Diskuse » Železnice » Slovensko » Archiv diskuse Slovensko do 12. 2. 2023 « předcházející | další »

Archiv diskuse Slovensko do 12. 2. 2023

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Mladějov
Pátek, 10. února 2023 - 17:08:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19324
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
" I tehdy jí dělali lidi na který taknějak zbyla a ženský který to dělaly celoživotně vypadaly ve 45 letech kolikrát tak na 60.

"
Ono je zajímavé to pozorovat třeba ve starých filmech, kolik těm hercům bylo let a na kolik vypadali - Pištěkovi bylo třeba 40 a vypadal jako starej dědek tak na 65, nebo třeba paňmáma Nedošínská, Marvan..

Jinak samozřejmě souhlas.
Pátek, 10. února 2023 - 17:08:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14830
Registrován: 4-2003
Pikehead:Ale problém se postupně mění: už nejedeme povinně z Prahy vlakem na Gemer, ale mají tam jezdit Slováci a Maďaři. Jedině teda nevím, jestli hned, nebo až Samo a Seto zainvestují a udělají tam přehradu a skiareál.

Jelikož se nic nestane, tak na Gemer Slováci a ani Maďaři jezdit nebudou. Pánové Seto a Samo ještě nic nevytvořili, tedy krom průserů [biggrin].


A co je na tom tragického?

Samozřejmě, že nic.


Kdo tam nemá rodinu nebo nechodí po horách, nemá, co by tam dělal.

A to ještě jde jen o letní horskou turistiku. Na zimní horskou turistiku je lepší zůstat u nás, protože terény na běžky jsou daleko tu vhodnější.



Mladějov:..ale houby.

Souhlas s celým příspěvkem 19322 [ok].
Bkp
Pátek, 10. února 2023 - 17:09:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8825
Registrován: 8-2003
J.M.:
"Vy tady pořád řešíte Čechy jedoucí na Gemer, ale to je dost mimo. Ten Gemer musí být v první řadě atraktivní pro samotné Slováky, což už v posledních letech je i částečně vidět. Další v pořadí by byli Maďaři, kteří tam taky nemají daleko, navíc jim to tam dřív patřilo"

Jo aha, holt nevšiml jsem si, že na začátku byla zmínka o vlakové dostupnosti Gemeru z Miškovce.


J.M.:
"Blbost. Před 30 lety na vesnici většina lidí auto nutně nepotřebovala, byť ho už dost lidí mělo. Ale práci měli v místním JZD, lese nebo v okruhu 20 kilometrů v nejbližší fabrice. A vlak/bus jezdil většinou dost často, byť ne třeba po celý den. Ale ráno do práce a škol a odpoledne zpět to bylo naprosto bez problémů. Všude měli místní Jednotu, ve které si koupili co potřebovali, přičemž nepotřebovali objíždět supráče jako dnes (bo sleva)."

Spíš 40 lety tam mělo být...
Vždycky si vzpomenu na vyprávění jisté zpěvačky, jak dětskou hudební školu mohla navštěvovat díky vstřícnosti jedné učitelky, která ji po lekci vozidla svým autem domů, protože poslední spoj jel nepoužitelně dřív.
I na tom venkově lidé považují fakt, že si nemusejí práci/nákupy/záliby podřizovat jízdním řádům, za pokrok ze kterého nechtějí slevovat, a to bez ohledu na všechny nostalgiky.
Pátek, 10. února 2023 - 17:20:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14831
Registrován: 4-2003
Mladějov:Ono je zajímavé to pozorovat třeba ve starých filmech, kolik těm hercům bylo let a na kolik vypadali - Pištěkovi bylo třeba 40 a vypadal jako starej dědek tak na 65, nebo třeba paňmáma Nedošínská, Marvan..

Tak tak [wink].

Ale největší darda pro mne je film Všichni dobří rodáci, tam okamžitě poznáš, kdo je kompars a kdo je herec i tehdy, kdybys žádného herce neznal a film zastavil a z jednoho políčka udělal fotku. Ty strhané obličeje starších lidí, kteří pracovali nejspíš celý život v zemědělství, to je fakt síla [coze]. Takové lidi dnes u nás v podstatě nenajdeme. Na hercích, ač jde o lidi narozené před druhou světovou válkou, je vidět, že jsou to dobře živení a nestrhaní lidé. Takto vypadá dnes běžný člověk, který nepracuje jak robot někde u pásu, nebo nedělá dojičku krav v JZD, což je fyzicky velice náročné zaměstnání, jak správně podotkl RadekŠ [wink].
Quex
Pátek, 10. února 2023 - 17:23:21  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8847
Registrován: 5-2002
Lidé už nebyli nuceni dělat tam, kde soudruzi chtěli a být tedy nuceni prohnít celej svůj život třeba jako dojička krav nebo kydat hnůj jako robotník v JZD.

Určitě, dneska si mohou založit třeba technologický startup. Nebo online obchodovat s akciemi a pracovat z home office. Nebo nepracovat vůbec, to taky jde.[lol]

Kdo tam nemá rodinu nebo nechodí po horách, nemá, co by tam dělal.

Slovensko není jen o horách, je to tak nějak pořád napůl domácí země, stejně tak můžu říct, co bych dělal např. v Ostravě nebo nevím kde. Ono je to spíš o zájmu a jakési vlastivědě. A navíc krásné vzpomínky na dětství, když jsme tam jezdívali na školy v přírodě nebo v létě s rodiči, člověk si vždycky vzpomene, co na kterém místě bylo nebo tam někdo udělal.[lol]
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Bkp
Pátek, 10. února 2023 - 17:29:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8826
Registrován: 8-2003
Ono je to spíš o zájmu a jakési vlastivědě. A navíc krásné vzpomínky na dětství, když jsme tam jezdívali na školy v přírodě nebo v létě s rodiči, člověk si vždycky vzpomene, co na kterém místě bylo nebo tam někdo udělal.[lol  ]

Ano, člověk má znát svoji zem i její okolí, jenže rozpadem Československa je toho okolí přece jen víc.
Můj "problém" je v tom, že v rodině nikoho slovenského původu nemám, s rodiči nebo školou jsem tam nikdy nebyl, první moje návštěva Tater byla až v dospělosti a po xté návštěvě Alp, takže sentiment nula.
Mladějov
Pátek, 10. února 2023 - 17:38:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19325
Registrován: 3-2007
Bram 14381: Ono i další věci - třeba těžko podezřívat režiséra známé a pořád reprízované Kalašovky "Vrah skrývá tvář" Petra Schulhoffa, že by schválně dělal "hnusné" JZD nebo STS a chudičké domácnosti a oblečení těch lidí atd..přičemž ten dojem z toho JZD je vážně tristní..
Ono je řada filmů občas (třeba nechtěná) dokumentace té doby, tedy prostředí.
Pátek, 10. února 2023 - 17:44:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14832
Registrován: 4-2003
Quex:Slovensko není jen o horách, je to tak nějak pořád napůl domácí země

Pro starší lidi, pak pro Tebe, pro mne a pro naše vrstevníky. Pak ale není dlouho nic a mnozí mladší lidé už slovenštině skoro přestali rozumět.

