Diskuse » Železnice » Železniční uzel Brno (ŽUB) » Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 22. 12. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse Železniční uzel Brno (ŽUB) do 22. 12. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Čtvrtek, 05. května 2022 - 20:32:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 395
Registrován: 3-2018
Ad nedostatek hran a křivé peróny na stávajícím hl. n. - nebylo by nic složitého nádraží narovnat a výrazně zkapacitnit, pokud by k tomu byla vůle. Místa na to je tam dost, jen by to bylo od výpravní budovy o pár tucet kroků dále. https://mapy.cz/s/cegofatoca
Ad geologické poměry a náročnost stavby tunelů pod městem - zrovna tunely Dobrovského v Brně jsou ukázkou, že dnešní podzemní stavitelství si poradí i s velmi malým a nestabilním nadložím. A tady by to po vzoru pražského metra stejně muselo vést mnoho desítek metrů pod historickým jádrem města, kde už bych opravdu podzemní chodby neočekával. Už jen proto, že od Nádražní ke kapucínům je převýšení přes 20 m. Na druhou stranu, jak tu někteří píšou, dominantní bude stejně příměsto, čili i kdyby bylo VR nádraží někde jinde, může zůstat stávající hlavák tím nejdůležitějším nádražím.
A co se diametru týče, mám jeden zlepšovák. U Grandu protáhnout šturcem dvoukolejku, u magistrátu udělat tunelový portál a táhnout to pod parkem Koliště, třídou Kpt. Jaroše a Lužánkami až na vlečku teplárny a po ní na žst. Královo Pole (https://mapy.cz/s/hehelehoze). Mohly by tudy jezdit všechny příměstské vlaky na Tišnov, dálkové vlaky na Kolín / Prahu a stálo by to zlomek toho, co by stál plánovaný diametr.
Čtvrtek, 05. května 2022 - 20:35:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 396
Registrován: 3-2018
Jo a na tom alternativním diametru bych udělal hlubokou podzemní zastávku Moravské náměstí (druhý uzel MHD) a mělkou podzemní zastávku Lužánky. Aby to splnilo zadání, že Brno chce kromě šaliny také svého krtka. [biggrin]
Pátek, 06. května 2022 - 11:05:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4834
Registrován: 5-2004
A co se diametru týče, mám jeden zlepšovák. U Grandu protáhnout šturcem dvoukolejku, u magistrátu udělat tunelový portál a táhnout to pod parkem Koliště, třídou Kpt. Jaroše a Lužánkami až na vlečku teplárny a po ní na žst. Královo Pole (https://mapy.cz/s/hehelehoze).

To už jsem tu kreslil a to i se zlepšovákem zlepšováku, že by se trasa od koliště odklonila západním směrem ke Konečnýho náměstí a pak teprve zpět k předávacímu kolejišti (čímž by se docílilo slušného propojení s trasami jedničky a dvanáctky). [happy] Nicméně vážně: varianta diametru - ať jakákoliv - by se měla vybrat co nejdříve, protože má poměrně velký dopad do fungování celého uzlu a závisí na tom optimální podoba rozpletů na jihu.
Úterý, 10. května 2022 - 20:54:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1776
Registrován: 10-2010
Taky bych měl zlepšovací návrh - nesnažit se zabít dvě mouchy jednou ranou. Místo toho radši navrhnout ŽUB (ať už v centru, či odsunutý) o dostatečné kapacitě, která nebude vyžadovat diametr. Současně s tím navrhnout ucelenou síť podzemní tramvaje pod širším centrem, která umožní nahradit současné přetížené povrchové tram tratě v centru.

