Diskuse » Železnice » JHMD (Jindřichohradecké místní dráhy) a Osoblažka » Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 18. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 18. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Quex
Středa, 15. února 2023 - 11:52:07  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8862
Registrován: 5-2002
insolvenční správkyně jeho pohledávky neuznala.

To je zcela předčasné říct, popření/zjištění pohledávky se děje na přezkumném jednání a to neproběhlo, teprve tam bude jasné, co IS případně popírá. A i potom mají věřitelé popřených pohledávek možnost podat tzv. incidenční žalobu, kde o pravosti pohledávky bude rozhodovat soud.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Quex
Středa, 15. února 2023 - 11:58:45  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8863
Registrován: 5-2002
A soudce dnes přispěchal rozšířit prozatímní věřitelský výbor (PVV) o další dva členy - SFDI a MMR. Ubránit se dojmu, že jde o účelové rozšíření PVV tak, aby byl tento "správně" obsazen a nebyl tak vstřícný vůči Čajánkovi, se lze celkem těžko, zvlášť když PVV začal předtím již normálně pracovat a nebyl žádný důvod tam jmenovat další členy.[crazy] Prostě hodit Čajánkovi do reorganizace vidle za každou cenu...
A jinak v tom odůvodnění soudce výslovně píše o rozhodnutí způsobu řešení úpadku na schůzi věřitelů, takže je jasné, že žádné rozhodnutí o tom sám nevydá (jak jsem předpokládal). Všechno to do sebe zapadá.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
vasekj
Středa, 15. února 2023 - 13:06:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 200
Registrován: 9-2017
Tak ono když už uplynuly všechny lhůty na přihlášení pohledávek atd. a schůze věřitelů může proběhnout co nejdřív (i PVV se ptal dlužníka a IS, jestli tomu ještě něco brání), tak je snad celkem logické, že se to nechá na nich. Aby to soudce rozhodl sám o týden dříve, s rizikem, že to bude proti vůli věřitelů, v současné situaci nedává smysl. I současný PVV mě přijde je pro to, aby byla schůze věřitelů co nejdřív, a tam se rozhodlo.

Na druhou stranu, je dost pravděpodobné, že zajištění a nezajištění věřitelé budou mít jiný názor, a rozhodnutí bude stejně na soudci.

A potom další věc, má Čajánek nějaký upravený reorganizační plán? Ten původní je snad po výpovědi smluv za strany obou krajů objektivně nerealizovatelný.
Quex
Středa, 15. února 2023 - 13:29:46  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8864
Registrován: 5-2002
Aby to soudce rozhodl sám o týden dříve, s rizikem, že to bude proti vůli věřitelů

Věřitelé svoji vůli už jasně vyjevili na podzim tím, že přijali reorganizační plán.

má Čajánek nějaký upravený reorganizační plán? Ten původní je snad po výpovědi smluv za strany obou krajů objektivně nerealizovatelný.

Já myslím, že podle insolvenčního zákona on už v tuto chvíli nemůže měnit ten původní již věřiteli přijatý "dlužnický" reorganizační plán, takže by se mělo rozhodovat o něm. A nemyslím, že by byl až tak nereálný, když tu zájem o dopravu je i ze strany kraje a je to tedy otázka nastavení nějaké nové smlouvy. Jiný reorganizační plán by mohli navrhnout ale věřitelé, to není vyloučeno a pokud má pořád podporu klíčových věřitelů, i tohle může být ve hře. Nechme se překvapit, každopádně schůze věřitelů bude klíčová, to je jasné, ale bude klíčové i to, kolik se jich tam sejde, z jaké skupiny, s jakou výší pohledávek, s jakým vztahem k Čajánkovi... Tam už mohou dávno probíhat i nějaká zákulisní jednání, kdo co podpoří, to je u reorganizací i celkem běžné.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 15. února 2023 - 13:35:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2037
Registrován: 12-2020
Oživím to tady nějakými fotkami, které jsem kdysi koupil na burze. Bohužel jsou bez popisku i bez uvedení autora. Omluvte kvalitu, přefoceno bez skeneru. Třeba je autor pozná a doplní, kdy a kde....



Mělo by jít o přelom 80/90 let.
Středa, 15. února 2023 - 14:42:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9176
Registrován: 1-2007
Od trolejbusu k jindřichohradecké úzkokolejce. Dobrodruh Fikáček tam chce znovu vrátit vlaky
Quex
Středa, 15. února 2023 - 15:15:22  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8865
Registrován: 5-2002
A v insolvenčním rejstříku je zveřejněn čerstvý úder insolvenční správkyně a protiúder Čajánka, který se mj. ohrazuje proti neustálé skandalizaci Dlužníka... Fakt je, že takhle skandální řízení jsem snad ještě nezažil...[crazy] A nekritické přejímání názorů insolvenční správkyně ze strany KSZ tam zmiňuje taky.
https://isir.justice.cz/isir/doc/dokument.PDF?id=53687392
https://isir.justice.cz/isir/doc/dokument.PDF?id=53687593
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Středa, 15. února 2023 - 15:23:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4208
Registrován: 4-2014
Takže válka soudkyně versus Čajánek pokračuje vesele dál a obnovení provozu v dalekém nedohlednu.
Co se týče p. Fikáčka, tak s tím, že mu věřitelé půjdou na ruku moc počítat nemůže. Ty nejdůležitější osoby stále stojí za Čajánkem.

(Příspěvek byl editován uživatelem Luboš_3.21.)
Středa, 15. února 2023 - 21:21:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 979
Registrován: 2-2009
J.M. [ok] ta druhá fotka s propustkem by mohla bejt v oblouku za lovětínskou zastávkou, čtvrtá je před Blažejovem. Stavba přeložky u Žďáru se stavěla cca 1989 - 1992. Na poslední fotce je vzadu vidět ještě stará trať i se sloupy.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 09:33:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1283
Registrován: 7-2017
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/uzkokolejka-jindrich uv-hradec-novy-dopravce-gepard-express.A230214_708724_budejovice- zpravy_tok

O úzkokolejku se zajímá dopravce z Brna, vlaky se na ni možná vrátí v létě
Quex
Čtvrtek, 16. února 2023 - 09:42:13  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8866
Registrován: 5-2002
Vždyť to se tu řeší neustále. Dokud nebude ale rozhodnuto o způsobu řešení úpadku a tudíž o tom, kdo bude mít dispoziční právo k majetkové podstatě a zda bude úpadek řešen sanačním způsobem nebo likvidačním, tak p. Fikáček může spřádat svoje plány jak chce, ale je to předčasné. Nechápu, že na tohle ještě někdo skáče, když se Čajánek nijak nevzdal reorganizace.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Čtvrtek, 16. února 2023 - 10:31:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14883
Registrován: 4-2003
Quex:Fikáček může spřádat svoje plány jak chce, ale je to předčasné.

