Diskuse » Železnice » JHMD (Jindřichohradecké místní dráhy) a Osoblažka » Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 13. 11. 2022 « předcházející | další »

Archiv diskuse JHMD (Jindřichohradecké míst... do 13. 11. 2022

dolů
hledání | obrázky (odtud | na mapě) | strom | 3 hod. | 1 den | týden | vzhled | nápověda
odhlášení | přihlášení | úprava profilu | registrace | seznam uživatelů | moderátoři
   autor příspěvek
Neděle, 13. listopadu 2022 - 09:45:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12677
Registrován: 12-2009
na JHMD došlo k zabezpečení...
Ano, daleko dřív, kdy se v tom viděla i možnost výdělku. Zprofanovaná turistická oblast plná utrácejících lidí.
Na rozdíl od Osoblažska zavřených statků a stěhování obyvatel jinam. Jen blázen by privatizoval dráhu za stejným účelem i tam.

Víceméně od zrušení ji zachránila generálka tratě r.1985. Kdyby byla ve stavu tratě do N.Bystřice, po 90. roce by ji odepsali a dnes byla rejdištěm žel.archeologů podobně jako frýdlantská.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 09:50:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12678
Registrován: 12-2009
Osoblažka je momentálně po státní správě ve výborném technickém stavu,
Sem tam nějaký pražec už na výměnu je, nazval bych to dobrý tech.stav.
Orky
Neděle, 13. listopadu 2022 - 09:52:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16711
Registrován: 10-2004
Risan: Teď hlavně potřebujete najít řešení, jak vypořádat věřitele a tudíž potřebujete někoho, kdo koupí společnost za dluh jako celek, bude schopen řešit nová vozidla, údržbu tratě a smysluplný provoz. Pochybuji, že na to obce kolem obou tratí mají. Ty obce totiž ty peníze potřebují utopit za daleko potřebnější věci. A ty obce jsou zodpovědné těm jedincům, tedy voličům.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 10:11:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12699
Registrován: 4-2003
JHMD za tutéž státní dotaci dovedly firmu ke krachu

Kdyby nebyly JHMD, tak tam vlaky dneska nejezdí a jediný štestí Osloblažky je v tom, že zrovna nebyla na nějakým zastavovacím seznamu ČD a v půlce osmdesátek byla kompletně obnovena (!!). I teď je hlavní důvod její existence ten že si jí SZD a místní obce vzaly za svou. Jinak by už kraj provoz možná dávno zastavil a šotouši by měli tzv. popiči.

Zatímco stav trati na Bystřici byl prakticky v celým úseku ten, že jste šlápnul na pražce a bahno člověku vylítlo až k bradě - že Vás musím jako traťovýho dělníka (nebo co to u nás v tý šedivý boudičce vlatně děláte) poučovat.[crazy]. A kdekoliv kolejišti metr trávy. Dát tohle aspoň trochu dohromady je přeci jen o něčem jiným.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 10:14:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 27663
Registrován: 5-2002
JM: Remotorizace T 47 se dělala za Šatavy, před 10-15 lety
Představte si, že to vím - jezdí na nich totiž moje jedničky a nuly. [proud]
Zakažte tužky! Zanechávají uhlíkovou stopu...!
Neděle, 13. listopadu 2022 - 10:16:43  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12700
Registrován: 4-2003
Myslím, že je nejpravděpodobnější, že je v tom utopí nějaká samospráva

Na těch 79 km okolo úzkých kolejí je těch samopráv celá řada a z toho zákonitě plyne, že jejich zájmy budou různé, ne-li protichůdné a hlavně to bude mimo jejich finanční a odborné možnosti.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 10:19:11  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 14528
Registrován: 4-2003
RadekŠ:Taky. A hlavně pokud se někdo někdy cca 2010 chlubí, jak jezdí pro kraj levnějši nějak nějaká šukafonie ČD, tak to bych na takovéhle PR pro blbce řval jako akcionář i já.

Jediný akcionář Railway Capital a.s. je dle obchodního rejstříku Jan Šatava, je majitelem všech deseti akcií na jméno. Proč by tedy řval sám na sebe?!? Nikdo jiný na něj řvát nemůže, tedy asi krom manželky a ta by k tomu neměla mít důvod [nene]. Pokud mu byznys vychází a jakože vychází, tak nemá důvod být u nich doma kdokoliv nespokojený. Našel pro firmu místo na trhu a zabral ho. Jen mám obavy, že pro další takový subjekt tu už asi není místo [nene].
Neděle, 13. listopadu 2022 - 10:31:46  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12701
Registrován: 4-2003
Jediný akcionář Railway Capital a.s.

Já psal o JHMD. a.s. v době, kdy byl ředitelem Jan Šatava.

To co dělá dneska je mi zcela volný, to je fakt jeho soukromá věc.

