Diskuse » Železnice » Vysokorychlostní tratě (VRT) » Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 14. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Vysokorychlostní tratě (VRT... do 14. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Úterý, 07. února 2023 - 19:14:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1074
Registrován: 11-2021
Bram: do té no go zóny je to stejně daleko jako na konec nového perónu, stejným no go podchodem. Akorát že takhle musí vlak brzdit do vexlí, si spočti sám,jak stojí delší jízdní doba na starý nádraží proti delší docházce na nový. Že vlaky jezdí do centra u nás představuje výhodu jenom pro šlechtu, která tam bydlí. To má Petr pravdu, že nemá smysl platit rychlovlak, aby někomu ušetřil pět minut čekání na paňťák tím, že pojede stejnou rychlostí před ním.
Úterý, 07. února 2023 - 19:18:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4148
Registrován: 3-2006
Zamýšlím se nad nutností existence dopravní koleje č. 3, dále nad existencí manipulačních kolejí 5, 7, 9, 11.

Sestavují se na ní nákladní vlaky. Ono totiž každé dvě hodiny jsou všechny ostatní dopravní koleje zabrány osobkou.

V Německu by se lokálku od Nové Role ani neobtěžovali, tu by rovnou zrušili (osobní a nákladní doprava NULA)

V Německu by z toho byla nákladní lokálka, jako třeba Peine - Broistedt.
Božičany - Nová Role je nákladní doprava nula, Chodov - Božičany rozhodně ne.
Upozornění: Příspěvek může obsahovat stopy ironie, cynismu a černého humoru.
Vyrobeno v závodě, který zpracovává vzdálené vize, bláznivé sny a šílené nápady.
Úterý, 07. února 2023 - 20:23:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15285
Registrován: 8-2004
M250.0:
"Pokud VRT cestu dveře-dveře dostatečně nezkrátí, protože co se nažene samotnou jízdou, se ztratí cestou k terminálu uprostřed polí, tak se modal split v prospěch železnice nijak významně neposune."
Souhlas.
M250.0:
"Tu poptávku musí táhnout vnitro; tak významné navýšení mezinárodní poptávky, aby se dalo stotisícové město odepsat nelze očekávat."
Já se tedy obávám, že ani vnitro v podmínkách ČR něco takového neutáhne. Resp. záleží tedy, jak si nadefinujeme pojem "utáhnout". Za cenu masivních dotací do provozu a údržby samozřejmě je možné vlaky (alespoň některé) naplnit. O reálnosti a smysluplnosti takového počínání nepíšu...
Pikehead:
"Inu, pro podporu vzdálenějších regionů (a všech, nejen v dojezdové vzdálenosti VRT) udělaly mnohem víc dopady Covidu na teleworking než s ním reálně může udělat stavba VRT."
[ok]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Úterý, 07. února 2023 - 21:05:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13043
Registrován: 4-2003
Že vlaky jezdí do centra u nás představuje výhodu jenom pro šlechtu, která tam bydlí.

Ježismarjá, hlavní a základní devizou toho vlaku je dojezd až do centra včetně vazby na jiné vlaky, autobusy a MHD a vy to zabijete stavěním někde za stotíscovým městem v polích.[crazy]

proč by Ex Praha - Linec neměly stavět na Zahradním městě. Všechno má přitom stejného jmenovatele: Možnost zaparkovat s autem a přestoupit na vlak.

Zahraní město (Libeň...) přeci není o parkování autem, ale o návaznosti na MHD a aby se nenepodstatná část cestující nemusela až z toho hlaváku vracet zpátky.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Úterý, 07. února 2023 - 22:10:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12239
Registrován: 5-2002
ad Bram: A už je to tu zase [blush]. Nic proti, ale Petr Šimral by měl začít zase vlakem pravidelně jezdit jako cestující, aby si tyto zbytečné komentáře odpustil. Z pohledu cestujících jde v případě Chodova o jednoznačný přínos, zkrátila se docházková vzdálenost a celkově se místo zkulturnilo. Pokud by byly postaveny nástupiště na přeložce, tak si není problém domyslet, jak by to dopadlo: Cestující by se tomuto místu vyhýbali, protože je daleko od civilizace, takže by zastávka Chodov byla nevyužívaná a to nikdo rozumný nechce. Prostě by se vytvořila nová NO GO zóna [sad].

Petr Šimral se sice narodil v porodnici v Sokolově, ale do roku 1990 žil v Chodově a do roku 1998 v rámci zaměstnání u ČD jako strojvedoucí místo bez problémů znal (a jezdil tam i vlakem za otcem s matkou, bratrem a kamarády).

Zkulturnění oblasti u současného výlezu z podchodu proti celkové urbanizaci? Prdla Ti Brame žilka????????????

Zbytek zítra.
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Úterý, 07. února 2023 - 22:27:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1075
Registrován: 11-2021
RŠ: no já přes Prahu tranzituju monochromaticky, ze žlutého busu do žlutého tubusu a zpět. Mezi širými lány. Tu hlavní devizu si nějak neužiju.
Středa, 08. února 2023 - 06:29:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14807
Registrován: 4-2003
Mikulda:Sestavují se na ní nákladní vlaky. Ono totiž každé dvě hodiny jsou všechny ostatní dopravní koleje zabrány osobkou.

Stejně tak dobře by se mohly sestavovat v Karlových Varech.


V Německu by z toho byla nákladní lokálka, jako třeba Peine - Broistedt.

Tak o tom silně pochybuji.


Božičany - Nová Role je nákladní doprava nula, Chodov - Božičany rozhodně ne.

Takže udržujeme celou lokálku, ač by mohl vesele fungovat jen cancourek Nová Role - Božíčany [crazy]. Ta vlečka tam funguje jen jedna (ta nejblíž Nové Role) a ta druhá je dlouhodobě nevyužívaná.


původní.gp:do té no go zóny je to stejně daleko jako na konec nového perónu, stejným no go podchodem.

Kdybys alespoň nekecal [crazy][sad][uhoh][coze]...

Akorát že takhle musí vlak brzdit do vexlí, si spočti sám,jak stojí delší jízdní doba na starý nádraží proti delší docházce na nový. Že vlaky jezdí do centra u nás představuje výhodu jenom pro šlechtu, která tam bydlí. To má Petr pravdu, že nemá smysl platit rychlovlak, aby někomu ušetřil pět minut čekání na paňťák tím, že pojede stejnou rychlostí před ním.

Do žádnejch vexlí vlaky nebrzdí, od Karlových Varů se dá ve správném směru vletět do Chodova stovkou, odjezd směr Karlovy Vary je osmdesátkou, směr Nové Sedlo lze z koleje č. 2 odjet šedesátkou, což je vzhledem k směrovým poměrům směr Nové Sedlo v pořádku. V Novém Sedle se také moc nezpomaluje, výhybky směr umožňují průjezd z kolejí 1 a 2 do Chodova osmdesátkou. Zjevně jsi tedy našel úspěšně problém tam, kde už dlouho žádný není [biggrin].