Ani ne, pokud má v budoucnu zájem být provozovatelem drážní dopravy na úzkých okolo JH. Předčasné je hovořit i o tom, zda se to vůbec někdy stane, ale je dobré být na to připraven, protože pravděpodobnost, že se to nakonec stane, malá rozhodně není.


Nechápu, že na tohle ještě někdo skáče, když se Čajánek nijak nevzdal reorganizace.

Jenže všichni nějak tuší, že Čajánek je i přes toto "nevzdání se" víceméně ze hry o budoucího provozovatele drážní dopravy na jindřichohradeckých úzkých. U něj si už nikdo nic neobjedná i kdyby nakonec opět získal všechna povolení drážní dopravy (což je ale nepravděpodobné), takže by svůj zájem o provozování stejně musel vzdát, i kdyby mu reorganizaci nakonec povolili. Šlo by už jen o oddálení úplného konce.
Quex
Čtvrtek, 16. února 2023 - 10:55:59  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8867
Registrován: 5-2002
Jenže všichni nějak tuší, že Čajánek je i přes toto "nevzdání se" víceméně ze hry o budoucího provozovatele drážní dopravy na jindřichohradeckých úzkých.

Kdo to tuší a na základě čeho? Určitě to netuší ti hlavní věřitelé, jejichž podporu zatím evidentně má.

U něj si už nikdo nic neobjedná i kdyby nakonec opět získal všechna povolení drážní dopravy (což je ale nepravděpodobné), takže by svůj zájem o provozování stejně musel vzdát, i kdyby mu reorganizaci nakonec povolili.

A to jako z jakého důvodu? Takhle to nefunguje, že by kraj někoho v otázce ZDO mohl vydírat tím, že si nic neobjedná, pokud bude ve společnosti figurovat Čajánek. To by byla naprosto evidentní diskriminace a porušení všech možných norem.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Čtvrtek, 16. února 2023 - 11:44:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14884
Registrován: 4-2003
Quex:A to jako z jakého důvodu?

Nesolidní jednání, neustálé stupňování požadavků, žaloby atd..


Takhle to nefunguje, že by kraj někoho v otázce ZDO mohl vydírat tím, že si nic neobjedná, pokud bude ve společnosti figurovat Čajánek.

Takhle to také fungovat nebude, protože pokud ve společnosti, která by měla provozovat drážní dopravu, by měl být i Čajánek, objedná se rovnou autobusová doprava. Kraj Vysočina to tak chce bez ohledu na Čajánka a Jihočeský kraj by k tomu přistoupil s velkou pravděpodobností také. Oficiální důvod by ale byl, že ZDO pomocí úzkorozchodných tratí je přežitkem, což lze díky nízké rychlosti úzkorozchodných vlaků, odlehlosti nádraží v Jindřichově Hradci, včetně toho, že úzká z Kamenice nevede do Pelhřimova, ale do jakési [zadnice] zvané Obrataň atd., velice rychle a hlavně nezpochybnitelně doložit a nedá se to rozporovat.


To by byla naprosto evidentní diskriminace a porušení všech možných norem.

No on také nikdo z objednatelů ZDO neudělá tím způsobem, kterým si myslíš, že by to měl udělat. To by si velice nepěkně a hlavně hloupě naběhl rovnou na vidle [biggrin].

Ty prostě ale nechápeš, že celý podnik jindřichohradeckých úzkých donedávna mohl fungovat jen při zájmu krajů sypat prachy do takového podniku platbou za ZDO (ač to má se ZDO odpovídající dnešním požadavkům hodně málo společného) a kraje od takového podniku čekají minimálně slušné chování a určitou loajalitu. Jenže to se za Čajánka nedělo [nene]. Co dělal Čajánek a spol. tak okatě špatně (a že se i přitom nějaké ty korunky zakutálely tam, kam určitě neměly), se tu už probralo dostatečně, nehodlám to opakovat [nene].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 15:44:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1030
Registrován: 6-2002
Koukám, že tu máme dalšího “samozvaného” experta na právo a obchodní vztahy 👍

Aspoň jsem se těm kravinám od Brama zasmál, děkuji [proud]
Čtvrtek, 16. února 2023 - 15:57:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14889
Registrován: 4-2003
Kubze:Koukám, že tu máme dalšího “samozvaného” experta na právo a obchodní vztahy

Zajímavé je, že si vůbec na experta na právo nehraji, protože ani jako laik nemohu. Obchodní vztahy jsou ale jiná věc. To, že se v nich neorientuješ a jen hloupě kecáš, tak za to já opravdu nemohu [nene].

A smiř se s tím, že ZDO na úzkých v Jindřichově Hradci je všechno, jen ne ZDO vyhovující dnešním potřebám a s vozidly odpovídajícím dnešním požadavkům na dopravu. Záležitost snadno nahraditelná autobusovou dopravou, která bude místním poskytovat daleko lepší služby, než poskytovala úzká. Tak to prostě je a jestli si Čajánek myslí, že drží oba kraje obrazně řečeno za koule, tak by si ve svém zájmu měl velice rychle uvědomit, že je to přesně naopak [wink].