To věčný laborování nad formou diametru totiž zavání hledáním nějakýho univerzálního řešení jak pro železniční dopravu, tak pro MHD, který ve výsledku nebude dobře fungovat ani pro jedno.
Středa, 11. května 2022 - 19:10:39  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1416
Registrován: 3-2013
Jestli by nestačilo v tom centru omezit IAD (nebo jim vykutat nějakoun díru) a hned by bylo po přetíženosti tramvajových tratí.
Navíc železniční diametr odlehčí tramvajím v nejzatíženějším směru a obslouží skoro celé město i příměstskou dopravou - opět ve směru převažující frekvence.
Středa, 11. května 2022 - 19:16:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1417
Registrován: 3-2013
Jako přes Moravské náměstí projíždí v pohodě nějakých sedm tramvajových linek. Ale sukuje se to na Joštově u křížovatky s Husovou, u Šilingrova náměstí nebo na Nových sadech - vždy kvůli intenzitě IAD. Co byl nějakou dobu zavřený Mendlák, hned to na provozu tramvají bylo znát.
Čtvrtek, 12. května 2022 - 14:44:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4839
Registrován: 5-2004
Taky bych měl zlepšovací návrh - nesnažit se zabít dvě mouchy jednou ranou. Místo toho radši navrhnout ŽUB (ať už v centru, či odsunutý) o dostatečné kapacitě, která nebude vyžadovat diametr. Současně s tím navrhnout ucelenou síť podzemní tramvaje pod širším centrem, která umožní nahradit současné přetížené povrchové tram tratě v centru.

Souhlas. Pro Brno by bylo za ty peníze vhodnější postavit v širším centru (lehké) metro.

Jestli by nestačilo v tom centru omezit IAD (nebo jim vykutat nějakoun díru) a hned by bylo po přetíženosti tramvajových tratí.

Omezení IAD by pomohlo, ale už by reálně nestačilo, hradební okruh (především Nádražní a Husova) bude přetížený i při vyloučení IAD, natož při dalším růstu města. :/
Čtvrtek, 12. května 2022 - 15:32:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16014
Registrován: 12-2007
Pro Brno by bylo za ty peníze vhodnější postavit v širším centru (lehké) metro.
Ale to by tím pádem byla stavba městské infrastruktury, kterou by Brno muselo stavět (ať už výhradně či přinejmenším převážně) ze svého.

Zato železniční diametr by byl "přehozen" na Dobrou správu (která ho ale taky realizovat nechce).

Nevýhodou železničního diametru je omezená funkčnost pro vnitroměstskou dopravu, zato jeho výhodou je jednak omezení počtu potřebných kolejí/nástupištních hran hlavního nádraží (ať už odsunutého či neodsunutého) + taky (o to větší) rozptýlení železničních nástupních/výstupních míst v příměstské dopravě a tím pádem snížení přepravních nároků na MHD v prostoru samotného (a opět - ať už odsunutého či neodsunutého) hl. n.

Ale samozřejmě jen za předpokladu, že by do diametru byly zapojeny všechny či aspoň skoro všechny příměstské linky a ne ta (přinejmenším po mnoho let oficiálně deklarovaná) srandaverze počítající s tím, že od jihu by do diametru byla zapojena pouze a výhradně trať od Sokolnic.
Pátek, 13. května 2022 - 09:57:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 402
Registrován: 3-2018
Kondra89:
"navrhnout ucelenou síť podzemní tramvaje pod širším centrem"
To by těch technických problémů bylo násobně více, než např. u výše zmiňovaného zaústění VRT do ŽUB pod Petrovem. V Praze třeba mnozí s velkou úlevou kvitovali volbu hlubokého metra před variantním mělkým lehkým kolejovým systémem.
David:
"Ale to by tím pádem byla stavba městské infrastruktury, kterou by Brno muselo stavět (ať už výhradně či přinejmenším převážně) ze svého. "
Nějaké eurodotace na tohle snad vždy budou. Otázkou by byl poměr celkových investičních nákladů a maximální výše dotace (např. u metra D byl strop výše dotace v OPD2 tuším 6 mld. Kč). Problémem by bylo spíše, že by veškerá investorská činnost se souvisejícími průšvihy byla na bedrech města. Na druhou stranu v Brně v posledních letech ukazují, že ty (byť menší) projekty docela umí.
Kondra89:
"nesnažit se zabít dvě mouchy jednou ranou."
To já se ani nesnažím. Mě jde spíše o řešení kapacity ŽUB mezi stávajícím hlavním a Maloměřicemi (odvedení osobky směr Královo Pole). A k tomu jako bonus dvě nové zastávky, které by zlepšily přestupní vazby a dostupnost určitých částí širšího centra. Jde mi o to, zdali by poměr výkon / cena nebyl lepší, než u stávajícího megaprojektu diametru.
Sobota, 14. května 2022 - 12:12:45  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9121
Registrován: 12-2011
Podzemní tramvaje mají třeba ve Štrasburku pod hlavním nádražím a je to elegantní řešení. Na povrchu je ještě jedna konečná pro linky vedoucí jiným směrem než je tunel. Přesně tohle by se mi líbilo i v Brně, poslat pod zem linky 1, 2, 8, 12 apod, linky co jedou nahoru přes Svoboďák by mohly zůstat na povrchu. Otázkou je, co se s tramvajovým uzlem stane, až se hlavní nádraží jednou odstěhuje...