Že vlaky jezdí do centra u nás představuje výhodu jenom pro šlechtu, která tam bydlí. To má Petr pravdu, že nemá smysl platit rychlovlak, aby někomu ušetřil pět minut čekání na paňťák tím, že pojede stejnou rychlostí před ním.

Ale jdi, holt není každý ten správný obyčejný člověk, jako jsi Ty a proto to lidé většinově vidí jinak [nene]. Nakonec by se dalo po prezidentských volbách teď říci, že se potvrdil trend, kdy se z tzv. obyčejného člověka stává postupně vymírající druh [biggrin].

Krom toho Ti RadekŠ poskytl ve svém příspěvku vysvětlení: Ježismarjá, hlavní a základní devizou toho vlaku je dojezd až do centra včetně vazby na jiné vlaky, autobusy a MHD a vy to zabijete stavěním někde za stotíscovým městem v polích.

Je víceméně stejné, jako tu uvedlo více diskutujících a hlavně je správné [wink].


RadekŠ:Zahraní město (Libeň...) přeci není o parkování autem, ale o návaznosti na MHD a aby se nenepodstatná část cestující nemusela až z toho hlaváku vracet zpátky.

Samozřejmě, jenže Zahradní město už snese i srovnání s uvažovanou stanicí Nehvizdy, tak není důvod se bránit vzniku parkovacího domu s P+R a možností i dlouhodobějšího parkování.


Bkp:Město Chodov patří do kategorie město zbourat, prostor obehnat neprůchodnou zdí, počkat dvěstě třista let, až se to tam vzpamatuje a potom zkusit začít znova. Štíhlých výhybek je tam fakt škoda.

Na odlehčení diskuse je to hezký příspěvek, který ale nelze brát vážně [nene].
Středa, 08. února 2023 - 06:58:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14808
Registrován: 4-2003
Petr Šimral:Petr Šimral se sice narodil v porodnici v Sokolově, ale do roku 1990 žil v Chodově a do roku 1998 v rámci zaměstnání u ČD jako strojvedoucí místo bez problémů znal (a jezdil tam i vlakem za otcem s matkou, bratrem a kamarády).

Už jsi se tu nejednou zmiňoval, že jsi dlouhodobě žil v Chodově, pamatuji si to [wink].

Jen si prosím všimni, že není rok 1980, ani 1990 a ani rok 1998. Co platilo dříve, neplatí nyní, už jen kvůli velkému množství [auto] mezi lidmi [wink].


Zkulturnění oblasti u současného výlezu z podchodu proti celkové urbanizaci? Prdla Ti Brame žilka????????????

Neprdla mi žilka. Jen se trochu bavím tím, jak někdo chce posouvat zastávku o tři sta metrů dále od osídlení, když dnes je trend jednoznačně opačný [proud]. Pravda, v Brně na to mají trochu jiný názor, ale to je za prvé extrém a za druhé se to vzhledem k nákladům na realizaci, které se dnes šplhají někam ke sto miliardám korun, bude tak dlouho odsouvat do budoucna, až se v Brně nakonec vzpamatují a nic takového nevznikne [wink].


M250.0:Chybí ti tam kolem Horažďovic nějaká smyčka. [wink]

Nechybí, uvažoval jsem něco takového: https://mapy.cz/s/puhomolope

Místo toho máme velké, krásně zrekonstruované nádraží v Babíně, plné rychlých výhybek. Co na tom, že by zde v případě realizace mého nápadu stačila odbočka se třemi osmdesátkovými výhybkami a nebylo by zde žádné drahé nástupiště a žádný drahý podchod.

Ale k věci: Jak bys zajistil spojení Sušice - Budějovice, když jak správně píšeš, budoucí existence systémových osobáků Sučice - Strakonice je spíš nepravděpodobná?

Přípoje k rychlíkům by musely zůstat.
Středa, 08. února 2023 - 19:22:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8662
Registrován: 8-2007
Bram:Stejně tak dobře by se mohly sestavovat v Karlových Varech.

Když o něčem píšeš, chtělo by to vědět očem píšeš. V Chodově se nakládají ucelené vlaky pískem a sestavují se tam ucelenky do Polska. To se v lázeňském městě s velmi omezeným prostorem nakládky nedá dělat.

Nic proti, ale Petr Šimral by měl začít zase vlakem pravidelně jezdit jako cestující, aby si tyto zbytečné komentáře odpustil. Z pohledu cestujících jde v případě Chodova o jednoznačný přínos, zkrátila se docházková vzdálenost a celkově se místo zkulturnilo. Pokud by byly postaveny nástupiště na přeložce, tak si není problém domyslet, jak by to dopadlo: Cestující by se tomuto místu vyhýbali, protože je daleko od civilizace, takže by zastávka Chodov byla nevyužívaná a to nikdo rozumný nechce. Prostě by se vytvořila nová NO GO zóna