Aspoň jsem se těm kravinám od Brama zasmál, děkuji

Zasmát se tak můžeš leda své vlastní blbosti, osle [proud].
Čtvrtek, 16. února 2023 - 16:26:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15467
Registrován: 5-2004
No a tentokrát souhlasím s Bramem a že se to stává málokdy[proud]

Ani na krajským úřadě se nebude nacházet vůl co by zdůvodnil neobjednání ZDO na ouzkých nějakým Čajánkem. ZDO na Bystřičce je mimo úplně a na Obrataňce dejme tomu z Hradce do Kamenice a dejme tomu i snad Černovice - Obrataň jako přípoje, to ale jen hodně "opatrně" co do rozsahu....
Čtvrtek, 16. února 2023 - 16:29:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4210
Registrován: 4-2014
Kraj Vysočina už tu úzkokolejku na svém území plánuje zaříznout dlouhodobě a je úplně jedno jestli tu úzkokolejku vlastní Čajánek nebo někdo jiný. Tato situace, která na úzkokolejce nastala, tak hraje kraji Vysočina do karet, tím, že Čajánek tu dopravu tam zařízl místo kraje sám.
Pokud by ta trať měla být efektivní, tak to by znamenalo do těch úzkokolejek narvat desítky milionů korun a ty vlaky by museli jezdit aspoň rychlostí 90 - 100 km/hod.
Prostě z JHMD se stala další lokálková trať, která pozbyla významu.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 16:57:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1031
Registrován: 6-2002
Bram:

No to jste mi to nandal chlape, úplně se třesu a zpytuju svědomí.

Na experta si hrajete. Podle toho, jak odpovídáte Quexovi se cítíte na moc velkého frajera a všeználka, ale to je tak všechno a skutek utek. Klidně se do mě dál navážejte, je tak vidět Váš primitivismus a neznalost 😉

Ale znova. Díky za to. Výborné zpestření při čekání na další Čajánkův krok, resp. na schůzi věřitelů.
Čtvrtek, 16. února 2023 - 17:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14891
Registrován: 4-2003
Kubze:No to jste mi to nandal chlape, úplně se třesu a zpytuju svědomí.

Tak ho klidně zpytuj, navážel jsi se do mne akorát ty.


Podle toho, jak odpovídáte Quexovi se cítíte na moc velkého frajera a všeználka, ale to je tak všechno a skutek utek.

Quex je právník, takže v záležitostech právních by mne sejmul první ranou a ta rána by nemusela vůbec být ani moc silná [nene]. Krom toho se s ním osobně znám, takže se laskavě uklidni [wink].

Ale znova. Díky za to. Výborné zpestření při čekání na další Čajánkův krok, resp. na schůzi věřitelů.

Jenže já kroky pana Čajánka nekomentuji, vyjadřoval jsem se pouze k jeho manévrovacímu prostoru při jednání s objednatelem v případě, že by to nakonec dopadlo tak, že by provozovatelem drážní dopravy měla být jeho firma. A ten prostor by měl hodně malý, respektive žádný. Nikde totiž není dáno, že kraj Vysočina a Jihočeský kraj musí ZDO na úzké objednat. To je právě podstata věci, protože nemusí. Místní by na tom totiž velice vydělali, zmizel by z dopravního hlediska už nepotřebný relikt minulosti. To je prostě fakt, se kterým se nedá polemizovat. Nemáme už rok 1997, kdy tomu bylo zcela jinak.

Ale i tak předpokládám, že pan Kubze nemá na to, aby pochopil, co jsem psal a bude mi podstrkovat to, co jsem nenapsal a tedy vyjádření se k tomu, k čemu se díky svým malým znalostem v oblasti práva těžko mohu vyjadřovat [crazy].
Mladějov
Čtvrtek, 16. února 2023 - 19:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19375
Registrován: 3-2007
Luboš_3.21:
"
Pokud by ta trať měla být efektivní, tak to by znamenalo do těch úzkokolejek narvat desítky milionů korun a ty vlaky by museli jezdit aspoň rychlostí 90 - 100 km/hod.
"

Prosím vás, jaký význam má pro vás slovo "efektivní" ?
Pátek, 17. února 2023 - 06:03:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1032
Registrován: 6-2002
Bram:

Promiňte, ale Fikáček měl další ze svých vlhkých snů a tady se to pomalu bere jako hotová věc.
Jsem rád že pan Quex tady píše svoje komentáře, protože dávají smysl a několikrát vyvrátil zde napsané nesmysly a pokud se nemýlím, měl pokaždé pravdu.

Pan Fikáček ať si jedná s kým chce, ale pokud má dispziční právo k majetku stále Čajánek, nelze počítat s tím, že by byla lehce otevřená cesta jak k dlouhodobému pronájmu majetku JHMD, tak k použití jejich dopravni cesty. Bohužel i z chování nového soudce lze cítit jistou zaujatost vůči p. Čajánkovi, což mu opět nahrává do karet.
Pokud bude schválen nějaký způsob reorganizace a JHMD přežije nastalou situaci, nic jim pak nebrání podepsat nějakou dohodu s krajem ať napřímo nebo skrz výběrové řízení, ať tam Čajánek je nebo ne. Veřejné zakázky se naštěstí neřídí osobní nevraživostí, ale zákony. V tom jste prostě napsal blbost. Jediné s čím se dá souhlasit je, jestli kraj bude mít zájem na úzkých vůbec něco objednávat.
Pátek, 17. února 2023 - 07:02:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14895
Registrován: 4-2003
Kubze:Promiňte, ale Fikáček měl další ze svých vlhkých snů a tady se to pomalu bere jako hotová věc.

Budu hovořit jen sám za sebe: Jako hotovou věc to opravdu neberu [nene].


Veřejné zakázky se naštěstí neřídí osobní nevraživostí, ale zákony.

Samozřejmě [wink].


V tom jste prostě napsal blbost.

Připomínám, že jsem o neřízení se zakázek v rámci ZDO platnými právními normami vůbec nepsal [nene].


Jediné s čím se dá souhlasit je, jestli kraj bude mít zájem na úzkých vůbec něco objednávat.