Dnešním dětem se začíná většinově přibližovat i díky (!!!) youtuberům, protože mnoho z nich jsou Slováci, tedy mluví slovensky i na youtube a děti se sledováním jejich videí naučí rozumět asi tak, jako když jsme sledovali Československou televizi. Vidím to na skoro desetileté dceři mé přítelkyně, která se slovenštinou zjevně problém nemá a to právě díky youtuberům. A není to zdaleka jen její případ [nene].


Určitě, dneska si mohou založit třeba technologický startup. Nebo online obchodovat s akciemi a pracovat z home office.

Nebo pracovat v nějakém nadnárodním koncernu, původem německém koncernu, kdybys náhodou Ty sám tápal [biggrin].


Nebo nepracovat vůbec, to taky jde.

To je ale divný, že zrovna tohle nikdo moc nechce. Že by to bylo tím, že mu hrozí konec na ulici?!?

A pokud bys tím odkazoval na éru dřívbylolípu, tak bezďáci samozřejmě existovali i za něj. Museli ale nějakou práci mít, tak (ač mnozí velice neradi) třeba v Praze vyřvávali Veeeeeeeeeeeečernííííí Praaahaaaa, nebo dělali vrátné či na hajzlbáby a hajzldědky. A večer si na ubytovně ožrali držku a vydrželi být s opicí hezky až do rána [sad].
Mladějov
Pátek, 10. února 2023 - 17:50:52  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19326
Registrován: 3-2007
No jako už nám to zse bohužel sklouzává na tradiční diskusi, jak byl ten Dřívbylolíp bezva a jak to dneska stojí za howno..
Wono holt o tomhle ti DBListi potřebujou furt mluvit - přičemž Gemer byla prdel světa tehdy i dnes a nevypadá, že by se to změnilo [wink]

Mne jen překvapilo, jak se na mne J.M. pomalu vrhnul, když jsem uštěpačně komentoval ty fotky přeplněných električek, co sem někdo dal - já fakt někdy nevím, co si mám myslet.

Ale moc dlouho radit Slovákům s turistickým ruchem bych nedělal - my to taky nemáme rádi, když tady Slovák dělá mistra světa, jak je tady v ČR všechno blbě..tomu i rozumím.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Pátek, 10. února 2023 - 17:59:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14833
Registrován: 4-2003
Mladějov:Ono i další věci - třeba těžko podezřívat režiséra známé a pořád reprízované Kalašovky "Vrah skrývá tvář" Petra Schulhoffa, že by schválně dělal "hnusné" JZD nebo STS a chudičké domácnosti a oblečení těch lidí atd..přičemž ten dojem z toho JZD je vážně tristní..

Mnohdy divím, že takové filmy režisérům v tomto směru prošly... Viz i Sestřičky od Kachyni, to je pro mne naprostá Sodoma Gomara [biggrin].


Ono je řada filmů občas (třeba nechtěná) dokumentace té doby, tedy prostředí.

Přesně tak [wink].
Pikehead
Pátek, 10. února 2023 - 20:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9186
Registrován: 3-2007
Quex:
"lovensko není jen o horách, je to tak nějak pořád napůl domácí země, stejně tak můžu říct, co bych dělal např. v Ostravě nebo nevím kde. Ono je to spíš o zájmu a jakési vlastivědě. A navíc krásné vzpomínky na dětství, když jsme tam jezdívali na školy v přírodě nebo v létě s rodiči, člověk si vždycky vzpomene, co na kterém místě bylo nebo tam někdo udělal."
No na Slovensku jsem měl dvě babičky, na třítýdenní škole v přírodě jsme tam za totáče byli dvakrát (dokonce vlakem). Z ruin hotelu Ráztoka, kde se ŠVP odehrávala, jsem nedávno našel pěkné urbex video, ale že bych tam potřeboval znovu, no nevím...
Mimochodem, v celé dosavadní diskusi jsem nezaregistroval jiný motiv návštěvy než hory. Na cokoliv jiného je to docela daleko a na nějaké obecné prázdninování to má dost nevalný poměr výkon/cena.
Pátek, 10. února 2023 - 20:25:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2007
Registrován: 7-2017
Tak v Cizi su kupele, potom kupaliska Roznava, Tornala, Revuca,Gemerska Horka.. Hradov je v okoli dost, Krasna Horka este nie je, ale zase funguje kastiel v Betliari, Roznava tiez stoji za navstevu. Jaskyne- Domica, Gombasecka, Jasovska, Ochtinska-aragonitova, Krasnohorska, potom parna zubacka v Tisovci, stare bane, oproti Gombaseckej jaskyni je este Biela vyvieracka a kusok dalej Cierna. Okrem liecebne na Prednej hore tam maju aj kastiel a v okoli je par wellnessov. Za mna je tam urcite vela atrakcii, ktore by prilakali turistov.
Nie som si isty, ci Madari maju radi turistiku, oni maju svoje termalne kupaliska a Balaton, zvysok v lete pracuje na zahrade, to je tam prace dost. Ubytovanie je tam tiez mozne najst, len to nebude hotel s kapacitou pre 400 hosti. Ale chcelo by to urcite marketing a prilakat tam ludi, niektorych moze odradit, ze kym na Liptove v lete byva malokedy nad 30, tak na juhu byva v lete nad 30 prakticky kazdy den.
Quex
Pátek, 10. února 2023 - 23:03:02  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8850
Registrován: 5-2002
na třítýdenní škole v přírodě jsme tam za totáče byli dvakrát (dokonce vlakem)

To i já, jezdilo se tam vždycky mimo sezónu, tj. přelom duben/květen nebo říjen/listopad. Z Prahy-Libně hor. nádr. jel zvláštní rychlík pro pražské školy, souprava 12x Bhm, končil myslím až v Prešově (nebo SNV?). Pak různé školy vystupovaly v různých nácestných stanicích, Kraľovany počínaje. My jsme vždy jeli až do žst. Poprad-Tatry, pak Eurocamp FICC, ten byl vybaven i školou ve formě objektu z buněk, to byly časy... Zlí komunisté za ty tři týdny chtěli tenkrát 105,- Kčs včetně plné penze a dopravy, tj. 5 Kčs/den.[lol] Kolik by asi tahle sranda stála dnes?[biggrin] A jinak z naší školy jel vždy kompletně celý ročník, resp. celé 2 ročníky, účast byla povinná, resp. spíš tak samozřejmá, že žádná jiná varianta ani neexistovala. Pamatuji si, jak jedna spolužačka prostě jet z nějakých důvodů nemohla, tak na ty 3 týdny prostě musela přejít na jinou školu.[crazy]
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Sobota, 11. února 2023 - 06:14:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14840
Registrován: 4-2003
Quex:Zlí komunisté za ty tři týdny chtěli tenkrát 105,- Kčs včetně plné penze a dopravy, tj. 5 Kčs/den.