(Příspěvek byl editován uživatelem RadekŠ.)
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 10:39:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12702
Registrován: 4-2003
Naše družstvo koupilo činžák o 49 bytech za něco přes 4 mega

Vaše.... jenomže v JMo-vě byli před léty takový myslitelé&koumáci, že si to takle nevýhodných podmínek od "Ajra" přeci nekoupí "svoje byty" takže dneska platí ymperialyistům 10 x tolik.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 10:51:28  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2507
Registrován: 10-2007
RadekŠ: no ještě jsou tam kraje. Jasně, že ani obce typu Bystřice nebo Kamenice by to samy neutáhly. I když by se možná mohly spojit do nějaké MAS (ale to už úplně vařím z vody). Já nevidím žádné ideální řešení, regaoval jsem spíš na poměrně vleklou hádku, jestli je pro tu dráhu lepší veřejná nebo soukromá správa. Já bych proti soukromníkovi nic neměl, ale nevidím žádné samozřejmé důvody, proč by do toho měl soukromý podnikatel jít. To by musela nastat nějaká hodně šťastná shoda okolností. Z tohoto pohledu mi přijde pokus o záchranu z veřejných peněz (jakkoli se mi taky nelíbí, aby se z veřejných peněz zachraňovaly neúspěšné soukromé podniky) prostě pravděpodobnější. Určitě mi pomůžete odhalit, kde dělám chybu v úvahách, to mi jde u cizích textů taky. Ale mohu se navíc zeptat, jakou nejpravděpodobnější možnost (kromě konce a rozprodeje, což je v tuto chvíli takové nejjednodušší a nejsamozřejmější) pro úzkokolejky vidíte Vy?
dědek_hank
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:01:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4142
Registrován: 7-2017
Pořád ještě zbývá možnost, která se třeba ve Velké Británie realizuje běžně: Nostalgické spolky, které většinu práce odvedou na dobrovolnické bázi. Bohužel jsem si neschoval odkaz na jeden starší článek o trati, která zkrachovala a zachránili ji právě dobrovolníci.

Koneckonců i ČHŽ takhle začínala. Ještě před nějakými 20 lety by se bez dobrovolnických brigád neobešla. A nešlo jen o údržbu trati. Z Čech a Moravy na ČHŽ jezdívali na dovolenou železničáři, kteří tam zadarmo dělali třeba brzdaře. Bez nich by se v těch dobách sezónní provoz zřejmě zastavil.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:05:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1562
Registrován: 12-2020
Z rozhovoru s panem Čajánkem:
A pokud se logicky najde pro úzkokolejku budoucnost ve veřejnoprávních rukách, budu šťastný. V takovém případě nemusím být akcionář. Úzkokolejka je svým charakterem veřejným statkem a podle mého názoru nikdy neměla být odkázána pouze na soukromé vlastnictví. Byla financována z veřejných peněz a tak by to mělo být i do budoucna. Protože nejvyšší přínos má fungující úzkokolejka pro veřejné rozpočty. Podle studie GFK každá koruna z veřejných prostředků, která byla investována do úzkokolejky, přinese regionu 2 koruny na příjmech z turistického ruchu a daních.
A za krach JHMD může prý výhradně pan Šatava a kraj Vysočina. Ti podle něj porušovaly zákony. On udělal všechno dobře a měl na mysli pro úzkokolejku jen to nejlepší. Jeho největší chybou prý bylo, že se měl ke kraji Vysočina chovat ještě agresivněji.
Dráha byla a je soukromá, ale podle něj je vlastně veřejnoprávní a všechny prachy má tedy dostat od veřejné sféry. Ale teď když je v krachu tu zadluženou dráhu rád prodá. Bylo by to k smíchu, kdyby to ovšem nebylo k pláči.
Jinak tam přiznává, že privatizační projekt na úzké vznikl už v roce 1992. Takže opravdu nešlo o záchranu bystřičky, to bylo prostě až využití situace, přesně jak jsem psal. To zastavení provozu se jim pro tu privatizaci náramně hodilo, protože to mohl tisk prezentovat jako záchranu státního majetku privatizátory.A že byl svršek na Bystřičce ve špatném stavu, to jistě byl. Zato Obrataňka byla komlet po rekonstrukci - to už ale RadekŠ zapomene zmínit.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:06:32  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 6336
Registrován: 6-2016
dědek_hank: Před časem šly na ZOOM pořady o železnicích v Británii, tam to bylo i s polohou a názvem. Ale moje skleroza zazdila název toho seriálu...
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:12:55  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1563
Registrován: 12-2020
Dědek Hank: Pořád ještě zbývá možnost, která se třeba ve Velké Británie realizuje běžně: Nostalgické spolky, které většinu práce odvedou na dobrovolnické bázi. Bohužel jsem si neschoval odkaz na jeden starší článek o trati, která zkrachovala a zachránili ji právě dobrovolníci.

Koneckonců i ČHŽ takhle začínala. Ještě před nějakými 20 lety by se bez dobrovolnických brigád neobešla. A nešlo jen o údržbu trati. Z Čech a Moravy na ČHŽ jezdívali na dovolenou železničáři, kteří tam zadarmo dělali třeba brzdaře. Bez nich by se v těch dobách sezónní provoz zřejmě zastavil.