Pro železniční diametr pod městem je Brno trochu malé. Takové stavby se staví spíš v milionových metropolích nebo s vyššími stovkami tisíc obyvatel, což Brno není. Moc by se mi to líbilo mít městskou trať z KrPole na hlavní, ale asi by to nyní ekonomicky nevyšlo. Za pár desítek let může mít Brno o několik set tisíc obyvatel víc a něčeho takového se dočkáme.
vrjos
Pondělí, 23. května 2022 - 15:52:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 49
Registrován: 3-2019
Ad zrychleni tramvaji v centru Brna.
Z pohledu cestujiciho si myslim, ze jen vyhnani IAD z centra by k zrychleni nestacilo.
Tramvaje v Brne dost zpomaluje prehustena sit zastavek.
Dost by pomohlo se nad ni zamyslet. Nebo i rovnou ty tramvaje v podzemi.
Pondělí, 23. května 2022 - 19:09:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1429
Registrován: 3-2013
Nezdá se mi, že by zastávky byly nějak přehuštěny. Ono tramvají jezdí cestující, kteři se do ní jinde, než na zastávce nedostanou. A při větší vzdálenosti zestávek bude větší docházková vzdálenost, což úsporu jízdní doby eliminuje.
Základem je preference na křižovatkách - celý systém stál stovky milionů a výsledek nikde moc vidět není. A vliv IAD je krásně vidět pokud jedete ve špičku pracovního dne nebo o víkendu (to zdržují jen ty semafory). Ale posledně jsme stáli s tramvají v koloně aut od Šilingrova náměstí až na Nové sady.
Pondělí, 23. května 2022 - 19:17:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1430
Registrován: 3-2013
Nebo Šilingrovo nám. v opačném směru. Před zastávkou je semafor. Pokud je na křižovatce s Pekařskou zelená, tramvaj stojí a projíždí auta. Jakmile auta dostanou červenou, je tam kratká diference, než padne červená u zastávky tak,aby se zastávka uvolnila, tramvaj do ní může vjet, po dobu červené odstanicuje a na zelenou jede společně s auty stojícími za ní.
V praxí ale na červenou tři další auta projedou, zablokují zastávku, do níž tramvaj nemůže najet. Teprve až je na Šilingrově náměstí zelená, tramvaj odbavuje v zastávce a mnohdy ani nestihne projet, takže krásně zablokuje auta za sebou na dva cykly semaforů. Klasický příklad tuposti mnohých řidičů IAD.
X-Host
Úterý, 24. května 2022 - 07:50:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1926
Registrován: 7-2009
Jen taková malá technická - třeba na lince 1 směr Řečkovice jsou semafory na křižovatkách Koliště (vnitřní městský okruh, Kotlářská/Pionýrská, Domažlická/Reissigova, Husitská, Semilasso.

