíme, aby se z vrtu nemuselo v Nehvizdech přestupovat.
Úterý, 14. února 2023 - 16:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2783
Registrován: 8-2017
Brame, neměl by ten Ex zastavovat i v Olbramovicích? Já myslím, že Voticko by si taky zasloužilo kvalitní spojení do Lince.
Pro vykuky, kteří by se snad chtěli přepravit z Benešova do Olbramovic, by byl řazen mučící vůz, aby byl trest pokud možno koncentrovaný do krátké jízdní doby mezi těmito stanicemi.
Úterý, 14. února 2023 - 20:19:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28208
Registrován: 5-2002
Bram: Už to tady bylo nejednou řečeno: Francie je oproti ČR gigantická země, kde doprava funguje trochu jinak.
No, ano. Ale...
Ekvivalentem k městům Paříž, Tours a Bordeaux je u nás Berlín, Praha a Vídeň. A pokud by někomu vyšlo, že to má šanci fungovat jedině tak, že vlak z Berlína do Vídně nezajede na Wilson, ale zastaví v Nehvizdech, odkud pojede co centra pendl, tak mě to nebude nikterak pobuřovat.
Tím se nevylučuje, že se uživí i pár spojů, které pojedou z toho Wilsonu, ať už do Berlína, nebo do Vídně - stejně, jako v Tours taky uvidíš TGV na tamním "hlaváku".
Osobně nemám silný názor, jestli to má být tak nebo onak, a zcela upřímně k tomu dodávám, že v době, kdy lze dokončení VRT realisticky očekávat, mi to bude úplně ukradený, takže si žádnej silnej názor ani tvořit nehodlám...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Úterý, 14. února 2023 - 21:37:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15299
Registrován: 8-2004
Já tady tu debatu tedy s lehkým pobavením pozoruji a neodpustím si poznámku, že je to celé jen důsledek neproběhlé/nedokončené debaty, k čemu a jak mají ty nové tratě vlastně sloužit. (A když i tady některé otázky padaly někdy před 5-10 lety, tak tu různí Vláďové42 apod. startovali jak čertíci z krabičky.)

V mnoha zemích, kde VRT je, tak je to konkurence/alternativa k vnitrostátní letecké dopravě. Jenže ta je u nás nulová, což je s ohledem na velikost země pochopitelné. A tak se hledá náhradní využití, které má jistě něco do sebe - jednak zvýšení kapacity v blízkosti uzlů a aglomerací; jednak zvýšení rychlosti a zrychlení na páteřních trasách, což je především osa (Plzeň/Ústí - )Praha - Brno - Ostrava jako alternativa k nějaká důkladnější přestavbě stávajících tratí (př. části 090/170 nebo 260 a 300), už ne Praha - Ostrava, kde to dnes zdaleka tak palčivé není. Jen s tím náhradním využitím podle mne nekorespondují nějaké terminály v polích, které patří spíš k té letecké dopravě (a jejím substitutům).
Co se musí VRTfans nechat je, že se jim povedlo odbornou debatu dostat na politickou úroveň, kdy dnes se už o těch otázkách nediskutuje, dnes už se jen na základě politického zadání (libovolno které strany) směřuje co nejrychleji k "lití betonu". A pak se možná teprve budou někteří drbat hlavu, co s výtvorem provést.
Chtěli jsme bastarda, dostaneme bastarda.
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 15. února 2023 - 00:07:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28212
Registrován: 5-2002
Hroch: A pak se možná teprve budou někteří drbat hlavu, co s výtvorem provést.
Ano, i to je jeden z důvodů, proč neplýtvám časem dělat si nějakou úplnější představu, co bych od českých VRT chtěl očekávat. Díky tomu totiž nemohu být zklamán tím, jako to dopadlo...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Ythomas_ct
Středa, 15. února 2023 - 00:27:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3188
Registrován: 10-2009
Ad Hroch:

Jen s tím náhradním využitím podle mne nekorespondují nějaké terminály v polích, které patří spíš k té letecké dopravě (a jejím substitutům).

Ale no tak! Nebude to hezký, když babička přijde v Pávově na zastávku a koupí si lístek do Pučer? (A když přejede, tak holt vystoupí v Nehvizdech...) [proud]
Středa, 15. února 2023 - 08:23:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14878
Registrován: 4-2003
Hajnej:Ekvivalentem k městům Paříž, Tours a Bordeaux je u nás Berlín, Praha a Vídeň. A pokud by někomu vyšlo, že to má šanci fungovat jedině tak, že vlak z Berlína do Vídně nezajede na Wilson, ale zastaví v Nehvizdech, odkud pojede co centra pendl, tak mě to nebude nikterak pobuřovat.

Jenže v Tours, jak ostatně i sám píšeš, to funguje tak, že by se to dalo přirovnat spíš k zastávce v Holešovicích. Pokud jede něco mimo, tak je to dáno spíš tím, že Věže samy o sobě jsou co do počtu obyvatel oproti Praze desetinové (!!!), čímž posílám pozdravy do Ústí nad Labem a jeho VRT terminálu kdesi v Chabařovicích [biggrin]. Jsou tu i další rozdíly, kdy Bordeaux samo o sobě není do počtu obyvatel velké ani jako Brno (ale i to je zavádějící, protože na něj jsou nalepeny další sídla a bude tam celkově žít obyvatel tak trojnásobek). Na druhou stranu je to vše v rámci jednoho státu, což je také velký rozdíl.


Osobně nemám silný názor, jestli to má být tak nebo onak, a zcela upřímně k tomu dodávám, že v době, kdy lze dokončení VRT realisticky očekávat, mi to bude úplně ukradený, takže si žádnej silnej názor ani tvořit nehodlám...