Bohužel v dnešní době naivní úvaha. Na tom můžete provozovat krátkou sezónní drážku a i tak potřebujete mraky dotací. Balog takhle začínal, ale v dnešní době astronomických cen všeho a sešněrovaných předpisů to nelze. Proto taky A. Bílek chce tu osobku na Dobroč. A jestli tu Dobroč zavřou, tak na dobrovolníky asi můžeme zapomenout. Léta budete něco dělat zadarmo a pak přijde nějakej právník a řekne, že to vlastně 10 let funguje na černo a je třeba ty koleje vytrhat a náspy zaorat...
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:15:12  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4045
Registrován: 4-2014
No v současné ekonomické situaci nemá cenu vůbec uvažovat o tom, že by se JHMD mohl obnovit pravidelný provoz. Spíše by se ta celá společnost měla přetransformovat na muzeum úzkokolejných drah, kde by v Hradci mohla o této trati vzniknout stálá expozice + doplněná dalšími exponáty z normálně rozchodné železniční sítě, tím myslím třeba o vyřazená zabezpečovací zařízení atd. A v létě přes hlavní turistickou sezonou by to celé mohlo být ještě doplněno zážitkovými jízdami po úzkokolejkách jak do Obrataně tak do Bystřice.
Jiný smysl využití nemá pro tyto úzkokolejky v současné době cenu hledat.
dědek_hank
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:18:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4143
Registrován: 7-2017
J.M.:
"...potřebujete mraky dotací."

Nebo soukromé sponzory. Bez nich by ty britské spolky nemohly existovat. Tady skutečně bohatí lidi zatím radši sponzorují soutěže královen krásy nebo vrcholový sport...
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:18:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12704
Registrován: 4-2003
Koneckonců i ČHŽ takhle začínala.

ČHŽ je pro mě odstrašující příklad, kdy se A.B. zbláznil a teď je jen otázka, kolika lidem okolo to došlo. A kdyby ho pozejtří přejelo auto, tak do půjde celý nejspíš do [zadnice]e.

Zato Obrataňka byla komlet po rekonstrukci - to už ale RadekŠ zapomene zmínit.

Nic jsem nezapomněl, nebylo to podstatné.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Orky
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:24:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 16712
Registrován: 10-2004
dědek_hank: Už vidím, jak nadšenci splatí dluh JHMD a zajistí použitelný technický stav a provoz na 79 km tratí. A hlavně, nadšenců není neomezené množství, ale nadšeneckých projektů je v ČR spousty. A soukromí sponzoři Vám nebudou každý rok lít miliony.
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:27:15  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18641
Registrován: 3-2007
>Tady skutečně bohatí lidi zatím radši sponzorují soutěže královen krásy nebo vrcholový sport...

No a proč si (právě vy) myslíte, že tomu tak je?

Já bych jenom rád upozornil, že v české veřejnosti není nějaká železnička ala JHMD vůbec téma.
Takže tak maximálně minutový šot v hlavních večerních zprávách nebo Z regionů a to je všechno.

To tady řešíme my, pro něž je to ojedinělý kuriozní systém s lokálkovou nostalgií, ale pro vobyčejný lidi atrakce typu kolotoč, zřícenina, rozhledna.

P.S.
Radku, poslal jsem ti SZ.
Ď.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:33:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12705
Registrován: 4-2003
Tady skutečně bohatí lidi zatím radši sponzorují soutěže královen krásy nebo vrcholový sport...

Klasické klišé.

Vezmete si aspoň žebríček TOP10-20-30 českých milardářů a podívejte se kdo co podporuje. Proboha[pozor]
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:33:36  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18642
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"

ČHŽ je pro mě odstrašující příklad, kdy se A.B. zbláznil a teď je jen otázka, kolika lidem okolo to došlo. A kdyby ho pozejtří přejelo auto, tak do půjde celý nejspíš do [zadnice]e.\ "

Jako proč se zbláznil?
Já to tam už léta nesleduji, resp. jen velmi okrajově, nákupy nějakých vehiklů ze Švýcarska mne teda taky docela dostaly..

Kolik je vůbec už A.B. let?
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 11:35:00  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18643
Registrován: 3-2007
RadekŠ:
"Tady skutečně bohatí lidi zatím radši sponzorují soutěže královen krásy nebo vrcholový sport...

Klasické klišé.

Vezmete si aspoň žebríček TOP10-20-30 českých milardářů a podívejte se kdo co podporuje. Proboha[pozor]"

A najednou jsou ti oškliví kapytalysti dobří i mentálním bolševikům [biggrin]
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:01:03  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1565
Registrován: 12-2020
Kdyby nebylo Aleše Bílka, tak žádná ČHŽ už dávno není. Kromě spousty nadšenců musíte mít schopného ředitele, který tomu dává všechno, a to on rozhodně je. Někdo to musí organizovat, nestačí jen podbíjet pražce. Má vizi o věří své ďráze i sobě, to je základ, bez toho je to o ničem.
On to i nedávno psal, že dobrovolnictví upadá, nelze na něm provozovat ta velkou dráhu jako je ČHŽ a když tak jen omezeně. Proč myslíte, že se nejezdí do Hronce? Protože generálka tratě je suma, kterou žádný dobrovolník nezaplatí.
Mladějov|: nákupy nějakých vehiklů ze Švýcarska mne teda taky docela dostaly..
Zaprvé to bylo skoro zadarmo, jen za cenu převozu a za druhé v J. Hradci by ty ,,vehikly" působily jako vesmírné zjevení a obrovská modernizace vozového parku. Tak asi tak.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:06:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 15126
Registrován: 5-2004
"Teď hlavně potřebujete najít řešení, jak vypořádat věřitele a tudíž potřebujete někoho, kdo koupí společnost za dluh jako celek, bude schopen řešit nová vozidla, údržbu tratě a smysluplný provoz. Pochybuji, že na to obce kolem obou tratí mají"

No to bych tedy chtěl vidět že tohle někdo koupí "za dluh". Věřitelé budou stejně jako v jiných kauzách vypořádáni "drobákama".