No to je nějaká hodně podivná nízká cena. Před několika lety jsem nějakou naprostou náhodou u rodičů v bytě nalezl jakýsi notýsek, kam se mi ve druhé třídě psaly známky (ještě jsme neměli žákovskou knížku) a tam byla částka za třítýdenní pobyt na škole v přírodě nějakých 250 Kč. A to jsme jeli do Beskyd, do tehdejšího hotelu Ráztoka (loni procházel přestavbou, jak jsem si mohl osobně všimnout) v Trojanovicích pod Radhoštěm. A tehdejších dvě stě padesát korun byly velké peníze, něco jako dnešní tři tisíce korun. Matka měla plat nějaké necelé dva tisíce, takže dvě stě padesát korun pro ní byla už docela darda. Pantáta měl ještě menší plat, protože pracoval jako pomocný dělník. A kapesné jsem měl nějakých padesát korun určitě, spíš bych řekl, že díky tomu, že mi děda a babička vždy nějakou korunku přidali, asi tak ke stovce [proud].
Sobota, 11. února 2023 - 07:17:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15439
Registrován: 5-2004
velky sef: jeste bych doplnil planiny. Plesiveckou (a bude se menit neb uz se na ni nepase a zarusta, takovej Zombor ze starsich fotek uz v realu vypadal jinak), Silicka (od lednice pres prerii s vyhledy od madarska po rudohori), vyhlidka nad hrhovem a planky u mutny studne a lucanskyho pramene, louka s ladislavovou vyvirackou nad debradi... Potiz pro hodne kusu bude v tom, ze tam neni hospoda a nejde az nahoru dojet autem. Zaplatpambu za to... A pro nektery kusy to znamena kolenovrtstvi protoze tam neni draho.

No a protoze to je o docela dlouhych pochodech s nutnosti si nosit piti a s prasackym prevysenim nez se bvyleze nahoru (plesivecka pod 25 km tezko) tak pro nas starsi je tam idealni kolo. Jen se tam musi clovek nejak dostat, coz je vlak do moldavy, roznavy ci plesivce. Jinej neni...
Pikehead
Sobota, 11. února 2023 - 08:15:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9187
Registrován: 3-2007
Quex:
"To i já, jezdilo se tam vždycky mimo sezónu, tj. přelom duben/květen nebo říjen/listopad. Z Prahy-Libně hor. nádr. jel zvláštní rychlík pro pražské školy, souprava 12x Bhm, končil myslím až v Prešově (nebo SNV?)."
Taky Libeň, ale myslím, že to končilo v Púchově, velkoprostor to byl a ty vozy tam možná i celé tři týdny stály.
Quex:
"Zlí komunisté za ty tři týdny chtěli tenkrát 105,- Kčs včetně plné penze a dopravy, tj. 5 Kčs/den.[lol] Kolik by asi tahle sranda stála dnes?[biggrin]"
Taky jsme asi jeli celý ročník, ale ceny neumím posoudit, školy v přírodě sponzorovala cementárna zasypávající městečko milimetrovými vrstvami prachu, v 80. letech tam chodili geologové sledovat antropogenní sedimentaci.
Sobota, 11. února 2023 - 08:29:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13060
Registrován: 4-2003
Nádr. jel zvláštní rychlík pro pražské školy, souprava 12x Bhm, končil myslím až v Prešově (nebo SNV?). Pak různé školy vystupovaly v různých nácestných stanicích, Kraľovany počínaje. My jsme vždy jeli až do žst. Poprad-Tatry, pak Eurocamp FICC, ten byl vybaven i školou ve formě objektu z buněk, to byly časy... Zlí komunisté za ty tři týdny chtěli tenkrát 105,- Kčs

Já jsem tohle absolvoval 2x taky (na týden či 14 dní, nepovinně), ovšem vyjma nějakéhotoho šoto je tohle dávno přebito X jinými a mnohem zajímavějšími vzpomínkami z čistě soukromých akcí. Vono jako den organizovaný učitelkama a v přítomnosti nudících se spolužáků majících úplně jiné zájmy (spolužačky, alkohol) není zrovna na nějaký poznávání úplně optimální.

A jinak realita z GJP, výlet do Banátu vyprodán během 1 dne - prostě tam pojedou žáci, který chtěj s učitelama který chtěj.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 11. února 2023 - 08:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13061
Registrován: 4-2003
ale myslím, že to končilo v Púchově, velkoprostor to byl a ty vozy tam možná i celé tři týdny stály.

To byl jiný vlak, který jel přes Valachy.

přírodě sponzorovala cementárna zasypávající městečko milimetrovými vrstvami prachu

Tam my na P6 (žádný dělnický čtvri a čoudící fabriky) k tomu dostali jenom velmi okrajově, rozhodně to nebylo běžný.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Sobota, 11. února 2023 - 09:52:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1489
Registrován: 3-2011
Inak zo spomenutého Eurokempu zostali len ruiny.
E pericoloso sporgersi - Nicht hinauslehnen - Не высовываться - Ne pas se pencher au dehors

Quex
Sobota, 11. února 2023 - 09:59:02  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8851
Registrován: 5-2002
Vono jako den organizovaný učitelkama a v přítomnosti nudících se spolužáků majících úplně jiné zájmy (spolužačky, alkohol) není zrovna na nějaký poznávání úplně optimální.

To můžete říct v podstatě o všem, kde si neorganizujete čas výlučně sám. To by toho člověk moc neviděl.

Tam my na P6 (žádný dělnický čtvri a čoudící fabriky) k tomu dostali jenom velmi okrajově, rozhodně to nebylo běžný.