Kdyby byly perony o 100 metrů dál, než dnes vytvořila by se NO Go zona.[proud][proud][proud][proud]
No Go zona se vytváří úplně jinak [crazy].
Středa, 08. února 2023 - 19:41:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1076
Registrován: 11-2021
Bram: měříš blbě, od konce podchodu na začátek Petrova perónu to není ani 200 m. Vůbec mi nejde o obyčejného člověka. Jde o to, že drtivá většina lidí nebydlí ani nepracuje u centrálního nádraží a zajíždění rychlovlaku tamtéž není deviza, ale taxikaření hodně drahým taxíkem, který navíc spotřebovává kapacitu. On by ten tryskáč taky doroloval z Ruzyně až na Václavák, kdyby mu tam vedla dráha, konečně autobusy z ČM to taky umějí až na ÚAN Florenc, ale přes den je to voser=není kapacita, tak šup, panáčkové, do metra, proto tam jezdí. Bohužel, to je princip hromadné dopravy, že se hromadně jede, hromadně zastavuje a hromadně čeká. No a občas někdo vyhraje, že mu to staví u baráku, to ale není deviza, to je jeho klika.
Středa, 08. února 2023 - 20:47:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4387
Registrován: 5-2002
Jde o to, že na tom centrálním nádraží je většinou přestup na velké množství linek MHD, nádraží někde na periferii by pro mnoho lidí znamenalo přestup navíc. Krom toho, ten vlak bude na tom centrálním přestupním bodě rychleji, než to metro nebo jiná HD z okraje města.
Podle mě je zastavení v centru + na okraji optimum; v Praze bych si dovedl představit i centrum + "střed periferie" typu Libeň, Vysočany nebo Smíchov + periferní nádraží u Pražského okruhu s velkým P+R (Nehvizdy a Líbeznice jsou už moc daleko).
Za cenu masivních dotací do provozu a údržby Což na železnici není nic nového. Bez masivních dotací by dopadla tak, jako někde v Latinské Americe.
že má cesta "nápadně podobná francouzské" je v českých podmínkách zcestná Já mám i po pár zkušenostech s francouzskými železnicemi - i s opakovaným použitím TGV - pocit, že ta cesta je zcestná i ve francouzských poměrech. I když tam to není tak křiklavé, jako by to bylo u nás.
Středa, 08. února 2023 - 21:03:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 308
Registrován: 11-2020
"Za cenu masivních dotací do provozu a údržby Což na železnici není nic nového. Bez masivních dotací by dopadla tak, jako někde v Latinské Americe."
Všechno má své meze. Zrušit lokálku, protože se dá nahradit autobusem, je politické rozhodnutí. Zrušit lokálku kvůli úspoře veřejných financí, a podporovat VRT, která za týden spolkne větší prachy než lokálka za 10 let (berte prosím obrazně), je absurdní.
Středa, 08. února 2023 - 22:02:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2778
Registrován: 8-2017
Bram: Co na tom, že by zde v případě realizace mého nápadu stačila...
... nová čtyřkilometrová trať záplavovým územím, se kterou nepočítá žádné územní plánování.
Středa, 08. února 2023 - 23:35:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1077
Registrován: 11-2021
Brr: Nemohli jsme si vybírat, kam povedeme tramvaje a metro, neboť nádraží, stará dobrá Pangrác i Borská trestnice už stály. To je prostě přirozené, že když někde vzejde nádraží, zakrátko z něj vypučí nějaká vlákénka, jimiž si přitahuje cestující. Totéž by se stalo s nádražím v Nehvizdech. Argumentovat, že má rychlovlak zajíždět do centra, protože tam už ty linky jsou, naprosto obrací logiku věci. A rychlejc než metrem možná do toho centra dostane, ale tím polovinu cestujících zavleče dál, než chtěli.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 08:01:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4391
Registrován: 5-2002
Neobrací. Ten přestupní uzel vznikne jednou, a vznikl v centru. V Nehvizdech bude přestup na pár autobusů a parkoviště a nic víc. Ono totiž ten přestup v centru slouží nejen jako přestup z vlaků na MHD, ale především i jako přestup mezi linkami MHD. Tuhle funkci ty Nehvizdy a Líbeznice budou mít velmi omezenou. Proto i nabídka spojů tam bude, v porovnání s centrem, minimální. Ostatně, je to vidět v Brně - nádraží v centru má spojení po celé tramvajové síti, odsunuté bude mít jednu tramvajovou linku a nádraží u dálnice pak pár autobusů.
Vlak může mít i zastávku na předměstí (H. Harburg, M. Pasing a tak). To zas neumí Francouzi v Paříži, což mě utvrzuje v názoru, že jejich TGV je dělané spíš pro prestiž, než pro užitek.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 09:33:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1648
Registrován: 3-2013
Tak po Vídeňské v Brně jezdí i šalina, očekávám, že stanice VRT je projektována někde poblíž mostu. K tomu jistě pojede nějaký ten S-bahn IDSJMK od Střelic na hlavní nádraží.
Z tohoto pohledu mě toto řešení vadí mnohem méně, než odsun na dolní.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 11:09:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4393
Registrován: 5-2002
Pořád je to podstatně omezenější, než v centru.
Ta Vídeňská je vhodným doplňkem k zastavování v centru, jako Zahradní město k hlavnímu nádraží.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 11:41:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14816
Registrován: 4-2003
M250.0:... nová čtyřkilometrová trať záplavovým územím, se kterou nepočítá žádné územní plánování.

Se záplavovým územím se dá vypořádat, horší je to vypořádat se s územním plánem. Tady by měl objednatel (jak ministerský, tak krajský) mít jasno a netvářit se, že tento stav je v pořádku. V případě, že by měly jezdit Sp/Os vlaky Plzeň - Horažďovice - Sušice, by to ještě chtělo pořešit naprosto zoufalou polohu sušického nádraží. Už jsme to tu probírali a nic takového se nechystá. Proto bych ani Horažďovice nevytahoval, šlo jen o takový povzdych nad tím, že věci se dají po dopravní stránce řešit lépe. Jen se musí chtít a dlouhodobě na tom pracovat a to tady není splněno [nene].


původní.gp:měříš blbě, od konce podchodu na začátek Petrova perónu to není ani 200 m.

Předně je třeba říci, že Petr ta nástupiště nakreslil tam, kde by je nikdo z finančních a dalších důvodů zcela jistě nepostavil. Nástupiště by musela být zde: https://mapy.cz/s/dujopesujo

A když to měření zpřesním, tak mi prodloužení docházkové vzdálenosti vychází na cca 280 metrů, ale rozhodně ne na necelých dvě stě metrů. Pokud bychom zachovali nádraží Chodov v podobě předrekonstrukční pro nákladní dopravu, musel by se stejně vybudovat podchod, který je umístěný blíže novosedelskému zhlaví, aby se docházková vzdálenost oproti dnešnímu stavu zbytečně prodloužila o pět set metrů (!!!) oproti dnešnímu stavu. Takže low cost řešení, kdy by bylo zachováno současné nádraží, na nová nástupiště na přeložce by se chodilo Horní ulicí podjezdem pod tratí a dále Hrnčířskou ulicí až k mostu či přes most přes přeložku, by opět vedlo k tomu, že by už vlak z Chodova nikdo nevyužíval. Naštěstí taková kravina neprošla, někdo kupodivu přemýšlel a dovedl celou akci modernizace žst. Chodov do dnešního, pro cestující už vyhovujícího stavu [wink].



Vůbec mi nejde o obyčejného člověka. Jde o to, že drtivá většina lidí nebydlí ani nepracuje u centrálního nádraží a zajíždění rychlovlaku tamtéž není deviza, ale taxikaření hodně drahým taxíkem, který navíc spotřebovává kapacitu.

K tomu mohu říci jen jediné: Už to nepij ani zředěné [nene].

On by ten tryskáč taky doroloval z Ruzyně až na Václavák, kdyby mu tam vedla dráha, konečně autobusy z ČM to taky umějí až na ÚAN Florenc, ale přes den je to voser=není kapacita, tak šup, panáčkové, do metra, proto tam jezdí. Bohužel, to je princip hromadné dopravy, že se hromadně jede, hromadně zastavuje a hromadně čeká. No a občas někdo vyhraje, že mu to staví u baráku, to ale není deviza, to je jeho klika.

Naštěstí jedinci jako Ty nemají na hromadnou dopravu žádný vliv, protože by jí úplně posrali [crazy].
Čtvrtek, 09. února 2023 - 11:51:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14817
Registrován: 4-2003
Brr:Ta Vídeňská je vhodným doplňkem k zastavování v centru, jako Zahradní město k hlavnímu nádraží.

Přesně tak, Vídeňská je jen vhodným doplňkem k zastavování v centru Brna.