Vida, tak už začíná svítat [proud]. To je přesně to, na co jsem mířil a hlavně o ničem jiném jsem nepsal. On totiž není žádný důvod dopravu na úzkých v Jindřichově Hradci objednávat. Kraje tu dopravu objednávaly víceméně ze setrvačnosti a připomínám, že kraj Vysočina o objednávku už zájem neměl a není žádným tajemstvím, kdo tento nezájem podnítil a stále na na něm tak usilovně pracoval [wink].
Pátek, 17. února 2023 - 07:28:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2040
Registrován: 12-2020
https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/uzkokolejka-jindrich uv-hradec-novy-dopravce-gepard-express.A230214_708724_budejovice- zpravy_tok
Dle tohoto článku obce zájem o ZDO na úzké mají, byť určitě ne v takovém rozsahu jako dříve. Kraj je poněkud zdrženlivější. Sám tomu nevěřím, uvidíme...
dědek_hank
Pátek, 17. února 2023 - 08:08:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4342
Registrován: 7-2017
Bram:
"...není žádným tajemstvím, kdo tento nezájem podnítil..."

Tajemstvím to není jak pro koho. Kdo ten nezájem podnítil?
Pátek, 17. února 2023 - 08:30:41  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14897
Registrován: 4-2003
dědek_hank:Tajemstvím to není jak pro koho. Kdo ten nezájem podnítil?

Je to tu nejednou různými diskutujícími uvedeno, tak si to laskavě najdi sám [wink].
Quex
Pátek, 17. února 2023 - 09:33:54  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8868
Registrován: 5-2002
On totiž není žádný důvod dopravu na úzkých v Jindřichově Hradci objednávat. Kraje tu dopravu objednávaly víceméně ze setrvačnosti a připomínám, že kraj Vysočina o objednávku už zájem neměl a není žádným tajemstvím, kdo tento nezájem podnítil a stále na na něm tak usilovně pracoval

Ale vždyť sám (Jihočeský) kraj o to zájem pořád má, aspoň tak se vyjadřuje hejtman, že o dopravu minimálně přes léto by zájem měli, takže tam není žádný důvod, proč by měli najednou měnit názor, kdyby tam byla reorganizace a ve společnosti by byl Čajánek. Mimochodem, další věc je jeho angažmá jako takové, protože s ním jako generálním ředitelem byl pracovní poměr ukončen dohodou v listopadu, když dispoziční právo měla přechodně insolvenční správkyně, takže ve společnosti vlastně už nepracuje. Zůstává pochopitelně ve funkci předsedy správní rady, to je korporátní záležitost, na tu insolvenční řízení nemá žádný vliv.
Nedovedu si představit, že by kraj měl zájem o objednání dopravy jen v případě, že tam bude jakýsi Fikáček nebo někdo jiný, právně by to bylo asi obtížně napadnutelné, ale minimálně by se pak mělo zastupitelstvo kraje ptát, proč se v jednom a tom samém případě postupuje tak odlišně.
Kraj Vysočina je jiná věc, tam jde o úsek Kamenice n/L - Obrataň a i bez ZDO se tam dá jezdit parním vlakem, který je sám o sobě výdělečný, jak vyplývá ze všech dokumentů v insolvenčním rejstříku.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pátek, 17. února 2023 - 09:36:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9182
Registrován: 1-2007
Tajemstvím to není jak pro koho. Kdo ten nezájem podnítil?

Řekl bych, že senátor Chalupský a starostové měst a obcí.
Pátek, 17. února 2023 - 10:19:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14899
Registrován: 4-2003
Quex:Ale vždyť sám (Jihočeský) kraj o to zájem pořád má, aspoň tak se vyjadřuje hejtman, že o dopravu minimálně přes léto by zájem měli, takže tam není žádný důvod, proč by měli najednou měnit názor, kdyby tam byla reorganizace a ve společnosti by byl Čajánek.

Prozradím Ti, že pro další úspěšné (a tedy stabilní) fungování úzkých v Jindřichově Hradci je nezbytné, aby objednávka dopravy byla taková, aby provoz byl v té samé podobě, jako před jeho loňským zastavením, tedy je nezbytná i objednávka od kraje Vysočina. Jinak netuším, z čeho se bude financovat i údržba tratí.

Dále nezapomeň, že letos v letní sezóně se nebude s velkou pravděpodobností jezdit ani do Nové Bystřice. Nakonec se zjistí, že turistický ruch tu může vesele fungovat i bez této trati [sad].
Quex
Pátek, 17. února 2023 - 10:55:50  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8869
Registrován: 5-2002
Prozradím Ti, že pro další úspěšné (a tedy stabilní) fungování úzkých v Jindřichově Hradci je nezbytné, aby objednávka dopravy byla taková, aby provoz byl v té samé podobě, jako před jeho loňským zastavením, tedy je nezbytná i objednávka od kraje Vysočina. Jinak netuším, z čeho se bude financovat i údržba tratí.

Jo ty máš i hluboké ekonomické znalosti.[lol] Tohle říká kdo? Stačí si přečíst reorganizační plán samotného Čajánka, kde se navrhuje odprodej miniminálně části stavby dráhy státu, to se tu již diskutovalo na podzim. Tvoje ekonomické analýzy od počítače jsou brilantní.[lol]

Dále nezapomeň, že letos v letní sezóně se nebude s velkou pravděpodobností jezdit ani do Nové Bystřice

Opět, tohle říká kdo? Za pár měsíců může být všechno jinak.

Nakonec se zjistí, že turistický ruch tu může vesele fungovat i bez této trati

To může leckde, nikde není turistický ruch postavený jen na nějaké železnici, kromě atrakcí typu ČHŽ apod. Ale je to jedno z důležitých lákadel. Proč se asi v Hřensku tak obávají, že když nebude otevřená Edmundova soutěska, že tam nikdo nepřijede? Přitom celé NP České Švýcarsko nabízí takových možností...
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pátek, 17. února 2023 - 11:33:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14900
Registrován: 4-2003
Quex:Jo ty máš i hluboké ekonomické znalosti.

Doporučuji si nejprve prostudovat tento dokument: https://www.sfdi.cz/soubory/obrazky-clanky/metodiky/2019_podminky _fin_reg_drah.pdf

Pak si zase ze mne dělej klidně pitomce [wink].


Opět, tohle říká kdo? Za pár měsíců může být všechno jinak.