Nevím, já jsem z Prahy 8 a tam jsme se školou jezdili na 3týdenní ŠvP každý rok, kromě 1. třídy a kromě 7. třídy, kdy byl týdenní lyžák (opět pro všechny). V Tatrách jsme byli tedy jen 2x, jinak se jezdilo do Jizerek, na legendární chatu Pláně pod Ještědem.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Quex
Sobota, 11. února 2023 - 10:01:15  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8852
Registrován: 5-2002
Inak zo spomenutého Eurokempu zostali len ruiny.

To vím, bohužel.[crazy] V roce 2005 jsem se tam byl podívat, ještě to fungovalo, i když škola už byla zbouraná. V roce 2009 provoz ukončen údajně z ekonomických důvodů, dnes skutečně ruiny, developer tam samozřejmě už plánuje výstavbu "apartmánů".
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Bkp
Sobota, 11. února 2023 - 10:49:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8829
Registrován: 8-2003
Quex:
Je pravda, že na různých ŠVP a lyžácích jsem byl různě, Šumava, Jizerky, Krkonoše, Krušné hory, Jeseníky jsem nemohl, jen ty Tatry se mi vyhly, holt špatný ročník.

Hele, co máš proti apartmánům, mě to nepřijde o nic živější, než z atraktivního místa udělat chatovou osadu.
Sobota, 11. února 2023 - 13:48:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9902
Registrován: 5-2002
Potiz pro hodne kusu bude v tom, ze tam neni hospoda a nejde az nahoru dojet autem. Ale na Plešiveckou planinu jde dojet až nahoru autem, silnice tam vede, a dokonce i autobusem (absolvoval jsem to pár desetkrát), ale po vyřazení Karos a nahrazení vysokými autobusy z místního ČSAD ochranáři už busy nepovolaovali a preferují auta . A i to pivo mi tam prodali a děckám langoše. Na Silickou planinu pak jezdí pravidelná autobusová linka z Rožňavy a dá se tam dojít po rovině ze Sorošky, kde je přímé autobusové spojení do Košic.
Sobota, 11. února 2023 - 14:47:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2015
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Práce dojičky je fyzicky náročná, v nepříznivém prostředí (vlhko, plyny) a neměla žádnou společenskou prestiž ani před 40 lety. I tehdy jí dělali lidi na který taknějak zbyla a ženský který to dělaly celoživotně vypadaly ve 45 letech kolikrát tak na 60.
No tak té paní co já znám je 80 a dělala to celý život a vypadá velmi dobře. Až jí uvidím, tak jí vyřídím, že už má být dávno po smrti...
Že ta práce neměla žádnou společenskou prestiž, je pravda. Což ukazuje na hloupost lidí, nikoli na hloupost té dojičky. Jenže bez ní byste se prostě mléka asi nenapili, že?
Mladějov: To je stejně zajímavé, jak ti "nízkorozpočtoví" hodně šetřiví, na všechno opatrní a bez auta, jako třeba vy a Petr Vlčků, furt líčíte ty socialistické poměry jako skoro bukolickou idylku
No vidíte. Já napíšu, že auto na venkově nebylo dříve nutností, protože bylo na venkově mnoho možností práce bez nutnosti většího dojíždění, což je evidentně pravda a vy si z toho vydedukujete, že dřív bylo líp. Ale to je vaše dedukce, já jsem jen konstatoval jak to bylo, ta dedukce je už vaše.
Bkp
Sobota, 11. února 2023 - 15:17:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8831
Registrován: 8-2003
J.M.:
"Ale to je vaše dedukce, já jsem jen konstatoval jak to bylo, ta dedukce je už vaše."

Jestli chcete konstatovat, co dříve bylo, tak konstatujte, že lidé volili práci/záliby/školy podle toho, kam co jelo. Dnes volí dopravu podle toho, kam potřebují jet.
Sobota, 11. února 2023 - 16:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2017
Registrován: 12-2020
No tak se to taky dá interpretovat. S tím já souhlasím. Podle toho to taky na silnicích vypadá a ty tuny těch sraček všichni dýcháme, včetně těch dětí co se vozí do škol auty. Zdravotní následky pak sklízíme všichni. To je prosím taky jen konstatování současného stavu, nikoli obhajoba socialismu.
Mladějov
Sobota, 11. února 2023 - 16:38:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19328
Registrován: 3-2007
>Ale to je vaše dedukce, já jsem jen konstatoval jak to bylo, ta dedukce je už vaše.

Tak máte alespoň zpětnou vazbu, jak svým projevem působíte (fakt nevím jaký smajlík a jestli vůbec).

A "evidentně", nezlobte se, máte okruh nějakých floskulí a představ a ty pořád opakujete..ač to opravdu ani zdaleka tak bukolické nebylo, což vám tady kromě mne napsalo aspoň pět lidí, ale vy stejně budete mlít tu svoji mantru i přes docela zajímavou debatu více diskutérů, jakáž pomoc.
Můžu vědět, kolik vám v těch 80s, když jste jezdil na venkov k dědovi bylo? 15 a fanoušek dráhy a vláčků?

Vy se to furt snažíte natlačit do toho, jak ta auta nikomu nechyběla, ale on to tady napsal Brr nebo kdo krásně: Prostě lidi (na venkově taky) si tu mobilitu nechtěj nechat vzít, to jen vy (a pár dalších ultras) žijete v nějakém světě představ, nevím proč, třeba tak žili vaši rodiče, nebo co..

Já samozřejmě znám a znal jsem pár tzv. klasických režijkářských rodin, ale to byla doména tak šedesátek a sedmdesátek, těm lidem je už dneska typicky minimálně přes 70.


Helejte, nic ve zlým, ale kdyby vás někdo čet a nevěděl kolik vám je (něco okolo 50, spíš mírně plus), tak vás názory a stylem života odhadne tak na 65, možná 70+ šetrného důchodce, přičem takový Honza Klonfar, kterému těch 70 je, je aktivním způsobem života ani ne padesátník..

Prostě tak působíte - a můžete mi stokrát psát "že něco blbě dedukuji"

Víte, já koukám třeba na ty ještě okolo 70 aktivní dědky a báby (dnes moderně senioři), co se třeba občas scházej na nějakých srazech, někam občas vyrazí na výlet, dopřejí si sem tam nějaké to (byť levnější) moře, někteří jezdí ještě na kole, pomáhají svým dětem s vnoučaty atd, atd., chodí ještě třeba i příležitostně si někam nějakou kačku přivydělat a nedřepěj doma u televize když nemusej a zdraví jim přeje.
A vy s Péťou Vlčků tady akorát pořád skuhráte, jak dřív bylo líp - vy už v 50 a určitě jste to dělal už před 20 lety [wink] - není to škoda toho života fungovat o 20-30 let předčasně jako zakyslej komodůchodec?