Také se nemám šanci dožít dokončení sítě VR tratí (to bude tak kolem roku 2080 v lepším případě [proud]), byť jsem o nějaký ten rok mladší než Ty. Jen bych byl rád, aby ty zárodky VR tratí (pokud se budou stavět) vedly tak, aby dávaly smysl už jako zárodky a byly využitelné pro vlaky s vmax 230 km/h (dálkové patrové jednotky a deriváty railjetů apod.), které se na nich dlouhá desetiletí budou prohánět do té doby, než jako ekonomicky smysluplné vyjde zavést vlak s jednotkou ICE mezi Vídní a Berlínem jedoucí skrz či kolem Prahy. Řekl bych, že to je ještě minimálně třicet let vzdáleno. A jelikož Praha je přeci jen desetkrát větší než jsou Věže, kde přesto TGV vlaky staví na ekvivalentu Smíchova či Holešovic, tak je vcelku jasné, kde by se v budoucnu určitě nemělo pražské nádraží pro VR vlaky nacházet [wink]. V Nehvizdech tedy opravdu ne [nene].

A během výstavby těchto zárodků bud možné popřemýšlet i nad tím, jak zrealizovat výjezd z Prahy na sever tak, aby nebylo třeba dalšího patra mostů na Balabence, což těžko může projít. Osobně odhaduji, že výjezd na sever dopadne nakonec tak, že se v jedné úrovni zečtyřkolejní úsek Balabenka - Vysočany (vnější koleje příměstská doprava z Masarykova nádraží směr Lysá a Neratovice, vnitřní koleje dálková doprava) a odbočení na sever se provede za žst. Vysočany mimoúrovnově zhruba takto: https://mapy.cz/s/cufomazele

Předpokládám, že ale také nejspíš zanikne možnost jet po dvou kolejích z Holešovic na hlavní nádraží, což také už nebude po zprovoznění VR trati z Prahy do Lovosic příliš potřeba, jedna kolej by měla stačit a těžko by šlo postavit toto https://mapy.cz/s/cegunerole , aniž by tam nebyl použit sklon přes 40 promile. Na druhou stranu, takový sklon by také nemusel zase tak vadit, pokud by v tomto úseku mohl vlak pouze projíždět a nebylo by tam nic, co by tam vlak mohlo občas nutit k zastavení (návěstidlo apod.).

Časem na tyto úvahy budou vhodné podmínky, protože i mosty na Balabence budou dožívat [biggrin].


Hroch:A pak se možná teprve budou někteří drbat hlavu, co s výtvorem provést.

Nic proti, ale tak, jak je to u nás vymyšleno, to drbání hlavy víceméně odpadá. Úsek Běchovice - Český Brod - Světlá nad Sázavou přinese zrychlení dopravy do Brna (a samozřejmě také Vídně, Bratislavy a Budapešti), vytvoří použitelné železniční spojení do Jihlavy a jejího širšího okolí a v neposlední řadě také vytvoří odlehčení současné trati Běchovice - Český Brod. Řekl bych, že to není vůbec málo [wink]. A i proto jsem rád, že byla vybrána k realizaci severní varianta, ta je schopna díky tříkolejné trati mezi Českým Brodem se slušnými rychlostními parametry (a možností dostavby čtvrté koleje z Českého Brodu až před vysunuté zhlaví žst. Úvaly v rámci již dnes potřebného zkapacitnění) fungovat i tehdy, pokud by byl vystavěn jen zárodek mezi Českým Brodem a Světlou nad Sázavou. Nějak si nedokáži představit, že by toto bylo možné obdobně zrealizovat i v případě jižní varianty, tedy využít k provozu VR vlaků současnou trať Benešov - Praha [coze].

Proto si mohu dovolit říci, že někdo u nás nad zárodky VR tratí velice dobře přemýšlel a je ho třeba za to pochválit [ok][wink]. Protože mezi Prahou a Brnem se zárodky VR tratí rozhodně neztratí i v případě, že by někdo výstavbu dalších tratí VR sítě zrušil, či spíše z nedostatku financí odložil na neurčito...

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Středa, 15. února 2023 - 18:37:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28216
Registrován: 5-2002
Bram: popřemýšlet i nad tím, jak zrealizovat výjezd z Prahy na sever tak, aby nebylo třeba dalšího patra mostů na Balabence, což těžko může projít
Účelnější bude popřemýšlet, jak to udělat, aby to prošlo... [nene]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Středa, 15. února 2023 - 19:00:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14881
Registrován: 4-2003
Hajnej:Účelnější bude popřemýšlet, jak to udělat, aby to prošlo...

To bude hodně složité, protože tímto způsobem v případě železniční infrastruktury jdeš víceméně proti tomu, co se zde bude dělat se silniční infrastrukturou. Má zde zaniknout (nejen) most, po kterém vede Čuprova ulice a vnitřní okruh má jít kompletně pod zem. To vše proto, aby toto místo získalo městský ráz a nebylo to jen odpudivé místo s ryze účelovou infrastrukturou. A rozplet, který odsraní úrovňovou kolizi dálkové a příměstské dopravy, zde bez dalšího (třetího) patra v soumostí na Balabence asi nevymyslíš a třetí patro zde vyvolávat nadšení rozhodně nebude [nene].