De-facto celý vnitřní městský okuh by měl jít (alespoň v severním půloblouku, kde tomu nahrává i terén) pod zem a tím mít bezkolizní křížení.

U těch dalších zmíněných křižovatek obdobně - příčné křížení zrušit, průjezd o patro pod, pro nedostatek místa (tam kde to jinak nejde) nájezdy/výjezdy vést okolo nejbližších bloků.

A pod zem také celou "páteř" silnice od Mendlova náměstí pod Úvozem a dále Provazníkovou až k bezkoliznímu napojení pod Husovickým tunelem na tu právě budovanou estakádu (to by zase mohutně pomohlo linkám 25/26, samo plynulosti dopravy a stavu i na povrchu)...
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Úterý, 24. května 2022 - 07:52:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 13795
Registrován: 4-2003
TMB:Nezdá se mi, že by zastávky byly nějak přehuštěny.

Stačí si uvědomit, že v Brně musí některé tramvajové tratě plnit funkci, kterou v Praze postupně od roku 1974 přebíralo metro. Ne, opravdu nejde, aby tramvaje na tratích, které v Brně plní reálně plní funkci metra, obchcávaly každý roh jen proto, protože se nějaká babička nechce projít o dvě stě metrů dál, když jede jednou za čas k doktorovi.
Úterý, 24. května 2022 - 08:04:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1432
Registrován: 3-2013
Tak konkrétně - o které zastávky by se jednalo?
Racek
Úterý, 24. května 2022 - 09:03:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1818
Registrován: 5-2004
TMB: plynulosti provozu by nejvíc pomohlo, kdyby se zrušily zastávky Česká a Hlavní nádraží. Akorát s návaznostmi by to pak bylo slabší [biggrin][rofl][biggrin]
Úterý, 24. května 2022 - 11:29:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4844
Registrován: 5-2004
TMB:
"Tak konkrétně - o které zastávky by se jednalo?"
Spatra na sloučení hned: Jugmannova + Husitská, Branka + Podlesí (zato Kamenolom nechat [angry]). Též Konečného náměstí s Nerudovou a Rybkovou.

Podmíněně: Tererova (musela by se udělat pěší návaznost od Dobrovského na Voroněžskou)

X-Host:
"A pod zem také celou "páteř" silnice od Mendlova náměstí pod Úvozem a dále Provazníkovou až k bezkoliznímu napojení pod Husovickým tunelem na tu právě budovanou estakádu (to by zase mohutně pomohlo linkám 25/26, samo plynulosti dopravy a stavu i na povrchu)..."
Uvnitř VMO nemá žádná kapacitní silniční páteř co dělat. Naopak by to chtělo vnitřní část města s postupnou výstavbou VMO dělit na zóny, mezi nimiž půjde autem přejet právě jen po VMO.
Racek
Úterý, 24. května 2022 - 12:00:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1819
Registrován: 5-2004
Zrovna zrušení Nerudovy/Rybkovy není dobrý nápad, protože by tím vznikl kilometrový úsek bez zastávek, ve kterém jsou docela významné cíle - právnická fakulta, zemská knihovna, magistrát ...
Tam by bylo vhodnější ty zastávky jen posunout, by byly plusmínus v úrovni Hrnčířské a ten dlouhý úsek půlily (teď je to spíš 1:3).
Úterý, 24. května 2022 - 13:12:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4845
Registrován: 5-2004
Racek:
"Zrovna zrušení Nerudovy/Rybkovy není dobrý nápad, protože by tím vznikl kilometrový úsek bez zastávek, ve kterém jsou docela významné cíle - právnická fakulta, zemská knihovna, magistrát ...
Tam by bylo vhodnější ty zastávky jen posunout, by byly plusmínus v úrovni Hrnčířské a ten dlouhý úsek půlily (teď je to spíš 1:3)."
Tak optimální pro to místo by bylo to, o čem jsem se s kýmsi bavil už před delší dobou: totiž zklidnit Kotlářskou, tram zastávky K.N. posunout na náměstí a zastávky Rybkova/Nerudova tak přirozeně ztratí smysl, aniž by reálně někdo něco tratil. [happy]