No nic, vaše věc a váš život, ale jedno vám řeknu - tyhle trvalé breky, jak dřív bylo všechno lepší, lidi okolo vás, pokud to nejsou stejně naladění tragédi, každého nad nějakou míru otravujou.
Zbytečně se děláte o třicet let starší.

Já si vždycky vzpomenu, jak jsme v zimě na běžkách, to mi bylo asi 16, potkali v Krkonoších u legendárního Bufetu na rozcestí za nádherného azurového dne dědu, který se musel svěřit: Učitel (holt neopotřebován), bylo mu ten den 80, bývalý tělocvikář a chtěl se asi podělit o radost, kterou cítil.
Fakt nepotřeboval šířit okolo sebe blbou náladu..se mi to tenkrát strašně líbilo a říkal sem si, co až bude 80 mně..

No nic, asi škoda slov.

EDIT - váš poslední příspěvek: Jasně, potisící prostě zase něco stojí za hovno a dřív bylo líp..tak si to užijte, ten váš mentální svět "všechno hezké už je pryč", vy skřípavej dědku [proud]

Nic ve zlým, ale s vámi se bavit o krásách života a pozitivitě je jako se bavit s celoživotním slepcem o západu slunce.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 11. února 2023 - 17:33:18  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15441
Registrován: 5-2004
Ty nesiris dobrou naladu ale svazacky kydy "driv stalo vsechno za hovno a ted radostne budujeme kapitalizmus". Jen to mas opacne nez tehdejsi svazaci.

No a ja pojedu tam kde se mne libi a kdybych vyhral ve sportce 50 micu tak na dovolenou vyrazim opet na vychod a opet vlakem a na kole ktery ma hnedle 90000 km. Protoze mne to tak vyhovuje a tam nachazim to co jinde uz jaksi neni a univerzalni sterilni zapad mne proste nelaka. V alpach jsem byl na cundru v lete 90, bylo to pekny ale necitim potrebu to zopakovat. Asi jak filmy po roce 2000- taky si obcas reknu "hm, dobry" ale nelaka mne to videt znova...
Mladějov
Sobota, 11. února 2023 - 17:39:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19334
Registrován: 3-2007
Ne. Já o tom vůbec nemám potřebu mluvit, jen jako reakci když tady někteří s oblibou vytahujete furt to DBL, kecy jak nikdo nepotřeboval na venkově auto, jak bylo všechno lepší (tvoje oblíbená disciplína) a tak.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Bkp
Sobota, 11. února 2023 - 17:41:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8832
Registrován: 8-2003
J.M.:
"No tak se to taky dá interpretovat. S tím já souhlasím. Podle toho to taky na silnicích vypadá a ty tuny těch sraček všichni dýcháme, včetně těch dětí co se vozí do škol auty"

Jj, chcete pracovat v řemeslné dílně? Ta je na jiné autobusové lince, na "vaší" je velkovýkrmna krůt, tak habaj? Je žena zdravotní sestra? Ouha, ale v kravíně taky berou, dojička je dobrá práce. Má syn hudební nadání? Z hudební školy nestihle autobus, ale stihne ho z kurzu vzpírání.
Jo, jděte s touto agitací na nějakou vesnici, třeba na hasičskou soutěž. Uvidíme, jestli přežijete deset minut, nebo dokonce dvacet. Přežijete myšleno doslova.
Sobota, 11. února 2023 - 18:05:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2019
Registrován: 12-2020
Bpk: On tady nikdo neagituje. Jen se konstatoval stav minulý, jestli jste si toho nevšiml.
Mladějov: Vy se to furt snažíte natlačit do toho, jak ta auta nikomu nechyběla, ale on to tady napsal Brr nebo kdo krásně: Prostě lidi (na venkově taky) si tu mobilitu nechtěj nechat vzít, to jen vy (a pár dalších ultras) žijete v nějakém světě představ, nevím proč, třeba tak žili vaši rodiče, nebo co.
Problém je, že vy všechno překrucujete k obrazu svému. Takže já psal (na základě reakce Brma o tom, že na venkově vždybylo nutné auto) o tom, že vždy to rozhodně nebylo. A popsal jsem svůj konkrétní případ, který jsem zažil. Ale vy z toho uděláte opět dřívbylolíp. Jako ze všeho.
Prostě nesmím popsat žádnou situaci z doby před 33 lety a více (aniž bych napsal zda to bylo líp nebo hůř), aby na vás nepůsobila jako rudý hard na býka, pokud vše z té doby nekritizuji.
Tak takhle zase působíte vy na mě.
A pro vaši informaci. Nejsem ze železničářské rodiny, ani jsem jako dítě režijku neměl, takže jsme vlakem skoro vůbec nejezdili. Naši měli auto od roku 1980 a kupodivu mě to nijak nikdy nenadchlo a později jsem jezdit zásadně VHD (i v době kdy jsem režijku ještě neměl). To jen proto, že ta režijka vám taky nedá spát.
váš poslední příspěvek: Jasně, potisící prostě zase něco stojí za hovno a dřív bylo líp..tak si to užijte, ten váš mentální svět "všechno hezké už je pryč", vy skřípavej dědku
Kde píšu, že to stojí za hovno? To je zase vaše dedukce, váš pocit. Ale v tomto výjimečně případě pravdivý. Dýchat ty sračky z aut stojí za hovno. Úplně stejně jako za komoušů stálo za hovno dýchat ty sračky třeba z litvínovské chemičky a mnoha jiných.
No nic, vaše věc a váš život, ale jedno vám řeknu - tyhle trvalé breky, jak dřív bylo všechno lepší, lidi okolo vás, pokud to nejsou stejně naladění tragédi, každého nad nějakou míru otravujou.
No zajímavé je, že v reálném životě tyhle ,,kecy" nikomu nevadí, naopak většina lidí s kterými jsem v kontaktu s nimi souhlasí a většinou nadávají mnohem víc než já. Dál to radši probírat nebudu, mohlo by se vám udělat špatně. A pak již jen samá pozitiva, že?
Nechme toho, vraťme se k tématu železnic na Slovensku, tohle už s tím nemá nic společného.
Bkp
Sobota, 11. února 2023 - 18:10:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8833
Registrován: 8-2003
Hele, to už je dost smutné kličkování, nedůstojné nás všech.
Mladějov
Sobota, 11. února 2023 - 18:13:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19335
Registrován: 3-2007
>naopak většina lidí s kterými jsem v kontaktu s nimi souhlasí a většinou nadávají mnohem víc než já.