Protože se bude hledat kupec celku "co to koupí za dluhy" a teprve po delším řase se zjistí že není, bude následovat rozprodej po částech. Nevím jak velký pozemky jsou pod tratí, ale pochybuju že by na tom šla postavit holandská vesnička nebo nějaký supermarket, natož montovna. Možná tak na bývalém nádraží v Kamenici. O vozidlech netřeba pochybovat: 1 hašišbedna za cenu šrotu do NTM, druhá do muzea kurviozit v Pelhřimově. Ty 4 reko TU by se asi odprodat daly - pokud se tedy najde někdo, kdo by dokázal odkoupit kus trati pro letní turistický provoz, dejme tomu z Bystřice do Kunžaka.

Apropo - jak to bude s ETCS když to jezdí po splítce do Hradce? Na tý hlavní trati asi ETCS předpokládám jednou bude.

Víc než obnovení provozu (za 2-3 roky už ZDO nebude fakt mít smysl neb všichni si pořídí auta) bych snad věřil obnovení a muzejnímu provozu na kusu ex trati ve Frýdlantu nebo Ružomberku...
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:09:07  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12706
Registrován: 4-2003
Jako proč se zbláznil?

Protože podle mě podlehl megalomanským vizím, který nemají abslutně nic společnýho s lesní železnicí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:13:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18645
Registrován: 3-2007
>Apropo - jak to bude s ETCS když to jezdí po splítce do Hradce? Na tý hlavní trati asi ETCS předpokládám jednou bude.

Neznáš předpisový finty - splítka komplet je již dávno v obvodu stanice a na to jsou trochu jiný předpisy.

Už se řeší "dojetí" do stanic s ETCS vozidly bez ETCS, co z toho nakonec vyleze není jisté, nejspíš rychlost max. 40 km/h a některá další provozní omezení v okolních valkových a posunových cestách.

Fakt nikdo nebude třeba na 212 montovat do šukafonů, co maj před sebou tak maximálně pět deset let, ETCS, aby to na něj dojelo od vjezdového návěstidla 700 metrů k perónu.

EDIT: Jo a v Ružomberoku se muzejně jezdí - byl jsem tam předloni.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:21:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18646
Registrován: 3-2007
J.M.:
".
Mladějov|: nákupy nějakých vehiklů ze Švýcarska mne teda taky docela dostaly..
Zaprvé to bylo skoro zadarmo, jen za cenu převozu a za druhé v J. Hradci by ty ,,vehikly" působily jako vesmírné zjevení a obrovská modernizace vozového parku. Tak asi tak."

Já myslel, že už se se mnou nebavíte, že je to škoda času a vašeho rozumu?

Obecně nakupovat něco, že je "to zadarmo" bývá ta nejhorší volba.

Já nekritizuju Bílka a neznám jeho vize (fakt jsem se o to tam minimálně dvacet let nijak podrobně nezajímal), jen se něco říká, že má potíže (finanční, s pozemky atd.): jak to tam teda vypadá: on přece chtěl provozovat pravidelnou dopravu - to mu někdo zadotuje?
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:24:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2712
Registrován: 1-2006
Luboš_3.21:
"A v létě přes hlavní turistickou sezonou by to celé mohlo být ještě doplněno zážitkovými jízdami po úzkokolejkách jak do Obrataně tak do Bystřice."

Potíž je, že na tento účel je to moc km kolejí k údržbě (i ochraně před rozkradením) a příliš dlouhá doba jízdy - v dnešní době "klipové" je pro nešotouší výlety přiměřená tak 1/2 hodiny tam a totéž zpět, jinak se děti už nudí. Do toho peníze na provoz po splítce (plus neochota SŽ si tím komplikovat život) = k přežití pro zážitkové jizdy vychází pouze N.Bystřice - Albeř - (Hůrky?) [sad]
Je potřeba si vybrat, do jaké části teď zaměřit peníze i úsilí na její přežití, rozředit je do záchrany "všeho" by znamenalo, že ve výseldku nebude dost na nic.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:26:35  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12707
Registrován: 4-2003
Víc než obnovení provozu (za 2-3 roky už ZDO nebude fakt mít smysl neb všichni si pořídí auta)

Tahle úvaha je nepovedená pokus o vtip, nebo jste Petře vážně tak odtrženej od života?
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:28:27  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12679
Registrován: 12-2009
důvod její existence ten že si jí SZD a místní obce vzaly za svou.
To ale nabouráváte tezi, že ČD tam měly už dávno dát nová nebo modernizovaná vozidla.[wink]

Bez velké podpory kraje by ani SZD možná nevznikla, natož aby měla současná vozidla.
Kraj prostě chce rozvíjet i okrajové regiony. To je základ, od kterého se může odvíjet ostatní.
Přísně pravověrně by se z toho regionu po krachu JZD a státních statků mělo vystěhovat do Prahy (jak bývalo v devadesátkách často v novinách doporučováno) a území ponechat osudu nebo něčemu podobnému
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:31:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18647
Registrován: 3-2007
>v dnešní době "klipové" je pro nešotouší výlety přiměřená tak 1/2 hodiny tam a totéž zpět, jinak se děti už nudí.