Ale na přemýšlení je naštěstí dostatek času, protože tady se v nejbližších dvaceti letech z finančních důvodů výjezd VRT stavět nebude. To není šance ufinancovat [nene].
Středa, 15. února 2023 - 21:34:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15302
Registrován: 8-2004
Bram:
"jak je to u nás vymyšleno, to drbání hlavy víceméně odpadá ... někdo u nás nad zárodky VR tratí velice dobře přemýšlel a je ho třeba za to pochválit"
Proto kritizujete ty Nehvizdy, že... Taková Schrödingerova kočka.[lol]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Středa, 15. února 2023 - 22:21:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8514
Registrován: 9-2005
Bram vymýšlí vymyšlené.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 15. února 2023 - 22:26:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8515
Registrován: 9-2005
Co kdybyste přestali porovnávat Česko s Francií a Španělskem a porovnávali nás se Švýcarskem, Rakouskem a Belgií? Všechny tyto země mají podstatné části se stejným rozložením obyvatel a hodně podobným reliéfem včetně napojení do zahraničí.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Středa, 15. února 2023 - 23:26:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10687
Registrován: 9-2002
Začal bych tim, že v A a CH se nejezdí 300...
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 06:50:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14882
Registrován: 4-2003
Qěcy:Bram vymýšlí vymyšlené.

Nikoliv [nene].

Bram pouze některým jedincům připomíná již dávno objevené a vymyšlené [wink]. Přesto se tito jedinci pokouší o opětovný průzkum již známých slepých uliček [biggrin].


Co kdybyste přestali porovnávat Česko s Francií a Španělskem a porovnávali nás se Švýcarskem, Rakouskem a Belgií? Všechny tyto země mají podstatné části se stejným rozložením obyvatel a hodně podobným reliéfem včetně napojení do zahraničí.

A pročpak by ne? Někteří by už rovnou dělali z VR vlaků ekvivalent letadel a nějak si neuvědomují, že Francie je trochu větší než ČR a přesto tam dělá ekvivalent letadlu jen část VR vlaků a to i díky tomu, že (nejen) v Paříži zajíždí do centra a nekončí na nějakém železničním ekvivalentu letiště CDG [proud].


Agent:Začal bych tim, že v A a CH se nejezdí 300...

Však jsem připomněl, že tu na zárodcích VR tratí budou dlouhodobě jezdit vlaky s vmax 230 km/h. A třeba až za půl století se tu nějaký ten klasický VR vlak třeba i objeví, až se postaví tunel pod Krušnými horami a vznikne VR trať Praha - Lovosice [proud].


Hroch:Proto kritizujete ty Nehvizdy, že... Taková Schrödingerova kočka.

Není nad to mi vložit do úst něco, co jsem neřekl a pak si s tím zapolemizovat [biggrin].

Nehvizdy by mi vadily, pokud by měly být jediným nádražím pro Prahu. Pokud budou sloužit zejména pro Středočechy (a také Pražáky), kteří přijedou autem, tak je to naprosto v pořádku. T
Protože takové drobnosti, jako nemožnost v Praze a okolí dojet na nádraží s dálkovou dopravu autem (a nedej bože tam s ním třeba i na několik dní zaparkovat), se tu totiž moc neřeší a jsou tu dokonce jedinci, kterým moje občasná připomínka, že by mohl vzniknout parkovací dům třeba na Zahradním městě (kde vede silnice, kterou většina lidí považuje za dálnici) a zastavovat tam Ex vlaky, způsobuje osypky.

Takže tu Schrödingerovu kočku bychom zase mohli schovat [wink].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 12:28:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8517
Registrován: 9-2005
Agent: můžeš to skončit tím, že v Belgii se 300 jezdí v několika nesiuvislych úsecích, je tam jen jedno město nad 500 000 obyvatel, několik nad 200 tisíc a a VR vlaky zastavují jen na několika málo místech v zemi. Pofobne Nizozemí. O přepravních proudech a poptávce tam nevím nic, předpokládám, že vnitrostátní VR doprava tam činí nanejvýš půlku oskm.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 16. února 2023 - 12:30:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12254
Registrován: 5-2002
ad Bram: Protože takové drobnosti, jako nemožnost v Praze a okolí dojet na nádraží s dálkovou dopravu autem (a nedej bože tam s ním třeba i na několik dní zaparkovat), se tu totiž moc neřeší a jsou tu dokonce jedinci, kterým moje občasná připomínka, že by mohl vzniknout parkovací dům třeba na Zahradním městě (kde vede silnice, kterou většina lidí považuje za dálnici) a zastavovat tam Ex vlaky, způsobuje osypky.

Nenápadně se hlásím, že jsem na potřebu příjezdu autem a potřebu mít kde parkovat upozorňoval.