A jaký to má smysl si v tomhle libovat? Celkem si to dovedu představit - traťovka, parta na stavědle..

>Nechme toho, vraťme se k tématu železnic na Slovensku, tohle už s tím nemá nic společného.

Já s tím i souhlasím, protože už asi bylo všechno řečeno - a vy jste si z té debaty (nejen se mnou!) neodnesl ani kapku, ani zamyšlení.

Když nebudete psát voloviny o potenciálech, tak se o té turistice a cestování můžem klidně bavit, ale vy to (stejně jako PV) bez toho věčného pičování prostě nevydržíte - vy to ani jinak neumíte.
Sobota, 11. února 2023 - 18:24:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2020
Registrován: 12-2020
Jasně můžeme se bavit jen o tom co chcete vy a musím s vámi souhlasit. Tomu říkám ,,debata". Takhle přesně debatovali ti komunisté. Uvědomujete si to?
Bkp
Sobota, 11. února 2023 - 18:28:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8834
Registrován: 8-2003
Hele, pokud to bude o tom, že někdo holky a někdo vdolky, tak se shodnout nemusíme, ale toto není žádné zkrocení zlé ženy. Pokud se budeme bavit o tom, že v noci je světlo a ve dne tma, tak holt ten, kdo bude tvrdit opak, tak ten někdo bude za mimoně.
Mladějov
Sobota, 11. února 2023 - 18:37:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19337
Registrován: 3-2007
Ad J.M.: No..já se naopak snažím najít nějaké status quo.

Takže jiné téma: Quex tady zmiňoval, jak jeli vlakem na SK na školu v přírodě, co to bylo za rok a v kterém období (let) takové vlaky jezdily? Případně soupravy.

Ono byla za ta desetiletí mnoho zajímavých zvláštních přeprav, o kterých se dneska moc nemluví, resp. na to už všichni zapomněli: Přepravy na chmel, pro brance na vojnu, neveřejné lehátkové vlaky na Slovensko (ala "Stavbár" směr Humenné), vlaky ROH..

Bychom mohli tady (nebo v některém vhodnějším tématu) trochu poptat se pamětníků a poprosit je, aby sdělili, co si pamatují..i střípky.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Sobota, 11. února 2023 - 18:55:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2021
Registrován: 12-2020
Pamětníků se zeptat můžete, ale k čemu vám to bude dobré? Když vám tady Vlčoun napíše co jezdilo kolem Tanvaldu, tak ničemu nevěříte a chcete důkazy.
Obecně takových vlaků bylo hafo. V 50-60 letech se většinou jezdilo vlakem skoro všude, protože auto skoro nikdo neměl (viz Anděl na horách) a busů bylo pomálu. Takže větší přepravy typu Spartakiáda, ROH byly většinově vlakové, tím spíš na dlouhou štreku. Hledat řazení těchto vlaků či stroje, které je vezli je asi zbytečné. Jelo co bylo zrovna k dispozici a každý případ byl jiný. Pokud to někdo nezapsal do kroniky, nevyfotil či není nějaký doklad v archivu, tak asi není jiná šance nic najít.
70-80 léta už byl jasný vliv automobilismu, ale i tak takových vlaků bylo asi dost, hlavně do rekreačních oblastí + spartakiády atd.
Dětský putovní cyklotábor tábor na Slovensku je poměrně dobře ukázán ve filmu Leť ptáku, leť, někdy ze 70 let. Ale tam už nevím jestli jeli zvl.vlakem, část jich jela samostatně a ve Zvolenu jim ujel vlak do B.B. . Film stojí za shlédnutí, takový pěkný/odporný (zaškrtněte dle libosti) sedmdesátky. Hlavně je tam pěkná příroda těch časů ve Fatře a okolí.
Mladějov
Sobota, 11. února 2023 - 19:03:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19338
Registrován: 3-2007
>k čemu vám to bude dobré? Když vám tady Vlčoun napíše co jezdilo kolem Tanvaldu, tak ničemu nevěříte a chcete důkazy.

Co furt rozdmýcháváte vády?
Prostě Vlčoun něco řekl, co sám nezažil, protože to asi někde slyšel, tak se úplně logicky zeptám na nějaké podrobnosti, jestli se to dá doložit, nebo jsou to nějaké výmysly nebo zkresleniny JPP nějakého strého železničáře - to je přece úplně normální postup, jak se dobrat, jak to bylo.

Jenže vy to akorát blbě personifikujete - prostě Petr je váš člověk, já jsem fuj tak co řeknu, je blbě.

Se koukněte, jak se bavěj třeba v Parních lokomotivách - prostě od toho to DF je mj. tady, aby staré vzpomínky a postřehy nezapadly a aby se udělal nějaký většinový konsensus, jak co bylo nebo ne.

Jste fakt nepochopil, že jsem to navrhl mj. i proto, aby se šlo dál a neutápěli jsme se tady v nějakých blbých osobních sporech?

Jak chcete..
Sobota, 11. února 2023 - 19:36:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14844
Registrován: 4-2003
Mladějov:Prostě Vlčoun něco řekl, co sám nezažil, protože to asi někde slyšel, tak se úplně logicky zeptám na nějaké podrobnosti, jestli se to dá doložit, nebo jsou to nějaké výmysly nebo zkresleniny JPP nějakého strého železničáře - to je přece úplně normální postup, jak se dobrat, jak to bylo.

Přesně tak. Je dobré své vzpomínky se pokusit alespoň nějak podložit, protože pak je to fakt JPP. Viz M240.0 v Tanvaldu a jízdy s Balmem na večerním osobáku do Liberce v době, kdy byly M240.0 v Tanvaldu jen dvě.
Sobota, 11. února 2023 - 20:56:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15443
Registrován: 5-2004
A presne proto se vyseru na to psat nejake vzpominky ze slovenska. Jsou to vzpominky, tedy bez dukazu, ba nelze je ani presne casove v 70-tejch ukotvit.

Nejsem zvedavej na to aby jeden trouba papouskoval kraviny o dbl a druhej presne vedel co nemohlo jistojiste jezdit v miste a case kdy tam nebyl.
Sobota, 11. února 2023 - 21:15:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2022
Registrován: 12-2020
Mladějov: Co furt rozdmýcháváte vády?
No to říká ten pravej. Já nic nerozdmýchávám, jen říkám co jste předvedl, když tady Vlčoun uvedl své vzpomínky. Já jsem je pak poopravil dle knihy a na to jste vůbec nereagoval. Tudíž jsem pojal podezření, že vám o nějaké detaily či zajímavosti z provozu vůbec nejde. Nýbrž jen o to, jak se s někým dohadovat a dělat z něj blbce. Sám požadujete po mě, abych se zamyslel a pod. Tak se nad sebou také zamyslete. To určitě neuškodí...
Quex
Sobota, 11. února 2023 - 21:17:22  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8853
Registrován: 5-2002
Quex tady zmiňoval, jak jeli vlakem na SK na školu v přírodě, co to bylo za rok a v kterém období (let) takové vlaky jezdily? Případně soupravy.
Jsou to vzpominky, tedy bez dukazu, ba nelze je ani presne casove v 70-tejch ukotvit.