Už se na uvedení tratí do provozu začne hned zítra ráno pracovat? Já jen, aby se to stihlo alespoň na začátek června, když už je jasné, že do velikonoc se tratě uvést do provozu zcela jistě nepodaří [nene][proud].
Quex
Pátek, 17. února 2023 - 12:17:59  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8870
Registrován: 5-2002
To je hezké, ale je reálné i jiné řešení, to jsem tu nastínil už na podzim, konkrétně ho předpokládá § 21/2 zákona o dráhách:

"(2) Nemůže-li vlastník dráhy zajistit provozování dráhy, je povinen nabídnout dráhu k zajištění jejího provozování:
a) státu zastoupenému Ministerstvem dopravy, jedná-li se o dráhu celostátní nebo regionální ..."

Takže provozovat dráhu by klidně mohla SŽ, JHMD jako dopravce by za to platily, k tomu nová smlouva s Jihočeským krajem, snížený počet vlaků by byl úměrný sníženému počtu personálu, k tomu parní vlaky, apartmány, výkony pro SŽ při údržbě dráhy, já to vidím ekonomicky celkem životaschopně...
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pátek, 17. února 2023 - 12:18:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13086
Registrován: 4-2003
Takhle to také fungovat nebude, protože pokud ve společnosti, která by měla provozovat drážní dopravu, by měl být i Čajánek

Prosímtě, Brame, takhle můžeš postupovat Ty, že si vezmeš zedníka Frantu na opravu bytu, když mu nebude pomáhat Lojza, protože Lojzu nemáš rád. Nebo třeba sultán v sultanátu.

Ale kraj (stejně jako město či obec) jsou samosprávy a tam platí na zakázky příslušné právní normy a fakt nemůžeš někoho vyloučit, protože ti není sympatickej. To jsou jenom takový lidový představy...[crazy]

----
kde se navrhuje odprodej miniminálně části stavby

Aby se ta debata posunula trochu věcně- To samozřejmě chápu, nicméně pokud mě paměť neklame tak dluh narostl a nikde není napsáno že je to stát povinen koupit, natož v ocenění podle dlužnice.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 17. února 2023 - 12:55:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2533
Registrován: 10-2007
Quex: Takže provozovat dráhu by klidně mohla SŽ, JHMD jako dopravce by za to platily

A mezi náklady SŽ na provozování dráhy a platbou od JHMD by byl nějaký rozdíl? Kladný nebo záporný?
Pátek, 17. února 2023 - 13:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13087
Registrován: 4-2003
výkony pro SŽ při údržbě dráhy

Já rozumím to že stát může odkoupit infra JMHD třeba právní formou rozhodnutí vlády a pak to nějakým způsobem převést na státní organizaci.

Nicméně ta státní organizace má už nějaká pravidla zakázek i hospodaření jako takového včetně kontroly představa že JMHD může mít monopol na nějaké dodavatelské činnosti mi sice ne nemožná, ale přeci jen z celého výčtu naznačených aktivit ta nejméně pravděpodobná.

A mezi náklady SŽ

Náklady SŽ jsou Ríšo irelevantní - JHMD (nebo kdokoliv jiný- viz ten spolek v Osoblaze) jiný by v Quexem naznačeném řešení platil SŽ poplatek za dopravní cestu. Nás z pohledu možného budoucího ekonomického fungování dlužnice zajímají náklady JMHD jako dopravce.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Quex
Pátek, 17. února 2023 - 13:15:49  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8871
Registrován: 5-2002
A mezi náklady SŽ na provozování dráhy a platbou od JHMD by byl nějaký rozdíl? Kladný nebo záporný?

Jak píše RadekŠ, v takovém případě by se platil prostě normální poplatek za použití dopravní cesty a celé by to (předpokládám) vyšlo levněji. Poplatek za DC se snad počítá za konkrétní vlak, počet náprav a nevím co ještě, ale je to prostě za konkrétní službu. Ačkoliv obecně považuji unitární železnici za lepší řešení, zrovna tady by tenhle "outsourcing" mohl mít smysl, protože se bavíme o mimořádných okolnostech, v podstatě krizovém managementu.

představa že JMHD může mít monopol na nějaké dodavatelské činnosti mi sice ne nemožná, ale přeci jen z celého výčtu naznačených aktivit ta nejméně pravděpodobná.

Jenže je naprosto logická, SŽ nemá žádné technické prostředky na infrastrukturu 760 mm, takže by si stejně všechno musela někde nakoupit dodavatelsky (a kde jinde, než přímo na místě, už z logisticko-cenových důvodů).
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Pátek, 17. února 2023 - 13:15:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14902
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Ale kraj (stejně jako město či obec) jsou samosprávy a tam platí na zakázky příslušné právní normy a fakt nemůžeš někoho vyloučit, protože ti není sympatickej. To jsou jenom takový lidový představy...[crazy]

Radku, nic proti, ale jsi akorát jen další v řadě, který si nevšiml, že jsem nic takového nenapsal [nene].


Ještě jednou: Osobní dopravu může kraj Vysočina i kraj Jihočeský na úzkých v Hradci neobjednat a nikdo mu na to v případě, že jde o větev severní, nemůže říci ani popel - autobusy zajistí dopravu v tomto případě tisíckrát lépe. V případě větve jižní třeba Jihočeský kraj objedná čtyři páry od června do září o víkendech a dva páry v pracovní dny v červenci a srpnu, aby turistický ruch neutrpěl. Jsem ale zvědav, jak se bez příspěvku z SFDI zvládne údržba infrastruktury jen jižní větve. Za další dva až tři roky tak bude akorát definitivní konečná.

Napovím: Rozsah provozu na úzkých byl pohledem do GVD 2022 okometricky takový, abys dostal stoprocentní úhradu nákladů na zajištění provozuschopnosti pro severní větev a padesátiprocentní úhradu nákladů na zajištění provozuschopnosti pro jižní větev. Proto jezdily na jižní větvi dva páry vlaků i přes zimu. Zdánlivě zcela nelogicky, přestože tam mimo letní sezónu minimálně v pracovní dny téměř nikdo nejezdil.

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 17. února 2023 - 13:32:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13088
Registrován: 4-2003
SŽ nemá žádné technické prostředky na infrastrukturu 760 mm

A jak tedy udržuje stejnou dráhu v Osoblaze? Krom toho řada činností je na rozchodu zcela nezávislá.