Jo, tohle musím potvrdit - proto je taky třeba tak úspěšný "Pražský motoráček" - nejede to dlouho, na obou koncích metro a tramvaj, tarif PID..

Kolikrát jsem slyšel ve vlaku: Tak se svezem dvě stanice a tatínek tam pro nás dojede autem..

Nová Bystřice - Střížovice, jo, to bych si dovedl představit, to by se zachovaly zrovna úseky s typickou atmosférou.. škoda ovšem zázemí v Kamenici a hlavně v Hradci.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:42:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12708
Registrován: 4-2003
Přísně pravověrně by se z toho regionu po krachu JZD a státních statků mělo vystěhovat do Prahy

Především dřív tom regiponu byl státní statek, protože ta náplava by přivedla jakýkoliv JZD cugrunt i v komforních podmínkách dotací za reásocíku.[crazy]

A do Prahy či Brna se Vám lidi z Ostravy (natož v nějakýho výběžku) vystěhovávají i dneska ani tehdy a ani dneska k tomu fakt nepotřebujou pokyny shora.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:42:51  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12680
Registrován: 12-2009
on přece chtěl provozovat pravidelnou dopravu - to mu někdo zadotuje?
Vyhledejte

TVORÍME KRAJINU PRE ĽUDÍ - Čiernohronská železnica https://www.chz.sk › priloha
PDF
modernizáciu hlavnej trate Čiernohronskej železnice (ČHŽ) z Podbrezovej do Čierneho Balogu ...
a v třetím odstavci je to popsáno. Kraj atd. do toho chtě(li/jí jít.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:46:33  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1566
Registrován: 12-2020
RadekŠ: Protože podle mě podlehl megalomanským vizím, který nemají abslutně nic společnýho s lesní železnicí.
Jestli jste si nevšiml, tak ČHŽ nemá s lesní železnicí nic společného od r. 1983. Snad jen to, že z ní původně pochází. Ale doprava dřeva se tam až na krátkou výjimku kolem roku 2003 neprovozuje. Je to železnice turistická s betonovými nástupišti. Že jsou ty plány megalomanské? To možná ano. Ukáže čas.
Mladějov: Neznáš předpisový finty - splítka komplet je již dávno v obvodu stanice a na to jsou trochu jiný předpisy. To jako, že ETCS bude fungovat jen na trati a ne ve stanici, kde je riziko nehody zdaleka největší?
Obecně nakupovat něco, že je "to zadarmo" bývá ta nejhorší volba.
No to je zase výrok roku. Takže měli jít na Stadlera a koupit to nové za pár miliard. Z čeho asi?
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:48:08  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18648
Registrován: 3-2007
Večer vyhledám - mně by spíš, než citace kříďáků světlých zítřků zajímal zpráva od někoho znalého poměrů na ČHŽ, jak to vidí do budoucna a jak to hodnotí teď.

Čajánek měl taky furt "kříďáky" i v hubě až do posledního dne před krachem.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:53:21  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2713
Registrován: 1-2006
Bohužel 3 místa (Kamenice, Hradec, Bystřice) téhož zážitku už jsou na zdroje (peníze i zákazníky) moc.
Krásným snem a vrcholem dosažitelného by bylo spojení Hradce a Bystřice, ale může se to ukázat jako příliš velké sousto s konečným výsledkem "ani jedno".
Takže prakticky je nutné si vybrat, zda začít J.Hradcem (okrsení město, na trati, lákavá možnost pokračovat na N.Bystřici i Kamenici, ale provozně omezeno splítkou) nebo N.Bystřicí (menší městečko, ale v místě pro 760mm významnější podíl významu proti ostatnímu, provoz neomezován splítkou) a pokračovat "kam až se zadaří" směrem k tomu druhému - ideálně postupně dál a dál až do spojení.
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:54:10  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18649
Registrován: 3-2007
Já: Obecně nakupovat něco, že je "to zadarmo" bývá ta nejhorší volba.
J.M.: No to je zase výrok roku. Takže měli jít na Stadlera a koupit to nové za pár miliard. Z čeho asi?

A oni to MUSEJ rozšiřovat?
S váma je fakt těžká debata.

>To jako, že ETCS bude fungovat jen na trati a ne ve stanici, kde je riziko nehody zdaleka největší?

Kdybyste si aspoň přečetl, co píšu Petrovi Vlčkovi..že se umožní dojezd z tratí bez ETCS do stanic s ETCS, protože by moc nedávalo smysl třeba na 212, aby se do starých šukafonů cpaly ETCS bedny jen proto, aby to na ETCS ujelo 700 metrů k nástupišti.
Ono by povinnost to mít i na těchto vozidlech mohlo klidně znamenat konec velkého množství lokálek, protože ty vícenáklady by kraj nezaplatil.
Jinak ETCS např. nehlídá posun (= riziko největší).

Proč si ode mne necháváte pořád něco vysvětlovat, když mne máte za blbce?