Jinak projíždění Brna (tedy nezastavit ani na Vídeňské) je velmi mírně řečeno naprostý úlet, což mne nikdo jako Pražákovi nikdo z Brna rozhodně nemůže vyčítat [proud]. Přiznám se, že jsem nepochopil, co tím projížděním Brna Petr Šimral sleduje [nene]. Vzhledem k ostré změně směru ze západu na jih, který by vlaky od Prahy jedoucí přes Vídeňskou dále do Vídně musely vykonat a zdejšímu stísněnému prostoru, by byl velký zázrak, kdyby se tímto obloukem dalo jezdit alespoň stovkou. Ale odhaduji to rychlostní omezení spíš na 80 km/h, takže nezastavení v Brně zastavení na Vídeňské by znamenalo velice malou časovou úsporu. Značně zpomalit z těch 300 km/h by se tu prostě muselo i bez zastavení na Vídeňské.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 14:38:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14818
Registrován: 4-2003
Apollo 17:Když o něčem píšeš, chtělo by to vědět očem píšeš. V Chodově se nakládají ucelené vlaky pískem a sestavují se tam ucelenky do Polska. To se v lázeňském městě s velmi omezeným prostorem nakládky nedá dělat.

Přečti si můj příspěvek, který se této záležitosti týká, pořádně. Prozradím, že jsem nic o likvidaci nakládkových kolejí v Chodově nepsal. Schválně, jestli Ti dojde proč [wink].


Kdyby byly perony o 100 metrů dál, než dnes vytvořila by se NO Go zona.[proud][proud][proud][proud]

Zamysli se nad tím, co jsi napsal a třeba přijdeš konečně na to, že jsi napsal pěkný nesmysl. Stačí se podívat do Litvínova [wink].


No Go zona se vytváří úplně jinak [crazy].

Nástupišti na přeložce by podmínky pro její vznik byly vytvořeny naprosto dokonale [wink].
Mladějov
Čtvrtek, 09. února 2023 - 16:36:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19316
Registrován: 3-2007
původní.gp:
"Že vlaky jezdí do centra u nás představuje výhodu jenom pro šlechtu, která tam bydlí. "

Spíš obráceně, ne? Pro ty, co do toho centra ráno dojíždějí a večer jedou domů.

To jste teda zase trefil krásného kozla.
Mmmch v tom je třeba ta oblíbenost TGV - že to jede až na/ z jejich "Masaryček" rovnou v centru.
Desiro
Čtvrtek, 09. února 2023 - 16:37:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4074
Registrován: 2-2004
Je potřeba si uvědomit, že vysokorychlostní jednotky jsou drahé. Jejich provozní láce je dosahována vysokými denními proběhy a stavěním na každém rohu a výlety do širokého dalekého okolí od VRT se toho opravdu nedosahuje...
Ústí nad Labem -- > vůbec netahat do města, u Milady je prostoru dost a napojení Ústí a Teplic kvalitní VHD.
Letiště taky nejsou přímo v centru...
Jihlava --> zastávka na VRT a jednoduchý sjezd na trať Jihlava - HB.
Brno -- > zajíždění na hl.n. pouze s končícími vlaky, vše ostatní maximálně na Vídeňské, pokud vůbec.
Břeclav -->


Jojo, souhlas. A z Vídeňské rovnou na Vídeň!
30 let svobody 1989 - 2019
Mladějov
Čtvrtek, 09. února 2023 - 16:40:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19317
Registrován: 3-2007
původní.gp:
"Bohužel, to je princip hromadné dopravy, že se hromadně jede, hromadně zastavuje a hromadně čeká. "

No..tohle byla "koncepce" tak někdy v 60. letech (a v 70. v Československu). Již dávno překonaná - koukám rychlostním onanistům jde o ty papírové průměry a minuty, celkový cestovní čas reálných lidí je jim fakticky u [zadnice]?

Pletu se moc?
Racek
Čtvrtek, 09. února 2023 - 18:08:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1849
Registrován: 5-2004
TMB: nepočítá se s tím, že by byl z peronů Vídeňské nějaký přímý vstup do mimoúrovňové křižovatky D1 x I/52. To znamená, že nejbližší MHD bude cca 500 metrů stávající zastávka dvojky Bohunická, pokud se městu podaří postavit nějaký chodník aspoň přibližně tím směrem - ale řešení přístupu na zastávku Starý Lískovec mne v tomto ohledu nenaplňuje moc velkým optimismem. Pokud to dopadne tak nějak jako vždycky, budeme chodit kilometr na padesátku (zastávka Gruzínská).

Vídeňská v představách projektantů ze SUDOPu vypadá nějak takhle ...

... nicméně to optimisticky předpokládá poměrně zásadní součinnost města, reálný výsledek je ve hvězdách.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 18:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1649
Registrován: 3-2013
Jelikož ta Vídeňská svým způsobem hází vidle do odsunu nádraží, resp. odsouvá jeho potřebu na neurčito, lze očekávat součinnost města limitně se blížící nule.
To, že jde naopak o pragmatickou reakci na skutečnost, že odsun asi nejpíš reálný nebude, brněnští konšelé těžko pochopí.
Nicméně pokud už jednou k Brnu VRT dospěje, byla by opravdu megaostuda nezajistit sem odpovídající MHD - to snad pochopí.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 18:54:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15287
Registrován: 8-2004
Mladějov:
"Pletu se moc?"
Přijde mi, že ne.[wink][sad]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Čtvrtek, 09. února 2023 - 19:49:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8664
Registrován: 8-2007
Bram:Prozradím, že jsem nic o likvidaci nakládkových kolejí v Chodově nepsal. Schválně, jestli Ti dojde proč

Tak ještě jednou . Píšeš,že se vlaky místo v Chodově mohou sestavovat v Karlových Varech. Ale v tom Chodově se sestavují pouze vlaky z těch nakládkových kolejí ,které nechceš rušit. Pořád meleš o něčem , o čem nic nevíš.


Zamysli se nad tím, co jsi napsal a třeba přijdeš konečně na to, že jsi napsal pěkný nesmysl. Stačí se podívat do Litvínova


A v Litvínově vznikla No Go zona z důvodu nástupiště 200 metrů posunutého ? [crazy]
Na severu Čech vznikají No Go zony z důvodů investování bohatších lidí z jiných regionů české republiky, kteří koupí levně byty v tomto regionu a draze je pronajímají nepřizpůsobivým, kterým to platí erár. Proto do toho Litvínova přestěhovali nepřízpůsobivé z různých regionů ČR a ze státních peněz platíme ze státního rozpočtu investiční byty bohatým investorům.
Že za to může posunuté vlakové nástupiště si může myslet jen naprostý mimoň.
Čtvrtek, 09. února 2023 - 20:22:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1078
Registrován: 11-2021
Mla: s tou kozou nevím, záleží, jestli se v centru bydlí (žádná šlechta, to jsem popletl, ale buržousti) nebo pracuje (proletáři). Občas jsou k tomu i nějaká data, ale zcela jistě jsou data o tom, kde bydlí kolik lidí a pak se hádá, kam by tak mohli jezdit a nic lepšího, než papírová čísla nemáme. Naopak, cestovní čas konkrétního člověka mě zajímá, dokonce jsem testoval navržené jízdní řády proti datům reálných lidí, ale od té doby, co mám idos v telefonu a ženskou v jiném městě se nezřídka přesvědčuju, jak ty obecné pravdy (a polopravdy) nefungují. Že se hromadně hromadně, to není žádná zastaralá koncepce, to je stále platný fyzikální a ekonomický princip.
Pátek, 10. února 2023 - 07:32:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14819
Registrován: 4-2003
Apollo 17:Ale v tom Chodově se sestavují pouze vlaky z těch nakládkových kolejí ,které nechceš rušit. Pořád meleš o něčem , o čem nic nevíš.