JHMD já sice podbíječku, nějaký sypáky, ale třeba prohlídky PZZ a další věci si nepochybně musela stejně objednávat dodavätelsky. A dneska už asi nemá ani ty makáče s vidlema na štěrk a i tu podbíječku musí obsluhovat kvalifikovaný lidi, který už jsou nejspíš dávno fuč.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 17. února 2023 - 13:32:19  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2534
Registrován: 10-2007
Náklady SŽ jsou Ríšo irelevantní

No jo, irelevantní je to za předpokladu, že se už nikdo tak jako já nezeptá a spokojí se s tím, že náklady na tu úzkokolejnou síť se rozpustí v rozpočtu SŽ a nikdo je oproti výnosům z poplatků za dopravní cestu nebude stavět. U běžné sítě to možná úplně nejde, ale tady to možná docela půjde. Tak třeba se nikdo nezeptá. Jelikož ale jde jen o další cestu, jak do toho nenápadně nalít veřejné peníze, o které probíhá permanentně nelítostný boj, tak si myslím, že dřív nebo později se někdo zeptá a skončí to už poněkolikáté v historii té dráhy zase tam, kde je to teď.
Pátek, 17. února 2023 - 13:33:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13089
Registrován: 4-2003
ale jsi akorát jen další v řadě, který si nevšiml

Ještě můžeš třeba Ronaldovi poradit, jak se pořádně kope přímák.[biggrin]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 17. února 2023 - 13:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14904
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Ještě můžeš třeba Ronaldovi poradit, jak se pořádně kope přímák.[biggrin]

Jenže Ty rozhodně Ronaldo nejsi [nene].


Na to, jak to na úzkých dopadne, jsem velice zvědavý. Ale jsem si skoro jist, že tam letos v letní sezóně nic nevyjede.
Pátek, 17. února 2023 - 13:52:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13090
Registrován: 4-2003
náklady na tu úzkokolejnou síť se rozpustí v rozpočtu SŽ

V tom rozpočtu SŽ se ale přeci rozpustí i příjmy, který doteď tekly do JHMD třeba ze zmíněného SFDI. To je hra nulovým součtem (zjednodušeně).

To co je náklad navíc (a co by nás mělo zajímat) je to uspokojení věřitelů vzniklé státním odkupem infra JMHD, což bychom zaplatili my všichni v případě té reorganizace "dle Čajánka".
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 17. února 2023 - 14:28:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2535
Registrován: 10-2007
Jestli to vyjde proti příjmům ze SFDI, neumím teď rychle odhadnout. Ale připadá mi, že to celé náklady nemůže pokrýt. Alespoň ten zbytek by asi měly pokrýt poplatky za dopravní cestu, ale ty předpokládám v tomto modelu bude JHMD omezovat jen na situace, kdy se jí to vyplatí. To budou komerční vlaky v sezóně a kdo ví, jestli a kolik budou chtít za těchto podmínek kraje v ZDO? Za předpokladu, že se tam něco pro turisty bude v sezóně hýbat, budou kraje chtít něco víc? Zatím mi přijde, že by jim v zásadě vyhovovalo, kdyby si to někdo pořešil komerčně v sezóně, ať už pan Čajánek nebo pan Fikáček, a od nich se nic nechtělo. Černého Petra pak bude držet SŽ. Náklady na údržbu budou stále, ale poplatek za dopravní cestu zaplatí někdo jen občas.
dědek_hank
Pátek, 17. února 2023 - 14:56:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4343
Registrován: 7-2017
Bram:
"Je to tu nejednou různými diskutujícími uvedeno, tak si to laskavě najdi sám..."

Díky za ochotu, ono by tě asi ubylo, kdybys měl vydržet hodinu bez hejtu nebo sem dokonce hodit link, nicht wahr? [satan]
dědek_hank
Pátek, 17. února 2023 - 15:00:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4344
Registrován: 7-2017
Mouka:
"Řekl bych, že senátor Chalupský a starostové měst a obcí."

Děkuji. Akorát že mi to nejde dohromady s tou peticí za záchranu JHMD, kterou pan senátor svého času inicioval... Nemluvě o tom, že ve své pozici má jistě řadu jiných možností než sepisovat petice. Ale to už se tu v minulosti taky protřepávalo.
Pátek, 17. února 2023 - 15:27:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4211
Registrován: 4-2014
Quex:
"Takže provozovat dráhu by klidně mohla SŽ, JHMD jako dopravce "

Pěkná pitomost, SŽ je ráda, že se v roce 1997 podařilo pro tu trať najít soukromého vlastníka a tím pádem ji nemá ve své správě.
Pokud by se obě větve úzkokolejek nepodařilo v roce 1997 zprivatizovat, tak by dnes už žádná úzkokolejka do Obrataně a N. Bystřice fyzicky neexistovala a panoval by tam stejný stav jako na trati Kralovice - Mladotice, nebo Krásný jez - H. Slavkov - Loket.

Další otázkou je pokud by se na té trati podařilo obnovit provoz ať už p. Čajánkem, nebo jinou osobou, tak pochybuji o tom, že kraj Vysočina tam bude vůbec něco objednávat. Stanovisko kraje je jasné už hodně dlouho, že o provoz na JHMD nemá na svém území zájem a razí myšlenku levnější autobus. Pro běžný provoz je to prodělečná trať, která už dávno pozbyla významu pro dopravní obslužnost. Ta trať se hodí tak možná akorát pro technické muzeum v přírodě, na které se bude o letních víkendech během června až září pořádat atrakce jízda parním vláčkem.
Pátek, 17. února 2023 - 15:31:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13091
Registrován: 4-2003
ale poplatek za dopravní cestu zaplatí někdo jen občas

Ale ta cesta se taky tím pádem ošoupává jenom občas služby [vypravci] jenom občas. Poplatek za DC by měl v ideálním případě sloužit k nějaké úhradě varibilních ehm...nákladů.

Černého Petra pak bude držet SŽ.

Černýho Petra držíme, my daňoví poplatníci,. protože děláme věřitelům dlužnice blbce a ono to nejspíš hráli a hrají na morální hazard že ty dluhy aspoň z nějaké části zaplatíme. A to jsou z krátkodobého pohledu řádově jiné peníze, než Vaše nesoučty.