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 13. listopadu 2022 - 12:55:01  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12709
Registrován: 4-2003
Já extrémně nemám rád lidi, kteří něco hned shazují, ale tohleto je fakt megalomanská hovadina.

Například: Účelom projektu prestavby Čiernohronskej železnice na Čiernohronskú elektrickú železnicu je teda uvedené problémy navždy vyriešiť a odvrátiť riziko postupného zničenia a opätovného zániku tejto národnej kultúrnej pamiatky.

Jako to je asi tak, jako kdyby někdo chtěl řešit bytové problémy v Benešově a současně záchranu Konopiště jeho přestavbou na rezideční bydlení.

A ještě v zemi, kde do dráhy jde minimum peněz a bolestivě chybí jinde.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 13:01:50  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12681
Registrován: 12-2009
vystěhovávají i dneska
Logicky, když za stejnou či lehčí práci dostanou nejen dvojnásobek.

Ale i právě proto jsou ty investice do všech regionálních "úzkorozchodek", aby se to nedělo. Ve formě postavení nebo obnově tur.lákadla, na které na nabalí podnikatelé. Kteří jinak odejdou do Prahy.
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 13:02:48  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18650
Registrován: 3-2007
Hungry_bear:
"Bohužel 3 místa (Kamenice, Hradec, Bystřice) téhož zážitku už jsou na zdroje (peníze i zákazníky) moc.
"
Souhlas.
Krásným snem a vrcholem dosažitelného by bylo spojení Hradce a Bystřice, ale může se to ukázat jako příliš velké sousto s konečným výsledkem "ani jedno".

Myslím si totéž - jen s výhradou, že jakmile se opustí splítka, tak to SŽ velmi brzy zablokuje tak, že už nebude cesty zpět, nakonec modernizace ZZ tam taky někdy dojde.

Kdyby se podařilo zachránit (odkoupit) dobré kolejivo, výhybky, pražce atd. z obrataňky a samozřejmě ta čtyři TUčka a pár balmů..
No, i já vidím, že to je spíš jen krásný sen.

Ale Bystřice -něco (Hůrky, dál..) si dovedu jako letní muzejní dráhu představit a na to by zřejmě slyšel i JčK a město JH.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 13:19:17  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12710
Registrován: 4-2003
Logicky, když za stejnou či lehčí práci dostanou nejen dvojnásobek.

U nizko a středně kvalifikovaných pozic rozhodně ne.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 13:35:24  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12682
Registrován: 12-2009
Ještě k tomu je pro nešotouší výlety přiměřená tak 1/2 hodiny tam a totéž zpět, jinak se děti už nudí.
K zabránění tomu slouží zastávky v některé atraktivní stanici, kde si děti zapískají na lokomotivní píšťalu, po vlaku chodí někdo s něčím zajímavým a něco pozoruhodného u tratě. Třeba umělohmotný vodník v blízkém potůčku atd.
Ostatně na každém zámku mají něco podobného ve formě "pohlaďte pindíka bronzového knížete a budete mít štěstí v lásce".

A pro šotouše něco ke zkoumání.
Oblouk a zakrytý svislý ...- co to asi je? [lol]
Neděle, 13. listopadu 2022 - 13:40:44  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12683
Registrován: 12-2009
U nizko a středně kvalifikovaných pozic rozhodně ne
Pak by museli tyto pozice zaujímat rodilí Pražáci a ne lidi z celé republiky. Nevyplatilo by se jim za stejné € někam jezdit.
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 13:50:57  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18653
Registrován: 3-2007
Hm, tak si čtu tohle a tedy kroutím hlavou..aby mu nejezdili návštěvníci autem do Balogu? [crazy]

Za tramvají na 1500V tam fakt jezdit nebudou a jak mu dráty zajistěj ty lidi, když tam trať přece už je - proč si to teda neověřil "bez drátů"?
Nebo že by Čajákovatění - představa bohatých dotací, z kterých si ukousnou?
Tam řada lidí jede fakt na ty dvě hodinky, popovezou se vláčkem, prohlédnou expozice a maj to jako takový hrad či zámek - podobně jako například Vychylovka.

Na druhé straně tam naříká, jak staří dobrovolníci odcházejí a noví nepřicházejí - no sorry, ale dělat dobrovolně a zadarmo někde někomu, kdo to provozuje jako tvrdě komerční podnik, dělá tam ředitele, točej se mu tam slušné peníze..bych si taky připadal jako blbec.

Mám z toho hodně rozpačitý dojem.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 13:53:54  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1567
Registrován: 12-2020
Ohl: To bude rychlostník NS pro naklápěcí úzkorozchodné pendolino. První kusy budou dodány na svatého Dyndy do zkušebního provozu v depu Osoblaha. Pokud se osvědčí a bude zrušen konkurz na JHMD, tak Čejen ho koupí za svoje chechtáky a tím se stane Sv. Čejenem - spasitelem.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 14:05:37  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1568
Registrován: 12-2020
Za tramvají na 1500V tam fakt jezdit nebudou a jak mu dráty zajistěj ty lidi, když tam trať přece už je - proč si to teda neověřil "bez drátů"?
Nebo že by Čajákovatění - představa bohatých dotací, z kterých si ukousnou?