Je vidět, že jsi nepochopil, že dopravní kolej č. 4a (speciálně pro Tebe uvádím, že je to ta u budovy [proud]), jsem rušit nechtěl. Takže vlaky z těch nakládkových kolejí, co nechci rušit, by se sestavovaly právě tam. A po ukončení naprosto nesmyslné osobní dopravy mezi Chodovem a Novou Rolí by celý den byla pro tyto účely volná i kolej č. 4 [wink].

Podívej, jelikož vidím, že se začínáš vztekat a plácat nesmysly, tak tuto diskusi, která by stejně nikam nevedla, ukončím takto: Stanice Chodov je po rekonstrukci, nic se tam tedy rušit nebude a stejně tak platí, že se už nikdy nebudou stavět nástupiště na přeložce [wink].


Na severu Čech vznikají No Go zony z důvodů investování bohatších lidí z jiných regionů české republiky, kteří koupí levně byty v tomto regionu a draze je pronajímají nepřizpůsobivým, kterým to platí erár. Proto do toho Litvínova přestěhovali nepřízpůsobivé z různých regionů ČR a ze státních peněz platíme ze státního rozpočtu investiční byty bohatým investorům.

To je sice pravda, ale právě na rozdílu nádraží a zastávky v Litvínově je vidět, že zatímco nádraží šlo díky své poloze oživit a lze ho udržovat po všech stránkách tak, aby se na něj cestující nebáli chodit, tak v případě zastávky to prostě nejde. Tam se necítím příjemně ani já. Co by na to měly říci třeba samotné ženy a děti?!? To je přesně ta věc, kterou nechápeš a patrně jí ani nikdy nepochopíš [nene].
Pátek, 10. února 2023 - 07:34:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14820
Registrován: 4-2003
původní.gp: s tou kozou nevím, záleží, jestli se v centru bydlí (žádná šlechta, to jsem popletl, ale buržousti) nebo pracuje (proletáři). Občas jsou k tomu i nějaká data, ale zcela jistě jsou data o tom, kde bydlí kolik lidí a pak se hádá, kam by tak mohli jezdit a nic lepšího, než papírová čísla nemáme. Naopak, cestovní čas konkrétního člověka mě zajímá, dokonce jsem testoval navržené jízdní řády proti datům reálných lidí, ale od té doby, co mám idos v telefonu a ženskou v jiném městě se nezřídka přesvědčuju, jak ty obecné pravdy (a polopravdy) nefungují. Že se hromadně hromadně, to není žádná zastaralá koncepce, to je stále platný fyzikální a ekonomický princip.

Zjevně nejenom já jsem si všiml, že zase plácáš absolutní nesmysly [proud]. Viz Mladějov a Hroch [wink].

(Příspěvek byl editován uživatelem Bram.)
Pátek, 10. února 2023 - 16:20:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14829
Registrován: 4-2003
Tak a je to oficiálně venku: https://zdopravy.cz/zeleznicni-tepnu-pres-vysocinu-ceka-po-konci- odklonu-modernizace-za-7-miliard-144586/

Takže to víceméně spěje tam, kam jsem předpokládal: Pokud se podaří postavit úsek VRT Běchovice - Poříčany - Světlá nad Sázavou, tak to tím bude i ve Světlé nad Sázavou směrem na Brno dlouhodobá konečná. Nebude-li vzhledem k astronomickým nákladům dalšího pokračování směr nakonec konečnou trvalou. Nakonec to všem bude vyhovovat, protože se využije jinak nepříliš využívaná trať Brno - Havlíčkův Brod, jízdní doba mezi Prahou a Brnem se stáhne na dvě hodiny pro vlaky Ex s vmax 230 km/h (což budou railjety a jejich deriváty) a možná třeba i lehce pod dvě hodiny, aby to hezky vypadlo, třeba 01:59 [proud]. Proč ne, trať se tak díky novostavbě VRT a modernizaci mezi HB a Brnem výrazně zrychlí a zkrátí z nějakých 255 kilometrů na cca 230 kilometrů, takže ty dvě hodiny považuji za reálné. Hlavně bude velkého jásání v kraji Vysočina, že se výrazně zlepšilo spojení do Prahy [proud]. Pokud v budoucnu dojde na další novostavbu mezi Prahou a Brnem, tak to bude úsek z Brna do Bíteše.

Řekněme, že první části VRT z Běchovic (vzhledem k obtížné projednatelnosti v okolí Nehvizd spíš jen z Českého Brodu) do Světlé nad Sázavou bychom se mohli do těch patnácti let (2038) dočkat. Brno - Velká Bíteš vidím odhadem tak nejdříve o deset let později (2048), Velká Bíteš - Světlá nad Sázavou vidím tak na rok 2065 a později [proud].
Pátek, 10. února 2023 - 16:57:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5055
Registrován: 12-2007
Bram: Vy jste fanouškem polovičatých řešení. VRTka Praha - Světlá nad Sázavou nemá absolutně žádný smysl, nikdo nebude zahajovat takovou stavbu, která by z Prahy neskončila alespoň v Brně.
Pátek, 10. února 2023 - 17:00:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2780
Registrován: 8-2017
Tentokrát je v tom Bram nevinně, tenhle stav je očekáván i z oficiálních míst, ostatně přečtěte si ten článek. Já jsem ještě větší pesimista, budeme rádi, když dopadnou Běchovice - Poříčany.
Pátek, 10. února 2023 - 18:12:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5056
Registrován: 12-2007
M250.0: To snad je lepší jenom úsek Běchovice - Poříčany než Praha - Světlá nad Sázavou jako VRTka.
Pátek, 10. února 2023 - 18:17:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5057
Registrován: 12-2007
Jinak článek Z dopravy jsem si přečetl, nicméně si myslím, že řada dvoukolejných elektrizovaných železnic se bude modernizovat, aby došlo k navýšení rychlosti na nich, protože často z nich sjedou vlaky, které pojedou alespoň částečně po VRTce. Ale to neznamená, že někdo bude souhlasit s VRTkou jenom v úseku Praha - Světlá nad Sázavou.
Pátek, 10. února 2023 - 18:18:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14834
Registrován: 4-2003
Wagon:Vy jste fanouškem polovičatých řešení.