A než cpát auta na Zahradní město, tak bych raději viděl novou zastávku na poli u Kolovrat přímo u sjezdu z snad někdy vybudované D0.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 12:32:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8518
Registrován: 9-2005
V Rakousku se jezdí 230 a bude, pokud se nepletu, jezdit až 250. Jde narozdíl od Belgie a Nizozemí podstatně více o vnitrostátní přepravy. Ovšem jakmile se tratě na 200 a více propojí přes hranice, poptávka v mezistátu se zvýší.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 16. února 2023 - 12:56:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4400
Registrován: 5-2002
Pokud vím, tak jeden z nejvýznamnějších benefitů VR trati v Nizozemí mělo být zvýšení kapacity pro ostatní dopravu na přetíženém koridoru Amsterdam - Rotterdam.
Belgie má na okolní státy dlouhodobě vytořené velmi silné vazby, to u nás chybí a ještě dlouho chybět bude.
Za mě - hlavním přínosem VRT u nás by mělo být něco jako přiblížení měst okolo 100km od Prahy k Praze. Udělat z Ústí, Plzně, Mostu... předměstí Prahy, jak to rychlá klasická doprava udělala z Nymburka, Berouna, Benešova nebo i z Kladna, Brandýsa a Příbrami.
Ostatně, jako hlavní přínos čtyřkolejné Westbahn se taky pro veřejnost označovalo zkrácení jízdních dob z Lince, St. Pöltenu a Salcburku.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 13:12:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27
Registrován: 12-2022
Jediná skutečně vysokorychlostní trať v Nizozemsku (HSL-Zuid z Amsterdamu do Rotterdamu a přes Bredu do Antwerp) je logicky reálně hlavně napojením na evropskou vysokorychlostní síť (Brusel + Francie), ale jezdí tu i vydatně vlaků vnitrostátních. Podstatné je i napojení letiště Schiphol - to je ale jedno z největších evropských letišť s šesti dráhami a 50 milióny cestujících ročně, což fakt ani omylem nejde srovnávat s regionálním letišťátkem v Ruzyni.
Samozřejmě, že vlaky jezdí na centrální nádraží v Amsterdamu, Rotterdamu i na hlavní nádraží v Bredě (kde pak vnitroIC odbočí na Tilburg a Eindhoven). Dále k tomu budiž řečeno, že význam nové trasy Amsterdam - Rotterdam spočíval i v tom, že mezi těmito městy neexistovala přímá trať a jezdilo se oklikou přes Haag nebo Goudu. Pokud by ale někoho napadla taková zhovadilost, že VRT se centrální stanici v Rotterdamu vyhne, aby se ušetřily peníze na výjezdy, a místo toho zastaví někde v Nieuwerkerk, protože tam je metro (RET) a tudíž je to plnohodnotná obsluha města, tak by ho navrhli hospitalizovat v místním ústavu pro duševně choré.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 13:19:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8519
Registrován: 9-2005
Všudybyl: při řádném posuzování by měla být i navržena varianta terminálu na periferii. Co z toho leze za výsledky, netuším. Podle mne to může vyjít i líp. Zejména pokud se do centra musím 15 minut plížit po pomalé trati.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Čtvrtek, 16. února 2023 - 13:20:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10689
Registrován: 9-2002
Qěcy:
"Agent: můžeš to skončit tím, že v Belgii se 300 jezdí v několika nesiuvislych úsecích"

Jenže B a NL je rovná placka, takže tam nemusíš nijak moc řešit krpály, tunely a mosty. Náklady na výstavbu VRT v takových podmínkách jsou zlomkem proti témuž v českejch hrbolatejch podmínkách. Zhruba stejný, jako na normální trať.

(Příspěvek byl editován uživatelem Agent.)
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 13:23:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14886
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Nenápadně se hlásím, že jsem na potřebu příjezdu autem a potřebu mít kde parkovat upozorňoval.

Vím a jsem rád, že jsi na to upozorňoval [wink]. Protože jsou zase jiní jedinci, kteří tyto potenciální cestující pro mne zcela nepochopitelně přehlíží [crazy].

A než cpát auta na Zahradní město, tak bych raději viděl novou zastávku na poli u Kolovrat přímo u sjezdu z snad někdy vybudované D0.

Zde bych si ale přeci jen dovolil nesouhlasit, protože směr České Budějovice jednak není tak zajímavý (vytížený) jako směr Brno (Ostrava, Vídeň, Bratislava,...) a za druhé by to znamenalo, že vlaky R a Ex budou stavět navíc kdesi mezi Kolovraty a Říčany, což se v Říčanech rozhodně líbit nebude [nene].

Přeci jen bych tedy zůstal u Zahradního města, kde ty auta stejně jezdí, existuje tam silnice, kterou skoro všichni považují za dálnici a díky napojení na hromadnou dopravu je schopna plnit více účelů najednou.

Pokud bych měl od své přítelkyně z Pyšel například jet vlakem Ex do Lince (a dále třeba do Alp), tak bych osobně preferoval dojet autem do Benešova, zaparkovat ho tam v parkovacím domě a nastoupit na vlak Ex tam, pokud by v Benešově vlak Ex zastavoval. To je něco, co je skousnutelné i pro ní, jako pro člověka vlakem moc nejezdícího. Proto se na tyto věci pokouším dívat i optikou lidí, kteří moc vlakem nejezdí a přemýšlím nad tím, aby to pro ně bylo co nejvíce přijatelné. A tady mi zatím svým pohodlím, rychlostí, cenou atd. vychází mnohem lépe jet do Benešova, než kamsi mezi Říčany a Kolovraty. Tak díky menšímu zájmu o cestování směr České Budějovice prostě nevidím prostor pro stanici jako jsou projektované Nehvizdy [nene].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 13:48:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14887
Registrován: 4-2003
Qěcy:při řádném posuzování by měla být i navržena varianta terminálu na periferii. Co z toho leze za výsledky, netuším. Podle mne to může vyjít i líp. Zejména pokud se do centra musím 15 minut plížit po pomalé trati.

Za výsledky z toho leze, že taková cesta do centra je pomalá, protože je také nezbytný čas na přestup. Zkusme si to přiblížit u Nehvizd a řekněme si pro jednoduchost, že pojedeme od Brna do centra Prahy. Přestupovat budeme na nějaký pendl směr Masarykovo nádraží, který v ideálním případě bude stát na opačné hraně stejného nástupiště. Ten zcela jistě bude stavět v každé zastávce směr Masarykovo nádraží, protože i Nehvizdy a okolní obce z takového nádraží budou chtít nějak něco trhnout a tím bude spojení směr centrum Prahy. Také by zcela pochopitelně byly obavy, že by takový pendl byl jinak vzduchovozič, takže se dodatečné vytížení bude jen a jen vítat. Takže se dostaneme k jízdní době pendlu Nehvizdy - Masarykovo nádraží 26 minut a když k tomu připočteme minimálně pět minut na přestup z VR vlaku, už jsme na nějakých 31 minutách, kdežto z Nehvizd na hlavní nádraží dojede VR vlak řekněme za 17 minut. A to jsem přesvědčen, že jsem těch pět minut na přestup hooodně podstřelil. Spíš bych čekal tak deset minut, aby přestup proběhl v klidu a nebyl to nějaký úprk z VR vlaku do pendlu. Přeci jen, ti cestující z VR vlaku většinou potáhnou nějaký kufřík na kolečkách a cestující jako je Bram s batohem, kteří ten úprk jsou schopni a hlavně ochotni dát, mezi klientelou VR vlaků asi také převažovat nebudou [nene].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 14:00:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28
Registrován: 12-2022
Zejména pokud se do centra musím 15 minut plížit po pomalé trati
K čemuž v českých poměrech samozřejmě dojde. Protože dnes se Správa železnic opájí světlými zítřky jednoduchých novostaveb VRT ve volné krajině, aby následně zjistila, že provozem z nich sváděném v obtížných podmínkách na konvenční síť ucpe definitivně uzly, a pak jako řešení obsluhy Prahy navrhne napojit terminál u Nehvizd autobusy po D11 od metra Černý Most. Pak teprve budeme pro smích celé Evropě.