(Bohužel bych jako silniční předpoklad něčeho takovýho viděl zkapacitnění Korejské mezi VMO a novým napojením na Hradeckou, což mi přijde, že by Žabinská radnice či lidi z Voroněžské vytrénovaní odporem k VMO pohřbili; optimální by bylo samozřejmě mít křižovatku VMO/Hradecká všesměrovou, ale tam se bohužel na dvou rampách ušetřilo, no...)
Úterý, 24. května 2022 - 18:06:16  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 159
Registrován: 10-2014
K zastávkám nedocházejí jen lidé z ulice, po které šalina jezdí.Ale také z bočních, či souběžných ulic. Zrušením zastávek by mohla ledaskde být docházková vzdálensot neakceptovatelná.
Čtvrtek, 26. května 2022 - 22:40:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4
Registrován: 12-2019
Je tady prosím někdo, kdo ví (a byl by ochoten vysvětlit), jak fungovala organizace dopravy na odb. Státní silnice, když jěšte fungoval drážní domek, který tam dosud stojí? Čí stanoviště to bylo?
Čtvrtek, 26. května 2022 - 23:07:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1189
Registrován: 10-2007
K historii Státní silnice viz zde.

Odbočka vznikla v roce 1946. Tipuji, že tam tedy sloužil výpravčí. V 80. letech se měnilo zab-zař v Heršpicích, v rámci toho se z odbočky v roce 1985 udělalo zhlaví stanice, ovládané dálkově výpravčím z Heršpic.
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Pátek, 27. května 2022 - 14:22:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 3056
Registrován: 5-2008
Mám za to, že odb. hradlo Státní silnice(uředdní název dle Dodatku pro tratě PO Brno 1962) , byla vybavena závislým el.mech. stavědlovým přístrojem . Řídící přístroj byl v DK Horní Heršpice. V roce 1980 v kursu výpravčích jsme tam byli na exkurzi v DK H. Heršpice a vedoucí teto exkurze nám vysvětloval obsluhu tohoto zařízení. Obsazena byla signalistou , který měl zkoušku pro strážníky ooddílu .

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)

(Příspěvek byl editován uživatelem parmezano.)
Don Parmezano
Arašídek
Neděle, 05. června 2022 - 11:15:49  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 522
Registrován: 12-2007
Ahoj, mám dotaz ohledně mostních pilířů po staré Tišnovce u ulice Vranovská. Jsou nějak přístupné tak aby se dalo dostat nahoru..? [fotic]
Když ti začne harašit, pomůže ti Arašíd :-)
M_g
Neděle, 05. června 2022 - 11:36:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1696
Registrován: 6-2006
A panorama na mapy.cz vám nenapoví?
Neděle, 05. června 2022 - 11:42:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1194
Registrován: 10-2007
Jedna opěra byla přístupná v rámci akce dne 28. 5. (viz např. zde). Příští rok bude skromnější "repete", tak bude opět možnost. Jinak to veřejně přístupné není.
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Neděle, 05. června 2022 - 18:16:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5634
Registrován: 5-2002
Lze o tom "repete" dát info dopředu?
Neděle, 05. června 2022 - 19:13:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1195
Registrován: 10-2007
Určitě lze. Snad si za rok vzpomenu [happy]