[nene]


VRTka Praha - Světlá nad Sázavou nemá absolutně žádný smysl, nikdo nebude zahajovat takovou stavbu, která by z Prahy neskončila alespoň v Brně.

Wagone, při vší úctě, přečti si raději zmíněný článek vícekrát a popřemýšlej, o čem jsem vůbec psal [wink]. Také popřemýšlej na slovem etapizace, dále popřemýšlej nad tím, co znamená velká finanční náročnost a velice složitý terén...


M250.0:Tentokrát je v tom Bram nevinně, tenhle stav je očekáván i z oficiálních míst, ostatně přečtěte si ten článek.

Přesně tak [wink].

Já jsem ještě větší pesimista, budeme rádi, když dopadnou Běchovice - Poříčany.

Vzhledem k tomu, že VR trať povede okolo Nehvizd zastavěnou krajinou a v Běchovicích se má vystavět odbočení a pokračování směr Nehvizdy přes relativně nový park, tak to s projednáním v těchto místech vidím na hodně dlouhé lokte. Takže počítám s tím, že prvním úsekem, kde se začne stavět (pokud se VRT u nás vůbec začnou stavět), je právě úsek Český Brod - Světlá nad Sázavou, který by měl být výrazně méně konfliktní už jen kvůli tomu, že krajina je tam mnohem méně osídlena než oblast mezi Prahou a Českým Brodem, kde také není problém šlápnout do zahrádky nějakému developerovi. Přiznejme si také, že se úsek Český Brod - Světlá nad Sázavou dá veřejnosti dobře prodat jako výrazné zrychlení dopravy mezi Prahou a Brnem, také mezi Prahou a Jihlavou a dále do Třebíče, Znojma, Telče atd.. Kdežto úsek Běchovice - Český Brod se takto ze vcelku pochopitelných důvodů prodat veřejnosti nedá [nene].
Pátek, 10. února 2023 - 18:19:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8504
Registrován: 9-2005
Proč ne VRT Praha - Přibyslav? Dál už trať směrově dosahuje aspoň 120 km/h.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Pátek, 10. února 2023 - 18:37:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14836
Registrován: 4-2003
Qěcy:Proč ne VRT Praha - Přibyslav?

Mohu jen odhadovat: Protože by to už bylo neskutečně drahé (z nějakých 65 km VR trati Český Brod - Přibyslav budeš mít najednou cca 95 km VR trati Český Brod - Přibyslav) a také na asi nejsou kapacity to zpracovat a v případě získání stavebního povolení by se na to těžko hledali realizátoři... Přičemž (když pominu úsek Běchovice - Český Brod) je daleko důležitější výjezd z Brna do Velké Bíteše. Jakou úsporu času by přinesla výstavba úseku Světlá nad Sázavou - Přibyslav? Deset minut? Přičemž bys to využil jen pro vlaky směr Brno a ne pro vlaky směr Jihlava?
Sobota, 11. února 2023 - 18:24:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5059
Registrován: 12-2007
Bramě, nesouhlasím s Vaším následujícím tvrzením: Pokud se podaří postavit úsek VRT Běchovice - Poříčany - Světlá nad Sázavou, tak to tím bude i ve Světlé nad Sázavou směrem na Brno dlouhodobá konečná. Nebude-li vzhledem k astronomickým nákladům dalšího pokračování směr nakonec konečnou trvalou. N
Nic takového v článku není, pouze že než bude dokončena celá VRTka do Brna, tak se bude jezdit přes Křižanov. Jedna etapa výstavby VRTky neznamená, že se v ní nebude pokračovat, anebo snad až na svatýho dyndy.
VRTka má sloužit především k velmi rychlé dopravě, především dopravy osob a v našem případě k mezinárodnímu spojení s hlavními městy sousedních zemí. VRTka by neměla mít stanice pro regionální dopravu, měla by mít veškeré křižování s ostatními komunikacemi mimoúrovňové. Na VRTce se předpokládá nasazení hodně drahých vlaků, které běžně dosahují více než 250 km/hod. A Když naroubujete VRTku v úseku Praha - Světlá nad Sázavou s upravenou současnou tratí mezi Světlou nad Sázavou a Brnem, tak je to takový paskvil, ani ryba, ani rak. To je možné naroubovat na VRTku krátké úseky tratí např. mezi sjezdem z VRTky a Jihlavou, ale ne mezi Světlou nad Sázavou a Brnem.
VRTka v trase hranice Německa - Ústí nad Labem - Praha - Brno - Břeclav - hranice s Rakouskem a se Slovenskem má převést tranzitní dopravu zejména mezi Berlínem a Vídní přes Česko, což vámi uvedený hybrid moc nezajistí. A pro spojení mezi Prahou a Ostravou už vůbec nebude atraktivní, což by po stavbě VRTky mezi Prahou - Brnem a Ostravou bylo.
Zrychlení železniční dopravy mezi Prahou a Brnem zhruba o půl hodiny (v současné době je jízda přes ČT 2 hodiny a 34 minut) rozhodně nepřiměje Němce a Rakušany aby tranzitní dopravu z Berlína do Vídně tahali přes Česko.
Jako přechodná etapa je VRTka mezi Prahou a Světlou a dále po upravené trati do Brna přijatelné řešení, ale jako konečné řešení je to paskvil, který ekonomicky železnici moc nepomůže.
V současné době je délka tratě mezi Prahou, hlavním nádražím a Světlou nad Sázavou 123 kilometrů, jistě trať by se možná mohla zkrátit pod 100 kilometrů, ale úsek mezi Světlou nad Sázavou a Brnem po dosavadní trati se zkrátí asi jenom o pár kilometrů. Doba jízdy mezi Světlou nad Sázavou a Brnem je v současné době okolo 130 minut, nemyslím si, že by se dala zkrátit tak na 90 minut, protože expresy budou potřebovat také nějaký čas na projetí úseku mezi Prahou a Světlou nad Sázavou. Nemyslím si proto, že by expresy byly schopny absolvovat celý vámi navrhovaný úsek za 2 hodiny.
Sobota, 11. února 2023 - 18:54:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15291
Registrován: 8-2004
Wagon:
"Jedna etapa výstavby VRTky neznamená, že se v ní nebude pokračovat, anebo snad až na svatýho dyndy."
Až mezitím zkrachuje důchodový účet nebo nebude tak levná elektřina, tak ty Vaše prospektové věty vezmou hodně rychle za své. Ale je možné, že mezitím nebude ani VRTka do Světlé, takže budete "paskvilu" (dle vašich slov) ušetřen.[lol]
"... a protože dobrých zpráv je čím dál tím míň, je třeba horším zprávám dávat úsměvná hesla." (S tebou mě baví svět)
"Proti hlouposti se bojovat musí, ale vyhrát se nedá." (Jan Werich)
Sobota, 11. února 2023 - 19:20:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 309
Registrován: 11-2020
Bram:
Úsek Poříčany - Světlá bude zase konfliktní kvůli Posázaví, viz D3. Ani bych se nedivil, kdyby první VRT byla do Mostu, tam proti tomu bude nejmenší odpor, viz nulový odpor vůči D6 a D7.
Neděle, 12. února 2023 - 04:16:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28190
Registrován: 5-2002
Leda tak kvůli Posázavčí, ale tam nejsou chaty prakticky žádné...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Pikehead
Neděle, 12. února 2023 - 08:40:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9193
Registrován: 3-2007
hjguzf:
"Úsek Poříčany - Světlá bude zase konfliktní kvůli Posázaví, viz D3."
Nechcete se podívat do mapy? Poříčany-Světlá Sázavu nepřekračuje.
Jacísi nimbysti se ale šikují v povodí Vrchlice, ale je to spíš ochotnický spolek než cokoliv materiálního, takže budou snadno smeteni.
Bkp
Neděle, 12. února 2023 - 12:44:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8838
Registrován: 8-2003
Snaha vyhnout se Sázavě a Želivce byla jedním z hlavních důvodů, proč byla zvolená severní varianta.
Pondělí, 13. února 2023 - 07:22:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14850
Registrován: 4-2003
Bkp:Snaha vyhnout se Sázavě a Želivce byla jedním z hlavních důvodů, proč byla zvolená severní varianta.