Jenže B a NL je rovná placka, takže tam nemusíš nijak moc řešit krpály, tunely a mosty
Ani nevíte, jak hluboce se mýlíte. Přemostit nebo podejít velké řeky (deltu Rýnu a Maasy) a vyhnout se velice husté zástavbě a ostatní silniční a železniční síti znamená nutně velmi řešit krpály, tunely a mosty. Na HSL-Zuid je tunel 7,2 kilometru dlouhý, ten má i ekologický význam pro "Zelené srdce" (Groene Hart) Holandska, další tři jsou pod jednotlivými rameny Maasy v Rotterdamu...
Čtvrtek, 16. února 2023 - 14:04:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10690
Registrován: 9-2002
No a kolik tunelů/mostů je namalovanejch na Pha - Brno ?
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 14:08:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 312
Registrován: 11-2020
Já se taky obávám, že se ta plánovaná doprava na hlavák nemůže vejít. I kdyby se Os poslali na NS2, tak z hlaváku teď jezdí z Os na východ jen posilový Brod a Lysá. Plánovaný rozsah provozu se tam podle mě nemůže vejít ani omylem.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 14:12:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10691
Registrován: 9-2002
Podle mýho nesměrodatnýho názoru... Napřed NS2 a pak VRT. Opačnej postup bude mít za následek saturaci uzlu.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 14:22:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14888
Registrován: 4-2003
Agent:Podle mýho nesměrodatnýho názoru... Napřed NS2 a pak VRT. Opačnej postup bude mít za následek saturaci uzlu.

NS2 tu bude tak nejdřív za čtyřicet let. Kdežto zárodky VR tratí tak do dvaceti let.

Všudybyl195:K čemuž v českých poměrech samozřejmě dojde. Protože dnes se Správa železnic opájí světlými zítřky jednoduchých novostaveb VRT ve volné krajině, aby následně zjistila, že provozem z nich sváděném v obtížných podmínkách na konvenční síť ucpe definitivně uzly, a pak jako řešení obsluhy Prahy navrhne napojit terminál u Nehvizd autobusy po D11 od metra Černý Most. Pak teprve budeme pro smích celé Evropě.

Takhle blbě to asi nedopadne, očekávám výstavbu čtvrté koleje z Libně do Běchovic a tím by se mělo toto kapacitní hrdlo odstranit. K tomu je bezpodmínečně nutný i přesmyk v Libni. Ale to už jsou záležitosti, které by do té doby měly být vyřešeny.
Pikehead
Čtvrtek, 16. února 2023 - 16:16:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9214
Registrován: 3-2007
Navíc nějak netuším kde se bere to přesvědčení, že vlaků bude o tolik větší množství - kdo by v nich seděl? Pro Brno-Praha vlakem stále platí pod 7000 PAX denně (předkovidové statistiky z roku 2019 s Babišovým jízdným za půlku).

Kapacita současných vlaků (obsazenost i délka) má ve většině případů velké rezervy a dá se zvyšovat dvoupodlažní dálkovou jednotkou. Dále by mě asi neuráželo, pokud by nějaký posilový rychlík od východu tu a tam neskončil na Hlavním, ale na zoufale prázdných Holešovicích.

Čili NS2 ano, ale v dlouhodobém výhledu... Což neznamená, že se nemůže studovat a kreslit a dělat geologický průzkum, třeba.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 16:37:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 7853
Registrován: 3-2006
Pikehead:
"Navíc nějak netuším kde se bere to přesvědčení, že vlaků bude o tolik větší množství - kdo by v nich seděl? Pro Brno-Praha vlakem stále platí pod 7000 PAX denně (předkovidové statistiky z roku 2019 s Babišovým jízdným za půlku)."

Zřejmě z toho boje proti IAD, zvaném konec prodeje "socek" se spalovacími motory. Ale i kdyby to vyšlo, tak než se rozpadne většina normálních [auto](viz Kuba), tak pár let čas je.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 17:17:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14890
Registrován: 4-2003
Pikehead:Navíc nějak netuším kde se bere to přesvědčení, že vlaků bude o tolik větší množství - kdo by v nich seděl? Pro Brno-Praha vlakem stále platí pod 7000 PAX denně (předkovidové statistiky z roku 2019 s Babišovým jízdným za půlku).

Po zkrácení jízdní doby na 2 hodiny (dosažitelné výstavbou VRT Běchovice - Světlá a dokončením modernizace trati Brno - HB - Světlá) se dá předpokládat výrazný nárůst počtu cestujících. Klidně na dvojnásobek. Dále přibydou cestující z Jihlavy a širokého okolí, odkud se do Prahy vlakem v podstatě nejezdí.