Ideální je sledovat průběžně aktualizovanou stránku na FB.
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Středa, 22. června 2022 - 16:49:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2266
Registrován: 5-2007
https://zdopravy.cz/nekonecny-pribeh-zub-brnenske-uzel-ma-archite kty-pro-nakladni-vlaky-ale-stale-neni-misto-117206/
Čtvrtek, 23. června 2022 - 15:26:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1463
Registrován: 3-2013
Tak jo, když odbor dopravy MMB nechce na odsunutém nádraží nákladní dopravu (to hovoří za vše), tak bych navrhl nechat stávající trať přes hlavní jako nákladní průtah. I nějakej ten S-bahn by tam mohl jezdit.
Je to ale banda blbů.
Pátek, 24. června 2022 - 08:45:05  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 8836
Registrován: 1-2007
On tady někdo věří tomu, že v Brně bude nové Hlavní nádraží? Kde by na to stát vzal peníze? [satan]
Pátek, 24. června 2022 - 08:49:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1465
Registrován: 3-2013
Však píší, že se v roce 2028 začne stavět.
Pátek, 24. června 2022 - 19:36:58  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9207
Registrován: 12-2011
Nezačne. A doufám, že ten současný návrh se stavět nikdy nebude. Nechápu, který kus hovězího tak tu nákladku osekal.

(Příspěvek byl editován uživatelem intelpetr.)
X-Host
Sobota, 25. června 2022 - 21:16:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1931
Registrován: 7-2009
Debilita na pochodu. Každopádně "odsunovači" zase a stále jen lhali (tentokráte v tom, že to neohrozí nákladní přepravu a že ani nebude vadit smíšení osobní a nákladní na odsunuté trase).
Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
micek
Sobota, 13. srpna 2022 - 21:56:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 375
Registrován: 11-2015
Provizorní řešení v Židenicích - kdo ví, zda vůbec bude a na jak dlouho...
Sobota, 13. srpna 2022 - 23:00:13  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4858
Registrován: 5-2004
intelpetr:
"Nechápu, který kus hovězího tak tu nákladku osekal."
Ten, který se musel vejít do jen štěstím schváleného územka? [wink]
Neděle, 14. srpna 2022 - 19:23:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1795
Registrován: 10-2010
Na úřední desce drážního úřadu visí oznámení o zahájení řízení o zrušení vlečky BVV v celé její délce. Pokud jsem správně viděl, v úseku mezi viaduktem Opuštěná a Heršpickou je kolejiště vlečky překryto a přesypáno (pravděpodobně kvůli stavbě PPO), takže vlečka je už dnes reálně nesjízdná.

(Příspěvek byl editován uživatelem Kondra89 .)
Racek
Pondělí, 15. srpna 2022 - 00:03:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1831
Registrován: 5-2004
micek:
"Provizorní řešení v Židenicích - kdo ví, zda vůbec bude a na jak dlouho..."

To na to Spržel přišel rychle ... dovolím si ocitovat vlastní příspěvek z října roku 2020:
Racek:
"Quenya: jsou tři požadavky na nové Židenice, které podle mého názoru není možné splnit současně - dostatečná kapacita pro osobní i nákladní dopravu v cílovém stavu, možnost dlouhodobě dočasně fungovat se zapojením trati od stávajícího hl.n. s minimálně stávajícím rozsahem provozu, a posun nástupišť k Bubeníčkově (= výrazné zkrácení zhlaví). Buď musí ohnout fyzikální zákony, nebo některý z těch požadavků odpískat."
Pondělí, 22. srpna 2022 - 12:31:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2151
Registrován: 4-2006
Takže vypočtený to bylo správně, ale falíruje nám v tom jenom to násobení...
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
X-Host
Pondělí, 29. srpna 2022 - 19:39:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1936
Registrován: 7-2009
Pár záběrů z výhodně strategicky položené vyhlídky, bohužel po ruce byl jen foťák v mobilu, který má trochu problém s ostřením/hloubkou ostrosti, ale třeba se někdy příště povede mít s sebou lepší foťák...
...tak kdyby to někoho zajímalo, je tam i ten zasypaný kus brzy rušené vlečky na BVV.