Myslel jsem si to, takže díky za potvrzení [wink].


Hajnej:Leda tak kvůli Posázavčí, ale tam nejsou chaty prakticky žádné...

Asi tak [wink].


Wagon:Nic takového v článku není, pouze že než bude dokončena celá VRTka do Brna, tak se bude jezdit přes Křižanov. Jedna etapa výstavby VRTky neznamená, že se v ní nebude pokračovat, anebo snad až na svatýho dyndy.

Wagone, že jsi ten článek nepřečetl pořádně?!? Tak znova a lépe a zamysli se nad touto větou a jedním důležitým obratem, které jsem vytučnil a podtrhl:

Navíc z dlouhodobého hlediska sehraje významnou roli i při výstavbě vysokorychlostních tratí. Mezi Světlou nad Sázavou a Křižanovem, respektive Velkou Bíteší, bude trať využívána i pro vysokorychlostní vlaky z Prahy do Brna do finálního dokončení celé nové vysokorychlostní trati,“

Dlouhodobé hledisko znamená nejspíš dlouhé desítky let.


Hroch:Až mezitím zkrachuje důchodový účet nebo nebude tak levná elektřina, tak ty Vaše prospektové věty vezmou hodně rychle za své. Ale je možné, že mezitím nebude ani VRTka do Světlé, takže budete "paskvilu" (dle vašich slov) ušetřen.

Podle některých diskutujících ale zdroje jsou a tedy není problém [proud].
Pondělí, 13. února 2023 - 17:09:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5060
Registrován: 12-2007
Bram: Dlouhodobě nemusí znamenat desítky let, ale třeba jenom 10 let než se postaví zbylý kus VRTky mezi Světlou nad Sázavou a Brnem. Ale obecně vysokorychlostní tratě mají mnohem užší využití než třeba modernizované dvoukolejné elektrizované tratě. Neměly by mít zastávky pro regionální dopravu, a jak jsem uvedl, tak mají mimoúrovňové křižování s dalšími komunikacemi. A asi mnoho jiných vychytávek, např. z hlediska odhlučnění, bezpečnosti, možnosti zajištění vysokých rychlostí apod. Z uvedených důvodů je cena výstavby takové tratě asi o dost dražší než cena výstavby klasické dvoukolejné elektrizované tratě. Atraktivita VRTek se promítá zpravidla do používání speciálních vlaků mnohem více aerodynamicky tvarovaných než jsou běžné vlaky. Cena těchto vlaků je ale vyšší než cena běžných vlaků.
Pokud by expresy jezdily polovinu tratě z Prahy do Brna po VRTce a druhou polovinu po upravené současné trati mezi Světlou nad Sázavou a Brnem, tak budou-li jezdit běžné vlaky, tak přednost VRTky z Prahy do Světlé nad Sázavou umožňující vysokou rychlost bude nevyužita. Pokud budou jezdit specializované vlaky pro VRTku, tak zase v úseku Světlá nad Sázavou - Brno nebude využit potenciál těchto vlaků. Prostě buď nebude využit potenciál VRTky anebo nebude využit potenciál těch speciálních vlaků.
Pondělí, 13. února 2023 - 17:44:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 10680
Registrován: 9-2002
Nežerte tolik ten křídovej papír. Škodí to duševnímu zdraví.
Kdyz si na vas nekdo prinese zbran, odsouhlaste a dejte mu vsechno co chce. Pak si bezte najit vetsi zbran...

Nevykat, nejsem nici sef, ani policajt.
Mladějov
Pondělí, 13. února 2023 - 17:59:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19367
Registrován: 3-2007
>Že vlaky jezdí do centra u nás představuje výhodu jenom pro šlechtu, která tam bydlí.


To jsou strašný a zase tradičně nenávistný kecy - vlakem do centra jezděj právě ti dojíždějící "z venkova" a to 4-5x týdně, Pražák má většinově nějakou železnici úplně v konečníku, pokud není třeba přítel vlaků, šotouš.
Pondělí, 13. února 2023 - 18:59:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1084
Registrován: 11-2021
Šlechta vždycky stavěla a obývala městské paláce, co je na tom nenávistnýho? Když se vrátíme ke kontextu původního tvrzení, kde ten rychlovlak nabere 'venkovany', když staví jenom v centrech měst?
Menšinově jsou Pražáků a Pražand po ránu plný perony a dívám se poctivě, zpod žádný sukně kolejnice nečouhají.
Mladějov
Pondělí, 13. února 2023 - 19:14:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19369
Registrován: 3-2007
>Že vlaky jezdí do centra u nás představuje výhodu jenom pro šlechtu, která tam bydlí.

..jste napsal vy. Tam se něco říká o VRT, když mluvíte v přítomném čase?

Tyhle menuety, když nejse schopen jednoduše uznat, že jste napsal blbost, jsou k ničemu, takže tak blbou "dikusi" podporovat nebudu, nic ve zlým.
Pondělí, 13. února 2023 - 19:43:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8672
Registrován: 8-2007
A asi mnoho jiných vychytávek, např. z hlediska odhlučnění, bezpečnosti, možnosti zajištění vysokých rychlostí apod. Z uvedených důvodů je cena výstavby takové tratě asi o dost dražší než cena výstavby klasické dvoukolejné elektrizované tratě.