Kapacita současných vlaků (obsazenost i délka) má ve většině případů velké rezervy a dá se zvyšovat dvoupodlažní dálkovou jednotkou.

Jenže tyto vlaky jedou přes Pardubice a očekávám silný odpor (zejména z Pardubic a okolí) k jejich redukci, takže se nakonec vymyslí nějaký kočkopes a vychází mi z toho Ex vlaky Praha - Poděbrady - Hradec Králové - Pardubice - Česká Třebová - Brno. Po dokončení modernizace trati Praha - Nymburk - Hradec Králové nebude kam Ex vlaky z Prahy dále smysluplně vést, tak se spojí dvě ramena dohromady.


Dále by mě asi neuráželo, pokud by nějaký posilový rychlík od východu tu a tam neskončil na Hlavním, ale na zoufale prázdných Holešovicích.

Který posilový rychlík? To by musela být nějaká linka (linky), která by tam byla ukončena. Jediné dva vlaky, který bych vedl do Holešovic ihned, jsou vlaky Regiojetu z Prahy do Rijeky a z Prahy do Přemyšlu. Ty jsou jednak velice dlouhé a za druhé s naprosto nepredikovatelným příjezdem a odjezdem. Má to takovou drobnou vadu na kráse: Musel by s tím souhlasit Regiojet [biggrin].

Alespoň by se Holešovice několikrát denně hezky využily i pro výchozí vlaky [biggrin]. Jedna kolej navíc pro tyto účely tam je, protože jinak se tam dost často předjíždí a to v obou směrech a frekvence je tam dost velká. Lidé od Ústí nad Labem mají tendenci vystupovat již zde, protože na hlavní nádraží je to dost velká zajížďka, zejména tehdy, pokračují-li dále metrem. Vždy se tu vysype tak polovina vlaku. A v opačném směru to vytížení také není zanedbatelné, běžně na nástupišti čekají velké desítky cestujících. Nejde tedy vůbec nevyužitou stanici [nene].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 17:39:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 313
Registrován: 11-2020
Agent:
Já se právě obávám, že se ty rychlovlaky nevejdou na současnou infrastrukturu, i kdyby se osobáky poslaly pod zem (NS2).
Pikehead:
Podle odkazu, který jsem zde již vkládal, předpokládá SŽ v roce 2050 18 rychlíkových a expresních linek z Prahy hlavního nádraží na sever a východ, tj. směr Balabenka. Vím, že to má k realitě hodně daleko, ale když ty linky realisticky seškrtáme, tak se na to nádraží sice asi vejdou, ale už pak ekonomicky nevyjdou některé úseky VRT, protože kvůli pár vlakům se to fakt stavět nevyplatí.
Pikehead
Čtvrtek, 16. února 2023 - 18:34:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9215
Registrován: 3-2007
Bram:
"Po zkrácení jízdní doby na 2 hodiny (dosažitelné výstavbou VRT Běchovice - Světlá a dokončením modernizace trati Brno - HB - Světlá) se dá předpokládat výrazný nárůst počtu cestujících. Klidně na dvojnásobek."
S tím souhlas, jestli to bude cenově konkurenceschopné, požere to autobusy a část aut. Nicméně co se týče počtu vlaků, tak EC vrstva Vídeň/Bratislava má hodinový takt a R9 do Brna dvouhodinu. Už tenhle počet vlaků vám dá kapacitu k odvezení 15 000 PAX denně.
Bram:
"Dále přibydou cestující z Jihlavy a širokého okolí, odkud se do Prahy vlakem v podstatě nejezdí."
To znamená, že jihlavská větev R9 přestane vozit vzduch a nalezou do ní lidi z autobusů (kolik z aut těžko říct) a ve špičce jí posílíte na hodinu. Ano, tady máme pár nových vlaků.
Bram:
"takže se nakonec vymyslí nějaký kočkopes a vychází mi z toho Ex vlaky Praha - Poděbrady - Hradec Králové - Pardubice - Česká Třebová - Brno."
Představivost dobrá, ale spíš to vidím na hodinový takt Svitavy (k doplnění Ex vrstvy na Prahu a zajištění spojů za roh do Brna). Nic proti Pardubicím, ale půlhodinový takt na Prahu by snad mohl stačit? A tady ano - zase máme nějaké vlaky navíc.
Bram:
"Má to takovou drobnou vadu na kráse: Musel by s tím souhlasit Regiojet [biggrin]."
Jo, to je dobrý příklad, a dali by se k tomu i nějak finančně motivovat dopravci. (Poplatky za dobu smrdění na hlavním, penalizace za netrefení se do slotu aspoň proboha u odjezdu + výrazně výhodnější podmínky na Holešovicích.)
Bram:
"Nejde tedy vůbec nevyužitou stanici [nene]."
Já se tam vždy bál, ale nebyl jsem tam v době odjezdů/příjezdů rychlíků od Ústí. Po bližším zkoumání je to z pohledu počtu cestujících srovnatelné s Vršovicemi (okolo 6000/kladiva).
Ale nešlo mi ani tak o počty cestujících jako o počty vlaků. Pohledem do IDOSu vidím ve večerní špičce osm vlaků za hodinu, což na tak velkou stanici není nějak převratný výkon (prdelní Olbramovice umí ve špičce 6).
Souhlasím, že v současném stavu tam je tak ta jedna kolej, ale pozemek vlečky do přístavu je stále drážní a kolejiště by se dalo na sever rozšířit, ba i dále na (novém) mostě rozplést a spojit s těmi šturcy.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 19:33:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4401
Registrován: 5-2002
kolejiště by se dalo na sever rozšířit,
Mezi nádraží a řeku? Nedalo, tam už vyrostly kancly.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 19:33:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14892
Registrován: 4-2003
Pikehead:S tím souhlas, jestli to bude cenově konkurenceschopné, požere to autobusy a část aut.