Renesance kolejové dopravy přijde! (a přijde nás draho, čím později - tím dráž).
Středa, 14. září 2022 - 16:27:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1164
Registrován: 8-2017
X-Host - jj, a jak to hned vytrhali a kvůli čemu....... všechno zlikvidovat, to jde těm našim "kapitalistům" nejlíp
Středa, 14. září 2022 - 17:08:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 70
Registrován: 1-2011
Practicus:
"X-Host - jj, a jak to hned vytrhali a kvůli čemu....... všechno zlikvidovat, to jde těm našim "kapitalistům" nejlíp"
Pane asi neumíte číst ale rozdíl mezi zasypáním a vytrháním kolejí je sakra rozdíl.
Čtvrtek, 15. září 2022 - 14:23:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1525
Registrován: 3-2013
Říkam si, že i stavba zcela nového mostu mezi Židenicemi a hlavním nádražím svědčí o tom, že se tam bude ještě hodně dlouho jezdit.
Pondělí, 10. října 2022 - 15:57:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1191
Registrován: 8-2017
zapomeňte, na to, že kdy bude stát nový nádraží, když nebudou energie a paliva, tak tam můžou max. okopávat křen
Středa, 12. října 2022 - 22:32:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 9431
Registrován: 12-2011
Vzpomínkový článek na TGV v ulicích Brna. Bohužel, vlečka BVV bude k 1. listopadu zrušena.


TGV v ulicích Brna [2022]
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 11:36:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2174
Registrován: 4-2006
Ta idea s podsmykem v Židenicích se už prosím posunula k nějakým konkrétním řešením? Protože jsem dostal do ruky výkres plánované stavby, kde se asi pomalu už maká - a tak nějak nevím, zda se jim to tam vejde... Ono to asi s kolejema půdorysně vyjde, ale pod mostem na Markéty Kuncové budou nejspíš šraňky [wink]
Něco je tady na Z dopravy.cz, mapa zde.



(Příspěvek byl editován uživatelem Zlámalík.)
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
Racek
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 13:21:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1841
Registrován: 5-2004
Zlámalík: aktuální stavba se konstrukce mostu pokud vím nijak netýká, jen se opraví ta silnice pod ním. Podsmyk naopak vyžaduje most zbourat a postavit jinak, viz PŠ (= Žesnad) v diskusi na zdopravy.cz. Než na stavbu podsmyku případně dojde, "ochranná lhůta" nové vozovky (nebo jak přesně se říká té době hájení, kdy se do nového asfaltu nesmí kopnout) už bude dávno pryč. Tady (https://www.idnes.cz/brno/zpravy/zapomenute-podchody-brno-plany-o bnova-pisarky-bystrc.A221207_695676_brno-zpravy_krut) se píše "Podstatně déle si počkají v Židenicích .. aktuálně totiž jde o jednu z posledních etap přestavby celého železničního uzlu Brno, i když ji původně Správa železnic plánovala jako nultou se začátkem prací v příštím roce".
Čtvrtek, 08. prosince 2022 - 19:29:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2175
Registrován: 4-2006
Racek: Díky. Tohle se má dělat až jako poslední? No to zas někdo přemýšlel. Takže Šámalova 2, jen naopak. Napřed silnici, pak to rozhrabeme.
Zlámalíkovy mašinky: tt120.zlamal.cz
Pondělí, 12. prosince 2022 - 13:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4867
Registrován: 5-2004
off topic:
Komfortnější cesty se mají dočkat i cyklisté využívající stezku podél řeky Svratky, kteří nyní musejí Pisáreckou překonávat přes vozovku. „Uvažujeme o subtilním nadjezdu třeba z monolitů či prefabrikátů. Šlo by o technicky a finančně vhodnější variantu než podjezd,“ oznamuje brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Tohle je ovšem mimořádná koko..sovina, proč by cyklisti měli stoupat a zase klesat 8-9 m? To místo má dvě dobrý řešení:
- udělat pod silnicí podjezd v úrovni stezky proti proudu od mostu
- po proudu od mostu udělat důstojně dimenzovanou lávku, která by hlavní proud cyklistů převedla na novou stezku podél VMO
Celý jsou to městský pozemky, tak je to především o vůli na radnici... :/