Já se to pokusím časově ukotvit celkem přesně, podle svých dat, +/- 1-2 dny.[wink]

Poprvé jsme tam byli v termínu 13. 4.-3. 5. 1986, podruhé 29. 10.-19. 11. 1988. Souprava poprvé samé Bhm, 12 vozů, počítal jsem, podruhé kombinace Bhm a Btm, opět cca 12 vozů. Výchozí stanice vždy Praha-Libeň, v čele nějaká E 499.3 a pokud si dobře pamatuji, bylo to trasované spodem přes Púchov. Vlaková četa 1/0, na samostatný hytlák si nevzpomínám, ani že by tam bylo BDs, takže asi jel někde v salonu. Jak to bylo tarifně odbavené netuším, žádné jízdenky jsme neměli, to předpokládám probíhalo přímo mezi školskou správou a ČSD. Jen jsme věděli předem, jaké budeme mít vozy, kam máme nastoupit. Cestou zpět byly ty samé vozy, takže je skutečně možné, že tam někde 3 týdny čekaly, protože jinak by je museli nějak soupravově stáhnout zpátky, každopádně na rychlících na Slovensko Bh-čka podle mě řazená běžně nebyla.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Bkp
Sobota, 11. února 2023 - 21:34:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8835
Registrován: 8-2003
Co to bylo za vozy, že bylo reálné je mít tři týdny jen čekající na cestu zpátky?
Sobota, 11. února 2023 - 21:37:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15444
Registrován: 5-2004
Bezne resp planovane asi ne, ale obcas se tam vtrousily. Pozdeji spis Bt a bylo to v kosickejch soupravach (jestli i prazskejch netusim).
Sobota, 11. února 2023 - 21:40:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15445
Registrován: 5-2004
a urcite tam ty soupravy hnily 3 tydny? Nebyly "pujceny" treba z roh rychliku? Ze totim necim podobnym ze slovenska z nejaky duchodcovsky rekreace kdys dojela babi.... E499.0 a hejno Bai Y
Quex
Sobota, 11. února 2023 - 22:10:25  
Administrátor
Číslo příspěvku: 8854
Registrován: 5-2002
Fakt nevím. To už by mohl doplnit nějaký znalec tehdejšího provozu. Souprava byla určitě česká, voz. depo Praha.
"Doba střelců neskončila. A já Vás o tom přesvědčím. A nejen Vás!"
Sobota, 11. února 2023 - 22:14:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15446
Registrován: 5-2004
Mimoto tehdy muselo byt ruznych zaloznich vozu 3[zadnice] - kouknete kolik bylo treba posilovych rychliku kolem svatku co jely tak 10x do roka. O tom kolik vozu stalo bezne treba ve vysocanech, decine (kde to bylo videt) nemluve - jen ty vysocany by nejakych 10 Ba/Bai navic vyskrably).
Neděle, 12. února 2023 - 07:22:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13063
Registrován: 4-2003
tam ty soupravy hnily 3 tydny? Nebyly "pujceny" treba z roh rychliku?

Jednalo se o normální (rušící) R uvedené v SJŘ a bylo to to samé jako třeba ROH rychlíky.

SJŘ nemám, takže nemůžu sloužit.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 12. února 2023 - 07:24:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13064
Registrován: 4-2003
e bylo reálné je mít tři týdny jen čekající na cestu zpátky

Polemizujete s fikcí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Pikehead
Neděle, 12. února 2023 - 08:33:59  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9192
Registrován: 3-2007
Quex:
"Cestou zpět byly ty samé vozy, takže je skutečně možné, že tam někde 3 týdny čekaly, protože jinak by je museli nějak soupravově stáhnout zpátky."
Teoreticky mohly vzít zpátky nějaký předchozí turnus, ale žádný protidav v Púchově nebyl k vidění. Navíc jak bylo v té době zvykem, kodrcalo se to prakticky celý den (odjezd z Libně nějaká půl devátá, devátá - Púchov mohl být okolo třetí). Do Prahy by obratový vlak téže soupravy dojel někdy v noci.
Quex:
"na rychlících na Slovensko Bh-čka podle mě řazená běžně nebyla."
Nebyla - všechno kupátka. Ostatně mě nenapadá na jakých rychlících v klasice velkoprostory byly.
Neděle, 12. února 2023 - 09:01:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13065
Registrován: 4-2003
Nebyla - všechno kupátka.

To je zajímavý, že já jsme tím vlakem co měl končit v Púchově([uhoh]) dojel někdy 82-3(?) ž do Považské Bystrice v Bh (přes den), v roce 87(?) do Tater a zpátky přes noc v B. (přes noc a ani ten nekončil v Popradu).

A co se týče délky pobytu, v tom prvním případě to bylo tuším na 14 dní, v tom druhém cca na týden.

Kdysi jsme měl v ruce SJŘ rušících vlaků z té doby, ty vlaky v něm byly normálně uvedeny, stejně jako vlaky ROH a mnohé další. Dokud to sem někdo nehodí, tak se budou akorát vytvářet fámy.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 12. února 2023 - 09:33:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15447
Registrován: 5-2004
Tak velkoprostory v podobe Bai Smichov jezdily jeste v cervnu 76 na r do decina. Bh pak jezdily na vikendech praha - budejovice (kajov) jeste min na prelomu 70 a 80. Podobne na r do svobody pres chlumec. Bh misto B jsem jel i "Hanusovicakem".

Ony totiz Bh kdys byly vozy nove a moderni ve srovnani se starsima kupatkama Smichov, natoz papirakama ex Ca z padesatejch. A odporaku Ba nebyly hned stovky.
Pikehead
Neděle, 12. února 2023 - 09:35:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9194
Registrován: 3-2007
RadekŠ: Ty moje vlaky bych datoval na začátek května 87 a 88 a fakt mám dojem, že tam skončil a všichni se vykýblovali ven a že cílová stanice Púchov byla i na pragotronu v Libni.

PV: Jo, teď ale myslíme osmdesátky, to už byly k mání docela velké série béček z DDR.