Nějak tak to asi nejspíš i dopadne. Cenově by to mělo konkurenceschopné být a to i kdyby na VRT poplatky za dopravní cestu byly oproti běžným tratím vyšší. Trať mezi Prahou a Brnem se zkrátí cca o 25 km oproti dnešku.


Nicméně co se týče počtu vlaků, tak EC vrstva Vídeň/Bratislava má hodinový takt a R9 do Brna dvouhodinu. Už tenhle počet vlaků vám dá kapacitu k odvezení 15 000 PAX denně.

Tak jednak nemůžeme počítat s rovnoměrným vytížením vlaků a za druhé tu nemáme jen ČD se svými Ex(EC), ale máme tu i Regiojet. Předpokládám, že bude stále existovat a kapacitu vlaků mezi Prahou a Brnem bude (po dostavbě části VRT mezi Běchovicemi a Světlou) i nadále zvětšovat.


To znamená, že jihlavská větev R9 přestane vozit vzduch a nalezou do ní lidi z autobusů (kolik z aut těžko říct) a ve špičce jí posílíte na hodinu. Ano, tady máme pár nových vlaků.

Přesně tak [wink].


Představivost dobrá, ale spíš to vidím na hodinový takt Svitavy (k doplnění Ex vrstvy na Prahu a zajištění spojů za roh do Brna). Nic proti Pardubicím, ale půlhodinový takt na Prahu by snad mohl stačit? A tady ano - zase máme nějaké vlaky navíc.

Tady bych upozornil, že pokud se bude uvažovat takto, tak to nejspíš povede k velkému přetěžování vlaků mezi Pardubicemi a Prahou. Dnes to mnohdy vypadá tak, že se mezi Prahou a Pardubicemi jede na stojáka, což také není nic, co by bylo žádoucí. Pokud bychom vlaky mezi Prahou a Pardubicemi seškrtali, tak se to ještě zvýrazní. Je tedy na místě otázka, co s tím provést.


Jo, to je dobrý příklad, a dali by se k tomu i nějak finančně motivovat dopravci. (Poplatky za dobu smrdění na hlavním, penalizace za netrefení se do slotu aspoň proboha u odjezdu + výrazně výhodnější podmínky na Holešovicích.)

Tyto dlouhé vlaky s obtížně predikovatelným odjezdem a hlavně příjezdem bych z hlavního nádraží rád vyštípal. Zabírají obě části jedné koleje rozdělené cesťáky a celkově způsobují na hlavním nádraží chaos. Navíc se Regiojet bude muset přesunout ze Smíchova pryč, tak by ke změně výchozí stanice na Holešovice mohl už být svolný, protože mu bude nejspíš jedno (až na nutnost objetí soupravy), jestli z Malešic pojede souprava do Holešovic nebo na hlavní nádraží [wink].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 19:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14893
Registrován: 4-2003
Brr:Mezi nádraží a řeku? Nedalo, tam už vyrostly kancly.

O jednu kolej by to určitě šlo, ale ta kolej už bude bez nástupiště (to by zasahovalo už do kanceláří), čili to bude kolej pouze pro nákladní vlaky a tu asi nikdo stavět nebude [nene].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 19:51:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14894
Registrován: 4-2003
Pikehead:Ale nešlo mi ani tak o počty cestujících jako o počty vlaků. Pohledem do IDOSu vidím ve večerní špičce osm vlaků za hodinu, což na tak velkou stanici není nějak převratný výkon (prdelní Olbramovice umí ve špičce 6).

Nehrotil bych to, protože prdelní Olbramovice i neprdelní Holešovice mají stejný počet nástupních hran, byť Olbramovice mají jednu kolej s nástupní hranou pouze šturcovou [proud].


Já se tam vždy bál, ale nebyl jsem tam v době odjezdů/příjezdů rychlíků od Ústí. Po bližším zkoumání je to z pohledu počtu cestujících srovnatelné s Vršovicemi (okolo 6000/kladiva).

Jindy než v čase odjezdů/příjezdů R a Ex směr Ústí v Holešovicích fakt chcípl pes. To nádraží by potřebovalo nějak oživit...
Čtvrtek, 16. února 2023 - 20:48:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4402
Registrován: 5-2002
To nádraží je postavené na tak blbém mistě, že oživit nepůjde. Blbé je hlavně to, že neleží na žádné radiální trati.
Možná kdyby se nějak rozhýbala tangenta.
A nebo z něj udělat ONS, kde by obracely vlaky, co by přijely od jihu a západu a v Praze by končily - tak, jako R a Ex od Benešova dřív. Na nějaké postávání na Wilsonu to v budoucnu asi nebude.
Ythomas_ct
Pátek, 17. února 2023 - 09:25:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3189
Registrován: 10-2009
Ad Pikehead:

...jihlavská větev R9 ... Ano, tady máme pár nových vlaků.
Nic proti Pardubicím, ale půlhodinový takt na Prahu by snad mohl stačit? A tady ano - zase máme nějaké vlaky navíc.

Ano, ano - přesně tohle je to uvolňování kapacity stávající infrastruktury pro potřeby nákladní železniční dopravy, že? ;-)
Pátek, 17. února 2023 - 09:59:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14898
Registrován: 4-2003
ythomas_ct:Ano, ano - přesně tohle je to uvolňování kapacity stávající infrastruktury pro potřeby nákladní železniční dopravy, že? ;-)

Nové vlaky větve linky R9 Praha - Jihlava by se na stávající infrastrukturu dostaly pouze v úseku Běchovice - Libeň, úsek Libeň - hlavní nádraží neuvažuji, tam nákladní doprava jezdí minimálně. A pokud bude mezi Běchovicemi a Libní postavena konečně již dnes chybějící čtvrtá kolej a přesmyk od Malešic, tak nové vlaky už ničemu vadit nebudou [nene].