/off topic
M_g
Pondělí, 12. prosince 2022 - 14:14:40  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1823
Registrován: 6-2006
Dyť tam řešení je.
Přes most okolo vodáren pod křižovatku a zpět ke Svratce. (komu se nelíbí čekat na semaforu)

Klesat pod most Pisárecká přes Svratku nemusí vyjít s dostatečnou výškou nad hladinou při povolených manipulacích na přehradě.
Středa, 21. prosince 2022 - 19:20:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1827
Registrován: 10-2010
Mimořádná výluka mezi hlavasem a HH 23. 12.

Jsem zvědav co se z té "poruchy na mostě" vyklube, protože "provizorní oprava" nezní moc optimisticky.
Středa, 21. prosince 2022 - 21:38:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 19
Registrován: 11-2020
Na špatné zprávy je vždycky času dost.
Racek
Středa, 21. prosince 2022 - 23:07:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1843
Registrován: 5-2004
Jestli už to ti Brňáci s doháněním Prahy trochu nepřehánějí [wink]
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 11:24:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1220
Registrován: 10-2007
Kondra89:
"Jsem zvědav co se z té "poruchy na mostě" vyklube"

viz dnešní aktualita
www.BRŇÁK.net = vše o historii a vývoji brněnského železničního uzlu
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 11:45:42  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12211
Registrován: 5-2002
Trošku mě něco překvapuje.

Stavba nebyla se SŽ projednána. Ono se tam beraní jak o život těsně vedle mostu SŽ, nikdo to nevidí, traťák neexistuje (prochází vůbec dnes tratě někdo?).
Tento názor píši jako soukromá osoba prodchnutá celým životem železnicí, nikoliv jako zaměstnanec dopravce nebo člen nějakého spolku.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 11:51:56  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2973
Registrován: 3-2004
Stavba nebyla se SŽ projednána. Ono se tam beraní jak o život těsně vedle mostu SŽ
Dráha nemá ochranné pásmo? [coze]
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 12:39:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1605
Registrován: 3-2013
Tak koukám, že město Brno se pod vedením ODS při prosazování odsunu nádraží už uchyluje i k sabotážním akcím.
Ale vážně - to SŽ nebyla účastníkem stavebního řízení? Bude to poškození mostu šetřit i Drážní inspekce? Jen doufám, že nemalou vzniklou škodu viník uhradí.
A z depe v Heršpicích se tedy na hlavní jezdí kudy?
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 13:26:26  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2085
Registrován: 11-2005
Tam něco nehraje. Zaprvý, Když se děje jakákoli stavební činnost poblíž dráhy, musí se to hlásit. A to i v Brně. Vím to, protože známý takhle přestavoval domek někde u Lesné a ptal se mě, jak jde zjistit kilometrická poloha, kterou musel vyplnit do nějakého formuláře. Takže nevěřím, že to nikdo nehlásil, spíš to někdo "zasklil".

Zadruhý, SŽ se ukázala jako neuvěřitelně schopná a hned s oznámením o průseru už se ví, že se jde stavět mostní provizorium jako náhrada. Takže se to možná ví už dýl, jen se to doteď zvládlo tutlat.
Mansion house station is closed due to staff shortage! Customers should alight at stations either side and continue their journey at street level.
Čtvrtek, 22. prosince 2022 - 18:50:29  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 5745
Registrován: 5-2002
Jestli neberanili blíž než měli [kladivo] . Co si vůbec pod tím poškozením mostu představit - obouchali ho nějakým tím beranidlem nebo těmi rázy hnuli pilířem?