A pak je tu taková věc že až se to bude přebírat, tak se tak můžou zjistit dosti podstatné ochylky stavu trati od nějakých norem Správy , protože lowcost dob Šatavy, kdy se do trati sypal štěrk neodpovídající jakosti, různý šetřilství - byť třeba i z objektivních důvodů -se teď bude zákonitě vracet jako bumerang. A pracovník Správy nebude kaskadér Aladér a nejsou devadesátky, tak vyčíslí nutnou opravu a najednou budou všichni čumět. A pár dobráků to ještě votočí proti tý Správě - to je úplně ukázkově vidět na Kozině.[crazy]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 17. února 2023 - 17:20:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2536
Registrován: 10-2007
RadekŠ: poměr fixních a variabilních nákladů bude záviset na tom, jak moc se jezdí a tady se bude jezdit málo. Tam nejspíš žádný velký potenciál na zvýšení provozu není. Opotřebení bude v poměru k “chátrání” vlivem času asi ta menší část a o to tady přece jde.

Pokud jde o vlastní převod infrastruktury z JHMD na SŽ, vidíte tam potenciál tunelu na veřejné peníze, ale pokud jsem správně pochopil, nutně to nemusí být koupeno za velkou částku. Ale jistě může. Já při psaní svých příspěvků jsem myslel na udržitelnost takového řešení.

Mně je jasné, že tržby z jízdného a případně ubytování to celé včetně infrastruktury nikdy neuživí. A že pokud to má jezdit, tak se do toho nějak budou muset lejt veřejné peníze. Jen varianta, že to půjde cestou SŽ, mi přijde právě jako příliš velké rozvolnění zpětných vazeb. Prostě bude méně vidět, co do toho nateče v poměru k tomu, co za to veřejnost dostane - ty prostředky budou mnohem méně efektivně využívány (sám to naznačujete v posledním odstavci). A nebo se prostě v SŽ dřív nebo později najde někdo, kdo to bude chtít zaříznout.
Priapos
Pátek, 17. února 2023 - 17:37:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2247
Registrován: 10-2012
Risan:
"Pokud jde o vlastní převod infrastruktury z JHMD na SŽ, vidíte tam potenciál tunelu na veřejné peníze, ale pokud jsem správně pochopil, nutně to nemusí být koupeno za velkou částku.
"

Víte vůbec, kolik tehdy zaplatil Šatava? Aby nešlo o tunel, tak za naprosto stejnou částku by to mělo přejít zpět na SŽ.
vasekj
Pátek, 17. února 2023 - 17:52:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 203
Registrován: 9-2017
Fakt je, že když ty veřejné peníze šly z SFDI na konkrétní projekt, tak se za ty peníze muselo na té trati skutečně vykázat nějaká činnost. Zatímco SŽ dokáže vykazovat výdaje na údržbu i na tratě jako Kralovice - Mladotice, aniž by to tam bylo nějak poznat.

Jinak v rejstříku už se objevilo předběžné opatření - vše musí schválit insolvenční správkyně.

(Příspěvek byl editován uživatelem vasekj.)
vasekj
Pátek, 17. února 2023 - 18:02:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 204
Registrován: 9-2017
A podle odst. 57 soudce naznačuje, že není úplně spokojen ani s prací insolvenčí správkyně.

Také ji uložil pravidelně v pondělí a ve čtvrtek informovat PVV.

(Příspěvek byl editován uživatelem vasekj.)
Pátek, 17. února 2023 - 18:58:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13092
Registrován: 4-2003
veřejné peníze šly z SFDI na konkrétní projekt

Tak jdou peníze na konkrétní projekt kdekoliv úplně stejně. Utápíte se tady pořád ve falešných dilematech.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pátek, 17. února 2023 - 20:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2537
Registrován: 10-2007
Priapos: já sice nejsem tak chytrej jak většina tady na fóru, ale zdá se mi, že to byla koruna plus DPH za všechno. Kolik halířů z toho myslíte, že byla infrastruktura?
Pátek, 17. února 2023 - 20:31:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4065
Registrován: 4-2007
Já bych se zapojil do debaty. Nerozumím jedné věci, pokud mají JHMD ve valstnictví koleje, tak přece ty jsou součástí konkurzní podstaty. Jak si jako kraj představuje, že tam v létě objedná dopravu u někoho jiného? Vždyť ty koleje musí jít do dražby, aby je někdo koupil a umazala se pohledávka vůči věřitelům. A ten nový někdo, pokud tam bude chtít provozovat dopravu musí přece zažádat o xy povolení k provozování dráhy. Insolvenční správkyně přece nemůže zdarma převádět majetek vymáhané firmy na třeba kraj či SŽDC, to přeci není v zájmu věřitelů. Já nevím, kde dělám chybu, ale provozovat tam v létě vlaky pod jinou licencí je podle mě nesmysl. Nemyslím si, že je problém v dopravci, ale tom, že se tam musí najít nový provozovatel dráhy, který musí splnit všechno to, co JHMD na podzim nesplnilo, ne?

Já bych chápal, kdyby v insolvenci skončil třeba Regiojet (ale je jedno kdo, jen záměrně nepíšu ČD, protože tím, že akcie vlastní stát, by to bylo ještě asi i trošičku komplikovanější) na rychlíkách podle Labe, že se vypíše tendr na nového dopravce, ale když tady jde i o koleje a pozemky pod nimi?
Pátek, 17. února 2023 - 21:20:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 75
Registrován: 10-2017
Bram / 14899:
Dále nezapomeň, že letos v letní sezóně se nebude s velkou pravděpodobností jezdit ani do Nové Bystřice. Nakonec se zjistí, že turistický ruch tu může vesele fungovat i bez této trati [sad].

Vlaky na úzkokolejkách jsou velké lákadlo. Obávám se, že v kraji kolem úzkokolejky bez vlaků bude dopad na cestovní ruch hodně znát.