Zase VRT může mít větší sklony, žádná nádraží s množstvím výhybek,návěstidel a tím se cena oproti konvenční trati snižuje. Na silnicích také nikoho nenapadlo budovat paralelní silnici 1/11 z Prahy do Ostravy, ale postavila se dálnice(i když je možná trochu dražší,než ta silnice 1. třídy).
Pondělí, 13. února 2023 - 19:44:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14866
Registrován: 4-2003
původní.gp:Šlechta vždycky stavěla a obývala městské paláce, co je na tom nenávistnýho? Když se vrátíme ke kontextu původního tvrzení, kde ten rychlovlak nabere 'venkovany', když staví jenom v centrech měst?

Pokud neprojíždějící vlak zastaví například v Praze dvakrát (jednou v centru a jednou na předměstí), je to stav, který už nelze dále zlepšit, ale lze ho naprosto idiotskými nápady zastavením kdesi na samé hranici města jen výrazně zhoršit. Už jsi to tu dostal vysvětleno od více lidí, ale jelikož si stojíš na kabelu, tak to nemůžeš pochopit [nene].
Pondělí, 13. února 2023 - 19:52:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4396
Registrován: 5-2002
lze ho naprosto idiotskými nápady zastavením kdesi na samé hranici města jen výrazně zhoršit.
Na to druhé zastavení jsou dvva pohledy: buď zastavit někde v dosahu linek metra a také tangenciálních autobusů (Vysočany, Smíchov) nebo mít zastavení opravdu až mimo zástavbu v dosahu dálnice, kde by mohlo být P+R.
Pondělí, 13. února 2023 - 20:47:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12249
Registrován: 5-2002
Já si nemohu pomoci...

Pokud vynechám Prahu, kde příjezd VRT vlaku do centra považuji za rozumný, pak se musím zeptat...

Kolik lidí (uživatelů VRT vlaku) bydlí v pěší docházkové vzdálenosti od jeho zastávky v centru?

A kolik jich bydlí v dosahu VHD a kolik by jich dále bylo, kdyby mohli na tu zastávku autem (které v tom centru nemají kam zaparkovat)?

Letiště máme taky ve všech městech v pěší docházce?
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Mladějov
Pondělí, 13. února 2023 - 21:28:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19370
Registrován: 3-2007
>Letiště máme taky ve všech městech v pěší docházce?

Co tohle je jako za argument?
Letiště v centru nemáme, protože to je problém, v Kyjevě (Žulany) nějaký hluk neřeší.
Nádraží v centru samozřejmě JE výhoda a vlaky z VRTky jezdí do centra v Londýně, Paříži, Římě, Berlíně atd, atd..jen tady se zase vymýšlí nějaká česká pitomost a trvá se na ní za každou cenu.

Stejně je to naprosto akademická diskuse.
Pondělí, 13. února 2023 - 21:39:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4397
Registrován: 5-2002
Třeba v Brně - tramvají je v dosahu celé město. Tomu se žádný terminál někde v kotárech u dálnice nevyrovná.
Ostrava - ze Svinova je tramvajemi dosažitelné skoro celé město a z hlavního taky. A u obou by se našlo místo i na nějaké P+R.
Plzeň - totéž.
Kolik linek MHD by v těchto městech jelo na nějaký terminál za městem? Jedna, dvě?

Tenhle systém dovedli do dokonalosti v Číně: člověk se crcá dvě hodiny metrem, co staví ani ne po kilometru, na nějaký terminál VRT za městem, pak třístovkou prolítne kus země a pak znova jede věčnost metrem z nějakého terminálu.
Letiště sice v docházkové vzdálenosti nemáme, ale snad všude tam, kde si postavili ještě jedno, vzdálenější letiště, tak zjistili, že lidi mají to bližší radši. Často musí to vzdálenější letiště nějakým administrativním způsobem protežovat (např. zákaz delších linek z bližšího letiště - Malpensa vs. Linate, Haneda vs. Narita); pokudd to neudělají, tak v extrémním případě se jim cestující na krásné nové vzdálené letiště vykašlou (Montreal).
Nedělal bych z vlaku, byť rychlého, nízko letící letadlo.
Já bych radši německý systém.
Pondělí, 13. února 2023 - 23:35:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8511
Registrován: 9-2005
PŠ: to se počítá z celkových cestovních dob, o kolik prodloužíš nebo zkrátíš CCD různými variantami řešení dopravniho spojení. A pronásobíš počtem pasantů. Z toho vyjde, co je výhodnější. V podstatě minuta zpoždění 100 cestujících odpovídá 100 minutám zpoždění jednoho cestujicího.
Plus subjektivní vjemy, jako jaký vopruz je někde zaparkovat vozidlo, rozlehlost a odlehlost parkoviště, jeho odpornost/nebezpečnost, atd.
U přestupu v přepravě je nutno zohlednit i to, kolik jich je celkem a jak jsou v vaše cesty rozděleny. Já třeba úplně nesnáším cesty s více přestupy rozprostrenému rovnoměrně. Pokud nejde o extrémně dlouhou cestu.
Pokud by ten terminál měl vějíř tram. linek do celého Brna, včetně hodně dobrých intervalů, velmi solidní výbavu (takový to nákupní centrum) , sympatický vyřešené parkoviště plus napojení na silnice. Tak by to úplně špatný nebylo. Jo, stojí to prachy. Stejně jako přesun hlavasu může být pro dojíždění i dálkové cesty v pohodě, jenom musíš ten hlavas přesunout se vší užitečnou výbavou. Čili i s veškerou MHD, službami atd. Jde to, ale stojí to miliardy.
♥️🇺🇦 Слава Україні!
Stránky o lok. 109E: http://109-e.wgz.cz
Úterý, 14. února 2023 - 02:11:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1085
Registrován: 11-2021
Bram: no jo, idiotské a na kabelu. Ale jakou logiku má vkládat do hustýho sledu zastávkovejch osobáků
přes celý město rychlovlak, kterej už plní stejnou úlohu a to rozvést lidi, který se vyskytli na okraji města do jeho útrob? Aby dotčení nemuseli zvednout z vyhřáté židle?
Úterý, 14. února 2023 - 07:23:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 28207
Registrován: 5-2002
Bram: ale lze ho naprosto idiotskými nápady zastavením kdesi na samé hranici města jen výrazně zhoršit. Už jsi to tu dostal vysvětleno od více lidí, ale jelikož si stojíš na kabelu
Ve Věžích (Tours) si asi taky stojí na kabelu, protože naprostá většina TGV Tě vykopne ve Svatým Petru z Těla (St. Pierre-de-Corps), pokud ho vůbec nemine, a zbytek dojedeš "navettou"...
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Paul2no
Úterý, 14. února 2023 - 07:37:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2861
Registrován: 11-2009
Hajnej: jenže Francie je velká. Česko je malé. Abychom se totiž nedostali do stavu, že jízda VRT mezi polními terminály plus čas dojezdu k nim (plus čas na přestup) bude nakonec časově stejná jako jízda rychlíkem po koridoru z centra do centra. To by pak smysl VRT zcela popřelo.