(Příspěvek byl editován uživatelem Pikehead.)
Neděle, 12. února 2023 - 09:39:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13110
Registrován: 12-2009
pokus jsou ti "vyššokupní" soustředění v Praze, Lipno a Špindl jsou blíž, než Gemer.
Jezdí kamkoliv, kde jsou jim schopni něco nabídnout a prodat.
A když zabodnu třeba kružítko v Praze s poloměrem 500 km, tak se jim nabídne bambilion možností.

To je pravda, ale stejně nikam jinam než do těch profláklých špindlů nejedou. Tedy většina.
Nedávno jsem jsem četl článek, kde se nějaká asi třicetiletá Pražačka podivovala nad tím, že existují Orlické hory.[coze] Kterými museli vzít zavděk, když Krkonoše, kam jezdí celý život, neměly volné místo na určitý termín.
Zjistila, že tam taky žijí lidi a je to ve službách atd. srovnatelné se špindly. [proud]

turistický cíl jak noha. jel okolo loni na kole, tak jsem si to projel, ale nebýt v tom ten šotorozměr, tak mi asi drncání po štěrku proti souběžné asfaltce nebude stát za to. A už vůbec ne za to tam jet kvůli tomu.
Dejme tomu. Ale něčím to tam začít musí.

Když použijeme to kružítko 500km a požadujeme asfaltovou šotocyklostezku, kdo z Prahy pojede na třeba kysuckooravskou bývalou úzkou do Vychylovky?
Autem i vlakem to vyjde téměř nastejno kolem 4,5h. (Čadca)
Pikehead
Neděle, 12. února 2023 - 10:07:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9195
Registrován: 3-2007
A je nějaké hraní s kružítkem správným modelem toho, jak lidé vybírají prázdninové destinace? :-)
Mladějov
Neděle, 12. února 2023 - 10:11:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19339
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"
Kdysi jsme měl v ruce SJŘ rušících vlaků z té doby, ty vlaky v něm byly normálně uvedeny, stejně jako vlaky ROH a mnohé další. Dokud to sem někdo nehodí, tak se budou akorát vytvářet fámy."

Ale tak tady nejde o "hození", tyhle SJŘ samozřejmě znám akorát se to jmenovalo SJŘ zvláštních vlaků a bylo to pro celou síť (nebo část) a ne po tratích, takže to byla dost zajímavá šotoosvětová pomůcka, ale poněkud teoretická, to byly všechno trasy pp (podle potřeby).
Takže ses z toho nedozvěděl, kdy ty zvláštní vlaky jedou - to bylo jen v "obyčejných", traťových SJŘ.

To prostě byl, dá se říct, seznam tras a když bylo potřeba, tak se "něco" třeba jen týden dopředu dálnopisně zavedlo.
Přičemž byly napevno přidělena vozební ramena zvl. vl. depům (a podobně vlakovým četám), aby se tohle nemuselo pokaždé znova řešit.

Takže třeba u neveřejného vlaku pro návrat vojáků do civilu Plzeň - někam Slovensko, minimálně Žilina (do Plzně jeli pravidly) jelo plzeňské eso do Berouna, tam byl přepřah na bobinu LD Praha střed s lokomotivní četou odtud, a vezla to až do Žiliny (s pomocníkem až 16 hodin na mašině od začátku směny). Září 1989.
Vozy velkoprostory Bt + 1 BDs, 12 vozů. Jsem očitý svědek [wink]

Pravidla, třeba vlaky ROH, byly zpočátku v normálních SJŘ v rušících (sedmdesátky), pak taky ve zvl.vl. a trasy byly dost zajímavé, třeba Praha - Doksy(?) v sobotu ráno ze Smíchova, Piestick + hafo Balmů, nebo R Svoboda nad Úpou - snad Bohumín v klasice, ale to jezdilo pravidelně týdně, jen to nebylo ve veřejném KJŘ.

Nebo třeba sobotní R "Dunaj" do Bratislavy pro který si jezdila do Plzně turnusově s tuším pražskou četou bratislavská 350.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 12. února 2023 - 11:11:04  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15448
Registrován: 5-2004
Dokonce jezdil rohatej rychlik praha - svoboda/vrchlabi, pres hk a trutnov, odkud to jelo do vrchlabi pres kuncice. A jelo to nejak o pulnoci z prahy a v cili to bylo rano.

Ten bohumin vozil zas pravidelne stokr az do trebovy...

No v nejakym zeleznicari, hledat to nebudu ale tak prelom 70 a 80, byl kriticky clanek jaky je opruz jet v patek v Bai z prahy do kosic.

A kdyz uz tedy zadate konec 80-tejch,tak nekdy pocatkem prazdnin 1989 (protoze do vrutek ze semil to bylo pomoci ss20) cestou na cundr do bukovych hor jsme jeli ze zvolene do cize kosickym rychlikem nejak pred desatou ze zvolene v sestave Bh(cistej z dilen, i okna) +2x Bt +BDs+AB odporak +B madar, kurak, hnuj zvenku i vevnitr...
Mladějov
Neděle, 12. února 2023 - 11:14:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19340
Registrován: 3-2007
Tak Bh byly tou dobou normální vozy..třeba na kácovácích tradiční to řada (a sice "slizská koženka", ale měkké a pohodlné).

Z TU do Vrchlábe přes Kunčice a z Prahy? Určitě?
Já vím, že do V. jezdil ROH, ale takhle krkolomně?
Mladějov
Neděle, 12. února 2023 - 11:52:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19341
Registrován: 3-2007
Jinak já třeba nežádám konec 80, ale třeba nějakou minimální dataci a kestli to dotyčný viděl, nebo jsou to jen JPP od starého zbrojnoše (neboli korektně orální historie [wink]).

Ale na ty 70s a 80s tady ještě najdeš ne úplně senilní pamětníky, tak by třeba bylo zajímavý tohle nějak popsat.
Neděle, 12. února 2023 - 12:04:22  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15450
Registrován: 5-2004
Ten roh do vrchlabi takto kdysi jezdil, dokonce zpet tojelo nejak dopoledne a to uz konvencne pres martinice. Protoze jsem to videl v martinicich se stokrem, tak pred dejme tomu 78. Cestu tam bych tipnul - pokud to nebylo kvuli "nocnimu dopravnimu klidu" nekde ve smidarech a pod - jako snahu dojet az za ranniho rozumnyho kurvopeni do cile.

U toho slovenskyho rychliku ti nestaci casovy upresneni 1989,prvni pule cervence, v 10 ze zvolene? Tak to pak sory...