Však on tam píše, že na trase Chvatimech - Dobroč by byla pravidelná (samozřejmě) dotovaná osobní doprava. A pro turistický provoz by byla jen odbočka do Vydrova.
Bez drátů by si to jako ověřil jak? Že by nejdřív zrušil busy a za jízdenku v ceně 1,- euro by to dotoval ze svého a lidi vozil Rábou v otevřených vagonech? Bez dotace by to nešlo, stejně jako jinde.
kdo to provozuje jako tvrdě komerční podnik, dělá tam ředitele, točej se mu tam slušné peníze
No ještě řekněte jakej je to kšeft. Zájemci na vedení ČHŽ se jen hrnou...
Jako dobrovolník to musíte dělat dobrovolně, tedy bez nároku na odměnu - jen za váš dobrý pocit. Proto píšu, že v dnešní době nereálné.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 14:09:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 4046
Registrován: 4-2014
Mladějov:
"že jakmile se opustí splítka, tak to SŽ velmi brzy zablokuje tak, že už nebude cesty zpět, nakonec modernizace ZZ tam taky někdy dojde. "

S tím souhlasím, jak mile by se ta splítka opustila, tak SŽ zcela určitě zapracuje na jejím odstranění. To by pak už nešlo napojit úzkorozchodné nádraží v J. Hradci, kde je téměř veškeré zázemí úzkokolejky.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 14:13:23  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12711
Registrován: 4-2003
by museli tyto pozice zaujímat rodilí Pražáci

Nemuseli, protože se díky vyššímu vzdělání a sociálnímu zázemí (což jsou v ČR dost spojité nádoby) uživí líp.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 14:31:34  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18654
Registrován: 3-2007
J.M. Heleďte, to fakt nemá cenu. Tak se nechte překvapit - moje predikce je taková, že návštěvníci tou 1500V tramvají (už jenom tohle - to jsou úplně jiné požadavky na bezpečnostní vzdálenosti, než u městských 600V a mnohem větší profil) ze Chvatimechu do Balogu nikdy nedojedou, že to skončí (pokud vůbec někdy) drátem mezi Chvatimechem a Hroncem a "zkušebními jízdami", tohle je moc velké sousto postrádající smysl (když tam máte plnou sezonu stěží tři měsíce v roce).

Lidi s dětma zajímá muzejní lesní železnička, dřevěný vagonky a kousek svezení vláčkem a vyfotit se na facebook, opravdu ve smyslu atrakce, ty co to zajímá víc, to neuživěj a vozit je tam hodinu tramvajkou, dvě hodiny prohlídka případně jízda parním vlakem a hodina tramvají..to prostě je moc. Nota bene teda nějak budou zakazovat v Balogu parkovat?

A lidi tam jedou za "starým vláčkem", ne moderní tramvají - no povíme si to třeba za pět let, jo?

Tohle je teda těžká megalomania, opravdu. Aby nedopad jak Čajánek.

(Příspěvek byl editován uživatelem Mladějov.)
Neděle, 13. listopadu 2022 - 15:07:53  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12684
Registrován: 12-2009
díky vyššímu vzdělání a sociálnímu zázemí
Jo, jsou to nadčlověci.[proud]

Pak jsou ty pozice prázdné? Protože normální se nebude stěhovat za stejným platem.
Samozřejmě prázdné nejsou. Tam, kde je stejný plat jako v regionu, jsou povětšinou Ukrajinci.
Ti ovšem přijíždějí odjinud, než z třeba Osoblažska. A i když jsou výše vzdělaní, pracují na podřadných pozicích.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 15:14:09  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12685
Registrován: 12-2009
návštěvníci tou 1500V tramvají ze Chvatimechu do Balogu nikdy nedojedou,
Mám pocit, že to chtějí ne pro návštěvníky, ale jako normální dojíždění za prací atd hlavně pro místní.
To prodloužení na druhou stranu pod Nízké Tatry a stavba nové "TEŽ" je utopie.
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 15:46:30  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18655
Registrován: 3-2007
Ohl: Já jsem to četl - a jak to chtěj proboha zaplnit místními, když je to vyhodí v Hronci nebo snad Chavatimechu a ne třeba v Brezně na autobusáku? Když to jsou v autobuse jednotky lidí?

To jsou prostě naprosté fantasmagorie.
O tom, že to zničí ducha železničky už vůbec nemluvě - a myslím, že i řada bývalých brigádníků dobrovolníků si spíš odplivne, než co jiného, ale to může být nakonec Alešovi Bílkovi jedno.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 15:52:20  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12713
Registrován: 4-2003
ale jako normální dojíždění za prací atd hlavně pro místní.

Těch pár lidí...na normální dojíždění na rozcestí do Chvatimechu.[biggrin][proud]

Protože normální se nebude stěhovat za stejným platem.

Můžu to zkrátit - já si myslím že ty peníze do Osoblžký ouzký jsou pro mikroergion důležitý, ale na druhou stranu člověka co studoval v Praze či Brně to zpátky nepřitáhne. K tomu potřebujete daleko, daleko víc.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!