Tranzitní nákladní doprava přes Havlíčkův Brod jezdí jen díky státním postrkům, jinak by tam vůbec neměla šanci z ekonomických důvodů jezdit [nene]. Takže buďme rádi, že po výstavbě zárodků VRT tam bude alespoň smysluplně fungovat alespoň osobní doprava [wink].

Něco jiného ale bude Brno, tam stále chtějí sloučit nákladový průtah a osobní nádraží do jednoho koridoru [crazy].
Pikehead
Pátek, 17. února 2023 - 10:49:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9216
Registrován: 3-2007
Navíc jestli to správně chápu, tak vlaky z VRT Střední Čechy by měly jezdit někudy přes Malešice a dnešní trati Praha-Kolín se tak zcela vyhnou.

Kapacity trati přes Havlíčkův Brod bych se bál nejméně a v Pardubicích byste v tom, co jsem popsal, byl na stejné úrovni jako dnes.

A stejně, řešením pro kapacitního problému nákladní dopravy mezi středními Čechami a východem není redukce osobní dopravy, ale dodatečná kapacita na VoChoc.
Pátek, 17. února 2023 - 11:46:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14901
Registrován: 4-2003
Pikehead:Navíc jestli to správně chápu, tak vlaky z VRT Střední Čechy by měly jezdit někudy přes Malešice a dnešní trati Praha-Kolín se tak zcela vyhnou.

Mělo by to tak někdy v budoucnu být, jen je k tomu asi ještě mnohem dál, než je k VRT Střední Čechy.


Kapacity trati přes Havlíčkův Brod bych se bál nejméně a v Pardubicích byste v tom, co jsem popsal, byl na stejné úrovni jako dnes.

Souhlas [wink].


A stejně, řešením pro kapacitního problému nákladní dopravy mezi středními Čechami a východem není redukce osobní dopravy, ale dodatečná kapacita na VoChoc.

Přesně tak [wink].

Jen vzpomínám na řeči ministerských úředníků o nutnosti "zřeďování" osobních vlaků. Považte tu hrůzu, lidé začali jezdit vlakem ve velkém a vlaky začaly být přeplňovány a začalo jich hlavně díky soukromým dopravcům značně přibývat. No a protože je jednodušší a rychlejší provoz vlaků zakazovat než zkapacitňovat současné tratě a stavět nové, tak se vymyslelo zřeďování. Kolik to je let nazpět, kdy to bylo aktuální?!? Mám za to, že zadlouho tomuto po všech stránkách vadnému úřednickému nápadu bude už deset let [coze][crazy].
Pátek, 17. února 2023 - 13:20:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 314
Registrován: 11-2020
Navíc jestli to správně chápu, tak vlaky z VRT Střední Čechy by měly jezdit někudy přes Malešice a dnešní trati Praha-Kolín se tak zcela vyhnou.
Tím se ovšem dostanou do kolize s náklady v úseku Zahradní Město - Běchovice
Pátek, 17. února 2023 - 13:24:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14903
Registrován: 4-2003
hjguzf:Tím se ovšem dostanou do kolize s náklady v úseku Zahradní Město - Běchovice

Ne, po současných tratích VR vlaky tudy nepojedou [wink]. Půjde o zcela novou infrastrukturu, která se bude muset teprve vybudovat [wink].
Ythomas_ct
Pátek, 17. února 2023 - 14:07:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3190
Registrován: 10-2009
Ad Pikehead:
...v Pardubicích byste v tom, co jsem popsal, byl na stejné úrovni jako dnes.
Ano. A proto mi argument o tom, jak se s výstavbou VRT významně uvolní kapacita stávající sítě pro nákladní dopravu, nepřijde úplně na místě. Protože uvolnění kapacity znamená, že tam bude jezdit méně vlaků než dnes (aneb ani stagnace počtu vlaků neznamená uvolnění kapacity). A protože - jak ostatně píšete - není žádoucí lidi z těch vlaků zase vyhánět, tak tudy to prostě asi nepůjde...

...dodatečná kapacita na VoChoc.
Taky souhlas. Akorát tedy doufám, že se pak v dlouhodobém horizontu nezasekneme mezi Chocní a Českou Třebovou na dvou kolejích. Ale to už tady ostatně několikrát omíláno bylo...
Pátek, 17. února 2023 - 14:30:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14905
Registrován: 4-2003
Ythomas_ct:A proto mi argument o tom, jak se s výstavbou VRT významně uvolní kapacita stávající sítě pro nákladní dopravu, nepřijde úplně na místě.

Po dostavbě VR trati z Běchovic do Českého Brodu (respektive až na napojení na současnou trať v Poříčanech) bude snaha prohnat tu alespoň částečně i dálkovou dopravu od Kolína. Takže alespoň k částečnému uvolnění kapacity pro nákladní dopravu dojde [wink].
Pikehead
Pátek, 17. února 2023 - 17:02:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9217
Registrován: 3-2007
hjguzf:
"Vím, že to má k realitě hodně daleko, ale když ty linky realisticky seškrtáme, tak se na to nádraží sice asi vejdou, ale už pak ekonomicky nevyjdou některé úseky VRT, protože kvůli pár vlakům se to fakt stavět nevyplatí."
Ještě tohle mi uniklo. No kvůli pár vlakům ne, ale kvůli kapacitě ano (tam, kde je potřebná - což se i má stát). Plus v tomhle diagonálním směru přepravní proud je, a poměrně silný, takže proč mu pomalu nejít naproti.
A fakt to bude na dlouho, podívejte se, kde jsme reálně teď.