Na obnovení provozu od letní sezóny už moc času nezbývá. Lokomotivy a vozy jsou už zralé na rozsáhlejší opravy. Kromě dalšího (nejen peněz) bude potřeba dát dohromady partu lidí, kteří se dovedou odborně starat o vozidla a tratě a také je na úzkokolejce udržet.
Oproti tomu sehnat autobus a (nedostatkového) řidiče je daleko jednodušší. Zatím k rozšíření autobusových spojů v České Kanadě nedošlo.
Pátek, 17. února 2023 - 21:26:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13138
Registrován: 12-2009
https://zdopravy.cz/soud-zakazal-zadluzene-firme-jhmd-nakladat-s- majetkem-bez-vedomi-spravkyne-145533/
Pátek, 17. února 2023 - 22:17:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2043
Registrován: 12-2020
Co tam chcete provozovat, když před zastavením provozu byly schopné jen 3x TU 47 a jedna Px 48. Ostatní bylo kaput, když nepočítáme M 27.003, který ale asi nikdo už provozovat nebude.
Provozovat parní vlaky jednou lokomotivou bez zálohy je dost těžké. Takže zbývají ty túčka a ty jsou taky už 15 let po reko. Balmy jakž takž, taky nic moc.
Adam_r
Pátek, 17. února 2023 - 22:37:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1583
Registrován: 10-2003
Na obnovení provozu od letní sezóny už moc času nezbývá.

Letosni leto moc nevidim. Je potreba, aby "nekdo" ziskal povoleni k provozu drahy, a to trva skoro pul roku. A hlavne jeste nejakou dobu nebude jasne, kdo ten "nekdo" je. Je otazka jestli i SZDC by take nemusela zadat o patricna povoleni k provozovani "teto konkretni drahy" s podobnymi lhutami (nevim).

Jezdit se da na licenci jineho dopravce, ale je treba mit k dispozici vozidla JHMD, protoze bez nich to (alespon letos) urcite nepujde (a jejich stav take neni zadna hitparada). Vhodna vozidla ma ted mimo JHMD k dispozici akorat CD, SZD a technicke muzeum, a vsichni s nimi maji jine plany. Do sezony 2024 by uz asi bylo mozne neco obstarat.

Co se tyce ceny prevodu na stat (nebo nekoho jineho), tak realnou cenu bych videl o neco malo vyssi, nez pripadny zisk z prodeje koleji do srotu. Za korunu to rozhodne nebude (bylo by ve sporu s insolvencnim zakonem), ale zajemci o odkup zase nestoji ve fronte s balikem penez v ruce a stat/kraj/obce si muze "pockat" na lepsi cenu a preplatit srotaka.
Sobota, 18. února 2023 - 07:22:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13139
Registrován: 12-2009
Až se někdy v budoucnu podaří ve Wynxu zprovoznit 914, mohla by některou z tratí použít jako zkušební polygon. Nebude vadit, když každou chvíli chcípne.
Quex
Sobota, 18. února 2023 - 09:59:15  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8872
Registrován: 5-2002
To co je náklad navíc (a co by nás mělo zajímat) je to uspokojení věřitelů vzniklé státním odkupem infra JMHD, což bychom zaplatili my všichni v případě té reorganizace "dle Čajánka".

To je demagogie. Tady by stát nikam neposlal peníze "jen tak", za nic, ale získal by protihodnotu ve formě stavby dráhy, tj. normální koupě. Bohužel je třeba se odmyslet od toho, za jaké peníze to privatizoval Čajánek se Šatavou v roce 1997, to bylo tlačené politicky, za 1 Kč to prostě prodat nejde, už jen s ohledem na péči řádného hospodáře. A že zrovna Vy, kterému nevadí doslova vyhození peněz z okna na trati Vraňany - Lužec se slovy ve smyslu, že o nic nejde, jak je to pro státní rozpočet pár drobných, se tu ohrazujete proti nějaké transakci, o níž nikdo ani neví, zda vůbec proběhne a za kolik.

Pěkná pitomost, SŽ je ráda, že se v roce 1997 podařilo pro tu trať najít soukromého vlastníka a tím pádem ji nemá ve své správě.

V roce 1997 především žádná SŽ neexistovala a provozování dráhy a dopravy na ní se řídilo v podstatě jen zájmem ČD. Takže to je absolutně neporovnatelné. Dnes zákon o dráhách přímo ukládá státu určité povinnosti v tomto směru. A nemluvím o tom (a ani zákon o dráhách), že SŽ musí nutně vlastnit stavbu dráhy, může si ji klidně třeba od JHMD pronajímat nebo ji provozovat jako službu (tak byly i ČD zpočátku provozovatelem dráhy pro SŽDC). I když samozřejmě vlastnictví je po všech stránkách lepší, i kvůli investicím.

Jinak v rejstříku už se objevilo předběžné opatření - vše musí schválit insolvenční správkyně.

Ano, ale jiné, než navrhovala insolvenční správkyně. Soudce si tady celkem správně nenaběhnul a nešel proti vůli prozatímního věřitelského výboru, takže dispoziční právo Čajánkovi ponechal, nicméně ke všem dispozičním úkonům musí mít souhlas insolvenční správkyně. Takže je to jakýsi kompromis. Udělal to chytře, takhle Čajánek v podstatě nemá moc důvod to rozhodnutí napadnout, protože dispoziční právo mu zůstalo. I když soudce si neodpustil úvahy překračující jeho kompetenci, např. čl. 40 a 41, toto snad musí posuzovat insolvenční správkyně, ne soud, co je hospodárné a co ne, nehledě na to, že soud to nemá ani jak zjistit.

Jak si jako kraj představuje, že tam v létě objedná dopravu u někoho jiného?

Úplně normálně, podnik lze provozovat i v úpadku, dokonce i v konkursu, takže může dojít k propachtování stavby dráhy nějakému dalšímu subjektu, popř. provozovat dráhu může přímo Správa železnic (to dokonce zákon o dráhách přímo předpokládá). Jak již bylo řečeno asi stokrát, bude záležet hlavně na způsobu řešení úpadku, z toho se odvine, kdo vlastně bude disponovat majetkovou podstatou.

Co se tyce ceny prevodu na stat (nebo nekoho jineho), tak realnou cenu bych videl o neco malo vyssi, nez pripadny zisk z prodeje koleji do srotu. Za korunu to rozhodne nebude

Za korunu určitě ne, ale nějakou hodnotu to má a nemovitosti se dají oceňovat různě, podle cenových map, podle tržního porovnání na relevatním trhu (to asi tady ne...), rozhodně bych se nebál, že znalec nedovede dospět k nějaké ceně.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"