Neděle, 13. listopadu 2022 - 16:04:38  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 1569
Registrován: 12-2020
Mladějov: Hele já nikde netvrdím, že mu to vyjde, ale fascinuje mě, že si jednou přečtete kousek něčeho a myslíte si, že víte víc, než člověk co tam na tom nechal půl života.
Turistům bude úplně jedno čím pojedou. Podívejte na OLŽ, tam jezdí normálně DH 100 a nebo drezína, pouze při velké poptávce jezdil Gontkulák. A lidi tam jezdí, udělaj si selfíčko klidně s DH 100.
Tam má jít o ZDO jestli jste to nepochopil. On asi bude vědět kolik lidí tam denně dojíždí.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 16:21:06  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12686
Registrován: 12-2009
dojíždění na rozcestí
Politici byli jiného názoru.

Revitalizácia hlavnej trate čiernohronskej železnice a jej plnohodnotn6 celoročné zapojenie do IDS našeho kraja...patrí k top prioritám nášho volebného obdobia.

člověka co studoval v Praze či Brně to zpátky nepřitáhne.
To souhlasím.
Zvlášť ty, co se dali na ta genderová a podobná studia.

Něco, co se psalo loni o osoblažské úzké. Zatímco to druhé je realita, to první má rok zpoždění.
https://www.cad.cz/strojirenstvi/38-strojirenstvi/11220-cd-modern izuji-2-lokomotivu-pro-uzkorozchodnou-drahu-osoblazka.html

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/promeny-ceskych-regionu/foto -zapomenute-osoblazsko/r~fd65e0829de011eb9cafac1f6b220ee8/
Mladějov
Neděle, 13. listopadu 2022 - 16:24:25  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 18657
Registrován: 3-2007
Já prostě na to mám nějaký názor..třeba na základě nějakých znalostí a zkušeností.

Třeba si pamatuju, jaké byly podobné plány na Vychylovce už někdy v první půlce osmdesátých let a jak to dopadlo - po čtyřiceti letech tam není pravidelná doprava na sedlo Beskydu ani dnes a ani v sezoně nejsezonovatější, kdy "jede" skanzen.
Dokonce tam není za těch čtyřicet let budování ani hospoda, kde by si lidé mohli dát teplé jídlo - a to ani v létě (a dřív jste si to musel objednat den předem (!)
A dodnes všechno funguje v poloze nedotaženého polotovaru - žádné pořádné zančení příjezdu, pořádné parkoviště, služby těm lidem, co tam přijedou..

OLŽ splňuje přesně tu HB zmiňovanou délku - že to tam lidi okouknou, dvacet minut jedou nahoru, tam si koupí koláč případně vylezou na rozhlednu a za půl hodinky jsou zase dole u auta/kola, celková doba dvě hodiny maximálně.

on asi bude vědět
Když myslíte..
Ono už stačí číst mezi řádky-dozvíme se, kolik mm budou nástupiště, jaká bude trakční soustava, ale ani slovo kolik lidí to má vozit - jen x odstavců zelených plků, jak dostal Balog od Rakušáků Klimatickou hvězdu roku atd?

Říkám - povíme si to za pět let.
Neděle, 13. listopadu 2022 - 16:28:47  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 62
Registrován: 7-2019
J.M:
Pardón, ale dovolím si tvrdiť, že ani A.B. nevie či tam je potenciál na ZDO. Už dávnejšie bol zverejnený predpoklad počtu cestujúcich. Pri prepočítaní na deň a spoj to vychádzalo okolo 25 cestujúcich na spoj a smer.

A to sa bavíme o situácii kedy by nízkopodlažný klimatizovaný autobus priamo do spádového mesta mal nahradiť šotovláčik bez klímy, ale zato so schodami, s prestupom a 2x takým dlhým cestovným časom. A to sa oplatí!

(Příspěvek byl editován uživatelem BRKS.)
Neděle, 13. listopadu 2022 - 16:53:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2714
Registrován: 1-2006
RadekŠ:
"Můžu to zkrátit - já si myslím že ty peníze do Osoblžký ouzký jsou pro mikroergion důležitý, ale na druhou stranu člověka co studoval v Praze či Brně to zpátky nepřitáhne. K tomu potřebujete daleko, daleko víc."

však jo - umístěnku [lol]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 13. listopadu 2022 - 16:57:14  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 2715
Registrován: 1-2006
Mladějov:
"To jsou prostě naprosté fantasmagorie. "

Omyl, to je změna živnosti na "průmyslové dojení dotací" - jen na studie a projekty se během pár let vydojí víc, než na nějakou "lesní atrakci" za celý život.
[sad]
Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. [wink]
Neděle, 13. listopadu 2022 - 17:05:02  
Registrovaný uživatel
Číslo příspěvku: 12714
Registrován: 4-2003
ohl: Politici byli jiného názoru....Revitalizácia hlavnej trate čiernohronskej železnice a jej plnohodnotn6 celoročné zapojenie do IDS našeho kraja...patrí k top prioritám nášho volebného obdobia.

Akorát že peníze se na tohle se rozdělují v Blavě a ten plán v té nejbujnější variantě operuje téměř s ročním rozpočtem SK na drážní stavby. A to všechno v jedné dolině malých hor, kde dneska žije nějakých 6 tisíc lidí.
Do Prahy jsem nepřijel na mopedu, ale dvanáctiválcem Českých drah!